Távmunka, mi is az?

Szerző: Dátum: 2012. jún. 18. Kategória: Egyéb, GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában, Várandósan dolgozni | 24 hozzászólás

Beharangoztam már korábban, hogy egy igen hasznos, új témával fogunk foglalkozni itt a blogon, szakértő ismerősöm, Tóth Adrienn segítségével, de az elmúlt hetekben a szabadságok kiszámítása, és a várható munkajogi változások domináltak a témák között. No, de majd most! 🙂 Indítjuk a távmunkás cikksorozatunkat, íme az első fecske, azzal a nem titkolt céllal, hogy minél többen minél jobban átlássátok ezt a nem is olyan bonyolult foglalkoztatási formát, s persze várjuk a kérdéseiteket is!

– Adrienn, sokan nem is tudják pontosan, mi is az a távmunka, otthon végezhető borítékolás, adatrögzítés jut talán elsőre az eszükbe, holott e mögött lényegesen több van. Mi is a távmunka fogalma, és mi tartozik, tartozhat ide pontosan?

– A távmunka egy munkaszervezési forma, amelynek az a lényege, hogy a távmunkás számára a vállalati központtól eltérő helyen biztosított egy olyan munkakörnyezet, ahol infokommunikációs eszközök segítségével egyes munkafeladatait teljes értékűen el tudja végezni. Ha a munkavégzés helye szerint nézzük, akkor létezik otthoni távmunka, mobil távmunka – például az értékesítők, kárfelmérők, tanácsadók, akik ügyféltől ügyfélhez utaznak – és távmunka-házban történő munkavégzés. Ha pedig a munkavégzés rendszeressége szerint nézzük, akkor alkalmai távmunka, amikor egyszer-egyszer, nem rendszeresen nem a munkahelyén dolgozik a munkavállaló, részleges távmunka, amikor előre meghatározott rendszerességgel, 1-2-3 napot otthon dolgozik a munkavállaló, vagy folyamatos távmunka, amikor a munkavállaló gyakorlatilag folyamatosan a telephelytől távolról látja el feladatait.

 – Mik a főbb feladattípusok, tevékenységek, amelyeket így is el lehet látni?

– A távmunka annak munkaszervezési jellegéből adódóan elsősorban munkafeladatra definiálható. Például a legtöbb irodai munkakörben vannak olyan munkafeladatok, amelyek alkalmasak lehetnek távmunkára, de olyan is, amely nem végezhető távmunkában. Általánosságban elmondhatjuk, hogy távmunkában való ellátásra azon munkafeladatok a legalkalmasabbak, amelyek inkább szellemi, mint fizikai aktivitást igényelnek, erősen támaszkodnak az információ feldolgozásra, egyértelműen megfogalmazhatók vagy önállóan végezhetők, világos céljaik és mérhető eredményeik vannak, nem igényelnek különleges, helyhez kötött vagy drága berendezéseket és infrastruktúrát, minimális közvetlen ellenőrzést igényelnek.

–  Tudnál említeni néhány tipikus munkakört, feladatot?

 – Persze, nagyon is sokat! Adatrögzítési területen ilyen lehet a nyomtatványok rögzítése, adatok módosítása, rendelések rögzítése, egyéb dokumentálási feladatok. A telefonos értékesítés és ügyfélszolgálati terület is megoldható távmunkában, a leggyakoribb az ügyfelek megkeresése, tájékoztatása, értékesítési információk szolgáltatása, piackutatás, információszolgáltatás. De hasonló módon lehet otthonról, s nem a irodai asztalnál végezni pénzügyi feladatokat: könyvelést, adóbevallások készítését, számlaforgalmat és pénzügyi tranzakciók lebonyolítását, pénzügyi jelentések készítését. Vagy hogy maradjunk a „kaptafánál”, nagyon sok HR-es feladat is elvégezhető így, például a munkaügyi adminisztráció, a munkaidőadat-feldolgozás, a bérszámfejtés -TB ügyvitel és számfejtés… S vannak szakterületek, ahol teljesen megszokott, hogy a kollégák nem, vagy csak igen ritkán jelennek meg a munkahelyen, ilyen az informatikai terület: programozás, programtesztelési feladatok, szoftverek dokumentálása, rendszerek dokumentálása.

Ott nem jellemző a távmunka, ahol nincsenek „távmunkásítható” munkafeladatok vagy munkakörök, ahol pl. fontos az állandó személyes kapcsolat a kollégákkal, vagy ügyfelekkel, vagy helyhez kötött az erőforráshoz való hozzáférés.

Mi a tapasztalatod, hogyan lesz valaki távmunkás Magyarországon? Eleve ilyen módon alkalmazzák, vagy valamely életkörülmény megváltozása – például gyermekek születése – esetén változik meg a foglalkoztatási formája?

– Szövetségünk sok éves Szakmai Műhely sorozatának alkalmával távmunkában jártas munkáltatókat mindig megkérdeztünk, ők hogyan, milyen módon foglalkoztatnak távmunkában. Teljes munkaidős 100% otthon kihelyezett, vagy részleges, osztott formában 2 nap otthon, 3 nap az irodában? Azt tapasztaltuk, hogy Magyarországon egy vállalat inkább szervezeten belül fokozatosan helyezi ki a munkafeladatokat és ezzel a saját dolgozóját, ezt tartják megbízhatóbb és optimálisabb formának, a meglévő kölcsönös ismeret, és bizalom miatt. Ezért a távmunkának ez a jellemzőbb előfordulása.

Jómagam HR-esként is ezt a járt utat támogatom, tudniillik a távmunkának ösztönző szerepe is van, és éppen ezért motivációs eszközként is használják. Miért ne lehetne egy könyvelő otthoni környezetben ugyanolyan, ha nem hatékonyabb, riportok, jelentések, bevallások elkészítésekor, akár hetente rendszeresen 1-2 napot is?

Ott vannak például a menedzseri munkakörök, amelyek alapvetően bizalmi munkaköröknek minősülnek – az én esetem is hasonló volt – jellemző, hogy ők otthon is dolgoznak, sőt otthon is jól dolgoznak, számukra jutalom, hogy nem kell minden héten egész álló nap, késő estig az irodában bent lenni. Motivációs ereje van annak, ha így például a munka-magánélet egyensúlya kialakítható, a vezető megtartható. Ha egy vezető rendszeresen, hetente legalább egy napot otthonról dolgozik, akkor az akár már távmunkának is nevezhetjük. Távmunkázás során mindkét fél részéről fontos a bizalom, a vezetői felelősségvállalás, a folyamatos kommunikáció és támogatás.

– Kedves Adrienn, köszönöm a hasznos információkat, következő alkalommal még mélyebbre ássuk magunkat a témában 🙂 Hamarosan folytatjuk!

Ajánlott bejegyzések:

24 hozzászólás

 1. Sziasztok

  Én programozóként dolgozom immár jó sok éve, pár munkahelyen igaz, de … Magyarország majdnem összes játékfejlesztő cégénél 🙂

  Viszont távmunkát én még programozóként nem láttam. Legalábbis olyat, ami
  1. versenyképes jövedelmet adna (ami 400-500.000 ft nettónál kezdődik, nem 90.000 nél)
  2. normálisan fizetne (azaz nem 3 évente, akkor is max fél évet, mert hát mennyit is voltál bent?)
  3. 1 hétnél tovább tartana
  4. magyar lenne
  5. magyarokat keresnének rá 🙂

  Említettek a cikkben valami cég adatbázist, ez elérhető az interneten? van valami honlap, ahol magyar távmunkákat lehetne találni, ami megbízható is, igényes is és használható is? (pár van, de ott nehéz eldönteni, hogy szervcsempészekkel beszél-e az ember, vagy valóben informatikai céggel :))
  Még sajnos itt Budapesten is (ahol sok a külföldi multi) nehéz olyan céget találni, aki a fenti pontokból legalább 2 őt teljesítene.

  Viszont jó lenne ha lenne ilyen 🙂 nem kellene dugódíjat fizetni 🙂

  Köszi a választ előre is

  • Szia Endre!

   Sajnos a távmunka idehaza nagyon nem terjedt el, így a te elvárásaidnak megfelelő állást igen nehéz lesz találnod. Informatikai – és más területen is – az a jellemző, hogy előbb egy adott munkahelyen dolgozik az ember, bizonyít, letesz az asztalra valamit, s majd utána kap lehetőséget a távmunkára. Pont erről szól a cikk is, bizalom kérdése ez, pláne idehaza. Van néhány cég, ahol ez működik, de biztosan nem az elején, s nem teljesen otthonról. Néha ott is be kell járni. A kolléganőm, aki sok IT-s megbízáshoz keresett már szakembereket az elmúlt években, több olyan esetről is tud (direkt megkérdeztem :-)), ahol néhány év múlva – általában a megváltozott életkörülmények miatt – a megbízható, jó programozóknak engedélyezték a távmunkát, heti 1 irodai nappal. De az általad említett minimum nettó félmillió forint kissé túlzó összeg szerintem, ennél kevesebbet keresnek a kollégák… Persze, nem azt mondom, hogy lehetetlen, de mindent egyszerre igen nehéz megszerezni: félmilkás fizu, ne is kelljen bejárni, magyar is legyen a cég, magyarul is legyen a munka… Te is tudod, hogy a külföldi cégek hajlanak inkább a rugalmas munkavégzési módok felé, s ők is tudnak jobban fizetni. Tehát szerintem ilyen irányba kéne elmozdulnod, hiszen egy kis magyar cég, vagy akár egy nagyobb is, akkor nem kér idegen nyelv tudást, ha hazai piacra dolgozik – s az sosem fizet olyan jól, s méretéből adódóan korlátos…
   Két honlapot tudok ajánlani, a http://www.it2it.hu -t lenne érdemes megnézned (bár ezt ismered szerintem, ha szakmabeli vagy), s van egy másik is, ami kifejezetten atipikus állásokkal foglalkozik, a http://www.resztavmunka.hu, de itt az éppen hirdető cégektől függ, hogy kit keresnek. Volt már korábban távmunkás programozó itt, de ritka…
   Sok sikert:

   Ági

 2. Kedves Ági!

  2007 óta dolgozom a cégnél, 2010 elején született a kisfiam, lejárt a gyed, jeleztem, hogy 2012.augusztusától szeretném kivenni a felgyűlt szabikat, 8 órában dolgoztam, kérdésem az volna, mi a teendő ha nem reagálnak a bejelentésemre (várható) ill. augusztus hónaptól le kell mondanom a gyest úgy tudom. Valamint, hogy akkor augusztus hónapra jár fizetés mialatt a szabit töltöm?
  Előre is köszönöm válaszod!

  • Kedves Babika!

   Nem írtad, hogy milyen módon jelezted ezt a cégnek, szóban, vagy írásban bizonyítható módon? Ha írásban, akkor ha eddig nem válaszoltak, szólítsd fel őket újra válaszadásra egy udvariasan egy tértivevényes levélben, hivatkozva a korábban elküldött írásra, s várj egy kicsit, majd utána telefonálj be a céghez. Sajnos sokan ignorálják az anyukák jelzéseit, azt várva, hogy majd feladják, s nem jönnek vissza dolgozni. Ne hagyd magad, udvariasan, de nyomulj 🙂 Nem kötelezhetnek arra, hogy otthon maradj, de figyelj, 2012. július 1-je óta nem vagy védett a felmondás ellen, így jól gondold meg a visszatérést!
   Ha csak szóban tetted volna meg a jelzést, akkor én a helyedben azonnal megírnám a nyilatkozatot (mintát találsz hozzá itt a honlapon), s tértivevényesen feladnám, s úgy adnám meg benne a visszatérés dátumát, hogy eleget tegyek a 60 napos időhatárnak. Így kicsúszol ugyan az augusztus eleji kezdésből, de biztosan mindent jól, törvényesen csinálsz, s ha később mégis elfajulna a dolog, kezedben lesz a bizonyíték.
   A GYES lemondását is ehhez igazítanám.
   Amikor már nem vagy fizetés nélkülin, de még a korábban felhalmozott szabikat töltöd, akkor is jogosult vagy már szabadságra, időarányosan.
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm a válaszod! Igen természetesen tértivevényes levélben is feladtam a visszatérésemről szóló nyilatkozatot (itt találtam a honlapon nagyon jó)
    Hivatalosan ugyan nem küldtek semmit még, de azóta sikerült beszélnem (nem közvetlenül a főnökkel, csak azzal a hölggyel aki intézi a bérszámfejtést,könyvelést stb.)Beszéltek már rólam a főnökkel. Így azt ígérték, hogy visszavenni nem tudnak elköltöztek vidékre (erről már tudok,ahová én ugysem tudnék menni ezt elismerem inkább a közelben keresek állást)De aug 1től állományba vesznek vissza, letölthetem a 34 felgyülemlett szabimat, de utána közös megegyezést “javasolnak”. De mivel már pont idén ősszel leszek ott 5 éve állományban, rákérdeztem, hogy igen a szabikat kifizetik de 1 hónap végkielégítés így a “búcsú” előtt nem jár? A válasz azt volt, hogy nem sok esélyt lát rá….A kérdésem az lenne, hogy letöltöm a szabikat, utána aláírom a közöst, de tényleg jogosulatlanul tartanék igényt plusz egy hónap fizetésre? Én nem szeretnék semmit sem, ami nem illet meg! Papírt erről az egész újra állományba vételről még nem küldtek ezek mind szóban hangzottak el, így augusztusban még nem mondom le a gyest (8 órás kifizetés jár majd a szabi alatt)csak akkor ha a kezemben van a hivatalos papír jó ez így?
    üdv
    babaika23

    • Kedves Babika!

     Jó duma ez a közös, csak ugye nem hiszed el? 🙂
     Olvasd el kérlek ezt a post-ot, itt mindent leírok a közös megegyezésről, a felmondásról, mi jár neked ilyenkor + itt vannak a végkielégítési összegek is. Már 3 év után jár egy havi bér, szóval az az 5 év utáni 1 hónap elég nagy ferdítés volt a “tájékozott” könyvelő részéről…
     Külön papírt nem kell kapnod az állományba vételről, ha jelezted időben a visszatérést, aktív állományba vesznek, és kész (bár tény, illene válaszolni az írásban beadott nyilatkozatodra, de nem kötelező, enélkül is vissza kell hogy vegyenek).
     Sok sikert, ne hagyd magad!
     Üdv:

     Ági

     • Szia Ági!

      Köszönöm, mostmár tisztában vagyok azzal, hogy a szabik letöltése (és kifizetése) után, legalább 1 havi bér jár még. 5 év csak 2012 nov.1-én lenne. A könyvelő azt mondta, hogy a szabik után megpróbál még “intézni” valamit gondolt itt az 1 havi bérre.de ő úgy gondolja, hogy mivel ténylegesen nem dolgoztam le az 5évet így nem jár végkielégítés…..Valóban 2,5év után mentem el szülni és a fennmaradt időben itthon voltam mostanáig gyed+gyes-en. De én úgy tudom és ebben Te is megerősítettél, hogy állományban vagyok mostmár 3hónap híján 5éve!
      Nagyon köszönöm az eddigi válaszaid, de úgy látom, hogy még a segítségedet fogom kérni ebben, hát nem lesz egyszerű eset a továbbiak…
      üdv

      • Szia Ági!

       Előző levelem óta más irányt vettem az események, felhívott a könyvelő, hogy inkább nem vesznek vissza aug.1től (korábban úgy volt, hogy kezdem akkor a szabik letöltését) hanem kifizetik a kb. másfél hónapra járó szabit+ nem kapom meg az egy havit csak a felét és aláírjuk a közöst….és hogy többet nem adnak és kész! Úgy látom, hogy nem érdemes húzni az időt nem fogják a plussz egy hónapot kifizetni nekem, akkor inkább elfogadom ezt! Valamint azért még kérhetek tőlük munkáltatói igazolást a szeptemberi bölcsikezdéshez, mert azt ott fognak kérni ugye! Mit javasolsz?
       Előre is köszönöm!
       üdv

       • Szia Ági!

        Ne haragudj, de még egy kérdés felmerült bennem az előzően túl.. Augusztus elején akkor ha aláírjuk a közöst, kifizetik a szabimat+havi bért (felét max.sajnos), akkor augusztustól nekem le kell mondanom a gyest a könyvelő ezt mondta, de ezt nem értem miért, hiszen nem töltöm le a szabimat a cégnél hanem pénzben megváltják és közös megegyezéssel megszüntetjük. Azt javasolták, hogy utána menjek el munkanélkülire, sztem meg jobban járok ha nem mondom vissza a gyest hiszen még 3éves koráig (amennyiben 6 órás állást találok) még 8hónapig járna a gyes nem? Rosszul tudom?
        üdv
        babika23

        • Kedves Babika!

         Szerintem sem kell lemondani a GYES-t, s korábban egy másik ügy kapcsán kifejezetten ugyanilyen helyzetben lévő anyuka kedvéért a folyósító ügyfélszolgálatán is tájékoztatást kértem, ők is megerősítettek ebben. De ha ez téged megnyugtat hívd fel őket te is, és kérd ki az álláspontjukat. Ha még tart a GYES, előbb azt merítsd ki, s utána menj egy álláskeresési járadékra.
         Üdv:

         Ági

        • Ne mond le a Gyes-t!! A könyvelő úgy látom a főnök szócsöve és annak érdekeit nézi!! Nem kell visszamenned, és a gyed ideje beleszámít a végkielégítés számításába. Tehát ne legyél ennyire jóindulatú, hogy nem dolgoztad le és nem jár neked, mert ez h—ség. Ahogy elnézem a főnököd sem a könyvelőjével együtt nem próbál meg eljárni oly lelkiismereten mint Te. Ne hagy magad. Ez nem barátság.

       • Kedves Babika!

        Továbbra is azt tudom mondani, hogy jogosult vagy az egy havi bérnyi végkielégítésre, tehát az, hogy nem fizetnek, és közöst kell aláírnod, nem igaz. Persze, ha te akarod, aláírhatod a közöst, kevesebb bérrel, de miért is tennéd?
        A bölcsődéhez nem hiszem, hogy kiadják a megfelelő papírt, hiszen ha te még most nem dolgozol, akkor a munkáltató ilyen esetben egy szándéknyilatkozatot ad ki, hogy igen, szándékában áll visszavenni téged. Na, pont ezt szerintem nem fogják kiadni neked, arról nem is szólva, hogy bölcsődétől függően néhol a beiratkozási időpontban még egyszer kérik a papírokat, akkor már a munkáltatói igazolást. Persze ettől még megpróbálhatod, de én nem sok jót remélnék…
        Üdv:

        Ági

        • Kedves Ági!

         Nagyon köszönöm a válaszod sokat segítettél mint mindig:)Akkor nem mondom le a gyest, nem értem miért mondták..Munkáltatói szándéknyilatkozatot sztem sem adtak volna hisz mire ha augusztusban közössel megszűnik a m.viszony. de nemis kér a bölcsöde végülis mint kiderült, szeptemberig 6hónapra visszamenőleg jövedelem kimutatást kérnek ami ugye még mindenkinek egyenlőre a gyes!
         Azért hajlok rá hogy beleegyezem a közösbe még így a fél havi “végkielégítéssel” is, hisz az a biztos többet nem fizet és kész! Perelni meg nem igazán van miből..(korrekt ügyvédi iroda mi?)
         Mégegyszer nagyon köszönöm a segítséged!Minden jót!
         üdv
         babika23

    • Közös megegyezésbe, ha a te érdekeiddel valóban nem függ össze (már második gyermekes anyaként és munkahely elhagyóként mondom) SOHA ne menj bele. Ez függetlenítsd attól, hogy mennyire szeretted a munkahelyed, vagy a főnököd, ilyen esetben inkább légy “önző” és ismételgesd magadban: “nem nekem fontos”.
     Ellenkező esetben, csak a munkáltatódnak kedvezel, te pedig ott állsz majd munkahely és pénz nélkül, míg munkát találsz.
     Hidd el a munkáltatód soha nem perget ki azért pénzt mert Te “jó fej voltál”

 3. Kedves Ági! Jelenleg gyeden vagyok a 9 hónapos lányommal. Elkezdtem varrni, eddig csak apróbb dolgokat, de a célom, hogy megéljek belőle, és ezen dolgozom is. Néztem itt a honlapon, de nem találtam semmit a szellemi szabadfoglalkozásról. Egy ismerősöm ajánlotta, hogy váltsak ki egy adószámot, hogy számlát tudjak adni a munkáimról. Hallottam olyat, hogy ez nagyon rossz konstrukció, mert rengeteg adót kell fizetni utána… Egy ismerős könyvelővel beszéltem, de mivel az adószámosok nem könyveltetnek, csak bevallják az éves adóbevallásban a szerzett jövedelmüket, így elég bizonytalan volt az információkban… Most bukkantam az oldaladra, nagyon remélem, hogy tudsz valami használhatót mondani a kérdésemre. (Ami tulajdonképpen az, hogy miként tudok törvényesen jövedelemhez jutni a gyed mellett, tehát úgy, hogy számlaképes legyek/vagyok.) Köszönöm szépen,
  Gani

  • Kedves Gabi!

   A kérdésed nem munkajogi jellegű, hanem társadalombiztosítási és adójogi területet érint. Nem én vagyok a jó szakértő erre, viszont ajánlani tudom neked az Anyabarát honlapot, a honlap szerkesztője, tulajdonosa, Erzsébet ilyen témákban is otthonosan mozog. Kérdezd inkább őt.
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Ági!

  Most nem a magam nevében, hanem egy ismerősöm nevében kérem a segítséged!
  2 gyerek után (közte nem ment vissza dolgozni)gyes lejárta után most tölti a felgyűlt szabadságnapjait, azt mondták azt kiveheti kb. 3hónap de utána közös, mert sajnos nem tudják visszamenni, de kap végkielégítést! 10 éve van a cégnél állományban, de ebből csak 3 év a ledolgozott, a kérdés az az, hogy mi számít, tehát ha 10év után 3hónap végkielégítés jár, vagy ha csak a ledolgozottat veszik akkor ugye 3év után 1 hónap?
  Nagyon köszönöm a válaszod!
  üdv
  babika23

  • Kedves Babika!

   A gyermekekkel otthon, fizetés nélküli szabadságon töltött idő ugyanúgy beleszámít a végkielégítésre jogosító időbe, tehát ha pontosan megvan a 10 éve (napra pontosan!), akkor jár neki a plusz 3 havi bér. Kérlek, mondd meg az ismerősödnek, hogy nincs olyan, hogy közöst kell aláírnia, ne tegye ezt, kérje, hogy cég, ha nem tudja tovább foglalkoztatni, mondjon fel neki megfelelő indoklással, s fizesse ki neki az ebben az esetben Mt. szerint járó juttatásokat! A közös megegyezés a legtöbb esetben sajnos átverés, vagy nem állja meg a helyét a felmondási indok egy jogvita esetén (de legalábbis megvan ennek az esélye), vagy anyagilag szeretne jobban kijönni a vállalat az adott helyzetből…
   Anyukák, ébresztő, NINCS KÖZÖS, ha ti nem akarjátok! Márpedig ugye nem akarjátok, hogy átverjenek, és kisemmizzenek titeket???
   Sok sikert az ismerősödnek!

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm a segítséged!:) Ki fogják fizetni a végkielégítését rendesen már kiderült biztosra!
    További jó munkát és szép hétvégét!

    • Örülök, nagyon!
     Üdv:

     Ági

 5. Szia Ági!
  A közös megegyeésben viszont jobban is járhatok, mint a rendes felmondásnál, ugye? Gondolok itt arra, ha sikerül magasabb pl. 6-8 havi végkielégítést kiharcolni..(a max, ha jól tudom, 12 hónapnyi bér)
  Vagy ebben az esetben is ragaszkodjak a rendes felmondáshoz?
  Köszi, Kati

  • Kedves Kati!

   Először is jól feladtad a leckét nekem, mert másik post-hoz írtad a hozzászólásodat (és ráadásul másik IP címről is), így nem volt könnyű kikutatni az előző hozzászólásodat. Kérlek, ha legközelebb kérdezel, ugyanoda írj 🙂
   Szóval az, hogy a közös megegyezésben mennyivel kérhetsz többet, az attól függ, hogy milyen tárgyalási pozícióban vagy (ahogy ez a korábban neked olvasásra ajánlott postban is benne volt). Ha amúgy is jogszerűen fel tudnának mondani neked, nem hiszem, hogy a közösért cserébe sokkal többet fizetnének…
   Üdv:

   Ági

 6. Nincsen olyan, hogy “TÁVMUNKÁSÍTHATÓ” feladat. Elképzelhető pl. olyan programozói munkakör, amely nem végezhető el távoli helyről.

  – Mi a tapasztalatod, hogyan lesz valaki távmunkás Magyarországon? Eleve ilyen módon alkalmazzák, vagy valamely életkörülmény megváltozása – például gyermekek születése – esetén változik meg a foglalkoztatási formája?

  – Adriennek fogalma nincsen a munkaszervezésről és a munkairányításról. Magyarországon soha nem volt kultúrája a munkahelytől földrajzilag távoli helyről történő munkavégzésnek, manapság pedig már idejét múlta a dolog.

  Mi az, hogy “TÁVMUNKÁZÁS?” Könyörgöm, legalább beszélni, fogalmazni tanuljon meg, aki osztani próbálja az eszét!
  Az un. Távmunka-házakban történő munkavégzés sem igazi távmunka, az ilyen közösségi munkahelyekre ugyanis el kell jutni, amire nincsen mindenkinek lehetősége. – Ugyanakkor nem esik szó pl. a mobil munkavégzésről, amely napjainkban már a távoli helyről elvégzett feladatok döntő hányadát teszik ki.
  Sajnálatos, hogy egy lepusztított szervezet megengedhet magának nem szabatos hozzászólásokat.
  D.T.
  foglalkoztatási és képzési szaktanácsadó

 7. Ha a munkavégzés helye szerint nézzük, akkor létezik otthoni távmunka, mobil távmunka – például az értékesítők, kárfelmérők, tanácsadók, akik ügyféltől ügyfélhez utaznak – és távmunka-házban történő munkavégzés. Ha pedig a munkavégzés rendszeressége szerint nézzük, akkor alkalmai távmunka, amikor egyszer-egyszer, nem rendszeresen nem a munkahelyén dolgozik a munkavállaló, részleges távmunka, amikor előre meghatározott rendszerességgel, 1-2-3 napot otthon dolgozik a munkavállaló, vagy folyamatos távmunka, amikor a munkavállaló gyakorlatilag folyamatosan a telephelytől távolról látja el feladatait.

  – Csak részben igaz. Manapság már rugalmas foglalkoztatásról /munkavégzésről beszélünk, amely tartalmazhat távmunka elemeket. A távmunka klasszikus értelmezését már nem használják, a korai távmunka szervezetek többsége is megszűnt, mert a munkavégzés ilyen, rugalmasabb formája a mindennapok része lett. A legfontosabb kritérium az, bárhonnan is történik a munkavégzés, meg kell felelni a munkahely követelményeinek. Ezen kívül létezik telekooperáció, vagy telekollaboráció. Mindezek mellett egy fizikai szakmában, vagy munkakörben is adódhatnak távmunka elemek.

  – Mik a főbb feladattípusok, tevékenységek, amelyeket így is el lehet látni?

  – Ld. fentebb. Kutatók, mérnökök fordítók, de a vízvezeték-szerelő is minősülhet “távmunkásnak”, (osztott távmunka) ha az ügyfeleivel, szállítóival, megrendelőivel online kapcsolatot tart fenn.

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás