Közalkalmazottak szabadsága – Tudnivalók a szabadságról 4. rész

Szerző: Dátum: 2012. ápr. 27. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés | 99 hozzászólás

Továbbra sem adom fel ama küldetésemet, hogy megtanítsam az anyukákat szabadságot számolni! Az elmúlt hetekben részletesen áttekintettük, hogyan kell kiszámolnia a babázás után kiadandó szabikat egy Mt. hatálya alá tartozó anyukának, ma a közalkalmazottak lesznek „terítéken”. Ahhoz, hogy pontosan ki tudd számolni, hány nap jár neked, két dolgot kell tudnod, az egyik, hogy egy adott naptári évre hány nap illet meg, s a másik, hogy mely időszakban vagy jogosult szabadságra a babázás alatt.

Az alapelv nagyon egyszerű: van minden közalkalmazottnak alapszabadsága, s pótszabadsága. Közalkalmazottaknál az alapszabadság a fizetési osztálytól függ:  az „A”, „B”, „C” és „D” fizetési osztályban évi húsz munkanap jár, az ,,E”, ,,F”, ,,G”, ,,H”, ,,I”, ,,J” fizetési osztályban évi huszonegy munkanap.

Ezen túl a közalkalmazottaknak a fizetési fokozatukkal egyenlő számú munkanap pótszabadság jár. (Az 1. fizetési fokozatban a közalkalmazottat e címen pótszabadság nem illeti meg.) A magasabb vezető megbízású közalkalmazottat évi tíz munkanap, a vezető megbízásút évi öt munkanap pótszabadság illeti meg. Emellett a bölcsődékben, a csecsemőotthonokban, az óvodákban, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet. (Az oktatással és neveléssel kapcsolatos munkák körét végrehajtási rendelet állapítja meg.)

A pótszabadság a közalkalmazottat alapszabadságán felül – a vezető beosztás és a nevelő munkát jelentő munkakör esetén járókat kivéve – egyszerre többféle jogcímen is megilleti. A fizetési fokozathoz kapcsolódó és a munkakör alapján járó pótszabadság közül a magasabb mértékű pótszabadság jár. A munkakör és a vezető beosztás  alapján járó pótszabadság közül a magasabb mértékű pótszabadság jár.

Ehhez jönnek a gyermek utáni pótszabadságok, ami évi 2 nap 1 gyermeknél, 4 nap kettőnél, és 7 nap három, van ennél több gyermeknél. Erre a pótszabadságra a szülés évében teljesen jogosult az anyuka, az utána otthon töltött évek alatt azonban csak abban az időszakban, amíg az alapszabadságára is jogosult.

Azt, hogy mely időszakban vagy jogosult szabira, hasonló módon kell megállapítani, mint az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalóknál, ebben nincs különbség, a szülési szabadság, és a fizetés nélküli szabadság első 12 hónapja, illetve első 6 hónapja alatt (erről többet ide kattintva olvashatsz, ebben a korábbi post-ban mindent leírtam részletesen).

Eltérő megállapodása hiányában a szabadság kiadását a fizetés nélküli szabadság lejártát követő első munkanapon meg kell kezdeni, de megállapodhattok úgy, hogy a fizetés nélküli szabadság lejártát követő harminc napon belül történik ez meg.

Mi kell még? Akik régebb óta követik a blogot, már tudják a választ: papír, toll, számológép, naptár… 🙂

 

Közalkalmazottaknak szóló, kifejezetten kisgyerekes anyukákra szabott jogi tanácsokat szeretnél, méghozzá ingyen?

Add meg a neved, e-mail címed, s máris megkapod a hírlevélsorozat első részét!

 

nyílpiros (150 x 106)

(photo by patriziasoliani)

Ajánlott bejegyzések:

99 hozzászólás

 1. Kedves Ági!

  Közalkalmazott vagyok, 3 gyermek boldog édesanyja.
  Munkahelyemről megkerestek, hogy Gyes-emet megszakítva az új tanévre- tanító vagyok- álljak munkába. Én boldogan igent mondtam, azonban most nagyon kérdésessé vált a helyzet. Első gyermekem 2005 08. 13-án született, a második 2007. 11. 05-én a harmadik 2011. 03. 12-én. Az iskolatitkár számításai szerint,220 nap szabadság járna részemre, a munkát tehát nem tudom szeptemberben elkezdeni. A számítás helyességére lennék kiváncsi. Az iskolatitkár így részletezte:
  Szül. szab. ideje:3 X 23 nap = 69 nap
  GYED első éve: 3 x 46 nap =138 nap
  Pótszabadság gyerekek után 2005 2 nap
  2007 4 nap
  2011 7 nap
  Összesen : 220 nap

  Ha ez így van, nincs-e mégis mód, arra hogy munkába álljak?

  Köszönetel: Éva

  • Kedves Éva!

   A fenti bejegyzésből láthatod, hogy a közalkalmazottak szabadságát hogyan kell kiszámolni, mindenképpen alap-adat a fizetési osztály és a fizetési fokozat, amit te nem írtál meg, így e nélkül tehát nem is tudok nyilatkozni neked, hogy jól számolták-e vagy nem… de tudva azt, hogy az oktató, nevelő munkát végzőknek még pluszban jár 25 nap pótszabadság (ahogy ez a fenti postban is írva vagyon), könnyen összejön 3 gyermek után. A jelenlegi szabályozás szerint a GYED-es időszak első évére járó szabi fele megváltható pénzben is (ez csak december 31-ig lesz így), azaz a 138 nap felét kifizethetik, de a többit ki kell adniuk. Sajnálom, én ebben az esetben nem nagyon látok más megoldást… esetleg még hallottam, olvastam olyanról, hogy volt pedagógus, akinek a 25 nap pótszabit azért nem adták meg babázás alatt, mert arra hivatkozott az igazgató, hogy az csak annak jár, aki valóban dolgozik is, hiszen neki kell a 25 nap a nyári szünetre… bár ez szerintem “kissé jogellenes”, volt, aki ezt benyelte, mert nem tudott mit csinálni. A törvény ugyan nem ír ilyet, tehát nincs az leírva, hogy a GYED-en lévőknek ez nem jár, de ha így “számolnák”, akkor kevesebb lenne 3 x 25 nappal… de még így is marad 76 nap, ami majd 4 hónapnyi távollét. A másik, hogy ha ez tényleg jár neked, miért mondasz le róla? Nem kis pénz…
   Hát, ennyit tudtam segíteni…
   Egyeztess velük, hátha találtok ennek mentén valami megoldást…
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm a válaszodat, lenne még egy kérdésem!
    Szeptembertől egy 24 hónapos EU-us pályázati projekt megvalósítására kerül sor a munkahelyemen, az ebben résztvevő kollegák a feladatuk ellátására megbízásiszerződést kapnak, ha GYES-en maradnék továbbra is,velem köthet-e a munkáktatóm megbízási szerződést, be tudok-e kapcsolódniti pályázati munkába?

    Köszönettel: Éva

    • Kedves Éva!

     Szerintem igen, de a megbízási jogviszony nem az Mt. hatálya alá tartozik, ez már nem munkajogi kérdés. GYED mellett semmilyen keresőtevékenységet nem lehet folytatni, de GYES mellett ez nem tilos.
     Üdv:

     Ági

 2. Kedves Ági!
  Óvónő vagyok egy alapitványi óvodában. 40 éves vagyok, ha ez számit. Szeptembertől mennék vissza dolgozni, de a munkáltatóm nincs tisztában a rám vonatkozó jogszabályokkal. A kérdésem az, hogy a gyerekekkel töltött 7 évre mennyi szabadság jár nekem?
  első gyerek
  2005.01.01-tól 2005.08.11-ig táppénz
  2005.08.12-tól 2006.01.26-ig TGYÁS
  2006.01.27-tól 2007.07.03-ig GYED
  második gyerek
  2007.07.04-től 2007.12.22-ig TGYÁS
  2007.12.23-tól 2009.07.04-ig GYED
  harmadik gyerek
  2010.04.07-től 2010.08.28-ig TGYÁS
  2010.08.29-től 2012.05.05-ig GYED
  Nagyon fontos lenne egy pontos számitás és vonatkozik-e rám a pénzbeli megváltás lehetősége? Vagy csak a szabadságok letelte után tudom elkezdeni a munkát?
  Válaszodat várva
  köszönettel: Krisztina

  • Kedves Krisztina!

   Nem írtad, hogy Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló vagy-e, vagy közalkalmazott? Van itt a blogon egy cikksorozat (ennek egyik, utolsó eleme a fenti post, de megtalálod mindet, ha jobb oldalt a címkéknél a szabadság szóra kattintasz), minden információ benne van, ami alapján magad is biztosan ki tudod számolni, hogy mennyi szabi jár neked. Pont az volt a célom, amikor megírtam ezeket, hogy ne nekem kelljen mások helyett számolgatni, s az anyukák vegyék végre saját kezükbe a sorsukat. Hidd el nem nehéz, összeadni, kivonni, szorozni, osztani kell csak, vegyél elő egy papírt, tollat, számológépet, naptárt, és a cikkek elolvasása után 10 perc múlva ott lesz a pontos végeredmény előtted! Csak egy kicsit meg kell dolgozni érte! 🙂
   Jár neked a TGYÁS és a GYED első évére fizetett szabi (kivéve ugye ott, hol a GYED-et hamarabb abbahagytad, mert jött a következő TGYÁS), tehát ha megvan az éves szabadságod (alap + pótszabi), akkor ezzel szépen időarányosan ki tudod kalkulálni, mennyi is jár neked az adott időszakokra, majd utána összeadni őket.
   Pl.:
   2005.08.12-tól 2006.01.26-ig TGYÁS, azaz a 2005. évi szabadságnapodat (ha a TGYÁS előttig időarányosan kivettél mindent) leosztod 365-tel, és beszorzod a 08. 12.től 12.31.ig tartó időszak napjainak számával, azaz 141-el, és meg is van a 2005-re jutó szabi. Mivel 2006-ban a teljes éves jár (TGYÁS maradék időszaka, és GYED első éve kitette a teljes 2006-os évedet), így itt csak az éves szabidat kell kiszámolnod (életkor alapján, ha Mt, vagy közalkalmazotti szabály alapján, ha az alá tartozol lásd fenti bejegyzést). 2006.01.27-tól 2007.07.03-ig GYED, de ugye a GYED első évére jár csak szabi, azaz 2007. január 26-ig, tehát meghatározod a 2007-es éves szabidat, majd leosztod 365-tel, s beszorzod 26-tal. Ezeket összeadod, s megvan az első gyerek után járó szabi. Ugyanezt időarányosan ketteskénél és hármaskánál is lejátszod, és hurrá, megvan a végeredmény! 🙂

   A pénzbeli megváltás még idén lehetséges, azaz minden gyermek után a GYED-es időszak első fél évére járó szabit válthatják meg pénzben, a többit ki kell adniuk, azaz a szabadságok letelte után kezdheted csak el a munkát.
   Sok sikert a számításhoz, üdv:

   Ági

  • Kedves Ági!

   Segítséget szeretnék kérni, megtudni jól számolok-e? A kolléganő most jönne vissza dolgozni, illetve szeptemberbe és az ő szabadságát szeretném hibátlanul kiszámolni. G fizetési osztályba sorolt 1998. 08.01. óta dolgozik itt. Kisbabája 2010-ben született. Ekkor nem vette ki a szabadságát, mert veszélyeztetett terhesként táppénzre ment. Akkor az én számításom szerint 48 nap jár neki, majd következő évben ismét 48 nap, aztán 36 nap időarányosan. Tehát az én számításaim szerint 132 nap összesen. Nem tudom jól számoltam-e?

   • Kedves Nitta!

    Mi a fizetési fokozata? Ezt nem írtad… a fenti cikkben benne van, hogy miből kell kiindulni közalkalmazottaknál! És figyelj arra, hogy fizetett szabadság csak a szülési szabadság és a fizetés nélküli szabi első évére jár! De mivel nem írtad a szülés dátumát pontosan, nem tudom, meddig és mit számoltál.
    Kérlek, olvasd el ezt a bejegyzést, ez egy konkrét közalkalmazott számítási példa: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsag-kiszamitasa-gyakorlati-peldak-2
    Próbáld meg ennek alapján újra kiszámolni. 🙂
    Üdv:

    Ági

 3. Kedves Ági!

  3 hónapom lenne amíg lejár a Gyed, de már most próbálok munkát találni. Jelentkeztem egy állásra, ahová fel is vennének, feltéve ha igénybe vehetnének utánam kedvezményeket. (pl. járulékmentesség) Jól tudom, hogy ez csak a Gyed lejártával lehetséges?
  Szomorú, mert nagyon tetszene ez a munkahely, de addig úgysem várnak rám… mit tehetnék? Van esetleg valamilyen javaslatod?

  Köszönöm szépen a segítségedet!

  • Kedves Virág!

   Bár a kérdésed nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási illetve adójogi jellegű (ami nem az én szakterületem), én úgy tudom, hogy nem csak a GYED lejárta után alkalmazott részmunkaidős munkavállalóra vonatkozik ez a lehetőség (azaz nem feltétel, hogy a GYED-ed lejárjon). De mivel igen komoly előírások vannak a kedvezmény igénybevételéhez, alaposan körbe kéne járnia a témát a vállalat bérszámfejtőjének. Sajnálom, pontosabbat én sem tudok mondani, talán egy adójogi témákkal foglalkozó honlapon kellene szakértőt keresned, s ott feltenni a kérdést.
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Ági!Közalkalmazott vagyok és 3 éves gyermek édesanyja.Most már a Gyes utáni szabimat töltök,ami aug.végén lejár.Úgy néz ki,hogy talán lesz másol állásom.Kérdésem az lenne,hogy mennyivel előtte mondjak fel a szabadság alatt.Köszönettel:EDit

  • Kedves Edit!

   Ez több dologtól is függ, hogy határozatlan-e a jogviszonyod, vagy határozott, hogy közössel elengednek-e,vagy le kell mondanod…
   Ha határozatlan, akkor 2 hónappal előtte kell lemondanod, de ha közössel is eljöhetsz, akkor egy általatok szabadon választott időpontban szűnik meg a jogviszonyod. A határozott idejűt csak adott esetekben lehet megszüntetni, meghatározott indokkal. Kérdés az is, mennyit várnak rád az új helyen, mennyire gyorsan szeretnék, hogy belépj…
   Ezeket gondold végig, s ennek megfelelően dönts!
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági!
  Egy ismerősöm szeretne Gyesről visszatérni a munkába, 2 gyermek után, 6 évet töltött otthon- egy gyermek pedig már nagyobb, iskolás korú. Mivel időközben elköltözött, nem tudja felvenni a munkát, így megváltják neki a szabadságát.A munkáltatója a 6 évvel ezelőtti bérrel számolta ki a szabadságát, és azt mondja, hogy gyermekszabadság pedig nem jár egyáltalán erre az időre.
  Kérdésem, hogy az átlagos béremelést legalább nem kellett volna-e megadják neki, és a TGYS-re, GYed első évekre a szabadság a gyermekek után nem járt volna-e?
  Köszönettel: Éva

  • Kedves Éva!

   A visszatérés utáni béremelésnél a munkavállalóval azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni, s ha ilyen másik munkakör nem volt, akkor a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés az irányadó. Ha tehát volt béremelés az ő munkakörével megegyező munkakörben dolgozóknál, akkor ez neki is jár. Ezt a munkáltatónak kéne magától megtennie, persze a legtöbben nem is szólnak, csak kifizetik a régi bérrel a szabadságot. Ha minimálbérre volt anno bejelentve, akkor is meg kell emelnie a mostani minimálbérre. Ha ezt nem tette meg a munkáltató, akkor sajnos nincs mit tenni, kérni kell ezt, lehetőleg írásban, hogy nyoma legyen (persze extrém esetben elképzelhető, hogy 6 évig senkinek meg emeltek, sem az adott munkakörben , sem céges szinten, ekkor nem is kell a munkáltatónak most sem emelnie, de nagyon-nagyon ritka ez…).
   A gyermekek utáni pótszabadság – ha azt az apuka nem vette igénybe (erről nyilatkozni kellett) – jár, tehát emiatt is reklamálni kell.
   Sok sikert:

   Ági

 6. Kedves Ági!
  3 egyetemista és egy 3,5 éves kisfiú anyukája vagyok. A kicsi születése előtt nyelv- és beszédfejlesztőként dolgoztam az általános iskolámban. Sajnos ez a munkakör közben megszűnt, a törvényi változások miatt /már csak gyógypedagógus végezheti/ a szakirányú diplomám és több évtizedes gyakorlatom már semmit sem ér.Napközis munkakört ajánlottak.Január 1-től fizetés nélküli szabadságon vagyok.Meddig kérhetem a szabadság meghosszabbítását a jogviszonyom megtartása mellett, mert a kisfiam ovifóbiát produkál (négy nap ovi, két hét betegség). Most a szünetben makkegészséges.Válaszod előre is köszi: Györgyi

  • Kedves Györgyi!

   Az Mt. a következőket mondja a fizetés nélküli szabadságról:

   131. § (1) A munkavállalónak hozzátartozója tartós – elõreláthatólag harminc napot meghaladó – személyes ápolása céljából, az ápolás idejére, de legfeljebb két évre fizetés nélküli szabadság jár.
   (2) A tartós ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa igazolja.

   Próbáld meg erre hivatkozva meghosszabbíttatni.
   Sok sikert!

   Ági

 7. Kedves Ági,
  2009 októberében szültem, készülök vissza dolgozni. A szabadság kiszámításánál számít-e az, hogy a szülés előtt táppénzen voltam? És hogy abban az évben mennyi szabadságot vettem ki? (Mi történik, ha kivettem az összes 2009-es szabadságomat? Akkor a TGYÁS 2009-be eső idejére nem jár szabadság?)
  Másik, számomra homályos rész a gyermekek után járó pótszabadság. Kell-e igazolnom, hogy a férjem nem vette ki ezeket a napokat? Ha igen, ad-e a munkahelye erről most igazolást (2009-2010-2011-ről van szó ugye), vagy elkéstünk ezzel.
  Még egy kérdés: tegyük fel, hogy szeptember 1-től kezdem kivenni a felhalmozódott szabadságomat. Ekkor erre az évre is jár időarányosan a szabadság, ugye? (A konkrét esetben durván az évi szabadság harmada.)

  Köszönöm a választ.

  • Kedves Kati!

   Ha a 2009-es évi rendes szabadságodat kivetted, akkor értelemszerűen az már nem jár újra (hiába esett erre az időre a TGYÁS idejének egy része). A gyermek utáni pótszabadságról általában az adott évben a munkáltató nyilatkoztatja a munkavállalót, neki kell(ett volna) ezt a nyomtatványt neked elpostázni, s visszakérni… De ezt nagyon sok cég elfelejti, s amikor az anyuka visszamegy, azzal szoktak jönni a bérszámfejtők, hogy hát azt kérem tavaly kellett volna igényelni, most már nem jár… na, itt kell először a sarkára állni anyukának, és azt mondani, hogy csókolom, igényeltem én volna, ha küldtek volna nyomtatványt… tessék szépen utólag hozzácsapni a többihez ezt is! Azokban az években, amikor még a szülők közül egyik vagy másik vehette igénybe a pótszabit, a férjed munkáltatójától szerintem nyugodtan kérjétek ki az igazolást, hiszem náluk is meg kell, hogy legyen minden évben ez a nyilatkozat (már ha tényleg nyilatkoztatták a dolgozókat…. :-() Ezt mindenképpen vidd be a te munkáltatódhoz hiszen neki látnia kell, hogy jogosan kéred-e erre az időre a pótszabikat. De figyelj, hogy ha apuka ezt nem vette igénybe, akkor neked csak a TGYÁS, és a GYED első évére jár, ugyanúgy, mint az alapszabadságod, s utána akkor jár újra, ha dolgozol, azaz idén szeptembertől időarányosan már újra kérheted.
   Ha már nem vagy fizetés nélküli szabadságon, hanem a bent ragadt szabadságokat adja ki neked a munkáltató, akkor erre az időszakra is természetesen jár alapszabadság is, időarányosan!
   Üdv:

   Ági

 8. Kedves Ági!

  3 gyermekem van, a legkisebb idén októberben lesz 3 éves. Kétéves kora után sem mentem vissza dolgozni, itthon voltam (vagyok) vele gyesen. Most mennék vissza dolgozni, munkáltatóm a NAV. Napi 6 órába szeretnék visszamenni, vissza is vesznek. De: a 3. gyermek születése óta esedékes szabadságomat (tgyás+szül. szabadság első évére) a teljes munkaidős bérem alapján szeretném kivenni, és ha ez letelt, akkor szeretnék napi 6 órában dolgozni + innentől kezdve GYET-et igényelni. Van ezekre konkrétan így törvényes lehetőség?
  Köszönöm előre is!
  Bodza

  • Kedves Bodza!

   Az, ahogyan leírtad a szabadságok kivételét, s utána a tényleges munkavégzést 6 órában, ez a törvényes út, ha még a gyermeked 3 éves kora előtt térsz vissza. A 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről rendelkezik erről, ide másolom neked a megfelelő pontokat:

   “50. § (1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott kormánytisztviselő írásbeli kérelmére a munkáltató köteles a kinevezésben heti húsz órás részmunkaidőt kikötni, ha a kormánytisztviselő a kérelem benyújtásakor a 111. §-ban foglalt fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.

   (2) A munkáltató a kormánytisztviselőnek a munkaidő egyenlőtlen beosztására vonatkozó kérelmét csak abban az esetben tagadhatja meg, ha az számára lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene. A munkáltató köteles írásban megindokolni a kérelem megtagadását.

   (3) A részmunkaidő kikötése
   a) a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő naptól,
   b) ha a kormánytisztviselőnek betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül ki kell adni rendes szabadságát, a szabadság leteltét követő naptól hatályos. A b) pontban foglaltak alkalmazása esetén – a felek eltérő megállapodása hiányában – a rendes szabadság kiadását a fizetés nélküli szabadság lejártát követő első munkanapon meg kell kezdeni. Eltérő megállapodás esetén a rendes szabadság kiadását a fizetés nélküli szabadság lejártát követő harminc napon belül meg kell kezdeni.

   (4) A kérelmet az (1) bekezdés szerinti fizetés nélküli szabadság igénybevételének megszűnése előtt legalább hatvan nappal kell a munkáltatóval közölni. A kérelemben a kormánytisztviselő köteles tájékoztatni a munkáltatót
   a) a fizetés nélküli szabadság igénybevételére jogosító gyermeke harmadik életéve betöltésének időpontjáról, továbbá
   b) ha egyenlőtlen munkaidő-beosztásban kíván dolgozni, a munkaidő-beosztásra vonatkozó javaslatáról.

   (5) Az (1) bekezdés szerinti kérelem alapján kikötött részmunkaidőben a munkáltató a kormánytisztviselőt
   a) a kérelem szerinti időpontig, de
   b) legfeljebb a gyermek hároméves koráig
   köteles foglalkoztatni. Ezt követően a kormánytisztviselő munkaidejét a kérelem benyújtása előtti mérték szerint kell megállapítani.

   (6) Az (1)–(5) bekezdés nem alkalmazható a vezetői munkakört betöltő kormánytisztviselő tekintetében.”

   Azt azonban látod, hogy a gyermek 3 éves kora után nem kötelezhető a munkáltató részmunkaidőre, így október után már neked kell megegyezni velük erről.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm a válaszodat!
    Ma közölték velem, hogy nem fognak 6 órában visszavenni mert a gyermekem már betölti most a 3 évet.
    tényleg nem dolgozhatok 6 órában, mert 3 éves a legkisebb is?
    teljesen magam alatt vagyok, mindenhonnan az folyik hogy a munkába visszatérő kismamát kérésének megfelelően kell visszavenni, erre ez nem is így van, a jogszabály csak 3 éves korig ad erre lehetőséget…..
    Nincs semmilyen törvényes lehetőség arra hogy 6 órába vegyenek vissza? A felettesem visszavenne, de a személyügyön azt mondják nincs rá törvényi lehetőség…

    • Kedves Bodza!

     A törvény arra kötelezi a munkáltatót csak, hogy a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő anyukákat vegye vissza részmunkaidőben, ha ezt az anyuka kéri, ahogy ezt fentebb is írtam neked.
     De a törvény nem tiltja, hogy részmunkaidőben foglalkoztassanak a kicsi 3. éve után, de ezt már nem kérheted kötelező jelleggel, ez csak a munkáltató jóindulatán múlik. Az tehát, hogy törvényi lehetőség nincs rá, így nem igaz, hiszen lehet közszolgálati tisztviselőt is részmunkaidőben foglalkoztatni, csak nem kötelesek ezt megadni neked.
     Sajnálom!
     Üdv:

     Ági

     • Köszönöm Ági, futok még egy kört, hátha…

 9. Kedves Ági!

  A következő problémával fordulok hozzád…
  2001.01.01. óta dolgozom ennél a cégnél, innen jöttem el Gyedre 2007-ben, majd 2010-ben a 2. kislányom születését követően.
  Ő most februárban lett 2 éves, úgy volt, hogy visszamegyek dolgozni ehhez a céghez, de mivel időközben elköltözünk ( 50 km) kb. napi 2 órás út lenne, így próbáltam a közelben munkát találni és szerencsére sikerült.
  A te blogodon olvastam, hogy fix munkahely mellett is dolgozhatom gyed alatt más munkáltatónál, hát így tettem, most 4 órában dolgozom itt a lakhelyemen, határozott idejű szerződéssel, ami 2013.02.27-ig szól, mivel akkor lesz a kisebbik lányom 3 éves.
  Ugyebár akkor nekem kötelességem visszamenni a cégemhez, kivenni a szabikat és megkezdeni a munkát…ami persze nem lesz így, ehhez szeretnék egy kis segítséget kérni.
  46 nap szabim maradt bent, gondolom ezt felmondás esetén is kifizetik.?
  Szerinted hogyan jöhetnék el úgy, hogy jobban járjak?
  Elküldeni nem hiszem, hogy elfognak ( pedig nekem sajna most ez lenne a legjobb), vagy ha mégis akkor mikor kellene erről tájékoztatást adniuk?
  Közös megegyezés szóba jöhet? Szerinted belemennek?
  Sajnos mivel messze van a munkahely semmiképpen sem tudnék lejárni 2 kicsi gyerek mellett, ezért mindenképpen el kell jönnöm onnan, csak nem mindegy, hogy hogyan…
  Az áthelyezést kértem februárban, sajnos abban nem tudtak segíteni.
  10 év után kötelezhetnek felmondási időre úgy hogy gyedről mennék vissza?
  A másik kérdésem, hogy határozott idejű szerződés esetén, ha találnék egy másik állást, akkor felmondhatok?
  Mennyi időt kellene letöltenem a jelenlegi munkáltatómnál.
  Bocsi, hogy kicsit bonyolult vagyok.
  Szóval most is munkát keresek és ha találok lépnék is, persze már 8 órában, lemondva a gyedet és a fix, távoli melóhelyet, de ettől a 4 órástól itt helyben akkor hogyan tudnék megszabadulni?

  Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm!

  Ancsa79

  • Kedves Ancsa!

   Ha nem tudsz már az eredeti munkahelyeden dolgozni, akkor vagy felmondással, vagy közös megegyezéssel tudod a munkaviszonyodat megszüntetni. A közös megegyezésnél a felek azt írnak bele a megállapodásba, amit akarnak, két fontos elem kell, hogy benne legyen, az, hogy mikortól szüntetik meg a felek a jogviszony, s hogy a szabadságod ki legyen fizetve (ez utóbbit a törvény előírja a munkáltatónak, vagy kiadja, csak kifizeti egy összegben a megszűnéskor). A közös aláírása nem szokott gondot okozni, hiszen sajnos sok helyen amúgy sem várják vissza tárt karokkal az anyukát. Ha felmondasz, akkor azonban a felmondási idő felét munkában kell töltened, azaz ez a verzió munkavégzési kötelezettséggel is jár(hat), ha csak a munkáltatód ettől nem tekint el. (Zárójelesen írom, hogy nem hiszem, hogy köteleznének rá, de sosem lehet tudni, ha nem tudod vállalni a munkavégzést, én nem alapoznék erre.) Tehát a közös a fizikai távolság miatt a legegyszerűbb verzió, de tény, hogy ennél kapod a legkevesebbet. Végkielégítésre semelyik esetben sem vagy jogosult.
   A jelenlegi határozott időre kötött szerződésedet is közössel kéne megszüntetni, mert a jelenlegi szabályozás szerint csak akkor mondhatod fel, ha fellépett egy olyan ok, ami miatt a munkaviszony fenntartása lehetetlenné válik számodra, vagy körülményeidre tekintettel aránytalan sérelemmel járna. Ezek elég súlyos helyzetek, ha ilyen éppen nincs a te életedben, nem tudod felmondással megszüntetni a jogviszonyt. A javaslatom a következő: először kérdezd meg, hogy lehetne-e 8 órássá válni itt, hiszen neked több pénzre van szükséged. Ha a munkahely és a feladatok amúgy jók, miért ne próbálnád meg ezt? Talán bejön! :-). Ha ez nem megy, akkor ha megvan az új állás, a mostani helyen jelentsd be, hogy szeretnéd közössel megszüntetni a munkaviszonyt, természetesen a feladataidat átadod, lezárod a folyó ügyeket, megcsinálsz mindent még, amit kell, a következő 1-2 hétben. Az új helyen pedig – már az interjú során – jelezheted, hogy pozitív válasz esetén 1-2 héten belül tudsz kezdeni, mert szeretnéd az összes ügyet korrekt módon lezárni az előző helyeden. Így itt, a jövőbeli munkáltatódnál is jó színben tűnsz fel, s a mostaninál sem kell csapot-papot ott hagyni, talán így könnyebben elengednek közös megegyezéssel. És személy szerint sosem értettem azokat, akik állásból váltottak egy másikba, s 2 nap alatt tudtak kezdeni. Ha hozzám jövet így ott hagy mindent a dolgozó, tőlem is így fog majd elmenni… 🙁
   Sok sikert!

   Ági

 10. Kedves Ági!
  1998 óta dolgozom közalkalmazottként, egy munkáltatónál.
  2007-2009-ig GYED-en voltam, majd visszamentem dolgozni.2011 tavaszán újra várandós lettem,a magzat 3 hónapos korától állásidőn voltam (fokozott pszichés terhelés). 2011.11.22-én megszületett a második babánk, azóta GYED-en vagyok.
  2012 áprilisában megszűnt a mi településünkön az a munkakör, amiben dolgoztam, a rajtam kívül ebben a munkakörben dolgozó 11 főnek felajánlották a megyeszékhelyen ugyanazt a munkakört, amiben dolgoztunk, illetve írásba adták nekik, hogy aki nem fogadja el, az végkielégítéssel elmehet. (Sajnos én nem láttam ezt az írást, mivel engem senki nem keresett meg a fizetés nélküli szabadság miatt.)
  Én semmiképpen nem tudom majd elfogadni a bejárást, a két gyerek mellett. GYES-en nem maradhatok (anyagi okok miatt), kérdésem: mire számíthatok, ha letelik a GYED, én is eljöhetek végkielégítéssel? Hány havi végkielégítésre lennék jogosult? Megtehetik,hogy egyszerűen csak felmondanak (úgy, hogy a többieknek megadták a végkielégítés lehetőségét?) Van idevonatkozó passzus, amire hivatkozhatok? Illetve, ha jár a végkielégítés, akkor meddig nem helyezkedhetek el máshol? Várom a válaszod,előre is köszönöm:
  Klára

  • Kedves Klára!

   Elméletileg neked a visszatérésnél ugyanazt kell felajánlaniuk, mint a kollégáidnak, hiszen a helyzet ugyanaz: a munkáltató azon a településen már nem tud foglalkoztatni, de a másikon (remélhetőleg) igen.
   Mivel a dolog azonban elég összetett, ide másolom neked a rád vonatkozó törvényt, ezt kéne átolvasnod (illetve azért is küldöm, hogy legyen pontosan mire hivatkoznod majd, ha vita támadna):
   http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV
   37. §-tól kezdve olvasd át, itt van, hogy mikor illet meg végkielégítés, ugyanitt a (6) bekezdésben van, hogy mennyi jár neked. Ajánlom még figyelmedbe a (9) bekezdést is, ahol arról olvashatsz, hogy milyen esetekben lehet kevesebb a végkielégítés (mivel nem tudom a pontos körülményeket, ezért csak így tudok válaszolni, felhívva a figyelmedet az esetleges kimenetelekre), és a (12) bekezdés pedig arra ad választ neked, hogy mi történik, ha elhelyezkedsz a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt.
   Olvasd el kérlek ezeket, s ennek alapján járj majd el.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm szépen a válaszaidat,tanulmányoztam a jogszabályt,ha addig nem változik,akkor elvileg nekem kedvez. Már csak attól félek, hogy letagadják, hogy felajánlották a többiek részére a végkielégítést (előfordult már), mivel, mint írtam, én csak hallomásból tudok erről, és senki nem ment el, inkább bejárnak. (Nekem két 10 év alatti kiskorúm van, és a napi utazás meghaladná a 2 órát, nemcsak a másfelet.)Mégegyszer köszönöm, üdv:
    Klára

    • Szia, szerintem állj hozzá pozitívan, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni!
     🙂
     Sok sikert:

     Ági

 11. Szia Ági!

  A munkaviszonyom nov.30-án lesz 15 éves , viszont a gyes november 03-án jár le. Felgyülemlett szabik: 70 nap. Gondoltam kiveszem a szabikat és majd utána munkába állok.

  De nem túl fényesek a kilátások a munkahelyen.

  Ha november 04-én felmondanak,(mivel a felmondási idő nem számít bele a munkaviszony idejébe – így olvastam a Mt-be), akkor csak a 10 év utáni járandóságokat kapnám? Nem szeretném a 27 nap miatt elveszíteni a 15 év után járó magasabb összegű végkielégítést, felmondási időt. Mivel lehetne áthidalni ezt a 27 napot, ha biztosra akarok menni?

  Köszi: Mariann

  • Kedves Mariann!

   Igen, jól tudod, az új Mt. szerint a végkielégítésre jogosító időt csak a felmondás napjáig számolják, az utána eltelt idő nem számít már bele. Ha nem vagy fizetés nélküli szabin, hanem a bent ragadt szabadságaidat töltöd, sajnos felmondhatnak neked a következő naptól. A jogszerű (valós, okszerű okból bekövetkező) munkáltatói felmondás ellen semmi nem védhet meg, hacsak nem jelentetted be előre a várandósságodat, vagy a lombikbébi kezelést. Ha táppénzen vagy, az sem menthet meg a felmondástól, bár tény, hogy akkor a felmondási időd csak a táppénz lejárta utáni napon indulhat. Kérdéses azonban, hogy akarod-e kockáztatni a visszatérésedet, s az esetleges visszavételedet azzal, hogy a fizetés nélküli szabi után azonnal táppénzre mész 27 napot… Ha esetleg mégis vissza szeretne venni a munkáltatód, nem díjazná ezt, arról nem is szólva, hogy ha valójában nem vagy beteg, táppénzcsalás gyanúja miatt még feljelentést is tehet ellened és az orvos ellen…
   Nem tudom, hogy megéri-e kockáztatni… ezt te tudod eldönteni!
   Üdv:

   Ági

   • Szia Ági,

    köszönöm a válaszod, a táppénzes dolog fel sem merült bennem,szeretnék a korrektség határain belül eljárni pl. arra gondoltam, hogy a fizetés nélküli szabit valamivel ki lehetne-e tolni még 30 nappal? Pl. főállású anya lennék (3 gyerköcöm van)és arra kérni fizetés nélküli szabit, már ha beleszámít a munkaviszony idejébe, vagy pl. a középső gyerköcöm asztmás tartósan beteg, vele lennék itthon még 1 hónapot, és csak dec. 01-el indulna el a szabadságom, akkor pedig már meg van a 15 év (naptárilag is)

    Köszi a segítséged: Mariann

    • Kedves Mariann!

     Az Mt. egyértelműen megfogalmazza, hogy mit kell beleszámolni:
     “(2) A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszûnésének idõpontjában a (3) bekezdésben meghatározott tartamban fennálljon. A végkielégítésre való jogosultság szempontjából nem kell figyelembe venni azt az egybefüggõen legalább harminc napot meghaladó tartamot, amelyre a munkavállalót munkabér nem illette meg, kivéve
     a) a szülési szabadság és a gyermek ápolása, gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §),
     b) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (132. §)
     három hónapot meg nem haladó tartamát.”
     Az a) pontban említett 128. § a gyermek 3 éves koráig tartó fizetés nélküli szabi, míg a beteg gyermek miatt ezután kért fizetés nélküli szabi nem itt, hanem a 130.§-ban van rögzítve – ha tehát ez itt nincs felsorolva, mint végkielégítésre jogosító idő, akkor ez sem segít rajtad. Ugyanígy azt következtetem, hogy a főállású anyaság sem.
     Sajnálom…
     Üdv:

     Ági

    • Szia!

     Nem akarok beleszólni, de nekem nagyon hasonló a helyzetem, azzal a különbséggel, hogy nekem a 10 évem januárban lenne meg és január elején változik még az Mt. Beszéltem már ügyvéddel a dolgokról és mivel nekem az idősem gyermekem tartósan beteg, 2012. december 31-ig a tartósan beteg gyerekre folyósított Gyes is munkaviszonynak számít végkielégítés szempontjából.

     Szerintem érdeklődd meg és mindenképpen menj el a beteg gyerekkel Gyesre, mert amíg vele Gyesen vagy vele és nem dolgozol (vagyis fizetés nélküli szabin vagy), addig nem küldhetnek el,

     Mt. 77§(2) A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában a (3) bekezdésben meghatározott tartamban fennálljon. A végkielégítésre való jogosultság szempontjából nem kell figyelembe venni azt az egybefüggően legalább harminc napot meghaladó tartamot, amelyre a munkavállalót munkabér nem illette meg, kivéve

     a) a szülési szabadság és a gyermek ápolása, gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §),

     b) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (132. §) három hónapot meg nem haladó

     tartamát.

     A hivatkozott 128 § zárja majd ki a tartósan betegeket a további munkaviszony gyűjtésből, de ez csak 2013. január 1-től hatályos és az ügyvédtől úgy tudom, hogy erre vonatkozólag nincsen átmeneti rendelkezés.

     Szerintem a hosszabbított gyes a megoldás, én sajnos nem vagyok ilyen szerencsés.

     Üdv

     Gabi

     • Szia Gabi, köszönöm a segítségedet üdv: Mariann

     • Szia Gabi!

      Az ügyvédednek részben igaza van, a 128. és 130. § csak jövőre lép életbe, tehát ha innen nézzük, akkor mivel ezek még nem hatályosak, a régi fizetés nélküli szabadság fogalmát kell érteni a végkielégítés értelmezésénél, ott pedig nem volt még megkülönböztetve ez a kettő fajta szabi. Viszont a végkielégítésről szóló rész már hatályba lépett, s arról, hogy az ebben megfogalmazott kétféle fizetés nélküli szabit hogyan kell érteni most (azaz 2012. december 31.-ig), sajnos sem az átmeneti rendelkezés, sem a kommentár nem részletezi (mellékesen jegyzem meg, nem ez az egyetlen fehér folt :-(). Szóval én amondó vagyok, hogy átgondolva az ügyvéded által mondottakat, idén még lehet alapozni arra, hogy a beteg gyermekre hivatkozva a fizetés nélküli szabival meghosszabbítsa valaki a munkaviszonyát, s így a felmondási idejét, de hogy ezt a munkáltató is ugyanígy nézi-e majd, az lesz a fontosabb (sajnos a szabadságok esetén ugyanez tapasztalható, sok munkáltató nem veszi figyelembe, hogy még annak, akiknek 12 és nem 6 hónapra jár a fizetett szabi, s próbálkoznak a törvényre hivatkozva feleannyit kifizetni / kiadni) … Mert ha nem ismeri el a munkáltató ezt a néhány napot, akkor majd jöhet a jogvita, s mivel ez egy olyan változás, ami most lesz először, nem lesz erre precedens…

      Próbálkozni azonban lehet, miért ne 🙂 a tipp jó, köszi!
      Üdv:

      Ági

 12. Szia Ági!
  Nagyon hasznos az oldalad, köszönjük neked a sok-sok segítséget!
  Szinte minden szabival kapcsolatos bejegyzésedet végigolvastam, illetve a törvényeket is átbogarásztam.
  Közalkalmazott vagyok, 2 gyerkőc után most számolja ki a munkáltató a szabimat, (Én már kiszámoltam a te leírásaid alapján.) egyeztettünk, és néhány dolgot másképp gondolt mint én és kérte az ide vonatkozó jogszabályokat. Néhányat meg is találtam, de azért még nem minden tiszta.
  2008. jan. 1.-2008.07.09-ig táppénzen voltam (e gyermek születéséig). szerinte nem a teljes időre jár a szabi, csak fél évre. Erre vonatkozóan viszont nem találtam sehol jogszabályt.
  szerinte a gyermekek után járó + szabi csak időarányosan jár a gyermek születésétől. Én itt nálad úgy olvastam, hogy a teljes évre jár a születés évében. A jogszabály csak annyit ír, hogy először a születés évében lehet figyelembe venni.Találok erre vonatkozóan többet valahol?
  Illetve kérdésem még, hogy mivel a második gyerkőccel a Gyed-et 2011.03.11-én kezdtem meg, akkor én még 1 évnyi szabira vagyok jogosult? Szerintem igen.
  Illetve, ha még idén decemberben visszamegyek (szabi időt töltök), akkor a munkáltató kifizetheti nekem mindkét gyermek gyed-idejének első 6 hónapjára járó szabit?
  Válaszodat előre is köszönöm.

  • Kedves Kriszti!

   Az első kérdésedet nem teljesen értem, a munkáltatód szerint nem jár szabadság a táppénz idejére, csak fél évig? Fél évig, mint 6 hónapig január 1-jétől, vagy hogyan érti? Ezt kérlek pontosítsd, mert így nem tudok válaszolni…
   Nézzük a többit:
   A gyermek után járó szabit időarányosan kell számolni (korábban volt még a Minisztérium honlapján egy anyag, egy állásfoglalás, amiben le volt írva, hogy a születés évében mindkét nap jár, de ezt azóta törölték, s így erre már nem lehet hivatkozni :-(), ebben igaza van a munkáltatódnak.
   Ha 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg még a GYED-es időszakot, akkor 12 hónapnyi szabi jár neked 🙂
   És igen, még idén ad lehetőséget a törvény a szabadság egy részének, azaz a 6 hónapra jutó napoknak a pénzben történő megváltására, jövőre ez már nem lehetséges. Neked értelemszerűen 2×6 hónapra járót fizethetnek ki, de ehhez mindkét fél beleegyezése szükséges!
   Üdv:

   Ági

 13. Kedves Ági!

  Köszönöm a sok hasznos infot, két rövid kérdésem lenne:
  1. A gyerekek után járó pótszabadsáot is időarányosan kell-e számolni, vagy ha az adott évben mondjuk 2 hónapot dologozok, akkor már jár a teljes?
  2. Az én munkáltatóm a TGYÁS+GYED első félévének idejére a nekem járó évi 46 nap helyett (középiskolai tanár vagyok) 31-gyel akar számolni. (Arra hivatkozva, hogy a munkáltató 15 nappal rendelkezhet) Elolvastam az idevágó jogszabályt, és én úgy értelmezem, hogy a 15 nappal való rendelkezés “kötelező miunkavégzésre” vehető igénybe a “tárgyévben”, azaz, ha 2011-ben nem szólt a munkáltatóm, hogy élni akar ezzel a lehetőséggel, akkor most már késő ezt mondania, hiszen már nem a tárgyévben vagyunk. De én nem vagyok jogász…
  Jó a gondolatmenetem? Illetve esetleg tudnál abban segíteni, hogy honnan lehet hivatalos állásfoglalást kérni az ügyben?

  Előre is köszönöm a segítséged:
  Tünde

  • Kedves Tünde!

   Ahogy az előző válaszomban is benne volt, a gyermek utáni szabadságot is időarányosan kell számolni, azaz ha az adott évben 2 hónapot dolgozol, akkor csak arra a 2 hónapra jár az éves adag, és ha ez nem éri el a 0,5 -öt, akkor sajnos nem lehet felfelé kerekíteni.
   A második kérdésedre sajnos nem tudok konkrétan válaszolni, mert már találkoztam olyan anyukával, akinek simán kiadták, és olyannal is, akinek nem… az az érved, hogy 2011-ben miért nem vette ezt igénybe oktatási célra, azért nem állja meg a helyét szerintem, mert 2011-ben nem is tudta volt igénybe venni, tekintettel arra, hogy nem dolgoztál. Amiért te nem tudtad az éves szabidat kivenni a gyermek gondozása miatt, az nem veszett el, így ez az igény sem veszik el (de most csak én következtetek, ezt így nem találtam meg sehol leírva). Ha nagyon fontos ez neked, próbáld meg a pedagógusok szakszervezetét megkeresni, és onnan segítséget kérni…
   Üdv:

   Ági

 14. Kedves Ági,

  2 éves kisfiam , igy vissza mentem dolgozni, illetve még a szabadságomat töltöm. Miközben gyeden voltam történt a cégnél egy fizetés struktúrális átalakítás, erről én papírt nem kaptam csak akkor tudtam meg mikor már elkezdtem a szabadságom tölteni. Ez az átalakítás azt jelenti hogy van egy alapbére mindenkinek és ahhoz jön hozzá egy jutalék. Én ezt a jutalákot nem kapom arra hivatkozva hogy nem dolgozom csak szabadságon vagyok. Viszont nincs a szerződsében benne hogy szabadság alatt ez nem jár. Ilyenkor mit tegyek? Még nem írtam alá az új munkaszerződésemet, azt elhozhatom aláírás előtt? Mondhatják azt hogy nem adják oda?

  Köszönöm válaszod
  Csilla

  • Kedves Csilla!

   A munkaszerződésben a bér módosítása nem lehet egyoldalú döntés, azaz ha te nem egyezel bele, akkor nem kell aláírnod. Persze ebben az esetben azt kockáztatod, hogy – ha amúgy van egy másik, jogszerű indokuk – felmondhatnak neked, ha nagyon megorrolnak rád, habár mivel a kisfiad 2 éves, ez azért nem olyan könnyű… ha van bizonyítékod, hogy visszavárnak, egyeztettetek az új munkakörödről, akkor nem jöhetnek most azzal, hogy ja, bocsi, még sincs neked való üres munkakör (mert ugye ezzel az indokkal mondhatnak fel 3 éves kor előtt).
   Sok kérdésem lenne: mások ezt már elfogadták-e, mivel indokolta a munkáltató a változást, mennyi a különbség a régi béred és a mostani alapbér között…
   A jutalék kérdése és munkajogi sajnos sosem egyszerű, ha nem tudsz megegyezni velük, akkor egyszerűen nem írod alá az új szerződést a tényleges munkába lépésig, s így a régi szerződésed szerinti bérrel kell, hogy kifizessék a szabadságodat. Ha ezt szépen vezeted fel, talán megértik, hogy számodra hátrányos anyagi helyzetet okozó munkaszerződés-módosítást kényszerrel nem szeretnél aláírni…
   Remélem, sikerül egyeztetni velük.
   Üdv:

   Ági

 15. Kedves Ági!

  2012. november 06-án született meg első gyermekem. A törvény szerint jár 5 nap apanap, ami esetében nem láttam rendelkezést, hogy ez összefüggő 5 nap, vagy szabdalva is ki lehet venni ezeket a napokat. Mi a megoldás?

  Ezen felül jár e még nekem erre az évre a plusz két nap szabadság vagy a 2013-as évtől jár?

  Előre is köszi a választ!!! 😉

  • Kedves Norbert!

   Korábban, amikor az előző Mt. hatályba lépett, írtam erről egy postot, itt találod, kérlek, olvasd el: https://dolgozomami.hu/egyeb-2/amit-az-apa-szabirol-tudni-kell
   Röviden: úgy kell kiadniuk, ahogy te kéred 🙂 (persze a törvényben megfogalmazott egyéb szabályok betartásával)
   A gyermek utáni pótszabi időarányosan jár, azaz sajnos idén ez csak 0,30 nap, azaz ezt nem tudod kivenni, de 2013-től + 2 nap jár majd.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Először is köszönöm a válaszodat!

    Azóta sikeresen beszéltem az Emberi Erőforrások Minisztériumával és ott azt az álláspontot közölték velem, miszerint az 5 nap az 5 nap, 2 hónapon belül vegyem ki, és hogy az a két nap az akkor is jár, ha novemberben született a gyerek ugyanúgy, mintha január 1-én született volna.
    Ezt a 1992. évi XXII. törvény 132. § (2)-ben megfogalmazottakkal támasztják alá, miszerint a születés évétől számítottan jár ez egészen 16 éves koráig, nem kell arányosítani sem most, sem akkor.

    A munkáltatóm is az általad leírtakat alkalmazta, akinek szintén elmondtam a beszélgetésemet a fent említett szervvel. Erre a válasza az volt: “Biztosan igazad van, ha utána néztél”…..

    • Kedves Norbert!

     Először is nagyon örülök, hogy magad utánajártál, jó, ha minél több helyről tájékozódsz! Másodsorban annak is örülök, hogy a munkáltatód így elfogadta, és rád hagyta, sajnos sokszor még ha a munkavállalók konkrét írásos bizonyítékot hoznak, akkor sem ilyen elfogadóak! Esetleg kérdezz rá, hogy azt ugye tudják, hogy ennek az 5 napnak a költsége nem őket terheli, hanem visszaigényelhetik az államtól. 🙂 hátha ezáltal még jobban megkedvelnek!
     Amit a Minisztérium álláspontjáról írtál, csak részben bizonyítja a dolgot (éppen azért is van vita ebből, mert az Mt. szövegezése nem mondja ki egyértelműen), így kissé utánanéztem én is. Régen volt egy állásfoglalás még az előd minisztérium honlapján, amiben benne volt, hogy 2 nap évente, és teljes napok, én is ennek a megmutatását ajánlottam mindenkinek korábban, akinek vitája volt a munkáltatójával, de amikor változott a minisztérium, ez az anyag eltűnt, és az új honlapon nem volt fent sokáig semmi. Azonban nem az Mt., hanem egy Munkaügyi Kollégiumi állásfoglalás az, amivel az igazadat bizonyíthatod, mégpedig az MK 100. számú állásfoglalás. Ez intézkedik úgy, hogy – tekintve, hogy az Mt. nem teszi a pótszabadságra való jogosultság előfeltételévé azt, hogy a dolgozó az egész évet munkaviszonyban töltse, – a pótszabadságra jogosultság azt a munkavállalót is teljes egészében megilleti, aki év közben szült, vagy pl. a gyermekgondozási szabadságról év közben tért vissza, illetve év közben került a munkáltatóhoz. A pótszabadság arányosításának tehát abban az évben, amikor a kiskorú született, vagy amikor a 16. életévét betöltötte, e címen nincs helye. A pótszabadság kiadására viszont csupán az adott évben munkában töltött, illetőleg egyébként szabadságra jogosító idő arányában kerülhet sor. Ha tehát valakinek még vitája lesz ebből, remélem, hogy ez segíteni fog!
     Üdv, jó babázást:

     Ági

     • Nagyon köszönöm a jókívánságot és a segítséget is egyben!

      Ja és nem mellékesen elengedtek minden általam kért szabadságra.

      További jó munkát!

      Köszönöm az önzetlen segítséget!

      • 🙂 szívesen!

 16. Kedves Ági,

  továbbra is nyomon követem a blogot és az információkat – újfent köszönöm az önzetlen segítségedet!
  Most abban szeretném a segítségedet kérni, hogy a munkába visszatérést közalkalmazottként (egyetemi oktató munkakörben dolgozva) mennyivel korábban kell hivatalosan bejelenteni? A blogot olvasgatva a 60 nappal korábban történő bejelentést találtam, de nem tudom, hogy azóta van-e változás ebben. Milyen szabályozásra lehet ezzel kapcsolatban hivatkozni? (ha bizonyítanom kell a munkáltatónak a határidőt)
  Előre is köszönöm a segítségedet!

  Áldott, nyugodt Ünnepeket addig is!

  Üdv
  Orsi

  • Kedves Orsi!

   Az jelenlegi szabályozás szerint 30 nap a határidő, ezt az Mt. írja elő. Ha azonban részmunkaidőben kívánsz visszatérni a gyermek 3 éves kora előtt, erre a Kjt. külön szabályozást tartalmaz, ezt itt találod: http://www.kozszolga.hu/kozalkalmazotti_torveny. A 23.B § (1) bekezdéstől olvasd el egészen a 24. §-ig, figyelve arra, hogy a törvény a nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak és vezetők esetében eltérő szabályt is tartalmaz.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági,

    köszönöm a gyors segítséget, áttanulmányozom.

    További jó munkát!

    Üdv
    Orsi

 17. Szia!

  Szabadságszámításban szeretném a segítségedet kérni, mert szerintem kevesebb szabit számoltak nekem, mint ami járna:)!
  Én harmincéves vagyok.
  Kislányom 2011 március 16-án született.
  2010 dec.1-től táppénzen vagyok.
  2010-es évben maradt 3 nap szabin
  2011-es év 22 nap szabi (na ezt már nem értem)
  2012-es év 4 nap szabi (ezt sem értem)
  2012-es évben nekem nem jár gyerekszabi, indok gyeden voltam!!(ennek oka nagyon érdekelne)??
  2013-as év 17 nap szabi ezt értem miért ennyi 5 nap a gyedes időszakra esik.
  2013-as év jár gyerek szabi 2 nap:

  Tehát összesen 46 nap szabin van, szerintük.
  Nem értem a 2011-es évre szerintem 11 nap szabi járna.
  2012-re 15 nap szabi járna, és 2013-as gyed időszakra eső szabi pedig szerintem öt nap és ha 2010-es maradék szabit beleszámoljuk az 3 nap.
  Az ha jól számolok az 34 nap szabi.
  Munkába visszatérve pedig lenne a 17 nap szabi +2 nap gyerek után járó szabi.

  Kérlek segíts!

  előre is köszönöm.

  • Kedves Zsu!

   Ne haragudj, de nem tudok eligazodni a leírásodon: nem írtad, hogy Mt. hatálya alá tartozó dolgozó vagy-e, vagy közalkalmazott (ellenben a közalkalmazottas cikk alá írtad a hozzászólásodat…) Másrészt leírtad, hogy mit számolt a munkáltatód, de a te számításokat nem részletezted, így nem igazán értem, hogy mit mi alapján számoltál magadnak… Ha 2011-ben táppénzen voltál a szülésig, akkor arra az évre a teljes szabid jár, hiszen 2011-ben még a szülési szabid és utána a fizetés nélküli szabid volt, és ugye ezekre jár fizetett szabi, viszont neked már csak a fizetés nélküli szabi 6 hónapjára jár, nem 12-re. Kérlek, nézd át ezt a két bejegyzést, attól függően, hogy melyik törvény hatálya alá tartozol, s ennek alapján számold át újra a sajátodat.
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsag-kiszamitasa-gyakorlati-peldak-2
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsag-kiszamitasa-gyakorlati-peldak-1
   Szívesen megnézem a tiédet is, de akkor konkrét számítást kérek, napra lebontva, időarányosan (ahogy a mintában is látható). Gondolom megérted, hogy senki helyett nem tudom kiszámolni, annyi időm nincs 🙂
   Köszönöm:

   Ági

 18. Kedves Ági!

  Számolgatom a szabijaimat a segítségeddel (és nem foglak megkérni, hogy számold ki nekem! :)).

  Kicsit meg vagyok kavarodva. Szeretnék egy kis megerősítést / támogatást kérni.

  Jól értelmezem, hogy:
  – ha 2 gyerek között nem mentem vissza dolgozni, és a 2.-al 2011.11.11-ig tgyáson voltam, akkor utána már csak 1/2 évre jutó szabit kapok a gyed idejére?

  – munkába való visszatérési szándékomat 60 nappal előbb kell jeleznem, de a munkáltatónak 183 napon belül kell kiadnia a szabijaimat? Tehát megteheti, hogy pl. írok ma, hogy ápr.13-tól szeretném kivenni a szabijaimat, ő meg azt mondja, hogy legyél gyeden május 25-ig, utána kezdd meg a szabikat?

  – a 2 gyerek után járó évi 4 nap plussz szabit arányosítják? Tehát nézik, hogy ha pl. május 1-el állok munkába, akkor addig 4/365*120 = 1 napot vehetek ki a szabijaimmal?
  Illetve most a munkáltatóm azt írt, hogy fizetés nélküli szabi idejére nem jár plussz gyerek szabi. Ebben igazuk van? Majd csak onnantól számít, ha dolgozom?

  Válaszaidat előre is nagyon köszönöm!

  • Kedves Lina!

   Először is köszi, hogy nem kéred tőlem 🙂
   Ne légy megkavarodva, nem bonyolult: az első kérdésedre igen a válasz, mivel a második gyermekkel már 2011. augusztus 1-je után kezdődött a fizetés nélküli szabid, itt már csak az első 6 hónapra számolhatsz magadnak.
   A munkába visszatérést már a jelenleg hatályos szabályok szerint 30 nappal előbb kell jelezned, pontosabban a munkáltatódnak legkésőbb 30 nap múlva foglalkoztatnia kell (de értelemszerűen megjelölhetsz egy későbbi dátumot is, a fontos, hogy a 30 napot tartsd be!) A szabikat 60 napon belül kell kiadnia, ez is változott idén :-).
   A gyermek utáni pótszabi igenis jár, de csak arra az időre, amíg az alapszabi is jár az otthonlét alatt, azaz az első gyermeknél még a szülési szabi 24 hetére, s a fizetés nélküli szabi 12 hónapjára, a másodiknál csak a 24 hétre + a 6 hónapra. Gyakran bepróbálkoznak azzal, hogy nem jár, de nem igaz, ha nem nyilatkoztattak róla, az az ő bajuk, arról te nem tehetsz. Persze ha 2012 előtt apuka ezeket igénybe vette, akkor tényleg nem jár neked. 2012-ben már mindkét munkavállaló kérhette.
   Az időarányosságról sajnos megoszlanak a vélemények, van olyan állásfoglalás, hogy nem kell időarányosítani – a szülés évében – de ha évközben térsz vissza, biztos arányosan fogják számolni, mellesleg az Mt. is azt mondja, hogy időarányosan jár. De figyelj, ha május elsejével térsz vissza, akkor 4 / 365 x 245 nap jár neked év végéig, ami 2,68 nap, azaz 3 (mert a felet elérő töredéket felfelé kerekítjük).
   Üdv:

   Ági

 19. Kedves Ági.

  Érdeklődnék hogy hol találom azt a végrehajtási rendeletet ami felsorolja az oktatást nevelő munkák körét??
  Én ugyanis 2012 ig kaptam ped pótszabit most a változások révén már nem kapok. Eddig egy szakellátással foglalkozó intézmény tagintézménye voltunk most meg egy tisztán alapellátással foglalkozó intézmény része lettünk. Így már más törvény alá tartozok??
  Válaszodat előre is köszönöm.

 20. Az előbb lemaradt: H 4-es.

  Köszönöm!

 21. Kedves Ági!A közalkalmazottak fizetési fokozatának számítását szeretném megkérdezni.1978-ban érettségiztem,majd dolgozni kezdtem,három fiamat felneveltem/gyes,gyet/ 2009 szeptemberében kaptam meg a dajka képesítést.2010-2012-ig gyesen voltam unokámmal.Az oviban dajkaként 2012szept. óta dolgozom közalkalmazottként.Válaszát várom,előre is köszönöm:komanna

  • Kedves Komanna!

   A közalkalmazottak illetményrendszere rendkívül összetett szabályozás alá esik, az egyes munkakörök az ellátásukhoz jogszabályban előírt iskolai végzettség, illetve állam által elismert szakképesítés, szakképzettség alapján adott fizetési osztályokba tagozódnak. A fizetési osztályok mellett fizetési fokozatok vannak, e kettő adja meg az illetményt, de ezen kívül még nagyon nagyon sok egyéb szempont is befolyásolja a végső összeget (közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő, várakozási idő, annak csökkentése, illetménykiegészítés, stb…)
   Ha ide kattintasz, itt találod a Kjt., itt az V. fejezettől kezdve érdemes elolvasnod a pontokat, s azt, ami rád igaz, figyelembe venni.
   Az iletményalapról és a fokozatok szorzóiról itt találsz információt: http://www.kozszolga.hu/illetmenyalap
   A kinevezési okmánynak amúgy tartalmaznia kell a munkakörödet, a besorolás alapjául szolgáló fizetési osztályt és fokozatot, és az illetményedet is.
   Olvasd el az ajánlott linkeket, s az alapján magad is biztosan meg tudod határozni!
   Üdv:

   Ági

 22. Kedves Ági!
  Ugye jól tudom,hogy a Tgyásra is jár szabadság?
  és utána gyed első 6 hónapjára.

  Üdv,Erika

  • Kedves Erika!

   Igen, a szülési szabadság időszakára jár, és a fizetés nélküli szabadság elős évére, ha azt még 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg, ha utána, akkor már csak 6 hónapra (ha Mt. hatálya alá, vagy Kjt. alá tartozol).
   Üdv:

   Ági

 23. Kedves Ági!

  Nekem most nem a szabadságok kiszámításával van gondom, azt az általad leírtak alapján elmagyaráztam, levezettem a munkaügyisnek, és megértette (vagy csak elfogadta). 🙂
  A gondom a következő:
  3. gyermek után megyek vissza dolgozni, és csak 30 órában, mert szeretnék mellette GYES-t igényelni, illetve utána a GYET-et. Ezt csak azért írom, mert ebből is látszik, hogy a 30 órás foglalkoztatási kérelmem hosszú távú lesz.
  Eddig 40 órás határozatlan idejű szerződésem volt, és ezt most úgy akarják 30 órásra módosítani, hogy csak a GYES idejére szóljon. Ezzel gyakorlatilag elveszíteném a státuszomat. (Az iskola egyébként szívesen módosítaná határozatlan idejűre, de a MÁK.os ügyintéző szerint azt úgy nem lehet)
  Arra hivatkoznak, hogy GYES allatt ezt csak így lehet csinálni, és hogy a GYET amúgy is főállású anyaság, tehát nem lehet mellette határozatlan idejű másik munkaviszonyom.

  Ezt én nem igazán értem. Ha kérem, hogy 30 órában foglalkoztassanak, és ezt alapvetően megadnák, miért befolyásolja az egészet az, hogy mellette igénylek-e GYES-t, GYET-et, vagy sem.
  Segítségedet előre is köszönöm!!!

  Üdv:
  Tünde

  • Kedves Tünde!

   Nem értem, hogy miért állítja ezt a MÁK-os ügyintéző, kérdezz vissza, hogy milyen jogszabályban olvasta ezt?
   S miért vesztenéd el a státuszodat??? A kötelező részmunkaidőt a munkáltató a gyermek 3 éves koráig adja meg a kérelmed esetén, utána a korábbi feltételek lépnek újra életbe, nem szűnik meg a jogviszonyod! A módosítást tehát a gyermek 3 éves koráig megírjátok, majd utána közös megegyezés esetén még tovább is fenntartjátok. 🙂 ennyi 🙂
   GYET mellett pedig lehet dolgozni, ugyanúgy, mint GYES mellett, heti 30 órát meg nem haladó időtartamban , vagy időbeli korlát nélkül, ha a munkavégzés otthon történik.
   Szóval ne hagyd magad!

   Ági

   • Köszönöm!!!

 24. Kedves Ági!
  A probléma amihez önhöz fordulok a következő:Közalkalmazott vagyok egy nevelési tanácsadóban ahol gyógypedagógusként dolgozom.Sajnos anyagi okok miatt minél előbb vissza szeretnék menni ,jelenleg gyed-en vagyok.Januárra terveztem a visszaállást,de a vezető azt mondta hogy ez jogilag nem lehetséges,azaz,hogy egy pedagógus év közben nem mehet vissza, a szabadság kivétele miatt.Ez elég kellemetlenül érintett.Ez a helyzet?Valóban nem lehet visszaállni?Válaszát előre is köszönöm
  Üdvözlettel Gizella

  • Szia! Én nem vagyok szakértő, csak szintén közalkalmazott, aki kb. fél éves kemény harc árán elértem, hogy év közben menjek vissza. Semmi nem tiltja. Én beadtam jó előre írásban a kérelmem, hogy mikortól szeretnék vissza menni, hogy azzal ne kötözködhessenek, hogy nem szóltam időben.
   Én december elején megyek vissza dolgozni.

   • 🙂

  • Kedves Gizella!

   A közalkalmazottakra vonatkozó törvény esetén háttértörvényként az Mt. is figyelembe veendő, s ebben van szabályozva, hogy a fizetés nélküli szabadság megszüntetése esetén a jognyilatkozat közlésétől számított 30. napon megszűnik a fizetés nélküli szabi, azaz a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége van ekkortól. Emellé még azt kell megnézni, hogy közalkalmazottaknál, ha az anyuka részmunkaidőben szeretne visszatérni, akkor 60 nappal előbb kell ezt jelezni, és ha nevelési-oktatási intézményben pedagógus munkakörben foglalkoztatott, a kérelmet a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző hatvan nappal korábban kell a munkáltatóval közölni, ha igényt tart a részmunkaidős foglalkoztatásra. De a törvény csak a kötelező részmunkaidős foglalkoztatásnál írja ezt a két hosszabb határidőt, a korábbi teljes munkaidőbe visszatérő közalkalmazottnál erről szó nincs, azaz itt az Mt. az irányadó.
   Ha tehát te részmunkaidőben térnél vissza, mert ezt kérvényezted, akkor a fenti hosszabb határidő a mérvadó, ha nem, azaz teljes munkaidőben, akkor 30 nap.
   Üdv:

   Ági

 25. Kedves Ági!

  Közalkalmazottként dolgozom ápolónőként egy Idősek Otthonában 5 éve.
  23 nap szabadságom van.
  Azt szeretném megtudni,hogy valóban nem számít az előtte ledolgozott kb.20 év munkaviszonyom és a 46.életévem?
  A munkáltató szerint csak a közalkalmazottként eltöltött évek számítanak.

  Előre is köszönöm a választ!

  Üdv:Ircsi

  • Kedves Ircsi!

   A közalkalmazottaknál a szabadság nem az életkor függvénye, hanem a fizetési osztálytól, és a fizetési fokozattól függ. A fizetési osztály a munkakör ellátásához jogszabályban előírt iskolai végzettségtől függ, a fizetési fokozatot pedig a törvény szerint a közalkalmazotti jogviszonyban töltött ideje alapján kell megállapítani. Azaz csak bizonyos jogviszonyban eltöltött évek számítanak bele, erről többet a törvény 87/A. §-a ír, érdemes ezt még alaposan átolvasni: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV
   Üdv:

   Ági

 26. Kedves Ági!

  2010. nov. 22.-2011. máj. 08-ig szülésin, 2011. 05. 09-2012. nov. 28.-ig Gyedem volt: jár szabadság a szülési szabadság idejére és a fizetés nélküli első évére, mert 2011. május 9. előbb van, mint a tv.-ben meghatározott 2011. aug. elseje…, ami 2011. 05. 09-2012. 05. 08-ig tart. tehát 2011-re a teljes éves szabadság jár, 2012-re május 8-ig!(arányosan)

  Eddig nem is ördöngős, nagyon jól illusztráltad! Szuper!

  Viszont 2012. 11. 29-től kikértem a szabadságaimat, amit jól számoltak a bennmaradt 4 gyereknap 2010-re és 2011-re 21 alapszabadság 25 nap pótszabadság (mert közalkalmazott vagyok F6-os)+4 gyereknap. Munkáltatóm értesített, hogy 2013. február 25-ig kivehetem a szabadságom, előtte jelezzem, hogy igénybe veszem-e a gyest a kicsivel…Hááát nem azt vettem igénybe, mert 2013. febr. 26-2013. aug. 14. ápolási díjat vettem igénybe. 2013. aug. 15-től szolgálatban vagyok.

  Ami érdekelne:2012-re nem számoltak nekem szabadságot, jár 2012. 05. 08-ig (fiz.nélküli szab. első éve)+ 2012. 11. 29-2012. 12.12.? Persze mindezt időarányosan…!
  Jár a 2013.01.01-2013. 02.25.+2013. 08. 15.-2013. 12. 31., időarányosan?

  Nekem 102 nap jött ki.

  Válaszod előre is köszönöm, szép napot Neked:
  Melinda

  • Kedves Melinda!

   Háromszor olvastam el a hozzászólásodat, de feladtad a leckét nekem, nem értelek pontosan… 🙁
   Nézzük csak: első kérdésre igen,a válasz, neked még valóban a szülési szabi 24 hetére, s a fizetés nélküli szabi leső 12 hónapjára jár szabi. Ez pipa 🙂
   Azonban ne haragudj, de nem értem a 21 alap és 25 pótszabadságot, mivel az F6-os kategória 21 alap és 6 nap pótszabit jelent. Van valami más is, ami miatt még pótszabira lennél szerinted jogosult? Mert nem írtad…
   Ha megszakítottad a fizetés nélküli szabit, és visszamentél állományba, s kiadták a felhalmozódott szabadságot, akkor ez idő alatt is szabadságra voltál jogosult (azaz 2012. 11. 29-től, amíg állományban voltál, és a szabadságodat töltötted, ha ez 2013 januárra is áthúzódott, akkor arra az időre is). Ha újra dolgozol, akkor is szabira vagy jogosult, időarányosan.
   A 102 napot nem tudom visszaigazolni, mivel ahogy feljebb írtam, nem értem a 25 pótnapot…
   Üdv:

   Ági

 27. Üdvözlöm!

  Lenne egy kérdésem a pótszabadsággal kapcsolatba:

  Közalkalmazott vagyok E 5 besorolásba.
  Gyógypedagógiai iskolában dolgozom gyógypedagógiai asszisztensként!(gyerekekkel foglalkozom)Kifejezetten csökkent képességű,és sérült gyerekek fejlesztő iskolája.

  A kérdésem(ünk)
  Jár -e pótszabadság nekünk?
  Mert jelenleg(évek óta nekünk ezt le kell dolgoznunk!És szerintük nekünk csak az alapszabadság jár,és csak a pedagógusoknak jár pótszabadság!(nyári-téli őszi szünet)
  Egyre többet hallunk olyat,hogy már nekünk is jár talán 2013-tól.

  Várom válaszát.

  Tisztelettel érdeklődők.

  • Kedves Gyógyped asszisztens!

   Azt, hogy kinek jár pótszabadság, egy végrehajtási rendelet szabályozza, mégpedig a 257/2000. (XII. 26.) Korm. rendelet, amit itt találsz meg: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0000257.KOR
   Gyógypedagógiai asszisztens munkakört nem említ a rendelet, így ennek alapján azt tudom mondani, hogy nem jár.
   Üdv:

   Ági

 28. Ha-hó!

  Valaki válaszolna?
  Köszönöm.

 29. Kedves Ági!

  Közalkalmazottként egy általános iskolában dolgoztam pedagógusként 1998-tól gyermekeim születéséig, most a szabadság számolásával próbálkozom. Nem mindegy, mikor megyek vissza, év közben egy iskolába nem könnyű a visszatérés. Fizetési fokozatom F 07 volt a régi rend szerint 2013 januárjában, 2013. szeptemberétől az új alapján Pedagógus I/07.
  Kisfiam 2010.06.06-án született, vele 2012. 06.06-ig voltam Gyeden, azután megkezdtem a szabadságom töltését. A kiszámolt 97 napot nem tudtam teljesen letölteni, 2012. 09. 21-én megszületett a lányom, így a fiam után járó szabikból maradt 24 nap.
  2012. 09. 21- 2013. 03. 07-ig tartó szülési szabadság idejére 25 nap, a Gyed (2013.03.08-2014.09.21.) első hat hónapjára 23 nap jár, ez eddig 72 nap, ha jól számolom.
  Van-e valami, amivel nem számoltam? Ha a Gyed után visszamegyek, a fizetés mellé jár a Gyes is.(?) Ezt hol és hogyan kell intézni?
  Köszönettel, Nóra

  • Kedves Nóra!

   Nem igazán értem, hogy miért jár szerinted a szülési szabi idejére 25 nap, a fizetés nélküli szabi első 6 hónapjára meg 23, mikor az hosszabb idő, mint a szülési szabi 24 hete…
   Éves szinten jár neked az alapszabi, ami a fizetési osztályod alapján 21 nap, a fokozatod alapján jár még 7 nap, + 4 nap a második gyermek születése után gyermek utáni pótszabiként és +25 nap az oktató, nevelő munka miatt. Ezt kell időarányosan kiszámolnod a 24 hétre és a 6 hónapra.
   Ha visszamész, igényelheted a GYES-t is, a MÁK-nál.
   Üdv:

   Ági

 30. Kedves Ági!

  Segítségedet szeretném kérni. Sajnos felmondott a munkaadóm gyed és a felgyülemlett szabi lejártát követően, viszont a felmondási papíromon más munkakört tüntetett fel, mint eredetileg volt nekem. Gyed alatt megváltoztathatja a munkáltató a beosztásomat? Ha az eredeti munkaköröm lett volna feltüntetve, és nincs a cégnél ilyen beosztású dolgozó, akkor nem küldhetett volna el azzal az indokkal hogy nincs a beosztásomnak megfelelő betöltetlen állás a cégnél?

  Másik kérdésem az lenne még, hogy a felmondási idő alatt, ha ő felment a munkavégzés alól, akkor vállalhatok munkát máshol? Nem kell visszafizetnem arra az időszakra járó összeget?

  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

  Katica

  • Kedves Katica!

   A kérdés az, hogy mennyire volt más a munkakör, egy teljesen más munkakört írtak bele, vagy csak megváltoztatták a nevét, de a munkakör tartalma ugyanaz volt (pl. sales assistant helyett értékesítési munkatárs, vagy pénzügyi munkatárs helyett recepciós…). A munkáltató nem változtathatja meg teljesen a munkakörödet egyoldalúan, azaz más munkakört nem írhat bele a szerződésbe a beleegyezésed nélkül. Anélkül, hogy látnám a részleteket és tudnám az összes körülményt, ne haragudj, de nem foglalnák állást, hogy elküldhetett volna-e, vagy nem… egy konkrét esetben pont ez ugye a bíróság dolga, hogy ők állapítsák meg a felmondás jogszerű, vagy jogellenes voltát.
   Ha felmentettek a munkavégzés alól, s Mt. hatálya alá tartozol, nyugodtan elhelyezkedhetsz, nem kell semmit visszafizetni.
   Üdv:

   Ági

 31. Kedves Ági!

  2gyermek után mennék vissza dolgozni pedagógusként.Munkáltatóm kiszámolta a szabadságom két gyerek után, 113 nap, amiből 15 napot visszatart, arra hivatkozva, hogy sokat kell helyettesíteni így is, és 2*15 nappal a munkáltató rendelkezik,de ő csak 15 von el. Ez lehetséges? Tényleg van ilyen törvény?
  Segítséged előre is köszönöm!
  Szandra

  • Kedves Szandra!

   “57 § (3) A bölcsődékben, a csecsemőotthonokban, az óvodákban, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet. Az oktatással és neveléssel kapcsolatos munkák körét végrehajtási rendelet állapítja meg.”
   Azaz igen, van 15 nap, de nem bármire tarthatja vissza, hanem meghatározott tevékenységekre.
   Üdv:

   Ági

 32. Kedves Ági!

  2 kisfiú anyukája vagyok és 2014 szeptemberében szeretnék visszamenni dolgozni pedagógusként.
  Második kisfiam 2012.08.25én született, munkáltatóm (munkáltató váltás volt) 2012.szeptember 1-én úgy vett át, hogy az addigi szabadságaimat kifizette.

  Kértem, hogy számolják ki nekem, hogy mennyi szabadságom halmozódott fel 2. kisfiam születése óta. Ők a 2012-es és 2013-as évre 47 napot számoltak, a 2014-es évre még nem mondtak semmit. Azt mondták, hogy a szabadságok miatt június 18-tól lennék állományban.

  Fizetési fokozatom PI5.

  A kérdésem az lenne, hogy eddig jól számoltak-e és hogy a 2014-es évre még mennyivel számolhatok?

  Segítségedet és türelmedet előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Judit

  • Kedves Judit!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   Nem szoktam senkinek kiszámolni a szabadságát, régen még megtettem, de sajnos az lett belőle, hogy mást sem csináltam, csak osztottam, szoroztam összeadtam napi x órában, ahelyett, hogy jogi kérdésekkel foglalkoztam volna, így a számolgatás helyett megírtam mindent itt a blogon. Ha a szabadság címkére kattintasz a jobb oldali oldalsávban, minden szabadságról szóló írásomat megtalálod, keresd meg közte a közalkalmazott számítási példát, s ha azt elolvasod, te magad is ki tudod számolni magadnak. Ha ezután is bizonytalan vagy, írd meg nekem ide a számításodat részletesen, s akkor szívesen segítek tovább!
   2014-re onnantól számolhatsz magadnak szabit, hogy már nem vagy fizetés nélküli szabin, azaz a felhalmozódott szabikat töltöd.

   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 33. Kedves Ági!

  Köszönöm a sok hasznos infót, amit az oldalon olvastam!

  Van egy furcsa kérdésem. Pedagógusként dolgoznék, jelenleg gyeden vagyok. 101 nap szabim gyűlt össze, ez viszont majd 3 hónappal belenyúlik a tanévbe. Bár a tantárgyfelosztásban már fél állással ()13 óra) szerepelek, a novemberi visszatérés nem jó a sulinak. Megoldható-e hogy szeptembertől fél állásban dolgozzak, fél állásban pedig szabadságon legyek (így használva el a felgyülemlett szabi másik felét). A bérszámfejtő szerint megoldható, a vezetőségnek azonban vannak kétségei. További problémám, ha ez így működne is, egy újabb gyerek esetén miből számítanák a gyedet, teljes vagy fél állásból?

  Van-e más alternatíva a szabadság kiadására?

  A segítséget előre is köszönöm!
  Linda

  • Kedves Linda!

   Én sem nagyon értem, hogy hogyan gondolta ezt a bérszámfejtő… mi az, hogy félállás? Egy újabb jogviszonyt köttök, amiben dolgozol, s az eredetiben meg kiveszed a szabit? Mert olyan, hogy egy jogviszonyban egyszerre vagy szabin, meg dolgozol, nincs!
   A szabikat főszabály szerint ki kell adni, de mivel nem tiltja az Mt. az ettől való eltérést, ha megállapodtok, hogy később veszed ki, akkor nem kell mindet kivenni. A nagy kérdés, hogy mikor adja ki ezeket neked, mert ha ugye elkezdődik a tanév, akkor nem mehetsz el hosszabb időre szabira.
   A GYED összege nem munkajogi kérdés, ezzel egy TB szakértőt kellene felkeresned.
   Üdv:

   Ági

 34. Kedves Ági!

  Nekem ugyanaz a problémám, mint fent Lindának. Nekem ugyan kevesebb szabim gyűlt össze, de szintén belelógna a tanévbe. Lehet-e az a megoldás, hogy teljes állásban vagyok, közben az adott óráimat ledolgozom, a többin pedig szabin vagyok? Vagy van-e lehetőség a szabadság pénzbeni kifizetésésre.

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Mónika

  • Kedves Mónika!

   Vagy szabin vagy, vagy dolgozol, a kettő együtt nem megy. A szabit pénzben megváltani csak egy esetben lehet, ha megszűnik a munkaviszonyod.
   Üdv:

   Ági

 35. Nekem a kérésem az hogy,mennyi szabadság jár?1977-dolgozom munka törvény szerint bejelentetten.Majd 2005-be elvégeztem okj -és szoc ápoló és gondozó szakmát .Így lettem közalkalmazott 50 éves vagyok és 23 nap szabadsággal rendelkezem.Hogy is van ez? Vagy mégis így a jó…Lassan 40 éves munkaviszonnyal lesz 24 nap szabadságom törődjek bele?Üdv
  Erika

 36. Kedves Dolgozómami!

  Egy kis segítséget kérnék.
  Közalkalmazott vagyok,tanító,főiskolával.
  2009.06.15-től a mai napig folyamatosan TGYÁS-ban,GYED-ben részesültem. Szeretnék visszamenni dolgozni. Nov.1-elbeszéltük meg. Múlt évben gyed és tgyás között volt 28 nap(2013.05.18-2013.06.26) szabadságom. És közölték velem,h ezzel ki is vettem. Ennyi járna 5 évre ? :O Gyermekek: 2009.2011.2013. születtek. Illetve azt is mondták,hogy állítólag aki tartósan 30napnál tovább van távol,nem is jár? Várom válaszod. Köszönöm!

  • Kedves Ildikó!

   Olvasd el kérlek az alábbi cikkeket, itt mindent megtalálsz a közalkalmazottak szabadságáról, s számítási példa a gyakorlati tudnivalókat is megmutatja.
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozalkalmazottak-szabadsaga-tudnivalok-a-szabadsagrol-4-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsag-kiszamitasa-gyakorlati-peldak-2
   A gyermek születés esetén a szülési szabadság 24 hetére s a fizetés nélküli szabadság elős 6 hónapjára (2011. augusztus előtt még 12 hónapjára) jár fizetett szabadság, ez minden gyermeknél jár. azt számold ki először, hogy mennyi volt az első és második szülés után, ami neked járt, majd utána mennyit vettél ki 2013-ban, s ezután ha még maradt a korábbiból, azt a 3. gyermek után járó szabikhoz hozzá kell adnod. A 30 napnál további távollétre valóban nem jár szabi, de ez csak 2013 január elseje óta hatályos szabályozás. Az ingyenes anyagok között találsz még egy jó kis tanulmányt a szabadságokról!
   Üdv:

   Ági
   Üdv:

   Ági

 37. Kedves Ági!

  2009 aug 20.-án született első gyermekem, majd 31 hónapra rá második. Most fog lejárni tavasszal a gyesem és vissza kell mennem dolgozni.
  Számításaim szerint (középoskolai tanár) az első gyerekre fél év THGYAs szabi ami 23 nap és 1 év GYED 46 nap. A másodikra 23 és 23, mivel változott a törvény. Ez 115 munkanap. A gyerekeek után párom vette igénybe a szabit. Ha márciusban elkezdem letölteni ezeket a napokat akkor onnantól kezdve arra 2015- ös év fennmaradó részére időarányosan is jár ugye az évi 46 nap? És ezt ugye folytatólagosan kivehetem (persze hagyva napot az őszi ill téli szünetnek megfelelően?
  Köszönettel: Adri

  • Azt hiszem megtaláltam a kérdésemre a választ, hogy igen.

  • Kedves Adri!

   Az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottaknál a pótszabi egy része – évi 15 nap – igénybe vehető a munkáltató által oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára, tehát én a helyedben nem kalkulálnék úgy, hogy otthon maradhatsz ezen napok erejéig is (ez tőle függ). A többi napot a fizetés nélküli szabi után kell kiadnia, s amíg szabin vagy, addig is plusz szabinapokra vagy jogosult, de ennek a kiadása megint a munkáltató jogkörébe tartozik, nem te döntesz róla kizárólag. Azt javaslom, hogy mindenképpen egyeztess vele előre erről, hogy senkit se érjen kellemetlen meglepetés.
   Üdv:

   Ági

 38. Kedves Ági!

  Köszönöm az eddigi hasznos infókat, de még szeretnék egyet megtudni:

  Nézeteltérésbe keveredtünk a munkáltatómmal a (pót)szabadságokkal kapcsolatban.

  2012. december végén szültem, addigra 11 év megszakítás nélküli munkaviszonyom volt az iskolában, ahol tanítok (H-kategóra).
  34 éves vagyok, szeptembertől mennék vissza dolgozni, de nem egyezik az álláspontunk abban a tekintetben, hogy hány nap szabadságom gyűlt össze.

  Szerintem a 21 nap alapszabadságon felül jár a 4 nap az éveim után + a gyerekes napok.
  (2012-re csak a gyerekes napok, mert szülés előtt mindent kivettem).
  2012. dec. 29.-től TGYÁS, majd GYED (2013.jún. végétől), ez ismét 21+4+2, és az oktató-nevelő munkát végzőket megillető 25 nap pótszabadság.
  De szerintük a pótszabadság nem jár.

  Akkor kinek van igaza? Hány napom gyűlt össze? Vagy hány fog jövő szeptemberig?

  Nagyon köszönöm a segítséget előre is:
  Shisha

  • Kedves Shisha!

   Ez egy gyakori “tévedés” a közalkalmazotti szférában, a munkáltatók nem szeretik megadni a 25 nap pótszabit. Én ilyenkor vissza szoktam kérdezni, hogy szíveskedjen pontosan megmutatni, hol van a Kjt-ben, hogy a szülési szabadságot, és fizetés nélküli szabadságot igénybe vevő közalkalmazottnak nem jár a 25 nap pótszabadság 🙂 S mivel ilyen rendelkezés nincs, ezért igenis jár…
   Sok sikert:

   Ági

 39. Kedves Ági!

  Közalkalmazottként F/4 a besorolásom (pontosabban Pedagógus I. fizetési fokozat, 4 fizetési kategória). Két gyerekem van 2009.09.19-én, és 2011.12.28-án születtek. Ez év december 28-án lejár a fizetés nélküli szabadságom, és megyek vissza dolgozni. Itt a blogon az összes szabadsággal kapcsolatos írást, hozzászólást végigolvastam, ezek alapján számoltam ki a nekem járó szabadságot.

  2009. 02. 02 – 2009. 09.19-ig táppénz
  2009. 09. 19 – 2010. 03. 06-ig szülési szabadság
  2010. 03. 07 – 2011. 12. 17-ig fizetés nélküli szabadság
  2011. 12. 18 – 2012. 06. 03-ig szülési szabadság
  2012. 06. 04 – 2014. 12. 28-ig fizetés nélküli szabadság

  Az első gyerek esetében: 2009-ben nem vettem ki szabadságot, a táppénz, és a szülési szabi lefedi azt az évet, így arra 46 nap. 2010-es évet lefedi a szülési szabadság, és a fizetés nélküli szabadság egy része, az megint egy év, 46 nap. 2011-ben a fizetés nélküli szabadságnak csak a március 6-ig eső időszakára jár szabadság, az időarányosan 8 nap.

  A második gyerek esetében: 2011-re a szülési szabadság idejére 2 nap, 2012-ben a szülési szabadság idejére 21 nap, a hat hónap fizetés nélküli szabadság idejére 23 nap.

  Összesen 146 nap, ha jól számoltam. A munkáltatómnál bejelentettem, hogy szeretnék visszamenni dolgozni a gyes lejárta után. Szóba kerültek a szabadságok is, és közölték, hogy az összeset nem fogják kiadni, mert nem szokták. Visszaolvastam a hozzászólásokat, és megtaláltam, hogy igen, a munkáltató visszatarthat 15 napot, de ezt az összes szabadságból veszik le, vagy évenként? Vagy ez hogy van? Elvesznek ezek a napok, mintha nem is lett volna? Nem mindegy…
  A gyerekek után járó szabadságot a férjem igényelte, de 2012. január 1-től én is meg kapom az utánuk járó szabadságot, ha jól tudom. Ezt külön kell kérnem, vagy nyilatkoznom?

  Köszönöm a segítséged!

  Anikó

  • Kedves Anikó!

   A 15 nap természetesen évente értendő, ezt a munkáltató igénybe veheti más célra, ahogy a törvényben is van.
   A pótszabadságot igényelned kell, erre a munkáltató kell, hogy formanyomtatványt adjon (ha nincs, akkor írhatsz te is egyet nyugodtan, csak a gyerekek neve, TAJ száma kell, s a nyilatkozat, hogy igénybe veszed a pótszabit x évre).
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás