Megszűnik a felmondási védelem?

Szerző: Dátum: 2011. nov. 27. Kategória: Újra munkában | 37 hozzászólás

Nagyon sokan kérdeztétek az elmúlt időben, hogyan fog változni az anyukák felmondási védelme. Az elmúlt hetekben rengeteg kérdés jött ezzel kapcsolatban ide az új, és a régi blogra is, nem egyszer olyanoktól, akikkel a munkáltatójuk közölte, ha jövőre vissza mernek jönni, ki fogja rúgni őket, mert az Mt. változni fog, s majd megteheti. Egyenlőre még nem véglegesek a hírek, de sajnos, igen, jelentős változás várható a felmondási védelem kapcsán. Nézzük hát, mire készüljetek….

A dolgozó, vagy dolgozni visszatérő mamikat érintő legnagyobb és legfájóbb változás, hogy nem minden esetben lesznek védve a munkáltatói rendes felmondás ellen. Amennyiben megszavazzák és kihirdetik ilyen tartalommal a törvénymódosítást, akkor a következő esetekben szüntetheti meg a munkáltató rendes felmondással a munkaviszonyt a gyermek 3 éves kora előtt IS (!):

– ha a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása indokolja ezt (lényeges kötelezettség szándékos vagy súlyos gondatlansággal történő jelentős mértékű megszegése, vagy olyan magatartás tanúsítása, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi)

– ha a munkavállaló képessége indokolja ezt,

– munkáltató működésével összefüggő okból, ha nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör,

– vagy ha van ilyen munkakör, de a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

Szóval, gyakorlatilag elég sok indokból. Félek, ez azt fogja eredményezni, hogy aki eddig vissza tudott menni, azt azonnal eltávolítják, aki meg eddig nem ment vissza, ezek után nem is fog. Mert ha ugye azzal jön az egyik reggel a főnök, hogy át kell szervezni a munkaköröket, pont az anyukáé szűnik meg, így fel kell mondania neki, mert nincs másik megfelelő munkakör, hogyan bizonyítja be az anyuka, hogy de igen, van? Nehezen…

És mi az egyetlen vígasz? Hogy legalább jár a végkielégítés (ezt csak azért írom le, mert valakitől azt hallottam, hogy a “kedves és jóindulatú” munkaügyes azt mondta neki, hogy jövőre már az sem jár, ha kirúgják az anyukát, így inkább írja alá most a közöst…).

S hogy mikortól várhatóak ezek a változások? Az biztos, hogy 2012.-től, s várhatóan július 1.-jétől (információim szerint nem év elejétől). De biztosat csak akkor tudunk, ha kihirdetik a Magyar Közlönyben.

Mit szóltok hozzá? Ezek után ti mernétek visszamenni dolgozni???

(photo by Tyler Oxendine)

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

A cikk megjelenése óta megszavazták a törvénymódosítást, kattints ide, és olvasd el a tudnivalókat!

Ajánlott bejegyzések:

37 hozzászólás

 1. Sziasztok!

  Nem arról volt szó eddig, hogy a kisgyermekesek védelme bekerül az új MT-be? Őszintén szólva én nagyon elkeseredtem ezt a bejegyzést olvasva. Én jövőre tervezek visszamenni (már szóltam a főnökömnek), de így nem sok esélyét látom, az egésznek, hiszen majdnem biztos hogy az első adandó alkalommal elküldenének. Ha csak nem az első beszélgetés alkalmával ajánlják fel a közöst.

  Krammarics Gabi
  http://www.hegyvidek.imami.hu
  http://www.kismamacompany.hu

  • Szia Gabi!

   A közöst majd nem írod alá, és utána meg harcolsz a jogaidért… Nem szabad feladni, próbálkozni kell egyeztetni, úgy visszatérni, hogy a cégnek is jó legyen (jó időben, jó helyre), és akkor nagyobb az esély, hogy nem küldik el az ember lányát. Te megy ugye HR-es is vagy, tehát érted a nyelvüket, szóval ne hagyd magad!!!!
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Ági!
  Véleményem szerint a fenti információk helytelenek, és szerintem sok anyukát feleslegesen megijeszt(het)nek.

  Az új Mt. tervezete nyilvános, letölthető innen: http://www.parlament.hu/irom39/04786/04786.pdf
  Hozzám is rengeteg kérdés érkezik a felmondási védelemmel kapcsolatban (kismamáknak szóló weboldalamon jogi tanácsadást nyújtok (ügyvédként), ezért én is készítettem egy összefoglalót a várható változásokról (és ha adsz rá engedélyt, szívesen linkelem a cikket.)

  Véleményem szerint a tervezet 65-67. §-ainak értelmezése – a fenti cikkben foglaltak helyett – helyesen a következő:

  A felmondási védelmet az új Mt. tervezete is megtartja, e szerint a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a várandósság, a szülési szabadság, továbbá a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama alatt.
  A védelem alkalmazása szempontjából továbbra is a felmondás közlésének időpontja irányadó, azonban VÁLTOZÁS, hogy a védelem fennállására a munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta.
  További VÁLTOZÁS, hogy amennyiben az édesanya visszatér a munkahelyére még a gyermek 3 éves kora előtt, alapvetően akkor is megilleti ugyan a felmondási védelem, és csak egy kivételes eset lesz, amikor mégis megszüntethető lesz a munkaviszonya: HA erre a munkavállaló képessége indokolja ezt, VAGY a munkáltató működésével összefüggő okból szükséges ÉS (és ez a másik feltétel!!) HA a munkáltatónál nincs a munkavállaló munkaszerződése szerinti munkahelyen egy másik olyan, betöltetlen munkakör, ami az anyuka képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő lenne; vagy ha ugyan van ilyen, de az anyuka ezt at ajánlatot elutasítja.
  Azaz egyetlen kivételt hozna be a törvény, méghozzá azt, hogy ha időközben “úgy alakul” a cégnél, hogy nem tudja visszavenni az anyukát a munkáltató a korábbi munkakörébe, és nem is tud felajánlani másik hasonló munkakört, akkor nem állásidőre küldi az anyukát, hanem elbocsáthatja – de fontos kiemelni szerintem, hogy a felmondás valós és okszerű indokolásának kötelezettsége ilyen esetben is fennáll!!
  Véleményem szerint nem lesz ezzel könnyű visszaélniük a munkáltatóknak, ha pedig valaki mégis ilyen helyzetbe kerül, érdemes jogi képviselővel konzultálnia.

  (Hozzáteszem, hogy álláspontom szerint, ha az anyuka a számára felajánlott másik, egyébként képességeinek stb megfelelő munkakört nem fogadja el, az egyébként a jelenlegi Mt. alapján is munkavállalói felmondásként értelmezhető..)

  A teljesség kedvéért azt is hozzá kell tenni, hogy természetesen rendkívüli felmondással (vagyis ahogy a jövőben hívni fogják: azonnali hatályú felmondással) is meg lehet szüntetni a kismama munkaviszonyát, erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a kismama a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlanságból jelentősen megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fennállását lehetetlenné teszi – de ez ugyebár egy más eset.

  Szerintem nem kell tehát senkinek megijednie, mert nem eszik olyan forrón a kását, egyébként meg ez még csak egy tervezet, és egészen pontosan 683 módosító javaslatot nyújtottak be, szóval ki kell várni, hogy mi lesz a törvény végleges szövege.
  (Úgy tűnik, a lobbi erősnek bizonyult, és már biztosan nem fogják teljesen megszüntetni a felmondási védelmet, mint ahogyan attól nyáron hangos volt a sajtó)

  A weboldalamon a fent említett cikkemben én inkább arra hívtam fel a kismamák figyelmét, hogy az új Mt hatálybalépését követően, előreláthatóan 2012. júliusától, a következők várhatóak:

  – meg fog maradni a felmondási védelem, bár az igaz, hogy de lesznek változások, amikre oda kell figyelni (pl. a lombikosokra vonatkozóan, és az is lényeges változás, hogy a felmondási tilalomra csak akkor lehet majd hivatkozni, ha előzőleg a munkáltatót tájékoztattuk a terhességről..)
  – ha az anya visszamegy dolgozni, a felmondási védelem továbbra is megilleti, de változás, hogy a fent említett esetben fel lehet mondani neki (valós és okszerű indokkal alátámasztva, csakis)
  – Az új Mt. tervezete is megtartja azt a szabályt, hogy a visszatérés szándékát előre be kell jelenteni, és a munkabér korrekcióra vonatkozó rendelkezés is marad.
  – Egy nagyon kedvező változást hoz az új Mt. azzal, hogy kimondja: a köztisztviselők esetében ez már eddig is így volt, de a jövőben majd a munkavállalók is élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságról visszatérve kérjék a munkaszerződésük részmunkaidősre való módosítását. A munkáltatónak az anyuka kérésére kötelessége lesz módosítani a szerződést, akár 4, akár 6 órásra, legalábbis a gyermek 3 éves koráig.

  Üdvözlettel Frei Anita, ügyvéd

  • Kedves Anita!

   Először is köszönöm a hozzászólásodat, ismerem a honlapodat és a munkásságodat, korábban, amíg több időm volt, én is olvastam jónéhány cikket nálad. Azonban az általam írtak semmiben nem mondanak ellent annak, amit te írtál. Csak máshogyan látunk egy olyan esetet, ami HA tényleg megszavazzák ezt a tervezetet, bizony hamar be fog következni sok anyuka életében. Te az ügyvéd szemével látod, és a gyakorló HR-es és munkaerőpiaci szakember szemével.
   Az általad írt – egyéb – változások valóban így vannak a tervezetben (mellesleg ugyanabból a forrásból dolgozunk, én is itt szoktam megnézni a törvénytervezeteket :-)), de az én bejegyzésem most KIZÁRÓLAG a felmondási védelem változásával foglalkozott, mégpedig azon anyukáknál, akik dolgoznak a gyermekük 3 éves kora előtt, vagy dolgozni szeretnének visszamenni. A többi változással később kívánok foglalkozni, lévén számomra és az olvasóim számára ez a legégetőbb téma. De köszönöm a részletes összefoglalódat.
   Nem hiszem, hogy ijesztgetés lenne, amit írtam, két okból: egyrészt ugyanazt írtam, ami a tervezetben van, s amit te is írtál, nem ijesztgetési, hanem tájékoztatási céllal (mellesleg éppen az új Mt. tervezet kialakításában részt vevő egyik pécsi egyetemi dékánnal egyeztettem hétvégén ezügyben, szóval a forrás meglehetősen biztos :-)). Láthatod, a honlapom ingyenes és nem kérek semmiért pénzt, így nem célom a hatásvadász módszerekkel történő olvasó-, vagy ügyfélgyűjtés.
   De játsszuk le az esetet, és biztosan megérted, hogy mire gondolok, hiszen gyakorló szakember vagy te is: anyuka jelzi visszatérését, főnök közli vele, hogy sajnos a munkáltató működésével összefüggő okból nem tud neki további foglalkoztatást biztosítani. Van másik álláslehetőség, ami az anyuka végzettségének, képzettségének megfelelő? Nincs. Anyuka ezt nem hiszi el. Mit tehet? 1.) Nem próbálkozik bebizonyítani az igazát, elfogadja, mert hát mit tehetne? 2.) Próbálkozik, hogy: “de főnök, van másik állás”. “Nem anyuka, nincs.” “DE, igenis van, mert én látom, hogy …” (és ide jöhet néhány érv, de ha nem is ment vissza dolgozni, honnan tudna meg bármit is arról, hogy hányan vannak, ki mit csinál, hova keresnek belsőleg egy új embert) és még mondhatja, hogy: “tudom, hogy ehhez van jogom.” Ha sokat erősködik, biztosan nem fogják elfogadni, hogy ő maradjon, holott van helyette gyermektelen dolgozó is. Ha meg keveset erősködik, sikertelenül, akkor megkapja a munkáltatói rendes felmondást. Ezek után mit tehet? Ha – és sajnos hangsúlyozom, itt kezdődik a gond – egyáltalán tisztában van azzal, hogy 30 napja van ez ellen keresetet benyújtani a munkaügyi bíróságon, akkor szerinted megteszi? Anita, ne magunkból induljunk ki, hanem azokból, akik soha sem foglalkoztak munkajoggal, felmondási védelemmel, a legközelebbi kapcsolatuk ezzel a témával az volt, hogy a könyvelő (!) közölte velük, hogy ha visszajönnek, ki lesznek rúgva (ezúton is elnézést kérek minden könyvelőtől, de ez nem az ő szakterületük, csak sajnos sok helyen ők intézik ezt is). Így az anyukák jelentős részét el is intéztük, tőlük tehát megszabadult a munkáltatójuk. Nem (csak) az ő hibájuk, sajnos a magyar munkavállaló jogi tudása bőven elmarad amögött, ami egyáltalán szükséges lenne ahhoz, hogy munkát vállaljon, ilyen jogviszonyba lépjen, annak minden jogával és kötelességével. Hogy ez miért van, arról órákat, napokat lehetne mesélni. Marad tehát a kisebbség, aki tájékozott – mert mondjuk ehhez kapcsolódó a volt munkaköre, vagy csak szeret utánajárni dolgoknak, vagy dafke is ellenáll. Ezen anyukák elkezdenek azon gondolkozni egy másfél – kétéves gyerekkel a hátuk mögött: “kezdjek perelni, igazam van egyáltalán?” Igen, mehet tanácsadásra, pénzért. A legtöbbjüknek a következő hónapra sincs pénze (a GYED nem sok, a GYES még kevesebb, egy fizetésből élnek 3-an, 4-en, 5-en), nem hogy ügyvédre nem telik, aki majd tanácsot ad neki (és kérlek, ne írd, hogy nem sokba kerül egy ilyen tanácsadás, vagy egy peres képviselet, mert én is azt vallom, hogy egy ilyen egyszeri befektetés ezerszer megtérül(ne), ha megnyeri (megnyerné) a pert). Ugyan van némi nehezen elérhető majdnem ingyenes segítség is mondjuk egy kereset elkészítéséhez, de ott meg hetente 1x van 2 órás fogadóóra és hetekkel előre nincs időpont. És hol van akkor már a 30 nap? Rég letelt… De ha még rá is szánja magát, akkor ott a pereskedés. Évekig elhúzódik, és csak így és itt bizonyítható, hogy valóban jogszerű volt-e a felmondás, vagy nem, tényleg volt-e másik állás, neki való, vagy nem. És ezzel a munkáltatók is tisztában vannak. Ha eddig – felmondási védelem mellett is (!) – módszeresen dugdosták az anyukák orra alá a közöst, vagy mondták azt, hogy nincs munka, tessék GYES-en maradni (újrafoglalkoztatás, vagy állásidő fizetése helyett), s bár benne van az Mt.-ben a fizetés nélküli szabadság utáni kötelező bérkorrekció, bocsánat a kifejezésért, de röhögve zavarják el az ezt firtató anyukát, “örüljél, hogy visszavettünk” jelszóval (tudva, hogy ezt is csak bírósági úton lehet kikényszeríteni) akkor ezek után mire számítsanak a dolgozó mamik? Igen, a munkáltatói rendes felmondást valóban meg kell alapozni, de őszintén, ha valamit meg akarnak alapozni, azt meg is fogják, azok esetében, ahol tartaniuk kell a jogorvoslattól (akinél meg nem, ott marad a korábban is bevált eszköz). Hogy ezt aztán meg lehet-e támadni, az egy másik kérdés. De hidd el nekem, sokan fogják kihasználni ezt a törvényváltozást a munkáltatói oldalon, s kevesen fognak perelni a munkavállalóin. De legyen az, hogy még okosabb a munkáltató a jogilag felkészült anyukával szemben, és olyan állást ajánl, amiről előre tudja, nem fogja elfogadni. Ezzel eleget tett a kötelezettségének. A törvény nem ír, és nem is fog arról írni, hogy mi pontosan, milyen is pontosan az a “képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő” betöltetlen állás. Ezt is majd eldönti a bíróság néhány éven belül, ha perel az anyuka.
   Szerintem érted, hogy mire gondolok. Hangsúlyozom, amit írtál, abszolút helytálló, a törvénymódosítási tervezet szó szerinti értelmezése. Én a várható valóságot írom le, mert ezt láttam eddig is, és attól félek, még jobban ez lesz. Egy hajóban evezünk, és őszintén remélem, hogy nem szavazzák ezt meg, vagy ha igen, akkor nem lesz igazam. Általában szeretem, ha nekem van igazam, de nekem ennyit megérne, hogy most ne legyen… 🙂
   Amúgy a részmunkaidős módosítási kötelezettségnek én is örültem, amikor elolvastam a tervezetben, pontosan addig, míg rá nem jöttem, hogy ez olyan népmesei elem: adok is, meg nem is. Hiszen ha anyukát nem akarják foglalkoztatni, akkor sehogyan nem akarják, pláne részmunkaidőben nem, ami ellen köztudottan berzenkedik a magyar munkáltatói társadalom jelentős része (pedig bizonyítottan hatékonyabb, mint a teljes munkadiős állás), tehát akit eddig akartak részmunkaidős dolgozó mamiként, annak megadták ezt a lehetsőget, és ezután is megadják (törvény ide, vagy oda), aki meg ezután kéri, és a törvényre hivatkozva követeli, azt meg – ha nem akarják sem 4 sem 8 órában – szépen elküldik a munkáltató működésével összefüggő okra hivatkozva. És itt felugorhatunk az elejére, és kezdhetjük előről. Pereljen? Á, minek… 🙁
   Ne legyen igazam 🙂
   Szép estét:

   Ági

 3. Kedves Ági,
  Én erre a cikkre úgy találtam rá, hogy egy olvasóm (vagy közös olvasónk?:) írt “halálra váltan”, hogy vajon mit gondolok róla, igaz-e.
  Jogszabályszövegek esetén minden szónak jelentősége van (vagy ha úgy tetszik, mondhatjuk azt is, hogy mi jogászok szeretünk a szavakon lovagolni:)) tehát én továbbra is tartom, hogy a helyes értelmezés, legalábbis nézetem szerint az, amit én írtam, és véleményem szerint túl pesszimistán értelmezed a jogszabályt. Az a kép, amit a magyarországi helyzetről lefestettél, nagyrészt igaz, sajnos, ezzel én is nap mint nap szembesülök, mind ügyvédi munkám, mind a honlapszerkesztés során, sőt éppen azért tűztem zászlómra azt a célt, hogy hiteles infókkal lássam el az anyukákat a munkajogi helyzetüket illetően, mert azt tapasztalom, hogy borzasztóan hátrányos helyzetben vannak, sokan egyáltalán nem ismerik a jogaikat és lehetőségeiket.
  Több, mint másfél éve csinálom az ingyenes jogi tanácsadást az oldalamon, ezalatt megszámlálhatatlan sok anyuka kérdését válaszoltam meg teljesen ingyenesen, szóval rólam aztán nem lehet mondani, hogy nem értem meg az anyukák problémáit és nem akarok segíteni nekik. Mégis azt kell, hogy mondjam, hogy az, hogy ma Magyaroszágon ez a helyzet, ami, az nem kizárólag a jogalkotó hibája,és a megoldást sem kizárólag tőle kell várnunk. Épp ma küldtem ki az első olyan hírlevelet, amiben most az egyszer igazán provokatív vagyok: azt írtam benne (azelőtt sosem használtam ilyen erős kifejezéseket) hogy:

  “Mindannyian pénzből élünk, tehát – bármilyen jó is otthon babázni – előbb-utóbb csak vissza kell menni dolgozni.

  Jó ha tudod, hogy elsősorban rajtad múlik, hogy megmarad-e az állásod a GYES után!

  Először is, aki nem ismeri a jogait és lehetőségeit, azt megvezetheti a főnöke (láttam már száz ilyet!), tehát már ma rágd át magad ezen a munkajogi túlélőkalauzon >>>, ha pedig személyes tanácsra van szükséged, kérdezz a szakértőtől! >>>”
  (és persze küldtem hozzá anyagokat is)

  Pontosan látom ugyanis, hogy aki veszi a fáradságot, és utánajár, az felkészültebben tud a főnöke elé állni, és sokszor már ennyi is elég ahhoz, hogy ne “packázzanak” vele. Hirtelen akkor mégiscsak “eszébe jut” a munkáltatónak, hogy mi is a jogszerű eljárás.
  Ezzel együtt persze igaz az is, hogy akit el akarnak küldeni, azt elküldik, viszont a felmondásban is benne kell lennie a jogorvoslatról szóló kioktatásnak, és egyébként is, ez is egy olyan dolog, hogy akinek nem jut eszébe, hogy utánajárjon, hogy van-e még vmi lehetősége, azon sajnos nem tudunk segíteni, akármennyire is szeretnénk…

  Szerintem semmire nem megyünk azzal, hogy szomorkodunk amiatt, hogy ilyen a helyzet Mo-on, és a jogalkotóra is hiába mutogatunk. A praxisomból és a honlapon kapott visszajelzésekből is tudom, hogy egyetlen hatékony megoldás van: belátni, hogy RAJTUNK MÚLIK, utánajárni, felkészülni, ha kell, akkor segítséget kérni szakembertől, és odaállni a munkáltató elé, felkészülten, bátran!

  (És bocsánat, de az orvoshoz is elmegyünk, ha baj van, ugye? Akkor ügyvédhez is el kell menni. Mondom ezt úgy, hogy egyébként “társadalmi munkában” ingyen segítek ahol csak tudok…de azért vannak korlátai az ingyenes jogi tanácsadásnak is, ugye mindenki belátja?)

  Akinek van módja internetezni, annak számtalan lehetősége van arra hogy informálódjon, tehát akárhonnan is nézzük, a felelősség a miénk, és persze tök jó lenne, ha a jogalkotó minél jobban kipárnázná a kis életünket, de sajnos nem teszi, ezért bizony, egy csomó dologért meg kell küzdenünk. (Egyébként van egy olyan mondás is, hogy a jog nem ismerete nem mentesít…)

  A fenti szavak talán keménynek tűnnek, de aki ismeri az oldalamat, az tudja, hogy 100 %ban a kismamák pártján állok,és segítek, ahol tudok, de bocsánat, ehhez ketten kellünk.

  Nekem ezért nem tetszett a cikked: mert nekem az jött le belőle, hogy ez a gonosz jogalkotó már megint csak rosszabbá teszi a helyzetünket.. és szerintem első olvasatra megijedhet az olvasó. (mint ahogy egy meg is ijedt.)
  (És abban szerintem egyetértünk, hogy a munkáltató sincs mindig könnyű helyzetben amiatt, hogy a magyar anyukákat elég kiterjedt védelem illeti meg, sőt néha ez éppen hátrányt jelent, pl eleve ezért nem vesznek fel nőt, mert olyan “macerás az egész” stb.)

  Ezzel együtt remélem, nem bántottalak meg a véleményemmel (a hír igaz, a vélemény szent:)) hiszen tényleg egy hajóban evezünk, ezt mindketten tudjuk:))
  Úgyhogy azzal zárnám soraimat, hogy remélem, mindketten sok anyukának tudunk segíteni!
  Szép estét! Üdv, Anita

  • Kedves Anita!

   Konkrétan a születési szabadságot nem igénybe vevő anyukákra vonatkozó résznél ugyanazt írjuk mind a ketten, ugyanazokkal a szavakkal, tehát mindkettőnk értelmezése helyes. A különbség ott van, hogy te azt írod, részben megmarad a védelem, de változik bizonyos elemekben, én pedig – ahogy a korábbi válaszomban, és a cikkben is benne van – CSAK a 3 évnél fiatalabb gyermekkel dolgozó anyukákról írok, igen, inkább pesszimistán, mint optimistán. Hogy a hírről, ami igaz, más a véleményünk, az egy adott dolog, de ettől még az általam írt bejegyzés valós, pontos információkat tartalmaz. Hogy ettől EGY anyuka halálra vált, hát sajnálom. Ettől még igaz a hír, s továbbra is az a véleményem, hogy ez jelentős hátrányt fog jelenteni az anyukák nagy részének.
   Amit írtál a felkészültségről, én is vallom, talán olvasd el néhány egyéb, ebben a témában írt bejegyzésemet. (És most direkt ellenállok a kísértésnek, hogy idelinkeljek néhányat :-)) Sosem állítottam, hogy csak a munkáltatóké a felelősség, és a jog, ami eddig védte az anyukákat, ellenük fordult. Több okból – gazdaságpolitikai, jogharmonizációs, stb… – szükségszerű az Mt. változása, s most olyan irányba megy, ami az eddigi papíron létező, de valójában sokszor be nem tartott védelmen most még jobban gyengít. Ezzel kell élni, erre kell készülni. A cikkem erről szólt. De azt mindenki tudja, hogy a munkaviszony nem két egyenlő fél között köttetik, bizony hatalmi helyzetben van az egyik, s ezt eddig részben ellensúlyozta az Mt. Most már kevésbé fogja. Nem vagyok alapvetően pesszimista ember, újra csak a korábbi bejegyzéseimet tudom meghivatkozni, alapvetően harcos, optimista, s másokat is erre buzdító blogot vezetek.
   Nem bántottál meg a véleményeddel, csak őszintén szólva nem értem, hogy ha ugyanazt valljuk, s ugyanarról a törvényről, akkor miért szólnak a válaszaid kisebb részt arról, hogy helytelen a cikkem (bár konkértan még mindig nem tudom azt kiolvasni a válaszodból, hogy mi is a helytelen a szövegben pontosan, az én értelmezésem szerint mindkettő ugyanazt írja le a felmondási védelemben várható változásról) és miért nagyobb részt a hírleveledről, a honlapodról, a praxisodról, a tanácsadásodról, a hitvallásodról írsz. Anita, nagyon szeretem a honlapodat, tényleg rendkívül színvonalas, s ahogy írtam és te is írod, egy hajóban evezünk. Akkor miért is írogatunk egymásnak EGY megijedt anyuka miatt?
   Szerintem most az én lapátom kissé pesszimistábban csapott a vízbe, a tiéd meg optimistábban. Ettől a mindkét csapás előre viszi a hajót :-), hiszen olvasnak róla, tájékozódnak, és talán kissé összekapják magukat az anyukák. Mert ideje lenne már. Látod, ebben is egyet értünk!
   Baráti üdvözlettel:

   Ági

 4. Kedves Ági,
  Nem, szerintem nem teljesen ugyanazt mondjuk:)
  Mert te azt írod, hogy: “a munkáltató rendes felmondással a munkaviszonyt a gyermek 3 éves kora előtt IS (!)megszüntetheti, ha :
  – ha a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása indokolja ezt (…)”
  Ez például szerintem nem igaz, mert a 66. § helyes értelmezése szerint a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással CSAK AKKOR szüntetheti meg a munkáltató a munkaviszonyt, ha a 78. § (1) bek. szerinti feltételek fennállnak, azaz ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlanságból jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

  És szerintem ezt pl. egyáltalán nem olyan könnyű bebizonyítani! A munkáltatók nagyon jól tudják, hogy ha a kismama perel, akkor a bizonyítási teher rajtuk van.
  Ezért én nem tudok egyetérteni ezzel a mondatoddal “Szóval, gyakorlatilag szinte mindenféle indokból” (elbocsátható az anyuka.) Igen, a védelem gyengül valamelyest, de a cikked azt sugallja, hogy gyakorlatilag bárki elbocsátható, ha visszatér dolgozni, én pedig ezzel nem értek egyet. Anyukák, fel a fejjel, ismerjétek meg a jogaitokat, lehetőségeiteket, ne hagyjátok magatokat, és ha kicsit is bizonytalanok vagytok abban, hogy jogszerűen jár-e el a munkáltató, akkor járjatok utána a dolognak!

  Ezzel együtt, kérlek, semmmiféleképpen ne vedd támadásnak a soraimat, ahogy mondtam, csak arról van szó, hogy mi jogászok szeretünk lovagolni a szavakon:))
  Üdv, Anita

  • Kedves Anita!

   Igen, a jogászok szeretnek a szavakon lovagolni, de kell is nekik, mert erről (is) szól a szakmájuk. DE hogy meglegyen a békesség – és különösen, mert olyan szép decemberi hangulatom van – nekiülök, és némileg finomítom a cikket, hogy ne legyen olyan ijesztő, nehogy még valaki szívrohamot kapjon. Hogy is van a mondás: Jobb félni, mint megijedni. Azért igyekszem hogy túl félelmetesre se sikerüljön… 🙂
   Köszönöm a hozzászólásaidat, további jó munkásságot neked, buzdítsuk együtt az anyukákat a jogaik megismerésére!

   Ági

 5. Sziasztok!

  Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
  3 gyerekes anyukaként nincs időm végigolvasni az érveléseiteket, de egy biztos: amíg nincs 100%os határozat, csak tervezet, addig – bár jobb félni, mint megijedni – ne szítsuk a tüzet, és nen szőrözzünk a másik szavain, mondatain. Inkább a törvényalkotóknak írjatok, én még egy aláírásgyűjtésben is benne vagyok.

  A munkáltató nekem eddig is és ezután is megteheti, hogy addig maradok náluk, amíg ő akarja, de megvárja illedelmesen a gyed/gyes végét, és persze előtte hónapokkal már tudok a terveiről, mert tartjuk a kapcsolatot.
  Aki ki akarja rúgni a visszatérő anyukát, az kirúgja ígyis-úgyis, természetesen nem szívtelenül, de megtaláljs s kiskaput, ha kell. Persze van biztos szívtelen, de szerencsére én egy jószívűt választottam annak idején:)

  • Kedves Évuska!

   Igazad van, aki ki akarja rúgni az anyukát, ki is fogja, ez sajnos így van. Szerencsés vagy, hogy te jót választottál, választhattál! Ha aláírás-gyűjtésre kerülne sor, számítok rád! 🙂 Mert hogy időközben megszavazták, úgy lesz, ahogy itt van írva, sajnos részleges védettség lesz csak jövő nyártól.

   Ági

 6. Ahogy fentebb is olvastam, a munkaviszony nem egyenrangú partnerkapcsolat, ez tény-tehát ha ki akar rúgni, ki is fog. De eddig azért a 3 éves korig tartó védettség segített valamit. Valószínű az anyukák 90% -a nem karriervágyból megy vissza a gyerek 3 éves kora előtt…
  De ha mondjuk ,ha 1 évet dolgozott már az ember( a gyerek 2-3 éves koráig), akkor könnyebb utána az álláskeresés is, mert már az önéletrajban nem az szerepel, hogy jelenleg GYES-en vagyon.
  Kíváncsi vagyok, hogy HR-es szemmel ez hogy működik?Jól látom?

  • Kedves Georgina!

   Igen, jól látod, legalábbis az én HR-es szemem így látja: ha valaki már gyermek mellett dolgozott, kevébé kéne rizikót látni benne, mint aki most jönne vissza baba mellől. Már megküzdött valószínűleg a kezdeti nehézségekkel, hogy hogyan egyeztesse össze a munkát és a kicsit, a poronty már benyalta az összes létező vírust és bacit a bölcsiben :-), tehát talán az immunrendszere erősebb már, mint annak, aki most kezdi a közösségi életet, ergó emiatt is kevesebbet fog anyuka hiányozni.
   Ezért is bíztatok mindenkit arra – aki tud, és szeretne is – hogy menjen vissza hamarabb, még a védettség alatt, hogy jobban bedolgozhassa magát, mire lejár a védettség. Na, ennek most lőttek, mert ugye jövőre július 1.-től már csak bizonyos korlátozott védettség lesz a szülési szabadságot igénybe nem vevő anyukák esetén…

   Ági

 7. Sziasztok,

  Elolvastam az érvelési párbajt. Mert ha szeretnéd, hogy meghallgassanak, neked is meg kell hallgatni másokat. Egyéb esetben monológ lesz. Megkönnyebbülünk, de a pszichológiai hasznosságán kívül egyéb eredményt nem hoz. Tudom, néha az is épp elég, de itt most más a cél.

  Izgalommal olvastam a párbeszédet, és levontam a számomra fontos következtetéseket. Hasznosak az efféle viták, HA a cél megoldások keresése. Egyrészt rávilágít arra, hogy nem kizárólag egyféle nézőpont létezik, lássuk a jelenünk amiben élünk, vegyük tudomásul, nézzünk szembe vele, és cselekedjünk. Legyünk tisztában a jogainkkal, ne csak a kötelezettségeinkkel, és adott esetben merjük képviselni magunkat, még ha az erőviszonyok kedvezőtlenek. És ami a legfontosabb! Legyünk tisztában önmagunkkal. Egyedül önmagunk vagyunk felelősek az életünkért. Tanácsot kérhetünk, segítséget várhatunk, de a döntést nekünk kell meghozni összhangban adott élethelyzetünkkel.

  Bátran elé kell állni az anyai kihívásoknak, mert ez bizony nem egy könnyű feladat. Büszkén, emelt fővel! És megharcolni azért ami megillet, és képviselni most már nem csak magunkat, hanem a családot, amit alapítottunk. Nagyjából hasonló anya/apatigrisként védi egy vállalat az életét mint mi, csak mindenki keresi az egyszerűbb utat. Mi is, ők is. Nincs egyszerű út. Ez itt az élet, és rövid, ahhoz, hogy ne éld!

  Anyukák! Nem megijedni kell, cselekedni! Erőt meríthettek a gyerekeitekből és példát mutathattok nekik, eszközt adhattok a kezükbe. Nekik már ezáltal könnyebb lehet.

  Derűt kívánok és megoldásokat.
  Zsuzsanna

  • Kedves Zsuzsa!

   Köszönöm a szép szavaidat, és a buzdító hangulatot! Egyet értek veled és szerintem Frei Anita is (hiszen mindketten ugyanazért a célért blogolunk)!
   És eszembe jutott, amikor a párom nekem is azt mondta, hogy ha bármikor munkahelyi konfliktusba kerülök, csak mindog gondoljak/nézzek a lányomra, és eszembe fog jutni, miért teszem, miért harcolok: ÉRTE. 🙂 Nem csak azért, mert a munkám anyagi ellentételezése fontos (és mindenki másnak is fontos a megélhetéshez, pláne 1-2-3 gyerek mellett), de azért is, mert példát mutatok neki ezzel: vannak jogaim, tudom őket, és nem hagyom magam. Ugyanilyen büszke nőt szeretnék belőle is nevelni, hát akkor mutassak is példát neki!
   Üdvözöllek:

   Ági

 8. Kedves Ági!

  2007. júliusában jöttem el a munkahelyemről, szeptemberben megszületett a kisfiam, 2009. júniusában pedig a kislányom.
  A lányom szeptembertől menne oviba én pedig vissza dolgozni.
  A munkahelyemre szívesen visszamennék, de időközben nagyon messzire költözött az iroda, ahova nem fogok tudni a 2 gyerkőc mellett bejárni (kb. napi 2 óra oda és 2 óra vissza).
  Mit tudok most tenni, hiszen én “nem egyeztem bele” a költözésbe, engem annak idején nem oda vettek fel? (ha tudom, hogy olyan messze dolgoznak, nem is pályáztam volna annak idején-pont a közelség miatt is akartam az állást).

  Válaszodat várom,

  Kinga

  • Kedves Kinga!

   Az Mt. 76/C. §-ának 4. bekezdése szerint:

   “Amennyiben a munkáltató székhelyének, telephelyének megváltozása miatt a munkavállaló munkavégzésének helye módosul, a munkaszerződést módosítani kell, ha
   a) a változás következében a munkahely és a lakóhely közötti naponta – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje másfél, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállaló esetében – a megváltozott munkaképességű munkavállaló által igénybe vett közlekedési eszközzel – egy órával növekszik, vagy
   b) a változás a munkavállaló számára személyi, családi vagy egyéb körülményeire, illetve költségeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel jár.”

   Ha tehát az eredeti utazási idő 1,5 órával növekedett, akkor kötelező munkaszerződést módosítani, ezt pedig csak a te beleegyezéseddel teheti meg a munkáltató. Ha nem fogadod ezt el – mivel a régi helyen már nem dolgozhatsz – rendes felmondással valószínűleg el fognak küldeni (ebben az esetben jár a végkielégítés a munkaviszonyban töltött évek számától függően).
   Ha mégis elfogadod az új munkavégzési helyet, akkor még tudnod kell a következőt:
   “(5) A munkaszerződés módosítása során a munkáltatónak és a munkavállalónak a módosításból eredő utazási többletköltségek viseléséről is meg kell egyeznie.”

   Sok sikert:

   Ági

 9. Kedves Ági!

  GYES lejártához közeledve néhány kérdés megfogalmazódott bennem, és szeretném megkérdezni a véleményed, mielött leülnék a munkáltatómmal a visszatérésemről beszélgetni. Nagyon megköszönném, ha tudnál írni nekem egy-két okosságot 🙂 A problémám biztosan sokakat érint.
  Első kérdésem a GYES utáni szabadságokkal kapcsolatos. A következő a problémám: Gyermekem májusban tölti be a három évet, jelenleg GYES-en vagyok vele itthon. Munkába csak az óvodai beszoktatást követően tudok állni, ami jó esetben is szeptember közepére tehető (mivel nálunk nem lehet 3 éves kor előtt beszoktatni, másrészt pont az óvodai tavaszi félév végére tölti a 3 évet, amikor jön a nyári szünet). Én úgy gondoltam, hogy őszintén elmondom nekik, hogy ez a problémám, bár valószínűleg őket cseppet sem érdekli majd az én “gondom”. Első körben szeretném kivenni minden szabadságomat, de még így is marad kb. 2 hónap, amikor nincs aki vigyázzon a gyermekre. Kérhetek esetleg a munkáltatómtól fizetés nélküli szabadságot arra az időre, ami a szabadság lejárta és a tényleges munkába állás között lesz? Gondolom ők mondhatnak erre nemet is, igaz?

  Másik kérdésem az lenne, hogy a GYES-t követő szabadságokra is jár-e “fizetés”, úgy, mint, amikor dolgozik az ember?

  Nagyon szépen köszönöm, ha tudsz nekem válaszolni!
  Üdv: Erika

  • Kedves Erika!

   Szerintem próbáld meg a fizetés nélküli szabi kérésével, talán belemennek. Ha nem, esetleg nagyszülők, rokonság, apuka segíthetne… ha mindenki bevállal 1-2 hetet, már összejöhet a 2 hónap. Végülis érted teszik 🙂 nemes célért!
   Amikor a GYES után kiveszed a szabikat, természetesen kapsz fizetést, ez fizetett szabadság 🙂
   Üdv:

   Ági

   • Nagyon szépen köszönöm!!!

    Erika

 10. Kedves Anita és a hozzáértők!

  gyed után szeretnék visszamenni dolgozni, júniusban telik le a gyed. ezután szabi.
  említettem szóban a munkaügynek korábban, hogy vissza szeretnék menni, de bent jártam más ügyben és közölték, hogy 4 órába tudnak csak visszavenni válságra és kevés munkára hivatkozva, 8 órás határozatlan szerződésem van. én 6 órában szeretnék dolgozni.
  a héten elküldöm a hivatalos levelet is a munkába állási szándékomról….

  tavaly volt a cégnél csoportos leépítés, az egyik gyárat bezárták, de én nem ott dolgoztam.

  kérdésem, hogy ez jogos-e? gondolom nem, ha így van akkor mely törvények védenek?

  én dolgozok 4 órában, de 6 órás fizuért, gyanús hogy butának néznek, finoman szólva, mert szerintük nem igényelhetem a gyest sem 6 órás munka mellett.

  válaszokat nagyon köszönöm,

  K

  • Kedves Kinga!

   A Munka törvénykönyve szerint július 1-jétől kérheti a 3 évesnél fiatalabb gyermekét nevelő anyuka, hogy részmunkaidőben foglalkoztassa a munkáltató, de ő a munkaszerződést a napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre köteles csak módosítani, tehát ha te 8 órás szerződéssel dolgoztál eddig, akkor 4 órásra köteles, de 6 órásra nem. A 6 órás foglalkoztatás már az ő mérlegelési jogkörébe tartozik, nem köteles ezt megadni neked. A GYES-t akkor igényelheted, ha a heti munkaidőd maximum 30 órát tesz ki, azaz 4 órás és 6 órás munkaviszony mellett is.
   Figyelj azonban arra is, hogy július elsejétől változik a felmondási védelem (ahogyan a fenti cikkben is írtam), erről többet ide kattintva olvashatsz.

   Üdv:

   Ági

 11. és még egy dolog, ha nem fogadom el a 4 órás munkát, akkor ez annak minősül, hogy nem fogadom el az általa felajánlott munkát és simán kirúghat?

  • Kedves Kinga!

   Ha visszatérsz dolgozni, akkor csak bizonyos esetekben küldhet el a munkáltató rendes felmondással a gyermek 3 éves kora előtt, ezt az alábbi válaszomban idézett linken megtalálod: csak akkor, ha a munkaköröd, amit korábban betöltöttél, megszűnt, és nincs másik, amit fel tudna ajánlani, vagy amit felajánlott, azt elutasítottad (tehát nem munkaidőtől függ, hanem munkakörtől). Nem írtad, hogy milyen munkakörben dolgoztál, és hányan voltak még ugyanebben a munkakörben a cégnél, de azért egy nagyobb vállalatnál (írtad, hogy egy másik gyárat bezártak, ebből sejtem, hogy nem 10 fős vállalkozásról beszélünk) nem olyan könnyű bebizonyítani, hogy tényleg megszűnt egy adott munkakör…
   Üdv:

   Ági

 12. Kedves Dolgozómami!
  Jan.23-ával gyed után elkezdtem letölteni a szabadságom.
  Férjem munkanélküli volt, törölték a nyilvántartásból és ő kapja a gyest.(nem fiz.nélküli szabin van)
  Jár-e nekem a védettség a gyermek 3 éves koráig?
  köszönettel: Szilvia

  • Kedves Szilvia!

   A 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő és dolgozó anyukát megilleti a felmondási védelem a jelenlegi szabályozás szerint, ha a fizetés nélküli szabadságot legutóbb ő vette igénybe. Ez tehát jár neked. Azonban – ahogy a fenti cikkben is olvashatod – ez a teljes körű védelem csökkenni fog, s július 1-jétől lesz olyan eset, amikor elküldhető lesz az anyuka akkor is, ha a gyermek még nincs 3 éves. Tehát továbbra is védett leszel, de nem teljesen. Ha a munkaköröd megszűnik, s másik neked felajánlható nincs, vagy azt nem fogadod el, a munkáltatód elküldhet jogszerűen.
   Üdv:

   Ági

 13. Kedves Dolgozómami!

  2012.01.20-án volt a kislányom 2 éves. Én 2012.04.01-től a felhalmozott szabadságaimat töltöm (május végéig kitart). A cégnél 3 körös csoportos létszámleépítést jelentettek be. Az első kör már lezárult, a következő kör várhatóan május vége, június elejére esik majd. Mivel csoportos leépítés, ezért a felmondás előtt 1 hónappal jelezniük kell a szándékot. Az lenne a kérdésem, hogy én július 1-je előtt kaphatok ilyen szándékközlő papírt, vagy azt is csak júl. 1. után kaphatom meg?
  Még egy kérdésem lenne. A helyemre felvettek anno egy másik kollégát.Július 1-től nekem felmondhatnak úgy, hogy Ő ottmarad?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv.: Szilvia

  • Kedves Szilvia!

   A jelenlegi szabályozás szerint nem közölhető a csoportos létszámcsökkentésről szóló tájékoztatás a felmondási védelem alatt álló anyukával, csak a védelem megszűnte után. Július elsejétől azonban nem minden esetben lesz védett a fizetés nélküli szabadságot igénybe nem vevő anyuka, így július 1-je után már közölhetik a tájékoztatást a leépítésről.
   A másik kérdésedre nem úgy adok választ, ahogy kéred, mert azt nem tudom egyértelműen megmondani neked, hogy neked milyen indokkal mondhatnak fel jogszerűen úgy, hogy neki nem mondanak fel. Ezt ilyen összefüggésben nem lehet vizsgálni. Máshogy fogjuk meg a kérdést: ha te jelezted a visszatérési szándékodat, akkor az eredeti munkakörödbe kell, hogy visszavegyenek, ha az most is létezik, akkor is, ha az a valaki most ott dolgozik, akit a helyedre vettek fel a fizetés nélküli szabid alatt. Mivel a szabadságaid május végéig tartanak ki, júniusban már munkába kell állnod, így hamarabb kiderül, hogy visszakapod-e a munkaköröd, minthogy bekövetkeznek a július elsejei változások. Javaslom, hogy mindenképpen időben egyeztess erről, hiszen a szerződésed szerint a régi munkakörödbe kell kerülnöd, ha másban állapodtok meg, akkor változhat a béred, feladataid, és ez bizony néha nem túl szép egyezkedéssé szokott fajulni. (És akár az is megtörténhet, hogy később téged a másik munkakörből elküldhetnek, ő pedig marad abban, amiben te korábban dolgoztál). Persze kijöhetsz sikeresen is a szituációból, ez eléggé összetett kérdés.
   Tényleg azt tudom tanácsolni, hogy egyeztess mihamarabb arról, hogy mik az esélyek, esetleg jó lenne megtudni, hogy hol, melyik osztályon, részlegen volt, és hol várható még leépítés, s ennek megfelelően egyezkedni a munkáltatóval.
   Üdv:

   Ági

 14. Kedves Dolgozómami!

  Gyed után visszamennék dolgozni, de úgy néz ki nem várnak vissza. Vagyis azt akarják maradjak GYES-n 🙁 Megtehetik ezt? Illetve ha visszavesznek, de kitesznek valamiféle indokkal újra kérhetem a GYES-t a gyerek 3 éves koráig? A közös megegyezés nem jó nekem ugye, mert akkor nincs végkielégítés? Illetve a ki nem vett szabikat kifizetik felmondásnál?

  Köszönöm, ha válaszolsz.

  • Kedves Kati!

   Bármilyen indokkal nem tehetnek ki, pontosabban, ha az indok nem okszerű, valós, akkor meg lehet támadni bírósági úton. Nem írtad, mekkora a cég, milyen munkakörben voltál, ki van ott most, de a forgatókönyv a következő kéne, hogy legyen: ha eldöntötted, hogy tuti visszamész, bármi is lesz, akkor írásban jelezd a visszatérési szándékot, tértivevényes levélben. Ha megkapták, akkor az után legkésőbb 60 napon belül foglalkoztatniuk kell. A korábbról bent ragadt szabadságokat ki kell adniuk, s ha valóban meg tudják indokolni a felmondásodat, akkor elküldhetnek, egyéb esetben újra alkalmazniuk kell. Ha felmondanak, a szabadságokon túl a felmondási időre járó bért és a végkielégítést is ki kell fizetniük. Közöst csak akkor szabad aláírni, ha minimum ezeket az összegeket megkapod, de vigyázz, ha a felmondás indoka nem okszerű, nem valós, akkor azt megtámadhatod, de a közöst sokkal nehezebb megtámadni!
   Ne hagyd magad!
   Üdv:

   Ági

 15. Kedves Dolgozómami!

  Lenne közben még egy kérdésem. Mi a helyzet a felhalmozódott szabikkal? Megteheti a munkáltató, hogy egyben kifizeti, vagy beossza nekem mikor kezdjem a munkát, mennyi szabit vegyek ki, és mennyit fizet ki? Őszintén én minden szabimat kivenném, közben beszoktatnám a bölcsibe a fiam, nem akarom a kifizetést. Van jogom ezt kérni?

 16. Kedves Dolgozómami!
  A történet a következő, 2012 nyarán jeleztem a munkáltatómnak, hogy 2013 februárjától szeretnék visszamenni dolgozni, részmunkaidőben, hogy a gyest is kapjam. A munkáltatóm ebbe bele is egyezett, így jelenleg már a felhalmozódott szabadságomat töltöm és van 6 órás, aláírt munkaszerződésem is (szabadságomat is így töltöm). A munkáltatóm most azt kezdte el pedzegetni, hogy mi lenne, ha mégis 8 órába mennék vissza dolgozni, ha letelt a szabadságom.
  Azt ugye tudom, hogy mivel a gyerkőcöm még nincs 3 éves, így 4 órás részmunkaidőben köteles lenne foglalkoztatni, de ugye 6 órás a szerződésem. Kötelezhet-e a munkáltatóm, hogy mégis 8 órában menjek vissza? Ha nem és én továbbra is ragaszkodom a 6 órás munkavégzéshez, ezért felmondhat nekem? (Gondolom nem, mert ez nem megfelelő indok.) 1 hónap múlva állok ténylegesen munkába, a pozícióm meg van, de jelenleg még betöltik. Megteheti azt, hogy mivel nem betöltetlen a pozícióm, nem vesz vissza?
  Segítséged és válaszod előre is köszönöm 🙂

  • Kedves Anna!

   Ha azt a 6 órás szerződést már aláírtátok, nem tehet semmit a munkáltatód! Köteles e szerint foglalkoztatni, s az, hogy ő meggondolta magát nem indok. Persze azt is tegyük hozzá, ha másik indokot talál, ami valós(nak) és okszerű(nek) (tűnik), felmondhat neked bármikor, így te érzed, mennyire kell, hogy engedj, vagy mennyire lehetsz kemény. A 6 órás szerződést azért írtátok alá, mert bizonyára ő is átgondolta, hogy hol és milyen munkakörbe vesz vissza, döntött, lépett, azaz igenis van egy üres munkakör, vagy lesz, mire te munkába állsz. Ha innen most visszakozna, az elég fura lenne… tudod, 8 órában van üres munkakör, de ha 6-ba szeretnél visszajönni, már nincs? Na neee…

   Ági

 17. Szia!
  Februártól GYES-en leszek és gondoltam, visszamennék a munkahelyemre részmunkaidőbe! Azonban sajnos nem hogy részmunkaidős, de még teljes állást sem tudtak ajánlani! Legalább is olyat nem ami megfelelt volna (3 műszak két kis gyermekes anyukának, hát…) Ennek ellenére elég korrekt módon tudnánk elválni egymástól! És itt jön a kérdés, ami miatt írok! Azt is felajánlották, hogy addig amíg esetleg nem találok másik állást vagy amíg gondolom 1-2-3 hónapig állományban maradhatok (GYES mellett)! De ez nekem miben jelent előnyt? Azon kívül, hogy mivel TB kifizetőhely, nem az államtól hanem tőlük kapnám majd a GYES-t!

  • Kedves Vica!

   Mi az, hogy állományban maradhatsz? Pontosan hogy értik ezt? Jelenleg is állományban vagy, hiszen érvényes munkaszerződésed van. Arra gondoltak, hogy továbbra is fizetés nélküli szabin leszel? Vagy hogy azt megszünteted, és … és mi? Állásidőt fizetnek? Vagy foglalkoztatnak?
   Kérlek, pontosíts, mert így nem tudok válaszolni neked!
   Üdv:

   Ági

 18. Kedves Ági!

  A segítségedet szeretném kérni!
  2010 júl. 14-én szültem.Előtte egy ékszerüzletben dolgoztam boltvezető helyettesként. Leírom a rövid történetét a boltnak, csak ,hogy értsd:
  Amikor a bolt nyitott évekkel ezelőtt 3 főt vettek fel aztán egyik évben bővült a tevékenység bolton belül és felvettek még egy embert aztán egy évre rá ezt a tevékenységet megszüntették. Ki kellett volna rúgni az egyik kolléganőmet, de mivel a boltvezetőnk elment szülni ezért megint helyreállt az egyensúly . Én lettem a megbízott boltvezető.aztán elmentem szülni és visszajött a boltvezetőnk .Megint jól jött ki ,hogy megvolt a 3 fő.
  És a következő történt. Most fog lejárni a gyesem és vissza szeretnék menni. természetesen visszavesznek mert kötelező de azt mondta a főnököm, hogy ha lejár a szabim akkor nem tudnak megtartani és kénytelenek elküldeni ,mert nincs hely a boltban…..Hogy lehet ez??? megtehetik ezt?Nem értem miért engem küldenek el, főleg úgy ,hogy elvileg azért maradhatott ott a kolléganőm mert én elmenten szülni és most meg nem engem tartanak meg???
  Azt nem értem ,hogy azt mondja a főnököm, amikor azt kérdezem ,hogy miért engem miért nem mást ,hogy nem tudja egyik kolléganőmet sem semmilyen indokkal kirúgni….és engem ki tud rúgni, főleg ha rám sem tud semmi indokot, csak ,hogy nincs hely a boltba?
  Olvastam egy cikket ez igaz?:A munkára jelentkező kismamát eredeti pozíciójába és munkabérével – az időközben végrehajtott bérfejlesztéssel megnövelve – vissza kell venni. Helyettesítésére csak határozott időre lehet felvenni másik munkavállalót, hozzá képest a visszatérő kismama elsőbbséget élvez.
  Kérlek segíts, hogy meg tudom -e védeni magamat valahogy ,mert szerintem ez nagyon nem korrekt!!!!
  Köszönöm előre is a válaszod!
  Zita

  • Kedves Zita!

   Nem tudom, hol olvastad ezt a cikket, s mikori a dátuma (ez utóbbi igen fontos, ha munkajogi cikkeket nézegetsz, mert nagyon sok változás volt az elmúlt években). A jelenlegi szabályozás azt mondja ki, hogy már nem kötelező mindenáron foglalkoztatni sem a gyermek 3 éves kora előtt visszatérő, sem a fizetés nélküli szabi végét megváró és utána visszatérő munkavállalót. Az előbbinek csak akkor lehet felmondani, ha nincs üres, betöltetlen munkakör a munkáltatónál, amire a munkavállaló képessége, végzettsége, gyakorlata alapján megfelelő lenne. A 3 év utáni visszatérésnél még ilyen megkötés sincs, azaz bármilyen jogszerű és valós indokkal meg lehet szüntetni a munkaviszonyt. Ha a helyettesítő munkavállalót nem határozott idejű szerződéssel vették fel (ami amúgy szintén nem kötelező, semmilyen törvény nem írja elő), a kismama visszatértéig, akkor bizony semmit nem tehetsz… sajnálom, ez van!
   Alaposan készülj fel, hogy a munkaviszonyban töltött évek alapján mennyi végkielégítés és felmondási idő jár neked, s az egyetlen, amit tudsz tenni (persze ha megfelelő a felmondási indok, azaz valós és okszerű), hogy korrekt módon kifizettess mindent. Ez legalább egy kis tőke lesz a következő hónapokra.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás