7 tipp a közelgő karrierváltáshoz

Szerző: Dátum: 2013. Jun. 02. Kategória: Szakmai önéletrajz - Álláskeresés | 6 hozzászólás

karrierváltás

Photo by Angie Torres

Teljesen mindegy, hogy a gyermekekkel otthon töltött évek után szánod el magad a váltásra, visszamentél dolgozni, de nagyon nem érzed jól magad, s ezért keresel új lehetőségeket, vagy az alkalmazotti létből vállalkozóvá válsz: minden esetben van egy kis (na jó, néha nagy, naaaaagyon nagy, sőt, hatalmas) félsz az ember lányában. A változástól mindenki fél egy icipicit- még az is, aki nem vallja be. Az, hogy ezt valaki egy jó kalandnak fogja fel, s más pedig lebénul a félelemtől, s inkább a biztos rosszat választja, mint az ismeretlent (ami lehet sokkal jobb is), a személyiségünktől függ. Nincs tehát állandó, mindenkire igaz recept arra, hogy kinek mi segít egy ilyen jelentős fordulópontnál az életben. Minden változás kockázatvállalással jár, így azt a természetes emberi igényt kell leküzdenünk, hogy biztonságban akarjuk érezni magunkat. Ez nem könnyű, de ha az alábbi pontokat követed, biztosan könnyebben fog menni az első néhány nagy lépés az ismeretlen felé…

1.) Legyen konkrét célod!

Sokan gondolkoznak a váltáson, de nem nagyon tudják, mit is szeretnének. Márpedig cél nélkül elég nehéz elindulni, pláne úgy, hogy biztosan meg is érkezzünk oda, ahová vágytunk… :-) Sokszor fordulnak hozzám karrier-tanácsadás keretén belül olyan anyukák, akik a régi, megszokott, sokszor megunt munkájukat szeretnék valami másra lecserélni, de nem tudják mire. Szánj tehát időt arra, hogy kitalálod, leírod, mit szeretnél. Nagyon hiszek az írott szó, az írott fogadalom, cél erejében: minél pontosabban meg tudom fogalmazni, mit is szeretnék, annál jobban tudok harcolni érte, annál jobban tudom, mi vezet el oda, s mi vinne félre, más irányba. Legyen a célod konkrét, mérhető, merész, de elérhető, és azt is tűzd ki magadnak, mikorra szeretnéd elérni. Másoknak is így tudod elmondani, mit is keresel, mit is tervezel, mit is fogsz csinálni a közeli jövőben.

2.) Készíts tervet magadnak!

” Jó lenne már egy másik állás, ahol nem dolgozom magam halálra, és nincs ennyi túlóra…” És itt meg is álltunk, tovább nem jut a vágyakozó fél… mert ha valóban másik állást akarunk, akkor legyen egy jó célunk, s egy tervünk hozzá, ahogy el is érjük. Lépésekkel, segítő személyekkel, időben ütemezve, eszközöket hozzárendelve, és esetleges zátonyra futás esetén alternatív megoldások is kellenek. Azaz pontosan olyan állást szeretnék, ahol nincs rendszeresen túlóra, max. heti 40 órás munkaidővel, és ezért a következőket fogom megtenni az elkövetkezendő 3 hónapban: (és ide jön heti bontásban egy jó kis terv, egyik héten CV elkészítse, másik héten 5 álláskereső portálra feliratkozás, harmadik héttől kapcsolatrendszer aktiválása, stb…)

3.) Légy tisztában önmagaddal!

Akár állás keresel, akár vállalkozó szeretnél lenni, egy nagyon alapos önismeret kelleni fog mindkettőhöz (sőt, rossz hírem van, mindenhez kell az életben – kivéve az önbecsapáshoz :-( ) Mik az erősségeim? Miben vagyok jó? Ezt hogy fogom tudni hasznosítani a következő munkámban / vállalkozásomban? Miben kell fejlődnöm? Hogyan tudok ebben viszonylag rövid időn belül előre lépni, vagy mivel tudom ellensúlyozni? Tessék nekiülni, listát írni, s ha kész, beszéld át azokkal, akik jól ismernek, s bízol az értékítéletükben!

4.) Aktiváld a kapcsolatrendszeredet, és mostantól ne hanyagold el többet!

Nagyon kevesen használják tudatosan kapcsolataikat, pedig rendkívül sok mindent lehet elérni, ha jól és okosan mozogsz, forogsz a világban. Volt iskolatársak, volt és jelenlegi munkatársak, volt és jelenlegi főnökök, barátok, ismerősök, játszótéri anyukás kapcsolatok, férjed ismeretségi köre, szakmai konferenciák, szakmai fórumok… és még lehetne folytatni a hosszú listát… ezek mind-mind potenciális információ források, segítők, referencia adók, ötletelők… Állás kell? Meséld el nekik, mit keresel pontosan. Referencia kell? Kérd meg őket, ha lehet, így :-)

5.) Higgy abban, amit elterveztél!

Nem szeretnék túl sokat írni a hit erejéről, meg a pozitív gondolkozás világokat mozgató hatalmáról, de ugye azt el tudod fogadni, hogy az állandó pesszimizmussal magadat rántod vissza, míg a pozitív, egészségesen optimista hozzáállással saját magadat viszed, húzod, tolod előre a célodhoz vezető úton? Mert ugye melyik HR-es akarna felvenni valakit új munkatársnak, aki állandóan panaszkodik, és elégedetlen, s ki szeretne vásárolni attól az új vállalkozástól, akinek a tulajdonosa egy savanyú citrom egész nap? Bezzeg, ha mosolyogva, optimistán, erőtől és tettvágytól kicsattanva próbálsz szerencsét… :-) Ugyanez igaz azokra, akik visszahúznak… ne hagyd magad! Lehet, hogy nekik nem sikerült, lehet, hogy az ő generációjuk még nem tett meg soha ekkora lépést, az ő mintáik berögzültek, nem változtathatóak meg, de ez nem azt jelenti, hogy te ne lehetnél sikeres, ügyes, tehetséges! Te te vagy, ők meg ők. Az ő kudarcuk nem a tiéd, ha akarod, hallgasd meg őket, de csak úgy, ha arra koncentrálsz, hogy mit tanulhatsz az ő kudarcukból, miben legyél még jobb? Inkább keresd a sikeres emberek társaságát, olvass róluk,s meríts belőlük erőt!

6.) Beszéljetek az anyagiakról!

Ha az álmaid megvalósításába úgy kezdhetsz, hogy több hónapra, évre vannak tartalékaid, akkor nagyon szerencsés vagy. Sokan azonban nem így fognak neki az új lehetőségnek. Fontos, hogy az új terved ne húzza keresztbe a családi költségvetést, mert akkor nagyon hamar fel fogod adni, vagy saját elhatározásból, vagy külső nyomásra. Ha a jelenlegi állás helyett másikat keresel  – s úgy, hogy itt már most felmondasz, vagy már elküldtek – beszéljétek át a pároddal, hogy ez mit fog jelenteni, mennyi idő alatt lesz újra állásod, kereseted, s addig hogyan osztjátok be a pénzt. Jussatok közös nevezőre, ha vannak nagyobb gyerekek, őket is vonjátok be a tervezésbe. Érezze és értse az egész család, hogy ez a lépés mit fog jelenteni. Ha vállalkozást indítasz, akkor is ugyanezt az utat járd be, készíts üzleti tervet, kalkulálj ki egy reális bevételt minden hónapra, s ehhez igazítsd hozzá a családi költségvetést is.

7.) Csináld meg a házi feladatodat!

Szép a cél, kész a terv. És most kezdődik csak a neheze. Ezernyi dolog fogja elvonni a figyelmedet minden nap, így nagyon nagy akaraterő, kitartás, következetesség kell, hogy végig is vidd, amit elterveztél. Ha minden hétre van teendőd, akkor minden héten vidd is véghez. Fokozatosan építkezz, ne akarj mindent egyszerre, de ne is lazsálj. Egy tipp: az egyik ismerősöm – kitűzve a célját, és elkészítve a konkrét, részletes tervét – adott magának egy határidőt az új állás megtalálására. 90 napot. Minden héten beszámolt róla, hol tart, s minden 10. napnál nyilvánosan is írt róla az egyik közösségi portálon. Így sok sok bátorítást kapott az ismerőseitől, mellesleg tudta, hogy nem lóghatja ez a házi feladatát, hiszen sokan figyelik. Az eredmény: lett állása :-) és 90 nap sem kellett hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

6 hozzászólás

 1. Kedves Ági!

  Egy kérdést szeretnék Neked feltenni, a válaszodat pedig előre köszönöm!
  Idén augusztusban megyek vissza dolgozni 6 év után GYES-ről. Időközben a munkáltató személyében történtek változások, új munkaszerződést és új munkaköri leírást kaptam. A munka folytonossága nem szűnt meg (folyamatos a munkaviszony). A munkaszerződésben nem találtam semmi kifogásolni valót, azonban a munkaköri leírásom finoman szólva kicsit kibővült (tartalmazza az “eredetit” is, de még másik két munkakört mellécsapott), ezért ezt még nem írtam alá.
  Kérdésem az lenne, hogy köteles vagyok-e elfogadni az új munkaköri leírást, vagy sem? Ebben az esetben vehetem-e úgy, hogy a cég nem tudja biztosítani ugyanazt a munkakört, amiből elmentem szülni? Ilyenkor milyen jogaim és kötelezettségeim vannak, illetve a munkáltatónak milyen jogai és kötelezettségei vannak?
  Köszönöm szépen!

  • Kedves Anikó!

   A munkaköri leírást munkáltató – mivel ő készíti ezt – egyoldalúan bármikor módosíthatja. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a munkaköri leírás meghaladhatja a szerződésben rögzített munkakör kereteit. Ha például pénzügyi asszisztensről beszélünk, sok feladat tartozhat bele – számlák iktatása, könyvelésre előkészítése, házi pénztár kezelése – de például takarítás, vagy a vállalati büfében való eladói feladatok nem. Tehát csak olyan feladatokat tartalmazhat, amelyek az adott munkakörhöz tartoznak a közfelfogás, a “józan paraszti ész” szerint. A másik kérdéses pont, hogy az abban felsorolt feladatok mindegyikét el lehet-e látni szerződéses munkaidőn belül. Ha nem, akkor az így felturbózott munkakör nem jogszerűen van kialakítva. A kérdés tehát az, hogy az a másik két munkakör mi, mennyire tér el a te eredeti feladataidtól, munkakörödtől, s meg lehet-e ennyi feladatot csinálni munkaidőben.
   Rossz hír, hogy ha ebben vita van a felek között, bírósági úton lehet csak rendezni, ha maguk nem tudtak megállapodni.
   Azt tudom csak javasolni, hogy mennyiségi és minőségi szempontok szerint nézd át az új leírást, valóban annyira más-e a munkaköri feladatok jó része, valóban nem illik-e az eredeti munkakörhöz, s meg lehet-e mindet csinálni rendes munkaidőben? Ha nem, akkor sajnos egyeztetni kell a munkáltatóval…
   Sok sikert:

   Ági

 2. Kedves Ági!
  A segítségedet, véleményedet szeretném kérni arról az eljárásról, amit munkáltatóm folytatott velem szemben.
  Második gyermekem májusban töltötte be 3. életévét, ezért már év elején jeleztem a munkáltatómnak, hogy tavasszal vissza kívánok térni. Kis cégnél dolgoztam, ami azonban egy nagy cégcsoport tagja. Azt a választ kaptam, hogy korábbi pozíciómban nem tudnak foglalkoztatni, és mivel a HR ügyintézést közben cégcsoport szinten összevonták, átkerült az ügyem a központhoz. Ott sem akartak/tudtak nekem végzettségemnek megfelelő helyet adni többszöri rákérdezés után sem, végül egy olyan pozíciót ajánlottak fel, ami minden szempontból visszalépés lett volna, ezt pedig nem fogadtam el. A közös megegyezés irányába terelgettek. Felkerestem egy ügyvédet, és a Te korábbi összefoglalóidat is átolvastam, így tisztában voltam vele mi az ami jár. Belementem a közös megegyezésbe, kifizették ami rendes felmondás esetén járt volna. Belenyugodtam, továbbléptem. 2 és fél hét múlva azonban az egyik legnagyobb álláshirdető portálon megjelent egy hirdetésük, amiben olyan területre keresnek embert, ami nekem is tökéletes lett volna… Mi a véleményed erről? Abban, hogy ez gusztustalan eljárás volt, talán egyetértesz velem, de érdekelne, hogy bármiféle lépést tehetek -e illetve érdemes -e tennem (közös megegyezés után), vagy nyugodjak bele, hogy manapság ez így működik, és ha az embernek két gyereke van, akkor mindenféle következmény nélkül a szemébe hazudhatnak??
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Kedves Mamm!

   A közös megegyezésnek – ahogy a nevében is benne van – a közös akarat a feltétele, azaz, hogy te is akartad ezt a megállapodást. Ezt utólag megtámadni nem lehetetlen, de nagyon nehéz:
   28. § (1) A megállapodás megtámadható, ha a fél annak megkötésekor lényeges tényben vagy körülményben tévedett, feltéve, hogy tévedését a másik fél okozta vagy azt felismerhette, vagy, ha mindkét fél ugyanabban a téves feltevésben volt. Jogi kérdésben való tévedés címén a megállapodást akkor lehet megtámadni, ha a tévedés lényeges volt és a munkakörében eljáró jogi szakértő a feleknek együttesen adott a jogszabályok tartalmára nézve nyilvánvalóan téves tájékoztatást.
   (2) Megtámadható a megállapodás akkor is, ha annak megtételére a felet jogellenes fenyegetéssel vagy kényszerítéssel vették rá.

   Láthatod, hogy ha nem áll fent egyik eset sem, akkor sajnos nem sok esélyt adnék a dolognak. Sajnos ez egy kétélű fegyver, hiszen ha úgy véled, nem lenne valós a felmondás indoka, akkor nem szabad belemenni a közösbe… vagy csak magasabb összegért cserébe, mint ami felmondásnál járna. Ezt tanácsolom én is, hiszen ha már biztonságot szeretne a munkáltató, akkor “fizesse” meg. Biztosan nem korrekt, ahogyan intézték ezt, de mivel aláírtad, hogy közös akarattal szüntetitek meg, sajnos ezt nem tudod megváltoztatni. De csak, hogy vigasztaljalak: ha felmondtak volna, s utána jön ez a hirdetés, akkor sem biztos, hogy megnyered a pert. Mert mi az, hogy tökéletes? Valóban megfeleltél volna rá? Nem voltál túlképzett? Vagy nem volt esetleg pont nem olyan a végzettséged, mint amit kértek a hirdetésben? A gyakorlatod megfelelt rá? S vajon mi a munkakör többi jellemzője, amit te nem látsz? Ilyen, s ehhez hasonló kérdések alapján döntené el a bíróság, hogy a felmondásuk valóban okszerű és valós indokkal történt-e meg. És ha két hét múlva nyílt meg ez az új pozíció, hirtelen? Stb…
   Tudom, tudom, bizonyára ez is csak a sajnos szokványos esetek egyike, ami idehaza megtörténik számtalan anyukával… De hidd el, a per nem mindig jobb út, akár több évre is elhúzódhat, stressz, nyűg, idegeskedés… szerintem tedd el ezt, mint egy jó tanulópénzt a következő időszakra! Ha legközelebb belefutsz egy ilyen szituációba, tudod, mit kell tenned!
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Dolgozomami!

  Nem tudtam, melyik kornyezetbe beilleszteni a kerdesem, a jelenleg aktiv oldanon teszem meg :)

  Nemregen leptem at Gyesre, eddigi poziciom megszunt, igy oda nem mehetek. Targyalasban vagyok egy masik lehetoseggel kapcsolatban, cegen belul.
  Milyen informacioid vannak azzal kapcsolatban, hogy:
  1. itt is van probaido?
  2. ha lemondok a gyesrol, visszamegyek dolgozni rendes munkaidoben es valamelyikunk reszerol nem valik be, akkor visszamehetek gyesre? Vagy akkor mar csak munkanelkulire?
  3. vagy akkor nem is kuldhetnek el a gyerek 3 eves koraig?

  Koszonom szepen valaszod!
  Bea

  • Kedves Bea!

   Ha a jelenlegi munkáltatód ajánl egy másik munkakört a szülés előtti helyett, nem köthet ki próbaidőt. Ha visszamész dolgozni, adott esetben felmondhat neked, nem vagy már abszolút védett! GYES-t bármikor igényelhetsz újra, a gyermeked 3 éves koráig, ez alanyi jogon jár, akkor is, ha felmondtak neked, s nincs már munkaviszonyod. Ha arra gondolsz, hogy fizetés nélküli szabadságra újra visszamehetsz-e, ha nem válik be az új munkakör, igen, igényelheted újra, de 15 napos határidővel, s mivel nem vagy védett maximálisan, fel is mondhatnak neked.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás