Te előre tervezel? Biztosan?

Szerző: Dátum: 2014. nov. 04. Kategória: GYED-GYES alatt, GYED-GYES utáni visszatérés | 18 hozzászólás

Image courtesy of iosphere at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of iosphere at FreeDigitalPhotos.net

Tegnap voltunk a lánykámmal egy szülinapi buliban, egy kis barátja lett 4 éves, s sok más pajtással együtt egy játszóházban ünnepeltünk. A gyerekek tomboltak, csúszdáztak, másztak, autóztak, az anyukák meg lassacskán összemelegedve a szokásos témákról csevegtek: második tesó vállalása, mennyi az ideális korkülönbség a testvérek között, ki melyik orvosnál szült, mennyit fizetett, állami, vagy magán kórházban jó szülni, melyik iskolában leszünk körzetesek, jó-e oda menni, vagy keressünk inkább másikat… És ahogy hallgattam azt a sok anyukát, eltérő háttérrel, eltérő érvekkel, egy dolog eléggé egyértelműen körvonalazódott… a legtöbben, ha a gyermekükről van szó, előre terveznek. Évekre…

Ha a második gyerek a kérdés, akkor az első szülés élményeiből és tapasztalataiból kiindulva a másodikat már úgy tervezik, hogy nehogy közbejöjjön valami negatív élmény. Aki az első szülés után nagyon beteg volt (depresszió, epeproblémák, szoptatási nehézségek…), a másodiknál már eleve készül erre, hogy minél kevésbé viselje meg a picit anya várható betegsége. Ha jó a körzetes suli, örülünk, de azért tájékozódjunk a többi lehetőségről is. Ha nem jó a körzetes suli, már most (4 éves gyermeknél) azon gondolkozunk, hogy hogyan tudnánk mégis a másikba átjutni, hogy a legjobb képzést kapja a gyermek, hogy szeresse az iskolát, a tanítónőt, hogy ne maradjon le írásban, számolásban. És ugyanez igaz a babát várók esetében is. Napokat töltenek az interneten a legjobb babakocsi kiválasztásával, a pici magzat fejlődéséről írt cikkek olvasásával, hogy melyik bébiőr és légzésfigyelő a legjobb, melyik kelengyelista alapján szerezzék be a dolgokat.

Azonban a legkevesebb esetben hallottam, láttam azt az elmúlt években, hogy az anyuka nem csak a gyermeke, hanem saját maga számára is tervez, előre gondolkodik. Valamiért attól a pillanattól kezdve, hogy növekszik a hasunkban egy másik élet, félretesszük önmagunkat, s csak ő létezik. Ő az első számú tényező, az ő egészsége, jólléte, fejlődése, boldogsága. Ritka az, hogy ezekben az években az ÉN megjelenik, s nem csak, hogy tartósan ott van, de elég figyelmet is kap. Pedig kéne!

 

Hogy mire gondolok?

Ha csak az érzelmi oldalt nézem, az az anyuka, aki nem gondol magára (a pihenésére, egészségére, lelki feltöltődésére) nem tud hosszú távon boldog anyukája lenni a gyermekének. És ide jön az én klasszikus mondásom: “ha anya nem boldog, senki sem boldog“. Vagy ahogy egy kedves ismerősöm, egy kétgyermekes anyuka fogalmazta meg, üres kancsóból nem lehet vizet önteni. Ha téged az tesz boldoggá, hogy a gyermeked 2 éves korában visszamész dolgozni, s megfelelő helyet találsz neki (bölcsiben, csanában), akkor tedd azt! Ne maradj csak azért otthon, mert azt hallottad, hogy a gyermekednek az kell, hogy 3 évig együtt legyetek minden nap, mert különben nem lesz elégedett, boldog gyermek. Azért meg pláne ne, mert ezt várja el tőled az anyósod, a szomszédasszony, a társadalom… Az előre tervezés, az ÉN életének tervezése azt is jelenti, hogy a saját jövődet is tervezed, nem csak a gyermekedét. A kettő – az én értelmezésemben – elválaszthatatlan, s ezért minden részt vevő félnek a jövőjére gondolni kell!

Ám emellett – mint jogi tanácsadó – azt is látom, hogy a legtöbben akkor kezdenek el gondolkozni a saját szakmai jövőjükön, amikor már szinte késő. Amikor már lejárt a 3 év, amikor már azonnal lépni kéne, de nem tudják, hová, merre. (Ó, hányszor kapok a blogon olyan kérdéseket, hogy holnap jár le a GYES, mit tegyek?) Visszamenni a régi céghez nem tudnak, lepattintotta őket a főnök vagy a HR-es egy semmitmondó ígérettel az évek alatt. Jobb esetben találtak időközben egy másik állást, de akkor nekik kell felmondaniuk, hogy elmehessenek az új helyre, ha a régire nem vették vissza őket. Vagy minden előzetes tájékoztatás nélkül behívják őket, s az orruk alá dugnak egy közös megegyezést, s elvárják, hogy azonnal döntsenek… ami ugye, tudjuk, a legritkább esetben szokott jól végződni, pláne, ha az anyuka nem készült fel előre. Az a sok-sok év, amíg a szülés előtt munkát végeztek – s igenis kiváló minőségben, jelentős eredményeket elérve – semmivé válik egy perc alatt. (Vagy nem is egy perc? Gondoljunk csak bele, hány évig is “hanyagoltuk” az ÉN-ünket?)

 

Hogy mi lenne a jó hozzáállás?

Tudatosan tervezni a babavárás elő percétől a karriert ÉS a családot. Nem mind a kettőt mindig ugyanolyan intenzitással, DE mindkettőre figyelmet fordítva. Hol az egyikre többet, hol a másikra. Kisebb-nagyobb kompromisszumok minden életkorban, minden életszakaszban lesznek: néha otthon maradunk, bár nagyon szeretnénk már dolgozni, máskor visszamegyünk, bár szerettünk volna még otthon maradni, vagy új képzést kezdünk a jövőnk miatt, s így heti 2 napot nem vagyunk a kicsinkkel, vagy elhalasztjuk a régóta álomként dédelgetett konferenciát, mert nincs rá pénz. Majd talán legközelebb… de legalább tervezd be! De ha évekig nem foglalkozom magaddal, a karriereddel, a szakmáddal, a lehetőségeiddel, a jövőddel, a jogaiddal, azok megvédésével, egyszer csak azt veszed észre, hogy rossz irányba megy az életed, nem ezt akartad, s nagyon nehéznek tűnik az újrakezdés.

Kérlek, ne juss el idáig!

 

Ajánlott bejegyzések:

18 hozzászólás

 1. Kedves Ágnes!

  2008.08. óta dolgoztam volt munkahelyemen, egy bankban. 2014.10.08-án járt le a Gyed-em,jelenleg az évek alatt felgyülemlett szabadságom töltöm, ami 2014. december 5-ig tart. Kisfiam szeptember közepétől bölcsődés volt,mivel jeleztem hogy Gyed után vissza mennék dolgozni anyagi okok miatt. Időközben kisfiamat kivettem a bölcsődéből, mivel nem várt módon olyan sérüléssel vittem haza, amiről tájékoztatást nem kaptam és a felelősséget sem vállalták érte. Ezek után nem tudtam nyugodt szívvel ott hagyni. Sajnos magánbölcsődére nem telik, másik bölcsődébe pedig csak januártól tudnák felvenni, így a munkába való visszatérésem nem megoldott. Mivel az említett bankban jelenleg is leépítések vannak,talán ez egyébként sem lett volna másképp. Mikor érdeklődtem visszatérésemmel kapcsolatban, csak a volt pozícióm időbeosztásának változásáról tájékoztattak arra vonatkozólag hogy meg van e még a helyem, nem kaptam információt.
  Mivel nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy nekem kelljen felmondani bízom a közös megegyezésben. A segítséged abban kérném hogy az esetlegesen megillető végkielégítésemet hogyan érvényesítsem? Tudom indítottál erre külön tanfolyamot, de sajnos anyagi okokból ezt nem tudom jelenleg kifizetni. Nekem már egy kis iránymutatás is elég lenne ahhoz, hogy magabiztosan és felkészülten tudjam kezelni a helyzetet!
  Remélem tudsz nekem segíteni, amit előre is nagyon köszönök!
  Szép napot kívánok Neked!
  Üdv!
  Anett

  • Kedves Anett!

   A részletek ismerete nélkül (vissza tud és akar-e venni a munkáltatód, ha igen, milyen munkakörbe, a régibe, vagy egy másikban, mit értesz pontosan időbeosztás változása alatt, meg tudod-e oldani, hogy decembertől valaki vigyázzon a kicsidre, hogy bemenj dolgozni, ha mégis behívnak, hogy állnak hozzád, mennyire kedvel a HR-es, a főnök, van-e egyéb információd, kolléganők tudnak-e súgni neked…) nem nagyon tudok hasznos stratégiát mondani neked. Az ilyen esetekben közösen egyeztetjük az ügyfeleimmel a stratégiát és a lépéseket, a részletek ismeretében… Ez így, a sok-sok információ nélkül, online módon, szerződésed és az összes többi dokumentum nélkül nem megválaszolható kérdés… Annyit tudok mondani, hogy ha ők kezdeményezik a jogviszony megszüntetését, akkor jár neked a végkielégítés, ha te mondod ki először, hogy nem tudsz menni, akkor sajnos neked kell felmondani. Azaz azt kell elérned, hogy ők mondják ki, nem tudnak visszavenni, így próbálj meg egyeztetni velük.
   Sok sikert:

   Ági

 2. Kedves Ágnes!

  Nagyon hasznos könyv a Dolgozó mami 2.0, örülök, hogy sok fontos információt kiolvashattam belőle. Sajnos a cégünknél az a hír járja, hogy ugyan visszaveszik a gyesről, gyedről visszatérő kismamákat, de olyan körülményeket teremtenek, hogy magától mondjon fel a munkavállaló, így megússzák a végkielégítést. Kérdésem: Mikor utasíthatom vissza az új felajánlott munkakört, ha az történetesen megegyezik a végzettségemmel, és a képességemmel is? A könyvedből idézek: “Ha nem tetszik neked, nem kötelezhetnek rá hogy gazdasági vezető helyettes pozícióból takarítóba lépj.” A helyzet a következő: Bejelentettem, hogy terhes vagyok, majd pár nap múlva megszüntették a munkakörömet, marketing asszisztens voltam, felajánlottak egy vevőszolgálati asszisztens pozíciót, amit nem fogadtam el. Felmondási védelem alatt álltam, gazdasági okokra hivatkozva átszervezték az osztályt, a marketing asszisztens munkakör megszűnt, a többiekkel szerződést módosítottak mindenféle új pozíciónévvel. Mivel várandós voltam, nem bocsáthattak el, más felajánlott pozíciót más osztályon nem fogadtam el, ezért a szülés napjáig állásidőn voltam. (már akkor tudtam, hogy nem akarok majd ide visszajönni, ezért sem mentem bele a szerződés módosításba.) Tehát a munkakörömet átnevezték, egyszerűen csak más a neve. Kérdésem az, hogy mi van akkor, ha nem akarnak fizetni, akkor kötelezhetnek arra, hogy a végzettségemnek, képességemnek megfelelő tehát hasonló pozíciót felajánlanak ugyanúgy a marketingen, csak mondjuk más a neve? Mondjuk a mostani érvényben lévő szerződésemben megnevezett helyett, mondjuk kommunikációs és marketing asszisztensi pozíciót ajánlanak fel. Visszautasíthatom ugyanúgy, még ha a munkaköri leírás is sok pontban, vagy akár egészben hasonlít, csak más a pozíció neve? Tehát a kérdésem pontosabban a marketing asszisztens elnevezésűn kívül bármi más nevű munkakört visszautasíthatok? És akkor mi a helyzet, ha mondjuk mégiscsak marketing asszisztensként vesznek vissza, de én csak 4 órában szeretnék dolgozni a gyermekem 3 éves koráig? A munkáltató azonban 8 órában akar foglalkoztatni? Akkor is neki kell felmondania, mivel nekem 8 órás szerződésem volt? Köszönöm a válaszát!

  • Kedves Csilla!

   Örülök, hogy tetszik a könyv! 🙂
   A kérdésedet szedjük darabokra, úgy könnyebb lesz: a munkaköröd jelenleg is az, ami korábban volt a munkaszerződésedben. Ha a munkáltatód ugyanezt a munkakört felajánlja, akkor azt vagy elfogadod, vagy neked kell felmondani. A munkáltató jogosult átnevezni a munkaköröket, bővíteni, szűkíteni a feladatokat, azaz ha egy kicsit több, vagy kevesebb, vagy más a feladat, de a munkakör jellege, szintje, felelőssége még ugyanaz, az nem módosítás, s az nem igényel szerződésmódosítást – azaz ha marketing munkatárs a neve a felajánlottnak, de a munkaköri leírás sok pontban megegyezik a régivel, s ő közben minden asszisztenst munkatársnak nevezett el, akkor azt bizony el kell fogadod (a munkakör tartalma a lényeg, nem az elnevezése!) A könyvben írt példában sem a végzettség, sem a munkakör tartalma nem volt azonos, azt azért nem kell elfogadni.
   Ha te a 3 éves kor előtt térnél vissza, kötelező a 4 órás foglalkoztatást a kérésedre megadni, ha ezt nem tudja megtenni, mert nincs üres munkaköre, amibe felvehetne, akkor neki kell felmondania.
   Üdv:

   Ági

 3. Bocsánat, az utolsó kérdésembe belebonyolódtam. 🙂 Tehát én 4 órában dolgoznék a meglévő marketing asszisztensi pozíciómban. Az ÚJ MT szerint kötelező a munkavállalónak a gyermek 3 éves koráig a 4 órás részmunkaidős foglalkoztatást megadnia, de a cégem mondjuk ragaszkodik a 8 órához. A jelenleg érvényben lévő szerződésem szerint 40 órában foglalkoztattak. Kinek kell akkor felmondani? A munkáltatónak, mert nem tudja biztosítani a 4 órás foglalkoztatásomat (és akkor jár a végkielégítés?
  ) vagy nekem? (és akkor persze nem jár) Köszönöm! Üdv, Csilla

  • Értettem, hogy mit kérdeztél 🙂
   Nekik kell felmondaniuk számodra, vagy a teljes munkaidő felében foglalkoztatni a kicsid 3 éves koráig.
   Üdv:

   Ági

 4. Megkaptam a legfrissebb hírlevelet, köszönöm szépen!
  Értem is, számolni is tudok, csak egy rész nincsen benne, ami engem érint:
  A pószabadságok között nincsen felsorolva az oktató-nevelő munkáért járó évi 25 nap pótszabadság.
  Készülök visszamenni dolgozni, de negyon nem mindegy, hogy ezzel a + 25 nappal kalkulálhatok-e, vagy sem!

  Köszönöm a segítséget előre is!

  (ha nem is itt, de a következő hírlevélben válaszolnál rá, kérlek?)

  • Kedves Shisha!

   A hírlevélben a Munka törvénykönyve hatálya alá tartózó munkavállalók számára adok jogi tippeket (ez talán elkerülte a figyelmedet a feliratkozáskor), te pedig – az oktató-nevelő tevékenységért járó pótszabiból következtetve – Kjt. hatálya alá tartozol. A Kjt. háttértörvénye az Mt., azaz néha az Mt.-t is nézni kell, de a szabiknál pont nem. A Kjt. külön szabályokat ír a szabadságnapokra, erről itt találsz egy cikket:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozalkalmazottak-szabadsaga-tudnivalok-a-szabadsagrol-4-resz
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági!

  A segítségedet szeretném kérni egy -gondolom ma már nem ritka- helyzetre. Ha egy kismama GYED után szeretne visszamenni dolgozni a munkahelyére, lehet-e olyan indok, ami miatt nem veszik vissza. Megtehetik-e, hogy egyáltalán nem mehet vissza dolgozni a számára járó fizetett szabadság lejárta után, vagy van meghatározva valamennyi idő, amíg vissza kell venni Őt?

  Köszönöm:

  Pallosi Attiláné

 6. Szia Ági!

  Az lenne a kérdésem,hogy jelenleg gyesen vagyok és emelt családi pótlékot kapok 5 éves tartósan beteg gyermekem után (van még egy 16 éves gyerek is),de szeretnék elmenni dolgozni.Milyen szabályok érvényesülnek ebben az esetben velem és a munkáltatómmal kapcsolatban amiről jó ha tudok.
  Köszönöm:

  Mária

  • Kedves Mária!

   Ne haragudj, de ez nagyon tág kérdés, erre így nem lehet válaszolni… pontosan mi érdekel? Munkaidő, munkaidő beosztása, felmondási védelem??? Ha konkrétabban kérdezel, akkor tudok választ adni…

   Ági

 7. Szia Ági!
  Előző hozzászólásomhoz kapcsolódóan,szeretném megkérdezni hogy tartósan beteg gyerekre igénybe vett gyes melletti munkavégzésnél van e olyan szabályzat ami a munkavégzés időtartamára vonatkozik értem ez alatt reggeli kezdés,délutáni,éjszakai munkavégzés,túlóra stb.Nyugdíj járulékot mi után fizetek gyes vagy munkabér után?Jobban járok e ha a nagyszülő veszi igénybe a gyest?Van e előnye vagy hátránya a gyes melletti munkavégzésnek 2014-ben?

  • Kedves Mária!

   Nincs olyan szabályozás, ami a munkaidőnél különbséget tenne a tartósan beteg gyermek szülője s a nem beteg gyermek szülője között, azaz munkaidő-beosztásban ugyanaz vonatkozik mindkettőre. (Különbség a gyermek életkorától függően van, de csak 0-3, illetve 4 éves korig). Van azonban két nap pótszabadság a tartósan beteg gyermeket nevelőknek, ezt igényelheted! Nyugdíjjárulék és GYES témában nem vagyok szakértő, ezek nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási kérdések, így ezzel egy TB szakértőt kéne felkeresni.
   Üdv:

   Ági

 8. Szia Ági!
  A segítségedet szeretném kérni. Barátnőm több mint 20 éve dolgozik munkahelyén, közalkalmazottként. 2014. szeptember végéig GYES-en volt gyermekével. 2014. márciusában munkáltatója közölte vele, hogy munkakörét megszüntették, egy másik munkakört ajánlottak fel neki, amit ő nem fogadott el. GYES lejárta előtt pár nappal szóban tájékoztatták, hogy fel fogják menteni, még összeget is mondott a munkáltató. GYES lejártát követően felgyülemlett szabadságát tölti. Munkáltató okt. elején közölte, visszaállította munkakörét a képviselő-testület, ami nem volt igaz, mert néhány napja kapta meg írásban, hogy ez a döntés csak novemberben történt meg. Mivel GYES-e és fizetés nélküli szabadsága szept. végén lejárt és akkor még nem volt meg az álláshelye, ill. a neki felajánlott állást nem fogadta el, nem az lett volna szabályszerű, ha felmentéssel megszüntetik a jogviszonyát (aminek a vége 2015-re persze átnyúlik)?
  Nagyon köszönöm válaszod!

  • Kedves Kriszti!

   Ne haragudj, de a leírásodból nem tudom kibogozni a dolgokat, ahhoz, hogy választ tudjak adni, több információra lenne szükségem. Ha gondolod, keressen meg a barátnőd, személyes tanácsadás keretében tudok neki segíteni átlátni a helyzetet:
   https://dolgozomami.hu/szemelyes-tanacsadas
   Üdv:

   Ági

 9. BUÉK!

  Kedves Ágnes,a segítségedet szeretném kérni! 2014.07.21-én járt le a gyesem a kisebbik lányommal. Júli 22-től kivettem az évek alatt felgyülemlett szabijaimat,ami október 16-ig tartott. Azóta sajnos betegállományba kényszerültem az egészségi állapotom miatt,illetve a gyerekeim miatt. 2008.02.21.óta vagyok a munkahelyem ProHumán munkaközvetítő cégnél,de úgy néz ki,hogy nem tudnak olyan munkakörben alkalmazni és abban a munkaidőben ami nekem megfelelne 2 gyerek mellett. Ők nyilván nem fognak felmondani nekem,szóval itt nekem kell lépnem. Amennyiben közös megegyezéssel mondanék fel,abban az esetben nekem jár valami pénz? Fizetett 30 napos felmondási idő vagy vmi? Vagy üres kézzel kell távoznom? Kérlek segíts,mert nem szeretném ha becsapnának!!! Köszönöm, Vanda

  • Kedves Vanda!

   Közös megegyezésnél nem jár kötelezően semmi, csak a ki nem adott szabadságok… minden más a felek megállapodásától függ. Ha te mondasz fel, a felmondási idődet le kell dolgoznod, vagy ha táppénzen vagy, akkor nincs bér sem ezen napokra. Ha nem tudnak munkát adni neked, fel kell mondaniuk (ezt megtehetik táppénz alatt is), ezt vagy kivárod, vagy ha már nem vagy táppénzen, mész dolgozni, s akkor kell, hogy felmondjanak neked.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás