Miért olyan nehéz kiállni magunkért?

Szerző: Dátum: 2011. Oct. 11. Kategória: Egyéb | 21 hozzászólás

Olvastam nemrég egy cikket, ami a kirúgott tisztviselőkről szólt. Bizonyára ti is hallottatok erről a nagy szabású akcióról, amikor indoklás nélkül küldtek el több, mint 3000 köztisztviselőt. Ugye ti is azt gondolnátok, hogy ha indoklás nélkül küldenek el valakit, akkor az biztosan jogorvoslatért folyamodik. Hát, tévedtek…A pontos számok a következőek: 3200 tisztviselőt küdtek el, közülük közel a fele, azaz országosan 1500 dolgozó jelezte, hogy bepereli a munkaadóját az indoklás nélküli kirúgás miatt, azonban csak 2-300 tisztviselő volt, aki valójában el is indította az eljárást. Vajon miért? Erre is keresi az említett cikk a választ. A megkérdezett ügyvéd válaszát szó szerint idézem, mert nagyon fontos dolgot mondott: “Azt szokták mondani a jogi egyetemen, hogy a magyar lóra és perre termett. Ezt bizonyítja az is, hogy a lakosság arányában igen magas a perek száma, kis túlzással élve, sokan azért is képesek bíróságra menni, mert áthajlik hozzájuk a szomszéd fája. Kutatási téma lehetne, hogy ebben az esetben mi történt a jogtudattal és a jogérvényesítési hajlandósággal.” A válasz egyszerű: az elküldött dolgozók nem hitték, hogy nyerhetnek a magyar állammal szemben… s így bele sem kezdtek a perbe (az eddigi eredmények is sajnos ezt igazolják, egy esetben sem a köztisztviselők nyertek!).

Én ugyanezt a kérdés szoktam feltenni magamnak, amikor olvasom a honlapomra írt hozzászólásokat – vagy még rosszabb – az e-mail címemre írt kérdéseket (mert bizonyos anyukák még nyilvánosan kérdezni sem mernek). Számtalan esetben próbálnak a munkáltatók megszabadulni a “terhessé” vált anyukától, s azt hiszik, mindent megtehetnek. És sajnos az esetek jó részében tényleg mindent megtehetnek: GYED alatt mondanak fel rendes felmondással, nem válaszolnak a munkába állási szándékot jelző levélre hónapokig (vagy soha), nem adják ki a szabadságot, közös megegyezést dugnak az anyukák orra alá, azzal, hogy nincs más választása, írja ezt alá… Mi??? Hogy ti itt  a honlapomon azt olvastátok, hogy GYED alatt nem lehet felmondani, mert védettek vagytok, maximum 60 napja van a munkáltatónak, hogy újra foglalkoztasson benneteket a fizetés nélküli szabadság megszüntetése után, a szabadságot márpedig ki kell adni, vagy kifizetni? S még azt is tudjátok, hogy a közös megegyezés KÖZÖS AKARATOT feltételez, azaz ha nem értetek egyet a benne írtakkal, mert tudjátok hogy törvénytelen, nem kell aláírnotok? Akkor mégis miért? Miért nem álltok ki a jogaitokért? Mert így tényleg mindent megtehetnek…

De hát mi lehet a gond? Az egyik biztosan az, hogy az otthon töltött évek alatt sok anyuka elkezd kételkedni magában, vajon tényleg jó vagyok-e még a szakmámban, vissza fogok-e tudni illeszkedni a munka világába? Lehet vitatkozni azon, hogy valóban létezik-e a GYES szindróma, az önbizalomhiány, saját magunk alulértékelése… én nem egy esetben láttam ilyen anyukákat, akik előtte ügyes, okos, tehetséges munkavállalók voltak. Ha saját magában sem tud hinni, hogyan küzdene meg azzal, amihez átlagon felüli önbizalom kell: nemet mondani a munkáltatónak?!

Bizonyára a jogi tudásuk is hiányos, hiszen sajnos nem tanítják meg sehol ezeket a szerintem alapvető ismereteket, nem csoda, hogy sok munkáltató ki is használja ezt. De nem ördöngösség ez, azt a kicsit, ami a ti helyzetetekhez kell, simán el lehet olvasni, meg lehet jegyezni, és alkalomadtán használni!

De ahhoz, hogy elő merjetek hozakodni azzal, ami alapvető jogotok, két dolog kell biztosan: merészség és esély. Merészség túllépni a korlátaitokon, felemelni egyszer az életben a hangotokat, s nem megalázkodni, elfutni, hanem nemet mondani, kitartani. És esély arra hogy a végén nektek lesz igazatok, hogy megéri szembeszállni azzal, aki ki akar használni titeket, aki nem adja azt meg, ami törvény szerint jár. Sokszor hallani, hogy a magyar bíróságok a legtöbb esetben a munkavállalónak adnak igazat.  Hát, akkor mire vártok anyukák? Őszintén, mit veszíthettek? Az állásotokat már nem… azt már sokan, régen elveszítettétek, akkor, amikor gyereket szültetek… Szóval azért már ne aggódjatok!

Az elmúlt hetekben leveleztem egy anyukával, akinek a védett időszaka alatt fel akartak mondani. Még nem ért véget a sztorija, de sok-sok levélváltás van már mögötte, s látom, érzem, mennyi küzdelem is – onnantól kezdve, hogy visszavágyott dolgozni, hetek alatt eljutott oda, hogy be nem tenné már a lábát a céghez, de akkor sem hagyja elküldeni magát, mert nagyon sokat veszíthet. Így nekiállt, megtanulta a jogi tudnivalókat, amiket írtam neki, felkészült a beszélgetésekre – és szerintem remegve-rettegve – de bement, és előadta, mit akar. Először nem vették komolyan, gondolták, simán lenyomják őt… Hogy elég meggyőző legyen – nevessetek ki engem, vagy őt is – tükör előtt gyakoroltattam vele a mondanivalóját a megbeszélés előtt. Nagyon büszke voltam rá, amikor megírta, hogy sikeres volt a felkészülés, mert végre – szerintem először az életben – komolyan vették a munkahelyén, s nem hagyta magát megvezetni a HR-es által. S bár nem ismerhetitek őt – én sem találkoztam vele soha – mégis példának állítom őt, mert olyasvalamit mert megtenni, amit sokan nem: átlépte az árnyékát… sőt, a főnökéét is! :-)

 (photo by Rachel Sian)

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

Ajánlott bejegyzések:

21 hozzászólás

 1. Az alábbi dologban kérem a segítséged:
  jelenleg GYES-en vagyok itthon (11.25-ig)
  még nem jeleztem a mhelyemen, h vissza szeretnék menni dolgozni, mert iőközben kiderült, h 8 hetes várandós vagyok. Közvetlen kollégáktól tudom, h azt a csoportot – azt a munkakört, ahol dolgoztam megszüntették és mindenkit elküldtek. Én még nem kaptam semmilyen értesítőt (megvárják, h 3 éves legyen a gyerek?). Nem tudom, h ezek után mit tegyek, mik a lehetőségeim, véd e vmi jogszabály vagy munkanélküliként szülhetem meg a gyerekemet? Tanácstalan vagyok!
  Vagy jelentkezzek be és titkoljam el, h terhes vagyok? Vagy menjek táppénzre? Vagy tudjam meg, h a mhely, h áll a visszamenetelemmel kapcsolatosan és utánna elég lesz ezen gondolkodni?

  • Kedves Tünde!

   Az újabb várandósággal újra védett vagy, nem mondhatnak fel neked akkor sem, ha első gyermeked 3 éves lesz. A második gyermek utáni járandóságok (TGYÁS, GYED) miatt érdemes mindenképpen dolgoznod, hogy meglegyen a 180 bérezett napod, s ennek megfelelően kapd a juttatásokat.
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Tünde és Ági!

  Az új szabályok alapján már nem 180 nap, hanem 365 nap bérezett nap kell ahhoz, hogy a THGYÁS ÉS GYED jogosultság meglegyen.

  Üdvözlettel:
  Farkas Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   A Tündének szóló tanácsom arra vonatkozott, hogy a 180 bérezett nap azért kell, hogy ennek megfelelően, azaz e szerint, ennek alapján kapja a juttatásokat, azaz ne a minimálbér kétszerese után a TGYÁS-t és ne a minimálbér után a GYED-et, hanem a vélhetően ennél magasabb jövedelme után. Ehhez a jelenlegi szabályozás szerint 180 bérezett nap kell, nem 365. Amit te írsz, az más :-)
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ági!
  Idén visszamentem dolgozni GYED-ről a gyerek két éves kora előtt. Szülés előtt 8 órában dolgoztam a munkahelyemen, a GYED-ről való visszatéréskor kértem és engedélyezték is a távmunkát határozatlan időre.
  A munkáltatóm most kitalálta, hogy menjek vissza GYED-re (nem a munkám ellen merült fel kifogás, hanem így próbálja meg megoldani a létszámcsökkentést), de én anyagi okokból nem szeretnék. (Hiszen éppen ezért mentem vissza dolgozni, mivel megélhetési problémáink voltak.)
  Azt mondta, ha nem megyek vissza GYED-re megszünteti a távmunkát. Megteheti ezt?
  Én úgy tudom, hogy jelentős dolgot nem változtathat a munkaszerződésemen, de nem tudom, hogy ez annak számít-e. Ha nem írom alá a távmunkám megszüntetését, milyen következményei lehetnek. Elküldhetnek azért, mert nem fogadtam el az új feltételeket?
  Köszönöm szépen előre is!

 4. Kedves Ági!

  Háromgyermekes anyuka vagyok. még maradhatnák GYET-en de anyagi okok miatt elhelyezkedtem egy három műszakos munkában. Nem tudom, hogy jó helyen teszem-e fel kérdésemet de nem találtam más helyet.
  A munkáltatómnak jeleztem, hogy a gyermekeim ellátása miatt nem tudok 12 órás hétköznapi túlórát vállalni, csak a szombat 8 órát. A főnököm azt mondta, hogy oldjam meg mert elrendelhetik a túlórát és ha nem jelenek meg akkor fegyelmit adhat és ezután ki is rúghat. Nem tudom mit tegyek. A főnököm szerint hívjak bébiszittert de nekem erre nincs pénzem. A férjem pedig pont ellenkező műszakban dolgozik, pont azért, hogy mindíg legyen valaki otthon a gyerekekkel. Mit tehetek és mit tehet a munkáltató ez ügyben? Várom mihamarabbi válaszát a kár az e-mail címemre is!

  • Kedves Csilla!

   Sajnos a 3 évnél idősebb gyermekek anyukáját nem védi semmilyen kimondott szabály, ami a rendkívüli munkavégzést tiltaná. Milyen gyakran fordul ez elő, másokat is túlóráztatnak, mindenkit a területeden / munkakörödben, vagy van olyan gyermektelen dolgozó, akit behívhatnának helyetted, hivatalosan van elrendelve, és kifizetve, vagy csak úgy “jó magyar módra”? Kérlek, írj egy kicsit többet, akkor talán tudok segíteni még (van még egy-két ötletem, de ahhoz többet kéne tudnom).
   Köszi, üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági!

  Sajnos erről a munkahelyről már kirúgtak. Hat hónapos határozott idejű szerződést kötöttek velem és mikor lejárt csak elköszöntek. Viszont továbbra is dilemmám ha sikerül elhelyezkednem nem tudok nyolc óránál többet vállalni egy nap. Egy ismerősömmel beszélgetem a minap és úgy nyilatkozott, hogy ő sem szívesen alkalmaz többgyerekes anyukát, mivel nem csak sok szabija van, hanem még állandóan táppénzre megy a gyerekekkel. Minek alaklmazzon valakit, ha nem tudja használni csak fizet utánna. Ez egy érdekes dilemma. Ez mindkét fél álláspontját megmutatja és kéne valami köztes eladható megoldást találni, hivatalos keretek között a gyerekes anyukáknak. Én nem járok táppénzre, mivel nem betegessek a gyerekek, de így is sok a szabim és a tizenkettőzés is gond. Tehát a kérdés, hogy mivel érveljek a munkáltatónak miért éri meg engem alakalmaznia a fent említett problémák ellenére. Még valami: a munkámmal soha nem volt probléma. Hatékony és jó minőségű munkát tudok végezni minden területen amit ismerek, de ez gyakran kevés a munkáltatók szerint.

  • Kedves Csilla!

   Az érveid, hogy miért téged vegyenek fel, részben ott vannak a leveledben: sosem volt gond a munkáddal, hatékonyan dolgozol, jó minőségű munkát teszel le az asztalra. A gyerekek nem betegesek, kilószámra eszitek a C vitamint, és ha egyet is köhint valamelyik, a nagyi azonnal ugrik 😀
   No, viccel félretéve: van, akinek nem tudsz megfelelni, ne is próbáld! Abban igazad van, hogy tényleg nem könnyű 8 óránál többet kisgyermekkel dolgozni, nem is nem könnyű, szinte lehetetlen… Éppen ezért nem is próbáld meggyőzni sem azt a munkáltatót, aki 10 órát vár el egy nap, se azt aki elvből nem vesz fel gyerekes dolgozót (mellesleg megjegyezném, őt is szülte valaki, az ő anyja is volt vele betegszabin, ráadásul 30-40 évvel ezelőtt még több szabadságnap járt a gyerekek után, mint ma :-D). Ezeknek soha nem fogsz tudni megfelelni, s az állandó kudarcélmény nagyon le tudja törni az ember lányát. Ha te jó dolgozó vagy, akkor hidd is el ezt magadról, s így állj a munkáltató elé!
   Én hiszek benne, hogy egy anyuka is lehet hatékony, a maga módján! Időbeosztásban, tervezésben sokkal jobbak, ezerszer lojálisabbak, mint azok, akik bármikor ugrálnak munkahelyről munkahelyre, s ha megvan a segítő nagyszülői háttár, egy betegség sem lehet gond… talán a gyermektelen dolgozók nem betegednek meg néha? Persze vannak munkakörök, amiket nem egy kisgyermekes anyukának találtak ki… és azt is megértem, hogy a munkáltató nem szeret néha visszavenni valakit, aki 6-7 évig oda se dugta az orrát a céghez… de ettől még nem minden anyuka rossz munkaerő, és lógós banya… 😀
   Próbálj megküzdeni az előítélettel, ha esélyt adnak neked, be fogod bizonyítani, hogy nyer veled a cég!
   Sok sikert!

   Ági

 6. Kedves Ági!

  Segítségedet szeretném kérni az ügyemben.2012 januárjában gyeden voltam a gyed számítási alapja 183100 ft e szerint a legmagasabb gyedet kaptam.Akkor januárban szólt a munkáltatóm ,hogy töltsem ki a családi adókedvezményre vonatkozó nyilatkozatot.Kitöltöttem,hogy én veszem igénybe bár jeleztem nekik ,hogy a legmagasabb gyedet kapom tehát ez nem fog megvalósulni ,hogy a még 10000-rel növekszik a gyedem.Nem is lett több ez érthető.
  Majd 2012 júl 1 -gyel munkába álltam gyes mellett heti 30 órában és így a második félévben rendesen kapom a gyermek után járó 10000ft-t.
  Kérdésem:
  1 Adó visszatérítésnél megigényelhetem-e ezt az első félévre járó pénzt?
  2 Vagy teljesen lecsúsztunk róla hiszen én nem kérhetem a férjem meg már túl van 2012 március 15.i határidőn?
  3 Akkor ez a pénz mert rosszul lettem tájékoztatva hiába szóltam ott marad a “közösben” ?
  Válaszodat előre köszönöm
  Üdvözlettel:Niki

  • Kedves Niki!

   Ne haragudj, de nem tudok segíteni: a kérdésed nem munkajogi, hanem bérszámfejtési – adózási jellegű, s ez nem az én szakterületem. Próbálj meg egy szakértőt keresni a neten ezzel kapcsolatban, s neki feltenni a kérdést.
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!
  Én 2012.10.13-ia óta visszamentem gyes mellett dolgozni 6 órában.Azóta is dolgozom.A héten viszont kaptam egy ajánlott levelet a munkáltatómtól hogy gyes mellet mégsem áll módjában tovább foglalkoztatni.Majd a lejárta után jelentkezzem a munkaviszonyom rendezése érdekében.A kérdésem ezt megteheti?Kihez hova forduljak?Vagy törődjek bele és ne menjek többet?Nagyon köszönöm válaszod.Szia Anikó

  • Kedves Anikó!

   A jelenleg hatályos törvény szerint ha nem veszed igénybe a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadságot, nem élvezel korlátlan védelmet, azza igen, adott esetben felmondhat neked a munkáltatód. Erről többet ide kattintva és ennek a cikknek a második részében olvashatsz.
   A legfontosabb kérdés az, hogy pontosan mi volt a felmondási indok a munkáltató részéről, illetve hogy konkrét felmondást kaptál-e, vagy csak tájékoztatást. Nem értem, hogy miért a GYES végéhez kötötte, mikor már GYES folyósítása alatt is felmondhat neked, ha dolgozol. Talán még nem tudja a hatályos törvényt?
   Kérlek, írd meg hogy mi volt pontosan a levélben, s próbálok segíteni.
   Üdv:

   Ági

   • Szia Ági!
    Nagyon köszönöm a segítséget.A levél pontosan:Kedves Aknai Anikó!
    Tájékoztatjuk,hogy 2013.03.15-től Gyes melletti munkavégzésre nem tudjuk Önt tovább foglalkoztatni.A gyes lejárta után várjuk jelentkezését a munkaviszonya rendezése érdekében.Üdvözlettel Ügyvezető.
    Ennyi,semmi indok csak szóbeszédbe (mert nem akar velem beszélni)a gyermek 2 szer beteg lett és állítólag azért.Szia Anikó

    • Kedves Anikó!

     Ez nem felmondás: a felmondásban benne van, hogy a munkáltató a munkaviszonyt megszünteti, s van benne írásos indoklás is. Ami ebben áll, az nem elegendő a munkaviszony megszüntetéséhez. Érthetetlen számomra továbbá, hogy miért a GYES végéhez köt bármit is, ha már dolgozol, akkor nem kéne megvárnia a gyermeked 3. életévét, hogy felmondhasson neked – persze megfelelő indok esetén. Nem tudom, hogy most is bejársz dolgozni? Én adnak munkát? A közvetlen vezetőd mit mond? Kérlek, írd meg, hogy most pontosan mit csinálsz, mert így nem nagyon tudok jó tanácsot adni…
     Eléggé zavaros ez nekem… de mivel egy ilyen helyzetet szerintem nem jó így hagyni, én a helyedben nem ülnék csak szó nélkül, várva, hogy mi lesz. Javaslom, hogy írj egy levelet, lehetőleg úgy, hogy bizonyítani tudd később, ha kell, hogy írtál nekik vissza. Legyen benne, hogy kaptál egy ilyen tartalmú tájékoztatást (legjobb, ha idézed szó szerint), ezzel a dátummal, s kérdeznéd, hogy ez most pontosan mit jelent, mert ez nem felmondás, hanem csak tájékoztatás, s írásos indoklás nincs benne.
     Ha ők úgy gondolták, hogy ez a felmondás, akkor ki fog ez után derülni, ha meg csak tájékoztattak, akkor minek???
     Egy biztos, ha a gyermeked még nincs 3 éves, akkor a korábbi válaszomban idézett cikk irányadó rád, azaz nem mondhatnak fel csak úgy, pontos, írásos indok kell, s csak az, ami a cikkben van írva.
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!
      A közvetlen főnökömet kérdeztem,ő azt mondta majd a gyes lejárta után jelentkezzek nem tudnak alkalmazni addig mert sokat beteg a kisfiam.Menjek vissza fizetés nélküli szabira és kész.Voltam ügyvédnél 2nél is és azt mondták még nem rúgott ki csak nem akarja,hogy gyes mellett dolgozzak ők se tudnak mit tenni.Várjunk októberig.Most nem dolgozom mert a helyemre vettek fel egy lányt így nem is tudnék mit dolgozni.Az ügyvezetőhöz bejelentkeztem azt mondták nem akar velem beszélni,meg külföldön van.Én írtam neki egy levelet hogy sajnálattal vettem tudomásul ,nem akar foglalkoztatni és kértem indokolja meg a döntését.Ezt ajánlott levélként adtam fel.Erre a mai napig nem jött válasz.Most itthon vagyok és munkát keresek.Jogásznál is voltam azt mondta erre nincs jogszabály,úgyhogy várjak októberig és kész.Ezért is fordultam hozzád mert nem tudtam mit tegyek.Tanácstalan vagyok most is.Egyébként ez egy élelmiszerlánc a CBA azon belül viszont egy tulajdonosnak van 10 boltja én pedig 3 boltba jártam bevételezni.Adminisztrátornak vettek fel.Most gyed után 6
      órába mentem vissza.Amit még elfelejtettem írni.A szabadság.Ugye én a Kisfiamat 2010.10.13 szültem így nekem még a régi számítások szerint jár a szabadság.Amikor jeleztem hogy vissza térnék dolgozni ők közölték,hogy 11 nap jár a két évre.Én 47 napot számoltam ki ezen is ment a vita.Mikor mondtam hogy jogásszal megyek be akkor elismerték jó hát akkor jár annyi szabi de ne a visszatérésemkor vegyem ki,hanem ha betegek lesznek a gyerekek akkor majd apránként odaadják.
      Én hülye ebbe jóhiszeműen belementem.Ezt is írjam meg a levélbe,hogy adják írásba mennyi maradt vagy fizessék ki.Mert evvel se vagyok tisztába.De én is úgy gondolom,hogy nem jó októberig várni ölbe tett kézzel.Köszönöm a segítséget.Nagyon várom a válaszod.

      • Kedves Anikó!

       Ez így nagyon nem helyes…
       Ha bejelentetted a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, s elkezdtél dolgozni, akkor igenis van üres munkakör, amiben foglalkoztattak, tehát a munkáltatódnak továbbra is foglalkoztatnia kell, vagy ha nem tud, és ezt megfelelően meg is tudja indokolni, akkor megszüntetheti a jogviszonyodat. Olyan, hogy menj vissza újra fizetés nélkülire, nincs! A fizetés nélküli szabit nem a munkáltató dönti el, hanem te, hogy igénybe veszed-e, vagy sem!!!!
       Ha tehát nem igényelted újra, akkor jelenleg is aktív állományban vagy, azaz ha nem foglalkoztat, de nem is mond fel neked, állásidő fizetésére kötelezett! Az a szóban elhangzott indok pedig, hogy sokat beteg a kisfiad, egyszerűen felháborító! Ez nem lehet indoka semmilyen felmondásnak.
       Azt sem értem, hogy a jogász miért mond olyat, ami nem igaz: ez – annak alapján, amit leírtál – elég egyértelmű: ha nem vagy fizetés nélkülin, vagy felmond, vagy foglalkoztat, vagy állásidőt fizet. Nem küldhet vissza fizetés nélkülire, ha te nem akarsz menni.
       Hogy mit tegyél: vagy erősködsz, és akkor még nagyobb lesz a vita köztetek, de legalább eldől a végén, hogy mi lesz a sorsod, vagy hagyod, visszamész fizetés nélkülire, s a 3. év letelte után újra felveszed a kesztyűt, s lejátszod ugyanezt a meccset. Annak alapján, amit eddig írtál, az sem lesz korrekt eljárás valószínűleg… :-(
       A szabadság kérdésében sajnos nem jól jártál el, ami jár, az jár, nem beszélhetnek rá ilyen megoldásra… Kifizetni nem fogják, mert azt nem lehet, csak munkaviszony megszüntetésekor, kiadni meg, ha visszamész fizetés nélkülire, szintén nem lehet.
       Sajnálom, a dolgot még az is nehezíti, hogy a munkáltatód sincs tisztában a törvénnyel – de az, hogy egy jogász sem eléggé meglep…

       Ági

       • Köszönöm válaszod!A fejlemények.Felhívtak visszamehetek dolgozni de eddig 6 órára kaptam 100ezer ft-ot.Most ugyanennyi munkáért kaphatok 50 ezret.+órabéres lennék ami óra/500,-.+nem az eredeti székhelyre tennének ami messzebb van tehát bérletet kellene vennem+pénztáros lehetnék amit ők úgy osztanak be ahogy akarnak délelőtt délután de én soha nem így dolgoztam.Mivel operátor voltam 8-4ig dolgoztam a hétvégém szabad volt.Én úgy érzem el akarnak lehetetleníteni hogy én mondjak fel.Tudom a mai világba 2 gyermekkel nehéz munkát találni ezért ragaszkodnék ehhez.Mindenbe belementem volna már de nem értik nekem nincs segítségem a párom reggel 4kor elmegy este 18-19között jön.Ő teremti elő az albérletet meg mindent.Alig vártuk mehessek dolgozni de úgy látszik ide nem lehet.A napközbeni munkát tudom csak vállalni.A kérdésem menjek még ügyvédhez próbáljam meg legalább hogy állásidőt fizessen vagy legalább ha elküld egy havi végkielégítést?Ja a munkaköröm megvan felvettek valakit a helyemre és ő csinálja.Ezeket hogy lehetne bizonyítani?Ismét várom válaszod és köszönöm a segítséget.Szia Anikó

        • Kedves Anikó!

         Ahogy írtam korábban is: vagy felveszed a kesztyűt, vagy hagyod magad… ez a két lehetőség van!
         Ha ajánlottak egy másik munkakört, ami nem a korábbi szerződésednek megfelelő, akkor nem vagy köteles a szerződésmódosítást elfogadni, és aláírni. De ez azt jelenti, hogy akkor valószínűleg fel fognak mondani neked. De ismétlem: nem vagy köteles semmilyen munkaszerződés módosítást aláírni, pláne, ha rosszabb a bérezésed. Azt nem írtad, hogy a másik munkakör munkavégzési helye ugyanabban a városban van-e, vagy egy másikban, csak azt, hogy távolabb van. Ez sem mindegy, mert ha egyértelműen többlet költséged van a munkába utazás miatt a másik városba, azt a munkáltatódnak a kormányrendelet szerint támogatnia kell. A gyermeked 3 éves koráig a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatóak be, azaz mindig szombatra és vasárnapra kell esnie a törvény szerint, de pl. a délutáni beosztás nem tilos, csak az éjszakai és a rendkívüli munkavégzés (túlóra).
         Javaslom, hogy írj egy tértivevényes levelet + e-mailt, hogy a felajánlott állás több szempontból hátrányosabb a jelenlegi szerződésed szerinti munkakörnél, így ennek az elfogadása nem áll módodban, s kéred, hogy tájékoztassanak a továbbiakról, tudnak-e a korábbi munkakörödben a jelenlegi munkaszerződésednek megfelelően foglalkoztatni, mert te nem igényelted újra a fizetés nélküli szabadságot, s nem is szándékozol ezt tenni.
         Ezek után meg ha nem jönnek rá, hogy fel kéne mondaniuk neked, akkor keress egy olyan ügyvédet, aki vállalja az állásidőre járó bér perelését a cégtől…
         Üdv:

         Ági

 8. Kedves Ági,

  2 év GYED után mennék vissza dolgozni, oda ahol 11 éve munkaviszonyom van. Sajnos már jelezték, hogy nem valószínű, hogy lesz számomra alkalmas pozíció. Kénytelen voltam elkezdeni tölteni a szabadságomat, mert lejár a GYED, és nem igazán tudnánk megélni a párom fizetéséből, és a GYES-ből, tehát mostantól kapok fizetést. A HR-vezető már korábban nagyjából felvázolta , hogy a “közös megegyezéses” megoldás lenne legjobb nekem, (ha nem lesz addig üresedés megfelelő pozícióban) mivel 3 havi végkielégítést, kapok plusz 3 hónap felmondási időre is kapok fizetést. Valóban így van ez ? Nálunk (multinacionális cég) így “szabadulnak” a kismamáktól… Korrekt ez ? Természetesen már elkezdtem új munkahelyet keresni. Hogyan számíthatom ki előre, hogy mennyi pénzt kapok ? A felmondási idő alatt elhelyezkedhetek ? Köszi a segítséget: Piroska

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás