Bevalljam, ne valljam?

Szerző: Dátum: 2013. ápr. 04. Kategória: Szakmai önéletrajz - Álláskeresés | 29 hozzászólás

photo by desi.italy

photo by desi.italy

Az elmúlt hetekben nagyon sok anyukával találkoztam, beszélgettem, akik álláskeresési gondokkal küzdenek. Akár személyes, akár csoportos tanácsadás volt, szinte minden esetben előjött a kérdés: mikor mondja el, a pályázás melyik fázisában, hogy édesanya, hogy gyermekei vannak? Mert hát ugye idehaza nem az az általános hozzáállás a munkaerőpiacon, hogy két kézzel kapnak a kisgyermekes, dolgozni vágyó, s nagyon lojális munkaerő után… Egyikük azt is elmondta, hogy néha tényleg megbélyegzettnek érzi magát, mintha egy teljesen normális – értsd semmi extra feltétel vagy juttatás – állásért le kéne tagadnia azt, amire rettenetesen büszke: a két okos, ügyes fiára… márpedig ő nem akarja letagadni őket! Mikor időzítsük tehát azt az információt? Eláruljuk-e egyáltalán?

A fenti kérdésekre nincs egyszerű, egyértelmű, mindenkinek használható válasz, hiszen sokan sokfélék vagyunk. Van, ami úgy véli – nagyon bátran, jogosan, már-már pimasz-merészen, hogy “ami odabent van a munkahelyen, az tartozik a munkáltatóra, ami meg odahaza a lakásomban, az rám”, s így egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy mikor és hogyan burkolja be ezt a hírt az interjúztatónak. Egyszerűen nem beszél róla… És van a másik véglet, aki meg rögtön a CV elején beírja a csemeték számát, nevét, életkorát. Ez sem túl jó taktika általában… De mi alapján dönts te magad, ha pályázol?

Nem mindegy az sem, hogy te magad milyen személyiség vagy: ha minden kis megmérettetéstől izgulsz, aggódsz, s úgy érzed, becsapod a leendő munkáltatót, ha nem írod be a pályázati anyagodba rögtön az elején, akkor biztosan nyögni és pirulni fogsz, ha az interjún derül ki a családi háttér. S ez csak még rosszabbá teszi az egészet… Megoldás? Hát, nem árt némi vastagabb bőr sem :-), de inkább szokj hozzá a gondolathoz, hogy beszélni fogsz róla, hogy szóba fog kerülni, s ha kell gyakorold előre a könnyed választ, amibe ugye rögtön bele is szövöd, hogy hogyan tudnod megoldani, ha megbetegszik valamelyik csemete, hogy ez lehetőleg minél kevesebb kihatással legyen a munkádra. (Többször írtam már, hogy nagyon jó tükör előtt, vagy rokonnal, baráttal gyakorolni a válaszokat, hiszen ha kimondtad, megfogalmaztad magadnak, másnak hangosan, a döntő pillanatban gördülékenyebben jön majd). Ha érzékelteted az otthon töltött időt a CV-dben, de nem teljesen egyértelműen csak babázásról szól (pl. GYES alatti mellékállás vagy további tanulmányok is ebben az időszakban vannak), nem olyan “fájó” első pillantásra az otthon töltött 2-3 év a HR-es számára sem.

Alapelv a pályázás során, hogy akkor hozakodunk elő az  – amúgy néha hátrányosnak vélt, de nem kizáró tényezőként tekintett – tulajdonságokkal, amikor már “eladtuk magunkat”, azaz amikor már azt érzi a HR-es, hogy “igen, őt akarom, ő lesz a tuti jelölt”. Ekkor – és csak ekkor, azaz személyesen – teljesen természetesen jöjjön elő a téma, egy-két mondat erejéig, s ne is törődj vele többet. Ez nem egy olyan dolog, ami miatt szégyenkezni kéne, teljesen természetes, mindenkit anya szült, így mindenki valakinek a gyereke, szülője…nehogy már ezért is elnézést kérj! Tudd, hogy te ettől jó munkaerő vagy, nem felejtettél el semmit a szülés előtti szakmádból, s csak motiváltabb, lojálisabb vagy!

No és mi van azokkal a cégekkel, akik nem akarnak anyukákat foglalkoztatni, s azonnal elutasítanak, ha megtudják, gyermeked van? Nos, ide így se, úgy se vettek volna fel, ezt ugye tudod? Ha nem írod bele a CV-be, akkor az interjún, de legkésőbb a próbaidő alatt kiderül, s akkor meg úgyis indoklás nélkül küldhetnek el… ezeket az álláslehetőségeket sose sajnáld, mert nem a tiéid voltak! Nem neked teremtettek, nem rád vártak. És ugye nem is szeretnél ilyen cégeknél dolgozni???

S az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy vannak munkakörök, ahol valóban nem túl szerencsés egy kisgyermekes anyukát foglalkoztatni, így itt én sem tartom diszkriminációnak, ha a munkáltató udvariasan, finoman hozza elő a témát. De ez korrekten, őszintén végiggondolva, igen kevés esetben indokolt tényleg a munkakörrel járó felelősség és feladatok miatt. Ilyen munkakörökbe nem is nagyon javaslom a pályázást, hiszen lehetetlent, teljesíthetetlent ne akarjunk…

Lehet így is, úgy is, a lényeg hogy próbálkozzatok, tapasztaljatok, változtassatok: ha beleírjátok a gyerekeket a CV-be, s sehová nem hívnak be hónapokig, akkor próbáljátok meg máshogy, vegyétek ki. Ha innentől kezdve jönnek az időpontok, akkor ez volt a gond (persze ettől még nincs minden megoldva, de legalább az interjúig eljuttok :-)). Ha nem, akkor valami más lesz: tessék végignézni a CV-t, elég vonzó, elég ütős-e, benne van-e minden hasznos infó, minden érv, ami mellettetek szól, reális-e az elképzelésetek, jól pályáztok-e, elég helyre külditek-e… s folyamatosan javítani, fejleszteni, próbálkozni!

Önéletrajzot írnál, pályáznál, de nem tudod, hogyan kell? Iratkozz fel a Dolgozó mami hírlevélre, és ingyen megkapod az önéletrajzírásról szóló hírlevél sorozatomat (amit ugyan kifejezetten anyukáknak készítettem, de apuka  is hasznosíthatja a benne írtakat). A hírlevélben adott tanácsaimmal fokozatosan, lépésről lépésre javítjuk ki az önéletrajzod gyenge pontjait! Érdekel? Kattints ide!

Ajánlott bejegyzések:

29 hozzászólás

 1. Hát én pont tegnap jutottam arra pontra, hogy egész egyszerűen ki kell hagyni a gyerekeimet az önéletrajzomból. Mert ami előtte-utána van, az szuper, sőt még a Gyes alatti munkatapasztalatom is piacképes. Ráadásul szinte mindig az állásra próbálom szabni az önéletrajzomat, és azt gondolom, hogy nem irreális helyekre próbálkozom. Mégis február 1-e óta egyetlen helyre hívtak csak be interjúra. kb. 10-15 önéletrajzot beküldtem. Most megpróbálom másképp.

  • Szia Gabi!

   Próbálkozz, nyugodtan változtasd, meglátod, melyik lesz a jó.
   Ha az kell az interjúig jutáshoz, hogy ne tudják, gyermeked van, akkor légy bátor, s hagyd ki. Pláne, ha majd az interjún “szépítesz” a GYES alatti időszak tapasztalatával!
   Sok sikert!

   Ági

 2. Szia Dolgozó mami!
  És mi van azzal a dolgozó anyukával, aki váltani szeretne, de nem tudja mivel szeretne foglalkozni, mire képes, sok minden érdekli, nyitott gondolkodású, befogadó képes. Ez lennék én. Tudsz nekem ebben segíteni? Hol tudnám “lemérni! magam? Ne haragudj, de annyira segítőkésznek tűnsz, hogy vettem a bátorságot és megkérdeztem.
  Válaszodat előre is köszönöm, további szép napot!
  Pappné Molnár Csilla

  • Kedves Csilla!

   🙂 jól feladtad a leckét 🙂 mert hogy egy ilyen kérdésre úgy kb. 300 oldalas szakkönyvben lehetne választ adni 🙂 személyes tanácsadáson meg legalább 5 alkalom lenne, egy rakás “házi feladattal” 🙂
   No, nézzük mégiscsak röviden: én a helyedben abból indulnék ki, mik az alapjaim, mihez értek, mik az erősségeim, tudásom, képességem. Végiggondolnám, hogy milyen feladataim, munkáim voltak már az életben, kilistáznám őket, s kiemelném azokat, amiket kifejezetten élveztem, örömmel csináltam. Az én alapelvem az, hogy a legjobb úgy dolgozni, hogy az ember élvezi :-), amit csinál, mert így tud a legjobban kiteljesedni, s ekkor hozza a legjobb teljesítményt. Ha gondolod, kitölthetsz teszteket is, hogy azok által még többet tudj meg magadról, a képességeidről, de ez csak egy kis elem a döntés során, nem erre kéne alapozni a jövőbeli nagy lépést. Azt a kérdést is érdemes megvizsgálni, hogy másnak dolgoznál, alkalmazottként, vagy esetleg saját vállalkozásba fogsz…
   Persze azt is meg kéne nézni hozzá, hogy mik a jelenlegi munkaerő-piaci trendek, vagy milyen az a piac, ahol vállalkozóként akarod a saját üzletedet elindítani, mire van igény, minek mennyi az esélye.
   Ezt mind átgondolva, ki tudsz már tűzni néhány “munkakört”, területet, ami érdekel, s amiben jó vagy. Ezután jön a kapcsolatépítés, az érdeklődés, a területek feltérképezése – valóban jó lesz az neked, van esélyed ott, vannak ismerősök, akik beajánlhatnak? S ha már eleget tudsz, akkor eldöntheted, hogy melyik irányba mész, mit tűzöl ki célként. S ha ez megvan, akkor jöhet a pályázás – ha alkalmazottként szeretnél dolgozni – de nem (csak, vagy nem főleg) a hagyományos álláshirdetéses úton, hanem direkt, közvetlen módon, használva a kapcsolati rendszeredet. Ha pedig vállalkozol, akkor azt kell beindítani.
   Hát, tudtam valamit segíteni? 🙂
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Válaszodat köszönöm! 🙂 Igen,tudtál segíteni, megerősítettél, hogy jó irányba haladok, ilyesmi válaszra számítottam. Én is valahogy így gondolom. Sajnos sok alapom nincs (egy érettségi), de úgy gondolom ezt előnyömre fordíthatom, hiszen bármit tanulhatok (főleg ha megtalálom, hogy mit érdemes! 😀 )Ha az embernek 3 gyermeke van sok mindenre képes lesz és képessé válik! 😀 Egyébként az önismereti tesztek mindegyikén a szociális pálya jött ki eredményként. Szeretném is, de sajnos most elsősorban azok a “csúnya” anyagiak számítanak és valljuk be egy szociális munkás nem igazán van e téren megbecsülve manapság. Pedig számos visszajelzést kaptam, hogy errefelé orientálódjak.
    A hvg állásbörzén én is kinn voltam, én is a lányommal, csak Ő már pályát választ 😀 .(Itt olvasom, hogy Te is kinn voltál) Onnan is azzal a tanulsággal távoztunk, hogy nem keveset tudunk, hanem, hogy sokat kell még tanulnunk! 🙂
    Egyenlőre mindenképpen alkalmazottként szeretnék elhelyezkedni, leginkább olyan helyre ahol van lehetőség az előrelépésre. Jelenlegi munkahelyemen őszintén megmondva fizikai munkát végzek :(, egyre több mindent bíznak rám, minimálbérért. Van egy határ ameddig az ember bírja…sajnos már nem elégszem meg egy szóbeli dicsérettel, gonosz vagyok? Úgy gondolom van, létezik olyan munkahely ahol megfizetik a szorgalmas,jól kommunikáló,alkalmazkodó, mindig vidám, lelkiismeretes munkaerőt. Vagy túl naív vagyok?
    Köszönöm, hogy leírhattam! További gyönyörűszép napfényes napot mindenkinek!
    Üdvözlettel:
    Csilla 🙂

    • Szia Csilla!

     Szerintem igenis vannak jó munkahelyek, korrekt munkáltatók. Biztosan keresni kell, de vannak. S a jó hír az, hogy az optimizmusod biztosan sokat segít abban, hogy megtaláld, bevonzd ezt a jó munkáltatót!
     Sok sikert hozzá:

     Ági

 3. Február végén jártam egy állásbörzén, büszkén végigvonultam a hátamre kötött 20 hónapos gyerekemmel, igaz a standokhoz leadni a CV-t nem vittem magammal, hanem a babamegörzőben hagytam 20 percre (ő volt 2 nap alatt az egyetlen beadott gyermek!!!!). Az önéletrajzomban nem reklámoztam családi állapotomat, a múlt héten 4 interjúra hívtak be, ebből 2 ajánlat született, egyet pedig elfogadtam. Az interjú során nem kérdeztek a családi állapotról, a végén azonban én mondtam, hogy mi a helyzet. Nem akadtak ki a dolgon, habár az írásos ajánlatot még nem kaptam kézhez, azért remélem, hogy a szóbeli ajánlattételt nem holmi kósza hóbortból tette.
  Azt hiszem, hogy az embernek büszkének kell lennie a gyerekeire, de megvan ennek is a helye. Valóban akadályozó tényező lehet, ha egyszer csak telefonálnak a bölcsiből, hogy belázasodott és menjen érte valaki azonnal és nincs kinek érte mennie… vagy ha van is, az ember mégis biztos aggódik és nem 100%-ig a cég érdekeit tartja talán aznap szem előtt. Ugyanakkor vannak munkavállalók krónikus betegségekkel, vagy olyanok, akik extrém sportokat űznek, és ezek mind, mind akadályozó tényezőket gördíthetnek a hatékony munkavégzés elé, ugyanakkor senki sem írja ki a CV-re, hogy mániás depressziós vagy, hogy hétvégeken ejtőernyőzik.
  Mikor legelőször kerestem munkát, akkor a bemutatkozó levelekben, mindig megemlítettem a gyermekem létét, és lássunk csodát, az interjúk 60%-a arról szólt, hogy hogyan fogom megoldani a gyereket, mit teszek majd ekkor meg akkor és, hogy milyen terveim vannak a következő 5 évre… Na utána soha többet nem írtam le, ahogy Ági is mondta, személyesen igen, amikor kicsit személyesebbre fordult a beszélgetés. Úgy tűnik bevált 🙂

  • Szia Erzsi!

   Láttam a HVG Állásbörzén – ahol interjúkat készítettem a kiállító cégek vezetőivel – egy hordozós anyukát a kicsijével…. nem te voltál??? 🙂 Nagyon tetszett, tök bátor, hogy ki mert jönni az anyuka!
   Örülök, hogy sikered van, volt, szerintem fontos, hogy egy anyuka magában is le tudja kezelni ezt a helyzetet, s magabiztosan álljon az interjúztató elé. Jó időben, ügyesen kell közölni a gyerekes-tényt, s az általad írt összehasonlítás (krónikus beteg, vagy extrém sport rajongó munkavállaló) nagyon tetszik, ötletes!
   Remélem, az ajánlat már a kezedben van írásban is!
   Sok sikert:

   Ági

 4. Kedves Dolgozó Mami!
  2010 április végégi dolgoztam a cégemnél, kivettem a szabiajimat azokra a hónapokra, majd táppénz. 2010 június 22én szültem meg a kislányomat, t-gyás, gyed, gyes. Júniusban telik le a gyes, de mivel az ovi csak szeptember elejétől lesz, és ugye kell egy-két hét a beszoktatáshoz is, szeptember közepétől tudnék újból dolgozni. Állítólag visszavárnak.
  Kérdéseim:
  hány nap szabim van (1981-ben születtem)
  ha nem elég a szabi szept közepéig, mi a teendő
  2007 óta dolgozom a cégnél, ha úgy döntenek, nem kellek mégsem, hány hónap végkielégítés jár
  mennyi időre kötelesek visszavenni?

  Köszönöm, Erika

  • Kedves Erika!

   Szabit senkinek nem szoktam kiszámolni, mert az vallom, hogy mindenki maga tanulja meg, s ehhez itt a blogon meg is találsz minden segítséget!
   Nem írtad, hogy Mt. hatálya alá tartozol, vagy közalkalmazott, köztisztviselő vagy-e, így kérlek, hogy kattints ide, itt egyben megtalálod az összes szabis bejegyzést. Olvasd végig őket, javaslom hogy kezd a hogyan számoljam ki a szabimat magam első résszel, s onnan időrendben előrefelé, az utolsó kettő legfrissebb két konkrét számítási példa, azok is nagyon hasznosak.
   Ha nem elég a szabi, sajnos nem nagyon tudsz mit tenni, más jogcímen fizetés nélküli szabit nem tudsz igényelni, ha lejárt a 3 év. Esetleg gondoljátok végig, hogy a nagyszülők tudnának-e segíteni átmenetileg, vagy családi napközibe adni a kicsit… tudom, hogy elég rossz néhány hétre, 1-2 hónapra, de ha hamarabb menned kell dolgozni, akkor nincs más megoldás. Ha a munkáltatód hajlandó visszavenni, szerintem tégy meg mindent, hogy megold a kicsi elhelyezését, könnyebb a régi céghez visszatérni, ismerős kollégák közé mint kisgyerekkel a hátad mögött új állást keresni. (Esetleg ha olyan a kapcsolat a munkáltatóval, érdemes előre tájékozódni, hogy mi várható, vissza tudnak-e venni…)
   Ha nem, akkor azt, hogy mi és mennyi jár, itt tudod megnézni: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozos-megegyezes-%E2%80%93-kinek-is-elonyos-valojaban

   Sok sikert:

   Ági

 5. Kedves Dolgozómami !

  Az lenne a kérdésem, hogy ikergyerekek esetén a gyeses szabadság egy gyermekre, vagy kettőre jár?
  Köszönöm válaszod.

  Köszönöm: Marianna

  • Kedves Marianna!

   A szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság első 6 illetve 12 hónapjára a fizetett szabi nem a gyermekek száma alapján jár, hanem egy adott időtartamra, így ikrek esetén sem jár dupla idő. A gyermekek száma a gyermekek után járó pótszabadságoknál számít, ott neked nem kettő, hanem 4 jár évente.
   Üdv:

   Ági

 6. Kedves Ági!
  A következőben kérem a segítségedet:
  Kisfiam májusban tölti be a 3. életévét, jelentkeztem a munkahelyemen, hogy visszamennék dolgozni. Azt a választ kaptam, hogy nem tudnak visszavenni, de cégcsoporton belül felajánlottak egy alacsonyabb pozíciót, amit nem fogadtam el. Ezután szóba került, hogy talán mégis lenne egy a korábbi beosztásomhoz hasonló munkakör, ezzel kapcsolatban kaptam egy időpontot az érintett osztály igazgatójához, kvázi felvételi interjúra. Nem feleltem meg az elképzeléseinek. Jelenleg ott tartunk hogy továbbra sem tudnak nekem a szülés előttihez hasonló (középvezetői) pozíciót biztosítani, így közös megegyezést javasoltak. Elolvastam ezzel kapcsolatban a cikkedet, így képben vagyok mi jár, a kérdésem az lenne, hogy az utolsó bekezdésedben említett “motivációs összeg”-gel érdemes -e megpróbálkoznom szerinted? Vagy az én esetemben, így hogy tulajdonképpen volt megfelelő pozíció csak “nem feleltem meg” rá, nem sok esély van plusz összeg elérésére? Egyáltalán jogszerű -e az hogy újból felvételiztetnek, elutasítanak majd így javasolnak közös megegyezést?
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Kedves Csilla!

   A felajánlott másik munkakört nem vagy köteles elfogadni, s ha visszautasítod, ugyanúgy jár neked a végkielégítés, és a felmondási időre járó bér. Tehát ha ők úgy vélik, hogy jogszerű a felmondásuk, mégis közöst “kérnek”, akkor nyugodtan megpróbálhatod, hogy ok, legyen közös, de akkor egy kicsivel többet kérsz, hogy neked is megérje. Ahogy a cikkben is benne van, erre nincs jó képlet, hogy ki mit kérhet pluszban, nem írtad, mennyi éve vagy ott, mi járna alapból neked, de az összeg a félhavi bruttótól a félévi bruttóig is terjedhet… (ez utóbbi értelemszerűen, ha a felmondás egyáltalán nem lenne megalapozott a munkáltató részéről). Nem szeretek senkinek összeget mondani, mert hát ki tudja, hogy ami nekem kevés, az a cégnek sok-e, vagy nem.
   Számold ki, hogy mi járna neked, s ha erre 10-20 % között teszel valami pluszt, az nem túl pofátlan még…
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!

  Először is gratulálok a honlaphoz, és köszönjük szépen, hogy próbálsz nekünk segíteni!
  Személy szerint én a következőkben kérem a tanácsod:

  2001. márciusától vagyok munkaviszonyban jelenlegi munkáltatómnál, ahonnan 2004. augusztusában jöttem el táppénzre első kisbabám születése előtt. Azóta született még két gyermekem (táppénz, tgyás, gyed, gyes váltakozásában). A harmadik gyermekemmel 2012. november 30-ig voltam gyesen. Utána automatikusan visszakerültem állományba, és az előző években felhalmozódott szabadságomat töltöm. 2013. május 30-án jár le az előző évi szabadságom, az idei pedig 2013. június 21-ig jár részarányosan. Jelenleg létszámstop van a cégnél, és erre hivatkozva nem tudnak tovább alkalmazni, így 2013. június 22. dátummal meg szeretnék szüntetni a munkaviszonyomat. Elmondásuk szerint, mindent megkapok, ami jár (6 havi bér). Amennyiben lehetséges, én mindenképpen vissza szeretnék menni dolgozni, tudok-e valamit tenni ez ügyben?
  Amennyiben úgy alakul, hogy ez mégsem sikerül (amit nagyon nem szeretnék)
  – mire figyeljek,
  – rendes felmondással vagy közös megegyezéssel járok jobban (ezt nagyjából már sejtem az írásaidnak köszönhetően),
  – álláskeresési járadék, vagy munkanélküli segély igénylésénél számít-e, hogy rendes felmondással vagy közös megegyezéssel jöttem-e el, vagy egyáltalán igényelhetem-e?

  “Dióhéjban” ennyi. Várom a válaszod, tanácsod, amit előre is köszönök!

  P. Szilvi

  • Kedves Szilvi!

   Sajnos, ha ők nem tudnak foglalkoztatni, nem nagyon tudsz mit tenni…
   Mire figyelj? Hát… sok minden történhet, attól függ, mit lép a munkáltatód… ha megkapod azokat az összegeket, ami jár, nagy baj nem lehet, a leírásod alapján korrekt a munkáltatód. Az álláskeresési járadéknál az, hogy közössel jöttél el, vagy neked mondtak fel, nem számít, csak ha te mondasz fel, akkor van egy adott várakozási idő a folyósításig. Van egy post itt a blogon, ahol a közös megegyezésről írok, mikor fogadd el, mi legyen benne, mi jár neked x év után… olvasd el (idelinkeltem neked), s ha még kérdésed van, írj nyugodtan!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon szépen köszönöm a válaszod! Felmerült bennem egy további kérdés, ami lehet, hogy nagy butaság, de megkérdezem:
    ha a meglévő szabadságom lejártáig a munkáltatóm továbbra sem tud munkát biztosítani, kérhető-e ismét fizetés nélküli szabadság igénybevétele anyasági támogatás igénylése mellett. Azzal tisztában vagyok, hogy a gyermek hároméves kora után a fizetés nélküli szabadság engedélyezése nem kötelező, de azzal nem, hogy, ha (valami csoda folytán) hajlandó lenne az engedélyezésre, megteheti-e?

    Bocsánat, ha nagy őrültséget írtam, de rá kellett kérdeznem!

    Várom a válaszod, amit előre is köszönök!

    Üdv,

    P. Szilvi

    • Kedves Szilvi!

     A törvény jelenleg csak azt szabályozza, hogy mikor jár, azaz mikor kötelező kiadnia a munkáltatónak a fizetés nélküli szabit, de ezen kívül bizonyára lehet kérni – aztán vagy ad, vagy nem… a törvényben nincs benne, hogy nem adhat más címszó alatt, de félek, nem érdeke, hiszen ha nem tud foglalkoztatni, simán felmondhat neked… miért tartana továbbra is állományban? Azért egy próbát megér…
     Üdv:

     Ági

 8. Kedves Ági!

  Szeretnék halmozottan hátrányos helyzetemből tanácsot kérni. Kisfiam 8 hónapos, éppen válunk, hazaköltöztem a szüleimhez, régi munkahelyemre nem tudok visszamenni, másik városban kell másik állást találnom elvált kisgyerekes anyaként. Megpályáznék egy állást, de nem tudom hogyan hajlítsam a cv-met, hogy szebbnek tűnjön. Felvettem a férjem nevét, Xné Y Z, írhatom a cv-re a csak Y Z-t? Mi legyen a családi állapotom: házas vagy elvált? Mit válaszoljak arra a kérdésre, hogy miért akarok otthagyni egy 8 hónapos gyereket és munkába állni? Gyed-en vagyok, ez a jogviszony kihagyhatatlan a cv-ből?
  Előre is köszönöm a segítséged!
  Ági

  • Kedves Ági!

   Nyugodtan használd a leánykori nevedet, csak ha majd munkaszerződésre kerülne sor, előre jelezd, hogy még nem ez a neved, válófélben vagy (hogy ne rossz néven készítsék elő). A családi állapotot egyenlőre hagyd ki, senkinek nem kell az orrára kötnöd az első percben, hogy válsz éppen, hiszen akkor sokaknak az fog beugrani, hogy 1.) idegroncs a nő 2.) nincs kire hagynia a gyereket. 🙁 (Éppen erre számítva mindenképpen készülj fel arra a kérdésre, hogy kire tudod hagyni a gyermekedet, ha beteg, és nagyon meggyőzően kell majd válaszolnod :-)) A miért mennél vissza dolgozni kérdésre több válasz is lehetséges. Attól függ, hogy mit dolgoztál korábban, vagy mi az az új terület, ahová pályázol, mondhatod, hogy nagyon szeretted ezt a szakmát, hiányzik a munka, a tevékeny napi pörgés, de az sem kirívó, ha bevallod, az anyagiak is motiválnak, hiszen mindenki tudja, hogy a GYED sokszor kevesebb, mint a teljes munkaidős kereset. Ha úgy érzed, hogy szimpatikus, női HR-est fogsz ki, aki esetleg anyuka is (pl. ő maga mondja, vagy ott egy gyermekes fotó az asztalán, irodájában), nyugodtan megpróbálhatod röviden, de érzékletesen vázolni a helyzetedet, egyedülálló anyuka, akinek nagyon fontos ez az állás, ezért nagyon igyekszel majd, hogy jól teljesíts, s elégedettek legyenek veled. Egy gyermektelen fiatal jelölt lehet, hogy elmenne innen 1 év múlva, de ha te lehetőséget kapsz, nagyon meg fogod becsülni, lojális leszel… A GYED-et beleírni? Nos, erről már a fenti cikkben is írtam, kinek kinek ízlése, vérmérséklete, bőrvastagsága szerint… túl nagyot nem szabad lódítani, az általában visszaüt… próbálkozz így is, úgy is! Meglátod, melyik jön majd be!
   Sok sikert:

   Ági

   • Nagyon köszönöm! 🙂

 9. Kedves Ági!

  Már egy ideje bújom a honlapod, hogy minél több hasznos infót szűrjek le a munkába való visszatéréshez. Sajna nem vagyok egy egyszerű eset. 🙂
  A kislányom novemberben lesz két éves és szeretnék újra dolgozni. Ahonnan eljöttem, egy vidéki nagyváros, de tavaly onnan elköltöztünk Budapestre a férjem munkája miatt. Most úgy néz ki, ismét költözünk a nyugati határszélre, de Magyarországra és már egy ideje próbálkozom a jelentkezésekkel. Engem sem hívtak még be sehová, úgyhogy úgy döntöttem, kipróbálom, hogy kihagyom a GYED beírását. De felmerülhet a kérdés, hogy akkor mit keresek abban a városban? Mert az (új) lakcímemen kívül, munkatapasztalatom nincs. Ráadásul korábban vezető beosztásban voltam az idegenforgalomban, de gyerek mellett nem tudok ilyen pozícióban dolgozni (esték, hétvégék, ünnepnapok) és én igazából annak is örülnék, ha egyáltalán el tudnám vinni-hozni a gyereket a bőlcsödébe. Hogy írjam meg úgy az önéletrajzot, hogy egy alacsonyabb pozícióra jelentkezek? És úgy általában mit tanácsolsz ebben a helyzetben? Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

  • Szia Ági!
   Teljesen tanácstalan vagyok! A következőkben kérem a tanácsodat.
   A kis manóm lassan bölcsis lesz, de még azelőtt elkezdi a bölcsődét mielőtt betölti a 2 évet, pontosabban szeptember 23-án kezdjük a beszoktatást és ő csak december 5-én tölti be a 2 évet. Ebben az esetben nekem le kell mondani a Gyed-et, hogy elkezdhetjük a bölcsődét. A kérdésem az lenne, hogy ha én a Gyed lejárta előtt( dec. 5 előtt) lemondok róla, akkor nem vagyok jogosult Gyes-re?
   Előre is megköszönve várom válaszod.
   Sz.

   • Szia Szidi!

    Bár nem vagyok Tb tanácsadó, szerintem a GYED visszamondásával jogosult vagy a GYESre. Amikor én visszamentem a lányom 13 hónapos korában a GYED-et lemondtam, igényeltem a GYES-t, és kész 🙂
    Szóval szerintem nem lesz gond! Jó beszoktatást!

    Ági

  • Kedves leogirl12!

   A mit keresel abban a városban kérdésre a valós választ kell adni: “ideköltöztünk” 🙂 A kiesett éveket többféleképpen lehet “kozmetikázni”, ez a te bevállalósságodtól is függ. Van, aki abszolút kihagyja, van, aki az otthonlét alatti képzést írja be, van, aki bevallja… ezt döntsd el te, melyiket bíros jó érzéssel bevállalni.
   Az alacsonyabb pozícióról van egy régi, de jó írásom, ezt ajánlom a figyelmedbe: http://dolgozomami.blog.hu/2011/03/10/visszalepes_alacsonyabb_pozicioba_gyermekvallalas_utan_hogyan_indolkoljuk

   Próbálkozz így is, úgy is, ha azt látod, hogy az őszinte verzió (otthon töltött évek és gyerek) nem válik be, változtass, és vedd ki / írd át.
   Előbb utóbb jön az az állás, ahová te kellesz!
   Sok sikert:

   Ági

 10. Kedves Ági!
  Abban kérném segítségedet, hogy igaz -e ,hogy felmondás esetén a felgyűlt szabimat a munkáltató bevonhatja a felmondási időbe? 60 nap a felmondási időm, ebből 30 napra mondhatja,hogy felment a munkavégzés alól és a szabadságomat használjam fel rá? A felmondási idő naptári nap a szabadság pedig munkanap , ha jól tudom, tehát 30 nap szabi nem egyenlő 30 nap felmondási idővel? ugye? Kérhetem a munkáltatótól, hogy minden adatot írásos formában küldje meg( pl: kiszámított szabi, közös megegyezésnél a felmondás pontos tartalma, hogy előtte nyugodtan átolvashassam, ne ott stresszelve elnézzek néhány lényeges dolgot?
  köszönöm válaszod.

  • Kedves Kiki!

   Ki mondott fel kinek? Ők neked, vagy te nekik? És miért közös megegyezés? Ezt azért még jó lenne tisztázni…
   Ha munkáltatói felmondásról van szó, a felmondási idő felében munkavégzésre kötelezhet, vagy ide kiadhatja a bent ragadt szabik egy részét (ahány munkanap van a felmondási idő fele alatt),s a másik felében fel KELL hogy mentsen a munkavégzés alól, s erre az időre munkabér jár.
   Persze, kérheted írásban, szóban nem lehet felmondani…
   De ezt a közöst még tisztázzuk… miért közös? Kérlek, írd meg…

   Ági

 11. Kedves Ági!

  Köszönöm eddigi segítségedet. Most úgy alakul a dolog, hogy már majdnem elváltam, közben elkezdtem egy posztgraduális képzést, és most ebben az irányban pályázok. Az önéletrajzomból kihagytam a gyereket, aki most már 1.5 éves, már nem hasad meg a szívem, hogy bölcsis lesz. A korábbi interjúimon elmondtam, hogy GYED-es vagyok, nem volt pozitív visszhangja. Most úgy döntöttem, hogy nem mondom el, hiszen a munkáltatóm megvan. A kérdésem az, hogy milyen teendőim vannak a jelenlegi és a leendő munkáltatómmal: Bejelentési kötelezettségem van, tudom, ha elkezdek dolgozni máshol. De akkor nem kapok semmilyen kilépőpapírt, kiskönyvet, stb? Kérlek, segíts tisztázni, hogy hogyan lehet ezt a helyzetet zökkenőmentesen megoldani. Bejelentem a jelenlegi munkáltatómnak, hogy elkezdek dolgozni máshol teljes munkaidőben, erre ők mit léphetnek? Meg kell mondanom a jövőbeli munkáltatónak, hogy nem mondtam még fel, nincsenek kilépőpapírjaim? Ha lehetséges, akkor hogyan tudok fenntartani 2 jogviszonyt és meddig?
  Köszönöm, hogy bizalommal fordulhatunk Hozzád!
  Ági

  • Kedves Senga!

   Ha nem lépsz ki a másik cégtől, nem lesz kilépőpapírod. Azaz ha az új helyen nem árulod el, hogy most fizetés nélkülin vagy, akkor nem tudod megmagyarázni, miért nincsenek papírjaid. Korábban írtam már neked, hogy vagy megszünteted a mostani jogviszonyodat (és akkor ez egyszer és mindenkorra le van zárva, viszont ekkor kicsi az esélye, hogy ők mondanak fel neked, azaz bukod a végkielégítést), vagy fenntartod – hátha az új munka mégsem jön be, s akkor ne veszítsd el a végkielégítést, ha a 3. év után felmond neked a cég.
   Ha a szerződésed nem tiltja kifejezetten a másodállást, akkor csak bejelentési kötelezettséged van. Ezt addig tudod fenntartani, míg a régi helyen el nem jön a fizetés nélküli szabi vége, mert akkor újra munkavégzési kötelezettséged van.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás