5 dolog, amivel rögtön az elején elronthatod az állásinterjút

Szerző: Dátum: 2012. ápr. 10. Kategória: Szakmai önéletrajz - Álláskeresés | 4 hozzászólás

Ha anyukaként állást keresel, sajnos tudjuk mindannyian, a legtöbb esetben hátránnyal indulsz. Éppen ezért minden egyes lépést, mondatot, gesztust, választ ezerszer jobban meg kell gondolnod, s az álláskeresés minden egyes fázisában a maximumot kell kihoznod magadból. Ma azt gyűjtöttem össze, hogy mivel tudod elvágni magad alatt a fát már az állásinterjú első pillanataiban. Kerüld el ezeket…

1.) Késel

Nos, igen, elég ciki, de szinte minden nap van olyan kollégám, aki arra panaszkodik, hogy késik a jelölt a megbeszélt interjúról. Ha már itt késel, akkor mi lesz a munkába állás után? Itt bizony nincs mentség, ezt nem lehet sem a közlekedésre, de főleg nem a gyerekre fogni. Ha akarod az állást, kapd össze magad, érj oda időben, ha kell, korábban, s bízd a kicsit másra.

2.) Nem megfelelően öltözöl

Sokszor írtam már a megfelelő öltözékről, s bár minden pályázónak figyelnie kell (kéne) erre, az anyukák még jobban szem előtt vannak. Egy megfelelően hivatalos öltözékkel, elegáns megjelenéssel könnyen ellensúlyozni tudod az “anyuka-imidzset”, ami nem árt, ha az a célod, hogy komolyan vegyenek, mint szakembert, munkavállalót. “Játszóruhában” tilos a megjelenés! Nekem évekkel ezelőtt volt egyszer egy anyuka pályázóm, akinek késett a bébiszittere, nem ért volna a játszótérről haza és onnan az interjúra, ha megvárja, így felnyalábolta a gyermekét, hazarohant megfelelő ruháért, majd az irodaház mosdójában öltözött át játszósból hivataliba, s az időközben ideirányított bébiszitternek itt adta át a gyereket.

3.) Nem jó a kézfogásod

Bár nők egymás között nem mindig fognak kezet, a bemutatkozásnak mégis a leggyakrabban része ez, arról nem is szólva, hogy gyakran férfi főnökkel kell állásinterjút folytatni, akik viszont automatikusan nyújtják a kezüket. Hát nem lenne jó, ha a puha kis “döglött hal” kézfogás helyett magabiztosságot sugárzó, határozott kézfogásod lenne, amivel rögtön az elején “letennéd a névjegyed”?

4.) Azt sem tudod, hol vagy

“Melyik állásról is van itt szó?”  Khm… ha így kezded, eleve vesztettél… ez az állás már nem lesz a tiéd. Készülj fel, tudd, hogy melyik vállalathoz mész, melyik munkakörről lesz szó, mik a legutóbbi hírek a neten a vállalattal kapcsolatban. Hogy tudnád egyáltalán az előnyeidet hangsúlyozni, ha nem is tudod, melyek az elvárások az adott munkakörben?

5.) Rossz bemutatkozással indítasz

Az első benyomás, az első szavak sok mindent eldöntenek. Egy jól összeszedett, strukturált bemutatkozással azonnal szimpátiát kelthetsz az interjúztatóban, s a GYES-es anyuka képet is elfelejtik tüstént. Helyette ott lesz egy ambiciózus, lelkes, dolgozni akaró pályázó, aki az első 10 percben fel tudja sorolni a meggyőző szakmai múltját, képességeit, s azt is hitelesen tudja elmondani, hogy miért szeretne az adott vállalatnál dolgozni. Gyakorold előre, hogy mit tudsz magadról elmondani 5-10-15 percben, legyen benne minden szakmai érv, fontos információ, ami melletted szól.

Nos, ezek után ugye már tudod, mire figyelj?

 

(photo by A. Currell)

 

Ajánlott bejegyzések:

4 hozzászólás

 1. Kedves Ági!
  2009. novembere óta itthon vagyok, azóta 2 gyermekem született. Ősztől gyesen leszek, ha nem találok állást, mert a régi munkahelyemre nem vesznek vissza.
  Kapom az önéletrajz írással kapcsolatos tanácsaidat e-mail-ben, de még azt nem olvastam, hogy az otthon töltött időt, hogy írjam be az önéletrajzba. Mivel a szakmai tapasztalatoknál, a legelső pontba szoktuk írni a legutolsó munkahelyet, akkor ha odaírom, hogy 4 évet otthon voltam, szerintem máris nem olvassák tovább az önéletrajzomat…Mit tanácsolsz?
  Ja és, miért van az, hogy válaszra sem méltatják a jelentkezőket, ha nem veszik fel? Egy a-mail nem kerül pénzbe…

  • Kedves Zsuzsa!

   Jó kérdések 🙂
   Az otthon töltött idővel kapcsolatban két irányvonal van: az egyik, hogy beleírod, mert hát úgyis ki fog derülni, és akinek nem szimpi, hogy gyereked van, az be se hívjon. Én alapvetően ennek a híve vagyok, de tény, nem mindig ez a jó megoldás. Vannak esetek, ahol egyszerűen csak kihagyja az anyuka, és ha majd eljut a személyes találkozóra, és rákérdeznek, akkor említi meg (de csak akkor, ha már “eladta magát”, ha már meggyőzte őket, hogy ő a tuti befutó…). Az eme vonulat hívei szerint semmi köze a munkáltatónak, hogy odahaza mi van, arra legyen kíváncsi, hogy a munkahelyen mit tud az anyuka teljesíteni 🙂 Ha beleírod, akkor is meg lehet próbálni finomítani, beleírni azt is, hogy ez alatt továbbképezted magad, figyelted a szakmád híreit, bedolgoztál a családi vállalkozásba, stb…
   Írtam még régen a korábbi blogomon egy cikket erről, olvasd el: http://dolgozomami.blog.hu/2011/02/17/allaskereses_gyerekkel_avagy_beleirjam_a_cv_be_vagy_ne
   Kezdd úgy, ahogy neked jobban tetszik, amit jobban fel tudsz vállalni, és ha ez az őszinte verzió, akkor próbálkozz ezzel. Ha néhány hónapig csak olyan munkaköröket pályázol, ahol elméletileg be kéne hívniuk, mert megfelelsz, és mégsem jutsz be, akkor vedd ki a gyerekes részt, és nézd meg, így milyenek az esélyeid. Próbálkozni kell…

   A válaszadás, avagy nem válaszadás kérdése: tudom, bosszantó, nem érthető, sőt, néha megalázó, hogy még egy nyamvadt mailt sem küldenek… de sokáig a másik oldalon dolgoztam, naponta több ezer bejövő pályázati anyagot láttam, így tudom: az e-mail is pénzbe kerül. Hiszen azt a pályázatot elő kell venni, a levelet meg kell írni, be kell másolni a mailcímet, és el kell küldeni. Hogy ez kb egy perc? Igen, egy pályázónál. És napi több száznál? Napi több száz perc, azaz több óra munkaidő. Szóval az, aki ezt megcsinálja, az is pénzbe kerül.(A korábbi munkahelyemen, két főállású lányka csinálta ezt a nemes munkát napi 8 órában…) Persze ez semmiben nem változtatja meg az igény jogosságát, hogy igenis illene visszajelezni. Képzeld, korábban, nagyon sok szitkozódó levelet továbbítottak a kollégáim nekem – mert én minden panaszos ügyet kivizsgáltam – amit azon jelöltek írtak, akiknek válaszoltunk a pályázatukra: vagy azzal vádoltak minket, hogy kamuállásokat adtunk fel, vagy hogy diszkrimináltuk őt, vagy egyszerűen csak “hülyék” vagyunk, mert csak olyan jelöltet keresünk, aki tud németül, pedig ő milyen jól beszél angolul (csak éppen a megbízónknak nem az kellett :-)) Szóval szerintem lehetetlen mindenkinek megfelelni, akit nem vesznek fel, az egy kicsit mindig csalódott lesz. Egy nagy cégnél sokszor tényleg nincs idő még erre sem, lecsökkentették a HR osztály létszámát a válság alatt, elküldtek mindenkit, akit csak lehetett… itt bizony tényleg nincs ember, aki válaszolna. Ha egyetlen egy munkakörről van szó, amit meghirdettek, s összesen 20-30 pályázati anyagról, akkor persze más a helyzet. De sok cég ebbe sem gondol bele, hogy a saját arculatát is rontja ezzel. (Mellesleg külföldön kissé jobb az arány, de ott sem jeleznek vissza nagyon sok esetben.) Szóval szerintem ne haragudj ezért, ha kapsz választ, köszönd meg, örülj neki, ha meg nem, lépj tovább rajta! Vár a következő hirdetés!
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Ági!

  Tegnap voltam “állásinterjún” a jelenlegi munkahelyemen, mivel a kislányom most töltötte be a 2.életévét és jeleztem hogy szeretnék visszamenni dolgozni. Mivel a szülési szabadságom alatt tulajdonos és management váltás történt, ezért behívtak hogy ismerjük meg egymást személyesen is a jelenlegi ügyvezető igazgatóval. Kvázi most újra felvételiztettek, azt ígérték egy héten belül választ adnak hogy van-e számomra üres pozíció a cégnél. Közben pályázgatok más helyekre is, mivel nem sok remény van arra hogy visszavesznek. Be is hívtak interjúra, így kíváncsi lennék hogy mi a véleményed a következőkről: Gyakran megkérdezik állásinterjún hogy hogyan látom magamat mondjuk kb 10 éve múlva, vagyis mi a célom, mit akarok elérni a munkám során.
  Nem tudom erre mi a helyes válasz(tudom a legjobb őszintének lenni:-)), de mégis.
  Én nem akarok feljebb jutni a ranglétrán, nem is nagyon tudnék mert nincs felsőfokú végzettségem. Tehát nem mondhatom azt és nem is célom, hogy pár év múlva osztályvezető, vagy cégvezető szeretnék lenni.
  Szerinted az nem gáz ha azt mondom, hogy a jelenlegi munkakörömben akarok dolgozni(külkereskedelemben dolgoztam a szülés előtt beszerzőként, illetve logisztikusként)Viszont olyan munkát szeretnék ami kihívásokkal teli és nem unalmas rutinmunka. A minap ezt válaszoltam amikor behívtak a munkahelyemre és a német cégvezető elég furán nézett rám, merthogy mindenkinek kell hogy legyen célja az életben. Nekem vannak céljaim, de azok inkább a magánéletemre vonatkoznak nem pedig a munkámra, de erre persze nem kíváncsiak és nem is igazán tartozik rájuk.
  A másik számomra érthetetlen kérdés, hogy mondanak egy szituációt ami egy munkahelyen megtörténik és megkérdezik hogy mit tennék ha én lennék a cégvezető, vagy min változtatnék. Miért kéne nekem megoldani bármit is ha egy egyszerű beosztotti állásra pályázok?
  Várom válaszod!
  Üdvözlettel:
  Barbara

  • Szia Barbara!

   🙂 jó kérdéseid vannak 🙂
   Az, hogy ezekre mi a jó válasz, sokszor attól függ, ki ül veled szemben az asztal másik oldalán, milyen a cég. Ha egy nagyon dinamikus, “nyomulós” kultúra van ott, az “jön be” a HR-esnek, ha te is ilyen választ adsz. Ha nincs előrelépési lehetőség, s azt akarják, hogy 10 évig ugyanazt csináld, akkor meg pont az ellenkezője 🙂 Szóval szerintem add magad, de úgy, hogy jól csomagolt legyen az a válasz. Mire gondolok? Biztosan neked is megvan az elképzelésed arról, milyen egy jó munkaerő. Ha arra gondolsz, hogy mondjuk kivel szeretsz együtt dolgozni, biztosan tudsz néhány jó, a munka világában előnyös tulajdonságot felsorolni. Ami ezek közül rád is igaz, az lehet a célod. Nem kell mindenkinek karriert befutnia (gondold el, ha csak vezetőkből állna a világ :-)), minden cégbe kellenek a megbízható, lojális, pontosan dolgozó emberek, kollégák. Akikre lehet számítani, akik hosszú évek óta ott vannak, nagy szaktudásuk van, szeretik a munkájukat. Ez például egy jó cél! Hozzá lehet tenni, hogy szereted, ha vannak új feladatok, némi változatosság, nem riadsz vissza az újtól, de alapvetően szívesen dolgozol x munkakörben, ismered, szereted, illik hozzád. Ha ezen valaki kiakad, ne akard, hogy a főnököd legyen 🙂 úgysem működne! Lehet cél valami új megtanulása a munkádban, pl. új szoftver, vagy egyéb új dolog. Ezt te látod jobban, mire van lehetőséged! Az a fontos, hogy ne csak a magánéleti céljaidat mondd, mert akkor úgy néz ki, mintha nem is érdekelne a munkád, csak kényszerből csinálod… már pedig akkor az eredmény is olyan 🙁
   A cégvezetős kérdés kissé tényleg butaság… ezt szituációs játéknak hívják, és valóban van értelme megkérdezni, de a saját munkakörödre vonatkozóan. Ebből szeretnék lemérni, hogyan reagálnál le egy olyan helyzetet, ami valóban előjöhet majd a munka során, s ebből következtetnének arra, megfelelő vagy-e? Hogy a főnököd helyett mit tennél? Hát, néha ennek is lehet értelme, de ha nem kell majd helyette döntened soha, max. csak azt lehet leszűrni belőle, mennyire vagytok hasonlóak, mennyire cselekedtek, vagy döntötök hasonlóan. Erre pedig nem mernék alapozni, vagy messzemenő következtetéseket levonni ebből, ugyanis nem kell, hogy egy beosztott ugyanúgy gondolkozzon, mint a vezetője… talán csak nem szakember interjúztat, olvasta valahol, hogy így kell, s próbálkozik… csak nem jól 🙂 Vagy megpróbálod megoldani a fiktív szituációt a legjobb tudásod szerint, vagy azt válaszolod, hogy ha már együtt dolgozol egy ideje a főnökkel, akkor bizonyára már tudod, ő hogyan oldaná meg, s próbálnád ugyanazt tenni 🙂
   Remélem, ez beválik 🙂
   Sok sikert:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás