Mikor jár állásidő a kismamának, anyukának?

Szerző: Dátum: 2011. Júl. 07. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában, Várandósan dolgozni | 37 hozzászólás

Számtalan, félreértésre okot adó nem hivatalos állásfoglalás, vélemény, fórumos hozzászólás van a neten az anyukáknak járó az állásidőről, s ezzel egyidejűleg nagyon kevés valós, tényszerű információ található. Gondoltam, utánajárok, mert engem is érdekel, hogy is van az, hogy bizonyos vállalatok azoknak az anyukáknak, akiknek nem tudnak munkát adni, állásidőt fizetnek, mások meg nem… Nagyon nem mindegy, hiszen ha valaki szeretne dolgozni, de nem tud, mert nem adnak neki munkát a munkahelyén, jövedelemtől esik el, ami egy kisgyermekes családnál különösen fájó pont lehet. A Dolgozó mami szakjogásza, Dr. Kéri Ádám volt segítségemre az állásidő körüli félreértések kitisztázásában.

– Ádám, kérlek, segíts nekünk, kezdjük az elején. Mi is az állásidő, és mikor, miért fizeti a cég? Egyáltalán, hogy van az, hogy valaki nem dolgozik, és mégis bért kap?

– Ha munkabérről beszélünk, a fő szabály az, hogy a munkabér munkavégzés esetére jár. Vannak azonban olyan esetek, amikor a munkavállaló a munkavégzés alól mentesül, ennek ellenére mégis díjazásra jogosult. Azok a kifizetések, amelyek juttatására nem a munkára tekintettel kerül sor, több csoportba sorolhatók.

– Tudnál néhány ilyen esetet mondani nekünk, hogy jobban megértsük?

– Persze, ilyen például a pihenőidőre kifizetett bér (például rendes, vagy rendkívüli szabadság esetén), vagy azok az esetek, amikor a munka nem végzése valójában mindkét fél érdekét szolgálja (pl. jogszabályon, a felek megállapodásán vagy a munkáltató döntésén alapulva iskolában, tanfolyamon való részvétel). Ide tartozik továbbá az is, amikor a munkavállaló oldalán jelentkező méltányos indok az alapja a kieső munkaidőre járó bérnek (pl. a közeli hozzátartozó halála, a véradás miatt távol töltött idő, vagy szoptatási idő), de ide sorolható az is, amikor a munkavállaló munkából való távollétének idejére és tartamára a munkabér fizetésének valamilyen külső, a felek közvetlen érdekein is rendszerint túlmutató indok az oka, például ha egy munkavállaló állampolgári kötelezettségeit teljesíti, amíg önkéntes, illetve létesítményi tűzoltóként tűzoltási vagy műszaki mentési szolgálatot lát el. És a minket most konkrétan érintő eset is ide sorolható, amikor a munkáltató oldalán felmerült okból elmaradt munkavégzés idejére jár munkabér. Így díjazás jár a rendkívüli üzemszünet, üzemzavar miatt kieső munkaidőre, a munkavégzés jogellenes akadályozása idejére. Ez az Mt. 151.§ (4) bekezdése által szabályozott azon eset, amikor a munkavállaló a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, és az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.  Itt fő szabályként arra kell gondolni, amikor anyag-, áru-, vagy megrendelés hiánya miatt a munkáltató a munkavállalóit, vagy azoknak egy részét működési körében felmerült ok miatt, ideiglenesen nem tudja foglalkoztatni, de ez a szabály vonatkozik a munkaviszonyba visszatérő kismamákra is.

– Értem, mit kell még tudni az Mt. kismamákra, anyukákra vonatkozó paragrafusairól?

– Ezzel párhuzamosan az Mt. 85.§-a a terhes, illetve szülő nők vonatkozásában speciális rendelkezéseket tartalmaz az állásidő vonatkozásában. A törvény először is deklarálja, hogy a nőt terhessége megállapításától gyermeke 1 éves koráig egészségügyi állapotának megfelelő munkakörbe kell ideiglenesen áthelyezni, vagy a munkafeltételeket kell ideiglenesen módosítani. Új munkakör kijelöléséhez azonban a munkavállaló hozzájárulása szükséges. Tekintettel arra, hogy az Mt. 85.§-ának (1) bekezdése alapján teljesítendő áthelyezés esetén a dolgozó nőt korábbi munkakörében akkor sem lehet tovább foglalkoztatni, ha a felajánlott új munkakört nem fogadja el, nagy súlyt kell helyezni a felek kölcsönös együttműködési kötelezettségére (Mt. 3. §-ának (1) bekezdése).

Ennek alapján a munkáltató köteles adott esetben több munkakör felajánlásával, illetve a munkakörülmények egyéb vonatkozású módosításával s a dolgozó nő terhességével, illetve anyaságával összefüggő és az egészségügyi követelményeken túlmenő körülmények figyelembevételével is messzemenő erőfeszítéseket tenni a dolgozó nő számára elfogadható új munkakör biztosítására. A nőtől pedig együttműködési kötelezettsége alapján elvárható, hogy a neki a fentiek szerint felajánlott, állapotának egészségügyi szempontból megfelelő munkakört elfogadja, ha ez körülményeire figyelemmel neki aránytalan sérelmet nem okoz.

A törvény azt is kimondja, hogy az ideiglenesen áthelyezett, illetve a módosított munkakörű munkavállaló munkabére nem lehet kevesebb az előző átlagkereseténél. Amennyiben azonban a munkáltató nem tud számára megfelelő munkakört biztosítani, akkor a nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, és részére állásidőre járó munkabért kell folyósítani, ami az Mt. 154.§(4) alapján a személyi alapbére.

Kiemelendő, hogy a munkaszerződés módosítását – kizárólag az Mt. 85.§-a által lefedett esetekben, azaz a gyermek 1 éves koráig – a munkáltató maga köteles kezdeményezni, az illetmény pedig akkor sem lehet kevesebb, ha a munkavállaló számára kizárólag rövidebb idejű munkakör biztosítható (ez tehát nem a GYED-ről, GYES-ről visszatérő kismama tipikus esete).

– Hát igen, azt hiszem, a legtöbb kérdés és bizonytalanság azoknál az anyukáknál van, akik a gyermekük 2 éves kora után térnek vissza. De ezzel a következő cikkben foglalkozunk majd. Hamarosan 🙂

(Photo by Danielle Martineau)

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

Ajánlott bejegyzések:

37 hozzászólás

 1. Kedves dolgozomami!

  Segítségre lenne szükségem. Jeleztem a munkáltatónak visszatérésemet. Hosszas egyezkedések után elértem, hogy visszavegyenek amit a visszatérő levélnek (addig ki akartak rúgni) köszönhetek.
  Távmunkába akarnak alkalmazni. Távmunkánál milyen munkaidő egységek vannak? Ők havi 40 órára akarnak alkalmazni, ez jogszerű a napi 2 óra??? Vagy itt is azért van szabály a napi 4 vagy 6 órás munkaidő?
  A másik fontos kérdésem lenne, hogy ha mégis az állásidőre járó bért kérem, akkor azt nem az ők általuk elfogadott munkaidő szerint kell kifizetniük (4, vagy 6 órás), hanem az eredeti munkaszerződésem szerinti 8 órási díjazással? Hiszen akkor én nem egyezem bele a munkaszerződés módosításába? Egy összegben kell kifizetniük? Járulékokat kell abból a pénzből vonni? Erről sehol nem olvastam azért kérdezem.

  Válaszodat nagyon várom, és előre is köszönöm a segítséged!!

  Üdv.
  Andi

  • Kedves Andi!

   Nem írtad, hogy hány éves a gyermeked, így nem tudom, hogy vonatkozik-e még rád a felmondási védelem. Induljunk ki abból, hogy igen, ebben az esetben nem vagy köteles semmiféle olyan munkaszerződés módosításba belemenni, amit te nem akarsz, tehát a 8 órás munkaszerződésedet nem írhatják át csak úgy távmunkásra, vagy 4-6 órásra, vagy havi 40 órára. Az eredeti munkaszerződésed szerint kell, hogy foglalkoztassanak, ha nem tudnak, és nem is tudtok megállapodni a módosításban, állásidő fizetésére kötelesek, természetesen az érvényben lévő munkaidő szerint (azaz 8 órára járó alapbért kell kapnod). Természetesen neked is vannak kötelezettségeid, pl. együtt kell működnöd velük a módosításról szóló egyeztetés során, ha olyan munkakört és feltételeket ajánlanak, amelynek neked is elfogadhatóak, akkor módosíthatjátok a szerződést, de nem vagy köteles semmi olyat elfogadni, ami lényegesen hátrányos számodra.
   Az állásidőre járó bér ugyanúgy adózik és járulékokat vonnak utána, mint minden bér, semmi különbség nincsen, ez is bérként kerül kifizetésre.
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Ági!
  Szeretném a segítségedet kérni az alábbi ügyben. Áprilisban lesz 2 éves a gyermekem, szeretnék visszamenni korábbi 6 órás állásomba. A cég álláspontja szerint sem most áprilistól, sem a korábbi (ez év január) egyezkedésünk szerinti szeptemberi kezdéssel nem tud visszavenni. A szeptemberi kezdés előtt letölteném a felgyülemlett szabadságomat is. Meg akarnak velem egyezni, kifizetnének valamennyi pénzt, ha közös megegyezésben felmondok. De az eddigi ajánlatukat kevésnek vélem (4 hónap). Kérdés, mit tehetek, mi jár a részemre, meddig vagyok védett? Ha visszamegyek dolgozni, akkor adhatnak más munkakört, akár nem részmunkaidőst is? Ha jól értelmezem a dolgokat, akkor él még a gyermek 3 éves koráig a védettség? Követelhetek teljes állásidőre fizetést (12 hónap + szabadság)?
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel
  Ildi

  • Kedves Ildi!

   Nem írtad, hogy Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló vagy-e, vagy közalkalmazott, köztisztviselő? Kérlek, hogy ezt írd még meg, mert ettől függ a válaszom 🙂
   Köszönöm:

   Ági

 3. Kedves Ági!

  Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló vagyok. Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
  Üdv.
  Ildi

 4. Kedves Ági!
  Azóta bogarásztam és néhány dolgot remélem sikerült jól értelmeznem. A gyermekem 3 éves koráig védett vagyok, a munkáltatónak kötelessége lenne engem visszavenni. Én korábban 6 órában dolgoztam ezt szeretném. Eredeti tervem ősz volt, de mivel közölték, hogy sem most, sem ősztől nem lenne helyem, és úgy látom júliustól kissé hátrányosan változik az Mtv. így gyorsan írtam múlt pénteken egy email-t, hogy akkor április végétől mégiscsak mennék és tölteném a felgyülemlett szabimat, ami 26 nap, mivel a többit kivettem (38 éves vagyok). Utána, ha nem tudnak nekem állást adni, akkor ha a fenti cikkeket jól értettem állásidőt kellene fizetniük minden hónapban az alapbéremet. Csak közös megegyezéssel mondhatnak fel, de egyébként nem. Én most úgy látom egy apró hibát követtem el, elvileg köteles lennék 60 nappal előbb bejelenteni ha jövök, ebbe nem tudom, hogy mennyire akarnak belekötni. Választ kaptam, tudomásul vették az email-emet. Jövő szerdán megint tárgyalok, mert én szeretném, ha már közös megegyezésben távozok, akkor tisztességgel fizessenek ki. Ők eddig 4 hónapot ajánlottak + a szabi. Én legalább 8 hónapot szeretnék kapni. A kérdésem most már az, hogy mire lehet hivatkozni? Meg lehet-e kapni az állásidőt egyben és hány hónapot lehet pl. kérni ily módon? Egyáltalán milyen precedens van arra, ha az anyuka távozik és hajlandó közös megegyezésben kilépni? Válaszodat nagyon várom! És továbbra is Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló vagyok.
  Üdv.
  Ildi

  • Kedves Ildi!

   Milyen jó, hogy néha megfelelő információk hiányában nem tudok azonnal válaszolni, így a kérdező anyukák időközben utánanéznek, és ki is okosítják magukat 🙂
   No, viccet félre téve, nézzük a helyzetedet: van egy eset, amikor nem vagy védett, ha visszatérsz dolgozni, erről többet ide kattintva olvashatsz. Hogy ez a munkáltató működésével összefüggő ok mennyire áll fent valójában, azt sajnos én nem tudom megmondani, csak példákat tudok felsorolni: ha mondjuk az a teljes osztály, ahol te korábban dolgoztál, megszűnt, és nincs a képességednek, végzettségednek, gyakorlatodnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy ha van ilyen munkakör, de te az ebben a munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítod, akkor bizony rendes felmondással is elküldhetnek július 1-je után. Tehát a jelenlegi szabályozás szerint még teljesen védett vagy, de valószínűleg a munkáltatód is számol azzal, hogy július 1-jétől talán megnyílik számára is egy lehetőség. Így – ha a fentebb említett eset áll fent, azaz valóban indokolt lenne a rendes felmondás – nem vagy olyan jó tárgyalási pozícióban a közös megegyezés esetén. Arra a kérdésre, hogy mennyit kérhet egy anyuka, nincs egzakt választ, hiszen a törvényben amúgy rendes felmondás esetére előírt juttatásokon túl ez attól függ, hogy: mennyire lenne valós és okszerű az ő felmondásuk esetleg július 1-je után, mennyire lenne ez általad megtámadható, azaz mennyire kockázatos felmondani, mennyire szeretnének megszabadulni tőled… Ha viszonylag könnyen felmondhatnak neked, akkor nem nagyon éri meg nekik sokkal többet fizetni, mint amennyit a július 1-jei elküldésnél (és addig állásidőre járó bérként) törvény szerint fizetniük kellene. Az alap, amit közösnél mindenképpen “kapnia kell” egy anyukának (akit amúgy rendessel küldenének el, de a közöst beajánlja a cég), a végkielégítés (3 év után 1 havi, 5 év után 2 havi, 8 év után 3 havi bér), a felmondási időre járó bér (3 év után + 5 nap, 5 év után +15 nap, 8 év után + 20 nap a szerződésedben írt felmondási időhöz hozzászámítandó), és a bent ragadt szabik (ezt te most veszed ki). Ha ez az anyuka még védett, akkor ehhez hozzá lehet számolni a védettség alatt neki járó alapbért – ezt mindenképpen köteles fizetni a munkáltató, ha az anyuka visszamegy dolgozni vagy állásidőn van. És aztán innen lehet “feljebb menni” az előbb említett szempontok szerint…
   Ha tehát a te esetedet nézem, akkor a minimum az előbb írt szabályok szerint végkielégítés + felmondási időre járó bér + állásidőre járó bér onnantól, hogy a szabik lejártak, egészen június végéig. Ha nem közössel jössz el, hanem megvárjátok a július 1-et, akkor havonta kell kapnod vagy a béredet munkavégzés esetén, vagy állásidőre járó bért, egy összegben csak akkor kaphatsz meg mindent, ha közössel eljössz.
   Remélem, érthetően írtam le mindent!
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági!
  Nagyon köszönöm a részletes válaszodat. Pontosan attól félek/féltem, amit leírtál, hogy a cég július 1-re játszik, tehát, hogy ott olyan kényszerhelyzetbe kerülök, hogy vagy elfogadom az ajánlatukat, vagy felmondanak, akkor viszont rosszabbul járok. Mivel 4 éve és 2 hónapja vagyok a cégnél, így nekem a fentiek alapján 2 hónap 5 nap és 26 nap szabi jár, ez kevesebb, mint amit ők “nagylelkűen” ajánlanának, azaz a 4 hónap. Tehát vagy elfogadom, vagy júliustól mehetek. A legrosszabb az, hogy én megdolgoztam ezért az állásért, most meg mehetek keresgélni mert a cégem úgy véli, hogy “nincs a képességemnek, végzettségemnek, gyakorlatomnak megfelelő betöltetlen másik munkakör” sem most, sem később 🙁
  Igazából meg lehetne őket támadni, mert nagylelkűen azt is felajánlották, hogy ők mondanának nekem fel, ha akarom, de hát máshol Te is írtad, kinek van kedve és pénze 2-3 évig perelni 🙁
  Még egyszer köszönöm a segítséged!
  Üdv.
  Ildi

  • Kedves Ildi!

   Ha még nem vagy itt 5 éve (nem írtad, így csak tippelni tudok az előbbi válaszodban írt +5 nap felmondási időből), akkor a 4 hónap + szabik kifizetése valóban több, mint amire számíthatsz július 1-jei felmondás esetén. Nem sokkal, de több… Kérdés, hogy valóban megvan-e a valós és okszerű indok a felmondáshoz, vagy annyira azért nem állja meg a helyét az indoklás. Ezt sajnos se te, se én nem tudhatom. Innentől kezdve a következő lehetőségeid vannak: próbálj meg vagy még egy hónappal többet kérni, vagy ne írd alá a közöst, és menj vissza aktív állományba. Ekkor vagy dolgozni fogsz, vagy állásidőn leszel. Július 1-jéig még el kell telnie legalább 1 hónapnak aktív munkával – ha nem állásidőre vesznek – talán ez alatt kiderül, hogy mégis szükség van rád, s te is többet tudhatsz meg az ottani körülményekről – valóban nincs-e másik álláslehetőség, mi van a te korábbi pozícióddal… Aztán ha mégis elküldenek, még eldöntheted – a gyűjtött információk birtokában – hogy megtámadod-e, vagy nem a felmondást. A másik lehetőség, hogy aláírod, felveszed a pénzt, és elkezdesz másik állást keresni, miközben újra GYES-re mész…
   Sajnálom, ennél többet nem tudok segíteni. De ha döntöttél, megköszönöm, ha megírod!
   Sok sikert!

   Ági

 6. Kedves Ági!
  Először is nagyon szeretném megköszönni a segítségedet, az infókat és a támogatásodat. Férjemmel is átbeszéltük a dolgokat és a döntés az lett, hogy visszamentem azonnal, azaz gyermekem 2. évét betöltve aktív állományba. Ezt megírtam email-ben a cégnek, majd kértem egy időpontot az újbóli tárgyalásra. Erre múlt héten sor került és legnagyobb meglepetésemre azzal fogadtak, hogy mégiscsak találtak nekem állást, azaz ajánlanának egy pozíciót, ami kicsit más, mint amit eddig végeztem, de nem rosszabb, ugyanakkor minden régi feltétel (benne a 6 órás állás) marad. Én ugyan arra készültem, hogy harcolok és még 1 hónapot kérek, erre egyáltalán nem számítottam. Nagyon örülök ennek a döntésnek és remélem, hogy hosszabb távon maradhatok a munkahelyemen. Azért teljes biztonságban nem érzem magam.
  Üdvözlettel:
  Ildi

  • Szuper, nagyon örülök! Ugye, hogy megéri bátornak lenni?
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!

  Nagy szükségem lenne a segítségedre.
  Már annyi mindent olvastam az új törvényről, hogy totál bele keveredtem.
  A helyzet a következő:
  2012. szeptember 5.-én jár le a GYED-em. 2013. szeptemberében lesz 3 éves a kislányom.
  Jeleztem szóban a munkáltatóm felé, hogy GYES mellett szeretnék visszatérni dolgozni.
  Az igazgatónak az volt rá a válasza, hogy jelenleg nincs felvétel a céghez, ugyanis a forgalom függvényében nem tudnak több alkalmazottat foglalkoztatni. Valamint még azt is mondta, hogy jelenleg a tőkehús pultba keresne hentes végzettséggel rendelkező eladót, és mivel nekem az nincs, így nem tud munkát biztosítani. Pedig a régi dolgozóknak sincs hentes végzettsége, mégis kiszolgálnak. Itt hozzá tenném, hogy egy élelmiszer boltban dolgozom. 🙂
  Nem nagyon értem, hogy nincs felvétel.. elvégre nem új jelentkező vagyok,hanem a dolgozójuk, aki 2009. február óta ott dolgozik náluk, csak idő közben elment szülni.
  Kérlek segíts nekem, hogy milyen módon maradhatok mégis az alkalmazottjuk, valamint hogy érvényes-e rám a gyerek 3 éves koráig szóló védettség, valamit hogy ebben a helyzetben(mivel hogy nem az én hibámból nem tudok visszamenni dolgozni) jár-e az állásidő fizetése.
  Válaszodat előre is köszönöm! Szép napot!
  Üdv: Andi

  • Kedves Andi!

   Van itt a blogon egy cikksorozat, ami igen jól összefoglalja a július elseje utáni törvényi változásokat, kérlek, ezt olvasd el mindenképpen:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   Láthatod, hogy a teljes védettség megszűnt, indokolt esetben a munkáltatód elküldhet, ha nem tud neked munkát adni, mert megszűnt pl. a munkaköröd, és nincs másik, a végzettségednek, tapasztalatodnak megfelelő munkakör, vagy van, de te ezt visszautasítod. Hogy ha van felvétel, és olyan munkakörbe, amibe te is megfelelnél, azt neked fel kell ajánlania, de hogy ha más végzettséggel keres oda jelöltet, mint ami neked van, s indokolt ama végzettség elvárása (s nem csak azért mondja, hogy tőled megszabaduljon), s másik munkakört valóban nem tud adni neked, akkor megszüntetheti a munkaviszonyodat. Állásidőt már nem köteles fizetni, éppen azért, mert ha nem tud foglalkoztatni – s fent állnak a cikkben is említett esetek – akkor felmondhat neked jogszerűen (persze ekkor is írásban, s megfelelő indoklással). Ha te úgy érzed, hogy ez a felmondás nem állja meg a helyét, akkor utána munkaügyi jogvitát kezdeményezhetsz, mehetsz bíróságra, de sajnos csak így tudod az igazadat bizonyítani (ha valóban lett volna másik állás.)
   Teljes védettséget csak akkor élvezel, ha nem szünteted meg a fizetés nélküli szabit, s nem mész vissza dolgozni.
   Ennek megfelelően kéne tehát meggondolnod, hogy megkockáztatod-e a visszatérést, s ezzel akár a felmondást is, ha valóban nincs neked megfelelő másik munkakör.
   Üdv:

   Ági

 8. Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!
  Holnap megyek be a céghez.. csomóban van a gyomrom úgy félek, hogy mit fognak mondani.
  Remélem nem lesznek könyörtelenek velem és nem rontják el az egész napot, és kislányom szülinapját sem. 🙂
  További jó munkát kívánok neked!
  Nagyon szép dolog, amit értünk kismamákért teszel!!!
  Köszönöm még egyszer!

  • Kedves Andi!

   Na, hogy ment? 🙂

   Ági

 9. Kedves dolgozómami! Azt szeretném meg kérdezni,hogy jár-e nekem állásidőre járó bér?? Jelenleg (a mai naptól pontosan)Gyes-en vagyok.A munkáltatómnak jeleztem a vissza térésem szándékát.De azt mondta sajnos nem tud vissza venni mivel kis üzlet helyettem akit felvett a munkanélküliből vette ki és 3 éves szerződésben van így nem küldheti el.A másik lányt nem rég vette fel és (jó indulatból)meg persze a bolttól nem messze lakik nem küldi el.Így engem már nem tud vissza venni mert nem bír fizetni a bolt három embert nem bír.Mondja ő.Végkielégítést és a szabadságom megfizetését ajánlja és búcsúzzunk el. Vagy maradjak otthon gyes-en.Ez nekem sehogysem jó mivel 25000ft-ból egyedülálló anyaként lehetetlen megélni!!!:-(( Olvastam erről az állásidőre járó bérről kérhetem ezt tőle megillet ez engem ebben az esetben???Köszönöm a választ előre is.

  • Kedves Böbe!

   Állásidőre járó bérre akkor jogosult a munkavállaló a jelenlegi törvények szerint, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő) – az elháríthatatlan külső okot kivéve. Azaz ha te odahaza vagy fizetés nélküli szabadságon, nincs munkaidő-beosztásod, a munkáltatódnak meg foglalkoztatási kötelezettsége. Persze kérdés, hogy ha megszüntetnéd a fizetés nélküli szabit, ennek megszüntetését írásban bejelentenéd, s visszamennél dolgozni, akkor mi történne. Ha a munkáltatód valóban nem tud neked üres munkakört felajánlani, akkor jogszerűen megszüntetheti a jogviszonyodat (függetlenül attól, hogy a kicsid még nincs 3 éves), azaz nincs foglalkoztatási kötelezettsége, s így nincs állásidőre járó bért sem köteles fizetni. Ha nem tudna felmondani neked – mert nem áll fent megfelelő okszerű és valós indok – de nem akarna foglalkoztatni, csak akkor lennél jogosult rá, de ha valóban nincs üres munkakör a boltban, akkor nem hiszem, hogy fizetne neked állásidőre járó bért, ha el is küldhet rendes felmondással…
   Az, hogy kifizeti a neked törvény szerint járó dolgokat, korrekt eljárás, más munkáltató sokszor még ezt sem teszi meg… 🙁
   Sajnálom, a jelenlegi jogi helyzet sajnos ez. Ha nem szeretnéd, hogy megszüntesse a munkaviszonyodat, akkor maradj fizetés nélküli szabin, s próbálj meg másodállást keresni. GYES mellett 4-6 órában dolgozhatsz.
   Üdv:

   Ági

 10. Kedves Ági!

  Kislányom márciusba tölti a 3 évet.Még gyesen vagyok és nem dolgozom, mivel a főnököm közölte hogy nem tud visszavenni az adott munkakörben szeptemberben mielött a kislányom elkezdte volna a bölcsödét. Én azóta se találtam munkát. A fönököm felajánlotta a gyes utáni szabadságot és a közös felmondást.Ugy hogy 2 havi munkabért kifizet számomra. A kérdésem h korrekt ez tőle jogolag is?És a másik h nem vagyok tisztába h mikor érdemes kivennem a szabadságot: mielött lejárna a Gyes vagy utánna is elegend? És járna számomra állásidő?
  Köszi előre is a segítséget.

  • Kedves Tünde!

   Mivel nem írtad, hogy mióta dolgozol ott, nem tudom, mi jár neked a munkaviszonyban töltött évek alapján, így nem tudom megmondani, hogy a 2 hónap korrekt ajánlat-e vagy nem. Kattints ide, és nézd meg magad! A szabadságokat akkor adja ki a munkáltató, ha a fizetés nélküli szabadságot megszüntetted, lehet ez a 3 éves kor előtt is, vagy utána is. GYES alatt ez nem lehetséges! Állásidő nem jár, hiszen az csak akkor járna, ha nem tudna elküldeni felmondással, mert védett lennél, és nem is tudja munkát adni neked. De mivel felmondhat neked, ha megszünteted a fizetés nélküli szabit, így miért fizetne állásidőt…?
   Üdv:

   Ági

 11. Kedves Ági!

  Kérdésem az lenne,hogy én 2011.04.29-én szültem és 2013 február elsejével visszaálltam munkába,de mivel ugyan ettől az időponttól főnökség váltás volt egyből bedobtak a mély vízbe és azonnal fel kellett vennem a munkát.A szabadságomat nem adták ki és ki sem fiztették.Mivel folytonos jogviszonnyal vették át a Bt-t a régi tulajtól így akkor most az új tulajnak kellene kiadnia vagy kifizetnie a szabadságomat vagy a régi tulaj feladata lenne?A másik kérdésem pedig az volna, hogy olyan lehetetlen munkaidőbe osztanak be hogy nem tudom hozni és vinni sem a gyerekeket a bölcsibe oviba.Nem tudom van e a kezemben valamilyen eszköz ami védi ilyen téren az anyukákat munkaidő beosztás téren?Mivel én előtte mikor még csak egy gyermekem volt középműszakban voltam reggel fél héttől ,így meg bírtam oldani a gyermekelhelyezést!
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Ildi!

   Ha a fizetés nélküli szabit megszakítottad, és úgy tértél vissza dolgozni, azaz a korábbi munkaviszonyodat folytattad, és nem egy másikat hoztatok létre (néha ez utóbbi szokott lenni), akkor a szabikat a fizetés nélküli szabi megszüntetése után 60 napon belül kell kiadnia a munkáltatónak. Kifizetni nem lehet, így hiába van jogutódlásnál az, hogy az átadástól számított egy évig még az átadó, és az átvevő munkáltató is egyetemlegesen felel a munkavállalói igényekért, ezt pénzben nem kérheted, hanem ki kell adniuk. Bár nem írtad, mennyi napod van, de ha elseje óta dolgozol, akkor még talán van annyi a 60 napból, hogy ki tudják adni törvényesen. Kérlek, egyeztess velük, ez a szabi jár neked, és ki kell adniuk, nincs más lehetőség, nem lehet halogatni, nem lehet eltolni.
   A másik kérdésed már bonyolultabb, pláne, hogy nem írtad pontosan, mit értesz “lehetetlen” beosztás alatt. Bizonyára egy szerződésed, abban van egy munkaidő, és vagy abban, vagy egy tájékoztató levélben kell, hogy legyen egy munkarend, egy munkaidő beosztás. Ez utóbbit a munkáltató – értelemszerűen a konkrét szabályokat betartva – de maga szabja meg, a munkaidő beosztás joga a munkáltatót illeti meg. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezzel visszaélhet vagy hogy ezzel aránytalan sérelmet okozhat neked, pláne, ha más munkavállalót, gyermektelen munkavállalót is beoszthatna helyetted a kevésbé “bölcsibarát” műszakba, téged meg máshová. Van néhány alapelv, amit azonban be kell tartania, ezeket ide másolom neked, olvasd el, s ennek alapján vizsgáld meg, hogy ahogy most be vagy osztva, az jogszerű-e, vagy sem.

   113. § (1) A munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályokat a (2)–(4) bekezdésben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni
   a) a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig,
   b) a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén gyermeke hároméves koráig,
   c) a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott egészségkárosító kockázat fennállásakor.
   (2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben
   a) egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható,
   b) a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be,
   c) rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el.
   (3) Az (1) bekezdés a)–b) pontban meghatározott munkavállaló számára éjszakai munka nem rendelhető el.
   (4) Az (1) bekezdés c) pontban meghatározott esetben a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje éjszakai munkavégzés során a nyolc órát nem haladhatja meg.
   (5) A gyermekét egyedül nevelő munkavállaló számára – gyermeke hároméves korától négyéves koráig – rendkívüli
   munkaidő vagy készenlét – a 108. § (2) bekezdésében foglaltakat kivéve – csak hozzájárulásával rendelhető el.

   Sok sikert!

   Ági

 12. Kedves Ági!

  Szívből gratulálok a blogodhoz, remek és végtelenül hasznos időtöltés olvasni soraidat! Igen dícséretes,hogy megannyi “sorstársamnak” segítesz eligazodni a munkajog világában!
  🙂

  Kisfiam kétéves múlt januárban, mára már szépen beszokott a bölcsibe. Jelenleg a “babázás” alatt felgyülemlett szabimat töltöm, márc. 18-án kezdenék újra… OKJ-s, felsőfokú képzés keretében tanítottam egy szakközépisk-ban gazd-i tantárgyakat.(Az MT vonatkozik rám, nem vagyok közalkalmazott!)

  Az iskolában igazgatóváltás történt, s mára már csupán fél állásba várnak vissza… (Hozzáteszem, hogy az új igazgató – aki anno az egyetemi csoporttásrsam volt – folyamatosan agitált, hogy mielőbb irassam bölcsibe a kicsit, mert már nagyon-nagyon visszavárnak, akár teljes állásba is. Ezért így is tettem, a kicsit bölcsibe irattam, a fiz. nélküli szabit pedig megszüntettem…)

  Úgy érzem: mind szakmailag, mind anyagilag, mind pedig emberileg megalázó és méltatlan, ahogy jelenleg bánnak velem…
  1/ A felgyülemlet, ill. kiadandó szabik számát jogszabály által nekem kellett bizonyítanom, mert ők vagy húsz nappal számoltak kevesebbet… (De hála Neked, kedves Ági, az írásaid alapján szépen levezettem nekik az “igazságot”, amivel aztán nagy nehezen, de végül egyetértettek!):-)
  2/ Legalább 6-órás munkára számítottam, nem pedig egy lyukas órákkal tömött 4-órás státuszra, ahol gyakorlatilag az egész napom odavan… (Korábban, a szóbeli megbeszéléseken, ill. egy januári e-mail-ban jeleztem feléjük, h. kizárólag teljes állásba, vagy 6órásba kívánok visszatérni…
  3/ A tegnapi nap során személyesen voltam bent a suliban, hogy megbeszéljük a hogyan továbbot, hogy átvegyem a tankönyveket, ill. egyeztessünk a tananyagokat illetően, de csúfos kudarcba fulladt minden… (Három tantárgyat ugyan már a januári megbeszéléseken megemlítettek, hogy én veszek át, de a felkészüléshez, ill. a zökkenőmentes átvételhez még mindig nincs a kezemben semmmi, holott márc. 18-án nekem kellene folytatnom az oktatást…)

  Abba is belementem volna, hogy most 4-órásként tanítanék, ugyanakkor kikötöttem, hogy a szerződés-módosításban szerepeljen az h. szeptembertől 6 órás, jövő januártól pedig 8 órás statuszom legyen újra. Sajnos ez sem vezetett megegyezésre, ezért közöltem, h. NEM FOGADOM el a 4 órás állást és kértem, hogy fizessék meg nekem ami jár és szépen búcsuzzunk el egymástól. Erre ők azt javasolták, hogy mondjak fel én! Borzasztóan ledöbbentem és persze nemet mondtam. Hiába említettem, hogy ők nem tudnak számomra olyan munkát adni, amiben korábban is dolgoztam (8órást), borzasztóan elmérgesedett a helyzet… Nem tudom mitévő legyek… Abban maradtunk, hogy átgondolják, s majd jelentkeznek. S mi van, ha nem? Menjek be a suliba 18-án és álljak ott mint a szamár? Mert ha nem jelenek meg, akkor mulasztást követek el és akkor azonnali hatállyal mondhatnának fel… Ami pedig ha jól tudom azzal járna, hogy nincs végkielégítés…

  Őszintén szólva, ezek után már semmi kedvem sincs náluk tanítani, ugyanakkor nem szeretnék elesni a jogosan megillettő felmondási időre járó bértől, ill. végkielégítéstől sem, ha már megillet… (2009 szeptemberétől okítok itt)

  Eldöntöttem, hogy felveszem a kesztyűt és nem hagyom magam, már csak azért sem, mert ugyanebben az iskolában létezik levelező képzés is, ahol szintén tanítottam és most is figyelmükbe ajánlottam, hogy szívesen vállalnék itt is órákat… Sajnos erre is azt mondták, hogy itt sincs betöltetlen órahely… Azonban hogy hogy nem, külsősökkel töltik be javarészt ezen helyeket, s ráadásként az egyik ilyen külsős óraadó az új igazgató párja… Neki persze van üres hely… 🙁 (Tudom, hogy nehéz időszakban – félév közben térnék vissza, de hát ahogy arra is találtak anno megoldást, hogy félév közben “pótoljanak” a szülés miatt, úgy a visszatérésemet is “illene” humánusan megoldani…

  Bocsi, hogy így Rád zúdítottam a “nyomorom”, de teljesen el vagyok keseredve, pláne, hogy a szülést megelőzően az év tanárává választottak a suliban, és hihetetlenül imádtam is a munkám…

  Nagyon köszönöm, hogy időt és figyelmet szántál rám!
  Várom válaszod, tanácsod, tisztelettel és üdvözlettel: Ildie

  • Kedves Ildie!

   Elég szomorú, hogy ez lett a kialakult helyzet. Sajnos csak azt tudom mondani, hogy jó előre gondolkozni, tervezni kell, s adott esetben bizony határozottan fellépni, mert a munkáltatók egy része néha nem hiszi el, hogy tényleg ki tud állni valaki a jogaiért.
   Nézzük csak, mit is tudok tanácsolni neked: amennyiben a fizetés nélküli szabit megszakítottad, s te kérted a részmunkaidős foglalkoztatásodat a munkáltatódtól a törvényre hivatkozva, ő csak a 4 órás foglalkoztatásra köteles a törvény szerint, a 6 órás csak a munkáltató jóindulatán múlik. Viszont ezt – ha te időközben meggondolod magad – már nem módosíthatod álláspontom szerint, hiszen a szerződés módosítása csak közös megegyezéssel lehetséges. Ha úgy kérted, hogy a gyermeked 3 éves koráig igényeled a részmunkaidős foglalkoztatást, akkor bizony ez addig fog tartani. (Ha ő beleegyezik, ettől eltérően is megállapodtok, de csak közösen.) Persze itt most bele lehet menni abba, hogy aláírtátok-e már a módosítást, s amikor jelezted, szóban-e vagy írásban, ezekre hivatkozhat egyik vagy másik fél, ha a 4 óra neked nem jó, ők meg ezt erőltetnék. Alapvetően ha az anyuka jelzi a 4 órás igényét, s a munkáltató ezt megkapja, e szerint szervezi át a működését, így ezt módosítani már bajos utólag… (ha nem ez a méltatlan szituáció lenne, s kicsit belegondolsz az ő helyzetükbe, te sem tudnál mit kezdeni egy anyukával, akinek a kérésére 4 órában csináltál helyet, de ő most mégis 8 órában akar visszajönni). Azt azonban te látod, hogy mennyire volt hivatalos ez részedről, vagy csak egyeztettetek, beszélgettetek, s te a részmunkaidős igényed említésénél mennyire sarkosan mondtad, hogy vagy 6 óra vagy teljes munkaidő… Sajnos szerintem ettől is függ, hogy most kinek kell lépnie. Ugyanis ha a te igényedet ők úgy értették, hogy 4 órásat kértél (erre utal az, hogy ennek megfelelően szervezték át a munkát, az órabeosztást), akkor ők arra hivatkozhatnak, hogy volt egy megállapodásotok a te kérésed alapján, s ha te ezt mégsem tartod be, akkor az bizony felmondási indok lehet. Ha te egyértelműen tudod bizonyítani, hogy a 4 órás igény nem hangzott el / íródott le konkrétan a részedről, hanem te vagy 6 órásat vagy 8 órásat kértél hivatalosan, megírva, hogy ha a részmunkaidő 4 óra, akkor te inkább nem kéred, akkor vagy 6 vagy 8 órában kell foglalkoztatniuk, vagy ha ez nem megy, felmondani és kifizetni, ami jár. És ezt én innen a gépem elől nem tudom megítélni, hogy mi hangzott el, íródott le köztetek. Kérlek, nézd át a levelezéseket, gondold végig nagyon alaposan az elhangzottakat, s ezek szerint dönts! Ha szerinted nem kérted soha a 4 órát, s egyértelműen csak a 6 vagy 8 órát hangoztattad, akkor van esélyed, ha viszont a munkáltatódnak van igaza a 4 órás igényeddel kapcsolatban, akkor bizony nem sok jót tudok mondani neked.
   Értem én, hogy nagyon nehéz ez a helyzet, de próbálj meg tiszta fejjel visszagondolni, hogy mi és hogyan történt.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm szépen a gyors válaszod! Időközben azonban a „búbánatom” is megoldódott…
    Közös megegyezéssel elbúcsúztunk egymástól… /Nem akartak felmondani, mert mint mondták „a közös megegyezés hívei”. Belementem, ugyanakkor kikötöttem, hogy kizárólag a felmondással járó feltételekkel (felmondási időre járó bér, illetve munkaviszony, egy havi végkielégítésnek megfelelő illetmény, plusz némi további javadalmazással (20 napi bér, illetve munkaviszony, és felmentés a munkavégzés alól) vagyok hajlandó erre. Azt is „ajánlották”, hogy tudjuk már be ebbe az időbe az engem időarányosan megillető szabimat is. Egyébként a hasukra ütöttek, és kevesebb, mint a felét saccolták annak, ami jár, hasonlóan a korábbi számításaikhoz – már ami a szabikat illeti. Természetesen nemet mondtam, már csak azért is, mert tisztán láttam, hogy mire is ment ki a játék eddig is./

    Tekintettel arra, hogy anno ők agitáltak engem és jelezték felém, hogy „akár teljes állásba is” visszavárnak – hiszen ezért is szüntettem meg a fiz.nélkülimet és írattam bölcsibe a „nagyfiút”- igencsak furcsán nézett volna ki, ha a történteket követően még én mondtam volna fel, ahogy azt ők „javasolták”.

    Bár arcátlan módon próbálták rám hárítani a felelősséget, végül is belátták, hogy nem fognak ki rajtam… Mivel sohasem én kértem/ igényeltem a 4 órás státuszt, pláne nem írtam alá erre vonatkozó szerződésmódosítást, ráadásul jó előre még írásban is nyomatékosítottam, hogy a szabik kiadását követően kizárólag 6 órás vagy teljes állásba kívánok visszatérni, tiszta a lelkiismeretem. (Az igazsághoz még az is hozzátartozik, hogy csupán 2x 45 perc hiányzott a 6 órás státuszomhoz az „előirányzott” tantárgyak és órák tükrében, ezért pozitívan néztem a jövőbe és vártam, hogy így vagy úgy, de minimum a levelező képzésben foglalkoztatva meglesz még az a másfél óra… Sajnos, úgy akartak ők „félállásban” alkalmazni, hogy az efölötti óraszámokat túlórában számolták volna el. Még emlékszem, azt is hozzátették, hogy anyagilag így sokkal jobban járok majd… Lehetséges, hogy ideig-óráig igazuk is lett volna, azonban hosszútávon nézve már nem! Nagyon valószínű, hogy örökös félállású kolléga maradtam volna, mint egy közeli ismerősöm! Hiszen még arra sem hajlottak – ha ideiglenesen mégis elfogadtam volna ezt a „4 órás” állást -, hogy legalább majd a következő félévtől korrigálták volna a munkaszerződésemet 6 órásra!

    Végtelenül fáj a kis szívem a szeretett munkámért, de az igazat megvallva már nagyon rossz „szájízzel” mentem volna vissza… (Nem elég, hogy a fiz.nélküli szabi ideje alatt felgyülemlett, jogosan megillető szabik számáért is igencsak kemény harcot kellett vívnom, még egy lehetetlenül összeállított, lyukas órákkal tűzdelt órarendben taníthattam volna, – ami gyakorlatilag az egész napomat felemésztette volna. Arról nem is beszélve, hogy milyen hangot engedtek meg maguknak velem szemben… Örülök, hogy nem veszítettem el a türelmem és a „körülményekhez” képest meglehetősen nyugodtan voltam képes érvelni és kiállni saját magamért. Természetesen már akkor és ott finoman jeleztem irányukba, hogy milyen hangnemet várok el viszont, és hogy nem vagyok hajlandó ilyen stílusban folytatni a vitát!)

    Iszonyú nehéz hónapok, hetek és napok vannak a hátam mögött, de mára már úgy érzem: végre megkönnyebbültem. Levontam hát a tanulságot és újra megtanultam, hogy folyamatos küzdés az Élet! Azonban, ha felkészült vagy, kitartó és higgadt, még az önbecsülésed is megmarad! És bár egy ajtó lehet , hogy becsukódik utánad, a következő meg talán éppen kinyílik majd ezáltal… (sajnos nem tudom pontosan, hogy is van ez a mondás…)

    Csak bíztatni tudom a „sorstársaimat”, hogy semmiképp se hagyják magukat, igenis álljanak ki a saját érdekeikért és jogaikért!!! 🙂

    Még egyszer köszönet a jó szóért, biztatásért és tanácsért, kedves Ági!

    További jó munkát, sok lelkierőt és kicsattanó egészséget kívánok!

    Tisztelettel és üdvözlettel:

    Ildike

    • Kedves Ildike!

     Szerintem nagyon is sokat nyertél ezzel az üggyel: megtanultál kiállni magadért, szembe menni egy “hatalommal” (mert sokan így tekintenek a munkáltatójukra), következetesen, asszertíven kitartani amellett, amit állítottál korábban… Ez pedig, hidd el, még kelleni fog az életben. S ennek a leckének a tanulópénzét nem te, hanem a munkáltatód fizette meg – ama összeggel, amit te okosan kialkudtál magadnak.
     Légy büszke, s örülj: biztosan jön egy új kihívás! Engedd el a keserű múltat, a korábbi szép emlékeket, a jókat tedd be egy dobozba, a rosszakat meg szórd ki az ablakon. Jönni fog sokkal jobb új helyette!
     Sok sikert az új álláshoz, ami rád vár valahol!

     Ági

 13. Kedves Ági!
  Véleményedet szeretném kérni: tavaly márciusban mentem vissza dolgozni, köztisztviselői jogviszonyban (pontosabban kormánytisztviselői) dolgozom. Kisfiam bölcsis lett, most már ovis. Elég sokat beteg, ilyenkor táppénzen vagyok, ha már javul, akkor Anyukám vigyáz rá.
  Mikor visszamentem, még hárman voltunk ügyintézők + főnök + egy ügykezelő. Majd decembertől már csak ketten maradtunk ügyintézők + főnök+ ügykezelő.
  3 hónapja új főnökünk van, aki most már kezdi megmutatni igazi arcát. Kis hátulról jövő támadás kedves kolléganőm részéről, akivel csak visszajövetelem, tavaly óta dolgozom együtt, közben jött, míg nem voltam – és főnököm nyersen és időnként durván az arcomba mondta/érzékeltette, hogy ő milyen rugalmas, mert ha el-elkések 5-10 percet, nem szól, ha el kell mennem fél órával hamarabb (akkor, amikor a BETEG gyerekre más vigyáz, és én el kell menjek, különben csak két órával később érnék haza,) – de mindezt úgy előadva, hogy az ember lánya ért belőle, hogy dehogyisnem, ez mind szúrja a szemét. Majd jött a többi, miszerint: ő (a főnök ) szerint biztos a kolléganőm úgy látja, hogy ő többet dolgozik, én elkések 5-10 percet, hamarabb megyek el, ha a gyermek beteg, ha a gyerek beteg lesz, akkor CSAK ÚGY BETELEFONÁLOK, HOGY NEM MEGYEK (bár nem tudom, mit kellene tenni, mert ha nem telefonálok, hogy táppénz, akkor annak ugye vannak következményei…)
  Tehát én találjak alternatívát a sok hiányzásomra! De csak anyukám tud segíteni, és őt sem mindig tudom ugráltatni.
  ÉS most jött az, amiről eddig csak olvastam, és most átélhettem: mikor mondtam, hogy ha a gyerek beteg lesz éjjel, akkor nem tudok mit tenni, reggel szólok, hogy nem megyek, KÖZÖLTE, hogy ő meg nem tud mit tenni, jelzi a munkáltatói jogkör gyakorlójának, hogy én olyan munkaerő vagyok, akinek munkájára nem lehet számítani… és le fogják vonni a megfelelő konzekvenciákat a munkámat/foglalkoztatásomat illetően.
  Tehát ilyen az, amikor megfenyegetnek, hogy kirúgnak, ha táppénzen vagyok…
  11 éve dolgozom itt, 2009. októberétől 2012. februárig voltam itthon, a kisfiammal. Hozzáteszem, kolléganőmnek két nagyobb gyereke van, nem kell otthon maradnia, férje kötetlen munkaidőben dolgozik, otthon van.
  Már jó ideje nem érzem jól magam itt, de most már eldöntöttem, lépnem kell. Csak még hiányzik a bátorság, de azt nem akarom megvárni azt, hogy majd mondva csinált okokkal (a munkámba belekötve, hibákat kreálva) fegyelmivel küldjenek el, tervezem a felmondást. Nem vagyok ismerős munkaügyi téren, kérlek, mondd el, szerinted ha én jelzem, hogy elmennék, akkor milyen variáció az, ami nekem jó lenne, van-e jó és jobb megoldás, vagy teljesen mindegy, hogy történik. Nagyon köszönöm
  Üdvözlettel Andi

  • Kedves Andi!

   Ha a gyermeked még nincs 3 éves (nem tudom pontosan, mert nem látszik egyértelműen az adatokból), abszolút felmentési védelmet élvezel. Ha már elmúlt 3, akkor felmenthetnek neked, valós és okszerű indokkal. Ez az indok azonban nem lehet az, hogy táppénzen vagy a kicsit betegeskedése miatt, ezt tuti nem merik majd gy leírni.
   Fegyelmit kreálni nem könnyű, ha megpróbálnák, azt azért nagyon meg kéne alapozni… én ettől a helyedben nem félnék.
   Tudom nem könnyű, de én kivárnék. Nem kevés pénzről van szó, ha el akarnak küldeni, tegyék meg, ha tudnak megfelelő indokot találni, de úgy, hogy kifizessenek. Ha esetleg legközelebb is lesz ilyen “összetűzésetek”, megmondhatod, hogy tudod, hogy nem küldhetnek el a betegségek miatt, ez nem lehet jogszerű indok, de ha nagyon nem szeretnének tovább foglalkoztatni, akkor adják meg, ami munkáltatói felmentés esetén megilletne, s aláírod a közöst. Ha nem, akkor dolgozol tovább.
   Ha te jelzed, nem hiszem, hogy megadnák, ami jár neked… viszont ha ezt kimondod, akkor már tudják, csak egy kicsit kell még rúgni rajtad, s felállsz te magadtól is.
   Szóval szépen, taktikusan ügyesen!
   Sok sikert:

   Ági

 14. Kedves Ági!
  A következő problémámmal kapcsolatban szeretném a segítségedet kérni. Kislányom a napokban tölti be a 3. életévét, a második gyermekemet jövő év júniusában várom. A munkáltatómmal fel vettem a kapcsolatot a visszatérésemmel kapcsolatban, aki “tártkarokkal fogadott” (védettségem lévén mást nem is tehetett). Minden megbeszélésünk korrekten és törvényesen zajlott, bár a korábbi munkakörömben elhelyezni nem tudnak tekintettel, hogy ott most kettő bérelt emberke ül. Még nem tudom mit fognak felajánlani, a megbeszélésünkkor valamilyen egyéb adminisztratív munkakört említettek, de még ők sem tudják, hogy mit tudnak találni. A kérdésem arra vonatkozna, hogy munkábaállás helyett kérhetem-e a munkáltatómtól az állásidőt arra pár (4-5) hónapra amíg nem szülök? Válaszodat előre is köszönöm. Üdvözlettel, Ági

  • Kedves Ági!

   Az állásidőre járó bért nem lehet kérni, az nem kérésre jár. Abban az esetben kell fizetnie a munkáltatónak ezt, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének elháríthatatlan külső okot kivéve, a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget. Azaz ha van egy jelenleg érvényes szerződésed, akkor vagy a szerint foglalkoztat téged (régi munkakörödben), vagy közösen megállapodtok egy másik olyan munkakörben és bérezésben, ami neked is megfelel, s ha ezek egyike sem valósul meg, akkor jöhet az állásidőre járó bér kérdése. A hangsúly a szerződésmódosítás esetén a közösen szón van, nem kényszeríthetnek rá, ha nem akarod – de illik azért együttműködni…
   Én személy szerint annak vagyok a híve, hogy ha van megfelelő, korrekt munkakör, akkor inkább azt választanám, mint az állásidőre járó bért, mert a semmiért fizetni egy munkáltató sem szeret, s ebből később úgyis csak ellenérzés lesz.
   Üdv:

   Ági

 15. Kedves Ági!

  A Modernanyus interjú alapján bukkantam Rád! Szuper, amit csinálsz, minden elismerésem!
  Lenne egy összetettebb kérdésem, ha ez meghaladja a bolon válaszolható kérdések hosszát/bonyolultságát, kérem, hogy jelezd.
  Egy multinál dolgoztam a kislányom érkezése előtt, akkor már 5 éve. A lányom augusztusban tölti a hármat, tehát megszűnik a GYES, vissza kellene mennem. Időközben sikerült összehozni a testvért, azonban a pici január elejére várható.
  Szeptembertől a lányom ovis lesz, szívesen dolgoznék is, bár kétlem, hogy örülnének nekem a munkahelyemen.. A születés évében sem vettem ki a szabadságom, illetve az azt követőeket is ki kellene venni. Ahogy számolgattam, kb egy hónapot nem dolgoznék, tehát, nagyjából okt-nov esetleg dec fele lenne, amit ledolgoznék.
  A másik “kellemetlenség”, hogy egy átszervezést követően teljesen más osztályra került a pozícióm, olyanra ahol túlképzett lennék. ( a kismamákat ide-oda pakolgatják időnként.)
  A korábbi kollégáim megvannak, bár más a nevük, de a munkakörük korábbi osztályéval megegyező.
  A kérdésem az lenne, hogy vajon megéri a pozíciómért harcolni esetleg állásidőre hajtani, vagy egyenesen táppénzre menjek, mert az a “safety” megoldás.

  Köszönöm,
  Zsanett

  • Kedves Zsanett!

   Ha a várandósságodat közlöd, védett vagy, nem mondhatnak fel, azaz biztonságban vagy. Én a helyzetedet onnan vizsgálnám meg, hogy megéri-e a 180 bérezett napra hajtani (ami talán már ki sem jön a szülésig), hogy újra jó magas TGYÁS-od legyen, kontra megéri-e a céget kissé megizzasztani azzal, hogy visszamész, nem rúghatnak ki, de nem is tudják a munkakörödet biztosítani… Ha az anyagiak a fontosak, keress fel gyorsan egy TB szakértőt, s vele beszéld át a bér vagy táppénz kérdést, mert ettől függ, hogy mit kapsz a szülés után 24 hétig. Ha a jogi kérdés a fontosabb, tudnod kell, hogy ha dolgozni akarsz, munkát kell adniuk neked, nem mondhatják, hogy menj táppénzre. Állásidőre járó bér csak akkor jár, ha nem tudnak foglalkoztatni, az én tapasztalatom az, hogy ha már fizetniük kell, akkor munkát is találnak a kismamáknak…
   Ha gondolod, szívesen segítek privát tanácsadás keretein belül, ha úgy döntesz, hogy visszamész: mit tegyél, mikor jelezd, mire készülj.
   Sok sikert, bárhogy is döntesz 🙂

   Ági

 16. Kedves Ágnes,

  valóban régóta bújom a válaszokat és a kérdéseket, hogy felkészülten menjek a munkáltatómhoz, mégsem egyértelmű még valami. Tehát, már kétszer elutasítottak szóban, egyszer tavaly szeptemberben mondták, hogy várjak januárig, egyszer idén januárban Ők hívtak fel, majd miután elfogadtam az általuk felajánlott helyet, mégsem engem választottak, hanem felvettek egy külsőst fele annyi bérért, mint az enyém volt. Mostanra találtam másik helyet, hogyan adjam elő, hogy már nem kívánok visszajönni ahhoz, hogy sem a szabadság megváltásától sem pedig a végkielégítéstől ne essek el. Vagyis, hogy Munkáltató ne tudjon kihátrálni egy esetleges közös megegyezéses variációval. Mert, ha jól olvastam, akkor a fizetés nélküli időszak is beleszámít a végkielégítéshez számított időbe és így meglenne a 3 évem. A gyermekem 20 hónapos, gyed-en vagyok. Az új helyemen lényegesen kevesebb lesz a bérem, szóval nem mindegy, hogy a régi helyemből ki tudom -e vasalni a maximumot. Persze csak ha jól gondolom, hogy az egy évnyi szabi mellé (2012. októberében szültem, akkor kezdődött a TGYÁS-om) járna egy havi végkielégítés is. Vagy a közös megegyezéses felmondásba bele lehet foglalni, hogy a szabi és a végkielégítés kifizetése mellett vagyok hajlandó a közös megegyezésre? Vagy hogyan vezessem elő, hogy felmondjanak, mivel már várnak a másik helyen, úgy, hogy ne tudják a számukra legolcsóbb megoldást választani? Sajnos az eddigiek okot adnak az előző feltételezésemre.
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel: Violetta

  • Kedves Violetta!

   Sajnos nem akkor kellene a cég felé elkezdeni egyeztetni, amikor már másik állásod van. Ahhoz hogy elérd, hogy valóban kinyilatkoztassák, nem vesznek vissza, meg kell szüntetned a fizetés nélküli szabadságot, a legjobb ezt írásban megtenni, s a közlés utáni 30. napon ez meg is szűnik a törvényben írtak alapján. Ekkor vagy azonnal felmondanak, vagy még kiadhatják a szabikat (ez tőlük függ). Ha közösre próbálnak rábeszélni, csak akkor írod alá, ha benne van a végkielégítés is, egyéb esetben várod a felmondást, vagy a szabik leteltével bebattyogsz, s jelented, itt vagy, jöttél dolgozni, adjanak munkát. ezt azonban lejátszani, kivárni idő, ezért is tanácsolom mindenkinek, hogy ha nem veszi vissza a cég, előbb az elválást intézze el, s utána keressen új helyet. Ha most azzal mész hozzájuk hogy van másik helyed, de mivel ők nem akartak visszavenni, fizessenek ki, nem hiszem, hogy ezt megteszik… persze, egy próbát megér, csak sajnos kicsi az esélye a sikernek.
   Ha a másik helyen tudnak még rád várni, akkor a fentiek szerint eljárva talán sikerül elérned, hogy kifizessenek.
   Üdv:

   Ági

 17. Kedves Ági,

  Kisfiam 2012. május 6-án született, még a szülés előtt megbeszéltem a munkáltatómmal, hogy a gyermek 1 éves koráig szándékozok otthon maradni. 9 hónapos volt a kisfiam, amikor hívtak, hogy vissza tudnék e menni, mert szükség lenne rám, sőt még magasabb pozícióba mint korábban voltam. Azonnal intéztem a bölcsit, soron kívül be is vették volna a gyereket, de a munkáltatónál bejelentett nagyszámú létszámleépítés miatt felhívtak, hogy mégsem lehetséges, még maradjak otthon, majd szólnak.
  Idén januárban a GYED extra lehetőséggel élve, 4 majd 6 órás munkát vállaltam (jelenleg is dolgozom), korábbi munkáltatómnál fizetés nélküli szabadságon vagyok jelenleg is. (bár időközben vettem ki felhalmozódott szabadságaimat is, amolyan tőke injekcióként) Sajnos abban a helyzetben, vagyok hogy jelen állás szerint a munkáltatóm a korábbi pozícióba nem tud visszavenni, illetve a fizetésemnek megfelelő állást sem tud felajánlani. Kollektív szerződés szerint közös megegyezéssel max 25%-al csökkenthetné a fizetésemet, de így sincs megfelelő pozíció a számomra. (vámcsoport vezető voltam, +10 év középvezetői tapasztalattal). Zalaegerszegen, pont a cégnek köszönhetően, lehetetlen munkát találni, hiába szeretnék alacsonyabb pozíciót, a +10 év vezetői tapasztalattal szóba sem állnak velem) Bár a kisfiam még nem töltötte be a 3 évet, úgy döntöttem, hogy kezdeményezem a fizetés nélküli szabadságom megszüntetését. Ha jól tudom, 30 napig nem mondhat fel, ha felmond a munkáltató, akkor 45 nap a felmondási idő és 2 hónap végkielégítés jár (7 év munkaviszonyom van).

  A 30 napra és a 45 nap felmondásra is fizetés jár, még akkor is ha nem tudnak munkát adni?
  Véleményed szerint ennél többet ki lehetne sajtolni a cégből?

  A cégnek köszönhetően teljesen újra kell építenem a karrieremet, arról nem beszélve, hogy anyagilag is úgy rendezkedtünk be, hogy 1 évig maradok itthon, így minden tartalékunkat feléltük, mindezt azért mert 36 évesen vállalni mertem egy gyereket!

  Válaszodat előre is köszönöm.
  Noémi

  • Kedves Noémi!

   Nincs már 30 nap, azaz ha a fizetés nélküli szabit megszüntetted, akkor akár a következő naptól felmondhatnak neked (ha van megfelelő, valós indokuk). Ha még van bent ragadt szabadságod, azt pénzben meg kell váltani, s ezen felül 2 havi végkielégítés és +15 nap felmondási idő van (ha ettől nem ír eltérőt a KSZ). A felmondási időre természetesen bér jár.
   Hogy ennél többet kaphatsz-e, azt nem tudom, nagyon sok tényezőtől függ, mennyire megalapozott a felmondás, mennyire szeretnek inkább közössel elválni, s abban többet adnak, mennyire félnek attól, hogy bíróságra mennél, ha olyan az indok… próbálkozni mindenesetre érdemes, finoman, udvariasan, de határozottan 🙂
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági,

    még egy kérdésem lenne. Október 7-én beadtam a céghez a nyilatkozatot, miszerint Október 8-tól megszüntetem a fizetés nélküli szabadságomat, valamint kértem, hogy értesítsenek is a továbbiakról. A cég a mai napig (November 11) nem jelentkezett még sem állásajánlattal sem felmondással. Ebben az esetben mikortól jár az állásidő?

    köszönöm,
    Noémi

    • Szia Noémi!

     A fizetés nélküli szabadság megszüntetéséről szóló nyilatkozat közlésétől számított 30. napon megszűnik a fizetés nélküli szabadság, s a következő naptól vagy szabadságon vagy (de ezt ugye előre kellett volna közölniük, nem utólag), vagy jogosult vagy állásidőre. Ez utóbbi biztosan nem fog tetszeni a cégnek, erre készülj fel!
     Üdv:

     Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás