Hogyan számoljam ki magam a szabadságomat? – Tudnivalók a szabadságról 1. rész

Szerző: Dátum: 2012. feb. 06. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés | 141 hozzászólás

Kedves Anyukák!

Ígértem, hogy elkészítem a “hogyan számoljuk ki magunk a szabadságukat” kisokost nektek, hogy mindenki magabiztosan tudjon fellépni GYED, GYES utáni visszatéréskor a “mennyi is az annyi és mennyi is jár nekem” egyeztetés során. Nos, vágjunk bele, kezdjük az alapoknál, itt az első lecke!

Az, hogy mennyi szabadság jár egy anyukának alaphelyzetben, attól függ, hogy ki a munkáltatója, azaz a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozik-e, vagy a Közalkalmazottak, vagy Köztisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá. Ennek megfelelően több számítási mód létezik, különböző adatokra is van szükség az egyes esetekben. A mai leckénk az Mt. hatálya alá tartozó anyukák esetében az alap tudnivalókat mutatja be.

A jelenleg hatályos Munka törvénykönyve vonatkozó paragrafusai kimondják, hogy a munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg, amely alap- és pótszabadságból áll. A munkaviszony szünetelésének időtartamára is jár bizonyos esetekben szabadság, ilyen az anyukáknál a keresőképtelenséget okozó betegség időtartama (ez 2012. július elseje után úgy módosul, hogy naptári évenként 30 napot meg nem haladó keresőképtelenség időtartama), a szülési szabadság időtartama és  a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapja. FIGYELEM: Akik ez utóbbit 2011. augusztus 1-je előtt kezdték meg, nekik még nem 6, hanem 12 hónapra jár a szabadság (erről többet itt olvashattok, egy korábbi cikkben).

Az alapszabadság mértéke 20 nap (ez életkortól függetlenül jár), ez a következőképpen változik az életkortól függően:

 • huszonötödik életévétől huszonegy;
 • huszonnyolcadik életévétől huszonkettő;
 • harmincegyedik életévétől huszonhárom;
 • harmincharmadik életévétől huszonnégy;
 • harmincötödik életévétől huszonöt;
 • harminchetedik életévétől huszonhat;
 • harminckilencedik életévétől huszonhét;
 • negyvenegyedik életévétől huszonnyolc;
 • negyvenharmadik életévétől huszonkilenc;
 • negyvenötödik életévétől harminc

munkanapra emelkedik. Abban az évben már jogosultak vagytok a nagyobb számú szabadságra, amelyik évben az adott életkort betöltitek. Nem baj tehát, hogy valaki mondjuk 2012. december 4.-én tölti be a 35.-életévét, attól erre az évre 25 nap alapszabadság jár neki.

Az alapszabadságok mellett számotokra fontos még a pótszabadságok közül az a fajta, amit a gyermek után biztosít a törvény. Ezeket a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után lehet igénybe venni,  egy gyermek után kettő, két gyermek után négy, kettőnél több gyermeke után összesen hét munkanap pótszabadság jár. A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti. Ez a pótszabadság is ugyanarra az időszakra jár, mint az alapszabadság, tehát a táppénz, szülési szabi és a fizetés nélküli szabi idejére. Aki tehát végig odahaza marad GYES-en, ne számoljon 3 évnyi pótszabit a babócák után, mert nem jár annyi, ahogy alapszabadság sem! Ha időközben visszamentek dolgozni, akkor persze értelemszerűen jár :-). FONTOS változás, hogy idéntől kezdve nem egyik, vagy másik szülő veheti ezt igénybe, hanem MINDKETTŐ (ahogy erről nemrég írtam), de csak akkor, ha dolgoznak (vagy az előbb említett jogosító időszakok valamelyikében van az anyuka)! A szabadságot átadni nem lehet, ha például apuka nem dolgozik… (csak mert volt ilyen kérdés is nemrég :-))

Ha a szülés évében esetleg nem vetted ki az összes szabadságodat, ami időarányosan járt még a munkavégzésed idején (bár ennek kicsi az esélye, de előfordulhat), akkor természetesen ezekre a napokra is jogosult vagy. Ha például valaki februárban szült, de abban az évben egyetlen napot sem vett ki, akkor ezek a napok nem vesznek el (állítson bármit is  a munkáltatótok)!

Két dolgot kell még tudnotok a számításhoz, az egyik az, hogy ha a munkaviszonyotok év közben kezdődött vagy például év közben tértek vissza újra dolgozni, úgy részetekre a szabadság időarányos része jár (ennek számítási módját is hamarosan megnézzük konkrét példán keresztül). A másik, hogy ha a rendes szabadság kiszámításánál töredéknap keletkezik (például 12,6 nap), a fél napot elérő töredék egész munkanapnak számít (tehát felfelé kerekítjük, ha még emlékeztek erre a matematikai kifejezésre :-)).

Nos kérem, akkor papírra, ceruzára fel, lehet számolgatni, hamarosan jön a következő cikk, amiben a szabadság kiadásáról fogok írni!

Munkajogi tanácsok kifejezetten anyukákra szabva, méghozzá ingyen?
Add meg a neved, címed, s máris megkapod a hírlevélsorozat első részét néhány percen belül!

nyílpiros (150 x 106)

Ajánlott bejegyzések:

141 hozzászólás

 1. Kedves Ági!

  Gyesen vagyok, jeleztem a munkahelyemen, hogy szeretnék újra munkába állni. Egy új pozícióba kerülök, és 8 óra helyett, 6 órás munkarendbe. Sok választásom nincs, elfogadom. Viszont nagyon számítottam a felhalmozott szabadságokra – anyagilag. Most ért a hideg zuhany, hogy mivel a gyest nem szakítom meg (miért tenném 6 órás munka mellett), ezért sem kiadni, se kifizetni nem tudja a cég. És az új Mtv-re hivatkoznak. Nem értem, mi köze az új Mtv-nek ehhez….Van valami megoldás/trükk/kiskapu, hogyan lehet ezt megoldani? Igencsak kellene az a pénz…
  Segítséged előre is köszönöm, Bogár

  • Kedves Bogár!

   A gyermek gondozása miatt igénybe vett szabi megszüntetése és a GYES két különböző dolog, így a megszüntetés után a szabikat nem kiadni a GYES-re hivatkozva nem lehet. Semmi köze ennek az új Mt-hez, szerintem csak bepróbálkoznak… 🙁
   A második hozzászólásodból látom, hogy már minden lehetséges dolgot idéztél nekik, de a válaszuk, mely szerint a program nem engedi ezt nekik, nekem nagyon arra utal, hogy a bérszámfejtő kolléga annyira buta, hogy még a programban sem tudta ezt beállítani. A fizetés nélküli szabi megszüntetése után aktív jogviszonyba kell, hogy kerülj, nem új jogviszony ez, hanem a régi folytatása. Ezek után – mivel az akadályoztatás elhárult – megkezdheted a szabik kivételét, amiket (ha a szülés előtti, jelenleg is érvényes munkaszerződésed 8 órás), 8 órával kell kifizetniük, ez időre a GYES-t le kell mondanod. (Ez tehát nem is volt rossz ötlet tőled.) Ha a szabikat kivetted, elkezdhetsz dolgozni 6 órában, ekkor kell a munkaszerződésedet is módosítani 6 órásra (a gyermek 3 éves koráig, határozott időre módosítsátok csak!), és újra kérheted a GYES-t is ettől a naptól. A lemondás és igénylés mikéntjéről itt olvashatsz többet: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsagok-kifizetese-gyes-egyutt
   Ne hagyd magad, meg kell kapnod a szabikat, és semmiképpen ne engedd, hogy új jogviszonyt hozzanak létre. Ha ilyen hülye (bocsánat, de erre nem tudok mást mondani) a bérszámfejtő, hívja fel a bérszámfejtő szoftvert forgalmazó céget, és kérdezze meg, hogy hol kell ezt a programban beállítani (a törvényt ők sem tudják neki megmagyarázni, de legalább az informatikai probléma elhárul). De szerintem ott is gond van, hogy velük egyeztetsz, akik nem értenek ezek szerint a munkájukhoz (sem). Nincs esetleg egy normálisabb főnök, vagy bérszámfejtési osztályvezető a cégnél, akinek udvariasan, türelmesen, de határozottan el tudnád mondani, hogy mi a gond, miért nem értitek meg egymást a bérszámfejtő kollégával?
   Mondd meg nekik, hogy ha nem fizetik ki, kénytelen leszel a munkaügyi felügyelethez fordulni, mert nagyon jól tudod, hogy mihez van jogod. Nem szeretnél vitát, dolgozni szeretnél továbbra is itt, de az ő eljárásul nem törvényes, a szabikat 8 órával kell megkapnod, majd utána 6 órásra módosítani a szerződésedet, és utána felvenned a munkát.
   Sok sikert, ne hagyd magad, kitartás!
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Ági!

  Ne haragudj, hogy nyomulok, de olyan pipa vagyok, muszáj megosszam. A munkáltatóm azt mondja, mivel részmunkaidőbe megyek vissza + jár még a Gyes, ez új jogviszonyt jelent. (?????)
  így, amíg ez meg nem szűnik (vagyis le nem jár a Gyes), addig nem tudja kifizetni a 8 órás munkaviszonyomban felgyűlt szabadságomat.
  Én hiába érvelek ezzel: “Tekintettel arra, hogy a szünetelés idejére járó szabadság nem a Gyes-hez, Gyed-hez kötött, akkor kell gondoskodni a kiadásáról, amikor a munkavállaló a fizetés nélküli szabadságának lejártát követően, vagy megszakításával visszamegy dolgozni.”
  és ezzel: “A felhalmozott szabadságot az akadályoztatás (gyermek otthoni gondozása) megszűnése után a munkáltató köteles kiadni. Az Mt. kifejezetten utasítása, hogy ettől érvényesen eltérni nem lehet. Mivel pedig az anya fizikailag meg tud jelenni a munkahelyén, felveszi a munkát, szó nincs akadályoztatásról.”
  Meg sem akarják hallani, amit mondok, a program nekik nem engedi ezt, és téma lezárva.
  Erre előálltam azzal, jó, akkor lemondom a Gyest, és kérvényezem, hogy fizessék ki a szabimat, mert nekem a 1,5 havi fizetés jóval több, mint pár havi Gyes kiesése (amit mellesleg utólag megkapok…)
  Erre nem kaptam érdemi választ.
  Bogár

 3. Kedves Szakértő!
  Elolvastam sok mindent itt, de ezzel együtt összezavart a munkáltatóm is.
  szóval : jelenleg megkezdtem a gyes utáni szabimat.Már azt sem tudom, hogy ezt jól számolták e ki:
  munkáltatóm szerint ez 39 nap.
  35 évesen szültem, most vagyok 38.
  Táppénz 2009 jan 5-től (jan 1-4 között dolgoztam)
  TGYÁS 2009.feb3-júl 20-ig
  Gyed 2009 júl 21-2011 feb 3-ig
  gyes 2011 feb 4-től 2012 feb 3-ig.

  2 gyermekem van. mennyi lenne gyerekekkel ill. nélkülük pontosan?

  A másik amiért írok munkáltatóm úgy akarja kiadni a szabim, hogy dolgozok is és szabin is vagyok, vagyis mondjuk 2 nap szabi 2 nap meló? 2012-óta engedi ezt a munka törvénykönyve? (Esetleg ki lehet e fizetni, ill. mennyi időn belül kell kiadni)

  Köszönöm! Srulik

  • Kedves Srulik!

   A fenti cikk pont arról szól, hogyan tudja bármelyik anyuka kiszámolni maga a szabadságát! Azért is kezdtem ezt a cikksorozatot, hogy ne függjön egy anyuka sem a munkáltatójától (vagy mástól) ebben a kérdésben. A cikkben minden olyan információt leírtam, ami alapján tényleg csak az életkor alapján kell megtalálni egy számot (ez a naptári évre járó szabadság) majd ezt időarányosan osztani 365-tel (szökőév esetén 366-tal), szorozni az adott napom számával. Ezek után, ha továbbra is én számolnám ki az anyukák szabadságát, úgy érezném, hogy a munkásságom haszontalan – legalábbis a szabadságok kiszámításának megtanítására tett erőfeszítéseim sikertelenek voltak. Márpedig én ilyen könnyen nem adom fel 🙂 Szóval amennyiben úgy tűnik, hogy a munkáltatód nem jól számította ki, kérlek, írd meg, hogy te hogyan és mennyit számoltál, s szívesen segítek eldönteni, hogy jól, vagy nem jól kalkuláltál!
   A 2 nap szabadság és két nap munkavégzés nem törvényes, hiszen az Mt. kimondja, hogy a szabadságot kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet kiadni. A szülési szabi, és a fizetés nélküli szabi ideje alatt felhalmozott szabadságot a jelenlegi szabályozás szerint a munkáltató az anyuka személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén (ez a fizetés nélküli szabi időtartama) az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül, ha az akadályoztatás időtartama egybefüggően a 183 napot elérte vagy meghaladta, akkor az akadályoztatás megszűnésétől számított 183 napon belül adja ki, ha az esedékesség éve eltelt. E rendelkezésektől egyébként érvényesen eltérni nem lehet, tehát mivel te több, mint 183 napot voltál távol, 183 napon belül kell, hogy kiadja a szabikat, nem köteles azonnal kiadnia – bár sok munkáltató így tesz. A pénzbeli megváltás ugyan lehetséges, de csak részben: a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság megszűnését követően, ha a munkavállaló a gyermek ápolása, gondozása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadságot nem kapta meg, azt a felek megállapodása alapján pénzben is meg lehet váltani.
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Dolgozómami!

  Segítenél, hogy köztisztviselők esetében hogyan alakul a szabadság kérdése GYES/GYED után. Januártól már papíron dolgozom (szabin vagyok), de még nem mondták meg, hogy mennyi szabadságom van (őrület!). Kaptam értesítést tavaly, de azt mondták, hogy az nem jó (szintén őrület!), még át kell számolni. Attól tartok, nem nekem lesz kedvező a számítás… 2009-ben szültem, még abból az évből is van megmaradt szabim. Előre is köszönöm a segítséget!

  • Kedves Kriszta!

   A szabadságokat – attól függően, hogy ki melyik törvény hatálya alá tartozik – eltérő módon kell kiszámolni. A köztisztviselőkre idén március 1-jétől lépett hatályba az új törvény, meglehet, hogy emiatt problémázik a munkáltatód? Nem értem pontosan, hogy miért akarják újra számolni, de hogy te is értsd, mit számolnak majd, ide linkelem a megfelelő törvényeket.
   A mostani hatályost itt találod: http://www.kozszolga.hu/kttv, a 100. §-tól kezdve vannak a szabadságra vonatkozó részek, olvasd végig. Itt megtalálod, hogy az alapszabadságon túl mennyi pótszabadság jár neked besorolástól függően, s a további módosító tényezőket is. Az utána következő rész szól a szabadság kiadásáról, ezt is fusd át. 🙂
   A korábbi évekre hatályos törvényt itt találod: http://www.kozszolga.hu/koztisztviseloi_torveny (41. §-tól).
   Amit még tudnod kell, hogy a korábban kivett szabadság nem veszett el, azt is ki kell adniuk értelemszerűen. Ha nem kapsz belátható időn belül valami írásos tájékoztatást, én a helyedben először szóban, s ha az nem vezet sikerre írásban is érdeklődnék, mégiscsak tudnod kéne, meddig vagy szabin 🙂
   Sok sikert:

   Ági

  • Szia Ági!

   Segítenél nekem a számításban?
   2011 november óta táppénz
   2012 junius tgyás
   2012 junius 8 szültem
   2012 november 15 gyed
   2014 november gyed vége
   a táppénzes, szülés évében nem vettem ki szabit.
   28 éves vagyok 2 gyermekem van.
   Ha vissza megyek dolgozni mennyi pénzre számíthatok, illetve 2 évi szabadságot kell e kifizetnie a munkáltatónak? Nem szeretnék oda vissza menni dolgozni.
   Köszönöm Erika

   • Kedves Erika!

    Kérlek, hogy görgess fel a lap tetejére a post-hoz, és olvasd el figyelmesen. Minden információt megtalálsz benne, hogy hogyan tudod kiszámolni a szabadságodat magad (s zárójelesen a végén, hogy én nem számolom ki senkinek :-)). Láthatod azt is, hogy napra pontosan kell számolni, tehát ha csak hónapokat írsz, amúgy sem tudnék semmit számolni neked.
    Ha kiszámoltad, és érdekel, hogy jó-e a számításod, írd meg ide nekem a fenti példához hasonlóan, s szívesen leellenőrzöm, de ugye megérted, hogy nem tudok mindenki helyet számolgatni… így is nagyon sok munkajogi kérdést kapok.
    Köszönöm a megértésedet, üdv, jó számolgatást!

    Ági

 5. Szia szeretném megtudni 25-nap+4-nap gyerekek után járó szabadságból menyivel rendelkezem én és menyivel a cég.

 6. szia Ági még annyit szeretnék megtudni az előbbivel kapcsolatban hogy,a gyerekek után járó szabit én vehetem-e ki vagy a cég összeadva a 25-tel rendesen kiadja,mert nekem szórják ki a szabadságokat és a bérpapíron egyből a gyerekekét vonták le.25+4=29 nekem eböl 9-cet elvetek a megérkezésem nélkül mondván joguk van hozzá…

  • Kedves Reni!

   Sajnos a kérdésedre nem tudok választ adni, mert nem írtál elég tényt, információt. Például azt a fontos dolgot nem, hogy most tértél vissza munkába, és az a 25 + 4 nap, amiről kérdezel, a szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság ideje alatt felhalmozódott szabadságod-e, vagy már dolgozol, és az időarányos szabidról kérdezel? Mert pont ettől függ, hogy mennyivel is rendelkezik a dolgozó.
   Várom, hogy pontosítsd a kérdésedet,üdv:

   Ági

   • szia Ági.
    Igen én már dolgozom,és időarányos szabadság érdekelne.Mert egy múlti cégnél dolgozom és már a megkérdezésem nélkül kiadtak 12-nap szabit,6-7-napal előtte kiteszik,tetszik vagy nem tetszik ez van.Csak én szeretnék a nyári szünetben a gyerekeimmel is eltölteni egy kis időt.Ezért szeretném tudni menyivel rendelkezem és a gyerekek után járóhoz hozzányughatnak -e.előre is köszönöm.25-4.

    • 25+4.

    • Kedves Reni!

     Köszönöm a pontosítást, így már tudom, mit válaszoljak neked:
     Az Mt. szerint a szabadság kiadásának időpontját – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – a munkáltató határozza meg, de az alapszabadságod egynegyedével te rendelkezel, azaz ezt a munkáltató a kérésednek megfelelő időpontban köteles kiadni. Hogy ki szeretnéd venni, azt a szabadság kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal be kell jelentened. Tehát a szabi háromnegyedével ők rendelkeznek, de ezt sem lehet csak úgy kiadni, amikor ők akarják, hiszen vannak további szabályok, például, hogy a szabadságot kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet kiadni. Ettől a munkáltatód, kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt eltérhet, azaz kettőnél több részletben is kiadhatja a szabadságodat, azonban ekkor is jogod van naptári évenként legalább egyszer legalább 2 hét távollétet biztosító szabadságot kivenni. És még egy fontos dolog (ezt hiszem, ők ezt a rendelkezést szegik meg): a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt egy hónappal közölni kell! Tehát az, hogy egy héttel előre szólnak, nem törvényes!
     Ha tehát idén a teljes évben dolgozol, és 25 nap alapszabadságod van, akkor ennek az egynegyedével rendelkezel te, a többi alapszabadságot és a gyerekek utáni pótszabit ők adják ki, amikor nekik tetszik, de erről előzetesen időben kell, hogy tájékoztassanak! Ha a teljes naptári évben dolgozol, szabit nem vehetnek el tőled, tehát 25 + 4, azaz 29 napod van, ezt ki kell adniuk a fenti szabályok szerint. Ha nem január 1-jétől dolgozol, hanem később kezdtél, akkor időarányosan csökken az igénybe vehető szabadságnapok száma.
     Üdv:

     Ági

 7. Kedves Ági!
  Én is Gyesről munkába visszatérni készülő anyuka vagyok. Szeretném, ha segítséget nyújtanál nekem abban, hogy, mint közalkalmazottat, hány nap szabi illet meg.
  Adatok: 1974-ben születtem, 2009. június 8-2009. aug. 10-ig táppénzen voltam, 2009. aug. 11-én született meg a kislányom, a TGYÁS innentől számítva, 2010. jan. 25-ig járt, 2010. jan.26-tól pedig fizetés nélküli szabadságon vagyok, míg gyermekem be nem tölti a 3. életévét. 2009-ben H4-es fokozatban voltam, 2011-ben a H5-ös fokozatba léptem.
  2009-ben 30 nap szabadság illetett meg, ui. igazgatóhelyettesként 5 nap pótszabadságot kaptam. Az igazgatóhelyettesi kinevezésem 2009. szeptember 1-i hatállyal megszüntették. A 30 napból egy napot sem vettem ki.Remélem minden szükséges adatot megadtam a számításhoz! Segítségedet előre is köszönve, tisztelettel:Hné, Móni

  • Kedves Móni!

   A fenti cikk pont arról szól, hogyan tudja bármelyik anyuka kiszámolni maga a szabadságát! Azért is kezdtem ezt a cikksorozatot, hogy ne függjön egy anyuka sem a munkáltatójától (vagy mástól) ebben a kérdésben. A leírtak alapján tényleg csak meg kell találni egy számot (ez a naptári évre járó szabadság) majd ezt időarányosan osztani 365-tel (szökőév esetén 366-tal), szorozni az adott napok számával. Ezek után, ha továbbra is én számolnám ki az anyukák szabadságát, úgy érezném, hogy a munkásságom haszontalan – legalábbis a szabadságok kiszámításának megtanítására tett erőfeszítéseim sikertelenek voltak. Ugyanúgy, ahogy más, Mt. hatálya alá tartozó anyukának, neked is a szülési szabadság 24 hetére és utána a fizetés nélküli szabadság első 12 hónapjára jár fizetett szabadság. Nálad annyiban más a helyzet, hogy a közalkalmazottaknál az életkor nem számít, a szabadság a fizetési fokozattól függ, de ezt megírom neked részletesen: az „A”, „B”, „C” és „D” fizetési osztályban évi húsz munkanap, az „E”, „F”, „G”, „H”, „I”, „J” fizetési osztályban és a 79/C. §-ban említett munkakör betöltése esetén évi huszonegy munkanap alapszabadság illeti meg őket. A közalkalmazottnak a fizetési fokozatával egyenlő számú munkanap pótszabadság jár. Az 1. fizetési fokozatban a közalkalmazottat e címen pótszabadság nem illeti meg.
   Ahhoz tehát, hogy az egy naptári évre jutó szabadságodat (alap és pót) ki tudd számolni, csak ezeket kell összeadnod. Jár még a gyermek után 2 nap pótszabadság / év – ha ezt az apuka nem vette igénybe – a szülés évében teljesen jár a 2 nap, utána a fizetés nélküli szabi első évére időarányosan.
   Ha 2009-ben nem vettél ki semmi szabit, akkor azzal számolj, hogy abban a teljes évi szabadságod jár, és a TGYÁS után 2010. január 26.-tól pedig egy évig jár még, azaz a 2010. évi összes szabadságod mellé még 2011. január 25-ig is kell időarányosan számolnod (időarányosan osztani 365-tel (szökőév esetén 366-tal) az azévre járót, majd beszorozni az adott napok számával, azaz nálad 25-tel). Ahol fizetés fokozat váltásod volt, ott annak megfelelően kalkulálj.
   Nem bonyolult hidd el, ülj neki egy kockás papírral, ceruzával, számológéppel, és néhány perc alatt megvan az eredmény! 🙂 Pont azért nem számolom ki mások helyett, mert azt szeretném, hogy ne függjetek a munkáltatóktól, hanem magatok is meg tudjátok oldani ezeket a feladatokat. Persze ha jelzed a visszatérésedet, úgyis tájékoztatniuk kell a szabadságokról, tehát kapsz majd hivatalos visszajelzést is.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Természetesen nem vártam/várom el tőled, hogy kiszámold helyettem a nekem járó szabadságot!Egyrészt azért fordultam hozzád segítségért, mert a munkáltatóm már több ízben is hibázott munka- és gazdasági ügyekben (az én esetemben biztosan),így nekem kell képben lennem, hogy ezeket ki tudjam védeni. Másrészről a cikkedben a példa az Mt. hatálya alá tartozó mamikra vonatkozott. Épp egy ilyen mankóra volt szükségem, mint ami küldtél nekem! Nagyon köszönöm a segítségedet!
    Még egy kérdés jutott eszembe. 2011-ben a Gyeden lévőknek járt-e bérkompenzáció? Ha igen, van-e mód arra, hogy 2012-ben utólag hozzájusson valaki?
    Nagyon jó, hogy létre hoztad ezt az oldalt, nagyon sok mindenben nyújt segítséget!
    Üdv, Móni

    • Kedves Móni!

     Örülök, hogy nem vetted zokon a válaszomat, korábban, amikor elkezdtem ezt a cikksorozatot, kicsit aggódtam, hogy néhány anyuka megsértődik, ha nem számolgatom tovább a szabijukat, de örülök, hogy te nem! Hamarosan megírom a közalkalmazottas és köztisztviselőset is, hogy mindenki megtalálja a maga információit!
     A kompenzációs szabály az, hogy ha valaki 2011. december 31.-én már, és 2012. január 1-jén még TGYÁS-on, vagy GYED-en volt, akkor jogosult rá. Ha eddig nem igényelted, és nem is kaptál nyomtatványt hozzá, semmi baj, május 31.-éig postára adhatod, és utólag is megkapod, januárig visszamenőleg. Ha a munkáltatód TB kifizetőhely, akkor oda kell beadnod, ha nem, akkor az helyileg illetékes egészségbiztosítási szakigazgatási szervhez. A nyilatkozatot itt találod: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_NYOMTATVANY/ENYOMTATVANY/NYILATKOZAT_THGYS_HEZ_3.PDF
     Üdv:

     Ági

     • Szia Ági!
      Akkor én ebből a pixisből már kiestem! Hiába mondtam a munkáltatómnak, hogy nekem nem jár bérkompenzáció, még is kaptam január hónapban, most meg szóltak, hogy igazam van és vissza is kellett fizetnem az összeget. Én 2009.08. 11-től 2010. 01.25-ig voltam TGYÁS-on, 2010.01.26-tól 2011. 08. 11-ig voltam GYED-en (ebben az időszakban volt már bérkompenzáció?) és 2011. 08.12-től 2012. 08. 11-ig vagyok GYesen.
      Üdv, Móni

      • Kedves Móni!

       Nem, így sajnos nem jár.
       Üdv:

       Ági

   • Kedves Ági!
    A képlet ismeretében (mit és hogyan kell figyelembe venni) tényleg könnyű volt kiszámolni hány nap szabi jár nekem!
    Köszönöm a segítséged!
    Még egy bagatell kérdésem maradt: amikor azt számolom, hogy pontosan melyik nap kell munkába állnom, akkor a szabit csak a munkanapokra kell ugye számolni, a szabad-munkaszüneti(szombat, vasárnap) -és ünnepnapokra nem!?
    Üdv, Móni

    • Szia Móni!

     Természetesen igen! Ügyes vagy, hogy mindent így kiszámoltál, büszke lehetsz magadra!
     Üdv:

     Ági

   • Kedves Ági!
    Márciusban már váltottunk néhány levelet a Gyesről való visszatérés és a szabadság kiszámításával kapcsolatban. Nos úgy néz ki, hogy a visszatérésem nem lesz zökkenőmentes, legalábbis ezt a részt tekintve. 2012. aug. 11-én lejár a Gyes, és elméletileg aug 12-től már fizetés nélküli szabin leszek, de a munkáltatómtól még semmilyen visszajelzést nem kaptam, pedig a kérelmemet még júniusban beadtam. Úgy néz ki, hogy szabi ügyben sem egyezik a véleményünk, én erre az évre (2012) csak aug 12-től időarányosan, ők meg teljes évit számoltak nekem, de hangsúlyozom hivatalos értesítést még nem kaptam, a szabi is csak szóban hangzott el, én 70, ők 113 napot számoltak.
    A kérésem az lenne, hogy írd már meg pontosan, hogy a közalkalmazottakra vonatkozó szabadság számítására vonatkozó szabályokat, mely törvény, hanyadik paragrafusában, cikkejében stb. találom, hogy tudjak mire hivatkozni! Minden lényeges adat, egy korábbi kommentemnél található.
    Üdv, Móni

    • Kedves Móni,

     készítettem egy kifejezetten “közalkalmazottas” szabis bejegyzést is még korábban, a korábbi kérdésed után néhány héttel, ide kattintva éred el.
     A Kjt.-t itt találod: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV
     A IV. fejezet ír a munkaidőről, pihenőidőről, az 55. §-tól kezdve olvasd el, egészen az 59. §-ig. Emellett az Mt. háttérszabályként nézendő a Kjt.-hez, azaz van, amit ott szabályoznak (de a számítási módra a Kjt. külön elvet szab meg).
     Jó olvasgatást! 🙂
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!
      Köszi a gyors választ. A közalkalmazottas-szabis begyegyzésedet (is) természetesen olvastam, ezért úgy gondolom én képben vagyok. Mivel a munkáltaómmal nem egyezik a szabi- számítási módról a véleményünk, ezért kértem a segítségedet abban, hogy melyik az a törvény, amelyre hivatkozhatok. Köszönöm a segítséged, alaposan el fogok mélyülni a Kjt. egyenlőre csak ezen szakaszában.
      Üdv, Móni

      • Szia Móni!

       Nem tudtam, hogy rendszeresen olvasod-e a blogot, s mivel a korábbi kérdésed után néhány nappal készült el kifejezetten a közalkalmazottas szabis bejegyzés, nem voltam biztos, hogy azt láttad-e… de ezek szerint nagyon felkészült vagy! 🙂 Nézegesd csak a törvényt, szerintem sosem árt, ha valaki készül kicsit előre a beszélgetésre a munkáltatóval…
       Sok sikert!

       Ági

 8. Kedves Dolgozómami!
  A következőkkel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményedet: Jelenleg Gyes-en, és fizetés nélküli szabin vagyok 2012. június 3.-ig.(Akkor lesz 3 éves a kisfiam)A munkáltatómnál változások történnek a napokban, a bt. ahol alkalmazásban voltam, egy töltőállomást bérelt, de ápr.4-vel megszűnik a bérleti szerződésük. (Új bérlő lesz, aki a gyesen levő kismamákat nem veszi át) A főnökeim alá akarták íratni velem a 12 éves munkaszerződésem megszűnését közös megegyezéssel, és csak a szabijaimat akarták kifizetni. Nem írtam alá, mert úgy gondoltam, végkielégítést kellene kapnom, nem? (+ felmondási idő, szabadságok megváltása) Azt mondta a munkáltatóm, hogy ha nem írom alá, nem lesz munkahelyem (így sincs,nem?), meg hogy a bt. megszűnik ápr.4-el. Úgy tudom, fel sem mondhatnak nekem jún.3-ig, de mi van ha tényleg megszűnik a cég? Akkor felmondhatnak rendes vagy rendkívüli felmondással?

  • Kedves Angi!

   Jól tetted, hogy írtál, mert ez így első olvasásra eléggé gyanús. Ami nekem nagyon nem tetszik, az a mondat, hogy a gyesen lévő kismamákat nem veszi át az új bérlő. Miért, a többi dolgozót igen? Mert ha igen, akkor én azt javaslom, hogy ezt egy kicsit pontosabban nézzük meg, ugyanis ez eléggé úgy néz ki, mint egy munkáltatói jogutódlás (amit ők el akarnak titkolni?), ott pedig a jogutód nem válogathat, hogy kit vesz át, s kit nem. Az, hogy 12 év után közöst ajánlanak, szintén nagyon nem korrekt eljárás, jól tudod, járna neked a végkielégítés (3 hónapnyi bér), és a felmondási időre járó bér + a bent ragadt szabadságok is. Ha a Bt. megszűnik, akkor a te munkaviszonyod is megszűnik automatikusan (ha nem a jogutódlás esete áll fent), de akkor meg szintén ki kell fizetniük a fenti összegeket neked! Ha pedig nem szűnik meg, csak ijesztgettek, akkor június 4.-ével mondhatnak fel neked, megfelelő indokkal (de ekkor is jár az összes tétel, amit fent említettem). Rendkívülivel nem mondhatnak fel, ez 100 %!
   Kérlek, próbálj meg még további információt szerezni, főleg arról, hogy a két cégnek – régi és új bérlő – van-e valami kapcsolata egymással, és javaslom, hogy nagyon gyorsan keress fel egy jó munkajogászt, aki egyrészt konkrétabbat tud mondani a további tények ismeretében, másrészt, ha kell, képvisel téged a munkáltatóddal történő beszélgetésnél. Sajnos az, ahogyan az egészet beállítják, nekem arra utal, hogy nem fognak komolyan venni, ha csak te magad mész oda, és tiltakozol, s ha tényleg megszűnik a Bt. és nem fizetnek ki, így is úgy is szükséged lesz jogi képviselőre.
   Sok sikert, mindenképpen írd meg, mit lett a következő lépés!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Az a helyzet, hogy a munkáltató minden dolgozóval aláíratta a közös megegyezést, mondván, csak akkor veszi át őket az új bérlő. Aztán egy hét elteltével az új bérlő közölte egy-két emberrel, hogy nem tart igényt a munkájára!, a többieket állítólag felveszi. Tehát ha megszűnik a Bt., az én munkaviszonyom is automatikusan megszűnik? De attól a gyes marad jún.3.ig, ugye? Még egy dolog: ha felmondanak nekem (nem írom alá a közöst), származik-e nekem valami hátrányom a munkaügyi központtal kapcsolatosan? Pl.: nem kapok álláskeresési járadékot vagy valami ilyesmire gondoltam. Illetve, hogy a végkielégítés 3 havi bérét a 12 év átlagkeresetéből számolják ki, vagy az utolsó bérem lesz a mérvadó? Előre is köszönöm a segítségedet!
    Üdv. Angi

 9. Szia.
  Elolvastam itt pár dolgot, de nem találkoztam az én esetemmel és szeretném a segítségedet kérni.2010.07.02.-án született a kislányom megszületése után 168-nap gyermekágyi segélyen voltam ha jól tudom a nevét.Utánna Gyed-et kaptam és 1012.02.09-én lejárt a Gyed-em.Gyes-t igényeltem ,de meg is kaptam.2012.05.01-től visszamentem 6-órában dolgozni a munkahelyemre Gyes-mellet.Érdeklődtem, a benn maradt szabikról de azt mondták hogy nem jár.Viszont ebben az éveben a Májusi honaptól 15 napot kivehetek.Most mit tegyek?Pontosan én sem tudom mennyi járna és így nem merek odaállni.Előre is köszönöm.

  • Kedves Mariann!

   Mindenkinek jár a szülési szabadság 168 napjának (TGYÁS), és a fizetés nélküli szabadság első 12 / 6 hónapjának időtartamára szabadság, tehát neked is (ha a GYED-et még 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg, akkor neked még 12 hónapra jár). Tehát az, hogy nem jár, nem igaz, durván másfél évre járó szabadságnap jár neked, s bár nem írtad, hogy hány éves vagy, ez minimum 30 nap, ha nem több (egy munkavállaló éves alapszabadsága 20 nap, ha tehát neked másfél évre jár, akkor az durván 30 nap). Nem írtad azonban, hogy milyen címszó alatt jár neked a 15 nap májustól, de úgy vélem, hogy ez a rendes éves 2012. éves szabadságod, nem a babázás alatti bent ragadt szabadság. Nem tudsz mit csinálni, mint visszamenni a munkáltatódhoz, és újra megbeszélni vele ezt. Ne hagyd magad, mert ehhez jogod van. A fenti cikkben és ennek a további részeiben egyértelműen, lépésről lépésre leírom, hogyan tudod kiszámolni a szabadságodat, vegyél elő egy lapot, számológépet, tollat, naptárt, és ess neki! 🙂 Ha semmiképpen nem boldogulsz vele, a következő szabadságkalkulátorral is megpróbálhatod: http://www.szuloklapja.hu/baba/body/kalkulator_bank_szabadsag_nyito.php
   Üdv, sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági

    Nagyon köszönöm a válaszodat és sokat segítettél ezzel.Igen a 15 napom az a 2012-es évre jár.26 éves leszek juliusban.Azt szerettem volna kérdezni még hogy a gyermekem születése után már bele kell számolni arra az évre azt a plusz két nap szabit? Előre is köszönöm a válaszod.
    Üdv: Mariann

    • Sajnos nem tudtam kiszámolni mert mindenhová 0-át írt 🙁

     • Kedves Mariann!

      Valamit rosszul csinálhattál, mert kipróbáltam most az én korábbi éles adataimmal, s jól működik. Kérlek, olvasd el részletesen a jobb oldalon lévő útmutatót, és annak megfelelően töltsd ki a helyes munkafül alatt az adatokat.
      Sok sikert!

      Ági

    • Kedves Mariann!

     Igen, a pótszabadság a születés évétől jár.
     Üdv:

     Ági

     • Köszönöm a válaszodat nagyon hasznos volt számomra, habár nem jol számolták ki a szabadságaimat ,de nem akarok akadékoskodni nehogy baj legyen a jövőben belőle.Jó pár napot elcsaltak meg 2012-re 15 napom jár állítólag de mondtam páromnak költsék patikára 🙂 Azért köszi a segítséget.
      Üdv: Mariann

 10. Szia!
  Mindenhol csak anyukákról van szó, úgy látszik, a mi esetünk speciális. Nekünk ugyanis 2012. július 6-án lesz 1 éves a kislányunk, én pedig júl. 16-án visszamegyek dolgozni. És ugyanekkor kezdi a férjem a GYED-et, azaz váltjuk egymást, onnantól ő lesz otthon a picivel. Az oké, hogy nekem a nem egészen 7 hónapnyi fizetés nélküli szabiból (dec. 21. óta vagyok GYED-en) csak 6 hónapra jár szabi, de mi a helyzet a férjemmel, aki most fogja kezdeni a fizetés nélküli szabiját a GYED miatt? Neki is jár az első 6 hónapjára a szabadság? Vagy minden gyerek után ez csak egyszer jár? Ez azért érdekel ennyire, mert már most több szabit kivett az idén, mint amennyi időarányosan járna, és ha az év többi részére nem is jár neki, akkor nem tudom mit lehet tenni. Félek, a munkahelyén sincsenek ezzel tisztában, ezért kérem a segítséged.
  Csilla

  • Kedves Csilla!

   Igen, sajnos a köznyelv – és ide bizony néha én is beletartozom – inkább úgy mondja az egyszerűség és a könnyebb érthetőség kedvéért, hogy az anyukának ez jár, az jár, az anyuka GYED-re, GYES-re megy… holott valójában munkavállalóról van szó, aki lehet apuka is 🙂 Nos, a kérdésedre válaszolva: ha a férjed megfelel a GYED folyósítási feltételeknek, nyugodtan cserélhettek, mehet ő GYED-re, viszont a szabadságokkal kapcsolatban rossz hírem van: nem lehet duplázni, ha te az első 6 hónapot otthon töltötted fizetés nélkülin, neki már nem maradt. S ha ő eddig már több szabadságnapot igényelt, mint ami időarányosan járna neki, akkor a munkáltatója ezt bizony vissza fogja kérni tőle 🙁
   Üdv:

   Ági

 11. Kedves Ági!

  Augusztusban megyek vissza dolgozni 6 és fél év után. Két gyermekem van, idén leszek 33 éves.
  A gyes előtt két munkáltatónál dolgoztam 4-4 órában. Az egyik munkahelyemen 2004 óta voltam, 2006. márciusban táppénzre mentem, és 2006. júliustól vettem igénybe a THGY-t, GyED-et, GYES-t. A másik munkahelyemen 2006.01.06-tól dolgoztam, táppénzen márciustól időarányosan 2006.04.24-ig voltam, majd 07.11-ig a THGY megkezdéséig fizetés nélküli szabira írtak ki. Így itt nem volt meg a 180 nap a támogatások folyósításához.
  Kérdésem, hogy ezek alapján mennyi szabadságra vagyok jogosult egy-egy munkáltatómnál.
  Köszönettel:
  Réka

  • Kedves Réka!

   Nem írtad, hogy Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló vagy-e, vagy közalkalmazott, köztisztviselő… Ha az előbbi, akkor a fizetés nélküli szabadság megszűnése után ugyanúgy jár neked is a bent ragadt szabadság, mint ahogy a cikkben fent leírtam igen részletesen, nálad csak annyi a különbség, hogy te két helyen két munkáltatónál fogod ezeket igénybe venni, mégpedig a hatályos szerződésednek megfelelően 4-4 órányi kifizetéssel. Minden más tekintetben ugyanúgy kell számolnod, mintha egy munkáltatód lett volna, hiszen ugyanúgy a szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság első évére vagy jogosult szabikra, illetve a pótszabikra is, ha azt apuka nem vette igénybe korábban.
   Ha esetleg nem Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló lennél, hanem köztisztviselő, vagy közalkalmazott, akkor is megtalálod itt a blogon a neked szóló szabadságos cikkeket…
   Sok sikert a számításhoz!
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm a választ, nagyon hasznos az oldalad. További sok sikert kívánok, Réka

    • Köszönöm 🙂

 12. Kedves Dolgozómami!

  Azt hiszem, minden bejegyzésedet elolvastam, mégis tanácstalan vagyok. Kérlek, segíts, ha tudsz!

  2010. augusztus 14-én született a kislányom, most újabb babát várok, 2012. november 9-re van kiírva a szülés.

  2012. augusztus 14-én lejár a GYED, de szeretnék jól kijönni anyagilag, szóval nem tudom, táppénzre menjek-e szülés előtt, vagy a szabadságaimat lenne érdemes kivenni.

  Viszont nem tudom, hány nap szabadságra vagyok jogosult.

  Közalkalmazottként dolgoztam 8 órában F3 fizetési kategóriában. 2010-re az összes szabimat kivettem előre. Fizetés nélküli szabadságon 2011. 01. 15. és 2012. 08. 14. között voltam/vagyok.

  Kérdésem az lenne, hogy ezek alapján hány nap szabadság jár nekem? Azt már tudom, hogy 12 hónapra járó szabit kell néznem: ezek szerint 2011-re az egész évi szabadságom jár (a szülési szabadság és a fiz. nélküli szabadság együtt) + 2012. január 15-ig egy fél havi szabadság? Fél hónapra jár szabadság, ha igen, mennyi?

  Tehát, ha F3 kategóriában vagyok, akkor 21 + 3 nap pótszabadság (vagy csak 2), és a baba után még 2 nap 2011-re? + az a fél hónap 2012-ben? Tehát összesen…?

  Másik kérdésem az lenne, hogy amennyiben lehetőségem van arra, hogy a nagyszülő igényelje a GYES-t, mit tegyek?

  Menjek vissza kb. 1 hónapra “dolgozni”, amíg kiadják a szabadságaimat, aztán kiírassam magam táppénzre 9-es kóddal? Így legalább erre az 1 hónapra kapnánk GYES-t is.

  Mert, ha utána táppénzes állományba vesznek, akkor már nem jár a GYES, ugye jól tudom? Vagy a 9-es kóddal jár?

  Szülés előtt 28 nappal, tehát 2012. október 13-tól meg szeretném igényelni a TGYÁS-t. Ez az egy dolog, amiben biztos vagyok…

  Táppénz és TGYÁS idejére már nem jár GYES? A nagyszülő részére sem? Ezt le kell majd mondanom?

  Mit tanácsolsz, hogy jól gazdálkodjunk ezzel a kevés pénzzel?

 13. Kedves Dolgozómami!

  Az előző hosszú levélhez még egy kicsi… Közben a munkahelyemen kiszámolták, hogy 25 nap szabadság jár nekem. Én is hasonló eredményre jutottam, szóval, ez úgy tűnik, megoldott kérdés.

  A GYES-sel kapcsolatban pedig valószínűleg az lenne a legjobb megoldás, ha egyáltalán nem igényelnénk ezt meg, sem én, sem a nagyszülő. Azt hiszem, a GYED lejárta után, augusztus 15-től rögtön Táppénzes állományba megyek kb. 2 hónapra, és szülés előtt 28 nappal megigényelem a TGYÁS-t (október 13-tól). Így teljesen kimarad a GYES bonyolult, és amúgy sem túl jövedelmező kérdésköre…
  A szabadságaimat kifizettethetem a munkáltatóval, miközben Táppénzen vagyok? Valahogy így szeretném.

  Van valami más javaslatod? Köszönöm előre is a választ!

  • Kedves Adrienn!

   Ha te visszatérsz aktív állományba, akkor a nagyi arra az időre, míg nem veszel igénybe másik juttatást (TGYÁS), szerintem kérje a GYES-t, ez is valamennyi pénz… ha amúgy jogosult rá, s a kicsi nem jár bölcsibe, miért ne tegyétek ezt meg? Bár nem vagyok TB szakértő, szerintem ez így működik, de ha nem vagy biztos benne, nyugodtan hívd fel a MÁK ügyfélszolgálatát, és mondd el röviden a helyzeteteket. A korábban bent ragadt szabadság teljesen nem fizethető ki, csak 6 hónapra járó szabadságnapot válthat meg a munkáltató pénzben, a többit ki kell, hogy adja, azaz szabival kezdj, s utána jöjjön a táppénz. Szabi és táppénz egyszerre nem megy…
   De Adrienn, inkább kérlek, hogy nézz utána mindennek egy kifejezetten TB szakértői oldalon, mert én munkajoggal és karriertanácsokkal foglalkozom, nem társadalombiztosítási kérdésekkel, így csak érintőleges tudásom, ismereteim vannak. Biztosra akkor mész, ha egy szakértőt kérdezel meg, az összes nagyobb babás honlapon működik kifejezetten TB tanácsadás!
   Üdv:

   Ági

 14. Szia! segítségedet szeretném kérni. JÚLIUS 19-én beadtam a felmondásom 30 napos felmondási idő letöltéssel, mely aug. 19-én jár le. Nem tudom mennyi szabadság jár még nekem idő arányosan, éves szabadságom 30 nap ebből kivettem eddig 14 napot. Előre is köszönöm segítségedet. T:Juli

  • Kedves Juli!

   Ha nem teljes évet töltesz ott a cégnél, akkor az éves szabadságodból az időarányos részt kell kiszámolnod, azaz a 2012. január 1.-jétől a munkaviszonyod megszűnésének napjáig járót. Ezt úgy tudod magad is meghatározni, hogy az éves szabadságnapodat leosztod 365-tel (naptári napok száma), s beszorzod a munkaviszony megszűnéséig tartó napok összegével (január 31 nap + február 28 nap + március 31 nap, stb… egészen augusztus 19.-éig). Így kapsz egy számot, ha ez a felet elérő tört szám, akkor felfelé kerekítsd. Ennyi jár összesen, míg itt dolgozol, s ha ebből kivettél már 14-et, akkor a maradék jár még neked.
   Nem nehéz, ugorj neki egy tollal, számológéppel, 1 perc alatt meg vagy vele.
   Üdv:

   Ági

 15. Kedves Dolgozómami!
  Légy kedves, és kontrolláld a számításaimat, amelyet a TGYÁS és GYED idejére járó szabadságom napjainak számát illetően végeztem el. Két gyermekem két év különbséggel született, tehát GYESEN nem is voltam. 1978-as születésű vagyok. A munkaviszonyomat, ami határozott idejű volt, 2012.06.30-al nem hosszabította meg a munkáltatóm. Úgy tudom, ebben az esetben jár a szabadság pénzbeni megváltása. Tehát elkezdtem számolni a TE írásaid alapján.
  2009.03.13-tól 2009.08.27-ig kaptam először TGYÁS-t. (168//365*23=10,58 vagyis 11 nap)
  2009.08.28-2011.03.13 között GYED (erre az időszakra 23 napot számoltam összesen).
  2011.03.14-2011.08.28 között újra TGYÁS a második gyermekem után (268/35*24=11 nap),
  2011.08.29-2013.03.31-ig GYED jár, ekkor lesz a kicsi 2 éves, de mint fent írtam, 2012.06.30-al megszűnt a munkaviszonyom (185/365*24=12 nap) Összesen az első gyerek után 34, a második után 23 napot számítottam ki, tehát 57 nap szabadságomat kellene a munkáltatónak megváltani. Jól számoltam???
  Válaszodat és fáradságodat előre is köszönöm!

  • Kedves Dolgozómami!

   Én 31 éves közalkalmazott vagyok. Két gyermekem van, 2005 és 2009 augusztusi születésűek. Azt szeretném kérdezni, hogy a 6 év otthon töltött időre nekem mennyi szabadság jár.

   Válaszát nagyon szépen köszönöm!
   Patrícia

   • Kedves Patrícia!

    Több olyan adatot sem adtál meg, aki a szabadság kiszámításához szükséges… 🙂 de semmi baj, ugyanis van a fenti cikknek egy folytatása, ami kifejezetten a közalkalmazottak szabadságáról szól, olvasd el kérlek ezt, s ennek alapján te is ki tudod számolni magadnak a szabadságodat! Vegyél elő egy papírt, tollat, számológépet, naptárt, s percek alatt kész vagy vele!
    Üdv:

    Ági

  • Kedves Krisztinka!

   Bár a számítási módszereden néha nagy szemeket meresztettem 🙂 (az én logikám szerint valahogy így nézne ki az első TGYÁS időszakod: 23/365*168, de mindegy is, mert) a végeredményed teljesen jó, gratulálok! Ügyesen észrevetted azt is, hogy a második babánál – sajnos – már 2011. augusztus 1-je után kezdted meg a GYED-et, így itt csak 6 hónapra jár szabi.
   Szóval teljesen jó a végösszeg, ennyi jár neked!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági, köszönöm, hogy utánaszámoltál

 16. Kedves Dolgozó Mami,

  A kérdésem a következő lenne: a cég felszámolta a termelését, csoportos létszámleépítést hajtott végre és jogutód nélküli megszűnésre készül, de ennek a pontos időpontját még nem lehet tudni. Az egyik GYES-en lévő kismama ismerősöm nem írta alá a Neki felajánlott közös megegyezést, tehát még mindig munkaviszonyban áll. Az új Mt. értelmében kell-e a részére állásidőt fizetni, ha bejelenti visszatérési szándékát és azt, hogy egyben várandós is. Az Mt. 146.§ (1) alapján ez ugye nem minősül elháríthatatlan külső akadálynak, ami mentesíthetné a munkáltatót a fizetési kötelezettség alól.

  Köszönettel,
  Zita

  • Kedves Zita!

   Ha jelzi az ismerősöd a visszatérési szándékát, s azt is, hogy várandós, akkor jelzés után legkésőbb 60 napon belül foglalkoztatnia kell a munkáltatónak őt. Ez elsősorban azt jelenti, hogy munkát ad neki, s az ismerősödnek pedig dolgoznia kell. HA nem tudja a munkáltató a foglalkoztatási kötelezettségét teljesíteni, csak akkor jogosult a munkavállaló az állásidőre járó bérre, de pont az ilyen visszatéréseket nagyon nem szeretik a felszámolók….
   De tekintve azt, hogy jogutód nélküli megszűnésre készül a cég, én meggondolnám jól ezt a visszatérést, ugyanis ha a cégnek nincs elegendő vagyona a bérjellegű tartozások kifizetésére sem, akkor a maximum összeg, amit a felszámoló a bérgarancia alapból megigényelhet személyenként, 1 millió Ft, tehát egy magasabb alapbér esetén meglehet, hogy a bent ragadt szabadságok + a megszűnés esetén járó végkielégítés is több, mint ez az összeg, így ha most dolgozna/állásidőn lenne, meglehet, hogy az ezért járó bért már nem kapná meg… Nem tudom, hogy mekkora alapbére van az ismerősödnek, milyen a cég anyagi helyzete, mire számíthat, van-e egyáltalán még bármilyen foglalkoztatás… (azt írod, hogy a termelés megszűnt, de nem, hogy ő ott dolgozott-e, vagy másik részlegnél…)
   Kérdéses továbbá, hogy mit tartalmazott a közös megegyezéses ajánlat? Mennyire volt korrekt? Néha – ha megfelelő juttatás van benne – érdemes elfogadni, hiszen így hamarabb és biztosabban juthat a pénzéhez az ember lánya, máskülönben meg várhat még néha éveket is…
   Üdv:

   Ági

 17. Kedves Dolgozómami!
  Január 4-e óta a férjem van GYES-en. A munkáltató visszahívta dolgozni. Ha jól tudjuk, akkor heti 30 órában, ill. napi 6 órában dolgozhat GYES mellett? Amit viszont nem tudunk, hogy a szabadságát mikor kell, hogy kiadják neki? Nem szüntetnénk meg a GYES-t,ha nem muszáj. A munkáltató szerencsére rugalmas.

  Köszönettel: Edina

  • Kedves Edina!

   Heti 30 órát meg nem haladó időtartamban történő munkavégzés mellett továbbra is jogosult a férjed a GYES-re. Szabadságos kérdésedet nem értem, a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadság idejére jutó szabikat kérdezed? Mert nem írtad, hogy azt is a férjed vette igénybe, azaz ő maradt otthon a babával korábban is? Kérlek, ezt még pontosítsd, s szívesen válaszolok utána, csak tudjam, hogy pontosan mire irányul a kérdésed!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    A férjem csak most, januártól van GYES-en, előtte én voltam. Tehát ő eddig rendesen, folyamatosan dolgozott, idén január 4-e óta van GYES-en, és szeptembertől dolgozna a GYES mellett. Ilyenkor mi a helyzet a szabadságával?
    Köszönöm a segítségedet: Edina

    • Kedves Edina!

     Fizetett szabadság a szülési szabadság 24 hetére és a gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság első 12, illetve 6 hónapjára jár (ez utóbbi akkor, ha ezt az időszakot 2011. augusztus 1-je után kezdtétek el). Ha a férjed tehát a gyermeketek másfél éves kora után maradt vele odahaza, akkor nem jár neki szabadság az otthon töltött időre – úgy, ahogy neked sem járt volna, ha te maradsz otthon vele. A babázás ezen időszakára már egyáltalán nem jár fizetett szabadság. Azt a szabadságot, ami járt, te kaptad meg, gondolom, amikor visszamentél dolgozni.
     Üdv:

     Ági

 18. Kedves Dolgozó Mami,

  Nagyon összezavarodtam, nem tudom kiszámítani a szabadságaimat.
  A munkáltatóm szerint 40 napom van, én ezt keveslem. Tudnál segíteni?

  1979-ben születtem, 2010.03.10-én szültem. 2010-ben nem vettem ki a szabadságaimat (sőt, szerintem előző évről is maradt, de erről nem találom a papírt).
  2010.01.15 – 2010.03.10 – táppénz
  2010.03.10 – 2010.08 TGYÁS
  2010.08 – 2012.03.10 GYED
  2012.03.10 – GYES
  Július 30-án kezdtem meg a szabadság letöltését.

  Köszönettel,
  Viktória

  • Kedves Viktória!

   A fenti cikk pont a szabadságok kiszámolásához ad segítséget, mi miatt zavarodtál össze? Nem bonyolult, ha 2010-ben nem vették ki egyet sem a rendes szabidból, akkor arra az évre jár az éves szabadságod, amit az életkorod alapján te is ki tudsz számolni könnyen. Ezután – ahogy a cikkben is áll – még jár neked a GYED első évére, azaz 2011. 08. …-ig, itt nem írtál pontos dátumot. Tehát fogod az az évre járó éves szabidat (ezt megint az életkorod alapján határozod meg), leosztod 365-tel és beszorzod annyi nappal, amennyi naptári nap van január elsejétől 2011. 08. …-ig. Ha törtszámot kapsz, és a tört része a felet eléri, azt felfelé kerekítheted. Ehhez jön még a gyerekek utáni pótszabi, ennek a számítását is leírtam a fenti cikkben.
   Ugorj neki, és hidd el, néhány perc alatt végzel vele. S hogy miért írom ezt le, ahelyett, hogy kiszámolnám neked? Ezért (kattints ide).
   Sok sikert, üdv:

   Ági

 19. Kedves Ági!

  Augusztus 13-án lejár a GYED-em,a szabik kiadása után, munkaszerződés módosítással heti 30 órában megyek vissza dolgozni. Két problémám lenne: azt állítják, hogy csak egy éves szabi jár, pedig mivel a GYED-et még 2011. februárban kezdtem, én úgy számoltam, hogy a TGYÁS idejére és még a gyed első évére jár szabi. Közalkalmazott vagyok, a MÁK bérszámfejt, az ott dolgozó hölgy számolta ki a szabadságot. Esetleg tudnál mondani valami konkrét törvényi hivatkozást, amire tudnék hivatkozni? A másik problémám pedig hogy azt mondták, hogy gyed lejárta után rögtön igényeljem meg a GYES-t és hogy a GYES mellett kifizetik 8 órával a szabimat? De hogyan? A GYES-t nem csak a szabik kiadása utáni időponttól kellene megigényelnem? Köszönöm válaszod, üdv:
  Bibi

  • Kedves Bibi!

   Ha a fizetés nélküli szabadságot még 2011. augusztus 1-je előtt igényelted, akkor neked még 12 hónapra jár a szabadság. Hivatkozz arra, hogy a közalkalmazottak szabadságáról Kjt. rendelkezik, és háttérszabályként az Mt.-t is kell alkalmazni, ahol ezt kifejezetten nem tiltja meg a Kjt. Mivel pont ez a 12-6 hónapról szóló rész a korábbi Mt. átmeneti rendelkezéseiben van, ezt kellene megmutatnod az ottani bérszámfejtőnek: 2011. évi CV. törvényt Egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról, itt találod a neten: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK11085.pdf. A 25139. oldalon van a 9. §., ami a 6 hónapra történő csökkentésről szól. Azt, hogy ez mikortól kikre érvényes, a 25144. oldalon találod, az (5) pont alatt. Innen láthatják, hogy rád még a 12 hónap vonatkozik. Elég szomorú, hogy pont ők nem tudják ezt, a GYES meg a 8 órás szabi együtt meg egyenesen hülyeség, amit állítanak… 8 órás kifizetés és GYES nem mehet együtt, hiszen GYEST csak 30 órát meg nem haladó keresőtevékenység mellett kaphatsz, márpedig ha 8 órában fizetik ki a szabit, az bérjellegű kifizetés, tehát igenis keresőtevékenység…
   Próbálj meg még egyszer egyeztetni velük!
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Újabb probléma adódott a munkáltatóval való egyeztetés során. Ugye munkába állás előtt 60 nappal jeleztem felé, hogy a szabik kivétele után 6 órában GYES mellett mennék vissza dolgozni, engedélyezte is. Egyeztetés során kiderült, hogy olyan munkaidő beosztást akar, ami nekem a buszjárat, gyerek miatt nem megfelelő. (plusz a párom közben munkanélküli lett…)Tehát jeleztem, hogy mivel nem tudunk megegyezni a 6 órás időbeosztás tekintetében (és a közben létrejött családi problémák miatt),maradnék az eredeti szerződésnél és 8 órában mennék vissza. De ezt Ő nem akarja, merthogy én a 6 órás munkaviszonyt jeleztem neki 60 nappal ezelőtt. A 8 órás munkaköröm megvan, leépítés nem volt…..stb A kérdésem, hogy ezt így megteheti, hogy mivel a 6 órást jeleztem, mostmár köteles vagyok szerződést módosítani???? Köszönöm válaszod

    • Kedves Bibi!

     Megfogtál, nem tudom. A törvény nem rendelkezik külön minden elképzelhető esetről, hanem általános elveket ír csak. Ha már aláírtátok a munkaszerződést a 6 órás jogviszonyról, akkor az biztos, hogy azt már csak közös beleegyezéssel módosíthatjátok. Ha nem, akkor viszont nem tudom, mi a helyzet, mert erre szerintem konkrétan nincs törvényi rendelkezés. Az tény, hogy a munkaidő-beosztás a munkáltató joga, tehát te csak kérheted, hogy egy neked kedvezőtlen beosztást módosítson, de nem köteles hozzád (a te buszjáratodhoz, gyerek bölcsijéhez) igazítani azt. No persze, ha kizárólag a tiéd ilyen kedvezőtlen, az össze többi veled azonos munkakörben dolgozó kollégáé más, akkor az más helyzet, az már diszkrimináció gyanús… de ugye itt nem erről van szó.
     A másik oldal azonban, hogy ha te a visszatérésed jelzésekor ezt kérted, ő ennek megfelelően készítette elő a visszavételedet, ennek megfelelően alakította át a jelenlegi munkaszervezést, a feladatokat… elképzelhető, hogy tényleg nem tudja ezt már megint módosítani, bár szerintem a 6 vagy 8 óra között nincs olyan nagy különbség (bár nem írod, milyen munkakörben voltál, milyen cégnél…)
     Sajnálom, nekem több nem jut eszembe, ha nem boldogulsz vele, keress fel egy ilyen esetek kezelésében járatos ügyvédet (bár sajnos, mivel csak most lett kötelező a részmunkaidős visszavétel, nem hiszem, hogy sok precedens lenne erre…)

     Ági

 20. Kedves Ági,
  elnézésed kérem, ha ismételten zavarlak.
  Júliusban szakértői véleményt kértem Tőled
  a munkába való visszatérésemmel kapcsolatban.
  Lejárt az időm, be kell jelentenem a visszatérést…,
  remélem minden jól sikerül.

  Tudom, hogy nagyon elfoglalt vagy. De érdekelt volna egy tényleg hozzáértő véleménye.

  Köszönettel
  Erdélyi Andrea

 21. Kedves Ági!
  Újra, pontosabban megint jelentkezem szabadság ügyben. Jelenleg 3 verzió létezik a nekem járó szabadság terén: közvetlen felettesem 113, én 70, a gazdasági vezető a MÁK-ra hivatkozva 90 napot számolt nekem. Szerinted melyik a jó? éS hogyan fogadtassam el a vezetőséggel? Milyen károm származhat belőle, ha rosszul számolnak? 2012. aug. 11-ig GYesen, ill. fizetés nélküli, aug. 12-től fizetett szabin vagyok. Erre az évre is teljes, azaz 28 napot számoltak nekem. Nem csak aug. 12-től jár részarányosan a fizetett szabi 2012-re? És még azt szeretném tudni, hogy aug. 12-től már nekem is jár a közalkalmazottakat megillető bérkompenzáció?
  Adatok: 2009. június 8-2009. aug. 10-ig táppénzen voltam, 2009. aug. 11-én született meg a kislányom, a TGYÁS innentől számítva, 2010. jan. 25-ig járt, 2010. jan.26-tól pedig fizetés nélküli szabadságon vagyok, míg gyermekem be nem tölti a 3. életévét. 2009-ben H4-es fokozatban voltam, 2011-ben a H5-ös fokozatba léptem.
  2009-ben 30 nap szabadság illetett meg, ui. igazgatóhelyettesként 5 nap pótszabadságot kaptam. Az igazgatóhelyettesi kinevezésem 2009. szeptember 1-i hatállyal megszüntették. A 30 napból egy napot sem vettem ki.
  Üdv, Móni

  • Kedves Móni!

   Hát, nem is tudom, hogy mit mondjak erre a helyzetre 🙂 a legtöbb anyuka azzal a problémával fordul hozzám, hogy túl kevés szabadságot számol ki neki a munkáltatója, nem azzal, hogy túl sokat! Nézd, én már többször leírtam, a blogon is, meg válaszként is, hogy szerintem mit hogyan kéne számolni. Ha hárman 3 különböző eredményre jutottatok, javaslom, hogy kezdeményezd, hogy üljetek össze, és lépésről lépésre számoljátok át, talán így könnyen rájöttök, hol van az eltérés. Mert így valószínűleg elbeszéltek egymás mellett, s nem tudod, hogy ők mit számoltak rosszul, így nem is tudod egyeztetni velük a szerinted helyes számítást! Nem hiszem, hogy egy gyermek után közalkalmazottként 133 nap szabi járna neked, itt bizonyára valamit nagyon csúnyán elszámoltak, de hogy mit, azt én nem tudhatom. Ha 2009-ben nem vettél ki egy napot sem, akkor arra az évre jár az éves szabid (de figyelj, hogy ha szeptember 1-i hatállyal megszüntették az igazgatóhelyettesi kinevezést, akkor nem jár az 5 nap neked a teljes évre, hanem csak időarányosan jár a pótszabi, míg ki voltál nevezve!). Ez nálam 21 + 4 + 3. 2010-ben jár a teljes éves szabid (21 + 4), 2011-ben pedig január 25.-éig időarányosan, hiszen ekkor telt le a fizetés nélküli szabid első éve, illetve ebben az évben már a H5-ös fokozat miatt eggyel nő az éves szabid száma is (1,78, azaz 2). Ehhez jön még hozzá a gyermekek utáni pótszabik száma, erről nem írtál korábban, hogy ki vette igénybe. Egy gyerek után jár 2 nap szabi, ez is időarányosan, azaz 3 nap jár összesen. Nos, ez nálam így kevesebb, mint amit te számoltál. Azt nem írtad, hogy van-e még valamilyen jogcímen pótszabid, pl. oktatói, nevelői munka 25 napja évente… lehet, hogy emiatt tér el a számításotok? Nem írtad, milyen munkakörben, milyen intézménynél dolgoztál…
   Ha visszatérsz aktív állományba a fizetés nélküli szabi után, értelemszerűen csak időarányosan jár a szabadság, azaz 2012. augusztus 12.-étől.
   Hogy mi károd származhat belőle? Hát, jó kérdés…sosem hallottam még ilyen esetről, de ha kiadják a több szabadságot, és utólag rájönnek, hogy nem kellett volna, biztosan szeretnék majd valamilyen módon vissza kompenzálni a dolgot, visszafizettetni a bért, hiszen valójában dolgoznod kellett volna, de nem ezt tetted…
   Móni, ülj le velük közösen, máshogy ez nem fog megoldódni! Évről évre részletesen számoljátok ki, s azonnal látni fogod, hogy ők miben térnek el, s meglesz a tévedés oka. A törvény egyértelmű, nem lehet 3 különböző módon értelmezni!
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Azt tudom, hogy a te számításod és az enyém között miből adódik az eltérés: én 2009-re és 2010-re is számoltam 2-2 nap pótszabit a gyerek után+ 2012. aug. 12-től időarányosan számoltam még 10 nap rendes fizetett szabadságot,így jön ki az általad számolt 56 és az általam számolt 70 között 14 nap különbség. Az is tudom, hogy a közvetlen felettesem minden évre teljes szabadságot és 2 nap pótszabit számolt, neki így jött ki a 113. De ,hogy a gazdasági iroda ill. a MÁK, hogy számolt 90-t fogalmam sincs és az a legnagyobb probléma, hogy valószínűleg nem is fogom megtudni, ui. amikor a gazdaságisoknál rákérdeztem, hogy jött ki a 90, azt mondták, hogy a MÁK-nál ennyit számoltak és ez van rögzítve a rendszerben. Ezt dobta a gép, és az ügyet ezzel lezártnak tekintették. Most már csak annyit tehetek, hogy egy esetleges felsőbb ellenőrzés során, ha kiderül, hogy jogtalanul voltam szabin, ráadásul nem is keveset, akkor meg tudjam védeni magam, hogy ne velem fizettessék meg az ő hibájukat, csak ennek a módját még nem tudom.
    A munkaügyi helyzetem egyébként a következő, könyvtárosként dolgoztam egy könyvtárban a kislányom megszületésééi, aztán miközben én itthon babáztam, addig a könyvtárat összevonták a művelődési és ifjúsági házzal valamint a sportintézményekkel. A központ a műv. ház lett, ott működik a gazdasági iroda, de a pénzforgalmat egy másik intézmény a Pénzügyi Szolgáltató Iroda végzi, a bérszámfejtést, adóbevallást, szabadságok számítását stb. pedig a MÁK. HA minden igaz, könyvtárosként a könyvtárba is fogok visszatérni, bár konkrét tájékoztatást még ezügyben sem kaptam. “Csodálatos” ez a közalkalmazotti szféra, csak azért vagyok benne, mert az a munkám, amit hivatásomként választottam és azt szeretem csinálni!
    Üdv, MÓni

    • Szia Móni!

     A gyermekek utáni pótszabi (ahogy az alapszabi is) csak időarányosan jár, tehát a közel másfél évre nem számolhatsz 2-2-t, csak összesen 3-at. Szerintem ha megvan a bizonyítékod, hogy te jelezted, hogy nem annyi az annyi, akkor ezzel védekezhetsz később, s megvannak annak is a szabályai, hogy hogyan lehet jogalap nélküli kifizetést visszavonni.
     Szerintem te mindent megtettél, engedd el a dolgot, ha ők mégis többet akarnak adni, hát legyen 🙂
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!
      Amint olvastam azt a leveled, amiben megírtad, te hogy és mennyit számoltál, rögtön rájöttem, hogy 2009-re a pótszabit is részarányosan kellett volna számolnom, ha a 2012-es évet nem számítom bele, akkor most már teljesen egyezik a kettőnk számítása.
      Igazad van, megadom magam a felsőbb “hatalmaknak” és maradok decemberig szabin!:-)
      Augusztus 9-i levelemből már csak arra nem kaptam választ, hogy onnantól, hogy fizetett szabin vagyok, azaz aug. 13-tól engem is megillet a bérkompenzáció?
      Üdv, Móni

      • Kedves Móni!

       A bérkompenzáció az Mt. hatálya alá tartozó dolgozóknál sem egyszerű, pláne még bonyolultabb a közalkalmazottaknál. Mivel a kormányrendeletet nem volt még időm részletekbe menően tanulmányozni, s igen összetett a feltételrendszer, amit megfogalmaz (mióta dolgozol ott, a házastársad, vagy élettársad is közalkalmazott-e, kevesebbet, vagy többet keres nálad…), csak óvatosan merem mondani, elméleti jellegű válaszként, hogy igen. Attól, hogy év közben csatlakozol vissza, még kapnod kell bérkompenzációt, ha a többi feltételnek megfelelsz. Találtam egy olyan állásfoglalást a kormány honlapján, ahol kifejezetten felhívják a figyelmet arra hogy az év közben visszatérő anyukákra is érvényes a rendelet.
       Üdv:

       Ági

       • Kedves Ági!
        Köszönöm minden eddigi segítségedet! Remélem ezek után már egyedül is boldogulok!
        Üdv, Móni

        • Remélem, majd írd meg, hogy mi lett a vége! Sok sikert:

         Ági

         • Kedves Ági!
          Futottam ,még egy kört a gazdasági vezetőnél a szabadsággal kapcsolatban és képzeld nyertem!:-) Végre megértette, hogy miről beszélek, hogy abból a három évből amit otthon töltöttem, nem jár minden évre teljes fizetett szabadság, és, hogy 2012-re is csak időarányosan jár. Fölhívta a MÁK-ot, a jelenlétemben, ahonnan megerősítették, hogy nekem van igazam. ezután nekiültünk évről évre átnézni, hogy ők egy-egy évben mennyit számoltak. 2009-ben 1 nappal, 2010-ben 3 nappal számoltak többet a kelleténél, a 2011-es év az rendben volt, 2012-ben, mivel teljes évi szabival számoltak 17 nap volt a többlet. A 2009-2010-es éveket már lezárták, ehhez nem tudtak hozzányúlni, de az idei évet teljes mértékben korrigálták.
          Úgy gondolom, hogy ez nem csak az én, hanem a te számodra is siker! Amellett, hogy megtanítottál a helyes számítási módra, kimondatlanul is arra biztattál, hogy álljak ki az igazamért!
          Remélem az a pozitív eredmény feldob egy kicsit, mert utolsó cikkedet olvasva, mintha egy kicsit el lennél keseredve, hogy erőfeszítéseid nem járnak a várt eredménnyel!
          Nagyon jó, amit csinálsz, sok anyukának segítesz ezzel!
          Üdv, Móni

          • Kedves Móni!

           Nagyon örülök, és köszönöm a pozitív visszajelzésedet! Látod, hogy megy ez? Nem szabad feladni, és bár meglehet, néhányan nem is értik, miért “problémáztál” azon, hogy több szabit akartak kiadni, mint járt volna, én úgy vélem, hogy helyesen cselekedtél, hogy szóltál, nem hagytad, hogy többet fizessenek ki. Fair, korrekt módon jártál el a munkáltatóddal szemben, büszke lehetsz magadra!
           Az érzésed, hogy kissé el vagyok keseredve, valóban igaz kissé: tényleg néha úgy érzem, hogy szélmalomharcot vívok, ezerszer írom le a lényeget, de vannak, akik mégsem olvasnak – nemhogy a sorok között, de a sorokat sem 🙁 De azért próbálkozom…
           Üdv, jó munkába állást:

           Ági

 22. Kedves Ági!

  Első gyermekünket 2013. márciusra várjuk, idén év végéig tervezek dolgozni. Arra gondoltam, hogy 2013. januárban kivenném a 2013. évre szóló teljes alapszabadságomat, majd februárban táppénzre mennék, ezt követően kezdődne a szülés napjától a tgyás.
  Van erre lehetőségem, hogy bár tudvalévő, hogy szülési szabadságra, majd gyedre megyek, de tulajdonképpen előre kiveszem a 2013-as év szabadságát, és nem a 2014-es munkába visszatéréskor utólag?
  Válaszodat előre is köszönöm!!

  Üdv,
  Kriszta

  • Kedves Kriszta!

   Több esetben találkoztam már azzal hogy az anyuka előre kiveszi a szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára járó szabadságot. Mivel a törvény is rögzíti, hogy ezek időszakokra jár neked szabadság, ezt így is, úgy is meg kell kapnod – innen nézve szerintem kérheted, aztán majd meglátjuk, mit mond a munkáltatód. De két dolog miatt érdemes mindenképpen megfontolnod ezt: az egyik, hogy a TGYÁS-odat a 2012-es jövedelem után fogják kalkulálni, tehát már eme juttatás miatt nem fontos, hogy 2013-ban jól keress (tudom, a baba jövetele miatt azonban minden pénz számíthat). A másik, hogy így a visszatéréskor semennyi szabid nem lesz, azaz a bölcsis, ovis beszoktatást máshogy kell megoldanod, még a munkába visszatérés előtt. Ez viszont több helyen gondot szokott jelenteni, mert sok munkáltató hónapokkal előre nem szeret olyan szándéknyilatkozatot kiadni, hogy igen, majd vissza szeretnénk venni az anyukát valamikor, de ez a bölcsis beiratkozáshoz, felvételhez sokszor kell, ahol kevés a férőhely. Tehát egy kissé 22-es csapdája ez, mehetnél dolgozni, ha beszokott volna már a bölcsibe a kicsi, de nem tudod beszoktatni (mert nem veszik fel), míg nem tudod igazolni, hogy rövidesen dolgozni fogsz. A szabik ennek az időnek az átvészelésében segítenek, hiszen így már újra aktív állományban vagy a cégnél, tehát a bölcsi felé ezt könnyebben igazolod, de még nem kell dolgozni járni, azaz be tudod szoktatni a kicsidet. Persze ha meg tudjátok oldani a beszoktatás eme szabik nélkül is, vagy rövid időn belül második babát akarsz munkába visszatérés nélkül, akkor ez nem lesz gond.
   Üdv:

   Ági

 23. Kedves Ági!
  Először is ezer köszönet és hála hogy megálmodtátok azt a blogot,honlapot ,ezer kérdésre kaptam már választ.szuper,tényleg.
  viszont a számok világában nem vagyok otthon ,ezért kérném a segitséged.
  2008.01.03.-ától 2008.05.13 -ig betegszabin voltam
  2008.05.14-től gyeden 2010.05.13-ig
  2010.05.14-2010.10.20 -ig ismét betegszabin (a 2.terhességemmel)
  és 21.től ismét szül szabin,ami 2012.10.20 ig tart .akkor most melyik évre hány nap szabit számolhatok?
  betegszabi alatt jár a szabadság?
  és akkor most ha jelzem ( már jeleztem) a munkáltató felé hogy szeretnék munkába állni okt 20 után ,akkor először ki kell adni ugye a szabijaimat?
  és ha részmunkaidőbe vesznek vissza ,akkor a szabikat is a részmunkaidős bérem szerint számolják,vagy az még a régi béremen számolódik? és akkor jól értem hogy 183 napjuk van kiadni a szabikat :S ,de az havi lebontésban nem,szóval ,havonta kapok valamennyi fizut ugye?
  biztos meg van itt a sorok között a válasz ,de igy kicsit könnyebb feltenni a kérdéseket,a lányaim ugyis mindig rajtam lógnak:)
  előre is nagyon köszönöm a válaszod.
  anita

  • Kedves Anita!

   Nem is tudom kiszámolni a szabadságodat, hiszen olyan alapvető információkat nem írtál meg, mint hogy hány éves vagy, Mt. hatálya alá tartozó munkáltatónál dolgozol-e, vagy közalkalmazott, köztisztviselő vagy-e, s ha igen, milyen fizetési kategóriával, fokozattal… Ha elolvasod a fenti cikket, ott pontosan le van írva, hogyan kell kiszámolni a szabadságot, s nem “adok felmentést” senkinek amiatt, hogy nincs otthon a számok világában, mert 4 alapvető matematikai művelet kell csak hozzá, osztás, szorzás, kivonás, összeadás. Ez meg mindenkinek megy, neked is, ugye? 🙂
   Anita, pont azért indítottam ezt a blogot, hogy minden anyuka tisztában legyen a jogaival, s tegyen is azért, hogy tudja, mihez van joga, mi és mennyi jár neki. A szabadságszámítás pont egy ilyen kérdés: ha te magad sem tudod, mihez van jogod, hogyan akarsz kiállni azért, ami jár neked? S ha a munkáltatód rossz számot mondd majd, mit fogsz tenni? Azt válaszolod, hogy de nekem a dolgozó mami kiszámolta, és ennyi jár (amire valószínűleg kinevetnek), vagy azt, hogy kérem szépen, a törvény azt mondja, hogy nekem jár a TGYÁS és a GYED első évére, életkorom ennyi, tehát időarányosan ennyi jár…
   Ugye értesz?
   Tudom, könnyebb megkérdezni mást, mint kicsit utána járni, utána olvasni, de nem azért indítottam a blogot, hogy mindenki szabadságát kiszámoljam (ha megnézed a válaszokat, soha, senkinek nem számoltam ki, csak ha előtte ő vette a fáradtságot, időt, és kiszámolta maga, akkor válaszoltam, hogy jó-e az eredmény, s ha nem, akkor javítottam a számítását). És hidd el, rajtad talán lógnak a lányaid, de én meg dolgozom, emellett suliba járok: továbbképzem magam munkajogi szakokleveles tanácsadóvá, blogolok minden héten, megválaszolok számtalan kérdést, és rajtam is lóg a lányom 🙂 Szóval hidd el, nincs több szabadidőm, mint neked 🙂

   Ha Mt. hatálya alá tartozó munkáltatónál dolgozol, a fenti cikkben találod a pontos leírást a szabadságaid kiszámításához. Azt, hogy jár-e a keresőképtelenség okozó betegség időtartamára (betegszabi, táppénz) is szabadság, szintén itt találod leírva…
   Ha közalkalmazott vagy, az alábbi cikk segít neked kiszámolni a szabadságodat: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozalkalmazottak-szabadsaga-tudnivalok-a-szabadsagrol-4-resz
   Azt, hogy részmunkaidő esetén hogyan kapod meg a szabit, itt találod: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsagok-kivetele-es-a-gyes-kapcsolata-tudnivalok-a-szabadsagrol-3-resz
   A szabadság kiadásáról pedig itt olvashatsz: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsag-kivetele-gyedgyes-utan

   Sok sikert a számításhoz!
   Üdv:

   Ági

   • Persze! Értem! Köszönöm! Számolom! 🙂

    • 🙂

 24. Szia Ági!
  Látom, hogy ez a blogbejegyzés az aktív, ezért ide írok. A GYES/GYED alatt visszaállásos nem annyira.
  Szóval én GYED-en vagyok (15 hónapos a kislányom). Szerettem volna visszamenni anyagi okok miatt dolgozni (okt. 1-el, mert akkortól menne a kislányom bölcsibe), de közölték, hogy nem tudok, mert megszünt a pozició amiben voltam, más üres pozi pedig nincs.
  Ebben az esetben engem véd a törvény, ugye? azaz vissza kell, hogy vegyenek? Vagy állásidőre felvenni és úgy fizetni.
  Esetleg nem tudnád mellékelni/linkelni/mailben elküldeni a törvény azon részét, ami a GYED alatti munkábaállásra vonatkozik?
  KÖszi előre is! (elég sürgős a dolog, mert okt. 1-előtt szeretném 30 nappal írásban is bejelenteni, hogy a szándékom továbbra is fennál. korábban ezt telefonon tettem meg, aztán aug 2-án volt szemályes találkozónk, ott közölték h nem vesznek vissza)
  Üdv, Kati

  • Kedves Kati!

   Bár nem írtad, gondolom Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló vagy.
   Van két olyan blogbejegyzés, ami kifejezetten a visszatérésről, és a felmondási védelem változásáról szól, kérlek, olvasd el ezeket, itt benne van minden infó!
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz

   Állásidőt – mivel már nem vagy védett korlátlanul, ha megszünteted a fizetés nélküli szabit – nem köteles fizetni a munkáltatód, ha megszűnt a munkaköröd, s nincs másik, amit fel tudna neked ajánlani, felmondhat neked, ahelyett, hogy továbbra is állományban tartana, és fizetne neked.

   Az Mt. teljes szövegét meg tudod nézni a neten, itt a honlapon a Hasznos linkekben is benne van.

   Ennek megfelelően kéne meggondolnod, hogy tényleg visszatérsz-e?
   Üdv:

   Ági

   • köszönöm szépen, ez nagyon hasznos volt!!úgy látom, marad a közös megegyezés, én pedig elkezdek keresgélni más munkaután.. üdv, Kati

    • Kedves Kati!

     Azért kérlek, vigyázz a közössel, ha nem tudnak tovább foglalkoztatni, nekik kell felmondaniuk, közöst csak akkor írj alá, ha ugyanannyit kapsz, mint felmondás esetén. Van erről egy post itt a blogon, kérlek alaposan olvasd el, kattints ide!
     Üdv:

     Ági

 25. Kedves Ági,
  először is szeretném megköszönni a 3 részes cikkedet. Hihetetlen jó, még én is ki tudtam számolni, hogy kb. 2 év alatt (2010. október 31-i szüléstől jelen ideig 35 éves vagyok- 26+27=53 fizetett szabadnap a pótlékkal együtt 1 gyermekem esetén). Köszönöm a lehetőséget!!!
  Kérdéseim:
  1) Október 31-én lesz 2 éves a gyermekem, vissza kellene mennem, de a cég 2013 január 1-ével vesz vissza. Ebben megállapodtunk a januártól életbe lépő 50%-os támogatás miatt. Addig igényelhetem 2 hónapra a GYES-t?
  2) Majd lemondom a szabadság kivételének idejére, mert 8 órás állásban voltam, gondolom?
  3) Majd a szabadság letöltését követően, kb. márc. 14-től már a 6 órás szerződés alapján ismét igányelhetem a GYES-t?
  4) Utolsó kérdéseim, hogy ha közben ismét terhes volnék, akkor márc 14-ig bejelentve és táppénzre vonulva, táppénz a régi 8 órás állás 60 %-a vagy az előző évi GYED-em 60%-a? 5) A táppénz mellé igényelhetek-e GYES-t? 6) Illetve a szülést követően a réi 8 órás bér alapján számolnak-e TGYÁS-t, GYED-et?
  A sok kérdés oka, hogy nagy döntés előtt állunk párommal: most legyen kistestvér vagy egy év munkaviszony után? Anyagi megfontolásokat is figyelembe kell venni, illetve méhsüllyedés miatt egészségügyit is (ezért kerülnék valószínűleg táppénzre).
  A válaszát előre köszönöm, és mégegyszer gratulálok a cikkekhez, mert rengeteg hasznos információt adott.
  Köszönettel,
  Rita

  • Kedves Rita!

   Ha a GYED folyósításnak vége van, s te még nem mész vissza aktív állományba, azaz még nem szünteted meg a fizetés nélküli szabit, mindenképpen igényelj GYES-t, ez is több, mint a semmi 🙂 Jól írod a továbbiakat is, a szabadságok kivételének idejére szüneteltesd, hiszen 8 órás kifizetés mellett nem vagy rá jogosult, majd a részmunkaidős munkaviszonyod első napjától újra kérheted a GYES-t.
   A 4. kérdésed nem munkajogi jellegű, hanem társadalombiztosítási (s ebben nem én vagyok a legjobb tanácsadó :-)) kérlek, ezt egy társadalombiztosítási kérdésekkel foglalkozó honlapon tedd fel (de nagyon okos, hogy előre gondolkodsz, hiszen nem mindegy, milyen juttatásokra leszel jogosult).
   Üdv:

   Ági

 26. Kedves Ági!

  Terveim szerint október 1-től mennék vissza dolgozni, Gyes mellett 6 órában. A Gyes 2013 februárig jár. Vajon igénybe tudja-e venni a munkáltatóm utánam a járulék kedvezményt 2013 január 1-től, (illetve a Gyes lejártával) vagy azzal, hogy októbertől munkába állok /Gyes mellett/ elesik tőle? Válaszodat előre is köszönöm!

  • Kedves Jévi!

   Jelenleg is létezik járulékkedvezmény, de igen összetett rendszere van, többet a feltételeiről itt olvashatsz. Láthatod, hogy azon túl, hogy GYED-ről, GYES-ről visszatérő anyukát kell részmunkaidőben foglalkoztatni, még sok egyéb feltételt is szab a törvény a munkáltató részére. Azt, hogy ezt a munkáltatód teljesíteni tudja-e, azt tőlük kéne megkérdezni.
   A 2013-tól érvényes kedvezményről én egyenlőre csak tervezetet találtam meg a neten, a kihirdetett törvényt még nem, de a benyújtott tervezetből nekem úgy tűnik, hogy gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy azt követően foglalkoztatott munkavállaló esetén vehető igénybe a kedvezmény, azaz nem látok olyan kitételt, mely a visszatérés időpontjától tenné függővé ezt.
   De mivel én munkajogi és karrier témában blogolok, ez pedig adójogi kérdés, javaslom, hogy egy adójogi kérdésekkel foglalkozó szakembernek akkor tedd fel a kérdést, ha olvastad a sajtóban, hogy kihirdették, mert akkor lesz 100%-osan biztos a szövegezése. De logikusan végiggondolva a munkahely megtartása a cél, tehát rád is érvényes kell, hogy legyen a szabályozás. 🙂
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm szépen a segítséget!

 27. Kedves Ági,

  Pedagógus vagyok. Sok a 3 év alatt összegyűlt szabim. Jövő januárig kitartana, ha otthon tölthetném. De a munkáltatóm azt mondta, szeptembertől álljak munkába,nincs pénz két tanárra és év közben adja ki a szabikat,ahogy tudja. Első körben azt akarták, mondjak le a szabimról.Nem mondtam le, hiszen jár. Kérdésem, törvényes-e ez igy, vagy hogyan kellett volna ezt megoldani egy pedagógus esetében? Nagyon rosszul érintett a dolog, hisz törvényesen járna a szabi.

  Nagyon várom a válaszod,

  Köszönettel,

  Kati

  • Kedves Kati!

   A gyermek gondozásával töltött idő alatt felgyülemlett szabadságot a munkáltató nem “felejtheti” csak el, azt bizony vagy ki kell adni, vagy egy része pénzben megválható még idén december 31-éig.
   A közalkalmazottak szabadságának kiadásáról a Kjt. külön nem rendelkezik, így az Mt.-t kell háttérszabályként alkalmazni. De mivel te a fizetés nélküli szabadságodat még korábban kezdted meg, így rád nem a most hatályos Mt. szabadságos rendelkezései, hanem a korábbi Mt. rendelkezései az irányadóak. E szerint a szabadságodat ki kell adniuk, az akadályoztatás megszűnésétől számított 183 napon belül, s a 2011. augusztus 1-jei Mt. módosítás pedig lehetővé teszi, hogy ez év végéig a fizetés nélküli szabadságod első 6 hónapjára járó szabadságnapokat pénzben megváltsa neked a munkáltatód, azaz a neked járó szabadságnapok kb. egyharmadát így nem kell kivenned, pontosabban ezt nem kell kiadnia a munkáltatódnak, hanem kififzetheti. A kérdés tehát az, hogy a neked járó napokat ha ezzel a kifizethető résszel csökkentitek, akkor a maradékot ki tudod-e munka mellett venni 183 napon belül? Ha igen, akkor meg van oldva a gond, ha nem, akkor sajnos nem tudok mit tanácsolni – pontosabban csak azt, hogy kérj további jogi segítséget (lehetőleg közalkalmazotti jogviszonyban gyakorlott ügyvédtől).
   Egy biztos: ezek a napok járnak neked, nem mondhatják, hogy mondj le róla.
   Még egy kérdésem lenne: mikor jelezted a visszatérési szándékodat? Volt ideje a munkáltatódnak felkészülni a “fogadásodra”? Vagy nemrég mondták neked, hogy szeptembertől menj vissza dolgozni?
   Üdv:

   Ági

 28. Szia Kati,
  én azt gondolom, jobb azon keseregni, hogy munkába kell állnod, mint azon, hogy nincs munkád. Persze, vannak jogaid, amiket be kellene tartani a munkáltatódnak. De szerintem jobban jársz hosszú távon, ha engedsz és biztos állásod van.

  • Szia Amy,

   Nem azon kesergek hogy munkába kell álljak – igy is terveztem,és örülök hogy van munkám – hanem azon, hogy egyáltalán vita tárgyát képezte az, hogy kiadják-e ami törvényesen jár, vagy ne. Mert eddig ez ott nem volt gond, vagy kifizették a szabit, vagy kiadták.Ezért érintett rosszul. Nem ismerem pontosan a jogaimat, mi az amit a törvény előir ilyen esetben, ezért kérdeztem:)!

   Üdv,
   Kati

  • Kedves Amy!

   Abban igazad van, hogy az anyukának ajánlott együttműködőnek lennie, de azért az alapvető, törvény által biztosított jogainkról csak ne mondjunk már le… 🙂
   Persze nagyon nehéz az arany középutat megtalálni, de ami jár, az jár…

   Ági

 29. Kedves Ági!
  Azért írok, mert bár kiszámoltam mennyi szbim van, a munkaügyes, akivel beszéltem sokkal kevesebbet mondott. 2009.április.1.-vel jöttem el táppénzre. Abban az évben fennmaradt 8 nap szabim. 2010-ben 23 tavaly és idén már 24-24 nap jár. Ez akárhogy is számolom 79 nap. November 11 -gyel jár le a gyesem, a területvezetőmmel beszéltem már, azt ígérte visszahív, hogy megbeszéljük a továbbiakat, ez a mai napig nem történt meg, ma írtam neki egy e-mailt. És igaz más ügyben, de felhívtam a munkügyet ahol azt mondták 56 nap szabim gyűlt össze 2009 óta…Most nem tudom én vagyok a hülye vagy nem…:)) Válaszodat köszönöm, üdv: Anita

  • Közben keresgetek egyfolytában, jól olvasom, hogy gyes idejére nem jár szabi? 34 éves leszek decemberben. 2011 november 11.-gyel kezdődött meg a gyesem, ami ugye nemsoká lejár..Akkor az 56 nap reális?

   • Kedves Anita!

    Nem a GYES idejére nem jár, hanem a GYED-nek csak az első évére jár… tehát igen, reális az 56 nap, bár nem számoltam utána… találsz konkrét számítási példákat is a blogon, nézd meg őket nyugodtan!
    Üdv:

    Ági

  • Kedves Anita!

   Ha figyelmesen elolvasod a fenti számításnál a magyarázó szöveget, láthatod, hogy fizetett szabadság nem jár 3 évre, csak a szülési szabadság 24 hetére és a fizetés nélküli szabadság első évére / 6 hónapjára, azaz közel másfél évre / egy évre.
   Így már kb. stimmel a szám?? Számold át csak újra! 🙂
   Üdv:

   Ági

 30. Szia Ágnes!

  Nagyon jó és érthető amiket írsz, így én meg is próbáltam kiszámolni az évek alatt összegyűlt szabikat.
  Azért megkérhetnélek, hogy számold át nekem.

  1982-ben születtem.
  2007-ben szültem első gyermekemet júl 18-án. de ápr.3-tól, nem dolgoztam, de ebben az évben az összes szabit kivettem. ez 21 nap volt.
  2008-ban -21nap
  2009-ben 21 nap
  2010-ben 22 nap – ez év 01.27-én megszültem második gyermekemet, így nem szűnt meg az ellátás
  2011-ben 22 nap
  2012-ben 22 nap
  2013.01.27-vel szűnik meg a GYES!

  Én csak 2012. év végéig lennék kíváncsi mennyi szabim van!

  Számítanak a pótszabik, vagy azt nem kell hozzá venni?
  2011. aug.1-től most az éves szabinak csak a felét kell számolni?

  Kérlek, küld el a helyes választ nekem, mert a végére elég nagy lett a káosz!

  Köszönöm előre is!

  Üdv.: Mónika

  • Kedves Móni!

   Úgy látom, nem olvastad el alaposan a fenti cikket… 🙂
   Tudod hol hibáztál? Ott, hogy minden évre számoltál szabit magadnak, holott – ahogy fent is áll – fizetett szabi csak a szülési szabadság időtartamára és a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat / 12 hónapjára jár (12-re, ha a fizetés nélküli szabit még 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg).
   Szóval ha 2007-ben te minden szabit igénybe vettél, akkor 2008-ban még jár neked szabi egész évre, de 2009-ben már csak időarányosan, a GYED első évének végéig – ha a TGYÁST a szülés napjával vetted igénybe. Ugyanezt a számítási hibát követted el a második esetben is szerintem…
   Szóval ugorj neki újra, az időarányos számításhoz itt találsz egy részletes példát:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsag-kiszamitasa-gyakorlati-peldak-1

   A gyermek utáni pótszabadságot – ha azt apuka nem vette igénybe – szintén igényelheted.

   Jó számítást, üdv:

   Ági

 31. Kedves Ági!

  Szabadsággal és felmondással kapcsolatban is szeretnék tőled segítséget kérni.

  2010. november végén született a kisfiam. Időközben a férjem Ausztriában kezdett dolgozni.
  Úgy döntöttünk, hogy nem élünk tovább külön, 2 országban, hanem egy családként folytatjuk Ausztriában. Ezt hivatalosan tesszük, bejelentkezve, mindent úgy, ahogyan kell.
  Osztrák GYES-re és CSP-ra jogosultak vagyunk a férjem kinti munkaviszonya és biztosítása alapján. Ez nyilvánvalóan egy barátságosabb összeg, mint amire itthon számíthatok GYES címén.
  Ehhez (és a további kinti élethez) meg kell szakítanom a munkaviszonyomat (kérnek is róla igazolást).

  Kérdéseim:

  ha felmondok, mi történik a bent maradt szabadságommal? Nem tudom pontosan, mennyi gyűlhetett össze.
  31 éves vagyok, 2010-ről nem maradt szabadságom, azt hiszem. A blogod alapján 2010-re a +2 nappal számolok a fiunk után, 2011-re 22+2, 2012-re pedig 21 (nov. végéig időarányosan) +2 nappal. Ez reális szerinted?

  Felmondáskor a munkáltató kifizeti azt, vagy elbukom?

  Kötelezhet felmondási idő letöltésére, például a szabadságot felhasználhatja rá?

  Az osztrák hatóságok azonban olyan igazolást kérnek, amin a kisfiam 2. szülinapját követően, ahogy a GYES időszaka elkezdődne, már nem állok munkaviszonyban Mo-on, így nekem a felmondási idővel járó variáció nem felelne meg. Ebben az esetben mit tehetnék?

  Várom a válaszod, és előre is nagyon köszönöm!

  Üdv,
  Szabóné

  • Kedves Szabó Lászlóné!

   A szabadságoknál nem számoltál pontosan, hiszen ahogy a fenti cikkben is írtam, a szülési szabi 24 hetére és a fizetés nélküli szabi első évére jár, azaz nem 2012 november végéig, mert az a szüléstől számított két év, és az túl sok 🙂 24 hét meg egy év az az idő, amíg jár neked a szabi, azaz számold ki kérlek, hogy meddig tartott a GYED első éve, és 2012-re számold újra a szabidat időarányosan!
   Ha felmondasz, ha közössel jössz el, a szabikra mindenképpen jogosult vagy, ezt meg kell kapnod! Írj egyszerűen egy levelet a munkáltatódnak, hogy külföldre költözés miatt nem tudod fenntartani a munkaviszonyodat, és kéred a közös megegyezéssel történő megszüntetést (azzal a novemberi dátummal, ami neked megfelel), és a bent ragadt szabadságok kifizetését. Szerintem menni fog, nem szoktak a munkáltatók akadékoskodni, ha közössel akar eljönni valaki 🙂 pláne, ha anyuka az illető… :-(((
   Ha mégis gond lenne, írj, és kitalálunk valamit!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm a segítséged! Végül is kiderült, hogy nem szorít annyira az idő 🙂 Megírtam a levelet, várom a választ. Meg fogom írni Neked, mi lett az eredmény.

    Köszönöm még egyszer, és nagyon boldog, sikeres Új Évet kívánok Neked!

    Üdv,
    Szabóné

    • Köszönöm várom majd az új híreket!

     Ági

 32. Kedves Ági!
  Januártól mennék vissza dolgozni, a szabadság kiadással kapcsolatban lenne két kérdésem. Az egyik az, hogy mindkét gyereken 2011. augusztusa előtt született, (2007. október, illetve 2009. december) azóta folyamatosan GYED-en, GYES-en vagyok. Akkor ha jól értem nekem még 12 hónapra kell számolnom a szabit és nem 6 hónapra.
  A másik az, hogy a nagyobbik gyermekem tartósan beteg, ezért meghosszabbított GYES mellett mennék vissza 6 órában dolgozni. Ebben az esetben is jár az összegyűlt szabim?
  Köszönöm.
  Dóri

  • Kedves Dóri!

   Nem írtad, hogy miként dolgozol, közalkalmazottként, Mt. hatálya alá tartozó munkavállalóként, vagy köztisztviselőként. Ha az első kettő, akkor igen, mindkét gyermeknél 12 hónapra jár még, ha utóbbi, akkor sajnos csak 6-6 hónapra. A felgyülemlett szabadságot a munkáltatónak ki kell adnia, ha megszünteted a fizetés nélküli szabadságodat, így akár GYES mellett dolgozol újra, akár nem, ez jár neked! Arra figyelj, hogy először a szabikat adja ki, és csak után módosítsátok a szerződésedet 6 órásra.
   Üdv:

   Ági

 33. Kedves Ági!
  Idén telik le a Gyes-em a kislányommal, és mennék vissza dolgozni. Olvastam, hogy 60 nappal előbb be kell jelentenem, hogy munkába állnék.
  Tudsz-e abban segíteni, hogy kb. mit kell hogy tartalmazzon ez a “Bejelentés”, és hogy ha a kislányom 03.30-án tölti be a 3 évet, akkor mit kell írnom munkába állás napjának? 03.31-ét kell írnom?
  Remélem tudsz nekem mihamarabb válaszolni, mert ha jól számolom szerdán legkésőbb le kell adnom a munkáltatómnak. Tudom, hogy későn kérdezlek, de eddig próbáltam kutakodni a neten, hogy más ezt hogy írta le, hátha találok valamit, de semmi. A munkáltatómat kérdeztem, de csak legyintett, hogy tudom, hogy neki ez sosem volt fontos, és hogy nem muszáj megírnom, de inkább eleget teszek írásban a kötelességemnek, nehogy később támadási felületet adhassak. (Bár nem tűnik úgy, de sosem lehet tudni!)
  És még azt megírnád-e nekem, hogy jól gondolom-e, hogy ha én 2010.február végén mentem TGYÁS-ra, és utána 2010.augusztus végétől vagyok GYed-en, akkor nekem még a TGYÁSra és a GYED első évére (nem csak 6 hónapjára) jár a szabadság? Mintha így olvastam volna az egyik válaszodban.
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Bea

  • Azt még elfelejtettem leírni, hogy nem vagyok köztisztviselő és közalkalmazott, “sima” 8 órában bejelentett munkavállaló vagyok. 🙂

  • Kedves Bea!

   Ha a gyermeked 3. születésnapja után térsz vissza, nem kell bejelenteni, hiszen mivel eddig kaptál fizetés nélküli szabadságot, nincs is más választásod, mint visszatérni dolgozni. Így ezt a munkáltatódnak is tudnia kell!
   A mivel te még 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg a fizetés nélküli szabit, még 12 hónapra jár neked fizetett szabadság a fizetés nélküli szabi idejére.
   Üdv:

   Ági

 34. Kedves Ági!

  Több kérdésem is lenne.
  Jelenleg Gyeden vagyok. 2011.10.18-án szültem, és 2013-ra 4+1 (az utóbbi kor alapján)szabadságot ítéltek erre az évre. Viszont a gyerek után semmit. Bárhogyan is számolom nem értem.
  A másik kérdésem, hogy Gyed alatt ha megszülök, visszamehetek-e táppénzre, volt már egy babavesztésem, így veszélyeztetett vagyok.
  Válaszaidat előre is köszönöm
  Viola

  • Kedves Viola!

   Én sem értem 🙂 A szülési szabi 24 hetére jár neked szabadság, és a fizetés nélküli szabi első 6 hónapjára, azaz 2013-ban már semmi sem járna… erre csak annyit tudok mondani, hogy kérdezz rá 🙂
   A második kérdésed nem munkajogi, hanem TB jellegű, ez sajnos nem az én szakterületem, próbáld meg ezt egy TB szakértőtől kideríteni. (Nem is értem, hogy ha szülsz, miért akarsz táppénzre menni, hiszen a szülés után a szülés szabi és a TGYÁS jön :-))
   Kérlek, ezt máshol tudd meg!
   Üdv:

   Ági

 35. Kedves Ági!

  A segítségedet szeretném kérni az alábbi ügyben:
  2000. 08.óta dolgoztam a kft.-ben ,2007.05. és 2009.06.hóban szültem a kicsivel még gyesen vagyok , mert tartósan beteg. Közben a cégem felszívódott 2011.-ben. Most végre elindult a felszámolás 2013. febr. A felszámoló biztos számára meg kell írnom a pontos követelésemet szabi+végkielégítés. Nem tudom hogy a 3 éves kor utáni gyesre jár-e szabi. Hogy tudom rávenni a volt cégvezetőt a munkaszerződésem és a felmondásom kiadására. A felszámoló ezeket a dokumentumokat tőlem várja.

  Előre is köszönöm a segítséget! Móni

  • Kedves Móni!

   Szabadság a 3 éves kor utáni otthonlét esetén egyáltalán nem jár, amúgy is csak a szülési szabi 24 hetére és a fizetés nélküli szabi 12 / 6 hónapjának időtartamára jár. A felszámoló biztosnak tudnia kéne, hogy mit kell neked kifizetnie, elég fura, hogy tőled várja 🙂
   A cégvezetőt nem tudod nagyon szerintem semmire rávenni (a munkaszerződésedet nem is értem), ha már felszámoló van, akkor ő gyakorolja a munkáltatói jogokat. Felmondani nem tudnak addig neked, míg fizetés nélkülin vagy, vagy meg tudsz állapodni velük, hogy közössel váljatok meg egymástól, de mindent fizessenek ki, ami járna neked felmondásnál (néha hajlik erre a felszámoló, ha neki is az az érdeke, hogy korrekt módon számoljon el mindenkivel, aki még ott van a cégnél), vagy ki kell várnod, míg a cég megszűnik, és akkor kapod meg a neked járó összegeket. Ez sajnos egy ilyen játék…
   Üdv:

   Ági

 36. Kedves Ági!
  Szeretnélek megkérnim hogy GYES-ről visszatérve jól számoltam-e ki a nekem járó szabadságokat:
  1972-es születésű vagyok.
  2002. évben ki nem vett szabadság: 15 nap
  2003.01.01.(1. gyerek születése)-2004.06.17-ig: 37 nap.
  Hosszabbított GYES-en voltam, majd:
  2009.01.13(2. gyerek születése) -2010.06.29-ig: 44 nap.
  2012.01.14-étől újra hosszabbított gyesen voltam az 1. gyerekkel, a GYES lejárt 2013.01.01.
  A sors úgy hozta, hogy a munkaviszonyom megszűnt közös megegyezéssel. Idézek: “Felek a munkaviszonyt 2013. április 07. napjával közös megegyezéssel a jelen megállapodásban foglalt feltételek mellett megszüntetik.” ” Munkáltató a Munkavállalót 2013. január 01. napjától 2013. január 07. napjáig mentesíti a munkavégzési kötelezettség alól.””Munkáltató Munkavállalót 2013. január 08. napjától a munkaviszony megszűnésének napjáig felmenti a munkavégzési kötelezettség alól” A kérdésem, hogy ezen időszakra illet-e meg szabadság, a munkáltató ezen időszakra 1 napot állapított meg 2013.01.01-2013.01.07-ig. Nem 2013.04.07-ig a munkaviszony megszűnésének napjáig kellene ezt az időszakot figyelembe venni?
  Illetve mi számít a fentieket figyelembe véve: az utolsó munkában töltött napnak?
  Bocsánat a hosszadalmas írásért, de így tartottam korrektnek az információk átadásával.
  Gyors válaszod megköszönve: Ica.

  • Kedves Ica!

   Szerintem a dátumoknál nem stimmel valami a számításodban, hiszen ha 2003. január 1-jén szültél, akkor nem tarthat a 24 hét szülési szabi után 2004. 06. 17-ig a fizetés nélküli szabid első 12 hónapja, ezt kérlek nézd át újra… És ennek megfelelően a másikat is!
   A közös megegyezésnél szerintem nem jól jártak el, hiszen a szabadságról így szól a törvény:

   115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idõ alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
   (2) Munkában töltött idõnek minõsül az (1) bekezdés alkalmazásában
   a) a munkaidõ-beosztás alapján történõ munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés,
   b) a szabadság,
   c) a szülési szabadság,
   d) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) elsõ hat hónapjának,
   e) a naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresõképtelenség,
   f) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés három hónapot meg nem haladó,
   g) a munkavégzés alóli mentesülésnek az 55. § (1) bekezdés b)–k) pontban meghatározott
   tartama.

   Tehát álláspontom szerint jár, persze kérdés, hogy miért pont így írtátok meg? Mert ha az volt a cél, hogy addig legyél állományban, míg amúgy a felmondási időd tartott volna, akkor bizony arra is jogosult vagy szabira, tehát ez így szerintem nem jó.
   Az utolsó munkában töltött nap, az amit utolsónak munkában töltöttél, azaz dolgoztál.

   Üdv:

   Ági

 37. Kedves Ági!

  Jelenleg gyesen lévő pedagógus anyuka vagyok. A kisebbik fiam április 30-án tölti a 3. életévét. Szeptembertől szeretnék munkába állni. A munkahelyem szerint kb. mintegy 80 nap szabadságom gyűlt össze. A kérdésem az lenne, hogy tulajdonképpen mikortól is kellene a szabadságomat kivennem? Az én számításaim szerint március 4-től már a szabadságomat kellene töltenem, de az intézmény szerint csak május 4-től. Vagyis ők a megmaradt 80 nap szabadságomat ráraknák a “nyári szünet” idejére és augusztus végétől számolják vissza a szabadságomat, amikor egyébként is szabadságon lennék, tehát szabadságra szabadságot raknának. Az én értelmezésem szerint, és az első gyermekemmel is így számolták, a fennmaradt 80 napot június 20-22-től (pontosan most nem tudom meddig kellene dolgozni)visszamenőleg kellene számolni. Az első gyermekem 2009. május 12-én töltötte a 3. évet, akkor 96 nap szabadságom maradt fen, és február 13-tól már a szabadságomat töltöttem, ami kitartott a nyári szünet kezdetéig, majd ezután jött a nyári szabadság és augusztus 22-én kezdtem a munkát.Gondolom akkor helyes lehetett a számítás, hiszen a bérszámfejtésünket a MÁK csinálja, tehát ha vmi nem lett volna jó akkor időben szóltak volna. Elnézést, ha egy kicsit értelmetlen voltam. Válaszát előre is köszönöm! Györgyi

  • Kedves Györgyi!

   Nem volt értelmetlen a kérdésfeltevés, csak én nem így fognám meg a dolgot!
   Az idén kiadandó összes szabadságod két részből tevődik össze: van az eddigi szabid, amire az otthonlét alatt szereztél jogosultságot, és van – azaz lesz majd – az a 2013-as szabi, amire onnantól leszel jogosult, hogy már nem vagy fizetés nélküli szabin, azaz vagy a fizetett szabit töltöd, vagy dolgozol. Eme kettőt kell kiadnia főszabály szerint idén neked. Ha tehát úgy számolják ki az eddig felhalmozott szabidat, hogy a munkába állásod napjától visszafelé minden munkanapra kiadja, beleértve a nyári szünetet is, akkor a munkáltató feladata, hogy ebben az évben még valamikor a 2013-as szabikat is kiadja – ide értve az idén téged megillető pótszabadság (+25 nap) időarányos részét is. A munkáltató kötelezettsége arra vonatkozik, hogy az eddig felhalmozott szabit adja ki adott időn belül (amit a múltból hozol) a fizetés nélküli szabid megszűnése után, s utána a másik kötelessége, hogy az idei évit is kiadja a törvény szerint. (Írhatnám úgy is, hogy ha ezzel ő most nem kalkulál, az nem azt jelenti, hogy ez a szabimennyiség nem jár neked, mert akkor később az ő baja, ha szorgalmi időszakban nem fogsz dolgozni, mert az idei időarányos szabit ki kell adnia törvény szerint.) Persze ez nem azt jelenti, hogy ne egyeztethetnél vele, hogy ha most tavasszal és a nyári szünetben csak az eddig felhalmozottat adja ki, akkor ősszel, télen lesz gond a maradék szabi kiadása. Szerintem szóban könnyebben boldogultok… néha nem tesz jót levelezgetni olyan ügyekről, ahol ha értelmesen beszél a két fél egymással, könnyebb elkerülni a felesleges konfliktust.
   Remélem, sikerül!
   Üdv:

   Ági

 38. Kedves Ági!

  Olvastam a bejegyzéseid, emiatt még jobban elbizonytalanodtam.
  Hogy miért?

  Közalkalmazottként dolgozom, 1978-ban születtem.
  2010. március 29-én született a második gyermekem, előtte évben egy fél évet dolgoztam a két gyermek között (az első 2007. április 16-án született), így a 2010-es évre járó szabadságot kivettem az év januárjában (26 napot).
  A GYES lejárta előtt, vagyis 2013. március 14-én jeleztem, hogy szeretnék visszajönni dolgozni ha az erre az időre járó szabadságokat letöltöttem.
  Közölték, hogy vagy 4 napom van vagy 24. Végül maradt a 4, merthogy a 2010-re járókat kivettem.
  De hol van a többi időre járó?
  Tudom, hogy változott a törvény, de azokra akik 2011. augusztusa előtt mentek GYED-re, azokra nem vonatkozik.

  Továbbá úgy tudom, hogy a tavalyi évre visszamenőleg jár a 2 gyermekre 4 nap, és gyakorlatilag csak erről beszélünk.

  Így 4 nap után dolgozni kezdtem, pedig 220 km-es távolságból költözünk, és egyébként is, ami jár…

  Egyszerűen nem értem.

  Válaszod előre is nagyon köszönöm!

  Üdvözlettel:Edit

  • Kedves Edit!

   Szerintem sem stimmel itt valami, ugyanis neked még a szülési szabi 24 hetére, és a GYED első évére jár az alapszabadság és a gyermekek utáni is (ha ez utóbbit apuka nem vette igénybe 2010-ben és 2011-ben).
   Csak azt tudom mondani, hogy vedd fel a kapcsolatot a munkáltatóddal, egyeztessetek, írd le, hogy a jogszabály szerint csak annak jár a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára szabadság, aki 2011-augusztus 1-je után kezdte azt meg, te még előtte, így neked 12 hónapra jár a szabadság, s kéred, hogy ezt utólag haladéktalanul rendezzék!
   Sok sikert:

   Ági

 39. Az előbb lemaradt: a H 4-es kategória a besorolásom.

  Üdv: Edit

  • Kedves Edit!

   A besorolás itt mindegy, mert az csak azt adja meg, hogy hány nap jár egy évre, de itt arról megy a vita (majd), hogy mennyi időre jár.
   Ne hagyd magad, jár neked!

   Ági

 40. Kedves Ági,

  2 gyerekem van. Az első gyerekemmel GYES-t már nem igényeltem, hanem elmentem táppénzre, mert jött a második baba. A gyerek születése között nem mentem vissza dolgozni. A kérdésem az lenne, hogy erre a táppénzes időszakra jár szabadság időarányosan?
  Előre is köszi a válaszod.

  • Kedves Niki!

   A jelenleg hatályos Mt. szerint a naptári évenként harminc napot meghaladó keresőképtelenség idejére nem jár szabadság.
   Üdv:

   Ági

 41. Kedves Ági!
  GYES-en vagyok, dec.23-mal térnék vissza dolgozni, de közös megegyezéssel véget fog01

 42. Kedves Ági!
  Bocsánat az előzőleg elkezdett levélért, de kisfiam “beleszólt” és pont a küldés gombot sikerült megnyomnia… 🙂
  Tehát: közös megegyezéssel véget fog érni a munkaviszonyom. A 2010 óta felhalmozódott szabikat “kiadják” ezzel meghosszabbodik a jogviszonyom, és nem dec.23.-án, hanem valamikor márciusban ér majd véget.
  3 kérdésem van.
  1) a 2014 jan/feb/márc időszakra jár-e szabi, vagy a munkáltató maga választhatja meg, hogy adja-e vagy nem?
  2) ha időközben találok munkát, akkor létesíthetek-e 8 órás munkaviszonyt márc. előtt is, mielőtt még véget ér náluk a munkaviszonyom? Mert azt hallottam, hogy igen, erre van lehetőség, de túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaznak érezzem.. és ha igen, be kell-e jelentenem nekik vagy az új cégnek, hogy két helyen van ideiglenesen?
  3) 2010-es fizetéssel kell-e számolják a kifizetendő szabikat, vagy kötelesek 2013/2014-es évnek megfelelően hozzáadni az inflációt, stb?
  Kérlek, ha a válaszaidhoz tudsz esetleg paragrafus elérhetőséget írni, azt nagyon megköszönném, nagy segítség lenne.
  Előre is köszönöm válaszodat!
  Szép napot,
  Anna

  • Kedves Anna!

   Ha szabadságon vagy, az az idő is szabadságra jogosít, azaz ekkorra is szabinap illet meg.
   Mt. 115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idõ alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
   (2) Munkában töltött idõnek minõsül az (1) bekezdés alkalmazásában

   b) a szabadság,
   ….
   tartama.
   Ha megírtátok már a megállapodást, s biztosan tudod, hogy nem kell dolgoznod menni, nyugodtan vállalhatsz máshol munkát, az Mt. nem írja elő, hogy csak egy jogviszonya lehet valakinek. Csak annyit mondasz, hogy a másik helyen munkát már nem kell végezned, megmutatod nekik a közös nálad lévő példányát, és kész 🙂
   A fizetést a szabadságnapokra az alábbiak szerint kell meghatározniuk:
   Mt. 59. § A munkáltató a 127–133. §-ban meghatározott távollét megszűnését követően ajánlatot tesz a munkavállaló számára a munkabér módosítására. Ennek során a munkavállalóval azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó.
   Azaz nem infláció, hanem az azonos munkakörben, vagy a cég egészénél megvalósított emelés mértéke (ha nem volt, akkor neked sem kell emelnie, ha csökkentett, azt nem kell elfogadnod), s nem bért emel, hanem ajánlatot tesz rá (amit te meg elfogadsz :-)).
   Sok sikert:

   Ági

 43. Két gyermek után jár szabadság? Értem a számítást, nagyon hasznos, a blog alapján értettem meg 🙂 Első gyermekemmel tgyás, gyed, majd közben megszületett a második gyermekem, vele tgyás és gyed. Aztán most mennék vissza dolgozni, de felmerült, hogy egy vagy két gyerek után jár a szabadság? Sajnos sehol nem találtam a választ, de nagyon gyorsan kellene valami törvényi alátámasztással (mert a napokban számolják a szabijaim és nem mindegy, hogy 1 agy 2 gyerekre jár), ha mind a 2 gyerekre jár! Köszönöm előre is a segítséget!

  • Megtaláltam a választ, jól tudtam, mind a két gyerekre jár, de kéne valami törvény erről. Köszönöm a segítséget!

   • Kedves Szandi!

    A törvény nem írja azt, hogy igen, mindkét gyermek után jár. Úgy szól, hogy:
    115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
    (2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában
    a) a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés,
    b) a szabadság,
    c) a szülési szabadság,
    d) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának,
    e) a naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség,
    f) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés három hónapot meg nem haladó,
    g) a munkavégzés alóli mentesülésnek az 55. § (1) bekezdés b)-k) pontban meghatározott
    tartama.
    Márpedig ha te kétszer voltál szülési szabin, s fizetés nélküli szabin, akkor kétszer jár a törvényben meghatározott időszakra a szabi 🙂
    Üdv:

    Ági

  • Kedves Szandi!

   Természetesen mindkettő után jár, aki mást állít, bizonyítsa be, mutassa meg az erről szóló paragrafust 🙂

   Ági

 44. Kedves DolgozóMami!

  Gyermekeink két éven belül születtek, ráadásul az egyikkel megkezdett GYED pont a körül a bizonyos 2011. augusztus 1. körül van.
  Nem kapunk senkitől biztos választ, így gondoltam, megpróbálom itt is, bízván az itt olvasottakban és Benned.

  Szóval:
  2009-2010-2011: életkoromnak megfelelő évi alapszabadság 21 nap.

  Jelenlegi munkahelyemen 2009-ben még természetesen TGYÁS megkezdése előtt kezdtem dolgozni, az arra az időre járó szabadságokat nem vettem akkor ki, így nyilván azokkal is számolni kell, de nem is húzom vele az időt, az tiszta sor.

  2009.09.01-2010.02.15-ig TGYÁS-on voltam.
  Ez 168 nap, amire
  21/365*168 ~ 10 nap nap szabi jár

  2010.02.16-2011.09.09. GYED (ekkor lett 1. gyermekünk 2 éves)
  Ez is egyértelmű, hiszen 2011. augusztus 1. előtt kezdtem meg, tehát 1 év szabi jár:
  21/365*(319+46) ~ 21 nap

  Na, és a nagy kérdésünk a 2. gyermek után kapott GYED-del kapcsolatos.
  Vele 2011.09.10-2013.02.01. GYED-en voltam, a nagyobb testvére 2.
  születésnapja másnapjától a saját 2. születésnapjáig.

  Ez esetben, jól gondolom, hogy a vele töltött GYED után már csak fél év szabadság jár???
  Függetlenül attól, hogy amikor megkezdtem vele a GYED-et, ő már elmúlt 7 hónapos, vagyis akár februártól, mikor született, mehettem volna vele TGYÁS-ra, majd a 168 nap lejárta után 2011. július 18-tól GYED-re?

  Anno azért választottuk ezt a verziót (mármint, hogy az első gyermekünkkel végig töltöm a GYED-et és csak annak lejárta után igénylek a 2. babánkkal ellátást), mert azt mondták, ez esetemben nagyobb összeget jelent így.

  Ha ez így van, mármint, hogy a 2. gyermekünkkel töltött GYED után fél év jár, akkor (amennyiben a fél év az 183 nap???):
  21/365*183 ~ 11 nap

  Időközben 2012. második felében is született egy gyermekünk, de mivel vele csak 2013.02.02-től (a 2. gyermekünk 2. születésnapja másnapjától) vagyok GYED-en , így nála már teljesen biztos a fél évnyi szabadság dolga.

  Légy szíves segíts nekünk eligazodni a 2. gyermekünk körüli kérdésünkben!

  A másik dolog, a pótszabadság kérdése:
  “2012. január 1. előtt a szülők döntése alapján a gyermeke nevelésében nagyobb szerepet játszó munkavállalót … pótszabadság illeti meg.”
  Azt találtuk viszont erről, hogy ezt csak írásban tett nyilatkozatommal tudom igénybe venni. Ha erről én nem tettem nyilatkozatot a munkáltatónak, akkor utólag már meg sem tehetem, és elbuktam számomra 2009 óta elvben járó pótszabadságot???
  (Ismert, hogy 2012 óta már mindkét szülő igénybe veheti, férjem él is a lehetőséggel azóta.)

  Kérlek segíts, mert hozzánk hasonló helyzettel nem találkoztunk, pedig becsülettel végigolvastuk az előttünk lévő hozzászólásokat!
  Nagyon nem mindegy, mennyi az az annyi…

  Üdv.:
  Számolgató

  • Kedves Számolgató!

   Ahogy a fenti cikkben is láthatod, nem a TGYÁS-ra, s a GYED-re jár szabi, hanem a szülési szabadságra, és a fizetés nélküli szabadság első 12 vagy 6 hónapjára. A kérdés tehát az, hogy a második gyermekeddel mikortól voltál fizetés nélküli szabadságon (ezt a munkáltatódnak kellett bejelentened). Ha 2011 augusztus 1-je után kezdted meg a fizetés nélküli szabit, akkor már csak 6 hónapra jár.
   A pótszabadságok miatt a munkáltatódnak keresnie kellett volna téged (mert ugye a nyilatkozatokat a többi dolgozónak ő adta ki), utólag kérd ezt tőle, s nyilatkozzatok nyugodtan. Ha ezzel kapcsolatban vita lenne, nyugodtan mondd meg nekik, hogy ha kiküldték volna – ahogy a többieknek odaadták – te nagyon szívesen kitöltötted és visszaküldted volna, de mivel ők téged, mint otthon lévő anyukát elfelejtettek, most utólag nyilatkozol. Mivel az éves alapszabidat is most adják ki, nyugodtan csapják csak hozzá a pótszabikat 🙂 (De arra figyelj, hogy a férjed munkahelyével is igazoltatni kell, hogy ő akkor nem vette igénybe!)
   Üdv:

   Ági

 45. HÁÁÁÁT! Nekem ez nagyon nem világos! Én közalkalmazott vagyok! 1980-ban születtem, nagyobbik fiam 2010 augusztusában kisebbik 2012 februárjában. 2010-ben minden szabadságomat kivettem. A GYED most fog lejárni hónap végén. Tehát nekem a két gyerek között nem volt munkaviszony (mármint volt, de itthon voltam). Én 2010 augusztus 1.-től táppénzen voltam 25-ig (akkor született a nagyobbik fiam) és onnantól fogva én TGYS-en illyetve GYED-en vagyok. Akkor mennyi az annyi? Régi számítás, új számítás… beleveszek ebbe a sok izébe!
  Kérlek írd meg nekem pontosan, hogy mennyi az annyi! Köszönöm!

 46. Kedves Ági!

  Ó, bárcsak előbb olvastam volna ezekről! Most már visszatérni készülnék a munkába 2 gyermek után, bár sajnos nem tűnik egyszerűnek.
  De a blogot olvasva abban is elbizonytalanodtam, hogy a korábbi dolgaim rendben mentek-e.
  Első gyermekem 2009. júlusban született, és bár táppénzre is mehettem volna, előtte kivetették velem az egész éves szabadságomat, így, ha jól értem a TGYÁS időszakra, amivel ez nagyjából egybeesik, már nem számolhatok semmit. Amikor a GYED lejárt, jeleztem, hogy táppénzre mennék a pocakban lévő második gyermekemmel. Ekkor papíron aktív állományba vettek, és kiadták az első gyermekem után járó 22 nap szabadságomat, és csak ezután kaphattam táppénzt. Második gyermekem 2012 januárban született. Kérdésem, hogy a 2011 július és 2012 január közötti “aktív”, valójában szabadságon, illetve táppénzen töltött időszakra is megilletnek-e további szabadnapok?
  Illetve igaz-e, hogy már akkor 2011-ben is illett volna inflációarányosan korrigált összegben kifizetni a szabikat? Tehát legalábbis a második gyermekem után járókat majd érdemes lenne emeltebb összeggel kérni?
  Előre is köszönet.

  • Kedves Linem!

   Igen, ha szabadságon vagy, azokra a napokra is megillet szabadság, és 2011 és 2012-ben még táppénzre is járt végig. Olyan, hogy inflációarányosan korrigált bér, nincs, akkor kellett módosítania a cégnek, ha valóban volt béremelés abban a munkakörben, amiben te dolgoztál (vagy ha ilyen munkakör nem volt, a céges, éves béremelés mértéke kellett, hogy irányadó legyen). A második gyermeknél erre majd figyelj!
   Üdv:

   Ági

 47. Kedves Dolgozómami! Kedves Ági!

  Nagyon jó a blog és köszönöm, hogy ennyi hasznos dolgot megosztassz velünk. Lenne egy konkrét kérdésem, amiben segítségedet kérném.
  Jövő év februárra vagyok kiírva, hogy megszületik a babám, január hónapban már nem szeretnék dolgozni ezért kértem a munkáltatómat, hogy arra hónapra adja ki az éves szabadságaimat, a munkáltatóm csak a részarányos szabadnapjaimat (2 nap) szeretné kiadni, így a többi nap be kellene járnom dolgozni. Jogszabály szerint van-e arra mód, hogy mégis megkapjam a januári 20 munkanapra a szabadságomat, vagy valamiléyen módon felmentést kapjak a munka alól?
  Köszönöm előre is a segítséget!
  Erika

  • Kedves Erika!

   A szabadságokat előre nem köteles kiadni neked (bár, őszintén szólva nem értem, miért kell ezen kekeckednie, mert ezek úgyis járnak neked, s később ki kell adnia). Ha az állapotod miatt nem tudsz bejárni, akkor az orvosod bizonyára táppénzre tud írni téged, a másik megoldás pedig az, hogy a kiírt dátum, azaz a várható szülés előtt már 4 héttel igénybe veheted a szülési szabadságot is.
   Sok sikert, szép szülést!

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás