Az 5 legnagyobb hiba, amit egy anyuka elkövethet

Szerző: Dátum: 2014. Júl. 29. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 32 hozzászólás

Már több éve kísérem sok-sok anyuka visszatérését, harcát, próbálkozásait a munkajogi tanácsadás és a blog révén, így elég jó rálátásom van arra, hol és miben lehet hibázni! Mindezek kiküszöbölésére lassan készen is van a tutibiztos receptem, amit hamarosan te is megismerhetsz! De nézzük először a leggyakoribb hibákat!

 

1.) Nem tartja  a kapcsolatot a munkáltatóval

Aki nem marad kapcsolatban a munkáltatójával az nem tudhat meg újabb információkat – például megüresedő helyekről, leépítésekről, új üzletágak nyitásáról, felszámolásról… márpedig ha valaha vissza szeretnél térni, nem árt, ha tudod, mire számíts. Nem kell a főnökkel jópofizni, lehet az informátorod egy volt kolléganőd, vagy a munkaügyes (ha jófej :-)). A lényeg, hogy légy naprakész a cég életéből.
 

2.) Mindent az utolsó pillanatra hagy

Azok, akik az utolsó pillanatban kezdenek el gondolkozni azon, hogy akkor mi is lesz velük, ha lejár a GYES holnap, sajnos már eleve kisebb eséllyel indulnak. A jó tárgyalási helyzethez – legyen visszavétel vagy felmondás a téma – sok bennfentes információ (lásd előző pont), alapos felkészülés, és több lehetséges kimenetet figyelembe vevő terv kell. Ezt meg ugye nem lehet egy nap alatt leakasztani a szegről (még személyes tanácsadás keretén belül sem vállalom ezt 24 órán belül :-))
 

3.) Nem számol utána az otthonlét alatt felhalmozódott szabadságainak

És azzal, hogy nem tájékozódik a neki járó szabadságnapok pontos kiszámításáról, s kiadási szabályairól, akár nagyon sok pénzt is veszíthet. Akár százezret is… no meg időt, ami esetleg jól jött volna még a bölcsis, ovis beszoktatáshoz. Ha meg felmondtak neki, s utólag jött csak rá a hibás számításra, nagyon nem könnyű érvényesíteni az igényét…
 

4.) Gondolkodás nélkül elfogadja a közös megegyezést

Én elhiszem, hogy a főnök vagy a HR-es ezt ajánlgatja, de ez nem jelenti azt, hogy alá is kell írni. Tessék csak gondolkozni, összehasonlítani a munkáltatói felmondásban foglaltakkal, s eldönteni ezek után, hogy valóban olyan jó ajánlat-e, mint azt a munkáltató képviselője állítja. No, persze, ehhez azt is tudni kell, hogy mi jár felmondás esetén 🙂
 

5.) Nem mer kérdezni, tárgyalni

Bármit nem értünk, kérdezzünk vissza. Valamit hiányolunk egy megállapodásból? Kérdezzünk rá! Nem tetszik a felajánlott csomag? Tárgyaljunk jobb feltételekről, hosszabb felmondási időről, vagy a munkavégzés elengedéséről, plusz egy haviról, munkáltatói kölcsön vissza nem fizetéséről, bármiről, ami nekünk jól jöhet, fontos lehet. Nem veszíthetünk semmit, legalább próbáljuk meg!

 

Ha a fentiek közül bármelyik is igaz rád, de nem szeretnél rosszul kijönni a helyzetből és százezreket veszíteni, akkor szeretettel várlak egy személyes tanácsadásra!

A részletekért kattints ide: https://dolgozomami.hu/szemelyes-tanacsadas

 

Ajánlott bejegyzések:

32 hozzászólás

 1. Szia! Én ebben a helyzetben vagyok annyi különbséggel, hogy én tartottam a kapcsolatot, nem hagytam mindent az utolsó napokra, próbáltam tárgyalni, és nem akarok belemenni a közös megegyezésbe, viszont a szabadságaim napjait pontosan nem tudom. Hol találom meg a blogodba írta üzenetem válaszát, ha már megtörtént:)

 2. Kedves Ágnes!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy mi van abban az esetben, ha hosszú éveken keresztül gyerekekkel voltam otthon, de saját kft-ben tulajdonosként fizetés nélkül segítettem. Az önéletrajzba ha nem teszek említést a gyerekekről (nyilván tudjuk miért), és írok a cégen belüli tevékenységemről, akkor az nem “csalás”?

  • Háááááááááááááááááááát 🙂 mi a csalás?
   Valóban végeztél abban a cégben valami tevékenységet? Akkor az nem csalás, ha úgy tünteted fel, hogy heti x óra munkavégzés. Ha teljes munkaidőnek tünteted fel, miközben nem az volt – hiszen sok évig otthon voltál a gyerekekkel – akkor az már nem biztos, hogy tetszene egy HR-esnek.
   Valahol a középutat kéne megtalálni… 🙂

   Ági

 3. Szia!
  Májusban jeleztem írásban hogy augusztus 12-vel lejár a gyedem és másnaptól visszamennék dolgozni. Még nem dőlt el hogy vissza tudok-e menni, igaz a helyemre nem vettek fel senkit, de fióki létszámot 1 fővel csökkentették. Közben a neten meg látom, hogy a környező városokban (5-20 km) 3 dolgozót is keresnek, igaz nem teljesen az én beosztásomban, de nálunk amúgy is sok a cégen belüli átképzés. A kérdésem az, hogy megtehetik azt, hogy úgy küldenek el, hogy fel sem ajánlják ezeket a helyeket? Érvelhetek azzal, hogy ez kötelességük lett volna?
  Köszi: Szilvia

  • Kedves Szilvi!
   A törvényben az van, hogy a munkaszerződés szerinti munkavégzési helyen lévő betöltetlen állásokat fel kell ajánlani, ha vannak ilyenek, mielőtt felmondanának! Ha ezek az általad említett városok nem a szerződésed szerinti munkavégzési helyek, attól még nyugodtan kérdezz rá írásban, hogy látod, van üres állás, téged az is érdekelne, s jelzed, hogy ezt is szívesen vállalod!
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Ági,
  szabadságok kiadásával kapcsolatban kérném a véleményed vagy akár egy cikket is írhatnál róla. 🙂 Próbáltam így neten keresztül összeszedni a dolgokat, de sehol nem találtam egy, minden kérdésemet kimerítő választ.
  Idén a munkáltatónk körlevélben tájékoztatott mindenkit, hogy szeptember 30-ig mindenki köteles kivenni évi szabadságát úgy, hogy 7 napot a karácsonyi szünetre “félretesz”. Nekem ez kicsit úgy tűnik, hogy tulajdonképpen a teljes szabadsággal rendelkezett, mivel előírja, hogy a 7 napot is akkor kell kivenni, amikor ő szeretné illetve az összes többivel is rendelkezik, hogy azt szeptember 30-ig vegyük ki… Rosszul gondolom?
  A másik kérdésem az lenne, hogy elvileg csak az alapszabadság 3/4-vel rendelkezhet vagy a pótszabadsággal is? Tehát ha mondjuk 20 alap + 5 kor + 2 gyerek szabadsággal rendelkezek, akkor mi az amivel ő rendelkezhet és mi az amivel én? Októberben gyermekem tavaszi szünetére szeretnék szabadságot kérni, ezért lenne fontos válaszod.
  Köszönöm
  Rita

  • Kedves Rita!

   A munkáltató évente hét munkanap szabadságot – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, azaz ha az összes napod kiadását ő szabja meg, az törvényellenes. Nincs olyan, hogy melyik szabadságról rendelkezik ő, vagy te, a törvény neked 7 napot ad, hogy ezt te döntöd el, mikor veszed ki, legalább 15 nappal előtte be kell jelenteni – a többiről ő dönt a te előzetes meghallgatásod után.
   Érdemes az egész erről szóló részt elolvasni az Mt.-ben, a 122. §-tól kezdve.
   Októberben tavaszi szünetre? Ezt nem értem… az már a 2015-ös szabi, nem 2014-es 🙂 arról majd jövőre kell “vitatkozni” a munkáltatóval… hiszen szabadságot főszabály szerint adott évben kell kiadni. Ettől csak ritkán lehet eltérni…
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági!
  A következő kérdésem lenne. Iker lányaim 2012.04.18-án születtek. A munkát előtte 2011. szeptemberében tettem le vészes terhességi hányás és veszélyeztetett terhesség miatt. A szülésig táppénzen voltam, utána pedig Tgyás, majd Gyed, és most már a dupla Gyes jár. A terhesség előtt kb. 1 évet dolgoztam a cégnél, és most azon gondolkozom, hogy mikor lenne jó visszamenni. A nagy kérdés, legyenek-e bölcsisek (amit most kellene kezdeni, elvileg be is vannak iratva), vagy maradjak itthon velük még egy évet, és ha majd kezdik az ovit jövő őszzel, akkor menjek vissza. Az ikrek után dupla gyes jár a 6 éves korukig (vagy iskolás korukig?). Mivel van egy 9 éves nagylányom is, a munkába visszamenetelt mindenképpen 6 órában képzelem el, és lehetőleg csak jövőre, amikor 3,5 évesen elkezdik az ikrek az ovit. Olvastam, hogy csak 3 éves korukig köteles a munkaadó a részmunkaidőt biztosítani (vagy a gyes alatt köteles, mert akkor rendben vagyunk?). Vagy lehet, hogy emiatt jobban járnék, ha már most visszamennék? Tényleg nem jár védelem, és kirúghatnak akkor is, ha gyesen vagyok az új Mt. miatt? A mhem egy multi cég, tehát biztos, hogy törvénytisztelő, de jó lenne tudni, hogy a trv mit enged meg és mit nem. Köszönettel: Emőke

  • Kedves Emőke!

   Csak a 3 éves korig jár a részmunkaidős foglalkoztatás, ha te kéred, de ez is csak a teljes munkaidő felében, azaz 4 órában. A 6 nem kötelező a munkáltató részére, s hozzáteszem, hogy a 4 órát sem szeretik megvalósítani, inkább megszabadulnak az anyukától. Abszolút felmondási védelem nincs, ha megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, akkor bizony adott okkal felmondhatnak. Nem GYES-en vagy, hanem GYES-t folyósítanak neked, és vagy fizetés nélküli szabin vagy (ha otthon vagy, ekkor védett vagy), vagy azt megszüntetted, s ekkor bizony felmondható a jogviszonyod. A GYES-hez semmi köze a védelemnek.
   A visszavétel, felmondás témában van két írásom, ezeket olvasd végig kérlek, itt mindent megtalálsz:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   Ezeket figyelembe véve kéne dönteni, sajnos nem könnyű… 🙁

   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm a választ. Az lenne még a kérdésem, hogy a (4 órás) részmunkaidő 3 éves korig vagy a gyes folyósítása alatt kötelező a munkáltató részéről, ha a munkavállaló kéri? Mivel nekem ikreim vannak, és 6 éves korukig lehetek gyesen, nekünk nem ugyanaz a kettő. Jól tudom, hogy gyest csak akkor folyósítanak, ha részmunkaidőben dolgozok? Ebben az esetben, ha visszamegyek 8 órába, nincs gyes. Ha csak 3 éves korig kötelező a részmunkaidő, akkor ez azt jelenti, hogy teljesen a munkaadó “jóindulatára” vagyok bízva, hogy egyáltalán visszavesz-e (és nem mond fel) és hajlandó-e részmunkaidőben foglalkoztatni. Jól értem, hogy ez a helyzet?
    Még az a kérdésem lenne, hogy ha felmond a munkáltató, mikor visszatérek (mik azok a bizonyos esetek, amikor ezt megteheti?), akkor jól tudom, hogy ne menjek bele a közös megállapodásba ill. kérjem meg az “árát”, ha belemegyek, de tulképp nem tudom, miért annyival “jobb” nekem, ha a cég mond fel.
    Köszönettel: Emőke

    • Kedves Emőke!

     A fenti válaszomban benne van, hogy a 3 éves korig, a GYES folyósításhoz ennek semmi köze (egyáltalán semmi köze nincs a munkajognak a GYES-hez :-)).
     GYES-t nem csak részmunkaidő mellett lehet kérni, most már 8 órás teljes munkaidős foglalkoztatás is összefér a GYES-sel.
     Hogy mikor mondhat fel neked, milyen esetekben, az a fenti válaszomban idézett két cikkben van leírva, ezeket érdemes lenne elolvasnod. A közös megegyezést is aláírhatod, ha neked megfelel a tartalma, de azt később sokkal nehezebb megtámadni, míg a felmondást – ha például kiderül, hogy a benne nevezett indok nem valós – megtámadhatod később. Ha pl azt írják, nincs üres munkakör, s egy hét múlva felvesznek valakit a te munkakörödbe, akkor azt megtámadhatod. Ha ugyan eme helyzetben közössel jössz el, akkor sokkal nehezebb, nem az indok valósságát kell vitatnod, hanem közöst kell megtámadnod, ami sokkal nehezebb.
     Üdv:

     Ági

 6. Kedves Ági!

  Előre is bocsánatot kérek, hogy kissé fura (és hosszú) lesz a kérdésem. A férjem GYES-en van a kisfiúnkkal, aki szeptember 9-én tölti be a 3 évet. A GYES mellett dolgozik, 2003. május 1-től folyamatos itt a munkaviszonya. (Sem táppénz, sem semmi extra, csak az éves rendes szabadság, még az apaszabadságot sem vette ki). Nos a gondunk az lenne, hogy a munkáltató már 4 havi bérrel tartozik. Ez igencsak érzékelhető, főleg kisgyerek mellett… A kérdésem az lenne, hogy véleményed szerint hogyan juthatna a leghamarabb az elmaradt munkabéréhez?
  (Szóba került az azonnali felmondás, valamilyen szintű közös megegyezés, türelem, ügyvéd, munkaügyi bíróság, végrehajtás stb, de a munkáltató még ígérni sem tud – és közben nyaralni jár…)
  Sajnos olyan régióban élünk, ahol relatív nehezen lehet új munkahelyet találni, így ezzel a helyzettel könnyen visszaélnek a munkáltatók.
  Válaszod előre is köszönöm!
  Ildikó

  • Kedves Ildikó!

   Én a helyetekben ügyvédhez fordulnék, innentől kezdve ő tud segíteni, megfelelő eszközökkel! Olyat válasszatok, akinek kifejezetten munkajogban van gyakorlata!
   Sok sikert:

   Ági

 7. Kedves Ági!
  Egy remélhetőleg egyszerű kérdéssel fordulok hozzád.
  4 éve GYED-en vagyok (2 gyerkőc 2 év korkülönbséggel), és abban a nagyon szerencsés helyzetben vagyok, hogy a GYED lejárta után, a kicsi bölcsibe mehet, engem pedig egy új munkahely vár.
  Az a kérdésem, hogy amikor felmondok a régi helyen, a szabadságok után bármi pénzt igényelhetek-e, vagy csak jobb egyszerűen elbúcsúzni.
  Előre is köszönöm válaszod!
  Kriszti

  • Kedves Kriszti!

   A szabadságokat vagy ki kell adnia a munkáltatódnak, vagy pénzben megváltania. Nem veszik el, ezt meg kell kapnod!
   Üdv:

   Ági

 8. Kedves Ági!

  Lassan 2 éve vagyok itthon gyeden a kislányommal, és nyár közepén telefonon jeleztem a munkahelyemen, hogy szeretnék visszamenni dolgozni. Személyesen is találkoztunk, majd ezt követően telefonon értesítettek, hogy a régi pozíciómat nem tudják visszaadni, azonban felajánlottak egy másik pozíciót. A telefonbeszélgetés során ezt elfogadtam, majd 2 hétre rá mégis elutasítottam azt, szintén telefonon (ekkora lett volna személyes időpont az új pozíció aláírására), mivel időközben a gyermekem bölcsődei elhelyezését nem tudtuk megoldani. Most a munkáltatóm e-mailben megküldte a munkaviszonyom megszüntetésére vonatkozó papírokat, arra hivatkozva, hogy elutasítottam az ajánlatukat. A kérdésem az lenne, hogy a szóban elhangzott pozíció felajánlása és annak szóban történő elutasítása törvényileg megállja a helyét, hogy megszüntessék a munkaviszonyomat?
  Előre is köszönöm a segítségedet!
  Anita

  • Kedves Ági!

   Szeretnék tanácsot kérni Tőled! 2014 augusztus 25-én letelt a gyedem!Előzőleg jeleztem a munkaadómnak,hogy szeretnék visszatérni dolgozni,amit Ő el is fogadott!Jeleztem továbbá azt is ,hogy szeretném kivenni a felgyűlt szabikat szeptemberben,és gyes mellett fogok dolgozni 8 órában az eredeti munkakörömben!A tényleges munkakezdésemet október 1-re számoltuk ki. Majd most közölték (így szeptember közepén),hogy nem vehetem ki a szabikat mert gyes mellett az nem vehető ki,csak ha lejárt a gyes, utána!Kérdésem,hogy ez igaz-e? illetve tudnál-e nekem valami törvényi szabályozást erről mondani!Arra hivatkoznak(pontosan én sem értem), hogy ez olyan most mintha én egy új munkahelyen kezdenék és ott sem szabival kezdek, meg hogy ez most mellékállás! Komolyan ennek átverés szagát érzem ,csak kell egy jogi szabály amit az orruk elé dughatok!Köszönöm előre is! Üdv,: Niki

   • Kedves Niki!

    Ha megszünteted a fizetés nélküli szabit egy jognyilatkozattal (ehhez az ingyenes anyagok között találsz egy letölthető mintát), akkor nincs más lehetősége, ki KELL adni a szabikat 60 napon belül. A törvény ezt egyértelműen kimondja, Mt. 123. §, (3) bekezdés: A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az (1) bekezdésben meghatározottak szerint kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni.
    Ha egy további jogviszonyt kötnétek, s az eredeti jogviszonyodban továbbra is fizetés nélküli szabin maradsz, akkor nem kéne kiadni a szabikat, de erről szó sincs a te esetedben, ahogy leírtad.
    Mondd meg nekik, hogy pontosan adja meg, a törvény melyik paragrafusa ír arról, hogy nem adhatja ki a szabit csak a GYES után – merthogy ilyen nincs (mellesleg a GYES-nek semmi köze ehhez, az egy ellátás, nem munkajogi fogalom), azaz ha nem tudja megmutatni, neked azonban ott a kezedben a téged igazoló paragrafus, vita befejezve 🙂
    Sok sikert:

    Ági

  • Kedves Anita!

   Megszüntetted már a fizetés nélküli szabadságot, vagy még nem? Ha nem, akkor nem mondhatnak fel neked, mert védett vagy…
   Üdv:

   Ági

 9. Kedves Ági!
  Segítségedet kérném. GYES-en lévő anyuka vagyok (3 hónapja), augusztusban jeleztem a munkáltatómnak (multi), hogy szeretnék októbertől visszamenni dolgozni. A régi pozíciómat persze már betöltötték, így cégen belül próbáltak keresni valamit. Ajánlottak egy helyet, viszont kértek önéletrajzot és gyakorlatilag külsős belsősökkel kell megpályáznom az adott pozíciót. Ez normális? Nem lennének kötelesek visszarakni? Olyan mintha én is utcáról jönnék tizenéves céges múlttal. Mivel a helyett betöltötték, így abba maradtunk a HR-essel, hogy ha lesz pozi akkor szólni fog de addig is figyeljem a cég honlapját. Ezt meddig lehet húzni? Mikor köteles visszavenni? Előre is köszönöm a segítségedet. Üdv. Judit

  • Kedves Judit!

   Ha még egy anyuka kicsije nincs 3 éves, s nem veszi igénybe a fizetés nélküli szabit, akkor a munkáltató működésével összefüggő okból akkor mondható fel a jogviszony a fizetés nélküli szabadságot hamarabb megszakító munkavállaló esetén, ha nincs másik üres, betöltetlen állás a munkaszerződés szerinti munkavégzési helyen, ami megfelelne a képességeinek, végzettségének, gyakorlatának, vagy van, felajánlották, de te nem fogadtad el. Igazából a törvény ennyit mondd csak, s erre egyenlőre joggyakorlat sincs nagyon a 2012-es bevezetés óta. Az azonban biztos, hogy a felajánlás nem azt jelenti, hogy külsős pályázókkal versenyzel az állásért, hanem azt, hogy az üres állást felajánlják neked, s ha elfogadod, akkor abban a munkakörben dolgozhatsz. A következő próbálkozásnál ezt jó lenne tisztázni a HR-essel… 🙂
   A visszatéréshez azonban a fizetés nélküli szabit meg kell szüntetned, erről többet itt olvashatsz (s arról is, meddig húzhatják): https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-alatt/idetlen-idokig

   Üdv:

   Ági

 10. Kedves Ági!
  A szabadság kifizetésével kapcsolatban szeretném kérdezni a következőt. Visszavettek dolgozni a munkahelyemre 6 órába (köztisztviselő vagyok), de a munkabéremet lecsökkentették és ebből a csökkentett munkabérből számolják a 6 órára eső munkabért. A gyed/gyes idejére járó szabadság kiadásánál is ezt az összeget számolták, holott a gyes ideje alatt nekem a bérem magasabb volt és 8 órás munkaidőre járó bér volt. Véleményem szerint a gyes idejére járó szabadságot a régi béremmel kellett volna számfejteniük. Igazam van? Előre is köszönöm válaszod.

  • Kedves Anikó!

   Milyen dátummal írtátok alá a kinevezésed módosítását? A fizetés nélküli szabi után azonnal, vagy a szabadságok kiadása után?
   Ezt kéne tudni, bár nagyon nem szabadott volna aláírni hamarabb, csak az első tényleges munkanapoddal datálva, ugyanis így a munkáltatód megkárosított téged egy kisebbecske összeggel.
   Egyeztess velük mindenképpen!
   Üdv:

   Ági

 11. Kedves Ági!
  A kisfiammal vagyok itthon, aki november végén tölti be a 3 évet, és jelenleg Gyest kapok. A munkáltatómnál telefonon jeleztem, hogy ennek letelte után szeretnék visszamenni dolgozni. A korábbi hozzászólásokban sokat emlegetett fizetetlen szabadság megszüntetéséről szóló nyilatkozatot nem töltöttem ki.
  A helyemre felvett munkavállalónak határozatlan idejű szerződése van, miközben hivatalosan még én is a “cég” alkalmazásában vagyok. Az előzetes szóbeli tájékoztatásból azt szűrtem le, hogy nem számítottak visszavenni, és feltehetőleg megválnának tőlem. Ez egy egyszemélyes munkakör, tehát nem fognak más lehetőséget felajánlani: vagy visszavesznek vagy nem. Bár a hölgy azt mondta, hogy ők csak tisztességes úton szeretnének játszani, nem akarnak munkaügyi bíróságra járni. Erről persze egyelőre szó sincs. Én bízom abban, hogy vissza kell venniük. Meg voltak elégedve a munkámmal anno, mint ahogy a mostani dolgozó munkáját is jónak tartják.
  Ugye jól tudom, hogy kötelező indokolniuk a felmondás okát? Ha a másik munkavállalót választják helyettem, akkor azt hogyan és mikor tehetik meg? A gyes idejének letelte után vagy előtte – ebben az egy hónapban – is?
  Előre is köszönöm a segítségedet!
  Üdvözlettel:
  Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   A felmondást indokolni kell, s a fizetés nélküli szabadság lejártáig vagy védett, utána nem, azaz az első azt követő napon felmondhatnak.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm a választ. Még egy kérdésem lenne.
    A munkába való visszatérést valóban jeleznem kell írásban 30 nappal korábban akkor is, ha a gyes letelte után a következő munkanappal kezdeném meg a munkát?
    Köszönettel:
    Zsuzsa

    • Akkor nem, hiszen a munkáltatódnak nem kell bejelenteni azt, amit amúgy is tudnia kell, hogy lejárt a 3 év. Ezt neki kötelessége nyilvántartani.
     Üdv:

     Ági

 12. Kedves Ági!

  Jelenleg gyes mellett, 6 órában dolgozom. Egy hónap múlva a gyermekem 3 éves lesz, ám nekem továbbra is szükséges lenne, hogy részmunkaidőben dolgozzam még 2-3 évig. Munkáltatóm felé ezt hogyan jelezzem? Van rá jogszabály, hogy továbbra is részmunkaidőben alkalmazzanak, vagy csak a 3. születésnapig lehet ezt kérni?

  Válaszod köszönöm. 🙂
  Gerbera

  • Kedves Gerbera!

   Nem kötelező, a 3. életkor után csak a munkáltató jóindulatán múlik, hogy engedélyezi-e, vagy sem. Próbáld meg, nem veszíthetsz semmit!
   Üdv:

   Ági

 13. Kedves Dolgozomami! Szeretnék segítséget kérni számítással kapcsolatban. 1978-ban születtem. 2003. szeptember 1-től dolgozom egy alapítványnál. 2010.10.10-én született első gyermekem. Ekkortól kezdtem meg a tgyast. 2012. 02.14-én született második gyermekem. 2015. február 14-én jár le utána a három év, utána visszatérnék a munkahelyemre. Munkáltatóm 52 nap szabadnapot számított ki számomra – amit bevallom, kicsit keveslek, bár a pontos számítást segítő jogszabályokat nem ismerem. Tényleg ennyi szabadság jár nekem? S amennyiben visszatérek, a 2015-ös évre a majdtan ténylegesen ledolgozott napok után jár időarányosan majd az éves szabadság számomra? Lehet tudni már előre, hogy mennyi szabadnapom lesz visszatértem után a 2015-ös évben? Még egy fontos kérdéskör foglalkoztat: 2010. utántól biztosan volt fizetésemelés az alapítványnál – jól tudom, hogy visszatértemkor a 2010-es fizetésemhez képest 2015-ös munkakezdésemkor ezeket az évek alatt felgyülemlett fizetésemeléseket automatikusan hozzá kell adniuk, s ez adja majd a tényleges fizetésemet, vagy mive alapítvány, úgy számolnak, ahogy akarnak? Nagyon köszönöm előre is a segítséget! Tisztelettel és köszönettel R. Ivett

  • Kedves Ivett!

   A szabadságokról nagyon sokat írtam már, ezeket olvasd el, kérlek, itt van minden részletesen, + számítási példákat is találsz: https://dolgozomami.hu/tag/szabadsag
   Ha ez alapján nekiállsz, te magad is ki tudod számolni, biztos vagyok benne! Ha már a felgyülemlett szabadságokat töltöd, arra az időre is jár szabadság.
   Ha volt a munkakörödben a távolléted alatt fizetésemelés, akkor ennek mértékét meg kell ajánlaniuk neked is, de hozzáteszem, hogy ez az, amit nagyon szeretnek elfelejteni a cégek (pedig már a szabadságokat is ezzel az emelt bérrel kéne kifizetni)… 🙁 azért kérdezz rá!
   Sok sikert a visszatéréshez:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás