“Felmondtak… pereljek? Mit tegyek? Hova forduljak?” – 2. rész

Szerző: Dátum: 2012. okt. 04. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában, Várandósan dolgozni | 45 hozzászólás

photo by s_falkow

Múlt héten elkezdtünk a bíróságokkal, peres ügyekkel foglalkozni, azzal a nem titkolt céllal, hogy jobban lássátok, ti anyukák, mi vár(hat) rátok, ha jogvitába bonyolódtok a munkáltatóitokkal. Átnéztük a Dolgozó mami szakjogásza, Dr. Kéri Ádám segítségével, hogy miért kell egyáltalán bírósághoz fordulni, milyen fontos határidőkre kell figyelni, s hogyan is néz ki egy keresetlevél. Jöjjenek tehát a további tudnivalók!

– Ádám, mindenképpen szükséges ügyvédet megbízni? Nem képviselheti maga az ügyét a felperes? Ha mégis ügyvédet bíznánk meg, hogyan válasszunk?

– Ügyvédkényszer nincsen, ugyanakkor egyéb peres eljáráshoz hasonlóan nem ajánlatos jogi képviselő nélkül pert indítani, illetve célszerű az ügyvédet alaposan kiválasztani. Az ügyben hozott ítélet ugyanis azon az alapon nem támadható meg, hogy a vonatkozó jogszabályokat a jogi képviselő nem, vagy nem helyesen ismerte, illetve hogy a cselekményre előírt határidőből kicsúszott. Léteznek ingyenes jogsegély szolgálatok, amelyek kiemelkedően alacsony jövedelmi szint igazolása esetén a keresetlevél megírásában segítséget nyújtanak. A perben kérhető ezt követően pártfogó ügyvéd kirendelése, melynek feltétele szintén az előbb említett rossz jövedelmi helyzet. A másik lehetőség, ha mi magunk ügyvédet hatalmazunk meg képviseletünkre. Körbe lehet pl. kérdezni ismerősöknél, akiknek volt hasonló perük és elégedettek voltak a perbeli jogi képviselőjükkel. Ha volt már egyéb jogvitánk, amelyben ügyvédünk munkáját megfelelőnek találtuk, érdemes őt megkérdezni, hogy ezzel a jogterülettel is foglalkozik-e.

– Hogyan zajlik a bírósági tárgyalás? Az amerikai filmekben ugye megszokhattuk a szórakoztató beszédeket, a színészeket is megszégyenítő előadásokat, az esküdtszéket 🙂 Gondolom a magyar munkaügyi per ennél kevésbé látványos…

– Nálunk esküdtszék nincsen, de ülnököket találunk a jogi végzettségű bíró mellett a pulpituson, azaz egy bíró és két ülnök ítélkezik. Az ülnökök szerepe a laikus ember általi benyomások közlése a bíró felé. A bíró ezt meghallgatva jogi szakértelme alapján hoz döntést. A tárgyalások kevésbé látványosak, mint egy amerikai perben. Miután egy jogi végzettségű bírót kell “meggyőzni”, így nincs szükség teátrális előadásokra, csupán szigorúan a jogi lényegre szorítkozó ügyvédi okfejtésekre.

A tárgyalások látványosabb része inkább a peres felek személyes meghallgatása, vagy a tanúk vallomásai. Mind a felekhez, mind a tanúkhoz kérdéseket intéz először a bíró, majd a felek jogi képviselői.

– Jelen van a munkáltató is, hogy kell ezt elképzelni? Egymással szemben ülnek a peres felek? Csak mert ez például egy diszkriminációs ügynél, ahol az anyukát akár érzelmileg erősen is érintheti a dolog, nem kellemes helyzet.

– A tárgyaláson jelen vannak a peres felek, és ha a munkáltató egy cég, akkor annak vezetője is jelen lehet. Ezen kívül jelen vannak a jogi képviselők is. Sokszor érzelmileg is megviselő “csatározások”, “szócsaták” tudnak kialakulni a két oldal között a tárgyaláson, így fontos, hogy a munkavállaló készüljön fel erre, és tudjon arról előre, hogy egy érzelmileg megviselő, nehéz helyzet előtt áll. Kemény kérdéseket kaphat az ellenérdekű féltől, de előfordul, hogy a bíróságtól is. Ezekre fel kell készülni, határozott és pontos feleleteket kell tudni adni.

– Elsőfokon, másodfokon, jogerősen… sokszor hallani ezeket a kifejezéseket… mit jelentenek?

– A munkajogi perekben elsőfokon született ítélet ellen 15 napon belül fellebbezésnek van helye, ha bármelyik fél, akár a munkáltató, akár a munkavállaló úgy gondolja, hogy rá nézve sérelmes, “rossz” döntést hozott a bíróság, úgy írásban fellebbezéssel élhet. A fellebbezésben pontosan meg kell jelölni, hogy az elsőfokú döntésben mit tart sérelmesnek a fellebbező fél, mennyiben szeretné, ha a másodfokú bíróság az ítéletet megváltoztatná.

Másodfokon már három hivatásos bíró jár el, ülnökök nélkül. Feladatuk az elsőfokú iratanyag alapos átnézése, a fellebbezés és a másik fél esetleges reagálásának áttanulmányozása, ha szükséges, a felek ismételt, hiányzó kérdésekre irányuló meghallgatása vagy akár egy új tanú kihallgatása – ezek alapján hozzák meg döntésüket, amely már jogerős, amely ellen fellebbezésnek helye nincsen.

– Ha megnyerte az anyuka a pert, mi jön utána? Ha például nem fizette ki a munkáltatója, mennyi időn belül számíthat a pénzre?

– A bíróság a jogerős ítéletében megállapításokat tehet (felmondás jogellenes volt, sértette az egyenlő bánásmód követelményét, egyenlő munkáért egyenlő bért elve sérült, stb.), illetve számos dologra kötelezheti a munkáltatót (munkavállaló visszavétele bizonyos esetekben, elmarad munkabér megfizetése, kártérítés fizetése, stb.) Pénzfizetésre kötelezés esetén a per jogerős lezárulta után köteles fizetni a pervesztes fél. Ha az anyuka, mint volt munkavállaló nyer, elsőként felszólíthatja írásban a volt munkáltatót, hogy 15 napon belül fizesse meg részére a megítélt összeget. Ha a határidő eredménytelenül letelik, a munkáltató nem fizet, akkor végrehajtási eljárásnak van helye. Ezt a végrehajtást egy formanyomtatvány kitöltésével kell megindítani a bíróságon. A bíróság kirendeli az illetékes végrehajtót, aki azt követően maga behajtja a követelést. A végrehajtás nem gyors folyamat, több hónapot (akár fél évet) is igénybe vehet, míg a kismama a pénzéhez jut.

– Beszélnél egy kicsit még a peren kívüli megegyezésről? Lehetséges ez munkaügyi vitában is? Ki szokta kezdeményezni? Mikor éri meg így egyezkedni?

– A jogvita egyezséggel is lezárulhat, melyet bármelyik fél kezdeményezhet. Oka lehet az, hogy a jogvita nagyon bizonytalan, mindkét fél érezheti, hogy veszíthet, vagy legalábbis részben veszíthet. Ilyenkor nincs értelme évekig pereskedni, egyszerűbb közösen egy elfogadható kompromisszumot találni. Az is lehet oka, hogy habár érzi a felperes, hogy igaza van, de tudja, hogy a munkáltató még évekig pereskedhet vele. Ha van olyan ok, amely miatt a felperes szeretne pl. gyorsan pénzhez jutni, ennek érdekében akár a követelése egy részéről is kész lemondani, úgy van értelme a két fél közötti egyezkedésnek és ő peren kívüli gyors vita lezárásnak.

– Ádám, köszönöm az újabb sok hasznos információt, azt hiszem, sikerült sokkal ember közelibbé, érthetőbbé tenni ezt az amúgy bonyolult és nehéz folyamatot. Remélem, hogy ennek alapján sok anyuka mer belevágni a munkaügyi vita rendezésébe, ha szüksége lesz rá!

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

Ajánlott bejegyzések:

45 hozzászólás

 1. Kedves Ági!
  Nagyon-nagy szükségem lenne a segítségedre,nem tudok eligazodni sajnos.A helyzet a következő:
  Szeptemberben lejárt a gyedem,de nem a gyest igényeltem,hanem jelenleg a szabadságaimat töltöm.A cég ahol dolgoztam bezárja azt a telephelyét és a dolgozókat csoportos létszámleépítéssel küldi el,előreláthatólag november végén.Tehát a felmondás közlése ez az időpont lenne,viszont úgy hallottam hogy előtte kb 1 hónappal tájékoztatást küldenek erről a leépítésről.
  Az lenne a konkrét kérdésem hogy egy esetleges terhességet melyik időpontig jelenthetném be hogy védett legyek?A tájékoztatás után,de még a felmondás közlése előtt?Vagy már a tájékoztatás után sincs esélyem bejelenteni?
  Nagyon köszönöm a válaszod előre is,nagyon fontos ez most számunkra.
  Üdvözlettel:Némethné

  • Kedves Némethné!

   A 30 nappal előbbi tájékoztatáskor (pontosabban az előtt) kell már közölni a várandósság tényét, hogy védett legyél. Ha már megkaptad az írásos tájékoztatást, hogy beleestél te is a leépítésbe, utána hiába közlöd az állapotodat, már nem számít semmit sajnos.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm a válaszod!
    Sajnos a vártnál kicsit előbb küldték az írásos tájékoztatót a leépítésről,most viszont kiderült hogy terhes vagyok.Tudom hogy a védettség így már nem él,de meg tudnád azt mondani hogy mit tudnék tenni,hogy a második kicsivel is kapjak tgyást ill gyedet?
    A tényleges felmondást nov 19-én küldik,a munkaviszony dec24-én szűnik meg.(szép kis karácsonyi ajándék:( )
    Táppénzre esetleg el lehet menni,az kitolja valamivel,vagy ekkor mindenképp megszűnik a munkaviszony?
    Nagyon köszönöm válaszodat előre is!

    • Kedves Némethné!

     Sajnos semmit nem tudsz tenni, hogy a munkaviszonyod tovább tartson, a felmondás – azaz az azt megelőző tájékoztatás -megtörtént, innentől kezdve sem a várandósság bejelentése, sem a táppénz nem változtat a dátumon. A második kicsi utáni juttatások tekintetében nem én vagyok a megfelelő tanácsadó, ugyanis ez nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási kérdés, kérlek, ennek máshol nézz utána (ajánlom a http://www.anyabarat.hu honlapot). Ha megszűnt a munkaviszony, elmehetsz álláskeresési járadékra, azzal egy kis időt nyerhetsz (max. 3 hónapot), de azt, hogy ezt pontosan hogyan ütemezd, azt kérdezd meg a fenti honlapon.
     Üdv:

     Ági

 2. Kedves Ági!

  A segítségedet szeretném kérni az alábbiakhoz:
  Tavaly tavasszal egy félreértésből adódóan megrendeltem egy szolgáltatást a cégnek, ahol dolgozom, amit már sajnos nem tudtunk visszamondani, így ezzel anyagi kárt okoztam a cégnek. Én ezt elismerem, nem zárkózom el ez elől, de még az ügy nem zárult le, mikor eljöttem szülési szabadságra. A héten beszéltem a munkáltatómmal, hogy megbeszéljük mi lett ennek az ügynek a végkimenetele. Jelenleg itthon vagyok 6 hónapos lányommal, a TGYÁS szeptember közepén lejárt, a GYED igénylésemet leadtam a munkáltatómnak október elején. A cég azóta nem továbbította a papírjaimat az OEP felé. Mikor rákérdeztem, hogy miért nem küldték tovább az igénylésemet, azt a választ kaptam, hogy nem kell kártérítést fizetnem, ha most azonnal felmondok. Ha ezt megteszem, továbbítják az OEP-nek a papírjaimat. Mit tudok tenni ilyen esetben? Törvény írja le, hogy a kártérítést havonta törlesztheti a dolgozó….de mivel nem dolgozom most, hogyan törlesszem? Visszavenni nyilván nem fog a munkáltatóm. Tudom, hogy köteles, de amint munkába álltam, megszűnik a védettségem és felmondhat. Kifizetni egy összegben nem tudom a kárt, a munkáltató pedig perrel fenyeget, ha nem mondok fel most azonnal.
  Nagyon köszönöm előre is a válaszod!
  Üdvözlettel,
  Mária

  • Kedves Mária!

   A munkavállalói károkozás nem kifejezetten a szakterületem, de próbálok valamennyit segíteni: akkor hatályos szabályozás alapján (mert azóta változott az Mt. de rád még a régi érvényes) gondatlan károkozásnál egyhavi átlagkereset 50%-át kell megfizetned kártérítésként, ha a szerződésed másképp nem rendelkezik (ettől eltérően munkaszerződésben max. 1,5 havi, kollektív szerződésben 6 havi bér lehet). Tehát ha nem szándékosan okoztad a kárt, ennyit vonhattak volna vissza tőled, ha szándékosan, akkor a teljes kár összegét meg kell téríteni. Ha nem is tagadtad a károkozás tényét, a munkáltatód dolga lett volna a megegyezés előkészítése és lebonyolítása, vagy ha nem tudtatok volna megegyezni, akkor az igényét bírósági úton érvényesíteni. Ez az egyik oldal. Hogy ő ezt miért húzta, az is érdekes lehet…
   A másik, hogy a te GYED igénylésedet nem tarthatják vissza, ez jogellenes cselekedet, a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz!
   Ha most akarja visszafizettetni veled, de te nem tudod, ennek a rendezésének is megvan a magam módja, de nekem nagyon nem tetszik az, hogy a GYED igénylésed visszatartásával zsarol. Egy összegben nem kérheti tőled, így gondolom ezért próbálkozik… Nem írtad, hogy pontosan hogyan történt a károkozás, mekkora összegről van szó, mióta dolgozol ott, mennyi végkielégítés járna neked (azaz miről beszélünk, melyik esetben mekkora az összeg) de azt tudom csak javasolni, hogy sürgősen fordulj ügyvédhez, vagy a Jogpont Plusz hálózathoz, és kérj jogi segítséget, tájékozódj, hogy mi várhat rád.
   Én a helyedben írnék nekik egy tértivevényes levelet, hogy korábban elküldted a GYED igénylésedet, tudomásodra jutott, hogy ezt az általad nem is vitatott károkozásra hivatkozva visszatartják, ami véleményed szerint nem jogszerű. Kéred, hogy haladéktalanul továbbítsák az illetékes szerv felé, s vegyék fel veled a kapcsolatot a károkozás rendezése céljából a törvénynek megfelelően. Ha erre sincs reakció, fogadj egy ügyvédet.
   Sok sikert:

   Ági

 3. Tisztelettel kérdezem,hogy egy munkaadó milyen jogon vonja meg a dolgozó éves szabadságát,azaz a kötelező harminc nap helyet csak tíz napot ad,évek óta a többit hova nyeli,ezzel anyagilag is megkárosít,köszönettel várom válaszát!

  • Kedves Hajnalka!

   Az éves szabadságokat (és a pótszabadságot is) a munkáltató kötelessége kiadni az adott tárgyévben, így amennyiben ezt a munkaadód nem tette meg, javaslom, hogy haladéktalanul keressétek fel a munkaügyi felügyeletet, és tegyetek panaszt a szabadságok ki nem adása miatt. Ekkor indítanak egy hatósági ellenőrzést, s fény fog derülni a turpisságra. Nem “nyelheti” el a szabadságot, a pihenőidőhöz mindenkinek törvény adta joga van.
   Sok sikert:

   Ági

 4. Szia! Olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg GYED-en vagyok az 1 éves kislányommal és kaptam egy nagyon jó ajánlatot egy régi munkáltatómtól és szeretném elfogadni. A jelenlegi munkáltatómnál fel kell mondanom és ahhoz szeretnék segítséget kérni, hogy az írásbeli felmondás mit tartalmazzon, milyen formában kell megírnom. Bár már írtam rendes felmondást ez kicsit nehézséget okoz számomra. Esetleg ha van valamilyen minta erre azt is nagyon megköszönöm.

  Köszi Icus

  • Kedves Icus!

   Jó lenne tudnom, hogy mennyi időn belül szeretnél eljönni, azaz te akarsz felmondani, vagy minél hamarabb közös megegyezéssel szeretnél eljönni. Az első esetben egy egyoldalú jognyilatkozatról van szó, amit neked kell megírni, a másikban pedig közösen írjátok majd alá a végső dokumentumot, de ezt is kezdeményezheted te egy levéllel. Kérlek, írd meg, hogy melyik lenne inkább jobb a te esetedben, s segítek a megszövegezésben.
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ágnes!

  Kisfiam 2013 március 16-án lesz kétéves.Mennyi idővel kell bejelentenem a munkáltatóm felé a visszatérési szándékomat?
  Olvastam 60 napos határidőről?
  Mi van ha én csak 30 nappal a gyerek két éves kora előtt jelzem a visszatérést?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:Zsu

  • Kedves Zsu!

   Idén már csak 30 napos határidő van, azaz a bejelentésed után 30 nap múlva foglalkoztatnia kell a munkáltatódnak.
   Üdv:

   Ági

 6. Kedves Ági,

  Jelenleg 16 hónapos a babám. A kérdésem az lenne, hogy GYED alatt kezdeményezhetem e közös megegyezést (mivel az egy évvel ezelőtti megállapodásunk ellenére sem nem tudok pozíció és helyhiány miatt visszamenni jelenlegi munkahelyemre és várni már nem tudok többet)? A közös megegyezéshet nem kell visszamenni előbb – mert abban benne van, hogy megszűnik a védettségem és pont az általam zárólejben írtakra hivatkozva felmondhatnak nekem? Mehet ez a GYED ideje alatt is?

  Nagyon köszönöm,
  Kriszta

  • Kedves Kriszta!

   Ha közöst kezdeményezel a fizetés nélküli szabi igénybe vétele alatt, akkor közös megegyezést kell aláírnotok, ami azt jelenti, hogy csak a szabadságok kifizetésére köteles a cég a törvény alapján. Ha te tehát azt szeretnéd, hogy a felmondási időre járó bér és az esetlegesen neked járó végkielégítés is ki legyen fizetve (ami elég sok pénz is lehet, így nagyon jól gondold meg, mit írsz alá), akkor erről előre meg kell állapodnod velük, és bele kell, hogy foglaljátok ezt is a közösbe. Nem mondhatnak fel neked, mert ha fizetés nélkülin vagy, védett vagy, tehát hiába nem tudnak / akarnak visszavenni, a közös megegyezés aláírása nem azt jelenti, hogy a törvény erejénél fogva benne vannak az előbb említett összegek.
   Ha meg tudtok ebben állapodni, s előre látod, hogy mit írtak bele, s annyi van benne, ami jár neked (katt ide), akkor aláírhatod. Ha nem, akkor nem marad más, mint megszüntetni a fizetés nélkülit, és akkor felmondhatnak neked, ekkor már a törvény kötelezi őket a felmondási idő és végkielégítés kifizetésére.
   Üdv:

   Ági

 7. Szia,

  A tamácsodra lenne szükségem. Január végén lesz 1 éves a kislányom és írásban egy hónapja bejelentettem, hogy szeretnék visszamenni dolgozni. A cégemnél időközben átszervezés miatt a règi pozicióm megszünt (marketing manager) és a mai beszélgetésünknél a hr-es semmilyen poziciót nem tudott felajánlani nekem.
  Kérdéseim:
  – kötelesek e visszavenni engem a kért időben vagy igazából elkezdődik a várakozási játszma?
  – mi történik ha elérkezik az általam megadott idő? Felmondanak okaikra hivatkozva és kifizetik a szabadságaimat?
  – mivel a fenti visszahelyezési nyilatkozattal együtt a gyedről is le kellett mondanom írásban, azt visszaigényelhetem -e és milyen módon?
  – 1 évig dolgoztam a cégnél, van e jogom( értelme) bármit is kérni tőlük vagy bírósági útra vinni az ügyet?

  Köszönöm előre is a segítséget.
  Mariann

  • Kedves Mariann!

   Ha még tavaly jelentetted be, akkor 60 napos foglalkoztatási határidő volt, azaz legkésőbb ekkor vagy újra aktív állományban vagy, vagy felmondanak neked. Ha a tavalyi megszüntető nyilatkozatodban ennél hosszabb határidőt szabtál meg, akkor az lesz a mérvadó. Nem húzhatják tovább, kötelesek foglalkoztatni(és vagy munkát adni, vagy elküldeni felmondással). Ha felmondanak, csak valós, és okszerű indokkal, írásban tehetik ezt meg. Ki kell, hogy fizessék a szabikat, és a felmondási időre járó bért. Azt, hogy miért kellett a GYED-ről lemondanod, vagy hogy pontosan mikortól kell lemondanod, nem értem: GYED-re addig vagy jogosult, míg fizetés nélküli szabin vagy, azaz míg nem foglalkoztat, vagy nem adja ki a szabikat. Tehát ha most még tart a fizetés nélküli szabid, akkor a GYED is jár. Ha majd ez megszűnt, és visszatértél, attól a naptól kezdve nem vagy jogosult GYED-re. De bárhogy is legyen, utólag is lehet még visszamenőlegesen kérni a folyósítását, tehát nem veszítesz semmit.
   Nem írtad, hogy mikor kezdtél el a cégnél dolgozni, napra pontosan, így elég nehéz megmondanom, mire van jogod… azt írod, egy évet dolgoztál, s most egy éves a kislányod, akkor 2 éve biztosan ott vagy, de három talán még nincs… kérlek, kattints ide, itt meg tudod nézni, mi jár neked felmondási idő és végkielégítés címén! S hogy bíróságra vidd-e… hát, ha jogellenes a felmondás, akkor igen, de ezt csak akkor tudod meg, ha felmondtak. Abból, amit írtál, ezt nem tudom kideríteni, lehet, hogy valóban nincs semmilyen más munkakör, amit fel tudnának ajánlani… s így jogszerű a felmondás.
   Kérlek, olvasd el az ajánlott post-ot, s ha még kérdésed van, írj ide folytatólagosan!
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági,

    Köszönöm a válaszodat. Igazad van, tényleg nem voltam eléggé világos a kérdéseimmel :).
    Szóval a cégnél 2011. január 19-én kezdtem és 2012. január 23-nmentem tgyásra. Folytatólagosan itthon vagyok azóta gyed-en és 2012. decemberében írásban kértem, hogy 2013. február 1-től szeretnék munkába állni. A Hr-es hölggyel történő interjúm után elmondták, hogy nincs jelenleg pont nekem való állás (a pozicióm megszünt 2012. áprilisában) és azt azért mégsem várhatom el Tőlük, hogy csak nekem majd kreálnak egyet… A marketing osztályon másik két üres pozició is lett eközben, de az ezekhez szükséges tapasztalatom nem volt elegendő a betöltésükhez tehát elutasítottak. A jogszerűséget szeretném itt elsősorban megkérdőjelezni, hiszen a közvetlen kollégáim közül senkit nem küldtek el, mindenkinek átalakult a pozició(leírása). Én közös megeggyezéssel nem szeretnék felmondani, mert tudtam volna a munkát csinálni mindkét pozició esetében de ők másképp döntöttek (írásban megvan az összes komunikáció erről). Van -e valamiféle alapja annak a leírtak alapján, hogy itt tényleg a jog megkerülése történik? Hozzátenném, hogy a főnököm a kezdetektől azt komunikálta, hogy visszavárnak és fontos része vagyok a csapatnak, júliusban vissza is vett volna akár 4-6 órás munkaidőben de én még egy másik 6 hónapot kértem tőle, mert a lányommal akartam maradni 1 éves koráig.
    A gyed-es kérdés azóta megoldódott, én gondoltam rosszul a lehetőségeimet.
    11 nap szabadságom van bent múlt évről, ez az időszak beletartozna az egy hónap felmondási időbe, ha erre kerülne sor február 1-jén?

    Köszönettel,
    Mariann

    • Kedves Mariann!

     A törvény azt mondja, hogy a gyermek 3 éves kora előtt visszatérő anyukának is fel lehet mondani munkáltatói felmondással, ez alapvetően nem jogellenes. Meg is fogalmazza, hogy mikor: munkavállaló munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggõ okból akkor szüntethetõ meg, ha a munkáltatónál a munkaszerződés szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.
     Ha tehát ez fennáll, akkor nem jogellenes a felmondás. Azonban, hogy valóban nincs-e fentieknek megfelelő munkakör, vagy csak ezt állítják, ez már egy esetleges bírósági per során dőlhet majd el. Azaz ezt előre csak sejtheted, de igazad akkor lesz, ha majd ezt egy bíró mondja ki. Ha eközben 3 ugyanolyan állást hirdetnek, ami a tiéd volt, akkor megnyered majd a pert, ez biztos. Ha tényleg nincs a fentieknek megfelelő munkakör, de te mégis perelsz, elveszted a pert. És eme kettő biztos pont között jönnek a többi esetek, van hasonló üres munkakör, de te nem tudod, hogy valóban megfelelsz-e a kritériumoknak, de perelsz, s a bíróság majd megvizsgál minden bekért iratot, meghallgat minden tanút, s a végén döntenek. Így, vagy úgy… ezt csak azért írom le így, hogy lásd, vannak fekete-fehér esetek, amikor egyértelmű, és vannak, mikor nem. Ez az új szabályozás a visszatérő anyukákra tavaly július 1-je óta hatályos. Majd ha lesz 10-20 per, ami erre irányul, lesz bírói gyakorlat, amire hivatkozni lehet. Addig csak találhatunk az esetek jó részében.
     Az, hogy a többieknek átalakult a munkakörije, nem azt jelenti, hogy neked is át kell alakítaniuk. Ha nincs üres állás, akkor nincs üres állás. Nem köteles foglalkoztatni. De ha a marketinges üres állásra áttennének valakit a meglévőek közül, vagy felvennének egy újat, akinek a tiéddel megegyező képessége, végzettsége, gyakorlata van, na, akkor az már sántít, és per lehet a vége! Érted? A felmondási indok jogossága a tényektől függ, a konkrét indokot meg akkor tudod majd meg, ha felmondtak, de még sajnos ekkor sem tudod azt biztosan, hogy ez biztosan valós-e és okszerű. Márpedig ettől függ, hogy jogos-e a felmondás. Ilyenkor mindig az a tanácsom az anyukáknak, hogy tájékozódjanak a céges körülményekről, nézzék az álláshirdetéseket, ha az üres állásra felvettek valakit, próbálják meg megtudni a végzettségét, gyakorlatát a mellette dolgozó kolléganőktől… így ha esetleg kell, lesz már valami a kezükben.
     Ha felmondanak, akkor a fizetés nélküli szabi utáni első napon megtehetik, s az azt követő naptól indul a felmondás. Ha mentesítenek a felmondási idő másik felében a munkavégzés alól (az egyikben a törvény kötelezi őket), akkor oda a szabit “betudhatják”, bár ezt sok munkáltató nem tudja, de egy MK. állásfoglalás szerint jogszerű ez az eljárás.
     Üdv:

     Ági

 8. Kedves Ági!

  10 éve dolgozom egy fogytékos nappali központban. 2013. február 6-án betölti a kisebbik gyermekem a 2. életévét. Már jeleztem a vezetőnek, hogy visszamennék, ekkor é azt mondta, hogy 8 és fél óra a munkaidő,stb. gondoljam meg (bejáró voltam 20 km), hogy mennyire éri meg nekem, stb. de vissza kell vegyen (határozatlan idejű munkaszerződésem van) és térjünk vissza rá január közepén. Mivel a városomban nem találtam munkát ezen idő alatt, úgy döntöttem visszamegyek dolgozni és kérvényezem a 6 órás munkaidőt, na erre nem került sor, mert ma telefonáltam – jelezni szerettem volna, hogy akkor visszajövök és megbeszélni egy időpontot a személyes találkozóra, mire a vezető azt mondta: nem tudok mást mondani, mint a múltkor, vissza kell vegyelek, de nem tudok neked munkát adni, meg kell válnunk egymástól, természetesen minden jogi következménnyel, ami ezzel jár. Hirtelen nem tudtam mit mondani, de szeretnék felkészülni, mire a személyes találkozóra sor kerül. Még egy lényeges dolog, nem vettek fel senkit a munkaköröm betöltésére.
  Szeretném megkérdezni mik a lehetőségeim.

  Köszönettel: Eszter

 9. Kedves Ági,

  az lenne a kérdésem, ha “visszatérve” a felajánlott állást nem fogadom el és felmondanak (nem közös megegyezéssel) jár-e a végkielégítés?
  Ill mi van akkor, ha a felajánlott állás nagy mértékben eltérne az előzőhöz képest,
  pl. esetenként a cég külföldi telephelye a munkavégzés helye vagy aránytalanul kevesebb a munkabér.

  Nagyon köszönöm a válaszod előre is!

  • Kedves Viki!

   Ha a fizetés nélküli szabadság után a régi munkakörödbe vesznek vissza a gyermek 3 éves kora előtt, nincs mese, dolgoznod kell, hiszen korábban erre szerződtél. Ha egy másik munkakört ajánlanak – ez azt jelenti, hogy módosítani akarják a munkaszerződésedet, más munkaidő, munkabér, munkavégzési hely lehet benne – akkor ezt nem vagy köteles elfogadni. Ha visszautasítod, akkor jogszerűen felmondhat neked, megfelelő indoklással. Ekkor jár a végkielégítés.
   Ha a gyermek 3 éves kora után van a visszatérés, akkor a régi munkakörre ugyanaz igaz, ha pedig újról beszélünk, még felajánlási kötelezettsége sincs a munkáltatónak, s ha felmond, akkor is jár a végkielégítés, ha a felmondás indoka nem a munkavállaló nem egészségi okkal összefüggő képessége (nem hiszem, hogy erre hivatkozva mondanának fel.)
   Üdv:

   Ági

 10. Kedves Ági!
  Kisfiam 2010.01.13-án született, tehát idén lejárt a GYES-em.
  Szerettem volna kilépni előző munkahelyemről és a férjem vállalkozásába átmenni dolgozni.
  Már január 13-a előtt próbáltam utolérni előző főnökömet, hogy megbeszéljem vele mit szeretnék, de megszűnt a telefonja.
  Ügyintézőként dolgoztam, itthonról – tehát nem irodában – így nem volt konkrét hely sem ahova mehettem volna érdeklődni.
  13-a után nagy nehezen el tudtam érni korábbi főnökömet, aki közölte, hogy a cég – ahova be voltam jelentve – elég nagy szarban van és ő azt sem tudja be vagyok-e még jelentve oda. Mondtam neki hogy kellenének a papírjaim, mert így továbblépni sem tudok, de azt mondta nem tudja hol vannak.
  Ígérte utána néz. A mai napig nem tudott mondani semmit és napok óta fel sem veszi a telefont nekem.
  Azért aggódok, mert nem szerettem volna ha megszűnik a munkaviszonyom, hiszen szeretnénk majd még egy babát és akkor ez problémát jelentene a következő GYED szempontjából – ha jól tudom.
  A férjem könyvelője nem tud így bejelenteni mellékállásban sem hiszen nem is biztos hogy nincs főállásom. Előző főnököm nem biztos benne, hogy nem vagyok még bejelentve….
  Mi tévő legyek? Hogyan tudom kivédeni hogy megszakadjon a munkaviszonyom? Már 02.13-a van és aggódom, hogy még több idő fog eltelni….
  Kérem, segítsen, hogy merre induljak!

  Köszönöm: Dóri

  • Kedves Dóri!

   A munkavállalók a jogviszonyukkal kapcsolatban több helyen informálódhatnak, vagy a kormányzati portál ügyfélkapu (http://www.mo.hu/ugyfelkapu) szolgáltatásán keresztül, de ide ugye ügyfélkapus regisztrációs (okmányirodai regisztráció után) vagy levélben a lakóhelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztárnál érdeklődhetsz. De ezzel csak annyit érsz el, hogy megtudod, kijelentettek-e a tudtod nélkül (nem hiszen, mert nagyon nagy jogsértés ez!).
   Ha fel szeretnél mondani, akkor tértivevényes levélben ezt tedd meg a munkáltatói jogkör gyakorlónak címezve, ha a cég még létezik, van hivatalosan címe is, biztosan. A kilépő papírokat akkor kell kiadniuk, ha a jogviszonyodat megszüntették, azaz felmondás nélkül nem tudsz semmit intézni ennél a cégnél.
   Ha nem jutsz dűlőre vele, akkor keress egy ügyvédet!
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm válaszodat. Időközben lett előrelépés az ügyben, ugyanis nagy nehezen elértem a volt főnökömet és kiderült, hogy már 1 éve nem vagyok bejelentve a céghez, tehát ők önkényesen a tudto nélkül kijelentettek. A kilépős papírjaim nincsenek meg, sőt még a TB kiskönyvemet sem tudja, hogy hol van.
    Nem tudom mit tegyek…hova forduljak?
    Igazából nem a perelés a célom, hanem hogy legalább a papírjaimat kapjam meg valahogyan, de nem tudom ki tud nekem ebben segíteni. Most ha szeretnénk majd még egy babát, akkor honnan fogom bemutatni a TB kiskönyvemet, ami úgy emlélszem kella Tgyás vagy GYED megadásához….
    Van ötleted?

    • Kedves Doresz!

     Értem én, hogy nem szeretnél perelni, de ez nem így megy: a munkáltatód – ha az a cég még mindig létezik – nem szüntetheti meg a jogviszonyodat, amíg te fizetés nélküli szabadságon vagy. Ez jogellenes. Innentől kezdve csak azt tudom mondani, hogy vagy ügyvédet fogadsz, s keresetet nyújtotok be nagyon gyorsan az illetékes munkaügyi bírósághoz, vagy mehetsz a munkaügyi felügyelőséghez is, hátha ők segítenek neked. A munkavállalót megillető igazolások kiállítására és kiadására, valamint a munkaviszony megszűnéséhez, megszüntetéséhez kapcsolódó elszámolás megtörténtére vonatkozó jogszabályokat nekik is ellenőrizni kell, s ha jogellenességet találnak, el kell járniuk hivatalból, de ennél bonyolultabb az ügy, hiszen ha a cég nem szűnt meg, jogellenes a megszüntetés, nem fizették ki neked a szabadságokat, a végkielégítést (ha járt) s a felmondási időre járó bért. Nem írtad, mióta dolgozol ott, de ez akár több havi béred is lehet. Ha a cég megszűnt, akkor is el kellett volna számolniuk veled! Olyan nincs, hogy a tudtod nélkül kiléptetnek!
     Azt tudom tanácsolni, hogy vagy keress egy ügyvédet, vagy fordulj az ingyenes jogszolgálathoz, a Jogpont Pluszhoz (a hasznos linkek között itt az oldalon megtalálod), s a munkaügyi felügyelőséget pedig itt tudod elérni. Hívd fel őket, egyeztess velük, mit tudnak tenni érted!

     Üdv:

     Ági

 11. Kedves Dolgozómami!

  Kisfiam december 16.-án töltötte a 3 évet. Gyesen voltam, a munkahelyemen pedig fizetés nélküli szabadságon. Március elsején kellene munkába állnom, de nem a helyemen, ott ugyanis nincs hely. Vállaltam a 4 műszakot és voltam is elbeszélgetésen a napokban, konkrét választ nem kaptam még tőlük.Viszont időközben a férjem állást kapott messze, így pár hónapig nekem kellene még megoldani a gyerekek elhelyezését.Az lenne a kérdésem, hogy kérhetnék e állásidőt a munkáltatómtól erre az időre, vagy mihez kezdjek, mert a munkám és az éveimet nem szeretném elveszíteni, csak később kezdenék. Ön szerint elküldhetnek ez miatt? Jelenleg még a szabadságom töltöm februárban.Augusztusban lesz 6 éve hogy ott dolgozom, félek ha ilyen kéréssel fordulok a munkáltatómhoz elvesztem az éveimet és a végkielégítésre való jogom is.A legutóbbi elbeszélgetés alatt még nem írtam alá semmit.

  Várom mielőbbi válaszát!

  Köszönettel Niki

 12. Szia Ági!
  Köszönöm az írásaidat, törvényi magyarázataidar. Sokat segytettek a mindennapokban.
  Most egy újabb gondom van: 2013 január 1-től a 30 nap feletti táppénzes napokra járó időarányos szabadsággal csökkentik az éves szabadságos napok számát. Szeretném tudni, hogy itt csak a sajátjogon igénybe vett táppénzről van-e szó, vagy a gyermek után járó táppénz is beleszámít. Egy sokgyerekes anyuka esetében ez nem mindegy!
  Válaszodat köszönöm!

  Üdvözlettel!
  Szőkéné (Marika)

  • Kedves Marika!

   A törvény csak keresőképtelenséget ír, nem részletezi jobban, így mindenféle keresőképtelenségre igaz ez. (A szabadság eredeti rendeltetése az, hogy a munkavállaló kipihenje a munka fáradalmait, így ha nem dolgozik, mert beteg, vagy mert más betegsége miatt keresőképtelen, nem tartja indokoltnak 30 napon túl a törvényalkotó a szabadságot, hiszen ha nem dolgozik, nem is kell pihennie.)
   Üdv:

   Ági

 13. Kedves Ági!
  A héten tudtam meg, hogy a GYED lejárta után nem vár vissza a cégem.
  2004. júniusa óta dolgozom náluk, a kisfiam 2011. júliusban született. 2013. júliustól szerettem volna visszamenni dolgozni, a GYED lejárta után. Szóban közölték egyelőre, hogy nem tudnak visszamenni.
  Értékesítési vezető voltam a pozíció továbbra is létezik, csak átszervezések voltak és 3 munkakörből csináltak kettőt. Arra hivatkoztak, hogy még 1 fő bérköltségét nem tudják bevállalni. Mindez egyelőre csak szóban hangzott el.
  Ha jól tudom, most már 1 napra sem kötelesek visszavenni. Mik a lehetőségeim? Ennyi év után már végkielégítésre is számítanék.
  Hozzá kell tenni, hogy “természetesen” (sajnos) nem teljes bérre voltam bejelentve. Jó magyar szokás szerint.
  Mi a hivatalos út? Írásban jelezzem feléjük, hogy vissza szeretnék menni (mikor küldjem el nekik, ha júliusban jár le a GYED)? Neki erre mikor és milyen formában kellene reagálniuk?
  Rendes felmondás, vagy közös megegyezés?
  Köszönöm előre is a válaszod!
  Kriszta

  • Kedves Kriszta!

   Ha így is vissza akarsz menni, akkor add be az erről szóló írásos nyilatkozatot, vagy megjelölve egy távolabbi, későbbi, konkrét dátumot, vagy egy 30 nappal későbbi határidőt (a törvény azt írja elő, hogy a szabi a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.) Erre ők talán reagálnak valamit, talán nem… sajnos erre nincs határidő, csak annyi, hogy a megjelölt időben foglalkoztatniuk kell. A fizetés nélküli szabi megszűnését követő naptól már felmondhatnak neked, s az azt követő naptól indul a felmondási időd. Azt, hogy pontosan mi jár, itt tudod elolvasni, s ugyanez a post szól a közös megegyezésről is.
   Esetleg gondold meg, hogy nem maradsz-e odahaza a GYES végéig, a dátumaidat látva pont egy havi bérrel több végkielégítés és + 5 napnyi felmondási idő illetne meg, ha kivárnád a 10 éves munkaviszonyt. Minek sietni, ha úgyis elküldenek?
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Sajnos legkésőbb a GYED lejárta után dolgoznom kell, a pénz nagy úr.
    Ezek szerint akár most is jelezhetem nekik, hogy vissza akarok menni, korábbi dátumot is megjelölve, mint a GYED lejárta? A cég akkor korábban közölheti velem a felmondást.
    Ebben az esetben a GYED-et le kell mondani, ha még nincs új munka, akkor is?
    Már keresek munkát, de nem szeretnék lemondani a végkielégítésről sem.
    Köszönöm!
    Kriszta

    • Kedves Kriszta!

     Jelezheted korábban is, legkésőbb 30 nap múlva foglalkoztatnia kell, ahogy írtam. Ez vagy a szabik kiadását jelenti, vagy a felmondást, vagy azt, hogy mégis van munka neked. Ha megszüntetted a fizetés nélkülit, akkor mondhatnak fel neked, ahogy írtam fent is, az első azt követő napon. A GYED és a munkavégzés nem mehet egyszerre, de kérlek, mivel én nem vagyok TB tanácsadó, azt, hogy a felmondásod után hogyan igényelhetsz GYED-et, ha még nem 2 éves a gyermeked, a folyósító szerv ügyfélszolgálatán kérdezd meg előre!
     Még egy ötlet: miért nem mész el másodállásban dolgozni? Akkor kivárhatnád a GYES végét a felmondással, de mégis tudnál dolgozni, pénzt keresni – egy másik cégnél…
     Üdv:

     Ági

 14. Kedves Ági! Ikergyermekeim vannak, 2 évesek. Otthonomban végezhető tevékenységet, munkát folytatok 40 órában. Úgy tudom jár a dupla gyes. Vannak barátnőim ugyan ebben a szituban akik megkapják. Nekem a MÁK csak egyet utal. Most reklamáltam mire továbbra is fenntartják, hogy csak egy jár. A jogszabály melyre hivatkoznak nem világos ezért nem is tudom mire alapoznak. Én azt találtam egy cikkben, hogy nem is bejelentésköteles ez a munkavégzés mert alanyi jogon jár a gyes. De amit találtam abban sincs leírva, hogy konkrétan a kettő gyes jár. Szerintem ezért nem tudják értelmezni a helyzetet. Nem találok konkrétumot. Köszönöm ha tudsz segíteni ebben az ügyben mit írhatnék vagy kinek a segítségét kérhetném vagy egyértelmű jogszabályra lenne szükségem. Köszönettel: Lalu

  • Kedves Lalu!

   Nem vagyok TB szakértő, ez nem a szakterületem, én munkajoggal és karrier-tanácsadással foglalkozom a blogon. Csak azt tudom javasolni, hogy vagy kérj egy írásos állásfoglalást tőlük, vagy keress egy jó TB szakértőt, aki vállalja, hogy megnézi a törvényt, s segít értelmezni. Esetleg próbáld meg az Anyabarát honlapot, a szerkesztője TB szakértő 🙂
   Üdv:

   Ági

 15. Kedves Ági!

  Nagyon hasznosnak találom az oldalad, ezért köszönöm minden dolgozó vagy dolgozni kivánó mami nevében is a profi munkádat, tanácsaidat, segítségedet!

  Jelenleg GYED-es kismama vagyok. A GYED lejárta utan, a GYES mellett szeretnék részmunkaidőben visszamenni a munkáltatómhoz. Időköznem a pozícióm megszűnt és sem a munkakörömben sem pedig más munkakörben a munkáltatóm nem tud majd foglalkoztatni. Kérdésem az, hogy a munkáltató köteles-e a GYES mellett részmunkaidőben foglalkoztatni? ill. ha a fent említett okból nem tud nekem munkát biztosítani, úgy ebben az esetben köteles-e nekem a kiesett munkaidőre a személyi alapbéremet megfizetni?

  Megtisztelő válaszodat előre is köszönöm!

 16. Szia!
  A kisebbik gyermekem 1 éves és a munkáltatómmal elkezdtünk tárgyalni arról, hogy visszamennék dolgozni, mert akit felvettünk a helyemre dolgozni babát vár.
  Az egész egyeztetés kicsit sántított, elmondták, hogy a jelenlegi kollégát mennyire szeretik és hogy vissza szeretnék venni, amikor jön vissza és akkor tőlem megválnak.
  Nem csináltam belőle túl nagy ügyet, örültem, hogy lesz munkahelyem. Az utolsó tárgyalásra mentem, ahol a munkabérben nem tudtunk megegyezni 3 év kihagyás után semmit nem akartak emelni, de tudom, hogy emeltek bér és szerettem volna egy minimális béremelést.
  A következő megbeszélés arról szólt, hogy rendes felmondással megszüntetik a szerződésemet. Azt mondták, hogy ezt megtehetik, átszervezéssel magyarázták a dolgot, hogy jelenleg 2 pozíciójuk van, az egyiket én töltöm be (még GYED-en vagyok) a másikat meg a kolléganő, aki babát vár és az átszervezéssel csak egy munkakör marad és engem küldenek el. Ez lehetséges? Hisz valójában ketten vagyunk 1 munkakörre és váltanánk egymást?
  Nagyon köszönöm a segítséget,
  Sári

  • Kedves Sári!

   Az általad elmondottak eléggé sántítanak, de sajnos nem sokat tehetsz. Leírom röviden, hogy miért: ha a gyermek 3 éves kora előtt egy anyuka visszatér dolgozni, csak akkor szüntethető meg a munkaviszonya, ha nincs a munkaszerződése szerinti munkavégzési helyen üres, betöltetlen állás, ami megfelel a végzettségének, gyakorlatának, képességének, vagy van, de ő ezt a munkakört visszautasítja. Azaz ha a munkáltatód egy ilyen helyzetet teremt, akkor mondhat fel. És ugye hogyan tud ilyen helyzetet teremteni? Azt mondja, hogy át kell szervezni a munkát, feleslegessé vált egy munkakör, így megszüntetik azt. Márpedig az átszervezés, leépítés a munkáltató joga, hiszen a saját üzletéről, működéséről van szó, ezt ő dönti el. A bírósági gyakorlat pedig nem vitatja, hogy az átszervezés valóban célszerű és logikus volt-e… Azaz igen, teremthet olyan helyzetet, hogy valóban ne legyen másik üres munkakör. Gazdasági okokra hivatkozhat, lecsökkent megrendelésekre, kevesebb munkafeladatra… Aztán ha majd neked felmondott, egy adott idő múlva meg felvesz mégis valakit. Ennyi. Sajnos ez ellen a legnehezebb küzdeni, hiszen te, aki otthon voltál, honnan tudod, hogy valóban nincs kevesebb munka, rosszabb gazdasági helyzet? Az ott dolgozó kolléganők lehetnének még tanúk, ha bírósági ügyre kerül a sor, de sajnos a tapasztalat az, hogy ők is féltik az állásukat, s nem tanúskodnak a munkáltatójuk ellen. Persze sok minden függ attól, hogy valóban hogy megy a cégnek, mit is látnak el pontosan ezek az érintett kolléganők, milyen feladatuk van, ott valóban kimutatható-e feladatcsökkenés, vagy éppen ellenkezőleg, mennyi idő múlva vesz fel – ha felvesz – másik dolgozót (az egy hét az azért eléggé gyanús…), vagy hogy te mennyire tudod bizonyítani, hogy elhangzottak azok, amiket írtál…
   Én azt szoktam tanácsolni, hogy ha már eleve így áll hozzá a cég, akkor nem feltétlenül kéne a visszamenetelben gondolkozni. Maradhatsz odahaza fizetés nélkülin, vállalhatsz másodállást máshol, így a 3. év végén majd elváltok egymástól, de addig is van biztosítási jogviszonyod (vagy a másik munkáltató, vagy a GYES végett). Meglehet, így a 3. év végére még a végkielégítésed is nőhet (nem írtad, hány éve vagy ott). Gondold át, s dönts ennek megfelelően.
   Üdv:

   Ági

 17. A következő témakörben lenne szükségem segítségre: a munkáltatóm ( egy nagy multi) nem akar arra a pozícióra visszavenni,ahonnan elmentem szülni, arra hivatkozva,hogy szétosztották az ügyfeleimet, és nincs effektíve amit csináljak. Helyette felajánlották,hogy pályázzak más újonnan meghirdetett helyekre, és ha ott pozitívan vizsgázom,akkor felvesznek. Ezek az új helyek, viszont alacsonyabb fizetéssel vannak meghirdetve,mint amennyi volt a fizetésem a szülés előtt. Ha ezt nem fogadom el,akkor az részemről felmondásnak minősül. Ez legális, megtehetik velem? Nagyon szépen köszönöm a segítségedet.Eszter

  • Kedves Eszter!

   Ha nem tudják a régi munkakörödet visszaadni, akkor nem vagy köteles az új, felajánlott munkakört elfogadni, s ekkor a munkáltatódnak kell felmondania, nem neked! Azaz állásod ugyan ne lesz, de legalább egy kis pénzed (felmondási időre járó bér + végkielégítés az évek alapján). Ne hagyd magad, nincs igazuk!
   Üdv:

   Ági

 18. Kedves Ági!

  Először is köszönöm a korábbi válaszaidat és a könyvedet ( a “2. gyermekedet”:), amely nagyon sok hasznos tanáccsal szolgált, ajánlom mindenkinek, aki a munkába való visszatérésen gondolkodik!

  Jelenleg GYED-en vagyok, és meg kívánom szüntetni a fizetés nélküli szabadságomat. Ha jól értem, a jognyilatkozatom közlésétől számított 30. ( naptári) napon szűnik meg a fn. szabim, ezt követő (munka)naptól vagy foglalkoztat (ill. szabadságot ad ki), vagy felmond a munkáltató.

  Nagy a valószínűsége a munkáltatói felmondásnak, mivel a munkaköröm időközben megszűnt, és nincs olyan pozíció, amit felajánlana, illetve én magam elfogadnék.

  Ez esetben a 31. nap ( azaz a lehetséges munkáltatói felmondás napja) minek minősül? Mivel – ahogy olvastam a blogon és a tv.-ben, a közlés utáni napon kezdődik a felmondási idő). Azaz: konkrétan a felmondás napján én fizetett szabadságon vagyok, vagy aktív állományban ( azaz mintha dolgoznék), vagy az már a felmondási időbe számít bele?

  Másik kérdésem: ha felmentene a teljes munkavégzés alól ( számomra elég érdekes helyzet lenne, ha kötelezne a munkára, miközben már megszűnt a munkaköröm), tehát nem a szabadságokkal “töltené ki” a felmondási időm azon részét, amikor dolgoznom kellene, akkor a felmondási idő vége hogy alakul? 12 év munkaviszony után 55 nap összesen: ebből 27 naptári napot, és 28 munkanapot kell figyelembe venni? Vagy ezt egyösszegben kifizeti, és nem kell megvárni a felmondási idő végét?

  És végül még egy kérdés: milyen esetben számolandó a felmondási idő alatt további szabadság ( a felmentési időn kívüli részre)?Csak akkor, ha nem ment fel a teljes időre a munkavégzés alól, hanem pl. szabikkal tölti ki a “fele részt”, vagy előző esetben is? Ez mikor kerül elszámolásra ( ugyan “csak” pár napról van szó, de ilyenkor minden fillér számít)?

  Hú, remélem, érthetően fogalmaztam, előre is köszönöm szépen a választ!

  Üdvözlettel,
  Panka

  • Kedves Panka!

   Örülök, hogy tetszik a könyvem 🙂
   Abszolút jól látod, a 30. napon megszűnik a fizetés nélküli szabi, s aznap elkezdik a szabik kiadását, vagy azonnal fel is mondhatnak. Ha felmondanak, az a nap lehet szabadságnap, s a közlést követő naptól indul a felmondási időd. A felmondási időre és a felmentési időre is bér illet meg, ha ez 55 nap, akkor 27 nap felmondási idő és 28 nap felmentési. További szabadságnapok addig járnak, míg állományban vagy,míg tart a munkaviszonyod, azaz ezek száma független attól, hogy ledolgozod-e, vagy felment ekkor is, vagy kiadja a szabikat arra az időre. Ha felmondással szűnik meg a jogviszony, a juttatásokat az utolsó munkában töltött naptól számított 5 napig meg kell kapnod, azaz sokkal hamarabb, mint lejár az 55 nap.
   Jók a kérdéseid, látom, hogy átgondoltad az egészet, s még a fehér foltokat még próbálod befedni 😀
   Ügyes vagy 🙂

   Ági

   • Kedves Agi! Elolvastam a fenti valaszod Pankanak. Nagyon erdekesnek tunik. Ez gyakorlatilag, ha magyarra leforditanam, azt jelenti, hogyha anyuka bejelenti a fn. veget, a bejelentestol szamitott 31. napon felmondanak neki ( ha nincs olyan munkakor,amiben meg tudnak egyezni) es a 31. naptol meg lehet szabadsagra vagy tappenzre menni – erre az evre? Tehat ha felmondanak, elkezdem tlteni a felmondasi idot, mondjuk 15 nap, s arra jar alapber a 31. Naptol?
    Ha nem igy van, akkor az azert van, mert felreertettem az anyuka agyammal. Megis, megtenned, hogy tisztazod felem is? Koszonom! 😉

    • Kedves Erika!

     Ha már nem vagy fizetés nélküli szabin, megfelelő, valós indokkal bármikor felmondhatja a munkáltató a jogviszonyt (hacsak nem vagy várandós). A felmondás utáni naptól indul felmondási idő, amire bér jár, távolléti díj. A felmondási idő végével a jogviszonyod megszűnik. Azt nem értem, hogy miért akarnál szabira vagy táppénzre menni “erre az évre”, ne haragudj… kérlek, itt kissé részletesebben írd meg, mire gondolsz 🙂
     Üdv:

     Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás