Szabadságok kivétele és a GYES kapcsolata – Tudnivalók a szabadságról 3. rész

Szerző: Dátum: 2012. ápr. 16. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 149 hozzászólás

Remélem, hogy a korábbi cikkek alapján már mindenki ki tudta számolni, hogy mennyi szabadság is jár neki munkába visszatéréskor, és már azt is tudjátok, hogyan is kell majd ezt a munkáltatónak kiadnia. Nézzük tehát a következő nagy kérdést, hogyan is érdemes intézni a szabadságok kivételét és a GYES folyósítását.

Az első fontos tudnivaló, hogy 8 órás kifizetés (mindegy, hogy valójában dolgozol, vagy szabadságon vagy) és a GYES együtt nem működik! Azaz ha nem a gyermeked 3 éves kora után térsz vissza, hanem hamarabb, akkor több mindent is végig kell gondolnod. Ha teljes munkaidőben mész vissza dolgozni, akkor a GYES-t teljesen le kell mondanod, hiszen nem leszel rá jogosult. Tehát attól a naptól kezdve, hogy nem vagy fizetés nélküli szabadságon, GYES-t sem kaphatsz, de mivel a bent ragadt szabadságnapokat veszed ki, így jobban is jár a családi kassza :-).

Ha azonban részmunkaidőben mész vissza (és erre július elsejétől törvény szerint mindenkinek meglesz a lehetősége), akkor azt tanácsolom, hogy a munkaszerződés-módosítást csak a szabadságok kivétele után írd alá, vagy ha előbb aláírjátok, csak onnantól legyen érvényes, hiszen a szabadságokat a mindenkori érvényes munkaszerződés szerint fizetik ki, márpedig nem mindegy, hogy 4, 6, vagy 8 órányi bért kapsz… Ha a szabikat 8 órával fizetik ki, akkor erre az időre a GYES-t le kell mondanod, és készülj fel arra, hogy az újra igénylésnél a részmunkaidős szerződésedet is be fogják kérni valószínűleg, ellenőrzik, hogy valóban jogosult vagy-e munkavégzés mellett is a GYES-re (azaz maximum heti 30 órát dolgozol-e)?

Ha korábban is maximum napi 6 órában dolgoztál, akkor nem kell a fentebb írtakkal foglalkoznod, egyszerűen megszünteted a fizetés nélkülit, s a szabik kivétele alatt is kaphatod a GYES-t a gyermeked 3 éves koráig.

Ha ikrei vannak egy anyukának, akkor dolgozhat teljes munkaidőben GYES folyósítás mellett, ha az egyik baba utáni GYES-ről lemond, tehát nála a szabadságok kifizetése mehet 8 órával, s egy GYES-t folyósítanak neki közben. Ha tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeke van az anyukának, neki nem kell a szabik kifizetése alatt lemondania a GYES-t, ő kaphatja egyszerre a kettőt.

Hát, anyukák, ennyi volt a tudnivaló, véget ért az “alapfokú szabadságos kiképzés” az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalók részére 🙂 Használjátok okosan az információkat, számoljatok, tervezgessetek, s főleg, álljatok ki magatokért!

A következő szabadságos post alkalmával a közalkalmazottak és köztisztviselők jönnek, hogy ők se maradjanak ki a jóból! Hamarosan…

(photo by patriziasoliani)

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

Ajánlott bejegyzések:

149 hozzászólás

 1. Kedves Ági!

  Nagy örömömre,a cég ahol dolgozom, velem korrektül viselkedett. Május 15.-én lesz a fiam két éves.Utána 44 nap szabadság jár, ezt ki is adják és július közepén kezdek dolgozni. Kértem a munkáltatómat, hogy 6 órában szeretnék dolgozni. A cégnél senki nem dolgozik így,de nekem megengedte. Mikor bementem, már kész szerződés várt.Aláírtuk, hogy 2012 május 16.-tól 2013 május 15.-ig 6 órába dolgozom, utána a főszerződés lép életbe. A béremet is ez alapján csökkentették, de csak erre az időre.Amúgy határozatlan idejű szerződésem van. Én úgy akartam, hogy csak a szabadság kiadása után változzon a szerződés , de ők már elkészítették, így én nem álltam le vitatkozni, örültem így is hogy megkaptam. Így akkor májustól igényelhetem a gyest. Viszont a munkátatóm is elgondolkodott a szabi összegén és azt mondta, hogy 8 órában fogja kifizetni a 44 napot. Azt szeretném kérdezni, hogy a munkaszerződés 6órára szól, 8 órában fizetik ki a bennt maradt szabit, én megigényelhetem a gyest májustól vagy csak júliustól kérjem?Mi számít a gyesnél a szerződés vagy a kifizetett szabi óraszáma? Nem akarok galibát okozni nekik, se magamnak, mert szerintem nagyon rendesen viselkedtek! Előre is köszönöm a válaszodat! Éva

  • Kedves Éva, nem tudom, hogyan gondolja a munkáltatód, hogy 8 órányi szabit fizet, ha 6 órás már a szerződésed. Éppen azért kell a munkaszerződés módosítására nagyon figyelni, mert a mindenkor érvényes szerződés szerint számfejtik a szabadságot, azaz ha a tiéd 2012. május 16.-ától 6 órára szól, akkor csak annyit fizethetnek, 44 napra. Én a helyedben utánakérdeznék, hogy ezt hogy szeretnék kivitelezni, mert ha valójában 8 órára számfejtenek neked, nem vagy GYES-re jogosult. Ha amúgy is korrekt módon viselkedtek, szerintem nem baj, hogy még egyszer rákérdezel, hiszen a GYES miatt neked sem mindegy, nehogy később vissza kelljen fizetni a GYES-t…
   Ja, és jó hallani, hogy van ilyen korrekt cég is! 🙂 Sok sikert a visszailleszkedéshez!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm szépen a válaszodat. Úgy döntöttem megvárom, míg a májusi szabadságot kifizetik.Akkor meglátom, hogy mennyi órával számfejtették. Majd csak utána igényelem meg a gyest, aszerint hogy adták ki a szabit. Úgy tudom, hogy visszamenőleg 60 napig lehet, ebbe pedig belefogok férni,még ha várok is egy kicsit. Még egyszer köszönöm a válaszodat.
    Éva

 2. Kedves Ági!
  Több kérdéssel is jönnék egyszerre. 2007. januárjától itthon vagyok. Táppénz majd megszületett a nagyobbik (07.06.02) tgyás, gyed, gyes majd jött a kistesó (10.04.26) na ő április 26-án lesz 2 éves.(Nem mentem vissza köztük dolgozni) Szeptembertől bölcsis lesz. Én keresnék új állást a régi sehogyan sem jó. 🙁 Kérdésem az lenne mennyi szabadság jár ha idén június 1-től szeretném kivenni. Utána közös megegyezéssel szeretném ha elválnánk egymástól a munkáltatómmal és szeretnék munkanélkülire menni ha nem találok addig új munkát ahol várnak a szabi után. Munkanélküli és szabadság ideje alatt jár a gyes? Fiam tartós beteg így vele megyek most ismét gyesre. Előre is köszönöm! Timi

  • Kiegészítés a tegnapi kérdéshez. A szabik kiszámításához: 1983.05.20-án születtem, táppénz: 2007.01.23-2007.06.01, Gyás: 2007.06.02-2007.11.16, Gyed: 2007.11.17-2009.06.02, táppénz: 2009.11.21-2010.04.25, Gyás:2010.05.08-2010.10.10, Gyed: 2010.10.11-2012.04.26, Gyes: 2012.04.27-től. Június 01-től tervezném kivenni (mint ahogy írtam is) rá is kérdeztem a munkaügyistől az ő számolása szerint 61 nap jár. A gyerekek utáni szabadság jár ilyenkor? A kiadásnál csak a munkanapokat veszik figyelembe mert a munkaügyis állítása szerint ha jún 1-től veszem ki akkor júli 31-ig jár. Nagyon várom válaszod! Timi

   • Kedves Timi!

    A szabadságokat csak munkanapokra számolhatják el, tehát nem lehet sem munkaszüneti napra, sem ünnepnapra beszámítani a szabikat. Fogj egy naptárt, s kezdj el magad számolni június elsejétől, s csak a munkanapokra számolj el szabit. Ne hagyd magad!!!!
    Üdv:

    Ági

  • Kedves Tímea!

   Van a fenti cikknek egy előzménye, ha ezt elolvasod, minden információt megtalálsz benne a szabadságaid kiszámításához. Kattints ide, s olvasd el, hogyan számold ki az egy naptári évre jutó szabadságot az életkorod alapján (az alap és pótszabadságokat), hogy az otthonlét ideje alatt mikor voltál szabadságra jogosult, s hogyan kell számolni tört szabadságnapok esetén. A cikksorozat második része – amit ide kattintva találsz meg – arról szól, hogy mikor tudod ezeket a szabadságokat kivenni a fizetés nélküli szabadság megszüntetése után
   Ha álláskeresési járadékot szeretnél a munkaviszony megszűnése után kérni, akkor GYES-re nem leszel jogosult, a két támogatás egyszerre nem megy. A GYES és a szabadság kapcsolatáról pedig pont a fenti cikk szól, ebben megtalálod, hogy mikor kaphatsz a szabik kivétele mellett GYES-t, s mikor nem.
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ági!

  2011-ben 27, 2012-ben 16 nap szabadságom halmozódott fel a Tgyás és Gyed első évére (2011.július 19-én kezdtem e Gyedet) összesen. Visszamennék dolgozni 2012 októberében, és a munkáltatóm (közalkalmazott vagyok) engedélyével a szabadságaimat heti 2 naponként venném ki. (Én nem szeretném egybefüggően kivenni, ha lehet. A munkáltató megadja az engedélyt, ha jogszerű a módszer.)

  A felhalmozódott 27+16 napon kívül további 7 nap szabadság járna 2012 októbertől az év végéig: ezt az összesen 50 napot kb. 24 hét alatt (fél éven belül) venném ki. Kérdésem, hogy jogszerű-e (amennyiben a munkáltató megadja az engedélyt), ha a szabadságok íly módon való kivétele átcsúszik a 2013-as évre (és nem egybefüggő a szabadság kivétele).
  (2012-ben kb. 28 napot, 2013-ban 22 napot vevék ki a 2011-2012-es szabadságaimból.)
  Köszönöm

  • Kedves Bori!

   Közalkalmazottak esetén a Kjt. nem ír túl sokat a szabadságok kivételéről, ilyenkor az Mt.-t kell mint mögöttes jogszabályt alkalmazni, ami viszont a következőket mondja: a munkáltató a szabadságot a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül, ha az akadályoztatás időtartama egybefüggően a 183 napot elérte vagy meghaladta, akkor az akadályoztatás megszűnésétől számított 183 napon belül adja ki, ha az esedékesség éve eltelt. E rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet. Viszont változni fog az Mt., július elseje után már csak 60 napja van a munkáltatónak a szabadságok kiadására. Szóval ha te ősszel szeretnél visszatérni, az a véleményem, hogy a terved sajnos nem kivitelezhető.
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm. További kérdéseim:

    1. Abban a bizonyos gyed/gyes utáni első 60 napban csak a megelőző években felhalmozódott szabadságot kell kivenni (pl. 2012-ben a 2011-re járó szabikat – tehát a 2012-eseket még nem)? (Mondjuk eleve nem értem a “60 napot”, hiszen abban csak kb. 8 hét, vagyis kb. 40 munkanap van. Mivan avval, akinek több szabadsága halmozódott fel a gyed/gyes alatt? Ha “kilóg” a 60 napból, megbüntetik a munkaügyist? 🙂

    2. “Az érvényesen eltéri nem lehet” azt jelenti, hogy a munkaválalló és a munkaadó közös megegyezésével sem?

    3. A 2012-es (a fizetés nélküli szabi és a már munka alatt összegyűlt) szabadságokból át lehet vinni 2013-ra az új rendelkezések* szerint is. Nem tudom, hogy jól értelmezem-e…
    *”A ma hatályos törvény is megenged azonban olyan eseteket, amikor a tárgyévi szabadságot át lehet vinni a következő évre. Ezeket az eseteket rugalmasabbá teszi az új Mt. Így például, az utolsó negyedévben (október 1-je után) kezdődő munkaviszonyokban a tárgyévi szabadságot elegendő a következő év március 31-ig kiadni.” Ez utóbbi rám is vonatkozhat, ha október 1-én megyek vissza dolgozni?

    4. Az új Munka Törvénykönyvét teljes terjedelemben el lehet valahol érni a neten ingyenesen – vagy csak, ha majd érvénybe lép?

    Köszönöm
    Bori

    • Kedves Bori!

     A törvény úgy fog szólni, hogy a szabadságot, ha azt a munkavállaló oldalán felmerülő ok miatt nem lehetett kiadni, az ok megszűnésétől számított 60 napon belül ki kell adni, és itt már nem lesz az, hogy ettől érvényesen eltérni nem lehet. (amúgy tényleg hülyén hangzik ez a 60 nap, de értelemszerűen ha valakinek több van, akkor ő tovább van szabin :-)) Ez a felhalmozott, bent ragadt szabikra vonatkozik, amire a szülési szabadság 24 hete és a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabi első 12 vagy 6 hónapja alatt vagy jogosult. Az általad említett kitétel, amit a 3. pontban írsz, azért nem segít rajtad, mert neked nem október elsején, vagy azt követően keletkezett a jogviszonyod, a tiéd folyamatos jogviszony. Ez csak azért van, hogy aki ekkor kezdi a munkaviszonyt, és próbaidőn van, annak a munkáltató így nem köteles kiadni a szabiját a próbaidő alatt, hanem átviheti következő évre (ezt az ellentmondást oldották fel ezzel a módosítással). Lesz azonban egy olyan kitétel is, hogy a munkáltató az alapszabadság egyharmadát legkésőbb az esedékességet követő év március 31.-éig adja ki a felek megállapodása alapján. Viszont a jelenlegi Kjt. a jelenlegi Mt.-re hivatkozik, amikor kimondja, hogy mely paragrafusok nem alkalmazhatóan a közalkalmazottak esetében, így mivel az új Mt.-vel ez még nincs összehangolva, nem tudni 100%-os biztonsággal, hogy mi lesz a közalkalmazottakra is érvényes. Ennek legkésőbb az új Mt. hatályba lépésig ki kellene derülni, tehát van még időd ezt megtudni, és ennek megfelelően tervezni. De így a 2012-es szabik egy jelentősebb részét át tudod vinni 2013-ra, és csak a maradékot kell valahogy szétosztani… amúgy a baj az, hogy ezek a rendelkezések valójában a munkavállalót védik, az ő pihenőidőhöz való jogát biztosítják, csak amikor maga a munkavállaló is beleegyezne, akkor nem engedi a törvény az ettől való eltérést. Ez ugyanolyan, minthogy nem lehet úgy munkaszerződést kötni, ha lemondasz a munkabéredről. Mert tuti lenne olyan munkáltató, aki ezt megpróbálná, és olyan butus, vagy kétségbeesett munkavállaló, aki bevállalná… hát, ezért van az, hogy valamitől érvényesen eltérni nem lehet.
     A másik megoldás – amit már több anyukától hallottam, bár nem törvényes – hogy papíron kiírják, ami kötelező, de valójában „lecsúsztatják”, későbbi időpontban veszik ki. Persze ehhez a munkáltatód is kell… 🙂 De ezt ne mondd, hogy én ajánlottam 😀
     Az új Mt.-t itt éred el: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK12002.pdf

     Üdv:

     Ági

 4. Kedves Ági!

  A segítségedet szeretném kérni. Közalkalmazott vagyok E6-os osztályban. Gyesről térnék vissza dolgozni szept.17-én, s nem tudom mennyi szabadságot tudok előtte kivenni.
  2010.04.17-én szültem 2010.10.01-ig tgyás,
  2010.10.02-2012.04.17-ig gyed,
  2012.04.18-től gyes.
  2010-ben 11 napot vettem igénybe, s van még egy gyermekem (pótszabadság miatt írom).
  Válaszodat előre is köszönettel Judit

  • Kedves Judit!

   Pont tegnap került fel a blogra az új post, ebben pontosan leírom, hogyan tudja minden anyuka, aki közalkalmazottként dolgozik, kiszámolni a szabadságát. Katt ide, hogy elolvasd, majd végy egy papírt, tollat, és jó számolgatást!
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági!

  Kislányom 2012. június 13-án tölti be a 2. életévét, és szeptembertől szeretnék ismét munkába állni. A cégnél belementek, hogy 6 órás állásba vesznek vissza kb. egy évre, amíg be nem iratkozunk az oviba. A kérdésem az, hogy ha június 14-től szabadságra megyek a régi 8 órás bejelentett fizetésem alapján(40 v. 41 napot használnék fel a 48-ból),akkor a szabadság lejárta után megigényelhetem-e a gyes-t úgy is, hogy csak szeptembertől állok ténylegesen munkába? Tehát lenne kb. 15-16 napom, amire már nem elegendő a szabadságom, de nem szeretnék szeptember előtt elkezdeni dolgozni. Azt tanácsolták egyébként többen, hogy beszéljek a háziorvosommal, és a 15 nap betegszabadságom terhére kérjem magam betegállományba. De arra az eshetőségre is szeretnék valami vészforgatókönyvet, ha ez nem sikerülne.
  Mit javasolsz, mi lenne anyagilag a legjobb megoldás?
  Köszönettel,

  Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   Nem értem, hogy miért nem úgy időzítitek a bent ragadt szabadságok kivételét, hogy az pont kitartson a tervezett munkakezdésig? Nem kell feltétlenül a GYED lejárta után azonnal visszatérni aktív állományba, ha pont azzal a 15-16 nappal későbbre tolod a visszatérést, akkor nem kell trükközni a betegszabadságokkal – amit ráadásul a munkáltatód sem fog díjazni, tekintettel arra, hogy ez az ő költsége… rögtön egy hosszabb, “betegség” miatti távolléttel kezdeni a visszatérést nem túl szerencsés. Ha csak az anyagiak miatt döntenétek így, kérlek, azt is vedd figyelembe, hogy a munkáltatód talán nem nagyon örül az efféle trükközésnek. Tudom én, hogy a GYED-hez képest a GYES nem túl sok, sőt, konkrétan szinte alig valami, de talán inkább kihúzzátok azt a fél hónapot a GYES összegével, minthogy 15 napnyi betegszabadság költséget okozz a cégnek – valójában indokolatlanul (hiszen nem vagy beteg). Ez egy szigorúbb munkáltatónál akár azt is kiválthatja, hogy a betegszabadságra kiíró orvos ellen táppénzcsalás gyanúja miatt ellenőrzést kér, feljelentést tesz… és valahol igaza is van, a betegszabadság nem erre van kitalálva. A másik megoldás, hogy szeptember előtt állsz munkába, én a helyedben inkább ezt is megfontolnám, minthogy a munkáltatómat magamra haragítsam (pláne, hogy 6 órában vesz vissza, ami mint tudjuk, nem kötelező számára). Persze ha ezt velük is megbeszéled, és benne vannak, az más, de nem hiszem, hogy nekik ez tetszene.
   Sajnálom, nem tudok olyat tanácsolni, amivel ezt a 15 napot át tudod hidalni, és nem okozol esetleg hosszabb távon nagyobb kárt a munkáltatóddal való kapcsolatodban…
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm válaszodat. Hát igen, nekem is okoz némi gondot ez a betegszabis kérdés, nekem eszembe sem jutott, bevallom őszintén, a cégem hívta fel rá a figyelmemet, ezért kezdtem el gondolkodni rajta.
    Egy kérdésem lenne még a témával kapcsolatban. Ha gyes folyósítását kérem a gyed lejárta után, akkor a szabadságom idejére (8 órás fizetés után számfejtik)le kell mondanom és szeptembertől (ha 6 órában fogok csak dolgozni) újra igényelhetem? Vagy akkor már jobb lenne, ha előbb a szabadságokat venném ki és augusztus közepétől igényelném? Tehát ki lehet-e venni a felgyülemlett szabadságokat a gyed és a gyes között és lehet-e később igényelni a gyes-t?
    Köszönöm,

    Zsuzsa

    • Kedves Zsuzsa!

     Ha a céged javasolta, akkor lelke rajta… de mondom, hogy szerintem nem egy túl jó eljárás ez. Persze ha ők beleegyeztek, a találsz egy dokit, aki megteszi neked, ám legyen!
     A GYES és a szabik 8 órás kifizetése nem megy együtt, tehát ha a GYED lejárt, akkor vagy közvetlenül utána elkezded kivenni a szabikat, s amikor valójában 6 órás szerződéssel kezdenek foglalkoztatni, akkor kérheted a GYES folyósítását, vagy GYED után átváltasz GYES-re (ha később kezded a szabikat kivenni), majd ha megszüntetted a fizetés nélkülidet, visszamondod a szabik kivétele alatt, majd újra megigényeled a 6 órás szerződésed mellett.
     Sok sikert!

     Ági

     • Kedves Ági!
      Köszönöm a válaszod! Azt hiszem, marad az a verzió, hogy most megigénylem, majd szüneteltetem és újra igényelem.
      Csak abban nem voltam biztos, hogy ha egyszer visszamondtam a gyest, akkor újra lehet-e igényelni, ha ismét jogosult leszek rá.
      Köszi még egyszer,

      Zsuzsa

      • Szia Zsuzsa!

       Lehet, bármikor! A GYES alanyi jogon jár, tehát nem lehet gond, ha nem kéred egy ideig a folyósítást, majd újra igényeled.
       Üdv:

       Ági

 6. Kedves Ági! A segítségedet szeretném kérni.A munkahelyemen minimálbérre voltam bejelentve,mikor terhes lettem 2. gyermekemmel(Én 1982.05.06.án születtem,első gyermekem 1999.01.14.-én)Veszélyeztetett terhes voltam,ezért 2009 májusától eljöttem táppénzre.2009.12.07.-én született meg a kisfiam.T-gyást és gyedet kaptam,most pedig a gyest.2012.12.07. lejár,és a kérdésem hogy ez után automatikusan kivehetem e a szabimat és ha igen akkor pontosan hány napot?Válaszod előre is köszönöm!Kati!

  • Kedves Kati!

   A fizetés nélküli szabadság megszűnése, vagy megszüntetése után a munkáltató ki kell, hogy adja a bent ragadt szabadságokat, tehát ha lejárt a 3 év, szabikkal kezdesz :-). Hogy ez pontosan mennyi, azt te magad is ki tudod számolni, kifejezetten ezért is írtam a szabadságoktól szóló bejegyzéseket. A fenti cikknek van két megelőző része, az elsőben arról olvashatsz, hogyan kell kiszámolnod, hány alapnap és pótszabadság rá neked, a második pedig arról szól, hogyan kell ezeket a szabadságnapokat a munkáltatódnak kiadnia. Vegyél elő egy papírt, tollat, számológépet, naptárt, és néhány perc alatt te magad is ki tudod számolni a cikkek elolvasása után. Még egy dologra felhívnám a figyelmedet, ha minimálbérre voltál bejelentve, a szabadságokat nem az akkori, hanem a mostani minimálbéren kell megkapnod!
   Jó számolgatást!
   Üdv:

   Ági

 7. Még az előzőhöz annyit hogy 8 órába voltam bejelentve.

 8. kedves Ági

  8 órában dolgoztam, de gyes alatt 6 órában szeretnék. kérdésem hogy én megválaszthatom a munkavégzés idejét, hogy pl. 9-15-iG? mert a bölcsi szempontjából ez lenne megfelelő.
  a másik kérdés: 6 órában kikérhetem a szabadságomat? mert ugye akkor nem kell a gyest sem szüneteltetnem és bár nem sokkal, de jobban járnék 6 órás szabadsággal + gyessel. úgy hallottam így megvalósítható.

  köszönöm válaszodat, szia

  • még annyit írnék Ágnes, hogy a munkáltatóm 35 napot számolt ki, én viszont 37-et. tehát nekem még a tgyásra és gyed első évére jár szabi ami ugye öszesen 1,5 évre. az alapom 24 volt 2010-ben, de aztán 2011-ben töltöttem a 35-öt, így 25-re változott. ez alapján: 12+25 nap a számításom szerint. vagy rosszul számolom?????

   • 2010,08,02-2011,01,16 tgyás
    2011,01,17-2012,01,17 gyed
    lebontva 2010,08,02-2011,01,16-ig 12 nap
    2011,01,17-2012,01,17-ig 25 nap

    akkor most mi az igaz??? a szerintük járó 35 vagy a szerintem járó 37 ???

    bocsánat hogy ennyit írok, csak nem tudom kihez forduljak.

    • Szia Zsuzsa, először is gratula, hogy te legalább megpróbáltad magad kiszámolni, és ide megírtad az eredményedet. Cserébe megmondom, hol a hiba 🙂 A számításod ott hibás, hogy a szabadságot naptári évre számoljuk, azaz ha a te 2010-es szabadságodról beszélünk, akkor 2010. 08. 02.-től 2010.12.31-ig tart az a TGYÁS időszak, ami a 2010-es naptári évet érinti, azaz erre az időszakra kell meghatározni az időarányos szabadságot, amit – ha az éves szabadságaid száma 24 – a következő egyszerű módon tudsz meghatározni: 24/365 és ez szorozva azon napok számával, ami 08.02-től dec 31.-ig tart (azaz 30 + 30 + 31 + 30 + 31 = 152). Tehát 24/365*152 = 9,99 nap, azaz 10 nap. Ezután jön a 2011-es év szabadsága (itt nem kell időarányosítani, mert a teljes év TGYÁS illetve GYED időszak volt, tehát jön még 25 nap. És jár még neked szabi 2012. január 16.-áig (ha 2011. január 17.-ével kezdted meg a GYED-et, azaz a fizetés nélküli szabadságot, akkor az egy évig, azaz 2012. január 16.-áig jár, nem 17.-éig), időarányosan ezt is az előbbi módon kell meghatározni: a teljes évi szabit leosztod 366-tal (mert 2012 szökőév), és beszorzod a maradék napok számával: 25/366*16= 1,09, azaz 1 nap. Tehát 10 + 25 + 1 = 36, azaz egy ide, egy oda. Az én számításom szerint semelyikőtöknek nincs igaza 🙂
     Ezt még befolyásolhatja, ha a 2010-es szabidból többet vettél ki, mint ami 2010. 08. 01.-ig időarányosan járt volna (akkor kevesebb jár most), vagy ha nem vetted ki mindet, akkor még több jár. A gyerekszabikkal kalkuláltatok? Vagy azt apuka vette igénybe?
     Szerintem írd fel ezt a számítást egy papírra, menj vissza, és kérd meg, hogy vezesse le neked még egyszer, hogy jött ki az adott szám. Aztán vedd elő a tiédet, és egyezkedjetek 🙂
     Sok sikert:

     Ági
     UI: és ezt a bemutatott számítási módot más is használhatja a saját helyzetére, hiszen egy adott számot (az életkor alapján járó szabadságnapotokat) leosztani 365-tel, majd beszorozni a maradék hónapok napjainak összegével, s ezt megcsinálni a teljes időszakra nem agysebészet :-)! Anyukák, tegyetek ennyit magatokért! Kérlek titeket!

  • Kedves Zsuzsa!

   A munkaidő meghatározása, beosztása a munkáltató jogkörébe tartozik, nem dönthet maga a munkavállaló arról, hogy ő mikor szeretne dolgozni járni (adott esetektől eltekintve). Tudom, hogy ez egy kisgyermekes anyukának nem túl kedvező, de gondolj csak bele, hogy egy több ezer fős gyárban mi lenne, ha mindenki akkor jönne és menne, amikor neki megfelel, akár a munkaideje rendes ledolgozása mellett is fél nap alatt káosz alakulna ki, és leállna a teljes termelés…
   Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne egyeztetni a munkáltatóval, hogy neked mi lenne a kedvező, és kérni, hogy erre tekintettel szabja meg a munkaidő-beosztásodat. De nem köteles elfogadni, amit te javasolsz. Az is kérdés, hogy a többiek hogy járnak, más, veled megegyező, vagy hasonló munkakörben mi az előírás. Vannak munkakörök, ahol lehet rugalmasságot tanúsítani, de ott, ahol pl. ügyfélszolgálati nyitva tartás van, vagy más kollégákkal egymásra utaltan dolgozik valaki, nem lehet fél-egy órával előbb, vagy később kezdeni. Ha megpróbálod úgy „tálalni”, hogy a te nyugodt munkavégzésed, jó teljesítményed szempontjából is fontos lenne, hogy a gyermeket reggel nyugodtan leadd, s utána beérve a munkahelyre teljes erőből ide koncentrálj, akkor talán jobban veszi ki magát a kérés… 🙂
   A 6 órás szabadság – ha te is beleegyezel – biztosan megoldható, ekkor úgy kell módosítanotok a szerződést, hogy a fizetés nélküli szabadság megszüntetését követő naptól datáljátok a változást, nem a szabik kivétele után, a tényleges első munkanapon. De vigyázz, hallottam már olyat, hogy a MÁK ebbe is belekötött… Szóval először beszéld ezt meg a céggel, s ha nekik ok, akkor érdeklődj a MÁK-nál telefonon, hogy így folyósítanak-e, nehogy később gondod legyen ebből.
   Sok sikert:

   Ági

 9. Szép napot!
  Eddig Gyeden voltam kislányommal, aki 22 és fél hónapos lesz, mikor visszamegyek gyedről dolgozni. Kb 60 nap szabadságom gyűlt össze. Azt szeretném kérdezni, hogy a szabadság kivétele helyett a jogszabály mennyit enged ebből a 60 napból kifizetni?
  Ez korlátozott vagy munkáltatóval kell megegyezni?
  Köszönöm szépen előre is válaszod. Kati

  • Kedves Kati!

   A jogszabály jelenleg a gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára járó fizetett szabi pénzbeli megváltását engedélyezi, a felek megegyezése alapján, azaz közel 1/3-át az otthonlét alatt járó szabiknak. De ezt is csak december 31.-éig, utána megszűnik ez a lehetőség.
   Üdv:

   Ági

 10. Tisztelt Cím,

  tanácsát szeretném kérni GYED utáni munkába való visszatérésemmel
  kapcsolatban.
  Szeretném megtudni, hogy milyen védelmek és jogok illetnek meg 2012 július 1-je után.
  Röviden vázolom a helyzetem:
  2002. okt. 28-án kezdtem el dolgozni egy budapesti székhelyű cégnél, egy magyarországi Kft.-nél, de a külföldi divíziójában. Ez konkrétan így is szerepel a munkaszerződésemben, de a munkáltatóm, és a munkaszerződés aláírója a magyar cég, ill. ügyvezetője.

  2006.dec. 6-án kezdtem meg a szülési szabadságom, 2012.okt. 4-én
  szeretnék visszatérni és megszakítani a fizetés nélküli szabadságom. Harmadik kislányom akkor lesz ugyanis 2 éves.

  Közben – 2010 novemberében a külföldi divízió megszűnt. A munkavállalók 90%-a a magyar cégnél is kicserélődött, bár ez munkajogi szempontból mellékes, csak a kapcsolati tőkémet tekintve veszteség.

  A kérdésem az lenne, hogy ennek van -e a külföldi divízió megszűnésének jelentősége a visszatérést illetően.
  A pozícióm is megszűnt természetesen – bár erről semmilyen hivatalos értesítést nem kaptam – de a cég, amely aláírta a munkaszerződésem még aktív.
  Mire számíthatok ezzel kapcsolatban?
  Véleményem szerint a megszűnt pozícióra hivatkoznak majd, és megpróbálnak eltávolítani.
  Mire tudok hivatkozni, a felmondási védelem vonatkozik -e rám ebben az esetben 2012 július 1-je után is?

  Mit tegyek majd, ha miután hivatalosan bejelentettem visszatérési szándékomat, felmondással próbálkoznak. Ebben az esetben milyen
  lehetőségeim vannak?
  Hivatkozhatok -e arra, hogy nekem a magyar céggel van munkaszerződésem?

  Köszönöm szépen válaszát,

  Üdvözlettel:

  Toeltl Andrea

  • Kedves Andrea!

   Ha magyar munkáltatóval magyar munkajog szerinti munkaszerződése van, akkor ha ez a külföldi divízió megszűnt, akkor a munkáltatója a ma hatályba lépett Mt. szerint arra hivatkozva, hogy a munkaköre megszűnt, s másik, végzettségének, gyakorlatának megfelelő munkakört a munkaszerződése szerinti munkavégzési helyen nem tud felajánlani Önnek, jogszerűen megszüntetheti a munkaviszonyát, ha Ön nincs fizetés nélküli szabadságon. Korlátlan védelmet csak akkor élvezhet, ha nem szünteti meg a fizetés nélkülit, s otthon marad továbbra is. Mivel ahogy Ön is írta, a kinti divízió teljesen megszűnt, így sem az Ön eredeti munkaköre nincs már meg, sem másik munkakört nem tud a munkáltató azon a telephelyen felajánlani. Így nincs is hova visszamennie dolgozni, ezért érthető, hogy a munkáltatója ezt a lépést meg fogja tenni, hiszen nincs hol, és milyen feladatokkal ellátni Önt.
   Üdv:

   Ági

 11. kedves Ági

  köszönöm a választ a szabadságra vonatkozóan. közben kiderült hogy 1 nappal többet vettem ki 2010-ben, így akkor jogos a 35 nap. a 6 órás szabit nem bolygatjuk mert a főnököm elutazott két hétre, így vele nem tudtam beszélni.
  ami viszont még érdekel és nem találok róla infót: a cégnél van cafetéria rendszer. míg dolgoztam akkor étkezési utalvány volt, havi 12ezer Ft. de ma voltam a cégnél és kiderült van egy éves keret amit a munkavállaló oszt be hogy miben szeretné kapni. ha én visszamegyek hogy kivegyem a szabit, akkor arra a 35 napra (ha esetleg utána elküldenének) jár cafetéria? vagy mivel az régi időre vonatkozó szabi, akkor nem? a bérszámfejtő kolleganő azt mondta nem tudja rá a választ. sajnos nem vagyok bizakodó, szerintem el fognak küldeni. 🙁

  köszönöm ismételt segítségét üdv, Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   A cafeteria juttatásra kellene, hogy legyen egy szabályzat a cégen belül, vagy egy egyoldalú munkáltatói jognyilatkozat, hogy kinek, mikor, mennyi jár. Ebben szokták megadni azt is, hogy jár-e a szülési szabi vagy a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabi idejére, vagy nem. (Az Mt. nem rendelkezik erről, ott tehát nem is találsz semmi ilyet.). De a tapasztalatom szerint e legtöbb helyen csak munkavégzés idejére jár, s hosszabb betegség esetén is megvonják már, így a te esetedben fellépő hosszabb távollét is valószínűleg ilyennek minősül, de hangsúlyozom, hogy lehet más is a szabályzatban írva. Ha nincs ilyen a cégnél, akkor szerintem nincs nagy esélyed, hogy megkapd…, pláne, hogy visszamenőlegesen kéne odaadniuk, ami szintén problémás kissé… ha járna szülési szabi alatt is, akkor azt anno kellett volna megkapnod.
   Üdv:

   Ági

 12. kedves Ági

  köszönöm a választ a szabadságra vonatkozóan. közben kiderült hogy 1 nappal többet vettem ki 2010-ben, így akkor jogos a 35 nap.
  ami viszont még érdekel és nem találok róla infót: a cégnél van cafetéria rendszer. míg dolgoztam akkor étkezési utalvány volt, havi 12ezer Ft. de ma voltam a cégnél és kiderült van egy éves keret amit a munkavállaló oszt be hogy miben szeretné kapni. ha én visszamegyek hogy kivegyem a szabit, akkor arra a 35 napra (ha esetleg utána elküldenének) jár cafetéria? vagy mivel az régi időre vonatkozó szabi, akkor nem? a bérszámfejtő kolleganő azt mondta nem tudja rá a választ. sajnos nem vagyok bizakodó, szerintem el fognak küldeni. 🙁

  köszönöm ismételt segítségét üdv, Zsuzsa

 13. Kedves Ági!

  Nem tudom, hogy GYED alatti cég alapítási problémakörrel foglalkozol-e vagy tudnál-e tanácsot adni. A kérdésem az lenne, hogy jelenleg GYED-en vagyok kisfiammal és a férjemmel szeretnénk egy Kft.-t létrehozni. Milyen feltételekkel tudjuk, úgy hogy a GYED-emet ne veszítsem el? Munkabért a cégtől nem kapnék, de ügyvezetője lennék, amennyiben ez lehetséges. Számlákat és hivatalos papírokat írhatok alá, vagy már ez is munkának számít?

  Segítségedet előre is köszönöm
  Üdvözlettel:
  Kinga

  • Kedves Kinga!

   A kérdésed nem munkajogi jellegű, így erre választ adni nem tudok, de javaslom, hogy kérdezd meg az Anyabarát honlap üzemeltetőjét, szerkesztőjét, ő foglalkozik ha jól tudom több cikkében efféle témákkal is.
   Üdv:

   Ági

 14. Kedves Ági!

  Azt olvastam valahol, hogy ha visszamegy egy kismama dolgozni, meg kell neki adni a távolléte alatti bérfejesztést. Ezt már az elején a szabadságokra is érvényes vagy csak miután lejárnak a szabadságok.

  köszönettel,
  Szabó Márta

  • Kedves Márta!

   Az Mt. 59. §-a a következőket mondja: A munkáltató a 127–133. §-ban meghatározott távollét (ide tartozik a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadság is) megszűnését követően ajánlatot tesz a munkavállaló számára a munkabér módosítására. Ennek során a munkavállalóval azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó.
   Tehát ha a fizetés nélküli szabi után kell bért fejleszteni, akkor ez már a szabadságokra is vonatkozik.
   Üdv:

   Ági

   • bocsánat hogy beleszólok. és ha nem tesz ajánlatot? mert lássuk be nem sok cég van aki szól hogy: hé, emelnénk a fizetésedet 🙂

    • Kedves Zsuzsa!

     A korábbi Mt. úgy tartalmazta az erre vonatkozó részt, hogy nem ajánlatot tesz, hanem hogy a bért a távollét után módosítani KELL, ennek ellenére akkor sem tolongtak a cégek, akik ezt betartották. Sajnos a korábbi és a jelenlegi szabályozás esetén is csak egy lehetősége van az anyukának: jogorvoslatot kérni. Amíg kötelező volt ezt megtenni, addig sem tette meg ezt nagyon sok cég, hiszen tudták, az anyukák igen kis százaléka perelne emiatt, örülnek, hogy visszaveszik őket. Sajnos, ha gyakorlati szemmel nézem a kérdést, én is azt tudom tanácsolni, hogy szépen, finoman próbálja meg mindenki, de ha nem megy át, ne erőltessék (pláne most, hogy a gyermek 3 éves kora előtt is elküldhető a dolgozó anyuka bizonyos indokkal).
     Üdv:

     Ági

 15. köszönöm Ágnes a választ. azt hiszem én sem fogom számon kérni az emelést, főleg hogy azt mondta a munkáltatóm: nem tudja meddig tud alkalmazni, egy darabig…így szó szerint. hogy ez egy nap , egy hónap vagy mennyi? ezt válaszolta mikor kérdeztem tud e munkát adni. jó mi?
  üdv Zsuzsa
  ui. köszönöm a segítségeket 🙂

  • Hát, igen, van ilyen… 🙁

 16. Kedves Ágnes,

  a szabadsággal kapcsolatban lenne kérdésem, a munkáltatóm azt mondja, hogy a GYED alatti időszakra csak alapszabadság jár (20 nap, én 36 éves vagyok, a szabim egy évre 25 nap lenne, 2010. október 18-án kezdődött a GYED-es időszak, GYED alatt fizetés nélküli szabadságon voltam). Valamint, hogy a gyermek utáni 2 nap csak akkor jár, ha a jogosultság évében írásban igényeltem volna, tehát csak az idei évre jár majd ha elkezdek dolgozni, és akkor is csak a munkába állás, szabikivét idejétől, időarányosan – ez esetemben 2012. augusztus 15. lesz.
  Igaza van? Így 10 nappal kevesebb a szabim.
  Előre is köszönöm a választ.

  Viki

  • Kedves Viki!

   Nem írtad, hogy Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló vagy-e, de a 20 alap napból és az életkorodból ezt sejtem. A munkáltatódnak nincs igaza, ilyen korlátozást sehol nem tartalmaz az Mt., a teljes életkor alapján járó szabira vagy jogosult a szülési szabi és a fizetés nélküli szabi 6/12 hónapja alatt. A gyermek utáni pótszabit valóban igényelni kell, de ehhez a formanyomtatványt a munkáltatónak kell kiküldeni az otthon lévő anyukáknak, az adott tárgyévben. Ez mindenhol így megy, nem a munkavállalók mennek egyenként a bérszámfejtési osztályra, kis írásos sajtfecnikkel, ki ilyen, ki olyan szövegezéssel, hanem a munkáltató nyilatkoztatja őket év elején egy egységes formanyomtatványon, s küldi ki a passzív állományban lévőknek is a nyilatkozatot. Ha ezt ő anno elmulasztotta, akkor pótolja most, de mivel amúgy is a múlt évi szabidat fogod kivenni, simán hozzácsaphatja a pótszabit, semmilyen számfejtési, vagy technikai akadálya nincs ennek. Abban igaza van, hogy ha újra dolgozni kezdesz, időarányosan jár a pótszabi, azaz ha augusztus 15.-étől kezded a szabik kivételét, akkor 2012-re augusztus 15-december 31-ig jár neked a pótszabik erre az időszakra eső része.
   Üdv:

   Ági

 17. Kedves Ágnes!
  Szabadsággal kapcsolatos kérdésem volna hogy ha vissza megyek dolgozni hány nap szabi jár?2009.06.29-től jöttem el táppénzre addig 12 nap szabit vettem ki,2009.08.27 -2010.02.10-ig tart a TGYSÁ időszak.2011.09.19-2012.09.19.GYES időszak.1977-ben születtem és 2 gyermekem van.Hány nap szabira számithatok?
  Előre is köszönöm a válaszod.
  üdv.Edit.

 18. kedves Ági.Én is hasonló problémával küzdök,mint az előttem szólók.2009 februárjától táppénzen voltam,tehát ,egyetlen napot sem vettem ki a szabadságból,/2009.08.01.-én szültem/,TGYÁS,gyed.gyes.Most 2.-val ez ugyebár megszűnt!!Én voltam bent a munkáltatom -nál júniusba,hogy megkérdezzem vissza fog -e venni!!Azt mondta,hogy úgy néz ki nem tud,mert nem megy az üzlet.-Ő egyéni vállalkozó-,de erről semmilyen hivatalos papírt nem kaptam.!!Ha jól tudom akkor most már a fizetés nélküli szabi alatt is bármikor felmondhat???És akkor mi van a szabadságaimmal??Ki kell fizetnie??Vagy elvész??És ebben a helyzetben mit tudok tenni??Mit javasolsz??Előre is köszönöm a válaszod.

  • Kedves Barbara!

   A fizetés nélküli szabadság alatt nem mondhat fel a munkáltató, de az általad írt adatok alapján én azt látom, hogy te már nem vagy fizetés nélküli szabin, mert 2012. augusztus 1.-jével lejárt a 3 éved. Ha a munkáltatód nem tud tovább foglalkoztatni, akkor fel kell, hogy mondjon neked megfelelő indokkal, s ki kell, hogy fizesse neked a bent ragadt szabadságokat, a felmondási időre járó bért és a végkielégítést, ami esetlegesen a munkaviszonyban töltött évek alapján jár neked. Javaslom, hogy írásban, tértivevényes levélben kérd a tájékoztatását, hogy mennyi a bent ragadt szabadságod, s ezek letöltése után pontosan mikor és hogyan tudsz újra munkába állni. Ha nem tud visszavenni, akkor erre reagálnia kell, s kezdeményeznie a munkaviszony megszüntetését. Ne hagyd magad lerázni, amit a törvény előír, azt meg kell fizetnie.
   Sok sikert!

   Ági

 19. Kedves Ági.Köszönöm válaszod!Ha jól értem akkor mostantól már neki kellene fizetést adnia??A levelet mindenképp elfogom küldeni!! Még annyi kérdésem lenne,hogy hány év után jár végkielégítés??.Barbi

  • Kedves Barbi!

   Persze, ha a bent ragadt szabadságokat veszed ki éppen, akkor a kezdést követő hónap 10.-éig már bért kell kapnod. A végkielégítés 3 év után plusz 1 havi bér, 5 év után plusz 2 havi bér, 10 év után plusz 3 havi bér, 15 év után plusz 4 havi bér…
   Üdv:

   Ági

  • Köszönöm a segítséget!!!

 20. Kedves Ágnes!

  Közalkalmazott vagyok, második gyermekemmel vagyok itthon, májusban járt le a gyedem. Gyesen voltam amikor visszahívtak dolgozni, így aug. 2-től szabadságon vagyok. 1977-ben születtem, pedagógusként dolgozom, F5 fizetési osztályban vagyok.Úgy tudom nekem az éves szabadságom 21 nap+ 25 nap pótszabadság. A munkáltatóm szerint a 25 nap pótszabadság csak adható, így ne számoljak vele mert nem fogják kiadni. Valóban így van, hogy adható vagy kötelező nekik kiadni? Nem találtam semmiféle törvényt ezzel kapcsolatban.Gyermekem 2010. május 19-én született, így ha jól értelmezem akkor nekem a tgyás időszakára és a gyed első 12 hónapjára jár szabadság. 2010. május 18-tól október 26-ig voltam terhességi gyermekágyi segélyen, innentől jár még 1 évig a szabadság? A munkahelyemen azt mondták, hogy amikor a gyermekem betöltötte az első évét (2011. május 19) addig jár csak szabadság.Segíts kérlek mert nem mindegy hány nap szabadságot adnak ki! Első gyermekem után járó szabadságaimat kivettem (lehet, hogy itt sem jól számoltak) még második gyermekem születése előtt. Aug. 2-től vagyok szabadságon, szeptember 3-án kezdődik az iskola. Azokat a napokat amiket idő hiánya miatt nem tud kiadni, ki kell fizetnie a munkáltatónak?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Mónika

  • Kedves Mónika!

   Nézzük csak: a közalkalmazottak alap és pótszabadságáról a Kjt. rendelkezik, illetve háttérszabályként az Mt.-t kell alkalmazni. Ebből a kettőből kell tehát “összenézni”, hogy mi vonatkozik rád. A közalkalmazottak szabadságáról van itt a blogon egy post, itt leírom pontosan, hogy mennyi szabi jár fizetési osztálytól és fokozattól függően. Az, hogy a pótszabadság csak adható, sehol nincs leírva, ha erre hivatkoznak, kérdezd meg, hogy ezt honnan veszik. A Kjt. azt mondja, hogy a pótszabadság “jár”, illetve úgy is fogalmaz, hogy a közalkalmazottat ez “megilleti”. Tehát nem adható, hanem jár. De mondom, nyugodtan kérdezz vissza, hogy pontosan hol van az, hogy nem jár neked a törvényben leírva? Ha ide kattintasz, megtalálod a Kjt.-t, az 55. §-tól kezdve olvasd el, ott ír a szabadságokról.
   A másik, hogy TGYÁS + 12 hónap, vagy 6 hónap. Mivel te még 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg a fizetés nélküli szabit, neked még 12 hónapra jár. Ez nem lesz benne a Kjt.bn, mivel az, hogy mikorra jár szabi, az Mt.-ben van szabályozva, s ez vonatkozik a közalkalmazottakra is. Az ezt szabályozó rendelkezést itt találod: 2011. évi CV. törvényt Egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK11085.pdf. A 25139. oldalon van a 9. §., ami a 6 hónapra történő csökkentésről szól. Azt, hogy ez mikortól kikre érvényes, a 25144. oldalon találod, az (5) pont alatt. Innen láthatod, hogy rád még a 12 hónap vonatkozik.
   A kifizetésnek jelenleg az a szabályozása, hogy a 12 hónapból 6 hónapra járót ki lehet fizetni, ha a felek ebben megállapodnak, de a többit ki kell adnia a munkáltatónak. Tehát ha neked közel 1,5 évre járó szabid van (TGYÁS 24 hetére + fizetés nélküli szabi 12 hónapjára), akkor ennek a durván 1/3-át fizetheti ki a munkáltató, a többit ki kell adnia.
   Sok sikert:

   Ági

 21. Kedves Ági !
  2007 februárjában jöttem el táppénzre,áprilisban született lányom. A gyes idejébe születtek 2009 októberében az ikrek,most jelenleg velük vagyok gyesen. Mivel az ikrek elkezdték az ovit,én is más munkahelyet szeretnék keresni. Munkahelyemen szeretnék felmondani és a felhalmozódott szabadságokat kivenni pénzben. Ha jól értem én akkor jönnék ki jobban anyagilag,ha a férjem menne el helyettem gyesre még a felmondás előtt,/ő nincs bejelentve,de van munkája/mivel így 8 órával számolják a szabikat. Ja és persze utána szeretnék elmenni munkanélkülire./gyes mellett nem lehet/
  A kérdésem az lenne,hogy jól látom –e a dolgot?

  Előre is köszönöm válaszod!
  Üdvözlettel:Judit

  • Szia Judit!

   Igen, jól értetted a fent írtakat. Ha korábban 8 órás szerződésed volt, és most a GYES alatt térsz vissza, nem kaphatsz GYES-t a szabik kiadása alatt, s ha 8 órában dolgozol utána – akár itt, akár máshol – akkor sem. Így logikus, hogy valaki ezt átvegye tőled. Ha már nem vagy állományban, igényelheted az álláskeresési járadékot a munkaügyi központban.
   Üdv:

   Ági

 22. Tisztelt Ági!
  GYES mellett pedagógusként részmunkaidőben dolgozom ez év szeptember 1-től.
  Maradt 21 nap szabadságom. Jogom van-e kivenni ezeket a napokat még ebben az évben, vagy megtagadhatja-e a munkáltatóm arra hivatkozva, hogy szorgalmi időben az őszi és téli szünet kivételével év közben nem tudja kiadni ezeket a napokat, mert akkor a feladat ellátása nem megoldott. Köszönöm előre is válaszod: Erzsi

  • Kedves Erzsi!

   A közalkalmazottak szabadság kiadását az Mt. szabályozza, a pedagógusokra azonban külön kormányrendelet is vonatkozik.
   Alapvetően a szabadságot a munkáltató adja ki, nem a munkavállaló veszi ki, tehát a munkáltató mondja meg, mikor mehet a munkavállaló szabadságra, de a munkavállaló maga rendelkezik az alapszabadsága egynegyedével.További szabály, hogy a szabadságot esedékességének évében kell kiadni, de az esedékesség évében kiadottnak kell tekinteni azt a szabadságot, amelynek megszakítás nélküli tartama – az esedékesség évében történő megkezdése esetén – a következő évben jár le, és a következő évre átnyúló szabadságrész nem haladja meg az öt munkanapot. Tehát a 21 napot úgy is kiadhatja, hogy ebből 5 munkanap 2013 januárra áthúzódik.
   A pedagógus szabadságát – a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság kivételével – elsősorban a nyári szünetben kell kiadni. Ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki, akkor azt az őszi, téli vagy a tavaszi szünetben, a szünet munkanapjait meghaladó szabadságnapokat pedig a szorgalmi időben, illetve a nevelési év többi részében kell kiadni.
   Mindezek alapján álláspontom szerint a 21 napból 5 napot – megszakítás nélküli, december végén induló szabadság folytatásaként – 2013. januárban kiadhat, a többit 2012-ben kell kiadnia. Ha az őszi és téli szünetben nem tudja kiadni a maradék 16 napot, akkor ezt a szorgalmi időszakban kell megoldania.
   Nem írtad azonban, hogy ez a 21 nap honnan van, esetleg nem adta ki az összes szabit a munkába álláskor, ami felhalmozódott az otthoni babázás alatt? Mert ha igen, akkor idén még a bent ragadt szabadságok egy része ( 6 hónapra járó része) kifizethető, érdemes ezt is meggondolni.
   Üdv:

   Ági

 23. Kedves Dolgozómami!
  A kérdésem feltevése előtt szeretnék további sok energiát és lelkesedést kívánni egy ilyen kitűnő (sőt!) bloghoz! Nagyon örülök, hogy rátaláltam!
  1. kérdésem: 2013 februárig itthon vagyok GYESen a kisfiammal, akkor tölti a három évet (nagylányom pedig 5 éves). Jár-e nekem a 2012-es évre a gyermekeim után pótszabadság? (Tehát ez a 4 nap hozzáadódhat-e az eddig felgyűlt többi szabadsághoz, amit majd jövő februártól veszek ki? Vagy, mivel nem vagyok aktív munkavállaló, a 2012-es évre nem jár?)
  2. kérdésem: 2007-ben szültem a lányom, 2010-ben a fiam, tehát „itthon vagyok” 2007 tavasza óta. GYES-en voltam, amikor a fiammal terhes lettem és a terhesség utolsó négy hónapjában betegszabin majd táppénzen voltam a szülésig (2009 novembertől 2010 februárig). Erre a táppénzes időszakra számolódik (gyűlik) a rendes szabadság?
  A munkaköröm időközben megszűnt már a cégnél, ahol majdnem 9 éve kezdtem dolgozni. Szeretnék felkészülni minden téren a jövő tavaszra, mert sejtem, hogy a cégem megpróbálja majd elkerülni, hogy a járandóságaimat ki kelljen fizetni. Ezzel kapcsolatos még egy kérdésem: ha arra hivatkozással mondanak fel, hogy felsőfokú német nyelvtudással nem rendelkezem, akkor nem jár végkielégítés? (Amikor dolgoztam, elég volt a középfokú tudásom a munkám ellátásához.)
  Válaszod előre is köszönöm!

  • Kedves Móni!

   A pótszabadság, ahogy az alapszabadság is, csak a szülési szabadság idejére, és a fizetés nélküli szabi (GYED) első évére jár, utána nem, csak ha újra dolgozol.
   A táppénzes időszak alatt is járt a szabadság neked, mert arra az időszakra még a korábbi Mt. vonatkozik.
   A harmadik kérdésed nem egyszerű, hiszen a július 1-jén hatályossá vált Mt. tartalmaz egy olyan pontot, hogy nem jár végkielégítés, ha a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem egészségi okkal összefüggő képessége. De mivel ez utóbbi új dolog, még nincs rá precedens, egyenlőre lehet találgatni, hogy ez mi, pl. ide értendő-e a nem elegendően magas szintű nyelvtudás, vagy annak megkopása az otthon töltött idő alatt. Ezt sajnos majd csak az első munkajogi viták lezárulása után fogjuk megtudni…
   Üdv:

   Ági

 24. Kedves Ágnes!
  Kislányom 2012.július 31.én töltötte be a 3 évet.
  Jelenleg okt.10.-ig a felgyűlt szabadságom töltöm.Nem tudok munkába állni olyan feltételekkel,mint a születése előtt.
  A szabadság lejárta után,ha közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszonyom elmennék álláskeresési járadékra.Ez úgy tudom 90 nap.
  Mikor kérhetek Start Bónusz kártyát?
  Köszönöm válaszod!:)
  Üdv:Mariann

  • Kedves Mariann!

   Mivel a kártya a kiváltástól, nem pedig a munkaviszony kezdetétől számított egy évig érvényes, azaz eddig él a járulékkedvezmény, akkor tanácsos csak kiváltani, ha megvan az új munkáltató (megállapodtatok, hogy téged vesznek fel, de még nem léptettek be), s általában a személyes ügyintézést ajánlják, mert úgy van a kezedben a leggyorsabban.
   Üdv:

   Ági

  • Kedves Mariann!

   A Start bónusz kártyáról nagyon sok információt találsz a következő oldalon:
   http://www.nav.gov.hu/nav/ugyfelszolg/regiok/kozep_dunantul/kozepdunantul/aktualis/startbonusz.html?query=start k%C3%A1rtya
   Kérlek, nézd meg ezt, és olvasd el figyelmesen. Itt van leírva, hogy ki és milyen helyzetben jogosult rá, milyen formanyomtatványon kell igényelni, milyen iratokat kell benyújtani az igényléskor, stb…
   Arra figyelj, hogy csak akkor váltsd ki, ha már szóbeli ígéreted van a potenciális munkáltatótól, hogy téged szeretnének felvenni, mert így tudjátok a legtovább kihasználni az előnyeit!
   Sok sikert!

   Ági

 25. Kedves Ági!
  A Gyed alatt felgyűlt szabadság kivételével kapcsolatban érdeklődnék én is. Láttam, hogy volt hasonló kérdés még tavasszal, ám a végleges törvény ismeretében talán más most a válaszod. Kisfiam 2011. júliusában született, így tavalyi évben TGYÁS-on voltam (az ez időre járó szabadságot még a szülés előtt előre kivettem, azaz tavalyi ki nem vett szabim nincs). Idén nagyjából a GYED első fél éve alatti szabadságot gyűjtöttem csak. Most novembertől visszamennék dolgozni heti 20 órában (szülés előtt heti 40-ben dolgoztam). Lehetőség szerint a felgyűlt szabadságomat nem szeretném rögtön kivenni, hanem továbbgörgetni a következő évre.
  1. Ahogy olvastam, az akadályoztatás (fizetés nélküli szabi) megszűnésétől 183 nap áll rendelkezésre, hogy a szabit kivegyem, ez azt jelenti, hogy következő évre át tudom vinni, igaz (november 1-től 183 nap 2013 április végén jár le)?
  2. Valahol olvastam, hogy az új törvény szerint már órában kell számítani és kiadni a szabadságokat, ez vonatkozik a törtnapokra is?
  3. Ha nem kivenném, hanem megváltom a szabadságot, az ugyanúgy jövedelemnek számít egy későbbi TGYÁS alap meghatározásakor?

  Köszönöm szépen,
  Orsi

  • Kedves Orsi!

   A szabadságokat nem te veszed ki, hanem a munkáltatód adja ki, ez egy lényeges különbség, amit sokszor nem vesznek figyelembe a szabadságokról szóló írásokban sem! Ennek értelmében nem te veszed ki, nem te döntöd el, hogy mikor vennéd ezt igénybe, hanem a szabadságaid jelentős részével a munkáltatód rendelkezik (értelemszerűen téged előre tájékoztatva a szabadságodról). A másik alapszabály, hogy a szabadságot az esedékesség évében kell kiadnia a munkáltatónak, ettől csak akkor térhet el, ha értelemszerűen nincs annyi nap az év hátralevő részében, hogy mindet kiadhatná. A 183 napos szabály már csak idén él, jövőre ez sem lesz… ugyanakkor a jövő évi szabadság egy részét már át lehet majd vinni az azt követő évre a két fél megállapodása alapján.
   Szóval ha mindezt összeteszem, szerintem elég bajos az idei szabid jövő évre tologatása, legalábbis szerintem a munkáltatód nem fog örülni neki… ezt főszabály szerint idén kell kiadnia, és tudva azt, hogy jövőre már megszűnik a 183 napos szabály, s ismerve a munkáltatók hozzáállását, szerintem inkább kiadják most. Ha nem tudná kiadni, mert annyi gyűlt volna fel, akkor érthető lenne a következő évre való átnyúlás, de így…
   A második kérdésedet pontosan nem értem, mit értesz tört nap alatt? Pl. fél nap szabit, vagy részmunkaidős foglalkoztatás alatt kiadott egy nap szabit?
   A szabadság megváltása idén még lehetséges, de csak 6 hónapra eső szabadságnapot fizethet ki a munkáltató. Ez ugyanúgy jövedelem szerintem, hiszen a második baba előtt a kiadott szabadságnapok is beleszámítanak a 180 bérezett napba, akkor a kifizetett szabi is ide kéne, hogy tartozzon. De mivel nem vagyok TB szakértő, ezt kérlek, még ellenőrizd le egy másik szakértőnél!
   Üdv:

   Ági

 26. Kedves SEGÍTŐ ÁGI !

  Születtem: ……………..1974.márius 16-án
  Beléptem a cégbe: 2003.május 15-én.
  *******************************************
  Első gyerekem született:……………………….2003. 07. 21. (29 éves voltam, alapszabi=22 nap)
  TGYÁS: ……………………….2003.07.02 – 2003. 12. 16-ig
  GYED: …………………………2003.12.17 – 2005. 07. 21 (2004= 366 napos)

  Második gyerek szül.: …………………2005. 07. 24. (31 éves volta, alap=23 nap)
  TGYÁS………………..2005. 07. 22.- 2006. 01. 05
  GYED:…………………2006 01. 06 – 2007. 07. 24.

  HARMADIK gyerekem szül.: …………………2007. 06. 29. 33 éves voltam,alapszab=24 nap)
  TGYÁS………………………….2007. 06. 25 – 2008. 01. 08 (2008=366 nap)
  GYED: …………………………2008. 01. 09 – 2009. 04. 03.

  Negyedik gyerek szül: ………….2008.10.18.
  TGYÁS = NEM IGÉNYELTEM !
  GYED: ……………….2009. 04.04. -2010. 10. 18.-ig

  Ötödik gyerek szül.: ……………………………………..2010.09.27. (36 évesen)
  TGYÁS …………………………..2010.10.19 – 2011.03.13-ig
  GYED ……………………………2011.03.14 – 2012.09.27-ig

  Szabadságokat NEM VETTEM KI.
  A gyerekeim testi és szellemi fogyatékosak, tornára járunk, amit nem fizet a TB.
  Kérdéseim: mennyi szabadság jár és
  és mit tanácsolsz, a szabik kivétele után mit tegyek, mert a gyerekek igénylik az állandó ápolást.
  Hálás köszönettel: lujza

  • Kedves Lujza!

   Kérlek, ne haragudj meg, de nem fogom kiszámolni helyetted. Pont azért indítottam ezt a blogot, hogy informáljam az anyukákat, s minél többet tudjanak meg a jogaikról. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy azt szeretném, hogy mindenki ki tudja maga számolni a szabiját. Láthatod, senkinek nem számoltam ki eddig sem, ellenben számtalan cikket találsz itt, hogy hogyan kezdj neki (kattints ide, összegyűjtöttem neked a legfontosabb cikkeket). 4 alapvető matematikai műveletet kell csak tudnod, osztani, szorozni, összeadni, kivonni, ez szerintem biztosan megy neked. Ráadásul már nagyjából elő is készítetted a számítást, megvannak a pontos adatok, csak végig kéne számolnod…
   Ide kattintva találsz egy részletes példát az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalókra, ennek mentén kérlek, számold ki magad.
   Hidd el, nem csak most van erre szükséged, életed során még biztos kerülsz olyan helyzetbe, hogy ki kell számolnod, mire vagy jogosult. Nem lenne jó, ha ezen túl nem másra hagyatkoznál, hanem te magad is meg tudnád csinálni?
   Hogy a szabik kivétele után mit tegyél, arra sajnos munkajogi szempontból nincs jó tippem, mivel ha munkaviszonyban vagy, munkát kell végezned, tehát ha már nincs több szabadságod, akkor a munkáltatód utasítása és a munkaszerződésed szerint dolgoznod kell. Bizonyára társadalombiztosítási szempontból lenne még valami megoldás, de az nem az én szakterületem, így elsőre csak a főállású anyaság jut eszembe, de mint írtam, én munkajoggal foglalkozom, így ebben nem tudok neked tanácsot adni. Ha esetleg keresel egy olyan honlapot, ahol TB tanácsadás is van, s ott felteszed a kérdésedet, biztosan jobb választ fogsz kapni.
   Üdv:

   Ági

 27. Kedves Ági!
  Jelenleg GYES-en vagyok a 2,5 éves gyermekemmel. Közalkalmazott vagyok. A munkáltatómmal egyeztetve GYES-em megtartása mellett visszatérnék dolgozni napi 4 órában.
  Véleményem szerint a felgyülemlett szabadságomat majd csak a GYES lejártát követően kellene kivennem. Nem szeretném kivenni a “bent lévő” szabadáságomat, mert akkor meg kellene szüntetnem a GYES-t, és én ezt nem szeretném.
  Gondolatom szerint a 4 órás jogviszonyomat akár azonnal megkezdhetném, arra ki kell számolni, hogy mennyi szabadság jár, s csak azt kell igénybe vennem ebben az évben, majd a következő évben – a GYES lejártáig – úgyszintén a 4 órás jogviszonyomra kell kiszámolni és kivenni, s a GYES megszűnését követően kell kivennem a “normál” 8 órás jogviszonyom alatt összegyűlt szabadságot.
  Anyagilag persze tudom, hogy jobban járnék ha megszüntetném a GYES-t és a szabit igényelném, de nekem a GYES lejártát követően lenne szükségem a szabadságra, s szerintem a két jogviszonyt teljesen külön kell kezelni – így szabadság szempontjából is – , még ha ugyanazon munkáltatóról van is szó.
  Köszönettel: Kriszti

  • Kedves Kriszti!

   Feladtad a leckét a kérdéseddel 🙂
   Sajnos a terved több szempontól sem egyszerű. Egyrészt ha a fizetés nélküli szabadságot megszünteted, s a közalkalmazotti jogviszonyodat aktívan tovább folytatod, akkor a munkáltatód a törvény alapján a bent ragadt szabadságok kiadására kötelezett az akadályoztatás (otthonlét) megszűnésével. Ezt – a korábbi 8 órás illetménnyel – csak úgy teheti meg, ha a GYES-t megszakítod erre az időre. Tehát ebben a jogviszonyban szerintem más megoldás nincs.
   Mt. hatálya alá tartozó munkavállalóknál ismerem azt a lehetőséget, hogy az eredeti jogviszonya szerint marad az anyuka fizetés nélkülin, s egy másik jogviszonyt kötnek a munkáltatóval – általában határozott időre, a gyermek 3 éves koráig), azaz mivel az eredeti jogviszonyban nem szűnik meg az akadályoztatás, nem kell a szabit kiadni sem, s az anyuka az új jogviszony keretein belül elkezd dolgozni (sokszor másik, alacsonyabb munkakörben, vagy részmunkaidőben). Ez viszont szerintem azért nem megy nálad, mert a Kjt. ezt nem engedi: 42. § A munkáltató a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottal munkaköri feladatai ellátására munkavégzésre irányuló további jogviszonyt nem létesíthet.
   Másrészt munkaszervezési okból abba is gondolj bele kérlek, hogy visszatérsz dolgozni az eredeti munkakörödbe a szabik kivétele nélkül, majd a gyermeked 3 éves korában egyszer csak eltűnsz 1-2 hónapra, mert ugye a bent ragadt szabit ki kell adnia a munkáltatódnak törvény szerint. Ezt az időszakot ő hogyan hidalja át? Ki fog akkor dolgozni helyetted? Bárnem írtad, hogy milyen munkakörben és hol dolgozol, de ez – hacsak nem valami nagyon rugalmas munkáltatóról van szó -a legtöbb esetben fejfájást okozna a munkáltatónak…
   De mivel az általad vázolt eset elég speciális, és őszintén közalkalmazottnál még nem találkoztam ezzel, meglehet, érdemes lenne egy Kjt.-ben nagyon tapasztalt munkajogászt megkeresned. Hátha ő még tud valami egyebet tanácsolni…
   Üdv:

   Ági

 28. Kedves Ági!
  Okt. 13-án szombaton 00.15-kor írt bejegyzésemhez kiegészítésül írom, ill. szeretném megkérdezni, hogy a közalkalmazottaknál – és az én esetemben – él e az a szabály, hogy ha több mint 183 napja fizetés nélküli szabin vagyok, akkor a munka megkezdését követő 183 napon belül kell a szabadságom kiadását is megkezdeni. Elfelejtettem megírni előző bejegyzésemben, hogy dec. 1-én állnék munkába (GYES-em megtartása mellett).
  A szabadságot tudom, hogy nem kivenni, hanem kiadni kell…
  A munkáltatóm érdeke az lenne (és enyém is), hogy mielőbb álljak munkába, mert különben a 2 kolléganő “kiesése” miatt működésképtelenné válna az osztály.
  Nagyon köszönöm válaszod!

  • Kedves Kriszti!

   Ahogy korábban is írtam, szerintem az, hogy a fizetés nélküli szabadság megszakítása után egyáltalán nem veszed ki a bent ragadt szabadságokat, nem járható út. Jelenleg még rád a 183 napos szabály érvényes (mivel az Mt. háttérszabályként működik a közalkalmazottak esetén, s az idén hatályba lépett Mt. szabadságra vonatkozó részei csak 2013-ban lépnek hatályba), azaz ennek alapján ha december 1-jén kezdesz, akkor 183 nap alatt kell a munkáltatódnak kiadnia a szabit. Ez talán valamennyit segíthet a dolgon.
   Ha a munkáltatódnak is ez az érdeke, akkor kérjen ő egy állásfoglalást egy munkajogásztól, hogy biztosan jól járjatok el.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm a fejtörést adó kérdésemre írt válaszod. A munkáltatóm rugalmas, az ő érdeke is az lenne ha mielőbb visszatérnék dolgozni, mert januártól különben “fejre áll” osztályunkon a megszokott munka. 183 nap szabadságos válaszod nagyon nagy segítség volt számomra!
    Köszönöm!
    Minden jót kívánok neked magán és szakmai életedben!
    Kriszti

    • Köszönöm, neked meg sikeres munkakezdést!

 29. Kedves Ági!

  Segítséged szeretném kérni a következőben. Kislányom 2009.09.20-án született. Előtte jó jövedelemmel dolgoztam vezető beosztásban nettó 120-130eft (több éve), 2009 márciusától táppénzen voltam, veszélyeztetett terhesként, majd tgyás, gyed és gyes a lányom 3. évéig (most szeptember 20-ig), jelenleg a szabadságomat töltöm január 7-ig. Gondolkodunk második babában. Szeretném ha segítenél, mert nem tudom, hogyha a szabim lejár és a baba összejön és táppénzre megyek a szabim után, akkor annak mi lesz az alapja? és a táppénz után, mi lesz az alapja a tgyásnek, gyednek?
  nagyon köszönöm és várom válaszod!

  • Kedves Gyöngyi!

   Sajnálom, nem tudok segíteni, mert én munkajogi és karrier témákkal foglalkozom, a te kérdésed pedig társadalombiztosítási jellegű (ez egy külön szakterület). Kérlek, hogy egy másik honlapon tájékozódj, ahol van kifejezetten TB tanácsadó, akitől kérdezhetsz.
   Üdv:

   Ági

 30. Kedves Ági!
  Munkahelyem székhelyéről szülés előtt elköltöztem, most a szabimat töltöm. Áthelyezést kértem és jelentősen kevesebb fizetésért akarnak visszavenni. Megteheti ezt a munkáltató?
  Előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Katka

  • Kedves Katka!

   A munkáltatónak ama munkaszerződés szerint kell foglalkoztatnia, ami jelenleg érvényes, s neked a szerint kell dolgoznod. Azaz ha abban egy másik munkavégzési hely van (a szülés előtti), akkor neki ott kell munkát adnia neked, s neked ott kell dolgoznod. Ha te ezt – a költözés miatt – nem tudod vállalni, akkor a munkaszerződésből eredő kötelezettségednek – a munkavégzésnek – te nem tudsz eleget tenni. Persze ha van egy másik telephelye is ott, ahová költöztél, kérheted, hogy ott kapj munkát, azaz módosítsátok a munkaszerződést, de ezt egyoldalúan nem lehet kikövetelni, azaz mindkét félnek a beleegyezése kell. Innentől kezdve azonban nincs kötelezettsége, hogy ugyanazt a munkakört ajánlja fel neked, mint a régit – mert lehet, hogy itt nincs is olyan üres munkakör – s ha a munkakör nem ugyanaz, hanem alacsonyabb, akkor a bérezés is ehhez igazodik. Sajnos azzal, hogy elköltöztél, te “hoztál” egy olyan változást a jogviszonyba, annak teljesítésébe, ami ezt a helyzetet eredményezi, így a munkáltatódtól nem várható el olyan lépés, amit ő nem tud megtenni.
   Ha a korábbi munkahelyedre térnél vissza, a jelenlegi szabályozás szerint ott is felmondhat neked a gyermek 3 éves kora előtt is, ha nincs üres munkaköre számodra, vagy ha van egy másik munkakör, amit felajánl, de azt te elutasítod. Láthatod tehát, hogy a költözés nélkül is sajnos sokkal rosszabb helyzetben vagy a visszatéréskor – ahogy nagyon sok másik anyuka is…
   Azt tudom javasolni, hogy próbálj meg egyezteti az együttműködés jegyében velük, hogy mit tudnak kínálni, milyen feltételekkel, s meglehet, hogy el kell fogadnod a kevesebb fizetéssel járó új munkakört is, csak hogy ne maradj állás nélkül.
   Üdv:

   Ági

 31. Kedves Ági!
  Szeretném a segítségedet kérni! 2008.01.14.-én szültem a fiamat,ez után TGyás,GYED, és amikor betöltötte a 2évet(azaz 2010.01.15.-én) Visszamentem dolgozni GYES mellett 8 órában. 2010. Július 20.-áig dolgoztam így addig kivettem az arra az évre vonatkozó szabimat,de a beragadt szabadságokat nem.Utána terhes lettem és a fönököm nem adta ki azokat a szabikat,azt mondta menjek táppénzre,ez így is lett.2010.12.16.-án szültem a lányomat.TGyás,GYED fizetésnélküli szabi mellett. Most fogja a 2. életévét betölteni.Februárban megyünk vissza a lányommal az orvoshoz mert tej érzékeny,akkor fogok kapni egy igazolást hogy tartósan beteg. Megbeszéltem a fönökömmel hogy megyek vissza dolgozni dec. 16-tól.Azt mondta egyből kiadja a bent ragadt szabimat. Jelenlegi állás most az hogy maradjak GYES-en és 4órában foglalkoztatt,mert a könyvelőnk szerint 6 órában nem lehet GYES mellett dolgozni. A kérdéseim:
  1.Mind a két gyerek után jár a bent ragadt szabadságok?
  2.GYES mellett hány órában lehet dolgozni?
  3.Akkor amíg szabin leszek addig ne igényeljem a GYES-t csak mikkor már elkezdek aktivan dolgozni?
  Válaszaidat előre is köszönöm!!!
  Üdvözlettel: Timi

  • Kedves Ági!
   Még egy kérdésem lenne! Ha régen 8 órában voltam bejelentve,de most 4 órában tud csak foglalkoztatni a munkáltatóm,akkor a szabimat 8 órában kell kiadnia,ugye? Remélem jól gondolom!
   Köszönettel: Timi

   • Szia, igen, először kiadja a szabikat a régi szerződésed szerint, és csak utána módosítsátok a szerződést 4 órásra (a gyermek 3. szülinapjáig, határozott időre). Megírhatjátok előre is, de akkor is csak a szabik kivétele után lépjen érvénybe!
    Üdv:

    Ági

  • Kedves Timi!

   Azok a szabadságnapok, amik a két gyermekkel igénybe vett fizetés nélküli szabi és a GYED első éve alatt járnak, s te nem vetted ki, nem veszhetnek el, ha nem adta ki a munkáltató korábban, akkor most kell ezt megtennie. GYES mellett heti maximum 30 órás keresőtevékenységet lehet folytatni, tehát a 6 óra igenis mehet a GYES folyósítás szempontjából! De ha a lányod tartósan beteg, akkor akár 8 órát is dolgozhatsz GYES mellett, mert a tartósan beteg gyermek szülőjére nem vonatkozik az időbeli korlátozás. (A könyvelő kissé olvasson utána, mielőtt butaságot állít :-)).
   Ha a szabadságokat 8 órában adja ki – márpedig gondolom igen, mert nem írtad, hogy részmunkaidőben foglalkoztatott volna legutóbb – addig a GYES-t akkor mondd le, ha a lányod tartós betegsége miatt még nincs a kezedben a papír. Ha esetleg csak jövőre kezdenéd el a szabikat, s már megvan a papír (és az emelt családi pótlék), akkor a GYES és a szabik 8 órás kifizetése is mehet együtt (mivel a keresőtevékenységet nem korlátozzák a tartósan beteg gyermeknél).
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm a válaszod! Nagyon sokat segítettél!!!

 32. Kedves Ági! Gratulálok a sokrétű blogodhoz, és a kitartásodhoz, amivel ráveszel bennünket a számolásra.
  Én 71.09.04.születtem, 2000.09.01 óta dolgozom a cégnél. Ikreim 2005.01.26-án születtek.
  Kiszámolt szabadságaim:
  2004.11.05-12.31.betegállomány: 4 nap szabadság, 2005.01.01-01.25.betegállomány: 2 nap szabadság,
  TGYÁS idejére 2005.01.26-2005.07.14. 169 nap 11 nap szabadság
  2×24 nap szabadság a gyed idejére
  pótszabadság ezekre az időszakokra
  TGYÁS: 2 nap, gyed: 4 nap
  összesen: 71 nap
  Kérném szíves véleményedet.
  Köszönettel:
  Kissné Sz. Mária

  • Kedves Mária!

   Nem értem a 2×24 napot a számításodban… a fizetés nélküli szabi első évére jár csak fizetett szabadság…
   Számold csak újra :-)!

   Ági

   • Kedves Ági! Igen, elszámoltam, nem jár dupla szabadság csak a gyes ideje dupla. Igy a szabim 47 nap lenne, ha jól számoltam.
    Köszönöm véleményedet.

    • Azért gondolkodtam a 2×24 nap szabadságban, mert nem tudom, hogy ikrek esetében ha a gyed összege nem is dupla, esetleg az időt lehet duplán számolni, hiszen gyed-en voltam a lányommal és a fiammal is két éves koráig, igaz egyidőben. Azért 24 nap az elég sok ahhoz, hogy ne próbálkozzon az ember. Elnézésedet kérem a részletekben történő írásért, de a gyerekek sokszor “közbeszólnak” és ekkor mennem kell.
     Köszönöm szíves segítségedet
     Marica

     • 🙂 jó próbálkozás, de nem jár duplán 🙂

    • Szia Mária!

     A többi jó 🙂
     Üdv:

     Ági

 33. A gyes 2012.12.31-én jár le. 2013. január 1-jével kezdeném letölteni a szabadságaimat. Előreláthatólag a cég nem tud majd tovább alkalmazni, vagy felmond vagy közös megegyezéssel szüntetjük meg a munkaviszonyt. A munkaszerződésemben 3 hónap felmondási idő van, ez gondolom mindkét félre vonatkozik? Tehát felmondási időnek nem a 30 nap + 13 év után a 25 napot kell majd számolnom. végkielégítésként a 13 évre járó 3 havi összeg illet meg.
  Köszönettel:
  Kissné Sz. Mária

  • Kedves Mária!

   Igen, a felmondási idő alapból a szerződésedben lévő napok száma + az évekkel járó pótnapok, és végkielégítésként 3 havi bér illet meg.
   Üdv:

   Ági

 34. Kedves Ági!
  Kérdésem lenne továbbá, hogy akkor is 2 x egy év gyed után kell a szabadságokat megkapnom, ha nem kezdem meg a szabadságok kivételét csak 2013. január 2-án, hiszen a gyesem december 31-én jár le? Vagy csak akkor kellene még decemberben szabadságot kivennem, ha szó lenne róla, hogy a szabadság felét pénzben megváltják? Nem értem pontosan az átmeneti rendelkezést, és nem szeretném, ha csak a 2 x fél év utáni szabadságot kapnám meg. Ezt azért kérdezem, mert Nekem, mivel nem vesznek vissza, és egyenlőre munkahely sincs kilátásban, szerintem az a jobb, ha megy az időm, hátha addig összejön valami. Elnézést, hogy több részletben teszem fel a kérdéseimet, de minél több helyen olvasok utána a dolgoknak, annál nagyobb a káosz a fejemben. Köszönöm válaszod.
  Kissné

  • Kedves Mária!

   Bármikor szakítod meg a fizetés nélküli szabit, neked még 12 hónapnyi időszakra jár a szabadság. Ha ezt még idén tennéd meg, akkor lenne kifizethető a 6 hónapra járó összeg, de csak mindkettőtök beleegyezése esetén. Jövőre ezt már nem lehet pénzben megváltani, csak ha a munkaviszonyod megszűnik, és nem kiadja a munkáltató, hanem kifizeti egy összegben. Tehát se így, se úgy nem esel el ettől a pénztől, ezektől a napoktól.
   Üdv:

   Ági

 35. Kedves Ági!
  Jelenleg majdnem 3 éves kisfiammal vagyok GYESen. Jelenlegi munkáltatóm folyamatosan leépít, nem hiszem, hogy visszavenne, illetve nem is szeretnék újra a régi munkakörömben dolgozni. Találtam egy számomra megfelelő új munkahelyet, ahol januártól foglalkoztatnának, a GYes lejártáig 6 órában, utána 8 órában. Szeretnék váltani, de nem tudom, milyen feltételekkel érdemes felmondanom – mi az a maximális idő (pl. felgyülemlett szabadságok letöltése, felmondási idő), amíg visszatarthat a régi munkahelyem.
  Illetve ha nem a régi cégem mond fel nekem, elesem a végkielégítéstől is?
  És egy másik kérdésem is van:Szerinted az megoldható, hogy nem mondok fel, Gyes alatt és a felgyülemlett szabadságok ideje alatt dolgozom 6 órában az új cégnél és a végén -mivel szinte biztosan leépítenének- még a végkielégítést is megkapnám? Nem esem el ekkor a munkahelyvédelmi támogatás kismamákra vonatkozó kedvezményétől?
  Előre is köszönöm válaszodat!
  Petra

  • Kedves Petra!

   Ha nem szeretnél ott maradni a régi helyeden, akkor eljöhetsz közös megegyezéssel, ez ellen a munkáltatód sem fog valószínűleg tiltakozni. Ebben az esetben csak a szabikra vagy jogosult. Ha felmondasz, akkor a szabik mellett a felmondási időre bért is kell kapnod, ez anyagilag tehát több, de ebben az esetben a felmondási idődben törvény szerint dolgoznod kéne. Az más kérdés, hogy a munkáltatód ettől eltekint, és felment, de ez az ő döntése. Csak a harmadik esetben, a munkáltatói felmondáskor van esélyed a végkielégítésre, de ehhez nekik kell felmondaniuk. Ezt azért nem könnyű elérni, hiszen ha fizetés nélkülin vagy, nem tehetik meg. Arra játszani, hogy megszünteted, csak azért, hogy felmondjanak, elég kockázatos, mi van, ha mégsem teszik meg… A végkielégítésnek amúgy si az a funkciója, hogy abban az esetben szolgáljon “vígaszként” a dolgozónak, ha a munkáltató küldi el őt, ő amúgy maradna. Ez a te esetedben nem áll fent, így szerintem erre ne nagyon számíts, hacsak nem vagy egy kockázatvállaló típus (mi van akkor, ha mégsem küldenek el azonnal, menned kell dolgozni a szabik után, mi lesz a másik munkahelyen akkor…)
   A GYES alatt elmehetsz másik munkáltatóhoz részmunkaidőben, de az, hogy a fizetés nélküli szabi végén tényleg elküldenek-e, nem biztos… Ha ez jól sül el, akkor több pénzed lesz, meg egy új munkahelyed. Ha nem, akkor a régire visszavárnak, és munkavégzési kötelezettséged van, és az újnál is… na, itt leszel gondban! Persze megcsinálhatod, hogy ha mégsem küldenek el, felmondasz a régi helyen, vagy kéred a közössel való megszüntetést, de ha ők meg foglalkoztatnának, akkor eléggé rosszul veszi ki magát, hogy próbálnak helyet keresni neked, esetleg elküldenek mást, hogy téged visszavegyenek, utána meg te mész el…
   Amit tudok ajánlani, hogy egyeztess velük, hogy mennyi esélye van a visszavételednek, mert ha semmi, akkor esetleg te hajlandó vagy a közöst aláírni akár hamarabb is, ha amúgy minden juttatást kifizetnek, ami a munkáltatói felmondásnál járna. Ha ebbe belemennek, akkor nyertél, de azt ne feledd, hogy a másodállásodat be kell jelentened a munkáltatódnál, tehát az egyeztetést esetleg a bejelentés előtt tedd meg…
   A munkahelyvédelmi akciótervben nincs külön kiemelve, hogy másodállás esetén ezt a kedvezményt a munkáltató te tudná érvényesíteni, így szerintem kérhetik majd utánad is.
   Üdv:

   Ági

 36. szia Ági!

  kisfiam most töltötte be a 2évet vissza vessznek dolgozni 6orában ! de én közbe meg igényeltem a gyest és kapom is! az a kérdésem hogy ilyenkor vissza kell fizetni? Mert állitolag a szabijaimat töltöm 55napom van és 2013 januárba kezdek! elötte 7 orában dolgoztam! köszönöm a válaszodat!

  • Kedves Csilla!

   A GYES folyósítása mellett csak heti 30 órás keresőtevékenységet folytathatsz (azaz napi 6 órásat), azaz nem kaphatod a GYES-t, ha 7 órával fizetik ki a szabidat. Kérlek, ellenőrizd le, hogy a régi szerződésed szerint fizetik-e még ki, és utána leszel-e csak 6 órás, mert ha igen, akkor mondd vissza a GYES-t a szabik idejére.
   Üdv:

   Ági

 37. Kedves Ági!
  Nekem is nagyon hasonló kérdésem van, mint a Petra nevű előző kérdezőnek.
  Nekem áprilisban lesz 3 éves kisfiam,jelenleg gyesen vagyok vele. A jelenlegi munkáltatóm nem akar visszavenni létszámleépítésre hivatkozva. Úgy néz ki, hogy januártól lenne egy új munkahelyem, 8 órás munkaviszonnyal. Szeretném betölteni az állást, de nem tudom, hogyan mondjak fel, meddig tarthat vissza a jelenlegi munkáltatóm.(felgyülemlett szabadságok letöltése, felmondási idő), amíg visszatarthat a régi munkahelyem? Kapok-e végkielégítést? (10 éves munkaviszonyom van)
  Előre is köszönöm válaszodat!
  Anikó

  • Kedves Anikó!

   Végkielégítést csak akkor kapsz, ha a munkáltatód mond fel neked, ha te kezdeményezed a munkaviszony megszüntetését, nem jár neked végkielégítés. Eljöhetsz közös megegyezéssel, ebben az esetben rajtatok múlik, hogy miben tudtok megállapodni a dátumot illetően, és ekkor csak a bent ragadt szabik kifizetése az egyetlen kötelezettsége a munkáltatódnak. Felmondhatsz, ekkor jár a felmondási időre járó bér a szabik mellett, de kötelezhetnek is a munkavégzésre a felmondási idő alatt, hiszen a törvény ezt írja elő. Hogy persze ezt valójában megteszik-e, azt nem tudhatom, de ha létszámleépítés van, nem valószínű, hogy munkát tudnának adni.
   Csak azt tudom írni, mint az előző kérdezőnek, akire te is hivatkoztál :-), ha kockáztatsz, és játszol, akár jól is elsülhet, és el tudod érni magadnak a végkielégítést is, de ekkor nekik kell felmondaniuk. Mondhatod, hogy tudod, hogy létszámleépítések vannak, és hajlandó lennél közöst aláírni, ha megkapod, ami járna felmondás esetén. Ha ebbe belemennek, akkor nyertél, ha nem, akkor még mindig eldöntheted, hogy felmondasz-e… Ha nagyon jó a másik állás, én nem biztos, hogy kockáztatnék, ritkán keresnek és vesznek fel anyukákat kisgyerekkel, lehet, hogy ez most fontosabb, mint a végkielégítés (nem írtad, hány éve vagy ott, így nem tudom, hány havi járna….)
   Sok sikert:

   Ági

   • Szia Ági!

    Boldog Új Évet kívánok Neked először is.

    Nos én is az előttem kérdezők Petra és Anikó “cipőjében” járó kismama vagyok. Tavaly írtam is Neked, hogy egy kínálkozó állást visszautasítottam mert várom, hogy a jelenlegi munkahelyem mit akar a jövőben. 15 éves munkaviszonyom van, szabikkal, felmondási idővel kb 12 havi bér járna nekem. Most felvettem a kapcsolatot a munkahelyemmel és érdeklődöm várnak-e vissza (nagy hallgatás) gondolom sem visszavenni, sem fizetni nem szeretnének.
    A kérdésem: van-e olyan rendelkezés, körülmény amire hivatkozva esetleg semmilyen járandóságot (felmondási idő, végkielégítés) nem fizetnek ki? (ahogy én olvastam az Mt-t az max egy rendkívülinél lenne, viszont gyes után annak nincs helye, nincs mire hivatkozni)

    Az én álláspontom szerint a munkáltatónak is érdeke inkább most (ha úgy néz ki nem tudja a gyes lejárta után alkalmazni az anyukát) egy teljes járandóság kifizetése mellett(felm.idő, végkielégítés) közös megegyezéssel szabadulni és mindenki menjen az útjára, mintsem a gyes lejárta után + havi járandóságot(kat) a munkáltatónak kifizetni a közösért. Mit gondolsz?

    Üdv. Mariann

    • Kedves Mariann!

     Jól látod, egy visszatérő anyukánál – de amúgy egy jelenleg dolgozónál is – nagyon komolyan meg kell indokolni azt az azonnali hatályú felmondást, hogy az megállja a helyét egy bírósági per esetén. Abban is egyet értek veled, hogy ha biztosan nem tud foglalkoztatni, ezt nyugodtan megmondhatja szóban, ez még nem minősül felmondásnak…
     A te esetedben rendkívül sok pénzről van szó ahhoz, hogy ezt ne várd ki, hogy ettől “eltekints”, és új állás után nézz, felmondva a régi helyen. Viszont a karrier tanácsadó énem meg azt mondatja velem, hogy ha kínálkozó állások vannak, nem nagyon kéne visszautasítanod őket, mert sajnos nem “dobnak” minden héten utánad egy jó állást 🙂 Gondold meg esetleg, hogy bejelented a visszatérést hivatalosan, ezzel végleges döntésre késztetve a munkáltatódat, s ha tud foglalkoztatni, jó, ha nem, akkor GYES-t újra igényelve szabadon kötöttségek nélkül tudsz válogatni a jövőben az állásajánlatok között.
     Üdv:

     Ági

     • Szia Ági,

      eszembe jutott Ági még egy dolog, fizetés nélküli szabadság alatt (a gyermek 3 éves koráig), köteles vagyok gyest igényelni? vagy a kettő nem függ össze? Arra gondoltam, hogy lemondom a gyest, elhelyezkedek napi 8 órába (jelenlegi munkahelyen bejelentem) és az apuka igényelné a gyest a továbbiakban.
      Most írásban is megkerestem a munkáltatómat, hogy mik az elképzelések (gondolom erre illő volna válaszolni) még válasz nem érkezett.
      Üdv: Mariann

      • Kedves Mariann!

       A kettő össze is függ, meg nem is 🙂 Ha nem akarsz fizetés nélküli szabin lenni, megszakíthatod, jelentsd be a munkáltatódnak, s ha 8 órában mész vissza, akkor mivel te nem kaphatod a GYES-t teljes munkaidő mellett, apuka igényelje meg 🙂
       A válaszra várj egy kicsit, ha 1,5 – 2 hétig semmi, akkor keresd meg őket újra. Kitartás, nem lesz könnyű, de ne is add fel. Sok múlik rajta…
       Üdv:

       Ági

       • Kedves Ági,

        Vannak fejlemények:), nos nincs rám szükség a 3 gyermekem miatt, ugyanis mellettük napi 8 órában tudnék csak dolgozni:( és nem napi 10-12 órában.
        Várom a megállapodást, ugyanis ahogy korábban egyeztettünk ez ügyben Veled, előterjesztettem, hogy aláírom a közöst hamarabb, ha minden kifizetésre kerülne ami a munkáltatói felmondásnál járna. Erre azt a választ kaptam, hogy rendben, remélem így lesz írásba is.
        Üdv:Mariann

        • Sok sikert, írj, ha valami fejlemény van!
         Ági

 38. Kedves Ági!
  Először is Boldog Új Évet kívánok!
  Decemberben kérdeztem már tőled, de nem találom, hogy hol. Írtad, hogy a gyerekek után járó pótszabadságot csak a tgyás és a gyed idejére lehet számolni (meg ha már dolgozok). Szeretném újra megkérdezni, hogy ennek hol tudok pontosan utánanézni?
  Ha nem igényeltem papíron a pótszabit (nem kérdezték) akkor azt nem is köteles kiadni a munkáltatóm? Azt is szeretném még kérdezni, hogy a tgyás, gyed ideje alatt összegyűlt szabikat csak egyszerre lehet kivenni, vagy lehet az egész évre elosztani?
  Előre is köszönöm válaszodat!

  • Kedves Kriszti!

   Most hirtelen én sem találom a hozzászólásodat, talán nem ugyanarról a gépről írtad, és ezért más az IP cím… Az, hogy a pótszabadság – és az fizetett alapszabadság is – melyik időszakra jár, az Mt. szabályozza, a 115. §.-tól kezdve, itt van nevesítve a szülési szabadság, és a fizetés nélküli szabi 12/6 hónapja. Ha nem igényelted korábban a pótszabit, akkor – ha az apuka nem vette igénybe – jogosult vagy rá, de sok cég nem szereti megadni 🙁 Én azt szoktam tanácsolni, hogy ha arra hivatkoznak, hogy nem igényelted, akkor azt kell kérdezni, hogy miért nem nyilatkoztattak róla, ha megkérdezték volna, biztosan jelzed, hogy kéred. Ha az aktívan dolgozókat nyilatkoztatják – márpedig biztosan ezt tették – a kismamákat miért hagyták ki? Ez általában hatni szokott… 🙂
   A felhalmozódott szabikat a munkáltató 60 napon belül ki kell, hogy adja, nem lehet későbbre tartogatni.
   Üdv:

   Ági

 39. Kedves Ági!

  Jelenleg itthon vagyok az 1 éves kislányommal. Január 1-jén volt 1 éves, vagyis december 31-ével a gyedem megszűnik és következne a gyes. Ha január 1-vel visszamegyek dolgozni és bejelentem, hogy már babát várok, akkor az úgy működne, nem tudnak elküldeni? Táppénzre el tudok menni? Hogyan kell igazolni, hogy babát várok, ha még mondjuk nincs meg a kis könyve a babának? Ilyen esetben ha állományba vesznek újból a cégnél, akkor a tgyás fog járni a második babánál? Mivel a gyes összegéből sajnos nem lehet semmit kezdeni, ezért szeretném így kivitelezni a dolgot és mivel vidéki vagyok nincs bölcsi, itthon kell amúgy is lennem a picivel. Ja és még egy kérdés, hallottam, hogy a gyedet meg fogják emelni ettől az évtől. Erről már lehet tudni valamit, hogy mennyivel?
  Köszönöm a válaszodat, üdvözlet.

  • Kedves Ági!

   Ha vissza szeretnél menni, akkor írásban be kell jelentened a fizetés nélküli szabadság megszűnését, és a bejelentéstől számított 30 nap múlva foglalkoztatnia kell a munkáltatódnak, neked pedig munkavégzési kötelezettséged van. Ha várandós vagy, akkor nem mondhatnak fel neked munkáltatói felmondással, ezt pedig – ha a munkáltatód kéri – orvosi igazolással kell bizonyítanod. Hogy táppénzre mehetsz-e, az nem munkajogi kérdés, hanem orvosi: ha az állapotod indokolja, az orvos betegállományba vesz, de ha nem, akkor dolgoznod kell. Ezért semmiképpen nem ajánlom, hogy úgy szüntesd meg a fizetés nélküli szabit, hogy nem akarsz munkát végezni, s a kicsit nem tudod hova helyezni, mert nem vagy veszélyeztetett terhes, akkor akár azonnali hatályú felmondással is elküldhetnek, hiszen nem teszel eleget munkavégzési kötelezettségednek.
   Hogy a TGYÁS járni fog-e, szintén nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási kérdés, kérlek, hogy erre egy ezzel foglalkozó tanácsadótól kérj választ, szinte az összes nagyobb babás honlapon találsz ilyet. Annyi biztos, hogy 180 bérezett nap kell a második baba születése előtt.
   A GYED összege szintén társadalombiztosítási kérdés, de annyit tudok mondani, hogy a mindenkori minimálbérhez igazodik, annak kétszeresének 70%-a, a minimálbér idén 98.000 Ft.
   Üdv:

   Ági

 40. Kedve Ági,
  remek a lapod, sok segítséget ad.
  Kérdésem azonban mégis maradt.
  A fizetés nélküli szabadságomat szeretném a GYED-re való jogosultságom előtt megszakítani és munkába visszatérni (jelenleg 18 hónapos a csemete).
  A munkáltatóm azonnal kíván alkalmazni és igazából én sem bánnám, ha nem egészben kellene kivenni a jelenlegi 45 nap szabimat. Lehetséges ez?
  Két ellentétes információt tudtam kiolvasni a cikkeid és postjaid közül.
  1. Igen, és ezt ezzel támasztod alá:

  10. § (1) Az Mt. 134. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

  „b) a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintõ más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás
  megszûnésétõl számított harminc napon belül, ha az akadályoztatás idõtartama egybefüggõen a 183 napot elérte
  vagy meghaladta, akkor az akadályoztatás megszûnésétõl számított 183 napon belül”
  [adja ki, ha az esedékesség éve eltelt. E rendelkezésektõl érvényesen eltérni nem lehet.] itt található: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK11085.pdf

  2. Nem, egy postod szerint:

  Péter-Németh Tünde szerint:
  2012. szeptember 3. hétfő – 11:31
  Kedves Dolgozó mami!

  Egy kérdésem lenne szabadság kivételével kapcsolatban. Kicsit ugyan még korai, de én szeretek előre tervezni.

  2013. május 15-én tölti be második kislányom a két évet és én rögtön a gyed letelte után szeretnék visszamenni dolgozni, anélkül hogy kivenném az összegyűlt szabadságokat.
  Két okból lenne ez fontos nekem.
  A bölcsőde nálunk július hónapban zár be, én pedig már áprilistól szeretném elkezdeni a szokatást. A munkahelyemen augusztusban leállás van, így pont akkor tudnék kezdeni, ha kivenném a szabadságot, nem hiszem hogy ez nekik is jó lenne.
  Megoldható?

  Válasz
  dolgozomami szerint:
  2012. szeptember 4. kedd – 10:45
  Kedves Tünde!

  A távollét alatti szabadságokat nem lehet nem kiadni, s jövőre már kifizetni sem lehet (egy részét sem, mint idén). Tehát ha megszűnik az akadályoztatás, azaz a fizetés nélküli szabi, akkor ki KELL adnia a munkáltatónak, a törvény szerint 60 napon belül. Ezt sajnos nem tudod máshogy megoldani, nekik ezt a rendelkezést be kell tartani! Vagy az augusztusi leállás előtt annyi idővel térj vissza, hogy más júliusban is dolgozz, vagy halasszátok el úgy a visszatérést, hogy a leállás utánra kerüljön a munkába állásod. Egyeztesd ezt majd időben a munkáltatóddal, jelezve neki, hogy mindenképpen dolgozni szeretnél, s az a célod, hogy olyan megoldást találjatok, ami a cégnek is megfelelő.
  Üdv:

  Ági

  Tehát az én esetemben 2013-ban visszatérve fizetés nélküli szabiról (mint sokan mások, én csak GYED-nek nevezem), egyhuzamban az effektív munkavégzés megkezdése előtt köteles nekem kiadni, és én köteles vagyok kivenni azt?

  Köszönöm válaszod!
  Erzsi

  • Kedves Erzsi!

   Először is nagyon jónak tartom, hogy olvasgatsz, tájékozódsz, nem csak kérdezel azonnal 🙂 sok hasznos infó van a postokban, de sokszor még több a kérdésekben – válaszokban. Egy dologra érdemes csak figyelni: mikor születtek a válaszok! Ugyanis lassan minden évben – félévben van valami módosítás a munkajogban, és ez a blog már lassan két éve működik 🙂 így található már olyan válasz, ami korábbi hatályos törvényi szabályozás alapján készült!
   A válasz a kérdésedre sajnos nem, a hatályos szabályozás azt mondja, hogy 60 napon belül ki kell adnia, kifizetni már nem lehet.
   Üdv:

   Ági

 41. Kedves Dolgozó Mami!
  Pedagógus vagyok. Második gyermekem január 14-én volt kétéves, addig gyeden voltam vele. Írásban kértem a munkáltatót, hogy a gyed lejárta után hadd kezdjem meg a fizetett szabim letöltését, majd utána munkába állnék. Fizetett szabimat kiszámolták, hogy április 22-ig tart. Időközben munkáltatóm megváltozott (most már a KLIK-hez tartozunk), a járási tankerület vezetője szóban, a hátam mögött azt mondta az iskolaigazgatónak, hogy ő nem támogatja, hogy a szorgalmi időszak közben kezdjem meg a munkát. Ha mégis ragaszkodom ehhez, akkor majd nyáron betesz valami nyári napközibe. Kérdéseim:
  1. Ha nem engedélyezi, hogy április 22-én kezdjek dolgozni, köteles erről írásban tájékoztatni? Mikor?
  2. Ha most letöltöm a fizetett szabit (ami eddig felhalmozódott), és nem kezdhetem meg a munkát április 22-én, akkor fizetés nélküli szabira küldenek megint? És mellette igényelhetek gyest?
  3. Mi történik a 2013. évi szabadságommal vagyis a nyári szünettel, ha csak szeptembertől dolgozhatok?

  Igazából nem arra vagyok kiváncsi, hogy megtehetnek-e ilyen dolgokat, hanem hogy ezt munkaügyi szempontból hogy kell elképzelni.

  Előre is köszönöm, ha válaszolsz a kérdéseimre.

  • Kedves Adrienn!

   Alapvetően ha a bejelentetted írásban a visszatérési szándékodat, megfelelő módon és határidőben tájékoztatva a munkáltatódat, nem akadályozhatja meg a visszatérést.De nem írtad pontosan, hogy mikor kérted, s mennyi nappal későbbre időzítetted a visszavétel kérését – azaz betartottad-e a törvényben előírtakat, s hogy részmunkaidőben kérted-e vagy teljes munkaidőben, ez azért nem mindegy, mert a részmunkaidős visszatérésre a Kjt. külön tartalmaz előírást (a nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak esetében a kérelmet a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző hatvan nappal korábban kell a munkáltatóval közölni). Így tehát az a kérdés, hogy megtehetik-e, hogy most nem vesznek vissza, ha igen, mire hivatkozva, s tájékoztatva téged, a fentiektől függ. Kérlek, ezt írd még meg nekem.
   Köszönöm!

   Ági

   • Kedves Ági! A gyermekem 2013. január 14-én töltötte be a második életévét. Én 2011. november 14-én írásban bejelentettem, hogy 2013. január 15-től szeretném megkezdeni a fizetett szabadságom letöltését. Az első félév 2013. január 11-ig tartott. Novemberben a munkáltatóm telefonon közölte, hogy tudomásul vette a kérésemet, azt nem tudja viszont megígérni, hogy részmunkaidőben tud foglalkoztatni majd. Január elején megbeszéltük, hogy a szerződésemet nem módosítja, a teljes 8 óra után kapom meg a felgyülemlett szabikat, így gyest ne igényeljek. De most már nem ő a munkaadóm, hanem a KLIK, és majd ők reagálnak a kérésemre. Azt csak véletlenül tudtam meg, hogy a tankerületi vezető nem támogatja, hogy szorgalmi időszak közepén menjek vissza. Hivatalos levelet a szándékaikról eddig nem kaptam.

    • Kedves Adrienn!

     Ha a részmunkaidős foglalkoztatást a gyermek 3 éves koráig kérted, akkor ahogy fent is írtam, ez a félév előtti 60 napos határidő vonatkozik rád. De mivel a teljes munkaidőben visszatérőkre ilyen szabályt nem fogalmaz meg a Kjt, így az Mt. a mögöttes szabály, ott pedig 30 nap van (vagy a munkavállaló által megjelölt ennél távolabbi nap). Tehát ha bejelentetted a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, és jelenleg a korábban felgyülemlett szabikat veszed ki, akkor szerintem várd meg, míg ezek a szabik kitartanak, s egy-két héttel a lejáratuk előtt érdeklődj a munkáltatónál, hogy milyen munkakörben folytathatod a jogviszonyodat. Olyan nincs, hogy visszaküldenek GYES-re, ha tud munkát adni, foglalkoztatnia kell, s a közalkalmazottaknál azért nem olyan egyszerű a jogviszonyt megszüntetni!
     Hogy mikor kellene egyeztetni veled, nem írja elő a törvény, így erre nem tudok neked konkrétumot mondani. Természetesen elvárható lenne, hogy ne az első munkanapodon közöljék veled, hogy akkor mi is lesz a feladatod. Az a legbiztosabb, ha írásban kommunikálsz innentől velük, hogy legyen bizonyítékod, ha elmérgesedne a helyzet. Ugyanakkor próbálj meg együttműködő lenni te is, hiszen bizonyára a jelenlegi átmeneti, amúgy is igen zavaros helyzetben kissé “púp vagy a hátukon”, akkor is, ha jogod van dolgozni…
     A nyári napközivel való “fenyegetés”-ről meg annyit tudok mondani, hogy azért a munkáltatónak figyelnie kell arra, hogy a munka megszervezésénél ne kérjen olyat, ami a köztisztviselő részére jelentősen hátrányos lenne… ha van más is, gyermektelen, akit be tudna osztani, akkor azért szerintem eléggé megkérdőjelezhető, hogy miért téged oszt be, kisgyerekkel (mikor tudható, hogy nincs nyáron bölcsi…).
     Üdv, kitartás:

     Ági

     • Kedves Ági! Köszönöm szépen a válaszodat! Tanácsaidat megfogadom, írásban fogok kommunikálni. Remélem, sikerrel járok majd.

      • Hajrá! 🙂

 42. Kedves Ági!

  Klassz kis oldalad van, és nagyon segítőkész vagy! Le a kalappal!

  Nekem csak egy rövidke kérdésem van: a felhalmozott szabik letöltésének idején is keletkeznek újabb szabadnapok? Nekem sok van, három gyerekkel voltam itthon megszakítás nélkül, szóval nem egy-két nap lenne a különbség, azt hiszem.

  • Kedves Valentina!

   Természetesen igen, hiszen ha már a szabadságát tölti valaki, akkor az is fizetett szabadságra jogosító idő a törvény szerint, és igen, három gyermek esetében ez aztán tényleg nem mindegy!
   Üdv:

   Ági

 43. Még egy kérdés eszembe jutott időközben. Átnéztem a munkahelyem szabadság-kalkulációját, és látom, hogy 2010-ben és 2011-ben nem kaptam meg a gyerekek után járó pótszabadságot. Mivel három gyerekem van, durván tíz napról beszélünk. (A harmadik 2010 februárban született.)

  Próbáltam visszakeresni a régi szabályozást, és látom, hogy nyilatkoznom kellett volna. Nem tudom, hogy nyilatkoztam-e, de fogadjuk el, hogy valamiért nem. Kérdésem, hogy pótolható-e ez, megkaphatom-e még erre a két évre a pótszabadságot valamilyen úton-módon.

  Még egy háttérinformáció: az apa nem részesült pótszabadságban, tekintve, hogy külföldön dolgozik. Emiatt nyilván Mt szerinti pótszabadságban egyáltalán nem részesült, de az adott országban még csak hasonló koncepció sincs: gyerek miatt semmiféle plusz szabadságot nem kapott.

  • Kedves Valentina,

   a nyilatkoztatást a munkáltató szokta elvégezni minden évben, ha téged kifelejtett, akkor szíveskedjen ezt utólag pótolni 🙂 meg szokták próbálni ezt elfelejteni, de ne hagyd magad!
   üdv:

   Ági

 44. Kedves Ági!

  Nagyon boldog voltam, amikor rátaláltam a blogodra. Rengeteg hasznos infot tudtam meg, Neked köszönhetően! Belevetettem magam a számításokba és az ismeretek elsajátításába. Igyekeztem minden engem érintő kérdésre magam megtalálni a választ, hogy ne kelljen Téged feleslegesen zavarnom.
  Sajna mégis akadt kérdés, ami megválaszolatlan maradt!
  Amennyiben van rá módod és időd, kérlek segíts nekem!
  2013 március elején lesz 3 éves a fiam, 2010 jan.1-től táppénzen voltam a szülésig(03.05.) majd jött aTGYÁS, GYED és 2012. 03.05.-től a GYES. Gyesem alatt a főnököm adott négyórás munkát, ami egy másik cégbe való tartozást jelentett. Ott 4 hónap után felmondott közös megegyezéssel. Tehát az első vagyis a szülésig dolgozott cégéhez még tartozom, a részidős munka a másik cégénél volt. Azóta nincs munkám, továbbra is gyesen vagyok.
  A kérdésem: Ezek után is jár nekem a szabadság kiadása, ha igen, akkor a teljes időszakra vonatkozóan? Előreláthatólag nem fog visszavenni, ezért szeretnék felkészülni arra, hogy minden nekem kijáró jogommal élhessek és megkapjam a pénzemet!
  Köszönöm a fáradalmakat és a segítséget!

  Szia: Dóri

  • Kedves Dóri!

   Attól, hogy elhelyezkedtél másodállásban a fizetés nélküli szabi alatt, miért ne járna a bent ragadt szabadság a főállásodban? Ha eme első jogviszonyod után ezeket még nem vetted ki, ezek járnak természetesen! Az, hogy emellett te dolgoztál máshol – s hogy éppenséggel a főnököd egy másik cégében – semmit nem változtat az első és eredeti jogviszonyodon, s az abból fakadó, eredő jogaidon. Ha tehát lejár a fizetés nélküli szabi, vagy hamarabb megszakítod, vagy kiadják, vagy kifizetik ezeket a napokat.
   Üdv:

   Ági

 45. Kedves Ági!

  Kisfiam februárban lesz 1,5 éves, de sajnos úgy alakult, hogy már most vissza kell mennem dolgozni. Január 1-jén el is küldtem a levelet a munkáltatómnak, miszerint szeretném megszüntetni a fizetés nélküli szabimat (utólagosan is köszönöm a formanyomtatványt, az oldaladról töltöttem le).
  Ma (01.23.) rácsörögtem a hr-esünkre, hogy ugyan már van-e valami fejlemény, megkapták-e a levelemet, mondta, hogy igen, pont elmegy egy kollégám szülni, a helyére visszamehetek, hamarosan hivatalosan is megírják, mikortól kezdhetek, és mennyi lesz a fizetésem. (hozzá kell tennem, hogy közel fél éve jeleztem nekik, hogy márciustól szeretnék visszamenni). Azt mondta, március 1-től vesznek vissza, utána ki kell vennem a szabikat, ami felgyűlt a 1,5 év alatt, majd körülbelül áprilistól kezdhetek is. Már több helyen olvastam, hogy a szabikat ki lehet fizettetni is, és a te visszatérő leveledben is ez állt(legalább is én így értettem), így azt írtam kapásból, hogy tájékoztassanak a szabadság pénzbeli megváltásával kapcsolatban is.
  Így azt mondtam a hr-esnek, hogy én szeretném, ha inkább kifizetnék, és kezdhetnék március 1-gyel, mire ő:
  “az azt jelenti, hogy márciussal elkezdek dolgozni, de nem megyek be, hanem szabin leszek, így már jár fizetett szabadság, ez a pénzbeli megváltás, de a munkát majd csak áprilisban kezdem”.
  Én úgy érzem, ez a dolog sántít, és csak nem akarja, hogy már márciussal kezdjek.
  Mit tanácsolnál, kezdjek el velük vitatkozni, hogy én márciussal szeretnék kezdeni, vagy ez a kifizetés csak megegyezés kérdése, és a részükről így jelezték, hogy nem egyeznek bele a kifizetésbe.
  Ha én dönthetek, akkor szeretnék márciussal kezdeni, hiszen, akkor az a havi fizetésem, plusz körülbelül egy havi szabadság járna, vagyis első hónapban közel két havi fizetést vinnék haza, ami nem jönne rosszul.
  Még egy kérdésem lenne:
  Mikor elmentem szülni én senior dolgozó pozícióban voltam, amiért én elég sokat küzdöttem, időközben, míg gyeden voltam a senior “kinevezést” eltörölték az osztályon, mondván, hogy lassan már mindenki senior a csapatban, így nem lettek külön seniorok, csak szimpla dolgozók (ezt döntésüket inkább nem kommentálnám, sokat adnak a dolgozók motiválására)…A seniorság egyébként fizetésemeléssel is járt. Mielőtt elmentem volna meg lehetett pályázni egy a seniornál magasabb (+fizetés, +felelősség) pozíciót is, nevezzük specialista pozíciónak, öten pályáztuk meg (köztük én is mondván, hogy biztos nem kapom meg a baba miatt, de később még jól jöhet, ha valaki részt vesz egy ilyenen, hátha mikor visszajövök, vagy egy későbbi ACt “kiválthatok” vele), fél napos AC volt a belépő, mikor végeztünk azt mondták, kettő keresett ember helyett csak egy kapja meg a kinevezést, mert nem találtak más alkalmas jelöltet az ötből, kivétel én, én lettem volna a másik specialista, de én ugye elmegyek hamarosan. Így búcsúztunk el.
  Most hogy visszamennék, a sima dolgozó pozíciót ajánlották fel, mert már nincs senior dolgozó,a bérem természetesen marad senior csak a megnevezésem lesz visszaminősítve sima dolgozóvá. Megkérdeztem, hogy mi a helyzet a specialistával hiszen anno megfeleltem az ACn, és továbbra sem adták oda senkinek a pozíciót, mire az volt a válasz, hogy az továbbra sem lesz, hiszen az több fizetés és több felelősség (amit én vállalnék, de ez nem volt kérdés)…
  Mit tanácsolsz? Harcoljak a kinevezésért, amiért annak idején nagyon sokat dolgoztam, vagy törődjek bele, hogy nemhogy specialista nem lettem, de még a seniorságtól is elbúcsúzhatok. Nagy kedvvel megyek egyébként vissza ezek után…

  Válaszod előre is köszönöm!

  Éva

  • Kedves Éva!

   A szabadságok pénzbeli megváltása a fizetés nélküli szabi megszüntetése után csak tavaly december 31.-éig volt lehetséges, idéntől a törvény ezt eltörölte (ez a hírlevélben is benne volt, de bizonyára elkerülte a figyelmedet, hiszen pont az év végén szűnt ez meg, te pedig a következő nappal jelezted a visszatérést). Azaz ebben igaza van a munkáltatódnak, nem fizethetik ki, őket kötelezi a törvény a kiadásra. Ha te márciussal kérted a visszatérést, akkor márciussal fognak visszavenni, s kiadni a szabikat, ez így rendben van.
   A pozíciók tekintetében én azt tanácsolom, hogy ha a régi feladataid és béred megkapod (esetleg időközben emeltek bért az azonos munkakörben dolgozóknál, s neked is ehhez igazítják) már sokkal többet elértél, mint egy átlagos anyuka. Sokakat vissza sem vesznek, vagy csak alacsonyabb poziba, sokkal kevesebb bérért, így amit neked most tudnak adni, szerintem nem rossz kezdetnek. Az, hogy korábban jól szerepeltél egy AC-n, nem azt jelenti, hogy kötelesek téged 2-3 évvel később azzal a magasabb munkakörrel megkínálni, amire a kiválasztás folyt az AC alatt. Szerintem ha jól dolgozol, és megmutatod, hogy érdemes volt visszavenni téged, nem marad el ennek az elismerése sem, s akkor jöhetnek a kinevezések, nagyobb felelősség, stb…
   Sok sikert!

   Ági

 46. Kedves Ági!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a nagyszülő igénybe veheti e a gyest már akkor, amikor én még a szabadságomat töltöm, vagy csak attól a naptól, hogy ténylegesen munkába álltam? Az államkincstárnál 2 ügyintézőtől kétféle választ kaptam… 🙂
  8 órás, határozatlan idejű munkaviszonyom van.
  Köszönettel:Á

  • Kedves Ági!

   Tudtommal nincs megszabva, hogy az anyuka szabadsága alatt más, aki amúgy minden szempontból megfelel a GYES folyósítás feltételeinek, nem veheti azt igénybe. De nem vagyok TB szakértő… az én szakterületem a munkajog és a karrier-tanácsadás. Sajnos én is tapasztaltam, hogy ahány ügyintéző, néha annyi válasz. Ha nem vagy biztos, hívd fel őket még egyszer, s ha nemet mondanak, kérdezd meg, hogy pontosan miért nem, hol van ez leírva, melyik törvény melyik pontja… miben különbözik ez attól, mintha pl. apuka venné át a GYES-t anyuka helyett?
   Üdv:

   Ági

 47. Kedves Ági!
  Úgy látom már többen írták az én problémámat is, de még mindig nem tudom a választ és nem tudom, hogy a január elsején történt változások hogy hatnak kis a pedagógusok szabadságolására, erről van -e valami jogszabály, törvény, szabályozás bármi. A problémám, hogy nekem is számolgatják a tgyás és gyed alatti szabadságaimat. Ugyan minden kalkulátor és fórum az évi 46 nappal számol, nekem mégis azt mondták, hogy csak az alapszabadság, azaz 31 nap jár a gyeden lévőknek, ez alapján számolják ki. Vagyis legelőször kiszámolták a 46 nappal és utána visszavonták.
  Kérdésem tulajdonképpen az lenne, hogy van-e erre ténylegesen joguk, hogy megtegyék, rendelkezhetnek-e a gyeden lévők pótszabadságával is? Nem véd minket semmi? Csak arra hivatkoznak, hogy az adható és ők nem adják, fogadjam el…
  Köszönöm előre is! Üdv. Viki

  • Kedves Viki!

   Az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat megillető évi huszonöt munkanap pótszabadságra gondolsz? Ha igen, akkor annyit tudok segíteni neked, hogy ezt a Kjt. nem úgy fogalmazza meg, hogy adható, hanem a következőképpen:
   “57. §…
   (3) A bölcsődékben, a csecsemőotthonokban, az óvodákban, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet. Az oktatással és neveléssel kapcsolatos munkák körét végrehajtási rendelet állapítja meg.”
   Tehát nem lehetőség, amit a munkáltató dönt el, hanem megilleti, azaz jár! Hivatkozz erre, vagy mondd nekik, hogy akkor kéred, mutassák mág meg, hol van pontosan az adható szó a törvényben a pótszabadságokról szóló mondatban…
   Ha ez sem használ, sajnos nincs más lehetőséged, mint jogorvoslatot kérni bírósági úton, vagy esetleg munkaügyi felügyelettel “fenyegetőzni”… persze csak okosan, finoman…
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm Ági! Már ez is sokat segített, mert azt sem tudtam mire hivatkozhatok.. Köszönöm tényleg még egyszer!! 🙂

    • Nincs, mit, szívesen!

 48. Kedves Dolgozomami!

  Jelenleg GYES-en vagyok, és idén októbertől tervezem a munkába állást 6 órás részmunkaidőben. A munkáltatómmal már telefonon egyeztettem, de eddig még hivatalos (írásos) bejelentést nem küldtem.
  Gondoltam előtte kicsit olvasgatok, hogy a törvény milyen lehetőségeket kívál és mire kell figyelni az újbóli munkakezdésnél.
  Így most felvetődött bennem pár kérdés…

  Esetem:
  GYES-en vagyok, 2014. februárig járna (gyermek 3. életéve)
  2013. októberétől kezdenék napi 6 órában december 31-ig
  Gyermekem szeptembertől bölcsődés lesz
  Fizetés nélküli szabadságot igényeltem a munkáltatótól
  A szabadságokat a munkába állást megelőzően venném ki

  Kérdésem, a következő lenne:
  Jól értelmezem, hogy a munkáltatónál le kell mondanom a fizetés nélküli szabadságot és kérni a felgyülemlett szabadságnapok kiadását? (Kb. 70nap)
  Továbbá, amíg a szabadságot kiadják, le kell mondani a GYES-ről (8 órában foglalkoztattak) és a kiadás után újra igényelhető?
  Majd októbertől módosítani kell a munkaszerződést részmunkaidőre? Ezt lehetséges a gyermek 3. életévének betöltése előtti időpontra is készíteni? pl. 2013. dec.31-ig?

  Ezeken túl kérdezném, hogy lehetséges-e a felgyülemlett szabadság részletekben történő kiadása is? Ezt abból a megfontolásból kérném, hogy a gyermek esetleges kezdeti betegeskedése alatt nem táppénzt kérnék, hanem szabit. Figyelembe véve, hogy azt dec.31-ig (részmunkaidő) csak 6 órára adnák.

  Illetőleg kaptam olyan jelzést, hogy a korábbitól eltérő pozíciót (magasabb) is ajánlanának nekem. Ezt a kezdeti időben (amíg a bölcsi nem válik rutinná, gondolom egy fél év) nem vállalnám. Mik a jogaim, lehetőségeim?

  Nagyjából ezek a kérdések körvonalazódtak bennem.

  Várom segítő válaszát!
  Köszönettel,

  • Kedves Kolga!

   A folyamatot nagyon jól látod, pontosan írtad le: megszünteted hivatalosan a fizetés nélküli szabit (ehhez találsz egy nyomtatványt itt a blogon az ingyenes anyagok között, majd amikor megszűnt a fizetés nélküli szabid (vagy 30 nap múlva, vagy az általad megjelölt későbbi időpontban), a szabikat a munkáltatódnak 60 napon belül kell kiadnia – ha több napod van, értelemszerűen akkor ez tovább fog tartani. Ezek után érvénybe lép a munkaszerződés-módosítás – ezt megírhatjátok hamarabb is, csak a módosítás kezdete legyen a szabik után, s mehetsz dolgozni. A részmunkaidős foglalkoztatást a gyermek 3 éves kora előtt te kéred, azaz mehet a 3. szülinapig, de hamarabb is lehet ennek vége, de ezt előre kell megbeszélnetek, s ez kerüljön bele a szerződésmódosításba. Az otthonlét alatt felhalmozódott szabikat sajnos nem lehet nem kivenni, a törvény kötelezi a munkáltatót a kiadására. Azzal tartalékolhatsz, amire a szabadságok alatt szerzel jogosultságot, illetve amire a későbbi munkavégzés alatt leszel jogosult (reméljük, egy betegség esetén elég lesz).
   A munkakör már más kérdés, a munkáltatódnak a szerződésed szerinti munkakörbe kell visszavennie téged, s ha ettől el szeretne térni, csak a te beleegyezéseddel lehet. Azaz ha te most nem vállalod, nem vagy köteles aláírni a módosítást, de ha a korábbi munkaköröd nincs meg, vagy fennáll az az indok, amivel megszüntetheti a 3 éves kor előtt is a jogviszonyodat, elméletileg megteheti. Ennek függvényében kéne döntened…
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm válaszod.

    • nincs mit 🙂

 49. Kedves Ági!

  Május 1-től jöttem vissza dolgozni gyedről.

  A gyed miatt van 20 nap előző évről megmaradt szabadnapom, erre az évre pedig jár 27. Egész májusban szabadságon voltam, ez 21 nap, és ekkor még 8 órában dolgoztam. Június 1-től 6 órában dolgozok (a szerződést is csak ekkortól módosítottuk).

  A cég könyvelője órákban is meg akarja (meg kell neki) határozni a szabadságom, és ezen a ponton kerültünk félreértésbe: állítása szerint az összes 47 napnak az arányosan május végéig eső hányada 8 órás szabadnap, a maradék pedig 6 órás. (sajnos így a megmaradt órákat visszaosztva 6-tal az jön ki hogy a maradék 26 szabadnap helyett csak 25 napom marad). Bár nem értek a dolog jogi hátteréhez, de én úgy gonolom hogy az áthozott 20 nap 8 órás szabadnapnak számít (ha esik, ha fúj), az idei 27 nap arányosan május végéig eső része 8 órás szabadnap, a 27 nap fennmaradó része pedig 6 órás szabadnapnak számít.

  Kinek van igaza?

  Köszönöm a választ!
  Andi

  • Kedves Andi!

   Ne haragudj, de nem teljesen érthető, amit írsz (nem a 6 és 8 órás kérdés, hanem hogy pontosan hány szabadságod van). Azt írod, májustól jöttél vissza fizetés nélküli szabiról, akkor pedig nem jár 2013-ra neked 27 nap, csak ennek az időarányos része. Ez azért fontos, mert nem mindegy, hogy melyik szabadságról beszélünk.
   De megpróbálom leríni az alapszabályokat: ha fizetés nélküli szabiról térsz vissza, a munkáltatódnak kötelező 60 napon belül kiadnia az otthonlét alatt felhalmozott szabadságokat. Azaz ha ez nálad 20 nap, akkor ezt megkaptad, kiadták. Azokat a szabadságnapokat, amik már azért járnak, mert újra állományban vagy, s dolgozol, kezeljük ettől most külön.
   A szabadságok számfejtésére a mindenkori érvényes szerződésben foglalt munkaóra az irányadó, azaz ha május hónapban 8 órás munkaszerződéssel voltál szabadságon, akkor azt 8 órás bérrel kell megkapnod. Ha június 1-jétől írtátok alá a 6 órás munkaszerződést, akkor azt a szabadnapot, amit június 1-je után ad ki neked a munkáltatód, 6 órával kell számfejtenie. A könyvelő állítása teljesen zavaros, semmilyen munkajogi alapja nincs, ha szerinte mégis van, kérd meg, hogy mutassa meg neked az ezt pontosan leíró paragrafust az Mt.-ben. Nem lesz ilyen 🙂
   A szabadságnapok száma nem változik attól, mert 6 órás lettél, csak az egy szabadságnapra elszámolható, s kifizethető órák változnak, 8-ról 6-ra.
   Üdv:

   Ági

 50. Kedves Ági!

  Először is, nagyon köszönöm a választ!

  Amit félreértettél az előző levelemmel kapcsolatban: nem fizetés nélküli szabin voltam, egyszerűen csak gyed-en voltan május 1-ig….
  Egyébként időközben megoldódott a kérdés: a könyvelőnek frissítették a könyvelő programját, és így visszakaptam az elveszett szabadságomat 🙂

  Andi

  • Kedves Andi!

   GYED-en nem lehetsz, a GYED az egy pénzbeli ellátás, amit folyósítanak; amin voltál, azt a gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadságnak hívja a munkajog (amikor nem dolgozol, nincs munkavégzési kötelezettséged, mert a kicsidet neveled odahaza). Csak sajnos a köznyelv úgy használja, hogy “GYED-en, GYES-en vagyok”, ami úgy lenne helyes, hogy “fizetés nélküli szabadságon vagyok és GYED-et, GYES-t kapok” 🙂 de hát ez így túl bonyolult…
   Örülök, hogy a szabi kérdése megoldódott!
   Üdv:

   Ági

 51. Kedves Ági!

  Nem tudom, hogy most jó helyre írok Neked 🙂 de lenne egy kérdésem hozzád. Gyesről visszatérő anyuka vagyok; jelenleg a felhalmozott szabijaimat töltöm. Fiam júniusban múlt 3 éves; és elviekben szeptember elején állnék újra munkába. Csakhogy nem abba a városba vennének vissza; de a munkakör- bér- idő ugyanaz lenne. A távolság 25-30 km! Azt meg végképp nem értem, hogy az aki a helyemben volt addig amíg én odahaza vagyok; marad a helyemen továbbra is! És nekem kell kisgyerek mellett utazgatnom nap mint nap!A másik fura dolog amit a munkáltató képviselője mondott nekem; rövidre lefordítva a lényeg a következő:mivel én nem vagyok hajlandó elfogadni a távolabbi álláslehetőséget; ő nyugodt szívvel kijelentette; hogy örülök, hogy végre találtam egy megüresedett helyet nekem! Ezek szerint; ha az a kollegina nem mond fel; akkor én mehetek az utcára? Mert nem erőlködött azon, hogy a régi helyemre visszajöhessek; holott nem azt kellett volna tennie? Ilyen esetben mit léphetek; és szerinted jogos volt ez a munkáltatóm részéről vagy sem? Várom a mihamarabbi válaszodat.
  Üdv.
  Szilvi

  • Kedves Szilvi!

   Először is azt kéne tisztáznunk, hogy a munkaszerződésedben mi volt a szülés előtt munkavégzési helyként definiálva? Mert ha egyetlen cím, a korábbi munkavégzésed helye, akkor az, hogy a munkáltatód egy másik munkavégzési helyre akar küldeni, az munkaszerződés-módosítást igényelne, amibe te nem vagy köteles beleegyezni. Ha nem egyezel bele, akkor pedig – ha ő nem tud téged a régi helyen foglalkoztatni – neki kell felmondania neked, s kifizetni mindent, ami jár (felmondási időre járó bér, végkielégítés)…
   Az, hogy sajnos a helyedre felvett valakit (gondolom határozatlan időre szóló szerződéssel), sajnos már azt jelenti, hogy igen, nincs üres állás, azaz erre hivatkozva felmondhat neked.
   Vedd elő kérlek a munkaszerződésedet, s nézd meg, pontosan mi van bele írva, aztán írj nekem újra!
   Üdv:

   Ági

 52. Szia, Ági!

  Nagyon hasznos az oldalad, gratulálok hozzá! Kérdésem lenne.

  Középvezető vagyok egy multinál, második gyermekem 2013. őszén tölti be 1. életévét. Megpályáztam egy vezetői állást és utolsó körös vagyok 100 jelentkező közül. Kérdésem, hogy létezik-e olyan megoldása az új feladatvégzésnek, ami mellett maradhatok állományban a jelenlegi munkavállalómnál, csak szüneteltetem a GYED-et. Pl.megbízási szerződéssel foglalkoztat az új szervezet (én ezt preferálnám)
  VAGY feltétlenül szükséges az előző munkaviszony megszűntetése mielőtt új munkát vállalok. Válaszodat előre is köszönöm!

  • Kedves Ilka!

   A kérdés elsősorban az, hogy a jelenleg hatályos Mt. szerint is vezető állású munkavállalónak minősülsz-e, vagy csak a munkaköröd megnevezésében szerepel a vezető szó. A különbség ott van, hogy az előbbinek csak akkor lehet másodállása, ha ezt eleve beleírták a munkaszerződésbe, vagy utólag, most a konkrét eset felmerülésekor a munkáltató engedélyezi-e, míg ha nem minősülsz ennek, akkor “csak” bejelentési kötelezettséged van (s ezt nagyon indokolt esetben tilthatja meg a munkáltatód, ha pl. a konkurenciának dolgoznál). (Nézd meg a szerződésedet, s azt, hogy kifejezetten benne van-e, hogy az Mt. 208. § (1)-(2) bekezdése szerinti vezető állású vagy-e, s ha igen, mennyi az alapbéred, eléri-e a mindenkori minimálbér 7-szeresét?)
   GYED-et szüneteltetheted, s a GYES mellett heti 30 órát meg nem haladó keresőtevékenységet folytathatsz, vagy nem kérsz GYES-t, s akkor időkorlátozás nélkül is mehet.
   A kérdés tehát a te esetedben nem az, hogy vállalhatsz-e fizetés nélküli szabi alatt másik állás úgy, hogy fenntartod az előző jogviszonyt (mert ezt lehet), hanem az, hogy a vezetői létedből adódóan ez engedélyezett-e, vagy hogy amit vállalsz, nem sérti-e a munkáltatód jogos gazdasági érdekeit?
   Üdv:

   Ági

 53. Kedves Ági!

  Idén márciusban lett a fiam 3 éves és,mivel nem volt bölcsis és másként nem tudtam megoldani,a gyes lejárta után rögtön,tehát márc.25-aug.31-ig fizetés nélküli szabadságra mentem.Úgy egyeztünk meg a munkáltatómmal,ha szept.1-vel visszamegyek,akkor rögtön a beragadt szabik letöltésével kezdem és ezzel kapcsolatban lenne kérdésem,ha visszamegyek,a munkáltatómnak ajánlatot kellene tennie a munkabér módosítására?Tehát az idei évben érvényes,hasonló beosztásban dolgozók munkabérét kellene figyelembe vennie ugye?És a beragadt szabikat is az idei év alapján kell számolni?Ezt csak azért kérdezem,mert kapom a fizetési cédulákat és azon a 2009-es bérem van alapul.Ha esetleg az erre vonatkozó jogszabályt is megemlítenéd,azt megköszönném,mert akkor tudnék rá hivatkozni!
  Válaszodat köszönöm!
  Üdv,
  Anita

  • Kedves Anita!

   A törvény jelenleg így fogalmaz erre vonatkozóan:

   Mt. 59. § A munkáltató a 127–133. §-ban meghatározott távollét megszûnését követõen ajánlatot tesz a munkavállaló számára a munkabér módosítására. Ennek során a munkavállalóval azonos munkakörû munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó.

   Azaz a fizetés nélküli szabadság megszűnése után ajánlatot KELL tennie, de nem a többiekével megegyező összeget kell felajánlania, hanem az emelés mértékét kell megvalósítania! Azaz ha 5 %-ot emelt, akkor neked is ennyit kell emelnie, de ha volt, aki 120e bruttót, volt, aki meg 140e bruttót keresett ugyanabban a munkakörben, akkor nem a 140e a mérvadó nálad, hanem az, hogy mennyivel, milyen mértékben, %-ban emelt nekik átlagosan. A korábban felhalmozott szabadságokat is ezen a béren kéne kifizetniük.

   A gyakorlat azonban az, hogy ezt nagyon szeretik elfelejteni a cégek, azaz jobb, ha rákérdezel még az első bérszámfejtés előtt…
   Üdv:

   Ági

 54. Kedves Ági!
  Rendszeresen olvasom hírleveleidet, most mégis tanácstalan vagyok.
  2.gyermekem 2013.szept.4-én lett 2 éves. Vissza tudok menni a régi munkahelyemre de 6 órában (eddig 8 órás mszerződésem volt). Ebbe én is belegyeztem. Felgyűlt 42 nap szabim, amit nem tudom hogyan tudok kivenni illetve hogyan fizetik ki, mert az összegyűlt szabik alapján nov.4-ig szabin “kéne legyek”, de már október 1-től munkába kell álljak, amibe én is belegyeztem. Ebben az esetben okt. elején kifizetik nekem a szept-ben kivett szabikat? És mi történik okt.1-től? Ha dolgozom, munkabért kapok 6 órára, de hova lesz a bent maradt szabim? Mert úgy tudom az nem lehet pénzben megváltani…
  Segítségedet előre is köszönöm.
  További szép napot
  Kata

  • Kedves Kata!

   Nem lehet már a felgyülemlett szabadságot pénzben megváltani, azaz a munkáltatódnak ki kell adnia. Az egy dolog, hogy te beleegyeztél, hogy dolgozol október 1-től, de nem teheti meg, hogy nem adja ki. Ráadásul ha a munkaszerződést a szabik kiadása előtt módosítjátok 6 órásra, akkor 6 órával számfejtik neked utána a szabikat, azaz így összességében kevesebbet kapsz.
   Tehát minden szempontból csak azt tudom mondani, hogy szabit előtt kiadni 8 órával, majd utána szerződést módosítani, s munkába állni.
   Üdv:

   Ági

 55. Kedves Ági!

  2011. március hóban szültem, majd ezt követően a cégünket beolvasztották az anyavállalatba (2011.08.-hó), ahova engem is átvettek.
  Ami kérdéses számomra, hogy egy ideig 8 órában dolgoztam (2008-2009), majd ezt lecsökkentették 7 órásra (2010-).
  A munkaszerződésem módosítása úgy jött létre, hogy a cég nehéz helyzetben volt, de be kellett tartani a kollektív szerződés szerinti emeléseket, és nem akartak senkit elbocsájtani. Így egy bizonyos dolgozói létszámnak nem emeltek a fizetésén, de csökkentették a munkaidejét 1 órával, aki pedig 8 órás maradt annak emeltek kb 15%-ot.
  Ha visszatérek dolgozni, hogyan alakul a munkaidőm, illetve a fizetésem?
  Annyit tudok, hogy mivel szülésem óta is volt további béremelés a cégnél, így ahogy írtad az Mt. 59. § szerint nekem is meg kell emelniük a fizetésemet.
  De ha a munkaidőmet is emelni szeretnék 8 órásra, akkor ezen felül kötelesek-e tovább emelni a béremet, hiszen nap 1 órával többet fogok dolgozni?
  Ha kötelesek emelni, akkor tárgyalási alap lehet-e a havi bér 1/7-vel való emelése (a napi 7 órát nézve, ami kb a 15%-nak felel meg), vagy jelöljek meg más összeget?
  Mivel lassan közeledik a Gyes vége, szeretnék időben lépni, de nem tudom milyen lehetőségeim vannak.

  Előre is köszönöm válaszod!

  Míra

  • Kedves Míra!

   Ha visszatérsz, akkor is a legutóbbi szerződésed lesz az érvényes, azaz a munkáltatód az abban foglaltak szerint kell, hogy foglalkoztasson, azaz munkaidőt csak közös megegyezéssel módosíthattok (ha korábban határozatlan időre csökkentettétek a munkaidőt). A béremelésre teendő ajánlat továbbra is áll, azaz az időközben megvalósított bérfejlesztés mértékére a munkáltatódnak ajánlatot kell tennie számodra. De ez nem automatikus béremelést, jelent, hanem ajánlatot tesz, s te ezt vagy elfogadod, vagy nem. Ha nem, mert nem értesz egyet, csak bírósági úton tudsz érvényt szerezni a vélt vagy valós jogaidnak (ha pl. szerinted sokkal többet kéne emelnie). Ha tehát 7 órás voltál x bérrel, akkor a 8 órás fizud egyrészt nagyobb kell, hogy legyen a 7 óráshoz képest időarányosan, másrészt az azonos munkakörben megvalósított bérfejlesztés mértéke miatt (ha volt ilyen!).
   Jelezd nekik írásban a hamarosan bekövetkező visszatérést, s kérdezz rá, hogyan tovább, milyen munkakörben, milyen bérrel, munkaidővel. Kezdjetek el időben egyeztetni, hogy minden verzió átbeszélésére idő maradjon, s ne kelljen kapkodni egyik félnek sem!
   Sok sikert:

   Ági

 56. Kedves Ági!
  Tudom, hogy ez a cikk már nem hatályos, de a kérdésem ehhez a témához kapcsolódik és gondoltam itt teszem fel. 6 évig 8 órában dolgoztam, utána született a kislányom és most (az én kérésemre) 4 órában megyek vissza. 31 nap szabim gyűlt össze. Január 16-tól dolgozom. Viszont a szerződésemet már a felgyűlt szabadság kiadásának kezdő napjától, azaz december 1-től módosították 4 órásra. Így nem a 8 órás béremnek megfelelően, hanem a 4 órás bérnek megfelelően fizették ki a szabim. Nagyon számítottam volna erre a pénzre. Jogszerű ez így? Mert én úgy tudom, hogy azt a szabit még a 8 órás munkaviszony alapján kellett volna kifizetni. Mit tudok tenni? Köszönöm, hogy elolvasta. Válaszát előre is köszönöm!
  Gabi

  • Kedves Gabi!

   Ezzel a céged neked jelentős anyagi hátrányt okozott, nem így kellett volna, hanem csak a tényleges első munkanapról kezdve kellett volna csökkenteniük a munkaidőt, s ezzel a bért is.
   Egyeztess velük, hogy megkapd a különbözetet!
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás