Módosult a Munka törvénykönyve!

Szerző: Dátum: 2011. Júl. 06. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 184 hozzászólás

Korábban jeleztem már számotokra, hogy várható néhány módosítás a Munka Törvénykönyvében, ami a kismamákat, anyukákat is érintheti (az erről írt bejegyzést itt találjátok). Nos, kérem, a héten megszavazták, megszületett az új törvény. Lássuk, hogy mit jelent ez nekünk…

Kezdjük a fekete levessel: a legfontosabb megszorítás, hogy a TGYÁS lejárta után (aminek idejére ugye jár a fizetett szabadság), a gyermek otthoni gondozása céljából igénybe vett a fizetés nélküli szabadság ideje, a GYED alatt az eddigi egy év helyett, csak 6 hónapra fog járni fizetett szabadság. Ez, ahogy korábban is írtam, anyuka-szemmel nézve annyit jelent, hogy ha visszatérsz dolgozni, kevesebb szabadságnapod lesz, ami alatt például beszoktathatod a kicsidet oviba, bölcsibe. Ez azokra az anyukákra már vonatkozik, akik a törvénymódosítás hatályba lépését követően kezdik meg a fizetés nélküli szabadságot.
A második változás, amit megszavaztak, szintén a szabadságokat érinti, innentől kezdve a munkáltató és a munkavállaló meg kell, hogy állapodjanak, hogy a gyermek nevelése miatti szabadságról visszatérő dolgozó kiveszi-e ezeket a napokat, azaz a munkába állása szabadságokkal kezdődik, vagy azonnal munkába áll, és kifizeti neki a munkáltatója. Ez lehet akár jó is számunkra, hiszen ha a munkáltatód visszavár, és azonnal szeretné, hogy kezdj, nem tudja megvárni a szabik kivételét, akkor most már erre is van lehetőség. Remélem, hogy ez valóban megállapodás lesz majd, s nem egy újabb kényszer… Az előzőekhez hasonlóan ez pedig azokra anyukákra már vonatkozik, akik a törvénymódosítás hatályba lépését követően szüntetik meg a fizetés nélküli szabadságukat.
Akik nem közalkalmazottak és köztisztviselők voltak, azokra nem volt eddig egy kötelező erejű határidő, amennyivel előtte be kellett jelenteni a visszatérési szándékot a szülési szabi befejezéskor. Ezt most a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalóknál is bevezették, azaz attól függően, hogy a fizetés nélküli szabadság megkezdése után 6 hónapon belül, vagy 6 hónapon túl szeretne visszatérni az anyuka, 30, vagy 60 napja van a munkáltatónak, hogy foglalkoztatási kötelezettségének eleget tegyen. Én ezt a pontot személyesen pozitív változásnak értékelem, hiszen le van írva, hogy eleget kell tenni a foglalkoztatási kötelezettségnek egy adott határidőn belül, tehát nem húzhatják, halaszthatják a munkáltatók a visszavételt. Ugyanakkor ez számukra is egy segítség, egy irányadó határidő, hiszen van 1-2 hónapjuk, hogy a visszatérő anyukának “helyet csináljanak”, esetleg átszervezve az eddigi munkakörülményeket, munkafeladatokat.
Én végül még egy pozitív módosítás született, a vezető állású munkavállalók rendes felmondásának indoklási kötelezettsége. A korábbi szabályozás szerint egy vezető állású kismama vagy anyuka esetében nem élt a felmondási védelem, és a rendes felmondást nem kellett a munkáltatónak indokolnia. Ezen túl a várandósság kezdetétől a szülési szabadság végéig a munkáltató köteles felmondását megindokolni, s a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. (A vezető állású kismamák, anyukák helyzetéről, s arról, hogy-e ebbe a csoportba tartozol-e, itt olvashatsz részletesebben.)
Nos, mit gondoltok, anyukák, az új törvényről?
(Photo by Bob AuBuchon)

Már most sejted, hogy vitád, problémád lesz a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyre szabottan, minden kérdésedre válaszolva segítene eligazodni a jogi útvesztőben? S mindezt úgy, hogy ki sem kell mozdulnod otthonról?
Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked segíteni!

 

Ajánlott bejegyzések:

184 hozzászólás

 1. Szia Ági,

  nem találtam ennél témábavágóbb bejegyzést, de engem az érdekelne, hogy ha 2 gyermek születése között kiadták a szabijaimat, akkor ilyenkor megillet-e engem bármiféle béremelés? 2006-ban dolgoztam utoljára.
  Köszönöm válaszodat!
  Zsuzsi

  • Kedves Zsuzsi!

   Az Mt. 84. § szerint: A munkavállaló személyi alapbérét a sorkatonai vagy polgári szolgálat teljesítését, illetve a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés a) pont], továbbá a közeli hozzátartozó ápolására vagy gondozására biztosított fizetés nélküli szabadság (139. §) megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó.
   Ha tehát a fizetés nélküli szabadságot megszakítottad, és visszamentél dolgozni, a bent ragadt szabadságnapokat már az emelt bérrel kellett volna megkapnod, ha az azonos munkakörben dolgozóknál a te távolléted alatt volt béremelés, ha nem, akkor a céges átlagos kellett volna, hogy irányadó legyen. DE! Sajnos a gyakorlat az, hogy ezt a munkáltatók úgy elfelejtik – szándékosan – mint annak a rendje. Nagyon kevés cégnél megy egy törvényesen. Persze ettől meg lehet próbálni rákérdezni, de sajnos egy esetleges vita során csak a bíróság dönthet úgy, hogy kötelezi a munkáltatót az emelésre. Azaz perelni kell… ezt meg ugye az anyukák, ha dolgozni szeretnének, nem kockáztatják.
   Ha olyan a kapcsolat a munkáltatóval, azért érdemes rákérdezni, s előtte információkat begyűjteni a kollégáktól.
   Üdv:

   Ági

 2. Szia!

  Egy kis segítséget szeretnék kérni. Szeptember szeretnék visszamenni a munkahelyemre dolgozni GYES után. A főnököm visszavesz, és a szabadságaimat is ki szeretném venni az első időkben. Kérdésem, hogy mivel csak 30 órát dolgozhatok egy héten GYES mellett és 6 órában mehetek vissza a szabadságaimat 6 vagy 8 órás munkaidővel kell számolniuk, hiszen a szabadság, amire jogosult vagyok 8 órás munkaidőre vonatkozik, most pedig 6 órás leszek.

  Köszi a segítséget.

  Pocok

  • Kedves Pocok!

   Gondolom az Mt. hatálya alá tartozik a munkaviszonyod, mert nem írtad, hogy köztisztviselő, vagy közalkalmazott lennél. Ebben az esetben úgy tudsz a legokosabban eljárni, hogy a szabadságokat előbb kiveszed – ezeket 8 órával kell kifizetniük, hiszen ezek még ama munkaviszony alatt halmozódtak fel, és csak az első tényleges munkanapodon módosítjátok a szerződésedet 6 órásra. Figyelj azonban arra, hogy a 8 órás szabikifizetés mellett nem igényelheted a GYES-t, addig le kell mondani, majd az első munkanaptól újra igényelni. Erről írtam nemrég egy post-ot, olvasd el: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsagok-kifizetese-gyes-egyutt. Mindez persze csak akkor érvényes, ha a GYES-ből származó pénzt megéri lemondani, azaz a szabadságok kifizetésénél az a plusz két óra nettóban több, mint a GYES.
   Remélem érthetően írtam le mindent 🙂
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Dolgozómami!

  Arról szeretnék érdeklődni, hogy ha a GYED alatti fizetés nélküli szabadság ideje egy évről 6 hónapra csökken, az vonatkozik arra az anyukára is, akinek már a GYED első éve régen letelt? Azt írod, hogy “Ez azokra az anyukákra már vonatkozik, akik a törvénymódosítás hatályba lépését követően kezdik meg a fizetés nélküli szabadságot.”
  És még egy kérdésem lenne: a törvényben hol találom azt, hogy ez a törvénymódosítás a kismamák mely körére vonatkozik?
  (Annak idején, amikor a GYED-et egy évvel lecsökkentették, akkor is csak azokra vonatkozott, akik a törvény kihirdetését követően estek teherbe, tehát már tudatában voltak a változásnak. Ezért érzem jogtalannak a dolgot.)
  Köszönöm válaszod.
  Eni

  • Kedves Dolgozómami!

   Közben egy másik írásodnál megtaláltam a választ, viszem is a munkáltatómnak.
   Nagyon hasznos az oldalad, további sok sikert kívánok hozzá!
   Eni

   • Örülök, nagyon klassz, amikor egyre többen így meg is válaszoljátok magatok a feltett kérdéseiteket! Megy ez anyukák, látjátok?? 🙂

 4. Szia!
  Engem is érdekelne, hogy rám vonatkozik e ez a szabadság módosítás.
  Júli. 2-ig voltam GYED-en.
  Sajnos én nem találtam meg a választ a kérdésemre 🙁
  Írtam neked egy másik témában is, a védelemről a gyerkőc 3 éves koráig. Nagyon várom a válaszodat, mert nem tudom mi tévő legyek.
  Köszönöm!
  Adrienn

  • Kedves Adrienn!

   Nem vonatkozik rád a 12 hónapról 6 hónapra csökkentés, hiszen a GYED-et, azaz a fizetés nélküli szabadságot te már rég megkezdted. Azonban a bejelentési kötelezettség már vonatkozik rád, azaz 60 nappal előbb kell bejelentened a munkáltatódnak a visszatérésedet.
   A másik témában válaszoltam neked a régi blogon! 🙂

   Üdv:

   Ági

 5. Szia!

  Kislányom 2012.03.20.-án tölti a 2. életévét.Bölcsödében dolgozom gondozó nőként.Akkor el kezdem tölteni a szabadságomat.Első kérdésem az lenne,hogy mikor térek vissza a munkába.Második kérdésem az lenne,hogy mennyi szabadság jár nekem idő arányosan a munkába állásomtól decemberig/tehát az évben/.
  Várom mielőbbi válaszodat

  Köszönöm

  • Kedves Kriszta!

   A közalkalmazottak és köztisztviselők szabadsága máshogy számolódik, mint a fentebb írtak. Én elsősorban az Mt. hatálya alá tartozó munkaviszonyokkal kapcsolatosan tudok tanácsot adni, de szívesen leírom, amit tudok a te esetedről – ehhez neked már csak azt kell tudnod, hogy milyen fizetési osztályba tartozol, milyen fokozatod van. Azonban azt javaslom, hogy visszatérés előtt időben egyeztess írásban a munkáltatóddal – ez közalkalmazottként amúgy is kötelességed – s eme írásos jelzéssel egy időben kérd, hogy tájékoztasson a felhalmozódott szabadságaid számáról, s kivételének módjáról.

   Nos, nézzük mi vonatkozik rád: alapból jár az „A”, „B”, „C” és „D” fizetési osztályban évi húsz munkanap, az ,,E”, ,,F”, ,,G”, ,,H”, ,,I”, ,,J” fizetési osztályban évi huszonegy munkanap. Ezen túl a közalkalmazottaknak a fizetési fokozatukkal egyenlő számú munkanap pótszabadság jár. (Az 1. fizetési fokozatban a közalkalmazottat e címen pótszabadság nem illeti meg.) Továbbá s bölcsődékben, a csecsemőotthonokban, az óvodákban, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet. (Az oktatással és neveléssel kapcsolatos munkák körét végrehajtási rendelet állapítja meg.)

   Az, hogy mennyi szabadságot tud kivenni valaki visszatéréskor, attól is függ, hogy van-e “bentragadt” szabija a szülés előtti időszakról, vagy nem, illetve hogy a szülés után mennyi szabadság jár neki. Jelenleg a szülési szabadság, a TGYÁS folyósításának idejére jár szabadság, és a GYED első 6 hónapjára is. A gyermek után járó pótszabadság évi 2 nap, ez a szülés évében teljesen jár, utána pedig a GYED első évére időarányosan (ha ezt az apuka nem vette igénybe), majd ha munkába állsz, akkor is időarányosan.
   Szerintem ennek alapján te is ki tudod kalkulálni, bár közalkalmazottaknál kissé bonyolultabb a dolog, így tényleg azt tudom javasolni, hogy időben egyeztess a munkáltatóddal a visszajövetelről (s a szabadságokról is), hiszen nálad a munkába állás időpontját még a bölcsődei gondozási-nevelési év kezdete is befolyásolhatja.
   Remélem tudtam segíteni valamennyit, üdv:

   Ági

   Az, hogy mikor térsz vissza munkába, attól függ, hogy mennyi szabadságod halmozódott fel.

  • Kedves Kriszta!

   Bocsánat, egy dolgot szerintem nem jól írtam a korábbi válaszomban, a GYED első 6 hónapja helyett neked még 12 hónapra jár szabadság, ha a fizetés nélküli szabadságot (GYED-et) 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg. Gyanítom, ez így van.
   Ági

 6. Szia!
  Csak annyi kérdésem lenne, hogy ha mindezek ellenére azt mondja a munkáltató, hogy nem nem és nem akkor perre kell vinni az ügyet?? Vagy hogy kell kötelezni?

 7. Ez a kérdés vonatkozna a 2 éves kor után való visszatérésre is. Tehát ha nem látok hajlandóságot a munkáltatóban arra, hogy visszavegyen vagy fizessen akkor hogyan lehet kötelezni? Per??
  Köszi

  • Kedves Kata!

   Több lehetőséged is van, attól függően, milyen alkat vagy, mennyire bátor, merész, “szemtelen” a szó jó értelmében. Ha a visszatérésedet megfelelően előkészítetted (írásos tájékoztatás a fizetés nélküli szabi megszüntetéséről), de ennek ellenére nem állnak szóba veled, akkor megteheted, hogy az első munkanapon megjelensz munkára készen, s kivárod a munkaidő végét. Volt egy anyuka ismerősöm, aki ezt csinálta… a 3. napon leesett a főnöknek, hogy ő bizony bejár dolgozni, tanúk vannak rá, hogy megjelenik a munkaidő kezdetén, és a végéig marad, tehát az, hogy nincs munkája, feladata, a munkáltató hibája… ettől még bért kell fizetni neki. A másik megoldás, hogy közlöd vele, hogy jogi segítséget fogsz igénybe venni, ha nem jár el a törvénynek megfelelően, ettől is sokan megijednek, s komolyan veszik innentől kezdve az anyukát (ilyenkor a munkaügyi felügyeletet kell emlegetni, esetleg azt is idetenni, hogy ők már részletesen tájékoztattak a jogaidról, tudod, hogy minek hogyan kéne mennie). Amennyiben nem fizet sem bért, sem állásidőre járó bért, akkor ebben a friss cikkben olvashatod, hogy mit tehetsz még: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/nem-fizeti-ki-az-allasidot-a-munkaltatom-mit-tegyek
   Alapvetően én mindig azt tanácsolom, hogy megegyezést kell elérni, és nem azonnal perre vinni, mert onnan már nehezebb – ha nem lehetetlen – a jó munkakapcsolatot visszahozni. A munkáltatók ezen típusa arra játszik, hogy a nem válaszolással, vagy a konzekvens tagadással (nem veszünk vissza, nem kell foglalkoznunk veled) majd csak “lekoptatja” az anyukát, aki próbálkozik. De ha alaposan felkészülsz a jogaidból, esetleg az Mt. vonatkozó pontjait is meg tudod írni neki, akkor már nagyobb az esély, hogy szóba állnak veled. Határozottan, tudatosan, nem félszegen, elnézést kérve, hogy egyáltalán létezel.
   Ha most így jár el veled, a 3. év után is valószínűleg meg fog rövidíteni, ahol tud, tehát komolyan ki kell állni a jogaidért!
   Sok sikert:

   Ági

 8. Szia!

  Nekem 6 hónapos a kisfiam és anyagi okok miatt szeretnék mielőbb újra dolgozni, ami kb. januárt jelenti. A korábbi munkáltatómhoz sajnos most még nem tudok visszamenni, ugyanis úgy jöttem el szülési szabadságra, hogy majd csak másfél év múlva megyek vissza és ezért erre az időre felvettek egy embert. (határozott idejű szerződéssel)
  A kérdésem az, hogy jól értem a vonatkozó cikkeket és a gyerek 1 éves kora előtt csak úgy tudok újra dolgozni, ha lemondok mind a GYED-ről, mind a GYES-ről? Ha igen, ebben az esetben beadhatom bölcsibe a gyereket? Ha igen, mennyi idős korától fogadják a bölcsődék a gyerekeket?

  Előre is köszönöm a válasz!

  • Kedves Pearl!

   Igen, az egy éves kor előtti újra munkába állásnál nincs semmilyen támogatás, sem GYED (GYED mellett dolgozni egyáltalán nem lehet), sem GYES, de ha elmúlt a pici 1 éves, akkor a következő naptól igényelheted a GYES-t, ha amúgy jogosult vagy rá (erről részeteket itt, egy régebbi bejegyzésben olvashatsz: http://dolgozomami.blog.hu/2011/02/16/hogyan_tartsuk_meg_a_gyes_t_2011_ben_munka_mellett ).
   Bölcsibe 20 hetes kortól fogadják a piciket, tehát életkorban már megfeleltek a feltételnek, de ajánlom, hogy időben kezdj el nézelődni, egyeztetni a felvételről, mert néhol nagyon hosszú várakozás után jut csak be a pici. Érdemes a kiszemelt intézményt személyesen is felkeresni, beszélni a vezetővel, hogy mikor van felvétel, év közben is lehet-e beszoktatni, s mik az egyéb feltételek.
   Üdv:

   Ági

 9. Szia!

  Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi szabadság jár nekem, ha 2007-ben és 2009-ben születtek gyermekeim? Az eddig megkérdezett munkaügyesek nem tudták pontosan megmondani, hogy mind a két gyermek után megkapom-e a szabadságot.
  2012-ben szeretnék visszamenni dolgozni, mivel akkor jár le a GYES-em a második gyermekem után. Azt tudom, hogy jár a 168 napra, de a GYED 1 évére vagy fél évére jár? Úgy tudom tudom, hogy a munka törvénykönyve változott és a GYED félévére jár. Mikortól lép életbe ez a módosult jogszabály ami a fenti cikkben szerepel?
  Előre is köszönöm a választ!
  Gyöngyi

  • Kedves Gyöngyi!

   Azért az elég szomorú, hogy a munkaügyesek nem tudják megmondani, mennyi szabi jár neked. Ilyenkor azért nagyon elkeseredett vagyok, hogy ilyen emberek dolgoznak munkaügyesként… No, nézzük (bár én sem vagyok munkaügyes, de munkaügyi vagy Tb témájú szöveget olvasni és értelmezni még tudok :-)): a TGYÁS időszaka utáni GYED alatt 12 hónapra jár a szabi mindenkinek, aki még 2011. augusztus 1.-je előtt kezdte meg a GYED-es időszakot (ekkor lépett ugyanis életbe a módosítás). Ha tehát a második babád 2009-ben született, bár hónapot nem írtál, legkésőbb 2010-ben meg kellett kezdened a GYED-es időszakot, azaz mindkét baba után még 12 hónapra jár a GYED időszaka alatt a szabi. A részleteket itt találod: törvénymódosítást legegyszerűbben a következő linken éred el: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK11085.pdf. vagy megszerzed a Magyar Közlönyt (2011 85. szám), akkor papíron is meglesz neked. Az előbbi linken a 25139. oldalon találod a 9. §-t, ami a 6 hónapra történő csökkentésről szól. Azt, hogy ez mikortól kikre érvényes, a 25144. oldalon találod, az (5) pont alatt.
   Tehát mind a két porontyra jár a régi szabályok szerinti szabadság! 🙂 (Amúgy minden gyermekre jár, csak a kérdés, hogy mennyi… nem is értem, hogy mondhat egy munkaügyes olyat, hogy nem tudja, jár-e neked mindkét gyermek után… :-()
   Üdv:

   Ági

 10. Szia

  Én azzal a kérdéssel fordulok hozzád hogy Februárba lesz 2 éves a kislányom,és onnantól szeretnék vissza menni dolgozni.De a munkáltatóm csak 8 vagy 12 órába hajlandó vissza venni.És sajnos én nem érek oda akkor a bölcsibe a kicsiért.Ilyenkor mi a megoldás?Más pedig sajnos nem tud érte menni.És még azt kérdezném hogy szeptemberbe beírattam bölcsibe,és igazolást kell vinnem arról hogy vissza megyek dolgozni,ezt még akkor a mostani cégnek kell kiállítani ahonnan eljöttem szülni?Ésa kicsi után nekem mennyi szabi jár?Elnézést ha nem teljesen idevágó kérdéseket tettem fel
  Köszönöm segitséged

  • Kedves Magdolna!

   Sajnos nekem sincs jobb tippem, mint amit a tapasztalt anyukák már kipróbáltak bölcsi ügyben: házastárs, nagyszülők, szomszéd anyuka, vagy a bölcsis társ anyukája segítségét kérni… a részmunkaidőt – ha nem közalkalmazott, vagy köztisztviselő vagy – nem tudod kikényszeríteni.
   Az igazolásra vonatkozó kérdésedet nem igazán értem, van másikmunkáltatód is? Esetleg több helyen vagy bejelentve? Mert alapvetően onnan kell vinni, aki foglalkoztatni fog, hiszen ő igazolja, hogy nála fogsz dolgozni, ezért kell a bölcsis elhelyezés.
   A szabadságok kiszámítása már összetettebb dolog, hiszen sok mindentől függ, az életkorodtól, attól, mennyi szabit nem vettél ki a szülés évében… Ide másolom neked az egyik erről szóló régebbi bejegyzés linkjét, ezt olvasd el, itt minden le van írva: http://www.dolgozomami.blog.hu/2011/05/03/mennyi_szabadsag_jar_nekem
   Nem bonyolult, ha átolvasod, könnyen ki tudod te magad is számolni, mennyi jár. Figyelj arra, hogy a cikk végén van egy másik hivatkozás, az új, idén módosult szabályokkal, azt is olvasd el!
   Üdv:

   Ági

 11. Kedves Ági!
  Véleményedet szeretném kérni! Kisfiam nov. 13-án lesz két éves. Beadtam a kérelmet a munkáltatómhoz, hogy visszamennék, gondolom, a héten meg is lesz a válasz. Viszont már nem vagyok benne biztos, hogy valóban vissza szeretnék menni, és a gyerkőcöt egész napra a böcsiben hagyni. Feburárig a szabimat töltöm, addig még csak rövidítetten járunk bölcsibe.
  Vissza tudnám-e “csinálni” az egészet? Tehát kérhetem-e most a munkáltatómat, hogy fiz.nélküli szabi ismét és Gyes? És akkor max. a fönököm véleményét kell elviselnem a felelőtlen változtatgatásomról, de egyébként Alex 3 éves koráig bármikor kérhetem, hogy inkább a Gyes, mint a munka? Bár nyilván minél hamarabb jobb lenne, hiszen februárig amúgy sem számíthattak a tényleges munkámra.
  Nagyon szépen köszönöm!
  Üdv. Andi

  • Kedves Andi!

   Kérheted, de ahogy írtad, nem vet túl jó fényt rád. Sok anyuka csinálja ezt, pl. hogy a felgyülemlett szabiknak megfelelő pénzt megkapja, mert most ééen szüksége van rá, de ha belegondolsz, egy felelős munkáltatót a te visszatérési jelzésed arra késztet, hogy úgymond helyet csináljon neked: átszervezze a munkát, esetleg megváljon valakitől, mert téged vissza KELL vennie. (Bár, még nem kaptál választ, nem tudhatjuk, hogyan reagál.) Ha te most mindezt keresztülhúzod, akkor nagy az esélye, hogy – a történtek után – a felmondási védelem után elég hamar lapátra kerülsz, ha valakitől meg kell válniuk. Bölcsibe így is, úgy is, úgy is be kell adnod, vagy oviba, tehát ez a lépés el fog jönni előbb, vagy utóbb. Gondolkozhatsz csak anyukaként (mi a legjobb valóban a gyermekednek), vagy dolgozó anyukaként (mi a legjobb kettőtöknek). Ez utóbbi azt is magába foglalja, hogy átgondolod, mennyi esélyed lesz egy 3 évessel a hátad mögött új állást keresni a mostani visszalépéses akció után, vagy mennyivel tenne jobbat a karrierednek, a lehetőségeidnek, vagy csak az állásod biztonságának, hogy most mégis visszamész dolgozni. Februárig még sok idő eltelhet, honnan tudod, hogy nem fogja élvezni a bölcsit?
   Nem alapigazságokat mondok, csak latolgatom az esélyeket. Dönteni neked kell, mert a te, ti életetek ez.
   Dönts okosan, jól, szívvel és ésszel együtt!
   Nagyon sok sikert!
   Üdv:

   Ági

 12. Kedves Ági!

  Jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok. A gyermekem október eleje óta bölcsődés ezért kértem a munkáltatót, hogy szakítsuk meg a fizetés nélküli szabadságot mert mennék vissza dolgozni. Elsőre azt a választ kaptam, hogy a munkáltató nem engedélyezi a fizetés nélküli szabadság megszakítását! Több olyan dolgot is állított amelyről tudtam, hogy nem igaz. Azóta sikerült “meggyőzni”, hogy ez nem lesz jó és végül azt mondta, hogy 2012.január 11 után amikor lejár a 60nap kiadja a felhalmozódott szabadságokat és február végén biztosítja a tényleges munkába állásomat. Egyedülálló anya vagyok és szükségem lett volna hamarabb is a szabadság után járó pénzre. Nem kellene a 60nap alatt kifizetnie a szabadságokat és 2012.jan 11-én ténylegesen munkába állítania? Kellene munkáltatói igazolás a bölcsődébe de csak febr végi időponttal hajlandó kiállítani. Helyesen jár el hiszen 2012.jan 11-től már szabadságon leszek? Tudna segíteni aszabadságok kiszámításban? (2008.november 1-től betegszabadságon voltam 2009.február 12-ig 2012.február 12-én született meg a gyermekem tgyáson, gyeden majd gyesen voltam és 25 éves és egyedülálló anya vagyok a gyermekem születése óta)
  Ragaszkodik hozzá, hogy febr végén menjek vissza dolgozni de addigra lejár a védettségem is…
  NAgyon szépen köszönöm a segítséget.

  • Kedves Anita!

   A 60 napos foglalkoztatási határidő azt jelenti, hogy az írásos bejelentés után legkésőbb 60 nappal újra foglalkoztatják, azaz vagy szabadságra veszik, vagy dolgozni kezd. Sajnos a szabadságok kifizetése előbb nem kérhető. Ameddig fizetés nélkülin van, nem veheti ki a szabadságokat, csak utána. És mivel a munkáltató amúgy sem törte kezét-lábát, hogy újra foglalkoztassa, nem hiszem, hogy partner lesz a hamarabbi munkába állásban. Mód van arra, hogy a GYED alatti szabikat kifizesse, pénzben megváltsa a cég, de a többit akkor is ki kell venni, azaz amikor visszajön fizetés nélküliről (mondjuk január 12.-én), ama hónapot követő hónap 10.-éig (azaz február 10.-éig, mint a bérfizetéskor, hiszen ez is bérnek számít) kell megkapnia az első összeget.
   A szabadságok száma sok mindentől függ, alapvetően az életkor adja az alapszabadságot, ehhez jönnek hozzá sávosan plusz napok az életkor növekedtével (ez az egy előnye biztosan van az öregedésnek :-)). Plusz még ehhez jön(het)nek azok a napok, amiket a szülés évében esetleg nem vett ki, és a gyermek után járó pótszabadságok. Nem írja a pontos születési dátumát, s azt sem, hogy 2008-ban, vagy 2009-ben maradt-e bentragadt szabadsága, így pontos számot én sem tudok mondani, de idemásolom egy régebbi bejegyzésemet, ebben minden benne van, ez alapján könnyű kiszámolni: http://dolgozomami.blog.hu/2011/05/03/mennyi_szabadsag_jar_nekem

   A bölcsődében érdemes pontosan megkérdezni, hogy milyen tartalmú igazolást kérnek, mert sok helyen elfogadják azt is, hogy a munkáltató egy szándéknyilatkozatot ír, hogy hamarosan visszaveszi az anyukát. Persze ha a munkáltató ennyire kekeckedik, ezt sem fogja megtenni szívességből. Én a helyében a bölcsiben elmondanám őszintén a helyzetet – nekik ez biztosan ismerős, eleget hallottak már ilyen szituációkról – és megkérném őket, hogy várjanak februárig. Ha már úgyis ott a kicsi, most már hova kell sietni az igazolással?

   Sok sikert, üdv:

   Ági

 13. Kedves Ági!

  Tudnál abban segiteni, hogy hol találok irásos hivatkozást arról, hogy a tgyás-gyed alatti felhalmozódott szabadságok hogyan is vannak most a törvényváltozás után?
  Ugyanis a könyvelő szerint mindenkire az új szabályok vonatkoznak, függetlenül attól, hogy mikor kezdte meg a gyedet. És ugyanezt mondta a megyei munkaügyi központ jogásza is. Itt viszont nem ezt olvastam. Én 2007 októberben és 2010 februárban szültem, februárban megyek vissza dolgozni, egyeltalán nem mindegy mivel számolnak. ( Arról már nem is beszélve, hogy a főnököm “nem akar foglalkozni ezzel”, a saját elmondása szerint, igy mindenképpen egyezkednem kell majd, nem mindegy honnan idul az alku)
  köszönöm a választ előre is: laura

 14. Közben megtaláltam, köszönöm!!!

  • Örülök neki! Éljenek az önellátó olvasók 🙂

 15. Kedves Dolgozómami!

  A következő lenne a problémám, előre is elnézést kérek, lehet, hogy le van már írva valahol, de bárhogy keresem, nem találok egyértelmű választ sehol.
  Ápolónőként dolgoztam egy vidéki kórházban. 2005 augusztusától – veszélyeztetett terhesként – betegállományban voltam. 2006 márciusában megszülettek az ikreim, így onnantól két évig GYED-en, majd 2008 márciusától GYES-en voltam 2011 decemberéig.

  Most megszakítottam a GYES-t, és másik munkahelyen kezdtem dolgozni (egy gondozási központban, de továbbra is közalkalmazottként).

  A kérdésem az lenne, hogy a szabadságmegváltás mennyi időre jár. A kórház munkaügyi osztályán a leszámoláskor 29 nap szabadságot fizetnének ki, ez a (gyerekek után járó két plusz nappal) az egy éves szabadságkeretem.

  Akitől megkérdeztem, mindenki mást mondott, a kórház szerint ez így a jó, de ismerősöknek – más munkahely – két év szabadságát fizettek ki, mások szerint még ennyi se jár, összezavarodtam… 🙂

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Hekatesz

  • Kedves Hekatesz!

   Mivel közalkalmazottként dolgozol, így rád más szabályok vonatkoznak, mint az Mt. hatálya alá tartozó dolgozóknál. Alapból jár az „A”, „B”, „C” és „D” fizetési osztályban évi húsz munkanap, az ,,E”, ,,F”, ,,G”, ,,H”, ,,I”, ,,J” fizetési osztályban évi huszonegy munkanap. Ezen túl a közalkalmazottaknak a fizetési fokozatukkal egyenlő számú munkanap pótszabadság jár. (Az 1. fizetési fokozatban a közalkalmazottat e címen pótszabadság nem illeti meg.)
   Az, hogy mennyi szabadságot tud kivenni valaki visszatéréskor, attól is függ, hogy van-e “bentragadt” szabija a szülés előtti időszakról, vagy nem, illetve hogy a szülés után mennyi szabadság jár neki. Jelenleg a szülési szabadság, a TGYÁS folyósításának idejére jár szabadság, és a GYED első 12 hónapjára is (mivel rád az idén nyáron hatályba lépett módosítás, ami már csak 6 hónaponyi szabit ad, még nem vonatkozik). A gyermek után járó pótszabadság évi 2 nap, ez a szülés évében teljesen jár, utána pedig a GYED első évére időarányosan (ha ezt az apuka nem vette igénybe), majd ha munkába állsz, akkor is időarányosan.
   Ha tehát 2005-ből semmilyen szabadságod nem maradt, akkor a TGYÁS 24 hete + 1 év GYED kiad körülbelül másfél évnyi szabadságot, + a 2 nap pótszabi a szülés évében és a GYED első évére időarányosan.
   Én a helyedben visszamennék a munkaügyi osztályra, és megkérdezném, hogy pontosan mi alapján, és hogyan számoltak. Jogod van megkérdezni és megtudni, nyugodtan keresd fel őket! Mondd el, hogy tudod, mikor illet meg szabadság (TGYÁS és GYED első éve) és mivel a szabijaid számát amúgy is tudod, szerintem nem tudnak átvágni, ha akarnának sem… 🙂

   Üdv:

   Ági
   Szerintem ennek alapján te is ki tudod kalkulálni, bár közalkalmazottaknál kissé bonyolultabb a dolog, így tényleg azt tudom javasolni, hogy időben egyeztess a munkáltatóddal a visszajövetelről (s a szabadságokról is), hiszen nálad a munkába állás időpontját még a bölcsődei gondozási-nevelési év kezdete is befolyásolhatja.
   Remélem tudtam segíteni valamennyit, üdv:

 16. Kedves Dolgozómami!
  Én 2 kérdésre szeretnék választ kapni tőled:

  1,A kisfiam nov-ben született, én jelenleg már a szabimat töltöm. Azt kérdezte a munkáltatóm,hogy kifizesse-e a gyes felére jutó szabimat? ez ? ft lehet 200.000 személyi alapbér esetén?

  2, megszünt a munkaköröm, ezért áttetek egy másikba, de ugyanazt kell csinálni… ill végzi helyettem akit a “távollétem idejére felvettek.” A mostani tények, hogy nem akarnak abban a munkakörben alkalmazni, mivel az már be van töltve! Mik a lehetőségeim, ha pl. felajánlanak más munkakört, vagy esetleg 15 év után megválnak tőlem?

  Nagyon várom a válaszod az e-mailemre, és előre is köszönöm!

  Egy aggodó anyuka

  • Kedves Aggódó Anyuka!

   A tavalyi Mt. változás révén lehetőség van arra, hogy a munkáltató a bent ragadt szabadság egy részét pénzben megváltsa a munkába visszatéréskor, a helyett, hogy azt a dolgozó kiveszi. Az, hogy ez hány nap, attól függ, hogy hány éves vagy, erről itt találsz egy részletes cikket: http://dolgozomami.blog.hu/2011/05/03/mennyi_szabadsag_jar_nekem. Azonban nem a GYES, hanem a GYED felére jutó szabi az, amit kifizethet, azaz 6 hónapnyi szabadság, tehát durván kalkulálva az életkorod szerinti szabadságnapokat elosztod kettővel, és annyi munkanapnak megfelelő bér (ha tehát fél évnyi szabadságot nézünk egy 37 éves anyukánál, akkor 26 nap éves szabi fele 13 nap, tehát kb két és fél heti munkabér)
   Hogy kifizeti-e, vagy kiveszed, igazából mindegy, mert ugyanazt az összeget fogod kapni, csak ott van különbség, hogy ha kifizeti, hamarabb állsz munkába, s egy összegben megkapod a neked járó összeget. (Sok anyuka azért választja ezt, mert így több pénzhez jut rövidebb idő alatt, ami bizony jól jön a GYED/GYES után). A másik kérdésedre a válasz bonyolultabb, hiszen a munkáltató az eredeti munkakörbe kell, hogy visszavegye az anyukát, ha az még létezik. Az, hogy mást ide felvett időközben a távollét idejére, nem számít. Ha te el kezdesz egyezkedni, hogy másik munkakört adjanak, sajnos néha nagyon nehéz azt elérni, hogy megfelelő munkakör és megfelelő bérezés legyen. A legtöbb munkáltató ilyenkor alacsonyabb bérért rosszabb munkát kínál, hogy az anyuka ne jöjjön vissza dolgozni. Ha tehát a korábbi munkaköröd létezik, én a helyedben ahhoz ragaszkodnék. Persze ha neked megfelelő másik munkakört megfelelő bérezéssel kínálnak, nyugodtan fogadd el! Egy biztos: foglalkoztatási kötelezettsége van, munkát kell adnia neked. Elküldeni a jelenleg hatályos törvények szerint a gyermeked 3 éves koráig nem tudnak rendes felmondással, de az Mt. változik 2012. július 1-jével, s onnantól bizonyos esetben elküldhető lesz az anyuka (erről itt olvashatsz többet).

   Sok sikert:

   Ági

 17. T. Cím!

  Szeretnék választ kapni arra a kérdésre, hogy mikortól veheti igénybe mindkét szülő a gyermekek után járó pótszabadságot 2012-ben? Már januártól, vagy csak július 1-től. Ha az utóbbi dátumtól,akkor időarányosan, vagy pl. egy gyermek után a 2 – 2 napot?

  • Kedves Zsuzsanna!

   A most hatályos Mt.-ben már ezt a módosítást meg lehet találni, azonban a megszavazott módosítás, ami 2012. július 1-jétől lép hatályba, tartalmaz egy olyan mondatot a magyarázó szövegben, hogy: “A Javaslat megőrzi gyermekek után járó pótszabadságot, új elem, hogy ennek igénybevételére
   mindkét szülő jogosult.” Tehát a törvény már most is így szól, annak szövegében nem lesz módosítás július elsejétől, de mégis ott van a magyarázatban, hogy új elemként mindkét szülőre vonatkozik. Az álláspontom szerint január 1-jétől mindkét szülő igényelheti, több vállalatnál is ennek megfelelően végzik a munkavállalók nyilatkoztatását a pótszabadságról. Nemrég került fel a blogra erről egy cikk, itt pontosan le van írva az adott paragrafus is, ITT TALÁLOD. Próbáld meg e szerint megindokolni, ha nem akarja a munkáltató megadni.
   Üdv:

   Ági

 18. Szia!
  Véleményedet szeretném kérni a következőben. 2011. 08.13-án született meg a lányom. 2012.01.27-ig vagyok szülési szabin. Hivatalosan 2012.01.11-én szóltam hogy visszamegyek dolgozni. (nem hivatalosan mielőtt elmentem szülni szóltam a főnökömnek, hogy jövök vissza) Most a 30 napra hivatkozva nem akarnak visszavenni 28-al. Kérdésem az lenne, hogy ez a 30 napos törvény nem csak a fizetés nélküli szabadság megszakítása esetén él? Én eddig úgy tudtam, hogy szülési szabin vagyok. (Ezt támasztaná alá az is, hogy a cégem küldött egy papírt, amin igényelhetem a fizetés nélküli szabit a szülés szabi lejártától a lányom 3 éves koráig) A szülési szabit mellesleg nem megszakítom, hanem lejár. Nem voltam hajlandó fizetés nélkülit igényelni. Ilyen esetben mit tehet a munkáltató és mit én?
  Válaszodat köszönöm.

  • Kedves Regina!

   Hát, megfogtál 🙂
   Ha pontosan utánaolvasunk ennek az Mt.-ben, valóban az van benne, hogy ha a “fizetés nélküli szabadságát meg kívánja szakítani, a megszakítási szándékát előzetesen közölnie kell a munkáltatóval.” Előtte pedig a 138. § (1) definiálja, hogy hány hét szülési szabadságra jogosult az anya. A kettő tehát nem ugyanaz. (Mellesleg nagyon örülök, hogy ennyire tájékozott vagy! :-)) Mivel a törvény csak a fizetés nélküli szabadság (amit kérvényezni kell) megszakítása után a visszatérés határidejét szabja meg, szerintem nem vonatkozik ez a pont arra a szülési szabadságra, amire jogosult vagy törvény alapján, igénylés nélkül. Érdekes lenne megnézni, hogy van-e rá valamilyen joggyakorlat, volt-e már rá precedens, s ha igen hogyan döntött a bíróság. Elég ritka, hogy valaki ilyen hamar visszamegy, bizonyára ezért sincs ez “agyonszabályozva”.
   Hogy mit tehetsz? Hát, próbálkozol… Vagy saját erődből, szépen, finoman, de határozottan, vagy fizetett jogi segítséggel, de akkor nagy valószínűséggel nem lesz jó szájíze az egésznek, s a fogadtatásod sem lesz túl barátságos. Én a helyedben – ha nem tudnám szépen meggyőzni őket, s ha annyira szeretnék azt a 30 napot – megadnám nekik: írásban tértivevényesen tájékoztatnám őket azonnal, hogy megyek vissza, és kérem az újra foglalkoztatásomat. Ha kell, azt is írd bele, hogy mivel kérték, betartod a 30 napot, s arra az x napra kéred a fizetés nélkülit, míg letelik a bejelentésed kézhezvételétől számított 30 nap. Akkor nincs mibe belekötni, s az a néhány nap ide, vagy oda nem számít… 🙂 Na, erre varrjanak gombot 🙂
   Sok sikert, írd majd meg, mire jutottál!
   Üdv:

   Ági

 19. Kedves Dolgozómami !

  Érdeklődöm, hogy csoportos létszámleépítésnél (munkáltató működésével összefüggő okból) a gyermek 3 éves kora után él -e a +1 hónapos felmondási idő.(Mt.90§ 2-es bekezdése)?
  Kérdésem tehát lényegében a 90.§ 5-ös bekezdésére is vonatkozik.
  Illetve, ha meghirdet a munkáltató egy olyan munkakört, amely a korábbi munkakörömmel megegyezik, de azt nekem nem ajánlotta fel, fel tud -e mondani működésével összefüggő okkal? Van -e kötelezettsége arra, hogy ezt is felajánlja, ha előtte már egyet felajánlott, de az nem volt számomra megfelelő.
  Köszönettel: Timi

  • Kedves Timi!

   Bár a 90. § (2) kimondja, hogy a felmondási idő, ha az (1) bekezdésben meghatározott felmondási védelem időtartama a tizenöt napot meghaladja, ezt követően csak tizenöt nap, a harminc napot meghaladja, ezt követően csak harminc nap elteltével kezdődhet el, az (5) sajnos kimondja, hogy az előbbi rendelkezés a csoportos létszámcsökkentés végrehajtása során nem alkalmazható. Tehát nincs +30 nap 🙁
   A második kérdésre már nem olyan egyszerű a válasz, mert több tényezőtől függ, hogy a meghirdetett munkakör valóban megegyezik-e a korábbival, nem (csak) a megnevezése, de a munkakör valós tartalma, a feladatok, felelősség, hatáskör a döntő. Az sem várható el egy munkáltatótól, hogy újabb és újabb munkaköröket ajánljon fel, bár a 2 még nem olyan nagy elvárás. Sajnos pontosan ilyen esetre nincs törvényi szabályozás, az Mt. nem rendelkezik ilyen részletesen mindenről. Esetleg bírósági gyakorlatok között lehetne precedenst találni… Mindenesetre az érdekes lehet, hogy ha valóban be tudná tölteni a meghirdetett munkakört, miért nem ajánlják fel Önnek a létszámleépítés helyett.
   Én az Ön helyében elmenteném a hirdetést magamnak, kinyomtatnám, s a munkaköri leírásommal együtt megkérdezném a HR-est, hogy ezt a munkakört miért nem tölthetném be én, hiszen 100%-ban megfelelek, s korábban is ezt csináltam. Erre persze lehet kifogást még találni (pl. hogy még több feladat is van, amire Ön nem alkalmas, csak azt nem írták bele a hirdetésbe…) de egy próbát megér… 🙂
   Mit veszíthet? Nem sokat…
   Üdv:

   Ági

 20. Kedves Ági!
  Abban kérném segítségedet, hogy amennyiben én visszamegyek dolgozni (gyerkőc betöltötte a kettőt), és a regisztrált munkanélküli apukája lesz Gyesen, (aki semmilyen munkanélküli ellátásban nem részesül), akkor mehet-e a gyermek “rendes” állami bölcsibe, vagy az, hogy apuka Gyes-t vesz igénybe, ezt kizárja.
  Nagyon szépen köszönöm (és köszönöm már korábban egy kérdésemre adott segítő válaszodat is)
  Üdv. Andi

  • Kedves Andi!

   Az apuka GYES jogosultság nem érinti a gyermek napközbeni ellátását, nyugodtan bölcsődébe adhatjátok, s az sincs korlátozva, hogy hány órát töltsön ott a kicsi. Egy kivétel van, ha a GYES-t valamelyik nagyszülő részére folyósítják, akkor 3 éves korig nem mehet bölcsibe a kicsi. De előre tájékozódj kérlek a bölcsődei felvételi szabályzatról, vagy az önkormányzat szociális osztályán, mert néhol további szabályok is vannak, illetve a férőhelyek sem korlátlanok sajnos… 🙁 Ha tudsz vinni a munkáltatódtól egy szándéknyilatkozatot a foglalkoztatásodról, az például sokat segíthet.
   Üdv:

   Ági

 21. Kedves Ágnes
  Az lenne a kérdésem hogy én elméletileg vissza mennék dolgozni,mivel a kicsi betöltötte a 2 évet és bölcsibe jár.Viszont a cégem elköltözött majdnem 2 órányi utazási távolságra.Köteles vagyok én ezt elfogadni,Új szerződést nem kaptam,viszont találtam egy munkatörvény részt ahol azt írják ha jól értelmezem hogy nem vagyok köteles elfogadni az új helyet.Viszont ilyenkor mi van? Ők mondanak fel nekem?ami még nem lehetséges csak 3 év után.Vagy akkor most menjek el máshova dolgozni,és majd 3 év múlva menjek csak ide vissza?És kiderül akkor mi az új álláspont?Bemásolom neked a munkatörvény részt amit találtam.Köszönöm a segítséged várom válaszod
  F.Magdi (4) Amennyiben a munkáltató székhelyének, telephelyének megváltozása miatt a munkavállaló munkavégzésének helye módosul, a munkaszerződést módosítani kell, ha
  a) a változás következében a munkahely és a lakóhely közötti naponta – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje másfél, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállaló esetében – a megváltozott munkaképességű munkavállaló által igénybe vett közlekedési eszközzel – egy órával növekszik, vagy
  b) a változás a munkavállaló számára személyi, családi vagy egyéb körülményeire, illetve költségeire tekintettel aránytalan vagy jelentős sérelemmel jár.
  (5) A munkaszerződés módosítása során a munkáltatónak és a munkavállalónak a módosításból eredő utazási többletköltségek viseléséről is meg kell egyeznie.

 22. Kedves Dolgozómami!
  Gyermekek után járó pótszabadsággal kapcsolatban kérdeznélek. Ez a gyerekek érdekében van tudomásom szerint. A férjem meghalt, három gyerekeket nevelek, de már csak a legkisebb után kár két nap.
  Az egyedülálló szülők esetére nem gondoltak? Akkor őket nem illeti meg a dupla szabadság?

  Köszönöm válaszod!
  Nóra

  • Kedves Nóra!

   A pótszabadságok száma nem függ sajnos attól, hogy valaki egyedül neveli-e a gyermekeket, vagy nem. A pótszabadság, úgy, ahogy a rendes szabadság is, munkaviszonyban álló munkavállalóknak jár, ilyen értelemben te csak a 2 napot veheted igénybe. Hasonlóképpen akkor sem jár, ha mondjuk az apuka nem dolgozik, akkor elvesztik ezeket a napokat, nem veheti át a dolgozó anyuka ezeket.
   Sajnálom 🙁

   Ági

 23. Kedves Dolgozómami!

  A munkahelyem december x.-ke óta felszámolás alatt áll, Magyar Közlönyben megtaláltam ki a felszámoló cég. Úgy tudom, hogy a munkáltatói jogokat dec. x-től a felszámoló cég gyakorolja. 2012. máj. 27.-ig vagyok GYED-n 2. gyermekünkkel. A kérdésem az lenne, hogy mint munkavállalónak a felszámoló felé köteles vagyok-e a Mtv-ben meghatározottak szerint jelentkezni 60 nappal “munkába állás” előtt. Lehet, hogy furcsa kérdés, de szeretnék ezzel időben tisztában lenni, nehogy negatívan jöjjek ki a szituációból.

  • Kedves Szilvi!

   Igen, elméletileg neki kéne jelezned, de kérlek, gondold meg, hogy valóban vissza szeretnél-e menni. Ha nem tud neked munkát adni – márpedig valószínűleg nem fog tudni foglalkoztatni, hiszen egy felszámolás alatt lévő cégnél nincs nagyon lehetőség plusz egy ember foglalkoztatására – az idén július elsején bekövetkező törvényi változás révén akár rendes felmondással meg is szüntetheti a munkaviszonyodat, ugyanis lesz egy olyan eset, amikor elküldhető lesz a fizetés nélküli szabit igénybe nem vevő anyuka, erről többet itt olvashatsz: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szep-uj-vilag. Persze kérdés, hogy ő ezzel szeretne majd-e foglalkozni, vagy úgy van vele, hogy persze, jelezd csak, úgysem tudlak visszavenni dolgozni, nincs mit csinálni… ilyet sajnos sokat hallottam. Amíg odahaza vagy, addig védett vagy, tehát a munkaviszonyod majd a felszámolás lezárulásakor, törvényi úton szűnik majd meg, ekkor jogosult leszel a bent ragadt szabikra, esetleges végkielégítésre, amit vagy a cég megmaradt vagyonából fizetnek ki, vagy a felszámoló intézkedik a bérgarancia alapból való megigénylésről és kifizettetésről. Nem írtad, hogy mióta dolgozol itt, de talán a felszámolás végéig még eltelik annyi idő, hogy a végkielégítésre jogosító évek nőnek… A másik lehetőséged, hogy ha mindenképpen dolgozni és pénzt keresni szeretnél, GYES mellett elmehetsz heti max. 30 órában mellékállásban dolgozni más munkáltatóhoz úgy, hogy megmarad a munkaviszonyod itt a felszámolás végéig, vagy a GYES lejártáig.
   Gondold át jól, melyikkel jársz jobban!
   Üdv:

   Ági

 24. Kedves Dolgozómami!
  2012 január 8-i nappal munkára jelentkeztem felszámolás alatt álló munkaadómnál, 22 hónap otthon töltött idő után. ( 2010 február 24.-én szültem meg iker gyermekeimet). Megkaptam a felmondásom, amiben leírják, hogy 50 nap felmondási időmet töltöm március 28.-ig. Leírják, hogy 3 havi végkielégítést, 12 nap fizetett szabadságmegváltást és 18 nap felmentésre járó átlagkeresetet fogok kapni, 10 év munkaviszony után.( A 2010 -s évre kivettem a szabadságom.) A felmondás indoklása, a munkaköröm megszűnt. A kérdésem, hogy a jogszabály, miszerint a gyermekek 3 éves koráig nem lehet felmondani az édesanyának, jogosult lehetek-e a fent említetteken kívül egyéb pénzre vagy nem.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Bartos Bea

  • Kedves Bea!

   A levelében írtak sajnos nem adnak teljes körű információt a helyzetéről, így elég nehéz pontos választ adnom. Először is, nem írta, hogy a felszámolási eljárás befejeződött-e vagy még tart? Ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik, akkor az Ön munkaviszonya is megszűnik, de amíg tart a felszámolás, Ön felmondási védelem alatt áll, a jelenlegi szabályozás szerint akkor is, ha nincs GYES-en (nekem az utóbbi sejlik ki a leveléből, mert mint írja, az indoklás nem a cég. hanem a munkakör megszűnése). Július 1-jétől ez majd változni fog, a fizetés nélküli szabadságot igénybe nem vevő dolgozó anyukát bizonyos indokkal el lehet majd küldeni rendes felmondással is, de jelenleg még nem. Tehát ha innen nézem, akkor ez a felmondás nem jogszerű. A másik dolog, amit ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy a “felkínált” összeg megfelel-e az Mt-ben írtaknak: 10 év munkaviszony után jár +25 nap felmondási idő (azt, hogy eredetileg Önnek mennyi volt a szerződésében, nem írja, így kérem, ahhoz számolja hozzá a 25 napot), a 3 havi végkielégítés stimmel, de a szabadságmegváltást szintén nem tudom megítélni, tekintettel arra, hogy nem tudom, hogy hány éves volt 2011-ben (2011. augusztus 10.-én volt a GYED első évének vége, azaz az erre az évre életkora alapján járó szabadságnapokat kell elosztania 365-tel és beszorozni 222-vel, s ehhez még hozzájöhet a gyermekek után járó pótszabadság, ha azt az apuka a korábbi években nem vette ki).
   Mindezek alapján – bár mondom, nem írt sajnos nagyon sok pontos részletet – nekem ez egy kissé sántít. Persze, ha Önnek megéri, hogy a munkaviszonyát hamarabb megszüntetik, mint ahogy a felszámolásnak vége, cserébe most azonnal kifizetik (ezt esetleg érdeklődje meg a felszámoló biztosnál, hogy van-e miből fizetni) akkor meglehet, érdemes egyezkednie erről. De figyeljen oda arra, hogy mennyit kap, és hogy ha a vállalatnak nincs már elég vagyona, akkor a Bérgarancia alapból igénylik majd meg az összeget Önnek, aminek a maximuma kb 1 millió forint, tehát ha magasabb jövedelme volt, meglehet, hogy nem kap annyit, mint remélne.
   Bea, javaslom, hogy a felmondással, és minden egyéb papírjával (munkaszerződés, munkába visszatérés írásos jelzése, ha van egy példánya ebből…) keressen gyorsan egy munkajogászt, és konzultáljon vele (ő is csak az összes adat birtokában fog bármit is mondani, így kérem, mindent készítsen össze!). Meglehet, hogy sokkal többet nyer azzal, hogy kifizet egy kis konzultációs díjat, de cserébe minden adat és információ közlése után kap egy biztosabb választ. A Jogpont hálózat ingyenessége már megszűnt, de ha jól tudom, 2000 Ft-os díjért itt is kaphat tanácsadást (az elérhetőségeiket megtalálja a honlapon a hasznos linkek menüpontban).
   Sok sikert:

   Ági

 25. Kedves Dolgozómami! Sokakhoz hasonlóan a GYED lejártát követően tervezek visszatérni a munkahelyemre. Szeptemberben szeretnék újra munkába állni, ha sikerül az akkor már 2 éves lányomat a bölcsibe beíratni. Ehhez szükségem lenne egy munkáltatói igazolásra, amit kértem a cégemtől, de az ügyvezető “megtagadta” azzal, hogy jelen pillanatban nem tud nyilatkozni egy szeptemberi helyzetről. A munkakörömet azóta betöltötték, jelenleg nincs számomra állás a cégnél. Maradjak GYES-en, keressek máshol munkát, náluk megmarad a munkaviszonyom. Két kérdésem volna: 1. határozatlan idejű, élő munkaszerződésem van, megtagadhatja-e a munkáltatói igazolást? 2. Ha még július 1-je előtt mennék vissza dolgozni, megoldanám valahogyan a lányom elhelyezését, melyik törvény vonatkozik rám? Akkor is felmondhat, ha még az új törvény életbe lépése előtt szakítottam meg a fizetés nélküli szabadságot? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Fülcike

  • Kedves Fülcike!

   A munkáltatói igazolás, amit a bölcsibe kérnek, kétfajta lehet: ha az anyuka már dolgozik, akkor arról szóló, hogy már aktív jogviszonyban van, ha pedig még majd a bölcsis beszoktatás után szeretne visszatérni a munkahelyére, akkor olyan, amin az áll, hogy egy bizonyos dátumtól fog visszatérni az anyuka (ha ez már le van egyeztetve), vagy – és ez is sok bölcsibe megfelel – egy szándéknyilatkozat, hogy a munkáltató vissza fogja venni újra aktív állományba egy adott időn belül. Úgy vélem, hogy ha egy ilyet utóbbit kiállít a munkáltató, attól még nem kötelezte el magát, hogy biztosan nem fogja elküldeni később az anyukát (hallottam több olyan esetről amikor tudta az anyuka, hogy nem fog munkát kapni újra, mégis sikerült megegyeznie a céggel, hogy legalább egy szándéknyilatkozatot kapjon, a kicsit felvették, majd utána anyuka felmondott és keresett másik állást). Tehát nem értem, hogy miért nem akarja kiadni, talán a bölcsi megakadályozásával akarja hátráltatni az újra munkába állást?
   Ha mégis visszamegy dolgozni – ahogy írta – meglehet, hogy elküldik. Igen, ez benne van sajnos a pakliban, bár nem minden munkáltató teheti ezt meg, de egy kisebb cégnél sajnos elég nagy az esélye, hogy megszüntetik a munkaviszonyt munkáltató működésével összefüggő okra hivatkozva (hogy ez mennyire megfelelő indok, s mennyire valós, arról lehet(ne) vitatkozni persze, de kevés anyuka támadja meg a felmondást, s viszi bíróságra az ügyet).
   Azt, hogy pontosan kikre fog vonatkozni a július 1-jei változás (minden anyukára, vagy aki július 1-je után fog majd visszatérni) nem tudom, erre utaló magyarázat nincs az elfogadott törvénytervezetben (mint például tavaly az augusztus 1.-je után a fizetés nélküli szabadságukat megkezdő anyukák esetén volt egy nagyon jól meghatározható vonal, ami elválasztotta a 12 hónapnyi és a 6 hónapnyi szabira jogosultakat). Így tehát nem tud arra építeni, hogy ha még most megy vissza, nem küldhetik el július 1-je után sem.
   Ha tud máshol egy másodállást találni, akkor meglehet, az lenne a biztonságosabb (igaz, be kell jelenteni a munkáltatónak, de nagyon-nagyon kevés esetben van joga megtiltani ezt), de én ebben az esetben is kisajtolnám belőlük a munkáltatói igazolást, hiszen kell a bölcsihez. Ha nem talál máshol állást, akkor pedig el kell dönteni, hogy mi a fontosabb: megtartani itt a jogviszonyt a gyermek 3 éves koráig (s ezzel esetleg nő a végkielégítés és a felmondási időre járó bér összege), vagy a visszatérést bejelenteni, kockáztatva, hogy a munkáltató működésével összefüggő okra és arra hivatkozva, hogy nincs másik munkakör, elküldik.
   Sajnálom, jobbat én sem tudok tanácsolni, ez így egy patthelyzet 🙁
   Üdv:

   Ági

 26. Kedves Ági!
  Ismét szeretnék Tőled segítséget kérni a következő kérdésben: ha anya dolgozik, apa Gyesen van, és a gyermek beteg lesz, akkor anya nem lehet a gyermekkel táppénzen? Pl. akkor sem, ha mondjuk, csak egy nap kell, mert mondjuk apának halaszthatatlan ügye van (pl. bíróságon tanúkénti meghallgatás) És mi van, ha valaki ezt nem tudja, és gyeses apa mellett anyuci elmegy gyermekápolási táppénzre????? Lehet, hogy nem a Te szakterületed, akkor kérlek, írd meg, véleményed szerint kit kérdezzek?
  Nagyon köszönöm a segítségedet!
  Üdv. Andi

  • Kedves Andi!

   Hát, igen :-), ez nem az én szakterületem, én inkább karrierrel, álláskereséssel és munkajoggal foglalkozom, ez pedig tisztán társadalombiztosítási kérdés. De ajánlanék egy másik honlapot: a http://www.anyabarat.hu Horváthné Pelyva Erzsébet weboldala, itt bizonyára kapsz pontos választ a feltett kérdésedre.
   Üdv:

   Ági

 27. Kedves Dolgozó Mami!

  Meg szeretném kérdezni, hogy mennyire jogszerű GYED ideje alatt a munkakör megszüntetése?(közalkalmazott vagyok).A szervezet névváltoztatása miatt, annak munaköri jegyzéke is módoslult, ezzel egyidejűleg az addigi -rédi szervezetnél lévő-munkaköröm megszűnt. (Megjegyzem, hogy azt munkát, amit addig csináltam, most más csinálja)
  Illetve a GYES lejártát követően, ha nem találnak munkakört (eddig nem találtak és 2 nap múlva betöoti a kicsi a 3 éves kort) az össze bent maradt szabadságot kötelesek-e kiadni (39 nap)
  A szabdság lejártát követően meddig vagyok jogosult táppénzen lenni?

  Köszönettel

  • Kedves Manka!

   A munkakör megszüntetése nem függ össze a GYED-del, a munkakör megszüntetése egy döntés, amit a munkáltató a szervezet átalakítása során hoz meg. Hogy eme döntés meghozatalakor valaki, aki korábban ebben a munkakörben dolgozott, GYED-en van, nem akadályozza munkakör megszüntetését. Először ezzel a “helyzettel” akkor kell foglalkoznia a munkáltatónak, amikor az anyuka visszatérne dolgozni. Azt mindenesetre érdemes lenne megvizsgálni, hogy pontosan milyen feladatokat is végzett Ön, és milyen munkakör(ök) vannak jelenleg, amibe esetleg visszavehetnék Önt, próbáljon meg erről egyeztetni a munkáltatóval, esetleg figyelni, hogy van-e az Ön képességeinek, végzettségének, gyakorlatának megfelelő munkakör meghirdetve.
   A szabadságokat mindenképpen ki kell fizetnie a munkáltatónak, attól tehát ne féljen hogy ezt nem kapja meg. Táppénz a keresőképtelenség időtartamára, legfeljebb azonban egy évre jár, amennyiben a folyamatos biztosítási idő tartama egy évnél nem rövidebb (bár pontos dátumokat nem írt, de ha Ön GYES-en, előtte pedig GYED-en, TGYÁS-on volt – ezek a passzív jogon folyósított ellátások jogfenntartó időt jelentenek, ezelőtt pedig ha folyamatos jogviszonya volt, remélhetőleg minimum 1 évig, akkor úgy vélem, jár Önnek 1 évig táppénz).
   Üdv:

   Ági

 28. Kedves Dolgozó Mami!

  Jelenleg a GYED utáni szabadságomat töltöm, köztisztviselőként dolgozom. A GYED megszűnése előtt 60 nappal írásban jeleztem a munkáltatónak (sajnos tértivevény nélkül, jóhiszeműségemnek köszönhetően) , hogy a GYED lejárta után újra munkába szeretnék állni. Időközben elvégeztem egy tanfolyamot, ami módosította a béremet, valamint sorosan is léptem januárban, ezekből is megkaptam a saját példányomat. A munkaszerződésem határozatlan időre szól. Ezt a bölcsődébe benyújtott munkáltatói igazolásomba is beleírták.
  A tényleges munkába állásom előtt két héttel a munkáltató személyesen közölte, hogy nem tud foglalkoztatni régi munkakörömben, ezért vagy maradok GYES-en, vagy visszamehetek, de 30 nap múlva elbocsájtanak, vagy elfogadok egy négy órás állást közalkalmazottként. A régi munkaköröm nem szűnt meg, az engem helyettesítő munkatárs szerződésében benne van, hogy az újra munkába állásomig van abban a munkakörben.
  Levélben válaszoltam, hogy egyik opciót sem áll módomban elfogadni. Választ még nem kaptam. Gyermekem 3 éves koráig elvileg védett vagyok. Vagy már júliusban megszüntethetik a munkaviszonyom? Ha állásidőt fizet, azt is megszüntetheti júliussal vagy a gyerek 3 éves koráig kaphatom? Milyen lehetőségeim vannak ezzel a jogszerűtlen hozzáállással szemben? Válaszod előre is köszönöm!

  • Kedves Betti!

   2012. március 1-jétől hatályba lépett az új törvény, ami a köztisztviselőkre vonatkozik, ebben egyértelműen benne van, hogy felmentési védelmet élvezel:
   ” 70. § (1) A munkáltató felmentéssel nem szüntetheti meg a jogviszonyt …. c) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság [111. §, 113. § (1) bekezdés], illetve – a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is – a gyermek hároméves koráig terjedő…időtartama alatt.” A júliusi változás csak az Mt. hatálya alá tartozó anyukákra vonatkozik, ők sajnos adott esetben elküldhetők lesznek a 3 évesnél kisebb gyermek esetében is, ha visszamennek dolgozni. A másik, hogy részmunkaidős foglalkoztatást nem vagy köteles elfogadni, tehát erre sem kényszeríthetnek.
   Arra figyelj, hogy innentől kezdve mindig írásban kommunikálj, bizonyítható módon, és írd le ezen túl azt is, amit ő mond neked szóban, hiszen nem véletlenül mondta korábban is így, és nem adta írásba. Várd meg, hogy most ők mit lépnek, pláne, ha a téged helyettesítő kolléga kinevezésében is az áll, hogy addig tart, míg te vissza nem jössz!
   Nem tehetnek semmit, vissza kell venniük. Csak arra vigyázz, hogy ne legyen nagyon nagy a feszültség, ne légy túl erőszakos, finoman, de határozottan képviseld az érdekeidet. Ha mégis elutasítanák a foglalkoztatásodat, és írásban is kapnál valamit erről, jelentkezz újra, s megnézzük, hogyan tovább.
   Üdv, kitartás!

   Ági

   • Kedves Dolgozó Mami!

    A napokban választ kaptam a munkáltatómtól írásban, amelyben tájékoztat, hogy a régi munkakörömben kezdhetek eredeti megegyezésünknek megfelelően. De a munkahelyen előreláthatólag a későbbiekben történő átszervezések, munkakörök változása, természetesen köztisztviselői státuszban minden dolgozóra, így rám is vonatkoznak.
    Örülök, hogy a júliusi változás nem érint, gondolom a védettségem megszűnése után nem sok jóra számíthatok.
    Nagyon szépen köszönöm a válaszod, sok érdekességre bukkantam itt az oldalon, már ajánlottam GYED-es barátnőimnek is! Minden jót!
    Betti

    • Szia Betti!

     Nagyon örülök, remélem minden jól megy majd!
     Üdv:

     Ági

 29. Kedves Dolgozó mami!
  Szabadsággal kapcsolatban kérdeznék: január 2. óta veszélyeztetett terhesként itthon vagyok táppénzen, jún.8-ra várom a babát. Van egy 12 éves nagyfiam. Mennyi szabi jár nekem előreláthatólag ha a pindurt 2 éves korában be tudom adni bölcsibe és visszamennék dolgozni? A munkáltatóm szeretné ha az idei szabimat a szülési szabi előtt kivenném . De akkor mennyi szabi jár még 2 év múlva ha visszamennék dolgozni. Közalkalmazott vagyok. Válaszodat előre is köszönöm.

  • Kedves Szabóné!

   Azt sajnos nem tudom neked megmondani, hogy mennyi szabadság jár neked pontosan, mert a közalkalmazottak szabadsága a fizetési fokozatuktól függ, azt pedig nem írtad meg. Alapból jár az „A”, „B”, „C” és „D” fizetési osztályban évi húsz munkanap, az ,,E”, ,,F”, ,,G”, ,,H”, ,,I”, ,,J” fizetési osztályban évi huszonegy munkanap. Emellett a közalkalmazottaknak a fizetési fokozatukkal egyenlő számú munkanap pótszabadság jár. (Az 1. fizetési fokozatban a közalkalmazottat ilyen címen pótszabadság nem illeti meg.) Ezen kívül a bölcsődékben, a csecsemőotthonokban, az óvodákban, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet. (Az oktatással és neveléssel kapcsolatos munkák körét végrehajtási rendelet állapítja meg.)
   Az, hogy összesen mennyi szabadságot tud kivenni valaki visszatéréskor, attól is függ, hogy van-e “bentragadt” szabija a szülés előtti időszakról, vagy nem, illetve hogy a szülés után mennyi szabadság jár neki. Neked a szülési szabadság (24 hét) és a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára jár, így durván számolva majdnem 1 évnyi szabadsággal biztosan kalkulálhatsz, + a pótszabadságok (az oktató, nevelő munka miatt, ha ez rád is érvényes és a gyermekek utáni pótszabi). A gyermek utáni pótszabiknál van jelenleg egy olyan “idétlen” helyzet, hogy a törvénymódosítások miatt az Mt. hatálya alá tartozó szülők és a köztisztviselőknek személyenként jár a pótszabi, de a közalkalmazottaknál még a régi szabály él, azaz a szülők közül egyik veheti igénybe csak. A most születendő gyermek után járó pótszabadság évi 2 nap, ez a szülés évében teljesen jár, utána pedig a GYED első fél évére időarányosan. A nagyfiú után is jár az évi 2 nap, de csak abban az évben, ha visszatértél újra dolgozni, ekkor időarányosan. Azt nem írtad, hogy apuka miként dolgozik, így itt is csak körülbelüli választ tudok adni neked. De ez alapján már te is biztosan ki tudja számolni :-), ülj neki egy kockás papírral, ceruzával, számológéppel, és néhány perc alatt megvan az eredmény! 🙂
   Az, hogy a munkáltatód szeretné, hogy kivedd az idei szabit, egy dolog 🙂 ha te akadályoztatva vagy – hiszen táppénzen vagy – nem tudod kivenni. Persze ha te is akarod – mondjuk a pénz miatt – akkor meg kell beszélni az orvossal, hogy megoldható-e szerinte, azaz kiír-e táppénzről, s utána megint táppénzre vesz-e a szabik kivétele után?
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm válaszod. Számolok. A háziorvosom “ebben” rugalmas :D, azt mondta semmi akadálya, hogy a szülési szabi előtt kivegyem a rendes szabimat. Üdv. Szabóné

 30. Kedves Dolgozó Mami:

  Gyermekem júniusban lesz 2 éves.Szeptembertől szeretném bölcsődébe vinni.A munkahelyemre biztos hogy nem tudok visszamenni, egy Bt.nél dolgoztam 4 órában de a cég engem már nem fog tudni alkalmazni a jelenleg kialakult gazdasági helyzete miatt.A munkáltatómmal aránylag jó viszonyban vagyok így talán meg tudnánk oldani hogy írjon nekem munkáltatói igazolást annak ellenére hogy nem dolgoznék.De azért szeretnék tisztában lenni a jogaimmal.Veszíthetek-e így valamilyen jogot ha elvileg papíron dolgozom?Kirúghat-e?Lehet-e valami számomra hátrányos következmény?Másik esetben ha mégsem megy a gyermekem bölcsibe, kivárom a Gyes leteltét, milyen szerződést írjak alá hogy ne járjak rosszul amikor elküldenek, milyen esetben jár nekem végkielégítés?

  Válaszára várva, üdvözlettel Horváthné

  • Kedves Horváthné!

   Bár nagyban függ a beadott igazolások ellenőrzése attól, hogy mennyi a bölcsődei férőhely, mennyire nehéz vagy könnyű bejutni, szerintem elég kockázatos olyan igazolást kérni, hogy már dolgozik, ha valójában nem. Esetleg érdemes a kiszemelt bölcsiben megkérdezni, hogy milyen igazolást kérnek, van, ahol elég a munkáltatói szándéknyilatkozat is, s ez mégsem olyan rizikós. Olyan, hogy papíron dolgozik, nincs, vagy dolgozik, azaz aktív állományban vagy, vagy nem, s ekkor passzív állományban marad. Ezzel már csak azért sem érdemes játszani, mert ha mégis lebuknak, onnantól kezdve lőttek a bölcsinek! Arról nem is szólva, hogy ha aktív állományban van, akkor a munkáltatónak bért kell fizetnie Önnek… A másik, hogy ha nem veszi igénybe a fizetés nélküli szabadságot, akkor a július 1-jével a felmondási védelemben bekövetkező változás révén Ön akár el is küldhető lesz, pláne, ha valóban kis Bt.-ről van szó, igen kevés alkalmazottal. Akár a gyermek3 éves kora előtt, akár utána mondanak fel Önnek, a bent ragadt szabadságokon túl jogosult végkielégítésre (a munkaviszonyban töltött évek számától függően), s felmondási időre járó bérre is.
   Üdv:

   Ági

 31. Kedves Dolgozó Mami!

  Nagyon tetszik nekem, hogy felkarolod a kismamákat, pár napja találtam rá erre az oldalra, csupa hasznos dolgot találtam, nagyon örülök!!

  Ha megengeded lenne egy pár kérdésem:

  3 gyerköcöm van, jelenleg gyeden a legkisebbemmel

  1. kérdésem: a születés évében -novemberben született harmadik gyermekem után – nem kaptam meg a szabit az időarányosságra hivatkozva (3 nap járna a 3-ik gyerköcre, de 3/12*2 hó nem jön ki az 1, ezt mondták) jó –e ez így?
  2. ahol dolgozom ott már „üzenték”, hogy ha vissza akarok menni dolgozni, akkor készüljek fel, mert reggel fél nyolctól este 6- 7-ig kell dolgoznom, különben mondjak fel. A túlmunka szabályairól szeretnék érdeklődni, hogy valójában tényleg köteles vagyok-e a napi 8 órán felül még dolgozni (ami természetesen nincs kifizetve és szabadidőben sem kiadva ) + 3-4 órát, és hogy ezért kirúghatnak-e?

  3. országos fiókhálózata van a munkáltatómnak, át tehetnek-e mondjuk egy 20-50 km-el alrébb lévő fiókba dolgozni ? Illetve azt ha nem fogadom el, akkor fel kell, hogy mondjak, vagy ők mondanak fel ilyen esetben?

  4. az alapbéremet csökkenthetik-e valamilyen indokkal a gyes után?

  Nagyon köszönöm a válaszaidat, üdvözlettel: Mariann

  • Kedves Mariann!

   A szülés évében a gyermek után járó pótszabadság teljesen jár, azaz nem szabad a munkáltatónak időarányosan számítania. Tehát a munkáltató ezt nem jól mondta, de a második pontban felvetett napi 3-4 óra túlórázásból kiindulva ezen már nem is csodálkozom. Az itt leírt túlmunka abszolút törvénytelen, nem lehet naponta 3-4 órányi túlórára kényszeríteni senkit, így amiatt kirúgni sem lehet senkit, ha ezt nem vállalja. A jelenlegi szabályozás szerint naptári évenként legfeljebb kétszáz, kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb háromszáz óra rendkívüli munkavégzés rendelhető el. További fontos szabályozás, hogy a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje a tizenkét, készenléti jellegű munkakörben a huszonnégy órát, heti munkaideje a negyvennyolc, készenléti jellegű munkakörben a hetvenkét órát nem haladhatja meg. A beosztás szerinti napi, illetve a heti munkaidő mértékébe az elrendelt rendkívüli munkavégzés időtartamát be kell számítani.
   A másik városba történő áthelyezéssel sem fenyegethet a munkáltató, mivel nem kötelezhető beleegyezése nélkül más helységben végzendő munkára a nő terhessége megállapításának kezdetétől gyermeke hároméves koráig. Nem kell tehát ezt elfogadnod, mivel nem is kötelezhet erre, emiatt pedig nem is kell felmondanod (egyáltalán nem kell felmondanod, ha nem akarnak, vagy nem tudnak foglalkoztatni, megfelelő indoklás esetén mondjanak fel ők).
   Az alapbért – amennyiben az eredeti munkakörödbe vesz vissza – szintén nem csökkentheti, sőt elméletileg növelni kéne, ha a cégnél időközben történt emelés – bár ezt aztán végképp “szemtelenségnek” tekinti a legtöbb munkáltató…
   Ne hagyd magad, mert nagyon úgy tűnik, hogy arra játszik a “kedves” munkáltatód, hogy elijesszen!
   Üdv:

   Ági

 32. Kedves DolgozóMami!
  Kislányom 2012. októberében lesz 3 éves. Én jelenleg GYES-en vagyok, tervezzük a következő babát, de elképzelhető, hogy októberig nem jön össze. Kérdésem: 3 éves kor után van-e valamilyen védettség, vagy ha nem tudnak számomra megfelelő munkakört biztosítani, minimális indoklással felmondhatnak-e? (Előző munkakörömbe – ami vezető pozíció volt – 99,9 %, hogy nem fognak tudni visszavenni). Ha ajánlanának egy alacsonyabb munkakört (azonos óraszámban), akkor milyen lehetőségeim vannak a régi bérem megtartásához? (Ha vannak). Valamint, ha időközben mégis teherbe esnék, de már írásban bejelentettem a visszatérésemet, (és esetleg vissza is tértem), milyen esélye van annak, hogy akkor mondanak fel, illetve megtehetik-e? (Nem közalkalmazott/köztisztviselő vagyok)
  Előre is nagyon köszönöm a segítségedet!
  Üdvözlettel:
  Judit

  • Kedves Judit!

   3 éves kor után nincs védettség, ekkor már felmondhatnak neked – de ekkor is csak olyan esetben, ha a felmondás indoka valós, és okszerű. Ha nem az eredeti munkakörödbe térsz vissza, akkor a régi béredet nem köteles megadni a munkáltató, hiszen nem ugyanazt a munkát végzed (én ezért szoktam azt javasolni, hogy mindenki ragaszkodjon a régi munkaköréhez, hiszen minden ettől eltérő munkakörről való egyezkedés a bérrel kapcsolatos egyezkedéshez vezet, az meg ritkán szokott az anyuka számára előnyösen végződni). Ha újra várandós leszel, az újabb védelmet jelentene, de csak abban az esetben, ha ezt a felmondás közlése előtt a munkáltató tudomására hozod. Ha csak a felmondás után tudod meg te is, vagy csak akkor közlöd velük, az már nem teszi a felmondást semmissé, nem változtat a helyzeten.
   Üdv:

   Ági

 33. Kedves Ági!
  Márc. 13-i kérdésemhez szeretnék egy pár kiegészítést írni. (Az eredeti hozzászólást is bemásolom:
  “Kedves DolgozóMami!
  Kislányom 2012. októberében lesz 3 éves. Én jelenleg GYES-en vagyok, tervezzük a következő babát, de elképzelhető, hogy októberig nem jön össze. Kérdésem: 3 éves kor után van-e valamilyen védettség, vagy ha nem tudnak számomra megfelelő munkakört biztosítani, minimális indoklással felmondhatnak-e? (Előző munkakörömbe – ami vezető pozíció volt – 99,9 %, hogy nem fognak tudni visszavenni). Ha ajánlanának egy alacsonyabb munkakört (azonos óraszámban), akkor milyen lehetőségeim vannak a régi bérem megtartásához? (Ha vannak). Valamint, ha időközben mégis teherbe esnék, de már írásban bejelentettem a visszatérésemet, (és esetleg vissza is tértem), milyen esélye van annak, hogy akkor mondanak fel, illetve megtehetik-e? (Nem közalkalmazott/köztisztviselő vagyok)
  Előre is nagyon köszönöm a segítségedet!
  Üdvözlettel:
  Judit”
  És íme a plusz részletek: én egy olyan cégnél dolgozom,
  > ahol a dolgozók egy részét munkakölcsönzőn keresztül foglalkoztatják,
  > és a kismamákat nagy százalékban a munkakölcsönzőn
  > keresztül veszik vissza. Én korábban munkakölcsönzőn keresztül dolgoztam, de
  > később előléptettek, és jelenleg már a cég alkalmazásában állok. A
  > pozícióm viszont be van töltve, tehát szinte biztos, hogy ha
  > visszavesznek, akkor a munkakölcsönzőn keresztül, ami számomra
  > nagyon előnytelen lenne. így még “érdekesebbek” a fenti kérdéseim,
  > mert ha már munkakölcsönzős vagyok, és akkor jelentem be, hogy
  > terhes vagyok (ha leszek), akkor az esélyeim szinte egyenlőek a
  > nullával…Szerinted ebben az esetben mit lehet
  > megpróbálni, hogy ne veszítsem el a céges státuszomat, ill. végső soron akár a munkámat is? Nagyon köszönöm a segítségedet!
  Üdvözlettel:
  Judit

  • Kedves Judit!

   Jó, hogy megírtad a további részleteket, mert nagyon érdekes az a helyzet, amit lefestettél. Nos, a korábbiakon túl, amit írtam, a legfontosabb, hogy ha a korábban te már állományba kerültél a cégnél, azaz a kölcsönző cég már nem a munkáltatód, hanem az vett át, s kötött veled új munkaszerződést, akinél korábban a kölcsönző cégen keresztül dolgoztál, akkor NEM vehetnek SEMMIKÉPPEN vissza a kölcsönző cégen keresztül, ha te nem akarod (és miért akarnád?). Ha a munkáltatóddal határozatlan idejű munkaszerződésed van, akkor nekik kell a gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság letelte után újra alkalmazniuk az érvényes munkaszerződésed szerint, s ha nem tudnak neked munkát adni, akkor rendes felmondással elküldhetnek, de az, hogy az itteni jogviszonyodat csak úgy “átteszik oda”, az a te körülményeidre igencsak hátrányos, s amúgy nem is törvényes (ahogy írod, több anyukát is így vesznek vissza, gondolom kifejezetten a jogaik korlátozása miatt). Tehát ha továbbra is tudnak és akarnak foglalkoztatni, nem tehetik meg, hogy csak úgy átirányítanak egy másik munkáltatóhoz, egy kölcsönzőhöz, hiszen neked velük van érvényes szerződésed. Persze gondolom ezt úgy adják elő, hogy vagy megszüntetik itt a munkaviszonyod, és átmész újra a kölcsönzőcéghez, vagy abszolút semmilyen munkád nem lesz, se itt se ott. Sajnos ez ellen csak úgy tudsz védekezni, hogy nem mész bele a “cserébe”, de ekkor fennáll annak az esélye, hogy elküldenek rendes felmondással – ha találnak rá valós és okszerű indokot. De sejtésem szerint a munkáltatód egy nagyobb cég, így nem olyan könnyű csak úgy elküldeni valakit, kérdés persze, hogy mennyire vagy bátor, és mit veszíthetsz. Az a gyakorlat, amit itt felvázoltál, abszolút törvénytelen, biztos, hogy több hatóság is van, akinek lenne itt mit vizsgálgatnia. És az a legszomorúbb, hogy ezzel még a kölcsönző céget is rossz hírbe hozzák, bár ő nem tehet erről, nem ő hozza a döntést, hogy ki jön át hozzá a munkáltatótól, ő csak foglalkoztatja a dolgozókat, akiket hozzá irányítanak.
   Sajnos csak azt tudom javasolni, hogy nem hagyd magad átléptetni a másik céghez, ragaszkodj ahhoz, hogy neked a munkáltatóddal van érvényes munkaszerződésed, a legrosszabb esetben elküldenek (ilyenkor jogosult vagy a felmondási időre járó bérre, s esetleges végkielégítésre – nem írtad, mióta dolgozol itt), jobb esetben meg elfogadják, hogy nem mész bele ebbe a játékba, s akkor dolgozhatsz tovább itt.
   Sok sikert!

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm a gyors és biztató választ, meg fogom próbálni a ragaszkodást, ha már egyszer felküzdöttem magam. 🙂
    Üdv:
    Judit

    • Szívesen, sok sikert! Tényleg ne hagyd magad, okosan, ügyesen tárgyalva meg tudod értetni velük, hogy nem áll módodban számodra jelentősen hátrányos feltételekkel ilyen “ajánlatot” elfogadni (ami mellesleg tényleg nem is túl törvényes)!
     Üdv:

     Ági

 34. Kedves Dolgozó Mami!

  Én egy elvált, gyermekét egyedül nevelő apuka vagyok!
  Hatalmas problémával állok szembe! Tavaly július óta a gyermekem bölcsibe jár (akkor másfél éves volt, magánbölcsődébe járt). Volt gyermekelhelyezési per, nálam helyezték el a gyermeket. Szeptembertől felvették az állami bölcsődébe. A GYES-re való jogosultságot csak tavaly decemberben állapították meg. A család szétszakadása előtt is és utána is 4 órás munkaviszonyom volt. Idén januárban a munkáltatóm közös megegyezéssel megszűntette a munkaviszonyom (annak ellenére, hogy GYES-en vagyok (!) ). A felmondásban március közepéig volt lehetőség dolgozni. Nem tudtak biztosítani más munkakört, és valósíthetően felszámolás alá kerül a cég. Kényszerűségből kellett aláírnom. Idén március közepén szűnt meg a munkaviszonyom. Az önkormányzatnál igényeltem rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, amit megkaptam, így a gyermek után az étkezést az önkormányzat fizeti. A gyermekem most 2,5 éves, októbertől mehetne óvodába. A rettentő ebben az egészben, hogy most megkaptam az étkezéstérítést, de mivel nincs munkám, ki kell vennem a gyermeket a bölcsiből. A családi részéről meg ne is beszéljek. Az állandó fenyegetettség, hogy emiatt a másik szülő elveheti a gyermekem….. Kész katasztrófa….
  Teljesen tanácstalan és elkeseredett vagyok…..
  Van valami megoldás erre a hatalmas problémára???
  Nyilván nem jókedvemben és kényelemből írattam be a gyermekemet a bölcsődébe…. Most mégis ott tartok, hogy ki kell vennem. Köszönöm előre is a segítséget! És utólag is elnézést kérek, ha nem a témába vágó a hozzászólásom…

  • Kedves Apuka!

   Sajnos az a közös megegyezés – ami ugye kiderül, nem volt közös akarat – nem volt túl jó döntés, a gyermek 3 éves koráig a gyermekét egyedül nevelő szülő védett, ha ő vette igénybe a fizetés nélküli szabit legutóbb, azaz nem lehet megszüntetni a munkaviszonyát. A védelem már nem a GYES folyósításhoz kötődik. Azonban ha a céget felszámolják, az ott töltött munkaévektől függően a dolgozók végkielégítésre jogosultak. Bár azt nem írta, hogy hány éve dolgozott itt, ez az összeg esetleg segítséget jelentett volna az átmeneti időszak túléléséhez. Egy közös megegyezést megtámadni nagyon nehéz, és sajnos ennyi információból nem tudom megmondani, van-e esélye. Mindenesetre érdemes lenne egy munkajogásszal konzultálni, a Jogpont hálózat irodái országszerte megtalálhatóak, és néhány ezer forintért (ha jól tudom, 2-3 ezer forint a díj) már korrekt tájékoztatást kaphat egy szakembertől, hogy érdemes-e ezt a közös megtámadni.
   A másik nagy kérdés a bölcsőde, azt javaslom, hogy keress fel az intézmény vezetőjét, és mondja el neki, hogy semmiképpen sem tud új állást keresni, ha a kicsit ki kell vennie, hiszen semmi esélye új állás kapni, ha a gyermek elhelyezését nem tudja megoldani, márpedig a kis családjuk léte ettől függ. De nem hiszem, hogy azonnal elküldenék a gyermekét, hiszen a 1997. évi XXXI. törvény kimondja, hogy a gyermekek napközbeni ellátását különösen az olyan gyermek számára kell biztosítani, akit egyedülálló vagy időskorú személy nevel, tehát az, hogy most éppen nincs munkája, nem jelenti automatikusan a kicsi elküldését az intézményből.
   Ahhoz hogy a helyzetük rendeződjön, mihamarabb állást kell találnia. Nem írta, hogy hol él, s milyen munkakörben dolgozott korábban, de mindenképpen azt tanácsolom, hogy minden lehetséges forrást keressen fel, a munkaügyi központtól kezdve az állásközvetítő cégekig (figyeljen, hogy ez utóbbiakkal csak akkor álljon szóba, ha ingyen közvetítik Önt ki, ha pénzt kérnek a szolgáltatásukért, azonnal hagyja ott őket, mert akkor Önből akarnak pénzt kihúzni, s valóban meglehet, nincs is állásajánlatuk). Megoldást jelenthet ebben a helyzetben a munkaerő-kölcsönzés is (szintén megbízható, jó cégnél), mert így viszonylag gyorsan tud munkához jutni, s ilyenkor az elvárások sem olyan magasak. Ne az ideális állást keresse, hanem azt, ahol mihamarabb munkát kaphat – persze azért nem mindenáron! Iratkozzon fel online álláskereső oldalak hírlevelére, így ha oda felkerül egy állás, Ön is kap azonnal e-mailt róla, így gyorsan meg tudja pályázni. A régi blogomon nagyon sok álláskeresési ötlet van, ide kattintva érheti el őket, és ha ezen a holnapon jobb oldalt a címkék alatt rákattint az álláskeresés szóra, további cikkeket talál.
   Még az önkormányzat szociális osztályára is elmennék, megkérdezni, hogy van-e valami egyéb támogatás, amit igénybe vehetne ebben az átmeneti, nehéz időszakban.
   Ne adja fel, fogja fel úgy, hogy ha nincs munkája, az a munkája, hogy új állást találjon, azaz napi 6-8 órában foglalkozzon ezzel! Minél több helyen próbálkozik, annál hamarabb lesz eredmény.
   Sajnálom, hogy többet nem tudok segíteni, remélem, hogy ezek a sorok azért hasznosak voltak. Sok sikert, kitartást!

   Ági

 35. Kedves Ági!
  Most beszéltem a munkáltatómmal, és azt mondta, hogy végkielégítést semmiképpen nem tud adni, ha nem írom alá a közös megegyezést, módosítani kell a munkaszerződésemet úgy hogy nekik a telephely megszűnik (a töltőállomás címe) és a Bt. címére fog bejelenteni. Ami kb. ugyanolyan távolságra van a lakhelyemtől(kb.30 km). Az lenne a kérdésem, hogy ha felajánlanak valami másik munkakört már az új címen, köteles vagyok-e elfogadni,és ha nem akkor meg tudják szüntetni a munkaviszonyomat közös megegyezéssel? Mindenképpen rosszabbul járnék az új címen való munkavégzéssel, mert a régi helyre többen együtt jártunk ki, összedobtuk az útiköltséget, az új helyre pedig csak busszal vagy vonattal tudnék bejárni, és a bérlet 22000 Ft. És persze a bérem is jelentősen kevesebb lenne, mint eddig volt,gondolom. Alá kell írnom a munkaszerződésem módosítását? Holnapig kérik a válaszomat ezzel kapcsolatban!
  Segítségedet előre is köszönöm
  Angi

  • Kedves Angi!

   Az, hogy egy munkáltató a munkaviszony rendes felmondásakor végkielégítést kell, hogy fizessen bizonyos munkavállalóknak, nem tetszik, vagy nem tetszik kérdése, nem ő dönti el, hogy tud, vagy nem tud, hanem a törvény kötelezi erre. Nem véletlenül íratta alá mindenkivel – vagy próbálta – a közöst, azzal az ígérettel, hogy csak így veszi őket át az új cég, hiszen így úszta meg a sok költséget. De gondolom arra, hogy az új munkáltató valóban fogja őket foglalkoztatni, nem vállalt kötelezettséget, azaz az új cég próbaidő alatt simán el is küldheti ezeket az embereket, ha új munkaszerződést készítettek velük – gondolom igen.
   Ha ma azt mondta, hogy a Bt. címére fog bejelenteni, akkor mégsem szűnik meg a Bt.? Érdekes…
   Angi, te jelenleg fizetés nélküli szabin vagy, semmiféle munkaszerződés módosítást nem vagy köteles aláírni! Ha majd megszünteted a fizetés nélkülit, és vissza akarsz térni dolgozni, akkor kell egyeztetned ezekről a dolgokról. Most nem kötelezhetnek semmire! Nem mondom, hogy nem jó néha az ilyen esetekben előre egyeztetni, mit szeretne a munkáltató, mik a lehetőségek, de itt nem arról van szó, hogy a helyedet keresik, hogy majd hova vegyenek vissza, hanem nagyon súlyos jogsértést követ el a munkáltató. Ne hagyd magad, viszont készülj fel arra hogy nagy valószínűséggel több kör lesz még, ha ez így megy tovább, kelleni fog az a munkajogász. (Ha van még kismama, aki ugyanígy járt, fogjatok össze, és akkor még a költségeket is megoszthatjátok. De csak egy néhány órás tanácsadás, ahol minden információ birtokában a munkajogász konkrétumot is tud mondani nektek, nem egy nagy vagyon. Vagy nézzétek meg a Jogpont hálózatot, már nem ingyenes, de néhány ezer forintba kerül, ennyit megér, hogy biztosan tudjatok fellépni a cég ellen.)
   Ha a másik munkavégzési helyet és az új munkakört elfogadod majd nyáron, akkor a munkáltató – mivel másik városban van a munkavégzési helyed – útiköltség térítésére is kötelezett, a kormányrendelet szerint. Alacsonyabb bért nem vagy köteles elfogadni, de ha a védelem lejárta után valóban megszűnt a korábbi munkaköröd (a telephely megszűnése miatt) és a másik állást nem fogadod el, rendes felmondással elküldhetnek (de ekkor is jár a végkielégítés + a felmondási idő és a szabik). Az, hogy rendessel küldenek el, semmilyen hátrányt nem jelent számodra, ettől ne félj!
   Angi, nekem ez nagyon “bűzlik”, kérlek, hogy okosan dönts, ne hagyd magad!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszodat, nagyon jó hogy van ez az oldal!
    Nem írtam alá semmilyen változtatást, de próbálkoznak keményen sok dologgal. Olvasgatom én is a szabadságokat, és én is belefolynék most ebbe: a szabadságokat tehát nem az itthon töltött 3 év után kell számolni, hanem a fizetés nélküli szabi megkezdésétől 1 évig(2011.jún.3-tól vagyok gyesen)? Jól értelmezem? Csak azt nem tudom, hogy mikor kezdtem a fizetés nélküli szabit! A TGYÁS letelte után a GYED megkezdésekor, vagy még a TGYÁS előtt? 2009.jún.3.-án szültem. Nem arra kérlek, hogy számold ki, én ki tudom, csak az időpontokkal kapcsolatban nem vagyok tisztában!
    Segítségedet előre is köszönöm:
    Angi

    • Kedves Angi!

     Igen, az otthonlét alatt csak a szülési szabadság idejére, és a fizetés nélküli szabi első 12 hónapjára jár fizetett szabadság, vagy 6 hónapjára, attól függően, hogy ezt 2011. augusztus 1-je előtt, vagy után kezdted meg. S hogy mikor kezdted te meg? Nem bonyolult, a szülési szabadságot onnantól kezdted meg, hogy nem dolgoztál, és nem voltál táppénzen, vagy még szabin. A szülési szabadság időtartama 24 hét, ezután jön a fizetés nélküli szabadság 12 hónapja, vagy 6 hónapja (a fentiektől függően). Ha tudod, hogy mikor mentél TGYÁS-ra, az a szülési szabid kezdő időpontja, s innen számold ki a 24 hetet + 12 / 6 hónapot. Ha erre sem emlékszel, szerintem kérdezz rá a munkáltatódnál a bérszámfejtőknél, náluk meg kell, hogy legyen az összes adat.
     Üdv:

     Ági

 36. Kedves Ági,
  Gyermekem júliusban lesz 2 éves és vissza szeretnék menni a munkahelyemre ettől a naptól kezdve. 2007 óta dolgozom itt, először 2év határozott szerződésem volt ,amely határozatlannal folytatódott tovább, tehát több mint 5 éve leszel alkalmazásban visszatérésemkor. Sajnos ők nem mondták, de tudomásomra jutott, hogy nem tudnak tovább alkalmazni, mert azt tartják meg aki a helyemre ment, több ember pedig nem kell, így meg akarnak szabadulni tőlem a lehető legkönnyebben és a legkevesebb pénzzel járó módszerrel.
  Tehát 2 éves lesz a kislányom mikor vissza szeretnék térni, határozatlan szerződésem van.
  Kérdésem, hogy bármilyen védelem megillet-e a felmondással szemben?Ha nem, akkor jár-e Nekem végkielégítés és az első két év ami még határozott volt beleszámít-e, valamint a TGYÁS és GYED beleszámít -e ebbe? Ha felmond Nekem azt meg kell-e indokolnia?A felgyülemlett szabadságot ha elkezdem letölteni eközben elindul-e a felmondási idő, vagy az csak utána? Mennyi a felmondási idő?
  Sajnos teljesen tanácstalan vagyok, hogy mihez van jogom Nekem, illetve neki és ő ezt ki is használja majd szerintem és teljesen védtelennek érzem magam.
  Segítségét előre is köszönöm!

  • Kedves Eperke!

   A munkáltatód igazából csak határozott időre vehet fel valakit a helyedre, neked érvényes munkaszerződésed van arra a munkakörre, tehát az, hogy ő a másik munkavállalót szeretné megtartani, még nem indok a felmondásra. A júliusi törvénymódosulás után is csak írásban, valós és okszerű indoklással lehet felmondani a 3 évesnél fiatalabb gyermek anyukájának. Azt, hogy a munkáltatód esetleg a visszatérésed után valóban tud-e ilyen indokot felmutatni, és jogvita esetén bizonyítani, azt sajnos nem tudom, de ha igen, akkor bizony elküldhet rendes felmondással. Amennyiben ezt megteszi, természetesen jár neked végkielégítés, s ha az első 2 év határozott idejű munkaviszony után a határozatlanná válás folyamatos jogviszonnyal történt, akkor mivel egybe függő 5 éved megvan (ide számítjuk a szülési szabadságot, és a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabi idejét is), 2 hónapnyi végkielégítés illet meg, s a felmondási idő is nő 15 nappal a szerződésedben foglaltakhoz képest (ami minimum 30 napos). A felgyülemlett szabadságot nem lehet összemosni a felmondási idővel, azaz a szabadságokat is vagy ki kell adnia (bért kell kapnod eme időre), vagy meg kell váltania pénzben, ha megszünteti a munkaviszonyodat.
   Szerintem ne lásd annyira feketén a jövőt, próbálj meg egyeztetni a visszatérésedről, először szóban, és ha úgy látod, hogy biztosan nem hajlandóak visszavenni, s minden áron megpróbálnak elküldeni, még mindig eldöntheted, hogy tényleg visszamész-e, kockáztatva az elküldést vagy maradsz továbbra is GYES-en, és máshol vállalsz 6 órás állást GYES mellett.
   Sok sikert!

   Ági

   • Kedves Ági,
    Köszönöm a segítséget és a tippeket, még lehet, hogy jelentkezni fogok, mert ahogy közeledik az időpont, még biztos lesz majd kérdésem.

    • Nyugodtan kérdezz, ha még valamiben nem vagy biztos! 🙂

   • Kedves Ági,

    Korábban is kértem már segítséged, de most eljött az időpont, hogy beadtam visszatérési szándékomat, amelyben leírtam és eljuttattam június 6.-án a munkáltatómnak, hogy augusztus 8.-án munkába szeretnék állni, ezután be is hívott, hogy mivel tértivevényesen elküldtem neki, biztosra veszi, hogy utánanéztem a dolgoknak így vissza kell vennie(egy időre),de aug.8 helyett, csak szept1-től tudom elkezdeni tölteni a szabadságaimat. Kérdésem, hogy itt mit tehetek, köteles vagyok elfogadni ezt és arra az időre elkezdeni a GYEST, vagy mondhatom, hogy változatlanul szeretnék azzal a nappal visszatérni?Illetve a jogszabályváltozásoknak lehet itt köze ahhoz, hogy ragaszkodik a szept 1.kezdési időponthoz?Leginkább a felmondási tilalomra gondolok itt, lehetséges, hogy mivel még július1 előtt beadtam a visszatérési szándékomat, még a régi jogszabályok vonatkoznának, de ha szeptember 1-én térek vissza akkor már lecsúszok és abban az esetben könnyebb megszabadulni tőlem? Vagy egyébként már mindenképpen az új szabályok vonatkoznak rám?Segítséged előre is köszönöm!

    • Kedves Eperke!

     A munkáltatódnak legkésőbb a jelzésedtől számított 60 napon belül kell foglalkoztatnia törvény szerint. Ha te ennél tovább nem akarsz várni, nem kell. Az persze más kérdés, hogy belemehetsz egy későbbi dátumba is, remélve, hogy a visszatérés körüli rugalmasságod és alkalmazkodásod talán jó hatással lesz a főnökre s a későbbi ottmaradásodra. 🙂
     Attól ne félj, hogy ezzel rosszabbul járnál, ha az új Mt. hatályba lép, akkor rád is fog vonatkozni, így igen, fel lehet majd mondani neked. Amúgy a két lehetséges dátum augusztus 8. és szeptember 1., és ezek mind később vannak, mint az új Mt. hatályba lépése (július 1.)
     Nem tudom, talán csak az időt húzza (addig sem kell veled foglalkoznia), vagy úgy van vele, hogy egész hónappal kezdj…
     Üdv:

     Ági

 37. Kedves Dolgozó Mami!

  Segítségedet szeretném kérni a szabadság kiszámításánál. Én 2010. 03. 13.-án szültem a második gyermekemet és abban az évben már nem is vettem ki szabadságot. Jelenleg 30 éves vagyok. Szeretnék lassan visszamenni dolgozni de a cégem kevesebb szabit számolt ki mint én. Kitudnád nekem számolni, hogy mennyi jár?
  Segítségedet előre is köszönöm!

  Köszönettel:

  Kati

  • Kedves Kati!

   Nem adtál meg minden adatot a szabadságok kiszámításához, de a honlapomon több cikket is találsz, ami kifejezetten ezzel foglalkozik, magad is ki fogod tudni számolni!
   Gondolom Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló vagy – bár ezt nem írtad – így a neked járó szabadságnapok kiszámolásához itt találod az adatokat: mennyi szabadság jár az életkorod alapján, mely időszakokra jár szabadság a babázás alatt, és ehhez még hozzá kell számolnod a korábbról bent ragadt szabikat (írod, hogy 2010.-ben nem vettél ki semmit, így arra az időszakra, amíg nem kezdted meg a szülési szabit, is jár még fizetett szabadság neked) + még a gyermekek után járó pótszabikat is (ha apuka ezt nem vette igénybe korábban, de ez is benne van részletesen a cikkben): https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/hogyan-szamoljam-ki-magam-a-szabadsagomat-1-resz
   A szabadságok kivételével a következő cikkben foglalkozom, ezt is érdemes elolvasnod, hogy tudd, hogyan tudod kivenni őket majd, ha visszatérsz: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsag-kivetele-gyedgyes-utan
   Nem olyan nehéz, hidd el, ülj neki egy kockás papírral, ceruzával, számológéppel, naptárral és néhány perc alatt megvan az eredmény! Ha értelmezésbeli kérdésed lenne, írj nyugodtan!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm szépen a válaszodat. Én kiszámoltam már ezek alapján a szabijaimat, de nekem több jött ki mint amit a cégem kiszámolt ezért érdeklődtem, hogy mennyi pontosan. majd megpróbálom behajtani rajtuk a napokat.

    Kati

    • Kedves Kati!

     Ha jelentős a különbség a te számításod, és az övéké között, nyugodtan kérd meg a bérszámfejtőt, hogy vezesse le neked, hogy jött ki az az alacsonyabb szám. Ez kb. 4 perbe (sem) telik, és azonnal tisztán látsz majd. Ha valami elemi hibát követtek el, (pl. nem kaptad meg a gyermek utáni szabikat, vagy a fizetés nélküli szabi idejére csak 6 hónapra járó szabit számoltak, holott téged még 12 hónapra járó illet meg), az így hamar kiderülhet.
     Ne hagyd magad, szépen, udvariasan, de határozottan egyeztess velük. Ami jár, az jár 🙂
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!

      Köszönöm a segítségedet!

      Kati

 38. Kedves Ági!

  Segítségedet szeretném kérni az alábbiakban: gyermekem betöltötte a 2 évet, jeleztem a munkáltatómnak, hogy vissza szeretnék menni. Cégünk egy multi, aki munkaerőkölcsönzőn keresztül is foglalkoztat dolgozókat de én a cég alkalmazottja vagyok. Jelenlg a céghez nem tudok visszamenni, így egy olyan ajánlatot kaptam, hogy maradjak GYES-en és menjek vissza 6 órában a munkaerőkölcsönző cégen keresztül. Így megmarad a céges státuszom a gyermek 3 éves koráig és menet közben ha lesz hely visszavesznek. Úgy tudom jogilag erre van lehetőség, igaz? Persze fennáll a veszély, hogy ha lejár a védettségem elküldenek a cégtől, de igazából szerintem ha most a céghez kerülnék vissza is elküldhetnének a védettség után ha akarnának…Az lenne a kérdésem, hogy ha GYES mellett megyek vissza a munkaerőkölcsönzőn keresztül, akkor van bárhova bejelentési kötelezettségem, van bármilyen intéznivalóm? A munkáltatómnak írában kell hozzájárulnia hivatalosan ehhez a megoldáshoz igaz? Előre is köszönöm válaszodat! Üdvözlettel: Viki

  • Kedves Viki!

   Ha ez neked is megfelel, dolgozhatsz a kölcsönző cégen keresztül is, de figyelj arra, hogy tényleg új jogviszonyról legyen szó, kifejezetten munkaerő-kölcsönzés céljára létesítve, s semmiképpen sem az eredetit módosítsátok. Ha 6 órában dolgozol, a GYES-t is kaphatod, ez így elsőre jó megoldásnak tűnik, de ez csak a gyermeked 3 éves koráig működhet. Ha ezt eleve a munkáltatód javasolta, akkor nem hiszem, hogy gond lesz azzal, hogy engedélyezzék: ha másodállást vállalsz, a munkáltatódnak be kell jelenteni, s ő ezt indokolt esetben megtagadhatja, de ebben a helyzetben nem hiszem, hogy ez megtörténhetne. Mivel a munkaidőd nem haladja meg a heti 30 órát, így a GYES-t nem kell lemondanod, de a helyedben én felhívnám a MÁK-ot, hogy kell-e valamilyen iratot benyújtanod a kölcsönbeadóval kötött munkaviszonyodról (sosem lehet tudni, mit szeretnének látni :-)).
   Üdv:

   Ági

 39. Kedves Dolgozó mami!2010.12.21. én szültem jelenleg 43 éves vagyok .2010.nov.5 ig dolgoztam 2010.be kivettem még az éves szabit szeretném megkérdezni mennyi szabi jár nekem ha vissza szeretnék menni dolgozni be kell jelenteni előtte 60 nappal ha munkába szeretnék állni.jelenleg gyeden vagyok köszönöm !üdv. L.Anna

 40. Szia!
  Kérlek segíts.2003 márc.-tól dolgoztam,2006 ápr.utána eljöttem táppénzre,2006.szept.megszületett első gyermekem,vele megkaptam a Tgyás, Gyed-et 2 évig utána a gyest.2009.Jun. megszületett a második,vele is megkaptam a Gyed-et és a gyest.Most jövő hónapban lejár a gyes,de tudomásom szerint a munkáltató nem vesz vissza.Ilyenkor mit kell neki kifizetni nekem,ha ő mond fel vagy ha azt mondja nekem hogy írjam alá közösmegeggyezéssel a papírt.És még annyi,hogy mint munkanélküli utánna mit és mennyit fogok kapni.Ha a szabadságot ki kell neki fizetni akkor mennyi szabi jár ezek után,én 1983-as születésü vagyok.Egyéni vállalkozónál dolgoztam.Válaszodat előre is köszönöm.

 41. Kedves Ágnes!
  Kötelezhet -e a munkáltatóm Gyed alatt a 7 éves pedagógus továbbképzés elvégzésére, teljesítésére?
  2011 szeptember elején szültem,előtte veszélyeztetett terhesként voltam táppénzen.(2004-ben diplomáztam,így továbbképzés 2011- ben lett volna aktuális, de az állapotom miatt nem végeztem el tanfolyamot.)Jelen pillanatban 8 hónapos babámmal vagyok itthon.
  Várom válaszod.üdvözlettel:Viktória

 42. Kedves Ági!
  Kicsit feljebb már írtam a gondomról de egy pár dolog még most sem világos.Ha a szabikat nézem:Mind a két gyerekkel igénybe vettem a TGYÁS-t és a GYED-et is akkor mindkét gyerek után jár a szabi?Akkor létezik hogy 51 nap szabi jár így 6 év után ami felgyülemlett?A gyerekeket nem vettem bele mert a férjem azokat kivette.A felmondási időbe beletartozik ez az idő is mikor itthol voltam?Mert akkor 50 nap a felmondási időm?És a végkielégítésbe?Akkor abból is kéthavi bér jár?Sok ismerőst kérdeztem és szinte mindenki mást mond te érted ezeket kérlek segíts,mert most nagyon ugy néz ki hogy ő még a szabikat sem akarja kifizetni ugy ahogy kellene.Az igaz hogy a szabadságot átlagban számolják amit nekem 2500ft-al akar kifizetni,vagy ugy kell mintha dolgoznék és azt az összeget?Minimálbérrel voltam annó bejelentve,de mostmár tényleg nem tudom mennyit kel neki fizetni,mert az biztos hogy ezek után aközös megeggyezést nem írom alá.Nagyon félek hogy átver és belehúznak valamibe.Köszönöm.

  • Kedves Ági!

   Igen, elképzelhető simán, hogy ennyi szabadság jár neked a két gyermek után 🙂 A felmondási időbe a jelenleg hatályos törvény szerint beleszámít az otthon töltött idő, amit a gyermek gondozásával töltesz, így a korábbi válaszomban írtak szerint ennyivel nő a felmondási időd is, és a végkielégítésre is jogosult leszel ezáltal.
   Amit a szabadságról írsz, nem értem, mi az, hogy átlagban számolják, és mi az, hogy úgy, mintha dolgoznál??? Ha ez arra utal, hogy be voltál jelentve minimálbérre de emellett még feketén kaptál valamit, akkor csak a minimálbérre vagy jogosult most, hiszen a zsebbe fizetést nem tudod behajtani rajta (többek között ezért sem ajánlom senkinek ezt a felállást…).
   Gondolom nagy összeg ez egy egyéni vállalkozónak, s nem szeretné kifizetni, de a törvény mindenkire vonatkozik! Ne hagyd magad, ez az összeg jár neked!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Elég fura főnököm van,nem nagyon akarta már régen sem kifizetni rendesen a dolgokat PL.Mikor elmentem táppénzre 15 napot neki kellett kifizeti és azt is már az akkori könyvelője szólt neki hogy ami jár az jár,fizesse ki.Végül is kifizette,már mikor meg volt a nagyobbik lány.Amit kiszámoltam szabit az a tgyás,gyed idejére szól.Előtte én abba az évben semmit nem vettem ki.Akkor még az a szabi is jár nekem?Tehát jan.1-szept.-ig?Felkészülten akarok oda menni mert sajnos az évek alatt megismertem.Kéét hónapja mikor bent voltam nála hogy lefog járni a gyes ő akkor mondta hogy nem vesz vissza mert nekem ott a két gyerek meg van helyettem más,menjek majd a könyvelőjéhez.Most a napokban megint bementem és megint elmondta ugyan ezt.Mondtam hogy jó átmentem a könyvelőhöz de ott meg semmit nem tudtak mondani,velük nem beszélt meg semmit.Úgyhogy még nem tudom mi lesz,a könyvelője nem tudom mit beszél vele de jeleztem hogy ami törvényileg jár azokat kérem.Mivel van 50 nap felmondási időm akkor addig gyakorlatban megvan a munkaviszonyom is?Ha fele időt kifizeti akkor is?Még csak szóba mondta hogy nem vesz vissza tud még valamit csinálni annak érdekében hogy ezeket a dolgokat ne kelljen kifizetni?pl.hogy azt mondja mégsem dob ki hanem menjek vissza és rámver egy hiányt és akkor feltud mondani rendkivüli felmondással?Mert én mindent kinézek belőle.Válaszodat előre is köszönöm és az eddigieket is.
    Ja,a szabinál meg arra gondoltam hogy a minimálbér valamennyi százalékát kell kifizetnie szabira,vagy ugy mintha munkában lennék?Köszönöm szépen a segítségedet ne haragudj hogy ennyit zavarlak.

    • Kedves Ági!

     Nem haragszom, nem zavarsz, azért van ez a blog, hogy segítsek, ha tudok 🙂
     Nos, nézzük még egyszer: ha a bent ragadt szabadságokat jól számoltad ki, akkor igen, biztosan jár neked ez az 51 nap. Ha a szülés évében nem vetted ki azokat a napokat, amikor még nem voltál TGYÁS-on, az is jár neked. Esetleg próbáld meg megkeresni az abból az évből származó bérszámfejtő lapokat (már ha volt ilyened :-(), azon rajta kell lennie az éves szabinak, s annak is, hogy mennyit vettél ki az adott tárgyhónapig. Ez legalább arra jó lesz, hogy bizonyítani tudd, abban az évben nem vetted ki ezeket. Ha nem tud visszavenni téged, akkor amit ki kell, hogy fizessen: bent ragadt, ki nem vett szabadságok, felmondási időre járó bér, és végkielégítés (ennek összege a munkaviszonyban töltött évekről függ, erről többet a közös megegyezésről írt postban olvashatsz). Ha korábban is csak minimálbérrel voltál bejelentve, akkor azzal kell ezeket a járandóságokat is kifizetnie, de figyelj, hogy nem az akkori, hanem a most hatályos minimálbérrel!
     Mivel nem tudsz nagyon addig semmit csinálni, míg a GYES vége el jön (max nézz körbe előre egy korrekt munkajogi ügyvéd után :-)), várj szépen türelemmel, számold ki pontosan, hogy szerinted mennyi járna neked. A GYES lejárta után pedig vagy foglalkoztatnia kell téged, s kiadnia a felgyülemlett szabadságot, vagy írásban felmondania neked megfelelő, valós, okszerű indoklással, s kifizetnie a fentebb írt járandóságokat. Ha ezt nem teszi meg, vagy csak a könyvelőhöz küldözget, írj neki egy tértivevényes levelet, hogy kéred a tájékoztatását, hogy újra munkába állj-e, s ha igen, mikor. A könyvelő nem tehet semmit, mert ha nem ő a munkáltatói jogkör gyakorlója, ő nem mondhat fel neked. Szóval ne hagyd magad lerázni! Az meg, hogy visszavesz, és “rád veri” a hiányt, elég valószínűtlen, hiszen ahhoz, hogy felelős legyél valamiért (pénz, érték, raktárkészlet), neked is alá kell írnod valamit, átvenni a kezelendő értéket, s ha nem annyit vettél át, mint amit ő követelne rajtad, akkor mit tud tenni? Semmit. Amúgy a munkavállalói kártérítési felelősségnek is vannak szabályai, nem úgy megy az ám, hogy kitalálja, hogy márpedig te elloptad a pénzt a kasszából… Ha mégis visszavenne, figyelj, hogyan veszel át bármit, mindig bizonyítható legyen, s mindenből legyen egy példányod, amit aláírtál.
     Üdv:

     Ági

 43. Tisztelt Dolgozó Mami!

  Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy kismama 2009-ben szült és 2012-ben jár le neki a Gyes a szabadságait az akkori bér alapján kell kiadni vagy a mostani min.bér alapján?válaszát köszönöm.

  • Kedves Admin!

   Ha a korábban hatályos, alacsonyabb minimálbéren volt foglalkoztatva, akkor is a jelenleg hatályos minimálbéren kell megkapnia a bent ragadt szabadságok kifizetését.
   Üdv:

   Ági

 44. Kérlek segíts, nagyon nagy bajba vagyok.Voltam ma bent a munkáltatónál és nem akar kifizetni nekem csak 30 napi felmondási időt amit ő kiad szabiba.Mondtam neki hogy ez nagyon kevés mert nem ennyi jár.Elkövettem egy nagy hibát,két hónapja én szóban jeleztem neki hogy mennék vissza dolgozniés most kérte tőlem írásban hogy én nem jeleztem,meg is írtam,de ezt viszont nem volt hajlandó átvenni tőlem mondtam neki írja alá meg írja oda hogy onnan szabin vagyok,de semmire nem hajlandó ahogy ő fogalmazott az ügyvédje nélkül.Nem tudom mit csináljak,mert semmi papír nincs a kezemben.Holnap feladom levélben,de már vasárnap lejár a gyesem,próbáljak hammar egy ügyvédet szerezni és kérjem meg hogy jöjjön be velem hétfőn dolgozni,mert a mondtam a munkáltatónak hogy akkor hétfőn jövök dolgozni,de azt mondta hogy oda ne menjek,mert szabin vagyok.De erről semmit nem adott.Mit csináljak?Kétségbe vagyok esve.Segíts!

  • Kedves Ági!

   Ha lejárt a fizetés nélküli szabadságod, azaz már nem vagy GYES-en, akkor nem kell külön jelezned a munkáltatódnak írásban, hogy visszatérsz dolgozni, mivel nincs is más választásod! Így nem követelhet semmiféle írásos bejelentést tőled. A jelenlegi jogszabályok szerint az akadályoztatás lejárta után 183 napon belül kell kiadnia a szabikat, azaz kezdhetsz munkával, vagy szabival. Tehát ha azt mondta, hétfőtől szabin vagy, akkor szabin vagy 🙂 (Bár nem árt, ha van tanúd, aki szükség esetén tanúsítja, hogy tényleg azt mondta, szabival kezdj). Ha ez megnyugtat téged, írásban tértivevényes levélben írd meg, hogy lejárt a GYES, te bent voltál ekkor és ekkor, kérted, hogy egyeztessetek az újra foglalkoztatásodról, ő azt mondta, hogy a szabadságokat vedd ki, tehát tájékoztasson, hány nap szabadságod van, meddig vagy szabin, s mikor kezdj dolgozni. A tértivevényt tedd el, s később előveheted, ha vita lenne…
   A másik, amit az elején írtál: olyan, hogy nem fizet felmondási időt, vagy végkielégítést, nincs, újra mondom, ezt nem ő dönti el. Az pedig, hogy a szabit és a felmondási időt “egybe” adja ki, szép próbálkozás, csak ezt meg tudod, hogy nem kell elfogadnod, mert ez nem jogszerű, vagy szabin vagy, vagy a felmondási idődet töltöd. Megillet a szabadság, ami felhalmozódott az otthonléted alatt, s ha nem akar tovább foglalkoztatni, megfelelő indokkal felmondhat neked, de ekkor jár neked a felmondási időre járó bér, + végkielégítés, és ekkor a szabadságokat kifizeti neked. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a fizetés nélküli szabi után 30 napig nem mondhat fel neked, utána igen. Tehát vagy így, vagy úgy, de ezekre az összegekre jogosult vagy.
   Szóval, Ági, nyugi, ne stresszelj, most még felesleges. Ahogy a dolgok állnak, keress egy ügyvédet, biztosan szükséged lesz rá, de ne idegeskedj, mert még a neheze hátra van, tartalékold oda az energiáidat!
   Sok sikert!

   Ági

 45. Kedves Ági!

  Érdeklődni szeretnék, hogy ha beadom a kérvényemet, hogy GYES mellett 6 órában vissza szeretnék menni dolgozni, erre mennyi időn belül kell választ kapnom, valamint, hogy írásban vagy szóban? Mit tudok tenni, ha nem érkezik visszajelzés? Köszönöm válaszát: Bibi

  • Kedves Bibi!

   Ha GYES mellett szeretnél visszamenni dolgozni, akkor a munkáltatódnak a jelzésedtől számítva legkésőbb 60 napon belül kell téged újra foglalkoztatnia. Ha emellett a részmunkaidőt is kéred, s nem 4, hanem 6 órában, arra az Mt. ezt mondja (nem csak a GYES-ről visszatérő anyukákra, hanem bárkire nézve, aki ezt kérvényezi):
   “84/A. § (1) Ha a munkavállaló
   a) a teljes vagy részmunkaidős foglalkoztatás, illetve
   b) a foglalkoztatás határozatlan időtartama
   vonatkozásában kezdeményezi a munkaszerződés módosítását, a munkáltató mérlegelési jogkörében eljárva – jogos érdekére, így különösen a munkaszervezés körülményeire, a gazdaságos működés és a munkakör betöltésének feltételeire tekintettel – dönt a módosításra vonatkozó ajánlat elfogadásáról. A munkáltató a döntéséről tizenöt napon belül írásban köteles a munkavállalót tájékoztatni.”
   Tehát 15 napon belül, írásban kellene válaszolniuk. De sajnos, ha ezt nem teszik meg, nem nagyon tudsz mit tenni: várni, személyesen érdeklődni, esetleg betelefonálni lehet, de ha túl “erőszakos” vagy, azzal magad ellen dolgozol… Ha nem akarnak 6 órában foglalkoztatni, sajnos nem tudsz mit tenni, így lehet, hogy a nem válaszolás is egy időhúzó technika a részükről. Én a helyedben érdeklődnél udvariasan telefonon 3-4 hét eltelte után, hogy mi a válasz, döntöttek-e már, van-e még olyan kérdés, amire tudsz válaszolni, hogy meggyorsítsd a döntésüket, tehetsz-e még valamit az ügy érdekében… De egyéb, eredményességet garantáló lépést nem nagyon tudok ajánlani… Ha amúgy szóban jelzik, hogy nem, akkor sem érdemes az írásbeliséget erőltetni, tekintettel a jövőbeli “karrieredre”. Ha nem megy a 6 óra, akkor vagy 4 órás részmunkaidőben mehetsz vissza (ez a közalkalmazottaknak most is adott, július 1-jétől pedig az Mt. hatálya alá tartozóknak is megadatik :-), nem a munkáltatótól függ, hogy beleegyezik-e, vagy nem), vagy teljes munkaidőben az eredeti szerződésed szerint.
   Sok sikert!

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm a gyors választ. Magam ellen már nem tudok dolgozni, ugyanis munkáltatóm egy hete jelezte telefonon, hogy nem kíván tovább foglalkoztatni. (Nem nézi jó szemmel ambícióimat….jelentkeztem főiskolára) Egyébként közalkalmazott vagyok. Azért gondoltam, hogy jó lenne kicsikarni tőle egy írásbeli választ, mert ha esetleg (valószínűleg) perre kerül a sor……
    Gondoltam beleírom a kérvénybe, hogy írásbeli választ kérek, hisz a helyzetemen ez már sokat úgysem ronthat:(((
    Üdv: Bibi

    • Szia Bibi!

     Igen, ez jó ötlet, írd bele, hogy kéred szíves válaszukat írásban a kérésedre. Aztán meglátjuk, mit reagálnak…
     Sok sikert:

     Ági

 46. Kedves Ági!

  Felmondhat-e (illetve jogszerű-e ha már fel is mondott…)a munkáltató rendkívüli felmondással a következő esetben:
  – lányom április 24-én töltötte be a 3. évét
  – ekkor jeleztem hogy igénybe venném az összegyűlt szabimat
  – kiszámolták, hogy ez 29 nap (kicsit keveslem, húgom több hónapot vehetett igánybe…)
  – problémám is hogy csak ennyi a szabi, mert a lányom csak szeptembertől tud oviba járni, nagyszülők nem tudnak segíteni
  – a 3 év alatt többször jeleztem a munkáltatónak (sajnos nem írásban…), hogy csak ez év szeptemberben tudok kezdeni, legutóbb tavaly decemberi céges “bulin”, amelyre meghívtak
  – az összegyűlt szabim kivételének megkezdésekor is jeleztem a szeptemberi kezdést, azt közölte a cégvez, hogy addig még megbeszélünk a továbbiakat, majd keresni fog
  – persze nem keresett… május közepétől már folyamatosan kerestük telefonon, nem vette fel
  – a munkába állás napján (mikor munkába kellett volna állnom a szabi lejártával) reggel küldtünk neki emailt, hogy adjon egy időpontot, beszéljük meg hogyan tovább
  – azt válaszolta szintén emailben, hogy sajnos a cég nem tud várni szeptemberig a további foglalkoztatásommal és hogy egyszer sem jeleztük felé a 3 év alatt hogy egyáltalán visszamennék-e (persze kamu), meg hogy az irodájában megtalálható (valójában heti 1-3 nap, napi max 1-2 óráig)
  – na erre a pofátlánságra egyből szó szerint rosszul lettem és 1 óra múlva már az évek óta húzódó colitis ulcerosa-m is beindult, szó szerint görcsöltem…
  – aznaptól ki is írt a házidoki betegácsiba, ezt másnap válaszlevélben (email) jeleztem is felé, meg azt is, hogy nem értem a helyzetet, mert nem erről volt szó az elmúlt 3 évben és hogy betegállományom alakulásáról tájékoztatom és továbbra is keresem az alkalmat, hogy a további foglalkoztatásomról beszélgethessünk.
  – másnap küldött egy térti levelet, hogy nem jelentem meg a munkában és menjek be köv. héten, mire visszaírtam (ekkor már én is térti), hogy nem tudok megjelenni, mert beteg vagyok, mint ahogy ezt emailben jeleztem is.

  na erre eltelt egy hét és ma megjött a rendkívüli felmondásom a papírjaimmal együtt arra hivatkozva, hogy visszatérésemet nem jeleztem előre 60 nappal, plusz a fent leirtakat is indokként hozta fel, ezért mai dátummal felmond…

  előre is köszönöm szíves válaszod,
  Sz.Marcsi

  • Kedves Marcsi!

   Sajnos több dolgot sem csináltál jól 🙁
   Először is, bármiféle kommunikáció, ami a munkáltatóval zajlik, menjen írásban, ha fontos, hogy később nyoma legyen. Másodszor – és ez a nagyobb baj – ha lejárt a 3 év, a szabadságok kiadását követő napon neked újra fel kell venni a munkát. A fizetés nélküli szabadság a gyermek 3 éves koráig jár, a következő naptól neked eleget kell tenned a munkajogviszonyból származó kötelezettségednek: dolgoznod kell. Ha előre tudtad, hogy ez nem fog menni, akkor hamarabb kellett volna olyan megoldást találni, ami a munkáltatódnak is megfelel, s erről egyeztetni vele, szintén bizonyíthatóan. De sajnos még ha egyeztettél is vele – akár bizonyítható módon is – ő nem köteles ezt figyelembe venni, ha te nem tudod megoldani a gyermek felügyeletét, csúnyán szólva az nem az ő baja. Ha nem válaszol neked telefonhívásra, vagy nem tartja be a szóban adott ígéretet, akkor is elérhető az irodában néha, ha nem, akkor meg tértivevényes levélben lehet bizonyítható módon üzenni neki, és választ kérni… innen nézve tehát sajnos nem túl rózsás a helyzeted.
   A másik oldal: ha aznap nem mentél be dolgozni, de betegállományba kerültél, s ezt jelezted is neki, akkor kimentetted magad, tehát ez azonnal nem ad okot a rendkívüli felmondásra. Azonban nem simán beteg lettél, hanem először egyeztettél vele, s csak miután ő nem volt hajlandó semmire, akkor lettél beteg… ezt nem biztos, hogy pozitívan értékelné a bíróság, akkor sem, ha valóban beteg lettél (lásd fenti mondatomat: kötelességed lett volna dolgozni menni). Arra hivatkozni, hogy nem jelezted előre 60 nappal, elég buta dolog a részéről, mert ez a 60 napos határidő csak azokra vonatkozik, akik a fizetés nélküli szabit idő előtt megszakítják, akinek lejár a GYES-e, s utána kiadják a szabiját, attól ezt nem követelheti a munkáltató.
   Szóval a dolog nem fekete-fehér…
   Értelemszerűen rendkívülivel próbál meg elküldeni, így megspórolja a végkielégítést…
   Csak azt tudom javasolni, hogy az összes papírral, szerződéssel, felmondással, maillel, minden bizonyítékkal keress egy ügyvédet, aki mindezeket áttekintve – ha komoly, jó szakember – meg tudja mondani, hogy van-e értelme keresetet benyújtani. A bírósági gyakorlat alapján van némi tapasztalat, hogy ilyen helyzeteket hogyan ítélnek meg, kinek adnak igazat. Az a helyzet, hogy egy valós és okszerű indok már elég a felmondás jogszerűségéhez, ha a többi nem is bizonyul igaznak. Innentől kezdve ez már szerintem bíróságon dőlhet el…
   Sajnálom 🙁
   Érdekel nagyon, hogy mi lesz veled, ha jutottál valamire, írd meg, kérlek!

   Üdv:

   Ági

 47. eperke szerint:
  2012. június 17. vasárnap – 16:31

  Kedves Ági,

  Korábban is kértem már segítséged, de most eljött az időpont, hogy beadtam visszatérési szándékomat, amelyben leírtam és eljuttattam június 6.-án a munkáltatómnak, hogy augusztus 8.-án munkába szeretnék állni, ezután be is hívott, hogy mivel tértivevényesen elküldtem neki, biztosra veszi, hogy utánanéztem a dolgoknak így vissza kell vennie(egy időre),de aug.8 helyett, csak szept1-től tudom elkezdeni tölteni a szabadságaimat. Kérdésem, hogy itt mit tehetek, köteles vagyok elfogadni ezt és arra az időre elkezdeni a GYEST, vagy mondhatom, hogy változatlanul szeretnék azzal a nappal visszatérni?Illetve a jogszabályváltozásoknak lehet itt köze ahhoz, hogy ragaszkodik a szept 1.kezdési időponthoz?Leginkább a felmondási tilalomra gondolok itt, lehetséges, hogy mivel még július1 előtt beadtam a visszatérési szándékomat, még a régi jogszabályok vonatkoznának, de ha szeptember 1-én térek vissza akkor már lecsúszok és abban az esetben könnyebb megszabadulni tőlem? Vagy egyébként már mindenképpen az új szabályok vonatkoznak rám?Segítséged előre is köszönöm!

  • Szia Eperke, a korábbi kérdésedhez írtam a választ!
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm szépen! Meglátjuk, hogy mi lesz, a remény hal meg utoljára :o)

 48. Kedves Dolgozómami!
  nagyon megköszönném, ha minnél hamarabb válaszolna a kérdésemre.
  2009. június 16-án szültem a második kisfiamat. (2 gyerek között dolgoztam) Kényszerből itthon maradtam gyed után, – munkáltatom kérésére – most a gyesem is lejárt már. (június 16-ával.) elkezdték a szabimat kiadni. Sajnos el fognak küldeni, mert nem hogy engem nem tudnak kifizetni, de állítólag a többi alkalmazottat sem. (építőiparban dolgozom) Most hívtak a munkahelyemről, hogy 25 nap szabim volt, ami le is járt, úgyhogy menjek be a papírokért. valóban 25 napom lenne? nekem ez egy kicsit kevésnek tűnik. ja, 35 éves voltam, mikor elmentem szülni, és most 38 vagyok. Öszintén, én 2 hónapra számítottam, meg utána a felmosndási időre, + még végkielégítés is járna), de most 25 nappal meg akarják szüntetni a munkaviszonyomat. felmondási időt sem akarnak adni, mondván, nincs pénz. Fontos lenne tudnom, hogy valóban, hágy nap szabi jár, ezután a 3 év itthon töltött idő után. Nagyon szépen köszönöm a választ! Sürgős lenne! üdv: simivoma

  • Kedves Simivoma!

   A szabadságok pontos kiszámításáról részletes leírást találsz itt a blogon, egy cikksorozat formájában (ide illesztem neked a linkeket, csak kattints rá):
   Ez az első cikk azt írja le nagyon részletesen, hogy hogyan tudod te magad is meghatározni, hogy hány nap szabadság jár neked.
   A második arról szól, hogy ezeket hogyan kell kiadnia a munkáltatónak.
   Kérlek, ezeket olvasd el részletesen, s utána hidd el, néhány perc alatt te magad is ki tudod számolni. Fogj egy papírt, tollat, számológépet, naptárt, és hajrá! Ha nem tud tovább foglalkoztatni, a felmondási időre járó bért, és az esetleges végkielégítést is ki kell fizetnie, ha ezt nem teszi meg, jogi úton szerezhetsz érvényt a jogos követelésednek.
   Sok sikert, üdv:

   Ági

 49. Kedves Ági!
  Bölcsődével kapcsolatban kérdeznék. Kislányom nemsokára 2 éves lesz, szeretnénk bölcsibe adni. Szeretnénk testvért is. A bölcsit felhívtam van hely, majd menni kell beíratni. Mi történik akkor ha kiderül hogy terhes vagyok? A kislányom így is mehet bölcsibe? Mi szeretnénk ha menne, így nekem is könnyebb lenne, bár nem a terhesség alatt hanem mikor megszületik a kicsi.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Ivett!

   Ez sajnos több helyen felmerült már, sok fórumon olvastam, hogy a pocakos anyukáknál a bölcsődei, óvodai férőhely “megszűnik”, onnantól kezdve anyuka otthon van, oldja meg a felügyeletet. Tudtommal – bár megvallom, ez nem a szakterületem, hiszen ennek aztán tényleg semmi köze sem a munkajoghoz, sem a karrier-tanácsadáshoz 🙂 – sehol nincs az a bölcsődék, óvodák működését szabályozó jogszabályokban, hogy ha kistesó születik, a nagyobb nem vehető fel, vagy elvehető tőle a korábban odaítélt férőhely. Ez az egyik oldala az éremnek.
   A másik oldala meg az, hogy – ismerve a siralmas magyarországi helyzetet (tisztelet a kivételnek) – nem hogy nem jut mindenkinek hely, de még a dolgozó anyukák gyermekeinek sem. Így az, hogy ők élvezzenek előnyt, hiszen ő tényleg nem tudja hova tenni a kicsit, míg te a nagyobbat igen, szintén érthető döntés az intézmény részéről (bár egy gyermekes anyukaként fogalmam sincs, milyen kettőt gardírozni, nekem ez az egy is kitölti az életemet :-)). Ha jól emlékszem, az erről szóló jogszabályt is átnéztem még korábban, s ott is több szempont szerint van megszabva, hogy elsősorban kit kell előnyben részesíteni (a dolgozó szülő mintha ott lett volna, s bizonyos egyéb kitételek is, pl. hátrányos helyzetű gyermekek), de olyanra én sem emlékszem, hogy negatív korlátozás lenne benne. Azonban egyéni tapasztalatom, hogy bölcsődék – és gondolom az ovik is – saját szabályzattal rendelkeznek, ahol az intézmény további megkötéseket tehet, vagy szabályokat írhat elő. Ha ők itt ezt megfogalmazták, akkor hivatkozhatnak erre.
   Javaslom, hogy kérdezz erre is rá az intézmény megnézésekor a vezetőnél, vagy ha nem akarsz ennyire direkt lenni, olvasd el a szabályzatot biztosan ki van függesztve valahol nyilvános helyen.
   Üdv:

   Ági

 50. Kedves Ági!

  Kisebbik lányom 2,5 éves, felvették szeptembertől a bölcsődébe. Munkahelyemen kértem a fizetés nélküli szabadságot gyereknevelés céljából. Azonban a régi munkaköröm megszűnt és nem is várnak nagyon vissza. (Sajnos nagy átalakítás volt és szinte mindenkit elbocsájtottak.) Kérdésem, hogy 4 vagy 6 órában vállalhatok-e más munkaadónál állást vagy ehhez kérnem kell a munkahely beleegyezését?
  Felmondani nem szeretnék, mert jogosult lennék végkielégítésre, ahhoz azonban a munkáltatónak kell ugye felmondania. Ha azonban a fizetés nélküli szabadság alatt dolgozhatok máshol, akkor kénytelen leszek én felmondani. Vagy esetleg mondhatom, hogy igenis visszamennék és ha nem tudunk megegyezni, akkor mondjanak fel? (Lányom márciusban tölti csak a 3. életévét.)
  Köszönöm szépen a segítséget!

  Üdvözlettel,
  Ancsa

  • Kedves Ancsa!

   Vállalhatsz másodállást a fizetés nélküli szabid alatt is 4 vagy 6 órában GYES mellett, a munkáltatódnak azonban jobb, ha ezt bejelented. Igazából nem tilthatja meg, csak ha kifejezetten veszélyezteti a másodállásod az ő gazdasági érdekeit. Ha mégis megtiltja, csak írásban, és megfelelő indoklással teheti ezt meg. Sokan úgy csinálják, hogy megkérdik a céget, hogy vissza szeretnének menni, van-e hely, mert nagyon kellene a pénz nekik, s ha nem tudják visszavenni az anyukát, akkor szólnak hogy ok, de akkor kénytelen vagyok másodállásban elmenni valahová… ha a munkáltató tényleg nem tud visszavenni, valószínűleg nem fogja megtiltani, hogy máshol dolgozz, örül, hogy nem kell most bajlódni veled 🙂 Arra azonban vigyázz, hogy tényleg ne veszélyeztesd a gazdasági érdekeit: pl. ha értékesítő voltál, a konkurenciának nem dolgozhatsz, vagy ha bankban voltál egy bizonyos, stratégiailag fontos pozícióban, nem szerencsés, ha egy másik bankba mész ugyanolyan munkakörbe… ezt te látod, annak alapján, hogy mi volt a munkaköröd.
   Ha mégis elmérgesedik a helyzet, s megtiltanák a másodállást, akkor mondd, hogy ok, akkor vegyenek vissza ők, és vagy adjanak munkát neked, vagy mondjanak fel neked. Ha nem tudnak foglalkoztatni, s megfelelő indokkal fel tudnak mondani neked, ki kell fizetniük a felmondási időre járó bért és a végkielégítést is.
   Próbálj meg egyeztetni velük szóban, s közös megoldást találni, az mindenkinek jobb, s a jövő szempontjából is szerencsésebb…
   Sok sikert:

   Ági

 51. Kedves Dolgozómami!

  Köszönöm a sok információt amit itt megosztottál velünk.
  Nagyon hasznosak az írásaid.
  Mégis szeretnék segítséget kérni a szabadságaim számolásához, mert nekem nem sikerült összeszámolnom, és most készülök a munkáltatómhoz.
  Multi cégnél dolgoztam alkalmazottként.
  2007 februártól szeptember 30-ig táppénzen voltam.
  2007 szeptember 30-tól TGYÁS, majd GYED.
  2009 szeptember 4.-én szültem második gyermekem. Ekkortól ismét TGYÁS, majd ismét GYED.
  2011 szeptember 4-től vagyok GYES-en, ami most, 2012 szeptember 4.-én jár le. Sajnos a régi munkahelyemen nem tudok ismét munkába állni, mert a műszakbeosztás nem igazodik az óvodához, így más munkahelyet kell keresnem. Mennyi szabadságra számíthatok ennyi idő után? És ha kifizetik egyben, akkor a 2007-es béremmel számolnak?
  Köszönöm a válaszod!
  Erika

  • Kedves Erika!

   Nem írtad meg azt sem, hogy hány éves vagy, így elég nehéz kiszámolni a szabadságodat! 🙂 De nem gond, mert te magad is ki tudod számolni, éppen azért írtam meg több olyan postot itt a blogon, ami ezzel foglalkozik, hogy mindenki maga ki tudja számolni, ne kelljen rám hagyatkozni. Nem kell más, csak papír, toll, számológép, egy naptár, és négy alapvető matematikai művelet: összeadás, kivonás, osztás, szorzás…
   Az, hogy mikorra jár neked szabi, és hány nap, ide kattintva tudod elolvasni, nézd át alaposan ezt az írást, s utána állj neki számolni. Hidd el, néhány perc alatt megvagy vele.
   A szabadságokat “illene” nem a régi bérrel, hanem az időközben korrigált bérrel kifizetni, ha ugyanabban a munkakörben dolgozók a te távolléted alatt béremelést kaptak, de sajnos ezt nagyon-nagyon sok cég nem teszi meg… így ha ezt nem tudod elérni, csak azzal vigasztalhatlak, hogy a legtöbb anyuka szintén ugyanígy jár… 🙁
   Üdv:

   Ági

 52. Kedves Ágnes!

  Szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőségem lesz ha visszamennék dolgozni.
  2011. februárjában szültem, és 1013. márciusában már mennem kell dolgozni Gyed után. Szeretném igénybe venni a gyes-t és még a fizut is, tudom ehhez 4 vagy 6 órás munkabeosztás kell. Nem tudom, mennyire izgatja a fantáziájukat, hogy nem kell majd fizetni utánam:)

  De ha esetleg nem tud visszavenni a főnök, akkor mivel jár ez? Mit kell kifizetnie nekem. br. 102.000 ft volt a fizetésem.

  2005. 4 hóban kezdtem
  2010. dec.-ben még dolgoztam
  de a 2011.januárjában már nem,
  és ugye 2011. februárjában szültem

  elnézést, hogy kuszán írtam le.

  köszönöm a választ.

  • Kedves Első babás!

   Ha a munkáltatód a visszatérésed után nem tud foglalkoztatni (mert pl. megszűnt a munkaköröd, s a másik ajánlott állást te nem fogadod el), akkor a jelenleg hatályos szabályok szerint felmondhat neked. Ebben az esetben jár neked a bent ragadt szabadság, ennek kiszámítási módjáról itt olvashatsz: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/hogyan-szamoljam-ki-magam-a-szabadsagomat-1-resz
   Ha a TGYÁS előttig időarányosan minden szabadságodat kivetted, akkor kb. egy naptári évre járó szabadságnapod van, ezt vagy kiadja, vagy kifizeti, ha felmond neked. Nem írtad az életkorod, így nem tudom megmondani, ez mennyi, de könnyen kiszámolhatod a fenti post alapján.
   Ezen kívül jár neked a felmondási időre járó bér, és a munkaviszonyban töltött évek számától függően végkielégítés. A felmondási időre járó bért úgy tudod kiszámolni, hogy a munkaszerződésben rögzített felmondási időt veszed, plusz azon napokat, amik a munkaviszonyban töltött évek számával hozzáadódnak: 3 év után plusz 5 nap, 5 év után plusz 15 nap, 8 év után plusz 20 nap… A másik összeg a végkielégítés, ami 3 év után plusz 1 havi bér, 5 év után plusz 2 havi bér, 10 év után plusz 3 havi bér…
   Nos, ennek megfelelően kell kifizetnie a béredet. Még azt ide kell írni, hogy a visszatérés után törvény szerint ajánlatot kéne adnia a bérmódosításodra, azaz ha időközben emelkedett a többiek bére, akik ugyanabban a munkakörben dolgoztak, neked is meg kéne adnia a magasabb bért, de sajnos ezt a legritkábban teszik meg a cégek… 🙁
   Remélem, mindent érthetően írtam le, üdv:

   Ági

 53. Szia!

  Számomra kissé bonyolult ügyben kérnék segítséget. 2011. novemberében GYED után teljes állásba visszamentem dolgozni. Munkaerőkölcsönzővel van szerződésem, tavasszal megszűnt a cég, ahova kiközvetítettek, de védettséget élveztem, mivel a gyermekem csak idén novemberben lesz 3 éves. Ma már ebben az esetben felmondtak volna, de akkor nem tehették meg és nem is tették mind a mai napig. Él a védelem – figyelembe véve, hogy júl. 1-én változott a Mt. ide vonatkozó része? (Úgy tudom visszamenőleges kötelezettséget nem állapíthatnak meg). Jelenleg állásidőn vagyok és távolléti díjat kapok, közben munkát keresek.
  Mi a helyzet, ha teherbe esek novemberig? Bejelentem (minél hamarabb?), azt követően nem mondhatnak fel, igaz? Ha igen, marad-e az állásidő vagy el kell mennem táppénzre? Mi lesz a bennlévő szabadságommal? Kiadják (ha igen, mikor), kifizetik? Előre is köszönöm! Sajnos ehhez hasonló hozzászólást sehol nem találtam. Várom a választ! Jutka

  • Kedves Jutka!

   Mivel július 1-jével változott a felmondási védelem, már attól függetlenül, hogy valaki alkalmazott-e vagy kölcsönzött dolgozó, adott esetben, megfelelő indoklással fel lehet mondani a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő anyukának, ha nincs fizetés nélküli szabadságon. Tehát jelenleg neked is felmondhat a cég, ha tényleg valós az az ok, hogy a kikölcsönzés megszűnt, mert a megrendelő már nem tart igényt a munkaerőre, s másik állást nem tudnak biztosítani neked. Hogy a cég eddig – a júliusi változás után – miért nem lépett, azt nem tudom, hiszen elméletileg most elküldhető vagy.
   Az újabb babára vonatkozó kérdés azért érdekes, mert erről így is, úgy is hallottam már szakembereket nyilatkozni. Korábban az Mt.-ben benne volt egy olyan rendelkezés, mely szerint a felmondási védelemre vonatkozó részt nem kell munkaerő-kölcsönzés esetén alkalmazni. Az Alkotmánybíróság azonban 2009-ben kimondta, hogy ez alkotmányellenes, s ezt a részt megsemmisítették, s a most hatályos Mt.-ben sem találtam erre utaló részt, azaz szerintem védett leszel, ha közlöd a várandóságodat.
   Az állásidőre járó bért csak akkor fizet a munkáltató, ha nem tud foglalkoztatni – elháríthatatlan külső okot kivéve. Ha tehát téged továbbra sem tudnak majd a várandóság miatt elküldeni rendes felmondással, meglehet, hogy állásidőre járó bér fizetése helyett újra ajánlanak egy munkakört. Olyan, hogy el “kell” menni táppénzre nincs, a munkáltató nem “küldhet el” senkit táppénzre, bár tény, néha ezt “ajánlják”, hiszen ebben az esetben kevesebb költség terheli őket. A szabadságokra vonatkozó kérdést nem értem, melyik szabadságra gondolsz? Az éves rendes szabadságra? Kérlek, ezt még pontosítsd, és szívesen válaszolok!
   Üdv:

   Ági

 54. Kedves Ági!

  Az lenne a kérdésem, hogy a 2011. augusztusában hatályba lépett törvény rám vonatkozik e szabadság tekintetében.
  A Tgyást 2011. júniustól novemberig kaptam, ezután vagyis 2011. novemberében kezdtem meg a gyedet.
  Nekem az nem egyértelmű, hogy a Tgyás fizetés nélküli távollétnek számít -e, mert ha igen, akkor még a több szabit kapom, ha nem, akkor a felét ennek.
  Köszönöm a válaszod!

  • Kedves Marianna!

   Először szülési szabadsággal kezdtél, ez 24 hét, és utána jött nálad a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadság – de sajnos 2011 novemberében, azaz neked már csak 6 hónapra járó szabid van (meg persze a 24 hét szülési szabi idejére járó fizetett szabadság).
   Üdv:

   Ági

 55. Azt még elfeljtettem írni, hogy Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló vagyok, a gyermekem 2011. júniusában született, májusban kivettem a 2011 évre addig időarányosan járó szabadságomat, majd ezután kezdtem a tgyást, ami novemberben ért véget.

 56. Kedves Ági!
  Novemberben lesz 2 éves a kisfiam, de ismét babát várok, jövő év áprilisára. A munkáltatóm visszavenne dolgozni addig is. Ebben az esetben kérhetem a felgyűlt szabik kifizetését?(bár ha előállok vele, lehet hogy mégsem támogatja a visszatérésem).
  Semmilyen hátránnyal nem járna a következő gyedemre nézve, ha most erre a kis időre visszamennék dolgozni?
  A másik lehetőség, hogy szabikivétel, táppénz, tgyás, majd a gyed?
  Előre is köszönöm a válaszod!

  • Kedves Zsanett!

   A kérdéseidnek csak egy részére tudok válaszolni, ami munkajogi jellegű: ha babát vársz, a munkáltatód nem mondhat fel neked, így ebből a szempontból nyugodtan visszamehetsz dolgozni. Ha megfelelő időben jelzed a visszatérési szándékodat, a munkáltatód vissza kell, hogy vegyen, s ki kell adnia a felgyülemlett szabadságot, s utána munkát kell biztosítania neked.
   Az, hogy ennek aztán milyen hatása lesz a második baba utáni juttatásokra, kérlek, egy társadalombiztosítási kérdésekkel foglalkozó honlapon tedd fel, mert ez nem a szakterületem. Annyit biztosan tudok, hogy 180 bérezett nap kell, hogy ennek alapján számolják az új juttatásokat, de inkább kérdezz meg egy szakértőt, elvégre nem mindegy, hogy mennyit fogsz kapni 🙂
   Üdv:

   Ági

 57. Kedves Ági!
  A problémám a következő!2006 január 10.-e körül mentem táppénzre mert terhes lettem a kisfiammal aki 2006 november 5.-én született.Azóta folyamatosan itthon vagyok mert tartós beteg volt.Idén augusztus 10.-én szűnt meg vele a gyes mert elnőtte az asztmáját.Kiszámoltattam a szabimat a munkahelyemen és nagy meglepetés ért hogy csak 21.nap szabim van./20 nap az alapom +7 nap mert D7-ben vagyok +2 nap a gyerek után/Ezek után jogos hogy csak 21 nap szabit kaptam?
  Várom mielőbbi válaszod!

  • Kedves Moncsy!

   Törvény szerint fizetett szabadság jár a szülési szabi 24 hetére és a fizetés nélküli szabadság első évére, tehát közel 1,5 évre, azaz a 21 nap valóban kevésnek tűnik.
   De ha például 2009-ben a táppénz előtt már kivettél szabit a 2009-es évi szabadságodból úgy, hogy “túlvetted” az időarányosat, akkor az természetesen már nem jár neked még egyszer. Csak azt tudom javasolni, hogy kérd meg, vezessék le neked, hogy miért jár ennyi, hogy megtudd, mit és hol számoltak el. A leggyakoribb hiba, hogy a fizetés nélküli szabinál csak az első 6 hónapra kalkulálnak, pedig ha te még 2011. augusztus 1-je előtt kezdted ezt meg (márpedig igen), akkor neked még 12 hónapra jár.
   Találsz itt a blogon több hasznos cikket is, ha jobb oldalt a címkék mezőben a szabadság szóra kattintasz, van külön közalkalmazottaknak is leírás, és számítási példa is, nézd meg azt!
   Ne hagyd magad, kérdezz utána, jogod van hozzá!
   Üdv:

   Ági

 58. Kedves Ági!

  2012.nov.21-vel telik le a Gyed-em.Jeleztem a munkáltatónak visszatérési szándékomat, akik hivatkozva arra, hogy jelenlegi munkaköröm megszünt, másik munkakört ajánlanak kb. 200 km-re lévő kirendeltségükben.Természetes,hogy ezt nem fogadom el, s ekkor elmondásuk szerint a közös megegyezéses felmondás lép életbe, mely szerint már nem kell fizetni végkielétitést, felmondási időt. ( ez nekem közel 15 év tehát jelentős érvágás). Elmondásuk szerint így módosult a MT. Ez tényleg így van, vagy ragaszkodjak a rendes ( munkáltató általi) felmondáshoz.
  Válaszodat köszönöm!

  • Kedves Bandi!

   Nem így van! Nagyon nem korrekt az az “ajánlat”, hogy 200 km-re lévő kirendeltségen ajánlanak állást, hiszen a munkavégzés helyének módosítása a szerződésben közös megegyezéssel lehetséges csak, másrészt a törvény azt mondja ki, hogy ha a munkáltató a munkaszerződés szerinti munkahelyen nem tud másik állást kínálni, vagy tud, de te ezt elutasítod, akkor felmondhat neked, de ekkor is jogosult vagy a végkielégítésre és a felmondási időre járó bérre.
   Javaslom, hogy jelezd írásban a munkáltató felé, hogy az általuk elmondottak – és itt pontosan írd le, hogy mit ajánlottak neked – véleményed szerint nem állják meg a helyüket, s kéred, hogy amennyiben nem tudnak neked másik munkakört biztosítani a munkaszerződésed szerinti munkahelyen, akkor szíveskedjenek a felmondást írásban megindokolni, s a hatályos Mt. szerint a végkielégítést és a felmondási időre járó bért kifizetni. Ha erre sem változtatnak az álláspontjukon, sürgősen fogadj egy ügyvédet, vagy menj el a Jogpont hálózat irodájába (elérhetőségeiket a Hasznos linkek alatt találod)
   Sok sikert:

   Ági

 59. Kedves Ági!
  Határozatlan idejű kinevezésem van. Pedagógus vagyok. Mindkét gyermekem tartós beteg, velük vagyok gyesen, de mellette 8 órában visszamentem dolgozni. Megszüntetheti-e a munkáltató a munkaviszonyomat? Ha igen mire figyeljek oda? (nem a munkámmal van probléma, hanem maga a munkakör választható a munkáltató számára. A felállás az h ha nem kötelező alkalmazni engem (nem kötelező feladat az iskola számára a munkám)akkor megszünteti a státuszt. Meg kell-e engem “tartania”? Fel kell-e kínálnia valami mást?
  Köszönöm a választ!
  Emma

  • Kedves Emma!

   Nem írtad, hogy közalkalmazott vagy-e, vagy Mt. hatálya alá tartozó dolgozó (bár a pedagógusból azt sejtem, hogy előbbi), de kérlek erősítsd meg, mert különböző a két esetben a munkáltatói felmondás / felmentés esetén a helyzet.
   Üdv:

   Ági

 60. Kedves Ági!
  2008. áprilisa óta vagyok itthon, azóta 2 gyermekem született, a kisebbik 2012. nov. 1-én lesz 2 éves, akkor jár le a gyedem. Jeleztem a munkáltatóm felé(hivatalosan és informálisan is), hogy vissza kívánok menni dolgozni, de a személyügyis azt mondta (egyelőre még csak informálisan), hogy készüljek a felmondásra, mert nem fognak tudni visszavenni. Kérdeztem tőle, hogy felmondás előtt letölthetem e a szabikat, vagy azoknak egy részét, de ő erre azt felelte, hogy erre nincs lehetőségem, a fizetés nélküli szabim végével rögtön felmondanak és pénzben váltják meg a szabijaimat.
  Kérdésem az lenne, hogy valóban nincs módom arra, hogy legalább a szabijaim egy részét letölthessem, mert legalább arra az időre (hacsak pár hónap is), de lenne munkaviszonyom, és a tb-be sem nekem kellene fizetnem magam után.
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Üdv:
  Nóri

  • Kedves Nóri!

   A munkáltató a fizetés nélküli szabadság utáni első napon felmondhat neked (zárójelesen írom, de nem mellékesen, hogy kizárólag megfelelő, valós, okszerű indokkal, amiről többet ide kattintva olvashatsz:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz)
   Ez azt is jelenti, hogy nem köteles téged még állományban tartani, hogy kiadja a szabidat, hanem pénzben ki is fizetheti, de a felmondási időre mindenképpen állományban maradsz. A biztosításod miatt ne aggódj, ha igényled a GYES-t a munkaviszonyod megszűnése után, automatikusan biztosított leszel a GYES folyósítás alatt.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm szépen a válaszod. Ezek szerint, ha jól értem, a munkáltatóm dönthet úgy is, hogy az összes szabimat inkább kifizeti, hiába kérném máshogy.
    Azt nem egészen értem, mit jelent, hogy “a felmondási időre mindenképpen állományban maradsz”. Tehát ha nekem nov.5-ével felmondanak, aznapra már be is rendeltek, megkapom az összes kilépő papíromat, utalják a járandóságokat, utána hogyan maradhatok még állományban x ideig (másfél hónapra?) ?
    Üdv:
    Nóri

    • Kedves Nóri!

     A szabadságok kiadása vagy kifizetése attól függ, hogy a munkáltató továbbra is foglalkoztat-e, vagy megszünteti a jogviszonyodat felmondással. Ha foglalkoztat, akkor kiadja a szabikat (ennek 6 hónapra eső részét még idén megválthatja pénzben), ha meg mindenképpen el akar küldeni, akkor választhatja azt, hogy a visszatérésed napján közli a felmondást, ami a következő nappal indul, és ekkor a szabikat kifizeti. Az állományban maradsz kifejezés azt jelenti, hogy nem szűnik meg a munkaviszonyod, csak a felmondási idő utolsó napján, tehát még x napig biztosított vagy a felmondás közlése után. Nem jársz be dolgozni (mert felmentettek a munkavégzés alól), megkaptad a pénzt, és a papírokat, de ettől még állományban vagy – de ha másik állást találsz ettől függetlenül elhelyezkedhetsz, vagy ha nem találsz másik állást, kérheted újra a GYES-t a munkaviszonyod megszűnése utáni naptól! Remélem, így érted!
     Üdv:

     Ági

 61. Kedves Ági!
  Sokat olvasom mostanában a dolgozómami oldalt és sok hasznos infóra leltem. Remek kis oldal!!! Most viszont elakadtam, írod, hogy a munkáltatónak 30 vagy 60 nap áll rendelkezésére, hogy foglalkozási kötelezettségének eleget tegyen visszatérési szándék jelzése után. Az erre vonatkozó paragrafust nem találom az új Mt-ben!!!
  Üdv: Kriszti

  • Kedves Kriszti!

   Azért nem találod, mert az új, azaz a jelenleg (2012. július 1-je óta) hatályos Mt. már csak 30 napról ír :-), de a hatálybalépés előtt megjelent átmeneti rendelkezés kimondja, hogy a mostani Mt. hatálybalépése előtt megkezdett fizetés nélküli szabikra a 1992. évi XXII. törvénynek a fizetés nélküli szabadság igénybevételekor hatályos szabályait kell alkalmazni. Itt pedig még korábban 30 és 60 nap volt…
   Üdv:

   Ági

 62. Köszönöm szépen!
  Így rátaláltam, hát nem egyszerű most eligazodni, hogy mikor melyik tv-t olvassam.
  Szabadságszámítási példád alapján szabijaimat is kiszámoltam, de felmerült egy kérdésem: Ha a gyerekek után járó pótszabikat apa nem vette ki, akkor azokat is időarányosan le kell osztani vagy se? Kiszámoltam így is úgy is és a kerekítések miatt 1 nap – vagy + is lehet.
  Üdv: Kriszti

  • Kedves Kriszti!

   A gyermek utáni pótszabit ugyanúgy időarányosan kell számolni, mint az alapszabadságot, de a gyermekek közül csak arra számolhatod el, aki éppen “legfrissebben” született (ha többel vagy odahaza, a nagyobbak után nem jár neked, csak apának jár(na), ha dolgozik). Ha újra dolgozni mész, akkor mindegyik után jár újra, ha rendes éves szabi is jár neked.
   Üdv:

   Ági

 63. Kedves Dolgozó Mami.

  24 éves lány vagyok. Jelenleg van hallgatói jogviszonyom, de úgy néz ki, hogy december elejétől kapok egy minimálbéres állást. Férjemmel már babát tervezünk, sőt, lehet, már van is, csak nem tudjuk:) A kérdésem az lenne, hogy – mivel az új munkahelyemen remélem csak pár hónapot tudok dolgozni a szülésig, és közben a hallgatói jogviszonyom is marad- mi alapján kapom majd a juttatásokat, egyáltalán számíthatok-e bármire.

  Előre is köszönöm!

  • Szia, sajnos nem tudok a kérdésedre válaszolni, mert ez nem munkajogi jellegű kérdés, hanem társadalombiztosítás, s én ezzel nem foglalkozom. Javaslom, hogy egy másik honlapon tedd fel a kérdést, ahol van TB szakértő is (például a http://www.anyabarat.hu honlapot tudom ajánlani!)
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Dolgozomami!

    2010. július 1-től táppénzen voltam a tehességem ideje alatt. A lányom október 24-én született, előtt már TGYÁS-on voltam. Most októberben amikor betöltötte a kettőt, már dolgoztam is hat órában. Elvileg most 43 nap szabim van, de ez igazából akkor mennyi? Segíts légyszi!

    Köszönöm

    • Kedves Gréta!

     Kérlek, ne haragudj meg, de nem fogom kiszámolni helyetted. Pont azért indítottam ezt a blogot, hogy informáljam az anyukákat, s minél többet tudjanak meg a jogaikról. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy azt szeretném, hogy mindenki ki tudja maga számolni a szabiját. Láthatod, senkinek nem számoltam ki eddig sem, ellenben számtalan cikket találsz itt, hogy hogyan kezdj neki (kattints ide, így egyben megtalálod az összes szabadsággal kapcsolatos cikket). 4 alapvető matematikai műveletet kell csak tudnod, osztani, szorozni, összeadni, kivonni, ez szerintem biztosan megy neked.Ha közalkalmazottként dolgozol, akkor ide kattints, itt van a számítási példa hozzá, ha az Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló, akkor ez a számítási példa segít neked.
     Hidd el, nem csak most van erre szükséged, életed során még biztos kerülsz olyan helyzetbe, hogy ki kell számolnod, mire vagy jogosult. Nem lenne jó, ha ezen túl nem másra hagyatkoznál, hanem te magad is meg tudnád csinálni?
     Üdv:

     Ági

 64. Szia,

  én TGYÁS számítással kapcsolatban kérnék segítséget.
  1979-ben születtem, 2003 óta folyamatos munkaviszonyom van.
  Jelenlegi cégemnél 2007 márciusa óta dolgozom.
  2010. január 15-től betegszabadságon/táppénzen voltam.
  2010.03.10-én megszületett kisfiam. Ekkortól augusztusig TGYÁS-t kaptam.
  A GYED-em maximális volt, 2012.03.10-ig kaptam.
  2012.07.30-ig GYES-en voltam, majd kivettem összegyűlt szabadságaimat 8 órában és 2012.09.25-től ismét dolgozom 4 órában, és kapom a GYES-t is.
  Jelenleg 11 hetes terhes vagyok, nem tudom, mi lenne a legjobb nekem, ahány emberrel beszélek, annyi félét mondanak.
  Az első opció az volt, hogy 2013 márciusáig dolgoznom kell, hogy meglegyen a 180 bérezett napom, akkor magas TGYÁSt kapok a következő babával.
  Most viszont valaki azt mondta, hogy azonnal hagyjam abba a munkát, mert nem kell, hogy meglegyen a 180 bérezett nap, így is-úgy is a napi átlagkeresetemből számolnak, ami viszont most még magasabb a 8 órás szabadságkivétel miatt.
  Amúgy magas fizetésre vagyok bejelentve, a 8 órás bruttó bérem 475000 Ft, a 4 órás 237400 Ft.
  Hogyan járnék a legjobban?
  Amúgy a táppénz a fizetés hány százaléka? Ha a második opció a jobb, akkor számít az valamit, ha előtte visszajelentetem magam 8 órára? Gondolom a táppénz miatt igen.
  Köszönöm előre is a válaszodat!
  Viktória

  • Kedves Viktória!

   Én munkajogi és karrier témákkal foglalkozom a blogomban, a kérdésed pedig társadalombiztosítási jellegű, így nem én vagyok a megfelelő szakember. azt tudom csak javasolni, hogy az Anyabarát honlapon tedd fel a kérdésedet, a lap szerkesztője, Erzsébet kifejezetten ilyen kérdésekkel (is) foglalkozik!
   Üdv:

   Ági

 65. Kedves Dolgozómami!

  A feleségem 8 órás műszakrendben 6 évig egy helyen dolgozott, de eljött szülni. 2009.12.10.-én szült és most hogy lejárt a 3 év 2012.12.10.-ével vették vissza állományba, de 4 órás műszakba. De még egyenlőre szabadságon van. Az első meglepetés ma jött, hogy az eltelt 3 évre járó szabadságokat a 4 órás munkarendnek megfelelően fizetik ki. Így pont a felét kapta annak mint amire számított. Ön szerint ez a helyes elszámolás? Tudtommal ezt azzal a bérrel kellene kifizetni ami a kivételkor volt érvényes.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv
  Szilveszter

  • Kedves Szilveszter!

   A szabadságokat a mindenkor érvényes munkaszerződés alapján kell számfejteni, és kifizetni. Ha a feleséged szerződését a fizetés nélküli szabadságot követő napon módosították, s úgy, hogy attól a naptól 4 órás volt a munkaideje, sajnos igen, 1 nap szabira 4 óra jár neki. Az más kérdés, hogy a munkáltatónak tudnia kellene, kellett volna, hogy így konkrétan a munkavállaló a neki járó járó juttatás 50%-ától esik el, s ez nem túl szép lépés tőle (zárójelesen továbbmegyek, s azt is le merem írni, hogy igen etikátlan az ilyen lépés, ha szándékosan csinálták!). Csak azt tudom javasolni, hogy próbáljatok meg egyeztetni a céggel, hogy ő erre nem számított, ezt nem tudta, tévedésben volt, s kéri, hogy vagy készítsenek egy új szerződésmódosítást, ami a konkrét munkába állástól lesz csak érvényes, nem a szabik alatt, vagy más módon fizessék ki ezt neki. Sajnos még azt sem mondhatom, hogy könnyű egy ilyet megváltoztatni, ugyanis a munkavállaló beleegyezésével lett módosítva a szerződés… és neki – bár szinte sehol nem tanítják – ezzel is tisztában kéne lennie… Még egy tippet tudok adni, a megtámadhatóságról a következőket írja az Mt. (kiemelés tőlem, ezek vonatkozhatnak rátok):
   28. § (1) A megállapodás megtámadható, ha a fél annak megkötésekor lényeges tényben vagy körülményben tévedett, feltéve, hogy tévedését a másik fél okozta vagy azt felismerhette, vagy, ha mindkét fél ugyanabban a téves feltevésben volt. Jogi kérdésben való tévedés címén a megállapodást akkor lehet megtámadni, ha a tévedés lényeges volt és a munkakörében eljáró jogi szakértõ a feleknek együttesen adott a jogszabályok tartalmára nézve nyilvánvalóan téves tájékoztatást.
   (2) Megtámadható a megállapodás akkor is, ha annak megtételére a felet jogellenes fenyegetéssel vagy kényszerítéssel vették rá.
   (3) A megállapodást az támadhatja meg, akit a jognyilatkozat megtételére jogellenes fenyegetéssel, kényszerítéssel vettek rá, vagy az, aki tévedésben, téves feltevésben volt.
   (4) A megtámadás határideje harminc nap, amely a tévedés felismerésétõl vagy jogellenes fenyegetés, kényszerítés esetén a kényszerhelyzet megszûnésétõl kezdõdik. A megtámadási határidõre az elévülés szabályai megfelelõen irányadók azzal, hogy hat hónap elteltével a megtámadás joga nem gyakorolható.
   (5) A megtámadásra irányuló jognyilatkozatot a (4) bekezdésben meghatározott határidõn belül írásban kell a másik féllel közölni.
   (6) A sikeresen megtámadott megállapodás érvénytelen.
   Ha szép szóra nem hallgat a cég, próbálkozhattok ezzel is, ám félő, ez már keményebb menet lesz…
   Üdv:

   Ági

 66. Kedves Ági!
  Szeretném megkérdezni,hogy a felmondási védelem azokra még vonatkozik-e,akik a MT módosítása előtt már gyed-en voltak?Vagy ez visszamenőlegesen is él?Mert hát a szabadság felhalmozódása ez esetben még a régi…
  5 éve dolgozom jelenlegi munkahelyemen,2011 januárban született kisfiam.Most már a felgyülemlett szabimat töltöm,de márc 4-vel ez lejár.Milyen távolságon belül kell felajánlania a munkáltatónak másik helyet,ha azt már a régi helyen betöltötték?Ha nem tud,akkor állásidőt kell fizetnie,vagy már rám is a módosított eljárás vonatkozik?
  Válaszodat előre is köszönöm !
  Üdv: Beus

 67. Kedves Ági,

  A segítségedet szeretném kérni. Egy multi cégnél dolgozok. Április 7.-én jár le a gyesem. Februárban töltöttem be a 6 évet a cégnél (itthonléttel együtt) Mivel a cégnél csoportos létszámleépítés van és nekem lenne máshol munkalehetőség, ezért megbeszéltem velük, hogy mentsek egy embert, hogy tegyenek be engem. Visszajelentkeztem fizetés nélküli szabadságról a mai nappal. Próbáltam mindent többször végigolvasni, amit írtál, meg a válaszokat, amiket másoknak tettél, de nem minden esetben találtam hivatkozást jogszabályra. A kérdésem a következő lenne:
  – A három év alatt, amíg itthon voltam a munkakörömben elég nagy bérrendezés volt, de hivatalosan ezt nem tudhatom. Elméletileg engem is megilletne ez a béremelés és ezen kellene kifizetniük a szabadságot?
  – Mennyi szabadság illet meg, ha abban az évben, mikor táppénzre mentem kivettem az összes szabimat? (1982-ben születtem)
  – A gyerek után járó szabit mind a három évre lehet számolni?
  – A felmondási idő alatt alapíthatok céget?
  – Ha a kollektív szerződés 5 év munkaviszony után plusz egy hónap végkielégítést ír, akkor ez a csoportos miatt nem vonatkozik rám?
  – Mennyi pontosan a felmondási idő és csinálhatja-e a munkáltató azt, hogy a felmondási idő felét levonja a szabiból?

  Előre is köszönöm a segítséget,
  Jázmin

  • Bocsánat a szabit kiszámoltam, csak a gyerek után járót nem tudom, hogy van.

   • Köszi :-), hogy nem tőlem vártad! A gyerek utáni pótszabit beleírtam a másik válaszba!

    Ági

  • Kedves Jázmin!

   Nos, nézzük sorban a kérdéseket:
   Igen, megillet az emelt bér természetesen, a törvény továbbra is előírja ezt, csak kissé máshogyan fogalmaz: a munkáltató a gyermek gondozása miatti távollét megszűnését követően ajánlatot tesz a munkavállaló számára a munkabér módosítására, mégpedig a munkavállalóval azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul vennie. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó. A legjobb, ha előre tájékozódsz, a munkakörödben lévőktől, hogy legyen valami összehasonlítási alapod. Ha oda kerülsz, és egyeztettek róla, akkor már tudod kéne, hogy mit “várj el”, s ha nem ez lesz leírva, akkor készülj fel előre az érvekkel: informálisan egyeztettél a kollégákkal, tudod, hogy kb. mi volt, te ennél többre számítasz, ez így nem elfogadható, stb…
   A gyermekek utáni pótszabi csak arra az időre jár, amikor az alapszabi, tehát nem 3 évre!
   A következő kérdésedre (cégalapítás) szerintem igen a válasz, bár nem írtad, hogy mi lenne a profilja, s sérti-e a jelenlegi munkáltatód gazdasági érdekeit, de ha már úgyis felmondtak, s nem dolgozol, nem nagyon tudsz olyat tenni, amivel kárt okoznál nekik. Van versenytilalmi záradékod, ami erről rendelkezik? Ha igen, pontosan milyen megfogalmazással?
   Az, hogy a KSZ mit ír, pontosan kéne tudnom, hiszen attól függ a válasz 🙂 Ha azt írja, hogy munkáltatói felmondásnál jár ez a plusz 1 hónap, akkor ha így mondanak fel – márpedig így mondanak fel csoportos létszámleépítésnél is – akkor jár. Ha van benne olyan kitétel, hogy munkáltatói felmondás esetén, kivéve csoportos létszámleépítés, akkor nem jár. Nézz utána!
   A felmondási időt itt tudod megnézni, s igen, nem jogellenes az, hogy a felmondási idő felében, amikor törvény szerint munkavégzésre vagy kötelezett, de ő felment, kiadja a szabik egy részét. De ezt csak a fele időben teheti meg, a felmentési időben nem. Reméljük, nem fogja ezt tenni (sok cég nem ismeri ezt, remélem nem is olvasnak itt róla :-))
   Na, azt hiszem minden megvolt, sok sikert a lebonyolításhoz, és az új karrierhez 🙂
   Üdv:

   Ági

 68. Kedves Ági!
  Szeretném a segítségedet kérni a szabadság kiadásával kapcsolatban. Új munkakörbe helyeznek át a közeljövőben, a korábbi helyemen a szabadságos tervbe már jeleztem, hogy gyermekem 4 hetes bölcsödei nyári szünete alatt (júliusban) szeretnék 3 hét szabadságot egybefüggően kivenni, illetve szeptemberben 1 hetet. A lelendő közvetlen főnököm azonban közölte velem, hogy sok a munka, oldjam meg valahogy, nem tud szabira engedni. Egyedülálló anya vagyok, 1 hetet meg tudtam oldani, szüleim dolgoznak, nem tudom a gyermekemet elhelyezni. Ilyen helyzetben mit tehetek?
  Köszönöm: Hajni

  • Kedves Hajni!

   A törvény szerint a szabadságot – a munkavállaló elõzetes meghallgatása után – a munkáltató adja ki, azaz ő dönti el, hogy ki mikor mehet el szabira. Évente hét munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő idõpontban köteles kiadni, tehát ennyi az, amivel te rendelkezel. Az erre vonatkozó igényt
   legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelenteni. Sajnos az, hogy szabadságos tervet készítettetek, nem jelenti, hogy így is adják ki, az terv és nem igénylés, jóváhagyva, elfogadva. Azt tudom javasolni, hogy keresd meg a bölcsőde vezetőjét, sok helyen van nyári “ügyelet”, csak nem reklámozzák, néha összevonva más bölcsődék csoportjait, s ezzel egy időben próbálj meg valami kompromisszumot találni a cégnél is, mondjuk 4 hét helyett két hét, s a maradék időben esetleg a nagyszülők is igényelhetnek szabadságot. Sajnálom, hogy ennyire nehéz ezt megoldani, nem csak nálad van ebből gond 🙁
   Üdv:

   Ági

 69. Kedves Ági!

  Sokat segítettek már a fentebb adott válaszaid, de leírom a konkrét esetem.
  A felgyülemlett szabadságom kiszámításával vannak gondok…én kiszámoltam, de a munkáltatóm arányosítani akarja a pótszabadságot – a gyermek után járót is, és csak 1 évre akarja a szabadságot megadni, pedig a TGYÁS idejére + a fizetés nélküli szabadság első évére is jár az esetemben, tehát 2012.05.30-ig.
  2010-re nem akarja megadni a 2 napot, mondván, hogy időarányosan kerekítve “0” !
  2005. június 1-től köztisztviselőként dolgozom, 1976-ban születtem, jelenlegi alapszabadságom 25 nap, + 8 nap pótszabadság (főelőadó besorolás) + 2 nap a 2002-ben született gyermekemre.
  2010. decemberében született kislányom, úgy mentem szülni, hogy előtte az összes szabadságom kivettem.
  2011. május 30-ig voltam szülési szabadságon, majd 2011. május 31.-től fizetési nélküli szabadságot vettem igénybe.
  Ismét babát várok, visszamentem dolgozni 2012.07.01. napjával, de 07.03-től veszélyeztetett terhesként táppénzen vagyok.
  Elég sok nap veszne el, ha nem tudok vele dűlőre jutni, ebben kérném segítséged.
  Előre is köszönöm, üdv.:
  Zsu

  • Kedves Zsu!

   A rossz hír az, hogy sajnos a munkáltatódnak van igaza abban a kérdésben, hogy neked csak 6 hónapra jár. Egyszerűen, amikor módosították a köztisztviselőkre vonatkozó törvényt, ez került bele. Az Mt.-be, és a Kjt-be is a fél év került, csakhogy az Mt.-t hatályba léptető rendelkezésben külön szóltak arról, hogy ez csak a 2011. augusztus 1. után fizetés nélküli szabit megkezdőkre igaz, de a köztisztviselőkre vonatkozó törvény hatálybaléptetőjében nem írtak erről külön. Hogy véletlenül hagyták ki, vagy direkt? Nem tudnom. A legszemétebb az egészben az (bocsánat a kifejezésért, de tényleg!), hogy egy csomó köztisztviselő anyuka abban a tudatban volt otthon, hogy 24 hét + 1 évre jár neki, és most visszatérve szembesülnek vele, hogy nem!
   Nagyon sajnálom, nem tudsz mit tenni. Vígasztaljon, hogy te viszont védett vagy a gyermeked 3 éves koráig (nem csak a pocaklakó miatt, hanem amúgy is, nem mondhatnak fel neked, ha dolgozol). Ezt sem az Mt., sem a Kjt. hatálya alá tartozó anyukák nem mondhatják el magukról…

   Ági

 70. Szia Ági!

  Szabadságokkal kapcsolatban lenne egy kérdésem, több helyen is utánaolvastam de nem sikerült választ találnom:
  2007 től dolgozom a cégemnél (Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló). 2010-ben terhes lettem, 2010.04-től (veszélyeztetett terhesként) táppénzen voltam 2010.11-ig, mikor megszületett első fiam. 17 szabadnapom maradt arra az évre.
  Első gyermekem születése után TGYÁS-on, majd GYED-en voltam. Egy ideig visszamentem táppénzre a második gyerek születése előtt(2012.03-2012.08), mert az nagyobb összeg volt mint a GYED összege.
  Második gyermekem 2012 augusztusában született azóta TGYÁS on majd GYED en voltam.
  A gyermekek után járó szabikat mindig én kérvényeztem, ameddig csak az egyik szülőnek járt.

  Számításaim szerint 2014-ben ha visszamegyek 119 szabadságom lesz:

  év szabadságok gyermek után járó szabik Sum
  2010 17 2 19
  2011 21 2 23
  2012 21 4 25
  2013 22 4 26
  2014 22 4 26
  ——————————————————
  119

  Ezzel szemben a munkaadómtól az alábbi levelet kaptam:
  “2010 óta 50 nap felhalmozott szabadságod van.
  2013-ra leadtad a gyermekszabadság igénylést, azonban, nem jár, ha nem veszed fel idén a munkát. (szabadság is csak a 2011-2012. évre járt.)”

  Ki számolt helyesen? Nem vettünk valamit figyelembe? 2014-ben tényleg csak 50 napom lesz + a 2014 évi szabadságok(26)?
  76 vagy 119 a jó szám? Nem feltétlenül a pontos számot szeretném kiszámoltatni, hanem hogy elveszhet a 2013-as összes szabadságom?
  A második gyermek hez kapcsolódó TGYÁS és GYED első 6 hónapjára nem kapom meg a szabadságokat?

  Válaszodat előre is köszönöm.
  Csilla

  • Kedves Csilla!

   Több hiba is van a számításodban. Az új törvény szerint nem jár fizetett szabadság a 30 napot meghaladó keresőképtelenség idejére, azaz akkor, amikor több, mint 30 napja táppénzen voltál, nem illet meg szabadság. Ez már magyarázza a 2010-es szabadságokat, pontosabban annak a kevesebb voltát. Továbbra is jár szabadság a szülési szabi 24 hetére, és a fizetés nélküli szabadság első 12 illetve 6 hónapjára (ahogy régen is volt, tehát nem a teljes otthonlét időtartamára!), de ha te nem voltál fizetés nélküli szabin 12 hónapig, hanem megszakítottad hamarabb, mert a táppénz nagyobb összegét választottad, akkor arra az időszakra sem jár szabadság (ha jól nézem volt egy kis időszak itt is, amit így elbuktál). A második gyermeked esetén a szülési szabi után a fizetés nélküli szabinak már csak az első 6 hónapjára jár szabadság, így itt is túl sokat számoltál magadnak, s miért járna 2014-ben a teljes éves, ha még vissza sem mentél? Ha majd visszatérsz 2014-ben, s valóban végig dolgozod az évet, akkor jár csak!
   Kérlek, nézd meg az itt a blogon található számítási példákat, s az alapján ugorj neki újra!
   Sok sikert:

   Ági

 71. Kedves Ági!

  Megpróbálom újra átszámolni.

  Köszönöm.
  Csilla

 72. Kedves Ági!
  Azt szeretném megkérdezni, hogyan lehet kiszámolni azt, hogy mennyi szabi jár? (2010-ben szültem). Illetve azt, hogy milyen lehetőségem v. jogom van akkor ha az eredeti munkakörömben nem “tudnak” vissza venni. Igaz, hogy felajánlottak helyette egy másik munkakört. Ami kevesebb fizetéssel jár és teljesen más munka beosztással is. Mi van akkor ha én azt a felajánlott lehetőséget nem akarom vagy nem tudom elvállalni? Felmondani én nem szeretnék mert szükségem van a munkára!
  Köszönöm Éva

 73. Kedves Ági!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy kötelezhet-e a munkáltató 45 perces ebédidő igénybevételére?
  A munkaidőm 8-16.45-ig tart, ebből 45 perc az ebédidő. Én ezt soha nem veszem igénybe, mivel nem ebédelek. Tehát a 8 óra helyett 8.45 percet dolgozom, de természetesen csak 8 órát fizet a munkáltatóm.
  Úgy tudom a Munka Törvénykönyve min. 20 percet ír elő 8 óra után. Maximálva viszont nincs ez az időtartam?
  Ez elég nagy gond nekem, mivel elég későn érek a bölcsibe a kislányomért.
  Köszönöm előre is a válaszodat.
  Üdv
  Barbara

  • Kedves Barbara!

   A munkaközi szünet maximális időtartama 60 perc, azaz a munkáltatód által megadott 45 perc törvényes. Ebben az időben azonban neked nem kell munkát végezned, ez a törvény szerint az az idő, amikor nem lehet a munkavállalónak feladatot adni, hanem ő azt saját maga pihenésre, ebédre, egyébre fordíthatja.
   Csak azt tudom tanácsolni, hogy próbálj meg egyeztetni arról, hogy esetleg neked rövidebb szüneted legyen (ha ebbe belemennek, s a munkakörülmények, a feladatok is lehetővé teszik), ha pedig nem, akkor használd pihenésre, ne munkavégzésre.
   Üdv:

   Ági

 74. Szia. Érdeklődni szeretnék hogy jelenleg is GYES-en vagyok,tehát 2014 május 11-ig. Januárban lesz munkahelyem heti 40 órában! Amit szeretnék megtudni,hogy valóban lehet e 8 órát dolgozni 2014 januárjától GYES mellett?Vagy le kell mondjam ha elkezdtem a munkát! Választ köszönöm

  • Kedves Szilvi!

   Igen, a törvénymódosítás révén lehet időkorlátozás nélkül dolgozni GYES mellett, ha a pici elmúlt 1 éves!
   Üdv:

   Ági

 75. Kedves Ági!

 76. Kedves Ági!

  Kisfiam 2013.dec.14-én töltötte a 2.életévét, addig ugye a GYED-et kaptam. Jelenleg -2014.01.29-ig a felhalmozott szabadságaimat töltöm. Úton a kistesó, aki 2014.márc.27-re van kiírva. A szabijaim lejárta után a tesó születéséig elmegyek táppénzre. A kérdésem az lenne, hogy a meglévő kisfiam után akkor most megigényelhetem a GYES-t, így hogy papíron dolgozom, ill.hogy majd szabin leszek? A tesóra pedig majd a TGYÁS-t?
  Köszönöm: Kriszta

  • Kedves Kriszta!

   Táppénzre az jogosult GYES mellett az új szabályozás szerint, aki munkát vállal, s úgy lesz keresőképtelen. Azt tehát, hogy a szabiról azonnal táppénzre mész, minek számít, szerintem a folyósító szerv dönti el… a törvény új, még nem nagyon tudni, mi a gyakorlat.
   A második baba után TGYÁS s az elsőre a GYES együtt menni fog, ez az egyik változás a GYED Extra miatt.
   Üdv:

   Ági

 77. Kedves Ági!

  alapítványi iskolában tanítok, 2013-ban mentem GyED-re. Azóta az oktatásban dolgozó emberek kötelező óraszáma 22-ről 26-ra nőtt, ezért az igazgató nem tud visszavenni teljes állásba, csak részmunkaidőbe. Megteheti-e ezt a Gyed lejárta után, ha vissza szeretnék menni dolgozni? A részmunkaidőre köteles-e a teljes béremet fizetni, vagy nem?
  Válaszod előre is köszönöm.

  • Kedves Detti!

   Ne haragudj, de nem értem a kérdésedet. Ha közalkalmazottként dolgozol, van egy kinevezésed, abban van egy munkaidő. Ez érvényes jelenleg, azaz ha vissza szeretnél menni dolgozni, vagy e szerint vesznek vissza, vagy közös megegyezéssel módosítotok. Ha csökken a munkaidő, akkor azzal arányosan az illetmény is csökken.
   Üdv:

   Ági

 78. Kedves Ági!

  Gyes-ről szeretnék visszamenni dolgozni, az lenne a kérdésem, hogy mennyi a szülési szabadsági ideje alatt felhalmozódott szabadságom? Én 1973-ban születtem, a kisfiam 2011.10.18-án. Tgyást 2012.04.02-ig kaptam, gyedet 2012.04.03-2013.10.17-ig.
  2011-ben, amikor még dolgoztam, az összes szabadságomat kivettem, nem maradt bent egy nap sem.

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Üdv.

  Reni

  • Kedves Reni!

   Nem szoktam senkinek kiszámolni a szabadságát, mindenkit arra buzdítok, hogy maga számolja ki, itt a blogon minden információ megvan hozzá, csak olvasni kell, és 4 alapvető matematikai műveletet elvégezni: összeadni, kivonni, osztani, szorozni. Ha jobb oldalt a címkék mezőben a szabadság szóra kattintasz, akkor az összes ebben a témában írt cikket megtalálod. Van mind a közalkalmazotti, mind az Mt. hatály alá tartozó anyukákra konkrét számítási példa (nem írtad meg, hogy melyik vagy 🙂 ), s a régebbi cikkek között azt is megtalálod, hogy mi alapján, mennyi jár neked.
   Kérlek, ülj neki, és tölts el vele egy kis időt! Hidd el, megéri! Ha kész vagy a számítással, de nem vagy biztos benne, hogy jó, írd meg ide nekem, hogy részletesen mit számoltál, s leellenőrzöm, ha szeretnéd!
   Üdv:

   Ági

 79. Kedves Ági!
  Kisifam 2014. májusban volt 2 éves, 2014.szeptember végén kezdi a bölcsit, én pedig visszamennék dolgozni. Már beszéltem a munkáltatómmal erről és kérték, hogy töltsek ki egy szándéknyilatkozatot, hogy mikortól szeretném a felgyűlt szabadságaimat kivenni és mikortól tudok elkezdeni dolgozni. Erre a szándéknyilatkozatra fognak válaszolni? Kötelesek elfogadni azt az időpontot, amit megjelölök benne?
  Szóban jelezte a munkáltatóm, hogy jelenleg nincs helyük, így nem biztos, hogy vissza tudnak venni, csak ha addig lesz üresedés. Kérdésem az lenne, hogy felmondhatnak-e nekem, ha a szabadságok kiadása után sem lesz hely, ahová vissza tudnának venni, ha igen, milyen indokkal? Nincs semmilyen védelem? Ha felmondanak, akkor jár végkielégítés? 2006 márciusától dolgozom náluk (közben két gyerekkel is voltam itthon 2,5 -2,5 évet). Köszönöm a választ előre is! Anett

  • Kedves Anett!

   A visszavétel, felmondás témában van két írásom, ezeket olvasd végig kérlek, itt mindent megtalálsz:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   Ha az a szándéknyilatkozat, amit elküldtél, olyan tartalommal született, mint amit pl. itt is találsz, akkor az kötelező érvényű, azaz meg fog szűnni a megjelölt időpontban a fizetés nélküli szabadságod: https://dolgozomami.hu/ingyen-letoltheto-szakmai-anyagok/munkaba-visszateres-jelzese
   A megszüntetésről többet pedig itt olvashatsz: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-alatt/idetlen-idokig

   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm válaszodat. Az általad linkelt anyagokat áttanulmányoztam, sok hasznos infó van benne. Sajnos a munkába visszatérést jelző nyilatkozatodat nem tudtam megnézni (informatikai problémák miatt nem sikerül letöltenem a keretprogramot hozzá).
    Én a következő tartalmú nyilatkozatot adtam be a munkáltatómnál:
    “… szeretném kifejezni szándékomat arra vonatkozóan hogy a ………………………….. és ………………………… közötti időtartamra vonatkozó fizetés nélküli szabadságomat megszakítva munkáltatómnál újra munkába szeretnék állni a következő módon:
    Összegyűlt …… nap szabadságom kivételének kezdő napja: 20…………………………………….,
    Konkrét munkába állási időpont: ……………………………………………”

    Ezzel nyilván megszüntetem a fizetés nélküli szabadságomat, de továbbra is kapnék GYESt a kisfiam 3 éves koráig, tehát GYES melletti munkavégzésről lenne szó. Ebben az esetben is csak indokolt esetben mondhat fel nekem a munkáltató a gyerek 3 éves koráig? Vagy rossz nyilatkozatot adtam le?

    Nálunk több embernek is ugyanaz a munkaköre (mivel ügyfélcégek kezelésével foglalkozunk, így minden azonos szinten lévő munkavállalónak ugyanaz a munkaköre), ezért talán nehéz olyan indokkal felmodani, hogy átszervezés miatt szűnt meg a munkaköröm, hiszen több más embernek is ugyanaz a munkaköre. Te hogy látod?
    Köszönöm válaszodat előre is!
    Üdv, Anett

    • Kedves Anett!

     Nincs olyan, hogy ha GYES mellett dolgozol, akkor felmondási védelmet élvezel. Ha megszünteted a fizetés nélküli szabit, felmondhatóvá válik a jogviszonyod, teljesen mindegy, hogy folyósítanak-e mellette GYES-t, vagy nem, a felmondás mindkét esetben ugyanúgy néz ki: ha nincs üres, betöltetlen munkakör a cégnél a munkaszerződésed szerinti munkavégzési helyen, akkor közölhet veled felmondást (ennek pedig elég nagy az esélye, ha éppen nem mondott fel valaki, vagy nem hirdetnek új állást). A fentebb linkelt cikkek pont erről szólnak.
     A nyilatkozatod szerintem rendben van, nagyjából ennek kell benne lennie 🙂

     Üdv:

     Ági

 80. Kedves Ági!

  Érdeklődni szeretnék, hogy jogilag szükséges-e írásos bejelentés a babavárásról?
  Hallottam több helyen, hogy érdemes írni egy papírt és aláírni a vezetőséggel esetleg cégen belül le is tanúztatni, hogy legyen írásbeli nyoma a bejelentésnek.
  A főnökeim cseppet sem baba pártiak, így kicsit tartok a reakciótól… De valószínűleg az se fog nekik tetszeni, ha én diktálok és aláíratom velük… Mi a helyes megoldás ilyenkor?

  Köszönöm előre is:
  Anna

  • Kedves Anna!

   A törvény nem írja elő kötelező jelleggel az írásbeliséget, de valóban, a későbbi bizonyíthatóság kedvéért jobb, ha írásban teszed ezt meg. Ha most is dolgozol, akkor viszont nem jól nézne ki egy tértivevényes levél, amit elküldesz postán, így ha nagyon közvetlen a kapcsolat, azt tudom tanácsolni, hogy szóban, négyszemközt mondd el, s utána azonnal menj is vissza a helyedre, s írj fél órán belül egy mailt a főnök céges mailcímére, hogy nagyon örülsz, hogy beszéltetek, s elmondhattad hogy babát vársz. Számíthat rád, dolgozni fogsz, ameddig tudsz! Ha nem közvetlen a kapcsolat, akkor szóbeli közlés nélkül mehet egy tájékoztató mail, amiben egyértelműen leírod az állapotodat. Ha nem dolgozol, hanem odahaza vagy az előző babával, akkor a tértivevényes levél jó lépés. Ha pedig mindennel tisztába akarsz kerülni – felmondási védelem, munkavégzés pocakkal, küldhetnek-e másik városba… – ajánlom a könyvemet 🙂 : https://dolgozomami.hu/jogod-van-hozza
   Boldog babavárást:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás