Szabadság kivétele GYED/GYES után – Tudnivalók a szabadságról 2. rész

Szerző: Dátum: 2012. feb. 13. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés | 234 hozzászólás

Múlt héten összefoglaltam, hogy melyek az alapvető tudnivalók a szabadsággal kapcsolatban, mi alapján és mennyi szabadság jár az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalóknak, s arról is írtam, hogyan kell a pótszabadságokat kiszámolni. Tehát ezek alapján már biztosan ki tudtad te is számolni, hogy mennyi szabi jár neked a visszatéréskor. A mai bejegyzésben a második nagy kérdéssel, szabadságok kiadásával foglalkozom, tekintettel arra, hogy itt is nagyon sok félreértés van a munkavállalói, de sajnos a munkáltatói oldalon is. És mivel pont egy jelentős Mt. változás előtt állunk (2012. július elsejével jön az új szabályozás), olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindkét verziót be tudom nektek mutatni 🙂

Nem ördöngösség ez kérem, a munkába visszatérő anyukák szabadságának kiadására az Mt. tiszta, egyértelmű irányvonalakat ad: a jelenlegi szabályozás szerint a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén (ide számít az az időszak, amíg szülési szabadságon, vagy a gyermek gondozása miatt  fizetés nélküli szabadságon vagy) az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül, ha az akadályoztatás időtartama egybefüggően a 183 napot elérte vagy meghaladta, akkor az akadályoztatás megszűnésétől számított 183 napon belül kell a munkáltatódnak kiadni a a szabadságot, ha az esedékesség éve eltelt. És ott van eme rész mögött még egy nagyon fontos mondat: “E rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet.” Tehát az, hogy GYED után visszamész dolgozni napi 6 órában GYES mellett, de a bent ragadt szabikat majd csak GYES után akarják kiadni/kifizetni, nem felel meg ennek! Ne hidd el, bárki is állítja neked!

Van még egy fontos dolog, amit tudnotok kell: jelenleg a babázás után a munkába visszatéréskor megvan a lehetőségetek arra, hogy nem kiveszitek a gyermek ápolása, gondozása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadságot, hanem azt a munkáltatótok közös megállapodásotok alapján pénzben is megválthatja, tehát így hamarabb tudtok munkába állni, s egy kis plusz pénz jön hamarabb a családi kasszába. Egyéb esetben a szabadságot pénzben megváltani nem lehet; s ettől a rendelkezéstől érvényesen szintén nem lehet eltérni.  Persze, amennyiben a munkaviszony megszűnik, a ki nem vett szabik kifizethetőek, nem kell feltétlenül letölteni azokat (ha például egy másik állás vár titeket, ahol mihamarabb kezdeni szeretnétek). Egy biztos, sem így, sem úgy nem veszik el szabadság.

Az idén év közben történő változások révén azonban a fentebb írtak is módosulni fognak, az új szabályozás az lesz, hogy szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az esedékesség évében kiadni (ez a “felmerült” ok az a kis rosszcsont, aki a másik szobában szuszog, esetleg rosszabb esetben a lábadat rágja 🙂 miközben te ezt olvasod), az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adnia a munkáltatónak. Ennyi… nincs 183 napon innen, és túl, nincs egyéb bonyolítás… 🙂

Ugye, hogy nem atomfizika ez? Hamarosan jön az újabb lecke, a GYES és a szabik kivételének kapcsolatáról, kifejezetten azon anyukák kedvéért, akik részmunkaidőben mennek vissza a csemete 3 éves kora előtt dolgozni. Addig is okosodjatok, tanuljatok, olvassatok, és ne hagyjátok magatokat!!!

(photo by Helga Weber)

Ha odahaza lévő, és visszatérést fontolgató anyuka vagy, de nem tudod pontosan, mihez van jogod, kattints ide, s kérd az ingyenes munkajogi hírlevélsorozatomat!

Ajánlott bejegyzések:

234 hozzászólás

 1. Kedves Ági!

  Már nagyon várom a köv. bejegyzést a Gyes és a szabi kapcsolatáról!
  Ui. sajnos még nem jutottunk megegyezésre a munkáltatómmal, ill. ő rövidre zárta a kérdést.
  Miszerint: 2 biztosítási jogviszonnyal futok a rendszerben, vagyis van a 8 órás fő jogviszonyom, és van a Gyes+6 órás másik jogviszonyom (kvázi olyan, mintha egy másik cégnél dolgoznék). Ebben a Gyes+6 órás jogviszonyban nem tud elszámolni semmilyen szabit és kifizetést, ami a 8 órásra vonatkozik. Ezt tudom, értem is.
  Szerinte így nem marad más megoldás, mint a Gyes lejárta után tisztázni a szabikat – 38 nap! Az marha izgi lesz, hogy miután kifizette amit kilehet, a maradékot kiveszem, és elvonulok közel 1hónap szabadságra, hátrahagyva a munkát… azt mondták, mindent meg lehet oldani, majd lecsúsztatom… ja, 38 napot! Kikérték a cég jogászának véleményét, és így született ez a megoldás….
  Jelenleg nem írtunk még alá semmit erről az egészről, szerződést se módosítanak – hiszen a Gyes lejárta után automatikusan folytatom a 8 órás jogviszonyt. Ezzel szerintem a főnököm sincs tisztában, hisz a munka mennyisége miatt ő kezdeményezte a 6 órát.
  Az egészben az zavar, hogy miközben nem az eredeti munkakörömbe vesznek vissza és nem az én ötletem volt, hogy 6 órás legyek, most még a szabival is variálnak. Valójában én rontottam el… nem vettem komolyan a papír részét a visszatérésemnek, vagyis szóban beszéltünk mindig erről, és amikor jeleztek, hogy na akkor most, de azonnal álljak be, rábólintottam.
  Nem maradt más hátra, a főnökömmel kell megegyezzek, várjon addig, amíg a Gyes lemondása mellett kiveszem a kivehető 8 órás szabikat, és utána tudok csak beállni – szerintem ez a legtisztább jogilag a helyzetemben.
  Szomorú, hogy egy bérosztály nem képes felmérni a helyzetet és a jogi lehetőségeket 🙁 Szerintük a Gyes lemondása a lehető legrosszabb megoldás – miért dobom el magamtól azt a havi 25 ezer forint. Ezt nem is értem… hisz az jár, nem?
  így is olyan szájíze van az egésznek, hogy örüljek, hogy visszavettek, mit variálok 🙁
  Még jelentkezem, mire jutok a főnökömmel.
  Elnézést, ha zavarosan fogalmaztam, nagyon zaklatott vagyok, és nem tudtam várni holnapig, muszáj volt most leírnom neked.
  Szép estét, Bogár

  • Kedves Bogár!

   Jesszusom, azért ez a cég nem egy egyszerű eset!!!!!
   Nézd, számoljunk: ha 6 órában kapnád a szabit + GYES-t, akkor mennyit kapnál? Ha 8 órában fizetik ki a szabit, és nincs GYES, akkor mennyit? Azaz melyik a több? A 2 órányi nettó béred, vagy a GYES 1 munkanapra eső összege? Szerintem a béred több, tehát ne hagyd magad! Még egyszer hangsúlyozom, ha megszünteted a fizetés nélkülit, ki kell adniuk a szabikat, nem tarthatják vissza a GYES végéig! Tudom, nehéz fellépni ellenük, pláne, mert ugye a munkahelyeddel játszol, de valahogy próbáld meg megbeszélni velük. Értesd meg a főnökkel, hogy inkább lemondod a GYES-t, és kéred a szabik kifizetését 8 órában. A lecsúsztatást meg felejtse el a jogász, mert ilyen nincs, a gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabi után ki KELL adni a szabikat, vagy meg is válthatják egy részét (azaz kifizethetik, de nem mindet)!

   Próbáld meg, ne hagyd magad! Esetleg ha kérnél írásos állásfoglalást gyorsan valami hivatalos szervtől? Mondjuk MÁK-tól GYES folyósítás és 6 órás munkára hivatkozva, ahol ott lenne leírva minden? Bár szerintem ezeknek az sem használna… ilyenkor olyan nagyon sajnálom, hogy ilyen jogászok és ilyen bérszámfejtők dolgoznak… 🙁
   Kitartás! Üdv:

   Ági

 2. Kedves Ági!

  Sajnos nincs megegyezés. A főnököm nem értette meg a szabadság problémámat 🙁
  A lényeg, hogy két biztosítási jogviszonyom lesz. Én nem értek ehhez, hogy egy cégen belül miért van ez így. Azt értem, hogy ha másik céghez mennék Gyes mellett 6 órában, akkor így lenne.
  Csak találgatni tudok, miért jó ez a munkáltatómnak. Mivel köteles visszavenni, ezért csinált egy “kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad” helyzetet. Szerintem a felmondási védelem a fő, 8 órás jogviszonyomra érvényes, ahol jelenleg fizetésnélküli szabadságon vagyok, és kapom a Gyest. Most felvesz 6 órás viszonyba a Gyes lejártáig, amiről írunk majd egy megállapodást. Ha valami nem stimmel majd a munkámmal, vagy mittomén én, akkor felmondja ezt a megállapodást, megszűnik a 6 órás jogviszonyom. Viszont a 8 órás viszonyom, ahol közben fizetésnélkülin vagyok, megmarad. És szépen visszaküld Gyes-re.
  Nem tudom, jól sejtem-e, nem ismerem a jogszabályt, a kiskapukat, de szerintem ez van a háttérben.
  Hallani nem akarnak arról, hogy a fizetésnélkülimet megszakítsam, hisz szerintünk ez a Gyes feltétele.
  Közben kaptam egy tértivevényes levelet (a szabadság problémámra válaszul), amiben tájékoztatnak, hogy a Gyes lejárta utáni munkaviszonyt 8 órában nem tudják garantálni. Válaszomat várják írásban. Nem is tudom, mit reagáljak – eleve egy tértivevényes levélre miért kell reagálni???
  Arra továbbra sem kaptam normális választ, hogy ha Gyes után 6 órában foglalkoztatnak tovább, mikor és hogyan rendezzük a 8 órás felgyűlt szabikat…
  Valójában nekem nincs bajom a 6 órás jogviszonnyal a gyerekek mellett. De miért kell ezt így intézni?
  Kedves Ági, bármi legyen is a válaszod, én eldöntöttem, ebbe több energiát nem fogok fektetni. Beállok így, mert kell a pénz. A problémát kiengedem, mert csak görcsöt okoz már az egész családnak 🙁
  Szép napot, Bogár

 3. Kedves Ági!

  Közben megtaláltam, “mi történik velem”.
  Mivel a munkáltatóm nem az eredeti munkakörömbe vesz vissza, ezért:

  2. Foglalkoztatás határozott idejű megállapodással (időkorlátozással)

  Előfordul, hogy Gyes folyósítása mellett a munkavállalót az eredeti munkaszerződéstől eltérően határozott idejű megállapodással foglalkoztatják és a megállapodás lejártát követően az eredeti munkaszerződés lép életbe. Ez nem azonos olyan eredeti munkaszerződés módosítással, amely esetében a határozatlan időtartamú szerződést határozott idejűvé módosítják és annak lejártával a munkaviszony is megszűnik.

  Ilyen esetben a szabadságok kiadására és a bérfejlesztésre megállapodás lejártát követően kerül sor.

  A megállapodás megkötése a felek közös akaratán és nem a munkáltató egyoldalú akaratán alapszik és írásba foglalása kötelező.

  Bocs, hogy állandóan bombázlak a hozzászólásaimmal! Már csak egyetlen kérdésem lenne hozzád: ha időközben nekem nem felel meg az új munkakör, vagy bármi más, felmondhatom ezt a megállapodást egyoldalúan? Ha igen, utána kérhetem a fizetésnélkülim megszakítását, és jelezhetem, hogy az eredeti munkakörömbe kívánok visszatérni?

  Huuhh… mennyi mindenre kell odafigyelni, és képben lenni

  • Kedves Bogár, hát, nekem ez akkor sem tetszik. Igen, van ilyen, de ahogy te is tapasztalod, sokkal hátrányosabb ez a munkavállaló számára… És ugye benne van, hogy ez csak a felek közös akaratával jöhet létre. Hol van itt a te akaratod? Sehol… 🙁
   Ha ez egy határozott idejű szerződés, akkor ezt nem mondhatod fel, ennek megszüntetésére a jelenlegi szabályozás szerint kizárólag közös megegyezéssel van lehetőség. Tehát csak akkor szabadulhatsz belőle, ha a munkáltatód akarja. Ha pedig ő ezt megtenné, akkor újra kezdődik a harc, hiszen visszatérnél, és kérnéd a szabik kifizetését, amit ugye ő nem akar… Változni fog azonban az Mt. július 1-től: A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna. Tehát csak eme indokkal mondhatod fel a szerződést, s ilyet azért nem olyan könnyű prezentálni…
   Tudom, hogy nagyon nehéz helyzetben vagy, mert ha sokat erősködsz, könnyen elmérgesedhet a viszony annyira, hogy az első adandó alkalommal elküldenek. Viszont ha most így állnak hozzád, szerinted meddig lesz itt jó dolgod?
   Sajnos nem tudok tökéletes megoldást a problémádra, mert úgy érzem, direkt azt a megoldást erőltették rád, amivel nem kell most a szabikat kifizetni, s ez eleve nagyon nem szimpatikus nekem. Két út van, vagy továbbra is erőlteted a te verziódat, azaz vegyenek vissza rendesen, adják ki a szabikat, s utána dolgozol – kockáztatva ezzel, hogy a július 1-jétől felmondanak neked (ha meg tudják indokolni megfelelően), vagy belemész ebbe a verzióba, amit rád erőltetnek, s nem tudod, mi vár, lehet, hogy jó lesz, lehet, hogy nem.
   Sok sikert a döntéshez…

   Ági

   • Kedves Ági!

    Végéhez közeledik a történetem. Érdekességből megosztom Veled.
    Dec. 25-én lejár a Gyesem, megszűnik a 6 órás gyesmelletti munkaviszonyom – ill. ahogy a cégben nevezik, a “2”-es jogviszonyom.
    Kb. 1 hónapja megbeszéltük a főnökömmel, hogy januártól folyt. köv. 8 órában, a mostani munkakörben (más munkám van, mint amikor elmentem szülni!). Nem szeretem csinálni, de kell a pénz… A bérosztály belelkesített, hogy kifizetik a 36 nap szabimat, vagyis megszakítás nélkül dolgozok tovább. Aztán a múlt héten nagyon felgyorsultak az események: bakiztam a munkámban, írásbeli figyelmeztetést kaptam érte. Ill. felhívták a figyelmem, hogy valójában senki sem elégedett a cégben velem, talán személyiségemből adódóan alkalmatlan vagyok erre a munkakörre, és szedjem össze magam, mert a köv. ilyen esetnél jogi következményei lesznek. Ja, és hát van egy “rossz” hírük, hogy a törvény nem engedi kifizetni a szabadságaimat (jé, tényleg? mintha én is ezt magyaráztam volna februárban….), és nincs más hátra, minthogy dec. 27-től szabin vagyok 36 napig. Higgyem el, ez nekik is rossz, mert most meg kell hirdetniük az állásomat. Rákérdeztem, hogy akkor ennyi volt, felmondanak? Á dehogy – volt a válasz. Csak legyek megértő, mert a munka nem állhat.
    Ági, szerinted a homlokomra van írva, hogy HÜLYE???

    …azért azt megköszönném, ha némi jogi támaszt adnál nekem, hogy mégis most mit lehet tenni?
    (bár legbelül tudom a választ, mert én már nem is szeretnék ebbe a cégbe visszatérni, nem érzem jól magam itt, nem szeretem a munkám se.)

    • Kedves Bogár!

     Nagyon sajnálom, végtelenül inkorrekt a céged ezzel az eljárásmóddal, pláne az az írásbeli figyelmeztetés. Ha nem titok, megosztanád velem, hogy mi volt a baki, csak hogy láthassam, jogos volt-e az írásbeli figyelmeztetés, vagy csak előkészítik a felmondásodat… (sajnos láttam már ilyet is, nem egyet…)
     De ha december 25.-én lejár a GYES-es, akkor te még idén visszakerülsz állományba, és mivel 2012. december 31.-ig kifizethető a bent ragadt szabi (ezt a júniusban kihirdetett átmeneti rendelkezés tartalmazza), simán elintézhetnétek, és dolgozhatnál tovább. Erre kérlek, kérdezz rá, mert módot ad még idén a törvény a kifizetésre! Így nem kell szabin lenned, és nem kell meghirdetni az állásodat – ami amúgy is eléggé “bűzlik”, ha érted, mire gondolok!!!!
     Bogár, ez kezd még jobban eldurvulni, kérlek, hogy azonnal írj valami hivatalos levelet a munkáltatódnak, HR-nek, hogy mivel idén lejár a GYES, kéred a szabik kifizetését a kiadás helyett, s így tovább tudsz dolgozni, s nem kell távol lenned a szabik miatt a munkakörödtől, s így nem kell – ahogy ők azt neked említették – meghirdetni az állásodat. Ez bizonyíték lehet, ha mégis rosszabbra fordulna a dolog… És innentől kezdve semmi hiba nem lehet a munkádban, ugye tudod? Árgus szemekkel figyelnek, valószínűleg…
     És nem vagy HÜLYE, ne hagyd magad!!!! 🙂
     Üdv:

     Ági

 4. Kedves Ági!

  A szabadság kivételéről szóló cikkeidből nagyon sok fontos dolgot tudtam meg, nagyon örültem neki, hogy rátaláltam a honlapra.
  Azt hiszem viszont, hogy valamit nagyon félreértettem.
  5. éve vagyok itthon (2 gyerkőc született), és lassan tervezem a visszatérést a cégemhez.
  Úgy gondoltam, hogy az 5 év alatt felhalmozott szabikat(vagyis évente nekem 23 alapszabi jár szorozva 5-tel) kell kivennem a Gyes lejárta után, majd indulhat a munka.
  Most viszont azt hallottam, hogy ez nem így van, mivel csak a gyerek születési évére és a Gyes lejártának az évére jár a szabi -ez jóval kevesebb, mint a fentiek-.

  Válaszodat várom,

  M. Kinga

  • Kedves Kinga!

   Nem jár 5 évre a szabadság, a törvény úgy rendelkezik, hogy a szülési szabadság idejére jár (ez 24 hét), és a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadság első évének idejére (ha ezt 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg), illetve csak fél évre, ha 2011. augusztus 1-je után kezdődött ez az időszak. A fentebbi cikknek van egy első része, ide kattintva megtalálod a részleteket.
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági!

  Kérdésem lenne, hogy idén júliustól szeretnék visszamenni munkába, de a gyerkőcöt májustól fogom kezdeni bölcsibe szoktatni, mivel július bölcsőde szünet.
  A bölcsi előtt fel kell mondanom a gyedet, az világos.
  Viszont júniussal még nem állnék munkába, hanem csak júliussal.
  Értesítenem kell a munkáltatómat, hogy felmondtam a GYED-et? Vagy, ahogy a honlapodon látott ingyenesen letölthető dokumentumon is láttam, a fizetés nélküli szabadság végét én meghatározhatom június 30-cal is?
  Amíg nem jár a GYED, de még fizetést sem kapok a fentiek miatt, arra az időszakra kérhetek GYES-t vagy más támogatást?

  Másik, hogy él-e még az a szabály, hogy a munkáltató nem vehet vissza alacsonyabb bérrel, mint amennyivel eljöttem? Vagy új kezdés – új bértárgyalás?

  Előre is köszönöm a válaszodat.

  Orsoma

  • Kedves Orsoma!

   A törvény jelenleg azt írja elő, hogy írásban kell jelezned, hogy mikor szakítanád meg a fizetés nélküli szabadságot, s a visszatérés jelzése után legkésőbb 60 nappal foglalkoztatnia kell a munkáltatódnak. A fizetés nélküli szabi végét úgy kellene meghatároznotok – ideális esetben közösen, egyeztetve egymással – hogy a bölcsis szünetet is meg tudd oldani (ha nincs a családban 3-4 hétre bevehető nagyszülő csapat :-)) Ha tehát tudod, hogy mikor tudnál ténylegesen munkába állni a júliusi szünet után, akkor onnan visszaszámolod a bent ragadt szabadságokat, s én a helyedben ezt a napot egyeztetném le a munkáltatómmal, hogy ekkor szüntetném meg a fizetés nélkülit. A GYED lemondása után májusban, amíg még fizetés nélkülin vagy, igényelhetsz GYES-t, de ha elkezded a szabik kivételét (amit ha 8 órás munkaviszonyod volt, akkor 8 órával kell kifizetniük), akkor a GYES-t már nem kérheted.
   A fizetésed nem lehet kevesebb, sőt! Itt a vonatkozó Mt. paragrafus: “84. § A munkavállaló személyi alapbérét a sorkatonai vagy polgári szolgálat teljesítését, illetve a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés a) pont], továbbá a közeli hozzátartozó ápolására vagy gondozására biztosított fizetés nélküli szabadság (139. §) megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó.
   Sok sikert az egyeztetéshez!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm a gyors és alapos válaszodat!
    Jó lesz így felkészülten találkozni a főnökkel.

    Ezután is olvasni fogom a honlapodat, nagyon hasznosnak találom.
    Minden jót neked is!

    Orsoma

    • Kedves Ági!

     Munkáltatómmal történt megbeszélés eredményeként beleegyeztem, hogy a részmunkaidőben és távmunkában besegítsek nekik.
     Kérdésem, hogy ez tudomásod szerint jár-e valamilyen számomra kedvezőtlen hatással? A béren kívüli juttatások terén például. Vagy az ugyanúgy jár majd nekem, mint a többi teljes munkaidős munkavállalónak?
     Másik kérdésem, hogy távmunka esetében a szabadságok kivétele, valamint a táppénz hogyan működik?

     Válaszodat várva,

     Köszönettel,

     Orsoma

     • Kedves Orsoma!

      A részmunkaidő és a távmunka ugyanúgy munkajogviszonyt jelent, nem szabadna, hogy bármiben is hátrányosabb feltételeket szabjanak, sőt, kifejezetten tiltja is a törvény, hogy pl. részmunkaidőre hivatkozva az időarányostól eltérően kevesebb legyen a béred, mint az ugyanolyan munkakörben dolgozó 8 órásoké. Ha 4 órás leszel, akkor a bér 50%-ára vagy jogosult, ha 6 órás, akkor 75%-ra. A béren kívüli juttatások terén sem szabadna hátrányosan megkülönböztetni, de itt azért néha “szabadabban” járnak el a munkáltatók… Nem egy helyen szokásos, hogy a részmunkaidősök béren kívüli juttatását is időarányosra veszik, s bár néhány jogász szerint ez is jogellenes, de ez szerintem HR-es fejjel gondolkozva még elfogadható. De van olyan juttatás – pl céges busz 🙂 – amit nem is kérhetsz, ha távmunkás vagy 🙂 szóval itt azért a konkrét juttatások tükrében lehetne bármi konkrétat is mondani. Az egyetlen, amivel számolnod kell – ez sajnos így van – hogy ha bármi miatt később megszűnik a munkaviszonyod, akkor a felmondási időre járó bér és az esetleges végkielégítés is az alacsonyabb, részmunkaidős bérhez igazodik.
      Távmunkánál nincs különbség szabadság és táppénz esetében, a távmunka csak annyit jelent, hogy otthon dolgozol, a munkád eredményét pedig elektronikus úton továbbítod, de ugyanúgy jogod van szabira, és beteg is lehetsz.
      Sok sikert, a munkavégzéshez, éppen most fog indulni a távmunkás cikksorozat, kövesd figyelemmel, hátha találsz benne még tippeket!
      Üdv:

      Ági

     • Kedves Ági!

      A távmunkával kapcsolatos szabadság még mindig kérdés.
      Mert a fél év ami alatt ki kell adja a munkáltató, ott egy része részmunkaidős távmunka lenne, egy másik rész viszont teljes munkaidős nem távmunka. Ha jól értemeztem, akkor a szabadság pénzbeli megváltása esetén az első időszakra eső részmunkaidős bérjellegű jövedelem lenne a számítás alapja, azaz a számomra hátrányosabb, mintha a korábbi/majdani teljes munkaidős bérjellegű lenne? Egyetértesz ezzel? Ha igen, akkor ki tudom ezt védeni valahogy? Köszönettel, Orsoma

      • Kedves Orsoma!

       A szabadságokat a mindenkori szerződésedben foglalt munkaidőre fizetik, azaz ha 4 órás leszel, 4 órányi bért kapsz a szabadság alatt, tehát igen, ez hátrányos lesz. Ezért is szoktam azt tanácsolni, akinél részmunkaidő szóba jön, hogy először szabit kivenni, vagy egy részét kifizettetni, ami még most lehetséges, és csak utána módosítani a szerződésben a munkaidőt. Ha te nem egyszerre veszed ki a bent ragadt szabikat, és majd utána kezdesz el dolgozni, hanem hol szabin vagy, hol 4 órában dolgozol, akkor bizony ezzel nem jársz jól… ezt nem tudod kivédeni sajnos.
       Üdv:

       Ági

 6. kérdésem: gyermekem tartósan beteg,3éves (április) korától újra jogosult leszek a gyesre (orvosi igazolást megkaptuk, ügyintézés folyamatban). Munkaviszonyomat – passzív állománybeliként – meghosszabbíthatom úgy, hogy otthon maradok, vagy legalább addig míg új munkahelyet nem találok (a váltás szükséges, nem kikerülhető)?

  • Kedves Kata!

   Írjon tértivevényes levelet munkáltatójának, melyben kéri a fizetés nélküli szabadság meghosszabbítását, a gyermek tartós betegségére hivatkozva, otthoni gondozása miatt a GYES folyósításának időtartamára. Idemásolom az Mt. megfelelő paragrafusát:
   138. § (5)A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg
   a) a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából;
   b) a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt, feltéve, hogy a munkavállaló a gyermeket otthonában gondozza;
   c) a gyermek tizenkettedik életéve betöltéséig a gyermek betegsége esetén, az otthoni ápolás érdekében.
   Ha nem akar váltani, nem kell, a munkáltatójának eme paragrafus alapján engedélyeznie kell a fizetés nélküli szabadságot.
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!

  2012.június 16-án kisebbik fiam betölti a második életévét. Amikor megszületett, két éves koráig kértem a fizetés nélküli szabadságot. A munkáltatóm felé már elküldtem hivatalosan, hogy ezután munkába kívánok állni(úgy tudom, hogy 60 nappal előtte kell értesíteni a munkáltatót). 2006 márciusától vagyok állományba.
  Az lenne a kérdésem, hogy rám még a régi munkatörvény könyv érvényes, vagy az új, ami úgy tudom,hogy júliustól lép életbe.
  Meddig vagyok védve? Esetleg ha nem tudnak munkát adni, akkor a munkáltatónak milyen kötelezettségei vannak én irányomban?

  Előre is köszönöm segítségedet
  Üdvözlettel: Mónika

  • Kedves Mónika!

   Egyenlőre mindenkire az éppen hatályos Mt. az irányadó, s azt majd külön szabályozzák – remélem hamarosan – hogy a július 1-jétől bekövetkező változások mindenkire érvényesek lesznek-e, vagy csak a július 1-je után visszatérőkre. A megszavazott módosítás erről nem tartalmazott semmi plusz információt, de várható, hogy addig ezt még rendezik, s ezt természetesen azonnal felteszem a blogra. Így én mindenkinek azt tanácsolom, hogy azzal számoljon, hogy megeshet, hogy jogszerűen felmondhat a munkáltató. Arról, hogy milyen esetekben mondhat majd fel rendes felmondással a munkáltató 2012. július 1-je után, ide kattintva olvashatsz többet. Ha a munkáltatód rendes felmondással nem tudja megszüntetni a munkaviszonyodat, akkor amennyiben nem tud munkát adni neked, állásidőre járó bér fizetésére kötelezett.
   Üdv:

   Ági

  • Kedves Ági!

   Köszönöm szépen a válaszodat.
   Nagyon jó a honlapod, sok fontos információt kaptam ezáltal tőled.
   Minden jót!

   Üdv.: Mónika

 8. Kedves Ági!Szeretném megkérdezni,hogy a gyesen lévő nagymamának is jár-e szabadság.A kicsi egy éves kora ,2010 ápr.15.-e óta,vagyok fizetésnélküli szabadságon,gyesen.Válaszát előre is köszönöm:Anna

 9. Szia!

  Az után szeretnék érdeklődni, hogy én most mondtam fel a munkahelyemen ahonnét elmentem GYED-re, GYES-re és közben felhalmozódott 85 nap szabadságom, ennek az összegét amit ki kell, hogy fizessenek azt hogy kell számolni? Munkanappal vagy naptári nappal? Ez a 85 nap 3havi bért vagy esetleg 4havi bért tesz ki?
  Köszi előre is a válaszod!

  • Kedves Erika!

   A szabadságokat csak munkanapra “számolhatják el”, azaz megközelítőleg 4 havi bért kell kapnod.
   Üdv:

   Ági

 10. Kedves Ági!

  2012. június 5-én kisfiam betölti a 3. életévét. Munkáltatómnak jeleztem, hogy vissza szeretnék térni dolgozni. Amikor beszéltem vele, azt mondta nekem, hogy a 3 éve a helyemre felvett 2 hölgy már “bedolgozta magát”, így az én új munkakörömet majd “kitalálja” és a könyvelő értesíteni fog egy hét múlva (május 4-én).

  Véleményed szerint jogszerű ez az eljárás? El kell fogadnom az új munkakört?

  Köszönöm válaszod!

  • Kedves Kati!
   Sajnos, ha a kicsi betölti a 3. életévet, akkor az anyuka már nem védett, megfelelő indokkal fel lehet mondani neki. Azonban az, hogy a munkáltatód ezt megteszi-e, s ha igen, milyen indokkal, sajnos addig nem tudhatod, míg a kezedbe nem kerül a felmondás, vagy ha másik munkakört ajánl, akkor az, hogy ezt „illik-e elfogadni” az együttműködés jegyében, vagy nem, az is csak a részletek ismeretében dönthető el. Ha asszisztens helyett takarítónőként akar foglalkoztatni, azt nem kell elfogadnod, értelemszerűen. Próbálkozhat azzal is, hogy a munkakör módosult, új elvárások vannak, ezért nem vesz abba vissza, hanem inkább a másik dolgozót tartja meg… a gond az, hogy bármi jogellenes is történik, te csak bírósági úton tudsz bármit is elérni, tehát szerintem azt kell eldöntened, hogy meddig mész el, mennyire kell ez az állás, mennyire van esélyed máshol elhelyezkedni. Ha nem sok lehetőséged van új állásra, akkor ha a másik, itt felajánlott állás megfelelő, amit kínálnak, fogadd el, mert ebből az állásból később váltani könnyebb, mint kisgyerekkel a hátad mögött állást keresni…
   Írd meg, hogy mire jutottatok a beszélgetésen, és annak alapján nézzük meg, mik a lehetőségeid!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Elnézést, hogy csak most jelentkezem (április 29-én írtam legutóbb), de ügyemben semmi változás nem történt. Tegnap végre sikerült beszélnem a főnökömmel, de még mindig nem tudja, mi lesz az új munkaköröm. Már a férjem is kérdezte tőle, neki azt a választ adta, hogy megnyugodhat vissza fog venni és neki van még 40 napja (a szabadságom ideje, bár a könyvelő még ezt sem tudta megmondani, hogy mennyi, mert korábban azt mondta 45 vagy 46 nap, tegnap pedig 46 vagy 47 nap) arra, hogy döntsön.

    Hát ennyi történt!

    Ha változás van, jelentkezem.

    Üdv: Kati

    • Szia Kati!

     Akkor türelem, türelem, ha van új hír, írj, és meglátjuk, mit tudunk tenni!
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!

      Újra jelentkezem, bár még előrelépés nem történt ügyemben, illetve csak egy újabb ígéret, hogy a hét végére végre megtudom mi lesz az új munkaköröm.
      A könyvelővel egyeztettem szabadság ügyben, Ő azt mondta nekem, hogy 45 napom van. Mondtam neki, hogy szerintem 48. Légy szíves segíts nekem, hogy pontosan számoltam-e ki:
      1975-ben születtem.
      2009. március 1-től táppénzen voltam 2009. június 5-ig, kisfiam születéséig.
      2009. június 5-től tgyás 2009. december 1-ig.
      2009. december 2-től 2011. június 5-ig gyed.
      2011. június 6-tól 2012. június 5-ig gyes.
      2009-ben bennmaradt 21 napom. Gyerkőc után pótszabadság 1 nap.
      Gyed alatti szabadság 24 nap. Gyerkőc után pótszabadság 2 nap.
      21+1+24+2= 48 nap

      Előre is köszönöm segítséged.

      Üdvözlettel Kati!

      • Kedves Kati!

       Hogy számoltad ki ezeket a számokat? Írd meg kérlek a számítási módszert is, mert szerintem valami nem stimmel itt…
       Ide kattintva találsz egy választ, egy másik anyuka leírta részletesen, hogy számolt, s a válaszomból látszik, hogy mit rontott el, hogyan kell helyesen számolni. Talán neked is segít, hogy megértsd a számítási elveket 🙂 (mert ez a célom mindenkinél)
       Üdv:
       Ági

       • Kedves Ági!

        Az alábbiak szerint számoltam ki a szabimat:

        A 2009-ben bennmaradt szabim adott volt 21 nap, a gyerkőc után időarányosan járó 1 nap szintén.
        A gyed alatti szabadságot pedig 1 éves szabadságnak vettem
        ami a koromból adódóan 24 nap volt, plusz a gyerkőc után 2 nap.
        21+1+24+2= 48 nap

        Megpróbáltam kiszámolni az általad javasoltak szerint is így viszont még 1 nappal több jött ki mint előzőleg:
        A 2009-ben bennmaradt szabi adott 21 nap + 1 nap pótszabi.

        Gyed alatti szabadság:
        2009. decemberben 30 napra: 30×24/365= 1,9 ~ 2 nap
        2010-ben 335 napra (itt életkorból adódóan 25 nap az éves szabi): 335×25/365= 22,9 ~ 23 nap
        Pótszabi 2010-ben 335*2/365 = 1,83 ~ 2 nap
        21+1+2+23+2= 49 nap

        Kérlek írd meg, hogy hol hibáztam, illetve neked milyen számok jöttek ki.

        Köszönöm segítséged!

        Üdvözlettel: Kati

        • Kedves Kati!

         Majdnem jó a számításod, de van egy kis hiba benne. Ha 2009-ben marad még 21 napod (gyermek miatt járó pótszabi nélkül), akkor az december 31.-éig tart, azaz a GYED első évére már nem számolhatsz úgy, hogy 2009 dec. 2.-ától 31.-éig jár 1,9, azaz 2 nap, mert oda már számoltunk, 21 napot (a 2009.-évi szabid ki nem vett részét). Így a 2009-re jutó 21-hez és a gyermek utáni 2 naphoz, a 2010. január 1-től 2010. december 1-jéig tartót kell hozzáadnod, ami valóban 25 / 365 * 335 = 23 nap. Ehhez jön a 2 nap pótszabi. Szóval összesen 47 nap.
         Üljetek le a könyvelővel, s vezesse le, hogy jön ki neki a 45 nap. 🙂 Talán ott lehet a gond, hogy a GYED évében nem “szeretik” hozzáadni a gyermek utáni szabit, mert nem kérvényezted külön írásban ebben az évben. De hogy tetted volna, ha fizetés nélkülin vagy? Nekik kellett volna nyilatkoztatni, papírt küldeni erre is. Ha nem tették meg, az az ő hibájuk, ezt neked nem kell fejből tudni, ők felelnek a bérszámfejtés és a szabadságok elszámolásának pontosságáért és az adminisztrációért!
         Ne hagyd magad!
         Üdv:

         Ági

 11. SZIA!
  A KISLÁNYOM BETÖLTÖTTE ÁPRILIS 4.-ÉN A 2.ÉLETÉVÉT. A MUNKÁLTATÓMNAK SZÓLTAM, HOGY VISSZAMENNÉK DOLGOZNI.
  EZZEL NEM IS VOLT PROBLÉMA, ELKEZDTE KIADNI A FELGYŰLT SZABADSÁGOT, AMIT NYOLC ÓRÁS BÉRNEK MEGFELELŐEN FIZETETT. MAJD, KÖZÖLTE, HOGY AZ ÚJ JOGSZABÁLY SZERINT CSAK HAT ÓRÁBAN FIZETHETI A FENMARADÓ SZABADSÁGOT, ÉS A KORÁBBAN KIFIZETETT SZABI KÜLÖNBÖZETÉT VISSZA KELL FIZESSEM.SZERETNÉM MEGTUDNI,HOGY JOGOS-E AMIT A MUNKÁLTATÓ ÁLLÍT ÉS JOGOS-E A KÖVETELÉSE?!
  VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM! ZSUZSI.

  • Kedves Zsuzsi!

   Több dolog sem teljesen egyértelmű a leveledből. Azt írod, hogy visszamentél dolgozni, de azt nem, hogy hány órában, a korábbi szerződésed szerint, s az hány órás napi munkaidőről szólt? Vagy 6 órában mentél vissza? És milyen jogszabályra hivatkozik a munkáltatód?
   Alapvetően a szabikat a korábbi szerződés szerint kell kifizetni, azaz ha 8 órás voltál, 8 órával, és ha esetleg a szabik után részmunkaidős foglalkoztatásra váltotok a kicsi 3 éves koráig, akkor ezt csak a szabik kivétele utáni naptól szabad módosítani, s onnantól kezdve 6 órát dolgozol, s ha ezután a rendes éves szabidból veszel igénybe, akkor valóban csak 6 órányi bért kapsz szabadságra – de ez így szabályos.
   Ha elolvasod ezt a választ, és még mindig nem vagy megnyugodva, kérlek, írd meg pontosan, hogy mennyi volt a korábbi munkaidőd, a visszatérésed után módosítottatok-e, s pontosan mire hivatkozva kérik a visszafizetést (ezt indokolni kell, csak úgy nem lehet ok nélkül visszakérni).
   Üdv:

   Ági

 12. 2012.május 17-én lejár a GYED.Munkába kívánok állni 2012.szeptember l-től. Tgyás-ra és a fiz.nélküli szab.első évére összesen: 44 nap szabadságom van,szülés előtt 8 órás munkaviszonyom volt. Szeptembertől 4 órásba kívánok dolgozni gyermekem 3 éves koráig. A korábbi 44 nap szabadságomat a munkáltatóm csak 4 órásra akarja ki-
  fizetni. Ez így jogos? Mikor kell megszakítanom a május 18-től évő GYES-t. Meg lehet többször szakítani a GYES-t is? Nagyon köszönöm a választ.

  • Kedves Klaudia!

   Amit a munkáltató tervez, finoman szólva nem túl szép húzás. Ha a korábbi munkaszerződésed 8 órás volt, a fizetés nélküli szabadság megszüntetése után a munkáltatónak először ki kell adnia a bent ragadt szabadságokat eme szerződés szerint (azaz 8 órával kell kifizetnie), s amikor újra munkába állsz, akkor kell a munkaszerződést módosítani 4 órásra. Ha nem így tesz, akkor a jogos érdekeidet igencsak csorbítja, hiszen pontosan fele akkora összegű juttatást kapsz a szabadságos napokra, mint ami törvény szerint járna neked. Szóval ne hagyd magad, hiszen ha egy ilyen esetet például egy munkaügyi ellenőrzés során felfedeznek, olyan simán megbírságolják a céget, hogy csak na! A GYES-t olyan módon kell megszakítani, hogy a tényleges munkába állás előtt a szabadságokat ki tudd venni 8 órás kifizetéssel. Fogj egy naptárt, és szeptember 1-jétől számold meg visszafelé a munkanapokat, s a visszafelé számított 44. nap lesz az a nap, amikor aktív állományba kell, hogy kerülj a cégnél, szabin leszel, s ekkor már nem kaphatod a GYES-t 8 órás kifizetés mellett. Ha a szabikat kivetted, és ténylegesen elkezdesz dolgozni 4 órában, jöhet a GYES újra. A GYES-t bármikor meg lehet szakítani, s a gyermek 3 éves koráig újra lehet igényelni.
   Üdv.

   Ági

 13. Kedves Ági!

  A segítségedre lenne szükségem:
  2009 februárban mentem szülési szabadságra, június 16-án született a kisfiam, majd egy évvel később augusztus 23-án a kislányom, vagyis jelenleg is GYED-en vagyok.
  Budapesten dolgoztam, folyamatos a munkaviszonyom, de közben leköltöztünk vidékre. Most kaptam egy állásajánlatot, amit július elejétől kellene betöltenem, és szeretném elfogadni.
  A kérdésem a következő:

  Kb hány nap szabadságom halmozódott fel ennyi idő alatt?
  A jelenlegi munkáltatómnak kötelessége kifizetni ezeket a napokat vagy “elsumákolhatja”?Vagy közös megegyezés szükséges?
  A főnököm azt mondta, visszamenőleg kiírja nekem, hogy minél előbb kezdhessek az új munkahelyemen.Ez azt jelentené, hogy így elveszítem a kifizetés lehetőségét?

  Válaszaidat nagyon köszönöm!

  Dóra

  • Kedves Dóra!

   Nem írtad, hogy Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló vagy-e, vagy közalkalmazott, köztisztviselő, s azt sem, hogy hány éves vagy… így azért elég nehéz kiszámolni a szabidat 🙂
   No de, sebaj, megoldjuk: ha két gyermeked van, akkor – mivel minden gyermeknél a szülési szabadság és a gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság első évére jár fizetett szabi az anyukának, azaz összesen kb másfél évre – körülbelül az éves szabadságod háromszorosa az, amit ki kéne adniuk. Ha a kisfiad születése előtt nem vetted ki az időarányos szabikat, akkor még azzal is számolnod kell.
   Van a fenti cikknek ez előzménye, ha Mt. hatálya alá tartozó munkáltató vagy, akkor abban mindent megtalálsz részletesen leírva ahhoz, hogy magad is ki tudd számolni a szabadságokat. Ha köztisztviselő vagy, akkor ezt a cikket olvasd el, itt van leírva a köztisztviselők szabadságának számítási módszere. Hidd el, nem nehéz, néhány perc alatt megvagy vele 🙂
   Ezeket a szabadságnapokat mindenképpen meg kell kapnod, nem lehet sem elsumákolni, nem semmilyen más módon megfosztani tőle. Azonban a törvény pont most fog megváltozni, eddig ki lehetett fizetni 6 hónapra járó részt belőle, azaz egyharmadát, ahogy ezt a fenti cikkben is írtam, de ez változik július elsejével, az új Mt. ezt már nem engedi meg. Bár az átmeneti rendelkezések tartalmazzák, hogy még 2012. december 31.-ig megváltható lesz pénzben is ez az egyharmad, ezt még nem szavazták meg, így ez sem biztos. De ha meg is szavazzák, akkor is csak 6 hónapra járó, azaz nálad – mivel két gyermek van – 12 hónapra járó szabadságot kaphatsz meg pénzben, a többit ki kell adnia a munkáltatódnak. Azaz innentől kezdve minden egyéb más, amit tesz, vagy tesztek, jogellenes. Azt, hogy visszamenőleg kiírja, nem is értem, hiszen ha még nem szakítottad meg a fizetés nélküli szabit, és GYED-en vagy, nem veheted ki a szabidat. Amit már hallottam több helyről, hogy papíron kiírták a visszatéréskor, de valójában dolgozott az anyuka, mert ő is szeretett volna munkába állni, s később meg „lecsúsztatta”, azaz úgy írták meg a jelenlétit, hogy dolgozott, de valójában szabin volt, szépen kivette a korábban már kiírt napokat. De ez részben nem törvényes, részben pedig veszélyes is, mi van, ha utólag mégsem enged el a munkáltatód szabira??? Akkor tényleg elbuktad, és ez nem kis pénz…
   Dóra, szerintem egyeztess velük, hogy ha kiszámoltad magad, hogy hány nap jár neked. Próbáld meg hangsúlyozni, hogy nagyon szeretnél munkába állni, s mihamarabb kezdeni, s valahogy meg kéne egyeznetek… hogy miben? Hát, a legtisztább az lenne, ha kifizeti, amit ki lehet, a többit meg ténylegesen kiadja, s csak utána kezdesz el dolgozni…
   Sok sikert!

   Ági

 14. Kedves Ági!

  Olvastam hasznos infóidat a szabadsággal kapcsolatban, mégis szeretném a segítségedet (inkább jóváhagyásodat) kérni a kalkulációt illetően.
  Ha megengeded, írom a sztorit, és mellé az általam számolt szabadságot:

  2009. január 1-től betegszabin, majd táppénzen voltam veszélyeztetett terhesség miatt. Szültem, tgyás, gyed, gyed alatt második baba, tgyás, gyed, és itt tartok most. Dátumokkal:

  2009.: – 30 éves voltam
  2009.01.01.-2009.07.23. táppénz,
  2009.07.24. (1.szülés napja) – 2009.12.31. tgyás fiammal
  EGÉSZ ÉVRE 22 nap szabi

  2010.: – 31 éves voltam
  2010.01.01. – 2010.01.07. – tgyás fiammal
  2010.01.08. – 2010.12.31. – gyed első éve fiammal
  EGÉSZ ÉVRE 23 nap szabi

  2011.: – 32 éves voltam
  2011.01.01. – 2011.01.07. – gyed első éve fiammal
  2011.01.08. – 2011.05.27. – gyed második éve fiammal (0 szabi)
  2011.05.28. (2.szülés) – 2011.11.11. – tgyás lányommal
  2011.11.12. – 2011.12.31. – gyed első éve lányommal
  itt a januári 7 nap + május 28-tól év végéig mennyivel kell számolni? 7,5 hónap??? ha igen, akkor
  EGÉSZ ÉVRE 14,37 = 14 nap szabi

  2012.: 33 éves leszek
  2012.01.01. – 2012.05.12. – gyed első féléve lányommal
  2012.05.13. – 2012.12.31. – gyed második féléve + tgyás lányommal (nem jár szabi)
  ha az első 5,5 hónapot veszem, akkor
  11 nap szabi + 4 nap a 2 gyerek után, vagyis
  EGÉSZ ÉVRE 15 nap szabi.

  Tehát 2009.01.01.-től 2012.12.31-ig
  74 nap szabadság jár.

  Megtennéd, hogy visszaigazolod, hogy jól számoltam-e? A munkáltatómtól már kérdeztem pár hete, de még nem válaszoltak, ill. azt sem mondták, hogy mennyivel előbb kell bejelentenem, ha “vissza” akarok menni. (Még nem dolgoztam náluk, szabim alatt jogutódja lett a régi munkahelyemnek…)
  segítségedet előre is nagyon köszönöm!
  Szép napot!
  Lujzi

  • Kedves Lujzi!

   Neked is csak gratulálni tudok, mert nekiálltál, és megpróbáltad kiszámolni a szabikat 🙂
   Az eleje jó, de ott hibáztál, hogy amikor időarányosan kell számolni, mindig napokkal számolunk, nem hónapokkal, azaz a 2011-es évben januárban van 7 napod, majd május 28-tól december 31-ig további 4 + 30 + 31 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 napod, amik szabadságra jogosító időnek számítanak, azaz a 2011-es szabidat úgy kapod meg, hogy ezeket összeadod (ez lesz 225), s ezzel beszorzod, és 365-tel leosztod az egész éves szabid: 23*255/365= 14,17, azaz 14 nap. A végeredményed erre az évre jó, csak a számítási módra figyelj, mert néha ezen múlik egy fél nap, ami ugye felfelé kerekítendő… Ugyanez a hibád 2012-ben is a számításnál: 2012-ben május 11-ig tart a GYED első éve, azaz 31 + 29 (mert február szökőév) + 31 + 30 + 11 = 133, azaz 24 / 366 (mert 2012 szövőév) * 133 = 8,72, és mivel a felet eléri a töredék, így felfelé kerekítjük, azaz 9 nap. Ehhez jönnek még a gyermekek utáni napok, amik azonban szintén időarányosan járnak, mint az alapszabi. Azonban az első gyermekednél nem látom, hogy ezt hozzá vetted volna, ezt esetleg az apuka vette igénybe? Ha nem, akkor egyeskénél évente 2 nap jár, amit ugye majdnem másfél évre számolunk, így 3 nap, ketteskénél pedig 4 nap jár egy naptári évre, azaz itt már 6 nap összesen, ami jár. (Zárójelben teszem ide, hogy régebben még megtalálható volt a neten egy állásfoglalás a minisztériumtól, amibe beleírták, hogy a szülés évében jár a két nap az időarányosságtól függetlenül, utána pedig az azt követő évben időarányosan míg tart a GYED első éve, de ezt levették már, így erre nem nagyon lehet hivatkozni, e szerint még volt, akinek ennél is többet számoltak el). Nos, ezeket add még hozzá, és így szerintem jó lesz a számításod. Ha ők ezzel nem értenének egyet, más számot mondanának, kérd meg őket, hogy vezessék le a számítást, és akkor látod, hogy hol van a bibi…
   Ha vissza szeretnél térni, írásban tértivevényesen, 60 nappal előtte jelezd!
   Üdv:

   Ági

 15. Kedves Ági!
  Még tavasszal jeleztem a munkáltatóm felé (szóban), hogy a gyermekem két éves kora után visszamennék dolgozni. Megegyeztünk, hogy gyes mellett 6 órában újra foglalkoztatni fognak. Ennek az én elképzelésem szerint – a honlapodon talált információk alapján – a következő módon kellene történnie. (Kérlek javíts ki, ha tévedek!)
  Amikor a fiam augusztus 24.-én betölti a két évet, lejár a gyed. Megszüntetem a fizetés nélküli szabit és elkezdem letölteni a felgyülemlett szabadságokat (amit a 8 órás bérem alapján fizetnek ki) és ezalatt beszoktatom a gyerkőcöt a bölcsibe. A szabik kivétele után, kb október 1-től lép életbe a szerződésmódosítás, amely alapján átmenetileg 6 órában foglalkoztatnak a gyerek 3 éves koráig és ugyanettől az időponttól igényelem meg a gyest.
  Ami számomra nem világos, hogy a fizetés nélküli szabit csak a szabadságok letöltésének ideje alatt kell szüneteltetni és a gyes idejére újra kérni, vagy teljesen le kell mondani?

  Na és most jön a cég verziója, miszerint a gyed után közvetlenül igényeljem meg a gyest, és jelezzem, ha munkába tudok állni, miután beszoktattam a gyereket. Attól a dátumtól írunk egy határozott idejű szerződést a 6 órás jogviszonyról és ha az lejárt a gyerek 3 éves korában, akkor kiadják a szabikat és tovább dolgozok az eredeti 8 órás szerződésemmel.
  Az indokaik szerint ebben az esetben ugyanúgy kell kezelniük, mint akit az utcáról vesznek fel, mivel én bárhol elhelyezkedhetnék a gyes alatt egy másik jogviszony keretében. Így most lenne egy 8 órás jogviszonyom, ahol fizetés nélküli szabadságon vagyok, és ezért nem fizethetik ki a szabikat, csak ha az megszűnik, és lenne egy másik jogviszonyom 6 órában.

  A kérdésem az lenne, hogy szerinted mivel tudom őket meggyőzni, hogy nem az ő elképzelésük a helyes? Hogy nem új szerződést kell írni, hanem a meglévőt módosítani? Vagy a megoldás a fizetés nélküli szabadság megszüntetése, illetve meg nem szüntetése közötti nézetkülönbségben van? Mert, ha megszüntetem a fizetés nélkülit, akkor az új törvény szerint 60 napon belül ki kell adniuk a szabikat. Ha nem szüntetem meg, akkor logikus, hogy csak jövő augusztustól adják ki. Egyszerűen csak írjam meg a tértivevényes levelet, hogy megszüntetem a fizetés nélkülit augusztus 25-től annak ellenére, hogy ők nem ezt javasolták és akkor ki kell adniuk a szabikat? Persze, nagyon nem akarom feszíteni a húrt, mert közvetlen kollégáim szakmai hozzáértését kellene vitatnom (én pénzügyes vagyok), de azért nem lenne mindegy, hogy “rendes” fizetést kapok, vagy gyest azalatt amíg beszoktatom a gyereket.
  És persze felvetődik még egy kérdés: jövő augusztustól azalatt a másfél hónap alatt amíg én a szabijaimat töltöm ki fogja a munkámat elvégezni….?
  Várom válaszodat és addig is köszönöm azt a sok-sok hasznos, emberi nyelven írt információt, amit Tőled kaptam.
  Mariann

  • Kedves Mariann!

   Nagyon jól leírtad az elején a folyamatot 🙂
   A lényegi különbség valóban ott van, hogy milyen módon térsz vissza: a fizetés nélküli szabadság megszüntetésével a régi jogviszonyod így újra aktívvá válik, s mivel megszűnt a szabadságok kivételénél az akadályoztatásod, ki kell adniuk a szabikat, s ezután módosítjátok 6 órásra a szerződést. A másik verzió, amit ők erőltetnek egy új jogviszony megkötését jelenti, nem a régi folytatását, így mivel az eredeti jogviszonyodban továbbra is fizetés nélkülin vagy, akadályoztatva vagy a szabik kivételében, nem kell kiadni a munkáltatódnak ezeket, míg a gyermeked nem lesz 3 éves, s nem szűnik meg a fizetés nélküli szabid. Mindkettő elfogadott megoldás, de ahogy írod is, a másodiknál igencsak kérdéses, hogy hogyan oldjátok meg az x hónap munka után, hogy egyszer csak eltűnsz hónapokra… De nagyon fontos, hogy ez a második verzió csak akkor mehet, ha te is beleegyezel, erre tehát nem kötelezhetnek!
   Ha bejelented a fizetés nélküli szabi megszüntetését és a visszatérést, a szabijaidat ki kell adnia a munkáltatódnak. Ezt tehát így tudod csak elérni. Viszont a 6 órára nem kötelezhető, csak a 4 órás foglalkoztatásra, a 6 óra csak a jóindulatán múlik, tehát ezt is figyelembe kell venned. És mivel július 1-jétől a dolgozni visszatérő anyukák nem élveznek teljes körű felmondást, az is benne lehet a pakliban, hogy ha nagyon erősködsz, visszavesznek, de utána megpróbálnak megválni tőled (nem ijesztgetni akarlak, csak minden lehetőséget vegyél figyelembe).
   Ezeket átgondolva kéne egyeztetni velük, s valahogy elérni, hogy értsék meg, van némi aggályod az általuk felvetett verzióval..
   Sok sikert:

   Ági

 16. Kedves Ági!

  Tanácsodat szeretném kérni.

  2009-ben, amikor táppénzre mentem állapotosan, vettek fel a helyemre valakit.
  A cégnél ezek után megszűnt a kettős vezetés és egy cégvezető van jelenleg.
  Én a másik asszisztense voltam, aki már nincs a cégnél.

  A gyesem 2012. augusztusában jár le.
  Május végén jeleztem írásban a munkáltatónak, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, erre levélben azt a választ kaptam, hogy a gyes letelte után nem tudnak foglalkoztatni, mert megszűnt a másik vezetőhöz tartozó asszisztens munkakör is. Keressem fel őket a munkaviszony megszűnésének intézése céljából. 49 nap fennmaradt szabadságom van.

  Ez meglepett, mert már gyermekem 1,5 éves korában személyesen közöltem, hogy visszamennék dolgozni, ha lehetne, de nem ragaszkodtam hozzá még, hiszen szívesen maradtam otthon a gyermekemmel, de nem akartam elveszteni a munkahelyemet.
  Akkor azt mondták, nem felejtik el,nem kell, hogy ez ügyben később is keressem őket.

  Így ez a rövidre zárt válasz váratlanul ért, ha korábban jelezték volna, hogy nem akarnak már foglalkoztatni, kereshettem volna eddig is állást, de így nyugodtan vártam, hiszen a M.T. szerint kötelesek lennének visszavenni szerintem.
  Így, ha a szabadságokat kifizetnék, már augusztustól munkanélküli lennék és még az a 49 nap lehetőségem is elveszne a munkakeresésre?

  (Információm szerint jelenleg is két asszisztens dolgozik azon a helyen…)

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Newoman

  • Kedves Neowoman!

   Sajnos nem tudom neked megmondani, hogy ha elküldenek, akkor ez az indok valós és okszerű-e. Ezt egy per esetén igen sok tényadat, részletesen feltárt körülmények, vallomások alapján mondja majd ki a bíróság, így a te leírásod alapján csak annyit tudok mondani, hogy ha két vezető volt, s egyet elküldtek, akkor igen esélyes, hogy megállja a helyét a felmondásuk, hiszen ha az a vezető, akinek te a személyi asszisztense voltál, már nem dolgozik, nincs kinek a személyi asszisztense legyél. Persze ha időközben éppen meghirdetnek egy, a végzettségednek, gyakorlatodnak megfelelő állást, miközben téged elküldenek, akkor megtámadható a felmondás…
   Amiről esetleg tudsz egyezkedni velük, hogy a szabikat ne kifizessék, hanem adják ki, és így eme idő alatt és a felmondási idő alatt is állományban vagy még, azaz biztosítási jogviszonyod van. Kis vigasz, hogy végkielégítés is jár majd neked az ott töltött évek alapján, ez némi tartalékot jelenthet az elkövetkezendő hónapokra. Én még azért rákérdeznék, hogy másik, akár alacsonyabb szintű állás van-e, ami betöltetlen.. talán meg tudsz egyezni velük.
   Sajnos ez így alakul nagyon sok anyukánál… mindenesetre kezdj el nézelődni a munkaerőpiacon, készítsd elő a CV-det. Ehhez is sok tanácsot találsz itt a blogon.
   Üdv:

   Ági

 17. Kedves Ági!

  Biztos a mi biztos, számold ki légy szíves, mennyi szabadság jár nekem a Gyed lejárta után.
  10 éve dolgozom pedagógusként ugyanabban az iskolában, elvileg évi 46 nap szabadságom van. 2010. jún. 22-től Tgyás-on voltam, 2010. nov. 28-ig. 29-től Gyed-en. Idén mennék vissza dolgozni a szabadság kivétele után, teljes munkaidőben. (2012. jún. 22-én járt le a Gyed, akkor töltötte be lánykám 2. életévét.) Szülés előtt 2 hétig voltam betegállományban. Mikor kell visszamennem?
  Köszönöm válaszodat, segítségedet! Szép napot! Ildi

  • Kedves Ildi!

   Pont azért indítottam azt a cikksorozatot, aminek az egyik részét fent olvashatod, hogy mindenki maga is ki tudja számolni a szabadságát. Hidd el nekem, nem bonyolult, tényleg csak osztani, szorozni, összeadni, meg kivonni kell 🙂 Ha megtenném mindenkinek, hogy kiszámolom helyette, akkor pont azt nem érném el, ami a célom: hogy az anyukák végre maguk kezdjenek el gondolkozni, és tenni valamit magukért, ahelyett, hogy másra hagyatkoznak. És én makacs vagyok, nem adom el a célom olyan könnyen. 😀
   Szóval papírra, ceruzára fel, olvasd el a cikkeket (, és hidd el 10 perc alatt (ha pedagógus vagy, talán éppen matektanár :-), akkor talán 3 perc alatt is) végzel vele. Ha szeretnéd, írd meg ide a kész számítást, ahogyan a többiek is, és szívesen átnézem, hogy jó -e. Ha hibás, segítek megérteni a jó számítási mód leírásával.
   Sok sikert!

   Ági

 18. Kedves Ági!

  2009. május 23.-án született meg a kislányom. (2003 óta folyamatos határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezem, jelenleg 29 éves vagyok, a pótszabadságot az apuka nem vette igénybe) 2009. április 18-tól gyermekem születéséig táppénzen voltam – utána TGYÁS-on, GYED-en, illetve GYES-en. A munkáltatóm most 2012 május 24-től vett fel újra. A problémám sajnos az, hogy a könyvelőnk 19 nap szabadságot számolt nekem az elmúlt évekre, amit én alapos utánaszámolás után igen kevésnek tartok.
  Kérlek segíts ellenőrizni a számításom helyességét!
  Tehát 2009-ben 18 szabadnapom maradt + hozzájön a gyermekem születése után időarányosan 1nap pótszabadság. Ez 2009-re 19 nap.
  Utána pedig a GYED 1 évére járó szabadság 22+2nap pótszabadság. Tehát összesen 24. Így együtt pedig 43 nap.
  Ez így pontos?
  Sajnos erősen kételkedem abban hogy a munkáltatóm egyáltalán kifizeti a szabadságomat? Ha nem mit tehetek ebben az esetben?
  Az már biztos hogy kisgyermekes anyukaként nem kíván tovább foglalkoztatni. Így a szabim lejárta után fel fog ajánlani egy másik munkakört 4 órában. Mi történik akkor ha nem fogadom el? Az az én részemről számít felmondásnak, vagy abban az esetben ő mond fel nekem? Ilyenkor köteles végkielégítést fizetni?

  Segítségedet előre is köszönöm!

  • Kedves Réka,

   nem írtad a pontos születési dátumodat, így nem tudom, hogy az, hogy 29 éves vagy most, azt jelenti, hogy 2012-ben töltötted be a 29-et, vagy most van 29, de idén még 30 leszel. Ez azért nem mindegy, mert úgy látom, 2010-re egész évre 22 napot számoltál magadnak, de ez csak akkor járna, ha a 28. életévedet betöltötted 2010-ben (s nem is egész évre, de ezt később mindjárt megmagyarázom). Azonban akár így, akár úgy, a munkáltatód által kiszámolt 19 nap mindenképpen kevés. Ha a 2009-es éves szabadságodból 18 nap megmaradt (+ az egy nap a gyermek után), s ha a TGYÁST a szülés napjától vetted igénybe, akkor a GYED-et, ha jól számolom, 2009. november 7.-étől kapod, azaz 2010. november 6.-áig jár neked az életkorod alapján szabi (tehát nem teljes évre, ahogy te számoltad.) Ha tehát az életkorod alapján járó szabit erre az évre ennek megfelelően időarányosan kiszámolod, és hozzáadod – szintén időarányosan – a gyermek után járó szabit – akkor könnyen megkapod a jó végeredményt. De csak logikusan gondolkozva: ha a szülési szabi 24 hét, a GYED meg 1 év, amikor jogosult vagy szabira, akkor ez közel 1,5 év, amire jár szabi, tehát a 19 nagyon kevés… Menj vissza, és egyeztess újra azzal, aki ezt kiszámolta neked! Ha máshogy nem megy, kérd meg, hogy vezesse le, hogy jött ki neki a 19 nap, és tedd elé a te számításodat. Sajnálom, de ezt a harcot meg kell vívni…
   Ha nem tud a régi munkakörödbe visszavenni, akkor ha felajánl egy másikat, a végzettségednek, gyakorlatodnak megfelelőt, de te azt elutasítod, akkor munkáltatói felmondással megszüntetheti a munkaviszonyodat, de ekkor is köteles felmondási időre járó bért és végkielégítést fizetni.
   Sok sikert:

   Ági

 19. Kedves Ági!
  Pontosítva a kérdésem: ha 2011. aug. előtt (2011. 04.05-től) mentem fizetés nélküli szabadságra gyed miatt, akkor nekem még az egész évre jár szabadság, ha visszamegyek dolgozni.
  A teljes, felhalmozott másfél évi szabadság kifizethető?
  Köszönöm: Kati

  • Kedves Katalin!

   Igen, még 12 hónapra jár fizetett szabadság a GYED idejére, nem csak 6 havi fizethető ki belőle, ahogy az előző kérdésénél is írtam.
   Üdv:

   Ági

 20. Kedves Ági!

  Nagyon köszönöm a kimerítő válaszod!
  A segítségeddel már abszolút átlátom a számítás módját. Így már határozottabban állhatok a munkáltatóm elé!
  Korrigáltam a számításomat így 40 nap jött ki. (Ahogy már leírtam 18+1 2009-re, és 19+2 2010-re, egyébként 1982-ben születtem.)Úgy gondolom ez már így helyes.

  Álmomban sem gondoltam volna hogy mennyire nehéz dolga van egy anyának a munkaerőpiacon!
  Ahogy májusban munkába álltam a munkáltatóm kijelentett hogy neki nincs szüksége egy kisgyermekes anyukára, mert “csak a baj van vele”. (Ezt megelőzően több mint 6 évet dolgoztam itt, gyakran 10-16 órákat egy nap.)
  Ha már így alakult rendben- beletörődtem a dologba, de sem a szabadságomat nem szeretné kifizetni, valamint a felmondást is úgy szeretné intézni hogy abból semmi kötelezettsége ne keletkezzen.
  Ezerszer átrágtam már a Munka törvénykönyvét, munkajogi tanácsadáson is voltam. Nem sok jóval bíztatnak…
  Azért nem adom fel!

  • Kedves Réka!

   Ne add fel, a szabikat ki kell adnia, s ha felmond, annak is anyagi következményei vannak! Ne hagyd magad elnyomni, állj ki a jogaidért!
   Sok sikert!

   Ági

   • Kedves Ági!

    Még egyszer köszönöm a segítséged a szabadságszámítással kapcsolatban! A szabadságomat igénybe vehettem.
    (Bár erre azt mondta a munkáltatóm, hogy “cserben hagytam a céget” mert itt ennyi fizetett távollét senkinek nem jár. Ő úgy tervezte, hogy a szabadságot kiírjuk úgy hogy végigdolgozom.)
    Viszont!
    Most, hogy letelt megkeresett a munkáltatóm, hogy felajánlja hogy felmondhatok (:), vagy közös megegyezéssel váljunk el egymástól. Én kijelentettem hogy egyiket sem fogadom el, és ha szeretne megválni tőlem mondjon fel ő – viselve annak minden következményét. Ezután azt mondta hogy felajánl egy 4 órás állást, amit szintén nem fogadtam el. Később azt mondta, hogy nem fogja átutalni a júliusi munkabéremet ha nem fogadom el az ő feltételei szerint a felmondást. Én erre azt válaszoltam, hogy akkor ne utalja…
    Sajnos még munkábaállás előtt elkövettem azt a nagy hibát, hogy elmondtam a munkáltatómnak, hogy még egy gyermeket tervezünk. Erre utalva a jelenlegi beszélgetésünknél azt mondta – hogy csak nem gondolom hogy újra kezdi a terhességi táppénz és szülés utáni szabadság mizériát. (Megjegyzem a szülésem kiírt időpontja előtt 3 héttel hagytam csak abba a munkát.)

    Abszolút tanácstalan vagyok, mert ő semmi esetre sem fog felmondani. A helyzetet figyelembe véve pedig lehetetlen hogy akár egy napra is beüljek dolgozni.
    Kedves Ági! Érdemes munkajogászt fogadnom? Ha perre kerülne a sor semmivel sem tudnám bizonyítani a fent leírtakat. Van értelme belekezdeni egy munkaügyi perbe? Így milyen esélyeim vannak? Vagy egyszerűbb elfogadni a közös megegyezést.
    Segítségedet előre is köszönöm!

    Réka

    • Kedves Réka!

     Felháborító, ahogyan a munkáltatód ezt a kérdést kezeli, nem ő dönti el, hogy kinek mennyi szabadság jár, hanem törvény szabályozza. Ugyanúgy törvény szabályozza azt is, hogy ha egy munkáltató nem tud munkát biztosítani a munkavállalójának, nem tudja foglalkoztatni, akkor megfelelő indok esetén a munkáltatónak kell felmondania, vagy állásidőre járó bért fizetnie. Tehát a munkáltatód nem kényszeríthet arra, hogy felmondj te, vagy közöst írj alá. De azt sem teheti meg, hogy nem utal bért, hiszen ez is a törvény által megszabott kötelezettségei közé tartozik!
     Azt hiszem, nem maradt más választásod, mint fellépni ellene jogi úton. Ha a szabadságokat kiadja, az azt követő napon meg kell jelenned, munkára készen. Ha nem tud foglalkoztatni, az az ő baja, vagy ad munkát, vagy állásidőre járó bért fizet, vagy felmond neked (kifizetve mindent, amit a törvény előír). Azok alapján, amit írtál, semmi félni valód nincs, s egy esetleges per esetén neked csak azt kell bizonyítanod, hogy együttműködtél, megpróbáltál egyeztetni vele a továbbfoglalkoztatásodról, megjelentél munkára készen… Nem kell a 4 órás állást sem elfogadnod, ha nem felel meg neked, s előtte nem 4 órás voltál.
     Javaslom, hogy keresd fel azonnal a Jogpont Plusz Hálózatot, már többeknek ajánlottam, s jó visszajelzéseket kaptam, segítőkészek voltak az ott dolgozó szakemberek. A tanácsadás díjmentes, s segítenek megfogalmazni a munkáltatónak írandó leveleket, felszólításokat is. A honlapomon a Hasznos linkek alatt megtalálod őket, kérj telefonon időpontot mihamarabb, s az összes iratoddal (korábbi munkaszerződés, esetleges levelezések) menj egy a tanácsadásra. Ott majd pontosan megmondják, mik a következő lépések, meglehet, hogy egy munkajogász által megfogalmazott felszólítás is segít már abban, hogy a munkáltatód jobb belátásra térjen…
     Ha nagyon biztosra akarsz menni – ezt az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál dolgozó egyik szakembertől hallottam – készíts hangfelvételt a következő telefonbeszélgetésről, ahol fenyegetőzik, vagy csak arra akar rávenni, hogy írd alá a közöst… ez a legegyértelműbb bizonyíték! De mondom még egyszer: erre sincs szükséged, mert nem teheti meg, hogy a közöst rád erőlteti!
     Ne hagyd magad, pont ez a célja a munkáltatódnak, állj ki magadért!
     Üdv:

     Ági

 21. Kedves Ági!

  Szeretnék én is érdeklődni(ha már rátaláltam erre az oldalra,próba,szerencse).

  2009.jan.óta táppénzen vagyok,júiusban született a kislányom.Most, hogy lejárt a GYES-em és a szabim töltöm megkezdtük az egyeztetést a munkáltatómmal.Ez egy munk.kölcsönző cég,akik időközben az megbízóval bontották a szerződést.
  Az eredeti megbízó cég engem visszavenne,igaz nem az eredeti munkakörömbe,de várnak,kértek is egy nyilatkozatot tőlem erről.
  Pár bizonytalanságot érzek a dologban:
  Egyfelől, a kölcsönző cég megadta a Gyes utáni szabik számát az eredeti cégnek majd nekem is küldött egy bérjegyzéket,ezekben eltérés mutatkozik(Igaz, csak 3, nap,mindegy)
  Aztán az eredeti cégem viszont olyan munkabeosztással venne vissza,amit én nem tudok vállalni, ezért időközben megfogalmazódott bennem a gondolat,hogy felmondok,de kinek?
  Végül, ha munkanélküli leszek mit kaphatok,több mint 10év bejelentett munkaviszony után?

  Köszönettel:
  Bernadett

  • Kedves Bernadett!

   Akkor is, ha egy másik cégnek dolgoztál, jogilag a kölcsönbeadó cég a munkáltatód a munkaszerződés létesítés, módosítás, megszüntetés tekintetében (az más kérdés, hogy a két cég hogyan számol el egymással a te bérköltséged tekintetében). Tehát velük van munkaszerződésed, ha nem tudnak munkát adni neked a továbbiakban, nekik kell felmondaniuk neked, ha tudnak, de te azt nem akarod vállalni, akkor neked náluk kell felmondanod. A szabik tekintetében nem szabadna, hogy különbség legyen, hiszen egyfajta számítási mód létezik :-). Azt nem kérdezted a kölcsönbeadótól, hogy ők tudnak-e neked másik munkakört felajánlani, s tovább foglalkoztatni? Mert ha nem, akkor fel kell mondaniuk neked, de egy kölcsönbeadónál azért rendszeresen vannak új állások (persze kérdés, hogy akarnak-e anyukát foglalkoztatni). Ha a másik cég (az eredeti megbízó) felvenne saját állományba, s ennyire jól állnak hozzád, miért nem egyeztetsz velük a munkaidő-beosztásról? Hátha van közös megoldás…
   Ha munka nélkül maradsz, akkor irány a legközelebbi munkaügyi központ, igényelhetsz álláskeresési járadékot, amiről itt olvashatsz többet (kinek jár, meddig, mit kell magaddal vinni…)
   Sok sikert az egyeztetéshez:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm előző levelemre írt válaszod.
    Ha lehet még egyet feltennék ezzel kapcsolatban:
    Az normális állapotnak tekinthető, hogy a hamarosan lejáró szabim ellenére sem keres meg az eredeti (kölcsönbeadó) munkáltatóm?Illetve nem tudok kapcsolatba sem lépni velük.
    Jól gondolom, hogy nekik kellene értesíteniük arról, hogy hol és milyen munkára kell jelentkezzem az első munkanapomon?
    Sajnos nem tiszta a kép,ezért kérem a segítséged.

    Köszönettel!

    Párizs Bernadett

    • Kedves Bernadett!

     Hát, nem normális, de nem is meglepő 🙂
     Nem tudod őket telefonon elérni? Személyesen voltál már bent? Mit értesz pontosan az alatt, hogy nem tudsz kapcsolatba lépni velük? Mit próbáltál meg eddig?

     Ági

 22. Kedves Ági!

  Bár foglalkoztam bérszámfejtéssel mégsem vagyok teljesen tisztában a gyes utáni szabikkal.
  36 éves vagyok 2009.szept.7-én született a fiam. 2009 április óta voltam táppénzen. 2011.szeptember 7-ig voltam gyeden, azóta pedig gyesen, ami ugye most szeptember 7-én jár le.
  Találtam a neten egy kalkulátort, hogy 14 nap jár ha visszamennék dolgozni, lehetséges ez? Csak mert kicsit kevésnek tűnik:(

  Köszönettel: Szilvia

  • Kedves Szilvi!

   Nem tudom, hogy hol és milyen kalkulátort néztél, de a legtöbbnél ott van a gond, hogy vagy nem figyel az anyuka (vagy rosszabb esetben a kalkulátor úgy van megírva), hogy nem számol azzal, hogy a 2011. augusztus 1-je előtt a GYED-et megkezdőknek még 12 hónapra járt a szabi, nem 6 hónapra. Szóval neked még a 24 hét szülési szabi és 12 hónap fizetés nélküli szabi idejére jár fizetett szabadság, ez közel másfél évnyi szabi (ha nem vettél ki többet 2009-ben, mint ami időarányosan járt volna a szülési szabi kezdete előtt).
   A fenti cikknek van egy előző része, azt olvasd el, ott minden le van írva pontosan, magad is ki tudod számolni, vagy keresd meg még egyszer azt a kalkulátort, és nézd meg, hogy nem volt-e odaírva, hogy aki eme dátum előtt kezdte el a GYED-es időszakot, az még x napot adjon hozzá 🙂
   Üdv:

   Ági

 23. Kedves Ági!

  Köszönöm szépen a gyors választ:)

 24. Kedves Ági!

  Nagyon örülök ennek az oldalnak, bár egyelőre úgy tűnik, hogy korábban kellett volna ráakadnom. A “problémám” a következő:
  Második lányom 2010. szeptember 14-én született, – előtte veszélyeztetett terhességgel táppénzen ill. szabadságon voltam, egyébként köztisztviselő vagyok. Az idén májusban megkeresett munkáltatóm, hogy jó lenne minél korábban munkába állnom, mert aki helyettesített felmondott és számítanának rám. Abban maradtunk, hogy ennek ellenére nem megyek vissza ennyivel korábban, mert a bölcsibe csak augusztus végén kezdhetünk, de kiszámolják a szabadságomat és majd ez után kalkulálunk.
  Tájékoztattak arról, hogy miután megváltozott a jogszabály és nem tartalmaz átmeneti rendelkezéseket sem a korábban fizetés nélküli szabadságot kivevők esetén, rám is csak a 6 hónapos szabadság vonatkozik (ezt munkajogásszal egyeztették, így nem is akadékoskodtam). Ezen számítás alapján megállapodtunk, hogy július 31-gyel megszüntetem a gyed-et, augusztus 1-től kiveszem a szabadságokat és ezt követően a szabik letelte után gyes mellett részmunkaidőben (6 órában) munkába állhatok. (Ennek megfelelően elkészítettem a papírjaimat, amiket meg is küldtem részükre, visszajelzéseket eddig nem kaptam.)
  Az utóbbi pár napban találkoztam más kismamákkal, akik hozzám hasonlóan gyed után mennek vissza dolgozni és elcsodálkoztak azon, hogy én csak 6 hónapra járó szabadságot kapok. Beleültették a bogarat a fülembe és elkezdtem kutakodni (fel sem merült bennem, hogy egy munkajogász adhat téves felvilágosítást is), így találtam a te oldaladra is. A jogszabályokat átnézve én találtam átmeneti rendelkezést, igaz egy másik törvényben és a te írásaidat is áttekintve már látom, hogy nem lett volna szabad másokra hagyatkoznom.
  Kérdésem az lenne, hogy a gyes időpontját módosíthatom-e még, ha elfogadják munkahelyemen érvelésemet, vagy esetleg kérhetem, hogy az így félreszámolt szabadság különbözetet pénzben váltsák meg?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv, Edina

  • Kedves Edina!

   Nem jól tájékoztattak, igenis volt kifejezetten erre az esetre egy rész a törvényben, csakhogy a kedves jogász nem jó helyen kereste ezek szerint…
   A törvény úgy szól, hogy azoknak, akik még 2011. augusztus 1-je előtt kezdték meg a fizetés nélküli szabit, 12 hónapra jár, akik utána, azoknak már csak 6 hónapra. Keresse elő a munkajogász kolléga a 2011. évi CV. törvényt Egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról 🙂
   A törvény legegyszerűbben a következő linken találod meg: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK11085.pdf vagy ha megszerzed a Magyar Közlönyt (2011 85. szám), akkor papíron is meglesz neked. Az előbbi linken a 25139. oldalon találod a 9. §-t, ami a 6 hónapra történő csökkentésről szól. Azt, hogy ez mikortól kikre érvényes, a 25144. oldalon találod, az (5) pont alatt. Nyugodtan mutasd meg a cégnél 🙂
   Jelenleg még megváltható a szabadság egy része, pontosan annyi, amennyivel neked elszámolták, 6 hónapra járó. Tehát kérheted a kifizetését is!
   Sok sikert, üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm kimerítő válaszod! Mindenkinek ajánlani fogom az oldaladat, és én is gyakrabban keresem ezentúl fel.

    Még egyszer köszönöm,
    Edina

    • Kedves Ági!

     Sajnos nem jártam szerencsével! 🙁
     Felvilágosítottak, hogy ránk köztisztviselőkre már nem vonatkoznak az Mt. szabályai, így bele kell törődnöm, hogy az új közszolgálati törvényből kimaradt a fizetés nélküli szabadság átmeneti szabályaira vonatkozó rendelkezés, vagyis nálunk mindegy mikor kezdtük a szabadságot csak a 6 hónapra jutó szabadsággal lehet kalkulálni.
     Még egyszer köszönöm segítségedet!
     További jó munkát kívánok Neked!

     Üdv, Edina

     • Kedves Edina!

      Én ezzel nem értek egyet, szerintem ez megint egy félremagyarázás, kérlek, várj még egy kicsit, utánanézek, vagy inkább más szakembert bevonva utánakérdezek. Az új Kjt-re azért nem érzem jónak a hivatkozást, mert a szabadságok csökkenése nem mostani változás, hanem 2011-es, s az akkori Mt. szabályozta ezt újra, ami a Kjt. mögöttes szabálya, tehát ami nincs a Kjt-ben írva, azt az Mt.ből kell kiolvasni. Márpedig az Mt.-hez szervesen hozzátartozik az azt kiegészítő átmeneti rendelkezés, ahol viszont ezt egyértelműen szabályozták, s a Kjt-ben nincs megírva, hogy mi a fizetett szabadságra jogosító idő egy közalkalmazott esetén, ezt most is (és akkor is) az Mt. határozza / határozta meg. Szóval kérlek, türelem, próbálok még egy szakvéleményt beszerezni, s utána fuss neki újra, ha igazam van. Mégiscsak fél évre jutó szabiról van szó!
      Köszi:

      Ági

      • Kedves Ági!

       Előre is köszönöm a segítséget. Addig is idézem a részemre írásban adott választ:

       „A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az önkormányzatnál foglalkoztatott „Köztisztviselők” esetében a fizetés nélküli szabadságról visszatérőkre egyetlen – a mindenkire érvényes – szabály vonatkozik. A szabadságra jogosító idők számítását csak és kizárólag a 2011. évi CXCIX. törvény 100. §-a alapján (külön idézem) lehet és kell megállapítani. Az új közszolgálati törvény már nem rendeli alkalmazni a (az előző) Munka Törvénykönyve jelenleg még hatályos, a kismamákra kedvezőbb szabályait.”

       Üdv, Edina

       • Kedves Edina!

        Ne haragudj, a korábbi válaszomnál nem voltam kellően figyelmes (nem csoda, éjszaka született a válasz…), már a legelején írod, hogy köztisztviselőként dolgozol, nem közalkalmazottként, s március 1-től külön törvény van rájuk, már nem a Kjt.-t kell nézni. Ebből a szemszögből a korábban idézett munkáltatói válasz érthető. Azonban ha valóban nem gondoskodtak a kedves törvényírók arról, hogy ezt átvezessék a Kttv.-be, akkor az elég baj, ugyanis így igen sok kismamát hoznak lényegese hátrányosabb helyzetbe, ráadásul olyan módon, hogy visszamenőleg, amit pedig a jogalkotás nem szabad(na), hogy megengedjen. Átrágtam a Kttv. vonatkozó részeit és annak az átmeneti rendelkezéseit is, de nem találtam egyértelmű utalást arra, hogy megkülönböztetné a két csoportot, s ennek megfelelően differenciálna a szabadságok tekintetében. De kértem segítséget, ha megjön a válasz, akkor írok újra. Mindenesetre megérne ez is egy misét, meg egy kis publicitást… 🙁
        Remélem, tudok majd még valami biztatót írni, addig is türelem…
        Üdv:

        Ági

        • Kedves Edina!

         A szakértő kollégám is megnézte alaposan a törvényt, és sajnos igen, az új Kttv.-ből úgy kihagyták a 2011. augusztus 1-je előtt a fizetés nélküli szabit megkezdő anyukák 12 hónapra járó szabadságát, ahogy nem szégyellték… És mivel már nem háttértörvény az Mt., valóban nem lehet hivatkozni rá. Hogy a közalkalmazottaknak és az Mt. hatálya alá tartozóknak miért jár, s a köztisztviselőknek miért nem??? Ne kérdezd, nem tudom. Vagy véletlen hiba, vagy szándékos módosítás…
         A lényeg, hogy sajnos az álláspontjuk helyes, nem lehet a törvény alapján megtámadni.
         Nagyon sajnálom!

         Ági

         • Kedves Ági!

          Köszönöm szépen az utánajárást! Már beletörődtem, hogy a köztisztviselők valamiért más kategóriába tartoznak.
          Üdv, Edina

 25. Költői kérdésként merült fel bennem, hogy lehetséges-e az, hogy hátrányosabb helyzetbe kerülök (szabi lecsökkentése), annak ellenére, hogy amikor elkezdődött a gyed-em kedvezőbb szabályok vonatkoztak rám?Én is most megyek vissza dolgozni köztisztviselőként:)))

  • Kedves Dia!

   Lásd a fenti hozzászólásomra adott válaszom, szerintem ez nem jó magyarázat, kérlek, te is várd meg türelemmel, hogy utána járjak.
   Köszönöm:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Várok türelemmel:)))
    És előre is köszönöm sz utána járást!
    Dia

    • Kedves Dia!

     Fentebb találod az Edinának írt válaszomat, sajnos – bármilyen igazságtalan, és érthetetlen – nem jár a köztisztviselőknek a 12 hónapnyi szabi.
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!
      Köszönöm válaszod, ennek tükrében módosítanom kell a tervezett munkába állásom idejét,1,5évnyi szabival számoltam eddig:(((
      Egy kérdésem lehetne még, 2010.09.10.től vagyok TGYÁS-on,de 2010re járó szabikat kivettem még szeptember 10-e előtt, ettől függetlenül jár mind a 24 hétre a szabi??? Ha igen, akkor ebben az esetben úgy kell számolnom, hogy 52 hétre jár 30 nap és arányosan kiszámolom, hogy mennyi jár akkor 24 hétre?
      Tudom, hogy rengeteget írtál a szabi kiszámolásáról, csak én annyira keveslem a számot, ami kijött, hogy keresem a hibát benne, hátha vmit elszámoltam:)))
      (nekem csak 26 nap jött ki:(((
      Ja igen, van még egy dolog:))),írtad, hogy a gyes alatt nem jár a gyerek után a pótszabi, de esetleg a tgyás és a gyed alatt jár?Ha igen a plusz két napot is időarányosan kell számolni?
      Köszönöm a segítséget!!!
      Dia

      • Kedves Dia!

       Ha a 2010. évi összes szabadságodat kivetted, akkor nem jár 24 hétre, hanem csak kevesebbre. Ha a 24 hetet 2010. szeptember 10.-én kezdted meg, de a 2010. évben már nem maradt szabid, akkor csak 2011. január 1.től jár neked, tehát onnantól számolhatsz csak vele. Dupla szabi nincs.
       Tehát fogsz egy naptárt, és kiszámolod, hogy 2010. szeptember 10.-étől meddig tart a 24 hét, és ami ebből már 2011-re esik, akkorra számolhatsz magadnak szabit. És utána jön még 6 hónapra járó szabadság. A szabadságokat nem hetekben határozzuk meg, hanem napokkal kell kalkulálni, azaz ha egy évre pl. 30 nap jár, akkor január 1-jétől mondjuk április végéig úgy kell kiszámolni, hogy az éves szabadságnapok számát leosztod 365-tel (szökőévben 366-tal), és beszorzod az április végéig eltelt napok számával, azaz 31 + 28 + 31 + 30 = 120-szal, tehát 30 / 365 * 120 = 9,86, azaz 10 nap. Pótszabadság is jár ugyanerre az időre időarányosan, a szülési szabi 24 hetére, és a fizetés nélküli szabi 6 hónapjára is (ez benne van az első szabadságos cikkben, a fenti cikk előzményében).
       Jó számolgatást!

       Ági

 26. Kedves Ági,

  Olvasom keresztül-kasul az oldaladat, de az én helyzetemre még nem találtam precedenst, így leírnám.

  2008. október 14-elkezdtem el dolgozni a cégemnél 3,5 éves határozott idejű szerződéssel, mely a 3,5 év után határozatlan idejűvé válik. az élet úgy hozta, hogy 2 év után terhes lettem, és 2011. márciusában megszületett a lányom. Sajnos a cég nagyon rosszul fogadta a terhességemet, így gyakorlatilag a 32. hétig dolgoztam, ekkor kórházba kerültem, és 4 hetet ott is töltöttem a szülésig(táppénz).

  Idén júniusban jeleztem a munkáltatónak, hogy legkésőbb november 1-elk munkába szeretnék állni, mert a lányom mehetne bölcsibe. Azóta folyik az e-mailezgetés, de semmi konkrét választ nem kapok, pedig a héten legkésőbb meg kéne kapjam a munkáltatói igazolásomat.(a bölcsihez)

  Kérdéseim a következőek: Kötelezhetem-e őket, hogy mikor vegyenek vissza? Kötelesek-e munkáltatói igazolást adni? Mivel munkakörömet tekintve tanácsadó voltam különböző projekteken, így a “helyem” nem szűnt meg, nem alakult át, a cég továbbra is ezt a tevékenységet folytatja, így rendes felmondás lehetséges? (részükről)

  Igazából nem tudom hogy járjak el, lassan ott tartok, hogy ügyvéddel bemeyek, és megmondom nekik, hogy 3 hét múlva kezdek, ha nem tetszik valami, akkor fizessenek, és mondjunk egymásnak búcsút…

  Kérem segíts ha tudsz!

  Köszönöm: Andi

  • Kedves Andrea!

   Ha írásban bejelentetted, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabit, max. 60 napja van a munkáltatódnak a foglalkoztatás megkezdésére, nem húzhatja tovább. Ha már dolgozol újra, munkáltatóit csak akkor “kell” adniuk, hiszen ha nem vagy aktív állományban, nem dolgozol, hanem fizetés nélkülin vagy, akkor nem írhatják azt, hogy igen, dolgozol…
   Hogy mikor mondhatnak fel neked, az egy kissé összetett kérdés a július elsejei változások óta, kérlek, olvasd el ezt a két cikket, itt le van írva részletesen:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz

   Ha nem boldogulsz velük – nem megy szép szóval, okosan, ügyesen, udvariasan – akkor marad az ügyvéd, de az sajnos a legtöbb esetben a munkaviszony végét jelenti, ha nem is azonnal – neked sem lesz már kedved ott dolgozni egy ilyen vita után.
   Próbálj meg először egy telefont a munkáltatói jogok gyakorlójának, hogy mégiscsak finoman indítsunk :-). Ha leráznak, nem foglalkoznak veled, nem hívnak vissza, akkor jön a következő lépés: egy utolsó, tértivevényes levelet írni, amihez csatolod az első e-maileket, amiben jelezted a visszatérési szándékod, s jelezd, hogy a törvény szerint kötelező 60 nap már eltelt, s ők nem tettek eleget a kötelezettségeiknek. Kéred, hogy haladéktalanul egyeztessetek a munkába állásodról, s a további teendőkről. Ha ez sem használt, jöhet az ügyvéd. De erre készülj fel, nem lesz könnyű menet…
   Sok sikert:

   Ági

 27. Kedves Ági!
  Végigolvastam leginkább a 2012. július 1-je utáni kérdéseket és válaszokat, amelyek alapján azt a következtetést vontam le, hogy a cégemnél a bérszámfejtőnknek nincs igaza, de szeretnék egy megerősítést kérni Tőled, mielőtt beszélnék vele. Tehát 2009. január 2-án született a kislányom vele voltam otthon tgyáson majd gyeden, utána 2010. július 27-én megszületett a kisfiam akivel szintén tgyáson, majd gyeden voltam otthon. A gyed 2012. 07.27-én járt le, majd megigényeltem a gyest, amit 2012.09.02-ával lemondtam, mivel 2012.09.03-ával visszamentem dolgozni. A munkáltatóm szerint erre az időszakra 23 nap szabadság illet meg (1979-es születésű vagyok), mert a 2012. július 1-jén életbe lépett új munka törvénykönyve felülírja a korábbi rendelkezéseket, miszerint a két gyermek miatt nem 2 év 10 hónapnyi (gyerekenként 5 hónap tgyásra valamint 1 év gyedre járó) szabadság illet meg hanem csak 1 év (gyermekenként fél -fél év). Véleményem szerint mivel nem 2011 augusztus 1-je után kezdtem meg a fizetés nélküli szabadságomat nekem még a 2 év 10 hónapnyi szabadság járna,vagy a július 1-jén hatályba lépett új mt. valóban felülírja ezt és lecsökkenti ezt 1 évre? Illetve még egy kérdés mégpedig, hogy akár a 2 év 10 hónapnyi akár az 1 évi szabadságra csak az alapszabadság jár vagy a gyermekek utáni pótszabadság is? Édesapa nem vette igénybe.
  Nagyon köszönöm a segítségedet!
  Móni

  • Kedves Móni!

   A bérszámfejtőnem ajánlanék egy alapos továbbképzést 🙁

   Ha a fizetés nélküli szabadságot még 2011. augusztus 1-je előtt igényelted, akkor neked még 12 hónapra jár a szabadság, ez biztos!
   Ugyanis nem a mostani Mt. vonatkozik eme kérdésben rád, hanem a korábbi… tehát ne a most hatályos Mt-ben keresse ezt! A korábban hatályos Mt. az 1992. évi XXII. törvény többször lett módosítva. Legutóbb 2011. augusztus 1-jén, s az ekkor hatályba lépett Mt.-nek szintén van egy átmeneti rendelkezése, s ez rendelkezik a 12-6 hónap kérdéséről, kérlek, ezt megmutasd meg nekik: 2011. évi CV. törvényt Egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról, itt találod a neten: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK11085.pdf. A 25139. oldalon van a 9. §., ami a 6 hónapra történő csökkentésről szól. Azt, hogy ez mikortól kikre érvényes, a 25144. oldalon találod, az (5) pont alatt. Innen láthatják, hogy rád még a 12 hónap vonatkozik.
   Ha apuka nem vette igénybe a pótszabikat, akkor ez is jár neked!
   Remélem, mindent érthetően írtam le 🙂 ne hagyd magad, mert konkrétan egy évre járó szabadságról van szó!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm a segítségedet!Múlt héten szombaton is írtam neked, mert ezt a korábbit sehol sem találtam az oldaladon és azt gondoltam, hogy talán meg sem kaptad. Elnézést kérek a kérdés ugyanez volt abban is.
    Még egyszer nagyon köszönöm!
    Üdv, és szép napot!
    Móni

 28. Kedves Ági!
  Csodálatos ez az oldal, ha előbb találok rá, nagyon sok segítséget jelent. Én is most fejeztem be a GYES-t a 3. gyerek után. Munkáltatón nem kiván tovább foglalkoztatni, és egyértelműen a közös megegyezéssel való felmondást “jelentette be”.
  A kiszámolt szabadságom több mint 180 nap (ezt a cég jogásza számolta ki) nekem kevesebb jött ki, de nem vitatkozom. A nagy problémám az, hogy a szabadságot s hivatalos szakmunkás minimálbér (94E ft) alapján akarják számolni. A cégnél mérnök-üzletkötő voltam, két diplomával. Sajnos az eredeti munkaszerződésem nem tudom, hol van. A kérdésem az lenne, hogy megteheti-e hogy, minimálbér alapján számol,vagy az utolsó bruttó béremet kell figyelembe vennie? (Hivatalos bérkorrekcióról már nem is álmodom) Megvan a 2004-es jövedelembevalláshoz csatolt hivatalos – cég által kiadott – bérpapír az éves bruttó béremről. Ez alkalmas-e a 2004-es bruttó bér számításához? Előre is nagyon-nagyon köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel. Ági

  • Kedves Ági!

   A szabadságot az érvényes munkaszerződésedben foglalt bér alapján kell kifizetni (ha időközben nem történt emelés a cégnél, de erről ugye a legtöbb anyuka csak álmodik, mert eme kötelezettségének a munkáltató nagyon kevésszer tesz eleget). Azt javaslom, hogy nagyon gyorsan keresd elő a munkaszerződésedet, mert ha vita lesz, szükséged lesz rá, bár alapvetően a korábbi munkáltatói igazolás is jó, ha egyértelműen rajta van a személyi alapbéred, vagy látszik, hogy az ott megjelenített éves összegből mennyi az alapbéred 12-szerese. Ha szerintük nem ennyi, akkor kérd, hogy vegyék elő és mutassák meg a módosítást, ahol ezt változtattátok közös megegyezéssel (mert ugye bért csökkenteni csak így lehet).
   Amúgy a közös megegyezés sem tűnik túl jogszerűnek, fel kell, hogy mondjon neked, ha nem tud foglalkoztatni, s ekkor jár a felmondási időre járó bér, és végkielégítés az évek alapján a szabikon túl. Persze, ha ezt megfizeti a közössel is, akkor nincs gond.
   Kérlek, figyelj, hogy mit írsz alá!
   Üdv:

   Ági

 29. Kedves Dolgozómami!

  Jelenleg GYES-en vagyok 2012 december 7-ig. Két gyermekem született, 2007. május 15-én és 2009. december 7-én. Egy alapítványnál voltam alkalmazott. A második baba előtt nem szakítottam meg a GYES-t. Most a munkáltatóm azt állítja, hogy az első gyermek után járó szabadságom elveszett, azt ki kellett volna vennem a két gyerek között. Ők csak a második gyerek után, a szülési szabadság idejére fognak számolni. Illetve az éves szabadságomat kiadják. EZ valóban így van, elveszhet az első gyerek után járó szabi? Azt állítják, hogy változott a jogszabály.
  A szabadságom letelte után már nem fogok visszamenni hozzájuk dolgozni, mert időközben más városba költöztünk, ezt természetesen ők is tudják. A szabadság letelte után fog megszűnni a munkaviszonyom náluk.
  A Te példád alapján kiszámoltam mennyi szabadság járna. 1981-ben születtem. Az első gyermek 2007. május 15-én született, abban az évben már kivettem 12 napot. Úgy számoltam, hogy vele kijött összesen 26 nap, a második gyermekkel 33 nap. A pótszabadságokat a férjem nem vette igénybe. Számításaim szerint abból 10 nap lett (a második gyermek születésének évében már jár a 4 nap? Időarányosan ott nulla jön ki, mert abban az évben már csak 25 nap volt).
  Ki kell adniuk az éves szabadságomat így is, hogy már nem megyek vissza hozzájuk dolgozni? Erre az évre, 2012-re gondolok.
  Azzal együtt, pótszabadságokkal együtt az 96 nap. Létezik, hogy ilyen sok összejön? Vagy valamit elszámoltam?
  Köszönöm szépen a segítségedet!
  Ági

  • Közben rájöttem, hogy erre az évre csak időarányosan járna a szabadság, vagyis a 96 nap lecsökken legalább 21 nappal. Bár még nem tiszta, hogy egyáltalán jár-e, illetve erről beszélt-e az ügyintéző, amikor “éves szabadságot” emlegetett.

   • Kedves Ági!

    Jár a szülési szabi 24 hetére, és GYED első évére, és visszatérés után még akkor, ha a szabikat kiveszed, azaz újra aktív állományba kerülsz, akkor is. De csak időarányosan. Remélem, így már érted!
    Üdv:

    Ági

  • Kedves Dolgozómami!
   Pontosítanék ez előző levelemen, mert félreérthető. Az első gyerek után járó szabadságon nem a pótszabadságot értettem, hanem az első szülésem utáni szülési szabadság és fizetés nélküli szabadságra eső alapszabadságot. A munkáltatóm szerint ez már nem jár.

   • Szia, értettem, hogy mit kérdeztél :-), és ne hidd el, amit mondanak, igenis jár neked!

    Ági

  • Kedves Ági!

   Először is: olyan nincs, hogy a szabadság elveszik!!!!! Ha több gyermeket szültél, akkor mindegyik után jár a fizetett szabadság, ha ők ezt nem szeretnék törvényre hivatkozva kiadni, akkor szíveskedjenek megmutatni, hogy pontosan hol olvasták ezt az Mt-ben… (mert ilyen nincs benne sehol). Sőt, mivel te a fizetés nélküli szabit mindkét gyermekkel még 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg, mindkettőjüknél a szülési szabi 24 hetére és a fizetés nélküli szabi (GYED) első évére jár a szabi.
   A szabadságot, ha a munkaviszonyod megszűnik (bármilyen ok miatt) ki kell adniuk, vagy kifizetniük egy összegben a megszűnéskor!
   A pótszabadságokat nem jól számoltad, mert csak ama gyermek után jár az otthonlét alatt, aki éppen született, a nagyobbak után nem. Minden gyerkőc után akkor jár, ha újra dolgozol, tehát 1 gyerkőc születése +3 napot jelent neked a majd másfél évre, a kettő gyerkőc tehát összesen + 6.
   Felkerült a blogra nemrég egy konkrét számítási példa, olvasd el ide kattintva, és ugorj neki még egyszer 🙂 most már biztosan jó lesz a számításod!
   Üdv:

   Ági

 30. Kedves Ági!

  Szuper a honlapod! Ha nem is minden kérdést és feleletet, de sokat átolvastam. Az én esetem talán nem is olyan bonyolult, de mindenképpen szeretnék tisztán látni.

  5 éve vagyok egy multinál alkalmazott. 2010.februárjában megszületett a lányom. Ez év márciusban személyesen – egy közös megbeszélésen – és írásban (e-mail, nem postai) is jeleztem jövőbeli – ez év október – visszatérési szándékomat, de megegyeztünk benne, hogy szeptemberben visszatértünk a dolgokra és a részletek megbeszélésre, mert addig még sok víz lefolyik a Dunán. Erre a második megbeszélésre most októberben került sor.

  A lényeg. Régi munkakörömbe nem tudnak visszavenni. Állításuk szerint. Mert tudom, hogy hátramaradt és lecsökkent létszámú kolléganőim majd megszakadnak, ám legyen.

  Új munkakört tudnak felajánlani, ahol nincs már szükség a nyelvtudásomra sem, a béremet bruttó 70 ezer forinttal csökkentik!!!!, és áthelyeznek egy külkerületi telephelyre, az lesz a munkavégzésem helye, az iroda után egy laborban. (Ekkora békát csak egy gyes-ről visszatérő anyukával nyelethetnek le… :()

  Gondolom a tényállás a következő. Erősítsd meg benne kérlek, vagy jelezd, ha rosszul tudom:
  – Gondolom szó sem lehet inflációarányos bérkorrekcióról. 🙂 Vicc volt.
  – Amennyiben nem fogadom el a felajánlott munkakört és bérezést, akkor egészen egyszerűen közös megegyezéssel megszűnne a munkaviszonyom, igaz?
  – Mivel ez esetben kénytelen leszek elfogadni, hisz nem szeretnék munka nélkül maradni, úgy kérdésem a következő. Felhalmozódott 58 nap szabadságom. A sejtésem beigazolódott, a munkáltatóm az új – mínusz 70 ezres bruttó béremen szeretné kiadni a felhalmozódott szabadságomat is. A kérésem az volt – ekkor még nem tájékozódtam – hogy mivel ez a bércsökkentés és az egész új munkakör nagy érvágás, így legalább fontolják meg, hogy a szabadságomat a régi alapbéremen adják ki. Közben már rájöttem, utánaérdeklődtem, de szeretnék megerősítést kapni Tőled is ez ügyben, hogy ezt lényegében nem tehetik meg, nem alku tárgya, mert erre a szabadságra a régi alapbéremmel szereztem jogosultságot és nem alku tárgya, hogy ezen KELL kiadniuk a szabadságomat. Így van, igaz?

  Minden esetre úgy váltunk el csütörtökön egymástól, hogy még aznap döntenek ez ügyben, de azóta sem kerestek. Hétfőn én fogom felhívni őket, mer a hétfői nappal már szerettem volna, ha a ketyeg a szabadságom, és ezzel egy időben kezdem már a lányom bölcsődei beszoktatását is. Tehát tarthatom magam ahhoz az kijelentéshez, hogy kötelességük kiadni a szabadságomat a régi alapbéremen?

  Még egy kérdés: A munkavégzés helyének megváltoztatása csak akkor “támadható” meg, ha az más helységbe kerül és több, mint 1,5 órával növekszik az utazás időtartama, igaz?

  Köszönet előre is a válaszokért!

  • Kedves Andrea!

   Nagyjából jól tájékozódtál, de vannak azért pontatlanságok 🙂 pontosabban nem is pontatlanságok, hanem én inkább külön kérdésekként kezelném a dolgokat 🙂

   Első és legfontosabb: ha nem tudnak visszavenni a régi munkakörödben, akkor vagy ajánlanak egy, a végzettségednek, képzettségednek megfelelő másik állást (amit te vagy elfogadsz, vagy nem), vagy felmondanak neked munkáltatói felmondással. Ha ajánlanak, de te nem fogadod el, akkor felmondaniuk kell neked. De mindkét esetben jár neked a végkielégítés, a felmondási időre járó bér, és a bent ragadt szabadságok. Olyan nincs, hogy közössel KELL megszűnnie a jogviszonyodnak, ha nem fogadod el!!!! Tehát vagy elfogadod a másik munkakört, vagy nem, és akkor jogszerűen felmondanak neked, az előbb említettek kifizetése mellett.
   2.) nézzük a fizetés /bérezés kérdését: a munkaszerződésnek ez olyan eleme, amit csak KÖZÖS megegyezéssel lehet módosítani, ha tehát te nem fogadod el az új munkakört, a régi béred alapján fizetik ki neked a végkielégítést, felmondási időre járó bért, szabit. Ha elfogadod, akkor onnantól kezdve nincs tárgyalási alapod (vagyis nem sok), hiszen az új munkakörnek bizonyára új bérezése van, maximum azt lehet megvizsgálni, hogy más ugyanabban a munkakörben mennyit keres. De hogy az alapból beajánlott bér kevesebb, mint a régi, ezt nem lehet megtámadni, hiszen az bizonyára a munkakörhöz igazodik, ami szintén alacsonyabb.
   Ha elfogadnád mégis, nem vagy köteles a szabik kiadása előtt ezt a munkaszerződés-módosítást aláírni, és nem is várhatják el tőled, hiszen jelentősen hátrányos lenne ez számodra anyagilag. Nincs olyan pont az Mt.ben, hogy a fizetés nélküli szabiról visszatérő és más munkakörbe kerülő anyuka bérét még a szabik kiadása előtt kell módosítani… természetesen, ha ők erősködnek, hogy márpedig írd alá, te meg nem írod, akkor meglehet, nem lesz másik munkakör, hanem megkapod a felmondást a szabik kivétele után (vagy már alatta is, hiszen ekkor is felmondhatnak neked az új Mt. szerint).
   Érdemes lenne innentől kezdve minden szóbeli dolog után egy mail is írni, vagy nem azonnal válaszolni, hanem kis gondolkozási időt kérve írásban megírni a választ, részletesen utalva a szóban elhangzottakra. Sajnos lehet, hogy bizonyítékot kell gyűjtened… 🙁

   Szerintem először azt döntsd el, hogy lenyeled-e a békát, vagy mivel ez úgyis csak egy ideiglenes megoldás lenne (és új állás után néznél amúgy is), inkább választod a 70 ezerrel magasabb (régi) béren kifizetett szabit, felmondási időt és a két havi végkielégítést.

   Üdv:

   Ági

 31. Kedves Ági!

  A mi problémán a következő lenne. Idén szeptember 1-től párom (aki közalkalmazott) visszament dolgozni GYES-ről, illetve kivette az eddig felgyűlt szabadságát így még november elejéig szabadságon van. A munkáltató tanácsára szeptember 10-én elküldött egy levelet az Államkincstárban amelyben kéri a GYES folyósításának megszüntetését. A megszüntetésről a mai napig nem kaptunk értesítést, de hónap elején már nem utalták a GYES-t. Sajnos azonban a munkabért sem utalták arra való hivatkozással, hogy a munkahely (sem) kapott értesítést a GYES megszüntetéséről. Kérdésem az, hogy ez jogszerű-e? Szerintem a munkáltatónak nem sok köze van hozzá, hogy munkavállalója kapja-e gyes-t vagy sem, hiszen nála már tk. alkalmazásban van így a munkabér jár neki. Ha a GYES-t pedig jogosulatlanul kapja akkor az csak rá és az államkincstárra tartozik. Vagy legalábbis neki meg kéne azzal elégednie, hogy a munkavállaló kérvényezte a GYES folyósításának megszüntetését. Hozzáteszem az államkincstár csak annyit közölt, hogy 30 napjuk van a határozat meghozatalára. Ez rendben is van de a határozat 99,9%, hogy legkésőbb a hónap első hetében megszületett. különben miért nem utalták a GYES összegét? Így felháborítónak tartom, hogy 2 hét alatt nem tudnak egy határozatot postázni és kézbesíteni.

  • Kedves Kunci!

   Amennyiben a párod már nem volt fizetés nélküli szabadságon, hanem a felgyülemlett szabadságait töltötte, akkor a munkáltatónak részére bért kellett volna számfejteni, és elutalni olyan módon, hogy legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 10.-éig a bankszámláján legyen. Szóval véleményem szerint sem jogszerű az eljárás. Azt javaslom, hogy írásban szólítsa fel a munkáltatóját a bérének (pontosabban illetményének) haladéktalan átutalására, s ne hagyjátok annyiban a dolgot. A GYES megszüntetéséről szóló határozat amúgy is csak “formaság”, hiszen ha valaki visszamondta, akkor az nem igazán szokott megtörténni, hogy ennek ellenére ragaszkodik a folyósító a további folyósításhoz 🙂
   Sok sikert!

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm a választ! Kb. erre számítottam ill. én is hasonlóképpen gondolom. Szept. 1-től már nem fizetés nélküli szabadságon van / volt a nejem.
    A történethez hozzátartozik, hogy a mai napon jóváírásra került a folyószámlánkon a munkabér. Gondolom a 10.-e és az utalás napja közötti időszakra nem érdemes kártérítés gyanánt kamatot kérni 🙂
    Üdv,
    Kunci

    • Kedves Kunci!

     Örülök, hogy rendeződtek a dolgok. A munkáltatónak elméletileg magától kéne késedelmi kamatot fizetni ilyenkor, de hát ugye miért is ne feledkezzen meg róla… 🙁 Szerintem örüljetek, hogy megjött a pénz, és ne kérjétek a kamatot, mert ugye sajnos a munkavállaló ne ugráljon…
     Üdv:

     Ági

 32. Kedves Ági!

  2007 márciusa óta állok alkalmazásban egy kisboltnál.2009 januárjában táppénzre mentem terhességem miatt. Augusztusban megszületett a kisfiam, és kaptam utána gyást, gyedet. Aztán jött a második baba még gyed alatt, aki 2010 októberében született meg.Utána ismét gyás és gyed következett.Most lejár október 22.-én a gyedem.A munkáltatóm nem vár vissza.
  Azt szeretné ha felmondanék. Olvastam , hogy ezzel én nem járnék jól. Még állítólag 70 nap szabadságom maradt míg itthon voltam, és szerintem végkielégítés is járna.
  Ő azt akarja, hogy felmondjak, de a 3 hónap szabadságom kiadja. De addig elhelyezkedni sem tudnék, és végkielégítés sem járna. Mit tehetek, hogy én járjak jól? Mi lenne a legjobb nekem ,és nem neki?

  • Kedves Adrienn!

   Ha mindenképpen vissza akarsz térni a munka világába, akkor ezt be kell jelentened a munkáltatódnak írásban is. A bejelentésed után legkésőbb 60 nappal foglalkoztatnia kell téged, azaz vagy kiadni a szabit, vagy munkát adni neked. Ha a szabik után sem tud munkát adni neked, mert nincs üres munkakör a cégnél, akkor munkáltatói felmondással ő kell, hogy megszüntesse a jogviszonyt (írásban, indoklással), s ki kell, hogy fizesse a felmondási időre járó bért, és a végkielégítést is. Tehát ha valóban jogszerűen fel tud mondani, akkor ez vár rád (és erre vagy jogosult!), semmiképpen ne mondj te fel, és ne írj alá semmilyen közös megegyezést. Értem én, hogy nem akar fizetni, de ez nem jogszerű eljárás!!!!!
   Ha úgy döntesz, mégis odahaza maradsz a GYES végéig, akkor ha az lejár, ugyanezt kell majd végig csinálnod…
   Sok sikert, ne hagyd magad!
   Üdv:

   Ági

 33. Kedves Ági!

  Azért kérem a tanácsod, mert nem tudom, hogy mi tévő legyek, mi az ami a legjobb lenne a helyzetemben:
  2008 aug. óta dolgoztam a munkahelyemen, 2010 júliusban terhes lettem, végig táppénzen voltam (közben kivettem a szabikat 2010 évre), és 2011 február 14-én született a kisfiam. Most GYED-en vagyok, ami 2013 februárban lejár, de május 17-re várjuk a kistesót. Februárban le kell mondanom a GYED-et, és igényelni a GYES-t április közepéig, utána azt is le kell mondanom, és elvileg mehetek szülési szabira. Legalábbis ahogy én gondolom.
  Szerinted ezt a 2 hónap GYES-t és a rengeteg papírmunkát át lehet valahogy hidalni a szabadságokkal? Ez így elég bonyolult, még fel se dolgozzák a kérelmem, mire küldöm a másikat, illetve a GYES eléggé alacsony összeg. Van rá mód jogilag, hogy így szülés előtt kivegyem a szabikat? Elvileg 24-26 napom gyűlt össze TGYÁS és GYED alatt(29 éves vagyok), bár lehet hogy rosszul számoltam. Ha a cikkeket olvasva jól értem, akkor le kell mondani a GYES-t, és utána kiadják a szabit (aztán táppénz?), de nem tudom, hogyan lehet ezt megvalósítani, úgy hogy utána mehessek szülési szabadságra, és hogy később se járjak rosszul. Sajnos nem igazodok ki teljesen az ellátások, az alapjukat képező jogviszony-változások és azok hatásainak labirintusában és sajnos nincs is aki konkrét tanácsot adna. Nem szeretnék rossz döntést hozni, amit a munkáltatóm kihasználhat.
  Lehet, hogy kicsit bonyolultan fogalmaztam, de lassan már belegolyózok. Szeretném, ha a lehetőségeimhez képest a legjobb utat választanám, és ezért kérem a segítséged.
  Szerinted mi lenne a legjobb megoldás erre a 2 hónapra?
  Előre is köszönöm a válaszod!
  Szilvi

  • Kedves Szilvi!

   Két lehetőséged van: vagy nem úszod meg a papírmunkát, és igenis a GYED lejárta után kéred a GYES folyósítást, majd visszamondod, ha TGYÁS-ra váltasz (amit a szülés előtt 4 héttel már megtehetsz). Ez ugyan tényleg kissé macerás, de hidd el, nem lesz gond belőle, hogy mikor bírálnak el valamit. Mivel a GYES összege kisebb, mint a TGYÁS-od lesz, ezért ha utólag feldolgozták mindkét kérelmet, és tényleg csúsztak vele a hosszú ügyintézés miatt, a különbözetet fogod megkapni utólag, és kész. A másik megoldás, hogy szépen felhívod a munkáltatódat és megbeszéled vele, hogy a GYED utáni nappal te szeretnéd kivenni az első baba alatti szabikat, de nem szeretnél valójában visszamenni dolgozni, csak a kis összegű GYES helyett most kivennéd azt a szabit, ami később amúgy is felhalmozódna a másik baba utáni szabikkal együtt. Ha ebbe belemennek, akkor a szülési szabadságot (TGYÁS-t) kérheted a szülés napjával (ha van annyi szabid, hogy biztosan kitart a GYED lejárta után a szülésig), vagy kérheted 4 héttel a tervezett dátum előtt is. Ha közlöd velük, hogy várandós vagy, nem mondhatnak fel neked, ettől tehát nem kell tartani! Igazából a fizetés nélküli szabidat – adott határidők betartása mellett – jogod van megszakítani, tehát nem kell az ő engedélye a visszatéréshez, de azért, hogy ő is tudja, nem akarsz valójában visszamenni dolgozni (és ne szaladgáljon ész nélkül, hogy munkát találjon neked), csak a szabikat szeretnéd, hogy adja ki, előre kellene ezt leegyeztetni velük.
   Ezzel azonban nem lesz olyan sok szabid a második baba utáni visszatérésnél (és esetleg a bölcsis beszoktatásnál), de ha jelenleg fontosabbak az anyagiak, akkor dönthetsz a fentiek szerint.
   Az, hogy a juttatások (TGYÁS, GYED összege) tekintetében anyagilag mi a legjobb, már nem munkajogi, hanem TB kérdés, és nem az én szakterületem.
   Remélem, hogy a “mit hogyan intézhetsz” kérdésben tudtam segíteni, de azt még érdemes lenne egy TB szakértővel is leegyeztetned, hogy ha így jársz el, annak még milyen vonzata van számodra.
   Üdv:

   Ági

 34. Kedves Szilvi!
  Én nem az az Ági vagyok, akinek a válaszára vársz – én is kérdeztem itt, és várom a választ a problémámra – de elmondom véleményemet a helyzeteddel kapcsolatban. Ha a GYED után lemondod a GYES-t és – elvileg – visszamész dolgozni – mert a szabadságod csak úgy tudják kiadni, ha újra “aktív” dolgozó vagy, vigyázz, mert lehet, hogy a munkáltatód a szabidat egyösszegben kifizeti, és azon melegében el is bocsát. (GYES alatt védett vagy, ha lemondasz a GYES-ről, akkor lehet, hogy már nem – főleg, ha újra (papíron) munkába állsz – független attól, hogy a kicsi még nincs 3 éves.)A szabid nem fog elveszni. Én a helyedben vállalnám a papírmunkát, és igényelném a GYES-t arra a rövid időre, és a 2 gyerek után akkor venném ki az összes szabit, ha lejárt a 2. után is a GYES. Illetve amikor vissza akarsz menni dolgozni. De ez függ attól, hogy milyen a viszonyod a munkahelyeddel. Ha tudod, hogy biztos a helyed, akkor lehet, hogy megoldható a szabadság is arra az időre. (Habár ez a cégednek jelent plusz papírmunkát) Ha nem, akkor nem kockáztatnék. A GYES-t az államkincstár fizeti, őt nem érdekli a szabadságod. A szabid a munkahelyedre tartozik, nekik kerül pénzbe. A szülési szabadság (TGYÁS)- ha jól tudom az egészségbiztosítási pénztárra tartozik. Érdemes lenne őket is megkérdezni, hogy mi az előnyösebb, a te helyzetdben, (Szülés előtt is már igénybevenni, vagy GYES-ről menni szülni, és utána igényelni az egészet. (Én 3 gyerek után most intézem a szabadságot, és az elbocsátást.)

  • Szia Ági!

   Egyet értek veled, érdemes vállalni a papírmunkát, mert úgysem tudja az ember lány a megúszni! Egy dologban tévedtél csak, a többi szinte mind jó, amit írtál, mégpedig hogy nem bocsáthatják el Szilvit, ha bejelenti előre a várandósságát, az ugyanis újra felmondási védelmet nyújt neki!
   Amúgy klassz, hogy így nyomon követed a blogot, örülök a hozzászólásodnak! Általában csak én válaszolgatok, végre egy másik vélemény is 🙂

   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ágik :-)!

    Köszönöm mindkettőtöknek a válaszokat!
    A Vasútnál dolgoztam, szerintem a jogi kérdésekben kevésbé tudják kihasználni a munkavállalót, mint pl. egy kisvállalkozó. Ez a szerencsém, így ha valamit akar az ember, legtöbbször nem állnak le “csiki-csukizni”, azért hogy ők járjanak jobban. Sajnos csak telefonon tudok velük beszélni, mert messze lakok a központoktól, és 2 irányba kell egyeztetni(munkáltató és humán ügyfélszolgálat).
    Még nem tudom pontosan, hogy mi lesz a végeredmény, jelenleg tb-tanácsadót keresek, ahogy ajánlottad, de sajnos a neten csak fizetős tanácsadókat találtam eddig. Esetleg nem tudnátok ajánlani valakit?
    Minél többet olvasok, annál jobban belezavarodok. Egyszer azt olvasom, hogy ha gyed és tgyás előtt nincs meg a 180 nap bérezett nap, akkor a szerződés szerinti bér a számolás alapja. Egy másik tanácsadó meg azt írja, hogy akkor a minimálbér lesz az alap. Kész őrület.
    Lehet, hogy csak rossz helyen olvasok és keresgélem az infókat.
    A Gyes helyett inkább a szabit és a táppénzt preferálnám, de most már tényleg egy hozzá értő tb-szakértővel kellene inkább beszélnem. :-/
    Még egyszer köszönöm a válaszaitokat!
    További sok sikert az oldalhoz!

    Üdv:
    Szilvi

    • Kedves Szilvi!

     Talán a http://www.anyabarat.hu oldalt próbáld meg, ha jól tudom, Erzsébetnek van ingyenes kérdező fóruma is.
     Üdv:

     Ági

 35. Szia nagyon jók az adatok amiket leírtál de azért a segítségedet szeretném kérni 1978.11.22-én születtem 2004.12.19-én szültem az első gyermekemet,2006.08.22-én a másodikat,és 2008.12.21-én pedig a harmadikat.Az én számításom az így néz ki
  2004 alap szabim:21 nap +2 nap a gyerek
  2006 ” ” :22 nap + 4 –“””
  2008 “” :23 nap +7 nap jár így összesen
  ______________

  66 nap +13 nap szabadság jár ,én most január 1-el vissza mentem 4 órába dolgozni de mivel nem tudtam ezt megoldani ezét szeptember 25.-el felmondtam .végül is az lenne a kérdésem hogy jók e a számításaim és hogy az idei évre mennyi szabi jár mert a volt főnököm szerint semmi nem jár. A gyed után való szabimat sem kaptam meg .köszönöm a segítségedet.

  • Kedves Reni!

   Ne haragudj, de nem igazodom el a számításodon, mert ez nem igazán számítás, csak néhány adat. Azt sem írtad meg, hogy Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló vagy-e, vagy közalkalmazott, így tényleg nem tudom, mit írhatnék…
   Abban, amit írtál fentebb, biztos, hogy hibás az a rész, ami a gyermekek után járó pótszabadságot mutatja. Pótszabi csak ama gyermek után jár az otthonlét alatt, aki legutóbb született, a nagyobbak után csak akkor jár a többi nap, ha újra dolgozol. Tehát nem 4 és 7 a pótszabi a 2. és 3. gyermek születésénél, hanem ugyanúgy 2-2, mint az első babánál. Továbbá az adott években nem értem, miért az éves szabidat írtad le, mikor időarányosan kell 1,5 évre számolni… Szerintem kezd azzal, hogy elolvasod a következő cikket, itt vannak az alapok leírva részletesen:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/hogyan-szamoljam-ki-magam-a-szabadsagomat-1-resz
   Ha közalkalmazott vagy, akkor ez vonatkozik rád: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozalkalmazottak-szabadsaga-tudnivalok-a-szabadsagrol-4-resz
   Ezek után, kérlek, nézd meg az itt látható példákat, ezek konkrét számításokat tartalmaznak, itt mindent megtalálsz, s te magad is ki tudod számolni biztosan ezek alapján:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsag-kiszamitasa-gyakorlati-peldak-1
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsag-kiszamitasa-gyakorlati-peldak-2

   Olyan nincs, hogy nem jár a szabi, ha nem vetted ki a fizetés nélküli szabadság után a visszatéréskor, akkor ki kell fizetniük a munkaviszony megszűnésével. Az idei évre időarányosan jár, onnantól kezdve, hogy dolgoztál, azaz január 1-jétől (azt, hogy időarányosan hogyan kell számolni, szintén afenti konkrét példákban találod).
   Üdv, jó számolgatást!

   Ági

   • Köszönöm a válaszod akkor megpróbálom még egyszer a számítást. 2004.12.19 én szültem,akkor
    decemberben:12 nap,január 31 nap,márc:31 nap,ápr:30 nap,máj:31 nap,juni:5 nap így meg van a 6 hónapra vagyis 168 nap és 2004 ben 21 alap szabim tehát 21/365*168=9,22 nap.
    a második gyerekem 2006.08.22.én született
    aug:9 nap, szept:30 nap,okt:31 nap, nov:30 nap, dec:31 nap,jan: 31 nap, feb:6 nap. az alap :22 nap így tehát 22/365*168=10,12
    a harmadik 2008.12.21 én született
    dec:10 nap, jan:31 nap,feb:28 nap, márc:31 nap, ápri:30 nap,máj:31 nap,jun:7 nap
    itt is az alap:22 nap tehát akkor itt is 10,12 nap jár + a 2 nap pótszabi .
    akkor tehát ha ezt jól értelmezem akkor összesen :9,22+10,12+10,12+2=31,46 nap vagy nem jól értelmezem és gyerekenként kell azt a 1,5 évet számolnom.
    Az idei pedig jan :30 nap feb:29 nap, márc:31 nap, ápr:30 nap, máj:31 nap jún:30 nap, júli:31 nap aug:31 nap szept 25 nap mivel akkor mondtam fel így tehát 269 nap
    alap:24 nap 24/365*269=17,5 nap .
    Nagyon szépen köszönöm még egyszer hogy segítesz ,de még egy kis kérésem volna tudom hogy elfoglalt vagy de ha nem gond sürgös volna a válasz mert akkor tovább tudok harcolni a jogaimért KÖSZÖNÖM.

    • Kedves Reni!

     Még mindig nem teljesen jó, ahogy számolsz 🙂 de én nem adom fel, akkor is megtanítalak szabadságot számolni!
     Először is, az első gyermeknél kihagytad a február hónapot, január után márciust írtál a fenti válaszodban…
     Másodszor neked még nem a GYED első 6 hónapjára, hanem 12 hónapjára jár szabadság, azaz kevesebbet számoltál, nem is kicsit… Benne van az általam olvasásra ajánlott cikkben is, hogy fizetett szabadság jár a szülési szabi idejére (TGYÁS) és a GYED első évére (neked még), azaz gyermekenként közel másfél évre. Márpedig te minden gyermeknél csak 168 napra számoltál, hol a GYED első évére jutó fizetett szabi? Saját magadat csak ne károsítsd már meg… 🙂
     Harmadszor 2006-ban augusztus 22.-én szültél, azaz augusztusban 10 nap van, nem 9 (bár ez sokat nem változtat a végeredményen, csak a pontosság miatt írom).
     Negyedszer ha 2012-ben január 1-jével mentél vissza, akkor januárra 31 napot kell számolnod, nem 30-at, s nem értem azt sem, hogy mit értesz az alatt, hogy szeptember 25.-ével mondtál fel. Mert ha ezzel a nappal nyújtottad be a felmondásodat, akkor innentől számítva még a felmondási idő alatt állományban vagy, azaz nem szeptember 25-ig jár szabi neked, hanem még a felmondási idő leteltéig. Ha közössel jöttél el, s ezzel a nappal kiléptél, akkor jó a 2012-es számításod. De ebben az éven még egy nap szabit sem vettél ki, azaz minden munkanapon dolgoztál, és a teljes időarányos szabadságod még bent van? S a 3 gyermek utáni szabikat sem adta ki a munkáltatód a visszatérésedkor? Csak mert ez eléggé hihetetlen(bár, sajnos, láttam már elég sok furcsaságot). Ezeket kérlek, írd még meg, mert így tudok csak segíteni!
     Még egy kérdés: a 2004-es évben mennyi szabit vettél ki szülés előtt? Mert ezt sem írtad, ha jól tudom, és ez is fontos lenne, hiszen ha ebben az évben kivettél minden szabit, nem annyi jár, amit kalkuláltunk …

     Figyelj, leírom, az első gyermeknél a dátumokat, hogyan számolj, és vidd végig ugyanezt a példát a másik kettőnél. Magát az időarányos számítást látom, jól csinálod, csak ne csak a TGYÁS-ra, hanem a GYED-re is ugyanúgy számold ki!

     1. gyermek:
     TGYÁS: 2004.12.19-től 2005. 06. 05-ig, erre jár 10 nap (tudod, kihagytad a februárt!)
     GYED első éve: 2005. 06. 06.-tól 2006. 06. 05.-ig, itt ugyanúgy összeadod a napokat, és kiszámolod az éves szabidból az időarányos részt, ami 22 nap lesz.
     + gyerek utáni pótszabi 3 nap (mert ez is a közel másfél évre jár), ha ezt apuka nem vette igénybe anno.
     Azaz összesen 35 nap egy gyermek után… ugye jól hangzik? Nosza, számold ki a többit is 🙂
     Üdv:

     Ági

 36. Kedves Ági!

  A kérdésem a következő lenne:gyed után visszamentem dolgozni(tanítok)és elég sok,kb.40 nap szabadnapom maradt,elveszhetnek-e ezek a napok? Vagy átvihetők-e következő évre? Valószínűleg azért maradt ilyen sok napom,mert a munkahelyemen későn szóltam,hogy visszamennék dolgozni. Ez a késő azt jelenti,hogy áprilisig kérteék jelezzek,én április elején ezt meg is tettem. Tehát ez tulajdonképpen a munkáltatóm hibájából történt,legalábbis szerintem. Örülök,hogy dolgozhatok,rossz viszonyt nem szeretnék a munkáltatómmal,tehát pereskedni egyáltalán nem szeretnék. Eddig ha a gyermekeim megbetegedtek,szabira mehettem,nem táppénzre,mivelhogy sok a szabadságom. Tehát a kérdésem az,hogy átvihetők-e ezek a napok 2013-ra,vagy törődjek bele,hogy ha nem fizetik ki,és nem veszem ki,akkor elveszett 40 napom. Válaszod előre is nagyon szépen köszönöm!
  M.

  • Kedves Mária!

   A szabadságnapok semmiképpen, semmilyen módon nem veszhetnek el. A szabadságot – a köznyelvi használattal ellentétben – nem kiveszed, hanem a munkáltatód kiadja! Tehát az ő feladata, hogy megoldja a munka szervezését, s a szabadságaid kiadását. Ha valami miatt nem tudtad kivenni ezeket, neki kell arról is gondoskodnia, hogy jövőre kivehesd, bár a főszabály az, hogy a szabit az esedékesség évében kell kivenni.
   Üdv:

   Ági

 37. Kedves Ági!

  A tanácsodat szeretném kérni! Már jó párszor elolvastam az új MT.-t ,de még mindig nem tudok kiigazodni rajta teljes mértékben.
  A problémám a következő.
  Ez év december 3-án lesz a kislányom két éves. Bő egy hónapja jeleztem a munkáltatómnak tértivevényes ajánlott levélben, hogy a felgyűlt szabadságok kivétele és a gyed letelte után szeretnék visszamenni dolgozni. Az anyagi helyzetünk nem teszi lehetővé, hogy itthon maradjak gyes-en. A gyermek bölcsödei elhelyezése megoldott.
  (Egy bankfiókban dolgozom.Határozatlan a munkaszerződésem és jelentős sikereket értem el fióki szinten.Sajnos azóta a vezetőség és a Hr is kicserélődött.)
  A válasz,telefonon, a következő volt. Jelenleg nem tudnak munkát adni a lakóhelyem szerinti bankfiókban, mert nincs a cég olyan gazdasági helyzetben, hogy még egy főt foglalkoztassanak.
  Helyette Budapestre kellene járnom, ott két fiókban is igényt tartanának a munkámra. Ugyanabban a munkakörben, amiben eredetileg is dolgoztam.
  A lakóhelyem és Budapest között kb.70km a távolság.
  A párom folyamatos műszakban dolgozik, ha délutános sajnos senki nem tudna érte menni a gyermekért. Ugyanis csak a párom anyukájára számíthatnánk, de ő is dolgozik.
  Én azt feleltem neki, hogy elvállalnám, ha nem az én megemelt fizetésemből kellene fizetnem a benzint, ami havonta több, mint 80.000 ft lenne, nem érné meg Pestre járni dolgozni. A busz és a vonatközlekedést egyszerűen nem tudom vállalni, mert reggel 8-ra kellene járni és 17 óráig vagyunk nyitva.
  De felajánlottam neki a gyes melletti munkavégzést is.
  Azt mondta egyeztet a menedzsment-el és szól. Azóta nem hívott.
  Ha teljességgel nemet mondok a munkára, akkor is felmondhat ,hiába nincs a gyermek 3 éves? Nem jelent ez rám és a családomra nézve aránytalan sérelmet?
  Olyan helyzetbe hozott sajnos ,hogy teljesen tanácstalan vagyok!
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel:Márti

  • Kedves Márti!

   A jelenleg hatályos Mt. szerint a fizetés nélküli szabit megszüntető anyuka nem élvez teljes védelmet, a munkáltató felmondhat neki, ha nincs olyan üres munkakör, amiben foglalkoztatni tudja, s másik állást sem tud felajánlani neki a szerződése szerinti munkavégzési helyen, ami megfelelne a végzettségének, gyakorlatának. Tehát igen, felmondhat neked, ha valóban ez a helyzet a vidéki fiókban.
   A másik városban lévő állás felajánlása lehet egy valós munkáltatói gesztus (ebben az esetben értékelendő, hiszen nem kéne ezt felajánlania), vagy pont arra irányul, hogy ne fogadd el (hiszen úgysem tudod megoldani), így elküldhessenek. A munkáltató nem köteles a gépkocsival történő közlekedést fizetni, hiszen erre nem kötelezi semmi, a kormányrendelet is csak bizonyos összeghatárig írja elő a buszos, vagy vasúti út költségtérítését.
   Mit tudok tanácsolni? Hát, nem sokat… vagy maradj otthon, míg nem lesz egy üres állás, vagy próbáld meg a részmunkaidőt (4 órás bér mégiscsak több, mint a GYES, de nekik nem olyan nagy költség), vagy nézz körbe a hirdetések között a legnagyobb portálokon, hátha van valahol a közelben egy másik üres állás ugyanennél a banknál. Megoldás lehet még egy másodállás, sajnos azonban ezt nem könnyű találni, s a banki szférában nem is ajánlott elhelyezkedned, mert az sértheti a munkáltatód jogos gazdasági érdekeit. Próbálj meg egyeztetni még egyszer velük, szerintem az lenne a fontos, hogy valamilyen módon visszakerülj a “körforgásba” (részmunkaidő, másik munkakör….), utána majd csak alakul!
   Sok sikert!

   Ági

 38. Kedves Ági!

  Ha jól gondolom, mi régi ismerősök vagyunk:) Olvastam a blogodat és az alábbiban szeretném a segítségedet kérni. 2 gyermekem van, 2007.02.27én és 2009.12.04-én születtek. A kisebbikkel lejár a Gyes december 4-én, a munkáltató közölte velem, hogy december 5-tel meg kívánja szüntetni a munkaviszonyomat. Ezek az egyeztetések telefonon és személyesen történtek. Nagyobb gyermekemmel tartós betegségére tekintettel 2012. december 5-től megigényeltem a gyest, tehát 2012. december 31ig, az új Mt változásig nem tudnak elküldeni.

  Az szeretném tudni, hogy a kisebb gyerekkel történő Gyes lejártát követő munkábaállási szándékomat is be kell-e jelenteni a munkáltatónak, vagy ezt nekik tudniuk kell, tehát elméletileg december 5-én megjelenhetek a munkahelyemen munkavégzésre? Nyilván ők akkor a kezembe akarják adni a papírt, hogy felmondunk, de ugye én meg odaadhatom nekik a papírt, hogy nem tudtok, mert Gyesen vagyok. A meghosszabbított Gyest, amit a beteg gyerek után kapok be kell nekik előre jelentenem? Vagy nekik kell utánajárni, hogy nincs-e ilyen védelmem?

  Az az igazság, hogy én jobban szeretném, ha decemberben elkezdenék kiadni a felgyülemlett szabadságaimat és csak utána mondanának fel, mert január végén meglenne a 10 éves mnkaviszonyom, de eddig az az álláspontjuk, hogy már a szabadságaimat se vehetem ki, majd kifizetik. Csak arról még nem esett szó, hogy mennyit kapnék. Mindenképpen le szeretnék még ülni velük beszélni, hogy most mi a helyzet, de egyelőre nem érem el a hr-et telefonon.

  Érdemes lenne esetleg most már inkább írásban kommunikálnunk? E-mail megfelel, vagy levélnek kell lennie?

  Várom válaszod.

  Üdv:

  Gabi

  • Szia Gabi!

   (Örülök, hogy hallok rólad, igen, ismerjük egymást jó régről, a gimiből 🙂 )

   Nos, nézzük az Mt.-t: “130. § A munkavállalónak gyermeke személyes gondozása érdekében – a 128. §-ban foglaltakon túl – fizetés nélküli szabadság jár a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának tartama alatt.”
   A másik fontos paragrafus:” 65. § (3) A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt … c) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),… tartama alatt.”

   Tehát a védettség nem a GYES folyósításához, hanem pontosabban fogalmazva a beteg gyermek jogán folyósított GYES-től függő fizetés nélküli szabihoz kötődik, azaz nem csak a GYES folyósítást kell előre elintézned, hanem igényeld erre hivatkozva a munkáltatódtól a tartósan beteg nagyobb gyermek gondozása miatt a fizetés nélküli szabadságot. És mindezt még úgy, hogy bőven december 5. előtt kapják meg a levelet (a legjobb tértivevényesen, írásban, hogy legyen bizonyíték).
   Ha tehát az a cél, hogy ne szüntessék meg a munkaviszonyt, akkor igényeld a fizetés nélkülit továbbra is. Ez azt jelenti, hogy nem is kell a kisebbik gyermek utáni GYES lejárta után visszatérned, hiszen továbbra is odahaza maradsz, de így nincs szabadság kifizetése sem!

   Remélem, tudtam segíteni, üdv:

   Ági

   • Szia!

    Köszönöm a választ. Holnap megyek beszélni velük. Az az igazság, hogy én leginkább azt szeretném, ha megkapnám a szabijaimat (mindegy, hogy egyben, vagy pár hónap alatt kiadva) és a 10 év után járó pénzt. És maradnék Gyesen a tartósan beteg gyerekkel, keresnék máshol munkát.

    Annyira rugalmatlanul állnak hozzám, a részmunkaidőhöz, amit én nem tudok vállalni a gyerekek mellett, hogy most már én is azt látom a legjobbnak, ha elvállunk egymástól.

    A problémám csak az, hogyha tartósan beteg gyerekkel el is megyek Gyesre (december 5-től), az nekem csak december 31ig számít munkaviszonynak végkielégítés szempontjából és január 27én lenne meg a 10 éves munkaviszonyom és a 27 napra csak úgy tudok még a végkielégítéshez munkanapokat produkálni, ha a felgyülemlett szabadságaimat töltöm. Ez pedig tényleg csak azon múlik, hogy a munkáltató mennyire jóindulatú, mert az Mt. itt már nekem nem kedvez.

    Te hogy látod?

    Üdv:

    Gabi

    • Szia Gabi!

     Sajnos ugyanígy látom: onnantól, hogy nem vagy fizetés nélkülin, felmondhat neked, s a felmondási időd így a következő naptól indul (s ez már nem számít bele a végkielégítésnél figyelembe vett időbe). Az egyetlen, amivel késleltetheted a felmondást, az a táppénz, mert ugye táppénz alatt nem indul el a felmondási idő, bár a felmondást közölhetik, így elméletben nyerhet a dolgozó valamennyi napot. De ezzel is csak max 30 napot lehet nyerni, arról nem is beszélve, hogy azért az eléggé táppénzcsalás-gyanús, hogy fizetés nélkülin van valaki, majd amikor visszatérne, az első nap megbetegszik, pont annyi időre, hogy még “kibekkelje” a nagyobb végkielégítést jelentő időszakot… 🙁 Szóval ilyen nem szívesen tanácsolok senkinek!!!
     Az ügyvédnek volt valami tippje erre?
     Üdv:

     Ági

 39. Szia nagyon-nagyon köszönöm hogy segítesz és hogy ilyen hamar írtál.
  Kezdem 2004.12.19-2005.06.06-ig Tgyás
  dec:12nap,jan:31nap,feb:28nap, márc:31nap,ápr:30nap,máj:31nap,jún:6nap.=168nap
  éves alap :21 nap 21/365*168=9,6nap
  gyed:2005.06.07-2006.06.07.ig
  jún:23nap,júli:31nap,aug:31nap,szept:30nap,okt:31nap,nov:30nap,dec:31nap,jan:31nap,feb:28nap,márc:31nap,ápr:30nap,máj:31nap jún:7nap=365nap
  éves 21/365*365=21nap+3nap akkor a gyerek után a szabi tehát:9,6+21+3=33,6nap az első gyerek.

  Második:Tgyás:2006.08.22-2007.02.6-ig
  aug:10nap,szept:30nap,okt:31nap,nov:30nap,dec:31nap,jan31nap,feb6nap.
  alap:22/365*168=10,1nap
  Gyed:2007.02.07-2008.02.07-ig
  feb:21nap,márc:31nap,ápr:30nap,máj:31nap,jún:30nap,júl:31nap,aug:31nap,szept:30nap,okt:31nap,nov:30nap,dec:31nap,jan:31nap,feb:7nap=365nap
  alap:22/365*365=22nap+3nap gyerek után
  10,1+22+3=35,1nap.
  harmadik:Tgyás 2008.12.21-2009.06.07-ig
  dec:10nap,jan:31nap,feb:28nap,márc:31nap,ápr:30nap,máj:31nap,jún:7nap
  alap:22nap 22/365*168=10,1
  Gyed:2009.06.08-2010.06.08-ig
  aug:24nap,szep:30nap,okt:31nap,nov:30nap,dec:31nap,jan:31nap,feb:28nap,márc:31nap,ápr:30nap,máj:31nap,jún:8nap=365nap
  alap 22nap 22/365*365=22nap+3nap a gyerkőc
  10,1+22+3=35,1

  na most ha ezt össze adom 33,6+35,1+35,1=103,8nap remélem hogy sikerült a számításom.
  az idei évben nem vettem ki semmit de én szept 25 -el mondtam fel már más nap nem kellett mennem.
  Ha jók a számításaim akkor nagyon rá fog fízetni mert nem értem hogy miért állítja hogy nem jár de ha jár is akkor csak a tgyás-ra.Azért mondtam hogy nagyon sok segítség volna nekem,mert nem hagyom annyiban a dolgot.
  Még egyszer köszönöm.

  • Szia,

   na, látod, hogy megy ez?
   Kis eltérések ugyan vannak itt -ott, de összességében jó a számításod, s mivel van egy olyan szabály, hogy a felet elérő napot felfelé kerekítjük, 104 napod gyűlt össze a 3 gyermek után. Ha ezt nem adta ki a munkáltatód (ami egyébként az akkori szabályok szerint nem volt törvényes, hiszen a visszatérés után ki kellett volna adnia), akkor erre jogosult vagy a munkaviszony megszüntetésekor + ha az idei éves szabadságodat sem adta ki, akkor arra is.
   Ha te mondtál fel, de a felmondási időd alatt nem dolgoztál, hanem felmentett a munkáltatód, akkor ide beszámolhatta a szabik egy részét jogszerűen, azaz kiadhatta neked itt egy részét, de nem az egészet, csak annyit, ami a felmondási időd alatt a munkanapokra esik.
   Tehát mindenképpen járj utána, s kérd ezeknek a kifizetését!
   Üdv:

   Ági

   • Szia.

    Nagyon szépen köszönöm a segítségedet,minden képen utána járok.
    Sajnos most már semmilyen úton nem tudom elérni sem telefonon sem személyesen,úgy hogy valószínű hogy ebből adódóan a munkaügyi bírósághoz kell fordulnom.
    A te segítségednek köszönhetően már tudom az igazat így nem hagyom magam.

    Még egyszer KÖSZÖNÖM.

 40. Kedves Ági!

  Alapkérdésemet – ezúttal is köszönöm rá a részletes, kifejtő és hasznos választ – 2012. október 19. péntek – 17:12 – en tettem fel Neked, megköszönném, ha egy pillantást vetnél újra rá, hogy esetemmel kapcsolatban megint képben legyél. Köszönöm!

  A döntésemhez további infókra lenne szükségem.

  1.
  Első kérdésem a Te első válaszodhoz kapcsolódik.

  „Első és legfontosabb: ha nem tudnak visszavenni a régi munkakörödben, akkor vagy ajánlanak egy, a végzettségednek, képzettségednek megfelelő másik állást (amit te vagy elfogadsz, vagy nem), vagy felmondanak neked munkáltatói felmondással.”

  Ki és hogyan dönti el, hogy a nekem most felajánlott állás a végzettségemnek és képzettségemnek megfelel-e? Honnan kell szerinted nézni ezt a kérdést? Hogy elég képzett vagyok-e hozzá? Vagy hogy olyan szintű, fokú munkát kapok-e, amiért megérte éveket tanulnom, egyetemet végeznem, nyelvet tanulni, stb? Ezt én magam, csakis utólag dönthetem el, hisz nem vagyok benne a munkakörben, csak akkor ismerem meg, amikor már aláírom elfogadó döntésem esetén a munkaszerződés módosítást. A munka tvk.-e egyáltalán szabályozza ezt a kérdést, vagy részletesebben leírja valahol, hogy mit ért ezen megfogalmazás alatt???

  2.
  „Ha elfogadod, akkor onnantól kezdve nincs tárgyalási alapod (vagyis nem sok), hiszen az új munkakörnek bizonyára új bérezése van, maximum azt lehet megvizsgálni, hogy más ugyanabban a munkakörben mennyit keres. De hogy az alapból beajánlott bér kevesebb, mint a régi, ezt nem lehet megtámadni, hiszen az bizonyára a munkakörhöz igazodik, ami szintén alacsonyabb.”

  Hogyan tudnám én azt megvizsgálni, mint gyes-ről visszatérő anyuka, hogy a leendő munkaköröm bérezése mennyire korrekt, összhangban áll-e az elvégzendő feladatok mennyiségével? Tehát hogyan vizsgálhatnám meg azt, hogy „más, ugyanabban a munkakörben mennyit keres”?

  A munkáltatóm az ígérttel ellentétben, nem még a személyes találkozó napján, hanem 4 nappal később hívott vissza érdeklődő megkeresésemre, hogy továbbra is várnám válaszukat a szabadságom régi béren történő kiadását illetően. A lényeg, hogy a munkáltatóm azt tette, amire valahol számítottam, bepróbálkozott egy harmadik összeggel, ami a régi bérem az új bérem között volt, de még mindig a régihez képest br. 50 ezerrel kevesebb volt. Hogy ezt ők így kalkulálták ki, számolták ki, osztottak, szoroztak, ezen adnák ki a felgyülemlett szabadságomat és januártól akkor az új bér…Rendben van így? A válaszom, egy határozott NEM volt, és indokoltam, hogy felkerestem munkajogászt, és hogy ez nem kellene alku tárgya legyen, mert a régi alapbéremmel szereztem jogosultságot erre a szabadságra. Nem mondom, hogy ideges lett, mert dörzsölt egy nő, felsővezető, duplán is, de kicsit izgatott lett. Azt mondta jó, akkor ne cirkuszolunk tovább, induljon a szabid a régi béreden, DE!!!! akkor nekünk ezt a januárt…meg ezt a 3×70 ezret….meg hogy ezt újra kell számolnunk…Szóval, én úgy érzem, hogy lehet januárban, vagy még most decemberben még lejjebb akarnak menni, aminek azt hiszem már egyetlen célja lenne, hogy ellehetetlenítsenek és önszántamból menjek el a cégtől. (Tudom, ezt ne tegyem, mondjanak fel ők.)

  Szóval nem igazán tudok dönteni. Mindez a beszélgetés telefonon, szóban hangzott el, és az októberi találkozó is személyes volt, leírva semmi nincsen. Ez akár előnyös is lehetne, számomra is.

  A kérdésem, mivel azóta nagy a csend felőlük és nem tudom mire készülnek, egyáltalán készülnek-e valamire, vagy csak tényleg bepróbálkoztak, mert jó munkaerő voltam mindig, és csak költséget akartak csökkenteni, szinte minden áron, de nem jött össze nekik, mert nem hagytam magamat.

  3.
  Szóval, hogy kérjek-e, úgymond „kiprovokáljak-e” most a napokban, hetekben, tehát még decemberben valami írásos döntést, vagy hagyjam egyelőre sodródni az eseményeket, úgyis értesítenek majd, ha már kezdenem kell, vagy szerződés módosítást akarnak velem aláíratni, esetleg felmondást?

  És nagyon érdekelne még a következő. Az új munka tvk.-e szerint mi az az indok, ok, ami lehetőséget ad arra a munkáltatónak, hogy ne kelljen végkielégítést fizetnie???? Gondolok itt a – nem pontosan idézem – a dolgozó magatartása, vagy képességeinek nem megfelelősége?

  4.
  Tehát, mondjuk egy gyesről visszatérő, új munkakörbe kerülő és azt tanuló/begyakorló, gyermekét alkalmanként betegség miatt ápoló és emiatt táppénzre kényszerülő anyuka esetén mi lehet az az INDOK vagy OK, amit használva a munkáltató felmondhat, anélkül, hogy kifizetné a végkielégítést, és a felmondási időre járó bért?

  Tehát ha ez lenne a céljuk esetleg – nem feltételezem, de nem is bízom meg bennük – hogy lecsökkentsék a béremet, aláírjam a szerz.módosítást, és utána rövid időn belül megváljanak tőlem pl. annak okán, hogy a gyerekem beteg és hiányzok – nincs nagyszülő csak 100 és 200 km-re – tehát előfordulhat, akkor mi lehetne ez az ok? Tudnál nekem esetleg gyakorlati példát mondani?

  Mert amíg ezt nem tudom, addig eldönteni sem tudom, hogy lenyelem-e a békát, avagy sem…

  5.
  És egy költői kérdés…HOGYAN DÖNTSÜNK JÓL MI ANYUKÁK? Mert én sokat gondolkozok ezen. Van egy belső érzésem, de arra nem szeretnék hallgatni, mert félek kisit a gyávaság és a pesszimizmus beszél belőlem. De hogyan döntsünk jól, amikor félünk, hogy nem lesz másik állásunk, nem lesz megélhetésünk. Félünk, hogy ha a gyerekünk beteg lesz, és nincs aki segítsen nekünk, elbocsátanak minket. Félünk, hogy mégis elfogadjuk, akkor egy olyan malomkerékbe vagy számunkra mégis kedvezőtlen helyzetbe, állapotba hozzuk magunkat, amit mi magunk bánunk meg, amit mi okozunk „közvetve” magunknak és aminek mi isszuk meg a levét, végül önmagunk meghozva a döntést, hogy mi mondunk fel? Hogyan lehet ilyenkor jól dönteni?

  Elmondom miért gondolom ezt. Én úgy érzem, hogy talpraesett – bár ez nagy belső feszültség árán sikerül kifelé vetítenem – gyorsan tanuló, intelligens, és határozott ember vagyok, jó munkaerő, lelkiismeretes, kitartó és szabálytisztelő, mégis bennem van a félelem, amit általánosan a köztudat ébreszt bennünk, hogy „örüljünk, hogy van munkánk”, szinte ebben nőttem már fel. Ez nagyon meghatározó. Nem beszélve arról, hogy bár nem vagyok karrierista – tényleg nem kívánom most a hátamra sem a nagyobb felelősséget és nyomást és nem török vezetői pozíciókra és még csak béremelésre sem vágytam, vágyok, öt év után sem!!!!, megelégedtem volna a régi béremmel, de így most átlagon alulit ajánlottak. Szóval, hogy ennek ellenére elgondolkozok, hogy akkor miért tanultam éveken át? Miért támogattak a szüleim, a nővérem? Miért tanultam át annyi nyarat és éjszakát? Ha most, szinte visszavetnek és kezdhetem előről. És még ez sem lenne akkora baj. Ezt a fizetést is abszolút elfogadhatónak tartom még. A gond csak az idővel van/lesz!!! Napi 2,5 órát kell majd utaznom, ez minimum, ez csak több lehet, és a munkaidő 8,5 óra. Az összesen alapból 11 óra. Mikor látom majd a családomat, a gyerekemet, a férjemet? Mikor keressek másik állást, egyáltalán mikor küldjek el álláspályázatokat, ha más helyre mennék mégis a későbbiekben, mikor éjszaka nekünk is pihenni kell, hogy másnap oda tudjunk figyelni a munkánkra. Legszívesebben feltalálnám a spanyol viaszt 🙂 és magán vállalkoznék, még ha tudom, hogy az legalább olyan nehéz, ha nem nehezebb, mint alkalmazottnak lenni.

  Köszönöm előre is a válaszodat és természetesen köszönöm a figyelmedet és a rám fordított idődet!

  Üdvözlettel: Andrea

  u.i.: Bocsánat a hosszú irományért, de gondolom pontos választ, csak pontos ismeretek birtokában lehet adni. 😉 És kár, hogy nincs gondolatolvasó szemüvegem, mert akkor már rég jól belenéztem volna a munkáltatóm fejébe. 😮

  • Kedves Andi!

   Még jó, hogy megírtad, mikor kérdeztél korábban, mert nem ugyanarról az IP címről született a második hozzászólásod, így kissé nyomoznom kellett, míg meglett az első 🙂 (Ha még kérdezel, kérlek, hogy ide, az én válaszom alá írd legközelebb folytatólagosan, így könnyebb nekem is :-))
   Nos, nézzük tehát a sok kérdésedet:
   1.) Ez az új rendelkezés a végzettségnek, képességnek, gyakorlatának megfelelő másik munkakörről új, azaz az anyukáknak eddig nem kellett ezzel szembenézni. Ilyen értelemben – mivel nincs még 10-20 precedens – majd a később felmerülő peres ügyek kapcsán fog kialakulni az a bírósági gyakorlat, amire alapozva ezt már meg lehet előzetesen becsülni. De próbálok azért valami irányt adni: az Mt. kommentár annyit ír, hogy a munkavállalóénál alacsonyabb képzettséget, végzettséget igénylő munkakört is fel kell ajánlania a munkáltatónak (hiszen ha valóban nem tudja más munkakörben foglalkoztatni, de a munkavállalónak ez még mindig jobb, mint a felmondás, akkor el fogja fogadni). A gyakorlat tekintetében az azonos tapasztalat az irányadó, nem sokkal kevesebb, és nem is sokkal több. Itt nem azt nézik, hogy te mit és miért és mennyi ideig tanultál, és más munkakörben más cégnél mennyit tudnák keresni – sajnos ez itt senkit nem érdekel. 🙁 Gyakorlati példa: ha igazgatói asszisztens volt valaki az értékesítésen, nem lehet a raktárba letenni adminisztrálni, de ha van egy másik osztályvezetői asszisztensi állás a beszerzésen, azt igenis fel kell ajánlani neki, ha a gyakorlata megfelelő hozzá (ha pl. nem kell szakmai munkát végzeni, csak vezetői asszisztenciát).
   2.) Bérezés
   Jó a kérdésed, hogyan tudod meg. Akik dolgoznak, sokszor ők sem tudják…. ez a rákfenéje az egésznek. Én két dolgot tudok ehhez mondani, az egyik, hog éppen ezért sem szabad elszakadni a cégtől az otthonlét alatt, hogy tájékozódni, informálódni tudj, mikor, hol, mi történik. A kollégák általában azért szoktak beszélni bérekről, ki mennyit keres, kinek emeltek, kinek nem, így némi infómorzsát be lehet gyűjteni. Ha van más is ugyanabban a munkakörben, akkor nagyon nagy különbségek nem lehetnek. De ha mégis – és itt van sajnos a másik kutya elásva – csak perrel, vagy munkaügyi felügyelettel tudsz bármit is elérni. Tehát én az új munkakörben felajánlott bérezés kérdését tartom az egyik legnehezebb kérdésnek a visszatérésnél.
   3.)
   Mivel tudnak elküldeni, úgy, hogy spóroljanak? Azonnali hatályú felmondással, ha te a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségedet szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszeged, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ezek nagyon-nagyon súlyos tettek, nem hiszem, hogy bármikor is ilyet rád tudnának bizonyítani! Ettől ne félj! A “nem egészségi okkal összefüggő képesség” a másik új dolog, az Mt.-ben, erre is majd ha jönnek a precedensek, akkor tudunk többet. Mindkét esetben én nem félnék attól, hogy erre alapozva küldenének el.
   4.) Ha nagyon attól félsz, hogy a lecsökkentett bér csak arra szolgál, hogy kirúgjanak olcsóbban, akkor sajnos neked kell döntened: jobban megéri-e a mostani magasabb bérrel a végkielégítés és a felmondási időre járó bér (+ utána az álláskeresési járadék max 90 napig), vagy inkább bevállalod az alacsonyabb bért, és dolgozol x hónapot, majd utána azzal a bérrel fizetnek ki, ha mégis elküldenek. Számolgass, vezess le magadnak 2-3 esetet, mondjuk legyen egy most mondanak fel, egy 2 hónappal bérmódosítás után, és egy 4 hónappal bérmódosítás után verziód. Nézd meg, mit kapsz mindegyikben. Meg legyen egy nem rúgnak ki is 🙂 legyünk optimisták 🙂
   Amiatt, hogy beteg a gyermek néha-néha, nem mondhatnak fel, ez nem lehet indok. De ha bármi mást találnak, ami jogszerű és okszerű, sajnos ez lehet a háttérben az igazi ok… ezzel számolnod kell. Próbálj segítséget kérni, amikor csak lehet a családban!

   És a nagy kérdés: hogyan dönts jól… nincs mindenkinek jó receptem. Kinek ez, kinek az a jó. Ha te félsz, hogy ki fognak rúgni, akkor készülj fel rá. Legyen B terved, már most nézelődj a piacon, már most pályázgass, próbáld ki magad máshol is. A vállalkozás is jó ötlet, rugalmasságot, szabadságot ad, de nagy felelősséget is: nincs havi fixed… Ha ez belefér a családi kasszába, akkor adhatsz magadnak egy lehetőséget, próbáld ki 🙂 És van egy jó hírem: nem lesz ez örökké így, ha a gyerkőc nagyobb lesz, újra jöhet a karrier, az önmegvalósítás. Addig egy kicsit viszont néha mi háttérbe kerülünk! Ez nem baj, cserébe kapunk sok szép dolgot 🙂 Hidd el, hosszú távon megéri! Nem vagy kevesebb, mert szültél. Több vagy! Jobb, türelmesebb, szorgalmasabb, jobb időbeosztási képességgel, nagyobb lojalitással! Hidd el ezt magadról, és akkor minden rendben lesz! (És azért tartsd szárazon a puskaport 🙂 ha érted… :-))
   Üdv, sok sikert!

   Ági

   • Kedves Ági!

    Újból köszönöm hosszú, részletes válaszodat. Jól megdolgoztatlak Te szegény. 🙂

    Bocsánat, hogy kutatnod kellett, azt hittem a „Válasz” gomb Neked, mint válaszolónak van fenntartva. 🙂

    Továbbra is nagy dilemmában vagyok sajnos, egyszerűen képtelen vagyok egyelőre dönteni. Tudom persze, hogy nekem kell. De JÓL szeretnék dönteni és ehhez sok infó kell. Nem akarok állástalan sem lenni, de nem szeretnék egy számomra teljesen előnytelen állásajánlatot sem elfogadni, amire esetleg a családi életem, vagy az egészségem menne rá végül…

    A “háttérbe-szorulással” a munka világában nincsen gondom. Sőt. Most a hátamra sem kívánok nagy felelősséget és nyomást. Bár azt hiszem ez mindig van egy munkáltatónál, bármilyen munkakörben is dolgozunk, sőt, amekkora megfelelni akarás van bennem, bámilyen “kis” munkakörben lenne bennem.

    A B és C – és egyéb – tervek kidolgozása miatt azonban eszembe jutott, azaz inkább felvetődött még kérdésem, amikkel tisztában kellene lennem:

    VÉGKIELÉGÍTÉS MEGÁLLAPÍTÁSÁNÁL FIGYELEMBE VETT LEDOLGOZOTT IDŐ:

    Valami olyasmit is olvastam, hogy a GYES, GYED, TGYÁS természetesen beleszámít a végkielégítés összegének megállapításakor a ledolgozott időbe, de a 31 napnál hosszabb folyamatos táppénz, keresőképtelenné nyilvánítás már nem. Mert így viszont azt sem tudom, hogy hány havi végkielégítés jár.

    Konkrét példám:
    2007.11.09. Beléptem a céghez.
    2009.07.06.-tól veszélyeztetett terhesként folyamatos táppénzre kerültem, egészen a szülést megelőző napig, 2010.02.15.ig. (Akkor ez most nem számít bele a végkielégítés idejébe? Mert folytatólagos táppénz, keresőképtelenség?)
    2010.02.16.:szülés napja, tgyás-gyed-gyes, egészen 2012.10.14.-ig.
    2012.10.15.-től szabadságon vagyok (felgyülemlett 56 nap) egészen 2013.01.08.-ig.

    TÁVOLLÉTI DÍJ KONTRA VÉGKIELÉGÍTÉS:
    Na és itt van még ez az új és mégsem új fogalom a végkielégítés kategóriájánál, a távolléti díj.

    Idézem:
    „Az új Mt.-vel megszűnik a munkajogi átlagkereset. Így 2012. július 1-je után, ha a munkavállalónak munkavégzés hiányában is díjazás jár, azt távolléti díjként kell számítani. Valóban nem volt sok logika abban, hogy egyes távollétekre miért átlagkereset (pl. felmentési idő), másokra pedig miért távolléti díj járt (pl. szabadság). Az új törvény azt is megváltoztatja, hogy hogyan kell kiszámítani a távolléti díjat. Ezek az új számítási szabályok azonban csak január 1-jétől alkalmazandóak. Tehát, bár az átlagkereset már július 1-jével megszűnik, és minden olyan esetben, ahol eddig átlagkeresetet számítottunk, távolléti díjjal kell majd kalkulálni (pl. végkielégítés), ennek számítási szabályaira az év végéig még az 1992. évi Mt. az irányadó.”

    Személyi alapbér, átlagkereset…hogy is van ez? Mi alapján számítják ezt ki?
    Ha egy havi felmondási idő jár egységesen most már (tudom, ez már nem számít bele a ledolgozott időbe, hanem a felmondás napjáig csak.) és mondjuk 5 év után két havi végkielégítés, akkor mennyi is az annyi? Nem a tgyás, gyed, gyes előtti bruttó alapbéremet kapom meg végkielégítésként 3 hónapra, mintha fizetést kapnék? Hanem távolléti díjat számítanak? És mennyi az annyi? Egy példát tudnál linkelni, vagy mutatni?

    RÉSZMUNKAIDŐ ANYUKÁK RÉSZÉRE:
    És még valami. Nagyon foglalkoztat a részmunkaidő, mert az azt hiszem, sok mindent megoldana, de végső megoldásnak mindenképpen jó lenne. Tudtommal az új Munka tvk.-e kötelezi a munkáltatót, hogy a gyesről visszatérő kismamát részmunkaidőben foglalkoztassa – ha azt az anyuka kéri – a gyermek 3 éves koráig, ezt követően közös megegyezés kérdése. Amennyiben a munkáltatóm válasza, hogy erre nincs mód, akkor nekem ezt el kell fogadnom? Mondhatja, hogy nálunk nincs lehetőség hat órában dolgozni és ha ezt a kijelentését én nem fogadom el és a 8 órás munkát nem tudom felvállalni, akkor visszajutottunk az elejére, és mivel nem fogadom el, ezért rendes felmondással búcsút vesznek tőlem????

    Egyelőre ennyi. Vészesen közel a jan.08. utolsó szabadságban töltött napom, ebben az évben már fűzök reményt hozzá, hogy elküldenék akár postán, akár mailben a szerződésmódosítás tervezetet, de január első napjaiban mindenképpen döntést kell hoznom.

    Köszönöm előre is a segítségedet!!!! Már több Anyukának ajánlottam a blogodat és a szakértelmedet! 🙂 Bocsánat, ha megrohamoznak. :))))

    Üdvözlettel: Andrea

    • Kedves Andrea!

     Ne haragudj, hogy nem válaszoltam korábban, de nagyon sok dolgom volt, meg a lánykám is beteg volt, így nem jutottam a kérdéseidhez.
     Nos, nézzük:igen, végkielégítésnél az arra való jogosultság szempontjából nem kell figyelembe venni azt az egybefüggõen legalább harminc napot meghaladó
     tartamot, amelyre a munkavállalót munkabér nem illette meg, tehát azt az időszakot, amíg táppénzen voltál, le kell vonni az időszak hosszából. A szülési szabi és a gyermekgondozás miatti fizetés nélküli szabi azonban beleszámít.
     Átlagkereset kontra távolléti díj: ne bonyolítsd 🙂 A törvény szerint: A távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, valamint az utolsó hat naptári hónapra (irányadó időszak) kifizetett teljesítménybér és bérpótlék figyelembevételével kell megállapítani. Azaz ha elküldenek, akkor a szerződésedben lévő bérrel kell kalkulálniuk, azaz pontosabban ha volt idő közben a cégnél béremelés, akkor annyival kell korrigálni: Ennek során a munkavállalóval azonos munkakörû munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ilyen munkavállalók hiányában
     a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó.
     Részmunkaidő: a gyermek 3 éves koráig KÖTELEZŐ a munkavállaló kérésére ezt megvalósítani, de csak a teljes munkaidő felében, azaz 4 órában. A 6 órát ugyan kérheted, de nem kötelező nekik. DE ugye mivel – megfelelő indok esetén – felmondhatnak neked, meglehet, hogy inkább ezt választják a 4 órás foglalkoztatás helyett, ha sokat erősködsz (ezzel nem azt mondom, hogy ne állj ki a jogaidért, csak a tapasztalatom sajnos ez…)
     Sok sikert:

     Ági

     (És ha még kérdésed van, tudod, itt van alul a válasz gomb, oda bökj :-))

     • Kedves Ági!

      Köszönöm időbeni válaszodat. 🙂

      Sajnálom, hogy a Kicsid beteg volt…és persze, hogy megértem, hogy nem jutottál a kérdéseimhez, kérdéseinkhez, Neked is kell legyen magán- és családi életed.

      A válaszodból egyedül az utolsó mondatodat nem értettem…

      “A 6 órát ugyan kérheted, de nem kötelező nekik. DE ugye mivel – megfelelő indok esetén – felmondhatnak neked, meglehet, hogy inkább ezt választják a 4 órás foglalkoztatás helyett, ha sokat erősködsz (ezzel nem azt mondom, hogy ne állj ki a jogaidért, csak a tapasztalatom sajnos ez…)”

      Mármint úgy érted, hogy addig is inkább 4 óra helyett 6-ban foglalkoztatnak – annak ellenére, hogy több utána az anyagi teher nekik – és aztán küldenek el?

      Első munkanapom jan. 10. lenne. Most pénteken, 4-én addig jutottak, hogy kiküldtek egy táblázatot, amit töltsek fel az adataimmal. 😮 Nem új belépő vagyok, könyörgöm… :S Szerződés módosítás tervezetet még mindig nem láttam. 😮

      Még rápróbálok egyszer a részmunkaidőre hat órában átmeneti időszakra, mondjuk ez évre. A 8,5 óra (+ esetleges túlóra) és a plusz 2,5 óra utazás egyszerűen bevállalhatatlan család mellett.

      A fejleményekről értesítelek, ha érdekel a sorsom. 🙂

      Üdvözlettel és köszönettel: Andrea

      • Kedves Ági!

       Az én történetem “lezárult”. Köszönet azért a sok segítségért, amit ingyen kaptam Tőled itt ezen a blogon, a konkrét tanácsaidon, a cikkeiden és a másoknak adott válaszaidon keresztül. Végig nagyon felkészült, tudatos és tájékozott voltam, és emellett ismervén a jogaimat is, nyugodt is. Köszönöm!

       És a tények: A korábbi – most már nevezzük régi – munkáltatóm belement volna a részmunkaidőbe, 6,5 órában, ami 2,5 óra utazással még mindig napi 9 órát vett volna el az életemből abban az esetben, ha nincs túlóra és dugó. Mindezt a korábbi 8 órás munkás béremhez képest már csak fele annyiért. Nagyon sokat mérlegeltem, rágódtam, nagyon zaklatott voltam, hisz az ember nem minden nap hoz ilyen horderejű döntéseket, ami a család életét, anyagi jövőjét is meghatározza. Végül azt hiszem, nagyon jól döntöttem.

       A felkínált állást végül nem fogadtam el, a személyes megbeszéléskor szépen, higgadtan és okosan érveltem – ezt egy illetékes kollegína mondta nekem személyesen, miután kettesben maradtunk a hivatalos kerekasztal megbeszélés után – végig udvarias maradtam és teljesen érthető indokokat hoztam fel a döntésem alapjául, amit a munkáltatóm képviselőjének is be kellett látnia, hogy a döntésem mögött semmilyen érzelmi vonal nem húzódott, azt nagyon alaposan megrágtam és minden kockázattal tisztában voltam.

       Végül is, közös megegyezéssel lezártuk a munkakapcsolatot, amiben rögzítették – még jó, hogy ebből is kiműveltem magam ezen a blogon keresztül a “felmondás” témába – a nekem járó járandóságokat, így teljesen korrektül váltunk el egymástól. A közös megegyezés híre pedig nem bizonytalanított el, amikor felajánlották, mivel akkor már tudtam és tisztában voltam vele, hogy csak abban az esetben fogadom el, megyek bele, ha abban szerepel a rendes felmondás esetén is járó járandóságom. Így is lett.

       És ami hab a tortán. Most – ha lejárt a felmondási időm, folytatólagosan – visszamegyek dolgozni életem első munkahelyére, egy kis céghez a multi után, egyelőre csak 4 órában, azaz részmunkaidőben, viszont nagyon rugalmas, kötetlen munkaidő beosztásban, ahol szabadon választhatom meg mely napokon megyek be és milyen beosztásban dolgozom le a heti 20 órát.

       Ismerjük jól egymást, visszavárnak, számítanak rám, megbíznak bennem. A pénzem ugyanannyi lenne 8 órában itt is, mint amennyit a régi cégemnél ajánlottak, a korábbihoz képest kevesebb bér, de nem mindegy, hogy mit miért adok fel. Itt ugyanazért a pénzért sokkal kisebb nyomás lesz rajtam, sokkal nagyobb szabadság, rugalmasság, családias közeg és nem kell azon aggódnom, hogy ha a gyerekem reggel még nagydolgozni szeretne a vécén, akkor én gyomorideggel várjam, míg végez, mert hogy nem érek be időben a multihoz…

       Megnyugodtam, örülök, és hiszem, hogy így lesz jó. A maradék időmet és napjaimat pedig nyelvtanulásra, valamint természetesen a családomra, gyermekemre, és a háztartásra fordíthatom. A pénz egyelőre – átmeneti ideig – kevesebb lesz, de elég lesz. Jut is marad is, és nem adok fel mindent, nem áldozok fel mindent a munka oltárán!

       Nagyon nehezen hoztam meg ezt a döntést, de hiszem, hogy jól tettem!

       És ami azóta történt. 🙂 Az egyik kis kollegína, az új helyen, a kis cégnél, most pénteken bejelentette, hogy állapotos. Augusztusban szül. Így az ő várható távozásával az én “szükségességem” még jobban megalapozódik. Szinte éreztem, hogy jó lesz ez így… 🙂

       Köszönöm Ági! Köszönöm!!!!

       Tisztelettel és üdvözlettel:Andrea

       • Kedves Andrea!

        Amikor megírtad ezt a végkifejletet, nagyon örültem, s olyan büszkeség töltötte el a szívemet! Aztán most, hogy rengeteg dolgom mellett odajutottam, hogy válaszoljak, és újra elolvastam, ugyanaz az öröm fogott el. Jól döntöttél, nagyon jól! Először, mert vetted a fáradságot, és kérdeztél sokat, másodszorra megtanultad a leckét, harmadszorra, mert kiálltál magadért! S lám, mi lett a jutalmad? Legyőzted a rettegett sárkányt a saját várában, utána elnyerted a kis otthonos erdei kuckót új “lakhelyedül”, s kiderült, hogy a sárkánynál is gondok vannak! Erre szoktam mondani, hogy az univerzum igazságos! Mertél, kértél, megkaptad!!!!!
        Kívánom, hogy legyen nagyon sok örömed az új életedben, én már tudom, milyen jó, amikor nem rohansz a multihoz reggelente, és nem aggódsz azokon a dolgokon, amin amúgy sem tudnál változtatni, de rád terhelik. Helyette van harmónia, nyugalom, érdekes, magad által megválasztott szakmai feladatok, jó munkakörnyezet, kedves kollégák, és mindenek felett a család. Ja, hogy a pénz kevesebb? Na és! Amit nem forintban kapsz meg, azt megkapod, nyugalomban, időben, szeretetben! Hidd el, ezerszer meg leszel fizetve!
        Üdv a klubban! A bátor nők, bátor anyukák klubjában!
        Sok sikert!

        Ági

        • Kedves Ági!

         De aranyos vagy. 🙂 Így ismeretlenül, látatlanul is nagyon megkedveltelek. 🙂

         Szívemből szóltál megint.

         Köszönöm a “bátor nő” címet :), büszkén viselem, bár sokat idegeskedtem, de legbelül végig éreztem, hogy így kell döntenem.

         Köszönöm Ági a mérhetetlenül sok segítséget! Csak írott szavakkal tudom meghálálni, hacsak egyszer nem sodor az ÉLET minket egymás mellé. 🙂

         Kívánom Neked, hogy továbbra is sikeres pályát fuss be, nagy megelégedéssel és harmóniával az életedben, valamint mellé sok szerencsét és kicsattanóan jó egészséget kívánok Neked és családodnak is!

         Ne adj Isten, de ha szükségem lenne a későbbiekben a tanácsaidra, tudom, hogy talállak meg! Itt. 😉

         KÖSZÖNÖM!

         Üdvözlettel: Andrea

         • Köszönöm 🙂

      • Kedves Andrea!

       Ne haragudj, hogy nem jutottam oda, csak ilyen későn, hogy válaszoljak…
       Kissé félreértetted az előző válaszom, úgy értettem, hogy ha sokat erősködsz a részmunkaidővel, inkább az előbbit, azaz a felmondást választják…
       Remélem nem ez lett, és már dolgozol részmunkaidőben 🙂
       Írj, hogy mi lett a vége!
       Üdv:

       Ági

       • Szia Ági!

        🙂 Írtam, előtted 3 órával. :))) Olvasd csak vissza légy szíves! 🙂

        Üdv: Andrea

        • Igen, igen, csak már el vagyok veszve, annyi hozzászólás jön. A hozzászólások pedig időrendi sorrendben vannak, nem név szerint, ezért kaptál még a régebbire is választ tőlem! De megtaláltam ezt is, s ma nemrég válaszoltam is neked (végre oda jutottam)!
         Üdv:

         Ági

 41. Kedves Ági!

  Segítségedet szeretném kérni szabadság kiszámításában két esetben is.
  1. eset:
  A dolgozó 2011. május 17 szülte gyermekét.
  TGYÁS:2011.05.17-2011.10.31
  Gyed: 2011.11.01-től
  2011- ben 23 nap (ügykezelő) szabadság járt volna neki egész évre és ő ezt a szabadságot a gyermek születéséig ki is vette (nem tudom miért?) A gondom, hogy határozott idejű szerződése van és 2012. december 2-án lejár és nem is lesz hosszabbítva. Ebben az esetben a felgyülemlett szabadságot már nem tudja kivenni. 2012- ben az éves szabadsága: 23 nap + 2 nap gyerek után járó szabadság. A kérdésem az lenne, hogy akkor most neki mennyi szabadság jár a TGYÁS illetve a GYED első 6 hónapjára, vagy egyáltalán jár-e neki?

  2. eset:

  A dolgozó első gyermekét 2009.10.09-én szülte.
  TGYÁS:2009.10.09-2010.03.25
  GYED: 2010.03.26-tól
  Közben ismét szült 2010.12.02-án, de továbbra is maradt az első gyermekkel GYED-en 2011.10.09-ig.
  Ezután a második gyerekre is megigényelte a gyedet:2011.10.10-től 2012.12.02-ig. Tehát GYED-ből ment át GYED-be.
  Éves szabadságok: (ügykezelő)
  2009-ben: 21 nap+ 2 nap gyermek után járó szabadság.
  2010-ben: 21 nap + 4 nap gyermek után járó szabadság.
  2011-ben: 22 nap + 4 nap gyermek után járó szabadság.
  2012-ben: 22 nap + 4 nap gyermek után járó szabadság.
  A gondom a felgyülemlett szabadság kiszámításával van, mivel a szülési szabadság idejére járó illetve a fizetés nélküli szabadság idejére járó szabadság a két gyermek születésénél “egybeesett”.
  Vagy csak lehet én bonyolítom túl az egészet, de teljesen belekavarodtam a számításába.
  A segítségedet előre is nagyon köszönöm. Nagyon fontos lenne a segítséged. Nem azt kérem, hogy számítsd ki, de ha valami támpontot tudnál adni, hogy hogyan kell eljárni ezekben az esetekben az nagyon jó lenne.

  Éva

  • Kedves Éva!

   Az első esetben értelemszerűen ha már kivette a szabadságot előre, akkor azt újra kiadni neki nem kell. Ilyenkor csak azt kell kiszámolni, hogy időarányosan a GYED első 6 hónapja alatt 2012-ben még mennyi járna neki, és ezt kell megkapnia (mivel kivenni nem fogja valószínűleg, pénzben meg kell váltani a megszűnéskor).
   A másik esetben szerintem csak bekavartad magad :-), nézzük: az első gyermek után jár neki addig, míg a második meg nem született – hiszen fizetés nélküli szabit nem lehet duplán igénybe venni, azaz a szabadság is csak egyszer jár erre az időre, hiába 2 babával van otthon valaki. Ne a GYED-et nézd, mert az nem ugyanaz, amit az Mt. ír, hanem a szülési szabadságok és a fizetés nélküli szabadságok időpontját (tudom, pongyolán fogalmazva én is néha GYED-et írok…). Az első gyermekkel addig jár neki, míg a másodikkal meg nem kezdte a szülési szabit (mert ugye dupla szabi nincs :-)), és onnantól pedig addig, míg a fizetés nélküli szabi első éve le nem telik (ha jól sejtem, neki még 12 hónap jár, kérlek, nézd meg, hogy mikortól igényelte a fizetés nélküli szabit a második gyerekre tekintettel). Ja, és van egy számítási hibád (remélem, az anyuka nem fog érte megorrolni rám, de szólok a korrektség jegyében) pótszabit az otthon lévő anyukának csak a mindenkori aktuális babára számolunk el – aki jogán igénybe veszi a szülési vagy fizetés nélküli szabit – a nagyobbakra csak akkor jár, ha már visszament dolgozni. Azaz nincs +4 nap, csak mindig +2.
   Üdv:

   Ági

   • Szia Éva!

    Bocsánat, helyesbítem az előző válaszomat, a +4 nap pótszabadság évente a két gyermek után jár, jól számoltál. Sajnos sok cég nem szokta megadni, és már én is keverem magamban, de remélem, még olvasod ezt a választ is! (Azt hiszem nem kéne minden nap éjfélig fent lennem… :-))
    Üdv:

    Ági

 42. Kedves Ági!

  A problémám a következő: 21 hónapos a gyermekem, Gyed-en vagyok itthon vele, és szeretnénk 2. babát. De sajnos, augusztus végén megszűnt a munkahelyem (bezárta kapuit, minden dolgozót elküldtek). Ilyen esetben milyen anyának járó támogatásra számíthatok, ha idő közben megérkezne a kistesó? Gondolom, az nem számít, hogy az első terhességem előtt nagyon sok munkaidőm van. Érdemes volna inkább a GYED-ről lemondani és visszamenni dolgozni, gyűjtögetni a munkanapokat, hogy újra meglegyen a 180 nap? Mi van akkor, ha csak pl. 160 nap lesz? Várom válaszod és előre is nagyon köszönöm!

  • Kedves Piroska!

   Én munkajogi és karrier témákkal foglalkozom a blogomban, a kérdésed pedig társadalombiztosítási jellegű, így sajnos nem én vagyok a megfelelő szakember. Azonban bátran tudom javasolni, hogy az Anyabarát honlapon tedd fel a kérdésedet, a lap szerkesztője, Erzsébet kifejezetten ilyen kérdésekkel (is) foglalkozik! Ő biztosan megmondja, mi a legjobb lépés ebben az esetben.
   Üdv:

   Ági

 43. Kedves Ági!!

  Elvileg április első napjaiban fogok szülni, ezért úgy gondoltam hogy előtte 2 hónappal abba hagynám a munkát, mert elég stresszes légkörben dolgozom. A kérdésem az lenne, hogy kivehetem-e februárban az egész éves szabadságomat?

  Köszönöm válaszod,
  Judit

  • Kedves Judit!

   A törvény szerint az éves szabadságodból csak az időarányos részt veheted ki, pontosabban ezt adja ki a munkáltatód. A gyakorlatban azonban sok anyuka kéri, hogy előre adják ki a teljes éveset, s néhány munkáltató hajlik is erre. Azonban azt gondold meg, hogy ez azt is jelenti, hogy visszatéréskor szinte alig lesz néhány nap szabid, bölcsis / ovis beszoktatásra… Ha a béred nem annyira magas, lehet, hogy jobb megoldás a táppénz, illetve a szülés várható időpontja előtt 4 héttel már kérheted a szülési szabadságot a munkáltatódtól.
   Üdv:

   Ági

 44. Kedves Ági!

  A segítségedet szeretném kérni szabadságommal kapcsolatban, mert tanácstalanok vagyunk.
  2011. szeptember 26-án született második gyermekem, akivel szülési szabadságon, majd 2012. február 15-október 4-ig GYED-en voltam. Október 5-től ismét munkába álltam régi munkahelyemen, 6 órában és attól kezdve GYES-t is folyósítanak részemre. Azt tudjuk, hogy a változás miatt a GYED 6 hónapjára jár nekem szabadság, de azt nem tudjuk, hogy ezt mikor is vehetem ki, illetve mikor fizetheti ki munkáltatóm, ha nem venném ki.
  Meg kell-e várnom, míg gyermekem 3 éves lesz és lejár a GYES és utána vehetem ki ezt a szabadságot, vagy akár már most is?
  Segítségedet köszönöm és várom mielőbbi válaszod.
  Üdvözlettel:
  Timi

  • Kedves Timi!

   A szabadságok kifizetése idén már nem lehetséges. A munkába állásod idején még az volt a szabályozás, hogy 183 napon belül kell kiadnia a szabidat a visszatérés után (nem kell a GYES végét megvárni, mert nem a GYES-hez kötődik), ha az eredeti munkaviszonyodat folytattad, csak módosítva, 6 órásra. Az idén visszatérőknél már 60 napos a szabály, így javaslom, szépen adja ki a munkáltatód, nehogy gond legyen ebből, ha kapnak egy ellenőrzést. Van még időtök rá, egyeztessétek le, hogy mikor menj el szabira.
   Üdv:

   Ági

 45. Kedves Dolgozó mami!
  A segítségedet szeretném kérni bérezéssel kapcsolatban.
  Jelenleg Gyesen vagyok és mellette a régi munkahelyemen dolgozom,ahonnan szülni is mentem,6 órát,amennyi a megengedett.A bruttó bérem jelenleg 6 órára 85400.-.Amit kaptam munkaszerződést,újat,abban a 4.pont úgy módosul,hogy részmunkaidős,6 órás lettem a GYED lejárta után.A szabadság pénzeket is megkaptam.A kérdésem a következő:
  Most,hogy lejár a gyesem,a munkáltatóm már jelezte,hogy visszavesz 8 órában dolgozni.Jól tudom,hogy ebben az esetben viszont meg kell,hogy adja minimum azt a Bruttó béremet,amennyivel annak idején elmentem szülni?Ami 143000.- bruttó volt.És jelzem,a 8 órás munkarenddel együtt,kaptam egy kinevezést is.Vagy most már késő mert ezt rögtön a GYED lejárta után kellett volna megreklamálnom?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Kedves Gabriella!

   Ha a visszatérés után a munkaköröd ugyanaz volt, mint előtte, akkor a 8 órás béredhez képest a 6 órás bérednek időarányosan kellett volna alakulnia, azaz ha 143.000 volt a 8 órás, akkor 107.250-t kellett volna kapnod. Nem írtad, hogy ugyanabba a munkakörbe mentél-e vissza, csak azt, hogy ugyanahhoz a céghez. Ez fontos, mert ha alacsonyabb munkakört töltöttél be, akkor annak a bére is alacsonyabb lehet. Ha azonban jogszerűtlenül járt el, azaz ugyanaz volt a munkaköröd, csak 6 órában, nem csak, hogy a fizetésedet rövidítette meg, de a szabadságaidat is…
   Ha újra 8 órás leszel, akkor megint csak az időarányosság elve kell, hogy érvényesüljön, és mivel gondolom, hogy a 6 órás szerződésmódosítást csak a gyermek 3 éves koráig írtátok, határozott időre, a régi szerződésed lesz újra érvényes.
   Szerintem próbálj meg egyeztetni velük, ha úgy látod, hogy értelmesen meg lehet beszélni. Számold ki, mennyi pénzről van szó, ha megéri, akkor próbáld meg, hogy kompenzáljanak valahogy.
   Sok sikert:

   Ági

 46. Kedves Dolgozó Mami!

  2011. novemberében született meg a kislányom. Az azt megelőző időszak nem volt egyszerű a munkáltatómat tekintve. Mikor kiderült, hogy babát várok, a főnököm elkezdett bűvészkedni a munkakörömmel. Kitalálta, hogy mivel az adott cégben adózás szempontjából túl sokan vagyunk, csinált egy másik céget, amibe engem, mint plussz főt át szeretett volna vinni, új szerződéssel, új próbaidővel, stb. Bár állítása szerint semmi nem változott volna. Viszont tudomásom volt róla, hogy akik előttem dolgoztak ott és szintén bejelentették a terhesség tényét, problémájuk akadt a munkáltatóval. Így ebbe nem akartam belemenni. Viszont választás elé lettem állítva. Vagy átmegyek a másik cégbe, vagy elmegyek táppénzre. Ez utóbbit választottam, mivel úgy éreztem, ha átmegyek a másik cégbe a szerződés szerinti új próbaidő miatt azonnal fel fog nekem mondani. Szó mi szó a munkáltató a döntésem hallatán nagyon dühös lett (ezért is érzem úgy, hogy akkor jól döntöttem), így a táppénes papírok intézésében sem mutatott együttműködést. 2 hónap eltelte után OEP-es ügyintéző tanácsára panaszt írtam az OEP részére, melyben kértem központilag kérjék be a táppénzes papírjaimat. Ez meg is történt. Azt nem részletezném, hogy ezek után milyen telefonbeszélgetést kellet lefolytatnom a munkáltatómmal. 🙁 Nem volt kellemes.
  Ezek voltak az előzmények, csak hogy elegendő információval szolgáljak jelen helyzetem megértéséhez.
  Most egy éves múlt a lányom, de sajnos anyagi helyzetünk nem engedi meg, hogy tovább itthon maradjak, vissza kell mennem dolgozni. Jeleztem ezt egyenlőre csak szóban a munkáltatónál, mire az volt a válasz, hogy jelenleg nem tud visszavenn, keressek más munkát (megjegyzem a többi kolegának kijelentette, hogy nem akar visszavenni). Ezen nem lepődtem meg (holott vissza kellene vennie, de ettől szerintem nyugodtan eltekinthetünk, mert az előzmények tekintetében nem szívesen dolgoznék ilyen cégnél).Új munkát kezdtem keresni. Úgy néz ki akadt is egy. Ezzel kapcsolatosan az lenne a kérdésem, hogy mi lenne a hivatalos útja annak, hogy a felmondást megtegyem a munkáltatómnál, de a bent maradt szabadságaimat (21 nap) ki is fizessék és zökkenőmentesen tudjak a másik helyen kezdeni.
  Válaszodat előre is köszönöm!

  Anna

  • Kedves Anna!

   A jelenlegi szabályozás szerint ha a fizetés nélküli szabadságát a gyermek 3 éves kora előtt megszünteti a munkavállaló, a munkáltató felmondhatja a jogviszonyát a munkavállaló képességére, vagy a munkáltató működésével összefüggő okra alapítva, ha a munkaszerződés szerinti munkavégzési helyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja. Azaz ha visszatérsz, és valóban nem tud foglalkoztatni, vagy ne akar, de megfelelő indokkal ennek ellenére alá tudja támasztani, felmondhat neked, de csak a bent ragadt szabadságok, a felmondási idő és a végkielégítés kifizetése mellett. Ha tehát nem óhajt téged látni, fizessen! Nem írtad, mikor álltál itt munkába, mennyi ideje vagy munkaviszonyban, jár-e neked végkielégítés, de ezt azért kérlek gondold át.
   Ezek összegéről többet ide kattintva olvashatsz.
   Ha nem szeretnéd visszafizetni neki a korábbi “kedves bánásmódját”, és csak egyszerűen szeretnél megszabadulni tőlük, akkor add be a felmondásodat, s így ki kell fizetnie a bent ragadt szabadságaidat, s a felmondási időre járó bért. Ha nem akarja a szabikat kifizetni, vagy nem annyit, amennyi járna, javaslom, azonnal fordulj az illetékes munkaügyi felügyelethez, tégy panaszt, becsatolva esetleg a korábbi problémás ügyetek iratait is, mutatva, hogy nem ez az első jogellenes magatartása. Ők hivatalból ellenőrzést kell, hogy indítsanak egy ilyen esetben, s kötelezik a munkáltatót a kifizetésre.
   Ne hagyd magad, nem szabad az ilyen típusú munkáltatókkal szemben nyuszinak lenni, mert addig bánnak így a dolgozókkal, míg végre valaki nem lép fel ellenük.
   Sok sikert:

   Ági

 47. Szia Ági !
  Nekem 2006.ferbr.1 óta vagyok a céggel munkaviszonyban, majd 2007. ápr.1-től átalakult a neve. (ez szerepel a manapság is emailen kapott bérjegyzékeken ).
  2009. áprilisában jöttem el szülni, akkor a szabijaim nagy részét ki is vettem, majd felvettek a helyemre valakit.
  2011. júliusában szültem ismét, közben az utódom is szült ( 1 hónappal utánam ) az ő helyére is vettek fel valakit határozatlan időre( mindannyiunknak határozatlan szerződése van ). Idén júliusban jár le a gyedem. Visszamenni még nem tudnék, ugyanis 40 km-re lakom a megyeszékhelytől ahol dolgoztam ( az utódom aki szült helyi ). 1 fő van aki már velem is dolgozott, ő már nem szül.
  A lényeg, nyáron 4-en leszünk 2 állásra, illetve az utódom bölcsibe tudja tenni a gyerkőcöt, ha visszavennék hamarabb.
  2011 tavaszán jelezték, hogy 20 napom maradt bent, abból 9-et kivettem a két szülés közt és maradt 11 nap.
  Visszavenni nem gondolom, hogy így visszavennének. A rendes felmondás lenne jó nekem, ha jól értem.
  Mikor jelezzem nekik, hogy ” visszamennék”?? Ha rendessel felmondanának meddig lehetne kihúzni az évet munkaviszonnyal náluk?? lehet, hogy ősszel kapnék közelebb 4 órás munkát, de jó lenne ha szabadságmegváltás, és végkielégítés jönne!
  Várom válaszod. Köszönöm: Kati

  • Kedves Kati!

   A fizetés nélküli szabadságot ha megszünteted, akkor munkavégzési kötelezettséged van, tehát ha mégis vissza tudnak venni, és tovább foglalkoztatni, meg kell jelenned az első munkanapon, és dolgozni kell, különben akár azonnali hatályú felmondással is elküldhetnek, s ekkor még a felmondási időre járó bért sem kapod meg, nemhogy végkielégítést. Jól gondold meg tehát, hogy tényleg megléped-e a visszatérés bejelentését, ha valójában nem akarsz dolgozni. A végkielégítés tudom, hogy jól jönne, de adott esetben nem kis kockázattal járhat az ilyen játék. Ha nem tudnak foglalkoztatni, akkor a munkáltató döntése, hogy kiadja-e a bent ragadt szabikat, vagy a fizetés nélküli szabadság megszüntetése utáni napon felmond-e neked, ez utóbbi esetben addig tart még a munkaviszonyod, amíg a felmondási időd tart (ennek kiszámításához itt találsz információt). A visszatérés bejelentése után legkésőbb 30 napon belül újra foglalkoztatniuk kell, azaz elkezdeni kiadni a szabikat, vagy felmondani. Ennek ütemezését tehát neked kéne meggondolni, annak függvényében, hogy vállalod-e a kockázatot, amit fentebb írtam.
   Üdv:

   Ági

   • Szia Ági!
    Van még 1-2 kérdésem.
    A lényeg az én esetemben, hogy ne jelentgessek semmit, hanem várjam meg a nyarat, amikor lejár a GYEDem ??
    A GYED akkor a cégnél fizetésnélküli szabadságnak minősül??
    Ezen vagyok most?? Mert ugye nem a cég fizeti a gyedet.
    A GYES alatt, ha eljutok addig, hogy óvodába tudom adni a legkisebb gyereket és felveszik, akkor ráérek a bejelentéssel, hogy visszamennék?
    Közben mióta a levelet írtam, rájöttem, hogy mégis jobb lenne ha visszamennék hozzájuk és kiderül ők mit gondolnak róla(m)!

    Addig is köszönöm a választ!

    Üdv. Kati

    • Kedves Kati!

     A fizetés nélküli szabadságot meddig igényelted a cégnél? Gondolom a gyermek 3 éves koráig, tehát a GYED folyósítás végével ez nem jár le, mert az a gyermek 2 éves koráig jár. Tehát ha vissza akarsz majd térni, akár most, akár nyáron, be kell jelentened előre. Előzetes bejelentés nélkül csak a 3 éves kora után mehetsz vissza, hiszen akkor vissza KELL menned, mert nincs több fizetés nélküli szabid 🙂
     Hogy mikor érsz rá / mikor akarod bejelenteni, azt neked kell tudnod 🙂 a 30 nap kötelez, azaz ha bejelentetted, 30 nap múlva munkába kell állnod. Persze ha ők felmondanak, akkor nem, de hát ezt nem biztos, hogy közlik előre…
     Üdv:

     Ági

 48. Kedves Ági!

  Január 19-én lejár a GYES-em az első gyermekemmel.
  Május közepén érkezik a kistestvér. Arra a 4 hónapra nem kívánok munkába állni. ezt a munkáltatóm is tudomásul vette. Kötelező-e kivennem az összegyűlt szabadságokat, vagy január 20-tól kiírathatom magam táppénzre a szülésig. A második gyermek után visszatérek dolgozni, akkor egyben kivetetem -e a szabikat?

  Köszönettel: Mixiszi

  • Kedves Mixiszi!

   A törvény azt mondja, hogy a munkáltatónak a szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett a tárgyévben kiadni (ez az ok a te fizetés nélküli szabid volt), az ok megszûnésétõl számított hatvan napon belül ki kell adni. Ha tehát 19.-ével lejár a fizetés nélküli szabi, s te 20.-ától valóban táppénzre kényszerülsz az állapotod miatt, akkor nem tudja kiadni, hiszen nem lehetsz táppénzen és szabin egyszerre. Ha pedig nem tudtad kivenni, akkor a második baba utáni visszatéréskor kell kiadnia, vagy ha akkor jogszerűen fel tud mondani, akkor kifizetnie.
   Üdv:

   Ági

 49. Kedves Ági!

  2013. február 3-án jár le a GYED-em mivel betölti a kislányom a 2. évét. Jeleztem a főnöknőmnek személyesen hogy a felhalmozódott szabadságok kivétele után szeretnék visszamenni dolgozni.
  Nem sok jóval biztatott, mivel a tulajdonos jelenleg semmilyen bővítést nem enged a cégnél, sőt további létszámleépítést szeretne elérni, de semmi konkrétat nem mondott. Megállapodtunk hogy majd érdeklődök telefonon nála, ő pedig addig megpróbál a tulajdonossal beszélni, hogy visszavesznek-e vagy sem.
  Meglátásom szerint a cég időhúzásra játszik, hiszen egy másik kolléganőmmel ugyanezt eljátszották. Neki fél évvel idősebb a gyermeke. Őt a mai napig hitegeti a cég. Valószínűleg azt szeretnék, hogy mi mondjunk fel, ha időközben találunk másik állást, így a cég anyagilag sokkal jobban jár.
  Kérdésem, hogy jelezzem-e írásban is a cégnek/ügyvezetőnek a visszatérési szándékomat, hisz úgy tudom arra kötelesek valami konkrétat reagálni?
  Ha azt a választ kapom, hogy nem tudnak állást ajánlani, akkor jogosult vagyok-e az állásidőre, mivel úgy tudom a gyerekem 3 éves koráig nem mondhat fel a cég.
  Elolvastam minden bejegyzést, cikket az állásidővel kapcsolatban az oldaladon, de mivel én eddig még nem is hallottam erről a fogalomról és szerintem a munkába visszatérő Anyukák 99%-a sem, ezért ez elég fehér folt a számomra.
  Várom válaszodat!
  Üdvözlettel
  Barbara

  • Kedves Barbara!

   Az első és legfontosabb dolog: ha megszünteted a fizetés nélküli szabit, nem vagy védett a gyermek 3 éves koráig, tehát van olyan eset, amikor jogszerűen felmondhatnak. Erről többet ide kattintva olvashatsz, illetve ennek a postnak a 2. részében.
   Ha tehát visszatérsz, kockáztatod, hogy elküldenek. (Nem azt mondom, hogy ne menj vissza, csak szólok, hogy ez is benne van a pakliban, pláne, annak alapján, amit írtál.)
   Ha mégis megléped ezt, akkor azt javaslom – a másik időhúzós esetet tekintve – hogy írásban jelentsd be, lehetőleg olyan módon, hogy bizonyítható legyen a későbbiekben. A tájékoztatás megkapása után 30 napja van a munkáltatódnak, nem húzhatja tehát ennél tovább. Vagy foglalkoztat, vagy felmond jogszerűen, valós, okszerű indokkal!
   Állásidő – éppen azért, mert már nem köteles foglalkoztatni, nem vagy védett, felmondhat neked – nem jár…
   Üdv:

   Ági

 50. Kedves Ági!

  A segítségedet szeretném kérni. Önkormányzati intézménynél dolgoztam, onnan mentem GYED-re. Közben az intézmény egyházi fenntartásba került, én önkormányzati állományban maradtam. Kisfiam betöltötte a második életévét, jelenleg még GYES-en vagyok, de szeretnék visszamenni dolgozni. Sajnos azonban a mi településünkön is inkább leépítik a közszférában dolgozókat, mint, hogy alkalmazzák, tehát én is egy újabb “éhes száj” lennék, akire nincs szükség. Jól értelmezem, hogy az új törvényi szabályozás szerint könnyedén elbocsáthatnak és nincs védelem? Az én olvasatomban a “nincs a képességének megfelelő munka” nagyon könnyen ráhúzható bárkire. Ugye nem tévedek, és bármikor kipöccinthetnek és a felmondási védelem már nem létezik? Kérlek, segíts nekem értelmezni ezt, és szeretnék tanácsot kérni Tőled, hogy tehetnék-e valamit a saját védelmemben? Nem végkielégítést szeretnék, hanem munkát.
  Segítségedet előre is nagyon köszönöm

  Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   Bár jócskán megnyirbálták a jogokat, azért van egy kis jogi segítség! A közalkalmazottak esetében a felmentésnek van néhány speciális szabálya: bizonyos felmentési esetekben (megszűnt tevékenység, létszámcsökkentés) a munkáltatónak tájékoztatnia kell a munkavállalót, hogy van-e a munkáltatón belül, a munkáltató irányítása alatt álló másik munkáltatónál, illetve a munkáltató fenntartója által fenntartott más, e törvény hatálya alá tartozó munkáltatónál az elküldendő munkavállaló iskolai végzettségének és szakképzettségének, szakképesítésének megfelelő másik betöltetlen munkakör. Ha van, ezt fel kell ajánlaniuk, s neked 2 munkanapon belül nyilatkozni kell, hogy elfogadod-e. (Erről többet a hatályos törvényben olvashatsz, http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV, 30. §-tól kezdve)
   Tehát ha a munkaköröd meg is szűnt, akkor sem olyan könnyű megszabadulni tőled. Tény azonban, hogy ha sehol nincs ilyen munkakör, akkor tényleg nem tudnak foglalkoztatni, s az is tény sajnos, hogy ha felmentenek, de mégis van az előbb említetteknek megfelelő munkakör, amit te megtudsz, csak per útján szerezhetsz érvényt a jogaidnak. Javaslom, hogy egyeztess először is, mik a lehetőségek, kezdeményezz beszélgetést a főnökkel, személyzetissel… Nem erőszakosan, csak határozottan, udvariasan! Neked is nézned kell az üres állásokat, nyitott szemmel kell járni, és alkalomadtán azonnal lecsapni egy üres munkakörre, ha meghirdették, jelezve, hogy te jó vagy rá, és visszatérnél fizetés nélküliről… azért csak úgy bármikor bármilyen indokkal nem lehet elküldeni senkit, írásos indoklás, valós, okszerű indok kell egy felmentés esetén! S ha te tájékozott vagy az üres állásokat illetően, nem mondhatják, hogy nincs, ha van olyan üres állás, ami megfelel a iskolai végzettségednek és szakképzettségednek, szakképesítésednek.
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon Köszönöm a korrekt és kimerítő választ. Tanulmányozom a jogszabályt is, de már a tájékoztatásodból is sok olyan dolgot megtudtam, ami eddig nekem nem volt tiszta. Remélem, hogy egy kicsit alaposabb ismeretekkel sikerül jól kijönnöm a dologból. Mindenképpen beszámolok róla. Még egyszer köszönöm és kívánok Neked további sok sikert! Természetesen a Bloggerina 2013 versenyben a szavaszatom a tiéd!:)

    • Sok sikert! Ne hagyd magad! 🙂

     Ági

 51. Kedves Agi!

  Olvastam a regebbi bejegyzeseket es meg maradt par kerdesem. Kerem a segitsegedet, hogy tisztan lathassak. Koztisztviselokent(hatarozatlan ideju) dolgoztam, amikor gyedre majd gyesre mentem. Februarban jar le a 3 itthon toltott evem. Kozben szoban jelezte a munkaltatom, hogy megszuntettek a statuszomat.Nem szeretnem ha a munkaviszonyom es a biztositasom megszunne, mert szeretnenk par honapon belul meg babat vallani es ezert ez kulonosen fontos lenne szamomra. Szeretnem megtudni, hogy ebben az esetben ha lejar a gyesem 19-en es en 20-an elmennek betegallomanyba akkor ezzel meghosszabbithato-e a munkaviszonyom? Ilyen esetben is (marmint,h tudom,h megszunt a statusz) jelezni kell a munkaltatom fele a vissazteresi szandekomat?

  Nagyon varom valaszod! Koszonom elore is a segitsegedet!

  • Kedves Babi!

   Ugyan a jogviszonyod meghosszabbodik, mert keresőképtelenség alatt nem indulhat el a felmentési idő, de felmenthetnek betegállomány alatt is. Tehát nem nyersz sokat az akcióval, sőt, akár azt is veszélyeztetheted, hogy a munkáltatód táppénzcsalás alapos gyanúja miatt vizsgálatot kérjen az orvos ellen… és ekkor – a tapasztalat szerint – semelyik orvos nem kockáztat tovább, hanem azonnal keresőképesnek nyilvánít. A betegállomány betegség esetére van, tudom, hogy ez most szigorúnak hangzik, de ez a szabályozás! Örökké amúgy nem maradhatsz táppénzen, s ha felmentenek táppénz alatt, ha megszűnik a táppénzed, akkor a következő naptól indul a felmentési időd, akkor is, ha időközben esetleg várandós leszel. És ha letelt a felmentési időd, akkor nincs jogviszonyod…
   Szóval én nem ajánlom, hogy így tegyél 🙁
   Ha tudod, hogy biztosan nem fognak visszavenni, akkor én a helyedben gőzerővel állást keresnék, próbálkoznék. Az átmeneti időben igényelhetsz álláskeresési járadékot, max 90 napig jár, ezalatt biztosított leszel, s tudtommal ez a későbbi babánál is beszámít (de ebben nem én vagyok a jó tanácsadó, mert a juttatások már nem munkajogi kérdések, hanem társadalombiztosítási…)
   Sok sikert, üdv:

   Ági

 52. Szia Ági!
  május közepén tölti második lányom a két évet és én szeretnék visszamenni dolgozni részmunkaidőben (6 óra) május 16-tól, de ezt úgy szeretném megoldani, hogy a felgyűlt szabadságaimat nem veszem ki, csak később, betegség, nyaralás, céges leállás, bölcsi szünetek alkalmával. Jól olvastam, hogy akkor 183 napig erre van lehetőségem? (kb. 60 napom lehet, mert két gyerkőcöt egymás után vállaltunk)
  köszönöm
  Tünde

  • közben folyamatosan búvárkodom és rájöttem, hogy ez azóta megváltozott és akkor 60 nap van a kiadásra? köszönöm szépen válaszodat!

   • Jól búvárkodtál! 🙂
    Ági

  • Kedves Tünde!

   Nem jól olvastad, az a tavalyi szabályozás volt. A fenti cikk végén is ott van az új határidő, idén már ez érvényes: 60 nap. A munkáltatód köteles eme 60 napon belül kiadnia bent ragadt szabadságot. Akkor is, ha te nem szeretnéd 🙁
   Üdv:

   Ági

 53. Felmerült még egy kérdés. Ha 6 órában foglalkoztat a munkáltató, akkor is élhet az utánam járó szocho-kedvezménnyel?
  Megoldható egyébként szerinted ez a 6 órában foglalkoztatás és utána szabadságkivétel, mert nekem így lenne ideális.
  Azt hiszem nincs több kérdésem. 🙂

  • Szia, kedvezményt igénybe veheti, de csak a részmunkaidőd arányában, tehát ha 6 órás vagy, akkor max 75.000 Ft bérre kiszámítva (mert ugye 100.000 a max bér, amire még van kedvezmény). Mint korábban írtam, szabit előbb kell kivenni, és ez a te érdeked is, hiszen így még a régi 8 órás béreddel lesz kifizetve!

   Ági

 54. Van még egy dolog. A munkáltatóm szerint a második lányom után is a gyed első évére jár a szabi, nem csak 6 hónapra, mert a kettő között nem mentem vissza, hanem gyesen voltam 4 hónapot.
  Remélem nem nagyon zavaros, amiket írtam!
  szép napot kívánok!

  • Hááááááát, ez zavaros 🙂
   Semmi köze a szabadságra jogosító idő számításának a GYES-hez, azt kell nézni, hogy a második lánykával igénybe vett fizetés nélküli szabit melyik naptól vetted igénybe. Ha ez 2011. aug. 1-je előtt volt, még 12 hónapra, ha utána csak 6 hónapra jár.

   Ági

   • Szia Ági! Akkor nincs mese, lesz egy szép hosszú nyarunk itthon. 🙂 Én sem szeretném a 8 órás szabikat bekeverni a 6 órás foglalkoztatásba. A szabikat én is úgy gondolom, ahogy an te is. Milyen jó, hogy lehet nálad ilyen okos dolgokat olvasni. Köszönöm szépen a segítségedet. További jó munkát kívánok Neked! Nagyon sok anyukának tudsz nyugodt éjszakákat biztosítani! Ez egy szép hivatás. 🙂

    • Köszönöm 🙂

     • Szia Ági!
      korábban is sokat segítettél már nekem, most ismét kérnélek egy kis megerősítésre!
      idén május 15-én tölti a lányom a 2. évét, leadtam a nyilatkozatot is a te példád alapján, hogy számolják ki a szabadságokat és nyújtsanak információt a foglalkoztatásomról, meg is állapodtunk, hogy a szabadságok kiadása után 6 órában foglalkoztatnak, az én kérésem alapján más munkakörben.
      Engem az érdekelne, hogy a szabadságra milyen bért fognak számfejteni. Van egy besorolási bérem, amivel eljöttem. Akkoriban viszont adtak a dolgozóknak közlekedési támogatást és nyelvpótlékot is. A cég részéről minden évben kaptam papírt, hogy az én besorolási béremet is módosították a bérfejlesztés kapcsán, ez szerepel a bérjegyzékeken is. A szabadságok elszámolásánál csak a besorolási bért fogják figyelembe venni?
      Azt jól olvastam igaz, hogy munkaszerződés módosítást majd csak a szabadságok után írjak alá vagy akkortól legyen érvényes?
      Köszönöm válaszodat és további eredményest munkát kívánok!
      Erixa

      • Kedves Erixa!

       A szabadságokra már az időközben megvalósított béremeléssel korrigált bért kell fizetnie a cégnek, szerencsés, hogy te kaptál minden évben tájékoztatást, így tudod, mire számíts! A közlekedési támogatás gondolom – ahogy a nevében is benne van -a közlekedés támogatására szolgál, azaz ha a dolgozó a lakhelyéről a munkavégzés helyére utazik, ha tehát te nem utazol, mert nem jársz munkába, szerintem nem jár. A nyelvpótlék is kérdéses kissé nekem, hogyan van megfogalmazva az erre való jogosultság a munkaszerződésedben? Pontosan milyen szavakkal van leírva, hogy mikor, mely esetekben jár? Mert ha korábban, mondjuk amikor nyári szabin voltál 2 hétig, akkor is kaptad, akkor most is kéne adniuk, hiszen ez is szabadság…
       Szabadságra a dolgozót amúgy távolléti díj illeti meg. Törvény szerint a távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, valamint az utolsó hat naptári hónapra kifizetett teljesítménybér és bérpótlék figyelembevételével kell megállapítani. A távolléti díj kiszámításakor figyelmen kívül kell hagyni azt a munkabért, amelyre a munkavállaló a távollét tartamára munkavégzés hiányában is jogosult, ha tehát neked úgy van megfogalmazva, hogy nyelvpótlék nem jár a munkavégzés hiányában, akkor csak az emelt alapbérre számíthatsz. Szerintem erre nyugodtan kérdezz rá, de előbb nézd meg a pontos feltételeit.
       A 6 órás foglalkoztatásról a módosítást úgy írjátok meg, hogy csak a szabik kiadása után lépjen életbe!
       Üdv:

       Ági

       • Szia Ági!

        Előkerestem a szerződésemet, sehol nincs leírva, hogy milyen esetben jár nyelvpótlék. A gond az egyébként, hogy mióta eljöttem változtattak ezen a rendszeren, mert mindenkinek beépítették a fizetésébe és ilyen címen külön már nem jár juttatás. Régebben is kaptam szabadság esetén nyelvpótlékot is. A másik ami még gond lehet, hogy most más munkakörbe kértem magam (külkerről megyek át könyvelésre) és ott lehet nem kell ilyen mértékben nyelvet használni, erre hivatkozva lehet majd nem adják meg, nem csak a szabadságban, hanem az új béremben sem, ami ellen szerintem nem is tehetek semmit.

        • Szia, hát ha a munkaköröd is más, s ott nem kell a nyelvhasználat, akkor jogos, hogy nem is fizetnek érte. Max. azt tudod megtenni, hogy finoman megérdeklődöd, van-e valaki ugyanabban a munkakörben, aki szintén tud nyelvet, de nem használja. Ha neki jár, akkor neked miért ne, ha neki nem jár, akkor neked sem fog…
         Sok sikert:

         Ági

 55. Jó napot

  Kis segítséget kérnék a szabadságommal kapcsolatba.2001 április 13-án szültem .Elötte beteg ácsin voltam mert nem dolgozhattam veszélyes anyag miatt.2004 május 10 én szültem a második gyermekem.Sajnos 6 hónaposan beteg lett.3 éves volt mikor kiderült az asthmája-Így maradtam gyesen.Mielött még lejárt volna a gyes meg kaptam a papírt így folyamatosan fen állt a gyes.Most voltunk kontroll vizsgálaton valószínű májuba már nem kapom a gyest utána.Így megyek vissza dolgozni.Viszont nem tudom mennyi szabadság jár a 3 éves kor elötti időre.Mind a két gyereknél jár vissza vagy nem?És hány nap?Jó lenne tisztába lenni vele.

  Előre is köszönöm a segítséget

  NYitrai Hajnalka

  • Kedves Hajnalka!

   Nem szoktam senkinek kiszámolni a szabadságát, mindenkit arra buzdítok, hogy maga számolja ki, itt a blogon minden információ megvan hozzá, csak olvasni kell, és 4 alapvető matematikai műveletet elvégezni: összeadni, kivonni, osztani, szorozni. Ezt pedig mindenki tud! Nem is adtál meg minden szükséges adatot magadról, így kérlek, hogy vedd a fáradtságot, és olvasgass egy kicsit. Ha jobb oldalt a címkék mezőben a szabadság szóra kattintasz, akkor az összes ebben a témában írt cikket megtalálod. Van mind a közalkalmazotti, mind az Mt. hatály alá tartozó anyukákra konkrét számítási példa (ezt sem írtad meg, hogy melyik vagy :-)), s a régebbi cikkek között azt is megtalálod, hogy mi alapján, mennyi jár neked.
   Kérlek, ülj neki, és tölts el vele egy kis időt! Hidd el, megéri! Ha kész vagy a számítással, írd meg ide nekem, hogy részletesen mit számoltál, s leellenőrzöm, ha szeretnéd!
   Üdv:

   Ági

 56. Kedves Ági!
  Az Ökomamáknak tartott előadásodon sajnos nem volt módom megkérdezni tőled, s azóta sem találtam választ, ezért most itt kérem a segítséged.
  Említetted, hogy a gyermekek után járó pótszabadság akkor is jár, ha gyed-gyes alatt elfelejtkeztünk kérni.

  Gyermekeim előtt egy állami kutató intézetben dolgoztam közalkalmazottként, a státuszom folyamatos, de 2012-ben nagy átszervezések voltak, új HR-bérszámfejtés alá tartozunk, új ügyintézőkkel. Első gyermekem 2010 májusban született, ott tgyáson, majd gyeden voltam, s még a gyedem alatt 2011 októberében született a második, vagyis újra tgyáson voltam, s azután újra gyeden. 2010 és 2011 évben úgy nyilatkoztunk, hogy a gyermek után járó pótszabit az apa kapja. Viszont 2012 óta járna mindkettőnknek. Tavaly januárban, amikor kértem ezt, azt mondták nem jár, most idénre már jár, de tavalyra visszamenőleg nem kérhetem — mondták. (Bárhogy is, 4 napról van szó)
  Élénken él bennem az előadásod egy mondata, hogy “szabadság soha nem veszik el”, de mit tudok tenni, ha mondom, hogy jár, ők meg mondják, hogy nem jár? Van esetleg valami konkrét jogszabályhely, amire tudok hivatkozni?
  Köszönöm válaszod!

  • Kedves Brigi!

   Jár, ne hagyd magad! Ha azt a válasz kapod, hogy nem jár, kérdezz vissza, miért nem? Mondják meg pontosan, hogy miért nem akarják megadni, hol van az leírva, hogy nem jár? Mondjon konkrét törvényi hivatkozást (nem tud, nincs ilyen :-)). Ha erre az a válasz, hogy mert nem igényelte az anyuka akkor a viszont válasz az, hogy mert Önök nem tetszettek nyilatkoztatni engem. Ha tetszettek volna, akkor nem maradt volna el. No, és kinek a hibája, hogy a nyilatkozatot nem küldték el neked? Hát, biztosan nem a tiéd. Ha az összes többi közalkalmazottat lenyilatkoztatták, akkor téged miért nem? A passzív állományosokról sem szabad elfelejtkezni! Márpedig itt úgy néz ki, ez történt! Ne hagyd magad, nem “nyelhetik be”! Arra azonban figyelj, hogy nem 4 napot fognak adni, mert időarányosan jár, azaz a fizetés nélküli szabid első 6 hónapjáig! Amire hivatkozhatsz, az az Mt. ugyanis azt, hogy mely időe jár szabadság, azt a közalkalmazottaknál is az Mt. – mint háttérszabály – adja meg:
   115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és
   pótszabadságból áll.
   (2) Munkában töltött idõnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában

   c) a szülési szabadság,
   d) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának,


   tartama.
   Sok sikert!

   Ági

 57. Kedves Ági!

  Kérem, legyen kedves segíteni nekem!
  Helyzetem nagyon komplikált és közel sem egyszerű. 1990. december 23-án született a fiam. Vele 14 éves koráig voltam Gyesen, mert súlyosan beteg volt. /2004/.
  Közben állami gondozott gyermeket neveltem mint nevelőszülő, akivel további 3 évet voltam Gyesen 2007-ig.
  Ezután Édesanyámat ápoltam haláláig, majd ezt követően Drága Édesapámat, egészen 2012. október 26-ig, a haláláig. 93 éves volt. A fizetés nélküli szabadságomat 2013. 12. 31-ig kaptam, de Édesapám halála miatt kértem a munkába való visszavételemet 2013. január 1-vel. / 2012.okt.26 és dec.31 között még járt törvényesen az ápolási díj/ Szóval a lényeg 22 évig nem dolgoztam. Előtte 8 évig egy utazási irodában és azóta is ott van a munkaviszonyom. A kérdésem: a cég kiírta a szabadságomat ami szerintük 28 nap szerintem 56 de már ez sem érdekel, mert megmondták, hogy ennyi év után, ráadásul át is alakultak ezek a papírok már nincsenek meg. Biztosak benne hogy kivettem 1990-ben a szabimat én meg tudom, hogy veszélyeztetett terhes voltam és nem vehettem ki. Amit kérdezni szeretnék. Kiadták a 28 nap szabadságomat minimálbérrel. Most 2 napja küldtek egy munkaszerződés módosítást, hogy 2013. jan. 1-vel visszamenőleg módosítanak és ebben a bérkategóriában leszek. Kérdésemre hogy miért minimálbér, azt mondták, hogy mindenkit annyival vesznek fel, meg hogy nagyot változott azóta a világ és meg sem fogok felelni, majd 1 hónap múlva megnézzük fel tudok e a mai technikához tudáshoz zárkózni. Senki nem mondja meg az irodában, hogy mennyit is keresnek, de annyit sikerült megtudnom, hogy akit tavaly minimálbérrel alkalmaztak, már annak is emeltek. Nem tudom, hogy ez így szabályos és törvényes-e hogy nem emelik a fizetésem? Igaz hogy 22 évig távol voltam de igazoltan és nem én választottam, az élet hozta így, de a munkámat illetőleg semmi nem változott azóta csak ma már mindent számítógéppel csinálnak, amit meg lehet tanulni. Ismerem és tudom kezelni, csak a saját rendszerüket kell megismernem a gépen. 30 év munkaviszony van mögöttem ennél a cégnél még ha nem tényleges munkavégzéssel telt is, vajon megtehetik-e hogy nem korrigálják a béremet, hanem mint új felvettet kezelnek, kezdő fizetéssel? Nagyon várom a válaszát mert még nem írtam alá a szerződés módosítást és nem tudom mit tegyek? Harcoljak a béremelésért, igazam van-e vagy hagyjam és írjam alá mert nekik van igazuk? Még annyi, ha nem felelek meg a vizsgán akkor úgyis elküldenek alkalmatlanság miatt de hogy addig mennyi fizetést kapok az nem mindegy. A munkaköri besorolásom változatlan maradt csak a bérbesorolást módosítottak, ráadásul odaírtak hogy közös megegyezéssel. Mi történik ha én ezt nem írom alá?

  Elnézést a terjedelem miatt. Tisztelettel Nagy Mérta

  • Kedves Márta!

   A törvény úgy rendelkezik, hogy a munkáltató a távollét megszûnését követõen ajánlatot tesz a munkavállaló számára a munkabér módosítására. Ennek során a munkavállalóval azonos munkakörû munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó. Tehát a többiek béréhez kell igazítani, vagy az adott munkakörben dolgozókéhoz, vagy ha ilyen nincs, a teljes céges emelést kell figyelembe venni.
   Üdv:

   Ági

 58. Kedves Ági!
  A tanácsát szeretném kérni! Jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok a gyes idejére. Májusban telik le, de nem tudok visszamenni dolgozni a céghez (munkaidő beosztás miatt), bár a munkáltató visszavenne, tudna munkát adni.Szeretnék közös megegyezéssel eljönni a cégtől. Mikor jelentsem be,hogy nem mennék vissza? Amikor lejár a gyesem, vagy töltsem le a bennmaradt szabadságaimat és csak azután? Van egyáltalán ennek jelentősége az én szemszögemből nézve?

  • Kedves Melinda!

   A Közös megegyezés azt jelenti, hogy mindkét fél beleegyezik, azaz ha esélye van annak, hogy a cég nem egyezik bele, akkor érdemes időben elkezdeni egyeztetni, nehogy gond legyen. Ha a cég belemegy, én ajánlom, hogy a szabadságokat adják ki, addig még maradj állományban – így a biztosítotti jogviszonyod is tart még.
   Abból semmi bajod nem származik, ha hamarabb szólsz róla, és a szabik kiadásáról is megegyeztek. Ha április elején szólsz nekik, hogy szeretnél bemenni, egyeztetni erről, biztosan nem késel el semmivel.
   Üdv:

   Ági

 59. Kedves Ági!
  Segítségét szeretném kérni, szabadságos napjaim tekintetében. Már voltam TB ellenőrnél, ügyvédnél, de az előbbi semmi, utóbbi jogszabályi segítséget tudott csak adni.Pedagógusként dolgozom, ezéert a 21alap+25 nap pótszabadsággal számoltam. Egy kalkulátorral kiszámoltam a szabadságos napjaim és szeretném, ha leellenőrizné.Tehát mivel veszélyetetett terhes voltam: 2009.01.01-2009.02.01. betegszabadságra 4 nap.
  2009.02.02.-2009.07.20. Szülési szab. 21 nap.
  2009.07.21-2011.02.01. (ezalatt GYED első évére)46 nap.
  gyerek utáni pótszabadság 3 nap.
  Ez összesen 74 nap, melyből kivettem 52 napot 2011.02.02-2011.04.15-ig.
  2011.04.16-án megszületett második kisfiam.
  2011.04.16-2011.10.01. szülési szabadság 21nap.
  2011.10.02-2012.04.01 Gyed első féléve 23 nap.
  Gyerek utáni pótszabadság 2 nap.
  Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel:M Iza

  • Kedves Iza!

   Jónak tűnik :-), kivéve, hogy a második alkalommal már két gyermek után jár a pótszabi, azaz nem 2, hanem 4 nap.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm a válaszát, megnyugtatott vele. Igazság szerint a kalkulátor 6 nap pótszabadságot számított a két gyerekre, de mivel azt olvastam valahol, hogy a gyermek születésének évében jár először a gyerek utáni pótszabadság, utána pedig csak ha már újra dolgozok, ezért írtam a 2 napot a második gyerkőc születése után. De azért nyilván jobban örülök, hogy pozitív irányban változott a végeredmény.Emellett szeretnék gratulálni és megköszönni, hogy ebben a mai rohanó világban van energiája, hogy segítséget nyújtson a kissé elveszett anyukáknak! Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a lapra, sok érdekeset olvastam itt és a jövőben is ezt tervezem.Kívánok sok energiát és kitartást!
    Üdv. Iza

    • Kedves Iza!

     Igen, több helyen lehet ilyen olvasni, de a jelenleg hatályos törvényben – s a korábbiban – sincs semmi, ami erre utalna, azaz kérd csak a szabit!
     Köszönöm az elismerést, jól esnek a dicsérő szavak 🙂
     Üdv:

     Ági

 60. Kedves Ági,

  a segítséged szeretném kérni szabadság kiadásával kapcsolatosan. A gyed lejárta után szeretnék visszamenni dolgozni 4 órába. A gyed lejárata után 2 nap szabadságra van szükségem és utána már tudok dolgozni menni. A munkáltatóval leegyeztettük és részéről sincs semmi akadálya a dolognak. 56 nap szabadság jár a korábbi időszakra és 2013 évre még arányosan 24 nap. Az 56 nap szabadságot ki kell adnia rögtön a munkavállalónak vagy a gyes lejárata után is lehetséges (már 8 órás munkaviszonyként). A korábbi bejegyzéseket olvastam és az Mt.123 §-ban található 60 napról is tudok. A munkáltatóm azt állítja két jogviszonyom lesz és a szabadságot ki kell vennem rögtön ahogy munkába állok és 8 órás munkaviszonyként számfejti, viszont a 4 órás szerződésmódosításom már érvénybe lép erre az időszakra és a gyest is megigényeltem. Korábban olvastam a 8 óra és a gyes nem fér meg egymás mellett. Továbbá a felmondási védelem is érdekelne ha 8 órában számfejti a szabadságot, akkor le kellene mondanom a gyesről és a fizetés nélküli szabadságot meg kellene szüntetnem, ha jól értelmeztem.

  Segítségedet előre is köszönöm

  Kiss Éva

  • Kedves Éva!

   Ha a fizetés nélküli szabadságot megszünteted, akkor a munkáltatónak ugyanabban a jogviszonyban kell foglalkoztatnia téged, s 60 napon belül kiadnia a szabikat. Ha részmunkaidőben térsz vissza dolgozni, akkor a szerződésmódosítás csak a szabik után lépjen érvénybe, mert a szabikat a mindenkori érvényes szerződés szerint számfejtik. A 8 órás szabik kiadása alatt GYES-t nem kaphatsz, csak utána.
   A másik verzió, hogy maradsz a korábbi jogviszonyodban igényelt fizetés nélküli szabin, s mellette egy másik jogviszonyt köttök, határozott időre a 3. életévéig a gyermekednek. Ekkor a szabikat nem kell kiadnia, hiszen nem tudod azokat a fő jogviszonyodban kivenni, hiszen ott még fizetés nélkülin vagy. Ha részmunkaidőben mész így vissza, heti 30 órát meg nem haladó időtartamban, a GYES-t nem kell lemondanod.
   Az első esetben nem leszel védett, hiszen nem vagy fizetés nélkülin, adott esetben megfelelő indoklással felmondhat neked. A második eset egy új jogviszony, azaz a régiben továbbra is védettséged van, hiszen fizetés nélkülin vagy, s az új jogviszonyodat pedig az Mt. szerint mondhatja fel, ha akarja, ha tudja. A korábbi abszolút védettség megszűnt, csak akkor vagy teljes “biztonságban” ha a fizetés nélküli szabit igénybe veszed.
   Remélem, érthetően írtam le neked 🙂
   Üdv:

   Ági

 61. Kedves Ági!
  Még egy kérdést szeretnék feltenni. Ha GYED után letöltöm a felgyülemlett szabadságom és mégis szeretnék a gyerkőc 3 éves koráig otthon maradni, igényelhetek GYES-t vagy akkor már mindenképp vissza kell állnom munkába a szabadság letelte után. Van erre valamilyen jogszabály?
  köszönettel: M.Iza

  • Kedves Iza!

   A fizetés nélküli szabit egy anyuka általában azért szakítja meg, mert dolgozni szeretne. Erre pedig a munkáltató – jó esetben – úgy készül, hogy újra foglalkoztatni tudja, azaz munkát ad neki, sok esetben átszervezi az addigi feladatokat, munkaköröket, beosztottakat. Ha tehát valaki mégsem szeretne visszamenni dolgozni, azt úgy vélem, illik közölni, pláne, ha arra gondolok, hogy akár meg is szüntethetik valakinek a munkaviszonyát, hogy az anyukát visszavegyék. Jobb tehát erről szerintem egyeztetni, ha nem szeretnél a munkáltatóddal kitolni. Azonban jogod van újra fizetés nélküli szabit igényelni, mégpedig 15 nappal előtte kell írásban megtenned. Ekkor – ha nem dolgozol és nem vagy szabin, hanem újra fizetés nélkülin vagy – jár a GYES is, újra kell igényelni.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm a választ! Az a helyzet, hogy én a munkáltatómnak is megmondtam mi a helyzet, csak most anyagilag így jövünk ki jobban. Nem akarok senkivel kitolni, hiszen magam sem szeretnék kiszámíthatatlan helyzetbe kerülni. Csak végül jogilag sem akartam, hogy a végén én járjak pórul. Köszi. Iza

    • Szia Iza!

     Ha ők is tudják ezt, akkor szerintem nem lesz gond, hiszen akkor nem áll fenn a veszélye, hogy valóban visszavárnak, s számolnak veled, a munkáddal!
     Üdv:

     Ági

 62. Kedves Ági !
  Már régebben is feltettem a kérdést lehet ,hogy válaszoltál is de nem találom igy mégegyszer szeretném megkérdezni ,hogy miért akar vajon a munkáltatóm fizetés nélküli szabadságot kiirni nekem?2008 -Ban született első gyermekem 2011 ben pedig a második igy ebből kifolyólag gyeden voltam most lesz a kicsi áprilisban 2 éves és ugye most leszek gyesen a 3.évben.Én érdeklődtem esetleg valami más munkakörben vissza tudnék-e menni de nem tudnak csak a régi munkakörömbe visszavenni ami ugyan részmunkaidő volt de váltott műszak egyik héten délelőtt másik héten délután ezt nem tudjuk sehogyan sem megoldani nincs segítségem nagymama,bébiszitter stb tehát nem tudok visszamenni igy úgy döntöttem maradok még a 3.évig gyesen .Viszont a tb-ügyintéző hölgy amikor ezt leirta nekem e-mailbe annyit irt ápr.25 től jövö áprilisig vegyek ki fizetés nélküli szabadságot és ez az amit én nem értek ha gyesen vagyok erre mi szükség van?Ezzel akarnak trükközni ,ha gyes után visszamegyek ne kelljen annyi szabit kiadni nem értem .Segítenél átlátni jobban a helyzetet?Ha nem találnak addig nekem más munkakört nem valószínű ,hogy vissza tudok menni dolgozni.
  Segítséged előre is köszönöm!
  Üdvözlettel
  Mónika

 63. Kedves Ági!

  Május 10-én lejár a gyesem. 78 nap szabi jár nekem 2 gyerkőc után.
  Kérdésem az lenne, hogy lehet-e olyant csinálni, hogy ebből kivennék 20 napot, utána dolgoznák pár hónapot, majd a többi szabit kivenném?
  Szóval meg lehet-e szakítani a szabikat, vagy ha elkezdtem kivenni, akkor ki kell vennem az összeset. Pénzben nem szeretném megváltani, mert szabira lenne szükségem.
  Köszönöm

  • Kedves Hajnalka!

   A felgyülemlett szabadságokat a munkáltatónak ki kell adnia 60 napon belül, ezen nem lehet változtatni. Ha több szabadság napod van, mint ami 60 nap alatt “elfogyna”, akkor tovább vagy szabadságon. Alapszabály, hogy a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni, tehát nem halogathatod tovább.
   Üdv:

   Ági

 64. Iskolatitkár vagyok egy zeneiskolában és szeretnék segítséget kérni.
  Egy zenetanár jelenleg GYES-n van, a lejárta 2013.10.27., és szeretne előbb visszajönni, pontosabban a tanév kezdéskor / 09.01 / egész állásba dolgozni.
  Mennyi szabadságot kell kiadni számára és mely naptól kell megszüntetni a GYES-t.
  A segítséget előre is köszönöm! Zsuana

 65. Kedves Ági!

  Nem találtam erre vonatkozóan írást, ezért kérdezném, hogy mi a helyzet akkor, ha megegyezek a munkáltatómmal, hogy az eddigi 8 órás munkaviszony helyett 6 órában fogok dolgozni (hurrá, ez nekem jó, és örülök, hogy belementek :-)), akkor a gyes után kiadott szabadságok idejére még a régi, 8 órás munkabérem jár nekem, vagy adhatják már a 6 órásat? Azt mondták, hogy majd kell munkaszerződésmódosítás, ami rendben is van, de ragaszkodhatok hozzá, hogy a szabadságok idejére még a régi béremet fizessék? Végülis azokat a szabadságokat a 8 órás munkaviszonyom fennállása alatt kaptam, és ha akkor vettem volna ki, akkor 8 órás bért fizettek volna rá.
  Előre is nagyon köszönöm a válaszodat, mert fontos számomra, hogy ne kardoskodjak olyanért, ami nem jár, ha már sikerült 6 órában megegyezni, viszont majd 4 hónapnyi szabadságom ragadt benn (2 kislányom született), ez már pénzben is jelentős különbség.
  Még egyszer nagyon köszönöm,
  Zsóki

  • Szia Zsóki!

   Ebben a postban találod meg a választ a szabi kivételéről: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsagok-kivetele-es-a-gyes-kapcsolata-tudnivalok-a-szabadsagrol-3-resz
   Röviden: azzal az óraszámmal kell kifizetni, ami éppen az érvényes munkaszerződésedben van, azaz csak a szabik kivétele után módosítsatok (vagy ha előbb írjátok alá, csak ekkor később lépjen érvénybe)!
   Jogod van a 8 órás kifizetéshez, jól gondolod, ne hagyd magad!
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm a válaszodat.
    Meg tudnád mondani, hogy mi ennek a jogszabályi alapja? Hol találom meg az erre vonatkozó jogszabályt?
    Én ugyanis azt gondolnám, hogy a szabadságokat annak a szerződésnek az alapján kell kifizetni, amelynek hatálya alatt azok keletkeztek, nem pedig a kiadáskor érvényben lévő szerződés szerint.
    Nagyon fontos számomra a válaszod, mert most jutottunk el oda, hogy a 6 óráról a módosítást rögtön a gyes után érvénybe akarják léptetni, és ezért mondják, hogy a gyes után kiadandó, eddig felgyülemlett 72 napomat már az új, 6 órás szerződés szerint fizetik ki.

    Válaszodat várom és előre is köszönöm,
    Zsóki

    • Kedves Zsoki!

     Mt. 124. § (2) A napi munkaidõ mértékétõl eltérõ munkaidõ-beosztás esetén, a munkavállaló a szabadság kiadása során a beosztással azonos tartamra mentesül munkavégzési kötelezettsége alól és a kiadott szabadságot ezzel egyezõ óraszámban kell elszámolni és nyilvántartani.
     Ez alapján egyértelmű 🙂
     A cég ne akarjon addig módosítani, míg ki nem vetted a 8 órás szabikat, ellenkező esetben igencsak megsérti az Mt. egyik alapelvét
     6. § (2) A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszemûség és a tisztesség elvének megfelelõen kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell mûködni és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.
     Az én olvasatomban eléggé a munkavállaló jogos érdekének megsértése valami olyan aláírására rávenni, amivel a munkavállaló fizetése 25%-kal csökken… holott nem is kéne ezt még aláírnia…
     Továbbra is csak annyit tudok mondani: nem kell aláírnod, vagy ha megteszed, kevesebbet kapsz a szabira.

     Ági

     • Kedves Ági!

      Köszönöm a választ. Most ott tartunk, hogy egy köztes megoldást javasoltam, a szabadságoknak csak egy részét, kb. 65-70%-át kértem 8 órás bérrel kifizetni, hátha ezt a cégvezető jobban elfogadja, és ez még nekem is jó.
      Viszont a kérdésem a következővel kapcsolatos: Egy hét múlva letelik a gyes, és kérdezném, hogy az Mt. vagy bármi más szerint van-e addig valamilyen kötelezettségem (mint pl. volt a gyes letelte előtt 60 nappal bejelenteni a visszatérési szándékot). Gondolok itt konkrétan egyrészt arra, hogy a munkáltatónál mindenkivel új szerződést kötöttek az elmúlt években a jogszabályi változásokra hivatkozva, és ezt elvileg nekem is alá kellene írni (legalábbis a kapott tértivevényes levélben arről tájékoztatott a munkáltatóm, hogy a gyes leteltének utolsó napjáig ezt alá kell írnom), ill. a szabadságokat a munkaügyön “ki kellene írni”, alá kellene írnom az ezzel kapcsolatos dokumentumot. Ha ezt elmulasztom, és arra várok, hogy a javaslattételem után a munkáltató keressen meg, akkor azzal követek el valamilyen kötelezettség- vagy jogszabálysértést? Az új módosítások törvény erejénél fogva módosítják az én régi szerződésemet, és akkor 8 órával az eredeti továbbél?
      Válaszodat várom, tudom, hogy tartod a beérkezési sorrendet, de ha jövő szerda előtt tudnál nekem válaszolni, akkor nagyon sokat segítenél.
      Előre is köszönöm,
      Zsóki

      • Kedves Ági!

       Időközben – kellemes meglepetésként – jelentkezett a munkáltatóm, és felajánlották, hogy a szabik felét fizetik ki 8 órában, csak a másik felét 6 órában. Elfogadtam az ajánlatot, azt hiszem, ennél jobbat nem tudtam volna kihozni a helyzetből.
       Mindenesetre nagyon köszönöm a válaszaidat, a honlapod hihetelenül hasznos, ezúton is gratulálok hozzá!
       Zsóki

       • Örülök, hogy időközben rendeződött, ha te ezt így bevállaltad, lelked rajta 🙂

      • Kedves Zsóki!

       Ne haragudj, de nem értem, milyen új munkaszerződést kötöttek a többiekkel… miért? Ha az Mt. változik, akkor az kihat az érvényes szerződésekre is, ezért nem kell újat kötni, max módosítani vmit a régiben, ha az már nem érvényes az új Mt. szerint. De a legtöbb esetben ez sem szükséges. Így azt sem tudom megmondani, hogy ha valamit aláírsz, milyen hatással van a szerződésedre. Ezt csak akkor tudnám megmondani, ha pontosan látnám annak a tartalmát, amit alá szeretne íratni veled.
       Ha a fizetés nélküli szabadságod lejárt, akkor erről a munkáltatódnak tudnia kell, nem kell neked ezt külön bejelentened, de jobb, ha rákérdez az ember ilyenkor a lejártát megelőző napokban, hogy hogyan tovább, ugye akkor most szabin leszek, s bemenjek-e kiírni őket. A szabadságok kifizetésére nem is tehetnél javaslatot, hiszen az, hogy mennyivel fizeti ki, nem megállapodás, egyezkedés kérdése, így arra nem tudok neked mit mondani, hogy ha ő nem jelentkezik, annak mi lesz a következménye. Erről nem is szabadna gondolkoznunk, mivel a szabikat ki KELL adnia a 8 órás bérrel. Ha nem szól vissza, akkor vedd úgy, hogy szabin vagy, de azért írj nekik mindenképpen, hogy legyen bizonyítékod, te próbáltál egyeztetni.
       Üdv:

       Ági

 66. Szeretném tudni mennyi szabadság jár nekem,1972 ben születtem,elsö gyermekem 2007 dec 07.én született,2007.11.01töl 2007.12.04.ig táppénz
  2007.12.04töl 2008.05.19 ig gyermekágyisegély
  2008.05.20.tol 2009.12.07.gyed
  2009.12.08.tol2010.06.13.ig gyes
  második gyerekemszületett 2010.07.07.
  2010.06.14töl 2010.11.27.ig gyermekágyi segély
  2010.11.28.tol 2012 07 07 ig gyed
  2012.07.08.tol 2013.07.07.ig gyes
  szeretném tudni mennzi szabi jár most nekem,mert a munkáltatóm nem jol számolt szerinte 47 nap

  • Kedves Andrea!

   Ne haragudj, de senkinek nem számolom ki a szabadságát (ha részletesebben érdekel, hogy miért, akkor ide kattintva megtalálod az okokat, ami miatt amúgy a tiédet sem tudnám kiszámolni :-), mert meg sem írtad, melyik törvény hatálya alá tartozol).
   Viszont a jó hír az, hogy itt mindent megtalálsz ahhoz, hogy magad is ki tudd számolni, négy egyszerű matematikai alapművelet használatával!
   Kattints kérlek ide, itt egyben megtalálod az összes olyan cikket, ami a szabadságokról szól. Olvasd el ezeket, majd a számítási példák alapján (amit itt találsz meg szintén) alapján magad is könnyen végzel vele!
   Sok sikert:

   Ági

 67. Kedves Ági!

  Elég kacifántos lenne a történetem!

  2013. ban fog lejárni a GYES – em kislányommal. Jelenleg ő bölcsödébe jár, én pedig egyenlőre 7-es adószámmal rendelkezve, kézműves termékeimmel próbálom kicsinykét gazdagítani a családi kasszát. Úgy tűnik azonban, újra kopogtatni fog a gólya jövő év májusa körül. Több lehetőségem is lenne a továbblépésre (munka szempontjából) ,érdeklődni szeretnék, hogy mivel járnék a legkifizetődőbben.

  1. eset:
  Ajánlottak egy mellékállást amit (akár tegnaptól) folytathatnék alvállalkozói jogviszonyban. Ez esetben milyen ellátásra számíthatnék jövőre a 2. babóca mellett?

  2.
  A kis manufaktúrámat szeretném felfejleszteni, amiben egy pályázat -nem kis – segítséget nyújthatna, és amit szeretnék kihasználni. A pályázat kb jövő év tavaszán indul el. De a vállalkozás elindítását követően 8 hónapig személyes közreműködés az egyik kikötés. Ebbe ugyebár beleesne a szülés, és a 3 legkeményebb hónap. 🙂 Gyedet pedig, ha jól tudom nem igényelhetnék, ha egyéni vállalkozóként tevékenykednék.

  3.
  Ha sem 1-es, sem 2 -es variáció nem jöhet szóba, akkor mi a teendőm. Egy – viszonylag – nagy vállalattól jöttem el babázni, amire a válság alaposan rányomta a bélyegét, így nem tartom valószínűnek, hogy pár hónapra állapotosan visszavegyenek. Ha nem vesz vissza a cég, akkor mi a teendő? Milyen, milyen összegű támogatásra számíthatok ez esetben? Munkanélkülire kell, hogy menjek? A szabadságaimmal mi történik? Kérhetem e táppénzre magamat?

  Elég összetett a problémám, remélem tud segíteni!

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv:
  N

  • Kedves Noémi!

   Én munkajogi és karrierkérdésekkel foglalkozom, az ellátások pedig nem ide tartoznak, ezek társadalombiztosítási kérdések. Javaslom, hogy ezeket egy TB szakértőnek kéne feltenni, tudom bátran ajánlani az Anyabarát honlapot.
   A 3. pont esetében viszont jó hírem van: amennyiben várandós vagy, s ezt még a fizetés nélküli szabadság ideje alatt közlöd írásban a munkáltatóddal, abszolút felmondási védelmet élvezel, azaz nem küldhetnek el. A fizetés nélküli szabadságok után vagy kiadják a felhalmozódott szabadságokat, s utána munkát adnak neked, vagy mehetsz táppénzre is. Ennek hatását a születendő baba után járó ellátásokra szintén egy TB szakértővel kéne átbeszélni.
   Üdv:

   Ági

 68. Kedves Ági!
  3. gyermekünk 2012.08.22-én született. A TGYÁS 2013.02.05-ig tartott, jelenleg GYED-en vagyok. 2014. január elsejétől szeretnék visszatérni (közalkalmazott 31 nap alapszabadság és 7 nap pót). A szabadságot szeretném kivenni. Tudnál segíteni kiszámolni, hány nap jár az eltelt időszakra? Előre is köszönöm a segítséget.
  Üdvözlettel: Erika

  • Kedves Ági!
   Több cikket és hozzászólást elolvastam. A korábbiakat is. A 4 alapvető matematikai művelet, valamint a rendkívül szemléletes gyakorlati példák alapján ki tudtam számolni magam is. Elnézést, hogy ezzel fordultam Hozzád. Kérlek tekintsd korábbi kérésemet tárgytalannak.
   Üdv. Erika

   • Kedves Erika!

    Örülök, hogy magad is ki tudtad számolni, pont ezért írtam meg azt a sok cikket a szabadságok számításáról!
    Üdv:

    Ági

 69. Kedves Ági!
  Nagyon hasznosnak találtam oldaladat, a többi kismama nevében is nagyon köszönöm, hogy ilyen hasznos információkat osztasz meg velünk!
  Remélem, nekem is sikerült elsajátítanom a GYES utáni szabadságszámítás, ennek ellenőrzésében kérném segítségedet. Így számoltam:
  szül év: 1970 – 2011 és 2012 évben 28 nap alapszabi jár, két gyerekem után 4 nap pótszabi. (a két gyerek után már visszamentem dolgozni, munkából jöttem el a 3. gyerekkel)

  2010es szabijaimat kivettem.
  2011.01.01-01-11ig táppénzen voltam, (28+4pót)/365x11nap=1 nap szabi jár.

  Harmadik gyerekem 2011.01.12én született.
  2011.01.12-06.28 TGYÁS: (28+7pót)/365*168nap=16nap szabi jár.

  Mivel a GYED-et 2011.08.01 előtt kezdtem meg, 1 év GYED alatti szabi jár, 2011.06.29-2012.06.29ig, azaz 28+7
  Ez összesen 52 nap.

  Mivel munkáltatómmal még mindig tisztázatlan a visszavételem, még egy kérdésem lenne: jól tudom, hogy a munkáltatónak írásban kell tájékoztatnia a GYES-ről visszatérő munkavállalót, hogy hány nap szabadsága gyűlt össze illetve mikor engedélyezi annak kivételét, és ez után milyen dátummal kell munkába állnia? Korábbi vezérigazgatónk így járt el, most meg még mindig nem kaptam a cégtől érdemi választ (1 hét múlva lejár a GYES). Ennek megfelelően a GYES utolsó napja után következő munkanapon be kell mennem dolgozni – talán ha kész tények elé állítom őket, felveszem a munkát, eldöntik végre, hogy mi a szándékuk velem.
  Segítségedet előre is nagyon megköszönve, további sok sikert kíván
  Juli

  • Kedves Ági!
   2 dolgot elfelejtettem:
   – a MT alá tartozó munkavállaló vagyok
   – ha a céggel sikerülne megállapodnom, hogy a GYES lejárta után azonnal adja ki az összegyűlt szabikat, akkor erre az időre a béren kívüli munkaszerződésben rögzített cégautó is jár már?
   Köszönettel Juli

   • Kedves Ági!
    Azóta, gondolom a kényszer hatására megindult az egyeztetés a munkáltatómmal. Most viszont azt állítják, hogy 2011re már nem kaphatom meg a gyerekek után járó pótszabadságot, mivel “2012-t megelőző évekre nem lehet visszamenőleges igényt leadni, mert 2011.12.31-ig a szülőknek dönteni kellett, hogy melyikük veszi igénybe abban az évben a pótszabadságot és erről nyilatkozni a munkáltatónak.” Jeleztem a cég felé, hogy én sem 2011ben, sem 2012ben nem kaptam tőlük ilyen nyilatkozat nyomtatványt. Erre válaszolták azt, hogy 2011ben elbuktam, a 2012est most elküldték. A cég a szabiszámításban 2011.01.01-2012.01.12 között 0 napot számol,pedig a jelenléti ív szerint 2010.12-29 -30 napon még rendes szabin voltam, 2011re csak az alapszabimat (28nap, arra hivatkozva, hogy én nem nyilatkoztam!) és 2012.06.28ig 14 napot, amihez+1 napot hozzáad, ha a most elküldött 2012es pótszabira nyilatkozom. Szerintem viszont 2012ben 17 nap járna (28+7pót)/366×180)
    Kérlek segíts, mert már lassan nem tudom kinek van igaza. Elkeserítőnek tartom, hogy 15 év munkaviszony után egy nagy multicégnél ennyire megalázó helyzetbe kerülhet egy anyuka. Előre is köszönöm segítségedet!

    • Kedves Juli!

     Nyugodtan írj nekik egy e-mailt, hogy álláspontod szerint a 2011-es gyermek utáni pótszabadság is jár neked. Ha 2011-ben minden aktív állományban lévő dolgozónak odaadták a nyilatkozatot, de neked nem, akkor a jobb esetben csak feledékenység az ő részükről, rosszabb esetben anyaság miatti diszkrimináció, ami miatt ugye nem hiányzik a cégnek, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, vagy a munkaügyi szabályok megsértése miatt a Munkaügyi Felügyelethez fordulj… amúgy meg szíveskedjen neked megmutatni, hogy hol van a Munka törvénykönyvében megírva, hogy a munkavállaló elesik a részére törvény alapján megállapított szabadságtól. Harmadrészt pedig az alapszabadságodat és az életkor után járó pótszabadságot is utólag, nem a tárgyévben adják ki, mivel eddig ki sem vehetted volna, így nyugodtan csapják csak hozzá a gyermek utáni pótszabadságot is 🙂
     Ne hagyd magad! 🙂

     Ági

   • Kedves Juli!

    Olyan, hogy béren kívüli munkaszerződés, nincs 🙂 olyan van, hogy béren kívüli juttatás (de ezt is néhány jogász vitatja, mert az is bér, amit így kapsz :-), s gondolom van egy céges autókra vonatkozó szabályzat. ez utóbbi kéne, hogy tartalmazza, mikor jár, s mikor nem. Erről az Mt. nem ír semmit, ez egyéni minden cégnél.
    Üdv:

    Ági

  • Szia Juli!

   Gratulálok, a számításod jó! 🙂
   A fizetés nélküli szabi után 60 napon belül ki kell adnia a munkáltatónak a felhalmozódott szabit, s hát igen, illene szóba állni veled, a tájékoztatni… együttműködési és tájékoztatási kötelezettség, mint alapelv, rögtön az Mt. elején… 🙂
   Ha nagyon nem szólnak addig hozzád, menj be nyugodtan az első napon, bár sokan simán otthon maradnak, mert hát úgyis kiadja a szabit a munkáltató..
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm segítségedet.
    Ahogy jelenleg haladnak a dolgok : első munkanapomon személyesen egyeztettem a HR-essel, szóban 1 tanú előtt kiadta ő (aki ugye nem a munkáltatóm, hanem az anyacég HR osztálya!) a szabimat, amelynek pontos száma még mindig vita tárgya. A lehetséges foglalkoztatásomról meg csak kérdéseket kaptam, lehetőségekről információt semmit …de több mint nyugtalanító, hogy eddig egy betűt sem írtak le Én meg közben írogatom az információ kérő e-maileket és tértivevényes leveleket…..sajnos még lehet, hogy jelentkezem Nálad :).
    üdvözlettel Júlia

    • Kitartás!!!! 🙂
     Majd lesz valami lépésük, nem húzhatják el örökké!

     Ági

 70. Kedves Ági!

  Először, engedd meg, hogy gratuláljak a honlapodhoz, és a munkásságodhoz. Önzetlenül próbálsz segíteni, és ez rettentően ritka a mai világban…

  Na de elő a farbával;

  A kérdésem az lenne, hogy;
  – jár e a gyermek utáni pótszabi a tgyás ill. a gyed idejére?
  -lányom után 2011. decemberében járt le a gyed. Fiam 2012. áprilisában született. A két időpont között betegállományban voltam veszélyeztetett terhesként. Mivel kisfiam 2011. augusztusa után született, így már csak a gyed fél évére jár utána szabi. Jól tudom?
  Vagy így, hogy nem mentem vissza dolgozni, így folyamatában, az ő utana járó gyed 1 évére kapom a szabit?

  Várom a válaszod, persze csak ha időd engedi!

  Márti

  • Kedves Márti!

   Először is köszönöm 🙂
   Igen, jár a gyermekek utáni pótszabi is arra az időre, amikor az alapszabi is jár. A kisfiad után már csak a fizetés nélküli szabi első 6 hónapjára jár a szabi.
   Üdv:

   Ági

 71. Kedves Ági!

  A segítségedet kérném, igyekszem okosodni a honlapod által, de sajnos elvesztem a sok információ között. Nem tudok kiigazodni ügyemben. Hiába a részletes magyarázat én sajnos össze kuszálódtam, de remélem idővel rutinosabb leszek.

  Gyedem 2014.02.24 ig tart, majd gyesen leszek mellette 6ó szeretem volna dolgozni, de úgy fest, hogy csak 4ó lesz belőle ha igaz. A szabadságommal kapcsolatban munkahelyemen azt a tájékoztatást kaptam, hogy már csak 4 napom van. 2012.02.24 szültem, 2012.01.01-től szabadságon voltam 2012.02.07-ig és innen tgyás, mivel úgy tudtam, hogy arra az évre 26-nap jár ezért bátorkodtam kivenni az egészet.
  A munkahelyemen nem kaptam választ arra, miért is maradt csak ennyi. Nem számítottam sokra, mivel vettem ki, de ezt nagyon kevésnek tűnik. Különben még dolgoztam volna, (amit a főnököm nem támogatott) Sajnos az a gyanúm, hogy félre vezetek, mert akkor azt az információt kaptam, hogy nyugodtan kivehetem arra az évre vonatkozón. Az is világos, hogy változott a törvény 2012-ben.

  Kérdésem, valóban csak 4 napom maradt és miért.

  Válaszod előre is köszönöm!

  Üdv.:
  Cecília

  • Kedves Cecília!

   Nem tudhatom, hogy a munkáltatód miért ennyit számolt.
   Az én javaslatom minden olyan helyzetre, ahol az egyik fél állít valamit, hogy mutassa meg, hol van ez pontosan alátámasztva a törvényben, s ugyanakkor neked is utána kell nézned. Itt a blogon ha a szabadságok címszóra kattintasz a jobb oldalon, kijön az összes erről szóló írásom, itt megtalálod, hogy hogyan kell kiszámolni a szabidat. Fizetett szabi jár neked a szülési szabi 24 hetére, s a fizetés nélküli szabi első 6 hónapjára. Tedd meg, hogy kiszámolod magadnak pontosan, majd menj vissza a munkáltatódhoz, s kérd, ő is tegye ezt, számoljon, s mutassa meg neked, törvénnyel alátámasztva.
   Üdv:

   Ági

 72. Kedves Ági!

  2008-tól Tgyás/Gyed/Gyes, majd 2011-től Tgyás/Gyed/Gyes-en vagyok a két gyermekemmel. időközben a cég nem szűnk meg, a munkaköröm viszont igen. Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudok megállapodni, hogy hamarabb elengedjenek, mint a felhalmozott szabadság ideje (gondolom az már van 3 hónap is)? Más munkáltató szóba sem áll velem, csak ha 1 hónapon belül tudok kezdeni. Amíg meg nincs munkám, addig azt gondoltam, érdemes benne maradnom ebben a munkaviszonyban. Vagy mégsem? Most már Gyes mellett is lehet 8 órában dolgozni. Milyen lehetőségeim vannak a megállapodásnál? Kifizethetik nekem a felgyűlt szabadság egy részét? Vagy lemondhatok róla, hogy hamarabb megszűnjön a munkaviszonyom?

  Köszönöm előre is a segítséget!

  • Kedves Letilla!

   Az általad leírt probléma sajnos nagyon gyakori, sokan vannak ebben a helyzetben.
   Ha megállapodni szeretnél a munkáltatóddal, akkor sajnos ehhez ő is kell. Ha hamar szeretnél eljönni, akkor a felmondást, vagy a közös megegyezést javaslom, ekkor azonban csak a szabadságok kifizetése az egyetlen kötelessége a munkáltatónak, márpedig 5 év után 2 havi végkielégítés és +15 nap felmondási időre járó bér is megilletne, ha ő mondana fel, mert nem tud foglalkoztatni. Ha azonban azzal mész oda, hogy másik állásod van, nem hiszem, hogy ők mondanának fel neked. Ha így is, úgy is másik állást kell keresned, én a helyedben előbb megszüntetném a fizetés nélküli szabit, kivárnám, amíg felmondanak (ekkor megkapod a szabikat, a végkielégítést, s a felmondási időre járó bért) s utána már nyugodtan kereshetsz másik állást. A GYES folyósítás végéig egészségügyi ellátásra jogosult vagy, utána pedig elmehetsz álláskeresési járadékra. Ha a munkaviszonyod így is úgy is megszűnik, legalább több pénzzel távozz egy kicsit hamarabb, s utána nyugodtan pályázhatsz azonnali kezdést ígérve 🙂
   Üdv:

   Ági

 73. Kedves Ági!

  Válaszodat szeretném kérni.Most május 5.-én járt le a gyedem.(Kisfiam 2 éves lett)Jeleztem a munkáltatóm felé hogy a gyed letelte után,szeretném kivenni a felgyülemlett szabikat.Én most 30 éves vagyok.Munkáltatóm a következőt küldte:
  Tgyás és gyed alatt felgyűlt szabik:27nap
  2014 ben jár még:15nap.
  És azt írták,hogy 06.13.-án tudok munkába állni.
  Hogyan lehet,hogy csak ennyi napot maradhatok itthon?

  • Kedves Kriszta!

   A szabadságnapok az életkor és az arra jogosító időszak alapján számolódnak ki. Neked a szülési szabi 24 hetére és a fizetés nélküli szabi első 6 hónapjára jár csak, azaz a munkáltatód által megadott szám nem alacsony, bizonyára ennyi jár. Ha szeretnéd, számold ki te magad, ehhez itt találsz segítséget, olvasd el ezeket: https://dolgozomami.hu/tag/szabadsag
   Üdv:

   Ági

 74. Kedves Ági!
  Szeptember 7-én jár le a gyesem.Jeleztem munkáltatómnak(iskola), hogy nem kívánok visszaállni. Azt mondták adjak be kérelmet, hogy jún.17-től kérem a visszahelyezésemet, hogy a szabadságot kiadhassák (46 nap)és már kérjem a szabi után a munkaviszony megszüntetését közös megegyezéssel.Bár megjegyezte a titkárnő, hogy lehet nem kell kivenni a szabit, hanem kifizetik.
  Kérdésem: miért június 17-étől kell megszüntetnem a gyest( fiz. nélk.szabit)ha úgysem megyek vissza tanév kezdetekor.Kérhetem, hogy szept. 8-tól szünjön meg és onnan vagyok szabin, ha kell vagy fizessék ki.A biztosítottság szempontjából gondolom nem mindegy.
  Köszönettel várom válaszod: Eszter

  • Kedves Eszter!

   Őszinte leszek: halvány lila dunsztom nincs 🙂
   Állandóan meg tudnak lepni engem a munkáltatók, hogy milyen dolgokat képesek kitalálni… talán van valami belső oka, státusz miatt, vagy nem is tudom… ezt én innen nem tudom kitalálni. Ha te szeretnéd megszüntetni, akkor vagy lemondasz (ha közalkalmazott vagy), vagy felmondasz (ha Mt. hatálya alá tartozol), vagy közössel megváltok, ez utóbbi bármikor megtörténhet, ha az mindkét félnek megfelel.
   Egy dolgot tudok neked javasolni, kérdezz vissza, hogy miért kéne hamarabb? Te a fizetés nélküli szabi végével szeretnéd, nem hamarabb.
   Üdv:

   Ági

 75. Kedves Ági,

  tegnap felhívott a kolléganőm hogy a tervezett szeptemberi munkába állásommal van változás. 2012.05.28-án született meg a kislányom és jelenleg 2014.05.28 óra gyesen vagyok. Egy hónapja bementem beszélni a céggel és abban egyeztünk meg hogy szeptembertől visszamegyek 4 órában. Kiadják a bentmaradt 35 nap szabimat és kb. október közepén kell elkezdenem a munkát. Kislányomat szept. 1-től felvették a bölcsibe, szóval ez pont jó lett volna. Erre mondja hogy csak akkor adják ki a szabadságaimat ha már lejárt a gyes mert most volt valami változás, erre a 4 órás időszakra (mintha a gyes után 8 lenne vagy nem is tudom) meg kötünk valami új munkaszerződést. Nekem ez eléggé ködösítésnek tűnik. Valóban volt mostanában ilyen változás? Teljesen logikátlannak tűnik hogy 9 hónap 4 órás munka után menjek el kb. 1,5 hónapra szabira? Hacsak nem akarnak akkor kirúgni, de akkor meg ki kell fizetniük, nem? Eleve így a bölcsis beszoktatás miatt csak később kezdhetném a munkát ha már a lányom beszokott, és így elesem a szabik árától ami nem kevés pénz. Köszönöm nagyon a választ.

  Üdvözlettel:
  Éva

  • Kedves Éva!

   Ha megszünteted a fizetés nélküli szabit, akkor vagy a korábbi szerződésed szerint mész vissza dolgozni, s akkor a szabadságok kiadásával kell kezdenetek, ezt a törvény egyértelműen előírja (hacsak nem köttök egy megállapodást, ami neked is jó, hogy később veszed ki). Ha ők esetleg azt tervezik, hogy az eredeti jogviszonyodban maradsz továbbra is fizetés nélküli szabadságon, s egy másik szerződést köttök határozott időre, akkor valóban nem kell most szabit kiadniuk, ám jól látod, hogy utólag megint el kéne tűnnöd a szabik kiadása miatt a munkából, ami szerintem is nehezen kivitelezhető. Ha ez a verzió lenne, amit ők terveznek, akkor viszont ha eme második jogviszonyban fel is mondanának, az első még attól él…
   Elég zavaros ez így, jobban át kellene látni, hogy pontosan mit is javasolnak, s annak megfelelően tudnék további tippeket mondani. Jogilag nem lehetetlen a második verzió sem, de ehhez neked is a beleegyezésed kell, s több kérdést is felvet…
   Ha konkrétumokkal rendelkezel, többet tudsz az ő terveikről is, esetleg tudom javasolni a személyes tanácsadás szolgáltatásomat, hogy semmiképpen se hozz rossz döntést.
   Üdv:

   Ági

 76. Kedves Ági,

  nemsokára lejár a gyesem és a munkáltatóm nem tud majd alkalmazni. Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám a munkaviszonyomat megnyújtani. Van egyszer a felmondási idő. A felgyülemlett szabadságot lehet-e munkaviszony megszünése esetén letölteni, vagy csak pénzben megváltani?
  Köszönöm szépen, szép napot!
  Nelli

  • Kedves Nelli!

   Igen, lehet, de ez a munkáltatótól is függ. A legtöbbet úgy tudod kihozni belőle, hogy a szabik kiadása után mondanak fel, s esetleg a végkielégítést – ha jogosult vagy rá – szintén lehet kérni, hogy ne egy összegben fizessék ki, hanem ennyivel hosszabbítsák meg a jogviszonyt. Hátha belemennek… Csak okosan legyen megírva, hogy biztosan hozzájuss a pénzedhez!
   Sok sikert:

   Ági

 77. Kedves Ági!

  Sokat keresgéltem, de nem találtam választ a kérdésemre. Lehet hogy már írtál róla, csak lemaradtam.
  Gyes lejárta után 4 hónappal vagyok kiírva a második babánkkal. Nem szeretnék visszamenni dolgozni, mert túl kalandos volt az elsővel is a munkahelyem.
  A 4 hónapot hogyan lehetne lefedni? Elképzelésem a következő: a gyes után kiveszem a szabadságokat, pótszabadságot, majd táppénzre megyek, végül a kiírt időpont előtt 28 nappal elindítom a szülési szabadságot.
  Jó lehet ez így? Vagy hatalmas hülyeség amit kigondoltam?
  Köszönöm szépen a válaszod!

  • Szia Csilla, nem, bár egy ponton megbukhat a dolog… Nézzük: a szabik kiadása OK, azt amúgy is meg kéne tennie a munkáltatódnak. A pótszabadságok alatt nem tudom pontosan, mit értesz, a korábbi otthonlét alatt felhalmozódottakat? Mert akkor azt is ki kell adnia neked, így ez pipa. A táppénzes állapot elbírálása orvosi kérdés, nem munkavállalói döntés :-), bár az is tény, idehaza elég sok nőgyógyász kiírja az anyukát kérésre, így ez is talán megoldhatónak tűnik, a szülési szabit pedig igénybe veheted nyugodtan 28 nappal előtte!
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás