GYED Extra – már megint…

Szerző: Dátum: 2013. dec. 16. Kategória: GYED-GYES alatt, GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 37 hozzászólás

Kedves Anyukák!

Annyi kérdés érkezik a blogra, a Facebook-oldalra, az e-mail címeimre, hogy lassan lefagy a laptopom… Úgyhogy úgy döntöttem, még egy kicsit elővesszük a GYED Extra témát, de most más szemszögből. Ahhoz, hogy megértsétek, miért nem lehet minden kérdésre azonnal és biztos választ adni, nézzük meg egy kicsit , hogyan születik meg egy törvény.

Ahelyett, hogy részletesen leírnám, inkább egy ábrával szeretném illusztrálni, hogyan is működik ez a folyamat. A képre kattintva új ablakban nyílik meg, s nagyítható a kényelmes olvasás érdekében. (A kép forrása: http://www.parlament.hu/fotitkar/tvalk/torvenyalkotas.jpg)

torvenyalkotas

Nos, ha ezt alaposan megnézitek, akkor láthatjátok, hogy hány lépésen kell keresztül mennie, ahhoz, hogy valóban törvény legyen abból, amiről mi nap, mint nap a sajtóban olvashatunk. Attól, hogy beadnak egy indítványt, vagy tárgyalják éppen több körben a javaslatot, még semmi sem biztos (bár, sok újság már tényként, vagy majdnem valós tényként közli). Sőt, ha megvolt a záróvita és a szavazás, akkor utána azt hihetnénk, hogy kész, most már 100%-osan tudjuk, mi lesz a törvényben, s minden apró kérdésre, s egyedi helyzetre azonnal tudjuk a választ. De nem…

Erre két dolgot tudok mondani, az egyiket egy kedves jogász ismerősömtől hallottam (s már az én hitvallásom is ez): ő csak akkor hisz el bármit is, ha már megjelent a Magyar Közlönyben. Mert ez a kihirdetés az, amire már alapozni lehet, ha itt megjelent a törvény szövege, akkor ez már nyilvános, valós tény. De még sokszor ez sem elég, hiszen bizonyos törvényekhez vannak úgynevezett átmeneti rendelkezések, hatályba léptető rendelkezések, amelyek még további finomításokat, pontosításokat, vagy akár szűkítéseket eszközölhetnek (ilyen volt például a 2012. évi I. törvény, köznapi nevén a Munka törvénykönyvéhet írt átmeneti rendelkezés, a 2012. évi LXXXVI. törvény, ami jó néhány dolgot pontosított, vagy időbeli határokat szabott meg adott esetekben) . Amíg ez a GYED Extra esetében meg nincsen, azaz ki nincs hirdetve, addig bizonyos kérdésekben csak találgathatunk, vagy nagy valószínűséggel mondhatjuk azt, hogy igen (vagy nem), de mindig ott van az a kis kétely, hogy ha majd minden nyilvánosan ki lett hirdetve, akkor lesz tuti biztos.

Szóval mivel jelenleg, 2013. 12. 16.-án este 20: 32-kor a T/13049 számon benyújtott és megszavazott törvényjavaslat jelenleg a köztársasági elnök aláírására vár, kis türelmet kérek mindenkitől! Mihelyt új információk lesznek, biztosan tudósítok róla. 🙂

Addig is, ha valaki el szeretne mélyülni a dokumentumban, itt találja: http://www.parlament.hu/irom39/13049/13049.pdf

Ajánlott bejegyzések:

37 hozzászólás

 1. Kedves Ági!
  Szeretném a tanácsodat kérni a következő helyzet esetén.
  Októberben volt egy vetélésem ami után a munkáltatóm létszám leépítés keretében felmondott nekem 6 és fél év folyamatos munkaviszony után.A közös megegyezés dec.1-től érvényes és 2014 január 14.-éig vagyok még munkaviszonyban. (Felmondási időmre felmentettek a munkavégzés alól)
  Kérdésem az , hogy ha 2013. decemberben vagy 2014 januárban újra teherbe esek milyen juttatások járnak nekem?

  Köszönöm szépen előre is a segítséget

  • Kedves Orsi!

   Ez társadalombiztosítási ellátással kapcsolatos kérdés, én pedig munkajoggal foglalkozom, nem vagyok TB szakértő. Viszont tudok neked ajánlani egy nagyon jó honlapot, az Anyabarát oldalt keresd fel, ott is van blog, s tudsz kérdezni! Az oldal üzemeltetője profi pont az ilyen kérdésekben 🙂
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Ági!

  Az én problémámra eddig sehol sem találtam választ.Bízom benne,hogy ön tud segíteni.Kétgyermekes anyuka vagyok.A kislányommal vagyok itthon GYed-en,aki február 22.-én tölti be a 2.életévét.A kérdésem az lenne,hogy el lehet e menni részmunkaidőbe dolgozni ez mellett.Február 1.-től ajánlottak munkát.Ha igen,heti hány órában?Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszadást!

 3. Azt elfelejtettem hozzá tenni,hogy nem oda mennék részmunkaidőbe dolgozni,ahonnan a gyedet kapom.

 4. Kedves Ágnes!

  Olyan kérdésem lenne, hogy 2014. március 5-re vagyok kiírva szülni, de előtte már igénybe kívánom venni február 5-től a terhes gyermekágyi segélyt. Azonban idén már nem szeretnék dolgozni.. Van idei éves szabim 24 nap.
  Megtehetem, hogy február 5-ig kiveszem az idei szabadségomból kb 20 napot?
  Vagy csak időarányos szabadság jár nekem február 5-ig?

  Köszönettel :
  Anna

 5. Kedves Ági!
  A segítségét szeretném kérni a következő problémára.
  2014 márciusig Gyesen vagyok.
  Munkahelyemen igen sok változás történt, mióta itthon vagyok (lassan 3 éve),amiről semmilyen tájékoztatást nem adtak nekem.
  A cég,ahol dolgoztam(összesen 8 évig),jelenleg szünetelteti a tevékenységét,így oda sajnos nem tudok visszamenni,bár közölték,hogy nem is szeretnének visszavenni. A kérdéseim a következők:
  Mivel márciusban letelik a Gyesem, írásban közölnöm kell velük a felmondásomat.Körülbelül mennyi idővel előtte kell megtennem,ill. milyen következményekkel jár az,ha én,mint munkavállaló mondok fel?Gondolok itt a felmondási időre, a bent maradt szabadságomra. Ha ők úgy írják meg a papírjaimat,hogy én mondtam fel,akkor valóban nem leszek jogosult a munkanélküli segélyre?Válaszát előre is köszönöm.

  • En nem vagyok szakerto, de ugy tudom, meg vegkielegitesre sem leszel jogosult, ha te mondasz fel, vagy alairod a kozost. Mar 3 ev utan jar, legalabbis en tavaly igy tudtam.

   • Erika, jól tudod! 🙂

  • Kedves Manó!

   Te semmiképpen ne mondj fel, ha nem tud foglalkoztatni, neki kell felmondania neked. Ha te mondasz fel, nem jár sem végkielégítés, sem felmondási idő növekmény az évek számától függően! A szabi mindkét esetben jár neked, ez semmilyen körülmények között nem veszik el.
   Szóval március elején írásnak tértivevényes levélben tájékoztatnám őket, hogy le fog járni a 3 év, várom a további tájékoztatást a szabik kiadásáról, továbbfoglalkoztatásról… Ha nem állnak szóba veled, keress egy ügyvédet, vagy menj el az ingyenes jogsegélyhez (hasznos linkek között megtalálod).
   Álláskeresési járadék akkor jár azonnal, ha ők mondanak fel, ha te mondasz fel, van egy bizonyos várakozási idő a folyósítás előtt. Ezért sem érdemes felmondanod!
   Itt tudod elolvasni mi jár neked:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozos-megegyezes-%E2%80%93-kinek-is-elonyos-valojaban

   Üdv:

   Ági

 6. Kedves Ági!
  Azt szeretném kérdezni, hogy igaz-e az, hogy a Gyed-Gyes alatt más munkáltatóhoz is elmehetek dolgozni, úgy hogy közben a jelenlegi munkáltatómnál továbbra is fönn tartanám a munkaviszonyomat? Ha, jól tudom, csak bejelentési kötelezettségem van a korábbi munkáltatóm felé. A kérdésem, az lenne, hogy ha ez így van, akkor köztisztviselőként is megtehetem-e ezt? Tehát, szeretnék jogviszonyban maradni a jelenlegi munkáltatómnál (fizetés nélküli szabadságon), de költözés miatt az új városban is szeretnék köztisztviselői munkát vállalni!
  Köszönettel: Andi

 7. Kedves Ági!

  Gyermekünk egy éves kora után férjem szeretne itthon maradni gyed-en úgy, hogy valamikor a gyed folyósítása előtt/alatt fel szeretne mondani a munkáltatójánál. Az lenne a kérdésem, hogy a felmondást mikorra kell ilyen esetben időzíteni, hogy a gyedre való jogosultsága megmaradjon? Illetve erre van-e egyáltalán lehetőség? Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!

  • Kedves Anett!

   Mindenképpen a GYED igénylés után kellene felmondani, ha egyáltalán fel kell. Miért nem igényel a férjed fizetés nélküli szabadságot? Megteheti nyugodtan!
   Érdemes ezt jobban átgondolni!
   Üdv:

   Ági

 8. Kedves Dolgozó Mami!

  A új törvénnyel kapcsolatban felmerültek bennem kérdések.
  Nem a Gyed Extra munkavallalasi resze erdekel kifejezetten 🙂

  Tehat ha valakit nem erint a fenti tema, viszont Gyesen van meg jo par honapig:
  1. a munkaltato elkuldheti igy? -ha van passziv jogviszony
  2. Van meg barmifele vedettseg a gyermek 3 eves koraig?
  3. Illetve tovabbra is kap a munkaltato kedvezmenyeket az anya utan (1 gyermek)? (korabban ez jo erv volt, ha munkat keresett az anya)

  Kivancsi vagyok, az uj torvenyben ezek bennemaradtak vagy esetleg mire modosultak.

  Koszonettel:
  Zita

 9. Kedves Ági!

  Gyermekem novemberben múlt egy éves, jelenleg a kistestvért várom. Az lenne a kérdésem, hogy a gyed megtartása mellett lehetőségem van-e táppénzre menni a jelenlegi terhességemre való tekintettel? Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Vikóca!

   Én elsősorban munkajogi kérdésekkel foglalkozom, a te kérdésed pedig TB szakterületre vonatkozik, ráadásul nem olyan egyszerű, hiszen a törvény csak annyit mond, hogy akkor jár a GYED, GYES mellett a táppénz, ha a munkavállaló a folyósítás mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre megy. Azaz mit is jelent az, hogy munkát vállal? Ha te fizetés nélküli szabiról azonnal táppénzre mész, akkor ugye nem végeztél munkát… nem tudom, hogy ezt a folyósító szerv hogy értékeli… érdemes lenne közvetlenül náluk utánakérdeni.
   Üdv:

   Ági

 10. Kedves Ági.
  Nekem 2013 november 13-án betöltötte a fiam a 2 éves kort. A munkahelyemen nem volt lehetőségem a 4 órás munkaidőre, ezért 8 órában mentem vissza dolgozni. November 13-án lejárt a tgyás-om. Azt szeretném kérdezni, hogy megigényelhetem e a gyed extrát és visszamenőleg is megkapom, vagy már nem lehet igényelni? Előre is köszönöm a választ.

  • Kedves Thymee!

   Ne haragudj, de nem értem, amit írsz… a TGYÁS-od lejárt november 13.-án? TGYÁS a szülési szabadságra jár, a szülés után 24 hétig…
   Tudnál pontosabban fogalmazni?
   Üdv:

   Ági

 11. Kedves Ági!

  Kisfiam januárban töltötte be az 1. évet, jelenleg otthon vagyok GYED-en. Szülés előtt heti 40 órás munkaviszonyban dolgoztam. Munkáltatóm felajánlotta, hogy ha meg tudom oldani, hetente egy-két napot, vagy alkalmanként visszamehetnék dolgozni. Ez maximum heti 10 órás munkaviszonyt jelentene, és az eredeti bérem 1/4-ét. Ez a felállás kisfiam 2 éves koráig lenne, utána visszaállna a régi munkaszerződésem.
  Lényegében köthetünk egy határozott idejű munkaszerződést erre az időszakra, mely független lenne az eredeti munkaszerződésemtől? Vagy esetleg alkalmanként megbízási jogviszonnyal dolgozhatok ugyanitt?
  Továbbá, ha a munkaviszonyt választom, az megoldható, hogy a felhalmozott szabadságaimat megállapodás alapján nem most, hanem az eredeti szerződésem hatályba lépésével veszem ki?
  És lehet, hogy ez inkább a TB-s kérdés, de tervezzük a kistesót, és ha jövőre szülnék, akkor a TGYÁS és a GYED összegét befolyásolja a 10 órás munkabérem, esetleg ez lenne a számítás alapja, vagy a jelenlegi GYED-em előtti bérem?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Ági,
   ha szülést megelőzően veszélyeztetett terhesként 30 napot meghaladóan vagyok táppénzen, akkor arra az időszakra nem jár nekem az időarányos szabadság az új MT szerint?
   Előre is köszönöm,
   Odri

   • Kedves Odri!

    Pontosan, jól tudod. Az első 30 napra még jár, utána már nem, de ezt naptári évenként kell nézni, azaz ha tavaly kezdted meg a táppénzt, akkor külön kell nézni a két évet (azaz 2013-ban kell megnézni, hogy 30 napot meghaladtad-e, s 2014-ben is, ez talán valamit segít :-))!
    Üdv:

    Ági

  • Kedves Andrea!

   Ha nem szeretnéd megszüntetni a fizetés nélküli szabadságot, s kivenni a felgyülemlett szabit, akkor kössetek egy további jogviszonyra vonatkozó másik szerződést, s ne a korábbi módosítsátok. Így minden adott, amit szeretnél: az eredeti jogviszonyodban védett vagy, a szabikat nem kell kiadnia a munkáltatódnak, s ezt csak egy bizonyos ideig kötitek (lehet határozott, vagy határozatlan időre is). Ha ennek a melónak vége, egyszerűen megszüntetitek ezt a szerződést, de a másik továbbra is érvényben van.
   A másik TB-s kérdés, nem munkajogi, ebben a témában egy TB szakértőt keress fel!
   Üdv:

   Ági

 12. kedves Ági!

  gyeden vagyok 17 hós fiammal. ki szeretném venni a felgyült szabijaimat,tehát felmondani a fizetés nélküli szabit. viszont aug elején jön a kistesó. kötelesek kiadni a szabikat és visszavenni, ha csak papíron is? jól jönne a felgyült szabi ára+a gyed. ha a szabi lejárt aug-if táppénzre mennék. előre is köszönöm válaszod

  • Kedves Judit!

   A fizetés nélküli szabit akkor szünteted meg, amikor akarod, mert az igénylése is csak tőled függ. A munkáltatód nem kötelezhet, hogy maradj otthon. Fontos azonban, hogy még előbb közöld vele, várandós vagy, így védelmet élvezel a fizetés nélküli szabadság megszüntetése után is. A szabikat 60 napon belül ki kell adnia, s utána vagy dolgozol, vagy táppénzen leszel (ha ezt az egészségi állapotod indokolja).
   Találsz itt a blogon egy mintát a megszüntetéshez az ingyenes anyagok között!
   Üdv:

   Ági

 13. Kedves Ági!

  22 hónapos kisfiammal jelenleg GYED-en vagyok. Azt megtehetem, hogy visszamegyek dolgozni/mert a párom elveszítette a munkahelyét/ és ha a párom pl. 3 hónap múlva találna munkát, akkor visszajönnék akkor már GYES-re?!Ilyen esetben a munkáltató elbocsáthat? Gyermek miatt jönnék vissza feltehetőleg!Milyen juttatás jár nekem a munkáltatómtól?
  Csak a GYES vagy ilyenkor mást számítási metódust kell figyelembe venni, mivel dolgoznék pár hónapot?

  Köszönettel.

 14. Kedves Ági!

  Én a másik oldalon állok-vagyis a munkáltatót képviselem.De ettől még nem szeretném rosszul végezni a munkám,célom,hogy a kismama megfelelő tájékoztatást kapjon a lehetőségeiről.
  Remélem,azért válaszolsz nekem!
  Adott egy kismama,2012.04.03-án szült.Szóban jelezte,hogy szeretne visszajönni dolgozni 2014.04.04.-én.
  Kértem,hogy írásban ,tértivevényesen küldjön nyilatkozatot erről minél hamarabb.(30 nappal a tervezett munkakezdése előtt)
  Van neki 50 nap szabija.
  Viszont abban a munkakörben,amiből elment szülni,nincs üresedés,fel van töltve a létszám-igazából semmilyen munkakörre nincs felvétel nálunk,amire meg van,arra nincs jogsija.
  Munkáltatóként hogy járok el helyesen?

  1., 2014.04.04-i dátummal kezdődően elkezdi letölteni az 50 nap szabiját-ez tart 06.17-ig-és valamikor május elején (30 nappal a szabik vége előtt)közlöm vele,hogy felmondok neki,mert nem tudok felajánlani megfelelő munkakört számára vagy

  2.,2014.04.04-én bejön dolgozni-nem tudom,mit,de bejön-és akkor mondok fel neki 30 napos határidővel,kifizetem a szabikat a 30 nap után,megkapja a kilépőpapírokat és vége vagy

  3.,megkapom az írásbeli nyilatkozatot a szándékáról,megírom neki,hogy mennyi szabija halmozódott fel.De fel nem mondhatok neki,mert ekkor még fizetés nélkülin van-de akkor mit tegyek?

  Nagyon várom a válaszodat!
  Köszönöm!
  Andi

  • Kedves Andi!

   Természetesen válaszolok, nem az édesanyák abszolút, és mindenek feletti védelmére esküdtem fel, hanem a jogszerű, törvényes eljárásra, legyen az bármelyik oldal, munkavállalói, vagy munkáltatói! 🙂 Munkáltatóknak is adok tanácsot, bár tény, kevesebbszer, mint munkavállalóknak.
   Amíg fizetés nélküli szabin van az anyuka, nem lehet neki felmondani. Ha lejárt, vagy megszüntette, az azt követő napon is közölhető a felmondás (ebben az esetben a szabadságok pénzbeli megváltását írja elő a törvény), vagy kiadhatjátok a szabikat részére, s utána mondtok fel. Arra figyelj, hogy a felmondási idő a munkában töltött évek számával nő (ide értve a szülési szabadságot és a fizetés nélküli szabit is), azaz nem biztos, hogy 30 nap a felmondási ideje, hanem több is lehet. A szabadságnapokra és a felmondási időre is távolléti díj illeti meg a dolgozót.
   Én azt tudom javasolni, hogy érdemes lenne vele korrekt módon közölni, hogy sajnos nincs üres állás, s ha az úgy neki jó, kiadjátok a szabikat s utána mondtok fel. Így több ideig van még állományban, több ideje munkát keresni (gondolom azért jön vissza, mert a GYED lejár, a GYES kevés, abból nem élnek meg…)
   A legtöbb anyuka azt nehezményezi, hogy nem beszéltek vele, nem egyeztettek, nem hívták fel, nem tájékoztatták előre… ha normálisan tudtok kommunikálni, figyelembe veszed az érzéseit, a kétségeit, sokkal könnyebb lezárni egy munkaviszonyt.
   Üdv:

   Ági

 15. Kedves Ági

  Van egy anyukám 3 gyerekkel, a legkisebb 3 hónapos. Tulajdonos egy kft-ben és most ügyvezető is lett.
  Állítja, hogy ő lehet ügyvezető, dolgozhat a gyed extra miatt.

  Tényleg van olyan gyereke, aki után gyed-et kap, és az elmúlt egy éves, de most a legkisebb után is fog pénzt kapni.

  Ő akkor most lehet ügyvezető úgy, hogy bejelentem a NAV-hoz heti 1 órában és nem veszíti el az a pénzt, amit a 3 hónaposa után kap azért, mert ő ügyvezető a kft-ben (személyesen közreműködő)?

  Köszi szépen!

  • Szia Ági!

   Sajnos nem tudom biztosan, mert ez nem munkajogi kérdés, hanem TB szakértői, s én nem az vagyok 🙁
   De a szabályozás tudtommal az, hogy a gyermek 1 éve koráig semmilyen keresőtevékenységet nem végezhet az anyuka. Azaz ha a legkisebb gyermeke 3 hónapos, akkor nem dolgozhat, vagy elveszíti a TGYÁS-t.
   Az Anyabarát honlap írója, Horváthné Pelyva Erzsi a TB-s, őt környékezd meg, biztosan tudja a megoldást 🙂
   Üdv:

   Ági

 16. Kedves Ági. az alábbi helyzet adódott életemben. Múlt hónapban május elején bementem a munkáltatómhoz hogy október hónapban szeretnék újra munkába állni gyed alatt. A lányok decemberben lesznek 2 évesek. Nem mondott semmi konkrétat, csak annyit hogy térjünk rá vissza. Ma hívtam hogy mi a helyzet velem, és közölte hogy rossz híre van, nincs lehetőség létszámbővítésre. Nem is értettem és sokkolt a hír, hogy nincs hová visszamennem, igazából azt nem értem mi az hogy nincs létszámbővítés, mikor állományban vagyok-ha jól tudom- és ilyen helyzetben mi az a legtöbb dolog amit ki tudok hozni az adott helyzetből, mi illet meg és mit ne írjak alá?!Köszönettel: Zsuzsa

 17. Kedves Ági,
  Én olyan helyzetben vagyok, hogy a gyermekem 1 éves kora előtt vissza kell mennem dolgozni. min 4 órában. Ami nem egyértelmű nekem, hogy ilyen esetben egyáltalán nem vagyok jogosult a gyed extrára vagy jogosult lesz a gyermek 1 éves korától?
  Köszönöm.

  • Kedves Amy, bár nem vagyok TB tanácsadó (az ellátásokra való jogosultság nem munkajogi, hanem TB kérdés), úgy tudom, hogy a gyermek egy éves kora után jogosult vagy rá, egy 60 napos határidőt azonban még meg kell tartani, amíg nem kaphatod csak utána. Itt találod a kihirdetett törvényt: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK13213.pdf, 85152. oldal, 5. §-ban írnak a 42/C. § g) pontról, ez lesz az, mi rád vonatkozik.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás