Szabadság kiszámítása – gyakorlati példák 2.

Szerző: Dátum: 2012. Sze. 05. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés | 45 hozzászólás

Ígérem, hogy kaptok még egy példát a szabadság számításra, közalkalmazottak esetén is. Nézzük tehát Gizikét, aki közalkalmazottként dolgozik, és 2011. február 28-án szült, s aznap vette igénybe a szülési szabadságot is!

Gizike életkora – nem szemérmesség, hanem a törvény miatt – rejtve marad előttünk (hiszen a közalkalmazottaknál nem függ a szabadság az életkortól). Ellenben “kutakodunk a pénztárcájában”, mert tudnunk kell, hogy milyen fizetési fokozata, és fizetési osztálya van, mert ez adja az ő szabadságait. 🙂 Gizike “E” fizetési osztályba, és 5-ös fokozatba tartozik, azaz 21 nap alapszabadsága, és 5 pótnapja van. Gizike kissé “pazarlóbban” bánt a szabikkal, s kivett egy kicsit többet a szülés előtt, mint időarányosan járt volna neki, mégpedig 10 napot 2011-ben. Így hiába járna Gizikének is a szülési szabadság 24 hetére, és a fizetés nélküli szabi első 6 hónapjára szabadság, valójában kevesebbet fog majd kapni, mert a 2011-es szabijából – ami 26 nap – elhasznált már 10-et. Így 2011. december 31-ig csak 16 jár neki. És jár még neki 2012-ben is? Nézzük csak, meddig is tart neki a GYED / fizetés nélküli szabi első 6 hónapja? Szülési szabin volt 2011. február 28-tól, elő tehát az öröknaptárt, hogy kiszámoljuk, meddig is tartott a szülési szabija, s utána a fizetés nélküli szabi első 6 hónapja. 2011. augusztus 14-ig tartott a 24 hét, tehát augusztus 15-től volt szülési szabin (szegényke pont kiesett azok köréből, akiknek még 12 hónapra járt szabi 🙁 ), egészen 6 hónapot, azaz 2012. február 14-éig. Tehát számoljunk még neki januárra és február 14-éig időarányos szabit, azaz január 31 nap, február 14 nap, ez összesen 45 nap, 26 osztva 366-tal és szorozva 45-tel = 3,19, azaz 3 egész nap jár még neki. Tehát 16 + 3 = 19.

Nem felejtettünk el semmit? Dehogynem, a gyermek után pótszabit (Gizike férje ezt anno nem vette igénybe)! Egy évre jár két nap, tehát 24 hétre és 6 hónapra (legyünk most ilyen slendriánok, és számoljunk így saccperkábé), ami majdnem egy év, jár neki 2 nap. Összesen tehát 21 nap.

Ugyanilyen módszerrel kell kiszámolni, ha több gyermeke van valakinek, hiszen minden gyermek után jár a szabi, ha azt az anyuka nem vette ki a következő baba megszületése előtt azokat.

Ugye, hogy te is meg tudod csinálni?

 

Közalkalmazottaknak szóló, kifejezetten kisgyerekes anyukákra szabott jogi tanácsokat szeretnél, méghozzá ingyen?

Add meg a neved, e-mail címed, s máris megkapod a hírlevélsorozat első részét!

 

nyílpiros (150 x 106)

(photo by septuagesima)

 

Ajánlott bejegyzések:

45 hozzászólás

 1. Kedves Ági! Szeretném megkérdezni hogy mennyi szabadságra számíthatok ha vissza megyek dolgozni,1975-ben születtem a kisfiam 2008,07,23-án született,a kislányom 2011,03,04 született a két gyerek között nem mentem vissza dolgozni.A második szülésemre Gyes-ről mentem.Mivel veszélyeztettet terhes voltam 2007 december 5-től táppénzen voltam.Jelenleg még Gyed-en vagyok.Ha tudsz kérem válaszolj!Előre is kösz! Andi

 2. Szia Ági!
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra.
  Én azt szeretném megkérdezni, hogy az egyik munkatársamnak GYES ideje alatt közös megegyezéssel szeretne felmondani a munkáltató. A munkáltató kifizeti a szabadságot és a végkielégítést is. Ez idő alatt a gyest szüneteltetni kell és utána újra igényelni, vagy rosszul gondolom. Saját maga után kell fizetni a biztosítását az OEP felé. Segíteni szeretnék kollégámnak.Valamilyen formában mindenképpen felmondanak neki.
  Válaszodat előre is köszönöm. Üdv. Viktória

  • Kedves Viki!

   Nem írtad, hogy a munkatársad GYES mellett dolgozik-e, vagy odahaza van a gyermekkel fizetés nélküli szabadságon. Ha ez utóbbi, semmilyen módon nem mondhat fel neki a munkáltatója jogszerűen. Ha nem veszi igénybe a fizetés nélküli szabit, hanem dolgozik, akkor is csak megfelelő indokkal lehet neki felmondani, tehát ne írjon alá közöst, hanem várja meg a felmondást, hogy pontosan lássa, jogszerű-e az indok, vagy nem. Azt tanácsolom, hogy semmiképpen se írjon alá közös megegyezést, csak ha legalább annyi van benne összegszerűen, mint amit munkáltatói felmondás esetén kellene kapnia, azaz a felmondási időre járó bér, a szabadságok és a végkielégítés. A GYES kérdésedre nem tudok egyértelmű választ adni, kérlek, írd meg, hogy jelenleg dolgozik-e, vagy nem GYES mellett, s ha igen, hány órában, mert ettől függ a válaszom (vagy hívja fel az OEP-et, s a helyzetét részletesen bemutatva kérjen tanácsot az ügyfélszolgálattól).
   Ha a munkaviszonya megszűnte után GYES-en, van, nem kell külön fizetnie a biztosítást, mert a GYES révén biztosított lesz. Ha vége a GYES-nek, akkor meg el kell menni álláskeresési járadékra, s csak utána kell majd magának fizetnie, ha addig nem talál állást.
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ági!

  Nagyon jó a oldalad, gratulálok hozzá! Sajnálom, hogy nem hamarabb találtam rá.
  2009.őszén született meg a kisfiam és amikor 2 éves lett kivettem a szabadságaimat, de a munkahelyemre nem vettek vissza, a munkaviszonyom nem szünt meg, és visszamentem GYES-re. Így viszont nem egyértemlű számomra, hogy teljes szabadság jár-e, vagy csak csökkentett. Válaszodat előre is köszönöm! Szilvi

  • Kedves Szilvi!

   Ne haragudj, de nem értem a kérdésedet: mit értesz teljes szabadság alatt, és mit csökkentett alatt? Kérlek, pontosíts, s szívesen segítek!
   Üdv:

   Ági

 4. Szia Ági!

  Egy szakközép-és szakképző iskolában tanítok (F-8-as fizetési kategóriába tartozom). Pillanatnyilag GYES-en vagyok 3. gyermekünkkel.A gyerekek:Alexandra 1992. 07. 21., Bianka 1994. 06. 30., Bence 2010. 03.16. A munkahelyemen most számolgatják a szabadságomat, de az oldaladat olvasgatva, szerintem rosszul.

  A következőket írták:
  2010. évről arányosan 9 nap
  tgyás idejére 22 nap
  gyed félévére 23 nap
  gyerekek utáni :
  2010. év 7 nap
  2011.év 7 nap
  2012.év 7 nap
  ez összesen: 75 nap
  ha március 16-tól elkezdi kivenni, akkor júl. 1-ig lehet szabin
  + a 2013 évre járó arányos szabi ( 2012.márc 16-tól) 33+5 gyerek szabi
  de ebből a 38 napból meg kell hagyni, szeptembertől dec30-ig kb 7-10 napot ( nem tudom pontosan)
  így a szabi kb aug-6-ig tart ki, marad kb 2 hét amire nem jut, marad szabi…
  így nem tudom hogy szeretné Dérné, de megoldás lehet, hogy a 75 napot kiveszi, visszajön dolgozni a kb 2 hétre és utána folytatja a 2013 évi szabi kivételét.
  A szüneteket nem tudom pontosan, ez miatt nem tudom pontosan kiszámolni a napokat.

  Nos, ugye jól érveltem, hogy mivel én még 2010-ben kezdtem meg a fizetés nélküli szabit, így még azok közé tartozom, akiknek a fizetés nélküli szabi 12 hónapjára jár a szabadság? Erre azt mondták, hogy no de csak 2013-ban megyek vissza dolgozni. Mi köze ennek ahhoz, hogy a fizetés nélküli szabadságomat még bőven a jogszabály módosítása előtt kezdtem meg? Mivel győzzem meg őket?
  A gyerekek után járó pótszabival pedig nagyon bőkezűek voltak, szerintem 2010-re 4 nap jár, 2011-től pedig már csak Bence után 2 nap, hiszen a két nagy lányunk már elmúlt 16. Amit a 2013. évre vonatkozó szabiról írtak, azt meg nem is tudom értelmezni, ebben is kérem a segítségedet. Egyébként ha én 2013. június 30-tól elkezdek visszaszámolni,hogy mikortól kezdhetem a szabadságomat, akkor ugye a piros betűs ünnepnapokat és a szombat-vasárnapokat kivéve minden hétköznapra kell számolnom egy szabit?
  Segítségedet előre is köszönöm!
  Üdv: Anikó

  • Kedves Anikó!

   Hát, jó nagy kavarc van itt! Nos, nézzük csak egyesével:
   A legfontosabb: igen, neked még 12 hónapra jár a szabadág a fizetés nélküli szabi ideje alatt. Erről nem az most hatályos MT. rendelkezik, hanem a korábban hatályos Mt. az 1992. évi XXII. törvény, ami többször lett módosítva. Például 2011. augusztus 1-jén, s az ekkor hatályba lépett Mt.-nek van egy átmeneti rendelkezése, s ez rendelkezik a 12-6 hónap kérdéséről, kérlek, ezt megmutasd meg a munkáltatódnak: 2011. évi CV. törvényt Egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról, itt találod a neten: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK11085.pdf. A 25139. oldalon van a 9. §., ami a 6 hónapra történő csökkentésről szól. Azt, hogy ez mikortól kikre érvényes, a 25144. oldalon találod, az (5) pont alatt. Innen láthatják, hogy rád még a 12 hónap vonatkozik. Mivel a közalkalmazottaknál az Mt. a háttérszabály, ezt kell rád is érvényesíteni. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mikor mész vissza dolgozni.
   A pótszabinál szerintem úgy számoltak, hogy a 2 nagyobbra is megadták 2010-ben, holott csak Biankára járna 2 nap, és Bencére, időarányosan a 2-ből, de ez időarányosan 1,58, tehát kerekítve 2, azaz 2 + 2 az 4. A következő évtől csak 2 jár a GYED első évéig időarányosan.
   A 2013. évi szabinál azt szerették volna kifejezni – szerintem – hogy amikor már a szabadságokat töltöd, azaz 2013. március 16.-tól, az is szabadságra jogosító időnek számít, azaz erre az időre már újra jár neked szabadság, hiába nem dolgozol még. Ha visszaszámolni szeretnél, akkor értelemszerűen munkanapra kell szabit számolni.
   Javaslatom: egyeztess velük újra, küldd el nekik a hivatkozott rendelkezést, és írd meg, hogy a jogszabály szerint még 12 hónapra jár, de a pótszabiknál kevesebb jár neked. Először legyen egy pontos szám, amiben egyet értetek, aztán fogjatok egy naptárt, és lehet számolgatni.
   Üdv:

   Ági

   • Azt szeretném kérdezni, hogy mikor a 2. gyermekemmel vagyok tgyáson és gyeden, arra az időszakra miért nem jár az 1. gyerekre is a pótszabi? Hol tudom ezt megnézni? A MT-ből ez nem derül ki világosan.
    Köszönöm

    • Kedves Kriszti!

     Sajnos igen, nem derül ki egyértelműen, én ilyen és olyan gyakorlatot is láttam már. Ha gondolod, nyugodtan próbáld meg kérni, arra hivatkozva, hogy nem látod sehol leírva, hogy ne járna, ha mégis, akkor mondják meg ők, hol van ez szabályozva pontosan. Az a baj, hogy a bérszámfejtők gyakran eltérően dolgoznak, vagy a főnök utasítására tesznek meg dolgokat… Ugyanolyan ez, mint a szülés évében jár-e a két nap szabi, vagy csak időarányosan kérdés. Ott is van ez is, az is…
     Próbálkozz be nyugodtan, maximum nem adják meg, de legalább akkor kapsz egy pontos választ, hogy szerintük miért nem…
     Üdv:

     Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm a segítségedet, így már sokkal magabiztosabban fogok tudni egyeztetni a szabadság tekintetében az iskola fenntartójával. A munkádhoz kitartást, sok sikert kívánok, a közelgő ünnepekre pedig bensőséges, meghitt családi együttlétet!
    Üdv:
    Anikó

    • Köszönöm, én is viszont kívánom nektek!
     Ági

 5. Kedves Ági!
  Elsősorban köszönöm, hogy létrehoztad ezt a honlapot! Szerinted jól számoltam ki a szabadságot? Foglalkozás: pedagógus. Tgyás kérése: 2011.03.23-tól Szülés napja 2011. 03.23. A gyermek két éves korában, GYED letelte után kéri a feltorlódott szabadság kiadását (2013.03.24-től). Egy gyermek van. Számításaim szerint 46+8+2(gyermek után)= 56 nap szabadság jár. Jól számoltam? Üdv. Anna

  • Anna drága,

   ha nem írtad meg a fizetési osztályt, és fokozatot, honnan tudjam, hogy mi alapján számoltál? 🙂
   Kérek szépen valami részletesebb számítást, meg némi alapadatot!
   Köszi!

   Ági

 6. Kedve Ági!
  Mostanánban én is fontolgatom a munkába való visszatérést és elkezdtem kiszámolni, hogy mennyi szabadságra számíthatok.
  Két kérdésem lenne. Két kisfiam van. A nagyobb fiammal megszakítottam a GYED-et és elmentem táppénzre a második terhességemmel és nem tudom, hogy a táppénzes időszakra jár-e szabadság? A másik: ha jól tudom 2012. január 1-től mindkét szülő igénybe vehete a gyerekek után járó plusz szabadszágot. Számíthatok én is ezekre a plusz szabikra, ha tavaly végig az idén pedik áprils 20-ig GYED-n vagyok, majd július 31-ig GYES-n leszek?
  Segítségedet nagyon köszönöm!!!
  Üdv.
  Lívia

  • Kedves Lívia!

   A törvényben az, hogy 30 napnál hosszabb keresőképtelen időszakra nem jár fizetett szabadság, idéntől lépett hatályba, azaz mivel korábban ilyen nem volt, még jár neked a táppénz idejére is szabi az álláspontom szerint. A pótszabadságokra szintén jogosult vagy az otthonlét alatt is, de csak arra az időre, amire normál szabi is jár: a szülési szabi és a fizetés nélküli szabi első 12 / 6 hónapjára.
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!

  Amikor majd’ 4 év után Gyedről visszatértem dolgozni, és a munkáltatóm felmondott, akkor a szabadság kiszámításakor nem vette figyelembe a gyermekek után járó pótszabadságokat. Így 9 nap eltérés mutatkozott az ő és az én számításom között (amiben sokat segített a blogod! köszönet érte ezúton is). Amikor ezt szóvá tettem, azt mondta, hogy a pótszabi igénybevételéről nyilatkozni kellett volna. Nekem a 4 év alatt senki nem mondta ezt (a munkáltatóm sem kérdezte), a férjem pedig a saját cégében vállalkozó, és a klasszikus értelemben nem vett ki magától szabadságot.

  Az ilyen nyilatkozatról nem a munkáltatónak kellene gondoskodni az éves szabadság megállapításakor (pl. év elején, stb.?).

  Nem akarok nagyon szőrszálhasogató lenni, de ha már egyszer kitettek, akkor adják meg pontosan azt, ami jár, még ha ez csak 9 napi pluszt jelent is, de ez is legalább egy havi ebéd a gyerek ovijában! Szóval, mit tegyek? Mit tehetek? Utólag?

  Köszönettel,
  Baffia-Klement Gabriella

  • Kedves Gabriella!

   Én mindig azt szoktam tanácsolni, hogy ha nem akarják a pótszabikat utólag megadni, akkor szépen vissza kell kérdezni, hogy aki állományban volt, és dolgozott azoknál hogy zajlott? A cég adott nekik egy nyilatkozatot, és ők azt kitöltötték? (Gondolom nálatok is így volt.) Ha igen, akkor az odahaza lévő, fizetés nélkülit igénybe vevő munkavállalókat miért is hagyták ki? Őket miért nem nyilatkoztatták le? Erre azért általában észbe kapnak a cégek, hogy ja, ezt mi felejtettük el… merthogy attól, hogy anyuka odahaza van, még ugyanúgy a cég dolgozója, s nyilatkoztatni kellett volna. Márpedig ha az anyukákat nem nyilatkoztatták, de a többi dolgozót igen, az kissé diszkriminatív… és ugye ők sem akarnak feljelentést emiatt?
   Ha viszont neked már felmondtak, kissé nehezebb a helyzeted, mint ha még ott lennél állományban… házon belül még könnyebb elérni a neked járó dolgokat, mint már kilépve a cégtől. Azt tudom javasolni, hogy írj nekik, hogy még korábban kérted tőlük ezt, de elutasították. Most azonban tudomásodra jutott, hogy a pótszabadságokról való nyilatkoztatást minden évben elvégezték az akkor valóban dolgozóknál (ennek kérdezz utána a volt kollégáidnál, akik gyerekesek és ebben az időben dolgoztak), így az, hogy nem nyilatkoztál, nem a te hibád. A munkáltatónak kellett volna téged is megkeresnie a fizetés nélküli szabadság alatt, hiszen nem tehet különbséget közötted, és a munkát végző munkavállalók között jogszerűen a szabadságnapok megállapítása tekintetében. Kéred, hogy utólag rendezzék a különbözetet, ellenkező esetben kénytelen leszel a munkaügyi felügyelethez fordulni a szabadságok szándékosan téves megállapítása miatt. Aztán ez vagy használ, vagy nem 🙁 Tértivevényesen add fel, hogy legyen bizonyítékod.
   Sok sikert!

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm a válaszodat!

    Amikor még dolgoztam, akkor a két gyerekes kolléga minden év elején kapott egy-egy kitöltendő nyilatkozatot a pótszabik tekintetében, erre nagyon jól emlékszem. Gondolom, ez a gyakorlat a későbbiekben sem változott. (Lehet, hogy részemről rosszhiszeműség, de valamiért azt gondolom, hogy a könyvelő cég részemre is kiküldte a munkáltatóhoz a nyilatkozatot, csak ők azt gondolhatták, hogy úgysem én fogom igénybe venni a szabit, lévén, hogy otthon vagyok, ezért nem is továbbították felém. Viszont engem meg sem kérdeztek róla.)

    Még a válaszod előtt e-mail-ben jeleztem a volt főnököm felé, hogy tudtommal 2012 előtt a munkáltató feladata volt, hogy nyilatkoztassa a munkavállalókat a pótszabik igénybevételéről, lévén, hogy a szabadságokat neki kell nyilvántartania, azonban én erre vonatkozólag semmiféle papírt nem kaptam, de még üzenetet sem, hogy esetleg menjek be és írjam alá. Erre csak annyit írt vissza, pontosabban továbbította nekem azt a kis nyúlfarknyi e-mailt, amiben utasítja a könyveléssel és bérszámfejtéssel foglalkozó céget, hogy a pótszabik utólagos figyelembevételével módosítsák a kifizetendő összeget, és a kilépéskor kiadott dokumentumokat. Nos, ennek bő egy hete, azóta nem jelentkeztek. Nem tudom, hogy ennek a ledokumentálása a későbbi munkahelyemen, vagy esetleg a munkaügyi központnál okozhat-e kavarodást, mindenesetre nem szeretnék csak emiatt duplán köröket futni a papírok leadásával. Viszont a volt főnökömet sem akarom noszogatni, ezért most részemről helyben toporgás van. Most a napokban jár le a felmondási időm. Mit tegyek? Megírjam neki, amiket tanácsoltál, vagy várjak még? Mennyit? Meddig?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdvözlettel,
    Gabi

    • Szia Gabi!

     Ha még a válaszom olvasásakor sem rendeződött a helyzet, akkor nyugodtan írj egy levelet a könyvelő cégnek, hogy a jelzésed ellenére nem történt még semmi, s kéred, hogy haladéktalanul intézkedjenek az elmarad bér kifizetéséről, s cc-zd a főnököt is. Így nem őt cseszegeted, hanem azt, aki elfelejtette a feladatot végrehajtani 🙂
     Üdv:

     Ági

 8. Kedves Ági!

  Nagyon jó ez az oldal sok hasznos információt találtam.
  Én 1981-ben születtem, egy Kft.-nél dolgoztam szülés előtt 2007. 08. 03. ig majd a szabadságaimat kivéve szültem meg első fiamat 2007.09.21-én és mivel hamarabb szültem a kiírtnál, 8 napot nem vettem ki. Igénybe vettem a THGYÁSt (2007.09.21-től), majd a GYEDet, és a GYESt is, mikor megszületett a második fiam 2010.01.02-án akkor is TH-GYÁSon és GYEDen voltam mikor a lejárata előtt született meg a harmadik fiam 2011.12.08.-án. Szerettem volna visszamenni 2013.12.08-tól mikor lejár a GYEDem de nem sok jóval kecsegtetett a munkáltatóm, így úgy döntöttem hogy maradok még GYESen és majd csak 2014.12.08-án tervezem a munkába való visszatérést.A kérdésem az lenne hogy az első szüléstől számítják a szabadságokat vagy a harmadiktól, és a fentiek alapján mennyi szabadnapot kaphatok ha mégis idén mennék vissza vagy ha csak jövőre.

  Köszönettel

  Szőkéné Szekér Anita

  • Kedves Anita!

   Mindhárom gyermek után jár természetesen a szabadság! Azt, hogy pontosan mennyi, te is ki tudod számolni – ha fentebb görgetsz, láthatod a bejegyzés végén, hogy nem szoktam senkinek én kiszámolni :-), mert akkor mást sem csinálhatnék, csak számolhatnék éjjel nappal…
   Kattints ide, itt találod az összes bejegyzést a témában, olvasd el őket, és utána állj neki egy tollal, papírral, naptárral. Gyorsan meglesz, hidd el!
   Üdv:

   Ági

 9. Kedves Dolgozó Mami!
  A segítségedet szeretném kérni, mert nem pontosan annyi szabadságot számítottam ki, a gyed után, mint a munkáltatóm.

  1976. március 23-án születtem, kormánytisztviselő vagyok.
  Gyermekeim: 2009.05.27-én, illetve 2011.06.09-án születtek.
  A gyermekek utáni pótszabadságot én igényeltem (amikor még jelentősége volt).
  Az éves szabadságom 32 nap (alap+pót).
  Szülési szabadság: 2009.05.27.-2009.11.10.
  GYED: 2009.11.11.-2011.05.27.
  Szülési szabadság: 2011.05.28.-2011.11.11.
  GYED: 2011.11.12.-2013.06.09.

  2009-ben 22 nap szabadságot kivettem. Ha jól számolom a szabim: 32-12+2 (gyerek utáni)= 22 nap
  2010-ben (GYED 1 évére 2009.11.10.-2010.11.09. + gyerek utáni) 313/365×32+2=29 nap
  2011-ben (szülési szabadság idejére + 2 gyerek utáni) 168/365×32+4=19 nap
  2012-ben (GYED félévére (2011.11.12.- től + 2 gyerek után) (183-50)/365×32+4=16 nap
  Összesen: 86 nap

  2013-ban június 10-től az arányos szabadság 205/365×32+4=22 nap

  Az arányosnál mi a szabály, hogyan kell kerekíteni? Ahogy most végig számoltam, már csak a 2013-as szabinál van elcsúszás (a munkáltatóm 20 nappal számolt). A 86 nap az stimmel, azt először én számoltam el.

  Köszönettel:
  Szilvi

 10. 2009-ben 12 nap szabit vettem ki. Az előbb elgépeltem.

 11. Még sem jól számolta a munkáltatóm a szerintem, most én rontottam el a 2011-es évet.

  2011-ben (szülési szabadság idejére + 2 gyerek utáni + GYED félévére 2011.11.12-től) (168+50)/365×32+4=23 nap

  Tehát összesen: 90 nap a 86-al szemben.

  Köszönettel:
  Szilvi

 12. Rájöttem a hülyeségemre :-), a gyerekes pótszabikat nem arányosítottam :-(.

  Szilvi

  Jól számolták ki a szabim :-)!

  • 🙂 látod, Szilvi, milyen jó, hogy nem tudok azonnal válaszolni a rengeteg kérdésre? Így az okosabb anyukáknak van idejük gondolkozni, és a saját hibáikat is megtalálni! Gratula, te legalább nekiültél, kiszámoltad, ügyes vagy!!!!! De ugye arra figyeltél, hogy a kormánytisztviselőknek máshogy határozódik meg a szabadsága, nem az itt leírt módon? Nálatok ugye úgy van, hogy 25 alapnap, és besorolástól függően további pótszabadság napok… Csak mert azt nem látom, hogy a 32 napot hogyan határoztad meg 🙂
   Üdv:

   Ági

 13. Szeretnék egy kérdést feltenni. Pedagógus kollégám, GYES mellett dolgozik,2013.04.08-tól – 06. 30-ig. A GYES-e egyébként 2014.04.07-én jár le. Kiveheti-e a szabadságát 2013.07.01-jétől, tart ameddig tart, majd újra visszamegy GYES-re (2014.04.07-ig), de nem dolgozik közben. Második babát terveznek.
  A GYES mellett tölthet-e szabadságot teljes állásúként, vagy ne foglalkozzunk ezzel, 2013.06.30. után menjen vissza GYES-re, és legyen otthon 2014.04.07-ig?

  • Kedves Anikó!

   A felhalmozódott fizetett szabadságokat a fizetés nélküli szabadság megszűnése, vagy megszüntetése utáni 60 napon belül kellett volna kiadni, azaz amikor visszajött az otthonlét után, akkor. Az mindegy, hogy GYES mellett dolgozik-e, vagy GYES nélkül 8 órában, törvény szerint ha az akadályoztatás elhárult (ez a fizetés nélküli szabi ebben az esetben), ki kellett volna adni a felhalmozódott szabikat. Ha ez eddig nem történt meg, akkor érdemes lenne minél gyorsabban kiadni, rendben, mondjuk júli egytől, ahogy írod. A GYES és a 8 órás szabi egymás mellett nem mehet, hiszen GYES mellett nem lehet heti 30 óránál több keresőtevékenységet folytatni (a szabadság kiadása is keresőtevékenységnek minősül). Tehát GYES-t lemondani, szabikat kiadni, majd a szabik kiadása után újra mehet fizetés nélküli szabira (ezt 15 nappal előbb igényelje a munkáltatójától) s kérheti újra a GYES-t.
   Üdv:

   Ági

 14. Nagyon szépen köszönöm, sokat segítettél! 😀

 15. Kedves Ági!

  Igen, nekünk 25 nap alapszabadság van és a besorolástól függő pót (7), ami nekem 32-re jött ki, és ez idő alatt nem is változott. Majd jövő augusztustól lépek besorolási szintet, és akkor 2 nap arányos részével nő a szabim :-).

  Köszönöm:
  Szilvi

  • ok, akkor jól számoltál 🙂

 16. Kedves Ági!

  Végigszámolgattam a gondolt szabadságomat, de 2 ponton bizonytalan vagyok (alább részletezem), kérlek, erősítsd meg, ha jól számoltam, illetve kérlek javíts, ha tévedek.

  Közalkalmazottként jöttem el szülni H1. kategóriában.
  Ennek megfelelően alapszabadságom 21.
  1. TGYÁS 2010.04.19-2010.10.03
  1. GYED 2010.10.04.-2011.10.27.
  2. TGYÁS 2011.10.28-2012.04.12
  2. GYED 2012.04.13-2013.10.27.

  2010-ben TGYÁS előtt kivettem 2 szabad napot, s abban az évben a férjem igényelte a gyerek után járó 2 napot, így 2010: 19 nap.
  2011-ben a gyed első évére jár a szabi, vagyis 2011.10.04-ig, illetve a 2. tgyás idejére újra. Így 23 nap esik ki, ami arányosítva 1 munkanap. (a gyerekek után járó 2*2 napot a férjem igényelte) Illetve 2011-ben fizetési fokozatot lépek eltöltött munkaidő szerint, arra is járna +1 nap. (Ezzel kapcsolatban nagy kérdésem, hogy valóban jár-e, munkáltató szerint nem, de a törvény nem ír olyat, hogy a (gyed) fizetés nélküli szabadság ideje ne számítana bele a munkaidőbe, így szerintem onnantól kezdve jogosult vagyok a +1 napra.) Így 2011: 21 nap.
  2012-ben tgyás, majd a gyed első 6 hónapjára (10.13-ig) szabi, vagyis 10.14-12.31 között nem jár szabi (77 nap). 22 napos alapszabit véve arányosan (77*22/365=4,6) 17 nap jár +2*2 nap a gyerekek után, azaz 21 nap. (A MTv változásai szerint 2011-ben már mindketten jogosultak vagyunk a gyerekek utáni pótszabira) 2013-ra csak a gyerekek után járó 2*2 nap jár, alapszabi nem. Ez összesen 65 nap.
  (A munkáltatóm szerint nem jár a gyerekek után a 2*2 nap, mert nem nyilatkoztam, hogy kérem. Meglátásom szerint, a törvényi változással alanyi jogon jár a pótszabi. Továbbá szerintük nem jár a fizetési fokozat szerinti +1 nap sem, mivel a gyed alatt nem módosítottunk szerződést, csak a visszatérésemkor történik meg, s csak onnan jár a +1 nap. Így az általam számolt 65 nappal szemben csak 55 napot adnának, ami 10 szabadnap különbséget jelent.) Tudnál abban segíteni, hogy szerinted melyikünk téved, és ha nekem van igazam, akkor milyen jogszabályra hivatkozva tudom azt bizonyítani a munkáltató felé? Köszönöm a segítséged,
  Brigi

  • Kedves Brigi!

   A Kjt.-ben valóban nem található szerintem sem utalás arra, hogy a szülési szabadság, vagy a fizetés nélküli szabadság ideje nem számítana be a közalkalmazotti jogviszonyban töltött időbe, így azt tudom javasolni, hogy kérdezz vissza, hogy a törvény melyik paragrafusára hivatkozva mondják ezt neked? Ha pedig nincs ilyen, akkor miért nem adják meg?
   Azonban abban tévedsz, hogy mikortól jár mindkét szülőnek pótszabadság, ez 2012-től van, nem 2011-től. Az pedig, hogy nem nyilatkoztál, ezért ez nem jár, a legnagyobb butaság, amit a munkáltató mondhat. Kérdezd meg, hogy a többi aktív állományban lévő közalkalmazottat lenyilatkoztatták-e? Erre ugye igen lesz a válasz, akkor téged pedig miért is felejtettek ki? Csak nem diszkriminálják a szülési szabin lévőket? Kinek a feladata a nyilatkozatok bekérése? A munkáltatóé, szóval ha ezt akkor elfelejtették neked – és gondolom más kismamáknak is – kiküldeni, akkor most adják a kezedbe, és kész, aláírod. Ne hagyd magad, ez biztosan jár neked. Amit viszont szintén rosszul számoltál, hogy a gyermek utáni pótszabi – ahogy az alapszabi is – csak arra az időre jár, amikor szülési szabin és GYED első 6 hónapjában voltál, azaz nem jár egész évre! Ennek megfelelően számold át, újra, így már jobb lesz!
   Üdv:

   Ági

 17. Kedves Ági!

  Egyetlen egy kérdésem lenne!
  2012.08.11-én megszületett 3. gyermekem.Most szeretnék visszamenni dolgozni. Bölcsődében dolgozom. A szabadság kiszámításához lenne szükségem információra.Munkáltató nem számolt az alábbi időre semmiféle nevelési szabadságot.
  2012.01.01-től 2012.08.10-ig táppénzen voltam,erre az időre jár arányosan nevelési szabadság vagy egyáltalán nem jár semmi? Ha jár akkor kérhetnék egy hivatkozást, amivel érvelhetek a munkáltatómnál?
  Várom válaszát!
  Nagyon köszönöm!
  Üdv: Hajni

  • Kedves Hajni!

   Ha Kjt. hatálya alá tartozol, akkor az Mt. bizonyos paragrafusai is vonatkoznak rád. Ebben az esetben a következőket kell figyelembe venni:
   115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
   (2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában

   e) a naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség,
   Azaz 2012-ben a szülés előtti táppénzre nem illet meg a teljes időre szabadság, de az első 30 napra igen (mert a törvény szerint csak a 30 napon túli keresőképtelenség esetén nem jár fizetett szabadság, azaz a 30 napra még el kell számolni, és ki kell adni).
   Üdv:

   Ági

 18. Kedves Ági!
  Itt olvasottak szerint jár a pedagógus pótszabadság a gyed első félévére. Az én munkáltatóm viszont kijelentette, hogy csak 21 alapszabadsággal kell számol. Mit tehetek? Hogy van ez? Én értettem valamit félre?
  Köszönöm: F.I.

  • Kedves F.I.!

   Az általad felvetett kérdés sok közalkalmazottnak gondot okozott már, másnak se akarta megadni a munkáltatója a pótszabit az otthonlét alatt. Én az ilyen helyzetekre azt szoktam tanácsolni, hogy a munkáltató szíveskedjen megmutatni a Kjt.-ben azt a paragrafust, ami kifejezetten arról rendelkezik, hogy a szülési szabadság, és a fizetés nélküli szabadság idejére nem jár pótszabadság, csak az alapszabi. Ilyen nincs, tehát ha ezt nem írja elő a törvény, akkor jár 🙂

   Ági

 19. Kedves Ági!
  Eszembe jutott még egy dolog. Én április1-gyel venném ki a szülési szabijaimat, de ténylegesen augusztus 1-gyel kezdenék. Akkor a 2014-es évi szabadságaimat hogyan kell számolni? A munkáltatóm szerint 5/12 részét vehetem ki, szerintem 9/12 részét. Kinek van igaza?
  GYED-del kapcsolatban havi 15000Ft-tal már átvertek, most nem hagyom magam!
  Köszönöm: F.I.

  • Kedves F.I.!

   Természetesen a szabadság alatt is jogosult vagy újabb szabadságnapokra, azaz ha április 1-jével térsz vissza dolgozni, onnantól jár az azévi szabi. “Trükkös” a munkáltatód, ne hagyd magad…

   Ági

 20. Megtaláltam a törvényt csak nem tudom értelmezni!

  1992/xxxiii. törvény IV fejezet 57. paragraf (3):
  A bölcsődékben, a csecsemőotthonokban, az óvodákban, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg…
  Azaz, ha én pedagógusként dolgozok az intézményben és nem karbantartóként, akkor jár nekem a pótszabadság, vagy akkor ha én ténylegesen az adott évben tanítok is????

  • 🙂
   imádom, amikor az anyukák – mire én odajutok, hogy válaszoljak – már maguk okosan kikeresik a megfelelő paragrafust!
   Jól csináltad, gratulálok, ügyes vagy!
   🙂

   Ági

 21. Köszönöm a választ. Most már biztos vagyok benne, hogy SZÜLÉSI SZABADSÁG IDEJÉRE JÁR A PEDAGÓGUS PÓTSZABADSÁG. Még küzdök a munkáltatómmal, de nem hagyom magam, beszámolok a fejleményekről. Szomorú, hogy a közszférában ilyen előfordulhat!

 22. Kedves Ági!
  Azt szeretném kérdezni, hogy a gyerekek után járó pótszabit is idő arányosítani kell-e, mert én egy segédanyagban mást olvastam. Hol tudok erre vonatkozólag jogszabályt találni. Nem mindegy, mivel öt gyerekem van, és így már a harmadiktól hét napot számíthatok. Abban a bizonyos segédanyagban azt is olvasta, hogy pedagógus lévén 21 nap alap, és 25 nap pótszabim van, amiből 15 napot bekérhet a munkáltató. Valahol ennek is szeretnék utána olvasni, hogy milyen feltétellel kérheti ezt.
  Köszönöm válaszodat!

  • Kedves Katalin!

   A szabadság időarányosításáról az Mt. rendelkezik:
   121. § (1)58 A munkavállaló részére, ha munkaviszonya év közben kezdődött vagy szűnt meg – a 118. § (4) bekezdését kivéve – a szabadság arányos része jár.
   Ebből láthatod, hogy a gyermek utáni pótszabadságot is időarányosan kell számolni, az egyetlen kivétel a szülés utáni 5 nap apaszabi.
   Ha pedagógus vagy, akkor a szabadságoknapok számáról a Kjt. rendelkezik: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV
   A IV. fejezettől kezdve olvasd el, ott vannak az alapszabik, a pótszabik, s a 15 napi is szépen kifejtve.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás