Szabadságok útvesztőjében

Szerző: Dátum: 2013. máj. 06. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 56 hozzászólás

photo by Dan Moyle

photo by Dan Moyle

Sokszor változott az elmúlt években a Munka törvénykönyve a dolgozót megillető szabadságok tekintetében, az egyik legnépszerűbb téma ez a blogon. Úgy gondoltam, – tekintve, hogy még mindig sok a félreértés és a téves info – készítek egy kisokost, amit gyorsan átfutva remélem, mindenki átlátja a főbb változásokat 🙂

1.) Még mindig jár a szülési szabadság 24 hetére a fizetett szabadság, s a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadság első 12 hónapjára, ha még ezt az utóbbi időszakot 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg, ha utána, akkor már csak 6 hónapra (Mt. hatálya alá tartozó dolgozók és közalkalmazottak esetén, köztisztviselőknél azonban egységesen 6 hónap és kész).

2.) Jelentős változás a 2012. július elsejével hatályba lépett törvényben, hogy már nem jár fizetett szabadság a a naptári évenként harminc napot meghaladó keresőképtelenség esetén, erre tessék figyelni anyukák!!!!!

3.) Gyakran kérdezik tőlem, hogy ha a GYES után szabin vannak, akkor arra az időre is jár-e a fizetett szabi… a válasz természetesen igen!

4.) Az alapszabadság mértéke – bár a meghatározási módja kissé változott – ugyanannyi, erről többet ide kattintva olvashatsz, ha Mt. hatálya alá tartozol, ha közalkalmazott vagy, akkor ezt a postot böngészd át!

5.) A gyermekek utáni pótszabadságok rendszere 2012-ben változott, azaz innentől kezdve mindkét szülő jogosult a szabikat igénybe venni, erről többet itt olvashatsz.

6.) A szabadságot a munkáltató adja ki, ne te veszed ki 🙂 csak hogy félreértés ne legyen… azaz nem te döntöd el, hogy GYES után kiveszed-e, vagy inkább azonnal dolgozol.. 🙁

7.) A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett tárgyévben kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni. Azaz ha fizetés nélküli szabin voltál, annak megszűnése, vagy megszüntetése után 60 napja van a munkáltatódnak kiadni a szabidat! Vita nincs, más megoldás nincs, pénzbeli megváltás – munkaviszony megszűnését, megszüntetését kivéve – nincs!

8.) A szabadság soha, de SOHA nem veszik el – bárki bármit is állítson! Ha egy fél focicsapatot szültél, akkor is annyiszor jár, ahány gyermeked van.

9.) A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni, azaz ha te hétfőtől péntekig dolgoztál, akkor azokra a napokra, ha pedig mondjuk négy napot egy héten, akkor azokra.  Ha 8 órás a szerződésed szerinti munkaidő, akkor 8 órányi bért számfejtenek, ha 4 órás, akkor 4 órányit, ha 12 órás, akkor 12-nyit (azaz órában kell elszámolni és nyilván tartani).

És végül az alapszabályok: továbbra sem számolom senkinek ki a szabadságát, hogy miért nem, azt már itt egyszer megírtam, de aki szeretné maga kiszámolni, az Mt. hatálya alá tartozóként itt, és közalkalmazottként itt talál segítséget hozzá.

 

Ha odahaza lévő, és visszatérést fontolgató anyuka vagy, de nem tudod pontosan, mihez van jogod, nem igazodsz el a szabadságszámításban, vagy nem tudod, felmondhatnak-e neked, akkor ajánlom figyelmedbe az online munkajogi tanfolyamot! Kattints ide a részletekért!

Ajánlott bejegyzések:

56 hozzászólás

 1. Kedves Ági,

  A gyerekek után járó pótszabi akkor is jár nekem is, ha én GYED-en/GYES-en vagyok? Tehát ha vissza szeretnék menni dolgozni, a szabadságok elszámolásakor ezt is figyelembe kell venni?
  köszönöm

  • Kedves Niki!

   A gyerekek utáni pótszabadság ugyanarra az időszakra jár, mint az alapszabi, hogy ez melyik, azt a fenti post első pontjában találod meg.
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Ági !

  Segítségedet szeretném kérni. 7 éves kisfiamat egyedül nevelem, ő szeptembertől a Pető intézet általános iskolájába fog járni. Munkaviszonyom e hét kedden váratlanul megszűnt.
  Kisfiam után -mivel asztmás is volt 8 hónapos kora óta – jelenleg is tartós beteg után járó hosszabbított GYES-t kapunk ami most júliusig tart de már nem hosszabbította meg az orvosunk.
  A kérdés az lenne, hogy jogosult vagyok-e munkanélküli járadékra vagy csak júliustól igényelhetem ezt? Illetve milyen egyéb lehetőségeim vannak?
  Köszönöm szépen előre is a segítséged.
  Üdvözlettel,

  Judit

  • Kedves Judit!

   Bár nem vagyok TB szakértő, tudtommal csak egy ellátást kaphatsz egyszerre, vagy GYES, vagy álláskeresési járadék. Javaslom, hogy keresd fel a területileg illetékes hivatalt a kilépő papírjaiddal, s kérd meg az ügyintézőt, hogy nézze meg, mennyi ideig, és mekkora összegre vagy jogosult a korábbi kereseted alapján, s ezután döntsd el, hogy kivárod-e a GYES végét, vagy azonnal álláskeresésit igényelsz.
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ági!

  Szeretnék tanácsot kérni Tőled, a következő témában. A honlapodon elolvastam mindent ebben a témában, csak tudni szeretném, hogy jól értelmeztem-e az olvasottakat. Lényeg: 3 csodálatos gyermekem van, a két kisfiam ikrek (4 és fél évesek, ovisok), akik tartós betegnek számítanak. Tanár vagyok, szerettem volna visszamenni teljes állásba dolgozni, ( most óraadó vagyok). A munkáltatóm kiszámolta, hogy 69 munkanap szabim van, és két hónappal előtte jeleznem kell, ha ki akarom venni. Ha kiveszem a szabit, akkor is GYES-en maradok – tartósan beteg 2 gyerek miatt? Vagy meg lehet a GYES-t szakítani a szabival, és újra visszamenni GYES-re? Az én esetem azért kicsit, speciális, mert szeptembertől indul az új tanév, ha ki kell vennem a szabimat, jó esetben dec. elején kezdhetnék. Így valószínűleg nem engem fognak alkalmazni, hanem olyat aki tud kezdeni szept-től.

  • Kedves Hajnal!

   Az alapszabály az, hogy a GYES és a 8 órás keresőtevékenység nem mehet együtt, azaz akkor a GYES-t le kell mondani. Ikres anyukáknál ez úgy módosult, hogy az egyik gyermek utáni GYES-t kell csak lemondani tudtommal, s emellett mehet a 8 órás keresőtevékenység (a szabik 8 órás kifizetése is ennek minősül!). Ha pedig újra visszamész fizetés nélküli szabira, jöhet újra a 2 gyermek utáni GYES. (A legbiztosabb az, ha a MÁK-ot megkérdezed, ők a folyósító szerv). Arra azonban figyelj, hogy ha nem vagy fizetés nélküli szabin, akkor nem vagy védett sem!
   Üdv:

   Ági

   • A gyakorlatban is így van. 🙂 Én is 8 órában dolgozom, és egyik gyerekre kapok gyest.

 4. Kedves Ági!

  Nagyon hasznosnak találom az oldalad, ezért köszönöm minden dolgozó vagy dolgozni kivánó mami nevében is a profi munkádat, tanácsaidat, segítségedet!

  Jelenleg GYED-es kismama vagyok. A GYED lejárta utan, a GYES mellett szeretnék részmunkaidőben visszamenni a munkáltatómhoz. Időköznem a pozícióm megszűnt és sem a munkakörömben sem pedig más munkakörben a munkáltatóm nem tud majd foglalkoztatni. Kérdésem az, hogy a munkáltató köteles-e a GYES mellett részmunkaidőben foglalkoztatni? ill. ha a fent említett okból nem tud nekem munkát biztosítani, úgy ebben az esetben köteles-e nekem a kiesett munkaidőre a személyi alapbéremet megfizetni?

  Megtisztelő válaszodat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Lina

 5. Kedves Ági!
  Köszönöm a rengeteg hasznos infót!!!
  Még Gyeden vagyok, de nem szívesen megyek vissza a régi munkahelyemre. Ha találok másik munkát, és felmondok, akkor mi fog történni a bent maradt szabimmal? A felmondási időmet és a szabit is le kell töltenem, vagy kifizethetik a szabikat?

  Köszönöm szíves válaszodat: Mónika

  • Kedves Mónika!

   Ha te mondasz fel, törvény szerint a felmondási idődet le kell dolgoznod. Ha azonban nem dolgoztál az elmúlt években a baba miatt, igen kisi az esélye, hogy tudnak éppen munkát adni neked… A szabadságnapokat vagy kiadják, vagy pénzben megváltják, azaz ezt mindenképpen meg kell kapnod (hogy így vagy úgy, azt a munkáltató dönti el).
   Üdv:

   Ági

 6. Kedves Ági!
  Köszönöm szépen, remélem hasznomra lesz ez a lehetőség.

  Szeretnék egy kérdést feltenni. Pedagógus kollégám, GYES mellett dolgozik,2013.04.08-tól – 06. 30-ig. A GYES-e egyébként 2014.04.07-én jár le. Kiveheti-e a szabadságát 2013.07.01-jétől, tart ameddig tart, majd újra visszamegy GYES-re (2014.04.07-ig), de nem dolgozik közben. Második babát terveznek.
  A GYES mellett tölthet-e szabadságot teljes állásúként, vagy ne foglalkozzunk ezzel, 2013.06.30. után menjen vissza GYES-re, és legyen otthon 2014.04.07-ig?
  Remélem valamilyen szinten érthető volt?

  • Szia! Nekem 3 gyermekem van:). A második fiúcskámmal még Gyeden voltam, mikor már úton volt a harmadik, de a születéséig 3 hónapra gyesre kellett volna mennem. Mivel a 2 bátyó után volt bőven szabim, én kivehettem teljes állásra, és utána kezdhettem elölről:szülési szabi, Gyed…Nekem pénzben így sokkal jobb volt, de ha nem vettem volna ki a szabit, akkor a táppénz is jobb lett volna, mint a gyes, persze csakis pocaklakóval 🙂

   • Köszönöm szépen.
    A kolléganőm GYES mellett szeretett volna szabira menni.
    Úgy értelmezem, hogy Te nem GYES mellett voltál szabin, ugye? 🙂

    • Szia! Nem, mivel Gyes mellett csak 6 órát lehet dolizni, szabit meg nem lehet kivenni 6 órásra 🙂

 7. Kedves Ági!

  Elég bonyolult ügyben kérem a tanácsodat.2013.február 21-én járt le a Gyesem a második gyerkőccel(2 év különbséggel szültem Őket).A múlt év december 1-től 6 órás állást kaptam,melyet az előző munkahelyemen bejelentettem,engedélyezték.Ekkor már tudtam,hogy nem is szeretnék visszamenni,és az új munkaadóm is határozatlan időre akart alkalmazni.Írásban nyilatkoztam az előző helyemen erről,hogy ne is számoljanak velem.
  Azóta folyamatosan dolgozom,be vagyok jelentve,fizetnek utánam mindent.
  A Gyes letelte után sem jelentkeztem az előző helyemen,mert úgy gondoltam,nem szükséges.Most viszont arra gondoltam,hogy a felgyülemlett szabadságomat,hogy fogja kiadni,kifizetni az előző munkaadóm?Lehet-e gondom abból,hogy-úgymond-két munkahelyem van egyszerre,két helyen fizetnek utánam?Igaz az egyiken szabadságon vagyok.

  • Kedves Juci!

   Akárhány jogviszonyod lehet elméletileg, nem tiltja az Mt. – persze ha mindenhol dolgoznod kell, akkor jobb, ha klónozod magad 🙂
   Ne aggódj, ha lejár a 3 év, és megszűnik a fizetés nélküli szabid a régi helyeden, akkor majd megszüntetitek a munkaviszonyodat (gyanítom közös megegyezéssel), s ki kell fizetniük a felhalmozódott szabadságokat. Ennyi 🙂
   Üdv:

   Ági

 8. Szia Ági,

  2011.03.08-ától táppénzen voltam 2011.09.28-ig, fiam október 11-én megszületett, előtte vettem ki a tgyást és innen megy tovább a szokásos ellátás, ami kell. A kérdésem annyi, hogy ha én előtte 12 órában dolgoztam ( heti 4 napban), 2011-es évben februárban 3 napot vettem ki, márciusban meg táppénzre mentem, mert feküdnöm kellett, akkor ilyenkor hogy számolnak szabadságot? 33-at töltöttem be, most októberben jár le a GYED-em. 31 napot számoltak el, plusz az idei év 6 nap. Szerintem többnek kellene lennie, de táppénznél nem tudom hogy van. Köszönöm előre is a választ

  • Kedves HegPet!

   A jelenleg hatályos Mt. valóban tartalmaz egy olyan változást a korábbihoz képest, hogy a a naptári évenként harminc napot meghaladó keresőképtelenség idejére már nem jár fizetett szabadság. Így – gondolom – ennek alapján mondta neked azt céged, hogy a táppénzes időszakban a 30 napot meghaladó időre nem jár szabi. Hogy a 31 nap sok, vagy kevés, azt nem tudom, hiszen nem írtad le, hogyan számoltál a saját adataid (életkor) alapján.
   Üdv:

   Ági

 9. Kedves Ági.
  Nem tudom jó helyre Írtam -e de segítségre lenne szükségem.
  Sajnos nem tudok eligazodni a szabadság számítás útvesztőjében.2013, október 18.-án telik le a gyedem a kisebbik lányommal, és gyes mellett 6-órában visszamennék dolgozni.
  Munkáltatóm viszont nem szeretné kifizetni a szabadságomat.
  Szeretném megtudni pontosa hány nap jár, hogy tudjak egyezkedni vele. És azt szeretném megtudni hogy el tudja -e bliccelni a kifizetést, vagy kénytelen fizetni.
  1979- ben születtem.
  2009.07.20-2010.01.03. -ig TGYÁS
  2010.01.04-2011.08.04.-ig GYED
  2011.08.05-2011.11.17-ig Táppénzen
  2011.10.18.-2012.04.02-ig TGyás
  2012.04,03-2013.10.18-ig GYED en voltam.
  Köszönöm Válaszod. Szuperanyu

  • Kedves Szuperanyu!

   Ne haragudj, de senkinek nem szoktam kiszámolni a szabadságát, hogy miért, azt ide kattintva elolvashatod: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/anyukak-onallosodasra-fel
   De a jó hír az, hogy itt a blogon minden információt megtalálhatsz ahhoz, hogy te magad kiszámold, s ha megtetted, s nem vagy biztos, hogy jó-e az eredményed, írd le nekem a számításodat, s korrigálom, ha nem jó.
   Ide kattintva találod meg az összes szabadságos cikket: https://dolgozomami.hu/tag/szabadsag, közöttük konkrét számítási példákat is!

   Jó olvasgatást, és sikeres számolást!

   Ági

   • Köszönöm válaszod. Szuperanyu

 10. Kedves Ági! Egy kis segítséget, tanácsot szeretnék kérni. Három gyermekes anyuka vagyok, a legkisebb 2014. jan. 31-én lesz két éves. Febr. 1-el szeretnék dolgozni (Bank), de a gyesről nem szeretnék lemondani (főállású anya is szóba jöhet). Kérdésem, hogy kötelesek-e visszavenni részmunkaidőben, vagy teljes munkaidős állást is felajánlhatnak, amit el kell fogadnom és akkor le kell mondanom a gyesről? Igaz, hogy a gyermek 3 éves koráig védett vagyok? Ha február 1-ig nem tudnak állást ajánlani, de én vissza akarok menni dolgozni, akkor kötelesek-e állományba venni? Részt veszek a Muki programban, ezáltal részese voltam előadásaidnak, ezért is fordulok hozzád.
  Remélem jó helyre írtam :-).
  Segítségedet előre is köszönöm!
  Szép napot!
  Üdvözlettel: Kis Andrea

  • Kedves Andrea!

   A főállású anyaság tudtommal akkor kezdhető el, ha a legkisebb gyermek 3 éves, így ez a megoldás szerintem itt nem “játszik”. Ha megszakítod a fizetés nélküli szabit, kérheted a részmunkaidős foglalkoztatást a teljes munkaidő felében (azaz 4 órában), s ez a törvény szerint kötelező is a munkáltató számára, de ha nincs üres állásuk, akkor emellett él a felmondás lehetősége is. Azaz ha visszamész (mindegy, hogy teljes, vagy részmunkaidőben), nem vagy abszolút védett.
   A törvényváltozásról és annak következményeiről a védelemre, visszavételre vonatkozóan többet itt olvashatsz:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   Innen láthatod, hogy van eset, amikor sajnos jogszerűen elküldhetnek, ennek megfelelően kéne meggondolnod a visszatérést!
   Üdv:

   Ági

 11. Kedves Ági!

  Egyik ismerősöm ajánlotta ezt az oldalt.
  Már így is sok hasznos információt olvastam, de nem találtam választ az én kérdésemre.

  Októberben töltötte be kisebbik gyerekem a 2. évet, azóta szabin vagyok, kb január végéig. Már többször érdeklődtem a munkáltatómnál, de konkrét választ nem kaptam arról hogy vissza vesznek e. Legkésőbb meddig kell tájékoztatnia engem erről?
  Amennyiben nemleges választ kapok, a felmondási idő alatt dolgozhatom máshol (persze ha találok addig másik munkahelyet)?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Szép napot!
  Katica

  • Szia Katica!

   Sajnos nincs határidő 🙁 ha letelik az összes szabadság, akkor az azt követő első munkanapodon vagy foglalkoztatnak, vagy felmondanak,vagy állásidőt fizetnek neked. Ha felmondanak, a felmondási idő első felében törvény szerint munkavégzésre kötelezhetnek, de ha ugye nincs munkakör, akkor ez nem valószínű (bár már láttam olyat, hogy máshová irányították át az anyukát), s a második felében pedig fel kell menteniük a munkavégzés alól. Ekkor már nyugodtan vállalhatsz másik állást.
   Üdv:

   Ági

 12. Kedves Ági!

  A tanácsodat szeretném kérni. 2 gyermekemmel vagyok itthon több mint 3,5 éve, a kisebbik után februárban jár le a GYED. Közben összejött kb. 130 nap szabadságom, és márc. 1-i kezdéssel hívtak egy másik iskolába dolgozni. Már próbáltam mindenfelől tanácsot kérni, de ki ezt mondja, ki azt. A legutolsó, hogy mondjam le okt. 31-el a GYED-et, nov. 1-el kezdjem el a szabadságom letöltését, és márc. 1-től akkor átvenne a másik iskola, ahová elvileg átvinném a maradék szabadságomat. Fontos lenne a tanácsod, és sürgős is, mivel a napokban mindezt el kell intéznem. Hogy látod, mi a legjobb variáció. (Nagyszülőkre át lehet a GED-et ruházni?) Gyes-t igényelhetek 2014-től, és mellette dolgozhatok teljes állásban az új törvény szerint. Tanácstalan vagyok, ezért kérem szépen a segítséged. Előre is nagyon köszönöm:

  P. Orsi

  • Kedves Orsi!

   Sajnos senkinek nem tudok rövid határidővel válaszolni, rengeteg kérdés érkezik ide az ingyenes tanácsadó blogra, amit szabadidőmben, hétvégén, éjszaka válaszolok meg (munka, és gyerek, család mellett).
   A felhalmozott szabadságok tekintetében az a helyzet, hogy ezeket pénzben megváltani – ha továbbra is állományban maradsz – nem lehet, azaz csak a munkaviszony megszűnése esetén lehet kifizetni. Minden egyéb esetben ki kell adnia a munkáltatónak, azaz igen, annyi munkanappal előbb kell megszakítanod a fizetés nélküli szabadságot a jövőbeli kívánt munkába álláshoz képest, ahány szabadságnapod van. Ezt a legjobb úgy kiszámolni, hogy először pontosítod a munkáltatóddal a szabadságnapokat, melyek megilletnek téged (nekem ez a 130 két gyermek után kissé soknak tűnik, kérlek, számoltasd át velük is), s utána egy naptárt fogva szépen visszaszámoltok. Idén a GYED és a keresőtevékenység semmiképpen nem fér össze azaz le kell mondanod, ha a szabadságokat adja ki a munkáltatód számodra. GYED-et csak apuka veheti át tudtommal, ha ő meg fizetés nélküli szabadságra, nagyszülő nem.
   Sok sikert:

   Ági

 13. Kedves Ági!

  Segítséget szeretnék kérni arra vonatkozóan, hogy hol találhatnék hivatalos leírást arra vonatkozóan, hogy ha 2011 augusztus előtt szültem és kezdtem meg a gyedet akkor még teljes évi szabadság jár a gyed idejére. (Már mint ha jól értelmeztem a honlapodon olvasottakat)
  Sajnos elvesztem az információ halmazban amit az internetet találtam és nem igazán tudom, hogy ez még érvényes e vagy ez is változott.
  Előre is köszönöm szépen.

  Horváth Noémi

 14. Kedves Ági!

  Most néztem utána a papírjaimnak és rosszul írtam. A Tgyást kezdtem meg 2011 július 1-vel és ennek a lejártam után kezdtem meg a gyedet. Ebben az esetben rám már az új törvények vonatkoznak?

  Köszönöm szépen:
  Horváth Noémi

  • Kedves Noémi!

   A törvény úgy szól, hogy aki a fizetés nélküli szabadságát 2011. augusztus 1-je előtt kezdte meg, annak jár még 12 hónapra, azaz ha te a szülési szabit 2011 júliussal kezdted meg, akkor sajnos neked már csak 6 hónapra jár.
   Üdv:

   Ági

 15. Kedves Ági!
  A kérdésem az lenne, hogy ha a GYED ideje alatt felgyűlt szabit nem veszem ki egyből (nem tudom pontosan, hogy a törvény 60 vgy 180 napot ad a munkáltatónak arra, hogy kiadja), hanem csak jóval később (tehát a 60 vagy 180 nap után), akkor esetleg elveszhet? Vagy történik vele valami? Közösen döntöttünk úgy, hogy nem veszem ki most a szabikat, hanem egyből elkezdek dolgozni. Köszönöm.

  • Kedves Kata!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel. Az Mt. alapszabályként azt mondja ki, hogy a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni. Ha ez nem lehetséges a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt, akkor az ok megszűnése után 60 napon belül. Az én álláspontom korábban az volt, hogy ez a két rendelkezés szabja meg, hogy mikor kell kiadni a felhalmozódott szabit. Van még két másik pont, ami a szabadság kivételének halasztását megengedni, ez a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdeke vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok, ekkor a szabi egynegyedét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki, ha erről a kollektív szerződés rendelkezik, s másik szerint pedig a munkáltató – a felek naptári évre kötött megállapodása alapján – a 117. § szerinti szabadságot az esedékesség évét követő év végéig adja ki. De ha megnézed, ezek közül az első azért nem igaz rád, mert nem kivételesen fontos gazdasági érdekről van szó (KSZ-ről nem írtál, hogy lenne), s a másiknál pedig az esedékességet követő év végéig vihetitek át megegyezés alapján az életkor után járó pótszabikat. Nos, az esetékesség éve az, maikor ezt ki kellett volna adnia, azaz, amikor te szülési szabin, vagy a fizetés nélküli szabid első 6 / 12 hónapján voltál. Ha tehát szó szerint nézem az Mt.t, akkor ki kell adni 60 napon belül az alapszabit és a gyermek utánit, s az esedékesség évét követő évre átvihetitek az életkor után járót – ha mindketten beleegyeztek. Ha ezen szabik esedékességi éve 2013 volt, akkor 2014 év végéig. De ha 2011, vagy 2012? Akkor már nem. Persze, ez az én jogértelmezésem, lehet, hogy találsz másfajta véleményt is. Sajnos, ez is egy olyan fehér folt, ami nem tiszta a törvényben.
   De ha nagyon alaposan megnézzük a törvényt, minden fejezet végén van egy úgynevezett átmeneti rendelkezések, ami megszabja, hogy mitől nem lehet eltérni, mitől lehet eltérni KSZ-ben csak a munkavállaló javára, s mitől a felek megállapodása alapján. Ha innen nézem, akkor attól a ponttól, hogy 60 napon belül ki kell adni, eltérhetnek a felek megállapodás alapján. Szóval, ha mindketten egyet értetek, nem kell azonnal kiadnia.
   Hát, ezek után én azt szoktam mondani, hogy amíg mindkét félnek jó, csináljatok azt, amit akartok (csak ne fizesse ki a szabit, mert az tilos :-), csak munkaviszony megszűnésénél lehetséges).

   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 16. Kedves Ági!
  Áprilistól gyed-extra mellett megyek vissza dolgozni, a kisfiam akkor lesz 1 éves. Az 1996 évi XLIII. tv, valamint a Közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény vonatkozik rám.
  A 2012-2013 évben keletkezett szabadság letöltését a munkába történő visszahelyezés után rögtön megkezdem. Az lenne a kérdésem, hogy a munkáltatóm megszakíttathatja-e velem e szabadságok letöltését, és kötelezhet munkavégzésre szolgálati érdekből? Természetesen a fennmaradó szabadság kiadását később folytatnám.
  És van még egy kérdésem. A speciális munkakörömből adódóan speciális szabályozás vonatkozik rám, ezért a neten nem találtam arra vonatkozóan szabályozást, hogy gyed-extra mellett a munkáltató kötelezhet-e túlóra végzésére szolgálati érdekből? Ezt úgy értem, hogy azon a napon, amikor a szabadidőmet vagy pihenőidőmet töltöm, akkor berendelhetnek-e túlóra végzésére? Alap esetben, ha nem lenne gyermekem, akkor igen, mivel ilyen a munkaköröm, de azt nem tudom, hogy a gyed-extra ezen változtat-e valamit.

  Válaszod előre is köszönöm!
  Reni

  • Kedves Reni!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   A Kttv. szerint az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül adja ki a munkáltató a szabit, ha az esedékesség éve eltelt, s rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el a gyermeked 3 éves koráig. De a 1996. évi XLIII. törvény részleteit sajnos nem ismerem, ez felülírhatja esetleg a szabik kiadását, a túlórázást nem hiszem, a 3 éves korig lévő tiltás alapelv, mindenkire vonatkozik Magyarországon.
   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 17. Szia!

  Az eddigi munkaszerződésem 8 órás volt. 2011 áprilisa óta itthon vagyok (2013. februárban született még egy gyerek) és most bejelentettem a munkáltatómnak, hogy vissza kívánok térni 4 órás munkakörben.
  A felgyűlt szabadságokat a régi vagy az új szerződésemnek megfelelően kell kiadni a cégnek? Ez megegyezés kérdése? Vagy?

  Köszönöm a választ
  Mona

  • Nos, a cégem behelyzkedett egy álláspontra, miszerint a szándéknyilatkozatom nem tartalmazta, hogy a szabikat hogyan kívánom kivenni, ezért nem óhajtják kifizetni 8 órában. Érveltem okosan, higgadtan, felajánlottam, hogy módosítsuk a szándéknyilatkozatot, de sajnos nem felelt meg nekik, ég úgy sem, hogy rámutattam, hogy előtte időpntban a cég kérésének megfelelően mégis módosítottuk…….
   Május 2-iai dátumot írtam benne, hogy onnantól dátumozom a munkábaállást, de szerintem ők húzzák az időt és nem fognak nekem nyilatkozni, hogy mi legyen.

   Mi legyen a következő lépésem?
   Jelezzem írásban, hogy 2-ától 8 órában szabadságot töltőként tekintem magam?
   Vagy?

   Előre is köszönöm
   Mona

   Ui.:
   Gratulálok a továbbjutáshoz! Szavaztam megint!

   • Kedves Mona!

    Én szépen közölném a céggel, hogy a szándéknyilatkozatod s az abban foglalt részmunkaidős igénylés a tényleges munkavégzésre irányult, nem arra, hogy a neked járó, korábban felhalmozódott szabadságokat a munkáltatód számodra kifejezetten hátrányos módon, téged anyagilag megkárosítva számolja el és fizesse ki. Ez joggal való visszaélés, amit nem hiszem, hogy valóban szeretnének – különben következményei lesznek (ez utóbbit finoman, szóban érzékeltetheted). Amúgy meg amíg nem írod alá a részmunkaidős szerződésmódosítást, nem tehetnek semmit, 8 órában kell kifizetniük.
    Ne hagyd magad, sok sikert!

    Ági

  • Kedves Mona!

   A szabadságokat a mindenkori munkaidő szerint számolják el és fizetik ki, azaz ha aláírod hamarabb a 4 órás módosítást, akkor 4 órával, ha a szabik után az első ténylege munkanapodon, akkor addig 8 órával kell számfejteniük. Mivel ez utóbbi a jobb neked, a másik jelentősen hátrányos számodra, figyelj arra, hogy mi a módosítás dátuma!
   Üdv:

   Ági

 18. Kedves Ági!

  Szabadsággal kaptsolatban kérdeznélek (nem kiszámítás)általánosságban kérdezném hogyha egy közalkalmazottnak az év közepén(pl nálam ez év június 20.)jár le a gyes ekkor lesz 3éves a fiam akkor az ez évi időarányos szabadságra(tehát 2014 jan-tól jun 20.-ig)jogosult vagyok-e akkor azonnal mikor lejár a gyes.Mert a munkáltatóm közölte,hogy tsak az előző évekre vagyok jogosult a tárgy évre nem…hogy van ez igazából előre is köszönöm válaszod Niki

  • Kedves Niki!

   A 2014-es évre – ha a fiad most lesz 3 éves – neked már nem jár szabadság, a munkáltatód igazat mondott. Szabadság csak a szülési szabi 24 hetére, és a fizetés nélküli szabi első 12, vagy 6 hónapjára jár, utána nem.
   Üdv:

   Ági

 19. Kedves Ági!
  Visszatértem a munka világába. Januárban kivettem a felgyülemlett szabadságaimat, február, márciusban GYES-en voltam, április 1-től dolgozom napi 4 órában. Szeptembertől leszek újból 8 órás. Azt szeretném megtudni mennyi szabadság jár nekem erre az évre, mert a bérjegyzékemen a 25 alapszabadság szerepel, gondolom még ehhez hozzájön a 2 nap a gyerek után? Én azt gondoltam kevesebb jár, hogy időarányosan csak áprilistól lesz érvényes szabadságom. Ezek szerint megkapom az egész évre, még ha GYES-en is voltam két hónapig? Mert az szupi lenne 🙂 Az itteni pénzügyes azt mondja ennyi jár, de sokszor előfordult már, hogy a Te segítségeddel én világosítottam fel dolgokról. 😉 Ha elszámolták és többet akarnak adni, szólnom kell? Köszönöm szépen előre is a segítséget! Barbi

  • Kedves Barbi!

   Az otthonlét idején a szülési szabi 24 hetére és a fizetés nélküli szabi első 6 hónapjára jár fizetett szabadság. Azaz itt elszámolás ténye forog fenn 🙂
   Viszont amikortól fogva szabin voltál (januárban), akkorra jár, és április egytől újra. Nem lehet, hogy ez kiad annyit? Nem írtad, hány éves vagy, nézd meg az életkorod alapján, mennyi járna egy évben.
   De tudod, láttam már olyat, hogy a cég számolt rosszul… 🙂

   Ági

   • Kedves Ági!
    35 éves vagyok, és januárban kivettem még 13 napot, tehát január 20-tól voltam GYES-en. Az én számításaim szerint: kb. 10 hónapra jár a szabi, azaz 21 nap és ehhez jön hozzá a 2 gyerek után járó, összesen az 23. Ők viszont a bérjegyzékemen 25 alapszabadságot szerepeltetnek, plusz a 2-t. És ezekből is vonják a szabijaimat….
    Ha nem veszik észre, csak mondjuk novemberben, akkor hoppá addigra elfogy. Szóljak? Vagy nyugodtan vegyem ki, azt, amit adni akarnak? 🙂
    Köszi még egyszer! 🙂
    Barbi

    • Barbi, ezt rád bíznám 🙂

 20. Kedves Ági,

  Én 2011.05.11-én szültem.Most 2014.05.11-én járt le a Gyes. A 2011-évi szabadságomból fennmaradt 1 napom. A munkáltató szerint erre az időszakra 8 nap szabadság jár (Tgyás-Gyed-GYes) nekem, illetve a 2014 évre 15 nap (részarányosan) ha most májusban vissza megyek dolgozni, ha csak szeptembertől akkor már csak 8 nap. Az lenne a kérdésem, hogy helyes e ez az adat, illetve, ha felmondanék most jár e nekem ez a 15 nap az ez évi szabadságomból. Azt elfelejtettem adatként oda írni, hogy 31 éves vagyok és az első gyermekem. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségedet!

  • Kedves Noémi!

   Nem szoktam senkinek kiszámolni a szabadságát, de itt a blogon mindent megtalálsz ahhoz, hogy ez te magad is ki tudd számolni, s így le tudd ellenőrizni, valós-e az, amit a munkáltatód állít. Ha ide kattintasz, itt megtalálod az összes szabadságról szóló cikket: https://dolgozomami.hu/tag/szabadsag
   A 2014-es szabi csak akkor jár, ha állományban vagy, és dolgozol év végig, azaz ha felmondasz, nem jár.
   Üdv:

   Ági

 21. Kedves Ági!

  Fizetés nélküli szabadsággal kapcsolatban van kérdésem:

  1. Nem tudtam, hogy GYED idejére ezt 15 nappal korábban kérnem kell, a munkahelyem értesített erről és így utólag igényeltem, néhány hónapos csúszással. “Keresztbe tehetnek nekem” emiatt?

  2. A nyomtatványon -tól -ig dátumokat kellett megadni, mivel két évet terveztem itthon maradni a GYED időszak végét írtam be(2014. szept. 17, gyermekem 2. születésnapja). Most kaptam egy papírt, hogy ha GYES-re megyek kérvényezzem újra – megtagadhatja a főnököm, hogy aláírja?

  (Háttér röviden: nem akarnak visszavenni, próbálom felvértezni magam minden ellen.)

  Köszönettel,
  Karolin

  • Kedves Ági!

   2013 januárban szültem a második gyermekem, 2014 októberétől mennék vissza dolgozni. A munkahelyem egy évre járó szabit számolt ki nekem, ami kb 30 nap. Ez így volt az első gyermekem után is.
   Egy kolléganőm szintén ősszel megy vissza dolgozni az első gyermeke után, neki több, mint 60 napot számoltak ki (2 éves lesz a pici) és állítja, hogy nem kellett fizetés nélküli szabit kérnie.
   Lehetséges ez? Úgy tudtam mindenkinek kötelező kérnie a fizetés nélkülit GYEDre.
   Korban, munkával töltött években azonosak a feltételeink. Mitől függ még a napok száma, hogy ekkora különbség lehet?

   Üdv,
   Magdi

   • Kedves Magdi!

    Azt nem írtad, hogy melyik törvény hatálya alá tartozol / tartoztok, ettől függ minden a szabi számításnál, ez az első kérdés… mert ha nem Mt. hatálya alá tartoztok, az életkor semmit nem számít… akkor teljesen más a számítási módszer…
    ezeket az írásokat olvasd el kérlek, itt mindent megtalálsz: https://dolgozomami.hu/tag/szabadsag
    Olyan, hogy nem kért fizetés nélkülit, nincs, lehet hogy nem kért, mert nem figyelt rá, de igenis fizetés nélküli szabin volt. Máson nem lehetett 🙂
    De sajnos látatlanban többet nem tudok mondani… sokszor van az, hogy az ember félinformációk alapján ítél, de bármilyen hasznos, pontos tanácshoz a teljes kép kell egy adott ügyről, minden körülmény ismerete… elképzelhető, hogy különböző nap jár neki és neked, vagy hogy neked számoltak hibásan, vagy neki többet, mint kéne…
    Üdv:

    Ági

  • Kedves Karolin!

   Nem hiszem, hogy bajod lehet, ha már benyújtottad 🙂
   Ha két évre kérted, figyelj arra, hogy a 3. év kezdete előtt résen légy s a 15 napos határidőt tartsd be az újbóli igénylésnél. Nem tagadhatják meg, ha igényeled a 3. évre is, jár, a törvény kimondja egyértelműen.
   Ha pedig vita lesz a cégeddel várhatóan, készülj fel, van egy klassz e-bookom ebben a témában: https://dolgozomami.hu/dolgozo-mami-2-0, de szeptembertől indul az online munkajogi tanfolyamom is: https://dolgozomami.hu/online-tanfolyam, szeretettel várlak 🙂
   Üdv:

   Ági

 22. Kedves Ági !
  2015.január 15-én lesz a kisebbik lányom két éves, így jeleztem a munkáltatóm felé, hogy szeretnék újra munkába állni és kértem, hogy számolják ki a felhalmozódott szabadságomat.
  A munkáltatóm szerint 69 nap szabadságom van én azonban 73 napot számoltam.
  2011.01.01-tőla szülésig táppénzen voltam 2011.02.03-án született meg az első gyermekem, ettől kezdve kaptam a TGYÁS-t majd a GYED-et.
  2012.10.15-i nappal lemondtam a GYED-ről és táppénze menetem (ekkor már várandós voltam a második gyermekemmel), hogy a kislányomat felvegyék a bölcsibe, majd 2013.01.15-én született meg a második gyermekem.ettől a naptól előbb ismét TGYÁS-on voltam, majd 2013.07.01-től GYED-en.
  Szeretném megkérdezni, hogy helyesen számoltam-e ki a felhalmozódott szabadságomat illetve, hogyan jelezzem a munkáltatóm felé ha az őszámítása hibás.

  Segítségét előre is nagyon köszönöm!

 23. Szia!

  A kérdésem a következő lenne:
  2007 óta itthon vagyok a gyerekekkel, a nagyobb 2008-ban a kisebb pedig 2012-ben született. Tehát, a kicsi 2015 februárjában tölti be a harmadik évét, ergo lassan vissza kellene mennem dolgozni. Papíron még mindig azon a helyen dolgozom, ahonnan 2007-ben eljöttem, de sajnos most már biztos vagyok benne, hogy nem tudok oda visszamenni, mert nem tudom megoldani a munkaidő beosztását a gyerekek mellett. Ezért arra a döntésre jutottam, hogy a napokban betelefonálok, hogy szeretnék felmondani. A kérdésem ezzel kapcsolatban az az, hogy vajon kifizetik-e a szabadságaimat amit már nem szeretnék kivenni, illetve származhat-e nekem bármilyen hátrányom abból, ha a GYES lejárta előtt felmondok?
  Válaszodat várom és előre is köszönöm!

  Szia!
  Isa

  • Kedves Isa!

   A felhalmozódott szabadságot mindenképpen meg kell kapnod, vagy kiadja a munkáltatód számodra, vagy ha a felmondási időd végéig ezt nem tudja megtenni, akkor pénzben megváltja. A GYES-t kapod utána is, így nagy hátrányod nem származik belőle, esetleg azt kéne megnézned, hogy ha kivárod a februárt, s kiderül, ők sem tudnának visszavenni (elég gyakran előfordul), talán sokkal több pénzzel jöhetsz el, mert ők mondanak fel neked…
   A felmondásodat amúgy írásban kell közölnöd, nem telefonon, erre figyelj majd!
   Sok sikert:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás