Másodállás – bejelentsem, vagy ne?

Szerző: Dátum: 2013. ápr. 28. Kategória: GYED-GYES alatt, Újra munkában | 70 hozzászólás

photo by Jenny Bradford

Amióta hatályba lépett az új Mt., nagyon sok anyuka inkább otthon marad a gyermeke 3 éves koráig, minthogy visszamenjen, s rögtön ki is rúgják az új törvényben megfogalmazott lehetőségek kihasználva. A GYES azonban nagyon kevés – továbbra is – így nem csoda, ha egyre többen keresnek a GYES mellett másodállást. És ha találnak, rögtön ott a kérdés: be kell-e jelenteni a jelenlegi munkahelyen? Elég sok fórumon olvastam különböző véleményeket, így gondoltam, érdemes egy kissé tisztába tenni ezt a kérdést!

Kezdjük talán az elején: jogilag olyan, hogy másodállás, vagy mellékállás már nem létezik. Ezt úgy mondjuk, hogy további jogviszony, ami lehet munkajogviszony, vagy egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony (megbízási, vállalkozási, stb…) De mivel a köznyelv ezt használja, maradhatunk ennél is 🙂

Sokan arra hivatkoznak, akik a nem bejelentés mellett voksolnak, s a korábbi Mt.-t jól ismerték (vagy azt hiszik :-)), hogy mivel a régiben még benne volt a bejelentési kötelezettség, a jelenleg hatályosban meg nincs már benne ez a szabályozás, így nem kell bejelenteni a másik munkahelyet, a másik munkaviszonyt. Ezzel a gondolattal csak az a baj, hogy az Mt. általános magatartási elvei közül a tájékoztatási kötelezettségből igenis levezethető, hogy be kell továbbra is jelenteni. “Az e törvény hatálya alá tartozók kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges.” Márpedig a munkavállaló nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné, és ugye azt elég könnyű belátni, hogy ha valaki a jelenlegi munkáltatója mellett – ahol most fizetés nélküli szabadságot igényelt – annak versenytársánál ugyanabban, vagy nagyon hasonló munkakörben további jogviszonyt létesít, az azért nem túl korrekt, és igencsak kihathat a munkáltató gazdasági érdekeire.

Mi hát a megoldás?

Mindig azt szoktam tanácsolni a hozzám forduló anyukáknak, hogy első körben – nem hivatalosan, azaz nem a fizetés nélküli szabadság megszüntetését bejelentve – érdeklődjenek a jelenlegi munkáltatónál, hogy ha visszatérnének a 3 éves kor előtt, mit szólnának a részmunkaidős foglalkoztatáshoz. (Igen, tudom, törvény szerint kötelező, de az eddigi 10 hónap tapasztalata azt mutatta, hogy ez csak papíron kötelező, a valóságban igen nehéz kicsikarni, ami járna törvény szerint, hiszen ott az adu ász a munkáltató kezében: megszüntetheti a munkaviszonyt a gyermek 3 éves kora előtt is – és ugye indokot azért lehet találni, ha nagyon akar… olyat legalábbis igen, amit nehezen tudtok megtámadni.) Ha abszolút elutasítóak, akkor lehet mondani, hogy márpedig nektek kell a pénz, akkor kell egy részmunkaidős “másodállást” keresnetek. Erre vagy jön válasz (“ok, keress” – így legalább tudjátok, hogy nem nagyon akarják megtiltani), vagy nem jön válasz :-).

Ha megvan, hogy hol és mit fogtok csinálni, akkor szépen jelentsétek be, legalább az alapinformációkat: mi a munkavégzés formája s mi a feladat, munkakör, esetleg  cég tevékenysége. Nem engedélyt kértek, hanem bejelentitek. Ezzel így maximálisan eleget tesztek a törvényi követelményeknek. Aztán a munkáltató ezzel kezd, amit szeretne. Ha meg szeretné tiltani, csakis indoklással, írásban teheti meg – azaz ha nem a versenytárshoz mentetek, vagy nem a munkakörötökkel valami nagyon össze nem illőt műveltek másodállás címszó alatt (eredetileg erkölcstan tanár topless bárban rúd táncol), nem fogja, mert nem tudja, nincs megfelelő, valós indoka 🙂

Azonban figyelem, vagy még több kivétel is!  Vezető állású munkavállaló további munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, azaz ha ti korábban ezzel a státusszal rendelkeztetek, ott biz tilos bármiféle további jogviszony. Vigasztaljon titeket, hogy ezért cserébe sokkal magasabb volt a fizetésetek az átlagjövedelemnél, amíg dolgoztatok :-).

Emellett pedig mindenképpen figyelni kell arra, hogy a munkaszerződés, vagy a munkáltatónál hatályban lévő kollektív szerződés ettől eltérő szabályozást is tartalmazhat (előzetes engedélyezési kötelezettség, tiltás…). Ha nem vagy biztos benne, hogy mit tegyél, érdemes szakember véleményét kérni, nehogy rosszul járj!

 

Szeretnél jobban érteni a munkajoghoz? Tudni akarod, milyen változásokat hozott az új Mt.? Hogy felmondhatnak-e neked bármikor? Iratkozz fel az ingyenes munkajogi hírlevelemre! KATT IDE!

 

Ajánlott bejegyzések:

70 hozzászólás

 1. Szia Ági és sziasztok mamik,
  Ez igazából nem a témához tartozik, de azért kis reagálás erre: “vezető állású munkavállaló további munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet”. Bizony annál a meglehetősen ismert és több ezer embert foglalkoztató cégnél, ahol szerencsém volt (és ezt abszolút nem cinikusan mondom, tényleg szerettem a munkám és a céggel is elégedett voltam) szülés előtt dolgozni a “vezető beosztású” munkaszerződéseket előnyben részesítették a nem kifejezetten vezetői feladatokat betöltő munkavállalók esetében is, a kötetlen munkaidő lehetőségének kihasználása érdekében. Természetesen az én munkaszerződésem kifejezettem egyértelművé tette, hogy “egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyt” tilos létesítenem. Így esett, hogy én is (holott teljesen alárendelt és alkalmazotti feladatokat láttam el) ilyen szerződést írtam alá. Ebben a szerepkörben beláttam mások munkaszerződésébe és megtudtam bérezésüket is.
  Megdöbbentő volt számomra, hogy 150 ezer bruttó fizetéssel is voltak /vannak vezetői beosztású munkavállalók a cégnél. Ilyenkor azt gondolom, hogy őket bizony a “magas fizetés” nem kárpótolhatja sem visszamenőlegesen sem a jövőre nézve a csekély jövedelmű GYES-es időszak esetére.
  Az én fizetésem sem volt kirívóan magas összeg (a 2012-es budapesti brutto átlagjövedelem +50000 Ft volt), visszavenni nem tudtak részmunkaidőben (ha visszavettek volna, akkor csaknem minimálbéren) ezért teljesen más területen kerestem és találtam is részmunkaidőben végezhető jövedelemforrást. Azonban ezt a munkát legálisan nem tudtam volna végezni (a fent említett indokok miatt). Summa summarum, felmondtam.
  Csak annyi a tanulság ebből, hogy még mielőtt az ember aláír bármilyen szerződést, hát tisztában kell lennie azzal, hogy adott esetben ez 5 – 10 év múlva milyen kihatással lesz az életére 🙂

  • Kedves Erzsi!

   Nagyon jó, hogy írtad ezt, mert alapvetően két fontos dolgot tudok ebből levezetni.
   1.) Az, hogy mit írsz alá belépéskor, nagyon sok esetben – törvény szerint – megállapodás tárgya, azaz ha nem vezetői a munkakör, ne írd alá, hogy vezetői. Tudom, amikor kell az állás, nem ellenkezik senki, de éppen ezt használták ki a munkáltatók, és használják ki most is, más helyzetekben. A vezetői munkaköri minősítésnek nagyon fontos következményei voltak korábban is, így ezt csak úgy “bevállalni” nem szabad. Ha idő közben “szeretné” módosítani a munkáltató, azt sem vagy köteles aláírni, s az, hogy nem fogadsz el egy munkaszerződés-módosítási javaslatot, nem lehet indoka a felmondásának. Ha pedig vita lesz mégis belőle, akkor csak elő kell venni a korábbi módosítási javaslatot, s a bíróság elé tenni, hogy tessék, ezt szerették volna, s ugyan nem ez az indok áll a felmondásomban, de ez van mögötte. Arról nem is szólva, hogy ha tömegesen csinálja ezt a munkáltató, akkor össze lehet fogni a többi kollégával, hiszen MINDENKIT EGYSZERRE nem fog kirúgni. (Saját tapasztalatom, nagyon-nagyon régen mint középvezető – a többi középvezető társammal együtt – nekem is az orrom elé tettek valamit, ami jogellenes volt. Senki nem írta alá, gyorsan el is felejtette a munkáltató a “fantasztikus” ötletét.)
   2.) A jelenleg hatályos Mt. nagyon komoly feltételeket szab, hogy ki lehet vezető állású:
   – a munkáltató vezetője, valamint a közvetlen irányítása alatt álló és – részben vagy egészben – helyettesítésére jogosított más munkavállaló (azaz a cég első számú vezetője, és annak helyettese, a két legfelső ember a hierarchiában)
   – és emellett további, a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegû munkakört betöltő munkavállalók is, HA ÉS CSAK AKKOR, HA az alapbérük eléri a kötelező legkisebb munkabér hétszeresét (azaz jelenleg 2013-ban 686.000 Ft-ot!)
   Akinek tehát nem ez van a szerződésében, az nem vezető állású munkavállaló, s vagy módosít a munkáltatója bért vagy lemond az eddig preferált dolgokról (nagyobb felelősség ráterhelése a dolgozóra, túlóra nincs kifizetve, stb…)
   Tudom, értem, hogy nem egyszerű ez, s nem tud mindenki ellenkezni. De minél jobban tudjuk, mihez van jogunk, s minél jobban, tudatosabban összefognak a munkavállalók, annál kisebb lesz az egyensúlytalanság, az aránytalanság a két fél között.

   Ági

  • Teljesen laikusként: Erzsi, az új mt-nek van egy szerintem zseniális, és talán egyetlen pozitív irányú kis kiegészítése a 2. pontban.
   “208. §
   (1) Vezető állású munkavállaló a munkáltató vezetője, valamint a közvetlen irányítása alatt álló és – részben vagy egészben – helyettesítésére jogosított más munkavállaló (a továbbiakban együtt: vezető).

   (2)51 Munkaszerződés a vezetőre vonatkozó rendelkezések alkalmazását írhatja elő, ha a munkavállaló a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört tölt be és alapbére eléri a kötelező legkisebb munkabér [153. § (1) bekezdés a) pont] hétszeresét.”

   Vagyis az már kevés, hogy ő minek minősíti a munkádat ott az a picike ÉS a félmondat előtt, aminek együttesen teljesülnie KELL az első résszel ahhoz, hogy a vezetőkre vonatkozó passzusokat alkalmazni lehessen rád.

   Remélem legalábbis, hogy jól értelmezem, mert az általad leírt jelenség több cégnél is gyakorlat, és igen, megtehetem, hogy nem írom alá a munkaszerződést így, hogy vezetői pozíció van benne nem túl magas bérrel, de nem azt az időket éljük amikor életszerű a szerződések közötti válogatás. Persze ez csak saját vélemény saját tapasztalat alapján.
   Javítson ki valaki, ha tévedek, mert most gondolatban ebbe kapaszkodom, és elég jó fogás esik rajta.

   • Kedves Mariann!

    Jól látod, a jelenleg hatályos Mt. alapján csak az lehet vezető állású munkavállaló, aki az egyes pontban leírt feltétlenek megfelel(ilyen nem nagyon lehets ok egy cégnél), vagy a kettesben lévők akkor, ha a bérük eléri azt a bizonyos szintet, és a munkakörük kiemelt jelentőségű, fokozottan bizalmi. Tehát csak azért, mert a munkáltató azt szeretné, nem húzhatja rá minden második-harmadik dolgozóra a vezetői állást – annak minden hátrányával (nagyobb felelősség, felmondási védelem hiánya adott esetben), és előnyével – ehhez a bért is meg kell emelni!
    Üdv:

    Ági

 2. Kedves posztoló.

  Nem is olyan régen én is körbejártam ezt a témát a vezető beosztású dolgozó egyéb munkaviszonyát illetően és végül kiderült, hogy nem jelenti a törvény azt, hogy egyértelműen tilos, mivel az diszpozitív érvényű, vagyis ha a munkáltató nem tiltja, akkor végezhet másodállást.

  • Kedves Szilárd!

   A törvény úgy fogalmaz, hogy vezető további munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet. Azaz amennyiben a felek erről külön nem rendelkeznek, akkor a törvényben foglaltak az irányadóak. A diszpozitivitás azt jelenti, hogy a jogszabálytól el lehet térni, megállapodás alapján. Azaz a munkáltató, és a vezető állású munkavállaló HA megállapodnak abban, hogy a hatályos Mt. 211 § (1) bekezdésétől eltérnek, és a vezető állású munkavállaló létesíthet további jogviszonyt, CSAK akkor lehetséges. Tehát nem akkor teheti meg, ha nem tiltja a munkáltató, hanem CSAK akkor teheti meg, ha a munkáltató megengedni, eltérően a törvényben foglaltaktól.
   Ez azért nagyon fontos, mert ha a szerződés aláírásakor a felek erre nem tértek ki külön, s nem foglalták bele az eltérés megengedését, akkor bizony nem lehet másodállása a vezető állású munkavállalónak, márpedig a jogviszony kezdetekor nagyon kevesen gondolnak erre… 🙂
   Az még persze megoldás, ha utólag megállapodnak, csak hát itt ugye már a munkáltatótól függ a dolog.
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ágnes!

  Fura helyzetbe kerültem, ugyanis a lakóközösség amiben élünk szeretné leváltani a jelenlegi közös képviselőt, és szerény személyemet szeretnék megválasztani. Ezzel még nem is lenne gond, a probléma ott kezdődik, hogy a kislányom 5 hónapos. Szeretném és tudnám is csinálni ezt a munkát, ám GYED mellett nem tudom, hogy milyen formátumban tudnám ezt kivitelezni. Már gondoltam arra is, hogy a nekem járó tiszteletdíjat felajánlom, mondjuk a férjemnek, vagy benn hagyom, tehát nem veszem fel addig, amíg GYEDEN vagyok, csak nem tudom, hogy ez jogilag járható e? Remélem tud segíteni a problémámban! Köszönettel és tisztelettel:
  Ráczné Jakab Viktória

  • Kedves Viktória!

   Ne haragudj, de ez nem munkajogi kérdés, nem tudok segíteni benne. Tudomásommal GYED mellett semmilyen keresőtevékenységet nem végezhetsz, így ez sem lehetne… de inkább kérdezz meg egy TB szakértőt, ő talán tud segíteni.
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Ágnes!

  Sokat olvasgattam a honlapodat és rengeteg hasznos információval lettem gazdagabb ennek köszönhetően, azonban a napokban mégis felmerült bennem néhány kérdés a kisgyermekes anyukák munkavállalásával kapcsolatban, ezért segítségért, jobban mondva tanácsért fordulok hozzád! (Remélem nem baj, ha tegezlek, szerintem így könnyebb a kommunikáció!)
  Rövid történetem annyi, hogy kislányomat 2011. szeptember 7-én szültem, előtte azonban 2011. február 3-tól veszélyeztetett terhesként betegállományba voltam. Jelenleg még GYED-en vagyok, azonban szeptembertől, mivel a kisasszony betölti a 2 évet, már csak GYES-re leszek jogosult, ami sajnos elég lényeges anyagi kieséssel fog járni. Ezért arra gondoltam, hogy visszamegyek dolgozni, Laurát pedig bölcsibe íratom. Minden alakult is szépen, egyeztettem a munkáltatómmal és azt ajánlotta, hogy maradjak GYES-en, közben pedig részmunkaidőben vállalhatok munkát, amit biztosítani is tud, tehát GYES mellett heti 30 órát dolgozhatok, így a háztartást és a gyermeket is kellőképpen el tudom látni, plusz még kiegészíthetem a GYES igen csekély összegét a “félállással”. Közben múlt héten telefonáltak a bölcsiből, hogy van férőhely, így Laura szeptembertől mehet. Minden szuper, gondoltam, azonban ahogy olvasgattam a neten különböző fórumokat, rábukkantam olyanokra, melyekben arról írnak, hogy a GYES nem jár annak, aki más állami szolgáltatást vesz igénybe. Tehát vagy bölcsi, vagy GYES. Ellenben más oldalakon meg azt írják, hogy a GYES a gyermek 3 éves koráig jár, függetlenül attól, hogy hol van elhelyezve, vagy függetlenül attól, hogy a szülő vállal -e mellékállást vagy sem, mert a GYES egy segély, nem pedig állami “eltartás”. Szeretném megkérdezni, hogy akkor ezzel most mi a helyzet, mert sajnos laikusként a jogszabályok kusza világában nem igazán igazodok ki, akiket pedig ezidáig megkérdeztem, vagy ezt mondták, vagy azt…
  A problémát az alábbiak pedig tovább tetőzik:
  A legoptimálisabb megoldás számomra az lenne, ha a GYES mellett vállalhatnám a részmunkaidőt, de sajnos ez időre nem tudom megoldani a gyermek felügyeletét, tehát szükségem lenne a bölcsődei elhelyezésre. Azonban ha a gyermek bölcsibe megy és én tovább nem igényelhetek GYES-t, a munkáltatóm nem fog tudni teljes állásban foglalkoztatni és nagy valószínűséggel fel fog mondani. Tehát a gyermek bölcsiben, viszont nekem se GYES-em, se munkám nem lesz…
  Most egy picit kétségbe vagyok esve, nem tudom, hogy mit tegyek…
  Szeretném megkérdezni, hogy Te, mint szakember, hogyan látod ezt a helyzetet? Lehet-e olyan megoldást találni, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon?
  Bízva mihamarabbi válaszodban,
  Üdvözlettel:
  Juhász – D. Tamásné

  • Szia, nem tudom, hol olvastad, hogy a bölcsi és a GYES nem jár együtt, ez nem igaz. Én is úgy dolgoztam részmunkaidőben, hogy a lányom állami bölcsibe járt, s én kaptam a GYES-t. A GYED és a bölcsi nem megy együtt, nem lehet, hogy ezzel kevered (vagy te, vagy a cikk írója :-))?
   Mindenesetre megnyugtathatlak, nyugodtan mehet a pici bölcsibe, te meg részmunkaidőben dolgozni, és ez tényleg jobb eleinte a munka-magánélet miatt! Arra figyelj csak, hogy ha a felhalmozódott szabikat kiadják munkakezdés előtt, arra az időre mondd le a GYES-t, mert ugye 8 órában kell, hogy kifizessék, s a 8 órás keresőtevékenység nem fér össze a GYES-sel. Utána, attól a naptól, hogy részmunkaidőben dolgozol, jöhet a GYES újra!
   Jó munkát!

   Ági

   • Nagyon köszönöm a választ, megnyugtattál!
    Szép hetet! 🙂

 5. Kedves Dolgozómami!

  Nem tudom hogy jó helyre írok-e, ha nem akkor hova írjak? Köszönöm segítségét!

  A következő problémával fordulnék Önhöz:
  2011. November 8.-án megszületett első gyermekünk. Nekem előtte 2009. Június 30-tól volt állásom. Így, most kisfiam után minden járulékot kapok. Tavaly 2012. Június 30-val megszüntették az állásomat, sajnos megtehették, mert csak szerződéses voltam. Itt jön a probléma, mert második gyermekünket 2013. Október 30.-ra várjuk. Hogy Őutána is minden járulékot megkapjak, úgy volt hogy egy családi BT-be bevesznek, ahová végülis nem tudtak anyagi gndok miatt.
  Nekem 4 hónap hiányzik ahhoz, hogy a második gyermekünk után is minden járandóságot megkapjunk.
  A kérdésem az, milyen lehetőségeim vannak?
  Hallottam olyanról, hogy jelentessem be magam háztartásbeli alkalmazottnak. Ez megoldást jelenthet a problémámra? Ha megteszem, akkor jogosulttá válok a járulékokra?
  Illetve, milyen további lehetőségeim vannak még Ön szerint, hogy biztosan megkaphassam a jáulékokat a másofik gyermek után is?
  Köszönöm válaszát! Mária

  • Kedves Mária!

   Ez nem munkajogi kérdés, hanem társadalombiztosítási, s ezzel a szakterülettel én nem foglalkozom. De szinte minden nagyobb babás honlapon van TB szakértő, ott kéne megkérdezni. Ha beírod a google keresőbe, hogy ingyen TB tanácsadás, biztosan kijön egy csomó oldal. Nézd meg, hogy hol frissek a hozzászólások és a válaszok,s ott tedd fel a kérdésedet!
   Üdv:

   Ági

 6. Kedves Ágnes!

  Gyes mellett mentem vissza dolgozni a volt munkahelyemre, ahol 10 éve dolgozom. Főnököm nem akart visszavenni de köteles volt. Most nem ad munkát, egész nap az üres asztal mellett kell ülnöm. Meddig csinálhatja ezt? Illetve mit tehetek én ez ellen?
  válaszát várva,
  Andus

  • Kedves Andus!

   Első körben azt tudnám ajánlani, hogy beszélj a főnököddel, jelezd neki, hogy várod, hogy milyen feladatokat láss el, elvégre ezért jöttél dolgozni. Először szóban, aztán írásban, hogy később nyoma maradjon. Ha ez nem használ, mehetsz az ő feletteséhez, bár ezzel már biztosan kivívod az ellenszenvét a főnöknek… végső soron pedig – hetek, hónapok elteltével, ha nagyon durva lépésre szánod el magad – akkor ügyvédhez is fordulhatsz, hiszen a munkáltatód elsődleges kötelezettsége a foglalkoztatás, s ha ő ennek nem tett eleget, hosszú ideig, akkor ez megalapozza a te azonnali hatályú felmondásodat. Volt már ilyen eset a világtörténelemben :-), a férfi, akit hasonlóan ignoráltak, egy idő után bepipult, felmondott rendkívülivel (az akkor hatályos törvényben még így nevezték ezt a fajta felmondást) s meg is nyerte a pert, megkapta végkielégítést, mindent… Ha tehát ezt választod, keress egy jó ügyvédet, beszéljétek át az esetet, s utána megteheted a lépéseket, felmondasz azonnali hatállyal (az ő segítsége ahhoz kell, hogy jól legyen megfogalmazva a felmondásod, megfelelő indokkal).
   A passzívabb út, hogy tűröd ezt, és a rendelkezésre álló időt hasznosan töltöd el: olyan dolgot tanulsz, ami a munkádhoz kapcsolódik, a szakmádhoz. Emiatt nem szólhatnak meg. Persze én emellett is folyamatosan “nyaggatnám” a főnököt munkáért…
   Ne hagyd magad, pont ez a célja…
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!

  Kérdésem, a másodállással kapcsolatban lenne. Az eredeti munkáltatómmal való beszélgetésünk során kiderült, hogy részmunkaidőben nem igazán, teljes munkaidőben szeretne alkalmazni valakit, mert kell az ember. Sajnos miután elmondta, hogy akkora bérrel nem tud alkalmazni, mint amennyivel eljöttem, hanem annyit amennyit a kezdő könyvelő kollégák kapnak. Ez 8év munkaviszony után. Illetve a vezetői státuszomat nem tudják adni, mert betöltve. (ami nem felel meg az előírásoknak, kb. a harmada)

  • folyt.
   Ezért elkezdtem keresgélni, sikerült is munkát találnom. Közben az eredeti cégtől kértem munkáltatói igazolást, az óvodához. Fel is vették a kislányt, így 2,5évesen ovis lesz. Véleményed szerint bejelentsem e az új munkahelyet, ami 6órás, vagy inkább mondjak fel a cégnél.
   Köszi:)

   • Kedves tim 🙂
    Ahogy fent is olvashatod, az erről szóló bejegyzésben, az a jogszerű eljárás, ha bejelented. Ezt tudom csak neked is írni… 🙂 Én nem szeretem a titkolózást, ha nincs indoka megtiltani, miért ne mondhatnád el neki?
    Üdv:

    Ági

 8. Kedves Ági!
  Egy nagyvállalatnál dolgoztam nem vezetői beosztásban 2009 februárig, illetve még jelenleg is, csak éppen a második gyermekemmel a gyed végén járok. Mivel vidékiek vagyunk, bölcsi közelben nincs és az óvodába 2,5 évesen veszik csak be kisebbik gyermekünket, így az lenne a kérdésem, hogy gyes mellett hány órát lehet dolgozni. Másodállásban gondolkodom, mert a főállásom egy multi cégnél van, ott nem teszik a részmunkaidőt lehetővé. Másádállás céljából köthetek szerződést más cégnél, úgy, hogy nem vagyok vállalkozó illetve van főállásom? Vagy ez már a MT-be ütközik? Ha igen, mennyi a havi vagy heti maximum óraszám, amit dolgozhatok? Hozzáteszem, ha esetleg sikerülne a másodállás és pár hónap elteltével lehetőségem lenne rá, váltanék munkahelyet.
  Ha gyes alatt közös megegyezéssel jönnék el a munkahelyemről, köteles e a jelenlegi munkaadóm a szabadságot kifizetnie e részemre (5 évi szabadságról van szó)?
  Köszönettel: Andi

  • Kedves Andi!

   Amennyiben a munkaszerződésed kifejezetten nem tiltja, s nem vagy az Mt. szerinti vezető állású munkavállalónak minősítve (Mt. 208. § (1)-(2) bekezdés), akkor létesíthetsz további jogviszonyt, csak arra figyelj, amit fentebb írtam, hogy be kell jelenteni. GYES mellett heti 30 órát meg nem haladó keresőtevékenységet folytathatsz. Amennyiben úgy döntesz, hogy nem szeretnél a régi cégednél maradni, természetesen közös megegyezéssel megszüntethetitek a jogviszonyt, s a szabadságokat vagy kiadja, vagy kifizeti a munkáltató.
   Azt azonban mindenképpen gondold meg, hogy ha te kezdeményezed a munkaviszony megszüntetését közössel, törvény szerint nem jár sem végkielégítés, sem felmondási idő, ami – bár nem írtad, mióta vagy jogviszonyban – több havi bér is lehet. Amúgy a részmunkaidős foglalkoztatás a gyermeked 3 éves koráig kötelező a munkáltatód részére, ha te ezt kéred, a teljes munkaidőd felében – bár tegyük hozzá, mivel fel is mondhat, ha megszünteted a fizetés nélküli szabit, ez a kötelező részmunkaidő s az ezt forszírozó kérés gyakran a munkaviszony megszüntetéséhez vezet.
   Ezeket átgondolva dönts okosan!
   Üdv:

   Ági

 9. Kedves Ági!

  A következő lenne a kérdésem, remélem tudsz segíteni:)

  2014. októberéig vagyok GYED-en (Luca 2015. októberében tölti a 3-at). A jelenlegi munkáltatóm, bár nagyon korrekt, de “csak” egy közvetítő cég (gyógyszergyárban dolgoztam elvileg középvezetőként, de fizikai munka van a szerződésemben). Nem tartom valószínűnek, hogy a több műszakos beosztás mellett találjanak nekem részmunkaidős pozíciót. Viszont szeretnék egy vállalkozást indítani, ami várhatóan eleinte nem fogja kitermelni a minimálbérhez szükséges kötelező járulékokat sem. Ha megkérdezem a munkáltatómat, hogy tudna-e biztosítani 4 órás munkát, akkor jól értem, hogy három lehetőség van? 1. igen, valahogy megoldja, lehet, hogy másik cégnél a beleegyezésemmel, 2. nem és kirúg, 3. nem és állásidőt fizet.
  Amennyiben kirúgna viszont miután a bejelentés időpontjában meg van a 3 évem, végkielégítést kell fizetnie (plusz a szabik? vagy az nem jár ilyenkor?), és elmehetek munkanélkülire, ami nekem azért lenne jó, mert 3 hónap igazolt munkanélküli után lehet valami pályázatot benyújtani vállalkozás indításához.
  Természetesen nem az államot akarom “kihasználni”, a vállalkozást mindenképpen elindítanám, de ha már ott a törvény, hogy kirúghatnak Luca 3 éves kora előtt, akkor meglépném ezt.
  Remélem nem voltam túl bonyolult:)

  Köszönöm a választ, szép napot mindenkinek!

  Zsuzsi

  • Kedves Zsuzsi!

   Igen, jól írtad le a lehetőségeket 🙂
   Ha jelezted megfelelően a fizetés nélküli szabi megszüntetését, s a részmunkaidő igénylését, vagy megoldja a részmunkaidőt, vagy felmond neked (persze nem arra való hivatkozással, hogy nincs részmunkaidős pozíció, hanem valami mással, ami megfelel a törvénynek, valós és okszerű), vagy nem lépi ezt meg, s ekkor állásidőre járó bért kell kapnod. De ez utóbbi nem valószínű, tekintve, hogy ha fel tud mondani, miért fizetne neked feleslegesen? A bent ragadt szabadságokat mindenképpen megkapod, vagy kiadja, vagy pénzben megváltja a munkaviszony megszüntetése esetén.
   Álláskeresési járadékot igényelhetsz, ha megszűnt a jogviszonyod, s nem hisze, hogy ez az állam kihasználása lenne, hiszen pont erre találták ki 🙂 akinek nincs munkája, az kaphatja (ráadásul, ne feledd, évekig vonták tőled is a járulékokat, szóval most szépen kéred vissza – legalábbis egy részét :-))
   Üdv:

   Ági

 10. Kedves Ági!
  Ismételten hozzád fordulok egy kis segítségért.
  Kisfiammal gyesen vagyok itthon. Pedagógusként dolgozok a helyi tamkerületben. A városunkban egy másik intézményben ami másik tankerülethez tartozik felkértek óraadónak. Ennek nagyon örültem mivel a gyes mellé jól jön egy kis plussz. De jönnek sorba a problémák:
  – Kisfiam tartósan beteg így max hány órát lehet vállalni?
  – Azt mondják a az iskolában hogy másik tamkerületbe nem taníthatok át mert gyesen vagyok a jelenlegi törvény szerint csak a saját intézményembe/tankerületemben vállalhatnék óraadói állást. Ez az értelmezés szerint : gyesen vagyok fizetés nélküli szabin és a saját intézményemben adhatok órát ott vállalhatok másodállást?. Valaki szerint meg csak a kötelező óraszám felett nem lehet más iskolába órát adni.
  Vagyis én az ország egyik iskolájában sem vállalhatok másodállást? Ez nem fér a fejembe…
  – jelenleg az a megoldás született, hogy az iskolám visszavesz részmunkaidőbe és a másik tankerület um kikölcsönöz tőllük engem heti x órában. De mit jelent az hogy visszavesz részmunkaidőbe amikor én gyesen vagyok, fizetés nélkülin és teljes állású szerződésem van. Most akkor ezt módósítani fogják részmunkaidőre?Vagy hogy fér meg az egymás mellett hogy én egy munkahelyen dolgozok részmunkaidőban is meg fizetés nélkülin vagyok gyesen? És mit lesz ha én márciustól elkezdem letölteni a szabadságaimat (az teljes munkaidőnek számít és hozzá a részmunkaidő az már több lesz a kötelező óraszámnál amit a törvény szintén nem enged) ez hogy fog változni? Szóval ez számomra átláthatatlan. Remélem sikerült éreztetnem a dolgok bonyolultságát és nagyon várom a választ!

  • Kedves Erika!

   Hát, azt kell, hogy mondjam, hogy megfogtál 🙂 az ilyen “azt mondták, hogy” jellegű válaszokkal azért nehéz, mert nem tudom, a kedves fél mire hivatkozik.
   Ha megnézed a Kjt.-t, valóban vannak benne bizonyos tiltások a további jogviszonyra.
   Például: 42. § A munkáltató a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottal munkaköri feladatai ellátására munkavégzésre irányuló további jogviszonyt nem létesíthet.
   Azaz eme paragrafus szerint pont a saját munkáltatód esetében korlátozott a további jogviszony, azaz ugyanarra a feladatra, amit elláttál a szülés előtt, további jogviszonyban nem alkalmazhatnak. Kérdés: az általad vázolt esetben ki a munkáltató (ugyanaz, vagy egy másik munkáltató várna téged óraadónak), s ha ugyanaz, a munkaköri feladat ugyanaz-e, vagy más… ezt azért kéne tisztázni, mert ettől függ az összes további kérdésed is (a részmunkaidő hogyan lesz, a visszavesz, vagy másik jogviszonyt köttök, szabik…)
   Szerintem kérdezz vissza, hogy pontosan melyik jogszabály szerint nem vállalhatsz máshol, csak itt másodállást? Jogszabály neve, száma, paragrafus, bekezdés… ezt adják meg, s utána már könnyebben átlátod te is!
   Tartósan beteg gyermek esetén tudtommal időkorlátozás nélkül lehet GYES folyósítás mellett dolgozni.
   Üdv:

   Ági

 11. Kedves Ági!

  Lányom szept. közepén kezdi a bölcsit. GYES mellett 6 órában állás lehetőséget kaptam (nem annál a cégnél ahonnét eljöttem szülni, ott 8 órás rendes munkaviszonyom van). Felhívtam a “régi” főnökömet, hogy kaptam ilyen lehetőséget, szeretném elfogadni, ők úgy is “nyögve nyelősen” tudnának csak visszavenni. Támogatnak abban, hogy fogadjam el a lehetőséget – én is ezt szeretném -, és azt mondták mivel ez 6 órás állás, GYES mellett, ők állományba tartanak míg GYES-en vagyok, és amikor az letelik akkor írunk egy “közös megegyezéssel felmondokot”, ők pedig kifizetik a bent maradt szabimat rendesen.
  Azt olvastam, hogy dolgozhatok másodállásban GYES mellett, kérdésem az, hogy majd amikor megszűnik a GYES, és közös megegyezéssel felmondok a régi helyemen, akkor az összes szabimat ki tudják fizetni legálisan? Nem származik majd nekem hátrányom ebből? Túl szépen hangzik ahhoz,hogy igaz legyen… Kicsit szkeptikus vagyok, de jobb félni, mint megijedni, nem de? 🙂
  Köszönöm válaszod.

  • Kedves Zsuzsi!

   A felhalmozódott szabadságok kifizetését nem lehet elkerülni, ezt a munkáltatódnak mindenképpen meg kell tennie, a munkaviszonyod megszűntekor. Bár, mellékesen megjegyzem, olyan nincs, hogy közös megegyezéssel felmondasz, mert vagy felmondasz, vagy közös megegyezéssel megszüntetitek a jogviszonyt. A kettő több szempontból sem ugyanaz (jogok, kötelezettségek, bírósági megtámadás esélyei).
   Viszont csak, hogy értsd, miért olyan támogatóak a jelenlegi munkáltatódnál: ők nem tudnak valószínűleg visszavenni, így ha elmész máshová, saját, szabad akaratodból, nem kell kifizetniük neked sem a végkielégítést, sem a felmondási időre járó bért. Ha nem lenne ez a másik állásajánlatod, s a bölcsis beszoktatás után (és a GYED visszamondása után) dolgoznod kell (mert ugye a GYES nem elég), akkor a régi munkáltatódhoz mennél vissza, ők pedig vagy munkát kell, hogy adjanak neked, vagy ki kell hogy fizessék felmondás esetén azt, ami jár neked (nem írtad, mióta dolgozol ott, de könnyen több havi bér is lehet ez az összeg). Sőt, továbbmegyek: ha te elvállalod ezt a másodállást, majd megszűnik mégis a GYES vége előtt egy héttel, s neked nincs állásod, akkor a 3. szülinap után bekopoghatsz hozzájuk, s ugyanazok a jogaid: foglalkoztatnia kell, vagy végkielégítés és hosszabb felmondási idő kifizetése mellett elküldenie, megfelelő, valós indokkal.
   Nem vagyok én felbujtó, csak gondold végig, hogy amikor azt javasolják nagy kedvesen, hogy majd írunk egy közöst, s te ebbe MOST beleegyezel, tudod, hogy biztosan lesz-e állásod 1 év múlva is? Másodállást jogod van vállalni, ehhez nem kell a munkáltatóddal ezt az “üzletet” megkötni, csak bejelenteni, hogy másodállást vállalsz.
   És majd a 3. év végével meglátjátok, mi lesz. A törvény akkor is elég egyértelműen meg fogja szabni, kinek mi a kötelessége, joga.
   Üdv:

   Ági

 12. Kedves Ági,

  Természetesen én is segítségedet szeretném kérni, mint sokan mások, akik szeretnének visszatérni a GYED/GYES után a munka világába, de nem igazán tudnak eligazodni a jogszabályok útvesztőjében.
  A rövid történetem a következő lenne:
  12 éve dolgozom egy multinál, és legkésőbb 2014. februárjától szeretnék visszamenni dolgozni. Ezt meg is írtam a főnökömnek, és azt is, hogy amennyiben van nyitott pozíció, akkor nyitott vagyok a korábbi kezdésre is. Természetesen ezt személyesen szerettem volna elmondani neki, de a legeslegutolsó pillanatban lemondta a találkozót (ez volt június közepén). Aztán rájöttem, hogy azért mondta le, mert addigra kiderült, hogy biztosan lenne üres pozíció (ugyan olyan amilyenben én is dolgoztam), csak másik régióban. Eddig mondhatta volna, hogy sajnos nincs hely, de így már nem tehette volna meg, és ráadásul, ha még közlöm is vele, hogy érdekel, akkor nem mondhatta volna nemet. Jól gondolom?
  A korábban említett levelemre pedig azt írta, hogy vette a hivatalos bejelentést és hamarosan jelentkezik telefonon (ez volt jún. végén) Természetesen nem hívott!
  Aztán július végén a HR-nek írtam egy levelet, amiben érdeklődtem:
  hogy meg van-e még a korábban betöltött pozícióm,
  hogy mikor tudnék legkorábban munkába állni, és azt is,
  hogy tudomásomra jutott, hogy lesz pozíció üresedés (várandósság miatt) és amint azt korábban is említettem nyitott vagyok a korábbi kezdésre is (ez volt júl. végén). Erre sem kaptam választ!
  Aztán augusztus végén újra írtam a HR-nek egy levelet, hogy kezd kellemetlenné válni a helyzet, hogy nem válaszoltak az 1 hónappal ezelőtt elküldött levelemre, valamint, hogy a telefonon és/vagy személyesen történő találkozók nem jönnek létre. Erre már válaszoltak másnap annyit, hogy: nagyon sajnálják, és hamarosan válaszolnak.
  Tehát most itt tartunk.
  A kérdésem az lenne, hogy nem sértik meg az együttműködési kötelezettséget azzal, hogy nem válaszolnak?
  Konkrét határidőket nem találtam erre vonatkozóan az Mt-ben, de van valami általános határidő pl. 30 nap, amit ilyenkor alkalmazni kell?
  Ha az említett üres pozíciót menet közben mással töltik be, akkor a munkaügyi bíróságon ezt megtámadhatnám?
  A fent említett kérdéseimre amit a HR-hez intéztem, kötelesek konkrét választ adni?
  Milyen lépéseket javasolsz még?

  Előre is köszönöm a segítséged!

  Üdvözlettel:
  Virág

  • Kedves Virág!

   Van némi különbség a között, hogy érdeklődtél, hogy esetleg vissza térhetsz-e egy bizonyos dátumkor (vagy legkésőbb addig), s a között, hogy a törvényben leírt módon valóban megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, ezt egyoldalú jognyilatkozattal közlöd a munkáltatód felé. Ez utóbbi esetben 30 napon belül foglalkoztatnia kell (vagy ha nem tud, fel is mondhat neked, megfelelő indokkal). Ezért nem jó, ha csak érdeklődsz, bár az mindenképpen melletted szól, hogy írásban van minden próbálkozásod, de amíg nem állítod kész tények elé őket (azaz közlöd, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, a jössz vissza), sajnos az együttműködési kötelezettség megsértéséért senki nem fogja elítélni őket. Az együttműködésre nincs konkrét, számszerűen megadott határidő. Amíg csak tervezgeted, s nem tényként közlöd, nem kötelesek veled 30 napon belül foglalkozni, bár, abban teljesen igazad van, hogy nem korrekt ez a hozzáállás a részükről. Ha konkrétan jelzed, hogy tudod, van üres pozíció, ha tudod, hogy te biztosan megfelelsz a kiírásnak minden szempontból (végzettség, tapasztalat, képességek), jelzed a visszatérésedet, s mégsem téged vesznek fel ide, hanem neked felmondanak, s egy külsősnek adják a munkakört, akkor már érdemes peren gondolkozni. De azt kérlek, értsd meg, hogy a bíróság majd minden egyes apró és nagyobb körülmény, tény megvizsgálása után fogja azt kimondani, hogy igen, jogellenes, volt, vagy nem, nem volt jogellenes a felmondás. Ezt pedig előre itt most senki nem láthatja…
   Ha tényleg dolgozni szeretnél (és akár azt is kockáztatod, hogy nem vesznek vissza, hanem felmondanak neked), akkor nézd meg, mennyi felhalmozódott szabid van, próbáld meg megtudni, mikor üresedik meg az említett munkakör, s ezen adatok birtokában konkrétan jelezd a visszatérést (annyival előbb, hogy a szabikat ki tudják még adni munkakezdés előtt). Találsz egy nyomtatványmintát ehhez itt a honlapon az ingyenes anyagok között!
   Sok sikert:

   Ági

 13. Kedves Ági!
  A tanácsodat szeretném kérni:
  Két gyermek után szerettem volna visszamenni dolgozni a korábbi munkahelyemre. Ezt írásban jeleztem nekik februárban (a kezdés időpontja okt.1-je lett volna). A főnökömmel idáig nem sikerült beszélni, majd ma bementem, ahol két és fél órát váratott, és utána közölte, hogy a fuvarszervezés, amit korábban csináltam már egy külső cégnél van, az értékesítésen (ez is feladatom volt) pedig más van helyettem, mióta én 2009-ben szülési szabadságra mentem. Ő ezt az embert nem fogja kirúgni, tehát számomra nincs munka az irodában, de a raktárban tud foglalkoztatni.
  Egyenlőre hazaküldött, hogy természetesen a fizetésemet megkapom (ezt hívják állásidőnek?), és majd szól, ha kitalálják, hogy mit is csináljak a raktárban. A kérdésem az lenne, hogy köteles vagyok-e elvállalni a raktári munkát (eddig tehát értékesítő és fuvarszervező voltam) egy építőipari cégnél, mivel targoncát vezetni nem tudok, nehéz vakolatos vödröket kell emelgetni egész nap, stb. Viszont ha nem vállalom el, továbbra is jár a fizetésem, amiért ő nem tud engem visszavenni korábbi munkakörömbe (vagy legalábbis hasonlóba)?
  Illetve még egy kérdés: jól tudom, hogy a gyermekem 3 éves koráig (2014.02.26.) nem rúghat ki?

  Segítségedet előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Melinda

  • Kedves Melinda!

   Ha megszüntetted a fizetés nélküli szabadságot, nem vagy abszolút védett, van olyan eset, hogy elküldhet a munkáltatód felmondással, mégpedig munkáltató működésével összefüggő okból akkor, a munkaszerződésed szerinti munkahelyen nincs az általad betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy van, de az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítod. Azaz ha a régi munkaköröd most be van töltve vagy megszűnt, s raktárosi állást ajánl – bár az bőven nem a képességeidnek, végzettségednek, gyakorlatodnak megfelelő, hanem az alatti – s te ezt elutasítod, akkor is neki kell felmondania, s jár a végkielégítés!
   Szóval szerintem itt nagyon hamar fel fog mondani (ha erre ő is rájön), mert állásidőre járó bért még vagy fél évig biztos nem éri meg neki fizetni.
   Üdv:
   Ági

 14. Kedves Ági!

  Köszönjük szépen a sok hasznos tanácsot, olvasnivalót!

  Van esetleg informácuiód arról, hogy hogyan néz ki a másodállás vállalása külföldön? Úgy értem itthon Gyeden tartozkodó kismama ideiglenes munkát vállalna (3-6 hónap) külföldön, amíg a fő cégnél rendeződnek a sorok és a gyerkőc 3 éves kora után visszamennék dolgozni?
  Ilyenkor mi az eljárás? Hogyan lehet ezt megoldani?
  Köszönöm széepn válaszod!
  Üdv: Zita

  • Kedves Zita!

   GYED mellett egyáltalán semmilyen keresőtevékenységet nem végezhetsz, sem itthon, sem külföldön! Szóval vagy GYED, vagy munka…
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm, sajnos elírtam. A Gyed és a gyerek 3 éves kora közötti időre gondoltam, tehát a Gyes-re.

    Szeretnék egy cikket tőled a kismamák szellemi leépüléséről is.. 🙂 de komolyan..

    Ennek függvényében a külföldi munkavállalás hogyan néz ki?
    Köszönöm szépen!

    • Kedves Zita!

     Ha GYES mellett szeretnél dolgozni, akkor arra szerintem ugyanaz vonatkozik külföldön is, ebből a szempontból a törvény nem tesz különbséget! Arra figyelj, hogy a GYES egy bizonyos időt meghaladó – ha jól emlékszem, 3 hónapot meghaladó, egybefüggő – külföldi tartózkodás esetén nem jár!
     Üdv:

     Ági

 15. Kedves Ági!

  Én is a tanácsodat szeretném kérni!
  Jelenleg Gyes-en vagyok itthon a hallássérült kisfiammal aki már elmúlt 3 éves és oviba jár.Én pedig szerettem volna vissza menni dolgozni de a cégem azt mondta hogy nem tudnak vissza venni ezért maradjak még fizetés nélküli szabadságon. Mondtam nekik sőt már írtam is nekik hogy a GYES-ből nem tudom fent tartani magunkat ezért jó lenne ha lenne valami megoldás ami mindkettőnknek jó lenne de erre még nem kaptam választ. Időközben pedig kaptam egy ajánlatot ami 8 órás munka lenne és nem tudom hogy elfogadhatom-e vagy csak részmunkaidőben helyezkedhetek el? Azt tudom hogy mivel tartósan beteg gyermekem van így a GYES mellett dolgozhatnék 8 órában is viszont nem tudom hogy ha a hátam mögött ott van a cégem akkor is megtehetem ezt vagy sem?

  Mielőbbi válaszod előre is köszönöm!

  Szilvia

  • Kedves Szilvia!

   Az Mt. nem mondja meg, hogy kinek hány jogviszonya lehet, azaz nyugodtan vállalhatsz másik állást, akár 8 órában is, ha el tudod látni a feladatokat az első jogviszonyod mellett (ahol ugye jelenleg nem vagy aktív állományban), s nem összeférhetetlen, pl. nem veszélyezteted az eredeti munkáltatód jogos gazdasági érdekeit azzal, hogy a konkurenciának dolgozol ugyanabban a munkakörben. Csak jelents be, és kész. 🙂
   A másik megoldás, hogy ha tuti biztos, hogy itt az új helyen felvesznek, s várnak is rád egy kicsit, akkor megszünteted a fizetés nélküli szabadságot (ekkor a GYES-t is vissza kell mondani szerintem, de ez már nem munkajogi kérdés, hanem TB-s, nem biztos, hogy jól tudom), s “kikényszeríted” a cégedből, hogy felmondjanak neked, kifizetve mindet, ami jár (szabi, végkielégítés, felmondási időre járó bér). Aztán mész a másik állásba 🙂 De ha próbaidő alatt az új helyen felmondanának, akkor egy harmadik állás kell, bár az első helyen kapott pénz egy ideig fedezi a költségeidet.
   Gondold meg alaposan, melyiket választod!
   Üdv:

   Ági

 16. Kedves Ági!
  Nagyon sok hasznos tanácsot olvastam nálad, ezért megkockáztatnék egy személyes kérdést. Ha közalkalmazotti jogviszonyban állok, fizetés nélküli szabin a gyes idejére, és így szeretnék egy másik, elméletileg közalkalmazotti állásban, de megbízással dolgozni gyes mellett, 30 órában, egy másik munkáltatónak, ez lehetséges? Vagyis mindkét munkahely megyei vagy önkormányzati fenntartású. Itt ilyen lehetőséggel még nem találkoztak, bár mindenki jó szándékkal áll a dologhoz. Én hosszabb távon az új helyen szeretnék majd dolgozni, de ők egyelőre csak határozott időre tudnak alkalmazni. Viszont sokkal jobb lehetőséget ajánlanak, mint az eredeti munkáltató tudna. A gondom a felhalmozott szabival van, amit csak részben tudnak kifizetni, így töltenem kellene a szabadságom. Az új munkáltatónál viszont kezdenem kéne mihamarabb. Mi lenne itt a mindenki számára elfogadható megoldás? Az eddig olvasottak alapján úgy vettem ki, hogy mehetnék dolgozni az új helyre, amíg a gyesem tart, és akkor újra kell gondolnunk az egész helyzetet, de senki sem járna rosszul. Tudnál javasolni egy optimális megoldást?

  • Kedves Emese!

   Na, akkor tisztázzuk az alapoktól 🙂
   1.) Azt írod, megbízással szeretnének foglalkoztatni, azaz megbízási szerződéssel, nem közalkalmazottként további jogviszonyban?
   3.) Ha ez egy további jogviszony, akkor az eredetinél továbbra is fizetés nélküli szabin vagy, azaz milyen szabadságok kifizetése/letöltése a problémás?
   2.) Felhalmozott szabi: nincs részben kifizetés, teljes mértékben ki kell adniuk, megváltani pénzben nem lehet, csak a jogviszony megszűnésekor.
   4.) Ha mégis a szabik kiadásáról beszélünk, az csak akkor lehet, ha te a fizetés nélküli szabit megszünteted, s újra munkába állsz… de akkor hol is?
   Szóval az általad írtak alapján én nem látom át, milyen konstrukcióról lenne szó.
   Ha az eredeti közalkalmazotti jogviszonyodban maradsz továbbra is fizetés nélküli szabin, s mellette további jogviszonyként vállalod el a másik lehetőséget, nem ütközve a Kjt. további jogviszonyra vonatkozó paragrafusaival (http://www.kozszolga.hu/kozalkalmazotti_torveny 41. §-tól kezdve), akkor én nem látok semmi gondot, nincs kiadandó szabi, azaz csak hivatalosan jelentsd be, hogy másodállát vállaltál.
   Ha nem jól értettelek, akkor kérlek, pontosíts, és segítek szívesen!
   Üdv:

   Ági

 17. Szia,
  Hozzád szeretnék fordulni a kérdésemmel, mert sehogy sem találom meg a választ és Te szerintem tudsz segíteni. Jelenleg itthon vagyok a 20 hónapos kisfiammal, GYED-et kapok, amiről december 4-vel le fogok mondani, mert megyek vissza dolgozni. Mivel 8órában fogok dolgozni, ezért a GYES-t sem tudom megigényelni, viszont szeretném ha a férjem meg tudná. Ő januártól egy vállalkozást indít, egy Kft-t, amiben ő lesz az ügyvezető, jogi szempontból vagy munkaviszony keretében láthatja el ezt a tevékenységet vagy megbízással, a kérdésem az lenne, hogy mindkét esetben jogosult a GYES-re?
  A másik kérdésem pedig, hogy ha úgy jön össze, hogy én még 2014-ben világra hozom a második babánkat, akkor jogosult leszek a TGYÁS-ra? mert úgy tudom, hogy 180nap munkaviszony kell, ami nekem meglesz, mert 2013.dec 4-től már állományban leszek (és még nem vagyok terhes:-)), a kérdés az összegre vonatkozik, hogy mi alapján számolják, mert ha az előző naptári év átlagát, akkor az még a 2013-as év, amikor a GYED összegét kapom vagy ilyenkor a szülést megelőző 180 nap átlagát veszik alapul?
  Köszönöm előre a válaszodat, remélem érthetően írtam le, elég nehéz így írásban:-)
  Köszönettel, Ági

  • Kedves Ági!

   A GYES folyósítás esetében az a feltétel munkavégzés esetén, hogy a gyermek 1 éves kora után heti 30 órát meg nem haladó időtartamban történjen, vagy ha a munkavégzés az otthonában történik, akkor időkorlátozás nélkül folytathat. Arra nincs szabályozás, hogy ezt milyen jogviszonyban, munkaviszonyban, vagy megbízással…
   A TGYÁS-ra vonatkozó kérdésben nem én vagyok a jó szakértő :-), én ugyanis munkajoggal és karrier-tanácsadással foglalkozom, ez pedig TB-s kérdés. Javaslom az Anyabarát honlapot, a szerkesztője kiváló TB szakember, ő tud pontos választ adni a kérdésedre!
   Üdv:

   Ági

 18. Beszélgetés kezdete: vasárnap
  Bernadett Bosznainé Kolozsi
  27.10.2013 10:33
  Bernadett Bosznainé Kolozsi
  Kedves Ági!
  A problémám a következő: 2013. október 5.-én töltötte be a kisfiam a 3. életévét,akkor járt le a GYES-em.Én 2013 október 9.-én jelentkeztem a munkáltatómnál,ahol már 2003 óta folyamatos a munkaviszonyom.Azt már megtaláltam az interneten böngészve,hogy előbb kellett volna-30 nappal munkába állás előtt.Én első körben azt kértem tőlük,hogy hadd vegyem ki a bennt lévő szabadságnapjaimat egyben-elvileg kiírtak.Ebben a formában a szabadság is beleszámít ebbe az időtartamba-tehát ha szabadság lejárta előtt 30 nappal jelzem,hogy munkába szeretnék állni az elegendő,vagy szabadság után felmondhatnak nekemegyoldalúan minden kötelezettség nélkül?
  Azért húzodott el a jelentkezésem,mert míg én GYED-en voltam az étterem-ahol dolgoztam-üzemeltetését egy másik cég vette át,én maradtam ugyanabba a cégbe bejelentve,ahol voltam,de az a cég már csak pár borozót üzemeltet,ahol én soha nem dolgoztam.
  Amennyiben vége a szabadságnak mily módon jelentkezzek náluk?Mert ugye az lenne az egyértelmű,hogy bemegyek dolgozni,de most hova?A tényleges munkahelyemre már nem tudok,mivel az már más cég,a többi vendéglátóegységet meg nem is tudom hol találom,illetve elég furcsán jönne ki ha csak úgy megjelennék ismeretlenül,hogy akkor jöttem dolgozni.
  Felmondhat nekem úgy egyoldalúan a munkáltatóm,hogy ne kelljen kifizetnie se a felmondási időt se a végkielégítést?Ha felajánlanak nekem egy pozíciót,köteles vagyok elfogadni tudatában annak,-hogy mivel igényt tartok a szabadság alatti fizetésre,amiről ők kijelentették,hogy nem hajlandóak fizetni-meg fogják keseríteni az életemet?
  Sajnos a tulajdonosok telefonon már kijelentették,hogy nem áll szándékukban foglalkoztatni, de ilyen hosszú munkaviszony után nem szeretnék úgy elválni tőlük,hogy egy forintot sem kapok.Érdemes ezzel az üggyel foglalkozni,van esélyem arra,hogy jól kijöjjek a dologból anyagilag vagy bármilyen mondvacsinált indokkal felmondhatnak?
  Most annyit tettem,hogy tértivevényes ajánlott levélben kértem őket,hogy írásban értesítsenek engem,hogy pontosan hány szabadságnapom van,illetve,hogy az mikor jár le.De megtörténhet,hogy erre ők nem fognak reagálni,akkor tehetek valamit?
  Előre is köszönöm a segítségét!
  További szép napot!
  Betti

  • Kedves Betti!

   Kérlek, olvasd el ezt a postot, ebben minden benne van arról, hogy mikor van 30 napos határidő, s mikor nincs: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-alatt/idetlen-idokig
   Ha tehát letelt a 3 év, vagy visszavesznek a régi munkakörödbe, kiadják a felhalmozódott szabadságokat (melynek idejére természetesen bér illet meg) vagy felmondanak, kifizetve mindent, ami jár neked, végkielégítést, felmondási időre járó bért, szabadságot pedig megváltják pénzben. Olyan, hogy nem fizetnek ki, nem lehet, legalábbis nem törvényesen. Persze, próbálkozhatnak fenyegetéssel, nem válaszolással, de ne hagyd magad! Pont erre játszanak! Jól tetted, hogy írtál nekik, s tértivevényesen adtad fel, ez lesz az első bizonyíték…
   Ha az októberi szabadságok idejére nem kapsz bért, azaz november 10-ig nem utalnak, azonnal írj nekik egy felszólítást, hogy kéred, utalják el az októberben esedékes szabadságnapokra járó távolléti díjat, s egyben újra kéred őket, hogy tájékoztassanak az összes neked járó szabadságnapok számáról, s arról, hogy milyen módon foglalkoztatnak tovább. Beleírhatod azt is, hogy ha nem kapsz választ, jogi segítséget fogsz kérni! Ha erre 1 héten belül nincs válasz, azonnal menj a Jogpontplusz hálózathoz (megtalálod az elérhetőségüket a hasznos linkek között), ott kapsz ingyenes jogi segítséget a továbbiakhoz. Ha teheted, ne egyeztess velük egyedül, ne fogadj el, vagy írj alá semmit, míg valaki hozzáértő szakember nem erősít meg abban, hogy korrekt az ajánlatuk, ha esetleg közös megegyezést ajánlanának.
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Először is köszönöm az eddigi segítséged!A levelemre,amiben kértem,hogy írásban küldjék el nekem,hogy pontosan hány szabadság napom van és ez meddig tart,illetve jeleztem,hogy szabadság lejárta után szívesen munkába állnék,ha tudnak olyan poziciót ajánlani,amit gyermekem mellett maradéktalanul el tudok látni,megkaptam a választ.Erre válaszként elküldtem a számlaszámomat tartalmazó levelet-ajánlott tértivevényesen-melyben kértem a főnökömet,hogy oda utalja a távolléti díjat,ami jár.Ezt egy hete kézhez kapták,azóta nem kaptam se választ,se pénzt nem utaltak,pedig október 7-től vagyok szabadságon.Szeretném kérdezni,hogy a következő levelemben,melyben megírom nekik,hogy amennyiben nem utalnak jogi segítséget fogok kérni,írjam e bele,hogy szeretném azt is tudni,hogy mi a szándékuk velem szabadság lejárta után?Én őszintén nem szeretnék oda visszamenni dolgozni,mert ezek után megkeserítenék az életemet,az biztos.Ha lejár a szabadságom és nem jelentkezek náluk,akkor viszont ők kirúghatnak engem,ugye?Vagy elegendő,ha a levélben erre is kitérek?Amennyiben felajánlanak egy munkát,de az nekem nem megfelelő,akkor visszautasíthatom következmények nélkül?Előre is köszönöm a segítséget!
    Betti

    • Kedves Betti!

     Ha azóta sem kaptál még bért, még egy felszólítást küldj tértivevényesen, s utána mehetsz a Jogpontplusz hálózathoz, ők majd viszik tovább az ügyedet.
     Ha lejárnak a szabik, s nem kapsz bért, az már szerintem 2 felszólítás után megalapozza a munkavállalói azonnali hatályú felmondást (aminél jár neked a végkielégítés is), de ehhez is jobb ügyvédet igénybe venni. Amúgy igen, be kéne menned dolgozni, ha addig nem kapsz felmondást tőlük, tehát az a jó lépés ilyenkor, hogy reggel megjelensz egy napi hideg élelemmel, s kivárod, míg észre veszik, hogy nem hagyod magad elzavarni 🙂 Vagy ugyanazt a munkakört adják, amit korábban végeztél, vagy ajánlanak egy másikat, amit nem vagy köteles elfogadni. Ha nem fogadod el, akkor is nekik kell felmondaniuk!
     Ne hagyd magad, pont arra játszanak, hogy abbahagyod, feladod, s akkor eltűnsz örökre! Ne tedd, jogod van ahhoz, hogy megkapd, ami jár, harcolj érte!
     Sok sikert:

     Ági

 19. Kedves Ági!

  Nagyon kedvelem a postjaidat, amit itt közzéteszel, köszönjük a sok hasznos infot!

  En jelenleg Gyesen vagyok, s nagyon megerezzuk ezt a penztarcankon. Szeretnek visszallni a dolgozo nok soraba. A szakmai eletutam egyenesnek, vagy felfele ivelonek mondhato. Vagy volt…

  Egy “gyors” segítségre lenne szükségem, mert nem látok tisztán a munkavallalassal kapcsolatban a cegemnel.

  Pár hónapja, még érdeklodtem a cegemnel a poziciomrol. Sajnos megszunt, de ajanlottak egy elfogadhatatlant, es nem eltem a lehetoseggel -ezt most nem reszletezem miert, de sejtheted. Ezzel nem is volt gond, mert csak erdeklodtem es nem kozoltem, hogy Megyek, adjanak valamit!!

  Azota a ceg honlapjan sok olyan allast latok, amit velemenyem szerint el tudnek vegezni. (az o indokuk korabban az volt, hogy a vegzettsegemnek megfelelot kinaltak). Gyakorlatomnak es tapasztalatomnak, nameg kepessegemnek megfeleloen ezeket a feladatokat is el tudnam latni, nehol nem is kernek szakiranyu felsofokut, viszont eleg vagy a barmilyen egyetem/foiskola vagy/és a szakmaban valo jartassag -hogy ne kulsost kelljen fellvenni, mert a belsos mar tisztaban van a szolgaltatasokkal, cegkulturaval, stb.

  Tehat, ha jelentkezem az allasokra, kotelezoek nekem adni?
  Milyen hatrannyal jarhat az, ha jelentkezem az allasokra?
  Miket kellene meg tudnom, ha igy jarok el?

  Remelem nem fogalmaztam bonyolultan, ha valami nem egyertelmu, kerlek jelezd.
  Koszonom szepen!
  Udv,
  Petra

  • Kedves Petra!

   A törvény nem azt mondja ki, hogy ha jelentkezel az állásra, akkor azt kötelező neked adni, hanem fordítva fogalmaz: ha nem veszed igénybe a fizetés nélküli szabadságot, akkor szüntetheti meg a jogviszonyodat munkáltatói felmondással a munkáltatód, ha a nincs az általad betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítod. Azaz nem azt mondja ki, hogy a fizetés nélküli szabadságon lévő anyukának fel kell ajánlani a munkaköröket, hanem HA megszakítottad a fizetés nélküli szabit, vagy legalábbis elküldted az erre irányuló jognyilatkozatot, akkor foglalkoztatnia kell a megadott határidőn belül (legkésőbb 30 napon belül), ha az eredeti munkakörödben nem tud, akkor pedig jön a kérdés: van-e másik munkakör, ami megfelel a fenti definíciónak. Ha van, akkor azt fel kell ajánlania, s ha te elfogadod, dolgozol tovább, ha nem, felmondhatnak. A nagy különbség ott van, hogy amíg te otthon vagy fizetés nélküli szabin, nem nagyon tudod őket arra kényszeríteni, hogy egyeztessenek veled a betöltetlen munkakörökről, mert elég akkor foglalkozniuk ezzel, ha visszatértél.
   Persze érdemes megpróbálni egyenként összegyűjteni a szóba jöhető munkaköröket, s ha tényleg megfelelsz a kiírásnak, elküldeni ezeket a HR-esnek / főnöknek, hogy látod, ezek a nyitott pozik vannak, te jönnél vissza, egyeztessetek ezekről, melyik munkakörbe tudnak visszavenni. Mindezt persze írásban, később bizonyítható módon…
   Üdv:

   Ági

 20. Kedves Ági!

  Szeretném a véleményedet kikérni Tőled!

  Az eset a következő:

  Közalkalmazott vagyok, 10 hónapos kislányommal GYED-en, illetmény nélküli szabin.
  November végétől kaptam egy álláslehetőséget alkaklmazottként teljes munkaidőben.
  Család összedugta fejét, a nagyi vállalja kislányom felügyeletét amíg én dolgozom. A Gyed-et visszamondom ez eddig ok.
  Igen ám, de én nem szeretnék felmondani a fő munkáltatómnál több okból.
  1. Beiskoláztak, aláírtam 2 évet amiből csak pár hónap telt le, így azt vissza kell fizetnem. Most nincs rá pénzem. Két évem lenne rá összegyűjteni.
  2. A gyermekem három éves koráig gyűlne a szabim, amit a végén kifizetnek.
  3. Ha mégsem bizonyul jónak az új állás, visszamegyek a régi helyre.

  Küldtem a fő munkáltatómnak egy kérelmet a további munkavégzés engedélyezése céljából. Direkt nem írtam rá, hogy teljes munkidőben szeretnék dolgozni, mert akkor biztos azt mondaná, hogy menjek vissza hozzájuk.

  Most kaptam egy nyomtatványt tőlük, hogy töltsem ki, természetesen szerepel rajta a munkaidő is.

  A kérdésem a következő: Ha csak részmunkaidőt írok rá, arra kapok engedélyt és teljes munkaidőben kezdek el dolgozni megüthetem a bokámat? Kiderül valahogy?
  Ha kiderül hivatkozhatok arra, hogy az új Mt. szerint nem kell kérelmezni, csak bejelenteni a másodállást?
  ( Sajnos, csak most olvastam az erről szóló bejegyzésedet.)

  Válaszodat várva, üdvözöllek:
  Juca

  • Kedves Juca!

   Hát, őszintén szólva nem nagyon tudok neked mit tanácsolni. Én személy szerint nem szeretem, ha olyan helyzetbe keveredik valaki, ahol eleve tudja, hogy valami nem stimmel, hogy “vaj van a füle mögött”. Abban nincs igazad, hogy Mt. szerint mi vonatkozik a további jogviszony létesítésére, mert közalkalmazottként neked szigorúbb a szabályozásod! A 41. §-tól kezdve olvasd el kérlek, s meglátod, miről beszélek: http://www.kozszolga.hu/kozalkalmazotti_torveny
   Én a helyedben megmondanám, hogy teljes idős, de mellétennék néhány érvet szóban, hogy miért vállalod el: rugalmasabb munkaidő-beosztás van itt, ez csak egy próba, nem hosszú távú, csak ideiglenes pénzkereset, stb…
   A szabadságok tekintetében tévedésben vagy, nem jár a 3 éves korig, csak a szülési szabi 24 hetére, s a fizetés nélküli szabadság első 6 /12 hónapjára.
   Üdv:

   Ági

 21. Kedves Ági!

  Pont úgy csináltam ahogy tanácsoltad! Ráírtam, hogy teljes munkaidő és szóban felsoroltam az érveimet. Kaptam engedélyt ! Így utólag nem is tudom, hogy min paráztam annyira. 🙂
  Köszönöm, sokat segítettél, és tiszta a lelkiismeretem!
  Üdv:
  Juca

  • Nagyon örülök!
   Para sokszor, sokaknál van, az a lényeg, hogy felülkerekedj rajta! Ha meg sem próbálod, biztosan nem fog sikerülni 🙂

   Ági

 22. Kedves Ági!
  Szeretném a segítségedet kérni!Én jelenleg GYED-en vagyok itthon,és a GYED extra miatt vissza akarok menni dolgozni.A jelenlegi munkahelyemen 4 órás vagyok,és írásba kértem,hogy vissza mehessek,amire az volt a válasz,hogy nincs hely,de 2014.01.01-től kezdjem el tölteni a szabimat.Közben lenne egy másik munkahely és az a nagy kérdésem,hogy elvállalhatom-e a másik állást és hogy hány órába dolgozhatnék ott.Segítségedet előre is köszönöm!

  • Kedves Anikó!

   Ahogy a fenti cikkben is benne van – amihez a hozzászólásodat írtad – lehet másodállásod, s dolgozhatsz akár rész-, akár teljes munkaidőben. Azonban taktikusan végig kéne gondolnod, hogy ha bejelented, hogy másodállásod van – mert ugye ezt be kell jelenteni – nem fogja-e ezt kihasználni a munkáltatód, s rábeszélni a közösre, hogy ne kelljen kifizetnie neked a végkielégítést és a felmondási időre járó bért… szóval csak okosan! 🙂

   Ági

 23. Kedves Ági!

  Jelenleg gyesen vagyok a kisfiammal.Az új törvény szerint dolgozhatnék gyes mellett akár 8-órában is.Egyenlőre nem szeretnék a régi munkahelyemre visszamenni,csak ha betölti a kisfiam a 3 éves kort.
  Találtam egy a lakhelyemhez közelebbi munkát aki alkalmazna napi 8 órában.Jeleznem kell-e a régi munkáltatómnál hogy lenne egy mellék állásom vagy dolgozhatok így is?
  Szeretném a kisfiamat bölcsődébe íratni,de nem tudom ilyen esetben melyik munkáltatótól kell igazolást kérnem?

  • Kedves Ildikó!

   Ha felgörgetsz az oldal tetejére, és elolvasod a feni cikket, pont erről szól: be kell-e jelenteni, vagy nem…? Fusd át, kérlek 🙂
   Munkáltatóit attól kell kérned, akinél ténylegesen munkát fogsz végezni, hiszen az ottani keresőtevékenységed miatt van szükséged a bölcsis férőhelyre.
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm a választ 🙂
    Üdv:Ildikó

 24. Kedves Ági,

  Én a december 17.-ei hozzászóló – Anikó – leveléből kiindulva szeretnék kérdezni.
  Hasonló helyzetben vagyok, mint ő. GYED mellett szeretnék visszamenni dolgozni, de nem oda, ahol jelenleg fizetés nélküli szabadságomat töltöm.
  Azt tanácsoltad részére, hogy jelentse be a munkaviszonyt, de vigyázzon – okosan cselekedjen.
  Hogyan, mivel tudok érvelni a munkáltatóm felé, hogy ne közös megegyezés legyen a vége; kikerülve a felmondási időre járó bért és a végkielégítést?

  • Kedves Zsuzsanna!

   Anikónak azért írtam, hogy gondolja meg, hogyan cselekszik, mert ha bejelenti a cégnél, majd a másik helyen elkezd dolgozni, s a GYES vége után a régi cég arra számít, hogy ő úgyis az új helyen marad, akkor meglehet, úgy alakítják a megegyezést, hogy a munkavállaló, mivel a másik helyen nem akar felmondani, itt lesz kénytelen beadni a felmondását. Ha tisztán jogi szempontból nézem, nem vagy jogosult végkielégítésre, ha nem akarsz visszamenni, s meg akarod szüntetni a jogviszonyt. Végkielégítés egy ilyen helyzetben akkor jár, ha a munkáltató szünteti meg a jogviszonyt felmondással.
   Ha tehát biztos vagy benne, hogy ide már nem akarsz visszamenni, szüntesd meg a fizetés nélküli szabit még a másik állás bejelentése előtt, s majd eldől, felmondanak-e neked… más megoldás nagyon nincs erre. Ha itt mégis állományban maradsz, a GYES végével ugyanezt el kéne játszanod, csak akkor már tudják, hogy máshol dolgozol, s talán arra számítanak, te mondasz fel. Ha viszont az új hely mégsem válik be, de te a réginél felmondtál végkielégítés nélkül, két szék között a földre eshetsz. Erre értettem, hogy okosan, átgondolva…
   Üdv:

   Ági

   • Rendben, értem. 🙂 Nagyon szépen köszönöm a segítséged.

 25. Kedves Ági!

  Jelenleg gyesen vagyok kislányommal. Márciusban tölti be 3. életévét. 2006 óta vagyok állományban a munkahelyemen.
  2013 március 2-án szerettem volna újra munkába állni, de tőlem független okok miatt ezt nem tehettem meg. (Párom, aki szintén ott dolgozott ahol én, felmondott mert kedvezőbb ajánlatot kapott. Az ügyvezető aki párom felmondása előtt “tárt karokkal” várt vissza közölte velem, hogy ha férjem felmond nekem sem kell visszamenni. Később létszámleépítéssel magyarázta a dolgot és felajánlott egy olyan számomra kedvezőtlen állást amit nem tudtam elvállalni!)
  Augusztusban adódott egy lehetőség, munkába állhattam egy másik cégnél (teljesen más munkakörben).
  A fentieket olvasva lehet elkövettem egy hibát. Erről nem tájékoztattam főnökömet! Az Államkincstárat hívtam fel, hogy munkába állhatok-e gyes és meglévő munkaviszony mellett egy másik cégnél, és van-e valamiféle bejelentési kötelezettségem? Azt mondták heti 30 óráig feléjük nincs, sajnos arról nem tájékoztattak és nem is gondoltam rá, hogy a másik helyemen ezt be kéne jelenteni! 🙂 (viszont azt tudom, főnököm mostani leveléből, hogy tudomása volt róla)
  Szóval elkezdtem dolgozni, viszont most letelik a gyes, és rákérdeztem előző munkahelyemen, hogy gondolják a jövőmet a cégnél! Erre az volt a válasz, hogy vegyem ki a szabadságaimat és mondjak fel, és folytassam ott a munkát ahol jelenleg dolgozom! Felmondani semmi esetre sem szeretném több okból kifolyólag! Ezen a munkahelyen ahol jelenleg dolgozom csak 4 órában alkalmaznak, ez nem változna gyes után sem! Tehát itt február 28-ig van munkaviszonyom, arról nem beszélve ha én mondok fel elesnék a nekem járó juttatásoktól! Kicsit bonyolult ez a dolog, én nem igazán tudom, hogy jelen esetben mit tehetnék?

  • Kedves Brigitta!

   Az egyetlen, amit tehetsz, hogy a régi helyen nem mondasz fel, viszont ez azt jelenti, hogy a fizetés nélküli szabadság lejárta után, ha a felhalmozott szabadságaidat kiadták, mész dolgozni az első munkanapodon a régi céghez, mert a szerződésedből adódóan ez a kötelezettséged. Vagy adnak munkát, vagy felmondanak, más lehetőségük nincs. De ehhez nagyon kitartónak kell lenni, s előre közölni, hogy nem mondasz fel, hanem jössz ide vissza dolgozni, mert érvényes szerződésed van. Ha nem tud munkát adni, akkor meg miatta hiúsul meg a foglalkoztatás, vagyis neki kell felmondania.
   Sajnos sok cég eljátssza azt, hogy ha az anyuka időközben másodállást vállal, arra kényszerítik, hogy ő mondjon fel, mert hát az új helyét úgysem akarja elveszíteni.
   Sok sikert:

   Ági

 26. Kedves Ági!

  Gyed- és meglévő munkahely mellett hány órában dolgozhatok másodállásban egy másik munkahelyen?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Ildi!

   Annyi órában dolgozhatsz, amennyiben akarsz, és tudsz, azaz arra figyelj, hogy a két munka időben ne essen egybe, mert mindkettőnél meg kell jelenned, munkavégzési kötelezettséged van.
   Üdv:

   Ági

 27. Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, van-e annak valamilyen jogi akadálya, hogy akár munkaviszony, akár közalkalmazotti jogviszony alatt – amennyiben a foglalkoztató fizetés nélküli szabadságot engedélyezett – új munkaviszonyt létesítsek? Ilyen esetben milyen dokumentumokat kell eljuttatnom az új munkáltatómnak? Köteles vagyok-e bejelenteni “eredeti foglalkoztatómnak”, hogy újabb jogviszonyt létesítettem? Emiatt megszüntetheti-e korábbi munkáltatóm a munkaviszonyomat? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Erika!

   A fenti cikket kellene elolvasni, pont erről szól 🙂
   Az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalóknál (ha a munkaszerződés kifejezetten nem tiltja) vállalható további jogviszony, de bejelentési kötelezettség van.
   Közalkalmazottaknál bonyolultabb a helyzet, szigorúbb a szabályozásod! A 41. §-tól kezdve olvasd el kérlek, s meglátod, miről beszélek: http://www.kozszolga.hu/kozalkalmazotti_torveny
   Üdv:

   Ági

 28. Kedves Ági!

  A párom Gyeden van a 2012.11.05 én született kisfiunkkal.Köztisztviselő.Van egy 2010.08.03 án született kislányunk.A köztes időben kivette a szabadságát és közölték vele szóban hogy a státuszát megszüntették felajánlottak neki egy közalkalmazotti állást szóban amit mi kértünk írásban erre a munkáltató nem reagált.Közben teherbe esett bejelentette a munkáltatónak így nem volt lényeges eme momentum.Most visszamenne dolgozni de máshová a Gyed mellett.Ha jól értelmezem bejelentési kötelezettséggel tartozik a munkáltatója felé ez ügyben.Ha a törvényt jól értelmezem a köztisztviselői munkakörében a gyermek 3 éves koráig védett.Feltételezzük hogy 3 éves kor után a státusz megszüntetése miatt elbocsájtanák.Nem szeretnénk elesni az évei után járó végkielégítéstől.Ha én mennék el Gyedre mint vér szerinti apuka és dolgoznék mellette félállásba a párom bejelentené a munkahelyén hogy visszatérne dolgozni és fel akarnának neki mondani akkor már nem védett? Járna neki a végkielégítés akkor is ha felajánlanának neki egy másik munkakört amit Ő nem fogad el?Ezt célszerű az új munkahely megszerzése előtt megtenni?Valószínűleg lenne próbaidő .Ha a próbaidő nem sikerül két szék közül a pad alatt találja magát.Várjunk a bejelentéssel a próbaidő végéig?Esetleg egy határozott idejű szerződés a megoldás a Gyed végéig ha megfelel az új munkakörben?Tudom úgy tűnik mintha nem lenne semmi sem elég,de elég csúnyán bántak vele ezért próbálkozik máshol.És ha már úgyis megszabadulnának tőle akkor miért ne járjon jól?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Zsolt

  • Kedves Zsolt!

   Köztisztviselők esetén ez kissé más (ők nem az Mt. hatálya alá tartoznak), ott kifejezetten kimondja a törvény, hogy csak a munkáltatói jogkör gyakorlójának előzetes engedélyével létesíthet a köztisztviselő további jogviszonyt. Azaz nem szabad azon gondolkozni, hogy bejelentsétek-e, s ha igen, mikor, hanem be kell jelenteni előre, s csak ha engedélyezik, akkor léphet további jogviszonyba a feleséged.
   A 3 éves kor előtt nem szüntethetik meg a jogviszonyát, mert abszolút védettséget élvez a felmentéssel szemben (ez csak a köztisztviselőknek jár). Ez független attól, hogy ki veszi igénybe a GYED-et, nem a GYED folyósításhoz kötődik a védelem, hanem a fizetés nélküli szabi igénybevételéhez. A törvény szerint azt illeti meg a védelem, aki legutoljára igénybe vette ezt, azaz ha ő megszünteti, s visszamegy, védett lesz. Akkor nem lenne védett, ha te igényelnéd ezek után, s elmennél fizetés nélkülire, mert akkor te lennél az, aki legutoljára igényelte. De hát az azért elég fura lenne, hogy te csak azért mész fizetés nélkülire, hogy az asszonyt kirúghassák, ráadásul a munkáltatód bizonyára eléggé zokon venné – bár, jogod van hozzá, téged is megillet a gyermek 3éves koráig a fizetés nélküli szabi igénylésének joga.
   A végkielégítés jár neki, ha a munkáltatója a 3. életév után megszünteti a jogviszonyt, de van néhány egyéb szabályozás, amit figyelembe kell venni, s nem írtál semmit a másik munkakörről (nem mindegy, hogy hova menne dolgozni, milyen munkáltatóhoz, s mikor, ettől függően akár a végkielégítést el is bukhatja, mert ha ugyanúgy köztisztviselő lenne, ha a felmentési idő alatt helyezkedik el, akkor a törvény szerint nincs végkielégítés, de a jogviszonya folytonos marad). Mivel így nem tudok konkrét választ adni, javaslom, hogy nézzétek át a törvényt alaposan a 60.§-tól kezdve: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100199.TV, hogy mi igaz rá, mi nem…
   Üdv:

   Ági

 29. Szia Ági,

  segítségedre lenne szükségem a következő kérdésben.
  2012 májusában szültem, egy bp-i cégnél dolgoztam 8 órában asszisztensként. Kislányomat még Mo-on szültem meg, de három hónapos korában Németországba költöztünk, mert a férjem német, és már Németo-ban élünk. Szinte biztos, hogy már nem fogom a régi munkahelyemre visszamenni, egy pár hónapja elkezdtem munkát keresni külföldön. Május elsejétől el is tudnék helyezkedni részmunkaidőben, heti 20 órában, irodai asszisztensként, de egy egyesületnél, amely egészen mással foglalkozik, mint a magyarországi munkáltatóm. A kérdésem az lenne, hogy fel kell mondanom a magyarországi munkaviszonyomat, vagy csak bejelentési kötelezettségem van? Most jogosan merül fel a kérdés benned, hogy ugyan miért nem akarom felmondani, ha úgysem szeretnék visszamenni. azért, mert még tervezzük a második gyermeket, és igazából a gyed újraszabályozásával lehetőségem lenne arra, hogy újra ugyanazokkal a feltételekkel menjek el szülni (tgyás, gyed, gyesre gondolok), ha kislányunk hármadik születésnapja előtt újra várandós lennék. Ezzel mi anyagilag jobban járnánk, mintha innen a németországi részmunkaidős munkahelyemről mennék el újra szülni. Mi a teendő? tudsz nekem ebben segíteni? Előre is köszönet a válaszodért.

  üdv
  K.Orsi

  • Kedves Orsi!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   A fenti cikkben benne van, hogy én mit ajánlok másodállás vállalása esetén az anyukáknak, ha ezt elolvasod, láthatod, hogy nem kell megszüntetni a jogviszonyt), csak bejelenteni (kivéve,ha a szerződésed erről eltérően rendelkezik). Annak azonban a helyedben utána járnék egy TB tanácsadó segítségével, hogy ha külföldön vagy, biztosan jogosult vagy-e ezekre az ellátásokra (GYES esetén pl. tudom, hogy van korlátozás, ha hosszabb ideig vagy távol Mo-tól), s azt is vedd figyelembe, hogy ha a 3 éves kort betölti a lányod, megszűnik a fizetés nélküli szabid, s újra munkavégzési kötelezettséged van a törvény szerint. Azaz vagy mész dolgozni, vagy felmondanak neked. Ha várandós vagy, akkor ugyan veszélyeztetettség miatt lehetsz táppénzen, de akkor meg nem végezhetsz máshol keresőtevékenységet, hiszen ugye nem vagy keresőképes, ezért vagy táppénzen. Szóval ezt még gondoljátok át még egyszer alaposan!
   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 30. Szép napot!!!
  A kérdésem a következő lenne jelenleg 1,5 évesek az ikreim szeretnék 7 éves korukig itthon maradni és mellette másodállásban dolgozni. Ahol dolgoztam MÁV ott sajnos az én munkakörömbe csak 12 órás állás van így ezt nem tudnám még megoldani de nem szeretnék felmondani, mert biztos állás és szeretem is. A kérdésem a következő dolgozhatok másodállásban ha igen akkor max 6 órát vagy akár 8-t is. Olvastam, hogy köteles vagyok bejelenteni, ez miatt kirúghatnak? Ikreknél is csak 3 éves korukig vagyok védett? Köszönöm a választ.

  • Kedves Kriszta!

   Sajnos erre nem tudok pontos, személyre szabott választ adni, mert ahogy fent is olvastad, alapvetően be kell jelenteni, de ez nem jelenti azt, hogy ezzel minden rendben van. Ha a munkaszerződésed, vagy a kollektív szerződés tiltja a másodállást, akkor hiába jelented be, megszeged a korlátozást, ha mégis vállalsz további jogviszonyt, s adott esetben ez akár az azonnali hatályú felmondást is maga után vonhatja. Azaz ehhez látnom kéne mindkét dokumentumot…
   De te is meg tudod nézni, olvasd el alaposan, s ha nincs ilyen irányú kitétel, vállalhatsz, 8 órát lehet GYES mellett dolgozni.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás