Rugalmas foglalkoztatás – de hogyan?

Szerző: Dátum: 2012. Már. 28. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában, Várandósan dolgozni | 13 hozzászólás

Amikor az ember lánya életében eljön az a pillanat, hogy a napi kötelező 10 óra munka, a “reggeltől estig az irodában vagyok” stílus helyett valami olyanra vágyik, ami az értelmes, munkavállaló és munkáltató számára egyaránt hasznos szakmai munkát és a családot, a kicsi poronty napközbeni megölelgetését egyszerre teszi lehetővé, elméletileg nagyon sok lehetősége van. Elméletileg…

A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy – még azoknál a vállalatoknál is, ahol a gyermek és családbarát szemlélet uralkodik – nem nagyon tudják a főnökök, HR-esek, hogyan is fogjanak neki. Mert hát ok, hogy van részmunkaidő, meg távmunka, de hogyan is kell a korábbi “normális” munkakört most átalakítani? És hogyan lehet a munkavállalót innentől kezdve ellenőrizni? És bárki lehet távmunkás?

A következő hetekben rendszeresen foglalkozom ezzel a témával, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy részben a blogot olvasó anyukákat hozzam közelebb ehhez a “tudományhoz”, megtanítva nekik, hogy hogyan készüljenek fel egy ilyen változásra, s esetleg ezen tudásra, információkra alapozva ők maguk kezdeményezzék a munkáltatójuknál ezt a foglalkoztatási formát. De reménykedek abban is, hogy az olvasók között lévő vezetők, HR-esek számára is megvilágíthatom ezt a nem is annyira bonyolult dolgot, s nem csak a kétségeiket oszlathatom el, de kedves is csinálhatok nekik ehhez a nem tipikus munkavégzési formához.

Segítségemre lesz a téma körüljárásában egy régi kedves ismerősöm, volt kolléganőm, Tóth Adrienn, aki a Magyar Távmunka Szövetség elnökségi tagja. Adrienn szakmai pályáját illetően először személyzeti tanácsadással, munkaerő-közvetítéssel és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozott, majd 2006 óta vállalati HR vezetőként szervezetfejlesztéssel foglalkozik, olyan átfogó egész szervezetet érintő projekteket vezetett, mint az üzleti stratégiát támogató HRM kiépítése, szervezeti kultúrafejlesztés, teljesítményértékelés. A vállalati kultúrák és vezetőségek támogatásának köszönhetően mindeközben a távmunka, mint munkaszervezési forma végigkísérte munkáját. Munkáltatói és munkavállalói oldalon is gyakorlati távmunka tapasztalatokkal rendelkezik.

Jelenleg 8 hónapos kisbabájával kisgyermekes anyukaként otthon van, és emellett távmunkában látja el szövetségi tisztségviselői feladatainak nagy részét. Úgy gondolom, hogy személyében nem csak egy kiváló szakembert találtam a távmunkáról szóló interjúsorozatomhoz, de külön örömmel tölt el, hogy ennek a kisgyermekes anyukák számára annyira ideális munkavégzési formának egyik lelkes szószólójával és terjesztőjével dolgozhatok együtt.

Akár várandós munkavállaló, akár visszatérni vágyó anyuka vagy, érdemes lesz követni a blogot, sok hasznos infóval készülünk! S ha már most tetszik a dolog, ne fogd vissza magad, oszd meg a Facebook-on! 😀

Ajánlott bejegyzések:

13 hozzászólás

 1. Kedves DOLGOZÓMAMI!
  Én is mennék vissza Gyed után dolgozni.Persze nem 8, hanem 4 v 6 órában. Kérdésem az, h ha ezután kiveszem a benn lévő szabadságomat, és kifizetik az az napit, akkor csak a 4 v. 6 órás fizetésem alapján járó összeget kapom meg? Ez azért lényegesen kevesebb lesz így. Ha telepezető voltam, vagyok, és csak papírokat kellene alírnom, meg postára járni.stb, azt h lehet megoldani úgy hogy még nem vennének vissza munkába, merthogy megbízási szerződést nem köthetek
  a saját munkáltatómmal, ugye?
  Köszönöm előre is a választ! Kollár Szilvi.

  • Kedves Szilvi!

   Ha részmunkaidőben szeretne egy anyuka visszamenni, akkor az a megoldás, hogy először kiveszi a szabikat, és csak utána módosítják a munkaszerződést 4 vagy 6 órásra, mégpedig a gyermek 3 éves koráig. Így a szabikat 8 órával fizetik ki, s a 3. szülinap utáni napon automatikusan 8 órás lesz újra a jogviszonyod – azaz nem kell újra egyeztetni a munkáltatóval, hogy most már nincs GYES, tehát újra 8 órás szeretnél lenni.
   A második kérdésedet nem értem, mit szeretnél megoldani úgy, hogy nem vesznek még vissza???
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Dolgozomami!

  A kérdésem részmunkaidővel kapcsolatos. A fenti valaszbol egyértelművé vált számomra, hogy a gyerek 3 éves koráig GYES mellett milyen előnyei vannak a 4 vagy 6 órás munkaviszonynak.
  Kérdésem az lenne, hogy mik a hátrányai a reszmunkaidonek, a gyerek 3eves kora után?
  Értem ezalatt a nyugdíj, tb – re vonatkozó hatását?

  Köszönöm!

  • Kedves Laura!

   Ha részmunkaidősen dolgozol, ugyanúgy biztosított vagy, tehát a betegellátás terén nem érhet semmilyen hátrány. A nyugdíj szempontjából pedig azt kell megnézni, hogy a nyugdíjjárulék alapot képző kereset elérte-e a mindenkori minimálbért, vagy nem. Ha nem, akkor csak arányosan számolják majd be a szolgálati időnek ezt az időszakot (egyszerűen mondva, pl. minimálbér fele a 4 órás fizetésed, akkor fél szolgálati időt vesznek), ha elérte a minimálbért, akkor 100%-ban.
   Emellett persze ott van még hátránynak a 4-6 órás fizetés, amiből igen nehéz kijönni magyarországi körülmények között :-), de gondolom ezt te is tudod!
   Üdv:

   Ági

 3. Az biztos, hogy nagyon nehéz anyának is lenni, feleségnek, és alkalmazottnak is egyszerre. Néha kell egy kis pihi. Nem tudom rossz anya vagyok e, de néha odaültetem játszani a gép elé. Tegnap találtam is egy nagyon édes kis játékot, ajánlom Nektek is, ha kis pihire vágytok http://minu.me/-turorudi

 4. Kedves Anyukák!

  Új program indult 2012. szeptemberétől, a neve Munka Kisgyermekkel Program. Fő célkitűzése a kismamák/papák visszasegítése gyes/gyed után a munka világába, mindezt cégek bevonásával.

  A regisztráció szeptember 30-ig még biztosan tart!
  Érdemes utána nézni:
  http://www.munkakisgyermekkel.hu

  • Köszönjük az információt, remélem sokan jelentkeztek! 🙂

   • Sok szülő jelentkezett a programba, október folyamán lesz a kiválasztás.

    A program adatbázisába még mindig lehet jelentkezni, így akit érdekel könnyebben juthat majd információhoz a család barát munka lehetőségekkel kapcsolatban.

    • Örülök, remélem sokaknak fog segíteni a kezdeményezés!

 5. Kedves Ági!

  Problémám a következő: visszamentem GYES mellett 6 órába dolgozni. Anyagi körülményeim változása miatt azonban vissza szeretnék menni 8 órába (nagyi venné igénybe a gyest). Megteheti a munkáltató, hogy nem alkalmaz csak 6 órában? (leépítés nem volt, munkaköröm nem szűnt meg, leginkább személyes nézeteltéréseink állnak a háttérben). Hozzátartozik, hogy már a 6 órás munkába állás előtt néhány nappal jeleztem neki, hogy mégis 8 órába szeretnék dolgozni, anyagi körülményeim változása miatt. Ő akkor azt mondta, hogy most mivel a 6 órást jeleztem neki 60 nappal korábban, úgy vesz vissza, de rövid időn belül visszatérhetünk a 8 órás munkába álláshoz. De sajnos, mikor 2 hónappal később szóba hoztam neki, elutasító volt. Mit tehetek? Szükségem lenne nagyon arra a plussz bérre.

  Köszönöm válaszod

  • Kedves Bibó!

   Ha a hat órás módosítást határozott időre kötöttétek, mégpedig ahogy általában szokásos, a gyermek 3 éves koráig, akkor azt csak mindkét fél beleegyezésével lehet módosítani most, de legkésőbb a gyerkőc szülinapja utáni naptól újra 8 órássá válik a jogviszonyod, hiszen a határozott időre kötött módosításod automatikusan megszűnik majd. Kérheted ugyan, hogy gondolja meg mégis a 8 órás foglalkoztatásra való áttérést korábban, de nem kötelezi őt a törvény erre.
   Sajnálom, ez a törvény!
   Üdv:

   Ági

 6. Kedves Dolgozómami!

  A részmunkaidős másodállásra vonatkozó szerződés a gyakorlatban milyen szokott lenni? Szólhat határozott és határozatlan időre is?
  Gyes-en vagyok az első gyerekkel, és majd szeretnénk második babát is. De közben másodállást vállalnék.

  Ha a másodállásra vonatkozó szerződés határozott idejű, (gondolom az 1. gyerek 3 éves koráig érdemes megkötni, mert utána köteles vagyok a főállásomba visszatérni), de közben terhes leszek, és véletlenül veszélyeztetett terhes, akkor mi a teendő?

  Meg lehet-e szüntetnem a másodállásomat és a főállásból táppénzre menni? Vagy a másodállásból mehetek táppénzre, majd mikor az a szerződés lejár, akkor a főállásból folytatom a táppénzt?

  Köszönöm: katka

  • Kedves Katka!

   A kérdéseid egy része nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási kérdés, ezzel én nem foglalkozom, de azért megpróbálok segíteni, ahogy tudok!
   Nézzük a jogi dolgokat: a részmunkaidős szerződés lehet határozott, vagy határozatlan időre köttetett is, de valóban, a fizetés nélküli szabadság esetén vállalt másodállásnál gyakran szoktak határozottat kötni, a baba 3 éves koráig. Azonban azt is érdemes meggondolni, hogy a határozott időre kötött szerződést a munkavállaló nem könnyen tudja felmondani, csak olyan okkal, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna. Ha tehát határozott időre szerződsz le, figyelj arra, hogy legyen próbaidő, ez alatt indoklás nélkül felmondhatsz, ha mégsem tetszik. Ha határozatlan időre szerződtök, akkor 30 napos felmondási idő esetén arra figyelj, hogy a baba 3. szülinapja előtt időben mondj fel, hogy a másik helyen aktív állományba tudj lépni, ha lejár a fizetés nélküli szabid.
   Ha állapotos leszel közben, akkor a főállásodból szerintem nem mehetsz táppénzre, mert fizetés nélküli szabin vagy, így a másodállásból mész szerintem táppénzre. Ha az a szerződésed a határozott idő lejártával megszűnik, a főállásodban továbbra is fizetés nélkülin vagy, tehát szerintem táppénzre nem leszel jogosult, csak ha megszünteted a fizetés nélkülit, és visszatérsz aktív állományba, és egyből táppénzre. De mivel nem vagyok TB tanácsadó, kérlek, ennek járj utána egy kifejezetten ezzel foglalkozó honlapon. Bátran ajánlom az Anyabarát honlapot!
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás