“Felmondtak… pereljek? Mit tegyek? Hova forduljak?”

Szerző: Dátum: 2012. Sze. 28. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában, Várandósan dolgozni | 68 hozzászólás

photo by s_falkow

Régóta terveztem a következő interjú-sorozatot a dolgozó mami szakjogászával, Dr. Kéri Ádámmal. A júliusi Mt. változások kapcsán bekövetkező jelentős módosítások a felmondási védelem területén egyre inkább arra ösztökéltek, hogy egy új területtel foglalkozzunk közösen: a jogvitákkal, bírósági perekkel. Meggyőződésem, hogy ha egy anyuka jobban átlátja, mi vár rá, hogyan kell felkészülnie, milyen lépések vannak egy munkajogi vita során, mennyi időbe telik, akkor könnyebben szánja rá magát, hogy munkajogi vitát kezdeményezzen, ha úgy érzi, sérelem érte őt. Félő, hogy ez az idei változásokkal legtöbbször a munkaviszonyok megszüntetése kapcsán fog előjönni, de a cikkben más jogi vita lebonyolításához is hasznos tudnivalókat találtok általánosságban. Úgy gondolom, minden fontos, szóba jöhető kérdést feltettem az interjú során… de ha mégsem, ne habozzatok kérdezni!

– Ádám, segíts kérlek rögtön az elején megérteni, hogy miért is van szükség munkaügyi bíróságokra, miért itt kell “rendezni” a vitás ügyeket a munkáltatónak, és munkavállalónak? Sok anyukától hallottam már a kérdést, hogy nem értik, kihez, hova, mikor és miért kell fordulni, s miért kell egyáltalán a bíróság, miért nincs minden leírva az Mt.-ben?

– A munkaviszony alanyai a munkáltató és a munkavállaló. Amennyiben a munkavállaló, illetve a munkáltató között a munkaviszonnyal összefüggésben vita merül fel – például a munkaszerződés rendelkezéseinek értelmezése, egyoldalú munkaszerződés módosítás, a munkavállaló kötelezettségszegése miatt alkalmazott jogkövetkezmény, felmondás, stb… – a felek munkaügyi jogvitát indíthatnak. Az ilyen jellegű jogviták elbírálására a munkaügyi bíróságok, mint speciális vitarendező fórumok rendelkeznek hatáskörrel. Ilyenkor ugyanis szükség van egy pártatlan, független fórumra, amely kizárólag a munkajogi szabályok alapján, elfogulatlanul dönt a vitában. A perre a munkáltató székhelye, illetve azon telephelye szerinti munkaügyi bíróság illetékes, ahol a munkavállaló a munkaszerződése alapján munkát végez vagy végzett.

– Mit tanácsolsz, mikor lépjen valaki? Meddig várjon, ha úgy érzi, jogellenesen jár el a munkáltatója?

– Kiemelendő, hogy amint a munkavállalónak munkaviszonnyal összefüggésben a munkáltatóval szemben vitája támad, illetve úgy véli, hogy a Munka Törvénykönyvében, illetve a munkaszerződésben rögzített jogait nem biztosítják (túlóra díjazásának elmaradása, kismama vissza nem vétele, egyenlő munkáért alacsonyabb bér fizetése, pótlék fizetésének elmaradása, stb…) azonnal munkaügyi jogászhoz (ügyvédhez) tanácsos fordulnia. Ez azért is fontos, mert a munkajogi szabályozás 2012. nyarától kezdődően alapvetően, sok esetben a munkavállalók számára hátrányosan megváltozott, s ezen változások egy része a már hatályban lévő munkaszerződésekre is vonatkozik, másrészt pedig a törvény az egyes jogosultságok érvényesítésére határidőt állapíthat meg.

– Sokan nem is gondolnak arra, hogy pert indítsanak, attól félve, hogy úgysem lehet megnyerni, vagy hosszú évekig is eltarthat… neked mi a véleményed, mit tapasztaltál? Mennyi ideig tart általában egy munkaügyi per?

– A munkaügyi jogviták jogerős lezárására – egyéb peres eljárásokhoz hasonlóan – évek múltán kerül sor. Az elsőfokú bíróság által meghozott, nem jogerős ítélet ugyanis megfellebbezhető, azaz legtöbb esetben rendes és rendkívüli jogorvoslat vehető igénybe. Figyelembe kell venni a szakértő kirendelésének szükségességét sok esetben (egyenlő munkáért egyenlő bért, túlmunka szükségessége, stb), ami az eljárást tovább húzhatja.

– Értem, tehát készüljünk fel mindenki, hogy nem lesz könnyű és gyors folyamat. Ha valaki rászánja magát, hogyan indul egyáltalán egy peres ügy? Mi az első lépés?

 – Először is azt említeném meg, hogy a munkajogi igények érvényesítésére a jog szigorú határidőket állapít meg, melyeknek betartására ügyelni kell. Az ilyen igény fő szabály szerint három év alatt évül el. A törvény 287. §-a írja elő, hogy az általános elévülési időtől eltérően mely esetekben rövidebb, harmincnapos a keresetindítási határidő. Erre minden esetben nagyon kell ügyelni! Így a keresetlevelet a munkáltatói jognyilatkozat közlésétől számított harminc napon belül kell előterjeszteni többek között: az egyoldalú munkaszerződés-módosítással, a munkaviszony megszüntetésének jogellenességével, a munkavállaló kötelezettségszegése miatt alkalmazott jogkövetkezménnyel, illetve a fizetési felszólítással kapcsolatos igény érvényesítése iránt. Ez utóbbi kettőnél tudni kell, hogy a keresetlevél benyújtásának halasztó hatálya van!

Ugyancsak harminc napon belül lehet a keresetlevelet előterjeszteni a 78. §-ban foglaltak szerinti, a munkavállaló által közölt azonnali hatályú felmondással, valamint a munkavállaló jogellenes munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos igény érvényesítése iránt.

– Értem, de ez a 30 nap hogyan értendő? Addigra kell odaérnie a bíróságra a levelemnek?

– A keresetlevél beadására megállapított határidőt megtartottnak kell tekinteni, ha a keresetlevelet legkésőbb a határidő utolsó napján postára adták. Az igényt érvényesítő – azaz egy jogellenesen elbocsátott anyuka – igazolással élhet, ha a keresetlevél beadására megállapított határidőt önhibáján kívül elmulasztja. Ezt a szabályt szigorúan számon kérik a bíróságok. Az igény hat hónap elteltével nem érvényesíthető.

– Ha eldöntöttük, hogy pert indítunk, mi ennek a formai követelménye? Mondanál erről néhány szót?

– A munkajogi igény munkaügyi perben érvényesíthető, a per pedig keresetlevéllel indul. A keresetlevél megírása azonban nem könnyű feladat, nem beszélve a szigorú benyújtási határidőkről, így célszerű e feladattal, munkajoggal foglalkozó ügyvédhez fordulni azonnal, ha úgy érezzük, hogy sérelem ért minket. A legfontosabb, hogy saját érdekünkben az ügyvéd előtt minden lényeges információt tárjunk fel és vigyük el valamennyi rendelkezésre álló okiratunkat is (munkaszerződés, annak módosításait, illetve valamennyi a munkavégzéssel összefüggésben keletkezett, releváns dokumentum, fegyelmi felelősségre vonás, felmondás, munkáltatói utasítások, stb.), melyek alapján helyes jogi tanácsot tudunk kapni. Elképzelhető, hogy az ügyvéd lebeszél minket a perindításról, de az is lehet, hogy további okiratok beszerzését kéri tőlünk a bizonyítás sikeressége érdekében.

A keresetlevél kötelező tartalmi elemei között a legfontosabbak az eljáró bíróság megnevezése, a felek és képviselőik perbeli állása, lakóhelye, az érvényesíteni kívánt jog alapjául szolgáló tények és ezek bizonyítékai, a bíróság hatásköre megállapításához szükséges adatok, a bíróság döntésére irányuló határozott kérelem, a munkaszerződés és annak módosításai, a munkaköri leírás, a munkaviszonyt megszüntető okirat, ügyvédi képviselet esetén a meghatalmazás, valamint a felperes elérhetőségi adatai. A keresetlevelet a korábbiakban elmondottaknak megfelelően a munkáltató székhelye, telephelye szerinti munkaügyi bírósághoz kell benyújtani.

– Köszönöm Ádám, nemsoká folytatjuk, akkor az ügyvéd-választásról, a bírósági perekről és a per utáni lépésekről szeretnék majd hallani tőled!

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

Ajánlott bejegyzések:

68 hozzászólás

 1. Szia! Tudnál javasolni nekem munkaügyi jogászt? Köszi. Üdv: Goldi

  • Kedves Goldi!

   Ne haragudj, de nem szívesen javaslok így, látatlanban. Nem mindegy, hogy milyen munkajogászt keresel: milyen jogviszonyról van szó, Mt. Kjt., vagy Kttv. hatálya alá tartozó dolgozó vagy-e, anyukás téma-e vagy más munkajogi vita… Csak egy gyors tanácsra van szükséged, vagy peres képviseletre? Budapesten, vagy vidéken? Ha csak előzetes tájékozódás a cél, akkor a Jogpontplusz hálózatot ajánlom az első körben (ők ingyenesen dolgoznak), s ha pénzért szeretnél megbízni valakit – mert mondjuk peres képviselethez kell – , akkor a neten is érdemes keresgélni, (a jobb irodáknak kell, hogy legyen honlapja) megnézni a referenciákat, volt-e hasonló perük, tapasztaltakt-e azon az adott jogterületen… Ismerősöket is kérdezgethetsz…
   (De lehet, hogy elindítok egy ilyen ajánlást is a honlapon, sosem lehet tudni, kinek kell még :-))
   Sok sikert:

   Ági

   • Szia!

    Köszi, felkerestem egy munkaügyi jogászt önállóan:))
    nem szeretnélek traktálni azzal, hogy miket tudtam meg és miket nem, egy kérdésem lenne csak:
    Miért vagyok köteles elhinni a munkáltatómnak azt, hogy nincs olyan nyitott pozíciója, amelyet nekem felajánlhatna? Nem fér a fejembe, hogy miért van ekkora szabadság a munkáltatók kezében ezzel kapcsolatban? Ha ő azt mondja, hogy nincs másik nyitott pozíciója és tessék itt a felmondásod, akkor én azt dalolva köteles vagyok elfogadni?
    Bocsi ez gyakorlatilag 3 kérdés volt, de az első a lényeges:) köszi szépen!

    • Kedves Goldi!

     Sajnos a kérdésed teljesen jogos abból a szemszögből, hogy egy néhány éve otthon lévő anyuka nem sok információval rendelkezik a munkáltatója személyzeti ügyeiről, arról, hogy van-e üres állás, vagy nem, amire az anyuka alkalmas lenne. A felmondás okát a munkáltató írásba kell, hogy adja, s amennyiben a munkavállalónak más a véleménye ennek valós és okszerű voltáról, akkor munkaügyi bíróságon támadhatja meg a felmondást. Nem vagy köteles dalolva elfogadni, hanem ha úgy véled, nincs igaza, akkor keresetet nyújthatsz be, bár tegyük hozzá, a bizonyítás téged fog majd terhelni. Egyetlen esetben fordul meg a bizonyítási teher, ha diszkrimináció ér téged, ekkor a munkáltatóra száll a bizonyítási teher.
     Éppen ezért hangsúlyozom annyit, hogy nem szabad “eltűnni” a cég életéből 2-3-4 évre, hanem rendszeresen kell visszajárni, tartani a kapcsolatot a főnökkel, kollégákkal, hogy mindig tájékozódni tudj az újdonságokról, változásokról. Sokszor a kolléganők tudnak súgni, hogy üres állás van-e, vagy nincs az adott osztályon, hirdetnek-e valamit, vagy nem…
     Tudom, hogy ez az új helyzet, amit a törvénymódosítás teremtett, nagyon sok munkáltató kezében fegyverré válhat az anyuka ellen… nem véletlenül választottam én is ezt a szakdolgozatom témájává…
     Üdv:

     Ági

 2. Kedves Ágnes!

  Először is szeretnék gratulálni az oldalhoz. Nagyon tetszik, könnyen átlátható, sok hasznos információval….
  Sok kérdésemre már megtaláltam a választ, viszont egy bizonyos ügyben szeretném a segítségedet kérni.

  2008.május 1-től munkaviszonyban állok egy bizonyos cégnél.
  2009.08.31-én született meg a kislányom.
  2012.08.31-vel megszűnt a gyesem.
  A te segítségeddel elküldtem a megfelelő nyilatkozatot, és jeleztem, hogy újra munkába szeretnék állni.

  Fel is vették a kapcsolatot, 45 nap szabadságot állapítottak meg. Azt mondák november közepéig szabadságon vagyok. De utána nem fognak visszavenni, mert meg fog szűnni a cég.
  De azt nem mondták, hogy mikor.

  Ez a cég egy játéktermeket üzemeltető cég.
  Játéktermi asszisztens volt a munkaköröm.

  Viszont most hallottam a rádióban, hogy egész Magyarországon be fogják szüntetni a kaszinókat pár héten belül.

  Az a kérdésem lenne, hogy ha korábban megszűnne a cég, mint ahogy a szabadságom lejár, akkor azt kötelesek utólag is kifizetni? Illetve ilyen esetben jár-e valamilyen végkielégítés?

  Előre is köszönöm a segítséged és a válaszodat!

  üdv:Gabriella

  • Kedves Gabriella!

   Ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg, a munkavállalók – ha amúgy jogosultak lennének a munkaviszonyban töltött évek alapján végkielégítésre – meg kell, hogy kapják ebben az esetben is ugyanazt az összeget. A szabadságaid sem veszhetnek el, emiatt ne aggódj, de hogy biztos legyél a dolgodban, kövesd nyomon kérlek a cég életét, nehogy véletlenül elfeledkezzenek rólad… próbálj meg a korábbi kollégáiddal, akik még ott dolgoznak, kapcsolatban maradni, tőlük megtudhatod, ha tényleg történik valami jelentős a cég életében.
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ági!
  Én szabadság ügyben szeretnélek kérdezni.5 éve dolgoztam 1 cégnél ahonnan elmentem szülni.2010.10.13-án.Most 2012.06.hóban jeleztem,hogy vissza szeretnék menni dolgozni.Ők úgy gondolják 11 nap szabadságom van.ÉN evvel nem értek egyet kihez tudnék fordulni segítségért akivel be tudom bizonyítani,hogy nincs igazuk.Tehát 38 éves vagyok van egy 7éves lányom meg egy 2 éves kisfiam az ő gyed-e lejártával szeretnék visszamenni dolgozni 2012.10.13-tól.Mennyi szabi járhat nekem?Előre is köszönöm válaszod.
  Anikó

  • Kedves Anikó!

   Kérlek, ne haragudj meg, de nem fogom kiszámolni helyetted (már csak azért sem, mert nem is tudom kiszámolni, nem írtad meg, hány éves vagy, mikor születtél, mikor születtek a gyerekek, kivetted-e a lányod után a szabikat (gondolom igen, ha 5 év van közöttük…). Pont azért indítottam ezt a blogot, hogy informáljam az anyukákat, s minél többet tudjanak meg a jogaikról. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy azt szeretném, hogy mindenki ki tudja maga számolni a szabiját. Láthatod, senkinek nem számoltam ki eddig sem, ellenben számtalan cikket találsz itt, hogy hogyan kezdj neki. 4 alapvető matematikai műveletet kell csak tudnod, osztani, szorozni, összeadni, kivonni, ez minden anyukának megy, aki háztartást vezet!
   Olvasd el ezt az első cikket, ez ír az alapvető tudnivalókról: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/hogyan-szamoljam-ki-magam-a-szabadsagomat-1-resz
   Ide kattintva találsz egy részletes példát az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalókra (ha az vagy), ennek mentén kérlek, számold ki magad: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/szabadsag-kiszamitasa-gyakorlati-peldak-1

   Ha kiszámoltad, egyeztess újra a munkáltatóddal, hogy neked ennyi jött ki (ha gondolod, írd meg nekem ide a számításodat, szívesen leellenőrzöm), s ha továbbra is vita van köztetek, nem tudsz mást csinálni, mint segítséget kérni. Ez vagy egy munkajogi ügyvéd (a jogpont plusz hálózat elérhetőségeit megtalálod a hasznos linkek között itt a blogon, ők ingyen dolgoznak), vagy fordulhatsz a munkaügyi felügyelőséghez.
   Sok sikert!

   Ági

 4. Szia Ági!

  Lenne néhány kérdésem. Közalkalmazott vagyok (határozatlan időre szóló szerződéssel), jelenleg Gyes-en szeptember óta. Ha jól olvastam, Gyes alatt védett vagyok, nem mondhatnak fel nekem.Gyes alatt áthelyezhetnek, főleg a megkérdezésem nélkül? Ha át akarnak helyeznek (lenne ahhoz is képesítésem, de én azt nem fogadom el, akkor fölmondhatnak? Az áthelyezést Ámk-n belül oviból iskolába értem. Ilyen esetben jobb, ha maradok Gyesen, vagy inkább menjek vissza dolgozni? Ha megszakítom a fizetés nélkülimet, mennyi idővel előtte kell bejelentenem ezt a szándékomat a munkáltatónak?
  Válaszod előre is köszönöm.

  • Kedves Kriszti!

   A felmondási védelem csak akkor illet meg téged teljesen, ha a fizetés nélküli szabadságot igénybe veszed, azaz nem mész vissza dolgozni. Ha tehát még odahaza vagy a gyermek gondozása miatt, biztosan nem mondhatnak fel neked. Ha megszünteted a fizetés nélküli szabit, akkor adott esetben, megfelelő indokkal megszüntethetik a jogviszonyodat (hogy ez a te munkáltatódnál valóban fennáll-e, azt nem tudhatom, ez nagyon sok dologtól függ). Ha visszamész dolgozni, az áthelyezésben a két munkáltatónak egymással és a közalkalmazottal kölcsönösen meg kell állapodnia, de van egy olyan kitétel is a törvényben, hogy a munkáltató fenntartója – törvény eltérő rendelkezése hiányában – az általa fenntartott, e törvény hatálya alá tartozó munkáltatók között kezdeményezheti a közalkalmazott határozatlan időre szóló áthelyezését. Erre rendkívül indokolt esetben, így különösen akkor kerülhet sor, ha annak a munkáltatónak, ahová az áthelyezés irányul, a feladatai – különösen a munka- és pihenőidő, illetőleg a rendes szabadság kiadása szabályaira tekintettel – munkaszervezési eszközök alkalmazásával sem teljesíthetők. Ha te ezt nem fogadod el, a jogviszonyod megszüntethető. Azt tehát, hogy visszamenj-e, vagy nem, ennek függvényében kéne eldöntened…
   A visszatérés jelzése után a foglalkoztatás megkezdésére idén még 60 napos határidő van, jövőre már csak 30 nap.
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Agi!
  15 eve dolgozom a cegnel csoportvezetokent. Mielott elmentem szulesi szabadsagra megigertettek velem, hogy 8 honap mulva biztosan visszaterek. Ezzel szemben 4 honappal a kicsi szuletese utan egy ceges kore-mail-bol tudtam meg, hogy atszerveztek a csoportot, es megszuntettek a poziciomat.
  Lehet-e a szulesi szabadsagom alatt atszervezni a csoportomat a bevonasom nelkul?
  Kotelesek-e visszavenni igy is egy honapra, es felajanlani masik poziciot, foleg ugy, hogy jeleznem felejuk, hogy mas terulet is erdekel, amelyet el tudnek latni.
  Rendkivul meltanytalannak erzem ezt a helyzetet, es nagyon meglepett ez a dontes.
  Az, hogy fel kell ajanlaniuk masik poziciot, lehet-e ugy, hogy azt is meg kell palyazzam tobbek mellett, meg akkor is, ha a vegzettsegem, tapasztalatom azt bizonyitjak, hogy megfelelnek?
  Ha nincs uj pozicio, akkor egy honapra kellene meg fizetniuk a szemelyi alapberemet, a felgyult szabadsagot, es negy havi vegkielegitest?
  Erdemes birosagra menni emiatt? Az atszervezes indoka: strategiai, gazdasagi. Ez nem kerdojelezheto meg, hiszen akkor 15 evig miert volt jo?
  Koszonettel:
  Regina

  • Kedves Regina!

   A munkáltató feladata a munka megszervezése, s így az átszervezése is. Így az ő döntésüket, hogy átszervezték, nem javaslom megtámadni, pláne, hogy a bírói gyakorlat az, hogy a átszervezésre alapított felmondásnál nem lehet vizsgálni az átszervezés célszerűségét, illetve azt sem, hogy a munkáltató miért az adott munkavállaló munkaviszonyát szüntette meg, és miért nem másét. Röviden szólva: az ő cége, az ő döntése. 🙁
   Arról, hogy milyen jogaid vannak a szülési szabadság megszüntetése, vagy megszűnése után, két nagyon részletes cikket írtunk korábban a szakjogász ismerősömmel, kérlek, olvasd el ezeket, itt szinte mindent megtalálsz:

   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz

   Ezekből láthatod, hogy ha visszamész, nem köteles foglalkoztatni, ha nem tud, ha nincs üres munkakör, ami képességednek, végzettségednek, tapasztalatodnak megfelelő, vagy van, de te elutasítod azt. Nincs már 30 nap sem, így a visszatérés utáni első napon felmondhatnak neked. Ha van mégis megfelelő állás, nem kell, hogy pályázz más külsősökkel együtt, azt neked fel kell ajánlaniuk. Ha mégis felmondanak neked, jár – ahogy írtad – a szabik értéke, a 4 havi végkielégítés, és a felmondási időre járó bér.
   Sajnálom, tudom, nem túl jó hír…
   Üdv:

   Ági

 6. Kedves Ágnes!

  Esetem: kereskedelemben dolgozom egy multinál 2002.04.04-től. Jelenleg GYED-en vagyok, 2013.04.17-én lesz két éves a lányom. 2012.12.07-én mentem az áruház igazgatóhoz, hogy megtudjam mire számíthatok, számolt-e velem. Határozott nem-et kaptam. Osztályvezetői pozícióból jöttem el, a helyemet betöltötték. Azt mondta, hogy most megszűnt ez a pozíció, kereskedelmi vezetőkké válnak a korábbi osztályvezetők (gyakorlatilag nem szűnik meg, csak átalakul). Azt is megkaptam, hogy miért most szólok, hamarabb kellett volna, mert már meg kellett csinálnia a jövő évi tervet. (úgy tudtam 60 nappal előtte kell jeleznem, én ennél hamarabb szóltam) Nekem nagyon úgy tűnt, hogy megszabadulna tőlem. Persze eladónak azért meg tudná oldani, hogy visszatérjek, természetesen sokkal kevesebb bérért!
  Megteheti, hogy ilyen indokkal csak eladói pozíciót ajánljon, és a béremet is csökkentse? (úgy tudtam, hogy olyat nem kínálhat, ami számomra hátrányos). Mi történik, ha nem írom alá?
  Amennyiben nem tudunk dűlőre jutni, legalább végkielégítést kapok? Elmúlt 10 éve, hogy a cégnél dolgozom.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Niki

  • Kedves Niki!

   Igen, a 60 napos határidőt jól tudod, de sajnos egy áruház – és bármely más cég – éves létszám és bérkeretét – hamarabb kell általában megtervezni. De ez persze nem azt jelenti, hogy ne kéne a munkáltatódnak újra foglalkoztatnia téged, ha van üres munkakör, ami a képességednek, végzettségednek, gyakorlatodnak
   megfelelő. Ha ilyen van, azt fel kell neked ajánlania. Éppen ezért azt tudom először is ajánlani, hogy figyeld az álláshirdetéseket, a belsőleg kiírt pályázatokról jó lenne, ha valaki tájékoztatna a régi kolléganők közül… Ha a felajánlottat nem fogadod el, jogszerűen felmondhat, de ki kell fizetnie a felmondási időre járó bért és a végkielégítést a szabik mellett. Ha alacsonyabb munkakört ajánlanak, azt sem kell természetesen elfogadod, de ha megteszed, sem a régi béred, sem a régi juttatásaid nem garantáltak, hiszen új munkakör, új bérezés… (persze a többiekéhez igazodnia kell, nem kereshetsz kevesebbet, mint a többi eladó).
   Hogy pontosan mit kaphatsz, azt itt tudod megnézni, kiszámolni.
   Sajnálom, sajnos az új törvény nagyon nem kedvez a vissza téri szándékozó anyukáknak…
   Üdv:

   Ági

 7. Üdvözlöm!

  Egy GYES-en lévő anyuka helyén dolgoztam, határozott idejű szerződéssel, közalkalmazotti jogviszonyban. A jelenlegi szerződésemben az áll. hogy “Fizetés nélküli szabadság miatt távolléte idejére legfeljebb 2012.05.15. napjáig”. A Gyes-en lévő anyuka gyermeke 1,5 éves, de visszahívták dolgozni,azzal, hogy ha most nem jön vissza dolgozni, akkor jövőre nem veszik vissza. Így nekem mennem kell, és január 1-el megszűnik a munkaviszonyom. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez rendben van-e így, és nincs jelentősége a szerződésben feltüntetett időnek a “legfeljebb” szó használata végett. Ez akkor azt jelenti, hogy nem kell a munkáltatónak kifizetnie a hátralévő időt? Előre is tisztelettel megköszönöm válaszát! Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok! Tisztelettel: Kata

  • Kedves Kata!

   A határozott idejű szerződésben az időt lehet egy konkrét dátummal, naptárilag meghatározni, vagy valamely más alkalmas módon, a kolléganő visszatértéhez kötés tipikusan egy ilyen meghatározási mód. Ilyenkor azonban a törvény kötelezi a munkáltatót, hogy tájékoztassa a határozott időre felvett dolgozót, hogy várhatóan mikor lesz az a bizonyos esemény, amihez a megszűnést kötötte. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb eddig tart, de ha az esemény hamarabb következik be, akkor hamarabb van vége, s nem kell kifizetnie a hátralévő időt. Ez így – bár nem túl jó a hosszabb munkaviszonyra számító helyettesítő dolgozónak – valójában törvényes, s ha a kismama helyzetét nézzük, neki is bizonyára nagyon is megfelel, hiszen a munkáltatója fenntartotta neki a helyét. Sajnálom, esetleg érdemes lenne felvetni, hogy egy ideig mindketten maradhassatok, részmunkaidőben, 4-4 órában. Ez az anyukának is jó, a kezdeti munkatempót felvenni, s ha mondjuk 3 hónapig tartjátok ezt fent, és csak utána válnak meg tőled, van 3 hónapod, míg állást kereshetsz, de mégis van valami havi fizetésed… talán ez megoldás lehet, persze ehhez kell mindegyik fél beleegyezése.
   Kellemes ünnepeket kívánok én is!

   Ági

 8. Bocsánat elírtam a dátumot: 2014.05.15.

  • semmi baj, gondoltam 🙂

 9. Tisztelt Cím!

  2005.októberétől dolgoztam egy kis család vállalkozásában, határozott idejű munkaszerződéssel (heti 30, napi 6 órában-szerződés szerint-) ami minden év december 31-én módosításra/hosszabbításra került.
  2008.áprilisától a terhességemből kifolyólag táppénzen voltam a szülésig, 2008.08.14-től pedig tgyás , majd a lejártakor gyed, de 2010.05.12-én megszületett második gyermekem.megint tgyás aztán gyed majd a gyes következett.
  most mennék vissza dolgozni, még mielött betölti a kicsi a 3-at.
  egyrészt nem mondanak semmi konkrétumot, de a szabadságot szerintük csak a gyes lejárta után vehetem ki.nem értem miért, és gyanítom nem várnak vissza tárt karokkal.mire számíthatok?
  a szabikat is próbálom összeadogatni.gondolom a 2.gyermek születésétől megint jár a pótnapokkale gyütt, de ekkor már csak 6hónapra való?vagy úgy mint az első gyereknél a 12hóra való, mert a törvénymódosítás a folyamatában ért el emgem?
  köszönöm és tisztelettel!

  • fejlemények:
   szerintük a régi szerződésem mellé írni kell egy újat ami a gyes lejártáig tart, szerintük csak így dolgozhatok náluk vagy le kell mondani a gyest és a régi szerződés lép érvénybe.
   nem értem!?!?
   a gyes a gyermek 3 éves koráig jár alanyi jogon 6órás munka mellett is.
   a fizetésnélkülit ha megszüntettetem, mehetek dolgozni jár a gyes, és ha megint aktív állományban dolgozok, akkor járnak a felgyülemlett szabik is, nem?
   vagy csak a gyes lejárta után vehetem ki a szabikat?
   vagy írjak alá 4órásat a gyes lejártáig utána az inaktív szerződésem aktívba lép és 6 órában megint mint rég és ekkortól adhatják ki a szabikat?
   kicsit életszerűtlen nekem, hogy pár hónap munkábaállás után kiveszem egyben a 2-3 hónyi szabimat?vagy fizettesem ki (hiszen azt így is úgyis elöbb vagy utobb ki kellene) és hajrá újra 6 órában?
   gyes alatt ha megszüntetem a fizetésnélkülit kezdhetek a szabik kivételével?
   (közben a szabik kalkulációjával azthiszem boldogultam.
   nekem még a 12hóra való jár, mert korábban indult, mint a törvény hatályba lépett volna)
   …azért abban is van némi anomália, hogy vannak amik visszamenőlegesen is érvényesíthetők és vannak amik nem…

   • Kedves Zsuzsi!

    A GYES folyósítás és a 6 órás munkaviszony nem üti egymást, mehetnek együtt. Ha te a régi szerződésed szerint szeretnél dolgozni, és nem újat kötni, akkor erre nem kötelezhetnek! Megszünteted a fizetés nélküli szabit, és kész, ott vagy, foglalkoztassanak, azaz adják ki a szabit először, 60 napon belül. Ne hagyd magad, úgy látom a leírtakból, hogy ez a cég nagyon nem tudja a törvényi szabályozást… 🙁
    Üdv:

    Ági

  • Kedves Zsuzsi!

   Először is, egy valamit nem értek a leveledben, azt írod, hogy határozott idejű szerződésed volt, amit minden évben meghosszabbítottak. Akkor most is határozott van? Ha igen, meddig tart? Vagy határozatlanra átmódosítottátok?
   A szabadságokról: a felhalmozott szabadságot ki kell adnia a munkáltatónak a fizetés nélküli szabadság megszűnése, vagy megszüntetése utáni 60 napon belül, semmiféleképpen nem kötődik ezek kiadása a GYES-hez!
   Hogy mire számíthatsz, azt én sajnos előre nem tudom megmondani, ha ez egy kis családi vállalkozás volt, meglehet, nem szeretnének tovább foglalkoztatni, ekkor figyelj arra, hogy ők mondjanak fel, kifizetve mindent, ami jár. mivel mindkét gyermeke esetén még 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg a fizetés nélküli szabit, még 12 hónapra jár neked a fizetés nélküli szabadság idejére a fizetett szabadság, s igen, a gyermekek utáni pótszabi is jár (ha ezt az apuka 2011-ig nem vette igénybe).
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm a válaszod!
    sokat olvastam nálad is és a munkatörvénykönyvét is tanulmányozom már azóta és énis erre jutottan kb.

    a szerződésem határozott időre szól(2008jan.1-től dec 31-ig), minden év végén hosszabbítottunk amíg aktív dolgozói állományban voltam. Mivel terhes lettem ők nem bontották/bonthatták év közben, de a védettségem miatt év végén sem.(itt lehet hibáztak magukranézvést?bár ez most nem izgat igazság szerint)azt mondták amikor erre korábban rákérdeztem, hogy ez most olyan mintha pillanatmegállították volna az első tgyástól és amikor visszamegyek újra aktív állományba , annak az évnek a végén fog lejárni, úgy mint korábban.tehát a 2008-as évemet én idén fogom befelyezni.
    viszont én azt is olvastam, hogy 5év után a határozott idejű szerződések átminősülnek határozatlanná.Ez hogyan működik?Pl úgy mint esetemben? 2008-ban szültem, akkor az idén érvényesíthető?
    Tehát, ha jólértem akár visszamegyek dolgozni akár a szabadságokkal kezdem az aktív állományt, a gyes így is úgy is jár amennyiben 6órára vagyok bejelentve.
    Ezenkívül még az érdekelne, hogy az fizetés nélkülim alatti béremelések rám is vonatkoznak és a szabikat is az emelésekhez viszonyítva kell kifizetni, az adott évi órabér/napibér alapján vagy azon az áron amiről gyesre mentem vagy éppen az aktuális azaz jelenlegi áron kell kalkulálniuk.Mert ugye fizetett szabadságról beszélünk ha letöltött és akkor is ha megváltottról van szó?
    bocsánat a millió kérdésért, de minnél többet olvasok egyre több momentum válik érdekessé és pontosítandóvá.
    Nagyon köszönöm és nagyon hálás vagyok , hogy van valaki aki a szívén viseli az enyém és a hozzám hasonlók gondját!nagy segítség ez, nem is tudod mennyire!

    • Kedves Zsuzsi!

     Jesszusom, hát itt tényleg nagy a kavarc. Nincs olyan, hogy megállítjuk az időt, és majd később folytatjuk… Ha határozott idejű szerződésed volt, akkor az le járt akkor, amikor a határozott idő lejárt, automatikusan. Ez akkor is így van, ha a munkavállaló időközben állapotos lett. Tehát jogszabály szerint téged ki kellett volna léptetni ama év december 31.-én. (Zárójelesen jegyzem meg, hogy az állandó hosszabbítgatás – bár nem írtad, mi a munkaköröd és a cég tevékenysége – nagyon bűzlik, ezt hívja a törvény rendeltetésellenes joggyakorlásnak, azaz a munkáltatód a jogos érdekeid csorbítására használja a törvényben írtakat, mert határozott időre alkalmaz, így elesel a végkielégítéstől, a magasabb felmondási időtől, védettségtől várandósság alatt…)
     Olyan, hogy 5 év után határozatlan lesz a jogviszony, nincs, sajnálom. Viszont olyan volt régen, még a korábbi Mt. hatálya alatt (a mostaniban már ez sincs benne), hogy ha a határozott idő lejárta után egy napot tovább dolgozott a munkavállaló a közvetlen felettese tudtával, a munkaszerződés határozatlanná vált. De te ugye nem dolgoztál a lejárta után, hiszen ha jól értettem, akkor már odahaza voltál a babával… (ha nem, kérlek, javíts ki, mert ez még egy kapaszkodó lehet…).
     Szóval innentől kezdve nem tudom, mit tanácsoljak, hiszen ha tényleg határozott idejű volt a szerződésed, újat nem kötöttetek, akkor az anno lejárt, s mivel te akkor már nem dolgoztál, nem változott át a jogviszonyod határozatlanban, azaz most nem is szabadna állományban lenned. És az, hogy ennek ellenére állományban vagy, az egy munkaügyi hiba, nem munkajogi következmény, azaz erre nem hivatkozhatsz…És itt jön a többi gond is, mert ugye ha állományban lennél még érvényes szerződéssel, akkor a munkáltatónak a visszatéréskor ajánlatot kéne tenni a béremelésedre, ami az otthonléted alatt a többi, ugyanabban a munkakörben lévő kollégánál megtörtént, ha ugyanolyan munkakör nincs, akkor meg a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó. De hát te nem is kéne, hogy most állományban legyél… 🙂 mert lejárt a szerződésed…
     Zsuzsi, paff vagyok, nem tudom, hogyan tovább. Szerintem vagy nagyon gyorsan szedjél össze minden iratot és kérj egy időpontot egy munkajogásztól, hátha ő már látott ilyen esetet, vagy várd meg, míg újra dolgozni hívnak, és menj, mintha mi sem történt volna… vagy szólj nekik, hogy szerinted ezt elrontották, de abból, amit korábban írtál, nem hiszem, hogy veszik a lapot… 🙂
     Bocs, de tényleg nincs jobb tippem…

     Ági

 10. Kedves Dolgozómami!

  Kisfiam december 16.-án töltötte a 3 évet. Gyesen voltam, a munkahelyemen pedig fizetés nélküli szabadságon. Március elsején kellene munkába állnom, de nem a helyemen, ott ugyanis nincs hely. Vállaltam a 4 műszakot és voltam is elbeszélgetésen a napokban, konkrét választ nem kaptam még tőlük.Viszont időközben a férjem állást kapott messze, így pár hónapig nekem kellene még megoldani a gyerekek elhelyezését.Az lenne a kérdésem, hogy kérhetnék e állásidőt a munkáltatómtól erre az időre, vagy mihez kezdjek, mert a munkám és az éveimet nem szeretném elveszíteni, csak később kezdenék. Ön szerint elküldhetnek ez miatt? Jelenleg még a szabadságom töltöm februárban.Augusztusban lesz 6 éve hogy ott dolgozom, félek ha ilyen kéréssel fordulok a munkáltatómhoz elvesztem az éveimet és a végkielégítésre való jogom is.A legutóbbi elbeszélgetés alatt még nem írtam alá semmit.

  Várom mielőbbi válaszát!

  Köszönettel Niki

 11. Kedves Ágnes!

  Sokat olvasgatom a blogodat, de mivel elég kevesen vagyunk ebben a cípőben nem találok választ kérdéseimre.
  Tartósan beteg 5 és fél éves gyermekemmel 2015. szept. -ig gyesen vagyok!
  Munkáltatóm visszavett 4 órába, tavaly júliustól. Munkahelyem változó,de egy belső útasítás szerint a kismamákat arra a helyre kötelesek visszavenni ahonnan elmentek gyesre. A közvetlen főnökömmel olyan szóbeli megállapodásunk volt hogy ha alkalom van rá egyenlőtlen munkabeosztásban dolgozhatok. Amikor visszavettek én teljesen őszíntén elmondtam, hogy csak azért tudok 4 órát vállalni, mert sajnos segítségem nincsen és nem tudok túlórázni többet vállalni stb. Az utóbbi időben ennek ellenére sokat túloráztatnak, amit majd ha lesz idő lecsúsztathatok esetleg túlóraba kifizethetik. Mikor kisfiamnak tüdőgyulladása lett bár a túlóráimat csúsztathatom betegszabi helyett,( bementem dolgozni amikor férjem épp szabadnapos volt) de sajnos nagyon úgy érzem hogy kilóg a lábam mert otthon mertem maradni beteg gyermekemmel.
  Van -e lehetőség arra hogy kérvényezzem az egyenlőtlen munkabeosztást ill. milyen jogaim, kötelezettségeim, lehetőségeim vannak ilyen esetben mint az én 4 órás munkaviszonyom tartósan beteg gyermek esetén gyes mellett.
  Válaszodat mielőbb várom köszönettel!

 12. Kedves Ágnes!
  Már egyszer segítettél nekem,azóta eltelt jó pár hónap,és a 4 órás,részmunkaidős munkaviszonyra engedélyt kaptam(közalkalmazott vagyok,de nem tanár). Nemrég volt a megbeszélés a munkakezdéssel kapcsolatban.
  Az lenne a problémám,hogy megegyeztünk egy délelőtti,4 órás időtartamban,de közölték,hogy a munkaköri leírásom tartalmazza,hogy részt kell vennem több alkalommal is bizonyos programokon(nem szeretném pontosan megnevezni).A kisebbik lányom még itthon van,délelőtt az apukája vigyáz rá,így ha nekem ott kell maradnom ezeken a programokon,akkor kb. 11 órát töltök ott 4 óra helyett(mert semmi értelmét nem látom hazajönni,majd vissza). Azt is közölték,hogy nem csúsztathatom le ezeket a plusz órákat,túlóra fizetése meg teljesen kizárt.
  Valóban megteheti ezt velem,hogy részmunkaidősként heti 20 óra helyett lesz olyan hét,amikor sokkal többet töltök ott?A gyermekem nem bölcsődés,a férjemnek kellene ilyenkor otthom maradnia(amit persze utána le kellene dolgoznia)ráadásul van egy másik személy a munkakörömben,aki a “helyemen” volt,így ketten visszük a teljes állást.Az egyenlőtlen munkaidő-beosztást kérheti tőlem,ha én nem szeretném? Nem kellene a munkaköri leírásomat módosítani,ha részmunkaidős vagyok?Ugyanazt rakta elém,de még nem írtam alá.
  Válaszod előre is köszönöm.Közben fogalmazom a levelet a törvényre hivatkozva,de szeretnék megerősítést.

  • Közben megkaptam a válaszukat is,miszerint az nem jelent egyenlőtlen munkaidő-beosztást,ha esetenként délutáni időben kell munkát végezni. Persze mindezt úgy,hogy letöltöttem a napi 4 órámat délelőtt…

  • Kedves Bumburka!

   Közalkalmazottak esetén munka jellegétől függően egy külön végrehajtási rendelet meghatározhatja a teljes munkaidőből kötelezően a munkahelyen töltendő idő tartamát, továbbá az ezen időtartam alatti munkavégzés egyes sajátos szabályait, így én csak általánosságban tudok neked segíteni annak alapján, amit írtál. A Kjt-ben munkaidőről nincs nagyon több , így háttérszabályként az Mt.-t kell nézni (ha ez nem mond ellen a végrehajtási rendeletnek, vagy a Kjt. az Mt. adott részeit nem zárja ki a közalkalmazotti jogviszony esetében).
   Nem írtad, hány éves a pici, de az Mt. szerint 3 évnél kisebb gyermek esetében egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható, a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be, s rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el. Ez utóbbi a fontos neked!
   Ha tehát neked heti 20 órás a jogviszonyod, s a legkisebbik még nincs 3 éves, akkor olyan, hogy a napi munkaidőd után, még x órát ott kell maradni (ez a rendkívüli munkaidő, azaz a munkaidő-beosztástól eltérő, vagy munkaidőkereten felüli munkaidő), ütközik azzal, hogy rendkívüli munkát nem rendelhetnek el. Innen nézve szerintem erre érdemes hivatkozni, de mivel nem írtad, milyen munkakörben vagy, s mi az a bizonyos feladat, nem nagyon tudok többet tanácsolni.
   A munkaköri leírásod módosítására vonatkozó kérdésedet nem értem, ha a feladataid ugyanazok, akkor a munkaköri leírást nem kell módosítani…
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm a részletes választ!
    Azért írtam,hogy nem tanár vagyok,mert nekem heti 40 óra a kötelezően letöltendő,jelen esetben meg heti 20 óra.
    A gyermekem még nem töltötte be a 3. életévét,ezért én is ezekre hivatkoztam(egyenlőtlen munkaidő-beosztás,rendkívüli munkaidő),de azt a választ kaptam,hogy az iskola üzemi idejében végzett munka nem rendkívüli munkavégzés,és nem egyenlőtlen munkaidő-beosztás az esetenként délután végzett munka,mert a munkaköri feladataim része.
    A munkaköri leírásom szerint tagja vagyok egy bizottságnak,így a délutánonként megtartott “eljárásokon” részt kell vennem(ezt csak és kizárólag délután tartják!),és ezek alkalmanként 3 óra hosszát is tartanak. Nem akarom pontosan megnevezni,remélem így is érthető! 🙂
    Köszönöm még egyszer,igyekszem kiállni a jogaimért,és pl. szabadidőért cserébe maradni,mert túlórát nekem nem fizetnek.

    • Szerintem vesd fel azt, hogy ezen napokon nem délelőtt, hanem délután mész be dolgozni, így részt is veszel, el is végzed a feladatodat, de nem túlórázol.
     Sok sikert!

     Ági

 13. Kedves Ágnes!

  2012.07.29-2013.01.12-ig Tgyás-on voltam második kisfiammal. Ez alatt az idő alatt a munkahelyem felszámolásra került, munkaviszonyom 2012.12.31-én megszűnt. Az állami bérgarancia alapból került kifizetésre járandóságom (végkielégítés, felmondási időre járó bér és szabadság megváltás).
  Gyed igénylésekor az OEP azt mondta, a felmondási időre nem járt volna tgyás. Igaz ez? Jogosan követelik vissza tőlem? Hiszen nem önszántamból tértem vissza dolgozni és vettem fel a fizetésem, hanem rajtam kívül álló okból.

  Másik kérdésem az lenne, hogy ez esetben kaphatok-e gyed-et januártól méltányossági alapon vagy esetleg passzív jogon?

  • Kedves Judit!

   Sajnos nem tudom én sem pontosan megválaszolni az első kérdésedet. Az OEP bizonyára írásban közölte ezt veled, s akkor kellett ott lennie írásos indoklásnak is, mire hivatkoztak? Volt konkrét törvényi hivatkozás? Az biztosan fura, hogy egy időben két juttatást kapj, de én úgy tudom, hogy a felmentési időre járó bér akkor is jár (ez a felmondási idő ama részére, amikor a munkáltató mentesíti a dolgozót a munkavégzés alól). Azt írod, hogy visszatértél dolgozni, ezt hogy érted? Megszüntetted a fizetés nélküli szabit, s tényleg visszamentél dolgozni? Mert akkor valóban nem jár TGYÁS…
   A GYED a második kérdésedben nem munkajogi, hanem TB szakterületet érint, ehhez én nem értek, én munkajogi és karrier témában adok tanácsokat ezen a honlapon. Kérlek, hogy a GYED jogosultságot egy TB szakértős honlapon kérdezd meg.
   Üdv:

   Ági

 14. Kedves Ágnes!
  Nagyon sok hasznos információt találtam a blogodon, ami segít abban, hogy tisztában legyek a saját jogaimmal, mégis lenne egy kérdésem, amire még pontosan nem találtam választ.
  Én pillanatnyilag két gyermek és 5 és fél év otthon töltött idő után a jövő héten szeretném bejelenteni a munkáltatómnak, hogy április 25-én megszüntetem a fizetés nélküli szabadságomat és szeretnék visszatérni dolgozni. Sajnos a probléma az, hogy a munkáltatóm annak idején az összes kismama helyére határozatlan idővel vett fel dolgozót. Ezért azzal a címmel akarnak megválni tőlem, hogy nem tudnak szabad pozíciót biztosítani.Eddigi információgyűjtéseim alapján úgy tudom, hogy kismama helyére határozatlan nem vehetnek fel embert. A gondom viszont az, hogy ezt leírva a Munka Törvénykönyvében sehol nem találom. Kérlek segíts abban, hogy hol találhatok a problémámra valamilyen jogszabályi hivatkozást, illetve létezik-e egyáltalán ilyen jogszabály, ami ezzel foglalkozik.
  Kérlek ne haragudj, ha korábban már találkoztál a levelemmel. Azért írtam újra, mert sehol nem találom azóta a saját hozzászólásomat.:-)
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Eszter

  • Kedves Eszter!

   Régen sem volt ilyen szabályozás, csak a jogszerű gyakorlat “követelte volna meg” ezt a munkáltatóktól, de akkor sem figyeltek erre már sokan. Így kerültek abba a helyzetbe, hogy egy munkakörre két határozatlan idejű szerződéssel alkalmazott dolgozójuk volt, akik közül valakit el kellett küldeni, de ugye a 3 év előtt visszatérő anyukát régen védte a törvény…
   A jelenlegi szabályozás azonban már annyi védelmet sem ad, mint a korábbi, azaz ha visszatérsz, és nincs üres munkakör, felmondhatnak neked. Olvasd el kérlek ezt a cikket a hatályos törvényről, és a folytatását, itt mindent megtalálsz!
   Sajnálom, üdv:

   Ági

 15. Kedves Ágnes!
  Köszönöm a gyors válaszodat. Valahol én is erre számítottam.
  Közben felmerült még néhány kérdés, mert továbbra sem hagy nyugodni a gondolat, hogy ilyen könnyen megszabadulhatnak egy kétgyermekes anyukától.
  2007 júliusa óta vagyok munkaviszonyban egy amerikai tulajdonú banknál. Mi a véleményed? Szerinted mennyire jogszerű az, hogy hónapok óta szerepel a saját pozícióm 3 fő álláshirdetési portálon? Hozzáteszem, hogy én már tavaly nyáron is jeleztem visszatérési szándékomat a banknak. Természetesen ezt a kérdést én is feltettem a Hr-es kolléganőnek és a hivatalos válasz ez volt. Idézem:” Az álláshirdetés egy technikai hirdetés és kizárólag adatbázis építésre szolgál. Teljes DK Magyarországra vonatkozik, nem Szolnokra, de sajnos a rendszer nem teszi lehetővé, hogy ne jelöljünk meg városnevet. Azért esett a választás Szolnokra, mert az nagyjából középen helyezkedik el DK-en.”
  Ha valaki rákattint erre az álláshirdetésre, természetesen semmi nem utal arra, hogy az kizárólag csak adatbázis építésre szolgál, hiszen egyértelműen a szolnoki fiókban lévő pozíciót jelöli.
  A másik dolog, hogy ez a bank a médiában, a saját honlapján, társadalmi szerepvállalásában állandóan a nők és a kismamák védelméről, munkapiaci visszailleszkedéséről, részmunkaidős foglalkoztatásukról papol. Erre tessék, minden visszatérni vágyó kismamát eltávolítanak, vagy ellehetetlenítenek azzal, hogy más városban lévő munkakört ajánlanak fel vagy még azt sem teszik. Ez nem ütközik valamilyen formában az egyenlő bánásmód követelményével?
  Mi a véleményed? Szerinted érdemes egyáltalán ezeket felhozni annak érdekében, hogy minél több pénzt ki tudjak csikarni a banktól(egy esetleges közös megegyezés aláírása esetén, merthogy folyamatosan erre próbálnak rábeszélni)vagy inkább hagyjam, nehogy a visszájára forduljon a dolog? Értem ez alatt azt, hogy esetleg találnának mindezen feltevéseim miatt valami olyan felmondási indokot, hogy végkielégítést se kelljen nekem fizetniük?
  Nagyon várom a válaszodat!
  Eszter, egy nyughatatlan anyuka:-)

  • Kedves Eszter!

   Az, hogy hirdetnek, még alapvetően nem gond, bár tény, hogy ha konkrét üres pozíció nincs mögötte, akkor nem túl etikus ez a magatartás. Úgy lenne korrekt, hogy a hirdetésben feltüntetik, hogy adatbázisba várják a pályázati anyagokat. De ezt sok egyéb cég is megteszi, s bár nem lenne szabad, sajnos a magyar munkaerő-piacon a jogtudatosság és a jogkövetés nagyon fejletlen szinten van.
   A másik felvetésed sem egyszerű: attól, hogy egy vállalatnak van meghirdetett programja az anyukák visszavételére, nem kell, hogy mindenkit visszavegyenek, hiszen ha éppen nincs üres munkakör, akkor hiába cél az anyukák újra foglalkoztatása a szülés után, nem tudnak eleget tenni ennek minden esetben. (Csak zárójelesen teszem ide, hogy el nem hinnéd, hány anyuka ír nekem ide a blogra, akik olyan cégnél dolgoznak, aki hasonlóan jókat hirdet magáról, családbarát munkahely pályázaton indul, s nyer díjat, a nők vállalata néven emlegeti magát, s közben számos jogellenes cselekedetet hajt végre… sajnos ennyit ér ez a díj, meg ez az “elkötelezettség” néha).
   Úgy gondolom, hogy ezek alapján komolyan “fenyegetőzni” semmiképpen sem éri meg, ezzel csak még rosszabbá teheted a helyzetet, a munkáltatók nagyon nem szeretik, ha egy dolgozó perrel fenyegetőzik. Ha a munkaviszony megszüntetésére a közöst ajánlják, mondd azt, hogy rendben, aláírod, de akkor legyen benne 1-2 havi plusz bér az ajánlatukba a felmondás esetén kifizetendő összes juttatás mellett, s itt esetleg finoman megemlítheted, hogy így számodra is jobb szájízzel érne véget a dolog, s nem azzal, hogy üres, nem létező állásokat hirdet a cég… ami ugye nem túl etikus. De lehet, hogy már ezzel is kivered a biztosítékot…
   Akkor szoktam csak ajánlani a szemtől-szembe ütközést, ha valóban és egyértelműen bizonyítható az anyuka igaza, s a munkáltató jogellenes magatartása, s ez nem az a helyzet…
   Üdv:

   Ági

 16. Kedves Ágnes!
  Nem tudom, hogy mi lehet a probléma, de a blogodon nem jelenik meg már kb. 2 hete a hozzászólásom, illetve nem tudtam feltölteni. A mai napon újra felnéztem az oldaladra és amikor bejelentkeztem csak akkor láttam kiírva a hozzászólásom elején, hogy rendszer-moderációra várakozik.? Ez mit jelent? Pedig nagyon várom a véleményed az utolsó kérdésedre.
  Eszter

 17. Kedves Ági!
  Megpróbálom újra feltölteni a kérdésemet.:-)

  Köszönöm az előző gyors válaszodat! Valahol én is erre számítottam.:-(
  Lenne még két kérdésem hozzád, mert továbbra sem hagy nyugodni, hogy ilyen könnyen megszabadulhatnak egy kétgyermekes anyától.
  2007 júliusa óta vagyok munkaviszonyban egy amerikai tulajdonú banknál, mint kisvállalkozási tanácsadó. Mi a véleményed? Szerinted mennyire jogszerű az, hogy hónapok óta szerepel a saját pozícióm 3 fő ez volt. Idézem:”Az álláshirdetés egy technikai hirdetés, és kizárólag adatbázis építésre szolgál. Teljes DK Magyarországra vonatkozik, nem Szolnokra, de sajnos a rendszer nem teszi lehetővé, hogy ne jelöljünk meg városnevet. Azért esett a választás Szolnokra, mert az nagyjából középen helyezkedik DK-en.”
  Ha valaki rákattint erre az álláshirdetésre, természetesen semmi nem utal arra, hogy az csak adatbázis építésre szolgál, hiszen egyértelműen a szolnoki fiókban lévő pozíciót jelöli.
  A másik dolog, hogy ez a bank a médiában, a saját honlapján, társadalmi szerepvállalásában állandóan a nők és a kismamák védelméről, részmunkaidős foglalkoztatásukról papol. Erre tessék, minden kismamát eltávolítanak vagy ellehetetlenítenek azzal, hogy más városban lévő munkakört ajánlanak fel. Ez nem ütközik valamilyen formában az egyenlő bánásmód követelményével?
  Mi a véleményed? Szerinted érdemes egyáltalán ezeket felhozni annak érdekében, hogy minél több pénzt tudjak kicsikarni a banktól (egy esetleges közös megegyezés aláírása esetén, merthogy folyamatosan erre próbálnak rábeszélni)vagy inkább hagyjam, nehogy a visszájára forduljon a dolog? Értem ez alatt azt, hogy esetleg találnának mindezen felvetéseim miatt valami olyan felmondási indokot, hogy végkielégítést se kelljen nekem álláshirdetési portálon? Hozzáteszem, hogy ekkor én már régen jeleztem a visszatérési szándékomat a banknak. Természetesen feltettem ezt a kérdést a HR-es kolléganőnek is, és a hivatalos választ fizetniük?
  Nagyon várom a válaszodat!
  Üdv:Eszter, egy nyughatatlan anyuka:-)

 18. Elnézést Ági!
  Itt lenne teljes terjedelmében a kérdésem. Az előzőt teljes összevissza másoltam be.

  Kedves Ági!
  Köszönöm a gyors válaszodat! Valahol én is erre számítottam.:-(
  Lenne még két kérdésem hozzád, mert továbbra sem hagy nyugodni, hogy ilyen könnyen megszabadulhatnak egy kétgyermekes anyától.
  2007 júliusa óta vagyok munkaviszonyban egy amerikai tulajdonú banknál, mint kisvállalkozási tanácsadó. Mi a véleményed? Szerinted mennyire jogszerű az, hogy hónapok óta szerepel a saját pozícióm 3 fő álláshirdetési portálon? Hozzáteszem, hogy ekkor én már régen jeleztem a visszatérési szándékomat a banknak. Természetesen feltettem ezt a kérdést a HR-es kolléganőnek is, és a hivatalos választ ez volt. Idézem:”Az álláshirdetés egy technikai hirdetés, és kizárólag adatbázis építésre szolgál. Teljes DK Magyarországra vonatkozik, nem Szolnokra, de sajnos a rendszer nem teszi lehetővé, hogy ne jelöljünk meg városnevet. Azért esett a választás Szolnokra, mert az nagyjából középen helyezkedik DK-en.”
  Ha valaki rákattint erre az álláshirdetésre, természetesen semmi nem utal arra, hogy az csak adatbázis építésre szolgál, hiszen egyértelműen a szolnoki fiókban lévő pozíciót jelöli.
  A másik dolog, hogy ez a bank a médiában, a saját honlapján, társadalmi szerepvállalásában állandóan a nők és a kismamák védelméről, részmunkaidős foglalkoztatásukról papol. Erre tessék, minden kismamát eltávolítanak vagy ellehetetlenítenek azzal, hogy más városban lévő munkakört ajánlanak fel. Ez nem ütközik valamilyen formában az egyenlő bánásmód követelményével?
  Mi a véleményed? Szerinted érdemes egyáltalán ezeket felhozni annak érdekében, hogy minél több pénzt tudjak kicsikarni a banktól (egy esetleges közös megegyezés aláírása esetén, merthogy folyamatosan erre próbálnak rábeszélni)vagy inkább hagyjam, nehogy a visszájára forduljon a dolog? Értem ez alatt azt, hogy esetleg találnának mindezen felvetéseim miatt valami olyan felmondási indokot, hogy végkielégítést se kelljen nekem fizetniük?
  Nagyon várom a válaszodat!
  Üdv:Eszter, egy nyughatatlan anyuka:-)

 19. Kedves Ági!

  A gyed lejárta után szerettem volna visszatérni a munkahelyemre, ezt jeleztem is a munkáltatómnak írásban több hónapja, azóta húzódik az ügyem, még a szabijaimat töltött. Kb egy hónapja közölték hogy nem tudnak visszavenni ezért felajánlották a közöst. Én ebbe nem mentem bele. Azután behívtak tárgyalni és megkérdezték milyen feltételekkel írnám alá a közös megegyezést? Amikor közöltem a feltételeimet akkor azt mondták hogy ennyi pénzt nekem nem tudnak fizetni ezért inkább visszavesznek állományba még olyan áron is hogy valakit el kell küldeni a cégtől ehhez.
  Abban maradtunk hogy megvizsgálják a helyzetet és ha van konkrétum akkor jeleznek. Ma kaptam egy e-mailt az ügyvezetőtől amiben azt írja hogy sajnos a régi pozíciómba(értékesítő, beszerző)mégsem tudnak visszavenni, de fel tudnak ajánlani minőségellenőri pozíciót(ruhaipari technikus is a végzettségem) amit 2 műszakban kellene végeznem. Ezt természetesen nem tudom elvállalni egy 2 éves gyerek mellett(ezt ők is tudják), mivel akkor nem tudnám reggel bölcsibe vinni illetve hazahozni. A férjem munkája olyan hogy sokszor 24 óráznia kell, illetve hetekre el is vezényelhetik, így ezt ő sem tudja átvállalni tőlem.
  Mi van ha nem vállalom el a felajánlott pozíciót? Egyáltalán meg kell indokolni?
  Várom válaszod!
  Üdvözlettel
  Barbara

  • Kedves Barbara!

   Ha nem tud visszavenni abba a munkakörbe, amit betöltöttél a szülés előtt, s amire érvényes szerződésed van jelenleg is, akkor nem mondhat fel neked, csak ha nincs másik üres állás, amit be tudsz tölteni a végzettséged, gyakorlatod alapján, s te ezt elvállalod! Azaz ha nem vállalod el, akkor neki kell felmondania, kifizetnie, ami jár. Én úgy vélem, hogy ha nem akarod ezt a munkakört, nyugodtan megindokolhatod, hiszen elvárható egy munkavállalótól, hogy megmondja, miért nem, s ebben az esetben a 2 műszakos beosztás egyértelmű is, hogy sokkal hátrányosabb számodra, mint a korábbi, ami lehetővé tette volna a gyerek bölcsibe hordását. Ha a fizetés lényegesen kevesebb, arra is hivatkozhatsz nyugodtan. Ebben az esetben ezt írásban közölheted, s legalább nyoma van, hogy nem vállaltad, azaz nem marad más hátra, fel kell, hogy mondjanak.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm a választ. Időközben rendeződött az ügyem, s az első munkanapomon aláírtam a közös megegyezést, persze az én feltételeimmel:-). A cégem nem akart felmondani, mivel tudták jól, hogy akkor perre mennék(ezt közöltem velük korábban). Hozzáteszem, hogy nem üres fenyegetés volt a részemről, hiszen ügyvéd ismerősöm segítségével alá is tudtam támasztani tényekkel a szándékomat. Mivel látták hogy én sem fogok felmondani, ezért jó 3 hónapnyi huza-vona és több személyes tárgyalás után sikerült kialkudnom több mint a dupla összeget mint ami felmondás esetén a törvény szerint járt volna nekem. Az állásomat ugyan nem sikerült visszaszereznem, de azt gondolom hogy a lehető legjobban jöttem ki a dologból.
    Persze ez nem sikerült volna ha nem találok rá a honlapodra, ahol nagyon sok hasznos információt és bátorító cikket olvastam. Ezen kívül elmentem minden ingyenes munkajogi, jogi tanácsadásra amit csak találtam a városunkban(munkaügyi központ, jogpont plusz iroda).
    Miután a szakemberek kiokosítottak, több önbizalommal tudtam fellépni az ügyvezetéssel szemben.
    Üdv.
    Barbara

    • Kedves Barbara!

     Büszke lehetsz magadra, hogy kiálltál az igazadért, nem hagytad magad elnyomni! Örülök, hogy én is hozzájárulhattam a saját módomon a sikeredhez, kívánom, hogy találj hamar új állást, ahol jobb körülmények várnak!
     Sok sikert:

     Ági

 20. Kedves Dolgozó mami! 12 éve dolgozom a cégnél, májusban letelik a gyes, és a főnököm azt mondja, visszavárnak, én azonban különböző okok miatt nem akarok visszamenni. Milyen lehetőségeim vannak? Köszönettel várom a válaszod. Emese

  • Még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy amikor először beszéltem velük, akkor még azt mondták, nincs hely, nem tudok visszamenni. Ekkor kértem, hogy mindenképp pár nappal előtte szóljanak, hogy mikorra mehetek a papírmunkát elintézni, mert gyerekfelügyeletet kell intéznem. Ezután rá pár nappal hívtak, hogy megüresedett a hely és mégis mehetek. Jól gondolom, hogy úgy okoskodtak, hogy mivel nincs is ki vigyázzon a kicsire, biztos hogy nem fogok tudni menni, majd én felmondok? Milyen lehetőségeim vannak? Semmiképpen nem tudok visszamenni, még 1 napra sem. Mit tanácsolsz? Ha nem jelenek meg a várt napon, mi lehet? Köszönettel. Emese

   • Kedves Emese!

    Sajnos ha ők nem akarnak felmondani, te azonban nem akarsz visszamenni, akkor nem jár semmi, csak a bent ragadt szabadság, végkielégítés nem. Mivel ez csak akkor jár, ha a munkáltató mond fel neked (nem képességre való hivatkozással, hanem egyéb indokkal), így nem tudsz nagyon mit csinálni. Ha esetleg vissza tudnál mennyi néhány hétre dolgozni, kitapasztalhatnád, hogy valóban vissza akarnak-e venni, s ha nem, vagy valójában nem tudnak, akkor kénytelenek lennének ők felmondani, mert te ugye megjelensz, dolgoznál. De azt írod, hogy egy napra sem tudsz visszamenni, így nem tudok sajnos mást tanácsolni, mint hogy kérd a munkaviszony megszüntetését közös megegyezéssel. Ha nem mész be az első munkanapodon, akár azonnali hatállyal is elküldhetnek (bár, szerintem ebből nagy bajod nem lesz, perelni nem fognak, de mivel ugyanúgy nem jár semmi, inkább jobb a békesség, kezdeményezd a közös megegyezést).
    Üdv:

    Ági

 21. Kedves Ági!
  Szeretném megkérdezni,hogy ha valakinek 2013.04.15-én lejár a GYES-e TGYÁS 2010.04.15-2010.09.29
  GYED 2010.09.30-2012.04.15
  GYES 2012.04.15-2013.04.15-ig vissza szeretne menni dolgozni, ugyan is pedagógus, mennyi szabadság illeti meg?

  • Kedves Erika!

   A pedagógusok szabadsága a fizetési osztályuktól, és fokozatuktól függ, ezt azonban nem írtad meg ebben a konkrét esetben…
   De semmi baj, kérlek, kattints ide, itt tudod elolvasni pontosan, hogy mennyi szabadság jár, hogyan kell kiszámolni, s itt pedig egy konkrét példát találsz közalkalmazotti számításra.
   Ez alapján néhány perc alatt te magad is kiszámolhatod!
   Üdv:

   Ági

 22. Kedves Dolgozó mamai!
  Jelenleg gyeden vagyok kisfiammal aki 2011. aug 22-én született. Közalkalmazott (pedagógus) vagyok. Munkahelyem kiszámolta, ha kisfiam betölti a 2 évet akkor a szabadságaim letöltése után január8-án tudnék újra munkába állni. Ez pont jó is lenne mert a második félév kezdetére esne. A héten kaptam egy telefont, hogy nem tudják megoldani hogy így kezdjek mert aki most helyettesít annak a második félévtől nem tudnak óraszámot biztosítani, de túlórában se tudják megoldani mert a Központ nem engedélyezi és kezdjek szeptembertől vagy maradjak otthon gyesen a következő tanév kezdetéig.(Anyagilag ezt a megoldást nem tudjuk bevállalni) Ezt én ultimátumnak vettem mert még az a mondat is elhangzott, ha ezt nem vállalom be akkor januárban visszamegyek egy napra és utána már elküldhet felmondással. Én szeretnék ragaszkodni a januári kezdéshez több személyes okból kifolyólag is.
  Szeretném kérdezni, hogy a munkáltató ezen álláspontja mennyire valós és törvényes? Illetve milyen lehetőségeim vannak egy ilyen esetben?
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Kedves Erika!

   A fizetés nélküli szabadság megszakítását legalább 30 nappal előbb kell bejelenteni az Mt. szerint, ha pedig részmunkaidőbe szeretnél visszamenni, a Kjt. egy speciális szabályt is megad, hogy a kérelmet a bekezdés szerinti fizetés nélküli szabadság igénybevételének megszűnése előtt legalább hatvan nappal kell a munkáltatóval közölni. Ettől eltérően a nevelési-oktatási intézményben pedagógus munkakörben foglalkoztatottak esetében a kérelmet a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző hatvan nappal korábban kell a munkáltatóval közölni. Azaz ha ezt a rád vonatkozó 3 dolgot egyszerre nézzük, akkor ha részmunkaidőbe mennél vissza, akkor félév vége előtt 60 nappal legkésőbb jelezned kell, ha nem részmunkaidősként, akkor 30 nap. Tehát úgy vélem, hogy előre időben jelezted. Hogy ők erre azt válaszolják, hogy ne gyere vissza, mert nincs üres állás, az egy másik kérdés. A jelenleg hatályos Mt. sajnos megadja a felmondási lehetőséget a munkáltatónak a fizetés nélküli szabadságot megszüntető dolgozó esetében, ha nincs üres állás, amit fel lehetne ajánlani neki, s a Kjt. sem zárja ki ennek a paragrafusnak az alkalmazását, csak annyi a különbség, hogy a te esetedben nem csak a munkáltatónál, de a fenntartónál is meg kell vizsgálni az iskolai végzettségének és szakképzettségének, szakképesítésének megfelelő másik betöltetlen munkaköröket, s ha van ilyen, azt fel kell ajánlani.
   Azaz ha te mégis megszünteted a fizetés nélküli szabit, s ők megszüntetik a jogviszonyodat, akkor vagy tudod bizonyítani, hogy nem igaz, hogy nem volt másik üres állás (ilyenkor a munkáltatót, munkáltató irányítása alatt álló másik munkáltatót és a a munkáltató fenntartója által fenntartott más, Kjt. hatálya alá tartozó munkáltatót is “át kéne látnod”), vagy elfogadod, és kész.
   Tudom, nagyon nem j hírek ezek, de nincs már abszolút védettség, és sajnos erre kell berendezkedni. A legkönnyebben az Mt. hatálya alá tartozó dolgozó anyukákat lehet elküldeni, egy fokkal nehezebb a közalkalmazottaknál, s csak a kormánytisztviselők vannak védve a 3 éves korig, fizetés nélküli szabi nélkül is.
   Gondold át, hogy mennyit kockáztatsz, valóban nem lesz-e másik üres állás, ha visszamész.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm válaszod! Jelenleg annyit változott a helyzet, hogy úgy néz ki kisfiam tartósan beteg lesz allergia miatt 2 éves korától. Valamint egy régebbi betegség szövődményei még nem szűntek meg és nem mehet közösségbe. Tehát marad a félévi kezdés kockázata vagy a gyes.
    Ebben az esetben a gyes időtartalmára fizetés nélküli szabadság jár? Jól gondolom hogy (a fizetés nélküli szabi) ez idő alatt nem mondhatnak fel? És ha gyes mellett dolgozok 8 órában a jelenlegi munkahelyen (a tartós betegség miatt) és fizetés nélküli szabin vagyok a gyes miatt akkor is védett vagyok?
    Köszönöm választ!

    • Kedves Erika!

     A GYES és a fizetés nélküli szabi nem ugyanaz, s így nem ugyanaz a védelem sem a kettő esetében (a GYES-hez már nagyon régen nem kötődik védelem!) Ha még otthon szeretnél maradni, a fizetés nélküli szabadság jár a gyermek 3 éves koráig biztosan, s utána is, ha továbbra is GYES-t folyósítanak az állapota miatt. Ha odahaza vagy fizetés nélkülin, nem mondhatnak fel. Ha azt megszünteted, s visszamész dolgozni – akár GYES mellett, akár GYES-t lemondva – nem vagy abszolút védett, a fentebb említettek szerint felmondhatnak neked.
     Üdv:

     Ági

 23. Kedves Ági!

  Én 6 év után,szeptembertől mennék vissza dolgozni,de nem oda,ahonnan eljöttem. A munkáltató erőlteti ezt a “közös megegyezéssel felmondást”. Szerinted én elkérhetem a céges papírjaimat,hogy a saját könyvelőmmel átszámoltassak mindent,vagy azt nem fogják nekem kiadni? Mi a helyzet az ünnepnapokkal? Azokat is ki kell a munkáltatóval fizettetni? Egy hét múlva már Gyesen leszek,ha kilépek a cégtől akkor munkanélkülinek számítok?Vagy aki gyes-en van az nem munkanélküli. Sajnos én egyedül nevelem a két kicsi gyerekemet,szóval még kiszolgáltatottabb a helyzetem..Köszönöm szépen a segítségedet előre is. Bár lenne még sok sok ilyen rendes,segítőkész ember. Üdvözlettel: Ági

  • Kedves Ági!

   Ha nem vagy biztos benne, hogy korrekt módon jár el a munkáltatód a közös megegyezés esetén, akkor ne írd alá, vagy mondd azt, hogy kéred, számolják ki, mi jár szerintük, mondják meg, s ha az összeget leegyezteted a könyvelőddel, s ő is jóváhagyja, akkor írd csak alá. A közös megegyezést nem hiszem, hogy kiadják előre, hogy elvihesd, persze megpróbálhatod… 🙂
   Az ünnepnapos kérdésedet nem értem teljesen, ha a felmondási idődben ünnepnap van, értelemszerűen arra a napra is bért kell kapnod. Ha GYES-en vagy, nem vagy munkanélküli, biztosított vagy a GYES révén – ha erre gondolsz, azaz orvosi ellátásra jogosult vagy.
   Üdv:

   Ági

 24. Kedves Ági!
  Tanácsot szeretnék kérni Tőled munkajogi ügyben.
  (Pár hónapja segítettél már a biztatásoddal, hogy ne hagyjam magam nulla pénzzel kitenni egy Kft alkalmazásából Gyesről visszatérve. Úgy nézett ki, sikerült megegyeznünk, kifizetik az elmaradt szabikat, aztán meglátjuk. Be akartam számolni Neked a sikerről, csak vártam, hogy kezemben legyen a pénz, de nincs.)
  A mostani helyzet: Vagy elfogadom a közös megegyezéssel felmondást, és akkor kifizetik a kb. 3 hónap szabit, vagy ha nem írom alá, azt sem kapom meg. Már a májusival is tartoznak, eddig egyeztettünk.
  Pont megvan a 10 év munkaviszonyom, így 3 havi végkielégítésre lennék jogosult, de a cég nem tud, és nem is akar fizetni. A cég már nem működik, én vagyok az egyetlen alkalmazott, kintlevőségeik és tartozásaik is vannak, APEH-os inkasszó a számlán, de kivárnak.
  Utána néztem, hogy létezik egy Állami bérgarancia alap, ami felszámolás esetén elsőként elégíti ki a dolgozói követeléseket, ami nekem nagyon jól jönne.
  Kérdésem, hogy én mint munkavállaló kezdeményezhetem-e a felszámolást, illetve megéri-e nekem időben, pénzben. A szabik 270 ezer körül, a felmondás+végkielégítés 370 ezer Ft körül lenne. Nekem ez nagy pénz, de ha évekbe telik hozzájutni, és közben fele elmegy a költségekre, már kár belevágni. Mit tanácsolsz?
  Köszönöm előre is:
  Réka

  • Kedves Ági!
   Csak beszámolnék a fejleményekről:
   Pont került az ügy végére, aláírtuk a közös megegyezést. Kifizette a főnök a szabikat és + 100 ezret kp-ban. Azt hiszem sokkal jobban nem járhattam volna, és kedélyesen váltunk el.
   Köszönöm az eddigi segítséget, és azt a rengeteg infót a blogon, amiből kiműveltem magam.
   Minden jót!
   Réka

 25. Szia Réka, pont ma jutottam oda, hogy válaszoljak neked, sajnos nagyon sok hozzászólás jön, már ott tartok, hogy két hétre nőtt a válaszadási sebességem 🙁
  Nos, azt, hogy mi járna neked, jól kiszámoltad a kettővel fentebbi hozzászólásban, de ha te úgy gondoltad jónak, hogy nem akarsz felszámolási eljárást indítani, s ezt az utat választottad, ez is jó megoldás. A másik oldalon ott lett volna a stressz (mert azért ezzel jár, ne tagadjuk), és a költségek… Örülök, hogy lezárult, legközelebb válassz jobb munkáltatót 🙂
  Üdv:

  Ági

 26. Kedves Ági!

  Egy évvel ezelőtt, miután lejárt a GYES-em, szerettem volna visszamenni dolgozni, de a munkáltatóm felmondott, a gazdasági válságra hivatkozva, illetve, hogy a csőd szélén áll a cég.
  A kérdésem az lenne, hogy megtámadhatom-e még ezt a felmondást így, egy év után, mivel a cég azóta is működik, sőt, nyereséges lett. Vagy erről már lekéstem? De ugye tavaly, amikor felmondtak, nem tudhatta senki, mit hoz a jövő, bár akkor is igazságtalannak éreztem a dolgot, és utóbb ki is derült, nem alaptalanul. Ugyanis a külföldi cégvezetés nem is tudott róla, hogy engem kirúgtak (az itteni cégvezető és HR-es műve), mert ha tudták volna, nem engedik. (volt kolléganőm, a főkönyvelő “árulta el” nem túl régen).
  Várom válaszod!
  Üdvözlettel: Judit

  • Kedves Judit!

   A munkáltatói felmondás megtámadására rendelkezésre álló határidő 30 nap, illetve ha a munkáltató nem tájékoztatott erről téged a felmondásban (ezt hívjuk amúgy jogorvoslati tájékoztatásnak, vagy jogorvoslati kioktatásnak), akkor 6 hónap. De ahhoz, hogy egyáltalán így utólag azon gondolkozz, hogy megtámadod, pontosan kéne tudni, mi volt a felmondás indoka (szó szerint idézve, nem csak általánosságban leírva). Az, hogy akkor rosszul ment a cégnek, s létszámleépítést kellett végrehajtani, nem jelenti, hogy mindenki, akit elküldtek, fél év múlva beperelheti a céget, mert mégis jobb lett a cég anyagi helyzete (hiszen pont azért küldték el a felesleges munkavállalókat, hogy csökkentsék a költségeket,s javítsák az eredményt). Ezt csak azért írom, hogy ne érzed magad rosszul, az nem alap a megtámadásra, hogy a cég nem ment tönkre…
   Üdv:

   Ági

 27. Kedves Ági!

  A tanácsodat szeretném kérni. Nagyon sok hasznos infót találtam már itt, de pont az én kérdésemre nem lelem a választ. Jelenleg gyesen vagyok, 2014 júliusig. Jeleztem a munkáltatóm felé szóban hogy esetleg tavasszal vissza mennék dolgozni. Erre megkaptam, hogy nincs meg a pozicióm, nem tudnak visszavenni. Várhatok júliusig, de akár most is elintézhetjük a felmondást. 13 éve dolgoztam a cégnél, 8 hónap végkielégítést igérnek és a szabadságot is kifizetik. A kérdésem az, hogy felmondási idő van e, ill. azt ki kell e fizetniük. Ill. a végkielégítést milyen bér alapján számolják, mert időközben amióta itthon vagyok biztos volt bérfejlesztés, amit én nem tudok. És az időzítés érdekelne, hogy származik e abból előnyöm vagy hátrányom hogy ha még most decemberben felmondanak? Ha jól tudom januártól lehet megint gyes mellett dolgozni, tehát nem kellene lemondanom a gyesről majd újra kérvényezni. Mert azt hiszem ezt kell tennem ahhoz hogy felmondhassanak. ( visszavesznek egy napra és másnap elküldenek).
  Tehát hogy járok jobban ha még most elindítom a folyamatot vagy inkább januárban?
  És ha a gyes lejártáig találok másik munkát akkor nem kell munkanélkülire mennem? ezt a járulékok fizetése miatt kérdezem.
  Köszönöm válaszod előre is.
  Üdv
  Szilvi

  • Kedves Szilvi!

   Nem írtad, hogy Mt. hatálya alá tartozol-e, vagy közalkalmazott, köztisztviselő vagy-e… nem mindegy, mert más a jogszabály minden esetben, így másik a juttatások is. Kérlek, ezt még add meg, s utána megírom a tudnivalókat.
   Üdv:

   Ági

 28. Kedves Ági!

  Második gyermekemmel vagyok itthon, aki márc. 29.én tölti be a 2. életévét.A munkáltatómnak 1 éve folyamatosan jeleztem,(munkaügyes hölgyön keresztül e-mailben, hogy ha betölti a kisfiam a 2 évet visszamennék dolgozni, mindig azt a választ kaptam hogy még messze van a visszatérésem ideje, nem tudnak mit mondani.Ma kaptam választ(03.24-én)a kérdésemre, telefonon.Közölték, hogy nem tudnak munkát biztosítani az én pozícióm megszűnt,máshol üresedés nincs,nem tudnak visszavenni, de nem bontanák a szerződésem.2006 novembere óta vagyok náluk állományban.Mondták vegyem ki a szabadságomat, majd igényeljem meg a gyest.Keressek 6 órás munkát, közben nem kell így velük bontani a szerződést.Kérdésem az lenne, mivel sejtésem szerint arra megy ki a dolog, hogy én mondjak fel és így nem kell kifizetniük a végkielégítést és mivel nem írásban hivatalosan jeleztem, hogy szeretnék visszamenni ki is játszhatnak, és hogy mi annak az oka, hogy a hölgy azt mondta, h először a szabadságom, majd a gyest igényeljem.Tudomásom szerint szabadság alatt is igényelhetem a gyest mert megjár.Javaslatot kérnék tőled mit tegyek.Hivatalosan adjam be a kérelmet, hogy adják ki a szabadságomat és jelezzem, hogy visszatérnék dolgozni hogy legyen nyoma és ha nem tudnak visszavenni kérjem a felmondásom és a juttatások kifizetését..nem tudom, hogyan zajlik ez a dolog, mit is kell megfogalmazni a levélben, ehhez is kérnék segítséget.

  Köszönöm, üdvözlettel: Laar

  • Kedves Laar!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   Azt, hogy felmondjanak neked, úgy tudod csak elérni, hogy “helyzetbe hozod őket”, azaz megszünteted a fizetés nélküli szabit. Ez után ki kell adniuk a felgyülemlett szabadságokat, s utána vagy munkát adnak, vagy felmondanak. A megszüntetéshez itt találsz egy nyomtatványt:
   https://dolgozomami.hu/ingyen-letoltheto-szakmai-anyagok/munkaba-visszateres-jelzese
   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás