“Szép új világ…” :-(

Szerző: Dátum: 2011. dec. 22. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 33 hozzászólás

Mivel teli volt ezzel a sajtó az elmúlt napokban, már biztosan ti is tudjátok, hogy megszavazták azt az Mt. módosítást, mely többek között a kisgyermeket nevelő dolgozó anyukák felmondási védelmét szünteti meg bizonyos esetekben (a tervezetről korábban már írtam, itt találjátok a cikket). Jobb félni, mint megijedni, nézzük tehát, hogy mi vár ránk jövő év július elsejétől…

A munkáltató felmondással is megszüntetheti a munkaviszonyt a gyermek 3 éves kora előtt, ha a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása indokolja ezt. Hogy mit is jelent ez? Valamely lényeges kötelezettség szándékos vagy súlyos gondatlansággal történő jelentős mértékű megszegését, vagy olyan magatartás tanúsítását, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Azt hiszem, ez nem nagyon fog előfordulni, hiszen senki nem olyan buta és hanyag, hogy okot adjon erre…

Veszélyesebb már az a módosítás, hogy  munkáltató működésével összefüggő okból is megszüntethető rendes felmondással a munkaviszony, ha nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy ha van ilyen munkakör, de a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja. Képzeljük csak el, hogy ha egy multihoz megy vissza az ember lánya, ott azért elég nehéz lesz azt mondani, hogy megszűnt a munkakör, és semmi más nincs. Ahol 400-500 dolgozó van, ott azért csak akad egy másik állás (bár,  kitudja 🙁 mire képes némely HR-es, vagy főnök…). De mi van ott, ahol ennél lényegesen kisebb a cég létszáma, és az elmúlt években a válság csak még jobban “fogyasztotta” azt? Nemrég írta egy anyuka, hogy a korábbi adminisztratív munkaköréhez képest olyan méltatlan körülmények közötti munkát ajánlottak neki (poros, fűtetlen padláson irattározni), hogy nem is tudja, mit válaszoljon.

A gond ott kezdődik, amikor egyezkedésre kerül a sor. Hogy miért?

Mert az a cég, aki eddig is korrekt volt, ez után is korrekt lesz. Csak azért, mert a törvény lehetővé teszi, nem fogja sem kirúgni, sem megalázó, méltatlan körülmények közé kényszerítve otthon maradásra vagy közös megegyezés aláírására bírni a dolgozni vágyó anyukát.

Gond ott lesz, akik eddig is ügyeskedtek – de a törvény nagyobb védelmet-biztonságot, és bizonyos magabiztosságot adott az anyukának. Mert eddig hangoztathattad (ha szükség volt rá), hogy a gyermek 3 éves koráig védett vagyok, és ezzel nem lehetett vitázni. Ez tény volt. Mostantól egyezkedés, bepróbálkozás, erőviszonyok fitogtatása jöhet, és bizonyítgatás a bíróság előtt. Vajon hányan fogják ezt bevállalni? Mert azt, hogy nem szűnt meg az állásod, csak éppen átnevezték / összevonták / szétosztották, hogy elküldhessenek, azt bíróság előtt kell majd bizonyítani. Igen, tudom, be lehet bizonyítani adott esetekben, hiszen lesznek itt is tények (munkaköri leírás – már ha van, tanúk, jegyzőkönyvek…). De biztosan a nyakába vesz egy 2-3 évre is elhúzódó pert, vitatkozást, stresszt, bizonytalanságot és főleg költségeket egy anyuka? Sajnos nem valószínű…

Mi marad? A felmondás elfogadása, és az állás nélküliség… és néhány anyuka, aki majd harcol, és perel, és talán nyer is. Az övéké minden tiszteletem látatlanban is!

Hát, ez a “szép új világ”…

Photo by Matthieu Aubry

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

Szeretnél jobban érteni a munkajoghoz? Tudni akarod, milyen változásokat hoz az új Mt.? Iratkozz fel az ingyenes munkajogi hírlevelemre! KATT IDE!

Ajánlott bejegyzések:

33 hozzászólás

 1. El tudnád nekem küldeni a Mt ide vonatkozó paragrafusát? Az érdekelne, hogy konkrétan hol van ez benne leírva, és hogy ez mikortól értendő. (bár ez nyilván kiderül a jogszabályból is. Most vagyok “tárgyalásban” a cégemmel, és szeretnék felkészült lenni…) Köszönöm!!!!

  • Kedves Mária!

   A jelenleg hatályos Mt. még nem ezt tartalmazza, a megszavazott módosítást azonban el tudom küldeni, itt találod: http://www.parlament.hu/irom39/04786/04786.pdf
   A 18. és 19. oldalon találod a kérdéses részt. A mikortól értendő kérdésre a válasz benne van a blogbejegyzésben is, 2012. július 1-jétől.
   Üdv:
   Ági

 2. SZia!

  Sehol nem találtam a kérdésemre választ, kérlek, ha tudsz válaszolj.
  Gyesen vagyok és maradok is tartósan beteg gyermekem miatt, viszont megyek vissza a régi munkahelyemre dolgozni. Éppen töltöm a felgyűlt szabadságaimat, az lenne a kérdésem, hogy jár-e fizetés a szabadság alatti időszakra?
  Köszönettel: Szilvia

  • Szia Szilvia!

   Természetesen igen, ha már nem vagy fizetés nélküli szabin, jogosult vagy az éves szabid időarányos részére – akkor is, ha ez idő alatt éppen a korábban felhalmozott szabidat adja ki a munkáltató.
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ági!

  A következő kérdésekben szeretném a segítségedet kérni. Hamarosan, 2013 januárjában le fog járni a GYED-em, és szeretnék visszamenni dolgozni. Egy multi cégnél voltam csoportvezető, a régi helyemet azonban betöltötték, és nem látom túl nagy valószínűségét, hogy lesz másik szabad csoportvezetői pozíció. Ilyen esetben “visszafokozhatnak”, megtehetik, hogy alacsonyabb beosztásba tesznek csak mert eljöttem szülni? Ha ez megtörténik, akkor a fizetésemet is csökkenthetik?
  Már felvettem a kapcsolatot a HR-es kollégákkal, akiket nem ismerek, mert amióta eljöttem, cserélődtek az emberek, így még nehezebbnek érzem a helyzetem. Jeleztem, hogy ha esetleg hamarabb lesz számomra megfelelő szabad pozíció, akkor megoldható, hogy a GYED lejárta előtt visszamenjek, de csak annyi volt a válasz, hogy idén már nem tervezik a site bővítését, így előreláthatóan nem lesz szabad csoportvezetői hely.

  Előre is köszönöm a segítségedet!

  Üdv,
  Ági

  • Kedves Ági!

   A jelenlegi szabályozás értelmében ha a szülési szabiról a gyermek 3 éves kora előtt visszatérő anyukának a munkáltató nem tud üres munkakört kínálni – vagy tud a végzettségének, gyakorlatának valót, de azt az anyuka nem fogadja el -, megszüntetheti a munkaviszonyát rendes felmondással. Hogy ez a másik munkakör milyen kel, hogy legyen, nem részletezi a törvény, nem írja, hogy hierarchiában ugyanolyan magas, ugyanakkora fizetéssel… csak annyit ír, hogy végzettségnek, gyakorlatának, képességének megfelelő. Ha tehát azt az új munkakört te el tudod látni, akkor annak a felajánlása nem jogszerűtlen, vagy méltánytalan lépés a munkáltatódtól. Ez a munkakör akár lehet alacsonyabb is, ezt sem tiltja a törvény. Az a korábbi “szabály”, hogy vissza kell adniuk a munkakörödet, vagy állásidőt fizetni a gyermek 3 éves koráig, már nincs.
   Ha tehát nincs csoportvezetői, vagy kínálnak egy másikat, amit te elfogadsz, és dolgozol tovább (ha ez alacsonyabb, akkor alacsonyabb lehet a béred is, a többiekéhez igazodóan, akiknek ugyanolyan munkakörük van, mint a te újad), vagy nem fogadod el, s felmondanak neked. Ha nincs másik üres állás, akkor pedig szintén felmondhatnak. Mindkét felmondás esetén jár neked a végkielégítés és a felmondási időre járó bér a szabikon túl.
   Sajnálom, ez az új szabályozás!
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Ági!

  Egyszer már kértem tőled tanácsot, ezúton is köszönöm szépen.
  Most egy kicsit talán összetett a kérdésem:
  Az első: Okt. 31-én volt a kislányom 3 éves, nov. 5-e óta óviba jár. Én nov.1-től újra munkaviszonyban vagyok ill. február elejéig szabadságon vagyok. A HR-s azt az infót adta, hogy dec. vége felé derül ki, hogy tudok-e maradni a cégnél vagy kirúgnak. A helyzet az, hogy újra terhes vagyok (13.hét), ha bejelentem akkor nem rúghatnak ki. Úgye jól tudom? Ha így van, akkor február és május vége (szülés) között mi lenne a jó? Betegállomány? Vagy próbáljak meg vissza menni dolgozni?
  A másik kérdéskőr: A kislányom tartós beteg (tojás allergia) úgy tudom, hogy lehet a gyes további folyósítását kérni. Azorvosi igazolás meg is van. De e mellett a gyes mellett, dolgozhatok 8 órában vagy csak 4-6 órában?
  Válaszod előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Bajor Anna

  • Kedves Anna!

   A várandósság esetén csak akkor vagy védett, ha ezt a munkáltatóddal az előtt közlöd, hogy ő közölné veled a felmondást. Ajánlott ezt írásban megtenni, a későbbi bizonyíthatóság kedvéért.
   Hogy mi legyen szülésig, azt neked kell eldönteni, de én – amennyiben az egészségi állapotod megengedi – a munkavégzést javasolom. A várandósság – extrém kivételeket nem tekintve – nem betegség, hanem egy természetes másállapot :-), tehát ha a munkáltatód tud foglalkoztatni, akkor dolgozz nyugodtan. Arról nem is szólva, hogy az így keresett jövedelem biztosan kelleni fog a kasszába a második baba érkezésénél, s egy TB szakértővel is érdemes lenne konzultálnod, hogy ha dolgozol, mennyivel lehet magasabb a második baba utáni TGYÁS-od, mint ha táppénzen lennél. És utolsó érvként az is meg szoktam említeni a hozzám forduló kismamáknak, hogy a munkáltató is biztosan szívesebben fogadja az anyukát – ha már nem tudja elküldeni a védettség miatt- ha az anyuka valóban dolgozni is akar.
   Tartósan beteg gyermek mellett időkorlátozás nélkül lehet keresőtevékenységet végezni, így ez sem akadályoz abban, hogy akár 8 órában dolgozz!
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági!
  Tanító néni vagyok, jeleleg gyeden. 2013. januárjában ez lejár. Úgy gondoltam, idén szeptemberben visszamegyek dolgozni, hiszen nálunk az év szeptembertől júniusig tart. Ezt megírtam a főnökömnek, egy nem hivatalos levélben, kérve, hogy számolják ki a szabadságomat és mondják meg milyen dátummal szüntessem meg a fizetés nélküli szabit, meg a gyedet. Egyenlőre a fülük botját sem billegették… Pedagógus körökben eddig az járta, hogy a helyettesítőt küldték el és az anyukát vették vissza. Tudom, mert én így dolgoztam 6 évig, 3 munkahelyen. Végre van egy kinevezett állásom és megint így járhatok?
  Másik kérdésem: Van -e szabályozás arra, hogy nekem mennyi idővel a munkába állás előtt kell jeleznem ezt a szándékot és, hogy a munkáltatónak milyen határidőn belül kell erre reagálni?
  Előre is köszönöm válaszod! Szabóné Kalmár Orsolya

  • Kedves Orsi!

   Ha a helyettesítőt úgy vették fel, hogy határozott időre, a te helyedre, akkor szerintem joggal kérheted, hogy ha az az állás még megvan, téged vegyenek vissza. Reméljük, így vették fel…
   A fizetés nélküli szabadság megszakításáról a Kjt. – ha részmunkaidőben térsz vissza dolgozni – azt írja, hogy a megszűnés előtt legalább hatvan nappal kell a munkáltatóval közölni, de ettől eltérően nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak esetében a kérelmet a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző hatvan nappal korábban kell a munkáltatóval közölni. De mivel ez csak a részmunkaidő esetén van így kiemelve, s a Kjt.-ben én más erre vonatkozó pontot nem találok, a Mt.-t kell nézni, mint háttértörvényt, ott pedig jelenleg még a 30-60 napos szabály van (azaz rád még a 60 nap vonatkozna idén). Jövőre ez 30 nappá változik majd.
   Tekintettel arra, hogy év közben nem célszerű tanári váltást megvalósítani, azt javaslom, hogy egyeztess még egyszer a munkáltatóddal, s hivatkozz arra, hogy te már korábban jelezted a visszatérési szándékodat, s a mai napig nem kaptál semmilyen választ. Kéred, hogy tájékoztassanak, mikor kezdhetsz, mennyi szabadságod van…
   Ha erre sem reagálnak – vagy már előbb is – megereszthetsz egy telefont is, vagy menj be személyesen. Sajnos kissé nyomulósnak kell lenni…
   Sok sikert:

   Ági

 6. Kedves Ági!

  Nem találtam kategóriát, ahol hasonló téma lenne, ezért ebben a rovatban próbálok kérdezni, mert nem tudom, hogy a munkaruhára milyen szabályok vonatkoznak.
  Ősszel 4 órába vettek vissza a munkahelyemre, előtte 8 órában dolgoztam. 8 órában dolgozó kollégáimnak 12.000 Ft-os keret jár, amiből cipőt vásárolhatnak, ami munkaruha, benti cipő, papucs. /Cipőboltban dolgozom./
  A benti munkaruha egy póló valamint céges cipőt kell hordani a munkahelyen is, a cipőt saját pénzből vettük, bár szó van a havi 2.000 Ft-os keretről. A korábbi nagyker áron vásárlási lehetőség megszűnt.
  A részmunkaidőre való tekintettel rákérdeztem a keretemre, hogy rám jelenleg mi vonatkozik, egyenlőre azt a választ kaptam, hogy majd januárban visszatérünk rá, még a főnökkel is beszél az üzletvezető, addig elég a benti papucs, azt is saját pénzből vettem meg.
  Egy céges tájékoztatón elmondták, hogy innentől kezdve már céges cipőben kell munkába is járni, aki nem teszi, harmadszori figyelmeztetés után kirúgják, és erről egy papírt aláíratnak velünk januárban. A nagykerben dolgozóknak ez már egy ideje kötelező, más cég cipőjét nem viselhetik a bejáráshoz sem. Arról is tájékoztattak minket, hogy ha ez valakinek nem jó, akkor el lehet menni.
  Én nemrég vettem magamnak egy nem céges csizmát, mert a régi szétment, most újra nem telik, ezért nem szeretnék venni másikat, ha még keretem sincs a munkahelyen rá munkaruhaként. Tényleg megteheti a munkáltató, hogy megszabja, milyen cipőben járjunk dolgozni és mindezt saját pénzből finanszírozva? A munkaruhára milyen szabályok vonatkoznak? Mert a benti cipő természetes, a céges póló is, de ezt már túlzásnak tartom.
  Ha nem tudok vagy nem szeretnék új, céges munkába járós cipőt venni, akkor tényleg kirúghatnak és inkább nézzek másik munka után? Alá kell írnom, hogy vállalom ezt, amikor nem értek vele egyet, de ha nem teszem, akkor majd kirúgnak? Ha munkaruha pénzből lehetne finanszírozni a céges bejárós cipőt, az kicsit más lenne. Szerinted csak bolhából elefántot csinálok? Kérlek, adj valami tanácsot. Köszönöm.

  • Kedves Zsana!

   A régi Mt. is csak nagyon szűkszavúan rendelkezett a munkaruháról, (165. §(2) Ha a munka a ruházat nagymértékű szennyeződésével vagy elhasználódásával jár, a munkáltató a munkavállalónak munkaruhát köteles biztosítani.), de az új még ennyit sem tartalmaz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elvárhatná, sőt, előírhatná a munkáltató, hogy milyen ruhát kell külön megvennetek a munkavégzéshez. A jelenleg hatályos törvényből ez több helyen is kiolvasható: 51. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés és a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint foglalkoztatni, továbbá – a felek eltérő megállapodása hiányában – a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani. (2) A munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel.
   Ha tehát azt mondja, hogy ez a munkavégzéshez szükséges, akkor vagy biztosítsa ő, vagy fizesse meg a költségeket ezzel kapcsolatban. Azt tudom javasolni, hogy vagy lépjetek fel közösen, lehetőleg írásban, bizonyítható módon (minél többen vagytok, akik finoman, de határozottan ellenkeztek, annál nagyobb az esélye, hogy nem fognak titeket emiatt elküldeni, vagy ha igen, akkor később bizonyítható lesz a jogellenes felmondás), vagy forduljatok a munkaügyi felügyelethez panasszal.
   Nem csinálsz a bolhából elefántot, ezt nem vagy köteles finanszírozni! Mellesleg a részmunkaidősség egyáltalán nem indokolja, hogy egyáltalán ne, vagy fele akkora keretet kapj munkaruhára, hiszen ugyanúgy használnod kell a munkaruhát, nem csak félig, nem fél lábbal dolgozol, hanem kettővel… Erre alapítva akár az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is fordulhatnál.
   Próbáljatok meg összefogni, és elérni, hogy vagy fizessenek, vagy ne kötelezzenek ilyesmire titeket.
   Sok sikert:

   Ági

 7. Kedves Ági!

  Fejlesztőpedagógusként mentem táppénzre 2009.októberében, mostanra gyesen vagyok, kislányom márciusban lesz 3. Oviba jár, ezért is mentem vissza a munkahelyemre (kb:3hónapja!!!) utána járni, hogy mik a lehetőségeim amikor visszajövök. Közölték, hogy a helyemre vettek már fel mást nem tudnak vissza venni.(pont ettől féltem)
  Majd a végkielégítés gondolatát is elvetették, miszerint ők nem fizetnek ilyesmit!
  Rendben, gondoltam, de akkor mi a teendő ha én dolgozni szeretnék??? Hát..ők tudnak ajánlani egy másik helyet, ahová a kislányom járhat oviba (én bölcsiben lennék) DE a kollegák nem partnerek abban a továbbiakban, hogy másként tudjak bejárni. (az itthon töltött idő alatt főnökváltás történt, és az új főnök már nem engedné. Eddig más műszakban jártam, mivel 50km-re odébb lakom)
  Aztán kaptam olyan ígéretet is, hogy az ismeretségét felhasználva megpróbál valami számomra közeli,hasonló munkát találni. Azt az ígéretet kaptam, hogy november végéig kiderül. Azóta semmi. Írtam leveleket, semmi reakció. Valahogy nekem az a “mosom kezeimet” helyzetnek tűnik.
  Kedves Ágnes! Kérlek segíts, hogy mégis mit léphetek? ha nem tudok vissza menni, nem is lesz munkám mert a környékünkön semmiféle munka nincs. 🙁
  Válaszodat előre is köszönöm! Ivett 🙂

  • Kedves Ivett!

   Olyan nincs, hogy nem akarnak végkielégítést fizetni, ez nem a munkáltató döntésén múlik. Ha úgy látod, hogy semmi esélye nincs annak, hogy valóban új álláshoz segítenének (én ebben nem bíznék az általad leírt hozzáállás alapján), sürgősen elgondolkodnék azon, hogy megszakítom a fizetés nélküli szabadságot, és ezáltal kényszerítem a munkáltatót arra, hogy döntsön: vagy foglalkoztat, vagy kifizeti a törvényben meghatározott összegeket. Emellett pedig gőzerővel állást keresnék, s ha nem jön össze az új állás, a jogviszony megszűnése után még visszamehetsz GYES-re a kicsi 3 éves koráig, utána pedig álláskeresési járadékot igényelhetsz. Így biztosított maradsz még akár több hónapig is.
   Ne hagyd magad, mert senki más nem fog segíteni neked, ki kell állnod a jogaidért!
   Üdv:

   Ági

 8. Kedves Ági!

  Áprilisban lejár a gyedem. Július végén születik a 2. babám. Szeretném áprilistól kivenni a szabit, utána pedig táppénzre menni (állítólag lehetséges!) így kb a baba születéséig normális pénzt kapnék, nem csak a gyedet. Ilyen esetben kirúghatnak? tényleges munkavégzés ugye nem lenne…
  válaszodat előre is köszönöm:)

  Csilla

  • Kedves Csilla!

   Amennyiben várandós vagy, s ezt előre közlöd a munkáltatóddal, még a visszatérés, a fizetés nélküli szabadság megszüntetése előtt, nem mondhat fel neked. Így ettől nem kell félned!
   Üdv:

   Ági

 9. kedves Ági! Bocs, Gyest akartam írni a végén:)

  • gondoltam 🙂
   Még egy tanács: kérlek, annak járj utána egy TB szakértőnél, hogy így mi alapján fogod kapni a második babánál a juttatásokat, nehogy kellemetlen meglepetés érjen!
   Üdv:

   Ági

 10. Kedves Ági!

  (Bocs, hogy nem itt kezdtem)
  Köszönöm az eddigi hírleveleket! Nagyon hasznosak!
  Következő a helyzetem:
  Áprilisban lejár a GYED-em. Visszamennék dolgozni, amit jeleztem is, hogy időben tudjanak róla, de választ még nem kaptam. Közben nem hivatalosan megtudtam, hogy az az iroda, ahol dolgoztam bezárt, és a cégnek is új tulajdonosa lett.
  Úgy olvastam leveleidben, hogy nem kötelezhetnek sokkal távolabbi munkavégzésre és más munkakörbe (adminisztrátor voltam egy apróhirdetési újságnál). Valamint, ha új a tulajdonos, akkor is ugyanazokkal a feltételekkel kell átvennie? Vagyis ha elküld, akkor is ki kell fizesse a 10 évem után a járandóságaimat? Plusz volt nekem éves szinten egy kisebb összegű cafetériám, amit pár évben a bruttó béremelés helyett kaptunk (mert ugye akkor még ez adómentes volt, és ezt választottuk a bruttónk emelése helyett). Ez is megjár szerinted? Persze a munkaszerződésbe ezt nem foglalták bele.
  Mire számíthatok, ha se iroda, se régi főnökség?
  Segítséged köszönöm!
  Üdvözlettel: Adrienn

  • Kedves Adrienn!

   Ha a cég tulajdonosa új, az semmiben nem érinti a te jogaidat, ugyanúgy megvan a jogviszonyod, ugyanúgy foglalkoztatniuk kell az érvényes munkaszerződésed alapján. Ha a visszatérés után nem tudnak neked üres munkakört felajánlani, vagy megteszik, de te nem fogadod el, megszüntethetik a munkaviszonyodat – ennek a pontos leírását a fenti cikkben találod. Tehát a munkáltató személyében bekövetkező változás nem változtat semmit a te jogviszonyodon, s ez a tény maga nem is lehet felmondási indok. Persze, ha a fenti feltételek fennállnak – nincs üres munkakör, vagy van, de elutasítod – felmondhatnak, megfelelő, valós indoklással. Végkielégítés, felmondási idő és a szabik kifizetése mellett…
   A caffeteria nehéz kérdés, ha sehol nem volt leírva, akkor igen nehéz követelni. Meg kéne tudnod, mi van most, mit kapnak a többiek…
   Üdv:

   Ági

 11. Azt szeretném kérdezni,hogy a férjem elment GYES-re, mert Én visszamentem dolgozni, kivettem a szabadságomat és eközben terhes lettem, elmentem táppénzre, még most is azon vagyok, február végén, március elején szülök elvileg, és azt szeretném kérdezni, hogy a férjemnek vissza kell-e mondani a GYES-t, egy családban nem lehet az apa GYES-es Én pedig Terhességi Gyermekágyi Segélyen, ami a fizetésemnek %-a, kapnám 6 hónapig. Válaszát előre is köszönöm szépen!

  • Kedves Szilvi!

   Bár nem vagyok Tb szakértő, úgy tudom, hogy csak egy ellátásra vagytok jogosultak, vagy ez, vagy az.
   A MÁK honlapján a Gyakran ismételt kérdések alatt is ez van: Ha a szülők közös háztartásban élő gyermek(ek) után egyidejűleg jogosultak lennének terhességi-gyermekágyi segélyre, GYED-re és GYES-re is, ellátást választásuk szerint csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani. Ha pl. a családban van egy 2 és fél éves gyermek és egy újszülött, egyidejűleg az édesapa nem részesülhet GYES-ben, ha az édesanya az újszülött után terhességi-gyermekágyi segélyt vesz igénybe.
   Üdv:

   Ági

 12. Kedves Ági! Már kérdeztem tőled korábban és a MUKI keretében is találkoztunk, nagyon köszönöm az eddigi információkat is. Közben én már visszatértem dolgozni és alapvetően elégedett vagyok, bár nem vettek vissza 6, csak 8 órában, de ezt még megoldom. Az interjún viszont nem volt szó róla és kezdéskor derült ki, hogy a csapat fix munkaidőben dolgozik, 9-f6 között és ez már nekem nagyon késő (az óvodai, bölcsődei zárásokat ismered, én vidékről járok be Bp-re, igaz, nem túl messziről). A főnök azt mondja, hogy engedné a 8-f5-öt, de hogy “kommunikálja azt, hogy kivételezik velem?” Ezzel indokolja, ill. húzza-vonja most a döntést. Tudok-e valamit tenni? A cég már részein abszolút rugalmas a munkakezdés és itt is teljesen megoldható lenne (szerintem). Előre is köszönöm a választ! Üdvözlettel, Gabi

  • Kedves Gabi!

   A munkaidő meghatározása, beosztása a munkáltató feladata, így sajnos ezt kikényszeríteni, megváltoztatni nem tudod, legalábbis jogi eszközzel nem. De szerintem próbálj meg beszélni a főnököddel, hogy úgy véled, ha a ledolgozott órák száma és a teljesítmény sem kevesebb, a lojalitás meg ugye több lesz :-), akkor tegyetek egy próbát, mondjuk 1-2 hónapig. Beszéljétek meg, hogy közösen – ha pl. van heti megbeszélés, vagy egyeztetés – feldobjátok a kollégáknak ezt a hírt, hogy te kérted a korábbi kezdést magadra nézve, s ne lepődjenek meg rajta. Ha jól működik, s a kollégák is látják, nem “hamarabb húzod el a csíkot”, hanem ugyanannyit, csak már idősávban dolgozol, nem lesz ebből feszültség. Persze neked is okosan kell majd ezt kezelni, nem lehet erre hivatkozva fél 4-kor már minden új feladatot elutasítani. Mellesleg hozzáteszem – ezt nem kell hangoztatni 🙂 – 9-től fél hatig is lehet lábat lógázni…
   És néha – ha meg tudod oldani – legyen valaki, aki a csemetéket elhozza, amíg te tovább húzod az igát, mint a megbeszélt idő… ez is segít az elfogadásában a kérésednek.
   Remélem, sikerül, ügyes légy:

   Ági

 13. Kedves Ági!
  13 éve dolgozom egy Multi cégnél,2010.09.28.-án született meg gyermekem,idén 09.28.-án jár le a Gyes.Folyamatosan tartottam a kapcsolatot a munkáltatómmal(személyesen,e-mail-ben,telefonon).Jeleztem visszatérési szándékomat a Gyed lejárta utáni időszakra,de a visszajelzés az volt hogy nincs a képesítésemnek megfelelő pozíció.(Legutóbbi munkaköröm megszünt a cégnél)Pályáztam cégen belül más osztályra végzettségemnek megfelelő pozícióra de nem voltam megfelelő ,így külsős kollégát vettek fel.Ezenkívül még 2 hasonló munkakört pályáztam meg,de itt sem jártam sikerrel.Volt főnököm segítségét kértem,de ő sem tudott segíteni,mail formátumban tudomásomra hozta hogy “le vannak osztva a lapok”.Sajnálattal tapasztalom hogy a cégnél a HR osztály(ahol jónéhányszor megjelentem és ígéreteket kaptam)nem veszi figyelembe visszatérési szándékom.Kérdésem az lenne hogy mikor jelezzem feléjük írásban,ajánlott levél formátumban azt hogy Gyes után dolgozni szeretnék!!!..vagy autómatikusan vissza kell hogy vegyenek,ez esetben ha nem találnak képzettségemnek megfelelőt,elbocsáthatnak rögtön?A munkaköri pályázataim mail-es levelezéseit,Hr osztállyal történő elektronikus levélváltásaim kinyomtatava őrzöm,hátha segítségemre lesz az “elválásban”Szeretnék visszatérni a cégemhez hiszen 13 év nagy idő és szerettem itt dolgozni de nem sok esélyt látok erre.Mit tanácsolsz?
  Előre is köszönöm válaszod,
  Tisztelettel,Hajni

  • Kedves Hajni!

   A munkáltatónak sajnos csak akkor kell “lépnie”, ha valóban nyilatkoztál a fizetés nélküli szabadság megszüntetéséről a 3 éves kor előtt, hiszen erre az esetre írja elő a 30 napon belüli foglalkoztatást (vagy megfelelő indok esetén felmondhat.) Persze az jó, hogy van bizonyítékod arra, hogy többször próbáltál egyeztetni velük, de amíg meg nem szünteted a fizetés nélküli szabidat, vagy le nem jár a 3 év, nem nagyon kell lépniük semmit. Így, ha valóban vissza szeretnél menni, azt gondold át, hogy meg tudod-e oldani a kicsid nappali elhelyezését, s ha igen, akkor talán érdemes lehet nem megvárni a 3. év végét, hanem hamarabb visszatérni (ekkor csak korlátozott lehetősége van az elküldésre, bizonyos indokkal, amit a törvény nevesít). Ha tehát visszatérsz hamarabb, akkor küldd el a tájékoztatást erről (az ingyenes anyagok között találsz hozzá nyomtatványt), s közben nézd az álláshirdetéseiket is, s ha találsz olyat, amire biztosan alkalmas vagy, jelezd nekik írásban, hogy látod, ez a munkakör üres, téged érdekel! Arra készülj, hogy a szabikat előbb ki kell adniuk, s utána tudsz munkába állni, tehát így időzítsd a terveidet.
   Azt, hogy mi várhat rád, ebben a két cikkben tudod elolvasni, mindent megtalálsz itt:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   (Láthatod, nincs már kötelező visszavétel, hiszen van olyan indok, amivel elküldhet téged a 3 éves kor előtt is.)
   Sok sikert:

   Ági

 14. Kedves Ági!
  Sok hasznosat olvastam a blogodon, és megerősítés kérnék tőled, hogy jól értettem-e mindent. Jelenleg GYED-en vagyok, ami hamarosan lejár. A munkáltatón őszre ígért választ, hogy vissza kíván-e venni. 99%, hogy nem. Ha kirúgnak, akkor jár a végkielégítés, a felmondási időre járó fizetés és a szabadságok. Kérdésem:
  1. Átszervezés volt a cégnél, munkaköröm félig-meddig megszűnt, a régi feladataim elvégzésére felvettek valakit és az üzletág nem bővült annyit, hogy 2 emberre legyen szükség. Ezek alapján akár már most kirúghatnak? Nem is kell megvárniuk, hogy lejárjon a GYED, ugye?
  2. Ha pl. nekem van 90 nap szabadságom, akkor ez kb. 4 hónapnak felel meg, azaz 4 havi munkabér jár érte kirúgás esetén?
  3. A végkielégítéskor figyelembe veszik a TGYÁS-on, GYED-en töltött időt is?
  4. Ha kirúgnak és nem találok másik munkát, otthon maradok GYES-en. Ez milyen jogviszonynak minősül? GYES alatt jelentkezhetek munkaügyi központban mint álláskereső? GYES alatt a TB-t az állam fizeti, jól tudom? Tehát eü. ellátásra jogosult leszek, ugye?
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Babóca

  • Kedves Babóca!

   Hiába áll fenn már most is egy megfelelő, valós, és okszerű indok a felmondásra (hogy például nincs olyan üres munkakör, ami megfelel a végzettségednek, gyakorlatodnak, amiben foglalkoztathatnának téged), jelenleg nem mondhatnak fel neked, mert a gyermek gondozása miatt fizetés nélküli szabadságon vagy, ez védettséget jelent neked. Munkáltatói felmondással akkor szüntethetik meg a jogviszonyodat, ha ezt a fizetés nélküli szabit megszünteted.
   Ha felmondanak neked, igen, a szabadságokat vagy ki kell adnia a munkáltatódnak, vagy pénzben meg kell váltania, azaz így is, úgy is megkapod ezt az összeget. A 90 nap szabadság munkanapra számolandó, azaz igen, ez kicsit több, mint 4 havi munkabér. A végkielégítés és a felmondási idő kalkulálásánál mind a szülési szabadság, mind a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadság ideje beszámít. Ha a munkaviszonyodat megszüntetik, s nem találsz másik állást, igényelhetsz GYES-t, ezzel biztosított leszel, azaz orvosi ellátásra jogosult vagy a gyermeked 3 éves koráig. A GYES és az álláskeresési járadék együtt nem megy, vagy ezt, vagy azt kaphatsz egy időben. Érdemes kihasználni mindkettőt egymás után, hiszen így még tovább növelheted azt az időt, amíg állást kereshetsz, s közben egészségügyi ellátást is kaphatsz.
   Üdv:

   Ági

   • Nagyon köszönöm, Ági!

 15. Kedves Ági!

  Segítséget kérnék tőled,annyi helyen annyi mindent olvastam,hogy már azt se tudom mi a helyzet.2011,02,13.-á születtet meg az első lányom vele már 2010,06,01 óta vagyok otthon(veszélyeztetett terhesség miatt)második lányom 2012,05,15,-én született meg vagyis GYED-en vagyok.2013,08,05.-én személyesen is és írásban is jeleztem a munkáltatóm felé a visszatérési szándékomat.Ők akkor erre úgy reagáltak,hogy most nincs semmi szabad állás, de térjünk vissza rá szeptemberben.Megkeresett a főnököm azzal,hogy állás lehetőség még mindíg nincs és előreláthatólag nem is lesz.Így 2 lehetőséget ajánlottak fel:Ez első és ők ezt szorgalmazzák:Maradjak még otthon GYED-en ameddig lehet és utána majd meglátjuk.(ezzel az a bajom,hogy akkor a gyerekeknek bukom a bölcsit és ki tudja májusba be veszik e mind a 2-őt) valamint szeretnék dolgozni anyagi okok miatt is.A második,hogy vegyem ki a bennlévő szabikat ami KÖTELEZŐ ezt külön kiemelték,és utána majd meglátjuk ha akkor se lesz hely akkor maly kifizetik a végkielégítést és ennyi, viszlát.
  Ez tényleg így működik?Nem én rendelkezem a szabadságom felével?Nem kötelesek visszavenni?Miért húzzák az időt?Ha tudják,hogy nem adnak munkát miért nem fizetnek ki?Miért lehetetlenítenek el?Más munkát se tudok addig keresn,mert ha felvennének akkor nekem kell felmondanom, és bukok nagyon sok pénzt.Megcsinálhatják ezt velem?Én mit tehetek?
  Válaszodat előre is köszönöm Tomori Viktória

  • Kedves Viktória!

   Ha a visszatérési szándékodat egyértelműen, és konkrétan jelezted a munkáltatódnak (azaz nem érdeklődnék, hogy esetleg lehetne-e, hanem megírtad, hogy akkor most tájékoztatnád őket, hogy a gyermek gondozása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabit megszünteted), akkor ettől számítva 30 napjuk van arra, hogy visszavegyenek a jelenlegi törvény szerint.
   Ha a fizetés nélküli szabidat megszüntettétek, valóban ki KELL adnia a felhalmozott szabit a munkáltatódnak 60 napon belül, ezt nem lehet betartalékolni, később ki venni. (Az, hogy a felével te rendelkezel sem igaz, a tárgyévi szabid egy részével, egészen pontosan 7 munkanappal “rendelkezel te”, ez azt jelenti, hogy a te kérésednek megfelelően kell kiadnia. De ez a korábbi években felgyűlt szabira nem vonatkozik, ebben tehát igazuk van.)
   Nem kötelesek vissza venni, ha jogszerűen, valós indokkal fel tudnak mondani neked, megtehetik, erről többet itt olvashatsz (s ennek a második részében).
   Vagy kiveszed a szabikat, s utána felmondanak, vagy lesz üres munkakör neked, vagy megbeszélhetitek – ha belemennek – hogy a fizetett szabik után újra igényeled a fizetés nélkülit, s mellette másodállást vállalhatsz (nem kell tehát felmondanod, hogy máshová menj el dolgozni). De ezzel csak elodázod a döntést, egyszer nekik is dönteniük kell, neked meg meg kell vívod ezt a harcot.
   Ezek szerint kéne döntened…
   Sok sikert:

   Ági

 16. Kérdésem lenne!!Vissahívott a munkáltató gyes után azonnali hatállyal kellene kezden munkaerő hiányában.Az eredeti munkaidőbeosztást nem todom vállalni,de szóban megegyeztünk nekem megfelelőben!ezt azért írásban is kellene ugye?

  • Kedves Judit!

   Nem ártana… 🙂
   Sok sikert a munkához!

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás