Mi vár az anyukákra július 1-je után? – 2. rész

Szerző: Dátum: 2012. máj. 07. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 135 hozzászólás

Az előző cikkben elkezdtük boncolgatni, hogy mit is jelent pontosan a július elsejétől várható Mt. változások közül pontosan a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartás, és a munkáltató működésével összefüggő ok, melyet indokául szolgálhatnak egy anyuka elküldésének, akár a gyermek 3 éves kora előtt is. Nézzük ma meg a Dolgozó mami szakjogásza segítségével, hogy milyen további lehetséges esetek vannak, s hogyan tud felkészülni egy anyuka…

– És mi van abban a helyzetben, amikor átszervezésre, s a munkakör megszűnésére hivatkoznak, de látható, hogy a munkakör továbbra is létezik, csak átnevezték valami mássá, de a feladatok  szinte ugyanazok?

– Azt, hogy egy adott munkakör megszűnt, a legeredményesebben a munkaköri leírásokkal lehet bizonyítani, illetve cáfolni. Nem kizárt azonban tanúbizonyítás sem, feltéve, hogy akad olyan tanú, aki erre hajlandó. Az adott munkakört pedig értelemszerűen nem az elnevezése, hanem annak a tartalma határozza meg.

Nevesíti az Mt. ezen körben azt az esetet, amikor a munkavállaló felmondási tilalom alatt áll. Ebben az esetben ezen okból a munkaviszony kizárólag akkor szüntethető meg, ha a munkahelyen nincsen a munkavállaló képességének, végzettségének, tapasztalatának megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja. Annak bizonyítása, hogy ilyen munkakör létezik vagy sem, az érintett személy kötelezettsége, kivéve, ha valószínűsíteni tudja azt, hogy a hátrányt nemére, illetve anyaságára tekintettel szenvedte el (ebben az esetben – a diszkrimináció tilalmáról szóló uniós irányelveknek megfelelően – megfordul a bizonyítási teher, s a munkáltatónak kell bizonyítania).

Mindegyik esetben szükséges azonban az, hogy az érintett anyuka konkrét információkkal rendelkezzen a munkáltató vonatkozásában, amelyekből az a következtetés vonható le, hogy a panasza objektív megítélés szerint megalapozott. Ebben a körben mind az anyuka józan eszére, mind pedig információira szükség van (megszüntethető-e a munkakör ténylegesen, ki vette-át a munkaköri feladatait, van-e képességeinek, végzettségének, tapasztalatainak megfelelő munkakör, stb…).

Érdemes még kiemelni, hogy a jogellenes elbocsátás szabályai is változnak. A jövőben a munkavállaló csak néhány esetben kérheti visszahelyezését. Ezek közé tartozik például, ha a munkaviszony megszüntetése diszkriminatív volt, vagy ha bizonyíthatóan kényszerrel, vagy fenyegetéssel vették rá a közös megegyezés aláírására. Ezen túlmenően az új rendelkezések a munkavállaló kárigényét is limitálják.

– Ádám, kérlek, segíts megérteni, az átlagos, nem jogi diplomás anyuka számára is: hogyan is néz ki ez az eset a gyakorlatban? Például ha valaki megszakítja a fizetés nélküli szabit, és visszatérne dolgozni, de az az osztály, ahol ő korábban dolgozott, teljesen megszűnt, mert például az egész telephelyet bezárták, akkor nincs más lehetősége az anyukának, mint “elfogadni” a felmondást eme pontra hivatkozva?

– Ebben az esetben valóban megállja a helyét a felmondás, hiszen nincsen mit felkínálni a munkavállaló számára.

– S mi van akkor, ha mondjuk erre a paragrafusra hivatkozva próbálja meg a munkáltató megszüntetni a munkaviszonyt, mert abban a munkakörben, ahol korábban az anyuka dolgozott, most egy határozatlan idejű munkaszerződéssel felvett gyermektelen dolgozó van, s inkább őt szeretné megtartani a munkáltató, s az anyukát elküldeni? Ebben az esetben is megfelelő a munkáltató működésével összefüggő ok? Vagy ezt nem köteles egy anyuka elfogadni?

– Fontos tudni, hogy a feleket, beleértve a munkavállalót is, együttműködési kötelezettség terheli. Amennyiben az anyuka például a munkáltató felé bejelentette, hogy 1 évig nem kíván a munkába visszatérni (ezt nem célszerű megtenni), és ennek megfelelően helyettesítéséről a munkáltató gondoskodott, akkor a képzettségének, végzettségének, tapasztalatának megfelelő munkakört jogosan nem követelheti.

A helyzet jogszerű rendezése ugyanakkor azt kívánja, hogy a munkáltató határozatlan időre foglalkoztassa a helyettesítésre felvett munkaerőt. Ennek hiányában tehát nem hivatkozhat a munkáltató arra, hogy inkább az újonnan felvett munkavállalót szeretné továbbfoglalkoztatni az érintett, érvényes munkaszerződéssel rendelkező anyuka helyett. Amennyiben számára a munkáltató munkát nem tud biztosítani, állásidőre járó díjazásra jogosult.

Még egy dolgot említenék, ez egy anyuka munkaviszonyának megszüntetésekor nagyon fontos is lehet: a módosított szabályok alapján a felmondási idő a munkaviszony időtartamába nem számít bele, így az a végkielégítés összegére kihathat. Ezen túl a munkavégzés alóli mentesítés idejére július 1-jétől már nem átlagkereset, hanem távolléti díj jár.

– Köszönöm, Ádám! Azt hiszem, ezek alapján kijelenthetjük, hogy azért annyira nem lesz könnyű egy munkáltatónak elküldenie megfelelő indoklás nélkül egy anyukát, de nagyon felkészültnek, és körültekintőnek, magabiztosnak kell lennie egy ilyen helyzetben, hogy amennyiben az indoklás nem állja meg a helyét, azt valóban, tényekkel bizonyítani lehessen!

(photo by Pierre Rattini)

Szeretnél jobban érteni a munkajoghoz? Tudni akarod, milyen változásokat hoz az új Mt.? Iratkozz fel az ingyenes munkajogi hírlevelemre! KATT IDE!

Ajánlott bejegyzések:

135 hozzászólás

 1. Kedves Ági!
  A tanácsodat szeretném kérni. Mit tegyek?
  Második gyermekem október 29-én lesz két éves. Március végén jeleztem a munkáltatóm felé, hogy lehetőség szerint ősszel, de kompromisszumra készen akár korábban is visszamennék. Amíg otthon voltam (vagyok), történt egy átszervezés, ahol munkaköröm megszűnt. (A feladatot más munkakör megnevezés alatt végzik, az új munkakör azonban tartalmilag többet takar.) Jelenleg interjúkra járok jelenlegi munkahelyem egyes területeire, de állást nem kapok. A fent zárójelben említett terület vezetője el sem jött az első interjúra, mondván, nála nincs hely, és amúgy sem engem keres, mert speciális szakmai tapasztalatokkal kell neki valaki. Eljött viszont egy másik vezető, aki két állást helyezett kilátásba, az hogy melyikre is lennék jó, az interjún az angol teszt eredményemtől tette függővé. Egyébként megfeleltem, kérte, hogy jelezzem a bölcsődébe, hogy van munkahelyem, gyermekem menni fog. Rá két napra kiderült, hogy mégsem vagyok jó az állások egyikére sem szakmai tapasztalat hiányában. Következő interjúm tétje egy viszonylag egyszerű állás. Az interjún egy jobb pozíciót javasoltak a beszélgetés során, hogy én inkább arra lennék alkalmas. Itt nem ígértek semmit azon túl, hogy értesítenek két hét múlva. Értesítés késik, erős a mezőny, másoknak van szakmai tapasztalata, nekem nincs, csak a jó tulajdonságaim, várjak a döntésre. De már az egyszerűbb állás sem játszik, mert más kismamáknak van számviteli végzettségük, nekem nincs….
  Tehát amit én látok: van üres pozíció, amikre alkalmas lennék (nem csak szerintem, hanem a visszajelzések alapján), de mivel minden esetben adnak fel hirdetést, biztos, hogy besétál valaki az utcáról, akinek van, vagy nagyobb a szakmai tapasztalata… én minden lehető kompromisszumot meghoztam: a fizetést illetően, a munkakezdést illetően, maximális rugalmasságot mutatok, akár két hét múlva tudnék kezdeni, mert megoldottam a gyermekelhelyezést is, mégis mindez semmire sem elég.
  Lelkileg összetörtem. Egy ügyvéd azt tanácsolta, ha semmiképp nem akarok GYES-en lenni (már pedig annyi pénzért nem akarok), hogy október 30-al szüntessem meg a fizetés nélküli szabadságomat, és kérjek tájékoztatást a munkakezdés helyét és idejét illetően. Csak így tudom a munkahelyemet lépésre kényszeríteni. Addig semmit nem “kell” tenniük.
  Ági, mit lehet ilyen helyzetbe tenni?
  Előre is köszönöm válaszod!

  • Kedves Eszter!

   Az, hogy ennyi állásinterjúra behívnak, foglalkoznak veled, szerintem valahol biztató, bár tény, hogy egyenlőre nem látszik az eredménye. A munkáltatódnak akkor van foglalkoztatási kötelezettsége, ha a fizetés nélküli szabit megszünteted, tehát “kikényszeríteni” bármilyen döntést is akkor tudsz, ha kész helyzet elé állítod a munkáltatót, megszünteted a fizetés nélkülit, és kéred a foglalkoztatásodat. Viszont mivel július 1-je után – ha nem vagy fizetés nélküli szabadságon – adott esetben el is küldhet a munkáltatód felmondással, a dolog egy kicsit kockázatos. Nem írtad pontosan milyen végzettséged van, milyen munkakörben voltál korábban (nem a megnevezés, hanem a feladatok számítanak), s milyen munkaköröket pályázol, így azt megítélni, hogy vajon valóban nem vagy-e alkalmas a munkakörökre, vagy csak húzzák az időt, elég nehéz megítélni. Konkrét döntést akkor kell csak hozniuk, ha írásban is jelzed nekik, hogy egy adott dátummal megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, s visszatérsz dolgozni.
   Én a helyedben a következőket tenném: megpróbálnék valami értelmesebb kollégával (HR-es, vagy főnök) egyeztetni, hogy úgy látod, hiába próbálkozol, hiába alkalmazkodsz, hiába vagy együttműködő az új munkakör megtalálásában, nem nagyon érzed, hogy sikeres lenne az egyeztetés. Szeretnél mindenképpen visszatérni, így ha máshogy nem megy, akkor megszünteted a fizetés nélküli szabit, hogy így talán komolyabban veszik a szándékaidat. Emellett minden álláshirdetést, kiírt pozíciót elmentenék, hogy ha szükség van rá, később bizonyíthasd a kiírt feltételeket, s az annak való megfelelést (ne legyen szükség rá, de ha mégis, jó, hogy ezek megvannak…).
   Próbálkozz meg ezzel, de légy tudatában annak, hogy ha tényleg nem tudnak másik, a végzettségednek, tapasztalatodnak megfelelő munkakört felajánlani (ezt azért nehezen hiszem, annak alapján, amit írtál), fel is mondhatnak neked.
   Sok sikert:

   Ági

 2. Szia Ági,

  Azt szeretném kérdezni, hogy ha miközben gyed-en vagyok, kiszervezés miatt megszűnik a munkahelyem, de szeretnénk második babát, kapok-e majd újra tgyást és gyed-et? Sajnos én úgy értelmeztem, hogy ha a szüléskor nincs jogviszonyom, akkor csak gyest kapok… ilyenkor mit a teendő? Keressek másik állást a második baba előtt? Mennyi időt kellene dolgoznom az új helyen, hogy ezekre jogosult legyek?
  Köszi előre is!
  Juccee

  • Kedves Juccee, azt írod, hogy kiszervezés, tudnál egy kicsit többet mondani arról, pontosan mi történik a munkahelyeden? Azért lenne ez fontos, mert sokszor kiszervezésnek állítja be a munkáltató azt, amikor valójában a munkáltató személyében bekövetkező változás esete áll fent, ami jogutódlást von maga után, s ekkor nem szűnik meg a munkaviszonyod csak úgy. Ha tudsz, kérlek, szerezz információkat és írd meg nekem (pontosan mit szerveznek ki, egy adott tevékenységet, osztályt, ki veszi át, mi lesz a többi dolgozóval, ki, kik fogják ezt ezentúl ellátni, pl. a kollégáid egy része a másik cégnél alkalmazottként, vagy egy másik vállalkozás, vagy esetleg az egész cég jogutód nélkül szűnik meg, felszámolják, végelszámolják?) Kaptál valami hivatalos dokumentumot is a munkáltatódtól? Fontos lenne az előbbieket tudni, ettől elég sok minden függhet.
   A további kérdéseid nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási jellegűek, ebben sokkal jobb szakembert tudok ajánlani neked, keresd fel a http://www.anyabarat.hu honlapot, s ott kérdezz rá, de szerintem csak azután, hogy kiveséztük, mi is zajlik pontosan a cégednél.
   Várom a válaszodat, üdv:

   Ági

   • Szia Ági,

    Köszi, hogy írtál :o)
    Egyenlőre sok konkrétum még nincs, de amit lehet tudni, hogy külsős cég fogja csinálni a dolgokat, más emberekkel, de még nem lehet tudni marad-e az irodában valaki… Sztem nem ez a jogutódos dolog fog játszani, hanem teljesen új cég csinálja ezentúl, nem lesz saját melós… Keresni foglak, ha már van konkrétum!
    Köszi mégegyszer!!!
    Juccee

    • Szia Juccee!

     Ha további fejlemény van, mindenképpen vagy írj előtte, vagy konkrét információk birtokában keress fel egy jogi tanácsadót, nehogy aláírj valamit, amit aztán később nem, vagy csak nagyon kis eséllyel lehet megtámadni!
     Üdv:

     Ági

     • Szia Ági,
      Egyenlőre semmi új, mondjuk nekem még nem is mondták, csak a munkatársaimtól tudom. Amit tudok, hogy külsős emberek fogják csinálni ezentúl az irodai melót, max 1-2 ember marad pár papírmunkára. Tehát teljes egészében nem szűnik meg az osztály, mert a vezetők meg pár ember marad (eddig 7en voltunk). Ilyen esetben aki gyesen van, az a legkisebb babus 3 éves koráig állományban marad, nem mondhatnak fel neki? Mert ha így van, akkor nincs veszélyben a második baba utáni tgyás és gyes, utána meg meglátjuk, mert gondolom végkielégítés jár, ha elküldenek :o) Ha tudok többet, írok!
      Köszi!
      Juccee

      • Szia Juccee!

       Ha maga a munkáltató megmarad, s csak egy bizonyos területen “szervezik ki” a tevékenységet, de ahogy írod, mégis marad valaki, akkor nem vagy veszélyben. Amíg gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabin vagy, nem mondhatnak fel neked, még a július 1-je után jövő törvényi változások esetén sem. A munkaviszonyod csak akkor szűnne meg, ha az egész cég jogutód nélkül szűnne meg (s ekkor járna a végkielégítés), de itt nem erről van szó az általad írtak alapján. Szóval minden rendben! 🙂
       Üdv:

       Ági

 3. Kedves Ági!

  Kisebbik gyermekem szeptemberben lesz 2 éves,én pedig szeretnék visszamenni dolgozni szintén szeptemberben.(egy iskolában tanítottam a gyed előtt,határozatlan idejű szerződéssel)Munkáltatóm felé ezt jeleztem is,jelenleg szabadságon vagyok,egészen a tanévkezdésig.
  Kérdésem az lenne,hogy a szabadság alatt kirúghatnak-e mégis(a július 1.után életbelépő munkatörvénykönyve szerint),ha igen,ki kell-e fizetniük a szabadságaimat,vagy az elvész,illetve ha ez-a kirúgás-megtörténne,kérhetem-e újra a gyedet kisfiam két éves koráig,vagy utána a gyest 3 éves koráig…ha máshol sem tudnék elhelyezkedni.
  Válaszod előre is köszönöm!
  Tisztelettel:Mária

  • Kedves Mária!

   Ugyan lesz változás a felmondási védelem terén július 1-.jétől, de azok az átmeneti rendelkezések, melyek azt szabják meg, hogy ezek a változások kikre, és mikortól lesznek érvényesek, még nem lett kihirdetve, június 1-jére várható. Ekkor derül ki pontosan, hogy akik július 1-je előtt jelezték a visszatértüket a munkáltatójuknak, azokra érvényes lesz-e még a korábbi Mt.-ben megfogalmazott védelem, vagy nem. Azonban tudnod kell, hogy a GYES alatt dolgozó anyukát csak bizonyos esetben küldheti el a munkáltatója rendes felmondással, tehát nem bármilyen esetben (persze az más kérdés, hogy ha nem az Mt.-ben megfogalmazott eset áll fent, az anyuka felveszi-e a kesztyűt, és pereskedik-e…). A szabadságokat mindenképpen ki kell adnia, vagy ki kell fizetnie a munkáltatónak, s ha felmondással elküldenek, a felmondási időre járó bér és emellett végkielégítés is megillet. Az, hogy újra GYES-re, vagy GYED-re mehetsz-e, ha a munkaviszonyod mégis megszűnne, nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási kérdéskör, de a válasz igen, megteheted. De ne legyünk ilyen pesszimisták, előbb várd meg, mit szól a munkáltatód a visszatéréshez, s mi lesz az átmeneti rendelkezésekben.
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Ági,

  Érdeklődni szeretnék, hogy ha GYES alatt a korábbi munkáltatóm jogutód nélkül megszűnik (9 éve dolgozom itt), akkor számíthatok-e végkielégítésre az egykori munkáltatómtól illetve ilyen esetben mi a további teendőm az állam felé, amíg nincs új munkahelyem?

  Válaszod előre is köszönöm. Üdvözlettel: Éva

  • Kedves Éva!

   Ha jogutód nélkül szűnt meg a munkáltatód, természetesen számíthatsz végkielégítésre. Bár a felszámoló biztosnak alapból kéne foglalkoznia a passzív állományban lévőkkel, sajnos több esetről is hallottam, amikor ezt “elfelejtették”. Így az a legbiztosabb, ha megtudod, ki a felszámoló – a volt kollégáiddal vedd fel a kapcsolatot, ők biztosan jobban informáltak eme témában – s kérdezd meg, tud-e rólad, hogy te is állományban vagy, s ilyen módon neked is van bérkövetelésed a munkáltató felé. A legjobb ezt írásban megtenni tértivevényes levéllel. Ha tud rólad, akkor rendben van, onnantól kezdve csak várnod kell, sajnos az ilyen ügyek sokáig is elhúzódhatnak. Ha esetleg a cég vagyona már nem lenne elég a munkabér-követelések kifizetésére, a felszámoló a Bérgarancia Alapból kell, hogy megigényelje a neked járó összeget, de sajnos ennek van egy felső határa, ez most kb egymillió Ft. A GYES alanyi jogon jár, tehát azt akkor is kapod, ha hamarabb szűnne meg a cég, minthogy 3 éves lenne a gyermeked. Ha a GYES lejár, és még nincs új állásod, álláskeresési járadékot igényelhetsz, erről többet ide kattinva olvashatsz.
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági!

  Gratulálok a weboldaladhoz! Annyira nem meglepő ez a szakmai elhivatottság számomra, ugyanis annak idején egy munkahelyen dolgoztunk. 🙂
  Most a segítségedet szeretném kérni a következő dologban. Megpróbálom röviden leírni a helyzetet.
  Határozott munkaszerződéssel vettek fel 2 évvel ezelőtt a jelenlegi munkahelyemre egy GYED-en lévő kismama helyére. A kismama nem nagyon tervezi a visszajövetelét, tehát nem is emiatt aggódom. Egy mikro vállalkozásról van szó, és sajnos a bevételek és a kiadások egyensúlya kezd felborulni. Az a lényeg, hogy júniustól komoly fizetés csökkentésre számíthatunk, és talán így meghosszabbítható a vállalkozás működőképessége pár hónappal.
  Én úgy terveztem, hogy idén nyáron/ősszel teherbe szeretnék esni. De a jelenlegi helyzet miatt nem tudom, hogy mik a lehetőségeim. Tehát az lenne a kérdésem, hogy tegyük fel, teherbe esem, ezt közlöm is a főnökömmel, de még a szülés ideje előtt a cég megszűnik (valamilyen módon), akkor jogosult vagyok-e a TGYÁS/GYED/GYES ellátásokra? Illetve, ha még szülés előtt táppénzre megyek, akkor mi a helyzet?
  Ha jól tudom, akkor ezen ellátások feltétele az, hogy a szülés napján munkaviszonyom legyen.
  Nem tudom, hogy jelen helyzetben mi lenne az okos döntés? Mert 31 évesen, gyerek nélkül nyilván nem kapkodnának értem a munkáltatók. A mostani munkahelyem jövője pedig nem fest valami fényesen.
  Előre is köszönöm a válaszod!
  Üdv.
  Csilla

  • Kedves Csilla!

   Sajnos az általad feltett kérdések nem munkajogi jellegűek, hanem társadalombiztosításiak, s ez nem igazán az én szakterületem – bár némi tudással rendelkezem.
   A TGYÁS feltétele sajnos az aktív jogviszony, de ha ennek megszűnése után 42 napon belül szülsz, akkor még így is jogosult vagy rá. Azt javaslom, hogy keresd fel a www. anyabarat.hu honlapot, a honlap szerkesztője profi az efféle társadalombiztosítási kérdésben, biztosan testre szabott választ kapsz nála! Sajnos valóban nem könnyű 30 felett meggyőzni a munkáltatót, hogy nem akarsz próbaidő után 1 héttel teherbe esni :-), de azért ne add fel. Ha a vállalkozás jövője ennyire nem biztos, érdemes lenne óvatosan körülnézned, mennyi esélyed van állást találni, ha mégis bekövetkezik a legrosszabb, és nem tudsz itt tovább dolgozni.
   Sok sikert (és köszönöm a gratulációt :-))

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm a válaszodat! Feltétlenül felkeresem az anyabarat.hu oldalt is.
    Üdv.
    Csilla

 6. Kedves Ági!

  2013. február 5-éig GYED-en vagyok az első gyermekemmel, de már most (idén) tervben van a második baba ( humán reprodukciós eljárás keretén belül).

  Kérdésem, hogy 07.01-től kaphatok- e a munkáltatómtól olyan (rendes)felmondásról szóló értesítést, amelyben jelzi hogy a fizetés nélküli szabadság után nem tud tovább foglalkoztatni, ( munkaköröm megszűnt, stb), tehát kvázi már előre jelezheti-e ezt,vagy csak azt követően értesíthet erről, ha megszakítom a fizetés nélküli szabadságomat?

  A másik kérdésem, hogy a fent említett kezelést kell- e jeleznem a munkáltatóm felé, ha jelenleg GYED-en vagyok, annak érdekében hogy a felmondási védelem hatálya alá essek?
  Ugyanez a kérdésem arra az esetre is vonatkozik, ha állapotos leszek (GYED alatt)?

  És végül egy utolsó kérdés: ha veszélyeztetett terhes lennék a második babával ( az előzővel az voltam), és emiatt a GYED után táppénzre megyek, ez alatt az idő alatt felmondhatnak- e nekem?

  Előre is nagyon szépen köszönöm a figyelmedet és a segítséget!

  Szép napot kíván üdvözlettel,

  • Kedves Panka!

   Sem a jelenlegi, sem a július 1-je után hatályba lépő Mt. szerint nem lehet rendes felmondással elküldeni a munkavállalót, ha a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadságot veszi igénybe, s ilyen tartalmú közlést sem tehet a munkáltató, azaz nem tájékoztathat írásban téged arról, hogy majd a GYES lejártával el fog küldeni. A kezelést jelezheted, de nem kötelező, hiszen már alapból védett vagy a fizetés nélküli miatt, plusz védelemre nincs szükséged, bár ha a munkáltató oldaláról nézem, meglehet, jó lenne tudnia, hogy még nem kell veled számolnia, másik babát szeretnétek… Azonban, ha sikeres a kezelés, és újra babát vársz, szerintem jó, ha szólsz a cégnek még a GYED alatt, még nem a védettség miatt, hanem az előbb írtak céljából: tájékoztatod arról, hogy még nem mész vissza dolgozni, várhatóan ekkor és ekkor szülni fogsz. Ez szerintem egy korrekt gesztus, hogy ő is tudja, mi van veled, tervezzen-e veled. Azonban ha a GYED után táppénzre akarsz menni, akkor ahhoz meg kell szüntetned a fizetés nélkülit, és ebben az esetben azért is fontos, hogy előre tudják, várandós vagy, mert ha az első baba jogán szerzett védettséged megszűnik a visszatéréseddel (mert ugye nem leszel fizetés nélkülin, és július 1-jétől jövő változások révén így már felmondhatnak, de csak megfelelő indok esetén), akkor a második pocaklakó csak akkor véd meg a felmondás ellen, ha a munkáltatódat tájékoztattad előre. Tehát legkésőbb, ha letelt az első trimeszter, és minden rendben van, én jelezném a helyedben.
   Remélem, hogy megnyugtattalak, sikeres, önfeledt lombikozást 🙂

   Ági

   Ági

 7. Kedves Ági!

  Mi is próbáljuk megtalálni az anyagilag legkedvezőbb megoldást és érdekelne a javaslatod. A gyerekünk júniusban tölti be a 2. évét, tehát lejár a GYED. A következő baba szeptemberben születik. Lesz tehát 3 hónap GYES. Feleségem munkáltatója (önkörmányzati oktatási szakszolgálat) azt javasolta, hogy vegyen ki fizetésnélkülit arra az időre. Persze vissza is mehetne, ami érdekes lenne, tekintve, hogy pont a nyári szünetre esne a pár hónapos alkalmazása. (Ráadásul emiatt valószínűleg ki kellene rúgniuk azt, akit helyette vettek fel…) De lehetősége lenne részmunkaidős foglalkoztatásra is erre a pár hónapra rokoni vállalkozásnál (úgy tudjuk, hogy ez lehetséges akkor is, ha közben fizetésnélkülin van a fő állásából). Ez kevesebb pénz, mint a főállása, de nyilván több, mint a fizetésnélküli.

  Ezek a változatok hogyan befolyásolnák majd a következő GYED összegét? Az ismerőseink körében senkinek nem volt hasonló tapasztalata (vagy “sűrűbben jöttek” a gyerekek, vagy egyáltalán nem mentek vissza dolgozni az anyukák két gyerek között). Milyen megoldásokat éri meg fontolóra venni az ilyen áthidaló időszakokra?

  • (a vége lemaradt)

   Nyilván fizikai szempontok is szóba jönnek, de a két munkahely egyike se lenne megterhelő, tehát elméletileg szeptember elejéig-közepéig lehetne állása, ami kb. 3 hónap. Természetesen minden javaslat, tapasztalat érdekel, az előnyökkel és buktatókkal együtt.

   Előre is köszönöm.

  • Kedves Miki!

   Az általad feltett kérdések nem munkajogi jellegűek, hanem a társadalombiztosítás területét érintik, s ez nem igazán az én szakterületem. Ha megengeded, nem bocsátkoznék válaszadásba, mert nem biztos, hogy én vagyok a legmegfelelőbb tanácsadó :-), ellenben ajánlom a www. anyabarat.hu honlap szerkesztőjét, ő számtalan ilyen kérdésre adott már kielégítő választ. Amúgy nagyon jól teszitek, hogy előre gondolkoztok ezen, a jól megválasztott lépésekkel jelentősen lehet növelni a második baba után járó juttatásokat. Tegyétek fel a kérdést Erzsébetnek, ő biztosan tudja a választ.
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm a választ, megnézzük amit javasoltál!

 8. Szia Ági,

  Köszi a válaszodat, akkor nyugodtan tervezhetjük majd a második babát is :o)
  Azért majd jelentkezem, ha minden részlet ismert lesz!

  Köszi még1x!!!!

  Juccee

 9. Szia Ági!

  Nagyon szépen köszönöm, valóban megnyugtattál, nagyon hálás vagyok a kedves és rendkívül részletes, korrekt válaszodért!
  További szép napot, üdv,

  Panka

 10. Kedves Ági,
  Kislányom július végén lesz 2 éves. A mai napon jeleztem a cégnek, hogy szeptember 1. napján a gyes mellett – napi 6 órás munkavégzésre szeretnék visszamenni dolgozni. Kérdésem az lenne, hogy a változások miatt a lányom 3 éves koráig kötelező-e visszavenniük, illetve ha felmondanak, anyagilag milyen kötelezettségei vannak a cégnek? Állásidő megszűnt?
  köszönettel:
  Timi

  • Kedves Timi!

   A fenti cikk, és ennek első része pont ezekkel a változásokkal foglalkozik: ha visszatérsz, már nem vagy korlátlanul védett, adott esetekben elküldhet a munkáltató felmondással is. Tehát nem köteles visszavenni, s ilyen értelemben az állásidőre járó bér sem biztos (ez nem szűnt meg, továbbra is benne van az új Mt.-ben, csak mivel már nem leszel mindig védett, ha valóban nem tudnak munkát adni, valószínűleg inkább elküldenek, mit állásidőt fizessenek.) Ha elküldenek, a felhalmozott szabik, a felmondási időre járó bér, és a munkaviszonyban töltött évek számától függően végkielégítés jár neked.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági,
    Köszönöm a gyors választ, közben választ is kaptam a cégtől. “A gazdasági helyzetre való tekintettel nem tudnak visszavenni, nincs olyan munkakör ahova vissza tudnának venni, inkább még a maradékot is össze fogják vonni, hogy fennmaradjon a cég. Amennyiben megkívánom szüntetni a fizetés nélküli szabadságomat, nem jár a gyes és első nap kirúghatnak. Jelezzem, ha így is szeretnék visszamenni.”
    Ilyenkor mi a teendőm? Ezzel az okkal elküldhetnek és nyugodjak bele a helyzetembe?
    köszönettel.
    Timi

    • Igen, egyébként látom, hogy bizonyítaniuk kell a munkaköri összevonást. Viszont én média asszisztensként dolgoztam egy reklámokkal foglalkozó cégnél, úgyhogy elég érdekes lenne ha ez a munkakör szűnt volna meg…

    • Kedves Tímea!

     Ha valóban meg tudják azt indokolni, hogy a munkakör megszűnt, vagy összevonással átkerült máshoz, aki emellett más feladatokat is végez, s tényleg olyan rosszul megy a cégnek, akkor van esélye, hogy megállná a helyét ez a felmondás a bíróságon is. De hangsúlyozom, hogy ez nagyon sok dolog, körülmény megvizsgálása után kerülhet csak eldöntésre, így én ezt innen, az íróasztalomtól nem tudom megmondani, hogy ez valóban okszerű és valós indok-e, vagy csak nem akarnak kisgyermekes anyukát visszavenni. Ha eközben hirdetnek egy nagyon hasonló munkakört, vagy felvesznek valakit az ismeretségi körükből, s te ezt bizonyítani tudod a bíróság előtt, megint más a helyzet… Ha a média asszisztensi munkakört úgy szüntették meg, hogy az egyszerűbb feladatokat pl. odaadják a recepciósnak, a bonyolultabbakat meg egy account managernek, vagy egy másik munkatársnak, akkor ez az indoklás tényleg megállja a helyét… és ezt még sokáig lehetne folytatni 🙁 pro és kontra nagyon sok szituációt fel lehet vázolni, hogy ez most valós, vagy nem…
     Az, hogy ezt valójában megteszik-e, csak akkor derülne, ki, ha visszamennél. De akkor már nincs visszaút. Az, hogy a GYES sem jár, nem igaz, a GYES jár a gyermeked 3 éves koráig, akkor is, ha elbocsátanak.
     Nem könnyű a helyzeted, tudom… de a fentieket átgondolva kéne döntened, hogy mit csinálsz: visszamész és kockáztatsz, vagy maradsz GYES-en, és állást keresel máshol – akár úgy is, hogy itt állományban maradsz, s egy másik helyen a gyermeked 3 éves koráig részmunkaidőben dolgozol. És majd ha eljön a 3. életév betöltése, akkor megvárod, hogy felmondjanak neked.
     Sajnálom, jobbat nem tudok tanácsolni.
     Üdv:

     Ági

 11. Kedves Ági!
  Köszönöm, hogy van ilyen fórum, ahol konkrét válaszokat kaphat az “elveszett” ember a kérdéseire!!
  Kérdésem az lenne, hogy ha a cég felmond, mert nem tud a végzettségemnek megfelelő pozíciót ajánlani, a végkielégítésnél kiszámolandó évekbe beleszámolják-e a GYED alatti fizetés nélküli szabadságaim éveit? Azt tudom, hogy a sima fizetés nélkülit nem kalkulálják bele, de a GYED/GYES-t nem tudom, hogy milyen kategóriába esik. 2005 októbere óta dolgozom a munkáltatómnál, és ebből 1x 2 évig, és 1x 1 évig voltam GYED-en (illetve fizetésnélküli szabadságon).
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
  AnKa

  • Kedves Anka!

   Igen, beszámolják, a jelenleg hatályos Mt. még így rendelkezik erről:
   95. § (3) A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a munkáltatónál a (4) bekezdésben meghatározott időtartamban fennálljon. A végkielégítésre való jogosultság szempontjából figyelmen kívül kell hagyni
   a) a szabadságvesztés, a közérdekű munka, valamint
   b) a harminc napot meghaladó fizetés nélküli szabadság, kivéve a közeli hozzátartozó, valamint a tíz éven aluli gyermek gondozása, ápolása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartamát.
   (4) A végkielégítés mértéke
   a) legalább három év esetén: egyhavi;
   b) legalább öt év esetén: kéthavi;
   c) legalább tíz év esetén: háromhavi;
   d) legalább tizenöt év esetén: négyhavi;
   e) legalább húsz év esetén: öthavi;
   f) legalább huszonöt év esetén: hathavi átlagkereset összege.
   Az új, július 1.-jétől hatályos Mt. már nem lesz ilyen bőkezű, de még rád ez vonatkozik.
   Üdv:

   Ági

 12. Kedves Ági!
  Szeretném a segítségedet kérni!
  Koppány baba 2012.07.08-án lesz 3 éves.
  A múlt héten voltam bent a munkahelyemen, azért mentem be, hogy jelezzem vissza szeretnék menni dolgozni, a főnököm nem kiván visszavenni, abban maradtunk a szabimat jogviszony keretében kérem kivenni. A könyvelő céggel kiszámoltatja hány nap szabi jár. Másról nem tárgyaltunk.
  Kérdésem lenne, hogy engem érint-e az új Mtv. azaz hány nap szabi jár? A 2012.07.01-es változás vonatkozik rám?( 2009-ben nem vettem ki szabit, és a két nagy gyerek után is jár). 1972-ben születtem. Dani 1994.06.19, Norbi 1996.04.14. született.
  2009-ben ki nem vett 13,39 nap
  Gyerekek után
  2009 3 gyerek 7 nap
  2010 3 gyerek 7 nap
  2011 2 gyerek 4 nap / év
  Illetve 1 év vagy 6 hónap GYED után kapok szabit? Mert a pót is ez alapján jár. Ha jól tudom.
  2009 TGYS 13 nap
  2010 GYED 26 vagy 13 nap?
  Kérdésem, hogy a tovább foglalkoztatás az esetemben hogyan számít?
  Illetve akkor majd várom, hogy felmondjon? Nem beszéltünk semmi ilyenről.Se közös megegyezésről, se felmondásról. 2005.10.01-től vagyok ott munkaviszonyban.

  A segítségedet előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Szappanos Andrea

  • Kedves Andrea!

   A korábbi Mt. módosításnál az átmeneti rendelkezés úgy szólt, hogy aki még 2011. augusztus 1-je előtt kezdte meg a GYED-es időszakot, arra még a régi szabályok vonatkoznak, azaz annak még 12 hónapra jár szabi. Mivel Koppány (de szép nevet választottatok :-)) 2009. 07. 08.-án született, így a GYED-et biztosan 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg 🙂 Ez a jó hír. A rossz az, hogy a gyermekek utáni szabit nem jól kalkuláltad: az igaz, hogy ugyanannyi időre jár, mint az alapszabi, de ott hibáztál, hogy a két nagyobb gyermekért csak akkor jár, ha dolgozol, azaz 2009-ben nem 7 nap jár. 2009-ben a kettő nagyobb után addig jár, míg dolgoztál, a kicsi után pedig, miután megszületett, ez alapján számold ki időarányosan. A következő évben – mivel nem dolgoztál -a nagyok után nem jár, a kicsi után igen, időarányosan, december 22-ig (de mivel a felet elérő tört napot felfelé kerekítjük, így 2 jár).
   Ha állományba kerülsz újra, akkor ama időre, míg a szabikat töltöd, szintén jár szabi 2012-ben (alap és gyerekek utáni is). Ezek után neki kell felmondania, ha valóban nem tud tovább foglalkoztatni. Ekkor jár a felmondási időre járó bér és a végkielégítés (ez nálad 2 havi bér).
   Üdv:

   Ági

 13. Kedves Ági!

  Az alábbi kérdésben kérném segítségüket:
  Jelenleg második gyermekemmel vagyok itthon GYED-en. Ő most lesz 1 éves, a GYED lejártáig itthon is szeretnék maradni vele (2013.07.21). Ma voltam a munkahelyemen, ahol azzal riogattak a kollégáim, hogy az egyesületünk elnöke kijelentette nem vesz vissza.
  Egy LEADER egyesületnél dolgoztam. Érdeklődnék, hogy az új Munka tv könyv mire ad lehetőséget, mert azt hiszem a munkáltatónak kedvez.
  Másik kérdésem, hogy leépítés esetén van -e valami előírás, hogy kit kell elsőként elküldeni. 5-en vagyunk alkalmazva, de csak 3-nak van szakirányú diplomája (agrárgazd. egyetem), a másik két fő történész, illetve humánerőforrás szervező.

  Tudom, hogy még távoli az időpont, de ha megvan a lehetőség arra, hogy ne vegyenek vissza, nem árt új munka után néznem!
  Előre is köszönöm válaszod! Laura

  • Kedves Laura!

   Ha a fizetés nélküli szabit megszünteted majd, s újra állományba kerülsz, adott esetekben igen, elküldhet a munkáltatód rendes felmondással is. Csak akkor vagy biztosan, 100 %-osan védve a felmondástól, ha a gyermek gondozása miatt fizetés nélküli szabit veszel igénybe. A fenti cikk pont ezekről az esetekről szól, ott el tudod olvasni – s ennek az előzményében – hogy mire van lehetősége törvény szerint a munkáltatódnak. Ennél többet én sem tudok mondani, hiszen innentől kezdve minden akkor dőlhet el, ha tényleg felmondanak, s konkrét indok lesz a felmondásban. Ha ez az indok valós és okszerű, akkor nem érdemes megtámadni, ha nem, akkor érdemes ügyvédhez fordulni.
   Arról, hogy a leépítésnél kit kell elküldeni, nem rendelkezik ilyen részletesen a törvény… ezt a döntést a munkáltató jogosult meghozni, de például adott esetben (pl. ha 20 dolgozó közül 5-öt elküldtek, s ez az 5 mind kisgyermekes anya, a többiek pedig nem) lehet mögötte valós diszkrimináció, ami tilos, és bírósági úton megtámadható.
   Üdv:

   Ági

 14. Csak még egy adalék az ügyemhez: hivatalosan 2013.07.21-ig kértem a fizetés nélküli szabit.

 15. Kedves Ági!

  Egy sűrgős kérdésem lenne.
  Vezető állású munkaszerződésem van, 2013. áprilisában jár le a gyes-em. Van-e jelentősége annak, ha még most gyorsan, azaz júniusban elküldöm a munkábaállási szándékomról a levelet a munkáltatómnak a későbbi megállapodás szempontjából, mert valószínűleg nem akarnak majd visszavenni.

  Örülnék, ha erre még ma tudnál vákaszolni! 🙂
  Köszönöm,
  Petra

  • Kedves Petra,

   nagyon sok kérdést tesznek fel nekem, s mindenkinek fontos a saját ügye, így tanácsos időben tájékozódni, és kérdezni, mert napközben én is dolgozom, nem tudok a kérdésekkel foglalkozni. Csak röviden írok most: nem, semmi előnyöd nincs abból ha most még gyorsan beadod a visszatérésről a tájékoztatást. Júli 1-től mindenkire vonatkozik az új Mt. felmondással kapcsolatos része. Tehát semmit nem tehetsz.
   Csak azért írok röviden, hogy megnyugtassalak, semmiről nem maradsz le. Ha odajutok a te kérdésedhez, részletesen is megválaszolom.

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm ezt a gyors választ.
    Igen, tudom, hogy több napot kérsz a válaszokra, csak reméltem, hogy egy igent vagy nemet küldesz, mert elbizonytalanítottak e témában és hirtelen nem tudtam kihez fordulni.
    Tudom, hogy a gyerek 3 éves koráig sem vagyok/voltam védett, de hátha van jelentősége ,ezért írtam a gyesről.
    Ismételten köszönöm és türelmesen várom a részletesebb választ.
    Mara

    • Kedves Petra-Mara!

     Nos, nézzük részletesebben: sokan – gondolom te is – abban reménykedtek, hogy az átmeneti rendelkezésekben olvasott mondat “Az egyoldalú jognyilatkozatra a közlésekor hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.” azt jelenti, hogy ha még július 1-je előtt teszik meg azt a nyilatkozatot, hogy visszatérnek dolgozni, a régi Mt. lesz rájuk érvényes később is. Ez sajnos téves értelmezés, hiszen ez pont azt mondja ki, hogy ha pl. július 1-je után felmond valakinek a munkáltató (ez az egyoldalú jognyilatkozat), arra a közléskor, vagyis július 1-je után hatályos Mt.-t kell alkalmazni (azaz igenis fel lehet mondani a 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő munkavállaló jogviszonyát adott feltételek esetén megfelelő indoklással).
     A fennálló helyzetet, a korábbi Mt.-t nem lehet úgy “konzerválni”, hogy ha még júli 1-je előtt megy vissza egy anyuka, akkor rá továbbra is a régi Mt. vonatkozik. Ha ez lett volna a szándékuk a jogalkotóknak, akkor erről külön írtak volna néhány sort, úgy, ahogyan ez korábban pl. a fizetés nélküli szabadság idejére járó fizetett szabadságnapok esetén volt: ott szépen megadnák, hogy aki 2011. augusztus 1-je előtt kezdte meg a fizetés nélküli szabadság időszakát (szerk: abban a hitben, hogy neki még 12 hónapra jár), annak 12 hónapra jár, aki meg utána (abban a tudatban, hogy neki már nem jár), csak 6 hónapra jár fizetett szabi. Ez akkor így nagyon korrekt volt. Sajnos a mostani helyzetről ez nem mondható el, hiszen ha valaki mondjuk az új Mt. tervezetének megszavazása, vagy nyilvánossá válása előtt ment vissza dolgozni, abban a hitben, hogy biz neki nem lehet felmondani, az most kelepcébe kerül: mégis felmondhatnak neki, holott ő nem erre számított.
     Szóval újra mondom, semmiről nem maradtál ne, nem tudtál volna magadon segíteni…
     Üdv:

     Ági

 16. Kedves Ági!
  Idén visszamentem dolgozni GYED-ről a gyerek két éves kora előtt. Szülés előtt 8 órában dolgoztam a munkahelyemen, a GYED-ről való visszatéréskor kértem és engedélyezték is a távmunkát határozatlan időre.
  A munkáltatóm most kitalálta, hogy menjek vissza GYED-re (nem a munkám ellen merült fel kifogás, hanem így próbálja meg megoldani a létszámcsökkentést), de én anyagi okokból nem szeretnék. (Hiszen éppen ezért mentem vissza dolgozni, mivel megélhetési problémáink voltak.)
  Azt mondta, ha nem megyek vissza GYED-re megszünteti a távmunkát. Megteheti ezt?
  Én úgy tudom, hogy jelentős dolgot nem változtathat a munkaszerződésemen, de nem tudom, hogy ez annak számít-e. Ha nem írom alá a távmunkám megszüntetését, milyen következményei lehetnek. Elküldhetnek azért, mert nem fogadtam el az új feltételeket?
  Illetve azt sem tudom, hogy rám még a régi, vagy már az új szabályok vonatkoznak?
  Köszönöm szépen előre is!

  • Kedves Mónika!

   Ha a munkaszerződésed is távmunkára szól, akkor ezt a munkáltatód egyoldalúan nem módosíthatja, csak a te beleegyezéseddel. Nem küldhet vissza GYED-re, ezt sem teheti meg, hiszen a fizetés nélküli szabadság igénybevétele egy lehetőség az anyukáknak, nem kötelező. Azonban ha se így, se úgy nem bír el veled, a hatályos Mt. alapján – hangsúlyozom: megfelelő indok esetén – megszüntetheti a munkaviszonyodat a gyermek 3 éves kora előtt is, ha dolgozol, azaz nem vagy fizetés nélkülin. Tehát azt kéne meggondolnod, hogy azok az Mt-ben rögzített esetek, amikor egy 3 évesnél fiatalabb gyermek anyukája is elküldhető, fennállnak-e nálad (munkakör megszűnik, s nincs másik neked megfelelő)… ha igen, akkor bizony jogszerűen megszüntetheti a munkaviszonyodat, s ez ellen csak úgy tehetsz, ha visszamész fizetés nélkülire, akkor biztosan védett vagy a gyermeked 3 éves koráig.
   Gondold át, s dönts ennek megfelelően.
   Üdv:

   Ági

 17. Kedves Ági!

  Csodálattal olvasom a honlapot,ritka ez az önzetlen segítségnyújtás!Nagyon sok kérdés tisztázódik a fenti eseteket figyelembe véve.
  Az én történetem tulajdonosváltás miatt nem egyértelmű számomra ezért szeretném a segítségét kérni.2008-ban született első gyermekem amikor passzív állományba kerültem, a szóban forgó telephelyen történt tulajdonosváltás.A kollégák az új tulajhoz kerültek (és menekült is aki tudott) én maradtam a réginél.Most gyesen vagyok második gyermekemmel,de szeptembertől kellene dolgozni,őt meg bölcsibe vinni persze ha van igazolásom .Egyértelmű,h nem tudok ennél a cégnél dolgozni,mert a másik telephely messze van és nincs is olyan munkakör(a kicsi ápr.30 lesz 3 éves).Nem tudunk addig csak gyesből élni,de ha beltöltötte a 3 évet akkor kötelezhető vagyok több órát utazni???2001 óta vagyok a cég alkalmazottja.Imádtam a munkámat,de az új tulaj nem túl korrekt oda nem hiszem,hogy mennék.A régi tulajjal jól megértettük egymást,odaadással dolgoztam,persze a fizetés mikéntjében nem mindig értettünk egyet.Nem tudom mire számíthatok,szeretném ha leírná a véleményét!Tudom,hogy 60 nappal előbb kell jeleznem a fizetés nélküli megszakítását,ez akkor aktuális is volna.
  Várom szíves válaszát,minden jót kívánva: Viktória

  • Kedves Viktória!

   Ne haragudj, de nem értem a leveledet: mit értesz az alatt, hogy tulajdonos-váltás? Munkáltatói jogutódlás történt? Azaz a korábbi munkáltatód eladta a céget, és egy új vette meg? Ha igen, akkor a munkavállalókat is át kell, hogy vegye az új munkáltató, azt is, aki passzív állományban van, tehát te is át kellett, hogy kerülj ide! Így nem értem, hogyan érted azt, hogy te maradtál a réginél? A cégnek esetleg csak egy részét (egy adott egységet, üzemet?) vette meg az új munkáltató (s te nem ennél a részlegnél dolgoztál)? Nem értem a másik telephely kérdést sem, kinek a telephelye van messze, a régi munkáltatóé, vagy azé, aki megvette a céget? Csak azt írod, hogy “ennél a cégnél”, de ebből nem derül ki, hogy melyik ez? Kérlek, hogy kissé pontosabban írd meg, mi történt anno, mert nem egyértelmű, amit írsz, viszont munkajogi szempontból ezek az információk igen fontosak lennének, enélkül nem tudok pontos tanácsot adni.
   Köszönöm 🙂

   Ági

   • Kedves Ági!

    Bocsánat,akkor próbálok pontosabb lenni.A Kft ahol passzív állományban vagyok több telephellyel rendelkezik,többféle szolgáltassal foglalkozik.Én egy áruházban dolgoztam(vezetőként),ezt üzemelteti tovább egy teljesen más cég.Ő vette át az összes itt dolgozót kivéve engem.Tehát a többi telephely üzemel tovább,van másik áruház is csak jóval kisebb és messze van.Most szeretnék munkába állni,de nincs helyem.Mivel nincs 3 éves a kicsi nem vagyok köteles utazgatni, állásidőt nem fog fizetni,és igazándiból nem is erre pályázok,de szerintem a végkielégítés jogos lenne.
    Tudom,hogy párhuzamosan vállalhatok munkát,de szerintem nincs értelme fenntartani a jelenlegi munkaviszonyomat.Ezért is kérdeztem,h 3 éves kor után kiküldhető vagyok-e mert ha igen akkor nekem kell felmondanom,és akkor nincs végkielégítés.
    Köszönöm a segítséget!

    • Kedves Viktória!

     Hát, pont ezért kértem, hogy írd le egy kissé részletesebben, hogy mi történt. Ha egy adott telephelyen működő áruházat ez a másik cég vette át (dolgozóstul, épületestül, mindenestül), akkor ez munkáltatói jogutódlás, s téged is át kellett volna venniük. Egy ilyen helyzetben nem válogathat az átvevő, az új munkáltató, hogy “köszönöm a GYED-eseket, nem kérem”, sőt maga a jogutódlás sem lehet indok a dolgozók munkaviszonyának megszüntetésére. Tehát azon információk alapján, amit írtál, én úgy látom, hogy itt bizony gond van, neked nem szabadott volna a régi munkáltatónál maradni… Biztos vagy benne, hogy nem vettek át (csak esetleg te nem tudsz róla)? Mit mond a munkáltatód?
     Ha visszatérsz dolgozni még a 3 éves kor előtt, és nem tud neked munkát adni (amire igenis jó esély van a leírtak alapján, hiszen a munkaszerződésedben lévő munkahelyen nincs meg sem a te eredeti munkaköröd, sem másik, azaz ez pont az, ami az új – azaz most már hatályos – Mt.ben benne van) akkor felmondhat. Ebben az esetben végkielégítésre jogosult vagy. A gyermeked 3 éves koráig nem kötelezhet másik helységben végzendő munkára, de utána igen.
     Azt javaslom, hogy járj először is utána, hogy hogy is volt ez a jogutódlás, és utána, ha biztosan tudod, hogy téged nem vettek át, akkor dönts a fentieket figyelembe véve.
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!
      Köszönöm szépen a válaszodat!
      Biztos,hogy maradtam a régi munkáltatómnál,mert a két gyerkőc születése között kivettem az első gyás és gyed miatt összegyűlt szabit és ezt a régi munkáltató adta ki.
      Velem semmit nem közöltek,semmi iratot sem kaptam a változásokról.Jogilag őket teheli a kötelezettség,amit elmulasztottak(ezek szerint),de nekem ilyen esetben mi a teendőm?Vissza nem tudják tekerni az időt!Ekkora baklövést el lehet követni??Egyébként ez egy franchise alapokon működő lánc.Mégegyszer is nagyon köszönöm!

      • Kedves Viktória!

       Sajnos ahhoz, hogy pontosan meg lehessen állapítani, hogy valóban munkáltatói jogutódlás történt, tudni kéne, hogy mi volt a pontos jogügylet a két cég között, valóban mindenkit átvettek-e… de nekem nagyon annak tűnik a leírásod alapján, s ahogy korábban is írtam, nem válogathat az átvevő cég, hogy kit szeretne átvenni és kit nem. Hogy te hogy maradhattál ki? Hát hallottam már olyanról, hogy a passzív állományban lévőkről “elfeledkeznek”, felszámolásnál is történt már ilyen sajnos. A törvény azt mondja ki, hogy az átadó munkáltató az átszállást megelőzően köteles tájékoztatni az átvevő munkáltatót az átszállással érintett munkaviszonyokból, valamint a versenytilalmi megállapodásokból és a tanulmányi szerződésekből származó jogokról és kötelezettségekről. A tájékoztatás elmaradása az átvevő munkáltatóval szemben e jogviszonyokból származó
       igények érvényesítését nem érinti. Tehát te nem tehetsz róla, hogy ez elmaradt, ettől függetlenül a te igényed még jogos… Azt tanácsolnám neked, hogy szedd össze a munkaszerződésedet, és az összes papírodat, s keress fel egy munkajogászt, lehetőleg olyat, akinek van konkrét tapasztalata munkáltatói jogutódlásos problémák kezelésében. Megéri az a néhány ezer forint, hogy tisztán láss, mit is tehetsz: az új munkáltatót kell felkeresned (itt valószínűleg jogi segítségre lesz szükséged, mert biztosan nem fognak tárt karokkal fogadni), vagy inkább a régihez menj még vissza a GYES lejárta előtt (attól tartok, itt is jól fog jönni egy kis háttér-támogatás).
       Ha sikerül kiderítened a megoldást egy tapasztalt munkajogi szakember segítségével, írd meg nekem is, hogy mire jutottatok. Én nagyon szurkolok neked, sajnos tényleg hihetetlen egy helyzet ez…
       Üdv:

       Ági

       • Kedves Ági!
        Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat,segítséget, mindenképpen értesítelek a fejleményekről!Minden jót kívánok!Üdv:Viki

       • Kedves Ági!
        Júliusi tanácsaidat követve ott tartunk,hogy szept. 1-től kiharcoltam a szabadságom megkezdését, bár a legkomolyabb és legnevetségesebb,hogy a munkáltatóm nem foglalt pontos állást további sorsommal kapcsolatban.Igazán azt sem számoltatta ki,hogy mennyi szabim van( szerinte :)).Hol szabin van,hol a könyvelő van szabin hol Ő kér jogi tanácsot… A jogutódlás kérdését még fel sem vetettem,beszéltem jogász ismerőssel,ha kell majd Ő is tud segíteni,de nem is akarok az új emberrel dolgozni,csak a végső esetben.Lányom 4 nap ovi után asztmás tüneteket produkál,megyünk pulmonológiára,a kicsinek kezdődik a bölcsi,ez most eléggé lefoglal ahhoz,hogy egy kicsit lógjak a levegőben.Munkáltatói igazolást nagynehezen megkaptam.Majd még írok ha van új hír!
        További sok sikert kívánva!
        Üdv: Viki

        • Kitartás!
         🙂

 18. Kedves Ági!

  A kérdésem a következő volna 2012.05.15.-én lett a kisfiam két éves jelenleg szabadságomat töltőm mivel vissza szeretnék menni dolgozni a mostani munka törvény szerint engem esetleg most el is küldhetnek?Ebben az esetben milyen juttatások járnak nekem(augusztusban lesz 12 éve, hogy itt dolgozom)vagy esetleg vissza mehetek gyes-re amíg a gyermekem 3 éves lesz.
  Köszönöm a segítséget

  • Kedves Krisztina!

   Igen, elküldhetnek, ha megfelelő indokkal alapozzák meg a jogviszonyod megszüntetését. Az, hogy mi jár neked ebben az esetben, egy korább cikkemben megtalálható, ami a közös megegyezést és a munkáltatói felmondást hasonlítja össze. Olvasd el, itt minden le van írva. GYES-t bármikor igényelhetsz újra, ez a gyermek 3 éves koráig jár, de ah esetleg arra gondoltál, hogy fizetés nélküli szabadságra mész vissza, azt – ha már felmondtak – nem teheted meg. Ha még nem mondtak fel, újra kérheted a fizetés nélküli szabit.
   Üdv:

   Ági

 19. Tisztelt Repka Ágnes!

  Kisfiam 2010. szeptember 16-án született. Egy állami cégnél dolgoztam előtte 1997-től.
  Ősztől szeretnék visszamenni dolgozni, hogy a GYES mellett keressek még egy kis pénzt; valamint már nagyon hiányzik a munkám.
  A problémám az, hogy részmunkaidőben (négy órában) kívánnék foglalatoskodni, de ehhez az eredeti munkaszerződésemet kellene átalakítani: vagyis a nyolc órás határozatlan kinevezésemet, négy órás határozottra!! Ezt őszintén szólva nem szeretném!!!
  Érdeklődnék, hogy van-e valamilyen mód arra, hogy az eredeti munkaszerződésben foglaltak megmaradjanak és mellette mégis dolgozhassak napi négy órában?!

  Válaszát előre is köszönöm!!
  Tisztelettel. Mónika

  • Kedves Mónika!

   Miért nem szeretnéd a módosítást? Meg lehet úgy írni, hogy csak a gyermeked 3 éves koráig tartson, azaz utána automatikusan a régi jogviszonyod lépjen újra érvénybe, azaz korábbi 8 órás, határozatlan. Tehát nem “ragadnál” benne a 4 órás jogviszonyba, s nem is váltana véglegesen határozottra…
   Megírod, hogy miért nem szeretnéd, mitől félsz? Hátha úgy jobban tudok tanácsot adni.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ágnes!

    Először is köszönöm szíves válaszát!!!

    A jelenlegi igazgatóm – aki 1997 óta vezeti az intézményt- mindenben támogatna, hiszen több mint egy évtizedet dolgoztunk együtt, és meg volt elégedve a teljesítményemmel. Ha rajta múlna, jövő szeptembertől automatikusan visszaállítaná a nyolc órás, határozatlan kinevezésemet.
    A helyzet azonban egy kissé bonyodalmas lesz, hiszen 2013. január elsejétől intézményünk átkerül egy országos szerv alá, és abszolút bizonytalan, ki lesz a vezetőnk; illetve, hogy a felsőbb szervek milyen döntést hoznak. A cél egyértelműen: csökkenteni a létszámot!! Egy vadidegen ember, fent Budapesten nem tudja, mit tettem le az asztalra ennyi év alatt; Ő csak azt látja, itt van egy négy órás, határozott időre kinevezett személy, akinek ennyi és ennyi a jövedelme!! Megítélheti úgy a helyzetet, hogy egyáltalán nincs is szükség a munkájára, illetve jobb esetben “támogathatja” a négy órámat.
    Ebből kifolyólag gondoltam arra, jó lenne olyan módon megírni a munkaszerződésemet, hogy jövő szeptembertől biztosítva legyen a nyolc órás, határozatlan idejű kinevezésem. A munkahelyemen azonban nem tudják, hogyan lehetne ezt megoldani. Abban biztos vagyok, maximális jóindulat és segítőkészség van bennük, de egyszerűen nem ismerik a lehetőségeket, mint ahogy én sem!!

    Azt írta a levelében, meg lehet írni úgy a szerződést, hogy az csak a gyermekem 3 éves koráig tartson, és utána automatikusan a régi jogviszony lépne életbe.
    Nagyon hálás lennék, ha megírná, hogyan is lehet ezt véghez vinni!

    Hálás köszönettel, Mónika

    • Kedves Mónika!

     A Kjt erre vonatkozó pontjait idemásolom:

     23/B. § (1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott írásbeli kérelmére a munkáltató köteles a kinevezésben heti húszórás részmunkaidőt kikötni, ha a közalkalmazott a kérelem benyújtásakor az Mt. 128. §-ában foglalt fizetés nélküli szabadságot (ez a gyermek gondozása miatti szabi) vesz igénybe.
     (2) A munkáltató a közalkalmazottnak a munkaidő egyenlőtlen beosztására vonatkozó kérelmét csak abban az esetben tagadhatja meg, ha az számára lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene. A munkáltató köteles írásban megindokolni a kérelem megtagadását.
     (3) A részmunkaidő kikötése
     a) a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő naptól,
     b) ha a közalkalmazott betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül ki kell adni rendes szabadságát, a szabadság leteltét követő naptól hatályos.
     A b) pontban foglaltak alkalmazása esetén – a felek eltérő megállapodása hiányában – a rendes szabadság kiadását a fizetés nélküli szabadság lejártát követő első munkanapon meg kell kezdeni. Eltérő megállapodás esetén a rendes szabadság kiadását a fizetés nélküli szabadság lejártát követő harminc napon belül meg kell kezdeni.
     (4) A kérelmet az (1) bekezdés szerinti fizetés nélküli szabadság igénybevételének megszűnése előtt legalább hatvan nappal kell a munkáltatóval közölni. A kérelemben a közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót
     a) a fizetés nélküli szabadság igénybevételére jogosító gyermeke harmadik életéve betöltésének időpontjáról, továbbá
     b) ha egyenlőtlen munkaidő-beosztásban kíván dolgozni, a munkaidő-beosztásra vonatkozó javaslatáról.
     (5) A (4) bekezdésben foglaltaktól eltérően a nevelési-oktatási intézményben pedagógus munkakörben foglalkoztatottak esetében a kérelmet a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző hatvan nappal korábban kell a munkáltatóval közölni.
     (6) A (3) bekezdés szerinti időponttól a közalkalmazotti jogviszony alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli vagy természetbeni juttatás tekintetében e törvény erejénél fogva az időarányosság elve alkalmazandó, ha a juttatásra való jogosultság a munkaidő mértékével összefügg.
     (7) Az (1) bekezdés szerinti kérelem alapján kikötött részmunkaidőben a munkáltató a közalkalmazottat
     a) a kérelem szerinti időpontig, de
     b) legfeljebb a gyermek hároméves koráig
     köteles foglalkoztatni. Ezt követően a közalkalmazott munkaidejét a kérelem benyújtása előtti mérték szerint kell megállapítani.
     (8) Az (1)-(7) bekezdés nem alkalmazható a vezetői megbízású közalkalmazott tekintetében.

     A teljes törvényt itt találod: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV

     Ennek megfelelően kéne eljárnotok, itt minden le van írva.
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ágnes!

      Köszönöm szépen a válaszát!
      Ezek alapján próbálunk majd eljárni!!!

      A helyzetet valamennyire árnyékolja az utolsó bekezdés, amely szerint vezető beosztású közalkalmazottakra nem vonatkozik az eljárás. Nekem van egy csoportvezetői kinevezésem is.
      Nem tudom, hogy ez mennyire számít “vezetői” beosztásnak?! Vagy csak az igazgatói kinevezés tekinthető annak?

      Köszönöm a szakértő véleményt!!
      Mónika

      • Kedves Mónika!

       A Kjt. nem rendelkezik részletesen arról tételesen, hogy pontosan milyen munkakör minősül vezetőnek, a magasabb vezetői, valamint vezetői megbízások körét végrehajtási rendeletek határozzák meg. Tudni kéne tehát, hogy milyen területen vagy (milyen intézmény, milyen terület), s utána megkeresni a megfelelő rendeletet az interneten, s ott megnézni, hogy fel van-e sorolva a te munkaköröd. De ha csoportvezetői kinevezésed van, akkor sajnos sanszos… 🙁
       Szerintem, hogy biztosan tisztán láss, nyugodtan keress fel egy olyan munkajogászt, aki közalkalmazotti jogban gyakorlott (nekem is inkább az Mt. hatálya alá tartozó jogviszonyok, s az ezzel kapcsolatos ügyek ismertek), s az összes dokumentumot magaddal kéne vinni, átnézni, s így eldönteni, mit tégy. Hidd el, az a 10-20 ezer forint megéri, hogy biztosan jól cselekedj, vagy ne várj el olyat, amit nem fognak teljesíteni, hatályos jogszabályra hivatkozva. De a jogpontplusz hálózatot is érdemes megpróbálni, most indult újra, tudtommal újra ingyenesen működik.
       Üdv:

       Ági

       • Kedves Ágnes!

        Köszönöm szépen a szakértői véleményt!

        Mónika

 20. Kedves Ági!

  Szuper hogy léteznek még olyan anyukák, mint TE!!!!
  Egy kérdésem lenne még, az egyik ismerősöm váltig állítja, hogy ha a nagyfiam 18 évesen még tanul nappali tagozaton, akkor jogosult vagyok GYET-re. ( persze van még másik kettő, a kicsi most 3 )Létezhet?
  Válaszodat előre is köszönöm!!!
  Szép napot és sok mosolyt!
  Andrea

  • Kedves Andrea!

   A kérdésed nem a munkajogi területet érinti, így ne haragudj, ebben nem én vagyok a legjobb szakértő 🙂 De az én tudomásom szerint úgy van, hogy ha a 18. életévet betölti a legnagyobb gyermek, megszűnik a jogosultság. Azt javaslom, hogy fordult az illetékes folyósító intézmény ügyfélszolgálatához, ők biztosan azonnal csípőből tudják a választ. 🙂
   Üdv:

   Ági

 21. Kedves Ági!

  Szuper a honlapod, gratulálok a lelkesedéshez és a sok segítséghez! Én is kérnék:
  2012 júniusában járt le a GYED, kezdődött a GYES. Azonnal jeleztem cégemnek, h visszamennék dolgozni 6órában.
  Ők azt mondták (szóban) hogy ne jöjjek, nincs munka, amit tudnak tenni az az, hogyha lemondom a GYESt elküldenek betegállományba januárig, amikor közös megegyezéssel felmondanak.

  Szóltam nekik ugyanis, hogy várandós vagyok (13 hetes) és januárban fogok szülni. Viszont nem szeretnék munkanélküli lenni, pláne, hogy több, mint 7 éve vagyok a cégnél szerintem járna végkielégítés is (határozatlan szerződés).

  A cég nem szűnt meg, csak a megrendelések hiánya miatt 25 fő helyett 20 fővel megy tovább.

  Mit tehetnék ezügyben, hogy ne érintsen hátrányosan a szülés ?
  Köszi,
  Ivett

  • Kedves Ivett!

   Nos, nézzük lépésenként: amennyiben a munkáltatódnak tudomása van az állapotodról, nem küldhet el felmondással, védett vagy. Tehát semmiképpen se hagyd, hogy rákényszerítenek a közösre. Ha tehát visszamész, foglalkoztatniuk kell, nem küldhetnek el, s ha nem tudnak munkát adni neked, jogosult vagy az állásidőre járó bérre. Ha betegállományba mész, és ez nekik megfelel, ám legyen, de hangsúlyozom, semmiképpen se hagyd, hogy megszüntessék a jogviszonyodat, mert a pocaklakó utáni juttatásokat veszélyezteted ezzel!!!!!
   Ha dolgozni szeretnél – ez a későbbi juttatások miatt mindenképpen fontos lenne – kérlek, előtte pontos dátumokkal (mikor mennél vissza, pontosan hány napod lenne még a szülés várható időpontjáig), kérd ki egy TB szakértő tanácsát, hogy érdemes-e egyáltalán még erőltetni a dolgot, meglehet-e még a 180 nap bérezett napod a szülés előtt (amivel újra a magasabb összegű juttatásokat kaphatod). Szinte bármelyik babás honlapon találsz ilyen szakértőt, én nem vagyok ennek a területnek a nagy tudora, ezért nem szeretnék ebbe részletesebben belemenni.
   Ha még van értelme ebből a szempontból visszamenni, szüntesd meg a fizetés nélkülit úgy, hogy írásban bejelented a visszatérési szándékot, s egyben azt is írásban közlöd, hogy várandós vagy. Így biztosan él a védettséged.
   Ha meg már nem éri meg visszamenni, mert nem tudsz 180 napot összekaparni magadnak, akkor döntsd el, hogy mégis visszamész-e az anyagiak miatt (a felhalmozódott szabadság kiadásakor kifizetett bér és a későbbi 6 órás bér a GYES-nél még mindig több lehet, ez a baba miatti későbbi kiadások miatt jól jön), s fogod-e bírni a munkát, vagy az esetleges szekálást (sajnos ha 7 év után közössel “biztatnak”, akkor nem számítanék sok jóra…). Ha pedig nem éri meg, akkor maradhatsz otthon, de a munkáltatódat akkor is tájékoztasd!
   Remélem, érthetően írtam le mindent, üdv:

   Ági

 22. Kedves Ági! nem feltételezem, hogy megfeledkeztél rólam, nyilván sokan írnak, még csütörtökön írtam neked néhány kérdést, most pénteken kell bemennem a céghez aláírni a közöst amennyiben ezt választom és nagyon számítok a válaszodra nagyban függ a döntésem a Te szakértői meglátásaidtól!
  üdv
  babika23

  • Szia, nem feledkeztem meg, de mint ahogy a Facebook-on is írtam, múlt héten szabadságon voltam, így egy heti kérdés gyűlt fel, s most hozom be a lemaradást, sorban válaszolom meg a kérdéseket. Türelmet kérek, sajnos – ahogy a honlapon is írtam – nem tudok azonnal válaszolni, én is dolgozom, csak éjszaka jut időm a blogra. Igyekszem 🙂

   • Kedves Babika!

    Látod, türelem rózsát terem, ott vannak a válaszok az összes korábban feltett kérdésedre, remélem mindet megtalálod. Azonban, hogy a jövőben ne izgulj nagyon, hogy megkapod-e a választ időben, vagy nem, két dolgot kérnék / javasolnék: ha lehet – és ez másoknak is üzenet 🙂 – mindenki időben kérdezzen, mert nem tudok 1-2 napon belül választ adni, kizárólag éjszaka tudok a bloggal foglalkozni, s dolgozó mamiként nekem is aludnom kell néha… 🙂 Tehát inkább előre kérdezzetek, és tervezzetek, már ha lehet (tudom, nem mindig megy). A másik, hogy ha bárki is kérdez, és további kérdése is van, UGYANODA, a korábbi hozzászóláshoz írja meg, mert 3-4 különböző cikk alatt feltett kérdések esetén külön munka, idő és erőfeszítés összebogarásznom, hogy mely ügyek tartoznak össze. Babika, te a nagy stresszben 3 különböző helyre írtál a blogon belül, kérlek, legközelebb ne dolgoztass meg ennyire 🙂
    Üdv:

    Ági

 23. Kedves Ági,

  múlt héten írtam Neked, de sajnos nem látom a levelem a hozzászólások között.
  Lehet, hogy nem kaptad meg vagy a szerveremmel van valami problema es sem jutott Hozzád?

  koszonom válaszod
  andrea

  • Kedves Andrea!

   Nem a fenti cikkhez, hanem egy másikhoz írtad hozzászólásként a múltkori kérdést, ezért nem találod itt.
   A válaszomat a korábbi kérdésedre ide kattintva éred el: https://dolgozomami.hu/egyeb-2/497#comment-1198
   Üdv:

   Ági

 24. Kedves Ági,

  Nagyon tetszik a blogod, sok hasznos dolgot, és értékes infókat talál itt az ember lánya.

  Egy problémával szeretnék fordulni hozzád.
  Kislányom 2013 áprilisában lesz 3 éves, de én úgy döntöttem, hogy szeptembertől szeretnék visszamenni dolgozni a régi munkahelyemre 8 órában. Erről őket júniusban ajánlott levélben értesítettem. A HR vezető hölgy a héten hívott be és közölte velem, hogy ő azt javasolja, maradjak itthon még, mert a létszám stop és az új munkatörvény szerint kirúgnak (a jelenlegi létszámom is csökkenteniük kell). Illetve felajánlottak egy 4 órás részmunkaidős állást, de ha jól tudom, amennyiben azt elfogadom ugrik a védettségem (szerintem ez csak egy trükk).

  Tanácsot szeretnék kérni, hogy szerinted most mit csináljak? Ez egy multinacionális cég, ahol logisztikai ügyintézőként dolgoztam 5 évig (gépészmérnök diplomával, nyelvtudással). A munkaköröm még megvan, de a helyemre vettek fel mást. Természetesen a cégnél vannak más olyan munkakörök is, melyek megfelelnének nekem, de mi van, ha a cég egyszerűen csak azt adja meg indokként, hogy a munkahelyen nincs másik betöltetlen munkakör? Ilyenkor ugye nekem kell bizonyítanom, hogy márpedig lett volna.

  Szerinted ragaszkodjak ahhoz, hogy szeptembertől szeretnék visszamenni 8 órában, aztán lesz, ami lesz? Nem nagyon látom annak értelmét, hogy várjak jövő áprilisig, szerintem semmi nem fog addig változni a munkáltatónál.

  Megköszönném, ha megosztanád velem a véleményed.

  Köszönöm!

  • Kedves Eleonor!

   Ahogy a fenti cikkben is olvashatod, a munkáltató valóban jogszerűen szüntetheti meg adott esetekben a fizetés nélküli szabadságot igénybe nem vevő, dolgozó anyuka munkaviszonyát. Ha tehát valóban létszámleépítés “áldozata” lennél, mert a munkaköröd megszűnt, vagy megszűnne, akkor ha nincs másik olyan munkakör, ami a végzettségednek, gyakorlatodnak megfelel, vagy van, de te ezt nem fogadod el, akkor elküldhetnek. Ha van ilyen, de ezt ők nem ajánlják fel neked, akkor a felmondásod után keresetet kell benyújtanod a munkaügyi bírósághoz, s meg kell indokolnod, bizonyítanod kell, hogy igen, volt ilyen állás. Hogy ez mennyire nehéz, vagy könnyű, azt előre én nem tudhatom, ez mind csak az adott felmondásnál vizsgálható meg. Ha a te felmondásoddal egyidejűleg hirdetnek nyilvánosan egy munkakört, amire te megfelelnél objektív szempontok alapján, akkor elég könnyen bizonyíthatod az igazadat ezzel a hirdetéssel, hogy igenis volt egy munkakör, de fel sem ajánlották neked. De a létszámleépítés logikusságát – azaz azt, hogy miért a te munkakörödet szüntették meg, miért nem a másikét – te nem vitathatod, s a bíróság sem vizsgálja ezt.
   Azt neked kéne látni – hiszen én semmit nem tudok a cégről – hogy ha egy multiról van szó, valóban van-e olyan munkakör, amit fel kéne ajánlaniuk neked, mert megfelelsz rá, s ha igen, hány ilyen munkakör van.
   Ha jövő áprilisig nem változna a helyzet, akkor szerintem az alapján dönts, hogy mennyire fontos, hogy most dolgozz, s akár megkockáztatod-e a felmondást is. Mert ha visszamész, és mégis felmondanak, akkor már nincs visszaút, nem tudsz továbbra állományban maradni, bár GYES-re bármikor visszamehetsz…
   A 4 órás állás és a védettség nem függ össze, sehogy sem vagy teljesen védett, ha visszamész dolgozni, csak akkor, ha odahaza maradsz. A 4 órás állásnak még az a veszélye, hogy ha mégis elküldenek néhány hónap múlva, kevesebbet fogsz kapni, hiszen a 4 órás béred alapján számolják majd a kifizetendő összeget.
   Tudom, nem könnyű kérdés, gondold át, hogy megkockáztatod-e most a felmondást, vagy maradsz odahaza, s kivárod a 3. életévet…
   Üdv:

   Ági

 25. Kedves Ági!

  Jelenleg Gyes-en vagyok a kislányommal / novemberben járna le /,de van kilátásban egy új állás, és ha sikerülne, akkor hamarabb kezdenék dolgozni.Ha összejönne ez az új állás, a régi munkahelyen a munkaviszony közös megegyezéssel való megszűnésekor is köteles a munkáltató a szabadságot kifizetni?És érvényes ez akkor is, ha nem mennek bele a közös megegyezésbe, és fel kell mondanom?Ilyenkor van felmondási idő, amit le kell tölteni ???

  Válaszodat, és segítségedet előre is köszönöm!!!
  Minden jót!

  • Kedves Edit!

   A bent ragadt szabadságra minden esetben jogosult vagy, mindegy, hogy milyen módon szűnik meg a munkaviszonyod. Ha közössel jössz el, akkor is ki kell fizetniük, ha felmondasz, akkor is, ha ők mondanak fel, akkor is. Ha te mondasz fel, törvény szerint a felmondási idő felének ledolgozására kötelezhet a munkáltatód, de el is tekinthet tőle. A tapasztalat az, hogy ha egy anyuka nem visszatérne, hanem közössel szeretne eljönni, nem szoktak semmilyen akadályt támasztani, sajnos örülnek, hogy nem kell tovább foglalkoztatni, s örömmel mennek bele a közösbe a cégek. Szóval szerintem ettől ne félj, el fogsz tudni jönni…
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon szépen köszönöm a választ, és az önzetlen segítséget !
    További szép estét!

    • 🙂

 26. Kedves Ági!

  Szeretnék még egy kis segítséget kérni tőled: Az lenne a kérdésem, hogy a napi 4 vagy 6 órás munka mellett igénybevehető a gyes akkor is, ha a gyereket fölvették óvodába, vagy vissza kell mondanom ? /kb.1,5 havi gyesről lenne szó /

  A másik kérdésem pedig :,ha 4 vagy 6 órába jelentenek be, akkor a majdani nyugdíjszámításnál / munkaidő kiszámításnál / ezt is figyelembe veszik, vagy csak az évek száma és a bér a számadó?

  Köszönöm a segítséged, szép napot!
  Edit .

  • Kedves Edit!

   A GYES nyugodtan mehet az ovi mellett, ez nem függ össze :-), csak a heti 30 órát meg nem haladó foglalkoztatás a fontos.
   Bár a nyugdíjra vonatkozó kérdésed nem munkajogi jellegű, én úgy tudom, hogy ha részmunkaidősen dolgozol, azt kell megnézni, hogy a nyugdíjjárulék alapot képző kereset elérte-e a mindenkori minimálbért, vagy nem. Ha nem, akkor csak arányosan számolják majd be a szolgálati időnek ezt az időszakot. De mivel ez nem a szakterületem, kérlek, ennek járj utána egy társadalombiztosítási kérdésekkel foglalkozó szakértői oldalon.
   Üdv:

   Ági

 27. Kedves Ági!
  Gratulálok, nagyon hasznos ez az oldal.
  Próbáltam figyelmesen elolvasni az összes levelet, de nem találtam a problémámra választ.
  Jelenleg GYED-en vagyok, a kislányom 2013. április 07-én lesz 2 éves. A cég, ahol 2006 óta dolgoztam időközben a lakóhelyemhez közeli telepét (ami a munkahelyem volt) bezárta. Most a nyár végén bejelentette, hogy a központ is megszűnik. Pontosabban a Kft. befejezi a kereskedelmi tevékenységét. Egyébként egy amerikai tulajdonú cégről van szó. Értelmezésem szerint nem szűnik meg, illetve erről érdeklődésemre adtak is tájékoztatást, hogy a Kft. maga megmarad, csak nem folytat tevékenységet.
  Röviden az aggályaim:
  – mikor kellene erről hivatalos tájékoztatást küldeniük
  – milyen jogaim vannak, ha vissza akarok menni (ugye itt érdekes az is, hogy a munkaköröm is megszűnt, illetve a lakóhelyemtől távol tudnának/tudtak volna állást biztosítani)
  – milyen juttatások illetnek meg, ha áprilisban visszamennék
  Illetve ami még fontos, és ez csak részemről egy feltételezés, hogy mi van olyankor, ha a cég úgymond nem működik (a jelenlegi ügyvezetőtől úgy tudom, hogy ő 2013. februárig dolgozik) köteles-e megadni kontakt személyt, vagy egyáltalán kit kell ilyen esetben keresni?
  Hogy járok jobban (nyilván anyagilag értem), ha most jelzem, hogy vissza szeretnék menni (mert most még van kinek jelezni)és megszakítom a GYED-et, majd miután nem alkalmaznak újra megigénylem? (ha ilyen létezik egyáltalán) Vagy várjam meg a 2013 áprilist, amikor a kislányom 2 éves lesz és akkor próbáljak keresni valakit, aki hajlandó ezzel foglalkozni ennél a Kft-nél.
  Hú remélem nem bonyolítottam túl a dolgot.

  • Kedves Heni!

   Ha a cég még létezik, akkor neked is tart a munkaviszonyod. Amíg nem szűnik meg jogutód nélkül, addig tehát maradhatsz fizetés nélküli szabin, de ha esetleg megszűnne, akkor a jogviszonyod a törvény erejénél fogva szintén megszűnik (a fizetés nélküli szabival járó védettség, vagy annak ellenére, hogy a gyermeked még nincs 3 éves).
   Érdekes lenne tudni, hogy mi történt a többi dolgozóval, aki pl. a lakhelyedhez közeli telephelyen dolgozott, nekik felmondtak már, volt -e közöttük más kismama is, velük mi lett… ajánlottak-e nekik valamit, közöst, stb…
   Ha vissza szeretnél menni aktív állományba – bár nem tudok gondolatot olvasni – a munkáltatód valószínűleg jogszerűen megszünteti a munkaviszonyodat azzal az indoklással, hogy nem tud neked munkát adni, nem tud foglalkoztatni, s másik munkakört sem felajánlani. Ekkor jár neked a felmondási időre járó bér, a végkielégítés, és a bent ragadt szabadságok, az első kettőről bővebben itt olvashatsz.
   Az, hogy nem tájékoztattak, nem meglepő, sajnos sok esetben elfeledkeznek a kismamákról…
   Azt figyelembe véve, hogy ha megszakítod a fizetés nélküli szabit, jó esély van arra, hogy elküldenek, végig kellene gondolnod, hogy mit lépj: az egyik verzió, hogy jelzed a visszatérést, bevállalva azt, hogy igen, jogszerűen felmondhatnak neked, de legalább most kapsz egy nagyobb összeget (erre még jó esély van, ha a cég anyagi helyzete még rendben van), s utána újra GYED-re mész, majd GYES-re (az ellátások miatt úgyis biztosított leszel a GYES végéig).
   A másik, hogy megvárod, mi lesz a céggel a GYED lejárta után, s akkor próbálkozol meg a fentiekkel, kockáztatva azt, hogy akkor meglehet, nehezebb lesz bárkit is elérni. Ha felszámolás alá kerülne a cég, lesz egy felszámoló biztos, aki ki lesz jelölve az ügyek intézésére, de sajnos eddig nem sok jót hallottam az anyukáktól, akik így későn próbáltak meg bármit is elérni…
   Én a helyedben egyeztetnék erről a két verzióról az ügyvezetővel.
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági,
    köszönöm, hogy válaszoltál.
    Akik itt dolgoztak az én korábbi munkahelyemen, ők megkapták a végkielégítésüket. Most tudok egy kismamáról, aki jelezte visszatérési szándékát, neki már lejárt a GYED-e. Természetesen ő is már csak a távolabbi “munkahelyre” mehetett volna vissza, de így törvény szerint kifizették, ami jár neki.
    Reméltem, hogy benne lesz a válaszodban ez a verzió, hogy szakítsam meg a GYED-et és jelezzem visszatérési szándékomat. Van-e itt esetleg valami buktató? Gondolok arra, hogy van-e időkorlát, amin belül újra kell igényelnem a GYED-et. (pl: 30 vagy 60 nap, vagy ilyesmi..)Mi az első lépés ilyen esetben? Folyósító szervhez jelezzem a szándékom, vagy a céghez?
    Írtad, hogy egyeztessek az ügyvezetővel. Hát….sajnos őt nem ismerem, mert az alatt az idő alatt került a cégez, amikor én már itthon voltam. Egyszer már próbáltam kommunikálni vele, de azzal elintézte a dolgot, hogy egyenlőre, nem tudja, mi lesz a jövőben. Ami a tervek szerint látható, hogy ő februárig lesz. (az én GYED-em) áprilisban telik le. Szóval látható, hogy káosz van a fejekben. 🙂
    Köszönöm eddigi segítséged is! További szép napot!
    Heni

    • Kedves Heni!

     Ne haragudj, de nagyon kevés estben mondom konkrétan meg egy anyukának, hogy mit tegyen. Részben azért, mert inkább lehetőségeket szeretek vázolni, amiből az anyuka döntse el, neki melyik a jobb (mert számtalan egyéb faktor, tényező van az életében, amiről én nem tudhatok), de nem is szeretek mások helyett dönteni – hiszen ennek azért elég súlyos következménye lehet! Persze biztosan van olyan a válasz itt a blogon, ahol azt találod tőlem, hogy azonnal tedd ezt, vagy azt, mert tényleg nincs más mód az adott ügy elintézésére.
     Még egyszer: ha a GYED-et megszakítod, visszamész, s meg tudtok állapodni a neked járó összegek kifizetéséről a munkaviszonyod megszüntetése mellett, utána újra mehetsz GYED-re, ezt a jogosultságot nem veszted el, jár neked a kicsi 2 éves koráig. Utána meg a GYES. Ezek révén biztosított leszel, tehát jár az orvosi ellátás is – nem kell tehát attól félned, hogy ha nem vagy már a cégnél, nem vagy biztosított. És lesz egy nagyobb összegecskéd, ami most még viszonylag biztosan megszerezhető, ahogy az általad írtakból kiveszem (másik kismama esete). De ha kivárod a jövő évet, meglehet, hogy nem lesz már ott senki, akivel egyeztethetsz, ügyvezető már nem dolgozik ott, ma tényleg meg fog szűnni a cég, akkor vagy felszámoló, vagy végelszámoló lesz a kapcsolattartód, és sajnos eddig nem sok jót hallottam az ilyen ügyekről. A mérleg egyik serpenyőjében tehát a talán könnyebb ügyintézés van, a másikban a pedig a számomra kissé bizonytalanabbnak tűnő jövő… dönts, melyiket választod!

     Én a helyedben felvenném a kapcsolatot a céggel, a vezetővel, és jelezném neki, hogy tudom, nem könnyű egy ilyen folyamat, te mint GYED-es kismama lógsz a levegőben, és ha készek egyeztetni, és megadni neked, ami amúgy is járna akár jövő évben a visszatérésedkor GYED után, akár a cég megszűnésekor, akkor halandó vagy megszüntetni a fizetés nélkülit annyi időre, hogy megszüntethessék a jogviszonyodat munkáltatói felmondással. Ha ebben ő is partner, akkor el van intézve a neheze, már csak meg kell szüntetned a fizetés nélküli szabit (ha ők is egyet értenek ezzel a folyamattal, akkor még a 60 napot sem kell kivárniuk az újrafoglalkoztatásodhoz), és a visszatérésed első napján is akár felmondhatnak neked. A GYED-et jó persze időben visszamondani, úgy, hogy lehetőleg fél hónappal előtte beérkezzen a papír, de ha nem, az sem baj, majd visszafizeted, amit elutaltak. Ha megvan a megszüntetés, utána mehetsz vissza GYED-re, majd GYES-re. Ha nem partnerek ebben, akkor kivárhatod a jövő évet, s majd ott eldől, mit tudsz elérni náluk.
     Na, most szájbarágósabb voltam? 🙂

     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági,
      nagyon hálás vagyok Neked és nem akartam kellemetlenséget okozni. Igazából eldöntöttem, hogy mit teszek, csak szeretem jó alaposan megrágni a dolgokat. Ezért is kérdeztem, hogy van-e buktatója annak, ha megszüntetem a GYED-et. De az általad írtak szerint nincsen. 🙂
      Köszönöm még egyszer a segítséget további sikeres munkát kívánva Neked!
      Heni

      • 🙂 nem okoztál kellemetlenséget, csak gondolom érted, mekkora felelősség, ha azt mondom, hogy csináld ezt, vagy azt 🙂
       Remélem, sikerül mindent megfelelően elintézned!
       Sok sikert:

       Ági

 28. Még az előbbihez:
  Köszönöm előre is a segítséged! 🙂

 29. Kedves Ágnes!
  Előre is köszönöm, hogy segítségedet igénybe vehetem. Szabadság kiadásáról szeretnék tőled kérdezni.
  Jelenlegi munkáltatómnál 2004. óta dolgozom. 2007-ben terhes lettem, 2007.szeptember 13-án megszületett a kislámyom. (2007.01.27-2007.09.12-ig táppénzem voltam, 2007.09.13.-2008.02.24. TGYÁS,2008.02.25.-2009.09.13. GYED,2009.09.14-2010.01.10. GYES) Mumkáltatóm a fizetésnélküli szabdságot 2008.02.25.-2010.09.13-ig engedélyezte.
  Közben 2010.01.11.napjával megszületett második kislányom. (2011.01.11-2010.06.27 TGYÁS, 2010.06.28-jelenleg is GYED) Fizetésnéküli szabadságot 2010.06.28-2013.01.11-ig a munkáltatóm engedélyezte.
  Most visszaszeretnék menni dolgozni, amelyet már a munkáltatómnek jeleztem,napi 6 órában foglalkoztani fognak a GYED időtartama alatt, utána pedig 8 órás munkaviszonyban foglakoztatnak tovább.
  Azt szeretném tőled kérdezni, hogy hány nap szabadságot kell részemre számfejteniük,miben vonatkozik reám a 2012. július 01-i MT változás, pénzben megváltható-e a szabadság. 1978-ban születtem és 2007.óta szabadságot nem vettem ki.
  Köszönöm a segítségedet, Ági

 30. Kedves Ági!

  Kisfiam 2010.május 29.-én született,és két éves koráig,azaz a GYED lejártáig,2012,május 29.-ig itthon voltam vele.
  Majd 2012.május 30.-tól-június 29.-ig kivettem a szabijaimat,és 2012.július 2.-án elkezdtem újra dolgozni a régi munkahelyemen,napi 8 órában.
  A kisfiam megszületése előtt három évig dolgoztam ennél a cégnél.
  Szeretnénk még egy kisbabát,még csak tervezzük,és az lenne a kérdésem,hogy mennyit kell dolgoznom,hány napot,hogy újra jó TGYÁS-t és GYED-et kapjak?

  Válaszát előre is megköszönöm!

  • Kedves Léna!

   A kérdésed nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási jellegű, s ez sajnos nem az én szakterületem (bár tudomásom szerint 180 bérezett nap kell a babás otthonlét után). Kérlek, hogy a kérdésedet egy kifejezetten társadalombiztosítási tanácsadással foglalkozó honlapon tedd fel. (Amúgy nagyon jól teszed, hogy informálódni szeretnél erről, fontos, hogy az ember lánya megtervezze a juttatásokat, s a lehető legtöbbet hozza ki az adott helyzetből.)
   Üdvözlettel:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Válaszodat nagyon szépen köszönöm!

    További sikeres munkát kívánok Neked :)!

    Üdvözlettel:
    Léna

 31. Kedves Ági!

  Olyan kérdésem lenne hozzád, hogy az alábbi helyzetben milyen védettség illeti meg a jelenlegi törvények szerint feleségemet?
  Kislányunk 3 éves múlt, kisfiam novemberben lesz 2 eves. Felesegem visszament dologozni 6 órában most átalakítás alatt van a cég. Megpályázott cégen belül egy új állást és a főnöke szóban közölte vele, ha nem sikerül, akkor elköszön tőle és kirúgja.
  Megteheti ezt?

  Válaszodat Köszönöm!

  Thorwald

  • Kedves Ági!

   Még egy plusz kérdés merült fel. Milyen lehetőségei vannak az anyukának arra, hogy 6 órásból visszamenjen 8 órásba?
   Gördíthet gátat ez elé a munkáltató?

   Köszönöm!

   • Kedves Thorwald!

    Két esetet tudok vázolni: ha az anyuka a 6 órás módosítást a babázás utáni visszatéréskor határozott időre írta alá, azaz csak a gyermek 3 éves koráig, akkor a szülinap utáni nappal újra a régi, 8 órás szerződés lép életbe. Ez a könnyebbik eset.
    Ha a szerződést nem így, hanem határozatlan időre módosították, akkor az a rossz hírem, hogy szinte kizárólag a munkáltatón múlik a döntés. Van ugyan európai uniós irányelv, mely szerint a munkáltatónak kötelessége elősegíteni, hogy a részmunkaidős munkavállalója teljes munkaidős legyen, de ez a gyakorlatban nagyon nehezen érhető el (ha pl. nagyon sokan vannak ilyen munkakörben, s neki nem akarják módosítani 8 órára, de folyamatosan veszik fel a 8 órásokat ugyanabba a munkakörbe, mint amiben ő dolgozik, az eléggé támadható, de amúgy….). Jelezze írásban, és próbálkozzatok…
    Üdv:

    Ági

  • Kedves Thorwald!

   Pont a fenti cikkben is olvashatod, hogy ha visszament a feleséged dolgozni, már nem élvez korlátlan felmondási védelmet. Ha a fenti cikkben is idézett helyzet fennáll, azaz ” a munkahelyen nincsen a munkavállaló képességének, végzettségének, tapasztalatának megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja” akkor a munkáltató jogszerűen megszüntetheti a munkaviszonyt. Ha tehát a mostani munkaköre megszűnik, s nincs másik, akkor elküldhető. Persze kérdéses, hogy mit jelent pontosan az általad írt “megpályázta, és a ha nem sikerül…” rész. Miért ne sikerülne? Mert nem őt veszik, fel, hanem az “utcáról” egy újat? Őt meg rendes felmondással elküldik? Na, ez igen sántítana, ha valóban megfelelt volna arra a munkakörre, hiszen nem vehetnek fel valakit, őt meg arra hivatkozva küldik el, hogy nincs neki megfelelő munkakör. De te is láthatod, hogy csak akkor lehet érdemben bármit is mondani, ha bekövetkezik az esemény, addig csak találgatni tudunk. Ha van másik üres munkakör, amire a fenti definíció szerint ő megfelel, fel kell a munkáltatónak azt ajánlania. Ha ő ezt elfogadja, nem küldhető el.
   Próbáljatok meg ennek megfelelően eljárni, azaz megtudni, hogy ki pályázik még a másikra, ha nem őt vették fel, kit, ha külsőst, akkor ezt ne hagyja… egy próbát mindenképpen megér…
   Üdv:

   Ági

 32. Kedves Ági!

  Jelenleg gyeden – majd gyesen – vagyok itthon 1 éves gyermekemmel. 3 éves koráig fizetés nélküli szabadságon.

  Sajnos közben a nagyobbik gyermekem tartós beteg státuszt kapott, ő már 4 éves. Vele (ha a kisebbik elmúlt már 3 éves) a státusz fennállásáig továbbra is gyesen leszek.

  A fülembe jutott, hogy jan. 1-től valószínű, hogy megszűnik a munkahelyemen az a pozíció ahol dolgoztam, azaz visszatértemkor majd elköszönnek tőlem. (önkormányzati átszervezés a járási hivatalok létrehozása miatt)

  Kérdésem:

  A most hatályos 2012-es munka törvénykönyve alapján: (mert ugyan majd még két év múlva lesz aktuális a dolog,- addig meg persze változhat is a törvény,- de szerintem jobb előre gondolkodni, tervezni és cselekedni)

  1. kérdés

  A gyes+fiz.nélküli szabadság „elbocsátás elleni védelme” csak a gyermek 3 éves koráig áll fenn vagy 3 évesnél idősebb gyermek esetén is ?

  Azaz amíg a tartós beteg nagyobbikkal otthon kell lennem gyesen és persze ha a munkáltatóm is engedélyezi mellette a fizetés nélküli szabadságot, akkor fennáll az elbocsátás elleni védelem továbbra is? (Mert akkor még most megkérném az engedélyét a jövőbeni időpontra.)

  2. kérdés

  Tudom, hogy a tartós betegség miatti gyes mellett lehet 6/8 órában dolgozni.
  Ha a fenti (1.) kérdésre a 3 évesnél idősebb gyermek esetén is van „elbocsátás elleni védelem” , akkor úgy is lehet dolgozni, hogy a munkahelyemen fiz. nélküli szabadságon vagyok és mellette máshol mellékállásban dolgozom le ezt a 6 órát vagy otthon a 8 órát a gyes mellett?

  Segítségedet előre is köszönöm!

  Üdv.
  Mária

  • Kedves Mária!

   Amennyiben a GYES folyósítása mellett a beteg gyermek gondozása miatt továbbra is fizetés nélküli szabadságon leszel, akkor nem bocsáthatnak el, felmondási védelem alatt fogsz állni (legalábbis ha a jelenleg hatályos szabályok megmaradnak).
   Ha a jelenlegi jogviszonyodban fizetés nélküli szabit igényeltél, akkor mellette dolgozhatsz másodállásban (de ebben a második jogviszonyban nem illet meg felmondási védelem!).
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm a választ!

    Közben már volt több időm és átnéztem alaposabban a munkatörvénykönyvét és ha jól értem ráadásul a munkáltatónak nincs is lehetősége mérlegelni, hogy elenged-e tartós beteg gyerekkel fizetés nélküli szabira ha kérem, hanem ki kell neki adnia kötelezően.

    Üdv Mária

    • Pontosan, ezt a munkavállaló igényli, és a munkáltatónak biztosítania kell!
     Üdv:

     Ági

   • Sziasztok!
    Bocsánat, hogy közbeszólok, de amit írtál abból én azt vettem ki, hogy
    1./ ha tartósan beteg gyerkőccel vagyok otthon fizetés nélküli szabin 3 éves kora után, akkor is van még felmondási védelem (lehet csak nem jól értelmezem).
    2./ Egy korábbi kérdésemre a válaszod a következő volt:
    …”A GYES 10 évig folyósítása a beteg gyermek miatt van, a védettséggel nincs összefüggésben, sajnos nem 10 évig védett.”
    Kérdésem, hogy akkor melyik állítás a helytálló?
    Úgy tudom, ha fizetés nélküli szabin vagyok otthon, Gyes folyósítása mellett, tartósan beteg, 3 év feletti gyerkőcömmel, akkor nem járhat közösségbe.(?)
    Köszönettel: Ildikó

    • Kedves Ildikó!

     Egyrészt te még tavaly kérdeztél engem, azóta jelentősen változott a törvény (de a védettség már akkor sem a GYES-hez kötődött). Másrészt a te kérdésed anno az volt, hogy ha visszamész dolgozni, és a beteg gyermek miatt a 3 éves kor után is kapsz GYES-t, védett vagy-e. Erre akkor, és most is nem a válaszom. A GYES folyósításhoz nem kötődik védelem, a védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevételétől függ! A fenti kérdező annyiban más helyzetben van, hogy ő a 3 éves kor után is fizetés nélküli szabin marad, a beteg gyermek miatt. Nála tehát fennáll a védettség, de nem a folyósított GYES miatt, hanem azért, mert a beteg gyermek gondozása miatt továbbra is fizetés nélkülin van/lesz, s erre az időszakra a törvény védettséget ír elő.
     Remélem, most már érted!
     Üdv:

     Ági

     • Köszönöm.
      Bocsánat hogy értetlen vagyok!
      Csak próbálom már egy éve kisakkozni, hogy mikor mivel járok jobban.
      Üdv.: Ildikó

      • Semmi baj, Ildikó, inkább kérdezz 2x, minthogy bizonytalan légy 🙂

 33. Kedves Ági!

  Egy multinál dolgoztam több mint 3 évet, mielőtt elmentem babázni. Időközben elköltöztem, olyan messzire – 200km -, hogy nem tudnék visszamenni az eredeti munkahelyemre. Viszont abban a városban ahol most élek szintén van székhelye a cégnek. Jól sejtem, hogy nem kötelesek erre a másik székhelyre visszavenni? 2011.08.04.-én született a kisfiam, a GYED után szeretnék visszamenni. Ha esetleg mégis áthelyeznének ebbe a városba, akkor köteles a munkáltatóm számomra a szülés előtti bért biztosítani?

  Ha a legrosszabb eset állna fenn – nem biztosítanak munkát másik székhelyen, számíthatok végkielégítésre?

  Nagyon hálás lennék, ha segítenél.

  Üdv, Nikolett

  • Kedves Nikolett!

   Sajnos nem köteles visszavenni a másik munkavégzési helyre, s ha vissza is tudna venni, nem köteles ugyanabba a munkakörben foglalkoztatni, s így a bérezés is változhat. Sajnos a munkaszerződésben foglalt kötelezettségednek te nem tudsz eleget tenni, a költözés miatt te nem tudsz dolgozni, munkát végezni a korábbi helyen. Így – ha nem tudtok megállapodni abban, hogy a másik városban kapj egy másik állást (aminek a bérezésénél nincs kötve a munkáltató az előző béredhez, csak az általános bérezési szabályokhoz), akkor mivel nem ő mond fel neked, végkielégítés sem jár. Ha ő tudna foglalkoztatni a régi helyen, nem fog felmondani, hiszen az neki plusz költség, s végül is nem őmiatta hiúsul meg a továbbfoglalkoztatás a régi helyen. Így sajnos csak a szabadságokra és a felmondási időre járó bérre számíthatsz (de törvény szerint kérheti a felmondási idő ledolgozását, tehát ha nem tudok ennek elengedésében megegyezni, akkor csak a közös megegyezéssel való elválás marad neked).
   Próbálj meg egyeztetni a másik telephelyen való foglalkoztatásról, akár másik munkakörben, kevesebb fizetésért is.
   Üdv:

   Ági

 34. Kedves Ági!

  A segítségedet szeretném kérni, 1998.10.05-e óta dolgozom egy multinál, 2008. április végével jöttem el, amikor kivettem az éves szabadságaimat, majd betegállományban voltam a szülésig. Kisfiam 2008. augusztusában született, majd 2010. decemberében kislányom is megszületett. Pár hónapja jeleztem a munkáltatómnál, hogy szereték újra munkába állni, eddig a GYED lejárta után szerettem volna, de mivel a nyitott bölcsis hely ott várja a kislányom, így hamarabb, már 2012.11.04-vel lemondom a GYEDem, és elkezdem kivenni a felgyűlt szabadságokat, így 2013.01.09-én állok ténylegesen munkába. Bennem felmerült, hogy 6 órában szeretnék csak visszamenni, amit meg is írtam a munkahelyem HResének, de erre semmilyen választ nem kaptam. Múlt héten bementem kiírni a szabikat, újra jeleztem, hogy 6 órában szeretnék, mikor derül ki, hogy mehet-e így, vagy sem. A válasz az volt, hogy ezt nem a HR dönti el, hanem az a munkahelyi vezető, aki mellé odakerülök, de lássam be, hogy a régi területemen ez nem működőképes, és, hogy legyek rugalmas. Szeretném kikérni a véleményed, hogy létezik-e ilyesmi, hogy, ha van egy adott törvény, ha jól tudom, ami engedi, hogy részmunkaidőben dolgozzam a kisebbik gyermekem 3 éves koráig, akkor mondhatják-e, hogy én legyek rugalmas, és menjek bele a 8 órába, mert most van üresedés, most van lehetőség újra munkába állni. Kérlek, hogy segít kiigazodni az új munka tv-könyve, GYED utáni munkába állás útvesztőiben. Köszönöm előre is, Zsófia

  • Kedves Zsófi!

   Ugyan tényleg létezik a részmunkaidős foglalkoztatási kötelezettség a gyermek 3 éves koráig a munkavállaló kérésére, de nem 6 órában, hanem a törvény csak a munkaidő felében kötelezi erre a munkáltatót, azaz ha te korábban 8 órás voltál, 4 órában. A 6 óra csak a munkáltató jóindulatától függ, hogy megadja-e neked ezt a lehetőséget. Így tehát a 6 órás kérésedet nem kötelesek teljesíteni.
   Azonban mivel megszüntetted a fizetés nélküli szabadságot, s ezért a jelenleg hatályos törvények szerint nem vagy korlátlanul védett, azaz indokolt esetben a munkáltatód megszüntetheti a munkaviszonyodat. Pont erről szól a fenti cikk is, ott konkrétan megtalálod leírva, hogy mikor küldhet el felmondással. Ha tehát nagyon erősködsz, meglehet, hogy “úgy döntenek”, még sincs üres munkakör, s felmondanak neked. Bár sajnos ez így eléggé fura lenne, hiszen amíg 8 óráról egyeztettetek, addig volt üres munkakör, most meg 4 órában hirtelen nincs (ez is megérne egy misét), azért csak azt tudom tanácsolni, hogy óvatosan egyeztess, kérj, tárgyalj velük. Ahogy látod, a részmunkaidős foglalkoztatás – ahogy néha szoktam mondani – olyan “népmesei elem”: van is, meg nincs is, hiszen ugyan kérheted, de ha nagyon erősködsz, hamar az utcán találod magad, szóval igazából nincs… 🙁 vagy legalábbis sokaknak nincs…
   Amúgy a 6 óra szerintem sok munkahelyen kivitelezhető, ahol a 4 óra is működik, de sajnos sok cég nem támogatja a részmunkaidős foglalkoztatást!
   Próbálj meg még egyszer egyeztetni velük, a 4 óráról.
   Üdv:

   Ági

 35. Kedves Ági!

  Olvasgattam már pár hete a honlapodat, mert nekem ma volt esedékes a visszatérésemmel kapcsolatos megbeszélés a munkahelyemen. De sok sikerrel nem jártam, mert alig tudtam megszólalni a csalódottságtól. 2006-ban kezdtem a cégnél dolgozni és 2010-ben szültem. Most decemberben lesz vége a Gyed-nek, januártól bölcsit kezdenénk, én pedig szerettem volna visszamenni dolgozni. Fel is adtam a levelet ezzel kapcsolatban, múlt héten válasz is jött, hogy nincs akadálya a dolognak visszavesznek, de menjek be megbeszélni a továbbiakat, ez történt ma. A helyzet a következő: az én helyemre egy kollégát tettek mikor eljöttem, én tanítottam be, és az ő helyére vettek fel valakit, aki viszont 1 év múlva felmondott. Ekkor már nem akartak újabb embert felvenni, hanem szétosztották a feladatait. Így meg van ugyan a munkaköröm, de ez egy kicsit bővült mostanra, tehát gondolom még sincs meg a régi munkaköröm. Újat csak akkor tudnak felajánlani, ha bejönnek a tervezett céljaik, egyébként “sajnos meg kell válnunk egymástól valami közös megegyezéssel”. Két dolgot ajánlottak ma, ha nem akarom megkezdeni a szabadságomat, akkor idén több pénzt tudnának adni a felmondáskor. Ha viszont szabival kezdek, ez kitart egész januárban is még, akkor jövőre már nem biztos hogy tudnak többet adni, sőt az is lehet, hogy felmondási idővel élnek majd és nem is egyszerre kapnám meg a pénzt. Ilyet lehet, mi a pontos szabály, mennyi jár? Plusz a bérem mondhatni nem is változik, hiába leszek még 1,5 hónapig állományban, erre van valami szabály, hogy milyen bérrel kell visszavenniük, például aki most a helyemen van az jóval többet keres mint én kerestem… ? Én elsőre most azt mondtam, hogy ki szeretném venni a szabimat, mert a bölcsibe csak munkáltatói igazolással veszik fel a picit, de így meg lehet elesek a pénzemtől? Én szerettem volna még egy gyereket, de őszintén ezek után max ha külföldre költözünk, mert itt se biztonság, se munka, se jövőkép. Elnézést a negativitásért, de most nagyon elkeseredett vagyok. Kérlek ha tudsz, segíts a válaszoddal! Köszönöm:
  Ági

  • Kedves Ági!

   Sajnálom, hogy ezt a választ kaptad, elég elkeserítő az olyan hozzáállás, hogy valami közös félével váljatok majd el… 🙁
   Ha valóban nincs az általad korábban betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör jelenleg, akkor jogszerűen mondanak fel neked. De ez azt jelenti, hogy írásban, indoklással ellátva munkáltató felmondással szüntetik meg a jogviszonyodat, s nem azt, hogy közös megegyezést kell aláírnod. Azt, hogy idén még többet adnak, jövőre meg nem tudják mennyit, nem is értem. A törvény egyértelműen megadja, hogy mit kell kifizetniük, így az, hogy ezt idén, vagy jövőre teszik, nem számít. Ha megszünteted a fizetés nélküli szabit, és a szabadságokat szeretnéd kivenni, megfelelő indoklással az első napon felmondhatnak neked, vagy azt is megtehetik, hogy kiadják a szabit, és utána mondanak fel. De így is, úgy is jár neked a felmondási időre járó bér, és a végkielégítés (hogy mennyi, arról többet itt olvashatsz)
   Ha felmondanak, akkor munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított harmadik munkanapon ki kell fizetniük a munkabéredet, egyéb járandóságaidat, valamint ki kell adniuk az igazolásokat. Természetesen ha ez több hónapra elhúzódik, akkor az adott hónapra jutó bért ki kell fizetniük a tárgyhónapot követő hónap 10.-éig, azaz amíg szabin vagy, akkor a szabadságos napokat fizetik ki, ha pedig a felmondási idődet töltöd, akkor azt. A végén pedig a végkielégítésedet.
   Annak alapján, amit írtál, nem javaslom, hogy közös megegyezést írj alá, hacsak nem kapsz többet, mint munkáltatói felmondás esetén. Ha nem akarnak / nem tudnak megfelelő indoklással felmondani (azaz nem is annyira jogszerű a felmondás, ezért erőltetik a közöst), annak ára van, fizessék meg…
   A béremelést sajnos visszatérés után nagyon nehéz elérni, hiszen hiába van erre vonatkozó szabályozás most is az Mt.-ben, ezt a legkevesebb cég teszi meg magától, s csak bírósági úton tudnád kikényszeríteni…
   Gondold át, hogy mit teszel, ha még kérdésed lenne, írj nyugodtan!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm a válaszodat, megerősített pár dologban 🙂 Én továbbra is a szabi kezdés mellett vagyok, aztán lehet hogy dec 16-val mégis azt mondják hogy felmondanak. Majd odafigyelek mit íratnának alá. Étkezési jegy stb., ami havonta jár, azt is meg kell kapnom végkielégítéskor plusz a felmondási időre?

    Köszönöm,
    Ági

    • Kedves Ági!

     Az étkezési jegy nem egy olyan elem, amiről az Mt. név szerint rendelkezne. A cégek jó részénél, ahol van valamilyen egyéb juttatás, kell, hogy legyen egy szabályzat rá, hogy ki és mikor kaphatja. Ezt kéne megnézned. Ebben kell – általában – arra is kitérni, hogy felmondási időre jár-e. A végkielégítés havi összegével arányosan étkezési jegyre szerintem ne számíts… ennyire nem jóindulatú egy munkáltató sem…
     Üdv, sok sikert!

     Ági

     • Kedves Ági!
      Köszönöm a választ, gondoltam, hogy így van, de most mindent tisztán szeretnék látni. Majd még a 30-ai kérdésemet meg tudod válaszolni?
      Köszönöm a segítségedet!

      Ági

      • Szia Ági!

       Időközben megtörtént, csak kissé lassan haladok, nagyon sok a kérdés és igen kevés időm volt mostanában válaszokra.
       🙂
       üdv:

       Ági

   • Kedves Ági!

    Azt még nem írtam legutóbb, hogy a munkáltatóm azt is mondta, ha a szabadságom alatt találnék munkát máshol, akkor szerinte mondjak fel én, bár így elesek a végkielégítéstől.De ha én írásban is nyilatkoztam arról, hogy vissza szeretnék menni dolgozni a jelenlegi cégemhez, de ők nem tudnak munkát ajánlani, akkor így is úgy is kénytelen ő felmondani nekem, nem??

    Üdvözlettel: Ági

    • Szia, pontosan, ha nem tud foglalkoztatni, ő kell, hogy megszüntesse a munkaviszonyt, és így fizeti a végkielégítést is!

     Ági

     • Nagyon köszönöm a válaszokat!

      Üdv,
      Ági

 36. Kedves Dolgozó Mami! A héten írtam neked,de se az üzenetemet,se a válaszodat nem talàlom.Rossz helyen keresem esetleg.Köszönettel:Szabóné Kriszta

 37. Kedves dolgozómami!
  Jelenleg szabadságomat töltöm, a lányom 2 éves bölcsis. Nyáron jelentettem be, azóta egyetlen pozíciót sem ajánlottak fel. Januárban kell eldőlnie a dolognak, azt az info-t kaptam, hogy valószínű nem lesz munka és meg kell majd egyeznünk. Mit kérhetek és mit kaphatok az új törvények tükrében?
  Másik info: ha visszamennék gyes-re, nem mehetek máshova dolgozni, mert a cégem már nem köteles kiadni a munkavállaláshoz szükséges papírokat. Igaz lesz ez januártól?
  Nem tudom, most fejezzem be velük, vagy maradjak gyes-en és várjak. Hogy járok jobban?
  Jelenleg még kilátás sincs másik munkahelyre.Ha viszont nem találok, ki kell vennem bölcsiből, babával viszont nem mehetek állásinterjúra.
  Köszönöm a segítséget

  • Kedves Ildi!

   Ha nem tudnak téged tovább foglalkoztatni, és jogszerűen felmondhatnak neked, akkor a munkaviszonyban töltött évek alapján végkielégítés és felmondási időre járó bér jár neked. Ennek összegéről ide kattintva tudsz informálódni.
   Másodállást – ha visszamész mégis fizetés nélküli szabadságra – be kell jelentened a munkáltatódnál írásban, de ha nem veszélyezteted a jogos gazdasági érdekeiket, nem tilthatják meg neked, így olyan sincs, hogy nem adják ki az ehhez szükséges papírokat.
   Hogy hogyan jársz jobban, azt sajnos én nem tudhatom, annak tükrében kéne döntened, hogy mennyit kapnál most a felmondás esetén, mennyivel lehetne ez több egy év múlva, több lenne-e egyáltalán (ezt a korábban belinkelt cikk alapján ki tudod számolni), könnyen találnál-e másik állást…
   A bölcsiben érdemes lenne megbeszélni a vezetővel, hogy megszüntetik a munkaviszonyodat, de próbálsz másik állást keresni, s kéred, hogy egy ideig még hadd járhasson a lányod oda, hiszen nem tudsz így állásinterjúkra járni. Általában megértőek, és segítenek!
   Üdv, sok sikert:

   Ági

 38. Kedves Ági!

  Gyermekem októberben töltötte második évét. Akkor jeleztem a munkáltatóm felé visszatérési szándékom gyes mellett, hat órában. Sajnos nem tudtak vissza venni, abban maradtunk, hogy talán egy év múlva, addig maradjak gyesen, kérjem a fizetés nélküli szabadságom. Közben elkezdtem munkát keresni és szeretnék eljönni a régi munkahelyemről és másik munkahelyen elhelyezkedni. Ilyenkor köteles közös megegyezéssel elengedni, tehát végkielégítést fizetni, miután a cég nem tud foglalkoztatni, én nem tudok tovább várni, ezért kénytelen vagyok másik helyet keresni?
  Köszönöm válaszod, üdvözlettel, Bea

  • Kedves Bea!

   Nem köteles végkielégítést fizetni a cég, ha te szeretnél eljönni, és te mondasz fel. A végkielégítésre akkor lenne jogod, ha ők mondanának fel neked munkáltatói felmondással, azaz megszakítanád a fizetés nélküli szabidat, s ők vagy foglalkoztatnak, vagy felmondanak, s ekkor megkapnád ezt az összeget is. De ha te saját magad döntesz úgy, hogy máshol folytatod a karriered, akkor nem jár neked törvény szerint ez az összeg. Értem, hogy azért, mert ő nem foglalkoztatott korábban, de ez a helyzet most csak akkor állna fenn ténylegesen, ha valóban a kezedbe adnák a felmondást.
   A másik munkahelyre nem tudsz másodállásban elmenni, s itt a munkaviszonyodat fenntartani? Nem biztos, hogy a másik bejön, így legalább itt még mindig állományban maradnál, nem esnél két szék között a földre, s ki tudja? Talán októberig lesz neked a régi helyen üres munkakör, vagy ha nem, akkor még mindig jöhet a felmondásuk, és vele a végkielégítés…
   Gondold át!
   Üdv:

   Ági

 39. Kedves Ági!

  Nagyon jó az oldal. Az egyik kérdésemre találtam választ az oldalon. A másik kérdésem az lenne, hogy én gyes mellett megyek vissza dolgozni, mert sérült a gyermekem. 6 órában tudok visszamenni, mert helyben nincs bölcsi, így ingázom a gyerekkel. Visszavettek, de nem ugyanabba a munkakörbe. Közalkalmazotti jogviszonyban vagyok. E kategóriában dolgoztam, most viszont alacsonyabb munkakörben vesznek csak vissza. Ez ugyebár kevesebb fizu. Megtehetik,hogy nem ugyanazokkal a bérfeltételekkel vesznek vissza?(nyilván azt figyelembe veszem, hogy most 6 órába megyek vissza, arányában gondolva kevesebb bér)

  • Kedves Marcsika!

   A bér, az illetmény attól függ, hogy mi a munkakör, annak mi a besorolása, s nem attól, hogy mi volt korábban a munkaköröd. Ha a régi munkakörödbe mész vissza, akkor az a szerinti illetmény jár, ha most egy alacsonyabba, az módosítást jelent az illetményben is. Emellett értelemszerűen a részmunkaidő miatt is csökkenni fog, de az csak időarányosan csökkenhet, jobban nem!
   Üdv:

   Ági

 40. Kedves Ágnes,
  kislányom hamarosan 3 éves lesz.
  A cégemnél -ahol már 12 éve dolgozom- jeleztem,hogy visszamennék dolgozni, de az csak a hivatalos, mert nem igazán szeretnék visszamenni.
  Az a baj,hogy a helyemre közben már mást felvettek, és nekem 1 olyan állást szeretnének felajánlani, amit tudják, hogy én nem tudok elvállalni( gyermek, segítség hiánya, bejárás stb miatt),vagyis nem szeretnék,hogy én visszamenjek, de végkielégítést sem akarnak fizetni.
  Mit tehetek? Hogy csináljam,hogy a végkielégítést megkapjam?
  Előre is köszönöm válaszodat.

  • Kedves Ágnes,
   lehet,hogy rossz helyre írtam Neked.
   Várnám válaszodat, mert sürget az idő…
   Köszönettel,Szilvi

   • Kedves Szilvi!

    Nem írtál rossz helyre, csak éppen nem tudok gyorsan válaszolni. Dolgozom, tanulok, és van egy 3 éves kislányom. Így ha éppen nem jutok gép elé napokig, akkor akár 20-30 kérdés is összegyűlhet, ezeket pedig nem kis idő elolvasni, értelmezni, s megfelelően megválaszolni. S hogy biztosan ne maradjon ki senki – s mert szerintem így igazságos – időrendi sorrendben haladok, azaz azt a kérdést válaszolom meg először, amelyiket hamarabb tették fel. Gondolj bele, ha mindenkinek sürgős lenne, s mindenki erre hivatkozna, akkor mi szerint döntsek? 🙂
    Csak azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy előre tervezzen, és időben kérdezzen itt a honlapon, mert nem tudom vállalni, hogy néhány napon belül válaszolok. 🙂
    Kösz a megértést:

    Ági

  • Kedves Szaba!

   Nem írtad le pontosan, hogy van-e különbség és miben a régi és az új állás között. Ha jelezted a visszatérési szándékodat, akkor ha a régi munkakörödben tudnak foglalkoztatni (azaz nem kell munkaszerződésben munkakört, vagy egyéb elemet módosítani), akkor munkavégzési kötelezettséged van, tehát dolgoznod kell. Ha ezt nem teszed meg, azonnali hatállyal el is küldhetnek. Ha tehát a régi munkakört sem tudod vállalni a bejárás és a gyermek miatt, javaslom, hogy egyeztess a munkáltatóddal, mert akkor jobb, ha te mondasz fel, vagy közös megegyezéssel jössz el, igaz, ekkor nem jár végkielégítés.
   Ha egy másik munkakört akarnak neked felkínálni – pláne, ha más munkaidő-beosztással, feladatokkal, bérezéssel (azaz módosítani kell a szerződésedet) – nem vagy köteles azt elfogadni. Ekkor a munkáltatód joga, hogy megfelelő indoklással megszüntesse a munkaviszonyodat, és kifizesse a felmondási időre járó bért és a végkielégítést. Ha tehát nem fogadod el az új állást, mert nem tudod az ahhoz kötődő munkafeltételeket vállalni gyermek mellett, akkor ezt elmondod nekik, és kész.
   De mint írtam, figyelj a kettő közötti különbségre, mert nem mindegy, hogy a régit nem tudod vállalni, vagy tényleg újat ajánlanak, amit nem akarsz vállalni.
   Üdv:

   Ági

 41. Kedves Ági!
  Tanácsot szeretnék kérni.
  Megpróbálom röviden leírni a tényállást:
  Szóval június 5-én lesz 1 éves a gyerkőcöm, a cégemmel úgy beszéltük meg, hogy június 10-ig leszek fizetés nélküli szabadságon (tehát eddig igényeltük meg a gyedet is). Viszont sok minden változott az elmúlt 8,5 hónap alatt. Értem ezalatt, hogy jelenleg ott tartunk, hogy meghirdették az állásomat(más névvel, de ugyanazt takarja, kaptam egy új főnököt akivel régebben már kis ideig dolgoztam de nem igazán jövünk ki),mert aki engem helyettesített volna a visszatérésemig azt kirúgták egy hete. Kérdésem, hogy ha jelzem a munkáltatóm felé, hogy szeretnék júniusban visszamenni, kiveszem a szabadságaimat, és esetlegesen el szeretnének távolítani (mert az esély jelenleg úgy látom igen nagy rá)akkor kérhetek- e a gyermekem 2 éves koráig még gyedet, vagy marad a gyes, illetve a munkakeresés, ami jelenleg is folyamatban van.
  Előre is köszönöm a segítséget.

  • Kedves Julcsi!

   Bár nem vagyok TB tanácsadó, a kérdésed pedig az ellátásokra irányul, úgy tudom, hogy amennyiben egyszer megszerezted a jogosultságot a GYED-re, akkor azt bármikor újra igényelheted a 2. év végéig.
   Üdv:

   Ági

 42. Kedves Ági!

  Jelenleg GYES-en vagyok. A munkahelyemen, egy multinál nincs meg a régi pozícióm. Az elmúlt hónapokban tartottam a céggel a kapcsolatot, nem tudtak nekem 6 órás munkakört biztosítani, amit szeretnék.
  Hamarosan jelezni fogom hivatalosan feléjük, hogy szeretnék részmunkaidőben visszamenni.
  A cégnél van a képzettségemnek, gyakorlatomnak megfelelő üres állás.

  A cégnél a pozíciók “szintekre” vannak osztva. Itthonlétem alatt ezek a szintek kicsit megváltoztak, változtak a bérsávok is. Az általam betöltött (és betölteni kívánt) szint bére 1y és 2y között van, tehát az adható maximális összeg kétszerese a minimálisnak. Az én jelenlegi besorolási bérem 2,1y.

  Mivel új munkakörben fogok dolgozni, meg kell állapodnunk az új bérről is, ha jól tudom. Amennyiben 1,8y bért vagy ez alatt ajánlanak (15%-kal kevesebb, mint a besorolási bérem), megalapozottan fenyegethetem-e őket perrel jobb belátásra térítés céljával? (És még nem számoltam az idei béremeléssel)

  Kérdés második része:
  Visszatérési szándékommal egyidejűleg bejelentem, hogy babát várok. Amennyiben nem akarnak 1,8y-nál több bért adni a perrel fenyegetés után sem, én pedig nem fogadom el az alacsony bért, patthelyzetbe kerülünk. Mi történik ilyenkor? Terhesség miatt nem küldhetnek el…
  (Nem félek az esetlegesen kialakuló rossz légkörtől, napi 4 órát kibírok 4 hónapon keresztül :-))

  +1 kérdés:
  Majd ragaszkodom hozzá, hogy a szerződésmódosítás hatálya a felgyűlt szabadságok kivétele után kezdődjön. A szabadságot a besorolási béremmel kell kiadniuk ugye? Természetesen még 8 órában.

  Előre is nagyon köszönöm a segítségedet!

  • Kedves Katka!

   Ha a régi munkaköröd nincs meg, akkor egy újban kell megállapodnotok. Ha pedig a munkakör új, akkor annak a bérezése is új. Itt nem hivatkozhatsz arra, hogy mivel neked korábban magasabb béred volt, most is azt kéred, vagy annak x %-át, hiszen ha a felajánlott új munkakör alacsonyabb, annak a bérezése is az. Ez egyáltalán nem törvénytelen eljárás a cég részéről. Az egyetlen irányadó keret a cégnél az új munkakörre kialakított bérsáv, ebben kell a megállapodott új bérednek lennie, s emellett még lehet azt nézni, amit a törvény előír: A munka egyenlő értékének megállapításánál különösen az elvégzett munka természetét, minőségét, mennyiségét, a munkakörülményeket, a szükséges szakképzettséget, fizikai vagy szellemi erõfeszítést, tapasztalatot, felelősséget, a munkaerõ-piaci viszonyokat kell figyelembe venni. Ha tehát ugyanazt a feladatot végzi 3 másik kolléganőd is, akiknek hasonló végzettsége, gyakorlata van, s hozzájuk viszonyítva te 20 %-kal kevesebbet kapsz, azt már sérelmezheted. De mivel új munkakörben szeretnétek megállapodni, a régi szerződésed már nem lesz érvényes, s annak így a bérezése sem irányadó, kötelező a cégre nézve. Mindkettőtöket terhel azonban a jóhiszeműség, a tisztesség, és az együttműködési kötelezettség, így a megállapodásnak is ennek jegyében kell – kéne – zajlania. Én semmiképpen sem javaslom a perrel fenyegetőzést, hiszen láthatod, nem kötelesek a régi béredhez igazodni, a munkaszerződésed módosítása a bér módosítást is jelenti. Inkább arról próbálj meg információt szerezni, hogy a kiszemelt munkakörben a hozzád hasonlóak ténylegesen mennyit kapnak jelenleg, s ehhez mérd magad. Meglehet, több munkakört is meg kell tárgyalnotok, hogy meg tudjatok egyezni. Hogy mi lesz, ha nem állapodtok meg? Nem tudom, a cég lehet, úgy dönt, hogy ő bizony eleget tett a felajánlási kötelezettségének, s mivel te visszautasítottad a munkakört, nem vagy jogosult az alapbérre sem. Erre a helyzetre konkrétan nem tartalmaz az Mt. szabályozást, de hasonlót igen: a várandós munkavállalónak egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, mert a régit már nem végezheti orvosi megítélés alapján, vagy fel kell menteni. A munkavállaló a felajánlott munkakörnek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet, vagy a felmentés idejére alapbére illeti meg, kivéve, ha a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el. Kérdés, hogy a bíróság hogyan dönt egy ilyen helyzetben, mennyire alapos a te indokod a munkakör visszautasítására???
   A harmadik kérdésedre igen a válasz, a szabikat még a régi munkaórák szerint kell kifizetni, hiszen ha részmunkaidőben mész vissza, sokkal rosszabbul jársz a 4 órás szabival, így a szerződésmódosítást csak utána írjátok alá, vagy onnantól legyen érvényes.
   Sok sikert a jó döntéshez:

   Ági

 43. Kedves Ági!
  Jelenleg gyesen vagyok a kisfiammal,ami június 23.-án lejár. Most hétfőn(április 22.-én)megyek be a munkahelyemre jelezni,hogy szeretnék visszamenni dolgozni.
  Én egy multinál voltam osztályvezető(most 5 éve vagyok itthon),de természetesen a helyemet betöltötte valaki. Érdeklődnék,hogy jelenleg milyen esélyem van arra,hogy visszavegyenek?Illetve mi van akkor ha ezt a pozíciót már nem tudom/szeretném betölteni(sok túlmunka miatt)?
  Segítségedet előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:Heni

  • Kedves Heni!

   Sajnos a gyermek 3 éves kora után nincs sok lehetőséged, ha a helyedet korábban betöltötte valaki. Ilyenkor vagy kínál a munkáltató egy másik munkakört (ekkor mind a bér, mind az összes többi feltétel megállapodás kérdése), vagy megfelelő indok esetén megszünteti a munkáltató a munkaviszonyt. Ha tehát nem tudja neked a régi munkakört felajánlani, te pedig nem is szeretnéd azt, érdemes arra törekedni, hogy megállapodjatok egy másikban, ami neked is megfelel. Ha ilyen nincs, vagy nem tudtok megállapodni, neki kell megszüntetnie a jogviszonyt, munkáltatói felmondással, s az évek számától függően végkielégítést és felmondási időre járó bért kell fizetnie neked.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon szépen köszönöm a választ!Sokat segítettél vele!
    Üdv:Heni

 44. Kedves Ági!
  Nagyvonalakban megírom a problémámat,és arra kérlek, erősíts meg, vagy cáfolj, hogy jól értelmeztem-e a törvényi rendelkezéseket.
  1998 októbere óta dolgozom közalkalmazottként, egy országos cégnél. 2007-2009-ig GYED-en voltam, azután visszamentem dolgozni, majd 2011.november 22-től újra GYED-en vagyok a másodszülöttemmel. 2012-ben a településünkön megszünt a munkakör, amiben dolgoztam, a kollégáimat átvették a megyeszékhelyre ugyanolyan munkakörbe. Én most novemberben a GYED letelte után mennék vissza, de nem tudom vállalni a napi összesen 2 óra 20 perce be-és hazajárást a 12 órás nappal-éjszakás műszakbeosztással. Így én most arra számítok, hogy felmondanak nekem. Kérdéseim ennek menetét érintik:
  1.Jelzem, hogy szeretnék visszamenni.
  2 Kiadják a bent lévő szabadságomat.
  3. Felmondanak.
  4.Felmondási idő. (Na, ezt nem értem, hogy mennyi is, és hogy erre bér jár-e, illetve ezalatt én itthon vagyok-e, mivel a bejárást nem tudom vállalni.)
  5. Végkielégítés. Az én számolatomban októberben lesz 15 éves a munkaviszonyom, akkor 5 hónap? És a végkielégítés havi alapbér (fizetési besorolás szerint), vagy a munkahelyi pótlékokkal megnövelt rendszeres bér nettója (nem műszakpótlékról van szó, hanem veszélyességi, és munkaköri pótlékról).
  6. A felmondási idő alatt nem helyezkedhetek el, de azután már igen, függetlenül, attól, hány havi végkielégítést kaptam? (És GYES-t ezután már nem igényelhetek a kicsi 3 éves koráig?)

  Remélem, nem túl zavaros, előre is köszönöm a válaszodat:
  Ildi

 45. Kedves dolgozomami,
  most szeretnék visszatérni a munkahelyemre, a kisfiam 2,5 éves. Időközben átszervezés volt a cégnél, és a munkaköröm megszüntetésre került. Ebben az esetben mit kell tudnom a visszatérésről? Kötelesek másik állást felajánlani, ha nem találunk megoldást, akkor felmondhatnak nekem stb. ?
  Köszönöm,
  Anita

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás