Idétlen időkig…

Szerző: Dátum: 2013. nov. 05. Kategória: GYED-GYES alatt, GYED-GYES utáni visszatérés | 68 hozzászólás

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Már nem először találkozom azzal a mondattal az anyukák részéről, hogy “lejárt a GYES-em, mennék vissza dolgozni, de a munkáltatóm szerint még várnom kell, mert nem jelentettem be a visszatérést 30 nappal előbb”. Legutóbb egy anyukának pedig azt üzente a HR-es, hogy bár lejárt a GYES, írjon egy visszatérési kérelmet (!), s ha majd ezt az igazgató úr aláírja, akkor jöhet vissza dolgozni. Úgy kb. két-három hete vár az anyuka… de meddig még, mennyi ideig? Úgyhogy, “kedves” munkáltatók, hálásan köszönöm, hogy egy újabb izgalmas témát adtatok nekem a heti bejegyzésemhez. És kedves anyukák, ezt kötelező elolvasnotok, s terjesztenetek! Kezdjük!

A jelenleg hatályos munka törvénykönyve 128. §-a a következőképpen szól: “A munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig – a gyermek gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.” Azaz ennek igénybevételét te, a munkavállaló döntöd el, ez jár neked, s a gyermeked 3 éves koráig jár (bizonyos esetekben tovább is, a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának tartama alatt, lásd 2012. évi I. 130. §).

A fizetés nélküli szabadság megszakításáról a hatályos Mt. 133. § (2) bekezdése rendelkezik: “A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.” A megszakítás szó azt jelenti, hogy nem veszed igénybe végig, hanem hamarabb megszakítod, mint a 3. év lejárta. Ebben az esetben (megint visszanyúlunk a jogszabály szövegéhez) egy egyoldalú jognyilatkozatot kell tenned, melyben kijelented, hogy megszünteted. Azaz ha ez egyoldalú, és kijelented benne a megszüntetést, akkor nem kérelem, nem igénylés, nem kettő aláírás van rajta, a tiéd és a munkáltatódé, aki beleegyezik, hanem csak egy, a tiéd. A munkáltatódnak nem kell beleegyeznie, mert ez nem az ő döntésétől függ, ez CSAK a te döntésed (de ennek a következményét is vállalod, azaz fel is mondhatnak neked!). Persze, nem árt, ha még néhány hasznos dolgot is írsz bele, többek között  gyermeked nevét, a születési dátumát, s a saját neved sem árt 🙂 (Pontos nyomtatványt erre itt találsz az ingyenes anyagok között.). Ami köti őt, az a 30 nap, legkésőbb ekkor megszűnik a fizetés nélküli szabadságod, s foglalkoztatnia kell téged (vagy felmondani, ha van rá valós, és okszerű indoka :-() A legkésőbb szóból pedig az következik, hogy hamarabb is megszűnhet a fizetés nélküli szabadság, ha a felek (azaz te és a munkáltatód is) úgy akarják. Nos, ezzel a megszakítás, és az idő előtti visszatérés kérdése kipipálva.

Nézzük azt az esetet, amikor az anyuka otthon marad három évet. Erre az esetre az Mt. SEMMILYEN visszatérés bejelentésről szóló szabályt nem tartalmaz, mivel nem kell, nincs rá szükség! A munkáltató nagyon jól tudja, mikor született a munkavállalójának gyermeke, mikor adta ki neki a kötelező szülési szabadságot, utána a fizetés nélküli szabadságot, így ha azt az anyuka (vagy apuka) korábban nem szakította meg a fenti jognyilatkozattal, akkor a munkáltató számára teljesen egyértelmű és evidens, hogy a munkavállalójával szemben fennálló foglalkoztatási kötelezettségét mikortól kell újra teljesítenie. Az sajnos előfordul kis hazánkban, nem is kevésszer, hogy maximálisan elfeledkeznek az otthon lévő anyukákról (s tegyük hozzá, néha az otthon lévő anyuka sem nagyon tartja a kapcsolatot a munkáltatójával), de ez semmit nem változtat azon, hogy a fizetés nélküli szabadság lejárt, s az anyukát a következő naptól újra foglalkoztatni kell (legtöbbször ez a felgyülemlett szabadságok kiadásában testesül meg, vagy a felmondásban :-()

Tehát összefoglalva: nincs várakoztatás, nincs 30 (60!) nap, nincs kérelem a 3. év lejárta után, melyet majd elbírál az igazgató úr, nincs időhúzás, hanem vagy munkáltatói felmondás van, vagy a szabadságok kiadása a következő naptól, amire a munkavállalót távolléti díj illeti meg, s utána vagy ezalatt tessék eldönteni, mi lesz az anyuka sorsa. A makacs és jogellenes időhúzásnak egy biztos következménye lesz (pláne, ha ezt a bejegyzést sokan olvassák): ahelyett, hogy fizetés és GYES nélkül otthon dekkolnak az anyukák, várva a tisztelt munkáltatók válaszára, egyre többen lesznek tisztában a jogaikkal, lesznek dühösek, írnak majd szép levelet a munkáltatójának, melyben kifejtik, hogy a kérelem hülyeség, s ha nem felejtik el ezt azonnal, akkor kénytelenek lesznek jogorvoslathoz folyamodni. S egyre több igazgató úr, és HR-es kell, hogy megtanulja: rájuk is vonatkozik a törvény, bármennyire nem szeretnék…

Szép új világ, mi? 😉

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

Ajánlott bejegyzések:

68 hozzászólás

 1. Kedves Ági!

  Elbizonytalanodtan egy kicsit a (második) gyermek vállalással kapcsolatosan, mióta bújom a netet… Szeretném ha segítenél számomra hasznos infóval.
  Esetem/kérdésem a következő:
  2011.02.01-én eljöttem táppénzre, akkor már 6 hónapos terhesen. 3 éves folyamatos munkaviszonyom volt. 2011.04.30-án megszületett első gyermekünk. Először tgyás, azt követően gyed-ben részesültem, letelt a 2 év, jeleztem időben, hogy visszamennék dolgozni. Nem tudtak visszavenni, így a “fentmaradt” szabadságom letöltése után közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom 2013.06.17-én.
  Sikerült másik állást találnom 2013.06.20-án kezdődött a munkaviszonyom, tehát 3 nap megszakítás volt.
  Azóta dolgozom itt, a bérem bruttó 190.000 Ft. Gyermeket tervezünk, szeretném, ha jövő ősz környékén születne meg. Ha a terhességem engedi, akkor szeretnék dolgozni az első5-6 hónapban.
  Kérdéseim: – Miből fogják kiszámolni a tgyást illetve a gyedemet?
  – 2013. második félévétől? Az nagyon jó lenne 🙂
  – Ha 2014. júniustól elmennék táppézre, az változtatna bármin?

  Nagyon szépen köszönöm válaszod.
  További szép napot!
  Üdv.: Marcsi

  • Kedves Marcsi!

   Én munkajoggal és karrier-tanácsadással foglalkozom, ezek pedig mind társadalombiztosítási kérdések.
   Kérlek, keress fel egy ezzel foglalkozó honlapot, s ott tedd fel őket egy TB szakértőnek, bátran ajánlom az Anyabarát honlapot.
   Üdv:

   Ági

   • Nagyon szépen köszönöm a segítségedet, már keresem is az említett oldalt 🙂 Minden jót!

    • 🙂 szívesen, nincs mit!

 2. Kedves Dolgozó mami!
  k itt a blogodon, de persze minden egyénnek más és más, nem teljesen ugyanolyan élethelyzetben kell döntenie és segítséget kérnie. Nekem 2011. 07.28-án született a 2. gyermekem. Szeretném megszakítani a fizetés nélküli szabit és febr. márc. környékén visszamenni dolgozni. Amíg gyeden voltam a közvetlen főnökömet leváltották. A jelenlegi főnökkel nem volt még túl sok kapcsolatom, de amikor beszéltünk enyhén szólva nem biztatott hogy visszamehetek a munkakörömbe. Hozzáteszem hogy nem vettek fel senkit a helyemre, csak egyszerűen leépítésként élték meg hogy kevesebben is meg kell tudni csinálni ugyanazokat a feladatokat. Tudni kell, hogy ez egy 3 + 1 fő ( vezető)s iroda. Én voltam a 4. fő. Tehát a munkaköröm nem szűnt meg, csak betöltetlen jelenleg. Telefonon felhívtak a központunkból a HR-től és érdeklődtek hogy a jövő évi költségek tervezésénél hogyan vegyenek figyelembe engem, mikor szándékozom visszamenni. Én még a közvetlen főnökömmel nem egyeztettem, így nem mertem biztos dátumot mondani a HR-esnek. Mit javasolsz, hogyan közelítsem meg a témát a közvetlen főnökömnél? Mondjak konkrét dátumot hogy akkor mennék vissza persze ebben benne van, hogy akkor rögtön felmondanak. Vagy kérdezzem meg őt mikor javasolja a visszatérést már ha egyáltalán lát rá esélyt? Ha nincs rá esély akkor várjam ki míg letelik a 3 év és akkor jelezzem a visszatérést? Ebben az esetben a felgyűlt szabit kifizetik? És már 13 éve ott dolgozom akkor kapok végkielégítést?
  Még egy kérdés: ha visszamehetek akkor az időközben a kollégáknak kiszabott fizetésemelés jár nekem? Nem %-os emelés volt, hanem egyénre szabott konkrét összegek. Ilyenkor nekem mi járhat?
  Előre is köszönöm a válaszodat.

  ui: nem vagyok sem köztisztviselő, sem közalkalmazott.

  • Kedves Szilvi!

   Érdemes előre egyeztetni a munkáltatóval, hogy felmérd, mi a helyzet, mennyire várnak vissza, de sajnos sok esetben nem foglalkoznak az anyukával, míg valóban meg nem szünteti a fizetés nélküli szabadságát. Ha egyeztetsz velük még otthonlét alatt, s azt látod, nincs nagy hajlandóság bennük, hogy visszavegyenek, akkor még mindig dönthetsz úgy, hogy otthon maradsz fizetés nélküli szabadságon, vagy úgy is, hogy keresel egy másodállást, ha nagyon dolgoznod kell, vagy kockáztatsz, s visszamész, s meglátod, mi lesz. Én a legjobb módszernek azt tartom, hogy megnézed, kiszámolod, hogy járnál egyik, vagy másik esetben (visszamész, felmondanak, mennyit kapnál, nem mész vissza, csak a 3 éves kor után, akkor mennyi járna…), s ez alapján döntesz, figyelembe véve, hogy mennyire kell a fizetés, mennyire bírjátok ki GYES végéig, találsz-e könnyen másodállást… A felhalmozott szabikat minden esetben ki kell, hogy adják, vagy meg kell, hogy váltsák pénzben (kilépéskor). Hogy mit kapsz 13 év után, arról itt tájékozódhatsz: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozos-megegyezes-%E2%80%93-kinek-is-elonyos-valojaban
   A visszatérés utáni béremelésre az Mt. azt mondja, hogy a fizetés nélküli szabi után a munkáltató ajánlatot tesz a munkavállaló számára a munkabér módosítására. Ennek során a munkavállalóval azonos munkakörû munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó. Azaz nem forintösszeg, hanem mérték, azaz %, és nem kötelezően módosítja a béredet, hanem ajánlatot tesz rá (és te ezt vagy elfogadod, vagy nem).
   Üdv:

   Ági

 3. Bocsánat, az előbbi hozzászólás elejéről lemaradt, hogy nagyon sok hasznos dolgot olvastam a blogodon.:)

 4. Tisztelt Címzett!
  Nekem a kérdésem: a cég ahol dolgoztam nem tud munkát adni jelenleg (már visszamennék), azt mondta, hogy amíg a fiam nem tölti be a 3. életévét, addig nem tud kirúgni. (nem bánnám ha a cég mondana fel) Ez tényleg így van, mert védve vagyok GYES alatt? Vagy ez egy szöveg, hogy amikor betölti a gyermekem a 3. évet, akkor talán tud munkát adni és így nem kell végkielégítést fizetnie?
  Válaszát előre is köszönöm,
  Cs.

  • Kedves Csilla!

   Ha a fizetés nélküli szabadságot igénybe veszed, akkor valóban nem tudnak felmondani neked. Ha ezt megszünteted korábban, vagy lejár 3 éves korban, s tényleg nem tudnak foglalkoztatni, mert nincs üres, betöltetlen állás a cégnél, akkor mondhatnak fel neked.
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ágnes!
  Köszönjük, hogy üzemelteted a szuper blogodat, ahol rengeteg hasznos információt osztasz meg velünk!
  A segítségedet szeretném kérni a következőkben: 2005. októberétől egy 700 főt foglalkoztató magán-vállalatnál (nincs kollektív szerződésünk, ill. szakszervezetünk sem) dolgoztam gyermekeim születéséig, 2008. márciusáig (2008. augusztusában és 2011. augusztusában születtek a gyermekeim). A 2 gyermek között nem tértem vissza dolgozni.
  Januártól szeretnék újra visszamenni a régi munkahelyemre. Az osztályon, ahol dolgoztam a munkatársak és főnök is teljesen kicserélődött és az egész szervezeti struktúra megváltozott. Ha más osztályra/pozícióba tudok visszamenni, köthet-e ki próbaidőt a munkáltató, ill. az én ott eltöltött 8 évemet (2005 óta) és az utána járó esetleges végkielégítésemre való jogosultságot elveszíthetem-e ha másik munkakörben/osztályon kezdek újra dolgozni?
  Ha 4 v. 6 órás munkaviszonyban sikerül megállapodni, mindkettő után jár-e annyi szabadság, mintha 8 órában dolgoznék?
  Válaszodat előre is köszönöm: B.

  • Kedves Bernadett!

   Nem köthetnek ki újra próbaidőt, ha új munkakört ajánlanak fel, akkor sem! Ha elfogadod a másik munkakört, folytatódik a jogviszonyod, s ezzel továbbra is jogosult vagy munkáltatói felmondás esetén a végkielégítésre, s a felmondási időre.
   Ha részmunkaidőre váltotok, arra figyelj, hogy a felhalmozott szabikat még előbb, 8 órás munkaszerződés ideje alatt adják ki, s csak utána lépjen életbe a részmunkaidős módosítás, különben 4/6 órányi bért fognak csak szabi idejére fizetni!
   Üdv:

   Ági

 6. Kedves Ági!

  A problémám a következő:a kisfiammal itthon voltam 3 évet,ami ápr.ban lejárt,majd a 2 hónap szabit kiadták ami jún.végéig szólt.Ezután én táppénzre kényszerültem,ill. volt egy balesetem is,így okt.végéig voltam Tp-en.Ezen idő alatt levelezésben álltam a munkáltatómmal,munkába való visszatérésem végett,ami nem sok sikerrel járt…mivel én eü.ben dolgozom,reggel fél hatra már bennt kell lenni,amit a kisfiam mellet nem tudtam vállalni.Nekem írnom kellet egy kérvényt hogy bizonyos időre biztositsák nekem a 8-16 ig szóló munk.időt,mivel egyedül vagyok a gyermekemmel,a nagyszülők még aktív dolgozók,nincs segitségem-a munkáltató válasza:nem tudja nekem ezt biztosítani.Jelenleg ott tartunk hogy kellet írnom egy levelet a munkáltatóm Központjába a Hr.Ig.nak-ezt a levelet egy jogász tanácsára fogalmaztam meg így,miután elolvasta a szerződéseimet-hogy közös megegyezéssel szűnjön meg a munk.viszonyom,de a tanulmányi díj kifizetését “felejtsék el”-(mert hogy van egy tan.szerződésem,2007-2009jún.ig tartott a suli,aug.ban terhes lettem,dec.ig dolgoztam utánna háziorvossal kiirattam magam)-vagy mondjanak fel és akkor a Munk.tv könyv által ami összeg engem megillet azt legyenek szivesek kifizetni,egyébként 2000.okt.9.től van munk.viszonyom ennél a cégnél.Volt még 12 nap szabim,ami nov.19.én lejárt,én a levelet a munkáltatómnak már rég feladtam,de én még választ nem kaptam,és a szabim is lejárt:( Most ilyenkor mi a fene van?! Lehet hogy v.mi összeesküvés folyik ellenem…

  Válaszodat előre is köszönöm
  Üdv.
  Annamari

  • Kedves Annamari!

   Azonnal vedd fel a kapcsolatot a céggel, s kérdezd meg, hogy mi a válaszuk, a kérvényre. Ha lejárt a szabadság, akkor neked munkavégzési kötelességed van! Azt, hogy a jogász mit tanácsolt, nem tudom véleményezni, mert sem a munkaszerződésedet, sem a tanulmányi szerződésedet s annak feltételeit nem olvastam.
   Vedd fel a céggel a kapcsolatot, s egyeztessetek, hogy hogyan tovább. A legrosszabb az, ha nem keresed őket, mert akkor tuti félreértés lesz a vége!
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!
  Segítségedet kérném, mert valahogy nem stimmel a szabadság számítás a cég, illetve az általam kiszámolt között. 2009.07.16-től táppénzen voltam, 2010.01.07-én megszületett a kisfiam. (2009-es szabim nem maradt, mert kivettem.) A gyed ellátást 2011.március 27-től megszüntettem,mert várandós lettem és 2011.március 28-tól táppénzen voltam ismét. 2011.11.07-én megszületett a második gyermekem. Tgyás,gyed követte egymást. Majd 2011.11.07-én lejárt a gyed-em és 2013.11.08-tól visszatértem a munkahelyemre. (szül.évem 1977)
  Az általam számolt 2010-es évre 24,2011-es évre 24, 2012-es évre 20 nap összesen 68 + 4 a gyerekek után tehát 72. A táblázatot ide nem tudom csatolni, az elküldöm neked. Köszönettel. Nefelejcs

  • Kedves Nefelejcs!

   Nem kaptam semmilyen táblázatot, kérlek, ide írd meg az adatokat részletesen, s pláne azt, hogy mit számolt ki a cég neked… a két verzió összevetéséből elég sokszor látszik, ki téved, s pontosan hol, mellesleg így könnyebb is megindokolni, hogy kinek van igaza (ha neked, akkor nem elég, ha azt mondod, hogy jár, hanem az is kell, hogy meg tudd mondani, az övékében hol van a hiba).
   Üdv:

   Ági

 8. Kedves Ági!

  Szeretnék a segítséget kérni tőled.
  12 éve dolgozom egy cégnél, az már kiderült, hogy átszervezés miatt megszűnt a pozícióm.
  A főnököm már előrevetítette, hogy “normális” munkakört valószínűleg nem fog tudni felajánlani (nem is törekszik rá). Éppen ezért már el is kezdtem munkát keresni, és fel is ajánlottak egy állást. Azonban van egy kis gondom, mégpedig december 18-tól kezdem el kivenni a 25 nap szabadságot, a munkakört azonban január 2-tól kellene betölteni.
  Nyilvánvaló, hogy én nem szeretnék felmondani, mert akkor elesek a végkielégítéstől.
  Ezzel a kialakult helyzettel kapcsolatban lennének kérdéseim:

  Mikor köteles a munkáltatóm felajánlani a másik pozíciót szabadságom megkezdés előtt, közben vagy a végén?

  Tegyük fel, hogy még a szabadságok kivétele előtt kiderül az új pozícióm. Ha felajánlott pozíciót nem fogadom el, akkor a munkáltatóm azonnal köteles felmondani nekem, vagy kivárhatja a szabadság végét?

  Természetesen az lenne a legegyszerűbb, ha megmondanám az “új” munkáltatómnak, hogy mi a helyzet, de félek, hogy így már nem tartanak rám igényt. Valójában tudják azt, hogy dec. 18-tól szakítom meg a fizetés nélküli szabadságomat, és utána lehet bármibe is “belefogni”, de az is tisztán látszott, hogy nincs tisztában azzal, hogy ezt mit jelent, én pedig az interjú alatt nem akartam “kioktatni”, mert az elég furcsán jött volna ki.

  Előre is köszönöm a segítségedet!

  Üdv,
  Virág

  • Kedves Virág!

   A munkáltatód megvárhatja a szabadságok kiadásának végét, nem kötelezhető előbb semmire sajnos (bár illene már közben egyeztetni, de ez csak illene…)
   Ha a szabik utáni első napon bemész, vagy felajánl egy másik állást, vagy felmond írásban. Ha a másik felajánlottat nem fogadod el, akkor is neki kell felmondania, s kifizetnie azt, ami jár neked. De hogy ő mikor mond fel, az az ő döntése, ezt nem tudod előrébb hozni, hacsak azt nem mondod, hogy inkább most közöljék, ha nem tudnak visszavenni, mert akkor te másik állást kell, hogy keressél még a felmondási időd alatt. Ezzel talán elérsz valamit…
   Üdv:

   Ági

 9. Kedves Ági!

  Korábban már segítettél nekem a szabadnapjaim kiszámolásában, nagyon köszönöm, a tanácsaiddal felvértezve sikerült az összes jogos napról meggyőzni az illetékest. A visszatérési zűrjeim még nem értek véget.
  Röviden: kisfiam 2013.10.28-án töltötte be a 2. évét. Én 2013 augusztusban írtam a HR-nek, majd, szeptember elején tértivevénnyel az igazgatónak, hogy a gyed lejártával szeretnék visszatérni. (közalkalmazotti munkakör.)
  2013.11.28-án (azaz tegnap, éppen egy hónappal a munkába állásom után) végre kegyeskedtek meghozni a határozatot, hogy az igazgató úr visszavesz, s kiszámolták a szabimat ami a végére stimmelt is. (Ez egyébként azt is jelenti, hogy októberre nem kaptam fizetést, még szerencse, hogy csak 3 napról volt szó.)
  Ez így már majdnem jó lenne, még 2 hónapot élvezem az itthonlétet, csakhogy a cégnél van kafetéria is. Éves keretösszeg, minden év márc 31-ig le kell adni, hogy ki mire kéri, havi lebontásban. A kafetéria szabályzat szerint tartós távollét alatt kafetéria nem jár, és a gyed, gyes tartós távollétnek számít. Így tehát márciusban hiába adtam volna le igényemet november-decemberre, nem fogadták el, mert aktuálisan gyeden voltam.
  Most pedig elutasították azzal, hogy a “4.4.2. A tartós távollétről visszatérő munkavállaló jogosultsága az első munkában töltött nappal nyílik meg.”; vagyis nem jár kafetéria. Visszaírtam, hogy szerintem ez nem oké, mert okt 28-cal visszakerültem aktív állományba, és mivel amúgy szabadság idejére jár a kafetéria, függetlenül attól, hogy ténylegesen nem járok be dolgozni, a munkaidőm telik. A válasz, amit kaptam: “Munkába visszatérő kismamáknál a tényleges munkába állás időpontját tekintjük a jogosultság megszerzésének dátumaként.”
  Ez nem negatív diszkrimináció a gyedről visszatérő kismamával szemben? Vagy ha nem szabi kiadással kezdenék, hanem ledolgoznék egy napot, s utána elmennék 64 napra szabira, akkor már rögtön járna, így meg nem? Kb 35000 Ft tételről vitatkozunk, ami így Karácsony előtt nagyon nem kis tétel. Te mit gondolsz erről? Vagy tudsz esetleg pontos Mtv, Közalkalmazotti tv részt, amely megfogalmazza, hogy mit kell érteni “első munkában töltött nap”-on, illetve, lehet-e ezt külön kezelni a gyedről visszatérők esetében, mint “első tényleges munkával töltött” napot?

  • Kedves Brigi!

   A cafeteria, mint olyan, állandó vita tárgyát képezi, nem csak nálatok, de nagyon sok helyen! 🙁 És a szépséges az benne, hogy néhány ügyvéd így, néhány meg úgy értelmezi… van, aki szerint támadható egy adott módon rendelkező vállalati szabályzat, mások szerint meg ugyanaz a szabályzat teljesen jogszerű…
   Ha van céges szabályzat, hogy mikor, kinek, és mennyi jár, akkor azt kell figyelembe venni (persze, ez lehet még ettől diszkriminatív). Ha a munkában töltött nap alatt azt értik, amikor munkába mész, és dolgozol, akkor igen, e szerint jár, mert így rendelkezik a szabályzat. Ha belegondolsz, azok a szabadságnapok, amiket most töltesz, egy olyan időszakra jártak (szülési szabi és fizetés nélküli szabi), amikor nem járna amúgy sem cafeteria, tehát innen nézve nem is olyan diszkriminatív a dolog. Ezekre a jogosultságot korábban szerezted meg, csak a törvényi szabályozás miatt most adják ki.
   Szerintem – bár tényleg nem kis összeg, de – engedd el a dolgot, részben, mert a szabályozás pontosan azt mondja ki, amit állítanak, részben meg nem jó már az elején összeveszni a céggel. Visszavettek, van állásod, örülj ennek, hidd el, sok anyuka még ezt sem éri el 🙂
   Üdv:

   Ági

 10. Kedves Ági,

  Első gyermekem után visszatértem dolgozni, egy éppen szülni ment kismama helyére, a szerződésmódosításom így szól: „A felek közös megegyezéssel megállapodnak abban, hogy a közöttük …. napján létrejött munkaszerződést – a munkaviszony határozatlan időtartamra vonatkozó rendelkezése érintetlenül hagyása mellett – … napjától kezdődő és legkésőbb … távollétéig, előreláthatólag 2014. …. napjáig tartó határozott időtartamra módosítják.”
  Másik bekezdésben: „ A munkavállaló munkaviszonya határozatlan időtartamú.”
  Ez azt jelenti, hogyha a szerződésem lejárta előtt bejelentem, hogy terhes vagyok, akkor egész otthonlétem alatt munkaviszonyban maradok, akkor is, ha közben lejár a határozott időtartamú munkaszerződésem, mivel a munkaviszonyom határozatlan?

  Köszönöm, katka

  • Kedves Katka!

   Mivel a szerződésed módosítása úgy történt meg, hogy közben meghagyták a jogviszony határozatlan idejű jellegét, s csak egy bizonyos időre – egy másik munkaköre – vettek vissza határozott időre, ha ez a határozott idő letelik, újra a régi szerződésed lép érvénybe, azaz határozatlan idejű foglalkoztatás van továbbra is. Ez a módosítás gondolom arra szolgált, hogy a szülni ment kismama helyét visszaadhassák neki, ha visszajön. De ettől a te jogviszonyod is megvan még, azaz vagy kapsz egy másik munkakört (közös megegyezéssel), vagy ha már bejelentetted, hogy babát vársz, akkor – a felmondási védelem miatt – nem tudnak elküldeni, azaz biztonságban vagy! Érdemes lenne egy Tb szakértővel konzultálni, hogy a második baba utáni juttatások maximalizálás amiatt a szülés előtt meddig dolgozz még, vagy mehetsz-e viszonylag hamar táppénzre…
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    A fenti kérdésemhez kapcsolódóan további kérdéseim vannak, amiben segítségedet kérem.

    Nemrégen lejárt a 6 órás határozott idejű, adott pozícióra szóló szerződésem (munkaviszonyom határozatlan időtartamú). A szerződés lejárta éppen egybeesett azzal az időponttal, ameddig ténylegesen dolgozni akartam várandósan. Többször kérdeztem a főnökömet és HR-est, hogy, a 6 órás szerződés lejárta és a szülés időpontja között (kb. 2 hónap időtartam) milyen státuszba gondolnak tenni. Szóban azt a rövid választ kaptam (kb. 1 hónappal ezelőtt), hogy meghosszabbítják a szerződésem, valamint, hogy még a jogászokkal egyeztetnek.

    Ebben az utolsó két hónapban én szabadságon, betegszabadságon és táppénzen vagyok/fogok lenni. Lassan letelik az első hónap a kettőből, és még mindig nem készült el a szerződéshosszabbítás.

    Mit javasolsz mit tegyek? Keressem őket, hogy mikor írjuk alá a 6 órás szerződéshosszabbítást, vagy mivel eddig nem jelentkeztek vele, felvethetem, hogy már visszakerültem a régi, 8 órás munkaviszonyba, ezért 8 órás fizetéssel kérem a szabadságom/betegszabi/táppénz kifizetését?
    Milyen egyéb, számomra hátrányos ötlettel jöhetnek elő? (természetesen elbocsátani nem tudnak a védettségem miatt)

    Előre is nagyon köszönöm válaszod:
    Katka

    • A fentiekhez további infó: a határozatlan idejű szerződésemet akarják módosítani 6 órásra (alapvetően ez engem nem zavar, szívesen dolgozok akár nyugdíjig 6 órában), de a szerződéset azóta sem kaptam meg…

     • Akkor erre bizony rá kéne kérdezni… 🙂

      • Köszi Ági az eddigi segítségedet.

       Közben ráébredtem, hogy létezik egy eset, amikor hátrányos lehet a 6 órás határozatlan idejű szerződés a határozatlan 8 órással szemben (na melyik az az eset? :-)), ezért más javaslattal éltem a munkáltatóm felé a fent vázolt két hónapos átmeneti időre vonatkozóan.

       Mégegyszer köszi!

       • 🙂

    • Kedves Katka!

     Ha mást nem írtál alá, akkor bizony a korábbi szerződésed az érvényes, azaz a 8 órás. Utólag semmit nem vagy köteles aláírni, azaz ha nem állapodtatok meg a 6 órás szerződésed lejártakor abban, hogy továbbra is 6 órás maradsz, akkor a régi lép újra életbe. Hogy mivel jöhetnek még? Hát, nem tudom… majd ha jönnek, akkor keress meg újra, s kitaláljuk, hogyan tovább.
     Üdv:

     Ági

 11. Kedves Ági!

  Ismersz olyan fórumot, honlapot vagy egyéb forrást ahol a közmunkával kapcsolatosan lehet tájékozódni?
  Nem mami és nem dolgozó ismerősöm miatt kérdezem, de sajnos egy álláskereső, tartósan álláskereső mami is kerülhet hasonló helyzetbe.
  Röviden: december végén de. 10-kor vette át a postástól azt az értesítőt, miszerint január 1-től ide és ide megy közmunkára, ha aznapi! határidőig nem adja le kitöltve aláírva a mellékelt bármit a munkügyi kp-ban, akkor törlik, megvonják, stb… szerencséjére 30 perc gyalog a kirendeltség, így a félfogadási idő végére becsusszant vele.
  Aláírta hogy elfogadja, hogy mit, arról tájékoztatás nem volt sem szóban sem írásban.
  Mikor menjen hova menjen, telefonok, érdeklődés, ő ment utána, nem értesítették. Január 6-án menjen vissza, akkor tájékoztatják őket. Csak szóban: irodai adminisztrátor lesz, mert arra kapták őket, egyébként meg tanári diploma… hú, az dejó, akkor majd ő fog helyettesíteni, meg korrepetálni, meg majd ilyen foglalkoztatást tart meg olyan foglalkoztatást tart a diákoknak. Munkaköri még nincsen majd csinálnak, de abban úgyis irodai admin lesz, de hát valójában majd megbeszélik hogy mit. Ja hogy szabadság, az jár, a 4 hónapra 7 nap, de abból 2 lement, mert csak 6-án jött be először, a tavaszi szünet 3 nap lesz, ha esetleg közben állásinterjúra menne, akkor a maradék 2 napja van rá, de azért azt sem kéne eröltetni. Kis plusz, hogy 15 napja lenne jelezni, hogy ha a feladattal kapcsolatban kifogása lenne, de valószínűleg semmilyen írásos dokumentumot vagy munkaköri leírást nem kapnak a határidőn belül, így gyakorlatilag vakon repül.
  Ha ilyet egy normál munkaviszony létesítésében tapasztanánk, akkor visítva hivatkozná az ember az Mtv. egyes pontjait. De mit tehet egy álláskereső? Főleg, mikor minden ponton az van, hogy ha elutasítja a felajánlott közmunkát, akkor kiesik a rendszerből és elesik a minimális támogatásoktól is?
  Előre is köszönöm, ha van ez ügyben ötleted!

  • Kedves Andi!

   Sajnos nem tudok ilyen portált, vagy fórumot… úgy sejtem, nem véletlenül nincs ilyen. Azt tudom tanácsolni, hogy vagy egy jó jogászt kellene keresni, vagy esetleg egy jogvédő szolgálatot.
   Üdv:

   Ági

 12. Kedves Dolgozó mami!

  Próbálom röviden leírni az én kálváriámat.

  2006 óta van munkaviszonyom jelen munkáltatómnál. 2008. januárjában született meg második gyermekem, akivel előbb tgyás-on, majd gyed-en voltam. Mikor közeledett a gyed vége (2009. októberében), jeleztem a munkáltatónak, hogy mennék vissza gyes mellett. Szóban azt mondta, hogy rendben, szól a kolléganőnek, hogy január 6-tól szabin leszek. És majd szólnak, mikor is jár le. Abban a hiszemben voltam itthon, hogy januárra már bért kapok. Ehhez képest nem. Február 15-ig nem kaptam munkabér-átutalást, így felhívtam a céget. Kolléganőm annyit tudott csak mondani, hogy neki nem szólt senki, nem vagyok aktív állományban, így nem is utalt nekem. Ekkor felhívtam a főnökömet, hogy akkor most mi is van? Hiszen megállapodtunk, hogy a gyed lejártával kiadja a szabadságot, majd visszamegyek dolgozni. (Ekkor már éreztem, hogy papírozni kellett volna mindet…) Válaszként minősíthetetlen hangnemben közölte, hogy ő ugyan nem fizet semmilyen szabadságot, hiszen az elmúlt 2 évben én nem dolgoztam neki, szerinte nem jár szabadság, és hogy nem érdekli, hogy mit mond az Mt. 🙁 És különben is, ő határozatlan időre vett fel valakit az én helyemre, így nem is tudna munkát adni, és nem is akar!!!

  Megpendítettem, hogy akkor ügyvéddel megyek vissza, mert ezt nem nyelem le. Még aznap visszahívott, hogy akkor menjek be, egyezkedjünk. Bementem. Előbb közölte, hogy ugyan irodavezetőként mentem el, de jelenleg takarítani mehetek vissza max. :O (Bér maradna, hiszen addig is minimálon voltam bejelentve.) Ebből nem kértem.
  Ekkor azt mondta, hogy nagy kegyesen hajlandó nekem 100 ezer forintot adni, ha aláírom a közöst. Ezt sem fogadtam el, hiszen csak a bent lévő szabadságom több lett volna… Végül azzal váltunk el, hogy február 1-től kiadja akkor a szabikat, és májusban találkozunk, majd csak lesz valami alapon.

  Március 10-én ismét nem kaptam fizetést! Újabb telefon. Ismét durrogásos kiabálással közölte, nincs bent ragadt szabadságom a cégnél, nem fizet.

  Na, ekkor fordultam egy munkaügyi jogászhoz, aki írt neki egy hivatalos levelet, miszerint sem a felkínált takarítónői állást, sem a 100 ezer forintot nem fogadom el, és kérte, hogy az átvétel napjától kezdjék el kiadni a szabadságokat.

  Mondanom sem kell, hogy amikor megkapták a levelet, a főnök felhívott, és hát én minden voltam a telefonban, csak úrinő nem. 🙁 De végül is kiadták a szabikat. Közben folyamatosan munkát kerestem, hiszen ilyen légkörben nem szívesen dolgoztam volna. Még a szabi lejárta előtt találtam is munkát. Tájékoztattam a munkáltatót, hogy a szabadság kiadása után ismét kérem a fizetés nélküli szabadságot (még volt vissza kb. fél évem a gyesből), valamint hogy máshol fogok dolgozni gyes alatt. Erre már nem is reagáltak.

  Ősszel kiderült, hogy ismét babát várunk. Sajnos veszélyeztetett terhesként nem dolgozhattam tovább, így felmondtam az új helyen. Gyes lejárta előtt immár levélben tájékoztattam a munkáltatót, hogy mi a helyzet. Kértem a visszahelyezésemet aktív állományba, és csatoltam az orvosi papírt a terhesség tényéről. Ezután küldözgettem a táppénzes papírokat, de pénzt nem kaptam sem betegszabi címén a cégtől, sem táppénz címén a tb-től. 4 hónap pénztelenség következett, közben számos telefon a céghez, hogy mégis mit tudnak a dologról? A “drága” főnököm megtiltotta a cég alkalmazottainak, hogy bármiről beszéljenek velem, ő maga pedig 1-2 mondattal folyamatosan lerázott.

  Már megszültem, mire betelt a pohár, és elmentem a tb-hez. Akkor derült ki, hogy azért nem kaptam táppénzt, mert nem továbbították a papírokat. Én akkor bemutattam a másolatokat, de már nem tudtak mit csinálni, mert elévült.

  Ekkor jött ismét az ügyvéd. De mivel nem reagáltak semmilyen megkeresésre, így per lett belőle. Amit 9 hónap huzavona után meg is nyertem. A cég kifizette a táppénzt.

  Most ott tart a dolog, hogy még mindig van munkaviszonyom a cégnél, hiszen áprilisig gyesen vagyok. Januárban kértem, hogy számolják ki mennyi szabadságom van 2011 óta, és tájékoztassanak, mikor is adják ki? Rögtön a fizetés nélküli után, vagy később. Valamint kértem a munkáltatót, hogy tájékoztasson, mik a lehetőségek, ha közös megegyezéssel megválunk egymástól? (Tartósan beteg gyermeket gondozok, nem biztos, hogy vállalni tudnám a napi 10 órás munkát.)

  A héten kaptam egy levelet, melyben szerepel, hogy 40 nap szabadságom van bent. És hogy sos-ben menjek be egyezkedni a közösről, mert kifutok az időből. Szerintük 60 nappal korábban be kell jelentenem, ha gyes után visszamennék dolgozni. Én úgy tudtam eddig, hogy nem kell, hiszen az a legkésőbbi időpont, mikor visszatérhetek. Rosszul tudom?
  Írtam nekik egy újabb levelet, hogy nem áll módomban bemenni magánéleti okokból, és kértem, hogy egyezkedjünk levélben, telefonon vagy e-mail-ben. Most a válaszra várok.

  És amiért írtam: 7-8 éves munkaviszony után 2 havi végkielégítés, 30+15 nap felmondási idő és a 40 nap szabadságmegváltás járna, ha jól számoltam. Sajnos nem szeret fizetni a főnökség, így sejtésem szerint köze sem lesz az ajánlatnak 5-5,5 havi fizetéshez. Ha nem fogadom el az ajánlatukat, akkor gyes lejártát követő napon simán belibbenek dolgozni? Kell-e bejelentenem előre? Ha nem tud munkát adni, akkor a napi 10 órát ott kell töltenem az irodában? Semmittevéssel?

  Nem tiszta szívből dolgoznék ott ilyen helyzetek után, de ha nem akarják kifizetni a végkielégítést, felmondási időt, akkor nagyot nyelve muszáj lenne, hiszen jelenleg egyedül vagyok a 3 gyerekkel (férjem külföldön), és nagyon nem mindegy 3 havi fizetés, még akkor sem, ha minimálbérről van szó. (Ami 3 gyerekes adókedvezménnyel már 100 ezer fölötti összeg nettóban.) És reménykednék, hogy ő unja meg előbb a dolgot, és felmond nekem leépítés miatt pl., és akkor járnának ezek a juttatások. Jól gondolom?

  Elnézést a hosszú levélért, nem lehet ezt röviden vázolni. 🙂

  Szeretnék mindenre felkészülni még április előtt, hogy ne érhessen meglepetés.

  Köszönöm figyelmedet.

  Nikosz

  • Kedves Nikosz!

   Nincs 60 nap, ha lejárt a 3 év, akkor a következő naptól vagy munkát ad, vagy a szabadságaidat kiadja (e utóbbiakat 60 napon belül kell kiadnia a fizetés nélküli szabadság megszűnése után). Én a helyedben – tudva, hogy nem lesz könnyű menet – már most tértivevényes levelet küldenék a cégnek, hogy téves tájékoztatásukat nem fogadod el, nincs 60 napos határidő, ha a fizetés nélküli szabadság lejár a gyermek 3. életévének betöltésével (ha mégis lenne, szíveskedjenek a pontos törvényi hivatkozást megküldeni neked), s várod a tájékoztatásukat, hogy a munkáltató a fizetés nélküli szabadság megszűnése utáni első naptól adja-e ki a felhalmozott szabikat, vagy ha nem, hol, kinél jelentkezz munkára az első napon. Ezt megjátszod minden hónapban áprilisig 🙂 majd csak reagálnak (neked meg lesz bizonyítékod a következő perhez). Ha semmi válasz, első nap bemész és kiülöd a napi munkaidődet. Aztán a másodikon is, és így tovább. sok pénzről van szó, erre gondolj!
   A másik ötletem: ha tartósan beteg a gyermeked, s emelt családi pótlékot kapsz, s megmarad ez a 3 éves kor után is, akkor erre hivatkozva kérhetsz a 10 éves koráig fizetés nélküli szabit a GYES folyósítás mellett, azaz maradhatsz tovább otthon. Bár, ezzel csak elodázod a dolgot, egyszer úgyis szembe kell szállni vele…
   Sok sikert, írj majd, hogy mi lett!

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm a gyors választ. 🙂

    Múlt héten feladtam egy levelet a munkáltatómnak (persze tértivevénnyel), melyben megjelöltem a visszatérés időpontját, és megkérdeztem, hogy akkor rögtön a szabadságkiadással kezdek-e? Még várok a válaszra…

    Még egy dolog eszembe jutott. Ha a kisfiam április 25-én tölti be a 3. életévét, akkor a gyes is eddig a napig jár? Tehát az első munkanap április 26-a?

    Nem a kicsim a tartósan beteg, hanem a 11 éves nagylányom, így rá már nem kaphatok gyest, és a fizetés nélküli sem hosszabbítható meg. Anyaságira mehetnék a 3 gyerekkel, de előtte akkor is le kell zárnom ezt a munkaviszonyt. Tovább nem is akarom húzni. Nem tesz jót az idegeimnek, hogy állandóan ezen jár az agyam… :/

    Egy héttel a munkáltató levele után ráakadtam a neten egy álláshirdetésre, melyben az én pozíciómat hirdette éppen. Miután nekem azt írta, hogy valószínűleg nem fog tudni munkát adni, mert határozatlan szerződéssel ül valaki a helyemen. Érdekes….

    Még olyan kérdésem lenne hozzád, hogy van-e olyan indok a felmondásra, amely kizárja, hogy kifizesse nekem a felmondási időt + végkielégítést? Gondolok itt pl. arra, hogy mikor én ott dolgoztam, még nem volt elvárás a társalgási szintű angol nyelvtudás, most már úgy tudom, azt is elvárja. Van ugyan nyelvvizsgám, de megkopott az évek alatt… Ilyen indokkal felmondhat?

    Azt hiszem, már kifogytam a kérdésekből. 🙂

    Szép napot!

    Nikosz

 13. Kedves Dolgozó Mami!

  Egy valamit kifelejtettem tegnap. Tudsz esetleg nekem segíteni a tartósan beteg gyermek utáni pótszabadsággal kapcsolatban? Azt mondta az orvosunk, hogy +2 nap jár utána (a 3 gyerek utána 7 napon felül). Tényleg így van? Nyilván ez nem visszamenőleges hatállyal, hiszen 4-5 éves huzavona, orvosok hada után csak tavaly ősszel derült ki, hogy tartósan beteg a legnagyobb gyermekem. 🙁 De ha úgy alakul, hogy megegyezés hiányában visszamegyek dolgozni a céghez, akkor onnantól kezdve jár ez a szabadság is?

  Előre is nagyon köszönöm válaszodat!

  Nikosz

  • Szia, jár a plusz két nap!

   Ági

   • Köszönöm. 🙂

 14. Kedves Ági!

  Gyermekem 2.5 éves, teljes munkaidőben dolgozom és GYES ellátásban részesülök. Kérdésem az lenne, hogy jogosult vagyok-e gyermekápolási táppénzre? Azt hallottam hogy a GYES folyósítás kizárja ezt.

  Köszönöm szépen a válaszod!

  • Kedves Eszter!

   A gyermekgondozási segély folyósításának időtartamára gyermekápolási táppénz csak akkor jár, ha a szülő a gyermekgondozási segély mellett munkát végez. Azaz ha dolgozol, s beteg lesz a kicsid, jár. Ezt a bérszámfejtőnek – akinek leadod a táppénzes papírt – tudnia kéne… 🙁
   Üdv:

   Ági

 15. Kedves Àgi!

  Eléggé el vagyok keseredve. Mivel a kislànyomat egyedül nevelem,nekem éppen jól jött a gyed extra bevezetése.El is kezdtem szervezni a bölcsit és felhívtam a Hr menedzsert h vissza szeretnék menni dolgozni. Ő lekérte az adataimat és a szabadsàgaimat,majd közölte h rendben a cég honlapjàn keressek olyan àllàst amiről azt
  gondolom h illik a képzettségemhez és
  tapasztalatomhoz
  Lelkessen elkezdtem keresni és ami jónak tűnt elküldtem
  neki email-ben. Egy csomóról kiderült h nem is konkrét àllàs és így nem is tudok rà pàlyàzni,most egy tucat
  közül egyre végre zöld utat kaptam,de ezt viszont
  ugyanúgy meg kéne pàlyàznom ,mint egy külsős.

  A kérdéseim:
  1. Tényleg nekem kell “vadàsznom”az àllàsokra és nem
  nekik kéne biztosítaniuk nekem?
  2. Meddig húzhatjàk az időt h visszavegyenek,és én
  tudok-e tenni valamit ez ellen?
  3.A kislànyom még nincs 2 éves ezért még gyedet kapok.Csak 2 éves kora utàn kötelessek biztosítani nekem a helyet vagy én döntöm el mikor szeretnék visszamenni?
  Előre is köszönöm a vàlaszodat!Tovàbbi jó munkàt Neked!

  Rita

  • Kedves Rita!

   A 3 éves kor előtti visszatérésnél a munkáltatónak fel kell ajánlania a képesség, végzettség, gyakorlat szerinti betöltetlen, üres állásokat a munkavállalónak. ez az állásfelajánlási kötelezettség azt jelenti, hogy ha megfelelsz a feltételeknek, fel kell, hogy ajánlja, azaz te kapod ezt, ha elfogadod. Nem azt jelenti, hogy másokkal, külsősökkel versenyzel az állásért. Nem mondhat fel neked, ha van egy üres állás, amire megfelelsz a törvényi feltételek alapján. Ezt jó, ha szépen tisztázod a HR-essel… 🙂 Természetesen az, hogy kérnek, menj be az új vezetőhöz ismerkedni, nem törvényellenes, együttműködnöd kell, bemenni, elbeszélgetni a munka részleteiről.
   Hogy meddig várathat, az a fenti cikkben benne van: 30 napig, utána foglalkoztatási kötelezettsége van. Azaz te döntöd el, mikor mész vissza, de ennek az ütemezését jól át kell, hogy gondold, mert a fizetés nélküli szabi után még a felhalmozódott szabadságokat is ki kell adniuk, s csak utána állhatsz munkába! Az a kérdés, hogy lesz-e még akkor üres állás…
   Egyeztess velük szépen, de határozottan, hogy ne higgyék, bármit megtehetnek veled.
   Üdv:

   Ági

 16. 3 gyermekem van. A legkisebb most 4 éves. Amikor 3 éves volt, visszamentem dolgozni heti 30 órában és GYET-et igényeltem. Most olyan élethelyzetbe kerültem, hogy szeretnék csak GYET-en lenni.

  A munkáltatóm köteles-e fizetés nélküli szabadságra elengedni így?

  Össze vagyok zavarodva, mert aki azt mondja hogy köteles, az nem tud jogszabályt mondani. Amúgy meg csak olyat találtam hogy elengedHET. És ez nagy különbség, abszolút nem mindegy…

  Egyébként közszférában dolgozok, kormánytisztviselő vagyok.

  Köszönöm előre is!

  • Kedves Rita!

   Fizetés nélküli szabadság a gyermek 3 éves kora után, a tizedik életéve betöltéséig csak a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt jár a törvény szerint. Azaz ha tartósan beteg, vagy fogyatékos gyermekre tekintettel GYES-t kapnál, akkor a munkáltatódnak igénylésed esetén ezt biztosítania kéne neked. A GYET nem tartozik ide, azaz nem köteles megadni. Persze, kérheted… próbáld meg.
   Üdv:

   Ági

 17. Kedves Ági!

  Szeretném az állásfoglalásodat kérni az alábbiakkal kapcsolatban:

  2. gyermekem 3. életévének betöltése után szeretnék visszatérni a munkahelyemre. Nem kértem, hogy helyezzenek vissza az eredeti pozíciómban, csak azt, hogy 8 óra helyett 6 órában foglalkoztassanak egy számomra megfelelő munkakörben. Elfogadták a kérésemet, de szóban úgy tájékoztattak, hogy az eredeti bruttó béremhez képest jelentősen kevesebb bérrel tudnak csak foglalkoztatni. Vagyis az eredeti 8 órás 217.000, (2008.) bruttó bér helyett 6 órában 150.000,- Ft-ot ajánlanak. Azzal indokolják, hogy a cégnél a hasonló munkakörökben jelentősen csökkent a bérezés az elmúlt 6 évben. Jogszerű ez így? Nem kell figyelembe venniük a korábbi alapbért és a 6 év bérfejlesztését? Továbbá azt állítják, hogy a felhalmozott 49 nap szabadság idejére már a módosított 6 órás bér alapján fizetnek jövedelmet. Ez így megállja a helyét?

  Előre is köszönöm a segítséget:
  Betty

  • Kedves Betty!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   Válasszuk ketté a dolgokat: ha másik munkakörbe mész vissza, nem a korábbi szerződésed szerint, akkor nem köti a céget a régi béred. Új munkakör, új feltételek. Ha abban a munkakörben más is ennyit keres, akkor az a megajánlott kér korrekt, megfelel a törvényes feltételeknek.
   Ha a régi munkakörbe mész vissza, akkor kell béremelésre ajánlatot tenniük, hiszen a régi munkakörödben az otthonlét alatt, HA emeltek, az neked is jár. De ha másikba mész vissza, ott a cég elve a mostani, 2014-es bért ajánlja meg neked – legalábbis ezt kéne.
   A részmunkaidő miatt időarányos csökkentés lehetséges, azaz ha te 6 órásan 150 ezret kapsz, akkor a 8 órások 200 ezret.
   A felhalmozott szabik alatti bérrel kapcsolatban nincs igazuk, a szerződésmódosítást csak az első munkanapodon írjátok alá, ellenkező esetben te rosszabbul jársz! Ezt ők nem kérhetik tőled!
   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

   • Kedves Ági!

    Köszönöm a választ. Bár nem voltam nyerő helyzetben, szerencsére sikerült olyan megállapodást kötnöm a munkáltatómmal, ami mindkettőnk megelégedésére szolgál. Természetesen egyelőre csak szóban! 🙂

    Üdvözlettel:
    Betty

    • 🙂

 18. Kedves Dolgozó Mami!

  Nemrég találtam rá erre a honlapra és azóta rendszeres olvasója vagyok 🙂 És sajnos az én életemben is eljött az az időpont, amikor szakmai segítséget kell kérjek a gyed utáni munkába állás miatt…
  2005.04.11-től dolgozom egy multinak. 2009.03.16-án született meg az első gyermekem, 2 évig voltam itthon vele, és a gyed lejárta után visszamentem az eredeti pozíciómba dolgozni (akkor még kötelesek voltak visszavenni). Ahogy visszamentem pár hónap múlva kiderült, hogy újra babát várok, jeleztem a munkáltatómnak és közben kértem a könnyített munkavégzést is. (hosszas huzavona után végül engedélyezték, és kaptam olyan feledatokat, amit várandósan is el lehet látni.) 2012.02.23-án megszületett a második kisfiúnk is. Már akkor jeleztem, hogy 2évig akarok itthon maradni. Tudomásul vették és nem is volt semmi gond egészen mostanáig…Tavaly novemberben írásban jeleztem, hogy 2014.02.24-től mennék vissza dolgozni. Így is lett, ettől a dátumtól töltöm a szabadságomat és elméletileg április 4-én kellene újból munkába állnom. Tegnap hívott a cég hr-ese, hogy nincs szabad pozíció, mondjak fel vagy menjek el gyes-re. Én viszont felmondani nem akarok, és csak gyes-re menni sem (bár tudom a gyes extra miatt már az akkor is jár, ha közben dolgozom). Mondtam, hogy akkor mondjanak fel ők, amire azt a választ kaptam, hogy az túl nagy anyagi kiadás lenne a cégnek, és különben is miért tennék?! Írjunk alá közös megegyezést, mert engem a törvény véd a kirúgás ellen. (de én úgy tudom, ha már nem vagyok fizetés nélküli szabadságon; és nem vagyok, mert már a szabadságomat töltöm, akkor ha nem tudnak megfelelő pozíciót adni, fel kell mondjanak.)
  A kérdésem az lenne, hogy kötelező-e a közös megegyezést aláírnom? Ha nem akarnak felmondani, hanem továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy menjek csak gyes-re, akkor köteles vagyok-e elmenni? Illetve mit tehetek, hogy ne veszítsem el azt a 2 hónapnyi végkielégítés összegét, ami ebben az esetben megjárna.

  Köszönöm a válaszát!
  Éva

  • Kedves Éva!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   Semmiképpen sem kell közös megegyezést aláírni, ha a felhalmozódott szabadságokat kiadta a cég, vagy munkát ad, és foglalkoztat, vagy ők mondjanak fel. Remélem, az első munkanapon bementél, és jelentkeztél munkára… általában ekkor legkésőbb leesik a tantusz a cégnél, s felmondanak. Különben ott ülsz 8 órában, munka nélkül, állásidőért járó bérét 🙂

   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 19. Tisztelt Dolgozó Mami

  A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Jelenleg itthon vagyok a 4 hónapos kislányommal TGYÁS-on. A kislányom idén novemberben lesz 1 éves és már beadtam a kérelmet a bölcsödei elhelyezésével kapcsolatban. A bölcsödét úgy tudja a kislány elkezdeni, amennyiben én visszamegyek dolgozni és én csak úgy tudok visszamenni dolgozni, ha a kislány megkapja a bölcsödei elhelyezést.
  1 hónappal ezelőtt írásban jeleztem a munkáltatóm felé hogy idén novemberben mennék vissza dolgozni a fenti okokra hivatkozva. Írásbeli választ a mai napig nem kaptam. Telefonon felhívtam a munkaadómat és azt a tájékoztatást kaptam, hogy idén nem majd TALÁN jövőre visszamehetek dolgozni és nekik nem tetszik, hogy 6 órában szeretnék visszamenni.
  Én említettem nekik, hogy ezt nekem fontos tudnom időben és igencsak fontos lenne, hogy vissza tudjak menni dolgozni.

  Kérdésem a következő:
  Köteles e a munkáltatóm visszavenni a munkába novembertől, illetve meghatározhatom-e hogy 6 órában szeretnék dolgozni.
  Jár-e a GYED extra nekem, illetve a gyerek 3 éves koráig a védettség, hogy nem bocsáthatnak el.
  Nem szeretném azt, hogy visszavesznek és valamilyen indokra hivatkozva pedig 1 hónap múlva azt mondják, hogy nem teljesítettem megfelelően ezért kirúgnak.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Ágnes

  • Kedves Ágnes!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   Ha az az írásos bejelentés nem egy érdeklődés volt, hanem egy jognyilatkozat (“kijelentem, hogy megszüntetem a fizetés nélküli szabadságot”), akkor az kötelező erejű. Ha nem ezt írtad, akkor kattints ide, töltsd le ezt, s küldd el újra: https://dolgozomami.hu/ingyen-letoltheto-szakmai-anyagok/munkaba-visszateres-jelzese
   Ha ezt elküldted, novembertől köteles visszavenni, azzal a dátummal, amit te ebben megjelölsz. A 6 órás foglalkoztatás nem kötelező, csak a 4 órás, ha van üres állás a cégnél. Védettséged nincs, ha nincs üres állás, felmondhatnak neked, ha semmilyen másik betöltetlen állást nem tudnak felajánlani, erről többet itt olvashatsz:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   Emiatt érdemes meggondolni, hogy valóban visszatérsz-e…
   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 20. Kedves Rita!

  Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel. Itt a pontos paragrafus az Mt.-ből:
  59. § A munkáltató a 127-132. §-ban meghatározott távollét megszűnését követően ajánlatot tesz a munkavállaló számára a munkabér módosítására. Ennek során a munkavállalóval azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó.
  Hajrá, ne hagyd magad! 🙂
  Üdv:

  Ági

  UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 21. Kedves Dolgozó mami – Ági!
  Az én esetem sem egyszerű, ezért kérem segítséged.
  2007 május óta dolgoztam egy cégnél – folyamatosan állományban tartanak. 2008 novembertől jöttem el táppénzre ,mert veszélyeztetett terhes lettem. (még abban az évben meg akarták szüntetni a munkaviszonyom, amit nem írtam alá, így a továbbiakban levélben másolatban küldtem nekik a táppénzes papírt és az eredeti közvetlen az oepnek, az oep-pel egyeztetve a dolgaimat. gyermekem 2009.július 10-én megszületett , levélben értesítettem a céget, a megfelelő papírokat kinyomtatva aláírva megküldve , borítékkal, merthogy korábban arra hivatkozva nem kaptam hónapokig táppénzt, hogy nem tudták hová kell küldeni. 2011. július 5-én megszületett 2. gyermekem. Folyamatosan itthon voltam. Tgyás, Gyed majd gyesen. a gyes hamarosan lejár. olvasatomban tehát nem kell bejelenteni hogy mennék, (építőipari cég, tudomásom szerint az építőipari rész megszűnt az óta, mással foglalkoznak ezért nem szűnt meg maga a Kft. amibe be vagyok jelentve) tehát mindenképp felmondásra számíthatok. Van e védettségem, a gyes lejárta után, vagy gyakorlatban akár már másnap megírhatják a felmondást? ha nem írom alá a közös megegyezést, akkor rendes felmondás esetén jár-e végkielégítés, vagy erről a cég dönt, hogy az itthon töltött idő beleszámít-e? ha a szabadságokat kiadja ami összegyűlt, akkor a szabadság idejébe már beleszámítódik e a felmondási idő?
  köszönöm válaszod!
  Üdvözlettel:
  NAgy ÉVa

  • Kedves Éva!

   Nincs bejelentési kötelezettséged, de a Zűrös előéletet tekintve javasolt, hogy már előtte írásos nyoma legyen annak, hogy te bizony vagy, létezel, s jelzed nekik, hogy hamarosan lejár a fizetés nélküli szabid, s kérdezed, hogyan tovább. Nehogy azt mondják, hogy nem találtak, s nem jelentkeztél… 🙂
   Védettség nincs, akár már az első napon felmondhatnak, közöst nem vagy köteles aláírni… Az otthon, szülési szabin és fizetés nélküli szabin töltött idő beszámít, s ha felmondanak, végkielégítést kell fizetniük! A szabit kiadhatja neked a felmondás előtt, vagy meg is válthatja pénzben, ha azonnal felmond.
   Üdv:

   Ági

 22. Kedves Ági!

  A blogbejegyzésed alapján lenne egy kérdésem: 2005. óta dolgozom egy cégnél, 2009 óta vagyok Tgyáson, gyeden, most a második fiammal már március óta gyesen. Szeptembertől szeretnék részmunkaidőben dolgozni, ezt jeleztem a munkáltatóm felé, erre ők azt felelték, hogy sajnos jelenleg nem tudnak nekem részmunkaidős állást biztosítani, de mivel projektekben dolgoznak, lehetséges, hogy hamarosan nagyon is szükség lesz rám. Jóban vagyok velük, szinte baráti a viszony, tehát ez biztosan így van, nekem viszont ez semmi biztosat nem jelent. A gyesem jövő márciusban jár le, akkor lesz három éves a fiam. A kérdésem az, hogy jó megoldásnak látod-e azt, hogy maradok egyelőre fizetés nélküli szabadságon itt ennél a cégnél és keresek egy részmunkaidős állást mellette? Így nem esnék el a lehetőségtől, hogy esetleg mégis a régi helyen legyen munkám, ha úgy alakul a cég élete vagy esetleg a végkielégítéstől, ha nem tudnak mégsem visszavenni. Mi a teendőm jövő márciusban, ha lejár a gyes és esetleg én eközben a fizetés nélküli szabi alatt elhelyezkedtem? Ki kell vennem a szabikat és köteles vagyok az eredeti helyen munkába állni? És még egy kérdés: ha állást keresek ezt egyértelműen jelezzem az interjú alatt, hogy én jelenleg gyes miatt fizetés nélküli szabin vagyok, de szeretnék részmunkaidőben dolgozni. Nem lesz ez hátrány egy interjú során? Köszönöm szépen előre is a segítséget: Móni

  • Kedves Móni!

   Az, hogy vállalhatsz-e másodállást, több mindentől függ. Alapvetően az Mt. hatálya alá tartozók vállalhatnak, de vannak kivételek, erről itt olvashatsz többet: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-alatt/masodallas-bejelentsem-vagy-ne
   Ha nincs akadálya, akkor ha elvállalod, azzal számolnod kell, hogy ha mégis visszavennének, vagy mész vissza a szabik kiadása után dolgozni (s ekkor a másodállást időben fel kell mondanod), vagy maradsz az új helyen, a régi helyen kéred a közös megegyezéssel való megszüntetést – de ekkor csak a szabik járnak, semmi más.
   Szóval nem egyszerű… nem túl jó tárgyalási pozíció a GYES végén az, hogy tudják rólad, máshol dolgozol, de közben azt várod, hogy ha nem vesznek vissza, ki is fizetnek. Ők meg arra számítanak, hogy nem kell kifizetniük, hiszen úgyis az új helyen akarsz maradni, mondj fel te…
   Szóval okosan, taktikusan kell intézni. Az interjú alatt valamikor szerintem mondani kell, hogy van egy főállásod, hiszen a belépéskor ez úgyis ki fog derülni. Részmunkaidős állás kevés van, s biztosan sokan jelentkeznek rá, de ha nagyon meggyőző jelölt vagy, nem lesz ez hátrány!
   Sok sikert:

   Ági

 23. Kedves Ági!

  Most, 2014 szeptemberétől mennék vissza régi iskolámba tanítani(,amely nem önkormányzati fenntartású, tehát nem közalkalmazotti állásról van szó), de munkáltatóm arra kér (váratlanul, hirtelen), hogy probáljak meg új iskolát keresni. 2015 tavaszáig vagyok gyesen kisfiammal, akit időközben felvettek szeptembertől bölcsibe.
  Írásban nem kértem még a szabadságom megszűntetését, de hivatalos papírt még január elején kértem és kaptam tőlük, miszerint visszavesznek munkába szeptembertől (ezt a bölcsis felvételihez kértem).
  Miközben új állást keresek, az igazgató úr kérésének engedve, a gazdasági osztályról azt kérik, hogy postai úton küldjem be kérelmemet fizetetlen szabadságom megszűntetésére. Nagyon félek, ha ezt megteszem, felmondanak, arra hivatkozva, hogy végzetségemnek megfelelő állást nem tudnak biztosítani, új munkakört nem tudnak felajánlani, az iskola (kft-szerű cég) nehéz gazdasági helyzetben van, stb., stb.
  Megtehetik ezt? Másik kérdésem: kérhetem-e azt, hogy csak abban azesetben szüntetem meg a szabadságomat, ha ezzel párhuzamosan “újra” kötjük a munkaviszonyomat,vagy ez rögtön visza is áll?
  utolsó kérdésem. ha találok új miunkáltatót, a bent lévő szabadságaim napjának kiadása őt terheli?

  Válaszodat Köszönök előre is: Zsu
  ui. bocsi a hosszadalmasságért

  • Kedves Zsu!

   Ha a munkáltatód nem tud visszavenni, akkor az nem megoldás, hogy keress te másik állást. Ha a fizetés nélküli szabit megszünteted, felmondhatnak neked, ez igaz, de ekkor jár nekem felmondási időre járó bér, és végkielégítés. Ha másik állást keresel, nem biztos, hogy ők felmondanak neked, lehet, arra várnak, hogy ha majd állásajánlatot kapsz máshonnan, akkor úgyis el akarsz innen menni, s akkor te mondasz fel, ők meg megússzák, hogy fizetniük kelljen. Szval ez azért nem ilyen egyszerű. A fizetés nélküli szabit te szünteted meg, nem ők döntik el, mikor teszed ezt meg. Ha akarsz, maradhatsz otthon a 3. szülinapig is – persze, kérdéses, hogy a bölcsiben így is lesz-e helyetek. Az újra kötjük a munkaviszonyomat kifejezésedet nem értem, itt mire gondolsz?
   A szabadságokat az új munkáltató nem adja ki, ha itt kilépsz, vagy elküldenek, a mostani munkáltatód feladat kiadni ezt, vagy megváltani pénzben.
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm Szépen Válaszodat!

    • 🙂

 24. Kedves Dolgozó Mami!

  Jelenleg GYED-en vagyok és rövidesen szeretnék visszatérni dolgozni. A GYED alatt megszűnt a munkaviszonyom, mert határozott idejű szerződéssel foglalkoztattak. A kérdésem az lenne, hogy ha elkezdek munkát keresni és találok is állást, akkor a munkáltatónak milyen kedvezmények járnak, ha felvesz egy GYED-ről visszatérő anyukát?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  westyyy

  • Kedves Westyyy!

   Az első két évben bruttó 100.000 Ft munkabér után nem kell megfizetnie a 28,5 %-ot az állam felé, a harmadik évben 14 %-ot spórolhat a munkáltató. Ha ennél magasabb a béred, ott már sajnos semmilyen kedvezmény nem jár!
   Üdv:

   Ági

 25. Kedves Ági!

  Ma kaptam meg a papírjaimat a cégtől. ( Még a felmondási időmet töltöm.)

  Sajnos, ahogy számítottam is rá, nem zárul könnyen a munkaviszony…

  Az áprilisi levélben még 40 nap szabadságom volt. A könyvelője számolta ki. Ehhez jött 3 nap a keresőképtelenség első 30 napja alatt. Ehhez képest most szabadság-megváltásként csak 12 napot számolt el. (Közben nem voltam szabadságon. Csak táppénzen.) Létezik, hogy a felmondási időre levonta a szabadságomat? Holott ő mentett fel a munkavégzés alól a teljes 45 napra.

  A másik érdekesség – amire szintén számítottam – a végkielégítés elmaradása. Meg sem említették sem a felmondó levélben, sem a leszámoló papírokban. A felmondás indoka átszervezés, létszámleépítés és “minőségi csere” volt. (Angol nyelvtudás helyett most már német szükséges.) Jól tudom, hogy a gyed-gyes időszaka (fizetés nélküli szabadság) is beleszámít? Több, mint 7 évet töltöttem munkaviszonyban a cégnél.

  Mit tehetek ilyen esetben? Érdemes nekem levelet írni és kérni az elmaradt összegeket? Vagy jobban járok, ha egyből munkajogászhoz fordulok? (Eddig sem nagyon válaszoltak az általam írt levelekre…)

  Még annyit kérdeznék, hogy az összes papíron, amit most kaptam, a régi címem szerepel. 7 éve megváltozott már. Tudják a cégnél is. A leveleket ide is küldik. De valamiért mégis azt írják mindenhova. Van ennek jelentősége? Javíttasam ki velük?

  Előre is köszönöm a válaszodat!

  Nikosz

  • Kedves Nikosz!

   A felmondási idő első felében, ha mentesít a munkavégzés alól, az ott lévő munkanapokra adhat ki neked szabadságot a felhalmozottból. A felmondási idő második felére (felmentési idő) ezt már nem teheti meg! Azaz vegyél elő egy naptárt, s számold ki, hogy a felmondásod kézbesítése utáni naptól kezdődő 22 napban hány munkanap van, ennyivel csökken a szabadságod. A többit meg kell váltania pénzben. Végkielégítés jár, s az otthon töltött évek (szülési szabi és gyermekgondozási szabadság) is beszámítanak.
   Ha eddig sem foglalkoztak veled korrekt módon, én már nem levelezgetnék velük, hanem ügyvédhez mennék, s írjon ő nekik a képviseletedben.
   Ha a hivatalos lakcímed módosulását írásban megadtad, azt kéne használniuk, hogy miért a régit használják, nem tudom…
   Sok sikert, ne hagyd magad!

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm a válaszodat! 🙂

    Gondoltam, hogy egy e-mail-t még megér nekem a dolog. Múlt hétfőn írtam a cégnek. Felvázoltam, hogy mit “felejtettek el” kifizetni. Adtam egy 5 napos határidőt a válaszra, és megemlítettem, hogy ha addig nem történik valami, akkor jogi lépéseket fogok tenni.

    Hatott a dolog. 😀 Mert ma megkaptam a szabadságpénzt és a végkielégítést is. 🙂

    Már csak a papírokra várok. Remélem, azzal is minden rendben lesz, és végre elfelejthetem ezt a “remek” munkahelyet…

    Mégegyszer nagyon köszönöm a segítségedet! 🙂

    Szép napot!

    Nikosz

    • 🙂
     na, ugye, hogy megy ez?

 26. Kedves Ági!

  Szeretném a tanácsodat kérni. Jelenleg gyeden vagyok, ami januárban jár le. Jeleztem a munkáltatónak, hogy vissza akarok menni korábban, még a gyed alatt, nincs rá lehetőség. Sőt azt mondta, töltsem le a gyedet, majd ha lejár, akkor elbocsátás és végkielégítés a vége januárban. De közben terhes lettem. Ha bejelentem ezt még a gyed lejárta előtt, akkor kötelesek-e visszavenni? Mivel ki akartak rúgni, mondhatom-e, hogy táppénzre szeretnék menni a szülésig? Kötelezhetnek, hogy álljak munkába a fennmaradó néhány hónapra? A gyes mellett megkapom a táppénz vagy csak táppénzt kapok, míg el nem indul a következő gyerekkel a szülés után a tgyás, stb.? Védett vagyok-e ebben a köztes időszakban a kirúgástól, ha táppénzen vagyok?

  Előre is köszönöm válaszod,
  üdvözlettel,
  Fzs

  • Kedves Zsuzsa!

   Ha a várandósságodat bejelented, védett vagy, s ha megszünteted a fizetés nélküli szabit, foglalkoztatnia kell a munkáltatódnak téged. A táppénz nem döntés kérdése, hanem orvosi elbírálás az egészségügyi állapotod alapján :-), de mivel nem rúghatnak ki a védettség miatt, nem kell táppénzre menned.
   Ha munkavégzés mellett leszel keresőképtelen, jár a GYES és a táppénz is.
   Üdv:

   Ági

 27. Kedves Ági!

  Az új törvény szerint a gyermek 1 éves korától a GYED mellett is lehet munkát vállalni. Kérdésem, hogy ha 1 éves kora előtt adódik lehetőségem munkába állni, akkor már mindenképpen elveszítem a GYED folyósításának lehetőségét? 1 éves korától 2-ig nem kérhetem vissza a GYED-et? Ezt azért kérdezem, mert lehet, hogy csak egy rövid időn múlna, hogy lenne jövedelem is és GYED is.

  Köszönettel: Ági

  • Kedves Ági!

   1 éves korig semmilyen kereső tevékenységet nem lehet végezni GYED mellett, de ha hamarabb kezded el mégis a munkát, 1 éves kor után újra igényelheted a GYED-et, de ha jól tudom, van egy 60 napos várakozási idő. De utána jár 🙂
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás