Közös megegyezés – kinek is előnyös valójában?

Szerző: Dátum: 2012. máj. 09. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 204 hozzászólás

Klasszikus sztori: anyuka jelzi, hogy szeretne visszamenni dolgozni, s a munkáltató sajnálkozva, hogy bizony nincs üres állás, „javasolja” a közös megegyezést, „mert az úgyis a legjobb mindkettőnknek”. De valóban ez a legjobb? Tényleg alá kell írnod? És mit kell ilyenkor kifizetnie a munkáltatónak? Számtalan kérdést kaptam mostanában erre vonatkozóan, úgyhogy anyukák, öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Az első és legfontosabb, hogy benne van a nevében: KÖZÖS MEGEGYEZÉS! Ha tehát te nem egyezel bele, akkor nem kell aláírnod! Közös megegyezésre nem kényszeríthetnek (ok, tudom, hogy van az a helyzet, amikor igen, de azért ne abból induljunk ki, hogy az átlagos magyar munkáltató fegyverrel a kezében noszogatja az anyukát, hogy „tessék már aláírni” :-)), ez egy lehetőség, amikor mindkét fél közös, egybehangzó véleménye, akarata arra irányul, hogy ezt a munkaviszonyt megszüntessék. Ha mégis kényszerítettek, vagy megtévesztettek, akkor erre hivatkozva meg lehet támadni, de ezt neked kell bebizonyítani! (Zárójelesen megjegyezném, hogy az a szokásos magyarországi gyakorlat, hogy a munkáltató egy rendes felmondással, és egy korrekt módon megírt közössel a kezében ül le a munkavállalóval, eldöntendő, hogy melyik is legyen aláírva, nem minősül jogellenes fenyegetésnek! Ebben a helyzetben az anyuka eldöntheti, hogy melyiket szeretné aláírni, s itt érdemes / lehet még talán alkudozni is…)

Közös megegyezés esetén kizárólag a szabadságokat tekintve kell elszámolniuk a feleknek, azaz ha bent ragadt szabija van egy anyukának, azt ki KELL fizetnie a munkáltatónak, de ezen felül a törvény nem kötelezi sem felmondási idő, sem végkielégítés fizetésére a munkáltatót! Éppen ezért szeretik a közös megegyezést a munkáltatók annyira, hiszen egyrészt számukra is nagyobb jogi biztonságot jelent – nehéz utólag megtámadni, illetve nem kell a felmondást megindokolni, megalapozni – s anyagilag is a legkevesebb kötelezettséggel jár részükre.

Az, hogy a munkaviszony megszüntetése mikor következik be a közös megegyezésnél, az is  felek döntésén múlik, lehet holnap, lehet 2 hét múlva… a lényeg az, hogy mindkettőjüknek megfeleljen a dátum.

Mindig rossz tehát a munkáltató által javasolt közös megegyezés? Természetesen nem :-), de tudnunk kell, mikor éri ez meg nekünk is. Ha a munkáltatód valószínűleg úgyis meg tudja alapozni a rendes felmondást, de szívesebben válna el tőled közös megegyezéssel, akkor van az a helyzet, amikor neked is megéri ez. (Ilyen eset lehet például, ha valóban nem tud neked munkát ajánlani a GYES után, hiszen a teljes részleg, vagy a teljes telephely megszűnt, s a július 1-jével életbe lépő változások esetén akár a gyermek 3 éves kora előtt is bekövetkezhet ez.) Az általános íratlan szabály az szokott lenni, hogy ha a rendes felmondás jogszerű lenne, akkor a közöst akkor éri meg aláírnia egy anyukának, ha minimum ugyanazt megkapja, mint rendes felmondás esetén.

Tekintsük hát át gyorsan, mihez is van joga jelenleg munkáltatói rendes felmondásnál egy munkavállalónak a ki nem vett szabadságokon túl? Ez a felmondási időre járó bér, ami a munkaszerződésben rögzített felmondási idő, plusz azon napok, amik a munkaviszonyban töltött évek számával hozzáadódnak: 3 év után plusz 5 nap, 5 év után plusz 15 nap, 8 év után plusz 20 nap, 10 év után plusz 25 nap, 15 év után plusz 30 nap, 18 év után plusz 40 nap, 20 év után plusz 60 nap. A másik összeg a végkielégítés, ami 3 év után plusz 1 havi bér, 5 év után plusz 2 havi bér, 10 év után plusz 3 havi bér, 15 év után plusz 4 havi bér, 20 év után plusz 5 havi bér, 25 év után plusz 6 havi bér.

Figyelem, a végkielégítés nem jár a július 1-jével bekövetkező Mt. változások nyomán, ha a felmondás oka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, vagy nem egészségügyi okkal összefüggő képessége (ha például elhanyagolta valaki a munkahelyi kötelezettségeit, de még nem olyan súlyosan, hogy rendkívüli felmondásra okot adna, de a rendesre igen, akkor az a munkavállaló – ha közöst ajánlanak neki – ne számítson ezekre az összegekre!).

Én ehhez hozzá szoktam azt még tenni, hogy ez az alap a tárgyalásnál, s attól függően, hogy minél kevésbé megalapozott a rendes felmondás, vagy minél nagyobb a sikeres megtámadásának esélye az anyuka részéről, még ehhez hozzá „illik” tenni valamennyi plusz összeget, ha a munkáltató inkább a közöst szeretné. Hogy ez a plusz összeg mennyi, arra sincs konkrét szabály, egy egyszerűbb munkakörnél már az egy havi bér pluszban is korrekt ajánlat, egy vezető beosztásban lévő anyukánál, akinek a felmondását csak nehezen tudják megalapozni, akár félévi bért is elérhet ez a „motivációs összeg”.

Hát, ahogy ezt így végigolvasom, ez sem lett egy rövid  post 🙂 De hát ennyit mindenképpen tudnotok kell! Szóval anyukák, gyerünk, a jogaitok ismeretében tessék tárgyalni, egyezkedni!

(photo by Frank McMains)

Ha odahaza lévő, és visszatérést fontolgató anyuka vagy, de nem tudod pontosan, mihez van jogod, nem igazodsz el a szabadságszámításban, vagy nem tudod, felmondhatnak-e neked, akkor ajánlom figyelmedbe az online munkajogi tanfolyamot! Kattints ide a részletekért!

Ajánlott bejegyzések:

204 hozzászólás

 1. Kedves Ági!
  Munkáltatómtól hangzott el, hogy a közös megegyezés ajánlott, mert jobb fényt vet rám, amennyiben munkanélküli segélyért folyamodom. Képtelen vagyok elhinni, hogy tényleg így van. Kérlek erősíts meg. Köszönöm!

  • Kedves Eszter!
   Szép próbálkozás volt a munkáltatód részéről, csakhogy vagy nagyon elavultak az ismereti, vagy bizony igencsak megtévesztően tájékoztatott téged. Az álláskeresési járadék folyósítása semmiképpen nem függ össze azzal, hogy milyen módon szűnt meg a munkaviszony, így erre hivatkozva semmiképpen ne írd alá a közöst – nehogy anyagilag rosszabbul járj, vagy a felmondási indokot ne tudd később megtámadni. Persze, ha a közösben anyagilag legalább ugyanazt kapod, mint rendes felmondásnál, és a felmondás indoka is olyan, hogy láthatóan valós, okszerű, nem fogod tudni megtámadni, vagy nem akarod megtámadni, akkor aláírhatsz közöst is.
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Ági!

  Jelenleg gyesen vagyok irek gyermekeimmel, akik augusztusban lesznek 3 evesek.
  2013. januar 1-vel szeretnek munkaba allni hat oraban.
  Tudom hogy nem kotelesek alkalmazni hat oraban, ezert azt kerdeznem hogy mehetek-e mashova dolgozni hat oraban ha a jelenlegi munkaltatom nem tud igy alkalmazni. Ha igen, akkor hogyan, gondolom jeleznem kell a munkaltatom fele, ill. hogy csak akkor mehetek – e mashova ha naluk leszamolok.. ( persze ezt nem szeretnem, mert kesobb nyolc oraban szeretnek naluk dolgozni..)
  A masik kerdesem, hogy össesen 54 nap szabim van, amit ki kell vennem mielott munkaba allok, de ha jol tudom a szabi kivaltasa penzben csak akkor lehetseges ha leszamolok, vagy ha azonnal kezdek, nem veszem ki a szabikat. Ez igy van ?
  Valaszod koszonom szépen!!
  Henrietta

  • Kedves Henrietta!

   Ha mindenképpen 6 órában szeretnél dolgozni, akkor nem kell feltétlenül a jelenlegi munkahelyeden felmondanod! Nem tilos, hogy egy munkavállalónak több jogviszonya is legyen, persze ha ezzel a második jogviszonnyal a munkáltatód jogos gazdasági érdekeit veszélyezteted – pl. másik, konkurens cégnek dolgozol olyan munkakörben, amivel ők jelentős versenyelőnyre tehetnek szert a te tudásoddal – akkor megtilthatják. Én azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként jelezd, hogy 6 órás foglalkoztatást szeretnél kérni. Erre a munkáltatódnak írásban kell válaszolnia, hogy beleegyezik-e, vagy nem. Megindokolhatod, hogy a 4 órás jövedelem sajnos túl kevés, a 8 órásat az ikrek miatt nem tudod vállalni. Mivel az ikrekkel a GYES folyósítás végéig fizetés nélküli szabin lehetsz, így ha ők nem foglalkoztatnak 6 órában, elmehetsz máshová másodállásban is. Fontos azonban, hogy erről tájékoztasd a munkáltatódat, nehogy gond legyen utólag belőle. (Ezért is mondtam, hogy először kérd tőlük, s ha ők nem tudják biztosítani, akkor könnyebb elfogadtatni velük, hogy máshová mentél dolgozni 6 órában). Csak nagyon kevés esetben tilthatja meg amúgy ezt (lásd fenti példám).
   Ha itt mégis munkába tudsz állni 6 órában, akkor a jelenlegi szabályok szerint még megváltható a szabadságok egy része, de csak kisebb része, és csak december 31.-éig lesz ez így. Utána minden bent ragadt szabadságot ki kell adnia a munkáltatónak, a fizetés nélküli szabadság megszüntetése utáni 60 napon belül.
   Sok sikert!

   Ági

 3. Kedves Agi!

  Nekem az a gondom, hogy miközben megszületett a fiam, GYED, es GYES alatt elköltöztem. Elegge messzire. Budapeströl, Sopronba. Nekem decemberben jar le a fizetetlen szabadsagom, novemberben kell jeleznem a tovabbi szandekaimat a munkaltatom fele. Az uj MT miatt nem is tudom mi lesz, mi lesz ram ervenyes? Mindenesetre en szeretnek felmondani majd, mert nem hiszem, hogy vissza költözöm Bp-re, valamint 6 orai munkakezdes van, nem is tudnek visszamenni… (nem megoldott a kisfiam reggeli elhelyezese, vagy hogy mas vigye oviba). Fogalmam sincsen, hogyan kell felmondo levelet irni, vagy hogy kerhetem-e ebben az esetben a szabadsag egyösszegbeni kifizeteset? Vagy meg kell varnom, amig a kiadott szabadsag letellik, es utana erdemes felmondani?
  Remelem tudsz nekem tanacsot adni, segitseget nyujtani.
  Köszönettel,
  Juli

  • Kedves Juli!

   Ha a kisfiad 3 éves kora után tényleg nem tudsz visszamenni dolgozni a korábbi helyedre, akkor valóban nincs más lehetőséged, hacsak nincs a munkáltatódnak a mostani lakhelyeden is egy telephelye, ahová esetleg átkérheted magad, vagy ha nem olyan a munkaköröd, a feladataid, hogy esetleg otthoni munkavégzésre, távmunkára váltsatok át (mindkettő megállapodás kérdése, nem követelheted csak úgy). Azonban tudnod kell, hogy ha te mondasz fel, kizárólag a 30 napos felmondási időre járó bérre, és a bent ragadt szabadságokra leszel jogosult. Ha a munkaviszonyod megszűnik, a szabadságokat biztosan meg fogod kapni, de arról, hogy ezt egy összegben kifizetik-e neked, vagy esetleg kiveszed – mert mondjuk neked úgy jobb lenne, addig is állományban vagy, biztosítási jogviszonyod van – egyeztetned kéne majd a munkáltatóddal. Én a következő sorrendet javasolnám: 1.) a GYES lejárta előtt 1-2 hónappal egyeztess velük az esetleges távmunkáról, ha a munkaköröd ezt lehetővé teszi. 2.) Ha nem, akkor sajnos nem hiszem, hogy arra számíthatsz, hogy majd ők felmondanak neked, hiszen ha ők szeretnének téged tovább foglalkoztatni, akkor a jogviszony fenntartása nem rajtuk bukik meg, hanem rajtad, te nem tudsz bejárni dolgozni. Így egyszerűen megírod a felmondásodat, megindoklod benne, hogy miért nem tudod a munkaviszonyodat tovább fenntartani, és kész. Annak a személynek címezd a felmondást, aki a munkáltatói jogkör gyakorlójaként meg van nevezve a munkaszerződésedben, s legyen benne, hogy kéred a bent ragadt szabadságok kifizetését (a neten biztosan találsz rá mintát). De közös megegyezéssel is elválhattok, a lényeg, hogy megkapd, ami neked jár. Ha addig nem lesz másik állásod, akkor neked is célod, hogy minél később fejeződjön itt be a jogviszonyod, hogy addig is biztosított legyél, de arra figyelj, hogy a felmondási időt, ha te mondasz fel, le kell dolgoznod (hacsak a munkáltatód el nem tekint ettől), tehát így kell időzítened a felmondást. Ezért is írtam, hogy egyeztess velük, ők mit akarnak. Ha megszűnt itt a jogviszonyod, menj el álláskeresési járadékra, azzal továbbra is biztosított leszel, s lesz egy kis jövedelmed, míg megvan a másik állásod.
   Sok sikert:

   Ági

 4. Űdvőzőllek Ági!

  Tanácsod szeretném kérni.
  2006. augusztustól dolgozom egy munkaerőkőlcsönző cégnél.
  kőzben megszűletett 2 kisfiam, sajnós a kicsi betegen szűletett.
  a munkahely nem akart vissza venni majd mikor emlitettem hogy ügyvédhez fordulok mindjárt lett munka, mivel nem mindegy milyen módon járok
  munkába a pici miatt ezért azt mondták

  ha nem felel meg a munkakör mondjak fel én.

  amúgy a közösmegegyezést is fel ajánlották de abba csak a szabadságok
  kifizetését ajánlották fel.
  mit tegyek menjek gyápra?
  köszönöm

  Mariann

  • Kedves Mariann!

   Milyen volt a korábbi, szülés előtti munkaköröd, s milyen a mostani felajánlott? Ha nagyon jelentős a különbség a kettő között – pl. előtte asszisztens voltál, most meg 3 műszakba akarnak betenni a gyárba szalag mellé – akkor nem vagy köteles elfogadni a felajánlott munkát. De tény, hogy a munkaerő-kölcsönzés lényege, hogy a kölcsönbeadó cég különböző cégekhez irányít rövidebb-hosszabb időre, tehát jellegéből adódóan időszakos lehet, s benne van a változás, változtatás lehetősége. A jelenlegi szabályozás szerint ha nem tart igényt a munkádra a korábbi kölcsönbevevő, akkor van egy 30 napos várakozási idő, míg a kölcsönbeadónak meg kell próbálnia másik állást keresni neked (ez alatt állásidőre járó bér jár neked). Ha nem talál, akkor felmondhat neked, s a felmondási időre járó bért ki kell fizetnie. Sajnos ezt a 30 napot a legtöbb cég nem fizeti ki… valószínűleg ők sem szeretnék, így ha a másik felajánlott munkakör nagyon eltér a korábbitól, ezzel próbálnak meg elijeszteni. Azonban az teljes képhez az is tartozik, hogy mivel itt a kölcsönbevevő munkarendjéhez kell neked is alkalmazkodni, nem nagyon válogathatsz, hogy mikor szeretnél kezdeni, munkába menni…
   Nem írtad azt sem, hogy elfogadtad már-e a másik munkakört, vagy még nem?
   Írj egy kicsit többet kérlek, hogy jobban átlássam a helyzetet…
   Köszi:

   Ági

 5. elnézést a helyesírási hibákért mobilról irtam

  Mariann

 6. Kedves Ági!

  1 éves kislányom mellől szeretnék visszamenni dolgozni. Eddig úgy tűnt simán fog menni, de ma, hogy bementem egyeztetni, kiderült, hogy más munkakörbe, kevesebb fizetéssel vennének vissza. Természetesen említették, hogy amennyiben ez nem felel meg nekem, visszavesznek az eredeti pozícióra, de lehet hogy nem lesz hosszú távú a további pályafutásom a cégnél. El kell fogadnom ezt az ajánlatot vagy kötelesek a régi fizetésemet garantálni egy új munkakörben is? Ha most visszavesznek a régi állásra, akkor pár hónap múlva vissza minősíthetnek, csökkenthetik a fizetésem?
  Köszönettel:
  Barbara

  • Kedves Barbara!

   Ha létezik a korábbi munkaköröd, akkor a jelenleg is érvényes munkaszerződésed szerint ebben a munkakörben kell foglalkoztatnia a munkáltatódnak. Ha ettől eltérő munkakört, és bérezést ajánlanak, elfogadhatod, de sehol nincs az előírva, hogy ugyanazt a bért kell megkapnod, mint korábban, hiszen nem ugyanaz a munkaköröd. Nem tudom, pontosan mit értesz visszaminősítés alatt, de a munkakör, és a személyi alapbér nem olyan elemek, amit egy munkáltató bármikor egyedül módosíthat (a munkavállaló hátrányára), a te beleegyezésed nélkül. A “hosszú távú pályafutásról” meg szerintem annyit, hogy ha ez fenyegetésként hangzott el, akkor eleve nem várhatsz sok jót ettől a cégtől… 🙁
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!

  A nagylányom 2009-ben, a kicsikém 2011-ben született, ő 2013.márciusában lesz 2 éves, vele vagyok GYED-en. Születésük előtt egy banknál dolgoztam, határozatlan szerződéssel, és azzal az ígérettel, hogy visszavárnak. A kérdésem a következőhöz kapcsolódik:
  Fülest kaptam a munkahelyemről, hogy az enyémmel azonos pozíciót hirdet a bank, ahol én már szülés előtt jeleztem, hogy a gyerek 1-2. éves kora között hajlandó lennék újra dolgozni, ha valaki elmegy a csoportunkból… Persze semmi értesítést nem kaptam, gondolom anyukaként 2 kicsivel már nem vagyok kívánatos.
  Azért próbálkoztam, és e-mailben újra jeleztem visszatérési szándékomat, konkrét munkába állási dátum nélkül,jelezve a bármire hajlandó rugalmasságomat, hátha csoda történik.
  Közben a család összedugta a fejét, felkészülve a” mi lenne, ha sikerülne” kérdésre. És a következő kérdések jöttek elő, amiben a segítségedet kérném az esetleges döntéshez:
  1. A kicsi elhelyezése ilyen gyorsan csak egy magánbölcsibe (alapítványként üzemel) lehetséges, ahol valamennyi minimális fejkvótát kapnak az államtól, de lényegében nekem kell állni a gondozás költségeit. Plusz a munkaidőm alakulása miatt délután nem érek oda egyik gyerekért sem, így nagypapa állandó segítségére vagyok utalva, így neki a GYES-t szeretnénk megigényelni. A kérdés, hogy a gyerkőc magánbölcsibe járása mellet igényelhető-e a nagyszülői GYES, illetve, ha a kicsi beteg, akkor a nagyszülői GYES mellett is eljöhetek-e betegszabira, táppénzre?
  2. A GYED melletti szabikat, a szülés előtt ki nem vett szabikkal, pótszabikkal a bérelszámoláson kikalkulálták, 78 napom jött ki. A kérdés, hogyha gyorsan kell beállnom dolgozni, kifizethetik-e a szabit, vagy lehetséges-e hogy egyik részét kifizessék, másik részét kivegyem, mondjuk a beszoktatási idő, vagy a nyári szünet alatt? Ha kifizetik, akkor milyen béren, a szülés előtti vagy az újbóli munkábaállás utáni, remélhetőleg korrigált bruttóval számolva?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv: Kata

  • Kedves Kata!

   A nagyszülői GYES alatt a kicsit nem adhatjátok bölcsibe, míg 3 éves nem lesz, s utána is csak 7 órát meg nem haladó időtartamban. Ha magán bölcsit néztetek ki, akkor is fennáll a veszélye, a lebukásnak, hiszen ha kap valami állami támogatást a gyermeked után, akkor az adatait is meg kell adnia, s így azért összeérhetnek a szálak. Hallottam már olyanról, hogy csanába adta az anyuka a gyermeket, nagymama GYES-re ment, és utólag több havi GYES-s visszavontak emiatt, mikor kiderül. Én a helyedben ezt megbeszélném a bölcsi vezetőjével, hogy biztosan tudd, hogyan cselekedj. A gyermekápolási táppénzre való jogot nem érinti az, hogy a nagyszülő veszi igénybe a GYES-t.
   A bent ragadt szabikat a törvény szerint ki kell adni, pénzben megváltani csak a GYED első fél évére esőt lehet, azaz nálad 2 gyermek után kétszer 6 hónapra járót kifizethetnek, a többit azonban ki kell venned. A törvény szerint ezt már a korrigált, emelt bérrel kell kiadni, ha abban a munkakörben időközben volt béremelés.
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm a választ!
    Sajnos időközben visszajelzést kaptam a HR-től, hogy az enyémmel megegyező munkakörbe egy gyakorlottabb kollégát szeretnének találni, nem engem visszavenni. Csak az a bibi, hogy a cég honlapján szereplő hirdetésben kezdők jelentkezését is várják! Nagyon rosszul esik ez az eljárás, mert 2,5 évig nem volt panasz a munkámra. Most kimondatlanul is a gyerek lehet a gondjuk… Mindezt egy olyan multicégnél tapasztaltam, ahol reklámfogásként alkalmazzák a “női karrier” támogatásának hangsúlyozását, szégyentelenül egy esélyegyenlőségi műsorban is nyilatkozott a cég egy női felső vezetője, akit trombitaszó mellett vártak vissza dolgozni. Gyomorforgató. Nem lehet mindenki vezető, minket a “végeken” eltaposnak, ami rosszabb, hülyének néznek. Sajnos nem én vagyok az egyetlen, akivel így bántak el. Üdv: Kata

    • Kedves Kata!

     Mentsd el a biztonság kedvéért azt a hirdetést magadnak, hogy meglegyen, ha később szükség lenne rá… Sajnálom, hogy ilyen hozzáállást tapasztalsz, és ezt sosem fogom megérteni. Az én csapatomban nagyon sok anyuka van, kisgyerekkel is, én nem félek tőlük. Aki dolgozni akar, az dolgozik, aki meg nem, annak nem kell a lógáshoz gyerek.
     Én most mit teszel? Próbálsz még visszamenni, vagy megvárod a 3. szülinapot?

     Ági

 8. Kedves Ági !

  Fent már olvastam hasonlót és elkeseredtem, de azért megkérdezem,az én konkrét esetemet :
  Én egy bank pénztárában dolgoztam 8 órában 2003 szeptember óta, és 6 éve vagyok itthon most már a 2. kisfiammal(október 6.-ig), most lenne egy 5 órás pénztárosi állás egy másik bankban, a jelenlegiben azt mondták,hogy nem tudnak nekem munkát biztosítani, ez egyértelműen összeférhetetlenség lenne szerintem, mert konkurenciáról van szó. Kérdésem az lenne, mit tudnék tenni, hogy jobban jöjjek ki, mik a jogaim ? Csak a felmondás lehetséges? Ezt az állást nem szeretném elszalasztani, mert a másiknál nyilvánvalóan nincs jövőm akármennyire is szeretném.
  Válaszodat előre is köszönöm: Éva

  • Szia Éva!

   Mennyire biztos, hogy ha tényleg megszüntetnéd a fizetés nélküli szabit, nem tudnának foglalkoztatni, s elküldenének? Nem tudsz egyeztetni a bankban lévő kolléganőkkel, hogy mit tudnak, van-e másik állás, üresedés, amire te is megfelelnél? És mennyire biztos, hogy a másik bankban téged választanának? Mert csak emiatt felmondani elég kockázatos, pláne, ha a két szék között a földre esel… Ha most felmondasz, akkor végkielégítésre nem vagy jogosult, ami nem kis összeg… És ők mondták,hogy nem mehetsz a másik bankba, vagy csak te gondolod? Mert amit korában írtam a konkurenciáról, az csak tájékoztató jellegű információ volt, ez így nem szerepel a törvényben, tehát meglehet, hogy elengednének ide dolgozni, ha ők maguk nem tudnak foglalkoztatni… azért a pénztáros (bár tény, nagyon nagy felelősség annyi pénzt kezelni) nem szokott komoly üzleti titkokkal szaladgálni, ami a bank stratégiájára és portfóliójára vonatkozik 🙂 tehát nem okozhatsz nagy üzleti kárt nekik.
   Próbálj meg egyeztetni velük, s a kolléganőktől előtte infókat is beszerezni, hátha annak birtokában okosabb leszel… legalább adj egy esélyt neki! Érdeklődj hivatalosan írásban, vagy telefonon a HR-esnél, vagy főnöködnél, hogy tervezed a visszatérést, mert nagyon kell a pénz, és mik a kilátások, mi van a régi munkaköröddel, hogy tudnak visszavenni. Ha nem tudnak, akkor engedélyt adnak-e elméletben, hogy másik állást vállalj GYES mellett? Ha igen, akkor mik a feltételek? Bárhová mehetsz? Ez általában be szokott jönni 🙂 mert ha ők maguk nem akarnak visszavenni, akkor szívesebben veszik, ha máshová elmész, addig sem kell veled foglalkozniuk a GYES végéig.
   Sok sikert!

   Ági

 9. Kedves Ági!

  Koszonom szepen valaszod, hasonlokeppen gondoltam en is a dolgokat, jelzem a ceg felé a hat oras munkat mielott mashol keresnek reszmunkas allast.
  Meg egy kerdes, ne haragudj: ha pl. 2013. junius elsejevel ( ikrekkel gyesen vagyok) szuntetnem meg a fizetes nelkuli szabimat, akkor a felgyulemlett szabikat ( 54 nap)ha jol ertem nem fizetik ki mielott munkaba allok szeptember elsejen ?

  Koszonom a valaszt!

  MInden jot!
  Heni

  P:S: Jo hogy vagy !!! 🙂 🙂

  • Kedves Heni!

   Nem biztos, hogy jól értem a kérdésedet… ha a fizetés nélküli szabit megszünteted, akkor visszakerülsz a következő napon aktív állományba, s a szabadságok kivételével kezdesz. A következő hónap 10.-éig meg kell kapnod az addig kiadott szabadságok ellenértékét, mintha csak bért kapnál. Ha kiadják a szabit, az azt jelenti, hogy te otthon vagy, szabin vagy, de azt ugyanúgy fizetik, mint a munkabért, tárgyhót követő hónap 10.-éig. Ha nem kiadják, hanem megváltják pénzben (ez a munkaviszony megszüntetésekor szokásos, vagy ahogy fentebb írtam, egy részét kifizethetik), akkor azt egy összegben kapod meg. Tehát biztosan nem maradsz hónapokig pénz nélkül. jól értettelek? Erre voltál kíváncsi?
   Üdv:

   Ági

   • Kedves. Ági! Igen,jól értetted a kérdésem, koszonom a választ! 🙂 . Én azt hittem a felgyülemlett szabit nem fizetik,csak ha kilépek… Már volt arról szó hogy visszamennek,de mivel nem tudták hasonló munkát adni,ezért a felmondást ajánlottak persze részemről,mondván akkor kapok pénzt három havi összegyűlt szabimra. Természetesen nem fogadtam el,maradok meg gyesen meg az ikrekkel. Koszonom!!! Üdv.: . Heni

 10. Kedves Ági!
  2008.10.01 óta egyéni vállalkozónál állok alkalmazásban. Tavaly februárban terhes lettem, áprilistól táppénzen voltam egészen októberig, amíg a kislányom megszületett. Ez idő alatt elköltöztünk elég messzire (300km). A kicsi születésekor kaptam a tgyást, most gyeden vagyok 2013 októberig. A mai nap kaptam egy levelet a munkáltatómtól, a nevemben megfogalmazott közös felmondást kérő nyilatkozatot 2012.07.10. dátummal. Az lenne a kérdésem, érdemes-e aláírnom, mivel nem fogok visszamenni oda dolgozni, ez biztos. A másik kérdésem tavaly bent maradt 22 nap szabadságom, igényeltem az idei évre is a két gyermek után járó pótszabadságot ( van egy 9 éves fiam is) , ha most aláírom akkor hány napot kell neki kifizetnie?
  Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Irén

  • Kedves Irén!

   Semmiképpen nem javaslom, hogy aláírd a közöst. Az első, amit meg kéne fontolnod, hogy meddig szeretnél a gyermekeddel odahaza maradni. Ha sokáig, mondjuk a GYES végéig, akkor ne írj alá semmit, hiszen miért is kérnéd most a jogviszony megszüntetését? Mivel fizetés nélkülin vagy, nem fontos, hol tartózkodsz, költözhetsz bárhová. Ez a 300 km-es távolság csak akkor lenne gond, ha dolgozni szeretnél újra a cégnél, de nem fogsz, ezt írtad. Ha majd szeretnél máshol dolgozni, akkor azt döntsd el, hogy rész-, vagy teljes munkaidőben, s ha részmunkaidőben, akkor a GYES alatt is megteheted ezt egy másik munkáltatónál úgy, hogy fennmarad itt a jogviszonyod. Ha teljesben, csak akkor kérd a közös megegyezést, hiszen akkor neked is érdeked, hogy ne itt legyél munkaviszonyban. Egyáltalán mivel indokolta a munkáltatód, hogy ezt elküldte??? Írt mellé valamit?
   Azt, hogy hány nap szabadság jár neked, nem tudom megmondani, hiszen több adatot nem írtál meg, ami a számításhoz szükséges lenne… de van erről egy cikksorozatom, olvasd el azt, s hidd el, te magad is ki tudod számolni! Idemásolom neked a linkeket:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/hogyan-szamoljam-ki-magam-a-szabadsagomat-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsag-kivetele-gyedgyes-utan
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsagok-kivetele-es-a-gyes-kapcsolata-tudnivalok-a-szabadsagrol-3-resz

   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Először is köszönöm a válaszod!
    Másodszor, hogy válaszoljak a kérdésedre: Nem írt mellé a munkáltatóm semmiféle levelet, még mikor kiderült a terhességem, akkor szóban megígértette velem, hogy ha a gyermek megszületik, akkor kb fél év után nyújtsam be a felmondásom, hogy ne kelljen neki kifizetni annyi szabadságot, mintha 3 évig élne a jogviszonyom.( és ezt a könyvelője javasolta)

    További szép napot kívánok: Irén

    • Kedves Irén!

     Hát, igen szomorú, hogy ilyen inkorrekt a munkáltatód. Nincs olyan, hogy megígértetem a dolgozóval, hogy majd aláírja a közöst, hogy ne kelljen nekem majd annak a költségét viselni, amire amúgy a törvény kötelezne. Csak azt tudom mondani, mint előzőleg: semmilyen közöst nem vagy köteles aláírni! Szóval innentől kezdve döntsd el te, hogy megteszed-e vagy sem… arról nem is szólva, hogy akkor igényelheted újra a GYED-et, mert már passzív jogon járna csak…
     Üdv:

     Ági

 11. Kedves Ági!
  Én is leírnám röviden a történetem, a véleményedre lennék kíváncsi.
  2004-től egy bank alkalmazásában álltam, idén áprilisban járt le a kisebbik gyermekemmel a gyes (tehát 6 éve itthon vagyok, a kicsi is elmúlt 3.)kértem, hogy ha lehetséges részmunkaidős foglalkoztatást szeretnék.(a felgyűlt szabadságom aug. közepéig tart majdnem), viszont nagyon úgy néz ki, hogy csak teljes munkaidős állást tudnak biztosítani. (nekem viszont ez csak a lakhelyemhez legközelebb eső fiókban lenne megoldható) Azt mondta a HR-es, ha közös megegyezéssel elválnak útjaink, akkor felmondási idő+ végkielégítést is kapnék,(+még nem is tudom milyen jogcímen-mert betöltött 8 évem van a cégnél-+2 hónap járna,vagyis februárig érkezne a számlámra bizonyos összeg ezekből kifolyólag. Ez igaz,tényleg járnak ezek ilyenkor, vagy írassam le velük,illetve mi van abban az esetben, ha elvállalok teljes munkaidőt, de pár hét múlva kiderül, hogy mégsem tudom vállalni a gyerekek miatt(nincs nagyszülői segítség)akkor hogy váljak meg a cégtől, vagy ő tőlem?:-)
  Remélem érthető voltam, előre is nagyon köszönöm a segítséged,Ági

  • Kedves Ági!

   Amennyiben 8 éved megvan, nem 2, hanem 3 évnyi végkielégítés jár, ahogy azt fent is olvashatod a cikkben, ha a munkáltató megszünteti felmondással a munkaviszonyodt. Az, hogy ezt milyen módon foglalják bele a megállapodásba, többféleképpen is megfogalmazható, a közös megegyezésnek az a lényege, hogy a felek szabadon nagyon sok mindenben megegyezhetnek. Ha mindkettőtök beleegyezik, akkor egyszerűen bele kell írni a megfelelő összeget, hogy ennyi jár neked, ennek megfizetését vállalja a munkáltató, és kész. 🙂 Ez nem kell, hogy a végkielégítés, vagy felmondási időre járó bér nevet viselje, hiszen nem a jogcím fontos, hanem az, hogy LEGALÁBB annyit kapj, mint felmondás esetén.
   Azonban ha elvállalod a felajánlott állást, s mégsem tudod a munkaidődet megfelelően megoldani, mert a gyermek elhelyezése nem megoldott, már nem köteles a munkáltató újra ezt az összeget felajánlani neked, hiszen ő foglalkoztatna, csak te nem tudod a kötelezettségedet ellátni. Extrém esetben ez akár a munkaviszonyod azonnali hatályú felmondásához is vezethet (sorozatos késések esetén), vagy csak egyszerűen nem lesz más választásod, s te kéred a munkaviszony megszüntetését (munkavállalói felmondás, vagy közös megegyezés). Ekkor azonban nincs végkielégítés, s a munkavállalói felmondásnál csak 30 nap a felmondási idő.
   Azt kéne tehát meggondolnod, hogy minek van nagyobb esélye, annak, hogy meg tudod oldani a feladataid ellátását s a kötelező munkaidő betartását, vagy nem. Ha igen, fogadd el az ajánlatot, s dolgozz, ha nem, inkább a közöst fogadd el (de itt azt is mérlegeld, hogy mennyi esélyed van új állást találni két gyermekkel.)
   Sajnálom, nem könnyű helyzet…
   Remélem, okosan döntesz!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm a kimerítő választ…sajnos a helyzet tényleg nem egyszerű,…okosabb/tájékozottabb lettem válaszod által, de a döntést mégsem könnyíti meg. 🙁
    Köszönöm még egyszer.
    Üdv,Ági

 12. Kedves Ági!

  Minden elismerésem a munkádért, amit az anyukákért teszel. Rengeteg hasznos információ található a honlapon, én is olvastam olyat, ami segítségemre lehet, ugyanakkor kíváncsi vagyok a véleményedre az én konkrét helyzetemet illetően.
  Egy országos hálózattal rendelkező cégnél vagyok alkalmazásban, jövő áprilisban lesz 10 éves a munkaviszonyom. Jelenleg GYED-en vagyok második gyermekünkkel, az élet úgy hozta, hogy vissza kell állnom munkába. Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű történet, mert amikor az első gyermek 1 éves lett, akkor sem vártak tárt karokkal a munkahelyemen. Egy „ügyes” csellel a munkavégzés helyét változóra módosították és mondanom se kell, pár nap múlva már 50 km-re kellett ingáznom (pedig tudták, hogy még szoptatok is). Néhány hónap után azt sikerült kiharcolnom, hogy visszakerüljek az eredeti helyemre (amelyik városban lakunk) és ezzel a munkavégzés helye is „X megye” lett. A mostani visszatérésem kapcsán arról tájékoztattak, nem tudnak munkát adni, csak 100 km-re, mert csak az ún. régióban kötelesek elhelyezni, ami az egész Dunántúlt jelenti. Itt már nem értem a dolgot, mert ugyan egy szervezeti egység (amit úgy variál a munkáltató, ahogy akar) van a munkavégzés helyeként megjelölve a szerződésemben, mégis szerepel benne a konkrét megye, akkor hogy lehet 2 megyével arrébb munkát adni tudván, hogy két gyermekem van?
  Felajánlottam, váljunk el egymástól békésen, és rendezzük korrekten az anyagiakat, de erre azt a választ kaptam, ne várjak semmilyen plusz pénzt. Én felmondani nem fogok, mivel munkáltatói hitelem is van, amit nem tudok most visszafizetni, másrészt nem mondok le a 10 éves munkaviszony után járó végkielégítésről. Mit tegyek annak érdekében, hogy érvényesíteni tudjam az érdekeimet, azaz elérjem, hogy ő mondjon fel? A munkáltatóm nem vesz vissza, felmondani nem akar, gondolja, majd tudatlanságomban leráz és ennyi, de nem fogom hagyni. Úgy döntöttem, a gyermek 3 éves koráig munkát vállalok máshol, ehhez már előzetesen kértem a munkáltatóm beleegyezését. (Válaszként azt kaptam, ehhez nem kell az ő beleegyezése.) Ha sikerül elhelyezkednem, és eljön a fizetett szabadság vége, akkor megint mit tegyek? Hiszen mondhatja azt a mostani munkáltatóm, hogy nem tudom felvenni a munkát, mivel már más helyen dolgozom…
  Köszönöm, ha segítesz nekem.
  Andi

  • Kedves Andi!

   Mit értesz pontosan azon, hogy “ügyes csellel”? A munkavégzés helye ha rögzítve van a szerződésben, akkor attól csak közös megegyezéssel lehet eltérni, ha az van benne, hogy X megye, akkor ott kell foglalkoztatniuk. Vagy ha ott nem tudnak munkát adni neked, vagy kínálnak egy másik munkakört, de te azt nem fogadod el, akkor felmondhatnak indokolt esetben (a védettséged ellenére is, ha nem vagy fizetés nélküli szabadságon), de akkor viszont felmondási idő és végkielégítés fizetésére kötelezettek. Ne haragudj, de nem értem pontosan a leírásodból, hogy mi is áll most szó szerint a munkaszerződésedben munkavégzés helyeként, de a törvény védi az anyukákat még bizonyos mértékben. Például a munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkára a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig, azaz ha neked nem egy város, hanem egy adott megye a munkavégzési helyed, akkor csak abban a megyében vagy köteles dolgozni, s máshol csak akkor, ha te ebbe beleegyezel. Javaslom, hogy a tisztánlátás végett keresd fel a Jogpont Plusz Hálózatot (a hasznos linkek között megvan a honlapjuk), s kérj egy személyes találkozót. Az összes papíroddal, főleg a szerződéseddel menj el egy ingyenes tanácsadásra, pontról pontra nézzétek át, hogy mi is áll benne. Ha az, amit fentebb írok, akkor ha visszatérnél dolgozni, vagy abban a megyében foglalkoztatnak, ami ott áll, vagy másik munkakört ajánlanak fel (ez lehet másik feladat, vagy másik megye i). Ha te ezt nem fogadod el, fel kell, hogy mondjanak neked, s ki kell, hogy fizessék a járandóságodat.
   Ha másodállást vállalsz, azzal csak elodázod ezt a kérdést, ugyanis a 3. életév betöltése után ugyanúgy fel kell venned a munkát, s újra előjön ez a vita: hol is vagy köteles dolgozni.
   Szerintem járj most a végére ennek a kérdésnek személyesen az összes iratoddal felszerelkezve. Mivel én nem látom a szerződésedben foglaltakat, csak körülbelüli választ tudok adni neked arról, hogy mit mond az Mt.
   Sok sikert:

   Ági

 13. Kedves Ági!

  Előszőr is meg szeretném köszönni az eddigi segítségedet azzal a sok infóval, amit mindenkihez eljuttattál.
  Olvasva a cikkeidet rengeteg kérdésre választ kaptam és még több merült fel bennem. Szeretném a segítségedet kérni az én problémámmal kapcsolatban is. 2005. év óta vagyok 8órában határozatlan munkaviszonyban a cégemmel 2009. júli 17. napján kerültem tgyásra, majd gyedre, a ged lejárta előtt1 hóvl megzületett 2 kisfiam jelenleg vele vagyok itthon gyeden, ami 2013. júni 16án jár le uána gyes. A visszamenetelről már gondolkodtam, de nem tudom, hogy gyes alatt vagy utána e. Cégemmel még nem egyezkedtem. Most augusztus elején kaptam egy új munkaszerződést, amita melléklelt levélbenis írtak a 2012. július 1-jével megváltozott munkatörvénykönyve miatt volt szükség. Ezzel minden rendben, bár nem értem, hogy gyed alatt ez enged miért érint, ha még nem állok munkába. A szerződésben az általános leírások állnak, 8 ór munka, fizetés, ami nem változott és ami eddig is néhány változással. de amit nem értekakövetkező

  A munavállaló a munkavállalót20012. július1. napjától kezdődően,határozatlan időre szóló munkaviszony keretében alkalmazza. …
  A munkaviszonykezdetétől számított 90 nap próbaidőnek minősül, amely időtartam alatt bármelyik fél a munkaviszonyt indoklás nélkül , azonnal hatállyal, írásban megszűntetheti.

  A munkavállaló munkaideje két havi keretben kerül meghatározásra, ennek megfelelően általában kéthavi 352 óra. Amennyiben az adott két naptári hónap munkanpjainakszáma 44-nél tönn, vagy kevesebb, úgy a különbségként jelentkező munkanaponként 8 órával a munkaidő megemelkedik ill. csökken.

  A kérdésem, ha ezt aláírom elvesztem az eddig felhalmozott munkaéveimet, és ha visszamegyek innentől számít majd, szóval lesnéka végkielégítéstől? A szerződés elején van egy mondat: “Ezen munkaszerződés a korábbi munkaszerződés módosítása és azzal egybeszerkeztett változat.”Most akkor ezzel marad a régi folyamatos munkaviszonyom, és írjam alá? Bocsnat, ha nem érthetően írok, de magam sem értem. Már azon is gondolkodtunk, hogy vállalnánk egy harmadik gyermeket is,nem tudom ezt mennyire díjaznák, de, ahog halottam sok munka nincs most a cégnél. A családalapítás egyébként is tervben van csak elodáztam volna, ha visszamegyek. Viszont ezzel a szerződéssel addig is kezdenem kell valamit.Egyébként korrekt cég volt eddig.A bérzámfejtő azt mondta a szerződés írásába őt nem vonták be, de munkaügyi jogásszal egyzetetve készült. Őalá írta, azt mondta a gépben benne vannak az eddigi adataim, szerinte nem veszik el, írjam alá. Válaszodat előre is köszönöm. Üdv: Viki.

  • Kedves Viktória!

   Amit elkészített a jogász, az egy egységes szerkezetű munkaszerződés módosítás, olyankor szokás ez, amikor egy munkaszerződés tartalmában módosítások vannak, de nem csak a módosított pontokat írják alá a felek, hanem az egész szerződést úgymond újra aláírják, a régről megmaradó és az újonnan “jött” elemekkel együtt. Alapvetően ez nem is gond, hiszen ha a régi, de megmaradó elemek benne vannak, akkor akár a felek közös érdeke kívánja úgy, akár törvényi módosítás, lehet benne módosításokat eszközölni, újat beleírni. Ami nekem nem tetszik benne, az a 2012-es július elsejei dátum, ami a munkaviszonyod kezdetét jelöli, ez ugyanis nem igaz, hiszen a munkaviszonyod nem ekkor kezdődött!!! A helyes megfogalmazás itt az lenne, hogy a felek megállapodnak, hogy a 2005. év ….. hónap … napján létrejött munkaszerződést 2012. július 1-jei hatállyal, közös megegyezéssel módosítják, s ettől a naptól az alábbi, egységes szerkezetbe foglalt munkaszerződés hatályos. És ide jöhetnek a további pontok, akár a próbaidő, vagy bármi egyéb más…
   Viktória, biztosan nincs benne sehol az eredeti belépési dátumod, mint a munkaviszony kezdete? Nem látod valahol, hogy ezt elismernék? Írod, hogy van egy utalás a korábbi munkaszerződésre, ott nincs konkrét dátum? Ha nincs, én nem írnám alá a helyedben, hanem kérném, hogy írják át megfelelően legalább azt az egy dátumot, hiszen nem 2012. július elsejével kezdődött a munkaviszonyod, s ha nem boldogulsz velük, fordulj jogi segítségért. Nincs veszteni valód jelenleg, most nem mondhatnak fel, védett vagy. Tudom, hogy nem könnyű dolog otthonról jogi vitát folytatni, de finoman, udvariasan kérdezve és érvelve jó lenne elérned, hogy vagy módosítsák, vagy valahová írják bele, hogy mikor kezdődött a munkaviszonyod. Ja, és ne a bérszámfejtővel intézd ezt, hanem vagy a főnökkel, vagy a HR-essel, jogásszal. Mondd el nyugodtan, hogy nem értetlenkedsz, vagy ellenkezel, de ebben a szerződésben sehol nem látszik, hogy mikor kezdtél itt dolgozni, márpedig a munkaviszonyod nem 2012. július 1-jével kezdődött, s így nem szeretnél elesni attól a 6-7 évtől, amit itt töltöttél.
   Sok sikert:

   Ági

 14. Elnézést a helyesírásért, de rossz a billentyűzet, 2012 nem 20012… bocs, ha valahol lemaradt néhány betű, ha kell újra leírom. Üdv: Viki

 15. Kedves Ági,

  Kisfiam nemsokára tölti a 2. évét, és vissza kell menjek dolgozni.
  Jeleztem a munkáltatóm felé, hogy visszamennék, és már kaptam egy levelet, hogy a pozícióm megszűnt, így max. más munkakört kaphatok.
  Ha nem fogadnám el, ebben az esetben is járhatna végkielégítés?
  Ha más székhelyű, de ugyanaz a cég alkalmazna tovább, és nem 8 órában, hanem 6 órában mennék vissza, ezt kérhetem-e, és ha nem tudnak áthelyezni, akkor mire számíthatok?
  1 hónapot GYES-en kell legyek, és csak utána adják ki a szabijaimat (állítólag bejelentés után 60 napnak el kell telnie), ebben az esetben beadhatom a gyerkőcömet bölcsődébe? Beiratva be lett, csak mivel késve kértem a szabadságok kiadását, így később állhatok papíron munkába.

  Köszönöm válaszát, üdv: Nóra

  • Kedves Nóra!

   A munkáltató által közölt rendes felmondásnál jár a végkielégítés, ha nem tud téged foglalkoztatni, vagy másik munkakört ajánlott fel, de te azt nem fogadtad el. A másik székhelyt nem értem, egy cégnek egy székhelye van, és esetleg több telephelye. Telephelyre gondolsz??? Kérlek, pontosítsd a kérdést, hogy jól értem-e?
   A 6 óra nem kötelező a munkáltató számára, csak a 4 órás foglalkoztatás (ha 8 órás voltál korábban), és az is csak a gyermeked 3 éves koráig.
   A bölcsőde nem függ a munkáltatótól, ha van helyetek, és felveszik munkáltatói igazolás nélkül, akkor mehet, ha már nem kapsz GYED-et. De ezt a bölcsi dönti el, van, ahol nincs elég hely, így annak a gyereke kap helyet, aki hamarabb dolgozni megy.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági,

    igen elnézést, telephelyre gondolok. Ugyanaz a multi cég, csak több városban is működik, így a lakhelyemhez közelebbihez szeretném átkérni magamat.

    Ennél a cégnél 2004. óta dolgozom. A terhességem, és a GYED ideje alatt (természetesen) itthon voltam.
    Ha nem tudnak sem áthelyezni a másik városban lévő üzembe, és nem fogadom el a felajánlott pozíciót (mivel kevesebb lenne a jövedelmem), akkor mekkora végkielégítést kellene kapjak?

    Viszont ha elfogadok egy másik pozíciót, akkor a felhalmozódott szabadságokat milyen bérezés alapján fizetik ki nekem? Vagy addig ne írjak alá szerződés módosítást, amíg nem töltöm le a szabadságokat?

    Köszönöm előző válaszodat is, és erre is köszönöm előre! 🙂

    • Kedves Nóra!

     Ha másik telephelyre is hajlandó vagy átmenni, de ott sem tudnak foglalkoztatni, vagy tudnának, de a neked felajánlott pozíció nem tetszik, a munkaviszonyod éveinek számától függően jár végkielégítés. Pont erről szól a fenti cikk, olvasd el kérlek, minden benne van részletesen.
     Ha elfogadsz egy másik munkakört, és annak más a bére, akkor – ha ez bér alacsonyabb, mint a korábbi volt – érdemes a szabadságok kivétele után módosítani csak a szerződést, mert a szabadságokat a mindenkori munkaszerződésedben rögzített bérrel számfejtik. Ha a bér ugyanaz, mindegy, hogy mikor módosítjátok, de ha 6 órás leszel 8 helyett, akkor is csak a szabik után módosítsátok a szerződést.
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági,

      köszönöm a segítségedet! Hasznosak voltak számomra az infok! :-)))

      • Szívesen!

     • Kedves Ági,

      jelenleg most az a helyzet, hogy a mai napon “tárgyaltam” a munkáltatómmal, és azt ajánlotta fel, (mivel nem tudok átjárni a lakhelyemről a munkahelyemre) hogy:

      – amikortól visszamennék a szabadságomat kivenni, aznaptól közös megegyezéssel megszüntetnénk a munkaviszonyomat, viszont belevenné a közös megegyezéses “felmondásba”, hogy az éveim miatt jár a 2 havi végkielégítés, 50 nap felmondási idő, és persze a felgyülemlett szabadságok. Azaz ugyanúgy kifizetnének, mintha munkáltatói felmondással küldenének el.

      Kérdésem ezzel kapcsolatban, ha valóban benne lesznek a papírokban ezek a paraméterek, ezt megteheti a cég? Értem ezalatt, hogy nem járok-e úgy, hogy aláírom, aztán valami kibúvót találnak és mégsem fizetnek ki?!!?

      Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Főnököm azt mondta, hogy a közös megegyezés miatt, nem biztos, hogy jár az 50 nap felmondási idő, merthogy a szabadság és a felmondási idő egyszerre lenne!!!???
      Nem tudom ez alatt mit értett, de van ilyen törvény vagy hasonló, hogy a közös megegyezés miatt tegyük fel tényleg nem jár az 50 nap felmondási idő, hanem kevesebb vagy semennyi sem járna???

      Válaszodat előre is köszönöm!
      Üdv: Nóri

      • Kedves Nóra!

       A közös megegyezésnek az a lényege, hogy a felek bármit beleírhatnak – ahogy a fenti cikkben is leírtam – , tehát az amúgy kötelezően kifizetendő szabadságokon túl még nyugodtan bele lehet foglalni, hogy mit adnak neked pluszban. Ezt lehet összegszerűen (x Ft), vagy egyéb megnevezéssel (pl. 2 havi végkielégítést, x nap felmondási időre járó bért fizet meg a munkáltató a munkavállalónak). A lényeg, hogy benne legyen. Ekkor ezt köteles megfizetnie! Ami nem kell a közösbe, az az indoklás, s mivel nincs indoklás, a későbbiekben ha te mégis meg akarod támadni, nem lesz könnyű. Ha tehát valóban megszűnt a munkaköröd a régi telephelyen, akkor indokolt az ő felmondásuk, de bizonyára a közössel nagyobb biztonságban érzi magát a munkáltatód… (ha valójában tudna neked a régi telephelyen munkát adni, akkor igazán érdeke a közös megegyezéssel történő elválás, mert utólag ha te erre rájössz, akkor a közöst nehezen támadhatod csak meg…)
       A szabadság és a felmondási idő kérdése nem egyszerű. Röviden leírom, hogy mi a jogi helyzet ilyen esetben: ha felmond neked, akkor a felmondási idő felében munkavégzésre kötelezhet törvény szerint. Ha ettől eltekint, akkor ezekre a napokra kiadhatja a szabit neked, azaz 50 napból 25 nap esetében beszámolja a szabit, így ennyivel kevesebbet kapsz. Ez nem jogellenes, van több bírósági eset is, ahol ezt az eljárásmódot helyesnek ítélte meg a bíróság.
       De ha közös írtok alá, akkor ebbe neked is bele kell egyezned 🙂
       Szóval ahogy én látom:
       1.) ragaszkodsz ahhoz, hogy munkáltatói felmondással szűnjön meg a munkaviszonyod, ha valóban megszűnt a munkaköröd, s tényleg nem tudnak foglalkoztatni, akkor ezt jogszerűen meg tudja tenni. Ekkor vagy ledolgoztatják veled az 50 nap felét, és pluszban kapod még meg a szabikat és a végkielégítést, vagy eltekint a fele felmondási idő ledolgozásától, s 25 szabadságnappal kevesebbet kapsz így összességében.
       2.) belemész a közösbe (akár fel tudna jogszerűen mondani neked, akár nem) s vagy hagyod, hogy beszámolják a 25 napot, vagy kéred, hogy ezt is fizessék ki a közös aláírásáért cserébe (ami ugye nekik is érdekük). Onnantól, hogy közös megegyezésről beszélünk, nem a felmondási idő és szabadság ide-oda számolásáról van szó, mert mint írtam, a közös megegyezésnél a két félnek kell megegyeznie. Én amondó vagyok, hogy ha közöst akar, ennyit áldozzon rá, különben kéred a felmondást… persze ha nem akarsz “keménykedni”, akkor fogadd el, a két esetet mérlegelve így is dönthetsz!
       Üdv:

       Ági

       • Kedves Ági,

        köszönöm a válaszodat, azért biztonság kedvéért rákérdezek, hogy jól értettem-e, amit írtál.

        Szóval ha közös megegyezéssel eljövök a cégtől, kérhetem a végkielégítést, a felhalmozódott szabadságokat, és minimum a 25 nap felmondási időre járó bért is!??? Persze ha nem akarok én sem kukacoskodni velük. Ha meg akarnék, akkor még az 50 napra járó bért is belefoglaltathatom a közös megegyezésbe? (ha jól tudom a szabadság az munkanapra vonatkozik, a felmondási idő meg naptári napra ugye?)

        De ha ők mondanak fel, akkor kapok végkielégítést, meg a felhalmozódott szabadságokat, és minimum 25 nap felmondási időre járó bért (ha eltekint a másik 25 nap ledolgoztatásától)???

        Jól értettem ugye, amit írtál???

        Ne haragudj, hogy ennyit kérdeztem, és ennyire érthetetlen vagyok, de muszáj biztosra menjek. 🙂

        Köszönöm önzetlen segítségedet!!!! 🙂

        Üdv: Nóri

        • Kedves Nóri, ez így nem teljesen igaz. 🙂
         Ha közössel jössz el, akkor – nézve a te jogaidat – akkor jársz jól, ha legalább annyit kapsz, mit a munkáltatói felmondásnál. Az, hogy a közösnél mit kérhetsz, nincs sehol leírva, tehát nem mehetsz be úgy, hogy csókolom, az van itt írva, hogy a közösnél én ezt kérhetem. Az van leírva az Mt-ben, hogy munkáltatói felmondásnál mi jár a munkavállalónak, s ha ők nem felmondani akarnak neked, hanem közös megegyezéssel elválni, akkor a te jól felfogott érdeked azt diktálja, hogy minimum azt kapd, mint felmondás esetén (itt tehát két esetet hasonlítunk össze, s így mutatom meg neked, hogy mit kell kanod, mire vagy jogosult az egyiknél, s ezt kell kapnod a másiknál is minimum). Ettől többet akkor kérhetsz (azaz a szabik külön megváltását, és nem beszámítását részben a felmondási időbe), ha olyan a tárgyalási helyzeted, azaz pl. nem áll annyira biztos lábakon a munkáltató indoklása egy felmondás esetén, s nekik is érdekük többet fizetni egy kicsivel a közösért cserébe (amit ugye a munkavállaló sokkal nehezebben támadhat meg utólag). Ez egy alku tehát, amiben sajnos játszani, egyezkedni kell…
         Szóval jár a végkielégítés, a felmondási időre járó bér (ez naptári napban), és a szabik (ez munkanapban), ha a felmondási idő fele alatt dolgozol. Ha felmentenek ez alól is, akkor jogszerű az az eljárás, hogy a felmondási idő felének munkanapjaira kiadják a szabijaid egy részét (ilyenkor elő kell venni a naptárt és konkrétan kiszámolni hogy az említett idő alatt hány munkanap lenne, és ennyivel kevesebb szabit kell kifizetniük).
         Remélem, így már érthető 🙂
         Üdv:

         Ági

         • Kedves Ági,

          igen, köszönöm most már érthető. Tudom kicsit nehéz a felfogásom, de fogjuk rá arra, hogy már régóta kiestem a “társadalmi életből”!!! 😀 😀

          Köszönöm még egyszer önzetlen segítségedet! 🙂

          • 🙂 semmi baj, inkább kérdezz 3x, mint rosszul érts valamit! 😀

     • Kedves Ági,

      Eszembe jutott még kérdés, és elnézést is kérek emiatt, hogy ennyit kérdezek. :/

      Miután megszűnik a munkaviszonyom, mivel járok jobban, elmenni munkanélküli segélyre, vagy igényeljem a GYES-t?

      A munkanélkülit meddig lehet igényelni, miután megszűnik valakinek a munkaviszonya, és nekem milyen bér után számolnák ki a segély mértékét (a GYed-ből, vagy a szerződésemben lévő alapbérből?)?

      Miután lejár a munkanélküli segély, utána a gyermekem 3. életévéig igényelhetem majd a GYES-t vagy kizáró ok lenne az addig járó segély???

      Köszönöm a segítséget!
      Üdv: Nóri

      • Kedves Nóri!

       Ha megszűnt a munkaviszonyod, neked kell eldönteni, hogy melyik lépés jobb neked. Anyagilag biztosan jobb az álláskeresési járulék, hiszen a GYES összege sajnos nem sok… Ha maradsz GYES-en, ha az lejár, utána is kérheted az álláskeresési járadékot, ekkor a biztosításod tovább fog tartani ennyi idővel. A járadékról nagyon sok információt találsz itt a honlapon, a hasznos linkek között, kérlek, olvasd el részletesen, mit kell magaddal vinned, mennyi időre jár, stb… Az összege – a hivatal tájékoztatása szerint – a minimálbér 130%-ának 60%-a, tehát ez sem sok, de mindenképpen több, mint a GYES. GYES-t, ha járadékot már nem folyósítanak neked, újra kaphatsz, a gyermek 3 éves koráig.
       Üdv:

       Ági

       • Kedves Ági,

        itt is köszönöm a válaszodat! Tényleg kedves tőled, hogy így segítesz másoknak, közöttük nekem is! 🙂

        Szép estét, üdv: Nóri

 16. Kedves Ági!
  Röviden a történetem annyi, hogy az első gyermekem születése után megszűnt a pozícióm átszervezés miatt (egy multinál), és a második szülésem előtt egy évet helyettesítettem egy kismamát, így jelenleg nincs konkrét pozícióm a cégnél. Hamarosan két éves lesz a kisebbik gyerekem, és szeretnék újból dolgozni. Két meghirdetett pozíciót is megpályáztam a cégemnél (egyik egy alacsonyabb beosztás volt, a másik ugyanolyan, mint amiből első szülésemnél eljöttem). Egyiket sem adták oda, arra hivatkozva, hogy azóta (2 éve vagyok itthon) nagyon megváltoztak a cégnél az elvárások, és nem felelek meg. Még csak be sem hívtak interjúra, pedig korábban meg voltak elégedve a munkámmal.
  Ezek után már nem is akarok visszamenni ehhez a céghez. Jeleztem e-mailben és tértivevényes postai levélben, hogy október közepén szeretném megszüntetni a fizetésnélkülimet, és mondják meg, hogy hol kezdhetek. Még nem érkezett válasz, de nekem az a tervem, hogy bármit ajánlanak fel (amit kétlek, hogy a beosztásomnak megfelelő lesz), nem fogadok el. Ezek után, ha jól értelmezem, elkezdődik a közös megegyezés alapján a felmondás.
  Abban kérném a segítségedet, hogy ilyen esetben milyen járulékokat köteles kifizetni nekem a cég? Én úgy informálódtam, hogy felhalmozott szabadság + felmondási idő + végkielégítés. 6 éve vagyok a cég alkalmazottja és 2010 októbere óta vagyok itthon a második gyermekemmel, ami 5,5 havi bért jelent az én számolásom szerint.
  Segítségedet előre is nagyon köszönöm!

  • Kedves Ági!
   A mai napon még annyi változás történt, hogy este kaptam egy e-mailt a HR osztályról, hogy a visszahelyezésem megoldása jelenleg is folyik, és a levél végére odaírják, hogy felhívják a figyelmemet arra, hogy a karrier lapon jelenleg is van állás, amit megpályázhatok.
   Jogosan járnak el ebben az esetben, amikor én jeleztem visszatérési szándékomat, ők pedig nem felajánlják a pozíciót, hanem azt mondják, hogy pályázzam meg? Ez számomra azért furcsa, mert ha tudják, hogy vissza akarok menni, miért nem szólnak, hogy van szabad hely, miért várják el, hogy pályázgassak, mint egy külsős vagy esetleg egy cégen belüli átpályázó. Kicsit zavaros nekem ez a dolog, mert én azt várnám el, hogy mondja azt, hogy itt van ez a pozíció, vissza tudunk helyezni. Megjegyzem, hogy ez hasonló feladatkörrel meghirdetett pozíciót pályáztam meg korábban, amire be sem hívtak. Akkor ezt miért ajánlgatják?!?!?
   Köszönöm,
   Elza

   • Kedves Elza!

    Nézd meg az állásokat, mentsd el magadnak és nyomtasd ki azokat, amire szerinted végzettséged, gyakorlatod, képességeid alapján biztosan alkalmas vagy. Írd meg nekik egy levélben, hogy megnézted a jelenleg betöltetlen üres állásokat, s ezek közül kéred, hogy valamelyikbe vegyenek vissza, s erről egyeztessetek. Ha üres állás van, s te biztosan megfelelsz rá, nem vehetnek fel külsőst… vagy ha megteszik, s téged pedig elküldenek, akkor fordulhatsz ügyvédhez a kinyomtatott bizonyítékkal. A törvény azt mondja ki, hogy csak akkor mondhatnak fel neked, ha nincs másik betöltetlen állás, amire megfelelsz. 🙂
    Üdv:

    Ági

  • Kedves Elza!

   A jelenlegi szabályozás szerint ha a munkáltató nem tudja foglalkoztatni az anyukát, s másik munkakört sem tud ajánlani neki, vagy megteszi, de ezt a munkavállaló nem fogadja el, rendes felmondással megszüntetheti a munkaviszonyát. Ahogy fent is látod, ebben az esetben jár neked a szerződésedben rögzített felmondási idő + 15 napra bér, 2 havi végkielégítés, és a bent ragadt szabadságok (ezt te tudod, mennyi :-))
   Üdv:

   Ági

  • Kedves Ági!
   Köszönöm a kérdéseimre adott részletes válaszaidat.
   A cég sajnos folyamatosan leépít (ma jelentettek be 500 újabb elbocsájtást az év végéig), így ahogy azt már megtette a korábbi jelentkezéseimnél, a legközelebbinél is megtenné, hogy felhozza érvnek, hogy nem felelek meg a pozícióval kapcsolatos elvárásokra. Amikor rákérdeztem, hogy miért, annyit tudtak mondani, hogy mert amióta itthon vagyok, nagyon megnőttek az elvárások. Ennek ellenére vettek fel egy külsőst, akinek mindent meg kell tanulni a nulláról, én meg kívülről-belülről ismeretem a céget, és soha nem volt panasz a munkámra. Tehát nekik sajnos van eszköz a kezükben, nekem viszont nincs, mert ha nem felelek meg szerintük, akkor erre én már nem tudok lépni.
   A bejelentő levelemet megírtam, a válasz az volt, hogy nov 6-án megkezdhetem a szabadságaim letöltését és addig keresnek nekem helyet (ami a jelenlegi leépítések után számomra elképzelhetetlen).
   Ha felajánl nekem egy elfogadhatatlan pozíciót, akkor nekem csak annyit kell válaszolnom (indoklás nélkül), hogy nem fogadom el, és utána a munkavállalómnak kötelessége lesz felmondani?
   Bocsánat, még lenne egy kulcsfontosságú kérdésem. Január 1-jétől változnak a végkielégítéssel és a felmondási idővel kapcsolatos törvények negatív irányba, vagy marad a jelenlegi?
   Köszönöm a hatékony és önzetlen segítséget!!!!!

   • Kedves Elza!

    Nem írja az Mt., hogy indoklással vagy indoklás nélkül kell, hogy visszautasítsa az anyuka a neki felajánlott munkakört, tehát akár indoklás nélkül is visszautasíthatod (persze, ha van, normális, korrekt, elfogadható indokod, akkor azt érdemes beleírni, ha például nagyon más a munkakör, mint a te korábbid, vagy rosszabb a bérezés…). Ha elutasítod, akkor nekik kell felmondaniuk neked.
    Hogy jövőre mi fog változni, azt nem tudni még.. ez sajnos majd akkor derül ki, de egyenlőre nem tudni semmiféle nagyobb módosítási tervről.
    Üdv:

    Ági

 17. Az előző cikkben a közös felmondásnál igazából a rendes felmondásra gondoltam. Tehát ha nem fogadom el, amit ajánlanak, akkor nekik kell elküldeniük, ha jól értelmezem, és akkor járnak az általam megnevezett járulékok.
  köszönöm.

 18. Kedves Ági!

  A következő a problémám:
  2012 szeptember 17.-étől mennék vissza dolgozni. Tegnap be kellett mennem a cég központjába,ahol közölték,hogy sajnos nem tudnak visszavenni a régi beosztásomba mert megszűnt. Cserébe felajánlottak egy másik beosztást fele annyi fizetésért. 1999 óta vagyok a cégnél,és olyan munkát akarnak rámsózni,amit azok kapnak akik bejönnek az utcáról munkáért. Az a kérdésem,hogy ezt meg tehetik-e? Nem kellene egy hasonló beosztást felajánlaniuk? Érdekesség képpen csak annyit,hogy a beosztásom valójában nem szűnt meg,mert aki annak idején a helyemre került még most is ott van,csak más lett a beosztás neve.
  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Kedves Ancsika!

   Sajnos az új szabályozás szerint a munkáltatód felmondhat neked, ha valóban nem tud az adott munkahelyen munkavállaló képességének, végzettségének, tapasztalatának megfelelő betöltetlen másik munkakört felkínálni, vagy felkínálja azt, de a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja. A fele annyi fizetés szerintem azt mutatja, hogy a munkakör nem igazán felel meg a végzettségednek, gyakorlatodnak.
   A kérdés az, hogy be tudod-e bizonyítani, hogy van másik betöltetlen állás… és szeretnél-e ezért jogvitába bocsátkozni. Ha igen, akkor elegendő információt kell gyűjtened, ügyvédhez fordulni, és felkészülni egy perre. Ha ezt nem akarod, akkor sajnos vagy elfogadod ezt, vagy nem, és akkor valószínűleg felmondanak neked.
   Köztes megoldás lehet még, hogy kissé informálódsz (régi kollégáktól, egyéb forrásokból, hogy hol van még felvétel, üres munkakör…), s megpróbálsz magad egyeztetni a céggel, hogy tudsz egy másik üres munkakört, megfelelsz rá, így kéred oda a visszavételedet. Sajnos ezek igen nehéz harcok…
   Sok sikert:

   Ági

 19. Kedves Ági,

  Nekem is hasonló most a problémám, mint az Ancsikának, nekem is kiküldték a levelet, hogy a pozicióm megszűnt igazgatói utasításra. Viszont mindenki a mai napig ott és ugyanazt dolgozza ugyanannyiért (kiemeltebb pozíció mint a többi) csak más néven teszik mindezt. Ebben az esetben valóban megszűnt pozícióról beszélünk vagy csak engem (és előttem szólókat) nem akarják visszavenni?
  A másik kérdésem, hogy, addig, amíg nem írok alá más szerződést, a felhalmozódott szabadságaimat az eredeti szerződésemben lévő alapbér alapján kell, hogy kifizessék?
  Ha nem fogadom el a másik munkakört, akkor fel kell, hogy mondjanak nekem, és ha igen, akkor a GYED időszaka kiesik az évekből, vagy mi alapján kapnék esetleg (ha jár) végkielégítést?

  Válaszodat előre is köszönöm, üdv: Nóra

  • Kedves Nóra!

   Sajnos ahogy fentebb is írtam, ha úgy véled, hogy a munkakör nem szűnt meg, az még sajnos nem elég. A törvényváltozás révén a munkáltatód bizonyos esetekben felmondhat neked, erről többet, részletesebben eme két cikkben olvashatsz:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   Csak akkor nem mondhat fel neked, ha van olyan üres munkakör jelenleg, amire te végzettséged, gyakorlatod, képességed alapján megfelelsz, s te ezt elfogadod – ha pedig van ilyen, de ezt nem ajánlja fel neked, hanem felmond, akkor perelhetsz… tehát láthatod, hogy az a tény, hogy vannak, akik ugyanabban a munkakörben dolgoznak, nem elég ahhoz, hogy ne mondhassanak fel!
   Ha nem írsz alá semmi módosítást, értelemszerűen a régi szerződésben foglaltak szerint kell kifizetniük (vagy egy annál is magasabb bérrel, ha időközben emelés volt a cégnél, de ezt a legtöbb vállalat sajnos nem tartja be…).
   Ha nincs másik munkakör, vagy nem fogadod el, akkor végkielégítés, és felmondási időre járó bér illet meg, s a GYED időszaka is beleszámít az itt figyelembe vett évekbe, azaz a munkaviszony létesítésétől a felmondás közléséig eltelt időt veszik figyelembe.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági,

    köszönöm szépen a válaszodat, nagyon sokat segítettél ezzel! További szép estét kívánok! 🙂

 20. Kedves Ági!

  Én azon “szerencsések” közé tartozom, akit gyed-ről a munkáltatója hív vissza dolgozni, azonban a megváltozott munka törvénykönyve kicsit elbizonytalanított. Nekem nincs lehetőségem írásban közölni a munkáltatómmal, hogy 2 hónap múlva szeretném megszűntetni a fizetés nélküli szabadságomat, és visszamennék, mert 1 hónap múlva kellene kezdenem és ezt pár nappal ezelőtt közölték velem. Ilyen esetben, ha visszamegyek, megszűnik mindennemű védettségem? Akár másnap ki is rúghatnak?
  Köszönöm a segítséget!

  • Kedves Niki!

   A hatályos Mt. konkrétan leírja, hogy a fizetés nélküli szabadságot igénybe nem vevő munkavállalót milyen esetekben küldheti el a munkáltató, erről többet itt olvashatsz:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz

   Ha visszahívnak, az már jó 🙂 ez azt jelenti, hogy van munkakör, amibe várnak vissza. Ha később bármi miatt ez változna, akkor a gyermeked 3 éves koráig a fenti cikkben említett két esetben küldhetnek csak el (nincs üres munkakör neked, vagy van, de elutasítottad).
   Tudom, nem túl jó ez így, de ez az új törvény… 🙁
   Azért légy pozitív, sok anyukát nem hogy nem hívnak vissza, de semmibe veszik a hónapokon keresztüli jelzéseiket, válaszra sem méltatják őket… ehhez képest a te helyzeted jobban tűnik!
   Üdv:

   Ági

 21. Kedves Ági! 6 évet voltam gyeden a cégemtől ( 3 gyerekem született). Mivel időközben elköltöztünk 250kmre, ezért közös megegyezéssel felbontotjuk a munkaviszonyt. (ez egy kis cég, a státuszomat meg is szüntetik időközben mert nem megy jól a cégnek lehet nemsokára csődöt jelentenek stb.) Megbeszéltük, hogy még kifizetik a szabadságokat amik összegyűltek. Felmondási időtől eltekintettek. A legkisebb fiam 2 éves múlt tehát a gyednek vége, gyesre nem mentem el mert akkor nem 8 órás bért kapnék a szabadság idejére hanem csak 6-ot ha jól tudom. Közben a napokban kiderült hogy spirál mellett ismét babás lettem. Döntenünk kell nemsoká,hogy hogyan is tovább, ezért is kérdezném,hogy ezek után (mivel terhesen nem fognak felvenni dolgozni sehova) csak gyes fog nekem járni? Ha a szabadságaim letelte után elmegyek álláskeresésire vagy gyesre nem maradok biztosított?
  Köszönöm a választ előre is!
  Anna

  • Kedves Anna!

   Én elsősorban munkajogi és karrier témában adok tanácsot, a te kérdésed pedig társadalombiztosítási jellegű. Az biztos, hogy mind az álláskeresési járadék folyósítása alatt, mind a GYES igénylése esetén biztosított maradsz, tehát jár neked az orvosi ellátás.
   A mennyit fogsz kapni kérdésre nem én vagyok a megfelelő válaszadó, kérlek, hogy ezzel egy társadalombiztosítási kérdésekkel foglalkozó honlapot keress fel (bátran merem ajánlani az Anyabarát honlapot, remélem, hogy itt kapsz segítséget, s megfelelő tanácsot a helyzetedre).
   Üdv:

   Ági

 22. Kedves Ági!

  Gyesem hamarosan lejár. Munkáltatómmal felvettem a kapcsolatot és közölték velem, hogy jelenleg nem tudnak visszavenni. Közös megegyezést javasoltak, valamint, hogy a szabadságom lejárata után a felmondási idő alatt nem kell bemennem és erre az időre megkapom a fizetésem, valamint 3 hónap végkielégítést. Jelenleg 10 éve vagyok a cégnél. Meg is kaptam a közös megegyezésről szóló felmondó levelet, de abban szó sincs a végkielégítésről, hanem csak a felmondási időre járó távolléti díj fizetéséről. Lehet rosszul értelmezem, de gondolom a fizetés és a távolléti díj nem jár csak úgy együtt.És talán külön pontban ki kellene erre térni. Van egy pont, amelyben a munkáltató vállalja, hogy a Munka Törvénykönyve 80§ (2) bekezdésben meghatározottak szernint a Munkavállaló részére a munkaviszonyról szóló igazolásokat kiadja, és a pénzbeli járandóságokat kifizeti. Ahogy így utána néztem, ez a paragrafus nem is ide vonatkozik. Nem szeretnék semmi számomra előnytelen szerződést aláírni, mivel két pici gyermekem van és szakmai múltam alapján nem hinném, hogy nem tudnának valahova betenni.Sajnos egyszerűen nyűg már egy két gyermekes anyuka, pedig mindig rugalmas voltam és amikor hívtak, első gyermekem születése után vissza is mentem. (Nagyon jó pozícóban dolgoztam.) Következő kérdésem pedig az, ha a ki nem vett szabadságom alatt esetleg újra teherbe esem és még ezen szerződést nem írtam alá, felmondhatnak e?

  Köszönettel:
  Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   Amennyiben közös megegyezéssel szüntetitek meg a munkaviszonyt, nagyon figyelj, hogy mit írsz alá. Ha az általad említett dokumentumban nincs összegszerűen benne, hogy 3 havi bért végkielégítésként kifizetnek, vagy csak az összeg forintban (nem kell, hogy végkielégítésnek nevezzék), vagy egyértelmű utalás arra (mondjuk az adott paragrafust megnevezve), hogy a szabadságok és a felmondási időn túl még ezt is megfizetik, semmiképpen ne írd alá. Amit ők beleírtak, az nem az. Ha nem vagy biztos a dologban, inkább hívd fel őket, hogy nem ebben állapodtatok meg szóban, s kéred, hogy legyen benne konkrétan az összeg (még jobb, ha ezt írásban teszed, már egy mail is bizonyító erejű lehet később.) De nem vagy köteles a közöst aláírni, ha tényleg nem tudnak foglalkoztatni, mondjanak fel neked- akkor pedig ugyanezt kell kifizetniük – igaz, akkor a felmondási idő felében munkavégzésre kötelezhetnek.
   Ha a szabik alatt újra várandós leszel, s ezt a felmondás közlése előtt bizonyíthatóan közlöd is velük (itt is az írásos közlést ajánlom, vagy szóban, és utána mail-ben megerősíteni), akkor védetté válasz, nem mondhatnak fel neked.
   Sajnálom, hogy így próbálnak meg elbánni veled, eléggé szomorú ez 10 év munkaviszony után. Ne hagyd magad, ha kérdésed van még, nyugodtan tedd fel itt a blogon, szívesen segítek!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm válaszod, még húzom az időt. Már egy ideje próbálkozunk a következő gyerkőccel, de még sajnos nem jött össze. Ha írásosan közlöm, hogy várandós vagyok (jelen esetben itt csak pár hetes lennék), kell hozzá orvosi igazolást is csatolni? Természetesen nem blöffölnék, de nem szívesen közölném velük, hogy még csak néhány hetes. Tudom, ez később mindenképp ki fog derülni.
    Továbbá köszönöm minden anyuka nevében, hogy létrehoztál egy ilyen blogot és bátran kérdezhetünk. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy ebben a mai világban akár már egy gyermekkel is igen hátrányos helyzetbe kerülhetünk a munkaerőpiacon, pláne ha még képzettek is vagyunk(speciel engem azért nem vesznek vissza szívesen, mert konkurensük lennék). Én azért még képzem magam és bíztatok mindenkit a tanulásra, és a “harcra”- nem szabad magunkat hagyni!!!

    • Kedves Zsuzsa!

     Az Mt. nem írja, hogy milyen iratokkal kell az anyukának alátámasztania a várandósság tényét, de amennyiben a munkáltató kéri, akkor be kell nyújtani az orvosi igazolást, hiszen valahol érhető, hogy “bemondásra” ne lehessen felmondási védelmet kapni 🙂 bár, ugye előbb utóbb csak kiderül, ha valaki blöffölt 🙂 ha a pocak nem nő…
     Szerintem első körben legyen egy írásos jelzés tőled, s ha a munkáltatód kéri, akkor természetesen beszerzed, és benyújtod nekik a kezelőorvosod által kiállított papírt is.
     Köszönöm a kedves szavakat, jól esik így 23 óra után, amikor már alig látok ki a fejemből a fáradtságtól, de még igyekszem megválaszolni a kérdéseket 🙂
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!

      A sors úgy hozta, hogy éppen a letöltött szabadságom utolsó napjaiban ajándékozott meg egy pocaklakóval, akit már nagyon régóta vártunk. Munkahelyemen írásban jelentettem is. Mivel pár éve kérték, hogy jöjjek el minél előbb második gyermekemmel táppénzre (leépítés végett, hogy a helyemre tudjanak tenni valakit), így most én kértem tőlük, hogy ha lehetséges a gyed összege végett és amúgy is, a lehetőségekhez képest oldják meg a munkába állásomat vagy esetlegesen az aktív állományba maradásomat, amit már többekénél is megtettek (országos cégről van szó, nem jelenthet gondot). Már egy ideje töltöm szabadságomat, ha jól tudom 180 napnak kell lennie. Kérdésem a következő lenne, visszavehetik e a fizetésemet a töredékére, így hogy már tudják, hogy várandós vagyok. Vagy esetleg már most irassam ki magam táppénzre- de ez ha jól tudom nem számít bele a gyed számításába. Nem mindegy-ha majd megszületik a babó, hogy 6 hónap anyaságit is mi után kapok majd. Nem tudom még, mit ajánlanak fel. Addig is tájékozódás képpen minél többet szeretnék tudni, a piszkos anyagi ami most a legfontosabb, szerinted visszavehetik a béremet erre az időre, vagy hagyniuk kell a régi szerint. Köszönöm eddigi segítségedet, nagyon hasznos válaszokat kaptam, sok sikert és jó egészséget kívánok Neked a jövő évre. Remélem a jövőben is lesz mindig egy kis időd arra is, hogy hasznos válaszaiddal segíts az anyukáknak.

      • Kedves Zsuzsanna!

       A bér csökkentése minden esetben csak a jogviszonyban álló felek közös beleegyezésével módosítható, önkényesen ezt nem teheti meg a munkáltató. Az, hogy a GYED összegébe mi számít bele, nem az én szakterületem, ez nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási kérdés, kérlek, hogy enne egy másik szakértőnél járj utána, s ennek fényében dönts arról, meddig dolgozol és mikortól igényeled a táppénzt. Ajánlom az Anyabarát honlapot e célból 🙂
       Üdv, jó – és főleg nyugodt – babavárást!

       Ági

       • Kedves Ági,

        Köszönöm válaszod, már utána is jártam, s már dolgozom is.

        Üdv.:
        Zsuzsa

        • Szuper, örülök!
         🙂

 23. Kedves Ági!
  Már irtam magának és nagyon köszönöm a segitségét!
  Most sajnos elég nagy akadályba ütköztem,a helyzetem a következő!2007.10.12-2009.10.16ig dolgoztam és innentől táppénz.kislányom születése 2009.11.07.Most is gyesen vagyok,de közben közös megegyezéssel 2012.09.27napján kiléptem a régi helyemről és kifizették a szabikat is ugyhogy nem mondtam le a gyest ez 8órás munka volt.Új helyemen kezdtem 2012.10.01.3hónapos probaidőn vagyok ez heti 25órás munka ezért sem mondtam le a gyest,de itt jön a csavar,hogy innen elszeretnék jönni mert ,nem vált be a munka sajnos.Viszont mivel már volt az előző munkahely között 3nap kimaradás akkor ennél,hogyan lenne mert nem szeretném ha a folyamatos munkaviszonyom megszünne és mit jelent az a 30nap amit engednek.Második babát szeretnék és jó lenne ha folyamatos maradna.Az álláskeresési járadékot ajánlja e nekem amig nincs uj helyem?Én még gyesen vagyok most november 7-ig.
  Köszönöm szépen
  Kriszti

  • Kedves Kriszti!

   A folyamatos biztosítási jogviszony nem munkajogi kérdés, hanem társadalombiztosítási téma, s ilyen kérdésekkel én nem foglalkozom, nem a szakterületem. Azt tudnám javasolni, hogy valamelyik babás honlapon, ahol működik kifejezetten TB tanácsadás, tegye fel a kérdést, egy TB szakértő biztosan jól meg tudja válaszolni. Munkajogi szempontól annyit tudok javasolni, hogy – ha megoldható – addig ne jöjjön el a mostani helyéről, míg nincs meg az új, így a jogviszonyban nem lesz szünet. (Persze vannak esetek, amikor ez nem kivitelezhető… :-()
   Üdv:

   Ági

 24. Kedves Ági,

  jelenleg most az a helyzet, hogy a mai napon “tárgyaltam” a munkáltatómmal, és azt ajánlotta fel, (mivel nem tudok átjárni a lakhelyemről a munkahelyemre) hogy:

  – amikortól visszamennék a szabadságomat kivenni, aznaptól közös megegyezéssel megszüntetnénk a munkaviszonyomat, viszont belevenné a közös megegyezéses “felmondásba”, hogy az éveim miatt jár a 2 havi végkielégítés, 50 nap felmondási idő, és persze a felgyülemlett szabadságok. Azaz ugyanúgy kifizetnének, mintha munkáltatói felmondással küldenének el.

  Kérdésem ezzel kapcsolatban, ha valóban benne lesznek a papírokban ezek a paraméterek, ezt megteheti a cég? Értem ezalatt, hogy nem járok-e úgy, hogy aláírom, aztán valami kibúvót találnak és mégsem fizetnek ki?!!?

  Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Főnököm azt mondta, hogy a közös megegyezés miatt, nem biztos, hogy jár az 50 nap felmondási idő, merthogy a szabadság és a felmondási idő egyszerre lenne!!!???
  Nem tudom ez alatt mit értett, de van ilyen törvény vagy hasonló, hogy a közös megegyezés miatt tegyük fel tényleg nem jár az 50 nap felmondási idő, hanem kevesebb vagy semennyi sem járna???

  Eszembe jutott még egy kérdés, és elnézést is kérek emiatt, hogy ennyit kérdezek. :/

  Miután megszűnik a munkaviszonyom, mivel járok jobban, elmenni munkanélküli segélyre, vagy igényeljem a GYES-t?

  A munkanélkülit meddig lehet igényelni, miután megszűnik valakinek a munkaviszonya, és nekem milyen bér után számolnák ki a segély mértékét (a GYed-ből, vagy a szerződésemben lévő alapbérből?)?

  Miután lejár a munkanélküli segély, utána a gyermekem 3. életévéig igényelhetem majd a GYES-t vagy kizáró ok lenne az addig járó segély???

  Köszönöm a segítséget!
  Üdv: Nóri

  • Kedves Nóri!

   Ezeket a kérdéseket már korábban feltetted, oda megírtam a válaszokat.
   Üdv:

   Ági

 25. Kedves Ági!

  Nem könnyű a helyzetem, mint más anyukának sem 🙁 Tudnék mesélni, megpróbálom nagy vonalakban. Első gyermekem 2 éves kora után vissza akartam menni dolgozni, de megszűnt a munkaköröm. Sajnos pont arra az időszakra esett házvásárlás, hitelfelvétel, amikor 3 havi munkaviszonyt le kellett igazolnom x naptól kezdődően. 2 hónappal a visszatérést megelőzően jeleztem a cégnél a szándékom, de addig halogatták, hogy végül nagyon sürgős lett, néhány napon belül dűlőre kellett jutnunk, hogy le tudjam igazolni a keresetet. Felajánlották, hogy átvesznek másik munkakörbe, csak így tudnak visszavenni (grafikus helyett pénztáros 🙁 Egy ismerős munkaügyi jogásszal egyeztettem akkor, ő is állította, hogy nem vagyok köteles elfogadni, meg hogy a szabi idejére akkor is vissza kell vegyenek eredeti munkakörbe. Egyik kérdésem az lenne, hogy oké, hogy ne hagyjuk magunkat, de mit tehetünk, azon kívül, hogy vitázunk velük. Nekik felkészült szakembereik vannak, nekem meg max. jogszabályra hivatkozás, ami miatt kiröhögnek. Nincs pénzem perelni, meg szakembert megfizetni. Ha csak én megyek oda, akkor úgyis úgy állítják be, hogy nincs más választásom. Az idő rövidsége miatt aláírtam a szerződést, így immár pénztáros munkakörben vagyok. Akkor csak a szabikat vettem ki, majd eljöttem terhes táppénzre, mert vártam a kistesót 🙂 Tehát egy percet sem dolgoztam kasszásként! Most a második gyerek után mennék vissza, és állítják, hogy persze, visszavesznek kasszába, oda bármikor. Így nem mondanak fel, mivel vissza tudnak venni, és ha én felmondok, akkor nyilván semmi sem jár. A grafikus munkakör után járt volna a végkielégítés (a kollega, akit elküldtek a munkakör megszűnése után, ő megkapta), ami nem lett volna kevés, mivel több mint 10 éve vagyok a multi alkalmazottja. Amikor annak idején felvetettem, hogy nem fogadom el a kasszás munkakört, ha nem tudnak mást ajánlani, akkor állásidőre járó bért kértem, akkor szintén kinevettek, viccesen visszakérdeztek, hogy az meg mi a fene (mintha nem tudnák!!!), és azt mondták, hogy nekik olyat nem kell fizetni. Én még olyat nem hallottam, hogy ezt bárki is megkapta volna 🙁 Most eléggé el vagyok keseredve, mert nagyon úgy néz ki, hogy ennyi év munkaviszony után kapok majd egy papírt, hogy kasszásként elbocsájtanak végkielégítés nélkül úgy, hogy nem is dolgoztam kasszásként 🙁 Valami tanács, javaslat??

  • Kedves Krea!

   Nagyon sajnálom az esetedet, mert sajnos ez a tipikus példa arra, hogy nem szabad sem kapkodni, nem gyors döntést hozni… emiatt most nagyon rosszul jártál…
   Az első kérdésedre, hogy mit tehetsz: tájékozódsz, méghozzá időben, olvasol, tanulsz, kérdezel… sajnos a magyar munkavállalók jogi tudása nagyon gyenge, nem is oktatnak munkajogot sok helyen, pedig mindenütt kötelező lenne. Tehát nem te vagy az egyetlen anyuka, aki így járt… DE! Vannak ingyenes jogsegély szolgálatok, ahol mindennemű pénz nélkül is segítenek neked, korábban ilyen volt a Jogpont hálózat, most pedig a Jogpont Plusz. A munkaügyi központokban is van jogi tanácsadás munkavállalók részére, itt is lehet segítséget kérni. Ha vitás helyzet adódik, akkor – ha valóban jól tudod, mihez van jogod – két dolgot tehetsz: vagy belemész abba, amit a munkáltatód jogellenesen rád akar erőltetni, vagy jogi segítséget hívsz, és nem hagyod magad. Ez utóbbi lehet a munkaügyi felügyelet, vagy ügyvéd, és bíróság. Tudom, nem jó várandósan vitázni, de hidd el nekem, akkor kellett volna bátrabbnak, körültekintőbbnek lenned. Várandósként nem bocsáthattak volna el, vagy az eredeti munkakörödben foglalkoztatnak, vagy állásidőt fizetnek, vagy másik, neked megfelelő munkakört adnak – ezek lettek volna a lehetőségeik. Ehhez képest – mivel nyomás alatt voltál – elfogadtál egy szerződésmódosítást, ami a korábbi szerződésedet jelentősen megváltoztatta, számodra hátrányos módon. Nos, a jelenlegi helyzeted a következő: ha tudnak továbbra is kasszásként foglalkoztatni, akkor ebben a munkakörben kell dolgoznod, mert erre szerződtél (az sajnos nem érv, hogy te ezt csak azért írtad alá, mert… hiszen egy munkaszerződés aláírása komoly dolog, ebből eredően neked is vannak kötelezettségeid). Ha nem tudnak neked üres munkakört ajánlani pénztárosként, jogszerűen felmondhatnak neked, ekkor jár az otthonlét alatt felgyülemlett szabi, a felmondási időre járó bér, és a végkielégítés 🙂 tehát végkielégítés nélkül nem bocsáthatnak el (ez legalább egy jó hír). Ha nem akarsz kasszásként dolgozni, felmondhatsz, ekkor a végkielégítés nem jár, a többi előbb felsorolt dolog igen.
   Tanácsom: ha ez egy multi, akkor talán idővel újra lesz neked megfelelő állás, így talán érdemes itt maradnod a nem túl tetsző munkakörben, s írásban jelezni a munkáltatódnak, hogy amennyiben megüresedik egy olyan állás, ami a korábbihoz hasonló, te szívesen betöltenéd. Aztán várni, s ha meghirdetik, újra szólni, hogy te itt vagy… De ha ez nem jön be, még mindig jobb innen váltani, mint állás nélkül új állást keresni…
   Nagyon sajnálom, hogy így alakult, s biztos vagyok benne, hogy tanulsz belőle…
   Üdv:

   Ági

 26. Kedves Ági!

  A következő kérdésben szeretném a segítséged kérni. 2012.10.27-én lejárt e gyesem, és a munkáltatóm nem tud visszavenni a céghez. Ezt a tényt már úgy-ahogy sikerült elfogadnom, feldolgoznom, de sajnos még nem tudtunk megegyezni, ugyanis amikor behívtak a gyes lejárta előtti napokban, hogy megbeszéljük a felmondást és aláírjam a papírokat, közölték, hogy közös megegyezést szeretnének aláíratni velem, amibe belefoglalják a 2 havi végkielégítést is (ami járna a munkáltatói felmondásnál is) a szabadság kifizetése mellett. Amikor rákérdeztem, hogy mi a helyzet a még ezek mellett járó felmondási idővel (esetemben 45 nap), elővettek a fiókból egy másik közös megegyezéses papírt, amiben már ez is szerepelt!! :)) De én ekkor azt mondtam, még kérek egy kis gondolkodási időt, és nem írtam alá. Szerettem volna elkérni is ezt a dokumentumot, hogy esetleg megmutassam szakembernek, hogy a szövegezése megfelelő-e, de nem adták oda.
  A kérdésem az lenne, hogy mit tanácsolsz, így aláírhatom a közöst, hogy benne van végülis minden, ami jár – az összegyűlt szabadság kifizetése, 2 havi végkielégítés és 45 nap felmondási időre járó bér? Vagy inkább kérjek ilyen tartalommal munkáltatói felmondásról szóló papírt? Ha esetleg ragaszkodnak a közöshöz, felvethetem én azt, hogy tegyenek hozzá x havi bért, és akkor aláírom? Ez nem tűnne szemtelenségnek a részemről? Egyáltalán mennyit lehetne pluszban kérni?
  Válaszod előre is nagyon köszönöm!
  Üdv.: Judit

  • Kedves Judit!

   Ha a munkáltató jogszerűen fel tud mondani, akkor mondjon fel (vállalva annak minden következményét, azt is, hogy a munkavállaló ezt esetleg megtámadja). Ha a munkáltató biztonságot akar, s közös megegyezést szeretne, akkor én azt szoktam tanácsolni, hogy adjon is cserébe valamit… különben miért érné meg neked a közöst aláírni? Hogy mennyit, az sok mindentől függ, ahogy fenti cikkben is írtam. Ha eleve jár neked 45 nap + 2 hónap, akkor e mellé még egy havi bér már szerintem korrekt ajánlat lehet. Szemtelenség-e? szerintem nem. 🙂 Valamit valamiért. Ha nem akarják, semmi baj, kéred a felmondást, indoklással, írásban. (És ezt csak zárójelesen teszem ide, hogy majd aztán ha megkaptad, eldöntöd, hogy fordulsz-e ügyvédhez, vagy sem.)
   Sok sikert, ne hagyd magad!!!!!

   Ági

 27. Kedves Ági,
  talán az kérdésem egy kicsit rendhagyó lesz itt: 12 éve dolgozom a cégemnél. 2011 júniusában szültem, és 2013. márciusától szeretnék ismét munkába állni. A cégemnél várnak vissza, de én nem szeretnék oda visszamenni.
  Szeretnék közös megegyezéssel eljönni, úgy, hogy a bent maradt szabijaimat (kb 25 nap) kifizetik, és eltekintenek a felmondási idő letöltésétől. Kérdésem az, hogy ha nem akarnak elengedni, mi a legrosszabb, amire számíthatok? Kifizetik a szabadságaimat és le kell dolgoznom az 55 nap felmondási időt? Lehetséges-e, hogy a felmondási időbe beleszámítják a 25 nap szabadságot, és csak a különbözetet kell ledolgoznom? Mondhatják-e azt, hogy eltekintenek a felmondási időtől, de nem fizetik ki a szabadságokat? Ha a ledolgozandó napokat táppénzen töltöm, beleszámít-e a felmondási időbe? Csak a végzettségemnek megfelelő munkakörben tölthetem le a felmondási időmet? Szeretném felmérni a lehetőségeimet, mielőtt tárgyalni megyek.
  Előre is köszönöm a válaszodat.
  Orsi

  • Kedves Orsi!

   Bármilyen módon is szűnik meg a munkaviszony, a bent ragadt szabadságokat mindenképpen ki kell fizetnie a munkáltatónak, vagy ki kell adnia. Erre a törvény kötelezi! Ha közös megegyezéssel szeretnél eljönni, véleményem szerint nem fognak akadályt gördíteni elé, hiszen számukra is ez a legjobb, legegyszerűbb, leggyorsabb és nem utolsósorban anyagilag legkedvezőbb módja az elválásnak. A legtöbb anyuka azzal küzd, hogy még vissza sem akarják venni, nemhogy tovább foglalkoztassák, így szerintem nyugodtan kérd a közöst, és nem lesz gond. Jelezd egyszerűen a munkáltatódnak, hogy nem tudod újra vállalni a munkavégzést, és kéred a munkaviszonyod közössel megegyezéssel történő megszüntetését.
   Ha ez nem menne, és mindenképpen ragaszkodnak a felmondási idő letöltéséhez – amit nem hiszek 🙂 – akkor szólj újra, és kitalálunk valamit. Amúgy működőképes a szabadságod beszámítása is, és táppénzen is lehetsz eme idő alatt, de szerintem ne is gondolkozz ilyen verziókon, hidd el, nem lesz gond!
   Üdv:

   Ági

 28. Kedves Ági,
  a telephely ahol dolgoztam, megszűnt, másik városban ajánlottak azonos munkakörben munkát. Amit két kicsi gyermekem miatt nem tudok ellátni. Lenne sok olyan nap, hogy minimum 17 órát kellene távol lenni otthonról (ebben nincs benn az hogy a gyerkőcöket reggel elviszem az oviba). A végkielégítésről lemondva szeretnék távozni közös megegyezéssel, szóban elfogadják, de azt kérik írjam bele, hogy nem fogadom el ajánlatukat. Így a közös megegyezés jogilag valóban annak számít?
  Köszönöm előre is a választ: Andi.

  • Kedves Andi!

   Ne haragudj, hogy visszakérdezek, de nem teljesen értem a leveledet, ki mondta neked, hogy közössel kell távoznod? Szerintem ha a munkáltatód nem tud foglalkoztatni, mert megszűnt a telephely, akkor vagy felmond neked – ebben az esetben jár neked a végkielégítés és a felmondási időre járó bér – vagy ajánlhat persze egy munkakört, máshol, egy másik telephelyen. Ezt te vagy elfogadod, vagy nem, jelen esetben nem, hivatkozva arra, hogy a gyerekek miatt ez számodra jelentősen hátrányos. A munkaszerződésedben a munkavégzési hely módosítása csak közös megegyezéssel működik, tehát ha nem fogadod el, akkor a munkáltatód nem tud tovább foglalkoztatni a megszűnt telephelyen, tehát fel kell, hogy mondjon neked. Nem kötelezhet arra, hogy egy másik városban dolgozz, de ez nem jelenti azt sem, hogy mentesük a munkáltatói felmondás anyagi következménye alól. Véleményem szerint tehát mindkét esetben járna a végkielégítés és a felmondási időre járó bér.
   Szóval kérlek, hogy gondold jól végig, mit írsz alá… miért rontanád az anyagi helyzetedet?
   Üdv:

   Ági

 29. Sziasztok, én csak egyet kérdeznék, hátha valaki tudja, mert se a neten, se az ismerőseim közt nem kaptam megbízható infót. 3,5 év munakviszony után kitesznek (pénzügyi okokból), és azt szeretném kéredezni, tényleg nem jár közös megegyezés esetén a munkanélküli segély?

  • Kedves Csont!

   Nem igaz, jár mindenféle munkaviszony megszüntetés esetén az álláskeresési járadék!
   Üdv:

   Ági

 30. Kedves Ági!
  A következő cipőben járok:
  40 órás – véglegesített – közalkalmazotti kinevezésem van, 8 éve dolgozok a jelenlegi munkaadómnál. Az oktatásban mostanság folyó átszervezések miatt a munkaköröm valószínűleg félállássá vagy tiszteletdíjjal járó megbízásos szerződéssé változna januártól. Ez számomra sem szakmailag, sem anyagilag nem lenne megfelelő.
  Van-e lehetőségem olyan felmondásra, hogy végkielégítést kapjak?
  Előre is köszi a válaszod!

  • Kedves Petra!

   Bár nem írtad, hogy pontosan milyen átszervezés zajlik nálatok, de ha határozott időre szól közalkalmazotti kinevezésed van, akkor azt nem lehet, csak mindkét fél beleegyezésével módosítani, pláne, ha ez számodra hátrányosabb feltételeket jelent. Ha olyat ajánlanak, ami neked nem felel meg, akkor nem fogadod el, és kész. Ha ez következne be, akkor a munkáltatódnak kell felmentéssel megszüntetnie a jogviszonyt, s ekkor jár a végkielégítés szerintem. De mivel nem írtad pontosan, hogy milyen változásról van szó, csak általánosságban tudok válaszolni.
   Üdv:

   Ági

 31. Kedves Ági!

  Harmadik gyermekem 2011 novemberében született. 2013 február 1-jével szeretnék visszamenni dolgozni, nem közalkalmazott vagyok, a Munka törvénykönyve alá tartozom. Két kérdésem van ezzel kapcsolatban:
  1.) 2013 nyarán kivehetem-e a gyed után járó szabadságot vagy rögtön a munkába álláskor kell kivennem? Úgy gondolom, ha van rá jogi lehetőség, a munkáltatómmal meg tudom ezt beszélni, hogy a gyermekeimre fordíthassam ezt az időt is!
  2.) Hogy kell kiszámolnom a szabadságot? (Az általad leírtak érvényesek, vagy 2013-tól új szabályok lesznek?)
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
  Polett

  • Kedves Polett!

   Az Mt. szerint jövőre már az akadályoztatás megszűnése – azaz a fizetés nélküli szabadság megszüntetése – után ki kell adnia a munkáltatónak a szabadságot, mégpedig 60 napon belül. Így azt tudod megtenni, hogy a felgyülemletteket kiadja a munkáltatód februártól, s az azévi rendes szabadságodból pedig minél többet nyárra halasztasz, persze ez is a munkáltatóddal kell majd egyeztetni.
   A szabadság kiszámolására találsz itt a blogon több cikket is, kérek, ezeket olvasd el, ezek alapján egyértelműen kifogod tudni te magad is számolni. A napok száma ugyanannyi lesz (csak más elosztásban), lényegi változás az ideihez képest nincs, a téged érintő szabályok már most is hatályosak (neked már csak 6 hónapra jár a szülési szabi idejére…).
   Üdv:

   Ági

 32. Kedves Ági!

  2009. novemberében született a kislányom. Ez év novemberében járt le a gyes, októberben jeleztem a munkáltatóm felé, hogy a gyes lejárta után vissza kívánok menni dolgozni, természetesen a szabadság letöltése után. A könyvelőjük szerint 33 nap jár, de az új törvény által számolta ki, de véleményem szerint a 2012. júliusában életbe lépett törvény még nem vonatkozik rám, tudomásom szerint nekem a gyed alatt az 1 évi szabadság jár. Első kérdésem: ezt én tudom jól, vagy valóban a könyvelőjük? A másik kérdés: 4 órás munkakört ajánlottak fel, egy nevetséges összegért,/brutto 46 ezer forintért/ ha nem akarom elfogadni, aláírhatom közös megegyezéssel a felmondást, akkor is jár a felmondási időre a fizetés?

  • Kedves Andi,

   jól tudod, neked még a fizetés nélküli szabi 12 hónapjára jár szabadság, idemásolom neked, hogy mivel kell érvelned: 2011. évi CV. törvény az egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról, itt találod a neten: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK11085.pdf. A 25139. oldalon van a 9. §., ami a 6 hónapra történő csökkentésről szól. Azt, hogy ez mikortól kikre érvényes, a 25144. oldalon találod, az (5) pont alatt. Innen láthatják, hogy rád még a 12 hónap vonatkozik.
   Ha nem tudnak a régi szerződésed szerint foglalkoztatni, és nem akarod az új, 4 órásat elfogadni, aláírhatsz közöst, de szerintem ne tedd. Ha fel akarnak mondani, tegyék meg, írásban, megfelelő indoklással. Közös esetén az kerül bele, amit a felek akarnak, tehát beleírhatjátok, hogy aszabikon túl jár neked még x havi bér, de miért tennéd? Ettől ma már semmi nem függ, az álláskeresési járadék elbírálásánál sem szempont ez már nagyon régen…
   Üdv:

   Ági

 33. Kedves Ági!

  Sikerült nagyon sok kérdést és hozzászólást elolvasnom és minden elismerésem valamint tiszteletem a munkáddal kapcsolatban!!!
  Az én helyzetem a következő: Február elején lejár a gyesem és ezáltal a fizetetlen szabadság is. (szülési szabi alatt felhalmozott szabadságokat már tavaly a Gyed lejárta után anyagi okok miatt kivettem, majd a bölcsődei visszautasítás miatt kértem újra a fizetetlen szabit és Gyest) Középvezető vagyok egy nagy multinál ahol majd 700-n dolgoznak és közölte a HR velem, hogy a részlegen ahol eddig dolgoztam nincs nyitott pozíció. (a főnököm már fel sem vette a telefont, többszöri megkeresésemre sem reagált) Most lesz majd az egyeztetés a HR és Bérszámfejtés vezetővel, hogy tudnak -e mást felajánlani ami a képzettségemnek megfelelő vagy sem. Jeleztem feléjük, hogy távmunka (esetleg fordítás) és részmunkaidős állás is érdekel. Ebben az esetben ha ajánlanak valamit és nem megfelelő (eddig magas bérem volt, és természetesen egyezkedni hajlandó vagyok, de vannak határok) felmondhatnak, azzal az indokkal, hogy az általam megjelölt állást felajánlották, csak nem fogadtam el??? Esetleg ha nincs olyan munka, munkakör ami elfogadható, akkor egyezkedhetek egy közös megegyezésről pl. 3 havi le nem töltendő felmondás és ezzel megegyező bér?? Ezzel egy kis időt nyernék, hogy felocsúdjak a meglepetésből..

  Előre is köszönöm a válaszod!
  Lilla

  • Kedves Ági!
   Mióta írtam Neked, megtörtént az egyeztetés és szeretnének közös megegyezést, azokkal a feltételekkel amik rendes felmondás esetén járnának. Még felajánlották, hogy ha szeretném, akkor nem egy összegben fizetnék, hanem még 2 hónapig ketyegne a szolgálati idő, és közben fizetnék a normál bért, majd 2 hónap múlva a végkielégítést (ami csökkentve lenne a 2 havi már kifizetett bérrel) Azt hiszem ez egy korrekt ajánlat. Mit gondolsz?

   üdv.
   Lilla

   • Kedves Lilla!

    Ahogy az előző hozzászólásodra is írtam tegnap, mivel nem tudom, hogy mióta vagy ott, nem tudom, mennyi járna neked. Ha felmondanak, akkor – attól függően, mennyi a felmondási időd – akár 2 hónapig is tarthat ez az időszak, s a végkielégítés is jár. Tehát lehet, hogy a közös megegyezéses ajánlatuk semmivel sem jobb, mint ha felmondanának, sem összegben, sem időtartamban. Én pedig annak a híve vagyok, hogy ha valaki közöst szeretne, adjon egy kicsivel többet… ha nem akar, mondjon fel.
    Ha megírod a pontos dátumot, akkor tudok továbbit mondani…
    Köszi:

    Ági

  • Kedves Lilla!

   Ha valóban nem tudnak foglalkoztatni, vagy próbálnak egy másik munkakört ajánlani, de te azt nem fogadod el, jogszerű a felmondásuk, ez ellen nem tudsz mit tenni. Innentől kezdve annyit kérhetsz minimum, ami amúgy is járna, tehát nem tudom, hogy a 3 havi felmondási idő mennyire reális vagy nem a részedről, mert nem tudom, mióta dolgozol ott, mennyire lennél jogosult. A fenti cikkben olvashatod, hogy hány év után mi jár, ennek megfelelően kéne kalkulálnod, ha nem tudnak foglalkoztatni, akkor van egy minimum, mit mindenképpen ki kéne fizetniük. Ehhez ragaszkodhatsz, s ha közös akarnak, akkor ettől felfelé legyen az összeg. De hogy mennyivel, ne haragudj, én nem tudhatom, hiszen ezek pont attól függenek, hogy mennyire lennél alapból jogosult, mennyire megalapozott a felmondásuk, stb…
   Ha gondolod, írd meg, hogy mióta vagy ott, mennyi felmondási időre és végkielégítésre lennél jogosult, s megnézzük, hogy erre mennyit lehet még rátenni – persze csak elméletben, hiszen minden attól függ, hogy ők majd mit mondanak, ha eljön a konkrét felmondás esete.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm a válaszod! 2000 november óta vagyok a cégnél. Kiszámoltam, hogy 55 nap, plusz a még bennmaradt szabik és a 3 havi végkielégítés jár. Ajánlottak több alacsonyabb pozíciót is (ami a honlapjukon szerepel), de kevesebb bérrel, mint ami volt a szülések előtt. Most várom a közös megegyezésről a mail-t, hogy átnézhessem. Köszönöm a segítséged!
    üdv.
    Lilla

    • Na, látod, hogy megy ez! Szólj, ha megvan az ajánlatuk, egyeztethetjük, ha gondolod, hogy mit írtak, s neked mennyire tetszik!
     Ági

     • Kedves Ági!
      Megkaptam a közös megegyezésről szóló megállapodást és teljesen korrektnek tűnik. Természetesen beleírták, hogy a munkaviszony megszűnése után a feleknek további igény nem lesz továbbá sem peren kívül sem perben nem vitatják e megállapodást. Ez idáig rendben, viszont a kifizetést nem egy összegben hanem 4 részre bontottuk (ami nekem megfelel) viszont a havi munkabér feletti részt mint egyéb jutalom jellegű kifizetést jelölték. Nem tudom, hogy adózás szempontjából ez mennyire befolyásolja a végösszeget. Esetleg van valami más megnevezése a végkielégítésnek?
      Előre is köszönöm válaszod!
      üdv.

      • Kedves Lilla!

       Sajnos ez nem munkajogi kérdés, hanem adózási, s ebben nem igazán vagyok otthon (vannak rémképeim arról, hogy régebben volt valami, amit nem vontak belőle, de ez nem a szakterületem 🙁 de jó kérdés, és fontos is, lehet, hogy utánajárok majd egyszer egy szakértőnél :-). Kérdezz vissza nyugodtan, hogy az, hogy így van megnevezve, okoz-e valamilyen különbséget az adó tekintetében. Egy jó bérszámfejtőnek ezt tudnia kell!
       Mindenesetre azért az jó hír, hogy korrekt az ajánlatuk!
       Üdv:

       Ági

       • Szia Ági!
        Csak gyorsan visszatérek az adózási kérdésre, mert sikerült egy könyvvizsgálóval beszélnem :-): ebben az esetben, ha egyéb jutalom jellegű kifizetésként könyvelik a végkielégítést, ugyanannyit vonnak mintha havi bér lenne. Sajnos nincs olyan kategória amelyben kevesebb járulékot vonhatnának le, ezért a munkavállaló számára (vagyis ex – munkavállaló) mindegy miként nevezik meg. Köszönöm még egyszer a segítséged és további jó munkát kívánok!!
        Lilla

        • Igen, én is ettől féltem! Régen még volt valami, amit nem kellett ha jól tudom a végkielégítésből vonni, de ezek szerint már ez is megváltozott. Köszi, hogy megírtad!
         Üdv:

         Ági

 34. Kedves Ági, kérdeznék egyet, nem igazán találtam rá választ: multinál dolgozom, átszervezés miatt szeptemberben közölték velem, hogy megszünik a munkaköröm, közös megegyezéssel válljunk el, december 28. a munkában töltött utolsó nap, onnan indul 2 hónap felmondás idő, amit nem kell letöltenem, kifizetnék. Karácsony előtt 2 héttel a főnököm szervezkedett és kisírta, hogy hosszabbítsák meg a közös megegyezést márc 28-ra. Én ezt elfogadtam, így most újra dolgozom, vagyis március végéig. Ha ezelatt a 2 hónap alatt teherbe esek, és be is jelentem, még 28.-a előtt, akkor milyen felmondási feltéltek érvényesek rám? köszönöm
  Andi

  • Kedves Andi!

   Ha a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetést már aláírtátok, azon nem változtat, ha időközben várandós leszel. A jogviszonyod akkor is megszűnik.
   Üdv:

   Ági

 35. Kedves Ági,

  Egy multinál dolgoztam, és október 30-án lejárt a gyes-em. Már júliusban jeleztem a cégnek, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, de azt mondták, messze van még a január, amikor lejárnak a szabiim.
  Eljött ez az idő is, és úgy tűnt nincs állás, mivel olyan pozíció már nincs a cégnél. Helyette küldtek belső hirleveleket pozíciókkal, de a legtöbb amire jelentkeztem volna azt mondták nem olyan irányú a tapasztalatom, ne jelentkezzek.
  Majd last minute szóltak, hogy van 2 pozició ami szóba jöhet. Az egyik hasonló a munkakörömhöz, csak nagyobb volumenű, nagyobb felelősség. Megpályáztam, volt interjú és szakmai prezentációt is kellett tartanom. A másik munkakör egy előző munkakörömhöz hasonló lenne, itt is interjúztattak majd a vezető azt mondta szeretne velem egy szakmai tesztet iratni. Hiába mondtam, hogy 6 év távlatából, így hirtelen ez nem valószínű, hogy menni fog, kis segítséggel megcsináltam. Csütörtökre ígértek választ. Kérdésem: jogszerű-e, hogy munkába visszatéréskor interjúztatnak és szakmai tesztet iratnak és nem vesznek vissza automatikusan? Ez nem olyan munkáltatói magatartás ami miatt be lehetne perelni őket, főleg, hogy a 60 nap már réges-rég lejárt és itt állok hónapok óta bizonytalanságban? Ha mégis azt mondják, hogy ok visszavesznek, de ezek után ilyen hozzáállást látva azt mondom hogy nem szeretnék velük dolgozni, mivel nem az eredeti munkakörömről van szó van-e lehetőségem végkielégítést kapni tőlük? Köszönöm Adrien

  • Kedves Ági,
   időközben a megpályázott 6 órás munkakörben nem vettek vissza, a 8 órásra hétfőn kapok választ. Tegnap hívott egy kollegám, hogy ő felajánl nekem egy 6 órás munkát, de ez alacsonyabb pozíció és emiatt br. 100.000 Ft-al alacsonyabb a fizetés is. El kell-e vállalnom akár a 8 órás nehezebb feladatokat és külföldi utakat tartalmazó munkát akár az alacsonyabb pozíciót? Ha nem kérhetem-e hogy számoljunk el egymással és igényem lehet végkielégítésre? A végkielégítésnél az évek számánál a megkezdett évek vagy a ténylegesen letelt évek számítanak? 2004 január 13-tól dolgozom ott. Ez 9 vagy 10 évnek számít?Köszi
   Adrien

   • Kedves Adrien!

    Ha az eredeti munkakörödbe nem tudnak visszavenni, akkor a törvény szerint – ha a gyermeked 3 éves kora előtt térsz vissza dolgozni – ha a szerződés szerinti munkahelyeden nincsen a képességednek, végzettségednek, tapasztalatodnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítod, akkor felmondhatnak neked. Tehát ha másik munkakört kínálnak, de az lényegesen alacsonyabb bérezésű, vagy olyat kínálnak, ami sok külföldi úttal jár (és ezt a kisgyermek miatt nem tudod vállalni), nem vagy köteles elfogadni ezeket. Ekkor nekik kell felmondaniuk, s kifizetni a neked járó juttatásokat. A végkielégítésnél nem a megkezdett év számít, hanem értelemszerűen a munkaviszonyban töltött évek, azaz ez nálad 9 év, nem 10.
    Üdv:

    Ági

 36. Kedves Ági!
  Elolvastam a hozzászólásokat és elnézést, ha olyat kérdezek, amire már van válasz.
  2005 óta dolgozom egy multinál, most 2010 óta itthon vagyok, hamarosan lejár a gyesem. A munkakörömet betöltötték, a nyilvános karrier oldalon kell pályáznom. Más is kérdezte, de nem találtam arra választ, hogy valóban visza kellene-e venniük interjúztatás nélkül, főként, ha alacsonyabb pozíciót ajánlanak fel? Nálunk sávos a fizetés és most nincs az én fizetési sávomban állás, csak eggyel lejjebbi szinten. Kérdezték, hogy várok-e arra, hogy legyen az én sávomban üres állás vagy pályázom-e az alacsonyabb pozíciókat? Kérdésem, hogy mi van akkor, ha én az elsőt választom, tehát várok és aztán kifutok az időből és nem tud a cég nekem való álláshirdetést felmutatni? Gondolom, hogy akkor a szabadságok kivételének letelte után gyorsan felajánlanák, hogy menjek mégis alacsonyabb pozicíóba, alacsonyabb bérrel vissza. Ebben az esetben ugye gyorsan kellene dönteni és inkább hajandó lenne az ember igent mondani az alacsonyabb bérre is – vagy felmondanak nekem, ha jól értettem.
  Nekem nagyon nehéznek tűnik a döntés, mert folyamatosan azt mondták, hogy kötelesek a régi bérrel visszavenni, ezért engem ez most váratlanul ért, de látom, hogy sokan járunk hasonló cipőben.
  Előre is nagyon köszönöm a válaszodat! Gabi

  • Kedves Gabi!

   Mivel nincs már foglalkoztatási kötelezettsége a munkáltatónak minden esetben, valóban jogszerűen mond fel a 3 éves kor előtt visszatérő anyukának, ha nincs az anyuka által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy ugyan van, de az anyuka az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja. A fizetés nélküli szabi letelte után pedig még ezt a felajánlási kötelezettséget sem írja elő a törvény. Ez tehát azt jelenti, hogy ha a korábbi munkakör már nincs meg, akkor bizony választás elé van állítva mindenki: vagy másik munkakör, vagy a felmondás elfogadása. A másik munkakör pedig – ha alacsonyabb – akkor az új bér is alacsonyabb lesz. Sajnos azt a régi beidegződést, hogy vissza kell venni, ugyanazt a bért, ugyanazt a munkakört megadni.. nos, ezt el kell felejteni! Ebben az új helyzetben módosítja a két fél a munkaszerződést, és ezzel a bért is!
   Úgy vélem, hogy ha elfogadható kompromisszum az a másik munkakör, nem annyira hátrányos, érdemes meggondolni, pláne, hogy ha azt is megnézed, mennyi esélyed lesz új állást találni kisgyerekkel. Ha a cég amúgy korrekt módon próbál másik munkakört ajánlani, és nem arra megy ki a játék, hogy olyat ajánlanak, ami már megalázóan alacsony, néha jobb egy kicsit visszább lépni, és újra nekidurálni magad, új munkakör, új feltételek… ha ügyes vagy, itt is hamar előre léphetsz!
   Sok sikert!

   Ági

 37. Kedves Ági!
  2006 óta dolgozom a cégnél, 2009 decemberében megszületett a kislányom. Gyedem lejártával (tavaly ) szerettem volna visszamenni 6 órában, de a munkáltatóm csakis 8 órában lett volna hajlandó foglalkoztatni, így a munkaügyes kolléga tanácsára kerestem máshol. Találtam is egy 4 órás munkát, jelenleg is itt dolgozom és szeretnék is maradni,egyenlőre. 2012 dec. 08-tól elkezdtem a szabadságomat kivenni, ami febr.12 járt le. Jelenleg tp.-re vett a gyerekorvosunk a kislányommal. Decemberben érdeklődtem, hogy milyen feltételekkel vesznek vissza. Az értékesítési vezetőnk közölte, hogy egy alacsonyabb pozícióba tudnak elhelyezni, mivel az eddigi státuszom megszűnt, ezáltal az alapbérem nőtt ugyan ( a törvény miatt) , de megszüntették a juttatásokat, a jutalékot egy bizonyos forgalom elérésénél kapható, ezáltal a nettó jövedelmem jóval kevesebb lenne. Ezt is nem rég közölték ( kicsit olyan érzésem volt, mintha húzni akarnák az időt),mert 13-án kellett volna munkába állnom és 12 este 18 órakor küldte el e-mailben, hogy hová is kellene mennem ( de papír formájában még a mai napíg nem kaptam semmit ). Múlt héten ajánlottan küldtem nekik egy levet amiben megírtam, hogy nem fogadom el a szerződésem módosítását. Nem kaptam rá választ, ezért újra írtam e-mailt, hogy megkérdezzem mi ennek az oka. Természetesen azt mondta, hogy hozzá nem érkezett levél. Mikor megírtam neki , hogy utánanézetek a postán, rá 2 percre jött is a válasz, hogy “ja itt a levelem csak nem került hozzá”. Csatolva a biztonság kedvéért elküldtem még egyszer e-mailben is. Erre kaptam 12.-én a választ , hogy visszahelyeznek a régi beosztásomba, viszont a törvényben előírt 114.000 ft-os bérért.+ írtak valamit a juttatásokról amit nem értek, Idézem : “Egyéb juttatás tekintetében az érvényes szerződés és az igazgatói utasítások mérvadóak ” Ez nekem most valahogy nem tiszta. Milyen szerződés, hiszen nekem csak a régi szerződésem van. Továbbá utasítanak, hogy 2013.02.13- án vegyem fel a munkát. Az aktuális munkaköri leírást néhány napon belül átadják és addig a jelenlegi utasítást kövessem. Mivel kislányunk elég beteges a most megkezdett ovi miatt, természetesen most is az, ezért vagyunk jelenleg tp-en, ezt közöltem 13 reggel velük. Az az igazság, hogy ezek után semmi kedvem sincs ott dolgozni, de azért úgy érzem megérdemeltem volna a végkielégítést. Van esetleg valami remény mégis? Mit tehetek? Mondjak fel? Nem szeretném még a felmondási időmet sem ledolgozni, belefáradtam. Sejtettem, hogy nem lesz egyszerű menet ez, mert már a terhességem alatt is ide- oda rakosgattak, hátha felmondok. Tudna nekem tanácsot adni? Van valami törvény ami nem csak a munkáltatót védi? Gondoltam, hogy bemegyek személyesen hozzájuk és megpróbálok megegyezni , hogy nem kell az összes pénz a végkielégítésemből, adjanak pl.: 50.000 ft , álljanak el a felmondási időtől és váljunk el békével, de az az igazság, hogy nem sok reményt fűzök hozzá, és nem tudom mire is hivatkozzak, amivel ezt elérhetném. Kéerem amennyiben tud, minél hamarabb válaszoljon, febr. 22.-ig vagyok még tp.-en és szeretném onnantól a felmondásomat.
  Előre is köszönöm. Üdv. Zsuzsi

  • Kedves Zsuzsi!

   Ha a munkáltatód a régi munkakörödbe vesz vissza, akkor neked munkavégzési kötelezettséged van a szerződésed szerint. Ha ennek nem akarsz, nem tudsz eleget tenni, akkor sajnos neked kell felmondanod. Nincs olyan törvény, hogy ha valaki meggondolta magát, akkor nem kell, hogy dolgozzon, de jár a végkielégítés is… Ha másik munkakört ajánlanak, más bérezéssel, az másik helyzet, ott mondhatsz nemet, és akkor valószínűleg jogszerűen fel is mondanak neked, ha az eredetiben tényleg nem tudnak foglalkoztatni. (Az mindenesetre érdekes, hogy korábban nem volt meg az eredeti munkaköröd, most meg mégis??)
   Sajnálom, nem tudok semmi jót mondani: ha felmondasz, akkor is le kell dolgoznod a felmondási időt, ha közös megegyezést kérsz, akkor talán hamarabb eljöhetsz. Ha gondolod, meg is próbálkozhatsz egyezkedni velük, de ha látják, hogy nem akarsz dolgozni, miért is fizetnének bármit is, örülnek, hogy te mondasz fel… nincs mire hivatkozz, nincs, amivel megindokold a kérésedet…
   Ha megvan a másik állásod, meglehet, jobb, ha inkább oda koncentrálod az erőidet, és ettől a helytől megválsz.
   Üdv:

   Ági

 38. Kedves Ági!
  Most márciusban lesz két éves a kislányom, fiam nyáron 5 éves. Jeleztem a munkáltatónak a szándékomat a munkába állásra.
  Napokban kaptam a telefonhívást, hogy sajnálatos módon nem tudnak alkalmazni. Felajánlották, hogy kifizetik az 50 nap szabimat (vagy vegyem ki,itt még nincs konkrét), kb. máj.24-ig eltartanak. Máj.25-től júl-ig jár valami felmentési idő (nem tudom jól értettem e a telefonba) X összeget fizet. És két hónap végkielégítés. Mindez Közös megegyezéssel. Annyi rosszat hallottam erről a közös megegyezésről, hogy nem tudom mit csináljak. Szabit+felmentési időre járó bért+a végkielégítést ki fogják fizetni a k.megegyezésnél? Vagy átverhetnek? Mégcsak most csinálják a szerződésem,szólnak ha bemehetek aláírni. mire kell majd figyelnem? Mi az a felmentési idő,amire még fizetnek? Akkor már nem is leszek munkaviszonyba velük,akkor miért, és mikor fizetik ki? Biztosítási viszony miatt szerintem ki veszem a szabikat,ha engedik, így ha ez lejár utána fizetik ki a végkielégítést?
  Köszönöm szépen a segítséget.,
  Ilona

  • Kedves Ilona!

   A fenti cikk, amihez a hozzászólásodat írtad, pont erről szól, kérlek, olvasd el figyelmesen. Benne van, hogy mikor mennyi felmondási idő és végkielégítés jár, s az is, hogy mikor érdemes aláírni a közös megegyezést. A szabadságok kivétele után a felmondási idő erejéig még állományban maradsz, ezáltal a biztosítási jogviszonyod még tart. Ha közös szeretnének, akkor arra figyelj, hogy ugyanaddig tartson a jogviszonyod, mint a felmondás esetén, hogy ebben ne szenvedj hátrányt. Ha a megállapodásban benne vannak az összegek, vagy utalnak rá a kifizetendő járandóság megnevezésével (pl. két havi végkielégítés, 45 nap felmondási időre járó távolléti díj), akkor nem verhetnek át később. Ha nem az van a közösben, ami járna, ne írd alá. Akkor kéred a felmondást, és ott nincs kecmec, ezt kell kifizetni (ezt a törvény írja elő). Ezért is fontos, hogy előre tudd, mi jár neked, számold ki kérlek a fenti cikk alapján. A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított harmadik munkanapon kell kifizetniük a munkabért, egyéb járandóságokat, valamint ki kell adni az igazolásokat. Azonban ha a szabik és a felmondási idő több hónapra elhúzódik, s így vagy munkaviszonyban, havonta is fizethetnek (mint ha bér lenne), s a legutolsó alkalommal a maradékot a fentiek szerint.
   Remélem érthető, ha nem, kérdezz nyugodtan!

   Üdv:

   Ági

 39. Kedves Ági!

  Párom lányunk 2 éves kora után szeretne/szeretett volna visszatérni a munkába, az erről szóló ajánlott, tértivevényes levelet el is küldtük, ezt három hete (2013.02.08.) átvették, érdemi reakció azóta írásban nem érkezett, holott a nyilatkozatban ezt kifejezetten kértük.
  Ma megkerestem párom (leendő volt) főnökét, aki konkrét információval szóban sem tudott szolgálni majd a munkaügyi osztályhoz fordultunk. Itt azt az információt kaptuk, hogy párom pozíciója és munkahelye (az adott boltot bezárták időközben) megszűnt, így nem tudják visszavenni azonos munkakörbe. Jelenleg (kizárólag szóbeli) információk alapján inkább a közös megegyezéssel történő felmondás mellett vannak. Mik a lehetőségeink (párom ezek után nyilván nem akar ide visszamenni) arra, hogy minél jobban jöjjünk ki az adott helyzetből?

  A munkáltató valószínűleg nem fog tudni ajánlani olyan pozíciót, ahová párom visszatérhetne, ezt azonban várhatóan nem fogja írásba adni, egyelőre egyhavi felmondási időt, az idei ki nem vett szabadságokat illetve a egyhavi munkabért szeretné megfizetni.
  Írásos válasz csak az időközben felhalmozódott szabadságokkal kapcsolatban érkezett, ebben a formában: “A tgyás és a GYED első évére összesen 41 munkanap szabadság illet meg.
  Ezt április 08-ól figyelembe véve június 06-ig kell kivenned.”

  Köszönettel:
  Nicodemus

  • Kedves Nicodemus!

   Nem írtad, hogy mióta van ott a párod állományban, így nem tudom megítélni, hogy az általad írt 1 havi végkielégítés és 1 havi felmondási idő megfelelő-e (bár, ha már 1 havi végkielégítés jár, akkor a felmondási idő is nő 5 nappal a 30-hoz képest, azaz 35 nap járna…). A fenti cikkben olvashatod, mennyi jár hány év után, ez + a szabadságos napok az a minimum, amit ha megadnak, akkor törvényes a dolog. De ha a közösre játszanak, én azt szoktam mondani, hogy adjanak egy kicsivel többet. Ha nem akarnak, ok, de akkor kéritek a felmondást, indoklással, írásban.
   Az, hogy a cég nem nyilatkozik előre, nem meglepő, sajnos sokan nem képesek normálisan egyeztetni, pedig ha rossz is a hír, szerintem korrektebb, ha közlik, s nem hagyják válasz nélkül az anyukákat. Ha eljött a nap, amikor már nincs fizetés nélküli szabadságon, onnantól kezdve vagy a szabikat tölti, vagy felmondnak neki. Ha ez utóbbi lesz, akkor majd meglátjátok, mi lesz: behívják-e, erőltetik-e a közöst, vagy csak átadják a felmondást. Ekkorra fel kell pontosan készülni, mi jár neki, hogy nehogy aláírjon valamit, aztán utólag jöjjön rá, hibázott!
   Sok sikert:

   Ági

 40. Kedves Ági,

  Ha jól tudom GYES ideje alatt heti 30 órában lehet dolgozni, de szeretnék érdeklődni, ha lehetőség van túlórára, akkor lehet vállalni túlórát? Vagy ebben az esetben azokban a hónapokban, amikor túlóra lenne akkor arra a hónapra nem jár a GYES???

  Nem kötelez a cég a túlórára, viszont ritkán előfordulhat ennek a lehetősége! GYES mellett a szerződésem heti 30 órás beosztású, ezt a heti 30 órát semmilyen esetben nem léphetem túl?

  Válaszát előre is köszönöm, üdv: Nóri

  • Kedves Nóra!

   A GYES heti 30 órát meg nem haladó keresőtevékenység mellett folyósítható, azaz ha a heti 30 órát túlléped, nem vagy rá jogosult. De ennél nagyobb indok arra, hogy ne túlórázz, az, hogy a gyermeked 3 éves koráig nem is szabad túlórát előírnia a munkáltatódnak számodra még a te beleegyezéseddel sem!
   Üdv:

   Ági

 41. Kedves Ági!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy nem igazán értem miért akarja a munkáltatóm azt ,hogy most amikor gyesen leszek ápr.25-től ugyanis akkor lesz 2 éves a kislányom vegyek ki 2014 .ápr.ig fizetés nélküli szabadságot ez miért kell mi céljuk lehet ezzel?Visszavenni még nem tudnak vagyis csak abban a munkakörbe amibe dolgoztam de abba nem tudok visszamenni, még egyenlőre bölcsit se találtam a kislánynak igy nagyon úgy néz ki hogy otthon maradok vele gyesen de akkor miért kéne fizetés nélküli szabira mennem?
  A másik kérdésem ha lejár a gyes és tegyük föl nem megyek vissza akkor jól tudom a szabdságot kötelesek kifizetni vagy azzal mi lesz ?
  Én már 5 éve itthon vagyok ugyanis van még egy kisfiam aki 4,5 éves a kislányom most lesz 2 áprilisban.
  Válaszod előre is köszönöm üdvözlettel.Mónika

  • Kedves Mónika!

   Ha arra gondolsz, hogy a munkáltatód a fizetés nélküli szabadságot kérvényező lapot szeretné veled aláíratni, akkor semmi gond nincs: csak az elmaradt adminisztrációt pótolja 🙂 ugyanis a szülési szabadság 24 hete után nem is tehetnél mást, ha otthon akarsz maradni, fizetés nélküli szabira kell menned. Tehát aki otthon van, mindenki azon van 🙂 Ez így helyes. Ha majd vissza akarsz menni, akkor ezt kell megszakítanod, jelezned a munkáltatódnak. A GYES az egy juttatás, a fizetés nélküli szabi pedig a munkajogi megnevezése a baba otthoni gondozásának. 🙂
   Ha lejár a 3 év, és nem tudnak visszavenni, igen, a felhalmozódott szabi jár neked, van kiadják, vagy kifizetik. Emellett jár neked munkáltatói felmondás esetén 5 év munkaviszony után 2 havi végkielégítés, és a felmondási időd is nő, erről többet pont a fenti cikkben olvashatsz.
   Üdv:

   Ági

 42. Kedves Ági!
  Nem találtam választ a kérdésemre a hozzászólásokban, így inkább feltenném, nehogy félre legyek tájékoztatva. 2013 májusában lejár a gyed-em. Jeleztem munkáltatómnak, hogy visszatérnék dolgozni, egyenlőre csak telefonon. Azt a választ kaptam, hogy felmondanak, nimcs számomra hely. Természetesen a közös megegyezés engem nem érdekel, viszont azt nem tudom, hogy jár-e végkielégítés, ha 2010 január elsején kezdtem el dolgozni, és 2011 januárban mentem táppénzre terhesen. Tehát állományban vagyok hivatalosan 3 éve, viszont a tényleges munkavégzés az egy év volt. Ilyenkor is jár 1 havi bér – végkielégítés?

  • Ne haragudj, még felmerült pár kérdés…
   Úgy döntöttem, most írásban is jelzem, hogy a gyed lejárta után munkába kívánok állni. Nyilván erre majd jön válasz, hogy nem alkamaznak tovább. Azon gondolkodom hogyan jövök ki jobban anyagilag? Felmondás után kifizetik a szabikat, illetve (ha jár) a végkielégítést. Vajon működhet az az út, hogy ezután regisztrálom magam a munkaügyi kp.-ban és kapom az álláskeresési járadékot? Majd ha ez lejár kérem a gyest? Gyermekemet a gyed lejárta után bölcsödében elhelyezném, és közben munkát keresnék. De mivel találni nyilván nem lesz egyszerű, így mindenképp próbálnám a legtöbb járadékot “beszerezni”. Köszönöm a válaszokat előre is!

   • Szia, ha megszűnt a munkaviszonyod, mert felmondtak neked, akkor a GYES-t vissza kell mondanod, azzal egy időben nem kaphatsz álláskeresési járadékot. Ez utóbbinak azonban elég bonyolult az elbírálási rendszere (ide kattintva találod a részleteket), az a legjobb, ha előre tájékozódsz a helyileg illetékes kirendeltségen. Menj be, mondd el, hogy valószínűleg el fognak küldeni, és szeretnéd tudni, hogy jogosult vagy-e rá, ha igen, mennyi ideig (max 90 nap) és mekkora összegre (max a minimálbér). Meg fogják kérdezni, hogy mekkora volt a jövedelmed, mióta vagy alkalmazásban, stb… ha azt mondják, hogy jogosult leszel rá, akkor ha elküldtek, mondd le a GYES-t, és azzal a papírral, amit adnak erről, mehetsz be a hivatalba igényelni. Ha lejárt, GYES-t bármikor igényelhetsz újra a gyermek 3 éves koráig!
    Üdv:

    Ági

  • Kedves BBvb!

   A végkielégítésre vonatkozó jelenlegi szabályozás szerint azt kell nézni, hogy ez a 3 év – ami ugye az egy havi távolléti díj megkapásának feltétele – fennáll-e a felmondás közlésének időpontjában, úgy, hogy nem lehet ebben a 3 évben 30 napnál hosszabb időszak, amikor munkabér nem illetett meg, de kivétel a szülési szabi és a fizetés nélküli szabi, amit a gyermek miatt veszel igénybe. Tehát nem az otthon töltött idő a gond itt, hanem a táppénzes időszak, amikor bér nem illetett meg. Jelen esetben tehát nincs meg a 3 éved, mert ugye van kb egy év munkaviszony, és májussal lesz közel másfél év otthonlét. Nem túl szerencsés, ha ekkor mennél vissza, így semmi végkielégítést nem fogsz kapni.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon szépen köszönöm a teljes körű információt! A végkielégítéssel kapcsolatban: köszönöm, nem tudtam, hogy a táppénzes időszak nem számít bele a 3 évbe. Viszont nem tudom jól számolom-e…2010.01.04-2011.01.03-ig volt 1 év munkaviszony. Május végével viszont éppen 2 év otthonlét lesz, ha 2011 május 21-től tgyás-on voltam, 2013 május 22-től pedig lejár a gyed. Így épp meglenne a 3 év.
    Ne haradudj, hogy újra kédéseim vannak…. 🙁
    Ha a munkahelyemről időközben valaki elmegy (nem épp az én munkakörömből, de van közte átfedés) köteles a munkáltató nekem felajánlani ezt a munkakört, vagy akár mást is felvehet anélkül, hogy nekem is szólna? Én ezt a munkakört is elvállalnám. Hogyan alakulna a bérem, ha az én eredeti munkakörömben több fizetést kaptam, mint amit esetleg felajánlanának?

    • segítséget szeretnék kérni!
     3 éves munka viszonyom van.betegségem miatt táppénzen vagyok.munkáltatóm megszüntetheti e a munka viszonyomat??határozatlan idejű a szerződésem.köszönöm előre is a segítséget zsuzsa.

     • Kedves Zsuzsa!

      A jelenleg hatályos Mt. szerint keresőképtelenség alatt is fel lehet mondani, de a felmondási idő a betegség miatti keresőképtelenség utáni napon, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év utáni napon indul.
      Üdv:

      Ági

    • Szia,

     igen, ez egy új szabályozás, a tavalyi módosítással lépett hatályba, még sokan nem figyelnek rá… A dátumok alapján megvan a 3 éved szerintem, nem lesz gond vele.
     A törvény jelenleg úgy fogalmaz, hogy:a munkavállaló munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja. Tehát ha ennek megfelelsz (végzettség, gyakorlat, képesség), fel kell ajánlania előbb, s csak ha nem fogadod el, mondhat fel. Ha elfogadod, a béred újra megállapodás kérdése, nem a régit fogod kapni, az már ilyenkor nem számít, hogy mennyit kerestél. Azt persze nézheted, hogy ha van még más ebben a munkakörben, ő mennyit kap, ehhez valamennyire igazodnia kell, de új munkakör, új bér…
     Nem baj, ha kérdezel, azért van a blog. Inkább most előre, mint utólag rossz döntés után… 🙂

     Ági

     • Kedves Ági.
      nagyon szépen köszönöm a válaszodat.
      a munka helyen ahol dolgozom csak leszázalékoltak dolgoznak.és mégegyszer köszönöm hogy fordulhatok hozzád kérdéseimmel ha nem vagyok biztos valamiben.Zsuzsa.

 43. Kedves Ágnes!
  2004-ben végeztem a tanítóképző főiskolán. 2005. január 15-től egy tőlünk 15 km-re lévő község általános iskolájában kezdtem dolgozni (itt vagyok állományban). Első gyermekem 2008.06.09-én született meg. 2008. március 3-tól voltam táppénzen, veszélyeztetett terhesség miatt.
  2010. november 15 – 2011. 01.20 – ig (GYES alatt) helyettesítettem lakóhelyem egyik általános iskolájában.
  2011.06.07-én megszületett a második gyermekem. Idén júniusban lejár a GYED-em. Már telefonáltak a helyi iskolából, hogy mehetnék dolgozni szeptembertől (igaz csak határozott idejű szerződéssel), amit meg is szeretnék tenni, mivel nagyon szeretnék itt helyben elhelyezkedni.
  A kérdésem az lenne, hogy a jelenlegi munkáltatóm (aminek 2013. 09. 01-től a Református Egyház a fenntartója) a kérésemre 2013. június 8-tól köteles-e a bent lévő szabadságaimat elkezdeni kiadni? Ha nem vagyok fizetés nélküli szabadságon, dolgozhatok-e másik iskolában, mint ahol állományban vagyok? Ha 2014. júniusában felmondok vagy felmondanak az „eredeti” munkahelyemen, mi lesz az esetleg még megmaradt szabadságaimmal?
  A blogodhoz gratulálok, csak azt sajnálom, hogy a gyerkőcök mellett nincs elég időm olvasgatni.
  Segítségedet előre is köszönöm.
  Üdv: V.

  • Kedves Vera!

   A szabadságokat a munkáltató a fizetés nélküli szabadság megszüntetése után 60 napon belül kell, hogy kiadja. De ha nem vagy fizetés nélküli szabadságon az eredeti munkahelyeden, akkor dolgoznod kell, vagy ha ezt nem vállalod, akkor meg kell szüntetni a jogviszonyodat, tehát ezt jól gondold át, kérlek. Ha arra a helyre hívtak, ahol korábban is dolgoztál másodállásban GYES mellett, most is vissza mehetsz oda másodállásban, csak jelentsd be az eredeti munkahelyeden. Így nem kell megszüntetned a fizetés nélküli szabit, s ha majd lejár a 3 év, eldől, mi lesz veled az eredeti helyeden. A szabikat semmiképpen nem veszíted el, vagy kiadják, vagy kifizetik (munkaviszony megszüntetése esetén).
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Most úgy áll a helyzet, hogy közös megegyezéssel fogunk elválni egymástól a jelenlegi munkahelyemmel. (Mert ahova menni szeretnék 1. osztályt kapok és azt a feladatot csak 8 órás munkavégzéssel tudom ellátni.)
    Ma voltam kint megbeszélni a dolgokat a főnökömmel, aki már alá is akarta volna velem íratni a közös megegyezéses felmondást, úgy hogy konkrétan még ki sem számolták, hogy hány nap szabadságom is van. Június 7-től kezdődne a szabadságom, ahogy letelik a GYED, de azt mondták ,hogy amit esetleg nem tudok kivenni aug. 20-ig, akkor azt elbuktam. Ők nem ígértek nekem szabadságot – mondták. Hiába próbáltam jönni azzal, hogy a törvény szerint ki kellene fizetni a ki nem vett szabikat! Ez így rendeben van???
    Már csak abban reménykedem, hogy nem túl sok szabim marad aug. 20. utánra!
    És meg egy kérdés anyukám (ő nyugdíjas) elmehet GYES-re, amíg én szabin vagyok, vagy csak ha munkába álltam augusztus 21-től?
    Segítségedet köszönöm.
    Üdv: Vera (egy csalódott kismama)

    • Kedves Vera!

     Ne higgy el ilyen butaságot a munkáltatódnak, a szabadságot SEMMILYEN ESETBEN nem veszíted el. Van itt a blogon egy csomó írásom arról, hogyan kell kiszámolni a szabit (jobb oldalt a címkék mezőben kattints a szabadság szóra, így egyszerre megtalálod mindet), ülj neki, számold ki magad, mennyi jár, és ezzel menj vissza a munkáltatódhoz. Mondd meg neki, hogy ha nem kapod meg, vagy kiadva vagy pénzben megváltva, kénytelen leszel fellépni a jogaidért, mert ez téged törvény szerint megillet, s nem mondasz le róla, szükséged van a pénzre!
     Ne hagyd magad, pont erre játszanak!
     Sok sikert:

     Ági

 44. Kedves Ágnes!
  Két gyermekem van, 6 és 3 évesek, jelenleg a TGYÁSok és GYEDek alatt felhalmozódott szabadságaimat töltöm a cégemnél (teljes munkaidős, határozatlan idejű szerződésem van 2004. januárja óta).
  Sajnos nem tudnak annyi munkát sem biztosítani, hogy akár részmunkaidőben visszamehessek (sejtettem, mert 2010-ben megszűnt a munkaköröm és aki helyettem ott volt, elbocsájtották), tehát elküldenek. Közös megegyezést javasoltak, azzal, hogy mindent kifizetnek (50nap felmondási idő és 2 hó végkielégítés). A végkielégítést “jutalom” címszóval gondolják beletenni a közösbe, és nem tudom, nem lesz-e így kevesebb a nettó összeg, mintha végkielégítés címén számfejtenék (közösbe lehet “végkielégítést” írni?). Tudsz ebben nekem segíteni? Amíg nem találok új állást, minden forint számít, ezért nem szeretnék rosszabbul járni azzal, hogy közöst írok alá (de kekeckedni sem szeretnék és ragaszkodni a felmondáshoz, ha erre nincs szükség). Munkanélküli segély akkor is jár, ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyom?
  Előre is nagyon köszönöm válaszod! Mónika

  • Kedves Móni!

   Úgy tudom, semmi különbség nincs már a nettó összegek között, így mindegy, hogy jutalom, vagy végkielégítés címszóval fizetik ki. Álláskeresési járadékra jogosult vagy, ha közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyod.
   Üdv:

   Ági

 45. Kedves Ági!

  Néhány nap múlva lejár a GYED-em és szerettem volna elkezdeni a szabadságok letöltését, de sajnos a cég hamarosan megszűnik. Már csak én vagyok alkalmazásban egyedül (mivel engem nem tudtak kitenni eddig), és bár még működik kicsit a vállalat, nem tudni meddig. Egyedül a külföldi tulaj a kompetens az ügyemben, viszont vele nem tudom felvenni a kapcsolatot. Mi a teendőm? E-mailben jeleztem a visszatérési szándékomat. Írtam a magyar főnökömnek (vele tudtam beszélni, de azt mondta, már nincs alkalmazásban és hatásköre sincs), a könyvelőnek (aki nem hajlandó tájékoztatást adni, mert nem fizet neki a cég), és a tulajnak, akit szimplán nem sikerült eddig elérnem. Az e-mailt gondolom megkapta. És akkor hogyan tovább? Tudom, hogy járna a szabi, meg ha elküldenének, akkor végkielégítés, meg felmondási idő, stb, de jelenleg attól tartok, hogy semmit nem akarnak majd adni, és szépen megszüntetik szó nélkül a céget. Szerinted mire számíthatok, és egyáltalán mi a következő lépés? Hétfőn kezdődne újra a munkaviszonyom, de eddig senki nem tudott normális tájékoztatást adni 🙁
  Előre is köszönöm a válaszodat!

  Réka

  • Az előbb kifelejtettem egy kérdést: ha valamilyen módon megszűnik a jogviszonyom (nyilván ez várható), akkor lehetek munkanélküli a GYED után? Azaz amíg a GYES jár(na)? Csak mert azt gondolom, a munkanélküli segély talán magasabb (bár ebbe a témába még nem ástam bele magam), és sajnos most minden fillér számít.

   • Igen, lehetsz!

    Ági

  • Kedves Réka!

   Ha letelt a 3 év, a munkáltatódnak 60 napon belül kell kiadnia az otthonlét alatt felhalmozódott szabadságnapokat, azaz elméletileg te most szabin vagy. Gyakorlatilag ez akkor fog majd kiderülni, ha ott a következő hónap 10.-e, s kapsz, vagy nem kapsz fizetést 🙁 Ha kapsz, akkor csak van még bérszámfejtés a kedves könyvelő cégnél, s így a szabik után fel kell, hogy mondjanak neked (kifizetve, ami jár), vagy foglalkoztatnia kell a munkáltatódnak téged. Ha nem kapsz fizetést, azonnal fordulj a munkaügyi felügyelőséghez, vagy ügyvédhez (ingyenes jogsegélyt találsz a hasznos linkek között).
   Olyan nincs, hogy semmit sem akarnak fizetni, ez nem az akaráson múlik, ezt törvény írja elő!
   Sok sikert, kitartás!

   Ági

 46. Kedves Ági!

  2010 februárjától dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, és még az év novemberében született meg a kicsikénk, most gyesen vagyok vele itthon. A munkáltatóm úgy tudja, hogy szeretném kivenni a szabikat, miután lejár a gyesem, addig be tudom szoktatni az oviba a picit és utána mennék vissza dolgozni. Talán tudnának helyet biztosítani, de én egyáltalán nem vagyok benne biztos…és tartok is tőlük! Viszont most ismét babát várunk, 2014 januárjára. Vagyis a terveink szerint nem szeretném így még oviba adni a gyermekünket és én sem szeretnék visszamenni dolgozni, de nem tudom mi vár rám a gyes lejárta után és szülés előtt…mit érdemes tennem abban a kb. 2 hónapban, szabikat kivenni (2010-es évre járókat ki vetették velem mind), vagy táppénzre menni? kirúghatnak-e valamelyik alatt? Szeretném tudni, hogy anyagilag hogy járunk a legjobban, sajnos ez is számít most nagyon. Mikor érdemes tájékoztatni a munkáltatót és hogyan? Sajnos azt sem tudom, hogy pl. a tgyásom, gyedem hogyan módosul, ha esetleg még decemberben születik meg a baba és nem jövő év januárjában?!

  Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségedet!

  • Kedves Andrea!

   Én csak munkajogi kérdésekkel foglalkozom, így az ellátások tekintetében egy TB tanácsadót kéne megkeresni, ő tudja pontosan megmondani, hogy anyagilag hogyan jártok a legjobban. De jól teszed, hogy előre tájékozódsz, mert ezek fontos kérdések!
   Ha babát vársz, akkor munkajogi szempontból az a legfontosabb az, hogy ezt még a fizetés nélküli szabadságod lejárta előtt hozd a munkáltatód tudomására, mert csak úgy vagy védett a felmondással szemben. Ha ezt még időben bejelented – a fizetés nélküli szabi alatt, lehetőleg írásban, vagy előbb telefonon és aznap mailben is – akkor ha utána valamilyen oknál fogva mégsem szeretnének foglalkoztatni, nem mondhatnak fel neked, sem szabi, sem táppénz alatt. A szabikat a fizetés nélküli szabadság megszűnése (GYES lejárta) utáni 60 napon belül ki kell adnia a munkáltatódnak, de azt a TB szakértővel egyeztesd le, hogy melyikkel jársz jobban, a szabikkal, vagy a táppénzzel (szerintem az előbbivel…)
   Üdv, jó babavárást:

   Ági

 47. Kedves Ági!

  Köztisztviselő vagyok egy ÁNTSZ-ben 20 éve. 2009-ben született a kisfiam, és a 3 év letelte után tavaly kérvényeztem 1 év fizetés-nélküli szabadságot. (A Gyes alatt beteg lett anyukám , ápoltam vidéken, majd odaköltöztünk a magára maradt apukám miatt. A fizetés-nélkülit építkezésre hivatkozva kaptam meg) Szeptemberben kellene visszamennem.Apu szellemi állapota nagyon leromlott- de még nincs gyámság alatt, és a kisfiam óvodai utaztatását nem tudom megoldani egyedül-férjem 2 műszakban dolgozik.Így- családi okokra hivatkozva- kérvényeztem, hogy 4 órás munkaidőbe kerülhessek vissza, amit nem engedélyeztek.( ami egyébként nagyon meglepett- hiszen a munkám ellátható 4 órában is).Védőnő vagyok- nem tudnának más munkakörben foglalkoztatni. Én viszont nem tudom a 10 és fél órás távollétet megoldani. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy milyen lehetőségeim vannak a munkaviszonyom megszűnésével kapcsolatban, ami rám nézve pozitív hatású lenne? Nekem kell ebben az esetben felmondanom, és akkor nem jár végkielégítés? Vagy lehet más megoldás is?
  Segítségedet, válaszodat előre is nagyon köszönöm!

  Novák Ágota

  • Kedves Ágota!

   Sajnos ha te nem tudod vállalni a korábban aláírt feltételeket, semmi jogalapod nincs a végkielégítésre. A munkáltatód továbbra is foglalkoztatna téged a kinevezésed szerint, így ha a jogviszony megszüntetését te kezdeményezed, akkor vagy közös megegyezés, vagy lemondás jöhet szóba. Ez utóbbinál a lemondási idő két hónap s ezen időtartam egy részére, vagy annak egészére a munkáltató mentesítheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól.
   Üdv:

   Ági

 48. Üdvözlöm!! Egy sütőipari cégnél dolgozok már 4 éve, és gondok vannak a munkabérek kifizetéseivel. Egész pontosan a munkáltatóval a munkaszerződésben havi bérezésben egyeztünk meg, de mivel ez nem működött és jelentős tartozása gyűlt fel felém, és persze a többi dolgozó felé is, végül is meg tudtunk békésen egyezni, és teljesen kifizetett. Mivel a bizalom itt ezen a ponton megszűnt, abban egyeztünk, hogy hetente rendezi a munkabéreket, hogy ne gyűljön fel megint ilyen mértékben. Azonban ezt sem tudja betartani. Minden héten lecsippent az összegből. Félek, hogy néhány hónapon belül, már megint több havi bérem lesz bent. Mit tudok tenni. A bérpapírt nyilván nem írom alá, ha kigyűlik egy havi bér. Kihez lehet fordulni, ha rosszra fordulnak a dolgok, és mivel, tudom bizonyítani, hogy mennyivel tartozik a cég? Milyen esélyeim vannak ellene? Illetve mire figyeljek, hogy nehogy csőbe húzzanak? Nincs felszámolás alatt a cég. Kérem ha tud adjon tanácsot, hogy ha itt az idő mi a teendő. Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Miklós!

   A munkabért a tárgyhónapot követõ hónap tizedik napjáig ki kell fizetni törvény szerint, s a késedelem idejére a késedelembe esés idõpontjától kezdve a késedelemmel érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamattal megegyező mértékű kamatot kell fizetni. Nos, sajnos ez utóbbit a legtöbb cég nem tartja be, ha késik is, nem fizet kamatot. Segítségként annyit tudok mondani, hogy a munkaóra-nyilvántartások (már ha vannak ilyenek), bizonyítékként szolgálhatnak, hogy mennyit dolgozott, azaz mennyi bért kellett volna kapnia. Semmit se írjon alá, ami arra utal, hogy a bért megkapta, ha nem így történt! Ha nagyon elmérgesedik a helyzet, érdemes a munkaügyi felügyelethez fordulni, bár, sajnos a tapasztalat az, hogy ha már idáig eljut a dolog, abból nem lesz jó munkakapcsolat (persze azt is érdemes meggondolni, hogy mennyire éri meg olyan cégnek dolgozni, aki az alapvető szabályozást sem tartja be).
   Üdv:

   Ági

 49. ÓÓÓÓ Elnézést Most látom csak, hogy hölgyek , és anyák gondjait próbálja orvosolni

  • 🙂 semmi baj, tettem egy kis kivételt 🙂

 50. Kedves Ági!

  Köszönöm a figyelmedet, és a segítségedet!
  Novák Ágota

  • Nincs mit 🙂

 51. Kedves dolgozomami!
  A fenti válaszaidból sok mindent megtudtam a közös felmondással kapcsolatban, viszont nem tudom, hogy az én esetemben ez mennyire jelenthet tárgyalási alapot.
  Tehát a helyzetem a következő:
  2002 júliusa óta dolgozom egy cégnél, amely most (2012.07. hó óta) felszámolás alatt áll. 2010 augusztusban született egy gyermekem, akivel most gyes-en vagyok itthon, mely 1 hónap múlva lejár. Már jelentkeztem a felszámolónál, és a papírjaimat (munkaszerződés, pénzbeli ellátások dokumentumai) már megküldtem nekik. Egyelőre még nem foglalkoztak az ügyemmel, csak telefonon annyit mondtak, hogy közös megegyezéssel kívánnak megválni tőlem, s a bérgarancia-alapból fogják megigényelni a nekem járó pénzeket.
  A kérdésem a következő (hogy fel tudjak készülni a velük való tárgyalásra): a felszámolóval szemben is kérhetem a közös megegyezéssel való felmondásomban azokat a feltételeket, mint a munkáltatói (rendes) felmondás esetén (szabadságok, felmondási időre járó bér + 10 év után 25 nap bér, végkielégítés)? És ha ezeket nem akarják elfogadni, akkor inkább kérjem a rendes felmondást?
  Előre is köszönöm a válaszod!
  MZ77

  • Kedves MZ77!

   A közös megegyezést senki nem erőltetheti rád, ha te nem akarod. Állítson bármit tehát a felszámoló, ha nem az van abban a közösben, ami téged megilletne munkáltatói felmondás esetén, nem vagy köteles aláírni! De mivel a felszámoló veszi át a munkáltatói jogokat a korábbi cégvezetőtől (vagy attól, aki ezt korábban gyakorolta nálatok), igen, köthetsz vele ilyen megállapodást is. Tekintsd úgy a felszámolót, mintha a munkáltatód lenne. Azaz ha ő a közös megegyezést ajánlja, s ez neked is megfelel, s annyi van benne, mint ami felmondás esetén járna neked, nyugodtan írd alá. Ha nem annyi van benne, mondd meg neki, hogy ezt nem írod alá, várod a munkáltatói felmondást (ezt utóbbit csak akkor teheti meg, ha már nem vagy fizetés nélküli szabadságon!) Indokuk simán van rá, hiszen felszámolják a céget, így nem lehet gond számukra felmondani neked!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm a segítséged, s hogy létrehoztad, és működteted ezt az oldalt!
    MZ77

    • nincs mit 🙂

     • Kedves Ági!
      A fenti esettel kapcsolatban szeretnék újabb kérdést feltenni.
      Egyeztettem a felszámolóval, aki azt mondta, hogy a végkielégítést és a szabadságokért járó pénzt meg fogja igényelni a Bérgarancia alapból, mert semmi vagyon nincs a cégben. De a felmondási időre járó bért nem fogja megigényelni, mert
      – nem működő cégről van szó
      – nincs tényleges munkavégzés
      – az állami pénzeket nem osztogatják “csak úgy”.
      A kérdésem az, hogy ez valóban így van-e, megteheti-e? (Vagy azért mondja, mert macerás az igénylési eljárás?)
      Van valamilyen törvény, vagy szabály, amire hivatkozhatok, hogy ezek igenis járnak nekem, és ők kötelesek ezt megigényelni számomra?
      Megéri-e nekem ehhez ragaszkodni, és hadakozni velük?
      Várom a válaszod!
      Köszi
      MZ77

      • Kedves MZ77!

       Talán próbálkozz a felszámolónál a következő két idézettel a hatályos törvényekből:

       1991. évi XLIX. törvény a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról:
       37. § (4) A felszámolási eljárás befejezésének időpontjában esedékessé váló követelések közül a gazdálkodó szervezet jogutód nélküli megszűnése miatt az Mt. 70. § (3) bekezdése alapján a munkavállalót megillető távolléti díjat, az Mt. 77. § (3)-(4) bekezdése szerinti végkielégítést, valamint a munkaviszonyra tekintettel járó egyéb juttatásokat a felszámoló igénybejelentés hiányában is hitelezői igényként veszi nyilvántartásba, és elégíti ki a kielégítési sorrend általános szabályai (57-58. §) szerint.

       És a másik, ha esetleg a felszámoló nem ismerné az Mt. 70. (3). bekezdését:
       2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről:
       70. § (3) A munkavégzés alóli felmentés tartamára a munkavállalót távolléti díj illeti meg, kivéve, ha munkabérre egyébként
       nem lenne jogosult.

       Számomra ebből eléggé vitathatatlanul kiderül, hogy nem csak szabadságok idejére, hanem a felmondási idő ama részére, amikortól fel vagy mentve a munkavégzés alól is megillet a távolléti díj.
       🙂

       Ne hagyd magad, sok sikert!!!!!

       Ági

       • Kedves Ági!
        Köszönöm a válaszod. A paragrafusok idézésére szerencsére már nem volt szükség, mert még a válaszod megérkezése előtt sikerült elérnem, hogy a felmondási időt is bevegyék a felmondásba, bár a hangnem, ahogy végig beszéltek velem, elég lekezelő volt.
        Több kérdés is felmerült bennem ezzel az esettel kapcsolatban:
        – mi érdeke fűződik a felszámolónak ahhoz, hogy ne igényelje meg a munkavállalónak járó pénzeket a Bérgarancia Alapból?
        – a felszámoló miért nem a munkavállaló érdekeit tartja szem előtt egy ilyen helyzetben?
        – ha valaki saját maga nem néz utána, nem olvas utána a törvényekben, ilyen simán “megrövidíthetik”?
        – és vajon hány kismamával történt már ez meg? (Ez utóbbi csak költői kérdés…)
        Mégegyszer köszönöm ezt a rendkívül hasznos blogot!
        MZ77

        • Kedves MZ77!

         Nagyon örülök, hogy sikerült elintézned (sajnos nem tudok 1-2 napon belül válaszolni az utóbbi időkben), és rettenetesen felháborít a felszámoló minősíthetetlen viselkedése.
         Hogy mi érdeke fűződik hozzá? Hát, inkább nem találgatnék… 🙁 azt hiszem, te is sejted, mi lehet mögötte. S ez addig fog így menni, míg nem tesztek, nem teszünk ellene!
         Ha valóban szeretnél még valamit tenni, s főként a jövőben más kismamák érdekében, kérlek, az esetet írd meg a felszámolót foglalkoztató cég vezetőjének. Annak minden részletével, pontosan megírva, hogy miről és miben tájékoztatott félre téged a felszámoló, s hogyan kellett neked, mint “egyszerű” munkavállalónak “tájékoztatnod” a kinevezett felszámoló szakembert azokról a törvényi előírásokról, melyeket neki álmából felkeltve is kívülről kéne tudnia, s lehetőleg mindezt tértivevényes levélben, a válaszukat kérve mindezen fenti kérdésekre 🙂 S ha egy normális, belátható időn belül erre nem kapsz választ, az eme céget és a felszámolót erre a felszámolási eljárásra kinevező bíróságra is küldd el ugyanezt a levelet, megírva nekik, hogy így jártál, de még válaszra sem méltatott sem a felszámoló maga, sem az őt foglalkoztató cég.
         Ez az egyetlen megoldás, hogy az ilyen “szakemberek” eltűnjenek erről a területről.
         Ha megteszed ezt, megköszönöm, ha tájékoztatsz, hogy ki lett belőle!
         Üdv, és gratulálok, hogy megvédted az érdekeidet!

         Ági

 52. Kedves Dolgozomami!
  Megszeretném kérdezni, ha egy megállapodás közös megegyezésről aláírásra került a részemről, lehet-e a munkáltató felé esetleg olyan kéréssel fordulnom, hogy inkább mondjon ő fel, ill. indokolja az elbocsátásomat.
  Előre is köszönöm a válaszod!

  • Kedves Erzsi!

   Hát, jót kérdeztél 🙂 Miért szeretnéd ezt kérni? Mert kérni ugyan bármit lehet, de nem sok foganatja lesz szerintem, bár sajnos semmi egyéb részletet nem írtál, így nem tudom, mi történt, miben állapodtatok meg, hogy állapodtatok meg… talán ha többet írnál…
   A közös megegyezés egy megállapodás, ennek megtámadására a törvény (2012. évi 1. tv 28. §) a következőket mondja ki:
   (1) A megállapodás megtámadható, ha a fél annak megkötésekor lényeges tényben vagy körülményben tévedett, feltéve, hogy tévedését a másik fél okozta vagy azt felismerhette, vagy, ha mindkét fél ugyanabban a téves feltevésben volt. Jogi kérdésben való tévedés címén a megállapodást akkor lehet megtámadni, ha a tévedés lényeges volt és a munkakörében eljáró jogi szakértõ a feleknek együttesen adott a jogszabályok tartalmára nézve nyilvánvalóan téves tájékoztatást.
   (2) Megtámadható a megállapodás akkor is, ha annak megtételére a felet jogellenes fenyegetéssel vagy kényszerítéssel vették rá.
   (3) A megállapodást az támadhatja meg, akit a jognyilatkozat megtételére jogellenes fenyegetéssel, kényszerítéssel vettek rá, vagy az, aki tévedésben, téves feltevésben volt.
   (4) A megtámadás határideje harminc nap, amely a tévedés felismerésétõl vagy jogellenes fenyegetés, kényszerítés esetén a kényszerhelyzet megszûnésétõl kezdõdik. A megtámadási határidõre az elévülés szabályai megfelelően irányadók azzal, hogy hat hónap elteltével a megtámadás joga nem gyakorolható.

   Kérlek, ha a fentiek alapján úgy látod, hogy valamelyik rád illik, vagy a helyzetre, írd meg részletesen, mi volt, s próbálok segíteni.
   Üdv:

   Ági

 53. Kedves Dolgozomami !

  Ez év április 1 -től december 31 ig van szerződésem a munkahelyemen.Próbaidőm jún. 30-án letelt, és most lenne leghetőségem máshová menni dolgozni.Hogyan tudok felmondani, kell e indokolnom, kérhetnek -e felmondási időt ?Sürgős lenne !
  Köszönöm !

  • Kedves Edit!

   Ne haragudj, de nem tudok sürgősen senkinek válaszolni, munka és kisgyerek mellett, magánidőmben vezetem ezt a blogot, így akkor tudok csak segíteni, ha odajutok időben, a többi előtted író kérdéseinek a megválaszolása után.
   Ha még tudok vele segíteni – bár nem írtad, hogy Mt. hatálya alá tartozó dolgozó vagy-e, vagy közalkalmazott – megpróbálom leírni, mi a helyzet:
   Sajnos a határozott idejű munkaviszony felmondását a munkavállaló köteles megindokolni, s a felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna (pl: beteg közeli hozzátartozó, aki 200 km-re lakik, és senki más nem tudja ápolni, csak te, férjed egy hónapon belül külföldre költözik, s te vele mennél, stb…) Azaz nagyon nehezen tudsz szabadulni.
   A másik megoldás a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése, ezt azonban nem tudod kikényszeríteni, ehhez az ő beleegyezésük is kell. Ekkor akár azon a napon, amikor ezt kéred, s ők beleegyenek, meg is írhatjátok, s azzal a nappal meg is szűnik a munkaviszonyod. Indokolni itt nem kell. Azonban ha ők ebbe nem mennek bele, sajnos ott kell dolgoznod december 31.-éig.
   Üdv:

   Ági

 54. Kedves Dolgozómami!

  A segítségedet kérem a következőkben:

  Egy benzinkúton dolgoztam 2005. 07.02. óta. 2005 decemberében táppénzre kerültem veszélyeztetett terhesség miatt. A kisfiam 2006 július 12.-én született egy fejlődési rendellenességgel, ami miatt tartósan beteg is lett, így tíz éves koráig jár a gyes.
  A benzinkút ahol dolgoztam megszűnik, a közös megegyezésre próbálnak rávenni, mivel védett státuszban vagyok nem bocsájthatnak el.

  Nincs ellenemre a munkaviszony megszüntetése, viszont érdekelne, hogy járnak-e az alábbi ellátások:
  -végkielégítés,
  -felmondási idő, és ez hány nap?
  -szabadságmegváltás,
  -és a gyesről visszatérő kismamák 30 napos védettségi ellátása, mivel ezt természetben nem veszem igénybe.

  Ha ezeket kifizetik aláírhatom a közös megegyezést?

  Köszönöm:
  Kata

  • Kedves Kata!

   Azt, hogy mennyi végkielégítés, s felmondási idő jár neked, azt a fenti bejegyzésből tudod megnézni, ott találod leírva. Ha ők a közös megegyezést szeretnék – mivel tényleg nem mondhatnak fel neked – legyenek ezek szépen pontosan beleírva, összegszerűen. Akkor baj nem lehet, aláírhatod nyugodtan. Fizetett szabadság a szülési szabi 24 hetére és a fizetés nélküli szabadság első 12 hónapjára jár, ez közel másfél évre járó szabadság, ezt is ki kell fizetniük. Találsz itt a blogon nagyon sok postot, ami a szabadságokról szól, azokat olvasd el, s te magad is ki fogod tudni számolni. Katt ide: https://dolgozomami.hu/tag/szabadsag
   30 napos védettség már régóta nincs, így ezzel ne is számolj 🙁
   Szóval ha a fentiek benne vannak a közösben, nyugodtan írd alá!
   Üdv:

   Ági

 55. Kedves Dolgozómami!

  Szeretném a segítségedet kérni!

  30 éves anyuka vagyok.
  2 gyermek,6 és mindjárt 2 éves anyukája.

  2010.07.26-tól dolgoztam a munkáltatómnál.
  Veszélyeztetett terhesként 2011.04.13-tól táppénz kb. 2011.09.25.-ig(pontos dátumra nem emlékszem!).
  Gyermek születése 2011.10.26.
  TGYÁS kb. 2012.03.10.
  GYED 2012.03.11.-től a gyermek 2 éves koráig(2013.10.26).
  Utána gyes lenne.

  Le szeretném zárni a munkaviszonyt.
  Visszamenni nem fogok,mivel bizalmatlan velem szemben a munkáltató, haragszik,hogy elmentem szülni,ez a bűnöm.
  Ha visszamennék dolgozni, rövid időn belül lapátra tennének!
  Továbbá állandó stresszben nem is szivesen dolgoznék.
  Voltam bent a munkáltatónál,több lehetőség is felmerült.
  Szabadság kiadása és utána közös megegyezéssel elválni egymástól.
  Közös megegyezéssel elválni egymástól a fizetés nélküli szabadság megszüntetése után.
  Hivatalosan fizetés nélküli szabadságon vagyok még.
  A munkáltató a közös megegyezést javasolta,ami nekem is megfelelne.
  Szabadságom nem maradt bent a táppénz előttről.

  Kérdései:
  Hogy érdemesebb megszüntetni a munkaviszonyt,ha szabira megyek és közös megegyezés lesz?
  Vagy,ha fiz.nél.szabi után rögtön közös megegyezéssel?
  Hogy járok jobban anyagilag?
  Mi az amit kérhetek,az elszámolásnál,közös megegyezés?
  Mennyi szabadság(szabadságmegváltás) jár pontosan és milyen időre?
  (Szerintem (TGYÁS+GYED,6 hónap)20+2(életkor)+4(gyerekek)+2(táppénz első 30 napjára).
  A szabadság kifizetésén felül kérhetem a felmondási időre járó összeget még külön?
  Felmondási idő (30 nap) kifizetése jár e nekem?
  És,ha igen,akkor felmenthetnek e a munkavégzés alól,erre az időre?
  Végkielégitésre szerintem nem vagyok jogosult!Szerinted?
  Milyen járulékot vonnak ezen összegekből(csak felsorolás szintjén)?

  Amit szeretnék megkapni!
  Szabadság összege és a felmondási időre járó összeg!
  A felmondási időre járó összeget,hány napra kaphatom meg?

  Üdv Kinga

  • Kedves Kinga!

   A közös megegyezés esetén csak a felhalmozódott szabadságokat kell kifizetnie, mást nem ír elő a törvény kötelezően, de a felek bármi mást beleírhatnak a megegyezésbe, közös akarat esetén. A közös megegyezés esetén bármilyen dátumot beleírhattok, aznapit, egy héttel, egy hónappal későbbit… ez is rátok van bírva. Akár fizetés nélküli szabi alatt is aláírhatjátok.
   Ha te mondasz fel, a teljes felmondási időt munkában kéne töltened (de ő ettől el is tekinthet). A felmondási időd annyi, ami a szerződésedben van (általában 30 nap, de lehet más is, kérlek, nézd meg). Ha ő mond fel, csak akkor jár a felmondási idő növekmény, ami 3 év után +5 nap (de a táppénzes időszakot már nem szabad ebbe a 3 évbe beleszámolni, azaz ha jól nézem, neked még nincs meg a 3 éved). Munkáltatói felmondás esetén csak a fele felmondási idő ledolgozására kötelezhet, a másik fele alól fel kell mentenie (persze felmenthet teljesen is, ha akar)
   Az, hogy te felmondási időre járó bért szeretnél, értem, de a közös megegyezés aláírása ezt nem vonja magával automatikusan. Ha ő nem akar neked felmondani, akkor sajnos csak úgy szabadulsz, ha te kezdeményezed a munkaviszony megszüntetését.
   Azt javaslom, hogy próbálj meg megállapodni velük, hogy a szabi mellett még a felmondási időre járó bért is fizessék ki (ha ő sem akar visszavenni, akkor talán hajlandó lesz erre, de kényszeríteni nem tudod).
   A járulékok ide írása helyett inkább azt javaslom, hogy kattints a hasznos linkekre itt a honlapon, ott van egy bérkalkulátor, ha megvan a bruttó összeged,kit tudod számolni a nettót.
   Üdv:

   Ági

 56. Kedves Ági!

  Munkahelyemen 4,5 éve teljes munkaidős foglalkoztatásban kezdtem el dolgozni. Később ez 6, illetve 4 órás részmunkaidős bejelntésre/foglalkoztatásra csökkent, mindenféle tájékoztatás, illetve (részemről) papír aláírása nélkül. Egyszerűen csak kevesebb időt kellett munkában töltenem. Elképzelésemmel ellentétben ez nem csak átmeneti állapot volt. Mikor balesetem volt és táppénzes papírt vittem nem fogadták el, mondván, hogy már kiadták szabadságnak.
  Túlóráimat sokszor nem jegyezték és fizették ki, hiába kértem, csak “morzsákat” kaptam.
  Mit tehetek ebben a helyzetben?
  Természetesen azon kívül, hogy itt tovább nem folytatom. Hogy érdemes a munkaviszonyt megszüntetni?

  Köszönettel:
  R.

  • Kedves R.

   Ha a munkáltató sorozatosan megsérti a foglalkoztatás szabályait, érdemes első körben szóban vagy írásban jelezni ezt felé (táppénzes papír el nem fogadása, s helyette szabadság kiadása, vagy túlórák ki nem fizetése). Ha ez nem használ, két választása van mindenkinek: hagyni, hogy ez tovább menjen, vagy fellépni ellene. A szabadság, munkaidő, túlóra kérdésben a munkaügyi felügyelőség az illetékes, ott lehet (és szerintem kell is) panaszt, bejelentést tenni.
   Persze megteheti bárki, hogy felmond, és elmegy máshová, de ettől sem a neki járó összegeket nem fogja megkapni, sem a munkáltató nem “tanulja meg”, hogy nem tehet meg bármit büntetlenül a dolgozókkal…
   Sok sikert:

   Ági

 57. Kedves Ágnes!

  Azt szeretném megkérdezni,hogy fel akarok mondani a vállalatnál ,határozatlan szerződésem van már 7 éve ott dolgozom, de szeretnék felmondani közös megegyezéssel .így jár -e nekem végkielégités ha felmondok közös megegyezéssel.Nekem kell-e megírni otthol.Mit foglaljak a levélben,hogy elis fogadják.mert itten 3 szora fizetnek ki egy havi fizetést.mindig 1 hónapos csúszás van a fizetések között.szerződésbe ugy van foglalva,hogy minden hónap 10.-ig kifizetik ezt nem tartják be.már 5 éve 3-szora fizetik ki a fizetést.Pl:elsőutalásra kapunk 40000,másodikra,20000,harmadikra fent maradó összeget.Kérem legyen szíves segiteni ebben az ügyben mit foglaljak a levélbe bele,hogy közös megegyezéssel megkapjam a végkielégitést.Emiatt 3 szorra utal, sokszor a csekkeket nem tudjuk befizetni,megélhetésre is kellene pénz.Köszönöm szépen válaszát várom.

  • Kedves Réka!

   Ha a munkáltatód jelenleg sem fizeti rendesen, törvényesen a béreket, nem hiszem, hogy egy közös megegyezést hajlandóak lennének aláírni, amiben kifizetik a végkielégítést is. Ha a bérek kifizetésével gondok vannak, érdemes ezt szóvá tenni, először a munkáltatónak szóban, majd írásban, s ha utána sem történik változás, két utat látok: egyrészt a munkaügyi felügyelőséghez lehet fordulni, akiknek nevesített feladata a munkabér védelmére vonatkozó rendelkezések betartásának ellenőrzése, s adott esetben bírságolás, illetve a szabálytalanság megszüntetésére való felszólítás a munkáltató irányában. Másrészt az Mt. alapján a munkabér meg nem fizetése a munkáltató munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségének szándékos vagy súlyos gondatlan, jelentős mértékű megszegésének minősül, ami megalapozza a munkavállaló azonnali hatályú felmondását (s ekkor jár a felmondási időre járó bér és a végkielégítés is). Ez utóbbi esetben azonban jó, ha ott van a bizonyíték arra, hogy a munkavállaló többször is próbált egyeztetni ez ügyben a munkáltatóval, ezért is javaslom a szóbeli, majd írásbeli jelzését a problémának. Azonnali hatályú munkavállalói felmondást írásban, indoklással kell megtenni.
   Sok sikert:

   Ági

 58. Kedves Dolgozó mami!

  A segítségedet szeretném kérni az alábbiakban.
  Jelenleg második gyermekemmel GYES-en lévő kismama vagyok egyenlőre még itthon. Első gyermekem 6 éves (szül.: 2007.09.13.), második 2 éves (szül.: 2011. 07. 04.)
  2013. Július 4-e óta folyósítják a gyest.
  2000 augusztusa óta ugyanazon munkáltatónál dolgozom (jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok), a második gyermekem születése előtt visszamentem dolgozni 2010-11 között.
  A problémám a következő. Már idén áprilisban érdeklődtem/jeleztem a cégnél, hogy szeptember környékén szerenék visszamenni dolgozni, de ezt sajnos csak telefonon tettem meg. Mondták, hogy egyenlőre nem látják, hogy lesz-e hely szeptemberben, jelenleg sehol nincs hely, majd érdeklődjek újra. Most szeptemberben ismét felhívtam őket, megintcsak azt a választ kaptam, hogy nincs hely, nem tudnak hova visszavenni. Közben beszéltem a munkaügyessel is, kértem, hogy számolja ki a szabadságaimat, ezzel már átcsúszott a dolog októberre, 3 hétig számolta…végül sikerült, 54 napom van.
  Tegnap újra felhívtam őket, hogy személyes találkozót kérjek, mondván ha nem tudnak foglalkoztatni/visszavenni, akkor beszéljük meg a további teendőket. Erre azt a választ kaptam, hogy persze bemehetek személyesen, de munkát akkor sem tudnak adni, a szabadságaimat pedig csak a Gyesem lejárta után, azaz majd csak 2014 július 4.-e után vehetem ki, vagy ha felmondok akkor tudom kivenni.
  Azért ez a hozzáállás a munkáltatóm részéről, hogy se munkát nem tudnak adni, sem pedig a szabadságaimat nem tudom kivenni (szerintük), számomra enyhén dühítő.
  Természetesen utána néztem a dolgoknak, és nagyon hálás vagyok, hogy rátaláltam a Dolgozó mami oldalra, rengeteg hasznos információt kaptam, de nagyon szeretném, ha megerősítenél, mert ugye 2012 júliusában változások léptek be a Mt-be a kismamákra vonatkozóan.
  Hétfőn október 14-én lesz a személyes megbeszélésem a munkáltatómmal és nagyon szeretnék felkészülten érkezni.
  – Jól értelmezem, hogy ha megszüntetem a fizetés nélküli szabadságomat, amit elvileg bármikor megtehetek, akkor köteles visszavenni részmunkaidőben dolgozni? Vagy ilyenkor vissza kell mondjam a Gyest, és csak teljes munkaidőben dolgozhatok?
  – Az új jogszabály szerint tényleg felmondhat nekem, ha nincs a számomra megfelelő pozíció, vagy a felajánlottat nem fogadom el?
  Úgy látom, hogy az én esetemben, talán ez nem is olyan negatív tényező, hogy felmondhatnak nekem, hiszen, akkor a 13 éves munkaviszonyomra való tekintettel végkielégítést kötelesek fizetni. Jól értelmezem ezt?
  – Természetesen és semmi esetre sem szeretnék felmondani, miért is tenném hiszen munkára jelentkezem, dolgozni szeretnék. Mondhatom nekik, hogy mondjanak fel ők nekem, hiszen ezt már megtehetik?
  Igazából én ezt szeretném elérni, ha már ők így állnak hozzám, ebben kérném a segítségedet, hogy hogy érhetem el azt, hogy felmondjanak nekem?
  Tudom, hogy javasolhatják, hogy maradjak Gyesen, de tisztában vagyok vele, hogy jövőre sem akarnak/tudnak visszavenni, szóval akkor ne húzzuk egymás idejét, szeretnék továbblépni és új munkát keresni, mert nekem most van szükségem vagy állásra vagy pénzre, nem pedig egy év múlva.
  Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget! 🙂

  Reni

  • Kedves Reni!

   Ha meg akarod szüntetni a fizetés nélküli szabadságot, akkor ezt jognyilatkozat formájában közölnöd kell a céggel (erre itt honlapon az ingyenes anyagok között találsz egy mintát.) Ha ezt elküldted, 30 napon belül foglalkoztatnia KELL, mert a fizetés nélküli szabid megszűnik. Ez azt jelenti, hogy 1.) visszavesz a régi pozíciódba ( s kiadja a felgyülemlett szabikat 60 napon belül), 2.) másikat ajánl, amit te is elfogadsz, s közös megegyezéssel módosítjátok a szerződésedet (szabik akkor is kiadandóak) 3.) felajánlja, de nem fogadod el, ekkor felmond neked, s kifizeti a végkielégítést, felmondási időt, és a szabikat vagy kiadja, vagy megváltja pénzben 4.) megfelelő indokkal – meglévő üres, vagy felajánlható munkakör hiányában – azonnal felmond neked(ugyanazt kapod, mint a 3. pontban).
   Azaz vagy munkád van, vagy végkielégítésed 🙂
   Ha részmunkaidős foglalkoztatást kérsz a visszatérés jelzésével egyidejűleg, csak a 4 óra a kötelező az Mt. szerint, a 6 óra már az ő jóindulatán múlik, de emellett is él az, hogy felmondhatnak neked, tehát kérvényezheted, de ha abszolút nincs üres munkakör, akkor 4 órában sem lesz.
   Olyan nincs, hogy maradj otthon, olyan sincs, hogy a szabikat csak a GYES után fizeti ki, s olyan sincs, hogy te mondj fel.
   Amíg fizetés nélküli szabin vagy, csak egyeztettek, de nem hozod őket döntési helyzetbe. Ha kijelentetted, hogy megszünteted a fizetés nélkülit, ha tetszik neki, ha nem, lépnie kell.
   Sok sikert:
   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, nagyon sokat segítettél. 🙂
    Ne haragudj, de még egy kérdéssel fordulhatnék Hozzád, mert olyan nehéz jó döntést hozni.
    Még annyit szeretnék megtudni, ha mégis úgy döntenék, hogy maradok Gyesen kisfiam 3 éves koráig (2014 július 4-ig)
    akkor ebben az eseben majd magától megszűnik a fizetés nélküli szabadság, és a munkáltatóm automatikusan köteles visszavenni?
    A munkáltató döntheti el, hogy hogyan szeretné a szabadságokat kiadni? Mert én nem egy összegben szeretném, hanem folyamatában, tehát hogy addig állományban maradhassak amíg tart a kb 70nap szabadságom. Ennek az lenne az oka, hogy a most 6 éves gyerkőcöm jövő szeptemberben kezdené az iskolát, a most 2 évesem meg az ovodát, és jó lenne mellettük lennem abban az időben, és a szabim is olyan szeptember 10-ig tartana ki.
    A munkáltatónak joga van azt mondani, hogy márpedig ő egyösszegben fizeti ki, és viszontlátásra?
    Nagyon szépen köszönöm előre is!

    Szép napot kívánok!

    Reni

    • Kedves Reni!

     Ha otthon maradsz a fizetés nélküli szabadság végéig, akkor igen, az automatikusan megszűnik a 3. év lejárta után, tehát a munkáltatódnak tudnia kell, hogy mely dátumtól kell veled újra “foglalkoznia”, vagy visszavesz, és dolgozol tovább, vagy felmond neked, ha nem tud foglalkoztatni. Az, hogy a szabikat kiadja (ha tud továbbra is foglalkoztatni, vagy ha nem), vagy egy összegben megváltja (csak, ha fel szeretne mondani), az ő döntése, bár én mindig azt tanácsolom, hogy a 3. év előtt érdemes már felkeresni a munkáltatót egyeztetés céljából, hogy tudd, mire számíthatsz, s ha nem is tud tovább foglalkoztatni, megpróbálhatod megbeszélni vele, hogy maradj még állományban a szabik kiadása idejére.
     Sok sikert:

     Ági

 59. Kedves Ági!
  Bocsánat, de újra elküldöm a kérdéseimet, mert több mint egy hónapja írtam, nem válaszoltad meg (és már olyan kérdésekre is válaszoltál, amit utánam datáltak), tudom sok a dolgod, lehet, hogy véletlen maradt ki,de nekem fontos lenne, mert nagyon érdekel a véleményed.
  Nagyvonalakban megírom a problémámat,és arra kérlek, erősíts meg, vagy cáfolj, hogy jól értelmeztem-e a törvényi rendelkezéseket.
  1998 októbere óta dolgozom közalkalmazottként, egy országos cégnél. 2007-2009-ig GYED-en voltam, azután visszamentem dolgozni, majd 2011.november 22-től újra GYED-en vagyok a másodszülöttemmel. 2012-ben a településünkön megszünt a munkakör, amiben dolgoztam, a kollégáimat átvették a megyeszékhelyre ugyanolyan munkakörbe. Én most novemberben a GYED letelte után mennék vissza, de nem tudom vállalni a napi összesen 2 óra 20 perce be-és hazajárást a 12 órás nappal-éjszakás műszakbeosztással. Így én most arra számítok, hogy felmondanak nekem. Kérdéseim ennek menetét érintik:
  1.Jelzem, hogy szeretnék visszamenni.
  2 Kiadják a bent lévő szabadságomat.
  3. Felmondanak.
  4.Felmondási idő. (Na, ezt nem értem, hogy mennyi is, és hogy erre bér jár-e, illetve ezalatt én itthon vagyok-e, mivel a bejárást nem tudom vállalni.)
  5. Végkielégítés. Az én számolatomban októberben lesz 15 éves a munkaviszonyom, akkor 5 hónap? És a végkielégítés havi alapbér (fizetési besorolás szerint), vagy a munkahelyi pótlékokkal megnövelt rendszeres bér nettója (nem műszakpótlékról van szó, hanem veszélyességi, és munkaköri pótlékról).
  6. A felmondási idő alatt nem helyezkedhetek el, de azután már igen, függetlenül, attól, hány havi végkielégítést kaptam? (És GYES-t ezután már nem igényelhetek a kicsi 3 éves koráig?)

  Remélem, nem túl zavaros, előre is köszönöm a válaszodat:
  Ildi

  • Kedves Ildi!

   Nem tudom, miért nem jelent meg a válaszom, kifejezetten emlékszem, hogy megválaszoltam a kérdésedet anno, mivel igen összetett helyzetet vázoltál 🙂 De most, hogy kerestem a választ, én sem találtam, ezek szerint valami mentési hiba léphetett fel.
   Nos, akkor nézzük még egyszer:

   Ha a fizetés nélküli szabit megszünteted, s valóban eléri az új munkahely és a lakóhely között – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje naponta a két órát, illetve 10 éven aluli gyermek esetében a másfél órát, a munkáltatód által felajánlott kinevezés módosítást nem kell elfogadnod, azaz ebben az esetben ők kezdeményezik majd a felmentésedet, és jár a végkielégítés. Ennek összege 13 év után 5 havi távolléti díj összege. A felmentési idő alapból 60 nap, és ehhez jön még 15 év után + 3 hónap. Erre az időre is távolléti díj illet meg. A távolléti díj kiszámítása esetén a Kjt. nagyon sok paragrafust tartalmaz, amiben a pótlékokról ír, nem írnám ide mindet, inkább kérlek, kattints ide és olvasd el a 80 § (2) bekezdéstől (és az itt hivatkozott 70-75 § és 77 § (1)-et is): http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV
   A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól, de mentesíthet az egész idő alatt is, ha úgy gondolja, ebben az esetben általában a szabadságokat szokták kiadni erre az időre (a fizetés nélküli szabi után nem kell, hogy előbb kiadja a felhalmozódott szabadságot, akár a következő napon felmenthet téged, ha megvan a megfelelő indoka).
   Azonban a fentieket csak úgy szabad fixnek venned, ha még az alábbi pontot is hozzánézed, s együtt veszed figyelembe:
   37. § (12) Ha a közalkalmazott a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt bármely költségvetési szervvel vagy költségvetési szerv legalább többségi befolyása alatt álló bármely gazdálkodó szervezettel teljes vagy részmunkaidős jogviszonyt létesít,
   a) ezt a tényt korábbi munkáltatójának haladéktalanul köteles írásban bejelenteni,
   b) a felmentési időből hátralevő idő tekintetében távolléti díjra nem jogosult,
   c) végkielégítésre nem jogosult, azonban új jogviszonyában a végkielégítés alapjául szolgáló időszak számítása során a felmentéssel megszüntetett jogviszony alapján végkielégítésre jogosító idejét is számításba kell venni.
   Azaz ha elhelyezkedsz a fenti munkáltatóknál a felmentési időd alatt, az összeg egy jelentős részére nem leszel jogosult!
   Ha újra elhelyezkedsz – bárhol – GYES-t csak a 30 órát meg nem haladó keresőtevékenység esetén kaphatsz.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon-nagyon köszönöm! Örülök, hogy rászántam magam, és újra írtam Neked, nem akartalak zaklatni. A felmentési időt most értettem meg, és a linkből kiderült, hogy a veszélyességi pótlék is beleszámít a távolléti díjba. Remélem, hogy zökkenőmentes lesz az elválás, de ha nem, akkor legalább tisztába vagyok vele, hogy mi jár, és ügyvédet keresek.
    Köszönöm, további jó munkát kívánok, jó egészséget Neked és a családodnak!
    Ildi

    • Köszönöm, remélem, minden úgy lesz, ahogy szeretnéd!
     Sok sikert!

     Ági

 60. Kedves Ági,

  Cégemnél aláírtam egy közös megegyezés munkaviszony megszüntetést, november 3-as utolsó nappal… “felmondási idő” nincs benne. Kérdésem hogy a november 1-3-ai időszakra (ami ugye munkaszüneti napok) is jár a bérem?

  Köszönöm,
  Üdv,
  Ildikó

  • Kedves Ildikó!

   Nem pontosan értem, hogy mit kérdezel, de próbálok válaszolni. November elseje fizetett ünnepnap, amikorra mindenkit bér illet meg. November 2.-a és 3.-a nem munkanap, nem ünnepnap, hanem pihenőidőnek minősül munkajog szerint (ha ekkor amúgy sem kellett volna dolgoznod) ezekre a napokra senki nem kap bért. Ha valaki egész hónapban dolgozik, akkor is a munkanapokra, ünnepnapokra, szabadságnapokra kapja a bérét, távolléti díját, nem a pihenőnapokra.
   Üdv:

   Ági

 61. Kedves Ági!

  Én is a tanácsodat szeretném kérni.
  2007. januártól vagyok alkalmazásban egy banknál. 2008-ban megszületett az első gyermekem, majd 2010-ben a második. 2013. tavaszán jeleztem, hogy szeretnék visszamenni dolgozni. Azt a választ kaptam, hogy a helyem már nincs meg, így adjak be pályázatokat a hirdetett helyekre. Ezt én meg is tettem, de folyamatos elutasításokat kaptam. Ill. a HR-es kollégának is folyton jeleztem a megüresedett helyeket, amikről “hallottam”, de egy visszajelzést sem kaptam.
  Jelenleg az összegyűlt szabadságomat töltöm, ami holnap letelik. Ill. van még 8 napom tavalyról.
  Kérdésem az lenne, hogy keressem én a munkahelyemet vagy várjam míg ők hívnak?
  Ha visszacesznek, akkor kérhetek vmilyen kedvezmény? A munkahelyemtől 90 km-re lakom, most már két gyerekkel.
  Ha mégsem tudnak nekem helyet biztosítani, mi lenne a jobb, a közös megegyezés vagy a munkáltatói felmondás? Mire számíthatok?

  Előre is köszönöm a segítséget!
  Üdv:
  Betti

  • Kedves Betti!

   Mindenképpen érdemes keresni a munkáltatót a szabadságok lejárta előtt néhány nappal, pláne akkor, ha az eredeti szerződésedhez képest kedvezőbb feltételeket (pl. részmunkaidő) szeretnél. Ha nem tudnak visszavenni, mert nincs üres munkakör, akkor igazából mindegy, hogy felmondással, vagy közös megegyezéssel szűnik-e meg a jogviszony, ha mindkettőben ugyanaz van, s megkapod az összes juttatást. Ha megvan a betöltött 5 éved, 2 havi végkielégítés és +15 nap felmondási idő illet meg. A közös és a felmondás közötti különbségekről itt olvashatsz:https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozos-megegyezes-%E2%80%93-kinek-is-elonyos-valojaban

   Üdv:

   Ági

 62. Kedves Ági!
  A szakértői tanácsodra lenne szükségem.2014 jan.1-től a szabadságomat töltöm a GYES után.Vissza kellene mennem dolgozni ,de ugyanarra a részlegre nem tudnak visszavenni,mert telített a létszám(nem közalkalmazott).A bér ott több lenne,mint ahová vissza vennének,de én már a hosszú szamárlétrát végigjártam a cégnél eltöltött (idén lesz )19 év alatt.Nem szeretném elölről kezdeni.Úgy vettem ki a tanácsaidból,hogy jogom van vissza utasítani,és akkor a cégnek kell felmondania.Én 2007.május 8-án szültem ikreket,és most járt le 2013.dec.31-én GYES.Gondot okozott a cégemnek a szabadságok kiszámolása is,és 57 napot határozott meg a számomra.Olvastam olyan hozzászólást is ahol az üzemorvos ,betegség miatt nem tartotta alkalmasnak a visszatérő anyukát a munkavégzésre.Akkor is a cégnek kell felmondani.Nekem az évek folyamán diagnosztizálták,hogy genetikailag örökölt sokizületi gyulladásom van.Arra a munkakörre amit ők felajánlottak,nem vagyok már alkalmas a betegségem miatt.(ők még ezt nem tudják)Kérdésem az lenne,hogy ki tudom-e használni ezen lehetőségeket,ha az eredeti részlegemre nem tudnak visszavenni?
  Válaszodat előre is köszönöm.

  • Kedves Judit!

   Ha nem az eredeti munkakörödbe kerülnél vissza, mert oda nem tudnak visszavenni, akkor nem vagy köteles elfogadni azt a másik munkakört, amit a cég ajánl. Ilyen értelemben ha nem tudtok megegyezni egy másik munkakörben, akkor igen, fel kell mondaniuk neked.
   Üdv:

   Ági

 63. Kedves Ági!
  Segítségedet szeretném kérni én is. Sok mindent elolvastam itt az oldaladon, és megerősítésedet várnám, hogy jól értem a dolgokat. Gyes lejárta után a munkhelyem ugyanabban a munkakörben nem foglalkoztat, mivel olyan már nem létezik. Felajánlott egy teljesen másikat, amit nem kívánok elfogadni (más képzettséget, gyakorlatot igénylő munka). Jogom van azt megtagadni? Ha a közös megegyezésbe nem akarják belefoglalni a végkielégításnek megfelelő összeg kifizetését, akkor ragaszkodhatok a felmondáshoz? Munkvállalói indok lehet a felmondáshoz, hogy megszűnt a korábbi munkakör? Válaszodat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Katalin

  • Szia Katalin, igen, jól érted, ügyes vagy! De nem munkavállalói, hanem munkáltatói felmondás indoka 🙂 Mert ugye nem te akarsz felmondani!
   Ne hagyd magad!
   Üdv:

   Ági

 64. Kedves Ági!
  Nagyon sok hasznos infót olvastam az itt közzétett válaszaidban.Köszönet a sok segítségért!Lenne azonban néhány kérdésem.
  Jómagam Jan.1-től a gyes utáni szabimat töltöm.Ez 57 nap,de lenne még az idei első 3 hónapi szabim+ a 2 gyermekem utáni szabi,(14 nap,erről még sajnos nem nyilatkozott a cégem)Idén júniusban már a 19. évet töltöm be a cégemnél,ebből 6 évig voltam gyesen).Nem tudnak visszavenni a gyes előtti munkakörömbe,és kaptam most tőlük egy új bérmódosító papírt amin a jelenlegi minimálbért tüntették fel.A cég egy termelő vállalat,és én minőségügyi asszisztensként dolgoztam utoljára.Most operátorként akarnak visszavenni,amit nem kívánok elfogadni.
  Kérdések:
  1:Ugye ne íjam alá ezt a bérmódosító papírt?
  2:Kérhetem,hogy mondjanak fel nekem,és fizessék ki a 4 havi végkielégítésemet+ a 40 nap felmondási időt a ledolgozott éveim után?Úgy tudom,hogy a gyes alatti idő is a munkaviszonynak számít)
  3:Ha nem fogadom el a felajánlott munkát,milyen bérrel számolják el a jogos juttatásaimat?
  4:Kötelezhetnek a fele felmondási idő ledolgozására?Ha igen,elmehetek az idő alatt passzív táppénzre?
  5:Kivehetem az idei szabimat az adott időszakra,vagy kifizetik?
  Tudom,hogy sok a kérdésem,de szeretnék felkészülni ,mert a cégem sajnos nem arról híres,hogy korrekt az alkalmazottaival.Többen nyertek már pert a céggel szemben,mert szeretik átverni az amúgy is nehéz helyzetben lévő alkalmazottakat.

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Üdv:Jucus

  • Kedves Jucus!

   A munkaszerződés módosításához két fél akarata szükséges, azaz ha te nem akarod aláírni a minimálbéres módosítást, ne tedd meg. Ebben az esetben a korábbi munkaszerződésed van érvényben, azaz a szerint kell foglalkoztatniuk, vagy ha nem tudnak, felmondaniuk. Tehát a neked járó dolgokat is eme bér szerint kell kifizetni (sőt, kérdezz csak rá a fizetés nélküli szabi utáni béremelésre, amit a törvény előír). Nem kell kérned a felmondást (bár kérheted), mert ha nem írod alá a módosítást, úgyis ők fognak felmondani 🙂 A felmondási idő felében munkavégzésre kötelezhetnek a törvény szerint. Olyan, hogy passzív táppénz nincs, ha beteg vagy, akkor keresőképtelen vagy, de ez nem saját döntés kérdése (holnaptól akkor beteg vagyok), hanem egészségügyi állapot, s orvosi döntés 🙂
   Az, hogy a szabadságokat kiadják-e, vagy felmondanak, s pénzben megváltják, az ő döntésük.
   Üdv, sok sikert:

   Ági

 65. Kedves Ági!

  Elfelejtettem az előbbi hozzászólásban kérni,hogy ha lehetne ,egy Mt cikkejt,vagy bejegyzést ,vagy §-t, amire tudok hivatkozni,ha “kukacoskodnának” a cégnél,mivel nekik kellene felmondani.

  Köszönöm!

  Jucus

  • Kedves Jucus!

   Az előbb feltett kérdéseidre több helyen van a válasz az Mt-ben, így ide linkelem neked az egészet:
   http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200001.TV
   Felmondás 65. §-tól, felmondási idő 68. §-tól, végkielégítés 77. §-tól, s még érdemes a 80. §-t is elolvasni. Béremelés 59. §.
   Jó olvasgatást!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Hálás köszönetem a segítségedért!Rengeteg fontos információval segíted a kiszolgáltatott helyzetben lévő anyukákat.Utólag majd visszajelzem,hogy sikerrel jártam-e!Még egyszer,köszönöm!

    Üdvözlettel:Jucus

    • 🙂

 66. Kedves Ági!
  Az előzőekben már konzultáltunk,és azt ígértem,hogy visszajelzem,a helyzetemet.Most úgy állok,hogy tegnap délelőtt még a felmondásomat akarták postázni,de délutánra megváltozott a helyzet.Mégis találtak nekem helyet a régi beosztásomban.Egyik szemem sír,a másik nevet!
  Nem túl egyszerű az esetem.Küldtek egy minimálbéres bérmódosítást amit nem írtam alá,mert nem felelt meg a régi munkakörömnek.Senkinek sem tűnt fel,hogy nem küldtem vissza a papírt,így jeleztem nekik,hogy nem írom alá.Visszahívtak napokkal később,hogy nagy nehezen ,de megtalálták az utolsó munkaköri papíromat,és megegyezik az általam jelzett munkakörnek.Kiderült,hogy adminisztrációs hiba miatt engem a gyes alatt ,mivel úgysem kell fizetést adni ,átminősítettek operátornak.Ennek megfelelően nekem a tavalyi évben küldtek egy bérmódosító papírt ,ami ennek a munkakörnek felelt meg,és én aláírtam,mert nem volt róla tudomásom,hogy bármiféle változás történt az esetemben.Ennek tükrében kiegyeztünk egy köztes bérben ami alapján kiszámolják a felmondási járandóságomat.Ez még a délután folyamán megváltozott,és mégis visszavesznek.Kész agyrém!!DE!,2014 jan 1-től a szabadságomat a mostani minimálbérrel számolták,ami szerintem nem korrekt.
  Visszavesznek az eredeti munkakörömbe,az ahhoz tartozó fizetéssel.Kérhetek én kompenzációt jan 1-től visszamenőleg?

  A válaszodat előre is köszönöm!!

  Üdv:Jucus

  • Kedves Jucus!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   Azt hiszem, hogy ez egy nagyon jó tanulság volt neked, ugye ezek után soha, semmit nem írsz alá, mielőtt el nem olvasod rendesen, s ha nem érted, hogy mi az, akkor visszakérdezel!
   Hogy kérheted-e? Hát, próbáld meg. Ahogy te is leírtad, nem megsemmisítettétek a régi, rossz módosítást, hanem megállapodtatok közösen egy új feltételrendszerben, új bérben. Ha onnan indulok ki, hogy az otthonléted alatti módosítás nem volt túl korrekt húzás, akár meg is támadhattad volna, s akkor ha ez sikerül, érvénytelen, azaz a régi béreddel kellett volna kapnod a szabikat is. Szóval próbálkozz, hátha belátják, hogy ez végülis az ő tévedésük / megtévesztő cselekedetük miatt alakult így…

   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 67. Kedves Ági!

  Sok hasznos információt olvastam már az oldaladon, és a hírleveleidben. A kérdésemet már lehet, hogy valaki feltette, de több órás bogarászás után sem leltem rá, hát felteszem most én 🙂

  Kisfiam 2014. dec-ben tölti a 3. életévét. Momentán GYES-en vagyok. Egy amerikai multi cégénél vagyok alkalmazásban informatikusként.
  Tavaly novemberben főnököm felhívott, és felajánlotta, hogy ha GYED lejárta után visszamennék, akkor a szabadságok kivétele után közös megegyezéssel + végkielégítéssel elbúcsúzhatnánk egymástól, hisz az átalakulások következtében (a korábbi német céget vásárolta fel ez az amerikai) már csak 3 műszakos munkarendben tudnának foglalkoztatni. (Ez kicsi gyerek mellett eléggé nehézkes, sőt, a mi helyzetünkben, hisz a párommal mindketten ingázunk, szinte megoldhatatlan 🙁 )

  Akkor gyorsan számoltam egyet, és rájöttem, hogy alig fél évvel később, idén (2014.) júliusban meglesz a 15 évem. Felhívtam a főnökömet, hogy mit szólnának, ha várnánk addig, és akkor már nem 10 hanem 15 évre járó végkielégítést kapnám meg. Van kollektív szerződésem, ami igencsak kedvező ebben a helyzetben.
  Decemberben felhívtak, hogy a vezetőség áldását adta, akkor nyáron kezdem meg a szabadságaim letöltését, és eszerint számítják ki a végkielégítésemet.
  2-3 héttel később a főnököm hívott, hogy hát nem ígérhet semmit, sajnos lehet, hogy nyáron majd mégsem tudja a cég a végkielégítést kifizetni (a részvények kedvezőtlen mozgására hivatkozott), és akkor munkába kell állnom.
  Kérdésem az lenne, hogy köteles vagyok e elfogadni a 3 műszakos munkarendet? Illetve ha nem fogadom el, akkor eltekinthetnek e a végkielégítéstől? Van e valami lehetőségem, hogy mégiscsak végkielégítéssel jöjjek el a cégtől? Ilyen esetben van felmondási idő?

  Hálás köszönettel:
  Annamarcsi

  • Kedves Annamarcsi!

   Ha az eredeti szerződésed szerint vesznek vissza, akkor neked is menni kell dolgozni, vagy fel kell mondanod. Ha módosítani akarják a munkaszerződésedet, abban nem vagy köteles beleegyezni, azaz ha a 3 műszakos beosztást annak idején a többi kollégánál is csak módosítással tudták végigvinni, nálad is így kell tenniük, s ha te ezt nem fogadod el, nekik kell felmondaniuk számodra. A kérdés tehát az, hogy elrendelhetik-e neked a korábbitól lényegesen eltérő munkaidő-beosztást és műszakot szerződésmódosítás nélkül, vagy sem…
   Ezt kéne kiderítened, a jelenlegi dokumentumaid alapján.
   Üdv:

   Ági

 68. Kedves Ági!
  A munkáltatóm óraszám csökkentést jelentett be, amennyiben nem írom alá, akkor megkapom a végkielégítést ha emiatt felmond nekem?
  A munkáltatóm azt mondja, ha nem írom alá, nem biztos, hogy emiatt megkapom a végkielégítést, mert ő felajánlotta a munkalehetőséget, illetve ha megkapom akkor amennyi hónapra kapom addig másik munkahelyre nem mehetek el dolgozni, mert ő a tb-t kifizette utánam, igaz ez?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv:
  Kriszti

  • Kedves Kriszti!

   Nem írtad, hogy melyik törvény hatálya alá tartozol, így nem tudok pontos választ adni. Annyi biztos, hogy nem vagy köteles óraszám csökkentést elfogadni, s ha felmondanak, jár a végkielégítés. A második kérdésedre akkor tudok pontos választ adni, ha megírod, melyik törvény hatály alá tartozol, Mt, Kjt, vagy Kttv. Olyan nincs, hogy nem mehetsz el máshová, de vannak esetek, amikor az új jogviszony visszahat a végkielégítés kifizetésére.
   Üdv:

   Ági

 69. Kedves Ági!
  Egy budapesti központú multinál dolgozom,ahol gyermekem születése előtt 2 évvel kineveztek egy vidéki városba (ezt alá is íratták velem).Februárban szeretnék visszamenni dolgozni (baba 2 éves),ezért lassan már jelezném a munkáltatóm felé szándékomat.A HR-sel sikerült már beszélnem,aki barátságosan felvázolta mire számíthatok.Egy másik városban felajánlanak egy munkát,amit tudják,h nem tudok a baba miatt vállalni, ezért a közös megegyezést alá kell írnom és végkielégítés nélkül távozhatok 11 évi munkavinyonnyal.Ezt valóban megtehetik?Tényleg alá kell írnom,ha nem fogadom el az általuk felajánlott állást?Másik városba küldhetnek?
  Válaszát előre is köszönöm!Ildi

  • Kedves Ildikó!

   Ne haragudj, de nem teljesen egyértelmű, hogy most melyik és hány városról beszélünk… A munkaszerződésed szerint kell foglalkoztatniuk, amit korábban te is aláírtál, s vállalat az e szerinti munkavégzést: azaz ha a vidéki városban volt legutóbb a szerződésed szerinti munkavégzési helyed, s ott dolgoztál, akkor ott is kell folytatnod, s nekik oda kell visszavenniük elsősorban. Ettől közös megegyezéssel térhettek el, módosíthatjátok a szerződésben a munkavégzés helyét. A szerződéstől eltérően egy harmadik városba nem küldhetnek a beleegyezésed nélkül, ha az nem szerepelt munkavégzési helyként korábban a szerződésedben (de ehhez látnom kéne a szerződést, az online tanácsadásnak is megvannak a maga korlátai, s ugye a szerződés pontos szövege nélkül csak általánosságban beszélhetünk…)
   Üdv:

   Ági

 70. Az elözőhöz szeretném hozzátenni,a vidéki kinevezésemhez kaptam céges autót + egyéb jutattást,amit sajnos írásban nem rögzítettünk még a megváltozott munkakörömről sem,csak a megváltozott munkavégzési helyszínt íratatták velem alá.Gondolom akkor ezekez nem is lehet jogosultságom.

  • Ha ez egy multicég, akkor kell lennie egy autóhasználati policy-nak, azt kéne megnézni, hogy mit mond az autóhoz való jogosultságról (pl. adott pozícióhoz jár…), s az egyéb juttatásnál is azt tudom mondani, hogy valami szabályzat biztosan van a cégnél (bár azt nem írtad, milyen juttatásról beszélünk)…

   Ági

 71. Kedves Ági!

  Csodásnak tartoma az oldaladat 🙂
  Szeretnék tanácsot kérni tőled.

  Jelenleg Gyeden lévő kismama vagyok, gyermekem most szeptembertől megy bölcsődébe, a munkáltatómat már két hónapja értesítettem arról, hogy októbertől visszamennék dolgozni és azóta is folyamatosan jelzem feléjük. Azt is tudom, hogy jelenleg lenne hely, mert elment egy kollégám akit elvileg helyettem foglalkoztattak, és ezt ők is megerősítették, de azt mondják jelenleg létszám stop van a régi helyemen /pedig úgy tudom passzív dolgozóra ez nem vonatkozik/, és most felajánlanak egy helyet ami alacsonyabb munkakör, és jóval alacsonyabb fizetés is járna hozzá. Szeretném visszakapni a munkakörömet, és a fizetésemet, vagy hasonló munkakört ugyanezért a bérért. Még azt mondták esetleg lehetne közös megegyezéssel felmondás, de ha ezt választanám szeretnék mindet megkapni ami lehetséges, végkielégítést, szabadság kifizetést, és felmondási időre járó bért. Azt szeretném kérdezni, hogy ha ezt sikerül elérnem akkor, hogy kapom tovább a gyedet, és kitől, mert most a munkáltatóm fizeti, és a gyest ezek után kapom e majd, ha addig nem találnék állást?

  Köszönöm

  Andi

  • Kedves Andi!

   Ha a korábbi munkaköröd nem üres, betöltetlen, akkor abba nem köteles visszavenni, ellenben fel kell, hogy ajánljon neked üres, betöltetlen munkaköröket, ha van ilyen a cégnél. A munkakör meg kell, hogy feleljen a végzettségednek, gyakorlatodnak, képességeidnek, de a bérben nem kell a régi munkakörödhöz igazodnia. Ha ezt elfogadod, akkor szerződésmódosítással tovább dolgozol, ha nem, akkor a munkáltatódnak kell felmondania neked (mivel ő nem tudja a foglalkoztatási kötelezettségét teljesíteni), s megfizetni mindent, ami jár (felmondási időre járó bér, végkielégítés). Nem vagy köteles közöst aláírni, erre nem kényszeríthet! Ha nem írod alá a közöst, akkor ha letelnek a szabik, s még mindig nem mondott fel, bemész, és jelentkezel munkára 🙂
   Ha megszűnne a jogviszonyod, s egyszer már megítélték a GYED-et, semmi gond, továbbra is kapni fogod, csak nem a munkáltatód folyósítja, hanem az állam. Ha a GYED lejért, igényelhetsz GYES-t a MÁK-ban.
   Ha mindenről tájékozódni szeretnél, s az összes váratlan lépésre felkészülni, paragrafusokkal, hivatkozásokkal, ajánlom a 2. könyvemet: https://dolgozomami.hu/dolgozo-mami-2-0
   Sok sikert:

   Ági

 72. Kedves Ági!

  Köszönöm szépen a segítségedet. Sokat segít a blogod nekünk kismamáknak. További sok sikert kívánok.

  Andi

  • Én köszönöm az elismerést, mindig jól esik 🙂

   Ági

 73. Kedves Ági,
  nagyon elvagyok bizonytalanodva az állásommal kapcsolatba. Ma aláírtam a felmondásomat (közös megegyezéssel) meg a kinevezésemet is ami határozatlan időre szól de próbaidő van benne kikötve (4 hónap). Határozott időre voltam eredetileg kinevezve, (ott már rég letöltöttem a próbaidőt) csak közben akinek a helyettesítésére felvettek felmondott. Ezért a munkajogász azt mondta, hogy ez a szerződés így nem jó ezért először is meg kell szüntetni a szerződésemet közös megegyezéssel majd az ezt a napot követő nappal kineveznek. Ez meg is történt a mai nappal alá is írtam előre a felmondásomat is meg a kinevezésemet is. Onnantól, hogy ezt a közös megegyezést erőltette nekem nem tiszta ez az egész miért nem lehetett egyszerűen csak módosítani a szerződésemet? Nem akartam ugyanakkor bizalmatlan lenni. Szerinted jogos lehet a félelmem, hogy amint az új kinevezésem hatályba lép rögtön elküldhetnek? Ráadásul a kinevezésem kezdő napja szombat ezzel sem vagyok tisztába, hogy ez lehetséges e ugyan is hétfőtől péntekig dolgozom.

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás