Mi vár az anyukákra július 1-je után? – 1. rész

Szerző: Dátum: 2012. ápr. 30. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 84 hozzászólás

Közeledik  július elseje, s ezzel a Mt.-ben nagyon sok olyan változás, ami kihat egy munkába visszatérni vágyó anyuka esélyeire. A Dolgozó mami szakjogászával arról beszélgettem, hogy hogyan értelmezzük az új törvényt, hogyan készüljön fel egy anyuka a jogi tudnivalókból.

– Ádám, először is szerintem beszéljünk arról – remélve, hogy ezt a felmondási okot csak elméletben kell megemlítenünk, de gyakorlatban nem nagyon kerülhet erre sor- hogy mit jelent ez a törvényben olyan faramucin megfogalmazott “munkaviszonnyal kapcsolatos magatartás“.

– Az új Munka Törvénykönyvének (Mt.) a hatályba lépését megelőzően érdemes számba venni azon indokokat, melyek alapján a munkáltató a munkavállalók munkaviszonyát egyoldalú nyilatkozatával megszüntetheti (felmondás). Az Mt. alapvető garanciális elemként deklarálja, hogy a munkaviszony felmondással történő megszüntetésére továbbra is kizárólag írásbeli, indokolt nyilatkozattal van lehetőség. Ez többek között azt jelenti, hogy az indoklásból a tényleges oknak egyértelműen ki kell derülnie. A felmondási indok világosságán és valósságán túlmenően abból okszerűen kell következnie a jogviszony megszűnésének. Nem felel meg ezen utóbbi szempontnak a munkáltatói felmondás, ha a munkáltató például csak a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozik általánosságban, vagy arra, hogy a munkavállaló az előző évben többször volt táppénzen. Ugyancsak nem felel meg az okszerűség követelményének a felmondás, ha az arra alapul, hogy a munkavállaló a munkáját nem végezte megfelelően, ám a munkáltató annak feltételeit nem biztosította.

A felmondási okot összefoglalóan is meg lehet jelölni, ha a munkáltató az annak alapjául szolgáló tényeket, körülményeket bizonyítani tudja. Az olyan általános, homályos megfogalmazás, mint például, hogy a munkáltató bizalma megrendült, további tények megjelölése nélkül nem alkalmas felmondási indoknak, hiszen utóbb kétséget kizáróan megállapítani nem lehet, hogy a munkáltató a felmondását mire alapozta. Amennyiben azonban ezt alá tudja támasztani, a bizalomvesztés is szolgálhat felmondás alapjául. A bírósági gyakorlat szerint több felmondási indok esetén elegendő, ha az egyik valóságosnak bizonyul, a felmondás közlését követően azonban a felmondás indoka utóbb nem változtatható meg.

Nos, eme kis kitérő után visszatérve a kérdésedre: a munkavállaló képességével, illetve munkaviszonyával összefüggő magatartásával kapcsolatos okok közül a legtipikusabb eset, amikor a munkavállaló munkaköri feladatának ellátására nem alkalmas, illetve munkaköri kötelezettségeinek nem vagy nem megfelelő színvonalon tesz eleget (rendszeresen késik, ittasan jelenik meg a munkahelyén, nem beszéli megfelelő szinten a szükséges idegen nyelvet, bizalmas adatokat szolgáltat ki, egészségi vagy más okból alkalmatlan vagy egyébként nem megfelelő színvonalú munkát végez, rossz hangulatot kelt, nem tud beilleszkedni….). Az új Mt. szabályok alapján ezen esetekben végkielégítés sem jár, illetve a munkavállaló képességeire alapított felmondás védett korban is lehetővé válik.

– Értem, ez tehát nagyon nem szabadna, hogy előforduljon. Térjünk is át a következő, igen jelentős törvénymódosításra: mit kell értenünk a “munkáltató működésével összefüggő ok” alatt? Milyen esetek tartozhatnak ide?

– Erre az esetre a legtipikusabb példa az átszervezés, amely akkor helytálló, ha az a munkavállaló munkakörére is kihat. Ekkor valóban nincs az anyukának sok lehetősége…

– Ez érthető, viszont mi van akkor, ha az anyuka úgy látja, hogy az átszervezés nem volt logikus, ha az az érzése, hogy csak miatta volt, vagy nem is volt, csak azt mondják, hogy elküldhető legyen? Sajnos vannak munkáltatók, akik így próbálnak meg indokot kreálni az elbocsátáshoz…

– Fontos kiemelni, hogy a jogszerű felmondást sem méltányosságból, sem pedig olyan körülményekre tekintettel nem lehet hatálytalanítani, melyek a munkaügyi jogvita keretén kívül esnek. Hogy mit is jelent ez? Röviden azt, hogy az átszervezésre alapított felmondásnál nem lehet vizsgálni az átszervezés célszerűségét, illetve azt sem, hogy a munkáltató miért az adott munkavállaló munkaviszonyát szüntette meg, és miért nem másét. Tehát hiába gondolja úgy az anyuka, hogy az újonnan létrehozott vállalati struktúra nem hatékony, vagy pont nem a felesleges munkaköröket szüntették meg.

– Köszönöm a választ, néhány nap múlva tovább boncolgatjuk az átszervezést, mégpedig arról (is) fogunk beszélni, hogy hogyan bizonyíthatja egy anyuka, hogy valójában nem is szűnt meg a munkaköre… érdemes velünk tartani!

(photo by Colin Kinner)

Szeretnél jobban érteni a munkajoghoz? Tudni akarod, milyen változásokat hoz az új Mt.? Iratkozz fel az ingyenes munkajogi hírlevelemre! KATT IDE!

 

Ajánlott bejegyzések:

84 hozzászólás

 1. Segítségedet szeretném kérni.
  2009. júl. 1.-én született a kisfiam, 2009.05.29.-től maradtam itthon. Előtte részarányosan a szabadságaimat kivettem. Most júliusban jár le a 3 év, és egyszerűen nem tudom kiszámolni, hogy mennyi szabadság jár, mikor kell visszamennem dolgozni. A főnököm visszavár, de sajna a könyvelő sem segít sokat ebben az ügyben. Ki tudnád számolni, hogy mikor kell mennem dolgozni? Napi 8 órában dolgoztam. Én 1982-ben születtem. Nem szeretném, hogy elvesszenek a szabadságaim, szerintem a könyvelő erre hajt, vagy csak lusta.
  Előre is köszönöm a segítséged!!!!!!!!

  • Kedves Éva!

   Nemrég került fel a blogra több olyan post, amiben lépésről lépésre leírom, hogyan tudja minden anyuka kiszámolni maga a szabadságát, idelinkelem neked őket, olvasd el mindegyiket alaposan, s utána te magad is ki fogod tudni számolni a neked járó szabadságokat.
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/hogyan-szamoljam-ki-magam-a-szabadsagomat-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsag-kivetele-gyedgyes-utan
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsagok-kivetele-es-a-gyes-kapcsolata-tudnivalok-a-szabadsagrol-3-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozalkalmazottak-szabadsaga-tudnivalok-a-szabadsagrol-4-resz
   Hidd el, nagyon könnyű, vegyél elő egy papírt, tollat, számológépen, egy naptárt, és néhány perc alatt megvagy vele. Kezd az első cikkel, ez írja le, hogy mely időszakra jár neked szabi, hogy tudod az alapszabadságodat és a pótszabadságokat kiszámolni, a második a kivétel szabályait adja meg, a harmadik azt, hogy a ha még a baba 3 éves kora előtt mész vissza, a GYES-t hogyan érinti a szabi kivétele / kifizetése, és a negyedikben pedig a köztisztviselőkre vonatkozó dolgokat találod.
   Olyan, hogy a könyvelő nem akarja kifizetni, nincs, ezekre a szabadságnapokra jogod van, ne izgulj, meg kell kapnod. Amúgy találsz a nyomtatványminták között egy olyan nyilatkozatot, ami a fizetés nélküli szabadság megszüntetéséről szól (ha valaki a 3 év lejárta előtt szeretne visszamenni), ebben van egy olyan rész, amiben az anyuka kéri, hogy a munkáltató tájékoztassa őt a szabadságnapok számáról. Keresd elő ezt a nyilatkozatot, másold ki ezt a részt, és írj egy levelet a főnöknek, vagy a könyvelőnek, hogy tudod, hogy júliusban lejár a 3 éved, és már most szeretnéd megtervezni a visszatérésedet jó előre, gyermek elhelyezése miatt is tudnod kell, hogy mivel kalkulálj (bölcsis, ovis beszoktatás, stb….), így kéred, hogy tájékoztassanak írásban, hogy hány szabadságnap jár neked, s ezt hogyan tudod kivenni (ide szúrd be a kimásolt, hivatalosan megfogalmazott részt). Ezt add fel tértivevényesen, ezt már nem lehet nem figyelembe venni 🙂
   Sok sikert!

   Ági

   • Kedves Ági!

    A segítségedet kérném! 2006.12.01.-től vagyok állományban a cégnél, ahonnan 2007 márciusában elmentem szülni, azóta megszületett a második lányom is. 2012.07.28.-án 3 éves lesz a kisebbik lányom, így megszűnik a gyes. A cég eközben abbahagyta a működését, de még létezik a Kft. A tulajdonosok visszamentek taiwan-ra. Én a könyvelővel beszéltem január környékén, akkor még elérhetőek voltak a tulajok, és közös megegyezést ajánlottak fel. Én ezt nem fogadtam el. Június elején írtam emailt a tulajdonosnak, hogy mi legyen, de nem válaszoltak, és már a könyvelő sem tudja elérni őket. Mit tudok tenni? Érdemes-e feljelentenem Őket, és ha munkaügyi jogászhoz fordulok, az nekem milyen költséget jelentene? És addig mi lesz velem? El tudok menni munkanélkülire?
    Az idő rövidsége miatt várom mielőbbi válaszodat!
    Köszönöm segitségedet!

    • Kedves Tímea!

     Javaslom, hogy azonnal fordulj egy munkajogászhoz, aki segít az ügy elindításában. Van ingyenes jogi segítség is, a http://www.jogpontplusz.hu honlapon találod meg a helyi irodákat, itt tudsz telefonon időpontot egyeztetni (röviden vázold, hogy mi az ügyed, hogy biztosan jó kezekbe kerülj), s az összes iratoddal (munkaszerződés, esetleges korábbi levelezés, egyéb bizonyíték) személyesen kéne megbeszélni a továbbiakat. Ha a GYES megszűnik, mivel a Kft. még létezik, s te be vagy jelentve (legalábbis reméljük), így nem kaphatsz álláskeresési járadékot, ezért is kellene mihamarabb konkrét jogi lépéseket tenned, ráadásul a GYES lejártával a biztosítási jogviszonyod is megszűnik (erre is figyelj majd, ha esetleg beteg leszel!!!)
     Kérlek, gondolj bele, hogy egy 10-20 ezer forintos költség, amit mondjuk egy ügyvédnek kifizetsz egy konzultációért, többszörösen megtérül, ha sikeresen “behajtjátok” a neked járó összegeket! Tudom, hogy GYES után nem veti fel a pénz az átlag magyar anyukát, de 5 év után 2 havi végkielégítés, + a felmondási időre járó bér, s a bent ragadt szabadságok nem kis összeg…
     Sok sikert, ha gondolod, szívesen várom, hogy megírd, mi lett a vége, vagy mik a fejlemények.
     Üdv:

     Ági

 2. Kedves Ági!
  Segítségedet szeretném kérni a munkahelyemre való visszatéréssel kapcsolatban.
  Kisfiam augusztus 5-én lesz 2 éves és aug 1-ével lépek újra munkába, amiről még januárban tájékoztattam a munkáltatómat. Először kiveszem a felgyülemlett szabikat, így az első munkanapom szeptember 17. lesz. Kértem a munkáltatómat, hogy küldjék el hogyan változott távollétem alatt a béren kívüli juttatások rendszere, munkába járás támogatása stb., de erről semmi tájékoztatást nem kaptam, van esetleg erre valami határidő ill. kötelezettség a munkáltató részéről?
  A munkakörömmel kapcsolatban azt a választ kaptam, hogy a régi pozíciómban más van, azt nem kaphatom vissza és a csapatban sincs hely, várjak türelmesen és egy másik osztályon keresnek nekem helyet és ezzel egyidőben küldtek egy levelet, hogy hivatalosan tájékoztassanak nincs részmunkaidős lehetőség a cégen belül és kérik irjam alá, küldjem vissza, hogy ezt tudomásul veszem és elfogadom. Eddig még nem is kérvényeztem a részmunkaidőt, bár tudtommal, ha ezt megtenném az új Mt. szerint kötelesek lennének részmunkaidős helyet biztosítani, mivel júli 1 után megyek vissza dolgozni. Jól gondolom?
  A pozícióval kapcsolatban azt kérdezném, hogy mennyire ragaszkodhatok a régi helyemhez, akár a konkrét munkakörhöz vagy csapathoz? A pozim létezik, a neve és a munkaköri leírás is ugyanaz, csak más végzi a munkát.Arra vonatkozóan van valami szabály, hogy legkésőbb mikor kell tájékoztatniuk a felajánlott pozícióról?
  Másik kérdésem, hogy közben elkészítettek a cégnél egy kismamákra vonatkozó szabályzatot, amit e-mailen el is küldtek. Ebben az szerepel, hogy a részmunkaidőre vonatkozó kérést 6 hónappal a tervezett munkába állás előtt kell igényelni és a cég megfontolja a lehetőséget, de nem kötelezhető a részmunka biztosítására. Ez szerintem nincs összhangban az új Mt-ben foglaltakkal. Ilyenkor mit tehetek, egy belső szabályzat felülírhatja a törvényt? (úgy tudom a törvénytől csak a munkaválalló érdekében szabad eltérni)
  Utolsó kérdésem az lenne, ha visszamegyek aug 1-től szeptember 16-ig szabin leszek, 17-től részmunkaidőben dolgoznék. Természetesen szabijaimat nem részmunkaidős bérben szeretném megkapni. Csinálhatom azt, hogy aug 1-től lemondok a fizetés nélküli szabiról, de csak szeptember 17-től kérem a részmunkaidőt?
  Előre is köszönöm a válaszokat.
  Betti

  • Kedves Betti!
   A törvény úgy rendelkezik, hogy a távollét megszűnését követően kell, hogy a munkáltató ajánlatot tegyen a munkavállaló számára a munkabér módosítására. Ha te tehát még fizetés nélkülin vagy, akkor nem kell még feltétlenül tájékoztatniuk, bár illene, ha már úgyis közölted, visszamész. A régi munkaköröd, ha megvan, kérheted, hogy abba vegyenek vissza, az, hogy ő valakit felvett a helyettesítésedre, nem indok, ráadásul igen előre közölted a visszatérésedet, így arra sem hivatkozhat, hogy nem tudott felkészülni a fogadásodra… A visszatérés azonban nem olyan egyszerű július 1-jétől, hiszen lesznek esetek, amikor nem védett a dolgozó, kisgyerekes anyuka, tehát a „határok feszegetését” attól kell függővé tenned, hogy ennyi esélyed van arra, hogy elküldenek. Ha nagy a cég, és biztosan lenne neked valamilyen munkakör, nem indokolhatják meg a felmondást azzal, hogy megszűnt a korábbi munkaköröd, osztályod, és semmilyen másik végzettségednek, gyakorlatodnak való munkakört nem tudnak felajánlani, akkor nem vagy nagy veszélyben, s nem kell túl nagy, számodra hátrányos kompromisszumokat sem kötnöd.
   A részmunkaidős nyilatkoztatás így első olvasatra eléggé aljas húzásnak tűnik, semmiképpen ne írd alá, s ne küldd vissza. Július 1-jétől kötelező a részmunkaidőre irányuló foglalkoztatást megvalósítani, ha a munkavállaló kéri, így semmiképpen ne írj alá efféle nyilatkozatot. Amúgy ez a belső szabályozás is jogellenes, az új Mt. kimondja, hogy ettől csak a munkavállaló javára lehet eltérni, hátrányára nem.
   Ha visszamész augusztus 1-jétől, akkor kiveszed a szabikat a régi munkaszerződésed szerint (8 órában), s mikor ténylegesen felveszed a munkát, akkor kell a munkaszerződésedet határozott időre, a gyermek 3 éves koráig részmunkaidősre módosítani. Ha hamarabb próbálkoznak meg vele, ne hagyd magad, hiszen így a szabik alatt kevesebbet kapsz. Az a legbiztosabb, ha írásban, tértivevényes levéllel még egyszer megerősíted, hogy akkor a korábban írtak szerint augusztus 1-jétől megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, visszatérsz, kiveszed a szabadságokat, melyek az akadályoztatásod alatt összegyűltek, s kéred szeptember 17.-étől a részmunkaidős foglalkoztatásodat 3 év alatti gyermekedre való tekintettel, annak 3 éves koráig.
   És aztán várj, hogy mit reagálnak 🙂
   Sok sikert:

   Ági

   • Köszi Ági! Megírtam a hivatalos levelet, és várok 🙂
    Még azt kérdezném, hogy a részmunkaidő mértékét és a ledolgozott órák elosztását mennyire határozhatja meg a cég és mennyire én?. Pl. ha heti 24 órát szeretnék dolgozni ragaszkodhatok ahhoz, hogy ezt heti 3 nap alatt dolgozzam le vagy a munkáltató mondhatja, hogy neki más elosztásban jó? Köszi
    Betti

    • Kedves Betti!

     Az anyuka csak a napi munkaidő felének megfelelő tartamú időre kérheti a foglalkoztatást, tehát ha 8 órás voltál, akkor napi 4 órára. A napi 6 órát már nem kötelező a munkáltatód megadni, hiába kéred, bár megteheti, ha akarja. A munkaidő beosztása a munkáltató joga, így nem te döntöd el, hogy mikor szeretnél dolgozni menni, mely napokon, és hány órát, hanem ő mondja meg (gondolj csak bele, hogy mi lenne, ha minden munkavállaló akkor, jönne, menne, amikor neki jó :-)). Persze ha neked van valami preferált beosztásod, s az neki is megfelel, nem akadályozza a többiek munkáját, s a munkafeladataidat is el tudod látni ebben a munkarendben, akkor beleegyezhet, s módosíthatja a szerződésedet e szerint.
     Sok sikert!

     Ági

 3. Szia, Segítségedet szeretném kérni.
  Május 26.-ával letelik a gyed és a munkáltatóm felé már jeleztem, hogy szeretnék visszamenni dolgozni.
  Beszéltem a főnökeimmel és (bár még várom az egyiktől a választ) kaptam egy olyan ajánlatot, hogy vissza mehetnék egyik nyugdíjba vonuló kolléganőm helyére, de 3 műszakba…
  A párom 12órázik ebből már adódik, hogy néha az éjszakáink fedésben lennének, tehát ez nem jó.
  Viszont mást nem “tudnak” ajánlani, pedig még az adminisztratív munkakörömről is hajlandó vagyok lemondani.Az indok létszámstop….
  Igaz az, hogy ha nem tudnak munkát biztosítani számomra akkor állásidőt kell fizetniük míg vissza nem tudnak venni…akár a gyes leteltéig?
  Mert a kedves bérszámos hölgyike azt mondta mikor betelefonáltam, hogy mi a teendőm ha vissza szeretnék menni, hogy meg kell kérdeznem, egyáltalán vissza vesznek e, mivel még hátra van a gyes és megtehetik, hogy nemet mondanak….
  Sosem folytam még bele jogi dolgokba, de pénzből élünk és azt hiszem most nem fogom hagyni magam.
  Köszönettel :
  Gina

  • Kedves Gina!

   A jelenlegi szabályozás szerint a fizetés nélküli szabadságot megszüntető – és ezt időben előre jelző – anyukát a munkáltató köteles foglalkoztatni, s vagy az eredeti munkakörébe visszavenni, ha az még létezik – függetlenül attól, hogy a távolléte idejére ő mást vett fel oda – vagy ha nem tudnak másik munkakörben megállapodni, akkor állásidőt köteles fizetni neki. A felmondási védelem ugyanakkor védi az anyukát a munkáltatói rendes felmondás ellen a gyermek 3 éves koráig. Az adminisztratív munkához képest a 3 műszakos beosztás – gondolom gyárban – elég nagy különbség, ezt szerintem nem kell elfogadnod, hiszen jelentősen hátrányos számodra, a körülményekre való tekintettel: korábbi irodai beosztással járó munkarend és munkaidőtől jelentősen eltér a 3 műszakos munkarend, s ez családi helyzetre tekintettel sérelmet jelent neked. DE! Július 1-jétől változik a törvény, erről többet a fenti postban, illetve annak második részében olvashatsz. A lényeg, hogy vannak olyan esetek, amikor elküldhet felmondással a gyermek 3 éves kora előtt is, tehát ha tényleg nem tud visszavenni a régi munkakörbe (mert az pl. megszűnt, vagy az egész osztályt leépítették), s nem tud a végzettségednek, gyakorlatodnak megfelelő másikat biztosítani, felmondhat. Az, hogy ennek mennyi az esélye, nem tudhatom, a részletektől, a többi tényezőtől függ: hány fős a cég, milyen üres munkakörök vannak, valóban nem tud-e visszavenni a régi munkakörbe, vagy csak nem akar, van-e másik üres admin állás, vagy csak elijesztésként ajánlották a 3 műszakosat…
   Próbálj meg a fentiekről információt szerezni, volt kolléganőktől, és ha úgy látod, hogy inkább ijesztgetés van mögötte, mint valós, a munkáltató működésével, gazdasági helyzetével összefüggő ok, akkor írásban jelezd a visszatérésedet, de ebben az esetben arra is készülj fel, hogy talán nem adják ilyen könnyen magukat, s lesz még egy-két boksz meccsetek… 🙂
   Sajnos ez így megy…
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Ágnes,

  Pedagógus vagyok.
  Több kérdésem is lenne.
  1.Kötelezhet-e a munkáltatóm arra, hogy GYES alatt vegyem ki az összegyűlt szabimat?
  2. Kötelezhetnek e arra, hogy az őszi, téli, illetve tavaszi szünetben vegyem ki a maradék szabim?
  3.Átvihetem-e a következő évre a szabit bármilyen jogcimen? (Mivel tanitok, szorgalmi időben nem jó ha megszakad a munka…)

  Előre is köszönöm a válaszodat,

  Alexa

  .

  • Kedves Alexa!

   Nem teljesen értem az első kérdésedet, hogy érted azt, hogy GYES alatt? Ha a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadságra gondolsz, akkor ez alatt biztosan nem veheted ki a szabadságokat, hiszen fizetés nélküli szabadságot igényeltél, s ez ütközik a fizetett szabadságok kivételével, ha pedig úgy érted, hogy a fizetés nélküli szabi után, azt megszakítva visszatérsz dolgozni GYES mellett részmunkaidőben, akkor bizony a korábbról bent ragadt szabadságokat a munkáltatódnak ki kell adnia. A szünetekről a következőket írja a kormányrendelet:
   11. § (1) A pedagógusnak az iskolában az őszi, a téli és tavaszi szünet munkanapjai tanítás nélküli munkanapok.
   2) A pedagógus szabadságát – a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság kivételével – elsősorban a nyári szünetben, óvodákban a június 1-jétől augusztus 31-ig tartó időszakban kell kiadni. Ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki, akkor azt az őszi, téli vagy a tavaszi szünetben, a szünet munkanapjait meghaladó szabadságnapokat pedig a szorgalmi időben, illetve a nevelési év többi részében kell kiadni.
   Az Mt. jelenlegi szabályozása szerint a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni, ennek minősül az is, ha szabadság megszakítás nélküli tartama – az esedékesség évében történő megkezdése esetén – a következő évben jár le, és a következő évre átnyúló szabadságrész nem haladja meg az öt munkanapot. Kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a munkáltató működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok a te esetedben nem nagyon jöhet szóba, még ezek miatt lehet a szabik kiadását a következő évre áttolni, de ott is csak március 31.-ig, KSZ-ben június 30.-áig. Július 1-jétől lesz még egy plusz bekezdés, ez még nem lépett hatályba: A munkáltató – a felek megállapodása alapján – a szabadság egyharmadát az esedékesség évét követő év végéig adja ki. Így talán ha erről meg tudtok egyezni, átviheted az azévi szabi egy részét, de az elmúlt években felhalmozottat ki kell adnia törvény szerint.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági,

    Köszönöm a választ! Meglátjuk hogyan tudunk megegyezni!

    Üdv,
    Alexa

 5. Kedves Ági!
  Tegnap jártam a munkahelyemen, mivel szeretnék visszatérni a munkavilágába. Lányom 18 hónapos. Közölték velem, hogy ugyan a pozícióm jelenleg üres, de az új igazgató nem Velem kíván együtt dolgozni, így nem tudnak munkát adni a részemre. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy már nem is szívesen mennék vissza a céghez. Van arra valamilyen lehetőségem, hogy kérjem a lányom 3. életévéig fizessék ki a járandóságomat és váljunk el egymástól békével? Május 16.-án jelentettem be először írásban a visszatérési szándékomat. A 60 napot meg kell várnom? Már csak azért is mert július 1-től történő változások miatt nem szeretném, ha bonyolódna a helyzet. Segítségedet köszönöm.

  • Kedves Tina!

   Ez a helyzet nem olyan egyszerű. Ha jelezted a visszatérési szándékodat, akkor ez azt jelenti, hogy dolgoznod kell (ez a te kötelezettséged az Mt. szerint), s a munkáltatódnak foglalkoztatnia kell téged (ez meg az övé). Az tehát, hogy most már mégsem akarsz itt dolgozni, számukra nem elfogadható érv a részedről. Elsődlegesen a korábbi munkakörödben kell újra foglalkoztatniuk – pláne, ha az jelenleg is üres – vagy megállapodhattok más munkakörben is, de ehhez a te beleegyezésed is kell. A törvény úgy szól, hogy a munkáltatónak legkésőbb a jelzéstől számított 60 nap múlva kell foglalkoztatnia a visszatérő anyukát, tehát nem tudod sürgetni, ha ők nem akarják hamarabb. Ha nem tudnak munkát adni a részedre, a jelenlegi szabályozás alapján állásidőre járó bérre vagy jogosult, amit a szabadságok kiadása után havonta kell megkapnod. De július 1-jével jön az új Mt., ami már lehetővé teszi bizonyos esetekben – ahogy a fenti cikkben is olvashatod – az anyuka elküldését a gyermek 3 éves kora előtt is, ha nem veszi igénybe a fizetés nélküli szabadságot. Azonban ha a te korábbi munkaköröd megvan, s üres, azaz vissza is vehetnek ugyanoda, akkor úgy vélem, nem küldhetnek el, hiszen az, hogy az új főnök nem veled akar dolgozni, nem a törvényben megfogalmazott munkáltató működésével összefüggő ok, nem átszervezés, nem munkakörmegszűnés, hanem csak egyéni ízlés dolga. Ilyen értelemben tehát véleményem szerint továbbra is vagy foglalkoztatnak (vagy az eredeti, vagy másik munkakörben, amibe te is beleegyezel), vagy állásidőre járó bért fizetnek. De azt, hogy a 3. életévig fizessenek ki, nem kérheted semmilyen törvényre hivatkozva, ilyen sehol nincs leírva. Persze ha meg tudsz egyezni velük, akkor van esélyed a teljes összeg kifizetésére, de nem hiszem, hogy erre hajlanak. Ez igen jelentős összeg, így szerintem inkább arra játszanak, hogy van július 1-je után megpróbálnak felmondani neked, vagy csak el akarnak ijeszteni, hogy ne gyere vissza, maradj továbbra is odahaza. Ha mégis, akkor meg vagy fizetik az állásidőt egy ideig, vagy azonnal kínálnak valami másik munkakört…
   Sajnos nem tudsz mit tenni, kivárod a szabikat, majd a szabik vége előtt újra egyeztetsz velük (ha lehet írásban is tedd meg, ne csak szóban), hogy várod a további teendőkről a tájékoztatást, mikor kezdesz a régi munkakörödben, vagy ha nem tudnak foglalkoztatni, kéred, hogy az állásidőről írásban tájékoztassanak.
   Nem lesz könnyű menet, készül fel!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm a gyors választ. Arra számoltam, hogy nem lesz egyszerű. De így már tudom, hogy mit csináljak. Írásban jeleztem, hogy mit beszéltünk meg. Ha jól értettelek akkor július 16 után szabadság, ami addig jár és utána, ha nem tudnak pozíciót adni, akkor állásidő fizetésének kérése. A munkámat imádtam, kicsit munkamániás voltam. Csak az a helyzet, hogy olyan helyre ahol nem a teljesítmény a lényeg, hanem … , oda nem szívesen megyek már vissza. Az új vezető pedig hozta a saját sleppjét.
    Most akkor várok és figyelem a változásokat.
    Üdv:
    Tina

    • Kedves Tina!

     Igen, várd ki a szabik végét, és utána meglátjuk, mi lesz. Elsődlegesen arra kéne törekedni – tudom, hogy a korábban írtak alapján nem ez tűnik jelenleg a legjobb lépésnek – hogy dolgozz, mert ha állásidőre vesznek, az sajnos nagyon nagy költség (ahhoz képest, hogy semmit nem dolgozol, de fizetnek neked), így a tapasztalat az, hogy elég hamar megpróbálnak ilyenkor megszabadulni az anyukától. Ha dolgozol, talán rájönnek, hogy hasznos vagy nekik, és kialakulhat az új főnökkel is egy jó munkakapcsolat. Persze ha nagyon nem megy, nem kell erőltetni, hiszen napi állandó stresszben nem lehet jó munkát végezni, arról nem is szólva, hogy valószínűleg hazavinnéd a feszültséget…
     Meglátjuk, sok sikert!

     Ági

     • Kedves Ági!

      Köszönöm a válaszod, bár nem tudom miért csak most sikerült megtalálnom.De megvan és ez a lényeg. A leírtak alapján jártam el, ahogy javasoltad. Úgy néz ki, hogy találtam egy pozíciót házon belül és a vezetővel már beszéltem is, hogy szeretnék vele dolgozni. Annyiban maradtunk, hogy Ő örülne neki. A kérdés csak az, hogy a védettségem a lányom 3. évéig így is megmarad vagy mivel itt lesz 3 hónap próba idő ez elvész. Nem attól félek, hogy nem tudok jól teljesíteni, mert optimista lévén biztos menni fog, csak azért a mai gazdasági helyzetben sajna semmi nem biztos. Illetve a bérezés szempontjából a csapathoz fogják igazítani a béremet vagy marad a szülés előtti, ami szerintem magasabb? Segítségedet előre is köszi.
      Olyan jó, hogy vagy nekünk!!!! 🙂
      Üdv: Tina

      • Kedves Tina!

       A válaszok mindig ott vannak közvetlenül a kérdések alatt, érdemes megjegyezni, hogy melyik bejegyzéshez írtad, vagy elmenteni magadnak az oldalt. Örülök, hogy úgy néz ki, találtatok egy másik állást neked, de vigyázz, ha ugyanannál a munkáltatónál van ez az állás, nem köthetnek ki próbaidőt, ez jogellenes!!!! És sajnos sokan próbálkoznak ezzel…
       A bérezésed az új munkakörhöz fog igazodni, mivel új munkaköröd lesz, új feltételekkel. Ha korábban többet kerestél, az sem számít ilyenkor.
       Köszönöm a kedves szavaidat, jól esik 🙂
       Üdv:

       Ági

       • Kedves Ági!
        Csak egy kérdésem maradt válasz nélkül. A védettségem marad a lányom 3. életévéig, ha más lesz a munkaköröm?

        Köszike. Szép napot.

        Tina

        • Kedves Tina!

         Az a teljes védettség – ha dolgozol újra – ami a korábbi Mt-ben volt, megszűnt, nem vagy minden esetben védve a felmondás ellen, mindegy, hogy milyen munkakörben (korábbiban, vagy újban), vagy milyen munkaidőben (teljes vagy rész) dolgozol. Ha időközben – mondjuk 3 hónap múlva – fellép egy szervezeti változás, és a te pozíciódat is érinti, mondjuk megszűnik az az osztály, aminek a vezetőjével dolgozol, s nincs másik neked való állás, elküldhetnek. Ez innentől kezdve minden anyuka felett ott lebeg, kinél nagyobb, kinél kisebb eséllyel. Minél biztosabb, hogy az adott munkakör nem szűnik meg, minél nagyobb a cég, s ezáltal sok-sok más egyéb, betölthető állás van, annál nehezebb a kisgyermekes anyukát kitenni, s fordítva…
         De ha közösen találtatok egy új állást, szerintem nézz pozitívan a jövőt, igyekezz minél jobban dolgozni, bizonyítsd, hogy érdemes megbízni benned, s egy anyuka is lehet jó munkaerő :-)!
         Üdv:

         Ági

         • Kedves Ági!
          Köszönöm a válaszod. Igazából ez csak azért volt kérdés, hogy alaposabban felkészült legyek. Pénteken 13.-án 13 órára megyek a meghallgatásra ( nem vagyok babonás 🙂 )És ha minden az elképzeléseim szerint történik, akkor aug. 28.-ától dolgozom. Általában pozitívan gondolkodom, de az utóbbi időben sok rosszat hallani, ezért gondolom, hogy nem árt ha az ember felkészülten megy. Ráadásul, ha van egy ilyen jó kis segítsége mint Te akkor pedig miért ne éljen vele. A 10 parancsolatodban is volt bőven olyan pont amit nagyon érdemes megfogadni és betartani. Köszönök mindent. Üdvözlettel: Osoha Tina

          • Sok sikert, állj hozzá pozitívan, hidd el, az sokat tud segíteni! Ha látják rajtad az akarást, a lelkesedést, akkor sokkal jobb lesz a megítélésed 🙂
           Üdv:

           Ági

 6. Kedves Ági!

  A kisfiam június 16-án tölti be a 2. életévét és utána csak a gyes jár. Ezért felvettem a kapcsolatot a céggel ahol dolgoztam hogy szeretnék visszamenni dolgozni. Azt mondták hogy (gondolkozzak a közös megegyezésen) elmondtam hogy milyen összegre gondoltam. Egy hét múlva felhívtam a főnökömet azt mondta hogy vissza vennének. Ennek nem nagyon örültem, számítottam az összegre, nem nagyon szeretnék visszamenni mert nagyon messze van a lakhelyemtől, későn érnék haza és a kicsit sem tudnám vinni a bölcsödébe. Hétfőn be kell menjek a céghez, hogy megbeszéljük hogy mi legyen. Kérdésem az lenne hogy ha vissza vesznek kiadják a szabadságot ami 37 nap, június 16-a után, ezek után vissza megyek dolgozni akkor három hónap után kirúghatnak???( Ettől félek ha visszamegyek, az új törvény miatt)És mi van ha közbe teherbe esek akkor is kirúghatnak, vagy köteles foglalkoztatni? A cég nem áll valami stabil lábakon, folyton kirúgnak valakit, nem tudom engem miért akarnak megtartani :). A kérdésem az lenne mennyire vagyok védett?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Kinga

  • Kedves Kinga!

   A július 1-jével hatályba lépő Mt. változások után lesz olyan eset, amikor egy anyukát, aki nem veszi igénybe a fizetés nélküli szabadságot, elküldhetnek felmondással – ahogyan erről a fenti cikk is szól. Elméletileg igen, elküldhetnek felmondással, de nem bármilyen indoklással, csak ha a törvényben írtaknak megfelel, de az, hogy először közössel akartak megválni tőled, nem túl jó előjel. Ha mégis dolgozni kezdesz, kérheted a részmunkaidős foglalkoztatást, ez július 1-je után kötelező lesz a munkáltatóra nézve, s így például a bölcsibe hamarabb odaérsz… Ha időközben várandós leszel, csak akkor vagy védve a felmondás ellen, ha a munkáltatód tudomására hozod az állapotodat, mielőtt ő a felmondást közölné.
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ágnes!
  Megerősítés szeretnék kérni, hogy jól értelmeztem e a dolgokat az olvasottak alapján.

  Kisfiam augusztus 1.én tölti a 2 életévét. A munkáltatomnak jeleztem hogy 6 órás munkára szeretnék visszamenni dolgozni.Nincs is akadálya, széndéknyilatkozatot is adott.

  Gyest nem igénylek augusztus 2.tól hogy a bent ragadt szabijaimat kiadják, és ha az letelt akkor 6 órás munkaviszony plussz gyes igénylés.
  A bérszámfejtésen azt mondták erre nincs lehetőség, mert a gyerek nincs 3 éves, majd ha betölti akkor adja ki a szabimat, addig határozott idejű 6 órás szerződést kötne.
  Kinek hidjek? Ha megkötöm a 6 órás szerződést gyes mellett akkor mi lesz a 8.órás határozatlan idejű szerződésemmel?

  Elméletileg ha nem igénylek gyest augusztustól akkor ki kell hogy adja a felgyülemlett szabijaimat, és ha az letelt akkor 6óra plussz gyes? Elméletileg ez így van?!

  Vagy visszamegyek 6 órába és gyest igyénlek auguszustól, de akkor jövő auguszusban leszek 40 nap szabin amit remélhetőleg nem a 6 órás béremre adnak ki!

  Vászlát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Liza

  • Szia Liza!

   Amit a bérszámfejtő mond, abba nem vagy köteles belemenni. Ha egy anyuka dolgozni akar gyerek mellett, akkor két lehetősége van, vagy megszünteti a fizetés nélküli szabadságát, és az eredeti, korábbi jogviszonya újra aktívvá válik, ekkor a bent ragadt szabadságokat a munkáltatónak ki kell adnia törvény szerint. A másik verzió, hogy egy másik jogviszonyt létesít az anyuka és ugyanaz a munkáltató, de ekkor a szabikat – mivel az anyuka nem az eredeti jogviszonyát folytatja újra aktívvá válva – nem köteles kiadni a munkáltató. Azonban nem ők döntik el, hogy melyik legyen, erre nem kényszeríthetnek. Ha amúgy neked így is jó, belemehetsz, de így nem kapod meg most a szabikat 8 órás kifizetéssel, de cserébe a GYES-t sem kell lemondanod. Ez egy másik munkaszerződést jelent, aminél figyelj, hogy csak a gyermeked 3 éves koráig kössétek, határozott időre, így ha ennek vége, a régi szerződésed lép életbe, s újra a régi 8 órás szerződésed szerint kapod a szabikat, amik bent ragadtak. Remélem, érthetően írtam le 🙂
   Szóval nem kötelezhetnek arra, ami nekik tetszik, ha neked az nem felel meg.
   Gondold át, hogy melyik jobb neked, mire van szükséged. (Amúgy amit az elején leírtál a szabik kiadásáról, GYES lemondásáról, teljesen helyes, jól értetted :-))
   Üdv:

   Ági

 8. Kedves Ágnes!

  Tanácsodat szeretném kérni a következőkben:

  Jelenleg GYES-en vagyok kisebbik fiammal ami 2012.július 21.-én letelik.Nagyobbik fiam 2007-ben született,vele már 2006-tól táppénzen voltam veszélyeztetett terhesként.
  Sajnos a mostani munkahelyemre nem vesz vissza a főnököm,hivatkozva arra,hogy nincs hely.Ezt bejelentette április végén amikor jeleztem szóban,hogy szeretnék visszamenni a GYES lejárta után dolgozni.

  Utánanéztem a dolgoknak,sok helyen olvastam mindenképpen írásban is érdemes jelezni a visszatérési szándékomat.
  Sajnos az új Munka Törvénykönyve sok változást hoz,de semmiképpen nem szeretnék rosszul járni.
  A felgyülemlett szabikat mikortól köteles a munkáltató kiadni?
  Ha a 30 napos felmondási védelem megszűnik akkor a szabadság lejártával elküldhetnek?Vagy akkor is majd a közös megegyezéssel való felmondásra játszanak?
  Mit tehetek mit tanácsolsz?

  Válaszod előre is köszönöm!

  Ági

  • Kedves Ági!

   Amennyiben a munkáltatód nem tud a GYES lejárta után foglalkoztatni, megfelelő indok esetén ezt megteheti, amennyiben ez valós, és okszerű, azaz tényleg összefügg az általa vázolt, valóban fennálló indok azzal, hogy nem tud neked munkát adni. Ebben az esetben munkáltatói felmondással megszüntetheti a munkaviszonyt, de ezt minden esetben csak indoklással, írásban teheti meg. A bent ragadt szabadságokat ilyenkor nem kiadni kell, hanem pénzben is megválthatja, azaz nem kell, hogy addig állományban tartson, míg a szabikat ki nem adja (ki nem veszed), hanem a fizetés nélküli szabadságot követő napon közölheti a felmondást veled. A munkaviszonyod megszüntetésekor már az új Mt. lesz hatályos, azaz nincs már 30 nap, azonnal közölheti a felmondást veled. Persze ebben az esetben is jogosult vagy a felmondási időre járó bérre (ezt nem keverheti össze a szabikkal, azaz mindkettőt meg kell kapnod), és a munkaviszonyban töltött évek számától függően végkielégítésre is. Közös megegyezést nem vagy köteles aláírni, nem kényszeríthetnek rá!
   Még egy dolog, amit olvasok a leveledben: egy gyakori tévedés, hogy a GYES után visszatérő anyukák azt hiszik, nekik is írásban kell jelezni a visszatérést. Ez csak azokra vonatkozik, akik a GYES lejárta előtt térnének vissza – hiszen a munkáltatónak az ő visszatérésükre külön kell felkészülni –, akinek lejár a GYES-e nincs is más választása, vissza KELL mennie dolgozni, így ezt előre nem kell jelezni, s ezt a munkáltató sem kérheti, erre nem hivatkozhat. Persze, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne előre tájékozódni, érdeklődni…
   Én a helyedben először is megvárnám, hogy mi az indok, megnézném, hogy mennyire valós, mennyire állná meg a helyét egy per esetén. Ha tényleg nem tud visszavenni, akkor nincs mit tenni, ez van. De közöst csak akkor írnék alá, ha legalább azt, de inkább kicsit többet kapnék, mint felmondás esetén. Nemrég megjelent erről egy cikk, ide kattintva tudod megnézni, mikor tanácsos a közös megegyezést aláírni.
   Sok sikert!

   Ági

 9. Kedves Ági!
  Megköszönném ha elmondanád a tanácsod ill.véleményedet arról amit leírok.
  Írásban jeleztem a munkáltatónak hogy a júl.17-től dolgozni szeretnék és leírtam azt is hogy akár részmunk.-ben vagy teljes munkaid.-ben is.A munkába állást követően viszont valamennyi szabadságnapra igényt tartanék mert kell a beszoktatáshoz a bőlcsödéhez.
  Erre ő a papír aljára annyit írt hogy 183-nap alatt adja ki a napokat és 2-műszakban tud munkát adni.
  Én 2-műszakban dolgoztam a szülés előtt de most nem tudtam elvállalni mert a bölcsöde 6-ig van nyitva és az ovi is.Ezt elmondtam neki a válasza: maradjak Gyesen és dolgozzak feketén vagy a másik naagy ötlet ,menjek el a Gyes mellett Cégen belül munkahelyet keresni.Ha találtam valamit akkor az áthelyezési kérelmet adjam majd be neki és a többi papírt is.Volna rá esze..áthelyezés…
  A kérdésem:ILYEN ESETBEN MIT TUDOK CSINÁLNI,LÉPNI?
  Az én szerződésem határozatlan idejű.
  -Nem köteles a régi munkakörbe visszavenni?
  _Ha nem tudom a felajánlott állást elfogadni akkor hátrány elvileg nem érhet,vagy igen?
  -Úgy tudom hogy júl.1-től a munkáltató köteles részmunkaidőbe foglalkoztatni ez így van?
  -Állóidő az én esetemben jogos ?
  -Most ott tartok hogy a Gyest intézem és nagyon várom a válaszokat…a további lépéseimhez.
  Köszönettel :N.Z.Dóra

  • Kedves Dóra!

   Nem írtad, hogy mi volt az eredeti munkaköröd, munkaidő-beosztásod, s ehhez képest mennyire más a most ajánlott. Ha a korábbi munkaköröd megszűnt, akkor hasonlót “illik” ajánlania a munkáltatónak, de mivel nem írtad, hogy mi volt a munkaköröd korábban, (hányan dolgoztatok ugyanolyan munkakörben egyedi volt-e, vagy tömegmunkakör a cégnél, mekkora a cég, hány fős…) és mi a most felajánlott munkakör, mennyire tér el a régitől, így nem tudok igazán ebben konkrét tanácsot adni. Kérlek, írd meg a részleteket. Ha esetleg létezik a munkaköröd, sőt éppen van is felvétel ilyen munkakörbe, akkor egyértelműen ki akarnak tolni veled, hiszen téged kéne visszavenni. De eme két felvázolt eset mellett számtalan másik létezik még, külön-külön jogkövetkezményekkel. Ha megírod, a részleteket, próbálok még segíteni ebben a kérdésben is.
   A szabadságok kiadására jelenleg valóban a 183 napos szabály igaz, de július 1-től módosul a törvény: “123. § (1) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. (3) A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az (1) bekezdésben meghatározottak szerint kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni.” Tehát nem tájékoztattak megfelelően arról, hogy hány napon belül kell kiadniuk a szabadságot.
   Arról, hogy ha valóban nem tud neked állást kínálni, vagy kínál, de te azt nem fogadod el, mi fog történni, milyen hátrány érhet, pont a fenti cikkben és annak második részében olvashatsz: adott esetben el is küldhetnek munkáltatói felmondással. Éppen azért, nem már nem köteles minden esetben foglalkoztatni a gyermek 3 éves koráig, nem számíthatsz állásidőre járó bérre sem, hiszen ha tényleg nem tud munkát adni, akkor miért is fizessen, ha jogszerűen megszüntetheti a munkaviszonyodat.
   A részmunkaidős foglalkoztatás július 1-től kötelező lesz, de csak 4 órában, nem 6 órában.
   A fentiek figyelembe vételével kéne döntened, hogy mit és hogyan fogadsz el.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági! nagyon köszönöm a választ természetesen megértem ha nem tudsz “rögtön vissza írni”
    Ne haragudj ha ezzel megbántottalak…
    fent olvastam hogy van egy kislányod :-)))
    És dolgozol is…
    Elolvastam a válaszod hát ez így elég gáz..
    Adok több infót hátha így van valami esély valamire…
    Magyar Postánál dolgoztam onnan jöttem el gyed-re is.Két műszakban dolgoztam mint Posta netes ü.i.
    Az a baj hogy a hiv.vezető szóban mondta el hogy hova akar rakni és nem írásban..
    A csekkes-oldalra ahol értékesíteni is kell a fiók bérlt.
    pedig csak levelek vannak.
    Ő azt mondja hogy azért nem vesz vissza a “helyemre”mert már van valaki (aki a vezérnek a rokona)
    és létszám stop is van.
    Ez mind szép és jó csak este 8-óra után nem lehet a gyerekeimért menni az óviba ill.bölcsibe!
    Kb.13-an dolgoznak a fiók bérleten most .Ez egy központi
    Posta,ahová pedig kerülnék abban a munka körben pedig sokan vannak.
    A “volt munkaköröm létezik hiszen ott dolgozik az 13 ember de hogy van oda felvétel az jó kérdés…
    itthonról én ezt nem tudom…:-))))
    Nekem az lett mondva hogy nem vehet vissza mert veszteséges a posta és ha vissza is venne akkor el kell hogy küldjön valakit miattam .
    Hát ebbe ki menne bele??
    Agyrém az egész!
    és nem látom a kiutat..itt vagyok 2-gyerekkel és ?????????
    De az érdekelne hogy ha se állóbér fizetést nem ad
    -sem részmunkaidős munkakört
    csak elküldhet felmondással ,agyrém.
    Én ezt így nem tudom elfogadni…
    Előre is köszi a következő választ!
    Üdv:N.Z.Dóra

    • Kedves Dóra!

     Nem haragszom, csak tényleg nem tudom azt vállalni, hogy 1-2 napon belül válaszolok, hiszen sorban állnak a kérdések, s kizárólag éjszaka tudok ezzel foglalkozni, vagy hétvégén.
     Köszönöm, hogy többet írtál, így kissé jobban átlátom a szituációt. Nos, alapvetően úgy kellett volna lejárnia a munkáltatódnak, hogy a távolléted idejére határozott időre szabadott csak volna felvennie a téged helyettesítő kollégát, s a te visszatértedkor az ő munkaviszonyát meg kellett volna szüntetni, hogy te visszakaphasd a helyedet. Ez nem újdonság, a korrekt cégek mind így járnak el. Persze ha nem akarnak anyukát foglalkoztatni, akkor könnyű azt mondani, hogy nincs üres munkakör. Eddig erre hivatkozva nem lehetett felmondani, de mától már igen… Szóval ha innen nézem, a munkáltatód nem járt el teljesen megfelelően, de mivel a legtöbb cég így csinálja, e miatt senki nem fogja elítélni őket 🙁
     A törvény azt mondja ki, hogy ha nem tud a képességednek, végzettségednek, gyakorlatodnak megfelelő másik munkakört felajánlani, vagy felajánlja, de te ezt elutasítod, akkor felmondhat neked. Ha mind a két munkakörben hasonlóak a végzettségbeli elvárások, és a feladatok, akkor nem jár el jogellenesen, ha ezt felajánlja neked, hiszen valójában el tudod látni ezt a munkakört is. S ha korábban is két műszakban dolgoztál, akkor ha az eredeti munkakörödbe kerülnél vissza, ott is két műszakban kéne dolgoznod… sajnos az, hogy ezt te nem tudod vállalni, nem köteles figyelembe venni, hiszen erre szól a munkaszerződésed is, azaz neked vállalnod kellene ezt a beosztást ez után is. A gond tehát nem a másik, új munkakörrel, hanem a munkaidő-beosztással van, de ez az eredeti munkakörödnél is így volt, nem? Szóval innen nézve korrekt az ajánlata. Azonban az, hogy a másik, eredeti munkakörödben a vezérnek az ismerőse van, ez elég vicces, vagy inkább szégyen, hogy erre hivatkozik… ez nem érv, legalábbis nem lehet érv egy munkajogi kérdésben.
     Dóra, az egyetlen lehetőségnek azt látom, hogy részmunkaidőben mész vissza, így esélyed van talán arra, hogy a munkaidő-beosztásod olyan legyen, hogy el tudj menni a gyerekekért. De csak a 4 órás munkaidőt kötelesek megadni, a 6 órásat nem, s azt is csak a kisebb gyermeked 3 éves koráig. Ha ekkor is olyan beosztást alkalmaz, amiről egyértelműen látszik, hogy téged akar hátrányos helyzetbe hozni (pl. délután 16-tól 20-ig-ig, holott a többiek, akik ugyanebben a műszakban vannak, 12-kor kezdenek), akkor érdemes az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulnod, ők segítenek, ha valóban diszkriminál a munkáltatód.
     Sajnálom, tudom, hogy kegyetlenül hangzik, de ha az eredeti szerződésed is ilyen két műszakos volt, akkor ezt kell újra vállalnod, vagy kérhetsz mást is, de azt nem köteles teljesíteni, bár illene figyelembe vennie a tisztesség és a méltányos mérlegelés szellemében a családi helyzetedet, s ennek megfelelően meghatározni a munkaidő-beosztásodat, pláne, hogy ennyien dolgoznak ott. Ha te lennél, meg egy másik kolléga csak, nem mindegy, hogy ki mikor jön munkába, és megy el haza, de 13 dolgozónál nem lehet gond megszervezni egy részmunkaidős dolgozót úgy, hogy az a neki megfelelő időben kezdjen és mehessen haza.
     Próbáld meg ezt átgondolni, s ha megfelel, kérd a részmunkaidőt.
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!
      :-)Köszönöm a gyors választ.
      Sajnos az a helyzet hogy döntetlen a meccs idáig..:-)
      Ugyanis hivatal vezető nem fog felmondani mert nem akar majd végkielégítést fizetni ennyire nem butus …
      Megpróbálhatom a részmunkaidőt megkérni újra erre hivatkozva hogy ez az új törvény..habár ő a visszatérési
      papíromra azt írta hogy csak a két műszakot tudja biztosítani mást nem.
      Szeretném meg kérdezni tőled hogy ha mégis valami csoda folytán megadja a részmunk.időt akkor is a felgyűlt szabadságaimat kb.71.nap először ki kell adnia,vagy így is az lép életbe amit írtál nekem az előző válaszodban..?
      Illetve felmondhat nekem a gyes alatt ha 4-órában dolgozom?
      Tudod az a baj hogy humánum az nincs benne mert félti a fenekét pedig van gyereke is..de nem érzi át más nyomorát
      hatalmat kapott és él vele…
      Viszont az érdekes hogy a munka t.k.ben olvastam hogy ha nem köteles a munkavállaló el fogadni a kínált munkát ha az hátrányt jelent neki…
      Előre is köszönöm válaszod:
      Dóra

      • Kedves Dóra!

       A részmunkaidő kötelező július 1-jétől az Mt. hatálya alá tartozó munkaviszonyokban, ha az anyuka kérvényezi, közalkalmazottaknál, köztisztviselőknél eddig is az volt. Ezt tehát nem ők döntik el, ha kéred, meg kell, hogy adják a gyermek 3 éves koráig. Először a szabikat kellene kivenni, s utána módosítani 8 órásról 4 órásra a munkaidőt. Az új szabályozás szerint 60 napon belül kell kiadnia szabit, már nem húzhatják szét 183 napra.
       A részmunkaidő sem mentesít az alól, hogy indokolt esetben felmondhassanak neked, július 1-je után nincs teljes védelem a dolgozó anyukáknak.
       Üdv:

       Ági

       • Kedves Ági! Köszi a választ ez megnyugtat..amit írtál.
        Ha esetleg mégsem venne vissza és nem adná ki egyben a szabadságomat ,akkor lehet ellene pert indítani?
        Ill. ha vissza vesz és felmond a végkielégítés ilyen esetben járna nekem?
        Nagyon köszönöm előre is a segítségedet!
        Üdv:Z.N:Dóri

        • Kedves Dóra!

         Amennyiben nem tesz eleget a törvényben foglalt kötelezettségeinek a munkáltató, természetesen indíthatsz munkaügyi pert. Ha felmond, végkielégítés az ott töltött évek függvényében jár, erről többet itt olvashatsz.
         Üdv:

         Ági

         • Kedves Ági!
          Nagyon köszönöm az eddigi segítségedet..
          Nagyon jó ez a blog örülök hogy megtaláltam…
          Megírom neked majd hogy sikerrel jártam vagy lesz-e folytatás…
          Az ügyvéd akihez fordultam elküldött egy levelet a posta központjába és most várjuk a választ hogy vissza vesznek vagy sem..hát kíváncsi leszek hogy így mit érhetek el..
          De azért elszomorító hogy 4-óra munkáért is harcolni kell nem utolsó sorban a jogaimért is…
          De az is igaz hogy ebben a történetben nem szabad igazságot keresni mert azt nem fogok találni..
          De a remény ha meg utoljára nem igaz??
          Ha megjön a válasz a levélre megírom neked.:-))
          Köszönettel:N.Z.Dóra

          • Kedves Dóra!

           Sok sikert, arra azért figyelj, hogy sokszor alapból támadó hangnembe váltanak át a cégek, ha az ember lánya ügyvéddel jelenik meg, így ezzel okosan, óvatosan kell bánni (persze tudom, van az a helyzet, amikor kell).
           Sok sikert!

           Ági

 10. Kedves Ági,

  szeretném kérni a tanácsodat illetve a véleményedet az alábbi helyzetre. 2. gyermekem utána 2012.08.06-tal lejár a GYES-em. Ezt követően elkezdem letölteni a felgyűlt szabadságom egy részét (amíg beszoktatom őket az oviba stb.). Viszont szeretnénk minél előbb 3. kisbabát is. A kérdésem az lenne, hogy mennyi időre és milyen formában (pl. betegállomány, mint veszélyeztetett terhes, részmunak idő esetén) szükséges visszamennem dolgozni a régi helyemre, hogy megint kedvező összegű támogatást kapjak a harmadik gyerek után is.
  Köszönettel
  Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   Én munkajogi és karrier kérdésekkel foglalkozom, a te kérdésed pedig tisztán társadalombiztosítási jellegű, ebben nem én vagyok a legmegfelelőbb szakember. Javaslom, hogy egy olyan honlapon tedd fel egy szakértőnek, ahol ilyen kérdésekre látsz megfelelő szakmai válaszokat. Bizonyára nagyon sok ilyen lap van, én ezt inkább rájuk bíznám :-), mert bár ugyan van némi ismeretem eme témában is, tényleg nem szeretnék olyan területre merészkedni, amiben nem érzem magam nagyon magabiztosnak. De annyi biztos, hogy a jövőbeli támogatás mértéke a jövedelmedtől függ, így nem a táppénzre és a betegszabadságra alapoznék a helyedben, hanem minél több ledolgozott munkanapra, lehetőleg magas bérrel.
   Köszönöm a megértésedet!

   Ági

 11. Kedves Ági! jun .26-án írtam neked és még nem jött rá válasz 🙁
  Tudom hogy te is dolgozol, elég fontos lenne a segítséged mert nagyon ketyeg az idő…sajnos :-((
  Ahogy olvasom a hozzá szólásokat az én esetemben egyben megtalálható minden amit a munkáltató elkövethet negatív értelemben..
  Köszönöm előre is a segítséget…
  Üdv:Dóra

  • Kedves Dóra!

   Türelem 🙂 ott van a honlapomon, hogy kb. 5-6 napon belül számíthat mindenki válaszra, hamarabb sajnos nem megy, én is dolgozom, és van egy kislányom, akivel szintén szeretnék minden nap időt tölteni, tehát kizárólag éjszaka tudok válaszolni a sok-sok kérdésre… és hidd el, nekem is aludnom kell valamikor 🙂 Ma este megírtam a választ, az eredeti kérdésednél találod, ha még további kérdésed lenne, oda írd meg, szívesen segítek!
   Üdv:

   Ági

 12. Kedves Ági! Pedagógus vagyok. Azt szeretném tudni, mit kell ahhoz tennie egy tanárnak, hogy fegyelmit kapjon? Az igazgató ugyanis állandóan fegyelmivel fenyeget minket, ha véletlenül más véleményen vagyunk, mint ő, vagy szerintünk értelmetlen dolgokkal áll elő nap mint nap. Nagyon megkeseriti az életünket ez az állandó fenyegetőzés. Nehéz ilyen légkörben dolgozni. Van-e erre vonatkozó törvény?
  A másik kérdésem: osztálykirándulásnál hány pedagógust kell biztositani az iskolának? Úgy értem, van-e olyan törvény, hogy egy bizonyos gyereklétszámnál hány pedagógust kell biztositani az iskolának?
  Válaszodat előre is köszönöm:)!

  • Kedves Alexa!

   Elég speciális kérdéseid vannak 🙂
   A fegyelmit nem lehet csak úgy “szórni”, mint a rizsszemet esküvőkön 🙂 ennek is megvannak a maga szabályai, hiszen ez lényeges kötelezettség vétkes megszegésekor jár. De mivel nem ez a szakterületem, és igen hosszú az erről szóló rész a Kjt-ben, azt tudom tanácsolni, hogy olvass utána magad: ide kattintva találod meg a törvény hatályos szövegét, és a 45.§-tól kezdve van szó a fegyelmi felelősségről, fegyelmi büntetésről, a fegyelmi lejárás lefolytatásáról… Te is látni fogod majd, ez azért elég komoly dolog, így ezzel folyamatosan fenyegetőzni nem túl okos dolog.
   A második kérdésedre egyáltalán nem tudom a választ, ez egy olyan speciális terület, amivel egy, ezt a szakterületet ismerő tanácsadóhoz, vagy honlaphoz kéne fordulnod, ez se nem Mt., se nem Kjt, vagy Kttv., s nem karrier, vagy pályázási téma, nem az, amivel én foglalkozom. Próbálj meg egy olyan honlapot keresni, ami pedagógusokkal foglalkozik, vagy fórum rajta, és ott tedd fel a kérdésedet.
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági,

    Köszönöm a gyors választ! Ezzel is sokat segitettél!:)

    Üdv,
    Alexa

 13. Kedves Ági!
  Segítséged szeretném kérni 🙂
  Kislányom 2012.májusban töltötte 2. életévét. Májustól július végéig GYES-en vagyok és erre az időszakra fizetettlen szabit kértem, amit meg is kaptam a cégtől. 2012.augusztus 1.-től kezdenék dolgozni, papíron. Mivel augusztus.1-től szeretném kivenni a felgyülemlett szabikat ami 44 nap. Így ténylegesen október 1-2.-án kezdenék. Mert kislányomat szeptember 1.-től szeretném beszoktatni a bölcsibe.Mindezt levélben jeleztem a cégnek.Azelőtt 2 műszakban mint adminisztrátor dolgoztam. Most jeleztem, hogy ha csak lehet 1 műszakban szeretnék dolgozni! Azóta már az adminok 1 műszakban dolgoznak. A napokban telefonon kaptam visszajelzést, hogy mint adminisztrátort nem tudnak alkalmazni, mert betöltötték a helyem. Viszont 1 műszakban tudnák dolgozni a gyártó soron.Másnap adtam választ, de előtte rákérdeztem, hogy marad-e az alap bérem? Azt mondták igen! A cégnél van jelenléti pótlék is ami az operátoroknak jár.Azt már nem kaphatom meg mivel igy is több a bérem mint a többi operátornak.Így azt mondta a HR-es hölgy, hogy hétfőn menjek be és meg kell beszélnünk a dolgot, mert a jelenlegi adminos béremet sem tarthatom meg 🙁
  Kétségbe vagyok esve, sem a régi munkámat, sem a régi fizumat nem tudom megtartani. Mert még abba is belenyugodtam, hogy a gyártósoron dolgozom, de legalább egy műszakban és megmarad a magasabb fizum.Mi a teendő abban az esetben ha leveszik a fizumat és a gyártósoron kell hogy dolgozzak és én ezt nem vállalom el? Mit követelhetek a cégtől? Ezek után felmondhatnak? Szeretnék picit felkészülni a hétfői beszélgetésre 🙂
  Válaszod előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Dita

  • Kedves Dita!

   Alapvetően még mindig az a fő szabály, hogy a régi munkakörödbe kell, hogy visszakerülj. Ha az időközben megszűnt, vagy mondjuk volt 6 ilyen munkavállaló, de nagy leépítések után csak 3-an maradtak, s neked nem tudnak munkát adni a régi munkakörödben a visszatérés után, akkor a munkáltató abban az esetben mondhat fel, ha a végzettségednek, tapasztalatodnak, képességeidnek megfelelő másik munkakört nem tud felajánlani, vagy ezt megteszi, de te nem fogadod el. Ha tehát elfogadod a másik munkakört, akkor dolgozhatsz továbbra is itt, de a béredet az ebben az új munkakörben dolgozó többi munkavállaló béréhez kell igazítaniuk. (Ez oda vissza igaz, ha magasabb bérezésű munkakörbe vennének fel, akkor emelniük kell, ha alacsonyabba, akkor bizony csökkenteniük a korábbihoz képest. A bér nem hozzád igazodik, hanem az adott munkakörhöz tartozik, azaz ha ez változik, akkor a bér is változik. Tudom, ez nem jó hír, de ebben semmi jogellenes nincs.)
   Tehát ha az admin munkakör semmiképpen nem megy, akkor vagy találtok közösen olyat, amit elfogadsz, vagy felmondhatnak neked jogszerűen. Ekkor jár a felmondási időre járó bér, s az itt töltött évek függvényében végkielégítés.
   Szerintem gondold át, hogy mennyi az esélyed egy másik cégnél állást találni, s ha kicsi, inkább próbáld meg azt elérni, hogy valamilyen más adminisztratív állást adjanak neked. Ha ez nem megoldható, akkor marad az egy műszakos gyártósori munkakör.
   Sok sikert a hétfői beszélgetéshez, írd majd meg, miben maradtatok!
   Üdv:

   Ági

 14. Kedves Ági!

  Tanácsot szeretnék kérni tőled!

  2003. január óta van munkaviszonyom egy cégnél. 2006-ban született meg első, 2008-ban a második és 2010-ben a harmadik lányom. 2006. február óta nem dolgozom.Vagyis jelenleg szabin vagyok amióta a legkisebb betöltötte a kettőt (jún 13.)Nehezen vettek rólam tudomást mikor jeleztem, hogy ki szeretném venni szabadságaimat, majd ez után dolgozni is szeretnék. Szóban tájékoztattak lehetőségeimről: 1. közös megegyezéssel felmondás, 2. szabadság lejárta után “majd meglátjuk mi lesz”. Utolsó momentumként közölte, hogy utánanéz a vállalati jogász segítségével és ha megteheti ő felmondana nekem..Ez május végén volt azóta semmi.Egészen idáig, mert most megkerestek telefonon, hogy érdekelne-e egy pozíció (ami nem ugyanaz mint amiben voltam, de nagyon hasonló. Talán annyi különbséggel, hogy ide kell kevés angol nyelvtudás. Nekem német van, angol kevésbé, de lehet rajta csiszolni tehát szerintem bele tudnék jönni.)Ezt el is mondtam nekik.Augusztusban kéne kezdeni. Hétfőn (július 16)lesz a megbeszélés és arra is számítok, hogy esetleg most akarnak felmondani nekem!!!??? Azt tudni kell, hogy messze lakunk és arra gondoltam egy darabig csinálnám csak így 8 órában később inkább felvetném, hogy érdekelne a részmunkaidő is. Érdekelne a véleményed!Mire kell odafigyelnem? Persze ha belefér addig az idődbe, hogy válaszolj!

  Segítséged előre is köszönöm, üdvözlettel: Luca

  • Kedves Luca!

   Ha fel tudnak és fel akarnak mondani neked – megfelelő indok esetén – sajnos megtehetik, már nem vagy védett, ha nem vagy fizetés nélküli szabin. Erről a fenti cikkben illetve ennek a második részében olvashatsz részletesen. Az, hogy esetleg másik munkakörről beszélgettek, jó kezdet, de vigyázz, hogy nem köthetnek ki újra próbaidőt, s azt is tudnod kell, hogy most is jogosult vagy részmunkaidőt kérni, pontosabban most, a gyermeked 3 éves koráig ha a 4 órás foglalkoztatást kéred, kötelesek ezt megtenni (ha nem tudnak amúgy felmondani neked). A 6 óra már nem kötelező, ez az ő jóindulatukon múlik. A gyermeked 3 éves kora után szintén nem kötelező a részmunkaidős foglalkoztatás biztosítása a kérésedre (sem 4, sem 6 órában).
   Még egy dolog, ami eszembe jutott: nagyon figyelj arra, hogy az új Mt. szerint nem jár végkielégítés, ha a felmondás a munkavállaló nem egészésgi okkal összefüggő képessége miatt történik meg. Ajánlanak egy munkakört, amiben kell az angol tudás, neked nem olyan jó az angolod, de visszavesznek ide, majd x hónap múlva megállapítják (ledokumentáltan, több hibádat is felsorolva), hogy az angol tudásod nem elég a munkakörhöz, és végkielégítés nélkül elküldhetnek… ne legyen igazam, de akár ez is megeshet… 2 havi béred bánná 🙁 (ha most küldenek el megfelelő indokkal, felmondási időre járó bér és végkielégítés is jár neked). Közöst nem vagy köteles aláírni, ezt gondolom már tudod!
   Hirtelen ennyi jut eszembe, ezeket tartsd szem előtt.
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm válaszod! Azt hiszem mostmár ismerem a buktatókat. Gondolkodtam már amúgy is a 4 órás munkaidőben, de sajnos nemigen érné meg oda vissza a 70 km-t megtenni. BKV is van esetleg kötelesek még támogatni a vidékről járó munkavállalókat valamilyen szinten?

    Üdv: Luca

    • Kedves Luca!

     A helyközi utazás költségeinek 86 %-át köteles megtéríteni a munkáltató.
     Üdv:

     Ági

   • Kedves Ági!

    Azt lehet mondani, hogy részint sikeres volt a nyári megbeszélés. Azért, mert nem bocsátottak el! Az angol nyelv nem megfelelő megléte miatt nem kaphattam meg a másik pozíciót. Akkor bántam, de legalább tényleg másik munkát akartak ajánlani! Igaz figyelmetlenség miatt hoztak egy picit kínos helyzetbe, mert pontosan tudják, hogy az én munkakörömben nem kellett (most sem kell) az angol (na nem baj!).
    Azért írok most is, mert közeleg a szabim vége (nov.8),a beszoktatáson is nagyjából túl vagyunk. Szeretnék dolgozni, de azóta a munkáltatóm felől se kép se hang. Várjak még, vagy keressem őket én? Ha nincs üres pozíció a csoportomban és egyéb megfelelő hely sincs fogadjam el a felmondásukat vagy járna nekem az állásidő? Az én munkakörömben senki nem dolgozik 4 órában, nem tudom hogyan ragaszkodjak így ehhez? Nagyon rossz ez a bizonytalan várakozás. Egyenlőre azért hagytam fel a munkakereséssel, mert egyrészt nem túl biztató a helyzet a mi környékünkön sem, másrészt nem szeretnék lemondani látatlanban a munkáról a régi cégemnél, vagy a végkielégítésről. Te két havi bért írtál 9 évre, 10 év után jár a 3 év ugye?

    Szíves válaszodat és tanácsodat előre is megköszönöm!

    Üdv: Luca

    • Kedves Luca!

     Ha eddig nem jelentkeztek, egy udvarias mail, vagy telefon nem árthat. Ne légy túl rámenős, de azért éreztesd, hogy te dolgozni szeretnél.
     Ha nincs üres munkakör, amit betölthetnél, akkor jogszerűen felmondhat, így nincs értelme állásidőre járó bért kérni… sajnos innentől kezdve erre ngyon kevesen számíthatnak.
     A 4 órás foglalkoztatás a gyermek 3 éves koráig elméletileg kötelezettség számukra, ha te kéred, de ha úgy érzed, hogy ezen múlik, hogy elküldenek-e, vagy maradhatsz, akkor ne erőltesd. Szerintem kérdezz rá, hogy mi jobb nekik: dolgozz részmunkaidőben (ez nekik kevesebb költség), vagy dolgozz teljes munkaidőben (mert az nekik munkaszervezési okokból jobb, kiszámíthatóbb)…
     A végkielégítésről itt olvashatsz többet: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozos-megegyezes-%e2%80%93-kinek-is-elonyos-valojaban
     Tudom, hogy nem jó a várakozás, de ezt még most ki kell bírnod 🙂
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!

      Köszönöm szépen vaálaszod! Ezt fogom tenni.

      Luca

 15. Kedves Ági!
  Köszönöm hogy fel hívtad a figyelmem hogy vigyázzak.. az az igazság hogy az előzmények után nem bízok a hivatal vezetőben mert emberileg már “bizonyított” az ügyvéd által írt levél a központi vezetőnek szól és onnan értesítik az én hivatali vezetőmet.
  Tudod az a baj ha ezt nem lépem meg tuti hogy leráznak valami bugyuta indokkal és nekem nem mindegy hogy csak a gyes-van pénzileg.. 2-gyerek mellett.
  Azt sejtem hogy ha vissza vesz, nem leszek a kedvence de a pénz az nagy úr sok mindent el kell viselni érte még ha kevés is :-(( megpróbálom a legtöbbet kihozni amit csak lehet..mert 2-gyerekkel állást találni nagyon nehéz..:-((
  Sajnos nem tudom elviselni ha hülyének néznek és el akarják velem hitetni hogy nincs lehetőség és el kell fogadni az ő oldalukat, amikor tudom hogy van kiskapu.. mert mindig van kiskapu a nagy kapu mellett.
  Ha valamit sikerült elérni megírom neked ezzel tartozom neked :-))
  Üdv:N.Z.Dóra

 16. Kedves Dolgozó Mami!

  A jelenlegi munkahelyemre nem várnak vissza,fizetés nélküli szabin vagyok, 15 éves a munkaviszonyom. Még nem jeleztem semmilyen szándékot a jelenleg munkáltatóm felé.

  Részmunkaidőt nem engedélyeznek úgy tudom, 7-19 óráig mindennap kötelező dolgozni a kollégáknak. Pont emiatt nem tartanak igényt a munkámra,mert ezt én nem tudom vállalni. Így úgy döntöttem kivárok míg lejár a gyes, ha a kicsikém betölti a 3 évet, és tényleg nem tudok munkába állni akkor a 15 év után végkielégítés, felmondási idő stb. megilletne.

  Közben viszont volna lehetőségem egy másik helyen akár részmunkaidőbe is elhelyezkedni, (de ehhez biztos, hogy a jelenlegi munkahelyem nem fog hozzájárulni, mivel u.a a tevékenységük és ez kizáró ok a munkaszerződésem szerint)

  Szeretném, ha az új munkahelyen dolgozni is tudnék részmunkaidőbe, viszont a régi munkahelyről a járandóságokat is megkaphatnám. (tekintve hogy 4-5 m Ft van szó, mindenképp mérlegelni kell a lehetőségeket) Az lenne a kérdésem, hogy hogy kezdeményezzem az igényemet, a tárgyalást, vagy van-e valami lehetőségem a jelenlegi munkahelyem felé?

  Válaszodat köszönöm.

  • Kedves Mariann!

   Nézzük csak: először is, a részmunkaidő biztosítása az Mt. július 1-jei változása után már kötelező a munkáltató számára, ha az anyuka ezt kéri, mégpedig a gyermek 3 éves koráig. Tehát az lehet, hogy ők nem szeretnék engedélyezni, de ettől a törvény még kötelezi őket.
   Másodszor, ha a másodállás tényleg egy konkurens cégnél van, én nem próbálnám meg a jelenlegi munkáltató tudta nélkül ezt elvállalni, hiszen ezzel valóban jogos gazdasági érdeket sérthetsz. Így ennek bejelentését, s a jóváhagyásukat sem érdemes kérni, szerintem.
   Amennyiben biztos vagy benne, hogy nem akarnak tovább foglalkoztatni, a jelenleg hatályos szabályozás szerint a visszatérés előtt 60 nappal be kell – lehetőleg írásban – jelentened, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabit, s kéred őket a bent ragadt szabadságokról szóló tájékoztatásra (hány napod van, s mikor vedd ki ezeket) s a további foglalkoztatásod részleteinek tisztázására, azaz mikor állj újra munkába. Erre ők – ha nem szeretnének veled dolgozni – valószínűleg tesznek egy ajánlatot, hogy megszüntessék a munkaviszonyodat. Ha ez bekövetkezik, akkor csak arra kell, hogy figyelj, hogy az Mt.ben megfogalmazott végkielégítést, s felmondási időt megkapd, ha ez a szabadságok kiadásán / megváltásán túl benne van, már egy elfogadható ajánlat van a kezedben. Ezt aláírhatjátok úgy is, hogy közös megegyezésként van megfogalmazva, a lényeg, hogy az összeg stimmeljen.
   A dolog nehézsége, hogy mindezt legalább két hónapra elhúzhatja a cég, hiszen a te írásos jelzésed után legkésőbb 60 napon belül kell, hogy foglalkoztasson, azaz ha akarnak, két hónapig semmit nem reagálnak rá. Kérdés, hogy meddig várnak rád az új helyen? Talán meg lehet sürgetni a régi helyen a döntést, aktív telefonálgatással, érdeklődéssel (csak finoman!), de azt, hogy másik állásajánlatod van, én nem említeném, hiszen akkor ez egy ütőkártya a kezükben.
   Próbáld meg így, hátha sikerrel jársz.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági,

    köszönöm a válaszod, ez alapján, átgondoltam, nem kockáztatok, kivárom a 3. évet itthon, és majd meglátjuk mi lesz, már nem terveztünk több csemetét (3 van) ezért most kihasználom ezt a csodás időszakot, hogy itthon lehetek velük. Anyagilag nehéz, de ez megtérül.

    Azért volna néhány kérdésem ha megengeded:

    lejár a gyesem, nov.03. felgyűlt szabik kb. 60 nap, ha felmondanak, akkor : Először is közlik nov. 4-én hogy felmondanak és kifizetik a szabikat + a felmondási időt + a végkielégítést? (tehát most azt nem tudom, hogy külön van a felmondási idő + a rendes szabi megváltás, vagy már a rendes szabival együtt “ketyeghet” a felmondási idő? Mikor közölhetik leghamarabb a felmondást a fizetés nélküli szabi lejárta után?

    vagy

    Lejár a gyesem, jelzem, hogy a rendes szabimat ki szeretném venni (én ezt szeretném nagyon elérni, hogy szabin legyek a gyes után még, mert így lesz meg a napra pontosan 15 éves munkaviszonyom ) és utána ha nem akarnak foglalkoztatni felmondanak , akkor szintén jár a felmondási idő + a végkielégítés?

    Válaszodat köszönöm, és nagyon jó, hogy vagy nekünk!!

    üdv. Mariann

    • Kedves Mariann!

     A jelenlegi Mt. szerint már nincs az a bizonyos korábbi 30 nap, azaz a fizetés nélküli szabadság megszüntetése utáni első napon felmondhatnak neked – persze megfelelő indok esetén. Az, hogy te előbb ki szeretnéd venni a szabikat érthető, de ha jogszerűen fel tudnak mondani neked (s ez a szándékuk), nem kell, hogy kiadják a szabikat, hiszen a törvény azt írja, hogy munkaviszony megszűnés esetén ezek pénzben megválthatóak. Az tehát, hogy mi fog történni, a munkáltatódtól függ. Ha foglalkoztatni akar továbbra is, akkor előbb szabik kiadása, utána munkavégzés, de ha nem… nos, akkor ez majd derül ki.
     Olyan azonban nincs hogy a szabikat és a felmondási időt “egybe mossák”, azaz vagy kiadja a szabit, és utána ketyeg az x nap felmondási időd, vagy a visszatérésedkor a felmondás közlése utáni napon kezdődik a felmondási időd, de akkor a bent ragadt szabadságokat meg kell pénzben váltaniuk. Tehát összegszerűségében ugyanazt kell kapnod, a különbség csak abban lesz / lehet, hogy meddig tart majd a munkaviszonyod, a felmondási idő tartamáig, vagy ehhez még hozzájönnek az előzőleg kiadott szabadságnapok is.
     Sok sikert:

     Ági

     • Kedves Ági,

      köszönöm a megerősítő válaszodat, nagyjából én is így gondoltam ahogy írod, viszont jeleztem a HR felé, hogy a születés évére +3 nap szabit legyenek szívesek beírni, de azt válaszolták, hogy ezt is időarányosítani kell, így csak a törtrészt kaptam meg.:(

      Nos, a jövőt illetően még azért motoszkál néhány kérdés a fejemben:) okuk felmondani nem nagyon lehet, maximum majd az, hogy nem vállalom a napi 12 órás munkavégzést a heti 40 óra helyett, és valamilyen más indokot keresnek. Egy hasonló cipőben járó anyuka azt javasolta nekem, hogy kérjem a túlóra elrendelését írásban, az is max. évi 200 óra lehet talán, kollektív szerz. esetén 300 óra / év, viszont a gyerköcért el kellene menni az oviba suliba idejében, tehát fogalmam sincs hogy tudom ezt majd megoldani. A túlórázás egyébként kötelező ha elrendelik számomra? Akkor is, ha ez ütközik a normál családi élettel? (talán valamilyen szabályozás ezzel kapcsolatban is van) Gondolok itt a rendszeres napi 12 órás munkavégzésre, az én életemmel ilyen hosszú munkadiő nem egyeztethető össze. Szerinted? Ki lehet erre az esetre valamit okoskodni?

      • Kedves Mariann,

       olyan nincs hogy minden nap, hétfőtől péntekig 12 órát kell dolgozni. Vannak előírások, amelyek szabályozzák, hogy mennyi rendkívüli munka rendelhető el egy munkavállalónak, s ezt a munkavállaló kérésére írásba is kell adni (ahogy írtad is). Tehát ha ez megoldás, akkor kérd az írásos elrendelését a túlóráknak. Ez elég hamar “hatni” fog… 🙂 hiszen nyoma lesz annak, hogy nem tartják be a törvényi előírásokat…
       Sajnálom, de ha ez a “nem hivatalos” munkaidő a cégnél, akkor nagyon úgy néz ki, hogy nem fogsz sokáig ott maradni, mert ahogy írod, ezt nem lehet összeegyeztetni a családi élettel. A rendkívüli munkára, kötelező napi pihenőidőre vonatkozó előírások pont azt szolgálják, hogy ezt ne lehessen megtenni. Ha ők mégis ész nélkül túlóráztatnak, akkor valószínűleg, ahogy elkezdesz akadékoskodni, megpróbálnak majd eltávolítani, készülj fel erre is…
       Sok sikert:

       Ági

       • Szia Ági, köszönöm a válaszod, nagyon örülök, hogy rátaláltam az oldaladra:), amint lesznek fejlemények, jelentkezni fogok. Szép nyarat, üdv: Mariann

        • Köszönöm, neked is jó nyarat! 🙂

 17. Kedves Ági, még egy kiegészítés az előző kérdéshez:

  fontos tudnod: a munkaszerződés szerinti munkaidőm heti 40 óra, és ezzel szemben kellene dolgozni napi 12-öt!! Jól látod nem vicc, és a kollégáim ezt meg is teszik. TErmészetesen a túlóra nincs kifizetve. Tehát most nagyon kellene agyalnom, hogy mit tegyek. Válaszod nagyon várva, üdv: Mariann

 18. Kedves Ági!
  Most az ügy ott tart hogy a második levelet írja az ügyvéd a központnak ( munkáltatónak) mert az első levél váltás sajnos eléggé diszkriminatív választ hozott a részemre.
  Ezért nem tudtam vissza menni 4-órába ..
  Talán most a második levél már hatásos lesz de ha nem akkor tovább lépek..csak most szünet van még és így nehezebb a várakozás.szeptemberig 🙁
  A kérdés az lenne 🙂 hogy ha perre vagy más hiv.intézkedésre kerülne a sor az mellett, mivel gyes-en vagyok a picivel dolgozhatok -e máshol ? Ill. mennyi ideig szokott egy ilyen jellegű per tartani kb.?
  ugyanis a gyes elég kevés összegű ..:-(
  Köszönöm előre is.
  N.Z.Dóra

  • Kedves Dóra!

   A fizetés nélküli szabadságod alatt dolgozhatsz másodállásban más munkáltatónál, bár ugye be kéne jelenteni a munkáltatódnak, aki megtilthatja, ha az ő jogos gazdasági érdekeit sérti a te tevékenységed (de ez nem hiszem, hogy fennállna ebben az esetben). A per hossza nagyon sok mindentől függ, nem lehet előre megmondani: pl. nem mindegy, hogy hol fog zajlani, az illetékes munkaügyi bíróság mennyire leterhelt, mennyi egyéb ügyük van… hallottam már itt a blogon anyukától, aki a biztatásomra beperelte az őt jogellenesen elbocsátó munkáltatóját, hogy 4-5 hónap alatt első fokon ítélet született, de akár 1-2 év is lehet.
   Szerintem beszéld meg az ügyvéddel, hogy mik a kilátások, s ennek megfelelően kéne dönteni… meglehet, hogy nem is megy el az ügy odáig, hanem mégis megállapodtok valamiben a munkáltatóval…
   Sok sikert!

   Ági

 19. Szia Ági!

  2007 óta dolgozok a munkahelyemen. 2011. június 30-ig dolgoztam, majd 2011 augusztus 20-ig szabin voltam, majd betegszabin és táppénzen 2011. szeptember 4-ig, mert ekkor szültem. Megigényeltem a tgyást, amit 2012. március közepéig kaptam, ami majdnem ugyan annyi volt mint a fizetésem korábban (nettó 260.000,-). Most gyeden vagyok, a maximumot kapom 98.000,-. 2013. március közepén ismételten szülni fogok.
  A kérdésem erre vonatkozna, hogy mennyi tgyást fogok kapni, miből fogják kiszámolni. Kaptam már olyan választ is, hogy a minimálbér kétszeresének a 70%-a lesz, és kaptam már olyat is, hogy ugyan annyi mint az első tgyás. Nem lenne mindegy mert 100.000,- a különbség.
  Gondolkoztam már azon is, hogy visszamegyek állományba, kiveszem a szabijaimat, majd eljövök táppénzre, csak attól tartok így sem lesz jobb a helyzetem. Kérlek segíts dönteni, hogy miként járnék jobban.
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Magdolna

  • Kedves Magdolna!

   Sajnos nem tudok neked segíteni, mert én munkajogi kérdésekkel foglalkozom, a tiéd pedig társadalombiztosítási kérdés, ez egy teljesen más szakterület. Azt javaslom, hogy vagy egy nagyobb, népszerűbb babás honlapon keress olyan szakértőt, aki kifejezetten TB kérdésekre ad választ, vagy közvetlenül a folyósító szerv honlapján tájékozódj. Annyit biztosan tudok, hogy a második baba előtt 180 bérezett nap kell, ezt kéne tehát megcélozni, ha még időben belefér (ahogy a kiírt dátumot nézem, elég nehézkesen…)
   De valóban fontos kérdés az anyagiak kérdése, így jól teszed, ha tájékozódsz. Munkajogi tanácsként csak azt tudom még hozzátenni, hogy ha visszatérnél, a visszatérési szándékoddal egy időben jelezd a várandósságodat, így leszel védett.
   Üdv:

   Ági

 20. Kedves Ági!

  Néhány héttel ezelőtt volt egy kérdésem.Köszönöm válaszod. Sokat segített.
  Most megint van egy problémám. Munkáltatómból sikerült kipréselnem, hogy elkezdem kivenni a felgyülemlett szabimat, és utána meglátjuk, vagy közös megegyezés, vagy visszavesz.
  Azt viszont nem tudom, hogy a szabadság idején a fizetés mi után jár. 2004-ben mentem először fizetés nélküli szabira, majd az ikreket 2006-ban szültem. Időközben jött egy levél a munkáltatótól, hogy a válságra való tekintettel 2009-ban a bruttó bért 10%-kal csökkentik.
  Most nekem milyen fizetés után jár a szabadságpénz? Az eredeti, vagy a csökkentett után?

  Köszönöm segítséged

  Kinga

  • Kedves Kinga!

   Álláspontom szerint nem lehet egyoldalúan csökkenteni a munkabért, mivel ennek módosításához mindkét fél beleegyezése kell. Egy sima levéllel tehát ezt nem lehet elintézni. Ha te eddig nem írtál alá semmiféle szerződés módosítást, akkor neked az érvényes szerződésedben van egy összeg, s ezzel kell számfejteniük.
   Persze meglehet, hogy ezt ők máshogy gondolják, és próbálkoznak… ne hagyd magad!
   Üdv:

   Ági

 21. Kedves Ági!
  1,5 éves a lányom, és 2013. szeptemberben szeretnék visszamenni dolgozni.
  Ezt egyelőre szóban jeleztem a munkáltatónak, puhatolóztam. Sajnos Csak májusban írják ki hivatalosan a bölcsis helyeket, de elvben én már 1 éve beírattam Laurát.
  A munkahelyemen egyelőre még nem mondtak semmit, hogy hol lesz helyem (messze van még a szeptember alapon), mindenesetre a HR-vezető tájékoztatott, hogy a régi pozíciómat betöltötték, így tulajdonképpen a cég nem köteles felvenni és nem vagyok védett (mint régen) a gyerek 3 éves koráig. “Kedvesen” hozzátette, ezek a száraz tények, térjünk vissza rá tavasszal.
  Ez valóban így van?
  Ha nincsen szabad pozíció, akkor “megyek a levesbe”?
  Szeretnék felkészülni a legrosszabbra.
  Multicégről van szó, elég rossz a gazdasági helyzet, évek óta állandó átszervezések, leépítések vannak.
  Amúgy nagyon megbecsültek, amikor ott dolgoztam. Álmomben nem gondoltam, hogy nem tudok visszamenni. De gondolom ezt most nem véletlenül mondták, amit mondtak.
  Köszönöm előre is a válaszodat!

  Üdv:

  Viki

  • Kedves Viki!

   Igen, sajnos így van…. bár nem a levesbe mész :-), jogilag ezt ennél pontosabban is meg lehet fogalmazni, de sajnos akár ez is várhat rád…
   Pont a fenti cikk, amihez a hozzászólásodat írtad , illetve ennek a második része, amit szintén megtalálsz itt a blogon, nagyon részletesen, pontosan leírja, milyen lehetőségei vannak a munkáltatónak a felmondásra, s mit tehet egy anyuka. Ha ezeken átrágod magad, már eléggé felkészült leszel! Érdemes azért figyelemmel kísérni az álláshirdetéseit is a cégnek, hogy ha úgy látod, vannak felvételek, akkor azért nem kell azonnal elhinni a nincs üres munkakör magyarázatot. Ha pedig nagyon rosszak a kilátások, meglehet, érdemes inkább egy másodállást keresni, s ezt a jogviszonyt fenntartani. Így meglehet, hogy a lányod 3. szülinapjáig stabilizálódik a cég helyzete, s talán visszavesznek. Vagy időközben a másodállás annyira megtetszik, hogy az lesz a főállásod.
   Ennek türkében kéne döntened…
   Sok sikert:

   Ági

 22. Kedves Ági!

  Március 4.-én lesz a gyermekem 2 éves, jeleztem a munkaadóm felé, hogy szeretnék visszamenni dolgozni. Ma kaptam meg a levelet, hogy nem vesznek vissza, mivel a forgalom jelentősen visszaesett. Helyemre határozatlan időre vettek fel egy dolgozót, két hónapja pedig 6 órában, szintén egy másik dogozót vettek fel. A cégnek több boltja van, a szerződésemben is változó munkahely szerepel. Határozatlan idejű a szerződésem, már lassan öt éve dolgozom ott.
  Még a Munka Törvénykönyve 66. §. (5) és (/) bekezdésére hivatkoztak. Amennyiben nem veszem igénybe a fizetés nélküli szabadságot, kénytelenek lesznek felmondani, vagy lehetőség van közös megegyezéssel történő megszüntetésre is.
  Mit tehetek? Sajna, nem tudok maradni, mert a gyesből nem tudunk megélni, vissza kellene térnem dolgozni. Esetleg jogi lépés? Nem mintha anyagilag megengedhetném magamnak….Veszett ügy??? Vagy valami lehetőség?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Orsi

  • Kedves Orsi!

   Ha a cég indoklása valós, és okszerű, nem tudsz semmit tenni. Tehát azt kéne megtudnod, hogy valóban az-e, azaz tényleg nincs-e neked való üres állás a munkaszerződésed szerinti munkavégzési helyen. Ha nincs, sajnos akkor ez van, el kell fogadnod. Ha már letelt az 5 év a felmondás pillanatában, akkor jár neked 2 havi végkielégítés és a 30 nap felmondási idő mellé még 15 nap, + szabik. Ennyi.. ha ezt felmondással közlik, akkor ez van, és kész, ha közöst szeretnének, kérdezd meg hogy mennyit tudnak még rátenni, hogy közöst írjatok alá. Ha mondjuk még fél-egy havi bért rátesznek, akkor jobban jársz anyagilag…
   Sajnálom, ez az új törvény, nem nagyon tehetsz semmit…
   Üdv:

   Ági

 23. gyes mellett dolgozok.ma kaptam meg postán a felmondásomat a mtk 66§ hivatkoznak átszervzés a felmondás indoklása.a munkaköröm nem szünik meg csak létzsámlépítés van. jogosan kaptam meg a felmondásom? 2 napot úgy dolgoztam hogy nem is tudtam róla hogy a felmondási időmet töltöm.

  • Kedves Mónika!

   Igen, ha nem vagy fizetés nélküli szabadságon, akkor adott esetben erre hivatkozva felmondhatnak neked. A felmondási időd felét le kell dolgoznod (ha nem tekintenek el tőle), a másik felében a munkáltató köteles a munkavégzés alól felmenteni!
   Még a postai küldéshez annyit, hogy a törvény erről külön rendelkezik:

   A jognyilatkozat közlése
   24. § (1) Az írásbeli jognyilatkozat akkor tekinthetõ közöltnek, ha azt a címzettnek vagy az átvételre jogosult más személynek átadják, vagy az elektronikus dokumentum részükre hozzáférhetõvé válik. A közlés akkor is hatályos, ha a címzett vagy az átvételre jogosult más személy az átvételt megtagadja vagy szándékosan megakadályozza.
   (2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenõen a postai szolgáltatásokról szóló jogszabály szerint tértivevény különszolgáltatással feladott küldeményként kézbesített jognyilatkozatot,
   a) ha a címzett vagy az átvételre jogosult más személy a küldemény átvételét megtagadta vagy a címzett által bejelentett elérhetõségi címen a kézbesítés a címzett ismeretlensége vagy elköltözése miatt meghiúsult, a kézbesítés megkísérlésének napján,
   b) egyéb esetekben az eredménytelen kézbesítési kísérlet, valamint az értesítés elhelyezésének napját követõ ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.
   (3) Az olyan jognyilatkozattal kapcsolatban, amely tekintetében e törvény alapján bírósági eljárásnak van helye, a (2) bekezdésben szabályozott kézbesítési vélelem megdöntése iránt az eljárás kezdeményezésével egyidejûleg, a kézbesítési vélelem beálltáról való tudomásszerzéstõl számított tizenöt napon, de legkésõbb a vélelem beálltától számított hat hónapon belül terjeszthetõ elõ kérelem a bíróságnál. A kézbesítési vélelem megdöntésére egyebekben a polgári perrendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell megfelelõen alkalmazni. A vélelem megdöntése esetén a bírósági eljárás kezdeményezésére elõírt határidõt megtartottnak kell tekinteni.
   (4) Vita esetén a jognyilatkozatot tevõ felet terheli annak bizonyítása, hogy a közlés szabályszerûen megtörtént.

   Azaz ha postán küldték ki, akkor tekinthető közöltnek a felmondás, amikor átvetted, azaz nem dolgozhattál úgy 2 napot, hogy a felmondási időd már ketyegett, mert a felmondási idő a felmondás közlése utáni naptól indul! Lásd: Mt. 68. § (1) A felmondási idõ legkorábban a felmondás közlését követõ napon kezdõdik.

   Ezzel nyugodtan menj vissza a céghez, így legalább nyersz néhány napot.
   Üdv:

   Ági

 24. Kedves Ági!

  Érdeklődni szeretnék, mert már teljesen elvesztettem a fonalat, illetve nem tudom minek, hol nézzek,kérdezzek utána.

  A fiam 2012.04.24-én született. Előtte 2011.09. hótól táppénzen voltam. E

 25. Kedves Ági!

  Akkor folytatom, mert a rendszer önálló életre kelt 🙂 Előtte két hónapot dolgoztam, majd előtte 2011. évben táppénzen voltam egyéb okokból. A fiam születése után tgyást, majd gyedet kapok. Jelenleg ismét terhes vagyok, november közepére várható a szülés, vagyis még a gyed alatt.

  Kérdésem az lenne, hogy mi alapján számolják kis az ellátásom összegét? Munkahelyem volt a terhesség előtt, jelenleg is van, határozatlan időre szóló szerződéssel.
  A munkahelyemen azt az információt kaptam, hogy a szülés után az idei évet veszik alapul, és az alapján állapítják meg az ellátásom összegét. – de én az idei évben gyedet kaptam – én ezt már nem értem. 🙁
  Előre is köszönöm 🙂

  Adrienn

  • Kedves Adrienn!

   Ez nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási kérdés, s ez sajnos nem az én szakterületem. Azt tudom javasolni, hogy keresd fel az Anyabarát honlapot, ott ha jól tudom, van online TB tanácsadás.
   Üdv:

   Ági

 26. Kedves Ági!

  2013. okt.31-én tölti be a fiam a két évet. 8 órás állásból jöttem el szülni, jelenleg még GYED-en vagyok. Dolgozni visszamenni csak 2014. január 1-től szeretnék és akkor is 6 órában. Van egy mellékállásom is, ami havi megbízásos szerződéssel működik, azt nov.1-től szeretném végezni is, ennek az óraszáma változó attól függően, hogy mennyit tudok dolgozni. A kérdésem a következő: nov-1-től igényelhetem-e GYES-t és ha jan 1-től vissza megyek a főállásomba, akkor le kell mondjam?
  Valamint ha jól értelmeztem, akkor a főállású szerződés módosítást csak a bent maradt szabadságok letöltése utáni dátummal írjam alá?

  Segítségedet előre is nagyon köszönöm! Üdv: Tóth Éva

  • Kedves Éva!

   Ha a heti 30 órát nem haladja meg a keresőtevékenység, jogosult vagy a GYES-re. Ha majd visszatérsz a főállásodba, a szabik 8 órával való kiadása idejére már mondd le, s ha újra dolgozol 6 órában, de mellette van egy másik jogviszony is, akkor sajnos meghaladod a 30 órát.
   A 6 órás szerződésmódosítást aláírhatjátok hamarabb is, ha annak az érvénybe lépése csak a szabik kiadása után kezdődik (más a szerződés aláírása, s annak érvényességének kezdete).
   Üdv:

   Ági

 27. Kedve Ági!
  Főiskolát végzett diplomás óvodapedagógus vagyok. 2010-ben végzetem el a főiskolát és 2011-ben kaptam meg a diplomám. Jelenleg 44 éves vagyok. Az óvónői pályát, 2013. június 10-én kezdtem. Felvettek egy falusi óvodába, ahol nagyon jól éreztem magam. Igaz, hogy a nyári nyitva tartás alatt délutános óvónő voltam, de az óvodavezető és a kollégákkal nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítani. Párom messze lakott tőlem, ezért a lakhelyéhez közeli kis faluban megpályáztam egy óvónői állást, ami határozatlan időre szólt. Áthelyezéssel kerültem a másik intézménybe szeptember 1-el. A papírjaim a mai napig nem készültek el. Nincs, szerződésem. Elvileg az Államkincstárnál történt az elakadás. Én a jelentkezésemkor elmondtam, hogy sajnos gyakorlatom nincs, de megpróbálok minden tőlem telhetőt.
  Nagyon meglepődtem, hogy nagycsoportba tettek. Az óvodában kompetenciáznak, nekem rengeted odafigyelést és utánajárást igényel.
  Úgy éreztem, hogy alakulnak a dolgok, a visszajelzések ezt mutatták.
  Egy héten keresztül én tartottam a foglalkozásokat és volt benne hiba, de a gyerekek nagy élvezettel csinálták.
  3 hét munka után az óvodavezető behivatott, hogy a szülők jelezték a polgármesternek, hogy nincsenek megelégedve velem és nem szeretnék ha én lennék az óvónő, mivel nem fogom tudni a gyerekeket felkészíteni az iskolára. Ezt nem tudom, hogy ki miből gondolta és döntötte el 3 hét alatt.
  Én úgy tudom gyakornok vagyok. Nem is dolgozhatnék heti 34 órát. Nincs mentorom és semmiféle segítséget nem kaptam meg.
  Azt mondták, hogy próbaidő alatt vagyok és bármikor indoklás nélkül kirúghatnak. De én úgy tudom, hogy áthelyezésnél nincs próbaidő.
  Meg ahhoz is jogom van, hogy megtudjam, hogy ki az aki mint kívülálló eldönti, hogy én nem vagyok alkalmas óvónőnek. Otthagytam egy olyan állást, ami még két évig tartott volna, azért mert itt határozatlan idejű munkaviszonyt ígértek.
  Ilyen könnyen az utcára lehet valakit tenni?
  Segítséget előre is köszönöm!

  • Kedves Mónika!

   Bár az esetedben feltett kérdésekben nem vagyok olyan gyakorlott, azt látom a törvényből, hogy ha áthelyeztek, azzal nem szabadna, hogy a próbaidőd újra induljon. Ha 3 hónapos volt a próbaidőd 2013. június 10.-étől, az már letelt szeptember 9.-ével.
   De sajnos ha nincs a kinevezés a kezedben – amit amúgy nem is értek – nem nagyon tudsz egyenlőre mit tenni. Ezt kéne először megszerezned, megnézni, mi van benne, s utána tudsz lépni.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás