TB szakértőre van szükséged?

Szerző: Dátum: 2011. Júl. 04. Kategória: GYED-GYES alatt, Várandósan dolgozni | 15 hozzászólás

Nem érthetünk mindenhez… vannak alap dolgok, amiket szerintem minden anyukának tudnia kell, de vannak bizony olyan esetek is, amikor jól jön egy szakértő segítsége. Hogy biztosan jól döntsünk akkor, amikor életünk egyik (talán) legnagyobb feladatára vállalkozunk, és babát várunk, tervezünk, jó tudni, hogy mikor és milyen anyagi támogatásra számíthatunk. Ha pedig a második, vagy harmadik baba jön, akkor tényleg minden pénz számít! Én a munkajog és karrier területén próbálok nektek, kismamáknak, anyukáknak segíteni, de részletekbe menő TB-s válaszokat nem tudnék nyugodtan, tiszta lelkiismerettel adni. Van azonban valaki, akihez TB-s kérdésekkel is fordulhatok ezen túl.

Kathrinnal még akkor ismerkedtem meg, amikor elindítottam a blogomat.  Az első találkozónk egy több órás, jóízű anyukás beszélgetés volt, ahol szakmáztunk, gyerekeztünk, minden féle dologról beszélgettünk. Kifejezetten örültem, hogy találtam valakit – ő volt az első az azóta már nem is kis csapatból – akinek hasonló gondolkozása van, hasonló küldetéssel bír: segíteni az anyukáknak. Hónapokig támogattuk egymást a honlapkészítés rejtelmeiben, én őt bíztatva, hogy mennyi fog, ne csüggedjen, gyermekei, sok egyéb teendője és munkája mellett igenis össze lehet hozni egy színvonalas tanácsadói honlapot, ő meg engem szakmai tanácsokkal ellátva, hogy mit is kell hova beszúrni és milyen is egy banner linkje 🙂

Alább olvashatjátok bemutatkozását, küldetését, s a cikk végén megtaláljátok azt a linket is, amire kattintva olvshatjátok a szakértői cikkeket, s akár közvetlenül tőle is kaphattok tanácsot.

“Küldetésem, hogy minél több édesanya és család tisztában legyen a gyermekvállaláshoz kapcsolódó lehetőségeivel és jogaival, és ki tudjátok használni az összes támogatási formát. Honlapomon  közérthetően megfogalmazott, ingyenes TB tanácsokat kaphatsz annak érdekében, hogy a babavárás, babázás időszaka gondtalanul teljen.

A társadalombiztosítás szerteágazó területén belül szakterületemül a gyermekvállaláshoz kapcsolódó társadalombiztosítási és szociális ellátásokat választottam.

2007-ben szereztem közgazdász diplomát a Szolnoki Főiskola külgazdasági szakán. Munkatapasztalatot leginkább a filmek világában, marketingterületen szereztem, de miután sokszor kértek anyasági ellátással és munkajogi lehetőségekkel kapcsolatos tanácsot ismerőseim és barátaim, foglalkoztatott az átképzés lehetősége. 2010-ben OKJ-s társadalombiztosítási szakelőadói képesítést szereztem, majd ismereteim mélyítése céljából 2010 őszén beiratkoztam a Pécsi Tudományegyetem posztgraduális munkajogi tanácsadói képzésére.

Két gyermek boldog édesanyjaként magam is a sötétben tapogatóztam a gyermekvárás idején, hogy pontosan milyen pénzbeli ellátásokat kaphatok és milyen jogok illetnek meg. Fontosnak tartom, hogy minél több édesanya és család tisztában legyen a gyermekvállalásból fakadó jogokkal és a pénzügyi lehetőségekkel, ezért hoztam létre a gyed-gyes.hu weboldalt és örültem a life.hu TB szakértői felkérésének, ahol 2011. január óta válaszolok az anyukák kérdéseire.”

Konkrét kérdésed is lenne? Semmi gond, kattints csak ide, olvasgass a cikkek között, s ha nem találsz választ az egyedi esetedre, csak írj egy hozzászólást!

Ajánlott bejegyzések:

15 hozzászólás

 1. Üdvözletem!
  Az alábbi kérdésem lenne.
  2007.május-2010.04.12. napig dolgoztam 8 órában, bruttó 125.000,-Ft bruttó fizetéssel, határozatlan idejű munkaszerződéssel
  2010.04.12.-2010.09.02. napig táppénzen voltam veszélyeztetett terhesként
  2010.09.02. napon megszületett a kislányom
  Majd 6 hónap TGYÁS és most még GYED-et kapon 2012.09.02.-ig, majd 1 év GYES
  Elkezdtünk gondolkodni kistesón. A kérdésem, hogy mennyi ellátásra számíthatok, mit vesznek alapul a TGYÁS, GYEDS számításakor. Tehát most a GYES-em 2013.09.02.-ig jár. Mi a helyzet ha előtte születik a baba, vagyis a gyes-be, vagy esetleg kicsúszúnk és 2013.09.02. nap után. Mit vesznek alapul?
  És egy újabb kérdés? Mi van abban az esetben, ha közben a munkahelyem megszűnik, felszámolással pl. ? Ez engem mennyiben érint? Milyen elllátást nem kapok, vagy nem ár ilyenkor?
  Nagyon köszönöm segítségét.
  Tisztelettel!

  • Kedves Manócska!

   A jövedelemmel kapcsolatos kérdés nem munkajogi jellegű (amivel én foglalkozom), hanem társadalombiztosítási, így ezt egy ilyen témákkal foglalkozó honlapon javaslom feltenni (mondjuk az Anyabarát honlapot tudom ajánlani).
   Ha felszámolás útján megszűnik a munkakör, miközben az anyuka odahaza babázik, akkor a GYED-re GYES-re passzív jogon továbbra is jogosult az otthon lévő anyuka, s a felszámoló biztos gondoskodik arról is, hogy az esetleges végkielégítést is megkapja (ha a cégnek nem maradt elég vagyona, akkor a Bérgarancia Alapból igényli meg).
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Ági!
  Tudnál abban segíteni, hogy ha a 18 hónapos gyermekemet magánbölcsibe adom (ahol nem kapnak semmiféle állami normatívát), akkor igényelhetem tovább a GYED-et a gyerek 2 éves koráig, amennyiben nem dolgozom? Nem találtam ezzel kapcsolatban semmilyen információt, pedig számomra az lenne a logikus, hogy ha nem veszem igénybe az állami bölcsit, mint szociális juttatást, akkor másmilyen szociális ellátásban részesüljek, hasonlóan a többi anyukához, akik gyermekük 2-3 éves koráig otthon vannak.
  Üdv,
  Ági

  • Kedves Ági!

   A kérdésed nem munkajogi jellegű, hanem a társadalombiztosítás területére vonatkozik, ezért ugyan megpróbálok válaszolni rá, de érdemes lenne hivatalos szervtől is pontos választ kérned.
   A GYED-ről szóló szabályozás kimondja, hogy a jogosultsági feltételek fennállása esetén sem jár a szülőnek a gyermekgondozási díj, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsődében, családi napköziben, házi gyermekfelügyeletbe) helyezték el (kivéve a rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést). A GYED nem szociális juttatás, hanem a gyermekét otthon gondozó, nevelő szülő jövedelem kiesését pótolja. Innen következik számomra, hogy ha te beadod bölcsibe, akkor nem otthon gondozod, neveled, hanem részben máshol van napközben. Mivel nem különböztet meg a törvény magán, vagy állami bölcsődét, hanem azt mondja, hogy napközbeni ellátást nyújtó intézmény, én úgy értelmezem, hogy nem jár a GYED.
   De mivel ez nem a szakterületem, ha igazán biztosra akarsz menni, s nem kerülni olyan helyzetbe, hogy utólag visszavonják a GYED-et, mert jogosulatlanul igényelted, inkább kérdezd meg a folyósító szervet.
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ági,

  Kérdésem a következő: Pedagógus vagyok. Most tértem vissza GYES után dolgozni. Nagyon sok szabim gyűlt össze, amit elvileg köteles a munkáltató kiadni. Egy részét akarják csak kiadni, pedig jár. Kérdésem, hová fordulhatok, milyen törvényre hivatkozhatok ilyen esetben? Azt mondják, nem fizethetik ki.

  Előre is köszönöm válaszod,

  Kata

  • Kedves Kata!

   A pedagógusokra a Kjt. vonatkozik, itt találod: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV
   IV. fejezet, Munkaidő, pihenőidő, 55. §-tól kezdve. Itt pontosan le van írva, hogy hogyan kell számolni a szabadságot.
   Kifizetni, azaz pénzben megváltani még lehet a szabadság egy részét, mégpedig a GYED első 6 hónapra járó részét, idén december 31-ig. Ezt az Mt. átmeneti rendelkezéseiben lehet megtalálni (az Mt. háttérszabályként alkalmazandó a Kjt.nél): http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK12080.pdf, itt az 12345. oldalon, a 8. §- (6) pont az irányadó.
   Próbáld meg ennek alapján elérni, ha nem megy, akkor keress egy jó ügyvédet, aki Kjt-ben is gyakorlott…
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági,

    Nagyon sokat segitettél, köszönöm szépen:)!

    Kata

 4. Kedves Dolgozómami!

  Korábban írtam már egy másik témához, de picit változott a helyzetem.

  1998. októberétől dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, ahonnan 2008. áprilisában eljöttem szülési szabadságra, 2010. decemberében megszületett a 2. gyermekem is, idén jeleztem is a munkahelyem felé, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, és a kislányom 2 éves szülinapja előtt, hogy időben kezdhessük a bölcsis beszokást, 2012. november 4-én le is mondtam a GYEDet, majd elkezdtem kivenni a felgyűlt szabadságaimat, miszerint majd 2013. január 9-én kell munkába állnom.

  Sajnos a mai napig nem tudom, hogy hova fogok kerülni, most kellett volna mennem egy interjúra, de közben kiderült, hogy ismét babát várok.

  Jelenleg szabin vagyok, tehát a GYESt sem igényeltem, mivel a szerződésem szerint 8 órás állással rendelkezem… A kérdésem, hogy szerinted mi a jó megoldás.

  1. Menjek-e vissza arra a pár hónapra, nyílván ezt a HR felé jeleznem kell, hogy ne is számítsanak rám tovább. Hiszen nem szeretném, ha az első munkanapomon kirúgnának, így a baba tényét mindenképp jeleznem kell nekik (megmondom őszintén, hogy anyagilag jobb lenne, ha tudnék dolgozni, de nem hiszem, hogy tárt karokkal várnának, bár ezt nem tudom.)

  2. Szabadság után elmehetek-e táppénre, vagyis megéri-e a későbbi TGYÁS, GYED miatt, vagy sem!? A fizetésem bruttó 237.500 Ft, vagy a táppénz alatt is simán kirúgható vagyok már?

  3. Kérjem vissza magam GYES-re, majd a szülést megelőző 4 héttel már menjek TGYÁSra? Egyáltalán GYESről szülésnél van ilyen, hogy TGYÁS, meg GYED? A GYES is biztosított időnek számít?

  4. A családi adókedvezmény, amit még kérdezni szeretnék, hogy a 90. magzati naptól érvényesíthető… Férjem fizetése bruttó 390.000 Ft, két gyermekünk után a havi 20e Ft-ot már ő érvényesíti, nekem ugye akkor csak a GYES járna, szóval nincs meg a 487.000 Ft, ami kell a max. 100.000 Ft-os kedvezményhez. Ilyen esetben tudnál segíteni, hogy mennyi járna, vagy ezt hogyan is kell értelmezni? Köszönöm a válaszokat előre is! Marcsi.

  • Kedves Marcsi!

   Hát, nem könnyű a döntés, az biztos!
   Én a helyedben a következő módon járnák el: a várandósság tényét biztos, hogy előre kéne, mihamarabb közölnöd, mert csak úgy vagy védett. Ha erről tájékoztatod a céget, nem fogsz abba a helyzetbe kerülni, hogy véletlenül jogviszony nélkül maradj, hiszen a várandósság ténye védettséget nyújt neked, ha bejelentetted, nem mondhatnak fel. Tehát ez legyen az első, lehetőleg írásban. A legokosabb lenne ezzel egy időben, ha az anyagiak tekintetében (dolgozz-e, táppénzre menj, vagy GYES-re) egy TB szakértőt kérdeznél meg, mert ez nem az én szakterületem, én munkajoggal és karriertanácsokkal foglalkozom a blogomon. Ajánlom az Anyabarát honlapot, ott tedd fel a juttatásokra és az adókedvezményre vonatkozó kérdéseidet. Annyi biztos, hogy a szülés előtt 180 bérezett nap kell a magas összegű TGYÁS-hoz, de nem szeretnék olyanba belemenni, ami nem az én szakterületem.
   Ha megvannak a számítások, és az jön ki, hogy érdemes dolgoznod – szerintem igen – akkor keresd meg minél hamarabb a HR-t, és kérj egy személyes találkozót bár, lehet, hogy a várandósságod hírére ők is jelentkeznek, hogy akkor hogyan tovább. Mondd el, hogy szeretnél dolgozni, és szívesen vennéd, ha ebben az időszakban is hasznára lehetnél a cégnek. Beszéljétek meg, hogy várhatóan meddig tervezel dolgozni, s mik a lehetőségek. Azon ne lepődj meg, ha nem fogadnak tárt karokkal, hiszen ha tudják, hogy csak néhány hónapra jössz, majd elmész újra, érthető, hogy nem könnyű munkakört, munkát találni neked – kivéve, ha nem egy nagy cégnél dolgozol, több száz / ezer alkalmazottal. Ha eljuttok odáig, hogy egyeztettetek, írj újra nekem, hogy mit ajánlottak, s akkor megnézzük, hogy mit fogadj el. Meglehet, hogy a régi munkakörödbe vesznek vissza, de az is lehet, hogy másik munkakört ajánlanak, vagy azt kérik, inkább menj táppénzre. Ezt majd akkor jól meg kell gondolni, lehet majd egy-két buktató, de nem kell előre az ördögöt a falra festeni. Jelentkezz, ha megvolt a nagy bejelentés, és akkor egyeztetünk újra.
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági, köszönöm a válaszod, azonban azt csak most olvastam, de végülis visszakoztam a munkába állástól, és inkább maradok itthon GYESen, így tisztább volt nekem, mint újra munkába állni, stb. stb. Ráadásul a férjem is olyan munkakörben dolgozik, hogy nehezebb lenne pocakkal, meg két gyerkőccel munka mellett bármit is intézni, így maradtam itthon, de nagyon szépen köszönöm a válaszodat!!! M.

  • Nincs mit, jó gyerkőcözést, babázást! 🙂

 6. A cikkben ajánlott oldal nem elérhető:
  http://gyed-gyes.hu/

  Van esetleg egy másik oldal, ahol ingyenesen TB-vel kapcsolatos kérdésekre válaszolnak?

  Köszönöm: katka

  • Igen, az Anyabarát honlapon érdemes kérdezni 🙂

 7. Kedves Dolgozó Mami!
  Igyekeztem végigböngészni a hozzászólásokat, de abban a témában, ami engem érint, nem találtam egyet sem.
  A helyzet a következő: Jelenleg GYES-en vagyok, mely 2013.augusztus közepén lejár. Munkáltatóm 2012. júliusa óta felszámolás alatt áll. Azt szeretném tudni, hogy ilyen esetben hogyan-kinek-mikor kell jelezni visszatérési szándékomat? Mire számíthatok szabadság, végkielégítés stb. terén? Jobban járnék-e, ha felmondanék (ha van ilyen felszámolás alatt???) és másik állás után néznék? 2002. júliusa óta tart a munkaviszonyom a cégnél.
  Válaszodat köszönöm!
  MZ77

  • Kedves MZ77!

   Mindenképpen jelezd a felszámolónak, hogy vagy, létezel, nehogy elfeledkezzen rólad (elméletileg nem szabadna, de már hallottam nem egy ilyen esetet). Annak, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabit, mert újra dolgozni szeretnél, valószínűleg az lesz a következménye, hogy felmondanak, mivel már nem leszel védett. Ekkor jár neked a bent ragadt szabi, felmondási időre járó bér és végkielégítés, hogy mennyi azt itt tudod megnézni.
   Ha van még a cégnek vagyona, akkor abból fizet ki a felszámoló (a korrektebbje törekszik is arra, hogy lehetőleg minden munkavállalót időben kifizessen, még a kismamákat is, akik otthon vannak), ha nincs elég pénz, akkor viszont a Bérgarancia alapból kell megigényelnie, ez pedig csak a felszámolás végén lehetséges. Nem javaslom, hogy felmond, mert akkor a végkielégítéstől elesel.
   Tudd meg, ki a felszámoló, hívd fel, vagy írj levelet neki, és egyeztess hogy mikor és mire számíthatsz. Mondd el, hogy meg szeretnéd szüntetni a fizetés nélkülit, mit tegyél, mit várhatsz tőle, és érdemes lenne a többi kollégával is beszélned – talán még a felszámoló előtt – hogy ők mit tudnak, hányan vannak még, van-e pénz a munkavállalói követelésekre…
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás