Tárgyalási praktikák- 1. rész

Szerző: Dátum: 2014. máj. 29. Kategória: Szakmai önéletrajz - Álláskeresés, Újra munkában | 10 hozzászólás

tárgyalási taktikák

Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Akár a meglévő munkahelyeden dolgozva szeretnél elérni valamit, akár a visszatérésedről egyezkedsz a munkáltatóddal, vagy vitás ügyet szeretnél rendezni vele, bizony, nem árt, ha tudd, hogyan tárgyalj. Nagyon sok anyukától hallom azonban, hogy nem tudják, hogyan kezdjenek neki, mit, mennyit, mikor kérhetnek, hogyan érveljenek. A mai bejegyzésben néhány alapvető taktikai lépést mutatok be, tényleg univerzálisak, szinte minden helyzetben bevethetőek… és persze majd nemsoká folytatjuk ezt a témát is, hogy minél többet minél ügyesebben tárgyaljatok!

Felkészülés

Ugye azt más mind tudjátok, hogy alapos felkészülés nélkül semmilyen egyeztetésbe nem kezdünk bele. A béremelésről van szó, akkor a cégnél dolgozó informátorokat kell megkörnyékezni, ha visszatérésről, akkor a nemrég visszatért vagy kirúgott anyukákat… minden információ hasznos lehet, akár az ő elmesélésük, akár a  cég kollektív szerződése, vagy a saját munkaszerződésed (mert ugye ezt is el kéne olvasni előre). Ezekre alapozva tudod a saját stratégiádat felépíteni, s akár több verziót is lejátszani előre magadban.

Hagyd, hogy előbb ők beszéljenek!

Bértárgyalásnál alapszabály: aki előbb mond összeget, az veszít. Tudom, nem könnyű, hiszen rutinosan kérdezik állásinterjún a fizetési igényedet a HR-esek, de ha tudod, halogasd a választ. Ha pedig GYES után behívnak “beszélgetni”, isten ments, hogy te kezdj azzal, hogy hát, nem is tudod, mi lesz most, de reméled, nem fognak kirúgni. Hadd kezdjenek ők a mondanivalójukkal, így neked van egy kis gondolkodási időd, másrészt pedig az elhangzottak függvényében azonnal módosíthatsz a terveden és a szavaidon. (A kedvenc sztorijaim szereplői azok az ügyfeleim, akik nem is akartak visszamenni a korábbi cégükhöz, munkavállalói felmondásra készültek, de mivel előbb hagyták beszélni a munkáltatót, kiderült, hogy nem is tudnák visszavenni őket, így vastag végkielégítéssel távoztak egy másik, új céghez, ahol már várták őket tárt karokkal egy új állásba ;-))

Szó elszáll…

Ugye ezt te is tudod folytatni? 🙂 Bármiben is egyeztek meg, szülessen róla írás… ha konkrét ígéretek hangoztak el, akkor egy korrekt, jogkövető cégnek nem okoz gondoz ezt írásban sem megerősíteni. Ha meg mégis gond ez nekik, akkor onnan nagyon gyorsan meneküljünk…

Figyelj oda!

Tudom, hogy vannak elképzeléseid, terveid, de hallgasd meg a másik oldalt is! Figyelj oda, amikor a munkáltatód beszél, s halld meg a ki nem mondott szavakat is. Minél jobban megérted az ő helyzetét, annál könnyebben tudtok kompromisszumos megoldást találni.

Légy határozott!

Tudom, nem könnyű… de legalább próbáld meg! Játszd el előre otthon, mondd ki hangosan, többször is, amit kérni szeretnél! Beszélned kell, nem fogják kitalálni a gondolataidat, így jobb, ha hozzászoksz a  gondolathoz, hogy igenis kérned kell, javasolnod, tárgyalnod, egyeztetned. Nagy levegő, szemkontakus, és hajrá!

Ajánlott bejegyzések:

10 hozzászólás

 1. Kedves Ágnes!

  2012. márc. 6-án GYES mellett elhelyezkedtem 6 órában dolgozni. Nem sokkal később várandós lettem. A próbaidő lejártával bejelentettem állapotom és szerencsémre sokáig tudtam dolgozni. 2012. dec. 18-tól TGYÁS-on/GYED-en vagyok. Jelenleg 11 hetes várandós vagyok 3. babánkkal. A fizetés nélküli szabadságom megszakítani kívánom (tértivevényes levél formájában) és kikérni szabadságaim. Dolgozni nem megyek vissza, szabadság után táppénzen lennék (9-es kóddal, orvosi szakvélemény alapján) a jelenlegi GYED-em mellett. Kérdésem az lenne, hogy a fizetés nélküli szabadságot megszakító levélben közöljem egyúttal a várandósságom tényét is (hogy a munkáltatónak ne keljen a fejét törnie a visszahelyezésemen), vagy várjam meg mit reagálnak és akkor közöljem állapotom (a védettség miatt)? Segítségedet hálásan köszönöm. Minden jót: Niki

  • Kedves Nikolett!

   Én mindenképpen közölném a helyedben előre, de azt javaslom, hogy alaposan járd körbe ezt a kérdést előre, ugyanis táppénz és GYED csak akkor jár jelenleg, ha munkavégzésed is van, s úgy leszel keresőképtelen. Érdemes a folyósító szervnél finoman megérdeklődni, hogy ha szabiról azonnal táppénzre kényszerülsz, járni fog-e a GYED és a táppénz? Több anyukától hallottam, hogy nem kapták meg… de ez sajnos nem az én szakterületem, ez már TB, nem munkajog.
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Ágnes!
  Tanácsodat kérném,:
  Jelenleg GYED-en vagyok,amely 2015 februárjában járna le,de miután a gyermekem édesapja/élettársam Írországban vállalt munkát és lassan egy éve él külföldön , ezért úgy határoztunk , hogy a kislányommal szeptembertől mi is kiköltözünk,tehát munkaviszonyomat és a gyed folyósítását szeretném időben megszüntetni majd októbertől ott vállalnék munkát.Sajnos nem kaptam érdemleges választ ügyemben (Mikortól kell megtennem?Milyen formában?Van-e bármiféle kötelezettségem az OEP felé,illetőleg a munkáltatóm felé? )sem az egészség pénztártól sem a cégem könyvelőjétől.Válaszod előre is hálásan köszönöm! Krisztina

  • Kedves Kriszta!

   Én munkajoggal foglalkozom, így csak a munkaviszonyoddal kapcsolatban tudok tanácsot adni: ha nem szeretnéd tovább fenntartani, a legegyszerűbb közös megegyezéssel megszüntetned, ez ellen biztosan nem lesz kifogásuk. Keresd fel őket, mondd el nekik, hogy mikortól szeretnéd, s ha előkészítették a papírokat, bemész, aláírjátok, s elszámoltok. A GYED folyósítást a folyósító szervnél kell lemondani, írásban, erről kérlek, náluk érdeklődj!
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ágnes!
  S.O.S. segítségét szeretném kérni.
  Hamarosan (3 hét múlva) lejár a GYESem a kisebbik gyerekemmel. A munkahelyem még létezik, de a fő profil, amivel foglalkozott gyakorlatilag megszűnt (az én helyem is megszűnt és valószínűleg nem is tudnak a végzettségemnek megfelelő munkát ajánlani).
  Én majdnem 6 évet voltam távol a 2 gyerekemmel és azt szeretném tudni, hogy – mint munkába visszatérni vágyó kismama – mik az esélyeim és milyen juttatások járnak a jelenlegi törvények szerint? Valószínűleg nem akarják majd, hogy ott dolgozzak, és én nem is mennék vissza annyira oda. Viszont szeretném, ha nem próbálnának meg „lerázni és átvágni” a jogaimat illetően.
  Amit tudok, hogy a felhalmozott szabadságaimat ki kell adniuk. Azt nem tudom, hogy végkielégítést kellene-e fizetniük elbocsátás esetén? Ha igen, hány havi összeget?
  A felmondási védelem érdekében szükséges lehet esetleg fizetés nélküli szabadságra mennem (vagy a GYES tulajdonképpen annak számít?)?
  És az is szeretném tudni, hogy a cég részéről egyoldalúan elbocsátható vagyok-e? A GYESem – bár lejár a kisebbik gyerekemmel, aki hamarosan tölti a 3. életévét – , viszont a nagyobbik után még egy fél évig jár a GYES, mert sajátos nevelési igényű.
  Az lenne a tervem, hogy ősszel keresnék egy másik munkahelyet, de addig jó lenne, ha állományban maradhatnék az előző helyemen – és nem szakadna meg a munkaviszonyom.
  Mit tanácsolna, mit kell tennem a munkáltatómnál?
  Üdv, T.

  • Kedves T.!

   Sajnos nem tudok s.o.s. válaszolni senkinek a blogon, mert erre csak szabadidőmben van lehetőségem, munka, család, kisgyerek mellett. (Éppen ezért, komolyabb ügy esetén talán tanácsos a személyes tanácsadást igénybe venni, ami gyorsabb, bár pénzbe kerül – ám sokszor több százezret is veszít egy anyuka eg rossz döntéssel… ezt érdemes mérlegelni). Ha még nem késtek el a tanácsaim, akkor a következőket javaslom:
   Ha lejár a korábban igényelt fizetés nélküli szabadság, nincs védelem (a GYES nem fizetés nélküli szabadság, hanem egy ellátás, amit az állam fizet). Azaz ha a nagyobbik gyermek jogán még GYES-t folyósítanak, akkor erre hivatkozva kellene fizetés nélküli szabit igényelni a cégnél (minél hamarabb, mert ennek 15 napos határideje van).
   A szabik kiadása / kifizetése mellett munkáltatói felmondás esetén (amit írásban, indoklással kell megtennie a cégnek), felmondási időre járó bér és végkielégítés jár, erről többet itt lehet olvasni: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozos-megegyezes-%E2%80%93-kinek-is-elonyos-valojaban
   A végkielégítésre jogosító időbe azonban csak a 3 éves korig otthon töltött idő számít bele, az az utáni időszak nem, tehát érdemes lenne meggondolni, hogy mikor is legyen megszüntetve ez a jogviszony. Ha állást szeretnél keresni, nem ajánlom, hogy akkor jelentkezz be a mostani munkáltatóhoz, ha már megvan a másik állásajánlat, mert a régi helyről való eljövetel is időbe telik, ha ki szeretnéd várni, hogy ők mondjanak fel. Először be kell jelenteni a fizetés nélküli szabadság megszakítását, majd kivárni, hogy mit lép a munkáltató, felmond-e, vagy nem. Ha nem, akkor viszont munkát kell adnia a szabik kiadása után.
   Sok sikert:

   Ági

 4. Kedves Ágnes!

  2003 óta tanárként dolgoztam egy szakiskolában határozatlan munkaviszonnyal. 2012 januárjában felbontották a szerződésemet közös megegyezéssel (ha nem írom alá…szerintem kirúgnak) , de rögtön volt másik szerződés, ugyanúgy határozatlan munkadzerzodes. Fogalmam sincs mire volt ez így jó….
  2012 áprilisában teherbe estem, szeptemberben már táppénzen voltam, 2013 januárjában született meg a kisfiam. 
  Kérdésem a következő lenne: szeretnék visszamenni dolgozni 2015 januárjától. Munkát keresek, de eddig sajnos semmit sem találtam, úgyhogy visszamennék ebbe az iskolába. Szeptemberben felhívtam az igazgatót, hogy lenne-e számomra óra, mert akkor visszamennék már szeptembertől. A válasz az volt, hogy nincs. 
  Én nem szeretnék felmondani, de nem tudom, hogy ilyenkor mit is kellene tennem (ami,nekem a legjobb). Nem tudom, hogy milyen jogaim vannak. 

  Köszönöm válaszát

  • Kedves Gizi!

   Ha szeretnél újra dolgozni, akkor előbb a jelenlegi munkáltatónál kéne ezzel megpróbálkozni, s ha ők nem tudnak munkát adni, mondjanak fel ők, s fizessék ki, ami jár neked. Sajnos ez a szerződés felbontás – újrakötés eléggé zavaros történet, a dokumentumok átolvasása nélkül nem tudom megmondani, mire volt jó, de sejtésem szerint nem volt okos dolog, hogy belementél (tudom, ha fenyegetik az embert, sokszor nem mer kiállni az igazáért). Tekintve, hogy az előéletetek sem túl zökkenőmentes, azt tudom javasolni, hogy szívesen foglalkozom az ügyeddel személyes tanácsadás keretén belül, segítve téged, hogy mit hogy tegyél, hogy fogalmazz meg feléjük, s hogy vidd végig a munkábaállást, vagy a korrekt elválást. A részleteket itt találod a szolgáltatásomról:
   https://dolgozomami.hu/szemelyes-tanacsadas
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Mindenki,
  tömegével vannak most nálunk interjúk, így 1-2 hasznos tanácsot, belső infot osztanék meg, mint anyuka: 1. nem jó, ha korábban érkezik az alany, mert ezzel nyomás alá helyezi az interjúztatót, és már idegesen indul az egész. 2. nem jó, ha közgazdászként mindenki “elemző” akar lenni, túl általános. 3. az öltözék, haj fontos! még ha kevés is a pénz, erre vmennyit szánni kell, mert igenis megnézik, hogy komolytalan-e az összehatás. 4. nem jó túl beképzeltnek lenni, túlfújni már a cv-ben, ami nyilvánvalóan apróság, de persze a szerénység sem jó. 5. nyelvtudás, ellenőrzik. most ennyi.

  • 🙂 jó tippek! Bár az előbb érkezést én jobbnak tartom, mint a késést, de valóban nem szerencsés, ha 30-40 perccel előbb jön valaki. Ekkor vagy várjon inkább egy közeli kávéházban, vagy kérje meg a recepcióst, hogy még ne szóljon annak, akihez jött, majd csak 10 perccel az időpontja előtt, mert nem akarja addig zavarni. Bár, én már örültem korán jövő jelöltnek, amikor az előző nem jött el, s így nem ültem ott hiába 🙂

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás