Munka-magánélet egyensúly – az én véleményem…

Szerző: Dátum: 2013. Már. 21. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában, Várandósan dolgozni | 37 hozzászólás

A héten kitettem egy cikket a Dolgozó mami Facebook oldalra, amiben egy újságíró nő fogalmazza meg saját – igen érdekes – véleményét arról, hogy mennyire nem ambíciózusak a magyar nők, a magyar gazdaság legnagyobb baja az, ahogy a nők hozzá állnak a munkához, s hogy a karrier-család dilemma csak kamu, mindezt pedig “statisztikákkal” és érdekes eszme futtatással támasztotta alá. Ugyanezen gondolatok már a hónap elején is megjelentek máshol, így gondolom mivel ott nem kavart elég vihart, még egyszer fel kellett dobni ezt a témát… hátha most nagyobbat durran?!
Nem kezdek bele megcáfolni, mennyi konkrét tárgyi tévedés, egyszerű, butácska általánosítás és mennyi olyan “elszólás” van a cikkben, mely számomra – s a kommentek révén látható, mások számára is – azt mutatta, a szerző hölgy sem a témához nem ért, nem olvasott utána, holott könyvtárnyi szakirodalma, kutatása, elemzése van idehaza és külföldön, sem konkrét gyakorlati tapasztalat nincs arról, amiről véleményét megfogalmazta. Úgy vélem, van az a szint, amihez már nem kell lealacsonyodni…
Egy dolog miatt mégis írok most róla: elhangzik a cikk végén a kérdés, mi kell szerintünk ahhoz, hogy a nők ambiciózusabbak legyenek a munkában? Nos, egy biztos: nem ilyen cikkek. Amiben semmi segítő szándék, semmi valóságtartalom, semmi komoly szakmai háttér, vagy kutatás, csak félreértelmezett, elferdített statisztikai adatok, rosszul levont következtetések, no meg üres fricskák, sértő általánosítások azokról, akik nap mint nap megélik azt, miről a szerző azt állítja, nem is létezik.
Nos, ehelyett én úgy gondolom, ha valóban érdekelné a megoldás, akkor nem ilyen hatásvadász, olcsó eszközökkel kéne hozzáállni a probléma kifejtéséhez.

Beszélni kell róla, elismerni, hogy igenis van probléma, s felismerni, hogy ezt bizony nekünk, nőknek kell megoldani, legalábbis kezdeményezni a változást. Okosan, finoman, határozottan, összefogni, egyre többen és többen lenni. Tanulni a hibáinkból, megváltozni, megtanulni tervezni, tudatosan felépíteni az életünket s a karrierünket, s megtanítani a környezetünket is arra a változásra, ami szükséges az egyensúlyhoz. Először csak a családot, utána a szomszédokat, utána a tágabb környezetet, a munkáltatókat, s végül az egész országot.
Pontosan hogyan?
Nem tudom… ha tudnám, már megcsináltam volna…
Viszont az tudom, hogy kezdtem el a magam módján a változtatást, mennyit dolgozok azon, hogy működjön az általam felépített kis álmom, s ma szeretnék hozzátenni egy újabb elemet a ti változásotokhoz is. Van munka magánélet konfliktus? VAN! Aki mást állít, vagy vak, vagy hülye. Meg lehet oldani? Biztosan. Én meg tudtam oldani? Részben igen, de még dolgozok rajta!

Találtam egy nagyon klassz videót, ami erről szól. Az úriember egy profi marketing szakember, akinek 4 gyereke van, s saját tapasztalata alapján beszél arról, hogyan érhetjük el az annyira áhított egyensúlyt a munka és magánélet között. Ő valóban tudja, miről beszél, s nem csak a magával ragadó, humoros stílusa, a küldetése, de a hitelessége, az elkötelezettsége is a sztratoszférába emeli a fent említett hatásvadász cikk szerzőjéhez képest.
Kérlek, nézzétek meg (angolul nem tudóknak magyar felirat is van :-))!

Na, ti mivel kezditek holnap? Írd meg ide kérlek, adjunk ötleteket egymásnak!

Ajánlott bejegyzések:

37 hozzászólás

 1. Kedves Ági! Nagy örömmel találtam rá a erre a blogra. Egyik rokonomnak lenne tanácsra szüksége. 11 hetes kismama, aki TB szempontból nem túl egyszerű eset, mert január végéig itthon volt állásban, de február 1-től távmunkában dolgozik egy francia egyetemnek úgy, hogy Franciaországban fizetik utána a TB-t. Ebből a szituációból adódóan több kérdés merül fel. Úgy tűnik, hogy a francia EU kártyája nem érvényes itthon csak a sürgősségi ellátásra,vagyis ha itthon jár terhesgondozásra, minden egyes vizsgálatnál, vérvételnél stb. is fizetnie kell. Kérdés, hogy igaz-e a TB-nél kapott információ,miszerint ha kint felmondana, akkor sem köthetne megállapodást a TB járulékok saját fizetésére azért, hogy legyen érvényes TAJ kártyája, illetve minimális gyed-re/ gyás-ra legyen itthon jogosult? Ha esetleg erről kaphatnánk információt, azt nagyon megköszönném! Üdvözlettel, P. Ági

  • Kedves Ági!

   TB tanácsadással egyáltalán nem foglalkozom, ez egy külön szakma, az én szakterületem a munkajog és a karrier-tanácsadás. Viszont tudok neked egy másik honlapot, az Anyabarát-ot javasolni, kérlek, ott tedd fel a kérdésedet!
   Üdv:

   Ági

 2. Szia!

  Nagyon jó a blog és nagyon hasznos a cikk! Én a segítségedet kérném, hogy milyen szakirodalmakat ajánlanál magyar nyelven a témában? Említetted, hogy sok ilyen van és én nem igen találtam eddig sok hasznos cikket vagy könyvet.
  Köszönöm előre is és így tovább!!

  • Szia Cska!

   A témát két oldalról szokták “megfogni”, a HR oldaláról, vagy az egyén, a család szemszögéből. Az előbbi megközelítésben HR-es szakmai lapok, portálok cikkei között kellene keresgélned, pl. HR Portál, Munkaügyi Szemle (itt ingyenesen tudsz regisztrálni a portálra, s sok cikket elolvasni :-)), illetve sokszor különböző konferenciák, előadások anyagait érdemes megnézni a neten, ha nyilvánosan elérhető. Ha az egyéb oldaláról közelíted meg, akkor szociológusok, pszichológusok munkát kellene keresned, ha pesti vagy, akkor ugorj el a Széchenyi könyvtárba, ott sok folyóiratot találsz.
   Kifejezetten érdekesek számomra pl. Dr Ternovszky Ferenc írásai, ő HR szakemberként, oktatóként foglalkozik ezzel a témával is, s kifejezett szakterülete a női karrier, a női erőforrások menedzsmentje.
   Viszont a magánembernek szóló magyar szakember által írt, vagy külföldi, de okosan “magyarított” “tanácsadó könyvvel” én még nem találkoztam a piacon, pedig az is elkelne… asszem jobban körül kell néznem a piacon… lehet, hogy találtam egy érdekes piaci rést? A végén még könyvkiadással is elkezdek foglalkozni…
   Üdv:

   Ági

   • Szia Ági!

    Köszönöm a gyors választ és a segítséget! 🙂 Nem is lenne rossz ha kiadnál egy ilyen könyvet! 😉

    • 🙂

 3. Szia Ági,
  Valóban tapasztalt a pasas, igazat szól! Az apró dolgok azok, amik a nagyobb egészt felépítik. Vicces, hogy a legtöbb HR-es interjún, beszélgetésen (nem csak a felvételi intrejúkra gondolok, hanem főnökkel való éves értékelések stb.) mindig csak az a kérdés hangzik el, hogy “hogyan látod magad 1 év múlva 5 év múlva stb stb). Pedig talán érdemes lenne napi szinten is lebontani a dolgokat…
  Igazából egy kérdésem van: milyen Nigel ő? Jó lenne megszeretni a könyvét. Szívesen elolvasnám.
  Köszi! Erzsi

  • Boccs, a video elején látom H Marsh. Akkor nincs kérdés 🙂 (Most.)

  • 🙂 örülök, hogy tetszik, szerintem nagyon jó a mondanivalója…
   Itt találod a könyveit, sajnos magyarul tudtommal nincs meg: http://nigelmarsh.com/books/
   Üdv:

   Ági

 4. Szia,
  Köszi, hogy feltetted, szuper volt Nigel előadása. Sajnos én pont egy ilyen “rossz és kizsákmányoló”, időrabló cégnél dolgozom. Most járt le a GYES-em, épp a szabijaimat töltöm és nem tudok semmit a jövőről. A HR-es kapcsolatomat ma is hívtam, de kinyomta a telefont, e-mailemre nem válaszolt, (amit 2 hete írtam neki, amikor is szintén kinyomott). Biztos, hogy nem akarnak visszavenni állásba és blogodat kiolvasva azt hiszem tisztába vagyok a jogaimmal, úgyhogy nagyon köszönöm.
  Konkrétan azért lennek kérdéseim, ezért írtam neked a mail-címedre.
  Előre is köszi!

 5. Valóban nagyon nehéz az egyensúly megtalálása, ezt napi szinten átélem. Fél éve arra az elhatározásra jutottam, hogy otthoni másodállásba kezdek, hogy kb. 2 év múlva már ne legyen gond az egyensúllyal, több időt lehessek a családommal. Nem könnyű, de hiszem, hogy megéri!

 6. Kedves Dolgozómami!

  Kérlek segíts nekem egy kérelmet összehozni, nem találtam rá sehol mintát. Szeretnék távmunkában dolgozni, de a régi munkahelyemen, már az első gyerek után sem fogadtak nagy örömmel. Most járt le a gyed a második gyermekemmel. Az lenne az igazi, ha itthonról tudnék dolgozni, és férjem venné igénybe a gyest (de persze kéznél lennék, ha van valami gond). Szerinted lehet ilyet csinálni? Gondolom akkor már nem gyes melletti munkának számítana. Vagy ha összejön a távmunka, mondhatom, hogy most a férjem lesz gyesen?
  Köszi előre is! Tündi

  • Kedves Tünde!

   🙂 konkrét kérelem mintám nincs, de nézzük csak, mi lenne a célja: ha az, hogy otthonról dolgozz, akkor igen kicsi az esélye, hogy azonnal, teljes távmunkába válts át, a tapasztalat azt mutatja, hogy a sikeres távmunkások először bent az irodában bizonyítottak, s utána kezdtek bele fokozatosan, szépen lassan a távmunkába. Ha azt írod, hogy már az első gyerek után sem “törték kezüket-lábukat”, hogy vissza vegyenek, nem tudom, mit szólnak egy ilyen kéréshez… 🙁
   Ha mindenképpen így szeretnéd azonnal kérni, akkor írd meg, hogy mi lenne az oka a kérésednek, biztosítsd őket arról, hogy ezen túl is maximálisan jól fogod ellátni a munkádat, s kérd, hogy legyen ez egy teszt időszak, aminek a végén mindketten elmondjátok a véleményeteket, meglátásaitokat. A Magyar Távmunka Szövetség honlapján sok infót találsz, nézz szét itt: http://www.tavmunka.org/index.php/tavmunka-tudastar
   Azt a kérdést, hogy GYES melletti munka lenne-e, nem értem… ezt még kifejtenéd, hogy mire gondolsz? 🙂
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!
  Egy baba-mama fórumon javasolták, Tőled kérjek segítséget. Szeretném tudni mi az ami jár a munkáltatómtól … 2011. szeptemberében veszélyeztetett terhesként táppénzre kerültem, a főnököm alá akarta velem iratni akkor a közös megegyezéssel való felmondást, természetesen ezt megtagadtam és mivel a táppénzes papír hamarabb érkezett és korábban írásban tájékoztattam a várandósságomról, nem maradt más választása, mint belenyugodni a helyzetbe. Már akkor jelezte hogy ne várjak tőle semmit, nem fog visszavenni. -nem jogi kategória, de ígéretet tettem, hogy munkahelyet nem is fogok tőle várni, de mindent mást ami jár…- Az üzlet amelyben alkalmazott megszűnt, de az azt üzemeltető Bt. nem. Így úgymond papíron van státuszom, de gyakorlatilag tudom, hogy ha akarna se tudna munkát biztosítani számomra, hiszen a pozició amiben dolgoztam megszűnt. 2008.08.08 óta dolgozom ott 2010 augusztusáig 4, onnantól 2012 szept 8 órában, azóta táppénz/gyás/gyed sorrend. Azt szeretném tudni igazából mi az amit a jogszabályok szerint kötelező teljesítenie… Nem tudom felmondhat-e, lévén megszűnt a pozició, ill. mit kell kifizetnie pl.szabadság, végkielégítés… Teljesen tanácstalan vagyok. Evidens, hogy a saját felmondásom nem fogom beadni, bár többször felszólított rá, de nem tudom hogyan tovább… Jelenleg másik munkát keresek, de jó lenne azt megkapni az előző helyről ami jár. A közös megegyezéses felmondásba szívsen belemennék a normális viszony megtartása érdekében, de csak abban az esetben ha minden engem megillető bért és egyebet megkapok. Nagyon köszönöm, ha segítessz, szeretnék pontos infókkal a leendő exfőnököm elé állni. -Sajnos addig támogatott képzésre sem jelentkezhetek amíg státuszom van, így szeretnék mihamarabb szabadulni.-
  Köszöm:
  Anita

  • Kedves Anita!

   Ha nem veszed igénybe a fizetés nélküli szabadságot, csak akkor mondhat fel neked a munkáltatód, amíg odahaza vagy, nem. Ha tehát lejár a 3 év, akkor vagy újra foglalkoztat, vagy felmond neked megfelelő indokkal (ez ezek szerint meg is van, hiszen az üzlet megszűnt.) Hogy ebben az esetben mi jár neked, azt itt tudod elolvasni, felmondási időre járó bér, végkielégítés (és az otthonét alatti szabadságok is járnak), és azt is, hogy közös megegyezést mikor érdemes aláírnod: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozos-megegyezes-%E2%80%93-kinek-is-elonyos-valojaban
   (annyi módosulás van a törvényben, hogy már nem a munkaviszonyban töltött idő végéig kell számolni a felmondási időre és végkielégítésre jogosító jogviszonyban eltöltött időt, hanem csak a felmondás napjáig). Közös megegyezést akkor is aláírhattok, ha még otthon vagy, de nem hiszem, hogy ezt megtenné, arra számít, hogy majd te mondasz fel. Tehát a felmondást csak úgy tudod “kikényszeríteni”, hogy ha lejár a 3 éved, jelzed neki, hogy itt vagy, vagy adjon munkát, vagy mondjon fel, és fizessen ki, vagy ha megszünteted hamarabb a fizetés nélküli szabit, akkor is ugyanez a helyzet.
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm válaszod. Ez újabb kérdést indukált bennem 😀 -vérszemet kaptam-
    Ha jól értelmezem jár nekem a szabim -ki tudom számolni a blogod alapján, ezt is köszönöm :-)- +felmondási idő (szerz. alapján)re járó bér plusz 15 nap az 5 év miatt + végkielégítés (2hó, az 5 év miatt).
    A kérdésem igazából az, hogy ha én 2 év után jelentkezem nála és nem áll szándékomban fizetés nélküli szabira menni, ő ennek ellenére elküdhet-e a 3. év végéig? Vagy 2 lehetősége van: munkát adni vagy felmondani? A helyzet az, hogy jelenleg munkakeresésben vagyok, de jelen munkaerőpiaci helyzetben nem bánnám, ha már úgy is felmondanak, kapnék némi pénzt, plusz jutalom lenne, hogy ebben az esetben, ha felvesznek vhova egyből el tudok kezdeni dolgozni. Mert ha fizetés nélküli szabin vagyok és közben találok, akkor ugye ugrik minden, én leszek szorult helyzetben, nem a főnököm… Remélem nem tartassz galádnak, de nagyon szeretek minden eshetőségre felkészülni 🙂
    Köszönöm, hogy foglalkozol Velem! 🙂
    Anita

    • Kedves Anita!

     Kapj csak nyugodtan vérszemet 🙂 ez igazából nem is az, csak a jogaid megismerése 🙂
     Szóval igen, ha hamarabb szeretnél visszatérni dolgozni, akkor is ugyanezek a juttatások járnak, ebben az esetben meg kell szüntetned a fizetés nélküli szabadságot (jelenleg is ezen vagy :-)). Nem mondhatja, hogy maradj fizetés nélkülin, ez nem az ő döntése, hanem a tiéd.
     Ha lejárt a megszüntető nyilatkozatod közlésétől számítva a 30 nap, foglalkoztatnia kell, vagy kiadnia a szabikat, vagy felmondania, kifizetve, ami jár (nyilatkozat mintát találsz itt az ingyenes anyagok között a honlapon).
     Szóval csak okosan, ügyesen, és menni fog ez! 🙂

     Ági

 8. Kedves Ági!

  Nagyon jó a holnapod, tanácsért fordulnék hozzád két témában. Egy multicég kis létszámú irodájába mennék vissza szülési szabiról dolgozni, ahol részlegvezető voltam.

  1. Mi történik akkor, ha egy kisebb cégnél csak 1 ember tölt be bizonyos munkakört (pl. 20-40 fős cégneknél csak 1 pénzügyes, 1 HR-es, 1 marketinges van), és a kismama épp az egyik ilyen pozícióba menne vissza? Ha azt mondják neki, mikor visszatér, hogy elküldik, mert megszüntetik pl. a kommunikációs munkakört, de valójában a korábbi feladatait egy olcsóbb pályakezdőre bízzák más titulus mögé bújtatva?

  2. A cégnél a munkaidő hivatalosan 9-18 óráig tart, 1 óra ebédszünettel. Miként kérjem át magam 6 órás munkába? Igaz-e pl., hogy a főnököm a kisebbik gyerek 3 éves koráig köteles 6 órássá módosítani a munkámat? Fontos-e, hogy csak ideiglenes munkaszerződés-kiegészítéssel tegyük ezt? Lehet belőle bármi hátrányom, ha 6 órás munkatárs leszek? Könnyebben rúghatnak ki? Hivatkozhatnak arra, hogy részlegvezető nem lehet 6 órás? Létezhet olyan munkavégzési forma, hogy 6 óra az irodában, további 2 otthonról?

  Előre is nagyon köszönök bármilyen véleményt, tanácsot.
  Katalin

  • Kedves Katalin!

   Konkrét eset, és az összes körülmény ismerete nélkül ne haragudj, de nem vállalkoznék annak megírására, hogy mi van az egyes pontban vázolt helyzetben 🙂 Ha a felmondást jogellenesnek találta a munkavállaló, keresetet nyújt be, s majd a bíróság az összes körülmény figyelembe vételével dönt, hogy valóban meg kellett-e szüntetni a munkakört (ami amúgy a munkáltató döntési jogkörébe tartozik), s az, hogy valaki később (pl. mennyivel később) mégis ellát ilyen, vagy hasonló feladatokat, az most minek minősül… munkaköri leírások bekérése, megvizsgálása, tanúk meghallgatása… ez bonyolult ügy! 🙂
   A másik kérdésed már egzaktabb: ha a gyermeked 3 éves kora előtt, a fizetés nélküli szabadságot megszüntetve még vissza dolgozni, a teljes munkaidő felében kérheted a részmunkaidős foglalkoztatást, amit a munkáltatónak kötelező megadnia (de jelzem, mivel nem vagy abszolút védett a fizetés nélküli szabi nélkül, fel is mondhat megfelelő indok esetén, tehát ez a “kötelező foglalkoztatás” úgy értelmezendő, hogy emellett még ott van a felmondás joga is). A 6 óra nem kötelező, ez csak az ő jóindulatán múlik. Ha ezt határozott időre, a gyermeked 3 éves koráig teszitek meg, akkor utána a régi “rend” áll vissza, azaz újra 8 órás leszel. Kirúgni így is, úgy is ki tudnak, ez nem függ a munkaidődtől. Az sincs benne a törvényben, hogy bizonyos munkakörbe ne lehetne visszatérni részmunkaidősként, így erre sem hivatkozhatnak. Hogy teljes munkaidőben mennyit dolgozol az irodába, s mennyit otthonról, ez is megállapodás kérdése, bele lehet írni a szerződésbe, hogy mennyit kell a munkaidődből az egyik munkavégzési helyen töltened, s mennyit dolgozhatsz otthoni munkában.
   Sok sikert:

   Ági

 9. kedves Dolgozó Mami:), kedves Ági!!!
  Két dolog miatt is írok!

  Örömmel fedeztem fel a TE szolgáltatásaidat és oldaladat, amihez gratulálok, mert tényleg hiányt pótló, és nagyon felhasználóbarát, igazi női gondolkodással működő, ezért hatékony szolgáltatás.És örülök, hogy az általam javasolt témát rögtön meg is válaszdat (kedvezmény bevallása- gyerekek bevallása a CV-ben), megfontolandó gondolatokat olvastam.

  Most pedig egy magán kérdés, ha megtennéd, hogy válaszolsz:
  Főállású anya vagyok még két hétig, okt. 29-én tölti a 3. gyerekünk a 18. évét. Dec. 31-ig pedig egy megbízási szerződésem van egy KFT_vel..
  Egyéni megbízással szoktam szellemi munkákat vállalni, a miért a fizetést a számlámra utalják, járulékok levonása után.
  Most viszont van egy munkalehetőség, ahol részmunkaidőben dolgozhatnék, és nem tudom, mindezek a kötelezettségek mellé hogyan lehet ezt jogilag beilleszteni, milyen munkaszerződést köthetek és milyen kedvezmények illetik az engem foglalkoztatót, hisz GYET-ről térek vissza..
  De közben még ketyeg a megbízásim..
  Előre is köszönöm , ha segítesz, szívesen mutatok – magánban- szerződéseket, ill. beszélhetünk a részletekről.
  Szerintem sokan nem ismerik amúgy a megbízási szerződés intézményét.., megnézem , írtál-e már arról, nekem pl. – eddig- nagyon bejött!

  Köszönettel:
  F.H.

  • Kedves Hajnalka, köszönöm a szép szavakat 🙂

   A főállású anyaság lejártával nyugodtan vállalhatsz részmunkaidős állást (egyébként a főállású anyaság mellett is heti 30 órát meg nem haladó időtartamban), ez nem “üti” a megbízási szerződéssel végzendő munkáidat. Arra figyelj csak, hogy a munkáltatód tevékenységével ne legyen konkurens, amit megbízásival végzel :-), de nem hiszem, hogy ez fenn fog állni. A kedvezmény, ami a munkáltatót megilleti, a GYET alatt, vagy után visszatérő anyukák foglalkoztatása esetén is érvényesíthető, tehát ugyanaz illeti meg, mint a GYES alatt, utáni dolgozóknál, erről többet ebben a cikkben: https://dolgozomami.hu/allaskereses-palyazas/gyerek-van
   A megbízási szerződés valóban jó dolog, de ugye ha nem kiszámítható a bevétel, ez sokaknak nem lehet hosszú távú megoldás.
   Üdv:

   Ági

 10. Kedves Ági!

  Egy számomra nagyon fontos kérdésben írok, mert nagyon bizonytalan vagyok. Megpróbálom röviden összefoglalni. 3 évig dolgoztam egy kisvárosban agrármérnök diplomával havi 70 ezer Ft-ért. A párommal úgy döntöttünk feljövünk a fővárosba szerencsét próbálni. Február óta állok alkalmazásban az új cégnél, pénzügyi osztályon, de mivel nem pénzügyi a végzettségem így itt is csak most havi 74 ezret kapok. Most viszont le fog járni a szerződésem és meg fognak hosszabbítani, ráadásul úgy, hogy mégiscsak besorolnak a diplomás bérbe+nyelvvizsgapótlék, de el kell kezdenem egy pénzügyi iskolát. Már most mivel 30 éves vagyok, és jövő májusban lesz az esküvőnk, utána szeretnék kisbabát. Milyen hátrányokkal járna ez nekem, ha kiderül, hogy terhes leszek, és közben járom az iskolát? Például ha véglegesítenének és tanulmányi szerződést kellene kötni? Mert én semmiképpen nem szeretnék tovább várni a babával, mert van egy betegségem, amivel eleve nehezebben esem teherbe. Köszönöm válaszod.

  • Kedves Brigitta!

   A kérdés az, hogy a munkáltatód kötelez az iskola elvégzésére, mert a munkavégzésedhez kell, vagy szabad akaratodból csinálod? Ugyanis nem köthető tanulmányi szerződés ha a tanulmányok elvégzésére a munkáltató kötelezte a munkavállalót. Ezt tehát gondold át alaposan, hogy melyik is igaz rád!
   Ha tanulmányi szerződésed lesz, abban lesz majd egy időszak, ameddig nem szüntetheted meg a jogviszonyodat felmondással (max 5 év). Ha közben várandós leszel, nem gond, de majd ennyivel fog megnőni az idő, amit kikötöttetek, hiszen a kikötött időt munkában kell töltened (ezért tanítottak, hogy aztán dolgozz a cégnek, ez így korrekt). De semmi hátrányod nem származhat a gyermekvállalásból, nem büntethetnek érte, nem kérhetik vissza a díjat, amit fizettek!
   Szóval csak nyugodtan babázz, s majd utána visszatérsz dolgozni (ráadásul nagyobb az esélye, hogy visszavesznek utána, hiszen pénzt fektettek a képzésedbe, s ha nem vesznek vissza, elküldenek, neked nem kell visszafizetni a díjat :-))
   Üdv:

   Ági

 11. Kedves Dolgozó Mami!
  Remélem nem túl későn kérdezek,de most merült fel a problémám.A következő a gondom:2011.májusban eljöttem táppénzre terhesen a munkahelyemről ,egy áruházban dolgozom 2002 óta.Főpénztáros-vevőszolgálatos a munkaköröm.Most telik le a gyedem nov. 11-én.Már 2 hónapja mászkálok be,hogy rendben legyen minden,eddig csak leintettek,majd ha letelik a szabadságom,írunk új szerződést stb.Ma felhívtak,hogy s.o.s. menjek orvosi alkalmasságira,intézzünk mindent,mert meg kell lennie nov.12-ig,aznappal leszek újra állományban.Be is mentem a papírért,amire pénztáros munkakör van ráírva.Rákérdeztem a főnöknél,szerinte ÉN mondtam,hogy oda megyek vissza,mert 6 órás leszek.Összevitatkoztunk,én mondtam neki,hogy tudtommal mivel fennáll a munkaköröm oda kell visszatennie,illetve mikor eljöttem csak határozott időre tehetett volna a helyemre új embert.Erre ő megkérdezte fenyegetve,hogy akarok -e még ott dolgozni?!Kérdéseim a következők lennének:
  -jól tudom-e,hogy oda köteles visszatenni?
  -ha a gyermekem beteg lesz és táppénzre kell menjek,megteheti-e,hogy felmond míg a 3 évet be nem tölti(ezzel is megfenyegetett,sajnos csak négyszemközt)
  -mik a lehetőségeim,vállaljam el a pénztárt,ezzel hagyva,hogy megalázzon,mert ő nyert,vagy ragaszkodhatok az eredeti pozíciómhoz?
  Ő azt mondja,kötött egyműszakos munkarendben nem mehetek vevőszolgálatra,meg amúgy is telt a létszám.
  Azt is ígérte,hogy egy év múlva,ha teljes munkaidős leszek,visszatesz oda.Hát ezt mondjuk nem nagyon hiszem el ezek után,hacsak írásba nem adja.
  Mivel az idő rövid,hétfőn kell aláírjuk a szerződést,nagyon várom válaszát!
  Tisztelettel és nagy köszönettel:Nagyné Kriszti

  • Kedves Kriszti!

   Sajnos senkinek nem tudok rövid határidővel válaszolni, rengeteg kérdés érkezik ide az ingyenes tanácsadó blogra, amit szabadidőmben, hétvégén, éjszaka válaszolok meg. Ilyen esetben azt tudom tanácsolni, hogy ha sürgős egy komolyabb munkajogi kérdés, érdemes igénybe venni a személyes tanácsadást, ott gyorsabban tudok reagálni, igaz, ez pénzbe kerül (bár, egy rossz munkahelyi döntés ennél sokszor többe kerül, az állásába az anyukának…)
   Nos, a jelenlegi szabályozás szerint, ha a fizetés nélküli szabadságot megszüntetted, akkor van olyan eset, hogy felmondhat, mégpedig ha nincs üres, betöltetlen állás a cégnél, amire a végzettséged, képzettséged, gyakorlatod alapján alkalmas vagy, vagy ezt felajánlották, s te elutasítottad. A régi pozíciódba – ha az most nem betöltetlen, s nem határozott időre vett fel valakit a te visszatértedig, nem köteles visszavenni (bár megjegyzem, hogy a korábbi törvény hatálya alatt ez lett volna a helyes joggyakorlat, s akkor sem tették ezt meg a munkáltatók nagyon sok esetben.) Azaz vagy megegyeztek egy másik munkakörben – hangsúlyozom, megegyeztek, nem kötelezhet rá – vagy felmondhat, ha van megfelelő indoka, de ekkor jár a végkielégítés és a felmondási időre járó bér. Táppénz alatt fel lehet mondani, de csak indoklással (a gyermek betegsége nem lehet indok), de a felmondási idő csak a betegség miatti keresőképtelenség lejárta után indul.
   Remélem, sikerült jó döntést hozni!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm a segítséget!A szerződésírás elmaradt,mert az irodásunk azt hitte,rögtön gyest igénylek,de ezt 8 órás szabadság alatt nem lehet,így kaptam egy kis haladékot.Mondtál újat,pedig időközben két ügyvéddel is beszéltem.Hát ők sem bíztattak semmi jóval. 🙁 DE!!! Az élet megoldotta a problémám(legalábbis egyenlőre):babát várok!! :)Ennek tudatában és az orvosom javaslatára nem megyek vissza dolgozni,mert a kassza nagyon megterhelő,sokat kell emelni,és nem engedi.Szóval még bő két évig tolódik a dolog.Addig pedig történhetnek csodák!
    Mégegyszer köszönöm a válaszod,és további sok sikert kívánok a munkádhoz!
    Üdv:Kriszti

    • Kedves Kriszti!

     Gratulálok a babához, töltsd nyugalomban a várandósság hónapjait, ha ezt tartod jobbnak!
     Üdv, és boldog új évet!

     Ági

 12. Kedves Dolgozó Mami,

  Kérdésem kapcsán próbáltam az interneten tájékozódni, de sajnos sikertelenül.

  Alkalmazottként, 8 órában dolgozom. Kisebbik gyermekem tartós betegsége miatt Gyesben részeslük. Ez esetben vonatkozik-e rám a felmondási védelem, vagy ez csak fizetés nélküli szabadság esetén jár?

  Válaszát előre is köszönöm,
  Márta

  • Kedves Márta!

   A GYES folyósítás semmilyen módon nem függ össze a felmondási védelemmel, az abszolút felmondási védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevételéhez kötődik. Ha ezt nem veszed igénybe, s dolgozol, adott esetben, írásos formában, megfelelő indokkal felmondhatják a munkaviszonyodat.
   Üdv:

   Ági

 13. Kedves Ági!

  Mostani munkahelyemen ahol fél éve dolgozom, a próbaidő lejárta után céges telefon kaptam. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem, ugyanis a telefont mindenféle komment nélkül egyszer csak a kezembe nyomták. Az természetes, hogy magánjellegű hívásokat nem kezdeményezek rajta, de mi a helyzet a munkaidőn kívüli céges hívásokkal. Köteles vagyok a szabadidőmben felvenni a telefont ha kolléga vagy céges partner hív? Mi a helyzet ha nem veszem fel a telefont? Felelősségre vonhat a főnököm? Hozzáteszem, hogy amikor felvettek a munkahelyemre senki nem íratott alá velem semmilyen dokumentumot a céges telefon használatával kapcsolatban, sőt nem is szóltak róla hogy majd lesz telefonom.
  Köszönöm
  Üdv
  Barbara

  • Kedves Barbara!

   Ha felvennéd, és beszélnél az ügyféllel, vagy kollégával, az munkavégzésnek minősülne, ugye? Márpedig a rendes munkaidőn kívüli munkavégzésnek van egy neve, rendkívüli munkavégzés, azaz szép magyar nevén túlórázás :-). Ha ezt külön elrendelik neked, s fizetik is, akkor vedd fel a telefont, egyébként ne 🙂
   Persze, másnap reggel az első dolgod az legyen a munkaidőd kezdetekor, hogy a tegnapi nem fogadott hívásokat visszahívod! Mert ez így korrekt, s így elvárható. Amúgy sokan éppen ezért a céges telefont bent hagyják az irodába, s csak másnap reggel veszik elő a fiókból.
   Üdv:

   Ági

 14. Szia Agi,
  az alabbiakban kernem tanacsodat: kisbabam szuletese utan par honappal a munkaltatom hivott, hogy hogy tervezem a “jovot“, hisz akar mar masnapra varnak vissza… vegul a baby 1-1,5 eves kora koruli idopontban allapodtunk meg szoban, tenyleges konkretumok nelkul…
  Veszesen kozeleg az idopont, es bennem egyre hatarozottabban korvonalazodik,hogy szeretnek meg kisbabat… Szerinted hogy kommunikaljam mindezt a munkaltato fele, ahol elvileg varnak vissza ( ha zaros idon belul tudok kezdeni…), hogy ne egessek fel minden utat magam mogot…. Koszonom,

  • Kedves Alibaba!

   Ez nagyon nehéz kérdés… ha biztosan nem akarsz visszamenni, ezt érdemes megmondani, hiszen a korrekt munkáltató felé te is korrektséggel tartozol. Ha nem mész vissza, neki kell valaki a helyedre. Ha a két baba között visszamennél, akkor kérdezd meg, hogy ez így jó-e nekik, mondjuk megbecsülve, hogy mennyi időt tudnál dolgozni. Ha erre azt mondják, igen, akkor mehetsz 🙂 ha nem, akkor meg mondd el őszintén, hogy azért is kérdezted meg, hogy mindkettőtöknek jó lesz-e, s ne legyen rossz szájíze a dolognak utólag, ha kiderül, babát vársz.
   Jogilag tudnod kell, ha várandósan mész vissza s bejelented előre, nem mondhatnak fel neked. Ha nem várandósan mész vissza, nem élvezel felmondási védelmet.
   Nem könnyű döntés…
   Ha megvolt, megköszönném, ha megírnád a fejleményeket, kíváncsi vagyok, mi lett belőle.
   Üdv:

   Ági

 15. Szia Ági,

  Mi a helyzet olyankor, ha nincs meg a 180 nap ahhoz, hogy GYED-re jogosult legyek. Kismamaként sikerült elhelyezkedjek a családi cégnél, de nem biztos, h meglesz szülésig a munkában eltöltött nap.Előtte GYES-en voltam 9 évig 3 gyerkőccel.
  Köszönöm válaszod.
  Sára

  • Kedves Sára!

   Ez nem munkajogi, hanem TB kérdés, ebben nem én vagyok a megfelelő szakértő! Javaslom az Anyabarát honlapot, ott kérdezz rá!

   Ági

 16. Kedves Ági!

  Segítségedet szeretném kérni. 2010-ben született az első gyermekem és 2012-ben a második. Idén augusztus 19-től szeretném, ha a cégem visszavenne. Tudsz abban segíteni, hogy a benn lévő szabadságommal a cég hogyan rendelkezhet?

  Előre is köszönöm.
  Viki

  • Szia Viktória!

   A fizetés nélküli szabi megszűnése vagy megszüntetése után 60 napon belül ki kell adnia, ha Mt. hatálya alá tartozol.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás