GYED Extra, de kinek?

Szerző: Dátum: 2013. nov. 19. Kategória: GYED-GYES alatt, GYED-GYES utáni visszatérés | 128 hozzászólás

GYED extra kinek jár

Image courtesy of franky242 at FreeDigitalPhotos.net

Hetek óta zeng a sajtó a törvényrendeletről, majd legutóbb annak megszavazásáról. Eleinte én csak csendben figyeltem eddig az eseményeket, a híreket, a véleményeket a portálokon. Sok kisbabás ismerősömnél láttam, olvastam, hogy örülnek: végre több pénz lesz, végre vissza lehet menni dolgozni, s megmarad emellett a GYED, GYED is. Aztán miután már többször is kérdezték a véleményemet (magánemberként és szakértőként is), több helyen annyit írtam csak: türelem, türelem… majd ha megjelenik a végleges törvényszöveg a Magyar Közlönyben, akkor bontsunk pezsgőt (már, ha van miért). De én sem bírom ki addig, úgyhogy tessék, itt van a rövid összefoglalóm-véleményem, akit érdekel!

Abszolút szubjektíven választottam ki a szerintem fontos részek közül azt a kettőt, ami a legtöbb anyukát érdekli, tehát nem a teljes törvényszöveggel, s annak összes javaslatával foglalkozom az alábbi írásban.

Az a sokak számára szimpatikus módosítás, hogy a gyermekgondozási ellátások folyósítása ideje alatt született újabb gyermek esetén a korábbi ellátás ne szűnjön meg, hanem a jogosultsági idő teljes időtartama alatt folyósítsák tovább az összeget, csak akkor érinti az intézkedés hatályba lépését megelőzően született gyermekeket, ha 2014. január 1-jét követően a családban újabb gyermek születik. Tehát ahhoz, hogy dupla GYED, vagy GYES legyen, még egy babát kell szülni kérem, nem adják ezt a pénzt csak úgy oda, növelni kell érte a magyar népességet! Akik jelenleg egy picivel, meg egy kicsivel vannak odahaza, jelenleg csak GYED-et kapva, azok jövő január elsejétől nem fognak GYED-et és GYES-t egyszerre kapni. Ha majd születik egy 3. baba, akkor a második babus utáni juttatást nem fogják elvenni, s mellette folyósítható a 3. baba után járó összeg.

Jövőre, a GYED melletti munkavégzés – a gyermek 1 éves kora után – lehetővé válik, azoknak is, akik részre 2014. január elseje előtt állapították meg a GYED-et. Ez így önmagában jó hír. Én kiegészíteném három dologgal, mert tapasztalatom alapján mondhatom, csak így teljes a kép. Ahhoz, hogy az anyuka dolgozni tudjon menni, kell bölcsődés / csanás férőhely, amiből bizonyos városokban, kerületekben igencsak csehül állunk. Persze, jöhet a nagyi is, ha éppen nem dolgozik, és a közelben lakik. Ha pedig nincs hova tenni a kicsit, hiába a GYED és a munka együttes lehetősége, ezzel nagyon kevesen fognak tudni élni. Másodsorban kell olyan munkáltató, aki vissza veszi a kisgyermekes anyukát, ahelyett, hogy felmondjon neki, mivel a 2012. július 1-je óta hatályban lévő Mt. alapján ezt megteheti a 3 évesnél fiatalabb gyermekkel rendelkező, s fizetés nélküli szabadságot igénybe nem vevő munkavállalóknál. Azaz először szerezz bölcsis férőhelyet (amit legtöbbször csak a munkáltatói igazolás birtokában adnak, amit miért is adna ki a munkáltató, ha ki akar rúgni), majd menj dolgozni (ha van még hová…). Ha nincs, akkor keress másik állást, ahová felvesznek egy-két éves kisgyerekkel is. Talán jó hír ez azoknak, akik az otthonlét alatt már eddig is a saját vállalkozásukat tervezgették, vagy eddig is “apa” cégébe dolgozgattak be, s ott szeretnék a pályafutásukat folytatni. Ők nem függenek a munkáltató kénye-kedvétől… Harmadsorban hiába van a “kötelező” részmunkaidő a gyermek 3 éves kora előtti visszatérésnél, a legtöbb esetben ez csak amolyan “népmesei elem” (biztos ismeritek: hoztam is ajándékot, meg nem is), mert ha fel is lehet mondani egy visszatérő anyukának, ki bajlódna a részmunkaidős kérelemmel, a munkafeladatok átszervezésével, és egyáltalán, mi az, hogy ő nem 8 órát van bent a cégnél? Ne is beszéljek a több műszakban működő gyárakról, ahol totál kiakadna a műszakvezető, ha anyuka 4 órába beállna a szalag mellé, majd hazamenne “félidőben”, mert hát ő csak 4 órás munkaidővel rendelkezik. És ha nincs részmunkaidős foglalkoztatás, az azt jelenti, hogy az 1 éves kicsi a legjobb esetben is majdnem 9 órát van a bölcsiben (mert ugye anyukának utazni is kell a munkába, meg vissza a bölcsihez). Szerencsések azok, ahol apukával felváltva oldják meg a napi logisztikát, így “csak” 8 órát van a kicsi a bölcsiben. Persze, igen, tudom, más is túlélte már a bölcsődét (ne értsetek félre, az én lányom is volt bölcsis). Csak sajnos láttam, hogy egy állami bölcsiben mit és mennyit tudnak foglalkozni a tizenegynéhány fős csoportokban egy esetleg járni, beszélni, és önállóan enni még nem tudó kicsivel… 🙁

Nos, és aki most ezek után még pezsgőt akar bontani, az tegye meg. Biztosan vannak néhányan, s örüljünk, hogy legalább nekik jó lesz. A december utolsó napjaira kiírt anyukák pedig jól szorítsák össze a lábukat, semmi lépcsőzés, semmi bábakoktél, tessék kihúzni január elsejéig! 😀 Meglesz a jutalom érte!

 

Ha odahaza lévő, és visszatérést fontolgató anyuka vagy, de nem tudod pontosan, mihez van jogod, nem igazodsz el a szabadságszámításban, vagy nem tudod, felmondhatnak-e neked, akkor ajánlom figyelmedbe az online munkajogi tanfolyamot! Kattints ide a részletekért!

Ajánlott bejegyzések:

128 hozzászólás

 1. Vajon akkor is jár január 1-től a gyed, ha a gyerek még nincs két éves, de a jogsultság már szeptemberben lejárt és én szeptember óta dolgozom?

  • Kedves M!

   A várható törvénymódosítás szerint lehet GYED mellett korlátlanul dolgozni, azaz ha még jövőre is jogosult leszel rá, mert nincs 2 éves a gyermeked akkor sem, igényelheted munka mellett is. (Ne haragudj, azt nem teljesen tiszta, hogy hogy érted azt, hogy a jogosultság lejárt, de még nem lesz 2 éves jövőre sem. A GYED – ha megvan a kellő biztosítotti időd, a gyermek 2 éves koráig jár, ha nincs, akkor se így, se úgy nem jár). De mivel még nem jelent meg a Közlönyben a megszavazott törvény, én amondó vagyok, várjuk ki a végét…

   Ági

   • Kedves Ági,
    Köszönöm a válaszod.
    Pontosan az a helyzet nálam, hogy csak 1,5 év jogosultsági idő volt meg nekem a szülés elött, így másfél évig járt a GYED. A kérdésem arra vonatkozott, hogy a jogosultsági feltételek ezzel változnak-e. De ha jól értem, akkor nem,d e várjuk ki a végét…

    • Kedves M!

     Ha csak rövidebb ideig járt volna, akkor nem jár január 1-től, hiszen nem történt módosulás a jogosultsági feltételekben, pláne visszamenőleg nem!
     Üdv:

     Ági

 2. Kedves Ági!

  Nagyon szuperek a hírlevelek, gondolatébresztőek! Köszönöm!

  Most legutóbbi hírleveldről az a kérdés jutott eszembe, hogy a visszatérő kismamának akkor is fel lehet-e mondani, ha nem szűnt meg a munkaköre, csak betöltötték mással?
  Vagy csak akkor lehet neki felmondani, ha a munkaköre megszűnt, és nincs helyette ahhoz hasonló végzettséget, stb igénylő másik pozíció, ill. ha azt nem fogadja el?
  Mert én más jogászoktól, sőt egy Munkajogi bírónő előadásában is folyton azt hallom, hogy kismama helyett csak határozott időre lehet felvenni valakit, és ha megvan a munkaköre, akkor nem lehet elküldeni a kismamát, amikor vissza akar jönni eredeti munkakörébe (persze GYES alatt).
  Ennek a te írásaid ellentmondanak, mikor azt írod, hogy a visszatérő kismamát – ha be van töltve az állása, és nincs más felajánlható munkakör- el lehet jogszerűen küldeni.

  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

  Üdv:

  Becker Magdi

  • Kedves Ági, Engem is a Becker Magdi által írt kérdés érdekelne. Én pont “ebben a cipőben járok” a munkakör van, de más tölti be. A hr-es azt mondta, hogy csak akkor vesztnek vissza, ha lesz üresedés. Velem nagyon lekezelő volt a hr-es…köszönöm a válaszod

  • Kedves Magdi!

   A korábban feltett kérdésedre ma megírt válaszomban találod a magyarázatot: nem írja elő a törvény, hogy csak határozott időre lehetne felvenni a helyettest, s a tavalyi Mt. módosítás kapcsán sajnos lehetővé vált a fizetés nélküli szabadságot igénybe nem vevő, 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő munkavállaló elküldése munkáltatói felmondással.
   Az, hogy mit mond egy-egy jogász, vagy bírónő, az egy dolog, sajnos én is több helyről hallom, hogy akik a régi törvényt tudták, nem biztos, hogy az újat is tudják… korábban sem volt amúgy kötelező a határozott időre való helyettesítés, csak a jogszerű gyakorlat “követelte” volna ezt meg a 3 éves korig tartó védettség miatt (de akkor sem tették meg ezt a munkáltatók…). 2012 július elseje óta rengeteg ilyen felmondás történt, s tudtommal egyik sem jutott el még oda, hogy bármelyik bíró is azt mondta volna, hogy jogellenes.
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ügyvédnő!

  Ne haragudjon, hogy teljesen más témában zavarom, de nagyon kétségbe vagyok esve, és nem tudom mit tegyek.?

  Egy kisvárosi általános iskolában tanítottam, mielőtt elmentem gyesre, határozatlan idejű kinevezéssel.
  A kisfiam betöltötte a 3 évet márciusban, a munkahelyemen közölték, hogy nem tudnak gyes után visszavenni.
  Először az a helyzet állt fenn, hogy kivettem a gyed után járó szabit, és utána elkezdtem a felmentési időmet tölteni (10 éves munkaviszony után), ami október 23-án járt volna le, és akkor kellett volna megkapnom a 4 havi végkielégítést.

  DE még mindig a felmentési időmet töltöm, ugyanis októberben közölte az igazgatónőm, hogy Pesten a tankernél nem írták alá még a felmentésemet, tehát még ők sem tudják, mikor telik le…A bért, vagyis a távolléti díjat minden hónapban megkaptam.
  Kérte az igazgatónőm, hogy amit ők adtak, egy értesítés arról, hogy mikor jár le a felmentési időm, és mennyi végkielégítést kapok, azt a papírt adjam vissza nekik, és mintha szó sem lett volna az október 23-i dátumról felejtsük el, én ezt visszaadtam, persze lefénymásoltam magamnak egy példányt…. Úgy gondolom, ha az a felmondás szerintük semmis, akkor most munkaviszonyban vagyok, és nem a felmentési időm töltöm. Jól gondolom?

  A csütörtökön, november 21-én telefonált az igazgatónőm, hogy hétfőn menjek be, mert úgy néz ki lesz döntés….A telefonban annyit mondott, hogy a tankerület azt szeretné, ha közös megegyezéssel szűnne meg a munkaviszonyom, és úgy adnák ide a végkielégítést, hogy havonta fizetik ki. Gondolom, ez úgy nézne ki hogy októberhez hozzá adnak négy hónapot és így februárig kapnék fizetést. Ön szerint ez jó lesz így nekem? Elnézést, hogy így fogalmazok, de itt valami csalafintaságot sejtek.

  Mióta a felmentési időm töltöm, ajánlottak fel állást, de az az én lakóhelyemtől messze van, és két kisgyermek mellett nem tudom elvállalni. A tankernél erről tudnak, mert ők küldték szét az önéletrajzomat. Azt mondta, az igazgatónőm, hogy ha nem megyek bele a közös megegyezésbe, akkor csak úgy simán megszűnik a munkaviszonyom, mert nem fogadtam el a felajánlott állást, és ő szerinte a tankeren belül nincsenek távolságok. Csakhogy a távolságot érzékeltessem, egy Dél-Pest megyei kisvárosban élek, és például Szigetszentmiklósról, Jászberényből, illetve Dunaharasztiból kaptam állásajánlatot. Rosszul tudom, hogy kisgyermekes anya napi utazása nem haladhatja meg a két órát? A fentebb említett települések a lakóhelyemtől több mint két órára vannak oda-vissza tömegközlekedéssel.

  Az is kérdés számomra, hogy akkor visszadátumozzák október 23-ra a végkielégítés kezdetét?

  A közös megegyezéssel az a problémám, hogy ha esetleg sikerülne találni közben állást, nem tudnék elhelyezkedni, amíg a munkaviszonyom meg nem szűnik, ezt egy ügyvéd mondta, de nem munkajog a szakterülete.

  Ön, mit tenne a helyemben, mit tanácsol?

  Köszönettel: Kinga

  • Kedves Kinga!

   Elég kacifántos az ügyed, de megpróbálok segíteni, bár hozzáteszem, Kjt.-ben nem vagyok annyira otthon, mint az Mt.-ben.
   Először is, ha közölték veled a felmentést, akkor azt nem lehet csak úgy visszakérni. A felmentés egy jognyilatkozat, s ez csak a címzett hozzájárulásával módosítható, vagy vonható vissza. Azaz ha te nem egyeztél bele, hogy ezt visszavonják, akkor továbbra is ez az érvényes, ha meg beleegyeztél, akkor mindent el kell felejteni, ami ezzel kapcsolatos: nem voltál felmondási időn, nem mondtak fel neked… azaz miért is írnál alá közöst? Persze, megteheted, ha ez neked is megfelel, de csak akkor, ha anyagilag jól jársz! Bár nem szeretnék találgatni, de nekem úgy tűnik, mintha mégis meggondolták volna magukat, mégis el akarnak küldeni, csak hát ha már korábban visszakérték felmentést, azaz visszavonták a jognyilatkozatot, (s mivel visszadátumozni nem lehet) akkor most újra kéne kezdeniük, azaz újra indulna a felmondási idő, s ez nekik több költséget jelentene. Ezért próbálkoznak talán a közössel… Innentől kezdve te döntesz! Ha a végkielégítést be akarják tudni 4 havi illetménybe, s ennyivel meghosszabbodik a jogviszonyod, az lehet jó is neked, hiszen ennyivel több időd van állást keresni. Csak legyen benne a közös megegyezésben ez a 4 hónappal későbbi dátum, mint a jogviszony megszűnése, s legyen benne az is, hogy erre az időre illetmény jár neked.
   Áthelyezni csak akkor lehet, ha abba te is beleegyezel, s a következőt pedig kérlek, mutasd meg annak, aki a végkielégítés megvonásával “fenyeget”:
   “37. § (9) A végkielégítés összegének a felére jogosult a közalkalmazott, ha felmentésére vagy közalkalmazotti jogviszonyának a 25. § (1) bekezdés c) pontja szerinti megszűnésére azért került sor, mert a munkáltató által felajánlott, a 30/A. § szerinti munkakörbe helyezéséhez szükséges kinevezés módosításához, illetőleg áthelyezéséhez nem járult hozzá vagy a felajánlott megfelelő munkakör elfogadásáról nem nyilatkozott, kivéve, ha a hozzájárulását alapos indokkal tagadta meg, így különösen, ha

   d) az új munkahely és a lakóhely között – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje naponta a két órát, illetve 10 éven aluli gyermeket nevelő közalkalmazott esetében a másfél órát meghaladja, kivéve, ha az utazási idő mértéke közalkalmazotti jogviszonyában az említett időtartamot elérte.”

   Nos, mindezt nézve én azt mondanám, hogy akkor tisztázzuk a munkáltatóval, hogy visszavonta-e a jognyilatkozatát, ha nem, akkor kéred a felmentést írásban, s a végkielégítés kifizetését, ha igen, akkor tegye meg újra a jognyilatkozatot (persze, nem visszadátumozva!), vagy ajánljon egy olyan közös megegyezést, amit neked is megéri aláírni. Azaz legyen több benne, mint a 4 havi.
   Okosan, ügyesen, taktikusan… 🙂

   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Ügyvédnő!

  Szeretném a tájékoztatását kérni a Gyed Extra ügyében.Nem igazán tudok eligazodni a rengeteg információ között.
  Jelenleg 3 gyermekünk van,11 éves, 3 és fél éves, és 21 hónapos.2014 január végén várjuk a következő apróságunkat.2014 február 20-án jár le a Gyedem.Az új rendeletek alapján milyen jutattásokra számíthatok?
  2014 februárjáig kapom a Gyedet de január végén megszületik a pici.
  Köszönöm válaszát.
  Szép napot!
  Mariann1977

  • Kedves Mariann!

   Az új szabályozás szerint ha 2014. január 1-je után születik egy újabb baba, akkor nem kell lemondanod a 21 hónapos gyermek után járó GYED-et, majd a GYES-t, hanem kaphatod a kicsi utáni TGYÁS mellett (ha erre amúgy jogosult leszel). Összegekről azonban nem tudok írni, tekintve, hogy ez a jövedelmedtől függ, s egyéb más tényezőktől.
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági,

  én azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben Gyed után visszatérve most rendes szabadságomat töltöm a korábbi munkáltatómnál, de nem utalja vagy csak egy részét utalja a fizetésemnek, felmondhatok-e még szabadság alatt rendkívüli felmondással? A másik kérdésem meg arra vonatkozna, hogy elképzelhető hogy találnék egy új munkalehetőséget, de ott a 6 órás munkaviszonyt megbízási szerződés keretében szeretnék létrehozni. Ilyen jogviszonyban jogosult lennék-e a Gyesre és milyen hátrányokkal járna számomra?
  Köszönök minden segítséget,
  Betty

  • Kedves Betty!

   Én a helyedben előbb megtennék két tértivevényes felszólítást, s csak utána adnám a fejem az azonnali hatályú munkavállalói felmondásra. Ez így már megállja a helyét, de általában a második tértivevényes felszólítás hatni szokott, ekkor észreveszi a munkáltató, hogy nem akárkivel akadt össze 🙂
   Amúgy nem mindegy az sem, mennyivel kevesebbet utal, mínusz 10 Ft különbözet nem alapozza meg az azonnali hatályú felmondást… szóval ezzel csak óvatosan!
   A megbízási szerződés esetében nincs sem felmondási idő, sem végkielégítés (több év után sem), ez nem munkaviszony, de ha neked így is megfelel, vállald el nyugodtan. GYES-t kaphatsz mellette.
   Üdv:

   Ági

 6. Kedves Ági!
  Köszönöm az eddigi segítséget, nagyon hasznosnak bizonyultak!
  Most egy kis zavar támadt bennem ezzel az GYED extrával kapcsolatban 🙂
  Kislányom 2013. december 8-án lesz két éves. Másnaptól elkezdem kivenni a szabijaimat, ami január végéig tart. Úgy néz ki áprilistól megyek vissza 4 órában dolgozni, és addig GYES-es leszek. Az új szabály szerint mikortól igényelhetem a GYES-t? Amikor lejárt a szabim január végén vagy már január 1-től?
  Köszönöm szépen, további jó munkát! 🙂
  Üdv: Barbara

  • Kedves Barbara!

   Mivel a megszavazott törvény azt mondja ki, hogy január 1-jétől semmiféle időkorlátozás nincs a GYES melletti keresőtevékenységre, én ebből azt olvasom ki, hogy január 1-től mehet a 8 órás szabikifizetés, és a GYES is együtt.
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!

  Már kaptam egyszer Öntől segítséget,most ismét kérdésem lenne.2013 október 7től GYES utáni egybe kivett szabadágomat töltöm.Munkáltatóm azóta egy forintot nem utalt nekem,pedig ajánlott utánvétes levélben küldtem a számlaszámomat nekik,ahova utalhatnak.Levelemre semmilyen reakció nem érkezett.Hogy juthatnék a pénzemhez?Az sem tisztázott,hogy mi lesz velem szabadság után,pedig ezt is jeleztem levelemben,hogy amennyiben tudnak foglalkoztatni olyan munkakörben,amit maradéktalanul el tudok látni,szívesen visszamennék.Az persze más kérdés,hogy ott tennének keresztbe,ahol tudnak ezek után.Addig,míg én fel nem mondok.Tehát ha azt szeretném,hogy ők mondjanak fel nekem,mit tehetnék?10 év munkaviszony után jelentős összeg,az amit ki kellene fizetniük nekem.
  Előre is köszönöm a választ!
  Betti

 8. Kedves Ágnes!

  Már nagyon várom az új törvénymódosítás megjelenését, mert számos kérdésem van, de még nem láttam a M.Közlönyben. Olyan sok hasznos infót osztott meg a blogjában, remélem tud nekem is segíteni. TGYÁS lejárta után visszamentem heti pár órában vállalkozásban dolgozni, így a GYED-et -teljes állásban közalkalmazott vagyok- nem állapították meg nekem, hiszen lemondtam róla,hogy dolgozhassak. A fiam most 1 éves. Januártól visszamegyek 20 órában a fő munkahelyemre és mellette folytatom a vállalkozást. Igényelhetem a fel nem vett GYED-et visszamenőleg is? Van információja arról, hogy fél állás mellett hogyan alakul a gyed összege?
  Válaszát előre is köszönöm,
  tisztelettel: Tóth Katalin

  • Kedves Katalin!

   Sajnos egyenlőre én is csak találgatok, következtetek bizonyos speciális esetekben. A törvény nem ír ilyen részletesen egy esetről sem, csak alapelveket ad meg. Ez pedig az, hogy 2014-től keresőtevékenységet lehet végzeni GYED folyósítás mellett. Azaz ha valaki 2014 január 1-től igényli a GYED-et, és dolgozik mellette, akkor járnia kellene mind a kettőnek: fizetésnek és GYED-nek is. Hogy mennyi lesz az összege, az társadalombiztosítási kérdés, én pedig munkajoggal foglalkozom. Azt tudom javasolni, hogy január elsejével be kell adni az igénylést, s majd kiderülnek a részletek. Nem szabadna, hogy ne járjon, hiszen nincs olyan kitétel, ami erre utalna!
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm szépen a válaszát!
    Épp most olvasom a MK-ban megjelent változtatásokat. Persze van benne csavar, hiába nem igényeltem eddig, az első igénybevétel-mivel az a gyermek 1 éves kora után kezdődik-kezdetétől 60 napig nem jár. Szóval korán kezdtem el örülni 🙂
    Mégegyszer köszönöm, hogy tájékoztatott.
    A blog szuperhasznos, jelentem betéve a kedvencek közé! 🙂

    • Köszönöm Katalin!
     Ahhoz meg külön gratulálok, hogy kibogarásztad ezt a fifikás 60 napos megoldást… sokan elsiklottak felette, vagy nem értették meg!

     Ági

 9. Kedves Ágnes!

  A fenti nagyon hasznos cikkhez kapcsolódik kérdésem is, mert erre sehol nem találtam választ:

  A gyermek bölcsődei elhelyezése mellett is jár 2014-től a GYED? (Mármint a tervek szerint.)

  Ugyanis eddig vagy az egyiket, vagy a másikat vehette igénybe az anyuka. Ha most majd engedi a gyed melletti munkát az állam, akkor logikus lenne, hogy a bölcsőde melletti gyed tiltását is feloldja, különben csak azoknak lesz hasznos, akik magánbölcsibe hordják gyermeküket vagy nagyszülő tud rájuk vigyázni.

  Segítő válaszát előre is nagyon köszönöm!!

  • Kedves Szilvi!

   Nagyon jó a kérdés! 🙂 Nézzük meg a már megjelent törvény részleteit:
   2013. évi CCXXIV. törvény 5. § Az Ebtv. 42/C. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
   „42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

   e) a  gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsőde, családi napközi, házi gyermekfelügyelet)
   helyezték el, kivéve, ha a gyermek 1 éves kora után a jogosult keresőtevékenységet folytat, továbbá ide nem értve
   a rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést;…”

   Azaz igen, korábban – pontosabban még ma, 2013 december 22.-én is – az a szabály, hogy vagy GYED, vagy munka és bölcsi, de mivel jövőre változik a GYED és a keresőtevékenység viszonya, nem is tudnának dolgozni az anyukák GYED mellett, ha a bölcsi mellett nem igényelhetnék a GYED-et.
   Szóval 2014. január 1-től ez már nem akadály – csak legyen elég férőhely 🙂
   Üdv:

   Ági

 10. Tisztelt Ágnes!

  A gyed extra érdekelne engem is az alábbiak miatt

  a szülési szabadságom ez év augusztus 6-án járt le, egyetlen napot sem voltam még gyeden, rögtön dolgozni kezdtem. A gyermekem február 20-án tölti be az 1 évet. Ha dolgozom már, jár-e a gyed extra? Ha pedig Gyedre kell mennem előtte, akkor elég lesz-e ha december 20-tól február 20-ig leszek gyeden? Én jártam már sok helyen(kormányhivatal pl…)mindenhol mást mondanak és igen sürgős lenne tudnom. Köszönettel Varga Katalin

  • Gyed extra érdekelne. Egyetlen napot sem voltam gyed-en, szülési szabadság után munkába álltam teljes munkaidőben. Gyermekem októbertől bölcsődébe jár, addig a nagyi vigyázott rá, most 13 hónapos. Igényelhetem az gyed extrát?

   • Kedves Tünde!

    Ahogy én látom a törvényből, járni fog, de 60 nap várakozási idő van:

    5. § Az Ebtv. 42/C. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
    „42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

    (g) a  gyermekgondozási díj első igénybevétele a  gyermek egy éves kora után kezdődik, az  első igénybevétel első napjától számított 60 napig, ha a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás – ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazását – ellenében munkát végez vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységet személyesen folytat,…”

    Üdv:

    Ági

  • Kedves Katalin!

   Csak most tudok válaszolni, részben, mert szabadidőmben, főleg éjszaka és hétvégén tudom csak a blogon feltett kérdéseket megválaszolni, azaz senkinek nem tudok gyorsan, és sürgősen választ adni (nekem is van gyerekem, családom, munkám :)), részben pedig, mert néhány napja jelent meg a törvény teljes szövege hivatalosan. Ebből már látható a kérdésedre a válasz (ami a korábban nyilvános tervezetben még nem volt benne):
   “5. § Az Ebtv. 42/C. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
   „42/C. § Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

   g) a  gyermekgondozási díj első igénybevétele a  gyermek egy éves kora után kezdődik, az első igénybevétel első napjától számított 60 napig, ha a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás – ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazását – ellenében munkát végez vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységet személyesen folytat, kivéve, ha az  igénylő a  gyermekre tekintettel terhességi-gyermekágyi segélyt vett igénybe, vagy a  gyermekgondozási díjban részesülő meghal.”
   Azaz ha az egy éves kor után most igényelnéd majd először, 60 napig nem jár még az igénylés első napjától, csak utána. Ebből én arra következtetek, hogy ha az egy éves kor előtt igényled első alkalommal, akkor nincs 60 napos várakozási idő. De mérget nem mernék venni, rá, tekintve, hogy új a törvény, s ki tudja, a folyósító szerv hogyan értelmezi 🙂
   Remélem, január első napjaiban már felkészültek lesznek a témából, s akkor még ráérsz igényelni!
   Üdv:

   Ági

   • Tisztelt Ágnes!

    Köszönöm a választ. Boldog Új Évet Kívánok.

    • BÚÉK!
     🙂

 11. Kedves Ágnes!

  A GYED extra engem is „lázba hozott”. Azonban el is bizonytalanítottak. Kormánytisztviselő vagyok, és lehetőségem lenne 4 órában tanítani, úgymond másodállásként, azaz állományban maradnék a munkahelyemen, és részmunkaidőben, határozott státuszban taníthatnék egy új munkahelyen ideiglenesen. Ez azért lenne jó, mert vidéken, egy kisvárosban lakom, és nem kellene bejárnom, buszoznom a gyerek 2 éves koráig a megyeszékhelyre dolgozni a munkahelyemre, hanem helyben tudnék dolgozni, és így több időt tölthetnék a gyermekemmel.

  A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ez megoldható-e, vagyis a határozott státus, az, hogy nem a meglévő munkahelyemre mennék vissza, hanem új munkát vállalnék amellett, hogy állományban maradok a munkahelyemen, vagy munkahelyváltással lehetséges csak a GYED-extra.

  Köszönöm válaszát!

  • Kedves Nóra!

   A törvény kizárólag annyit ír, hogy bármilyen jogviszonyban díjazás ellenében munkát végez. Nem részletezi, hogy hol, kinek, a régi, vagy egy új munkáltatónál, fő-, vagy másodállásban. Ilyen értelemben tehát szerintem nyugodtan mehet a határozott státuszos munkavégzés és a GYED a gyermek 1 éves kora után.
   Üdv:

   Ági

 12. Kedves Àgnes!
  A GYED extra keretein belül èrezhetem magam, amennyiben 2013.11.22-en multunk 1 evesek, nov. 4-tol visszamentem dolgozni 6 oraban + ezert lemondtam a GYEDrol es GYESt igenyeltem nov. 23-tol.
  Szamithatok ra hogy visszamehetek GYEDre es nem az alacsonyabb GYESt kapnam 2014-tol?

  koszonettel,
  budai monika

  • Kedves Mónika!

   Amennyire én ki tudom olvasni a megjelentett törvényből, mivel már igényelted egyszer korábban a GYED-et, azaz nem első igénylésről beszélünk a gyermek egy éves kora után, járni fog neked újra a GYED, ha igényled újra (ott van egy 60 napos “várakozási idő”, ahol a  gyermekgondozási díj első igénybevétele a  gyermek egy éves kora után kezdődik, és a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás ellenében munkát végez).
   De 100%-osan biztosat majd akkor lehet tudni, ha eljön a hatályba lépés napja, megvan minden apró részlet (esetleg az átmeneti rendelkezések is), s a folyósító szerv is tisztában van az új szabályok alkalmazásával.
   Üdv:

   Ági

 13. Számíthatók a Gyed extrára? 2013-04-19én született a kislányom szóval 2014-04-19-én lesz 1éves ha akkor úgy döntök hogy vissza megyek dolgozni 8órásba akkor is jár mellé a Gyed is?

  • Kedves Andi!

   Igen, a megszavazott és kihirdetett törvény szerint – ha most is kapod a GYED-et – jövőre dolgozhatsz mellette, nem kell lemondani, ha munkát vállalsz, de csak az egy éves kora után.
   Üdv:

   Ági

 14. Kedves hozzászólók! Tudja valaki, hogy hogyan kapok választ a kérdésemre? vagy valamit én nem veszek észre? Létezhet, hogy dec. 1 óta nincsenek új válaszok? Köszönöm és elnézést, hogy ezt megkérdeztem, de nem tudom, hogy hogyan működi az oldal…

  • Kedves Katalin!

   Lesz válasz, csak kissé várni kell 🙂 Munka, család, és kisgyerek mellett végzem ezen a blogon az ingyenes tanácsadást, csak szabadidőmben érek rá, legtöbbször hétvégén, vagy éjszaka foglalkozom ezzel. Így nem tudok azonnal, másnapra választ adni, csak akkor jutok oda, ha az előtted kérdezőknek már megírtam a választ. Én mivel ingyen segítek, hidd el, sokan kérdeznek.
   Szóval kis türelmet kérek, lesz válasz, itt fogod megtalálni a kérdésed alatt közvetlenül!
   Köszönöm:

   Ági

   • Köszönöm és bocsánat, csak nem tudtam, hogy a gépem(nagyon öregecske már) okoz-e gondot, vagy én nem látok valamit. A választ is előre köszönöm.

    • semmi baj 🙂 sokan bele sem gondolnak, hogy ahhoz, hogy ezt a napi néha akár 10-20 kérdést megválaszoljam, nekem is idő kell, néha több óra…márpedig egy kisgyermekes, dolgozó anyának nincs naponta több üres órája…
     ezért a lassabb válaszadási idő 🙂
     de türelem, mindenkinek lesz válasz, csak kissé várni kell rá!

 15. Ez azt jelenti, hogy a 2014. január 1. előtt született gyerekek után is jár 1 éves kortól 2 éves korig a GYED – extra, ha a szülő 1 dolgozik? (Természetesen jogosultsági idő megvan.)

  Ha 1 éves kora előtt megyek vissza dolgozni, 1 és 2 éves kora között is bukom a GYED-extrát?

  Köszönöm!

  • Kedves Zsuzsanna!

   Igen, jövőre – ha elmúlt 1 éves a kicsi – lehet dolgozni GYED folyósítás mellett is, nem a baba születési dátuma számít, hanem az, hogy idén már igényelted, és kaptad a GYED-et, azaz nem az egy éves kora után igényelted először munka mellől (akkor van egy 60 napos várakozási idő). Ha 1 éves kor előtt visszamész dolgozni, szerintem nem bukod el 1 és 2 éves kor között, mert 1 éves kor után lehet újra igényelni munka mellett is. Az 1 éves határ azért van meghúzva, hogy a baba nevelése, egészséges fejlődése érdekében az anyukák addig mindenképpen otthon maradjanak.
   De a törvényt még csak kihirdették, nem lépett hatályba, s nincs meg a végrehajtásáról szóló rendelet sem, így egyenlőre még nem 100%, amit írok 🙂
   Üdv:

   Ági

 16. Jónapot!

  Olyan kérdésem volna, hogy ha a második babám jövő tehát 2014 júniusban születik, az első pedig már 2012 májusi, tehát még májusig járna rá GYED, de ugye per most nem jár, merthogy én igen, visszamentem dolgozni. Ha a GYED extra elfogadott, akkor kérhetem-e egyáltalán az első baba után a GYED folyosítását ismét, merthogy itt most az a kérdés, munka mellett jogosult vagyok-e GYED-re. Az már más kérdés, hogy utána a második babára IS, ez mellékes, engem csak az érdekel, hogy a módositás miatt, igényelhetek-e GYED-et majd GYES-t az első babámra.

  Köszönöm

  Orsolya

  • Kedves Orsolya!

   Bár e törvényt még csak kihirdették, nem lépett hatályba, s nincs meg a végrehajtásáról szóló rendelet sem (s én mindig fenntartásokkal kezelek egy ilyen nagy változást :-)) úgy gondolom, hogy neked január 1-jétől újra jár a GYED (mivel korábban már egyszer igényelted, és folyósították), és később a GYES is munka mellett.
   Üdv:

   Ági

 17. Kedves hozzászólók!
  Elolvastam a jan. 1-től hatályba lépő törvény lényegét és köszi a szerzőnek hogy ide felrakta. Én jelenleg Gyed-et kapok a 2. kisfiam 2013 márc. született. Van a nagyfiam aki tartósan beteg emelt családi pótlékot kapok, járna nekünk Gyes 10 éves koráig, de le kellett mondanom hogy gyed-et és előtte Tgyást kaphassak mert így jóval jobban jártam. Jól értem hogy nem igényelhetem rá jan. 1-től újra a gyes-t is? Remélem rosszul értem 🙂 köszönöm a választ

  • Kedves Réka!

   Egyszerre két ellátást két gyermek után csak akkor igényelhet valaki, ha új baba születik a családba 2014. január 1-jén, vagy utána. azaz senki, ahol most 2 gyermek van, nem kérheti jövőre a jelenlegi egy ellátás helyett mindkettőt.
   Üdv:

   Ági

 18. Kedves Ágnes!

  December 2-án kértem tőled jogi tanácsot, segítséget itt a blogon, de sajnos nem tudom, hogy küldtél-e választ, mivel a saját kérdésemet sem találom.

  Kérlek szépen segíts!
  Köszönettel,
  Rita

  • Kedves Rita!

   Itt a kérdésed: https://dolgozomami.hu/allaskereses-palyazas/gyerek-van#comment-3477
   S a választ is közvetlenül itt fogod majd megtalálni (esetleg mentsd el ezt az oldalt a böngésződ könyvjelzői közé), csak kis türelmet kérek, ugyanis munka, család és gyerek mellett csak szabadidőmben tudok a kérdésekkel foglalkozni, általában éjszaka, vagy hétvégén.
   Köszönöm:

   Ági

 19. Szia/sziasztok!

  A harmadik gyermekünk 2012.12. hóban született, de már idén júliusban le kellett mondanom a gyed-ről, és inkább visszamentem dolgozni. Szerencsére párommal meg tudtuk oldani a felügyeletet. A kérdésem a következő lenne: Véleményetek szerint, újra kaphatom januártól a gyedet, a gyed extra keretén belül?

  • Kedves Adri!

   Bár még nem lépett hatályba a törvény, szerintem igen, kérheted újra, amíg nem telt le a 2 év. Fordulj jövő évben a folyósító szervhez, s igényeld!
   Üdv:

   Ági

 20. Szia!
  Nekem a kislányom nov.-ben töltötte be a 2.életévét és én azóta szabadságomat töltöm. Januárban állok hivatalosan is munkába napi 7 órába. A gyermekem bölcsödébe jár. Az új törvény szerint nekem jár e a GYES a munkám mellett? Ha igen ezt újra kell igényelnem a Magyar Államkincstártól? Meg van e szabva hogy heti hány órát lehet dolgozni? Előre is köszönöm válaszodat sokat segítene mert a hivatalos helyről ahonnan ezt a dolgot igényelni kellene leráznak……

  • Kedves Kriszti!

   2014-től időkorlátozás nélkül lehet dolgozni GYES mellett, azaz igen, kérheted. Gondolom, korábban lemondtad a folyósítást, így most újra kell igényelned!
   Üdv, és boldog új évet!

   Ági

 21. Kedves Ági!

  Az én kislányom 2014 nyarán lesz 2 éves és jelenleg még kapom a GYED-et.
  A GYED extrával kapcsolatban azonban nekem még mindig nem teljesen világos, hogy ez azokra is vonatkozik-e, akik (mint én is) 2014 jan. 1 előtt igényelték a GYED-et? Pedig folyamatosan nézem a netet, de erről nem találok infót.
  A fenti blogbejegyzésedben azt írod, hogy elvileg kapnám, de ez mennyire biztos? Letöltöttem a legfrissebb Magyar Közlönyt, de még nem bírtam kibogarászni…

  Előre is köszönöm a válaszodat 🙂

  Üdv,
  Viki

  • Kedves Viki!

   Ha arra gondolsz, hogy munka mellett is folyósítják-e, akkor igen, az azokra is vonatkozik, akik 2014. január 1-je előtt is kapták már a GYED-et.
   Üdv:

   Ági

 22. Kedves Ági!

  2014. február 12.-én tölti be 3 kisfiam az egy évet. Szándékomban állt visszamenni dolgozni. Ezt jeleztem is emailben a munkáltatóm felé, ők azonban azzal a válasszal utasítottak el, hogy nincs a képzettségemnek megfelelő érdemi munka a jelzett időponttól, ezt vegyem figyelembe a rövidtávú terveimben. Telefonon beszéltem a Hr vezetővel , aki gyakorlatilag jelezte, hogy kezdjek el munkát keresni. Arra hivatkoznak, hogy nincs szabad státusz az értékesítésben, mert határozatlan időre vettek fel a helyemre.Azóta kollégáimtól bizalmasan visszahallottam, hogy egyértelműen nem áll szándékukban visszavenni, mert véleményük szerint 3 gyerekkel nem vagyok képes a munkaköröm ellátni. Kérdésem: mi ilyen esetben a teendőm? Kötelesek-e visszavenni? Milyen munkakört kell felajánlaniuk? Én vidéken dolgoztam eredetileg értékesítés támogatóként, felajánlhat-e Budapest-i adminisztrációs munkakört, amit semmiképp nem tudok ellátni?
  Válaszod előre is nagyon köszönöm.

 23. Kedves Ági!

  Mint mindenkit engem is a GYED extra foglalkoztat.A lányom 2014. májusában tölti be a 2. életévét és jelenleg itthon vagyok vele és kapom a gyedet.Viszont fontolgatom, hogy januártól visszamennék dolgozni a munkáltatóm vissza is venne és a gyermeket is el tudnám helyezni csanában. A kérdésem az lenne, hogy ha betölti a lányom a 2. életévét azután mit fogok kapni?Májustól le kell mondanom a gyedről,a továbbiakban nem kapom csak a fizetésem?Elesek azután az amúgy októberig járó gyedtől?
  Válaszod előre is nagyon köszönöm.

  Anita

  • Kedves Anita!

   A 2. életév után GYES jár, ami szintén igényelhető munkavégzés mellett, azaz ezt is kérheted május után. A GYED-ről nem kell lemondanod, dolgozhatsz mellette, majd ha az lejárt, igényled a GYES-t a 3 éves korig.
   Üdv:

   Ági

 24. Szerintem a gyed extra diszkriminatív azokra az anyákra nézve akik 2 db 2 éven aluli gyerekkel vannak otthon. Nekik miért jár kevesebb? Én jelenleg gyeden vagyok a 15 hónapos kisfiammal január 2-re vagyok kiírva a másik kisfiammal most csak reménykedek hogy nem szülök meg addig… Nem lehet megtámadni diszkriminációért a törvényt? Nem értek hozzá nem vagyok jogász de ez nagyon felháborít!

  • Kedves Jutka!

   Remélem, januári baba lett a második kisfiú 🙂
   Ez nem diszkrimináció, hanem csak egyszerűen egy törvény módosítása, aminek a hatálybalépése és a tartalma miatt sokan nem járnak jól, kevesen meg igen. Szerintem is nagyon rossz ez így, de hát ugye mindenkinek dupla pénzt fizetni nem áll érdekükben, hiszen csak az újonnan születetteket akarják “jutalmazni”, hogy több legyen a népesség… 🙁
   Azért írd meg, hogy mikor szültél 🙂

   Ági

 25. Apuka is igényelhet Gyed Extrat?A fiam májúsban lesz 2 éves és most én kapom a gyedet.

  KÖszönöm

  • Kedves Zsuzsa!

   Bár nem vagyok TB szakértő, úgy tudom, hogy az apuka átveheti az anyukától a GYED-et, ha megfelel a folyósítási feltételeknek, azaz igényelheti a GYED Extra feltételeivel is (munka mellett).
   Üdv:

   Ági

 26. Kedves Ági!
  Abban az esetben is tovább jár a GYES, ha közben külföldön állok munkába?
  Köszönöm a válasz!
  Ágnes

  • Kedves Ágnes,

   Én úgy tudtam régen, hogy nem, ha ezt az oldalt megnézed, itt is fel van tüntetve, hogy be kell jelenteni a külföldi tartózkodást!
   http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/gyermekgondozasi_segely
   Mindenképpen érdeklődj az államkincstárnál a pontos tudnivalókról, mert én elsősorban munkajogi kérdésekkel foglalkozom, ez meg családtámogatási téma!
   Üdv:

   Ági

 27. Kedves Ági!
  Köszönöm a sok hasznos tanácsokat, infókat, melyeket megosztasz velem, velünk! Lenne egy kérdésem. Kislányom 2 éves lesz március közepén, nagy dilemmában vagyok, mert a tesója júli közepére érkezik. Márciustól júni közepéig pont ki tudnám venni a felgyülemlett szabadságaimat (a harmadik gyerkőc lenne), mivel így anyagilag mindenképp jobb lenne (több, mint a 25 e ft-os gyes), azonban nem tudom, szabadság alatt felmondhatnak-e nekem? Várandóságomat még nem jelentettem be, de gyanítom, hogy márciusra, mire ha mennék papírt aláírni, már bőven látszana… A védettség miatt azt hiszem, erre nagy szükség is lenne (mármint a bejelentés miatt). Továbbá, a munkáltatónál pontosan kinek is kell bejelenteni ezt az állapotot? Elég kacifántos a munkahelyem felépítése, aki annó a főnököm volt, az már “kisember” lett, esetleg a HR-en? A másik, h rengeteg helyen látom, h igénybe lehet venni egyszerre 2 Gyest, 2 gyedet, na de mi a helyzet a gyes + gyed variációval? ez is létezik így? Várom véleményedet, válaszodat! Előre is nagyon szépen köszönöm!

  • Kedves B!

   Mindenképpen jelentsd be kérlek, még mielőtt megszünteted a fizetés nélküli szabit, két okból is: egyrészt a védettség miatt (csak a bejelentéssel vagy védett), másrészt pedig jó, ha a munkáltatód is tudja, hogy valójában nem dolgozni jössz vissza, csak a szabikat adják ki neked, s utána megint otthon leszel (nem kell üres munkakört keresniük neked).
   A törvény szerint a munkáltatót kell tájékoztatni, nem ír ennél részletesebbet 🙂 Én azt szoktam tanácsolni, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlójának mindenképpen menjen a tájékoztatás (ennek a neve a szerződésedben benne kell, hogy legyen) – mert ő mondhat fel, azaz neki tudnia kell róla, hogy védett vagy. S hogy biztosra menjünk, kapjon a HR is egyet. Mindkettő tértivevényes levélként 🙂
   A GYED és GYES is megy együtt, ha az újabb baba 2014-ben születik (márpedig nálatok ez a helyzet)!
   Üdv:

   Ági

 28. Kedves Ági!
  Olyan kérdésem lenne hogy ,most épp gyeden vagyok (tgyás már lejárt) a 7 honapos kisfiammal,DE szeretnénk kistesot.Lehetőségeim:-még 2 évet be NEM tölti a fiam és ugy születik a teso,akkor mi lenne a felállás anyagilag (szakmával minimállbérezést kaptam brutto 114000ft )?
  -vagy mi a helyzet ha már elmulik 2 éves,tehát GYES alatt születne a teso,akkor hogy kapnám a dolgokat?Akkor is jár a Tgyás-majd gyed?
  Nem szeretnék visszameni dolgozni a két gyerköc közt,nagy távolság is,több müszakos munkarend,na meg a lényeg hogy szeretnék babázni nem nagy kor különbségel:)
  De az időzitésbe tanácstalan vagyok?!Mit tudsz tanácsolni nekem?
  Elöre is köszönöm válaszod!Reni

  • Kedves Reni!

   Én munkajoggal foglalkozom, ez pedig társadalombiztosítási kérdés!
   Javaslom, keresd fel az anyabarát honlapot, s tedd fel a kérdést ott, biztos forrásból származó választ fogsz kapni!
   Üdv:

   Ági

 29. Kedves Ági!

  Köszönöm a sok hasznos infót. Végigolvastam a kérdéseket és a válaszokat, de az én problémámra pontosan egyik sem illik. A helyzet a következő. Első gyermekem január végén tölti be a 3. évét. A korábbi munka- vagy biztosítási viszonyom alapján a GYED-et a gyermek másfél éves koráig kaptam. Utána jogosult lettem GYES-re, de nem éltem vele, helyette elmentem teljes munkaidőben dolgozni. Mivel a GYES elvileg a gyermek 3. életévéig jár, jogosult vagyok-e január 1-től gyermekem 3. évének betöltése napjáig teljes munkaidőm mellett GYED-re? Köszönöm a választ. Ági.

 30. Bocsánat. Hozzászólásom záró kérdése helyesen így hangzik: Mivel a GYES elvileg a gyermek 3. életévéig jár, jogosult vagyok-e január 1-től gyermekem 3. évének betöltése napjáig teljes munkaidős foglalkoztatottságom mellett GYES-re?

  • Szia Ági!

   Igen, GYES-re jogosult vagy!
   Üdv:

   Ági

 31. Kedves Ági, szuper ez az oldal, én is élnék a kérdezés lehetőségével. Kisfiam most 17 hónapos, még novemberben kerestem fel a főnököm, hogy egyeztessek vele a visszatérésemről. Jelezte (kedvesen, barátságosan), hogy bár szeretett velem dolgozni, de nem tud visszavenni a pozíciómba. A szülés előtti időszakról (tehát 2012-ről) még maradt 14 nap szabadságom, amit nem tudtam kivenni, mivel hirtelen táppénzre kellett mennem, illetve további 12 nap szabim is lett a Tgyás időszaka alatt. A kérdésem az lenne, hogy mikor és hogyan tudnám minél hamarabb kivenni ezeket a szabadság napokat, illetve, ha papíron szabadságon leszek a régi cégemnél, az időszak lejárta után egyből fel is fog mondani nekem. Ezután jogosult lennék munkakeresési járadékra? Tehát regisztrálhatnék a munkaügyi központnál? ő milyen feltételek mellett mondhat fel nekem? ha 2011. júliusában kezdtem el ott dolgozni jár bármilyen “csomag” számomra? nagy segítség lenne, ha bármilyen jogi tanácsadó (állami is tökéletes) elérhetőségét megírnád, ha esetleg bármi további kérdés merül fel bennem. Köszönöm a választ előre is

 32. Kedves Ági!

  Egy hasonló kérdést találtam a hozzászólások között, de nem tudom, hogy jól értelmezem-e…
  Kisebbik lányom 2013. 01. 24-én született, jelenleg GYED-et kapok, terveim szerint 2 éves koráig biztosan itthon maradok vele. A nagyobbik lányomnak (4,5 éves) 2013 decemberében tartós betegséget állapítottak meg, ami miatt elvileg járna a GYES is még 10 éves koráig (vagy persze addig, amíg beteg). Mivel jelenleg nincs szó harmadik gyerekről, ezért én nem is kaphatom meg mindkét ellátást?? Köszönettel: Virág

  • Kedves Virág!

   Két ellátás csak akkor jár, ha 2014 január 1-jén, vagy az után született a baba.
   Üdv:

   Ági

 33. Kedves Ági!

  Most találtam csak rá az oldaladra és ezúton szeretném a segítségét kérni. Sajnos már hétfőn megyek tárgyalni, de nagyon bízom benne, hogy választ kapok Tőled a kérdéseimre.
  3 gyermekes Anyuka vagyok ( 6, 4 és 2 évesek), január 5-én jár le a GYED-em a 3. Picurral.
  8 éve vagyok állományban egy banknál határozatlan idejű munkaszerződéssel ( Ebből 2 évet dolgoztam). Jeleztem, hogy, amikor betölti a 2. életévét a 3. gyerkőc, szeretnék visszamenni dolgozni, pontosabban szeretném kivenni a közel fél éves, felgyülemlett szabadságomat és csak utána mennék vissza ténylegesen dolgozni.
  Sajnos pillanatnyilag abban a fiókban nincs üres státusz, így nem tudnak visszavenni.
  Felajánlották a tőlem kb.2-3 órára lévő településen megüresedett helyet, de ezt én így nem tudom bevállalni. Illetve azt mondták, hogy maradjak itthon GYES-en és várjak még egy évet, hátha addig adódik valamilyen lehetőség. Sajnos ennyi pénzből pedig nem tudunk eltartani 3 gyereket.
  Azt szeretném megtudni, hogy megteheti- e a bank, hogy az ország másik végében felajánl egy állást, amit természetesen nem tudok elfogadni és ennek kapcsán, hogy én utasítottam vissza a lehetőséget, végkielégítés nélkül távozhatok?
  Köteles-e visszavenni papíron a szabadságaim erejéig, ha ténylegesen nem is mennék vissza?
  Felmondhatnak-e vagy védettséget élvezek a gyerek 3 éves koráig? Ha felmondhatnek, milyen összegre számíthatok?
  Milyen megoldást javasolna, hogy mégis megfelelő jövedelemhez jussak és pozitívan jöjjek ki ebből az ügyből?
  Várom mielőbbi válaszát, mivel nagyon szorít az idő!
  Előre is köszönöm!
  Boldog Új Esztendőt kívánok!

  Kata

 34. Kedves Myriam!

  A szabályozás szerint a gyermek 1 éves kora előtti munkavégzésnél nem jár GYED, ha dolgozol. Utána majd igényelheted újra.
  Üdv:

  Ági

 35. Kedves Ági!

  Kicsit elvesztem a válaszaid között, ezért inkább megírom kérdésem.
  Kislányom 20 hónapos. Október 1-től teljes munkaidőben visszajöttem dolgozni, kislányom bölcsibe jár.
  Ha már hónapok óta dolgozom, vajon jár -e nekem a munka mellett a GYES? És vajon ez mikortól lehet igénybe venni?
  Köszönöm válaszod:
  Judit

  • Kedves Judit!

   2013-ban nem járt, 2014-ben jár a GYED és a GYES is teljes munkaidő mellett.
   Igényeld meg visszamenőleg január 1-jétől.
   Üdv:

   Ági

 36. Kedves Ági!

  Szeretnék tisztán látni, ezért kérdezem Önt, mert lehet félre értettem a cikket. Jelenleg TGYÁS-on vagyok 2014.02.14-ig. Most 2014.01.07-én 3 hónapos a babám. 02.14-től jár a GYED. Elmehetek -e szükség esetén én is dolgozni ha a gyermekem betölti 2014-ben az 1 évet? Vagy ez csak azokra az anyukákra vonatkozik akik már 2014 előtt GYED-et

  • Kedves Mariann!

   GYED mellett lehet dolgozni, ha a kicsi elmúlt 1 éves, ez mindenkinek jár, nem csak annak, aki 2014-ben szült.
   Üdv:

   Ági

 37. Kedves ügyvédnő! Szeretném a segítségét kérni az ügyemben.nevelő szülő vagyok.Van három nevelt kisfiam.11,3,1-éves.A munka helyemről folyamatos gyeden vagyok a most 3-éves kisfiammal mentem el 2011-ben és amikor az övé le járt kaptam a másikra a tgyást utána a gyedet.Január 1-től biztosítotti jogviszonyba vannak a nevelőszülők,az lenne a kérdésem jár-e továbbra is a gyed?Amit én nem gondolnék.Vagy a gyed extra?Válaszát előre is köszönöm! üdv Magdi!

  • Kedves Magdi!

   Én munkajoggal foglalkozom, nem TB tanácsadással, ez pedig egy bonyolultabb TB / családtámogatási kérdés. Javaslom egy TB tanácsadó oldal felkeresését, s ott a kérdés feltevését.
   Üdv:

   Ági

 38. Kedves Ági!!

  Kisfiam 2014.01.10-én töltötte be a 2 évet,tehát utána jogosult lettem volna a Gyesre.Jelen pillanatban 4 hónapos terhes vagyok a munkáltatóm nem kíván visszavenni,táppénzre kerültem.Azt szeretném kérdezni,hogy ha a Gyes mellett korlátozás nélkül lehet dolgozni,akkor a kereső tevékenység után járó táppénz mellett is jár az előző gyermekre a Gyes??Esetleg két ellátás egyszerre nem igényelhető??Előre is köszönöm válaszát.

  • Kedves Anikó!

   Erről érdemes lenne megkérdezni a folyósító szervet, mert ez egy új szabályozás, nem tudom, hogyan ítélik meg a helyzetet.
   De ha várandós vagy, akkor a munkáltatód nem kötelezhet táppénzre, ha te dolgozni akarsz! Mivel nem mondhat fel neked a várandósság miatt, van munkát ad, vagy állásidőre járó bért fizet neked! Jobb, ha ezt tudod 🙂
   Üdv:

   Ági

 39. Kedves Dolgozó mami,
  Szeretném ha segítenél és tanácsot adnál nekem. 1999 óta dolgozom a Tesco Global Zrt, központi irodájában, 2005-2009-ig gyeden/gyesen voltam (két fiam született 2005. ill. 2007). 2009 júliusától dolgoztam 1 évet, majd 2010. októberében megszületett a 3. gyermekem. Jelenleg – 2013. október 16-tól – szabadságon vagyok. Kérésemre e-mailben értesítettek, hogy 71 nap szabadságom van, és küldjek egy önéletrajzot, ugyanis időközben megszűnt a munkaköröm. (erről annak idején értesítettek levélben). Az én számításaim szerint 2014. január 27-e lenne az első munkanapom, de azóta az e-mail óta, melyben közölték a szabadság napjait, és az önéletrajzot kérték, semmilyen reakciót nem kaptam a munkáltatótól.

  Nem tudom mi ez a csönd, nem hiszem, hogy nagyon törik magukat, hogy álláshelyet találjanak nekem. Az az igazság, hogy ha találnak is üres pozíciót részemre, nem tudnám elvállalni, mivel napi 10-12 órát kell dolgozni, (papíron 8-at), és semmilyen segítségünk nincs. Így jobban szeretném ha elküldenének végkielégítéssel. A munkaszerződésem szerint 13 év munkaviszony után 3 hónap végkielégítésre vagyok jogosult.
  Kérdésem: mennyire van lehetőségem bármilyen munkakört elutasítani. Vagy mennyire vethetem fel, hogy én – amennyiben van lehetőség – eljönnék (végkielégítéssel). köszönöm a választ, üdvözlettel, Anita

  • Kedves Anita!

   Ha az eredeti munkakörödben nem tudnak tovább foglalkoztatni, nem vagy köteles más munkakört elfogadni. (Csak úgy zárójelesen jegyzem meg, nincs olyan, hogy papíron 8 óra, de valójában 10-12… a túlórázásnak is megvannak a korlátai, ha vita van ebből, munkaügyi felügyelethez kell fordulni… nem ez lenne a cég elleni első panasz…) Ha nem tudtok új munkakörben megállapodni, valószínűleg fel fog mondani a cég neked…
   Üdv:

   Ági

 40. Kedves Ágnes!
  Én nem a gyed extráról szeretnék kérdést feltenni, de hátha ön tudna nekem segíteni. 2014.01.30. ig gyeden vagyok a második babámmal, (majd gyesre megyek) 2014.03. elejére várjuk a 3. babánkat. a munkahelyem megszűnt 2012.09.30.. ával. kérdésem, kapni fogok-e T-gyást és gyedet? ha igen van-e neki külön igénylőlap amit le kell adni? 2007 óta dolgoztam ennél a cégnél, az első gyermekünk 2010.03. hóban született, azóta folyamatos volt az ellátásom az oeptől. Eddig a pesti oeptől kaptam az ellátást, (a munkahelyem nem kifizető hely volt) székhelyileg kecskeméthez tartozok. Hova adjam le a papírokat, ha igényelhetem az ellátásokat? Mihamarabbi válaszát előre is köszönöm. Böbe

  • Kedves Böbe!

   Ez nem munkajogi kérdés, kérlek, egy TB szakértőhöz fordulj ezzel a témával. Bátran tudom ajánlani az Anyabarát honlapot.
   Üdv:

   Ági

 41. Tudomásom szerint a GYED extra rendelet csak a GYED-del kapcsolatos kombinációs lehetőségekkel foglalkozik. Nekem februárban születik a 3. gyermekem, a 2. után még júliusig jár/járna a GYES. Kaphatok egyszerre GYES-t és TGYÁS-t? Vagy apuka? Munkába állni TGYÁS alatt nem, GYED alatt csak 1 éves kor után lehet?
  (Talán furcsák a kérdések, de dolgozni ígyis-úgyis kell, amennyit tudok – saját vállalkozás – viszont nem mindegy kinek kell kitermelni a bért….)
  Köszönöm válaszát!

  • Kedves Laura!

   Jár a két ellátás egyszerre (legyen az GYED vagy GYES és TGYÁS), ha a baba 2014 január 1-jén vagy az után születik. TGYÁS alatt semmilyen munkát nem lehet végezni, s a gyermek egy éves koráig nem jár GYED, ha dolgozol.
   Üdv:

   Ági

 42. Kedves Ágnes,

  Kisfiam október közepén kezdte a bölcsődet. Akkor volt 16,5 hónapos. Október közepétől igényeltem papíron a GYES-t és mondtam le a GYED-et egy formanyomtatványon, melyet a munkáltatómtól kaptam. Vissza is juttattam hozzájuk aláírva. Sajnos, mint utóbb kiderült a munkáltatóm nem adta le az OEP-nél és én sem, mert azt hittem ők ezt megtették. Decemberben vittem be az októberi dátumozású aláírt dokumentumot az OEPhez, hogy visszautalhassam a túlfizetett összeget és helyette a GYES összegét kapjam. Az ügy jelenleg kivizsgálás alatt van. Vajon lehetőségem lesz-e arra, hogy októbertől dec. végéig GYESen legyek (visszautalva a túlfizetést) és január 1-jétől visszamenőleg, pedig újra GYEDen?

  Köszönettel,
  Eszter

  • Kedves Eszter!

   Nem tudom, nem én vagyok a folyósító szerv 🙂 Remélem, mostanra már kiderült, ők hogy döntöttek!
   Üdv:

   Ági

 43. Üdvözlöm.
  Márciusban születik a kisbabánk, és a 6 hónap tgyás után szeretnék visszamenni dolgozni 4 v. 6 órában. (Szerencsére tudok otthonról így nem kell bejárnom az irodába.)
  Az lenne a kérdésem, hogy a 6.-12. hóig a munkabér mellett is kapom a gyed-et? Vagy ez csak a baba 1 éves kora után él? És addig?
  Köszönöm a választ.
  Kati

  • Kedves Kati!

   A gyermek 1 éves kora előtt semmilyen keresőtevékenységet nem lehet végezni GYED mellett, így nem kaphatsz semmit.
   Üdv:

   Ági

 44. Kedves Ági!

  2014 április 28.-án lesz kétéves a kisfiam. Januártól visszamentem dolgozni a gyed extrának köszönhetően. (Éneket tanítok heti 8 órában).
  A kérdéseim:
  1. nekem be kell-e jelentenem valaki felé, hogy dolgozom
  2. ok, kapom a gyedet és fizut, de: ápr.29-től kivenném a szabikat (a főnököm szerint 60 nap, de hogy???? 2010-ben született az első fiam, addig minden szabimat kivettem)
  Akkor: májustól szabi+fizu+gyes? És ez így mehet míg le nem telik a szabi? A főnököm szerint igen, nekem kicsit hihetetlen…
  3. Utána fizu+gyes, míg a kicsi be nem tölti a 3-at?

  Köszönöm!
  Üdv: Anita

  • Kedves Anita!

   Olyan, hogy szabi + fizu, + GYES nincs. Ha szabadságon vagy, akkor a szabadságnapokra kapod a fizetésedet, nem a fizetésedet ÉS a szabadságnapra járó bért 🙂
   Amikor dolgoztál régen, s elmentél 1 hét nyári szabira, akkor sem kaptál dupla fizetést… 🙂
   A jelenleg hatályos szabályozás szerint lehet korlátozás nélküli keresőtevékenység mellett is GYES-t folyósítani, azaz igen, dolgozhatsz, s kaphatod a GYES-t is.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm a választ, igazából az lett volna a kérdésem lényege, hogy a felgyülemlett szabadságomat mikor vehetem ki? Merthogy egy összegben kifizetni nem fogja. Tehát ha lejárt a gyedem vagy ha lejárt a gyesem?
    Szabadság az, hogy nem dolgozom, mégis kapom a teljes fizumat. Na de én most visszamentem – igaz csak heti 8 órában, és jövőre meg még többre szándékozom – akkor mi van a szabikkal? És itt van az idez szabadság is, az is hozzájön, nem? (pedagógus vagyok).
    Szóval visszamentem de akkor most mégse tanítsak, hogy a szabikat ki tudjam venni? Hogy van ez?
    Köszönöm
    Anita

    • Kedves Anita!

     Ha megszüntetted a fizetés nélküli szabit, s úgy mentél vissza dolgozni, a munkáltatódnak előbb ki kellett volna adnia az otthonlét alatt felhalmozódott szabit 60 napon belül. Ha ezt nem tette meg, akkor ezt nagyon gyorsan pótoljátok… Azonban amiatt, hogy részmunkaidőben mentél vissza, a szabadságnapokra kevesebb bért fogsz kapni, ezért nem szabad elkezdeni dolgozni kevesebb órában, majd utána a szabikat igénybe venni, mert a szabit a mindenkori munkaidőd alapján kapod (azaz egy napra kevesebb bért kapsz). Ezért előbb kiadja és kifizeti a felhalmozottat napi 8 órával – ha korábban így voltál foglalkoztatva -majd utána jöhet a részmunkaidős módosítás.
     Ha újra munkában vagy, értelemszerűen erre is jár szabi.
     Üdv:

     Ági

 45. kedves Ágnes, segítséged szeretném kérni. A történetem a következő. 2014 márciusában jár le a gyedem, jeleztem a munkáltatómnak, hogy vissza szeretnék menni dolgozni. A munkahelyemen állítólag átszervezés történt, összevontak két irodát, a munkakörömet betöltötték, a hr azt mondta nincs státusz. kérdésem: engem törölhetnek, nem kell a vállalatnak számolnia azzal, hogy vissza szeretnék menni dolgozni? Közben a munkakörömet átvevő személy átment a cég másik osztályára dolgozni egy magasabb pozicíba. A vezetőm hívott, hogy vissza tudnak venni az eredeti munkakörömbe, de a frissen kinevezett hölgy próbaidejéhez kötik a szerződésemet, ami most kb. 1 hónap. Kérdésem: A 2002-ben kötött határozatlan szerződésemet lehet módosítani ezekkel a feltételekkel? Köszönöm válaszod, üdvözlettel Nóra

 46. Lehet, hogy nagy hülyeség amit kérdezek, de csak felteszem :-). A 2. gyermekünk jelenleg 4 hónapos, a feleségem GYES-t kap, mert megszűnt a munkaviszonya az első gyermekünk születése után (határozott idejű szerződés). Tehát a kérdésem az, hogy ha a 2. gyermekünk októberben betölti az 1 évet, én az apa elmehetek-e GYED-re úgy, hogy mellette tovább dolgozok? Vagy csak már meglévő GYED-et lehet tovább folyósíttatni? Hogy is van ez?

  • Kedves Botond!

   Nem tudom, sajnos nem vagyok TB szakértő, én munkajoggal foglalkozom. Viszont apuka is kérheti a GYED-et, ha megfelel a folyósítási feltételeknek. Szerintem a legtisztább megoldás az lenne, ha valakit felhívnál a folyósító szervnél, vagy kérni egy állásfoglalást írásban (ehhez nagyon pontosan adjátok meg az adatokat, mióta dolgozol, mennyi a béred, mikor született a kicsi, s hogy te kérnéd munka mellett 1 éves kor után a GYED-et). És majd megmondják, hogy megy-e, vagy nem.
   Van ismerősöm, ahol apuka van GYED-en, de ott a feleségnek volt munkaviszonya a szülés előtt, nem ugyanaz a helyzetük tehát.
   Sok sikert:

   Ági

 47. Kedves Ágnes! Április közepén lesz a gyerekem 1 éves. Ezzel egy időben szeretnék munkába állni. A munkáltatónak a munkakezdés előtt ki kell adnia az előző gyerekem alatt felhalmozott (2 hónapnyi) szabadságot. A munkáltató szerint február és április között kivett szabadság alatt a gyed nem járna, csak a szabadságra jutó díjazást kapnám. A gyermek egy éves korát betöltve igényelhetném újra a gyedet. Kérdésem, hogy az egy éves kor előtt 2 hónappal kezdett szabadság (mint munkaviszony?) teljesen kizárja a 2 hónappal későbbi gyed igénylést vagy csak a 2 hónap szabadságra nem jár a gyed gyerek 1 éves koráig? Várom gyors válaszát. Üdvözlettel Krisztina

  • Kedves Krisztina!

   A folyósító szervet kellene megkérdezni, mert a törvény ilyen részletességgel nem ír le minden esetet. Az biztos, hogy egy éves kor előtt nem jár GYED, ha az anyuka keresőtevékenységet végez, de egy éves kor után jár újra, tehát szerintem lehet majd újra igényelni. De ha a folyósítótól van egy állásfoglalás, akkor arra alapozva biztosra mehetsz!
   Üdv:

   Ági

 48. Kedves Ági!

  A GYED melletti munkavégzéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem a “tisztábbanlátás” miatt.

  Jelenleg 1 éves kisfiammal GYED-en vagyok itthon, de a törvény adta lehetőségekkel élve a GYED mellett dolgozni szeretnék. A munkahelyemen (ahol így fizetés nélküli szabadságon vagyok) sajnos az utóbbi időkben kedvezőtlen változások álltak be, visszamenni mind anyagilag, mind szakmai előmenetelt tekintve nem érné meg, nem beszélve a sok órás utazásról sem. Kérdésem, hogy lehetőségem van-e arra, hogy megtartva a jelenlegi munkahelyemet, vállalhatok-e GYED mellett más munkáltatónál munkát akár teljes munkaidőben is? Ha igen, ez nem jár-e számomra bármiféle hátránnyal a jelenlegi munkáltatónál, védve vagyok-e teljes mértékben a felmondás alól a kisgyermek 3 éves kora utáni visszamenetelig? Kérdésem továbbá, hogy a fizetés nélküli szabadságomat (amikor legalábbis még úgy tudtam hogy minden rendben a céggel) én elsőként a gyermek 2 éves koráig kértem, mivel akkor mindenféleképpen vissza szerettem volna menni dolgozni (a GYes összege mellett muszály 🙁 ), de most már úgy gondolom, hogy ezt módosítani szeretnéma gyermekem 3 éves koráig. Lehetséges ez? Gondolom a fizetés nélküli szabadság törvényileg mindenképpen járna a gyermek 3 éves koráig.

  Válaszodat előre is megköszönve,

  Üdvözlettel:

  Anikó

  • Kedves Anikó!

   Kérlek, ezt olvasd el a másodálláshoz: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-alatt/masodallas-bejelentsem-vagy-ne
   Ha fizetés nélkülin vagy, védett vagy, nem mondhatnak fel neked. Ha a 2 éves korig igényelted, és biztosan nem akarsz visszamenni, igényeld meg a 3. életévig, természetesen jár neked a törvény alapján (ez az igénylés csak egy formalitás).
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Móni!
    Köszönöm szépen a tájékoztatást, hasznos volt, útközben végül is elintéződtek a dolgok. Viszont olvasva a “másodállásra” vonatkozó cikkedet, a végén ismét megakadtam valamin. Ott ugyanis írtad, hogy vezető állás mellett további munkaviszony nem létesíthető. Nálam ez úgy van, hogy a másik munkaviszonyom most jelenleg vezetői beosztású (a beosztás neve “vezetői”, egyébként pénzben nincs különbség). Ez a szabály “oda-vissza” érvényes? Tehát, ha fizetés nélküli szabaságom ideje alatt (az előző-jelenlegi munkáltatónál nem vezetői beosztású) a másik intézménynél (ez egy oktatási intézmény) viszont vezetői beosztásban vagyok -gazdasági vonalon mint technikai személyzet-, akkor mindenféleképpen meg kell szüntetni az előző munkaviszonyomat? Mi a helyzet ilyenkor a fiz. nélküli szab. idején való védességgel? Ezt mindenféleképpen meg kell szakítani akkor is? Illetve a másik munkahelyen csak a bérbesorolásom közalkalmazotti, minden más viszont a munka törvénykönyve szerinti szabály alá tartozik. Erre is vonatkozik valamilyen speciális szabály? Azért kérdezem, mert az új munkahelyemnél természetesen írásban is jeleztem, hogy én fizetés nélküli szabaságon vagyok már egy másik munkáltatónál, de ők nem mondták hogy a náluk való foglalkoztatásnak ez akadálya lenne (ill. az okt. intézményhez tartozó felsőbb szervektől is kértek tájékoztatást, de ők sem jelezték, hogy ez akadály lenne).

    Köszönöm válaszodat és tájékoztatásodat

    Anikó

    • Kedves Anikó!

     Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
     Az, hogy a munkaköri megnevezésedben benne van a vezető szó, nem jelenti azt, hogy vezető állású munkavállaló vagy az Mt. szerint!
     Csak akkor vagy az, ha az Mt. alábbi két pontjának valamelyike igaz rád, s erről a szerződésedben kifejezetten tájékoztattak is:
     208. § (1) Vezető állású munkavállaló a munkáltató vezetője, valamint a közvetlen irányítása alatt álló és – részben vagy egészben – helyettesítésére jogosított más munkavállaló (a továbbiakban együtt: vezető).
     (2) Munkaszerződés a vezetőre vonatkozó rendelkezések alkalmazását írhatja elő, ha a munkavállaló a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört tölt be és alapbére eléri a kötelező legkisebb munkabér [153. § (1) bekezdés a) pont] hétszeresét.
     Szóval szerintem nem vagy az 🙂 így a kérdés is okafogyottá vált szerintem 🙂
     Üdv:

     Ági

     UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 49. Kedves Ági!

  Köszönöm a blogodat, nagyon sokat segít!! Nekem igazából egy HR-es “érzetű” kérdésem lenne: a GYED-em hamarosan lejár, szeretnék dolgozni, de a munkáltatóm nem akar 6 órában visszavenni (csak az első évre kértem, amíg a legkisebb el nem éri a 3. életévét). Persze jogszabályhelyre, meg arra hogy kötelező, hiába is hivatkoznék. 🙂 Szóval el kell búcsúznom a munkahelytől. Kérdés: jobb-e ha felmond nekem (rendes felmondással és akkor járna nekem 2 havi végkielégítés, ha jól tudom), de ez rosszul veszi ki magát a következő állásinterjún (“ugyan már, miért rúgták ki magát?”), vagy a jövőre nézve jobb a békesség, váljunk el közös megegyezéssel, de akkor elesek a végkielégítéstől.
  Egy HR-es azonnal félrerak az állásinterjún ha kiderül, hogy felmondtak nekem?
  Vagy ez nem számít, és jobb, ha kifizetik a végkielégítést – ki tudja meddig leszek munkanélküli…

  Mi a véleményed, tapasztalatod? Köszönöm: kétgyerekes, 3 éve otthon, Lola

  • Kedves Lola!

   A 6 órás foglalkoztatás valóban nem kötelező a munkáltatódnak, csak a 4 órás kötelező a munkavállaló kérésére, s ez is csak akkor, ha a 3. életév előtt meg vissza az anyuka. Én a helyedben biztosan nem mondanék fel, egyrészt, mert minden pénz számít, másrészt mert manapság egyáltalán nem szokatlan (sajnos), hogy egy kisgyerekes anyukát nem vesznek vissza, ez nem a te képességeidről szól, azaz a munkaviszony megszűnésének módja miatt nem leszel hátrányban az interjúkon. Harmadrészt meg miért mondanád el, hogy pontosan ki mondott fel kinek? Egyszerű a válasz, nem tudtak visszavenni fizetés nélküli szabi után. Pont 🙂
   Szóval vagy kérd a 4 órás foglalkoztatást, vagy mondjanak fel, s fizessenek ki.
   Üdv:

   Ági

 50. Kedves Ágnes!

  Nagyon hasznos dologról olvastam eddig, és nekem is nagyon tetszik ez az oldal!
  Számomra most jött el a pillanat, hogy meg kell kérdeznem a véleményét.

  Tehát, az én kicsim 2011.08.05-én született, tehát jelenleg még GYES-en vagyok vele itthon.
  Viszont pár hónapja elkezdtem új munkahely után keresni, pályáztam is pár helyre. (Ez azért lett fontos, mert a jelenlegi munkáltatómat a kicsi miatt nem fogom tudni megközelíteni, távolsági autóbuszos közlekedéssel oviba hordani egy 3 évest, szinte lehetetlen.)
  A munkáltatómnál jelenleg fizetés nélkül szabadságon vagyok. A mai napon telefonon állásinterjút egyeztettem, és az előzetes infók, beszélgetések alapján elég nagy az esélyem, hogy munkába is álljak.

  Tehát, azt szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben mit tehetek? Gondolok a felhalmozódott szabadságra? Vagy ott egyenlőre nem kéne felmondani? Vagy mit tegyek, hogy minden korrekt módon történjen? Nem szeretném elveszíteni a szabit, vagy annak a kifizetését, és természetesen a GYESt-is meg szeretném még kapni augusztusig.
  És még annyi, hogy milyen dokumentumokat kell beszereznem esetleg, kihez kell fordulnom, kit kell tájékoztatnom és miről, ha sikerül a holnapi új munkahelyemen az állásinterjúm!

  Köszönettel várom a tájékozását!
  Mónika

  • Kedves Mónika!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   A további jogviszony vállalásának vannak bizonyos feltételei, így a munkaszerződésed ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Alapvetően, ha a szerződésed nem tiltja, vállalhatsz másik állást, csak jelentsd be, erről többet itt olvashatsz: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-alatt/masodallas-bejelentsem-vagy-ne
   A szabadságok minden esetben járnak neked, ha kilépsz most, akkor is ki kell fizetniük, s ha a 3. év után jelzed, hogy nem akarsz ide visszajönni, akkor is.
   GYES mellett már nincs időkorlátozás, lehet dolgozni 8 órában, így a szabi kifizetése / kiadása sem gond.
   Az új helyen azonban szólnod kell, hogy máshol vagy még alkalmazásban, ezért nem tudsz kilépőpapírt és TB kiskönyvet hozni.

   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 51. Kedves Dologozó Mami!
  Nagyon vártam az előző hozzászólásomra a válaszát!
  Ide bemásolom újra:
  ****
  Kedves Ágnes!

  Nagyon hasznos dologról olvastam eddig, és nekem is nagyon tetszik ez az oldal!
  Számomra most jött el a pillanat, hogy meg kell kérdeznem a véleményét.

  Tehát, az én kicsim 2011.08.05-én született, tehát jelenleg még GYES-en vagyok vele itthon.
  Viszont pár hónapja elkezdtem új munkahely után keresni, pályáztam is pár helyre. (Ez azért lett fontos, mert a jelenlegi munkáltatómat a kicsi miatt nem fogom tudni megközelíteni, távolsági autóbuszos közlekedéssel oviba hordani egy 3 évest, szinte lehetetlen.)
  A munkáltatómnál jelenleg fizetés nélkül szabadságon vagyok. A mai napon telefonon állásinterjút egyeztettem, és az előzetes infók, beszélgetések alapján elég nagy az esélyem, hogy munkába is álljak.

  Tehát, azt szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben mit tehetek? Gondolok a felhalmozódott szabadságra? Vagy ott egyenlőre nem kéne felmondani? Vagy mit tegyek, hogy minden korrekt módon történjen? Nem szeretném elveszíteni a szabit, vagy annak a kifizetését, és természetesen a GYESt-is meg szeretném még kapni augusztusig.
  És még annyi, hogy milyen dokumentumokat kell beszereznem esetleg, kihez kell fordulnom, kit kell tájékoztatnom és miről, ha sikerül a holnapi új munkahelyemen az állásinterjúm!

  Köszönettel várom a tájékozását!
  Mónika

  **************
  Láttam, hogy több hozzászólásra is válaszolt 03.15-én, és biztam benne hogy én is megkaptam a tájékoztatást.
  Kérem, irjon minél előbb, mert tényleg fontos!

  Közben megtörtént az a bizonyos interjú is. Az új munkahely jelöltem perpillanat még nem tud alkalmazni, mivel ugye 2014. 08.05-ig még fizetés nélküli szabin és GYES-en vagyok. Ők most átmenetileg csak 6 hétre tudtak volna felvenni és mint közmunkást alkalmazni.
  Májsutól viszont megkapják a normál fizetésre a támogatást, és úgy egyeztünk, hogy akkor visszatérünk és folytatjuk ahol abbahagytuk. Tetszettem nekik, megfelelő lennék az állás betöltésére, de csak májustól lenne meg a fizetésem is.
  Tehát akkor most ismét azt kérdezem, hogy addig mi a teendőm? A jelenlegi munkáltatómmal mit és mikor kellene közölnöm? Milyen dokumentumokat kellene beszereznem, stb??
  És hát ugye addig nem szeretnék előre semmit elárulni a munkahely váltásról amig az új nem 100%. egy meglévőt nem szeretnék eldobni.
  Az ott felhalmozódott szabimmal mi lesz? És egyáltalán kb mennyi szabin keletkezett ezen idő alatt?
  Májustól augusztusig ugye nemek is jár egy időben a GYES + a munkabérem a kicsim 3 éves koráig?

  Köszönettel várom a válaszát!
  Mónika

  • Kedves Mónika!

   A kérdésekkel sorban haladok, ha a te kérdésed előtt van 20-30 másik, amiket korábban tettek fel, akkor előbb azokra válaszolok – mert ugye így igazságos. A másik dolog, hogy a blogot és a válaszokat szabadidőmben, gyerek, munka, család mellett írom, ingyenesen, így sajnos mindenkinek várnia kell a kérdésre, általában 2-3 hetet. Most a kislányom beteg volt, ezért maradtam el még jobban. Az előzőleg feltett kérdésre ma este már megírtam a választ, ott találod a korábbi kérdésed alatt közvetlenül.
   Az, hogy mennyi szabid keletkezett, nem tudhatom, ehhez több adat is kell, de itt a blogon mindent megtalálsz a szabadságok kiszámításához, csak olvasni kell, értelmezni, majd utána számolni 🙂
   Ide kattintva megtalálod az össze szabadságról szóló bejegyzést, köztük számítási példákat is: https://dolgozomami.hu/tag/szabadsag
   Azt a kérdést, hogy jár-e neked GYES + munkabér májustól augusztusig, nem tudom pontosan értelmezni, ha arra gondolsz, hogy az új helyen munkába állsz, s kaphatod-e a kettőt együtt, akkor igen.
   Üdv:

   Ági

 52. Kedves Ági!

  Azt szeretném megkérdezi, hogy ha visszamegyek dolgozni, de még a szabadságomat töltöm, akkor is jogosult vagyok a gyesre?
  Gyermekem 2 éves kora után úgy másfél hónappal kezdeném letölteni a szabit, tehát arra a másfél hónapra megigénylem a gyest, csak kérdés, hogy amint visszavesz állományba – de még “csak” a szabadságom töltöm – akkor kaphatok-e gyest?
  Remélem nem fogalmaztam túl bonyolultan:)
  Köszönöm!

  Üdv:Anita

  • Kedves Anita!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   GYES mellett már nincs időkorlátozás a munkavégzésre vonatkozóan, azaz lehet 8 órás keresőtevékenységet is folytatni, így szabit is lehet 8 órában kifizetni.
   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 53. Kedves Ági! Gyermekem 3013 augusztus-ban született. 2014. április 1-én újra elkezdek dolgozni heti 20 órában. Az lenne a kérdésem, mivel gyermekem még nem tölti be az 1 évet, így nem kérhetem a gyed extrat, majd csak ha betöltötte az 1 évet, azaz 2014. augusztusban? Illetve mivel 20 órában megyek vissza dolgozni, gyes-t igényelhetek, vagy ez is csak akkor jár, ha a gyerek betöltötte az 1 évet? Válaszodat előre is köszönöm, Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   A gyermek 1 éves koráig ha munkát végzel, sem GYED, sem GYES nem jár.
   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 54. Kedves Ági,
  2013. októberben született kisfiam mellől tervezek visszatérni a munkahelyemre. Gyed extra tudomásom szerint nem jár nekem, ha a baba 1 éves kora előtt munkába állok. Ha így teszek, akkor a gyermek első születésnapja után megkaphatom a gyed extrát? Addig pedig csak a gyes jár?
  Köszönöm segítséged!
  Üdv
  Bianca

  • Kedves Bianca!

   Egy éves korig semmi nem jár, ha az anyuka keresőtevékenységet folytat, sem GYED, sem GYES. 1 éves kor után igényelhető, de tudtommal van 60 nap várakozási idő (de mivel nem vagyok TB szakértő, érdemes lenne ezt közvetlenül a folyósító szervnél megtudni).
   Üdv:

   Ági

 55. Kedves Ágnes!
  A feleségem középiskolából ment el szülni 2008-ban és most van a harmadikkal gyeden, aki már elmúlt 1,5 éves. A saját cégünkbe fel kellene vennünk őt részmunkaidőben (a végzettsége miatt lenne rá szükség). Kérdésem, hogy ha mi őt felvesszük részmunkaidőben, akkor a főállású munkahelyén (tanár, közlaklmazott) fel kell mondania / automatikusan megszűnik a munkaviszonya vagy egyáltalán nem érinti a kettő egymást?
  Előre is köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel,
  Balázs

  • Kedves Balázs!

   Nem kell, hogy megszűnjön az eredeti jogviszony, lehet további jogviszonya egy közalkalmazottnak is, de van néhány szabály, ami az összeférhetetlenségre, bejelentésre, vitára vonatkozóan szab meg dolgokat.
   Ide linkelem a törvényt, a 41. §-tól a fejezet végéig olvassátok el alaposan, megnézve, hogy a tiltások egyike se vonatkozzon rá, s ha ez rendben van, akkor egy írásos bejelentés kell még 🙂
   http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV
   Üdv:

   Ági

 56. Kedves Ági!

  Szeretném megkérdezni hogy ha 6 órás részmunkaidőbe megyek vissza dolgozni ér e valami hátrány?A munkáltatom ajánlotta fel ezt a lehetőséget.KIslányom másfél éves lesz mikor visszamegyek a Gyed extra keretében.
  -Béren kivüli juttatásra számíthatok
  -Nyugdíjidőbe beszámíta 6 órás munkavégzés
  -Valamint lehetséges ugye hogy kapom a gyed extrát és 6 órába dolgozom.
  Köszönettel:Anita

  • Kedves Anita!

   Béren kívüli juttatást kapnod kell, de az hogy egy a 8 órás dolgozókkal megegyező összegű kell, hogy legyen, vagy időarányosan csökkenthető, a munkajogászok között is vitatéma 🙂 De olyan, hogy egyáltalán nem jár, mert részmunkaidős vagy, nem lehet, az diszkrimináció lenne. Nyugdíjba beszámít, s a GYEd-et is kaphatod mellette.
   Arra figyelj, hogy ha felmondanak mégis, akkor a 6 órás béred alapján kapod a végkielégítést és a felmondási időre járó bért, azaz 25 %-ot buksz…
   Üdv:

   Ági

 57. Kedves Ágnes!

  Első kislányunk 2013. augusztusában született és most tervezzük a 2. babát. Arra keresném a választ, hogy akkor is jogosult lennék-e a tgyásra, ha a 2. gyermek már a gyes folyósítása alatt érkezne meg?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Mónika

  • Kedves Mónika!

   Nem foglalkozom TB tanácsadással, csak munkajoggal. Ehhez egy TB szakértőt kéne felkeresni (de azt hiszem, a kérdés nem az, hogy jogosult lennél-e, mert igen, hiszen jogviszonyban szülnél, hanem az, hogy mennyi lenne a TGYÁS összege.)
   Üdv:

   Ági

 58. Kedves Ági!

  A GYED EXTRÁVAL kapcsolatban szeretném megtudni azt, hogy akkor is igényelhető-e, ha nem ahhoz a munkáltatóhoz megyek vissza dolgozni, hanem egy másikhoz?
  Mi a menete ilyenkor a felmondásnak illetve az igénylésnek?
  Előre is köszönöm válaszodat!
  Zsazsa

  • Kedves Zsazsa!

   Bárhol dolgozol a gyermeked 1 éves kora után, jár a munkabér mellé a GYED majd a GYES is. Ha eddig is kaptad, akkor tudtommal semmit nem kell sehová bejelentened, csak mész dolgozni, és kész :-). A régi cégednél pedig be kell nyújtanod egy felmondást, ezt írásban tedd meg. Ha a fizetés nélküli szabi alatt mondasz fel, akkor nincs munkavégzési kötelezettséged.
   Sok sikert az új helyen:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás