Checklista a munkába visszatéréshez

Szerző: Dátum: 2014. Sze. 02. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 38 hozzászólás

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

Ha az otthon töltött évek után úgy érzed, hogy itt az idő, hogy újra visszatérj a munkába, tanácsos ezt módszeresen, egy adott tervet követve végrehajtani, nem csak úgy kutyafuttában elgondolkozni rajta, aztán belevágni. Elég sok esetet láttam már, ahol a kezdeti fellángolást nagyon hamar csalódás követte, mert az anyuka nem gondolta át, mi mindenben hoz majd változást ez a döntés, s mennyi mindenre kell tekintettel lenni.

Készítettem egy checklistát néhány elgondolkodtató kérdéssel, remélem, ha ezt követed, nem hagysz ki semmilyen fontos szempontot.

 1. Gondolkodni kell először is arról, hogy hogyan oldod meg a gyermeked felügyeletét. Ha van bölcsis vagy csanás hely a városban, akkor szerencsés vagy, ha nem, akkor jöhetnek a további opciók: bébiszitter, nagyszülők, rokonság, vagy néha apa marad otthon, s anya megy vissza dolgozni (ritkán, de előfordul, hogy anya jobban keres 🙂
 2. Ha elméletileg a gyerekfelügyelet megoldott, jön a következő kérdés: mi a hatályos jogszabály? Vissza kell, hogy vegyenek, vagy fel is mondhatnak neked? El kell fogadnod egy másik állást? Itt az első kiinduló pont, hogy egyáltalán melyik törvény hatálya alá tartozol, s az mit mond a te helyzetedre.
 3. Ha nem élvezel abszolút védelmet, akkor bizony azt a kellemetlen szituációt is el kell képzeled, s fel kell készülnöd rá, hogy felmondanak. S ha felmondanak, mi jár neked pontosan? Mivel jársz jobban, ha most mondanak fel, vagy ha kivárod a GYES végét? Mielőtt jelzed a visszatérést, ezt is mérlegelned kell, mert lehet, hogy a felmondást “kikényszeríteni” rossz döntés lenne, pláne, ha még egy babát szeretnétek rövid időn belül.
 4. Ha jogi vita van, hová fordulhatsz? Mire készülj? Ki fog tudni neked segíteni?
 5. Ha felmondtak, hogyan tovább? Jár még a GYES-GYES? És ha lejárt a folyósítás ideje, honnan tudsz még pénzt szerezni? És mi lesz a biztosításoddal?
 6. Ha felkínálnak egy másik állást, milyen feltételeket fogadj el? Küldhetnek másik városba? Túlórázhatsz? Túlóráztathatnak? És mi van a több műszakos munkavégzéssel?
 7. Ha szerencséd van, s visszavárnak, fontos a jó időzítés, hiszen nem mindegy, mikor térsz vissza a cég életébe: mennyi idővel előbb jelentsd be a visszatérést, mikor kell visszavenniük a bejelentés után, mennyi szabid van, ki kell-e, hogy adják, vagy későbbre is halaszthatjátok őket? Sokan szeretnék például a bölcsis szünetre, vagy egy-két várható betegség idejére “betárazni” ezeket…
 8. És hát ugye erről se feledkezzünk meg: a piszkos anyagiak: mennyi lesz a béred? Kötelesek emelni? Vagy csak, ha akarnak, akkor teszik meg? Mi most a jogszabály? És mikortól lesz magasabb a béred? Ha újra mész dolgozni?

Sok kérdés? Túl sok?

 

 

Igen, tudom, nem egyszerű! De talán ezzel a kis checklistával neki tudsz indulni a visszatérés tervezésének.

Ha pedig megakadsz, s további segítségre van szükséged, ide kattintva találsz még egy egyedülálló eszközt, amivel a legalaposabban felkészülhetsz!

Ajánlott bejegyzések:

38 hozzászólás

 1. Szia Ági!

  Kérlek segíts nekem a szabadság számítással kapcsolatban. Abban vagyok bizonytalan, hogy 2010. 01.12. született az 1. baba, (a 24 hét+1 év) 2011. 06.29.-én telt le a szabadság szempontjából “fizetett” időszak. 2011. 09. 05. született a 2. baba. Ez az ominózus 2011. augusztus 1-i “vízválasztó” erre az esetre is vonatkozik, vagy a 2. babára is 24 hét+1 évet kell számolni? Nem szeretnék ok nélkül kekeckedni velük.

  Köszönöm szépen a segítséged.
  Anikó

  • Szia Anikó!

   A második babánál már csak 24 hétre és fél évre jár.
   Üdv:

   Ági

 2. Tisztelt Ági!

  Jelenleg GYED-en vagyok 1 éves gyermekemmel (3. gyermek, van két iskolás korú testvére). Egy multinacionális cégnél dolgozom 6 éve. A munkahelyemen a velem azonos beosztásban levő kollégáim közül az elmúlt hetekben többen felmondtak. A főnökömmel telefonon egyeztettünk, melyben jeleztem, csak kislányom 2. születésnapját követően, jövő szeptemberben szeretnék visszatérni dolgozni.

  Kérdésem: kényszeríthet-e a munkáltató GYED alatt a munkába való visszatérésre? Köteles vagyok-e visszatérni idő előtt, ha ajánlattal keres meg?

  A napokban személyes találkozóra is sor kerül főnökömmel, válaszod nagyban segíti a tárgyalási stratégiám felépítését, így visszajelzésedre feltétlenül számítok! 🙂

  Segítséged előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  B. B. Ildikó

  • Kedves Ildikó!

   Nem kötelezhet, a fizetés nélküli szabadságot addig veszed igénybe, míg szeretnéd, vagy le nem jár a 3 év. Azonban azt érdemes még tudnod, hogy minél később mész vissza, a tapasztalat alapján annál kisebb az esélye a visszatérésnek…
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm szépen!

    Üdvözlettel:
    Ildikó

    • nincs mit 🙂

 3. Kedves Ági!
  Először is szeretnék gratulálni ahhoz amit csinálsz és megköszönni neked azt a rengeteg munkát, amit anyukák megsegítésére fordítasz, valamint az empátiádat, amivel a helyzeteket kezeled. Nagy szükség van rád és a hozzád hasonlókra!

  Én is kérdeznék tőled ha nem bánod; két gyermekemmel 4 éve vagyok itthon, a GYEDem hamarosan lejár. Jeleztem a munkáltatómnak (multi) a visszatérésem szándékát -nem szeretném végigvárni a GYES-t -, amire azt a választ kaptam, hogy sem most, sem a 3. év lejárta után nem tudnak nekem munkát adni, hiszen egy olyan pozíció van a cégnél amit én csináltam (szakmai középvezető), de az foglalt + recesszió stb. stb. Tudnál nekem némi támpontot adni arra vonatkozóan, hogyan számoljam ki, mikor érdemes írásban is beadnom a visszatérési szándékomat számolva avval, hogy vagy közös megegyezés, vagy felmondás lesz a vége? Nem mindenáron szeretnék ide visszatérni, viszont nagy valószínűséggel nem fogok egyhamar más munkát találni… Tapasztalatod szerint milyen típusú lehet az a munkakör, ami végzettségbe pl. még belefér, a munkáltató felajánlhatja, de egyértelmű, hogy az anyuka visszautasítja, tehát jogait elveszti?? Amennyiben nem ajánl fel pozíciót, sem a közös megegyezést, tényleg fizetnie kell a védettség végéig (gyermek 3. életéve) alapbért az alkalmazottjának? Ez az alapbér az otthon töltött évek alatt történt fizetésemelésekkel értendő?

  Nagyon köszönöm figyelmedet és válaszaidat előre is!
  További sikeres munkát kívánva,
  Luca

 4. Kedves Ági!

  Jelenleg GYES-en vagyok itthon két éves kisfiammal. Szeretnék visszamenni dolgozni, amit már jeleztem többször is a munkáltatóm felé (már volt is egy tárgyalás, ahol azt mondták nincs helyem,de még próbálnak valamit kitalálni és majd jelentkeznek). Ezzel kapcsolatban lenne több kérdésem is:
  Amikor eljöttem szülési szabadságra én jeleztem, hogy két évig szándékozom otthon maradni, tehát számítsanak rám. Ebben az esetben a cég nem kötelezhető arra, hogy “adják vissza” a helyemet? Hiszen tudtommal a helyemre felvett embert határozott idejű szerződéssel vették fel, csak ezt időközben véglegesítették sajnos. Ez jogszerű?
  Azt mondja a munkáltatóm, hogy nincs helyem és ezt egy egyszerű átszervezéssel indokolja. A munkaköröm nem szűnt meg, csupán gazdasági okokra hivatkozva mondja az átszervezést (területi képviselői állás, és a csapat ugyanúgy megvan, csak nem akar pluszban még egy főt- engem). Ez szintén lehet jogszerű indoklás részéről a felmondásra?
  Válaszodat előre is köszönöm!!

  Dóri

  • Kedves Dóri!

   Hogyan jelezted ezt a cégnek? Van róla írásod, például úgy, hogy a fizetés nélküli szabadságot a 2. éves korig igényelted? Mikor változtatták meg a helyedre felvett ember szerződését határozatlanná, s volt-e ennek valami különleges oka? Amikor felvették, kifejezetten a te visszatértedig szólt a szerződése (ez volt benne a munkaszerződésében, hogy a te visszatértedig, várhatóan eddig és eddig veszik fel)?
   Sajnos a törvény nem írja elő, hogy a helyettesítőt határozott időre kell felvenni, bár azt érdemes lenne megvizsgálni, hogy mikor és miért lett határozatlan a helyettesítőd szerződése?
   A visszatéréseddel kapcsolatban kérlek ezt a két cikket olvasd el, minden le van benne írva:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági!
  GYES-ről való visszatérésemmel kapcsolatban kérném segítségedet:
  Ugye 3 lehetőség van
  1) visszavesznek – örülünk! Akkor kérjük a részmunkaidőt, és figyelünk arra hogy megadják az átlagos béremelést.
  2) felajánlanak egy másik pozíciót – ilyenkor vajon adhatnak alacsonyabb bért is?
  3) nem vesznek vissza – ez a legvalószínűbb (indok: átszervezés), így elkezdtem készülni a közös megegyezésre/felmondásra. Ilyenkor jár az elmaradt szabadságok megváltása, a végkielégítés, a felmondási idő és egy kis bánatpénz.
  Az nem tiszta számomra, hogy az ilyenkor járó felmondási időt (nekem 50 nap) a cég köteles pénzben megtéríteni, vagy betudhatja a felére a megmaradt szabadságaimat? És a felmondási idő naptári nap vagy munkanapra vonatkozik? Nyilván fel fognak ajánlani valamennyi “bánatpénzt” is, csak azt nem tudom hogy ilyenkor mi a szokás, mennyit illik adniuk (pontosabban mit fogadjak el)?! Nem akarok pénzéhesnek tűnni, de ha nem titok elárulnád hány havi (?!) pénzre lehet számítani? Kollégák, akik már elmentek a cégtől mondták hogy nyugodtan perelhetek is majd, de én nem szeretnék, jó lenne valahol középúton megállapodni – kérdés mennyi az, amennyit a bíróság mondjuk ilyen esetben megállapíthat?! Tudom hogy a cégnek volt már ilyen ügye, és azzal is tisztában vagyok hogy jópár kolléga jól kipárnázottan távozott. Én erre sem vágyom, csak azért ne nézzenek egy butuska anyukának…
  És felmondás esetén a régi pénzemen számolnak mindent, vagy ott is él az átlagos béremeléssel kapcsolatos korrekció?
  Válaszodat előre is köszönöm.
  J.

  • Kedves Jucus!

   Tetszik a pontokba szedett stratégiád, látom, utánaolvastál már a dolgoknak! 🙂
   1.) igen, jól tudod.
   2.) igen, sajnos adhatnak alacsonyabb bért, új munkakör – új bérezés, nem kell, hogy megadják a régi béredet, ha alacsonyabb pozícióba vesznek vissza.
   3.) A felmondási idő első felében munkavégzésre kötelezhet, vagy ha felment, ide kiadhatja a szabidat is. A második fele alól köteles felmenteni, s nem adhatja ide ki a szabidat. A felmondási idő naptári nap, azaz az 50 naptári nap alatti munkanapokat kell nézni, s megnézni, hogy a felére hány szabi “tudható be”, s a második fele alatt hány munkanap van, mert erre távolléti díj jár. Bánatpénz nem kötelező, s nincs rá irányadó mérték sem 🙁 Van, aki semmit nem kap, van, aki félhavit, van, aki egyhavit és van, aki 6 havit… attól függ, hogy a cég mennyire gáláns, mennyire értékeli a munkavállalóját, vagy mennyire szeretne megszabadulni tőle, mennyire szeretné a közöst aláíratni vele, a felmondás kézbesítése helyett, amibe ugye indokot kell írni, míg a közös sokkal nehezebben támadható meg utólag. Várd meg, ők mit ajánlanak 🙂 akkor már tudsz mihez viszonyítani! Azt szintén nem tudom megmondani, mennyit kaphatsz per esetén, ezt az adott ügy összes körülményét figyelembe véve dönt a bíróság, ha sikerrel támadtad meg a felmondást, de elmaradt jövedelem címszó alatt max 12 havi bért kérhetsz, a károdat pedig bizonyítani kell, már nincs átalány-kártérítés, mint régen.
   Az összes járandóságodat az emelt bérrel kellene számolniuk!
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm a válaszod. Fizetett szabadságaim letöltését kezdtem meg nemrég. Még mindig nem lettem okosabb hogy mi is lesz velem, mert tulajdonképpen még mindig bármi történhet. Igazából két kérdés merült fel bennem megint (az örök telhetetlen 🙂 ):
    1) ugyan szóban jeleztem hogy részmunkaidőben szeretnék visszamenni, de ha ezt ők mondjuk elengedték a fülük mellett, akkor mi van? Mármint mire lejár a szabim már túl leszek a gyesen, gyerkőc elmúlt 3, és onnan elvileg nem kötelező megadniuk. Van erre valami szankció, hogy kötelezhetnek a napi 8 órára, vagy ha nem tetszik felmondhatok?!
    2) illetve mivan akkor, ha visszavesznek a régi munkakörömbe, majd kis idő múlva átszervezés gyanánt áttesznek valahova máshova. Kisebb bér, rosszabb feladatkör. Ha nem tetszik akkor itt is felmondhatok?
    Így kikerülhetik a felmondást? Vagy ne legyek ennyire pesszimista (amúgy alapból optimista vagyok, csak szeretek mindenre felkészülni).
    Köszönöm előre is a válaszodat.
    J.

    • Kedves Jucus!

     3 éves kor után nem kötelező a részmunkaidőt megvalósítania a kérésedre, ez csak az ő jóindulatán múlik. Ha korábban is 8 órás voltál, most is azt kell vállalnod – ha nem tudtok másban megegyezni. Átszervezés kapcsán nem lehet a béredet csökkenteni egyoldalúan, csak közös megegyezéssel. Ha nem mész bele, nem kényszeríthetnek rá 🙂
     Üdv:

     Ági

 6. Kedves Ági!

  Segítségedet szeretném kérni a következőkben:
  2010-ben született első kisfiam, majd Gyes alatt 2012 ben a második kisfiam, vele a gyes 2015 májusában lejár.
  A munkáltatóm jelezte hogy visszavennének.
  A problémám az,hogy nem tudom megoldani a gyerekfelügyelet, másrészt a kisfiam tartósan beteg. Szeretnék visszamenni dolgozni, de 2015 szeptembere előtt erre nem látok esélyt.
  Van e arra lehetőség hogy addig ne mondjanak fel nekem, hogyan maradhatna meg a munkaviszonyom.

  Köszönöm előre is válaszod!
  Kriszti

  • Kedves Kriszta!

   Ha a fizetés nélküli szabi végéig otthon maradsz, akkor védett vagy, utána pedig kiadják a felhalmozódott szabikat, valószínűleg az kitart addig, míg újra munkába tudsz állni. Számold ki magadnak, itt találod az erről szóló cikkeket: https://dolgozomami.hu/tag/szabadsag
   Sajnos a munkáltatód – ha úgy gondolja, s megfelelő indoka van – a fizetés nélküli szabi lejárta után felmondhat neked, a szabik kiadása alatt. Ez ellen kizárólag az védene, ha újra babát várnál, s bejelentenéd… más védelem nincs.
   Sok sikert:

   Ági

 7. Én is a segítségkérőkhöz csatlakozom.
  2009 szeptemberében született első, majd 2011 szeptemberében második gyermekem.
  Hol tudom azt kiszámolni, hogy az itthon töltött öt év után mennyi szabadság jár? A munkahelyem küldött bérjegyzéket, amin 2014 márciusban 84nap, áprilisban 82nap, stb. szerepel, most pedig 65napot adnak. Ráadásul, ami nagyon furcsa még számomra, hogy pont január első munkanapján kell kezdenem, a szabadság nem jár le mondjuk január 10-én.
  Köszönöm a segítséget,
  Noémi

  • Kedves Noémi!

   Itt találod az összes szabadságos cikket, közötte pontos leírásokat és számítási példákat is: https://dolgozomami.hu/tag/szabadsag
   Jó számolgatást!

   Ági

 8. Kedves Ági.

  Már megkaptam a könyved, amit köszönök, de még csak az elején járok és inkább most kérdezek még.
  Jelenleg itthon vagyok a 2 éves kisfiammal GYES-en, de közben visszajelentkeztem a munkahelyemre, így a bent maradt szabadságaimat töltöm(46nap). A kérdésem az, hogy jövő héten kezdjük a bölcsit, ami ugyebár valószínű betegséggel fog járni, így azt szeretném megtudni, hogy most a szabadságom alatt elmehetek-e táppénzre? Meg lehet szakítani ezzel az ilyen jellegű szabadságot? Szeretnék időt és pénzt nyerni, ugyanis munkahelyem már nincs, mert a bankfiók, ahol dolgoztam bezárt.
  Felmondhatnak a táppénz alatt ilyen esetben? Azt javasolták vegyem ki a szabadságomat most és majd menjek vissza fizetés nélkülire, ha ez letelt.
  Köszönettel várom válaszod.
  Üdv. Vali

  • Kedves Ági.

   Ma találtam egy ilyen válaszod, szerintem ez rám is vonatkozik. Igaz én október 1-től már töltöm a felhalmozott szabikat és GYES-t kapok (látod,már okosabban fogalmazok), de valójában a helyzet ugyanaz, csak én a bölcsis betegségek miatt fogok táppénzre menni.
   Idézem a válaszod:
   “A felhalmozott szabik kiadása 60 napon belül kötelező. Ha szabin vagy, de keresőképtelen leszel, jogod van táppénzre menni, ezt nem a munkáltatód dönti el – ellenben neked ezt azonnal közölnöd kell vele, igazolással együtt.”
   A könyvedet könnyű olvasni, jól értelmezhető, tetszik, de még csak a 40. oldalnál járok.
   Azért várom válaszod, hogy jól gondolom-e, amit írtam.
   Köszönettel és üdvözlettel:
   Vali 🙂

   • Szia Vali!

    Csak most jutottam oda, hogy válaszoljak, néhány perccel ezelőtt írtam meg a korábbi kérdésedre, igen, jól gondoltad 🙂
    Örülök, hogy tetszik a könyv, olvasd tovább szorgalmasan!
    Üdv:

    Ági

  • Kedves Vali!

   Ha a szabadságok alatt keresőképtelen leszel, természetesen mehetsz táppénzre (csak erről azonnal tájékoztasd a céget!). Táppénz alatt felmondhatnak, nincs védelem sajnos – de a felmondási időd csak akkor indul, ha újra keresőképes vagy!
   Sok sikert:

   Ági

 9. Kedves Agi! Az lenne a kerdesem, hogy ha visszaterek dolgozni es idokozben lebetegszik a gyerek akkor milyen jutattas jar. A kislanyom ket eves, en kozalkalmazott vagyok…Es nagyon erdekel ez a kerdes mert ket gyermekem van es nem vagyok tisztaban vele, hogy betegsegek ( akar a reszemrol ) idejen mi jar. Mostanaban elegge megromlott az egeszsegi allapotom mivel 25 ev vagyok 1 tipusu inzulinos cukorbeteg es sokszor kell kontrollokra jarnom…De en meg szerencse helyzetben vagyok mert 15 eve dolgozom ugyanazon a munkahelyen problemamentesen… Nalunk nincs olyan, hogy valakit csak ugy kitegyenek az utcara…Koszonom a valaszod! Nagyon orulok, hogy megtalaltam a blogod! Udvozlettel!
  Patricia

  • Kedves Patrícia!

   Akár te, akár a gyermeked beteg, akit gondoznod kell, keresőképtelennek minősülsz munkajogi szempontból. Naptári évben 15 nap betegszabadság illet meg saját keresőképtelenséged esetén, erre a távolléti díj 70 %a jár. Ha ez elfogyott, vagy a gyermeked beteg, akkor táppénzre mehetsz. A táppénz összege napi átlagkereset 60 %-a (folyamatos, legalább 2 év biztosítási idő esetében)a napi átlagkereset 50 %-a (2 évnél rövidebb biztosítási idő esetében, vagy
   fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás esetén, vagy ha a szülő azért vesz igénybe táppénzt, mert 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelésének időtartama
   alatt gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben) Azonban a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét!
   Remélem, nem kell sokszor igénybe vennetek!

   Ági

 10. Szia!

  Nov. 3-én megyek újra dogozni! Új munkahelyre. Lányom 22 hós, bölcsis. 2012 dec. 19-én született. Mennyi szabadságra számíthatok??

  • Kedves Kata!

   Itt találod az összes szabadságos cikket, közötte pontos leírásokat és számítási példákat is, ennek alapján te is ki tudod számolni: https://dolgozomami.hu/tag/szabadsag
   Jó számolgatást!
   Üdv:

   Ági

 11. Kedves Ági!

  2012.10.21-én született a kisfiam, vagyis nemrég kezdtem meg a GYES időszakot. 2015. január 01-jével szeretném megszüntetni a fizetés nélküli szabadságomat és visszamenni dolgozni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a munkáltatóm visszavár, remélem ezzel nem is lesz probléma. Egyetlen “szépséghiba”, hogy nem kaptam a személyes megbeszélésünk alatt a munkáltatómtól egyértelmű választ arra, hogy az eredeti pozíciómban vesznek-e vissza. Ennek oka, hogy amikor szülési szabadságra jöttem, egy másik kollégát helyeztek ebbe a magasabb pozícióba, bár információim szerint azzal, hogy visszatérésemig töltheti azt be. Szeretnék felkészült lenni, ezért várom válaszodat, hogy köteles-e a munkáltató az eredeti pozíciómba visszavenni, ha nem, milyen lehetőségeim vannak ebben a helyzetben, hiszen több tízezer forint bérkülönbségről beszélünk.
  Válaszod előre is nagyon köszönöm, és ezúton is köszönjük azt a sok támogatást, segítséget, amit a munkásságoddal nekünk, dolgozó anyáknak nyújtasz.
  Üdvözlettel: Kriszta

 12. Kedves Ági!
  Köszönöm a válaszod.
  Nem várt fordulat (most gyest megszüntetve fizetett szabin vagyok), és munkahelyem jelezte hogy menjek be szerzősét módosítani: a távollétem alatt történ szervezeti változásokat akarják átvezetni. Nem igazán értem miért, amíg le nem jár a szabim 50szer átszervezhetnek megint mindent…
  Mit tanácsolsz, mire figyeljek oda mindenképpen?
  Köszönöm
  Jucus

  • Közben a kollégákat megkérdeztem, az ő szerződésiket nem módosították, pedig 3-szor pakolták át őket…

   • Kedves Jucus, amíg nem tudjuk, mit akarnak módosítani, nem tudok tanácsot adni sem, konkrétumot legalábbis nem… egy biztos, ahogy írtam korábban is, vannak dolgok,a miket nem lehet, csak közös megegyezéssel módosítani, erre figyelj!

    Ági

  • Kedves Jucus!

   Nem tudom, milyen módosításokat akarnak, így elég nehéz tanácsot adni. Konkrét ügyekben mindenképpen szükségem van a régi és az új szerződésre, s jó sok információra (ezt személyesen, vagy skype-on szoktam megbeszélni), hogy megmondhassam, hol vannak a veszélyes pontok. Általánosságban annyit tudok csak tanácsolni, hogy munkakört, bért, munkaidőt nem lehet egyoldalúan módosítani, ezt semmiképpen se hagyd! De azt sajnos nem tudhatom előre, hogy ők mire készülnek… Ha gond lenne, azt tudom javasolni, keress meg privátban, s tanácsadás keretén belül át tudjuk nézni a konkrét ügyet.
   Sok sikert:

   Ági

 13. Szia Ági!

  Jövő januárban tervezem a munkába való visszatérésemet 4 év után. A feletteseim sajnos nem engednek 6 órában visszamenni, és ráadásul nyár óta rendszeresek a kötelezően elrendelt túlórák. A kérdésem az, hogy ameddig 3 éves nem lesz a pici fiam, addig mentesülök-e a túlórázás alól, vagy nem?

  KÖszönöm, üdv, Kriszta

  • Kedves Kriszta!

   Igen, a 3 éves korig nem kötelezhetnek túlórára.
   Üdv:

   Ági

 14. Kedves Ági!

  2009. december 18-án szültem az első kisfiamat, majd 2012. március 17-én a második fiamat, közben végig itthon voltam. A cégemnél 2005. szeptembere óta dolgozom, a tygást az első fiammal 2009. december 1-jével kezdtem, addig dolgoztam. Most a másodikkal vagyok március 17-ig még gyesen.
  Jeleztem a munkáltatómnak, akivel baráti viszonyban vagyunk egyébként, hogy szeretnék visszamenni dolgozni. A cég bajban van, nem tudnak visszavenni, így sajnálkoztak, hogy mennyire nagy baj van. nyilvánvaló, hogy ide már nem tudok visszamenni. A kérdésem az, hogy hogyan lépjek, hogy a nekem járó juttatásokat kifizessék. Most kellene lépnem vagy várjam meg, míg a kicsi betölti a 3 éves kort. Mi jár nekem? Mennyi szabadság, végkielégítés esetleg más is? Ha most munkát keresek, azzal rosszul járok, mert elesek a végkielégítéstől? Vagy ettől a munkaviszonyomtól függetlenül köthetnék másikat, úgy, hogy közben a mostani munkahelyemmel zajlik a felmondás? Hogyan járnék anyagilag a legjobban? És persze szeretnék korrekt maradni velük szemben, mert – egyelőre – tényleg jó a viszony. köszönettel: Móni

  • Kedves Móni!

   Megvárhatod a 3 éves kort is, de szerintem minek, ha nem vesznek vissza… ha nem tudnak visszavenni, nekik kell felmondaniuk, s kifizetni, ami jár. A felmondási időről és végkielégítésről itt olvashatsz:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozos-megegyezes-%E2%80%93-kinek-is-elonyos-valojaban
   A szabadságokról nagyon sokat írtam már, ezeket olvasd el, kérlek, itt van minden részletesen, + számítási példákat is találsz: https://dolgozomami.hu/tag/szabadsag
   Másodállásod lehet, de ha bejelented, romlik a tárgyalási helyzeted a felmondás során, én így előbb a jelenlegi jogviszonyt zárnám le…
   Sok sikert:

   Ági

 15. Kedves Ágnes!

  Boldog Új Évet Kívánok!

  Nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra. Segítségedet szeretném kérni a felhalmozódott szabadság napjaim kiszámításában, mert a munkáltatóm kalkulációja eltér az általam számítottól.

  2007. január 2-től állok a cég alkalmazásában. 2007-ben kivettem a szabadságaimat. 2008.01.01-től 2008.04.17-ig táppénzen voltam, 2008. 04.18-án született meg az első gyermekem. TGYÁS, GYED és GYES után 2010.06.01-től ismét táppénzen voltam 2010.12.12-ig, 2010.12.13-án született meg a második gyermekem. TGYÁS, GYED és GYES után 2013.06.24-tól 2013.11.04-ig táppénzen voltam, a harmadik gyermekem 2013.11.05-én született.

  A gyermekek után járó pótszabadságokat, amikor még egy szülő volt jogosult rá, a férjem vette igénybe. A gyermekek között nem vettem ki szabadság napokat.

  Nagyon köszönöm a válaszodat!

  Üdvözlettel:
  Lalelu

  • Kedves Lalelu!

   Nem szoktam senkinek kiszámolni a szabadságát, mert csak 4 alapvető matematikai művelet kell hozzá, erre meg minden anyuka képes 🙂
   A szabadságokról nagyon sokat írtam már, ezeket olvasd el, kérlek, itt van minden részletesen, + számítási példákat is találsz: https://dolgozomami.hu/tag/szabadsag
   Ha ez alapján nekiállsz, te magad is ki tudod számolni, biztos vagyok benne!
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás