Szándéknyilatkozat bölcsődei beiratkozáshoz

Szerző: Dátum: 2014. Oct. 13. Kategória: Bölcsi-ovi-bébiszitter, GYED-GYES utáni visszatérés | 12 hozzászólás

bölcsődei szándéknyilatkozat

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Ha úgy gondolod, hogy ideje visszatérni a munkába, az első gondolatod szerintem az, hogy hova is kerüljön a picid, amíg te a magyar GDP-t növeled majd hatalmas lelkesedéssel. Ha nem állnak sorban a nagymamák, nagypapák, s nincs főállású bébiszitterre pénz, s éppen nincs csana a környéketeken, marad az állami bölcsőde. És ugye a bölcsődei hely igényléséhez összegyűjtendő papírok között ott kéne, hogy legyen a munkáltatói igazolás, vagy a szándéknyilatkozat. És ez utóbbi szokott sok anyukának – és munkáltatónak is – gondot okozni.

Kisebb cégek esetén nincs gyakorlatuk, hogy mit írjanak bele, kinek kell kiállítania, mikor… Visszakérdeznek, hogy akkor mondja meg az anyuka, mit kér a bölcsi, persze anyuka sem tudja… És a másik gond, hogy ugye a cégek egy része ilyenkor rögtön lefagy, hogy de akkor most mit is írjunk rá, mikortól vesszük vissza az anyukát, és ha ezt most aláírja a főnök úr, akkor utána kötelező lesz visszavenni az anyukát, aki majd vita esetén ez lobogtathatja a bíróságon?
Oszlassuk el a félreértéseket: szándéknyilatkozat, azaz nyilatkozat egy jövőbeli szándékról, arról, hogy igen, tervezzük, hogy visszavesszük az anyukát, várhatóan ettől és ettől a dátumtól. Nem arról, hogy igen, bombabiztosan, 100 %-osak kijelentjük, hogy visszavesszük, s nem mondunk fel neki. Ez csak ahhoz kell, hogy az anyuka igazolni tudja a bölcsődei férőhelyre való jogosultságát, hiszen ugye a dolgozók, vagy nemsoká dolgozók előnyt élveznek a helyek kiosztásakor az otthon lévőkkel szemben. Ennek a megtagadása a munkáltató részéről nem túl szép húzás, még akkor sem, ha amúgy nem tudja visszavenni az anyukát. Hiszen itt csak arról van szó, hogy ezzel segíti a kicsi elhelyezését, s utána könnyebb lesz az anyukának új állást keresi (ha tényleg felmond neki), hiszen bölcsis férőhely nélkül állást keresni esélytelen…
S hogy pontosan mi álljon benne? Kell a munkáltató és a munkavállaló megnevezése, s annak a szándéknak a kinyilatkoztatása, hogy a munkavállalót a cég vissza szándékszik venni x dátumtól kezdve. S nyugodtan bele lehet még azt is írni, hogy a nyilatkozatot a bölcsődei felvételi eljáráshoz állította ki a munkáltató. Ugye, hogy nem olyan bonyolult? :-)

Ha pedig a bölcsis beszoktatás után te is visszatérnél a tettek mezejére – azaz dolgozni – , nem árt tájékozódni a jogaidról. Ha szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből, s nem szeretnéd, hogy a munkáltatód elbánjon veled, tanuld meg a jogaidat!

Érdekelnek a munkajogi tanácsok kifejezetten anyukákra szabva, méghozzá ingyen?
Add meg a neved, címed, s máris megkapod a hírlevélsorozat első részét néhány percen belül!

 

nyílpiros (150 x 106)

 

Ajánlott bejegyzések:

12 hozzászólás

 1. Kedves Ági!

  Szeretném a tanácsodat kérni: 2015. márciusában lejár a Gyes kislányom után, jeleztem a munkáltatómnak, hogy januárban vissza mennék dolgozni. A munkáltatóm közölte, hogy régi munkakörömbe nem tud visszavenni, helyette felajánlott egy másik munkakört (magasabb végzettséggel rendelkezem, mint ami a munkakör betöltéséhez szükséges), természetesen kevesebb fizetésért. Szülés előtt 6 órában dolgoztam, most a régi 6 órás béremet tudná megadni 8 órában, ha továbbra is 6 órában szeretnék dolgozni, akkor a régi 6 órás bérem lenne a 8 órás bérem alapja, és ebből számítanák ki az új 6 órás bért. Megteheti ezt a munkáltató? Rosszul tudom, hogy a munkáltató köteles a régi bérem szerint felvenni (munkakörtől függetlenül)? Válaszodat előre is köszönöm! Timi

  • Kedves Timi!

   Ha nem a régi munkakörödbe vesz vissza, akkor az új munkakör – és ennek a bérezése is – megállapodás kérdése, nem köteles a régi béredet megadni. Ha korábban 6 órában dolgoztál, akkor nem kötelezhet a 8 órára. Vagy találtok egy kompromisszumos megoldást, vagy ha ez nem sikerül, akkor neki kell megszüntetnie a jogviszonyt, munkáltatói felmondással s végkielégítés kifizetésével.
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Ági!

  Amennyiben vállalkozást indítok és abban szeretnék dolgozni, akkor hogy kell megírni a szándéknyilatkozatot?

  Köszönöm: Ivett

  • Szia Ivett!

   Ebben az esetben kérdezd meg az intézményt, mit fogadnak el bizonyítékként… lehet, hogy csak akkor állnak szóba veled, ha már kiváltottad a vállalkozóit… nem tudom, ez a vezető jófejségén is múlik…
   Sok sikert:

   Ági

 3. Kedves Ági!

  Jelenleg GYES-es vagyok, ami jövő júniusban jár le. Nyáron szóban jeleztem munkáltatómnak, hogy szeptembertől szeretnék visszatérni munkába. 10 éve vagyok a cégnél adminisztrációs terülten vezetőként jöttem el szülni. Azóta területi összevonások voltak a cégnél és a munkaköröm neve megváltozott a hozzácsatolások miatt, 3-szoros főre bővült az adminisztrációs létszám, de a munkaköri leírásom szerinti pozíció létezik csak más neve lett. A korábbi helyettesem időközben határozatlan szerződést kapott erre (az én volt) pozíciómra. Így azt mondják, megszűnt a pozícióm nem tudnak arra visszavenni, csak 2-vel alacsonyabb pozícióba admin területre. Jogszerű ez így? Vagy mivel a munkaköri leírás ugyanaz, igényt tarthatok a “régi” vezetői pozíciómra, ha írásban azt jelzem, hogy abba szeretnék visszatérni? Ha elfogadnám az alacsonyabb pozíciót, ezzel sokkal alacsonyabb bér jár, vagy kérhetem, hogy a 10 évre és a régi pozíciómra tekintettel több bérezést kapnak, mint amit az abban a pozícióban lévő munkatársak? Ha nem fogadom el az alacsonyabb pozíciót elküldhetnek rendes felmondással, azzal az indokkal, hogy nincs már meg a pozícióm (valójában csak a neve más) és létszám feletti lennék? Ha elém teszik a közöst, milyen kifizetésekre és mennyire számíthatok? (10 év felmondási idő, végkielégítés, egyéb) Köszönettel: Judit

 4. Üdvözlöm
  Jelenleg GYed-en vagyok kislányommal.A jelenlegi munkáltatómhoz egészen biztosan nem fogok visszamenni.A bent maradt fizetett szabadságommal ilyenkor mi történik? Elvész? Elvileg a szülés évében bent maradt minden napom,illetve,ha jár,akkor az itthon töltött idő alatt felgyülemlett (könyvelő szerint 2 év)
  Köszönöm

  • Kedves Edina!

   Szabadság nem vész el, ha nem adta ki a munkáltató, akkor azt a jogviszony megszűnésekor pénzben meg kell váltania.
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági!

  A napokban, hallottam, arról, hogy munkához kötnék a családi pótlékot.
  (lehet még korai ezzel foglalkozni, de nagyon aggódom!)
  Valamilyen szinten megértem miért, hoznák ezt a törvényt, de egyelőre nem világos, kire és mikortól vonatkozna ez a jogszabály.
  Nekem van egy 3 hónapos kislányom, ha jövőre életbe léptethetik, akkor is csak július 30-án lesz egy éves.Ha muszáj, egy éves korában beadnám bölcsődébe, de ha hamarabb kellene nem tudnám ezt megoldani.(beszeretném oltatni agyhártya gyulladás ellen és az orvosunk azt tanácsolta, hogy mielőtt közösségbe megy akkor tegyük ezt meg)és érettségin kívül nincs más végzettségem, így nekem előtte szükség lenne tanfolyamot végeznem, hogy legyen több esélyem munkát találni.Én gyest és családi pótlékot kapok csak, így nyilván szeretnék később dolgozni, de én arra számítottam, hogy legalább másfél-2 évig itthon maradhatok a kislányommal.Nem tudom, hogyan lehet gyes mellett dolgozni?Azt, tudom, hogy egy éves kora után lehet dolgozni, bár nem világos, hogy pontosan hány órában.De amikor igényeltem az ellátást, meg utána is olvastam, hogy ha beadom nappali intézménybe a gyereket, akkor elvesztem a gyest.De így lehet a családi pótlékot is elvesztem ha nem megyek el dolgozni.Nem tudom, hova lehet fordulni, ha valóban munka lesz a feltétele a családi pótléknak , hogy halasztást kérjek vagy bármit.Nem megy olyan hamar a munka keresés, nyilván akkor adhatom be bölcsődébe ha már van munkám.Előre is köszönöm a segítséged, még ha túlságosan előre is gondolkozom.

  • Kedves Krisztina!

   Kérlek, addig, míg egy törvénytervezetet nem szavaznak meg, ne nagyon aggódj. Idehaza sajnos jellemző, hogy beszélnek mindent össze vissza a sajtóban, sajnos a politikusok is, aztán semmi nem lesz belőle (elég példa volt már rá az elmúlt években). Ezek egyenlőre csak ötletek, nem konkrét törvénytervezet, ha majd az lesz belőle, akkor is meg kell szavazni előbb – még ekkor is sokszor módosítanak a tartalmán -, s abban biztos vagyok, hogy a 3 éves kor utáni időszaknál szeretnék csak munkához kötni (de ennek sem látom sok valós esélyét).
   Azaz ha szeretnél otthon maradni a 3 éves koráig, akkor biztosan nem veszíted el a családi pótlékot!
   Üdv:

   Ági

 6. Kedves Ági!

  Jelenleg GYES-en vagyok. Két hét múlva elköltözünk, tavasszal mennék dolgozni, de új munkahelyre, nem oda vissza, ahol dolgoztam.
  Az lenne a kérdésem, hogy a lakcímváltozást, és azt a tényt, hogy nem megyek vissza dolgozni, köteles vagyok-e bejelenteni már most a munkáltatómnak, vagy majd csak akkor, ha aktuális lesz a szabadságok kiadása és az új munkahelyen való kezdés időpontja is eldőlt?
  Leveleket megkapom az előző lakcímemen is, az elérhetőséggel nincsen gond.

  Válaszodat megköszönve

  Üdvözlettel: Liza

  • Kedves Liza!

   Ha másodállást vállalsz valahol, akkor azt be kéne jelentened az Mt. alapelvei alapján (ha Kjt., vagy Kttv. hatálya alá tartozol, szintén van ilyen kötelezettséged, illetve a szerződésed is tartalmazhat ilyen kikötést, vagy a másodállás vállalásának abszolút tiltását is. Ha már nem akarsz visszamenni a régi helyre, bejelentheted most is, de később is. Én attól tenném ezt függővé, hogy ők vajon vissza szeretnének-e venni, vagy el akarnak küldeni (lehet, hogy jobban járnál, ha megvárnád, míg ők mondanak fel…több ügyfelemmel sikerült már elérnünk, hogy kifizessék őket :-)). A lakcím módosulását ha nem jelented be, nem nagy gond, de szerintem ez a három dolog (másodállás, lakcímváltozás és vissza nem menetel) összefügg, én egyben kezelném, s annak megfelelően járnék el, hogy mi a munkáltatód szándéka veled. Ha további tanácsra van szükséged, hogy sikeresen rendezd ezt az ügyet, s esetleg megkapd a végkielégítést a cégtől, jó szívvel ajánlom a személyes tanácsadást, vagy a tavasszal induló munkajogi online tanfolyamomat, pont ilyen kérdésekkel (is) foglalkozunk.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás