“Nem fizeti ki az állásidőt a munkáltatóm, mit tegyek?”

Szerző: Dátum: 2011. Sze. 15. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 8 hozzászólás

Foglalkoztunk korábban már azzal, hogy mikor is jár állásidő egy kismamának, anyukának. Az eddigi cikkekben végignéztünk több élethelyzetet, a várandós nők és az 1 évesnél kisebb gyermek mellett dolgozó anyukák szituációját, s – a valószínűleg sokkal több anyukát érintő – 1  évnél idősebb gyermek mellől dolgozni visszatérő nők helyzetét. Azt hiszem, az alapos és mindenre kiterjedő szakjogászi magyarázatok alapján viszonylag könnyen megállapíthatja szinte minden anyuka, hogy neki járna-e az állásidő, vagy nem. De felmerül az a kérdés , hogy az állásidőre járó bért hogyan, és milyen formában kell kifizetnie a munkáltatónak?

– Ádám, nagyon szép és jó, hogy jár(na) az állásidőre járó bér egy anyukának, de félek, a nagy magyar munkáltatói valóság nem ilyen egyszerű, sokan – bár jogosultak lennének rá – sosem kapják meg ezt. Segíts kérlek, mikor és hogyan kellene ezt a munkáltatónak kifizetnie, és mit tegyünk, ha késik az összeg, amire számítunk?

– Az Mt. alapján az állásidőre járó munkabért, mint személyi alapbért a személyi alapbérrel egyező módon és formában köteles a munkáltató megfizetni, azaz legkésőbb az érintett tárgyhónapot követő hónap 10,-éig, kivéve, ha a felek eltérően állapodtak meg, vagy a munkaviszonyra vonatkozó szabály (pl:kollektív szerződés) másképpen rendelkezik. Tehát amennyiben a munkavállaló visszatértekor azzal szembesül, hogy a munkaköre megszűnt, más hasonló munkakört a munkáltató pedig nem tud számára felajánlani, a munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát a felmondási tilalom ideje alatt nem szüntetheti meg. Ebben az esetben a tilalom alatt – amennyiben munkát nem tudnak számára felajánlani – a munkavállaló az állásidőre járó bérezésre jogosult, a fentebb említett határidővel. Amennyiben az állásidő kifizetését elmulasztja a munkáltató,  a munkavállaló munkaügyi jogvitát kezdeményezhet.

– Mit jelent ez a gyakorlatban? Hol és hogyan kell ezt kezdeményezni? Munkaügyi bíróságon kereset benyújtásával? Vagy a munkaügyi felügyeleten?

– Amennyiben a munkáltató nem tesz eleget a fizetési kötelezettségének, akkor munkaügyi per indítható, illetve a munkaügyi felügyeletnél bejelentés tehető. Amennyiben az egyeztetések nem vezetnek sikerre, én inkább a munkaügyi pert javasolom saját tapasztalat alapján. A munkaügyi perhez tanácsos jogi segítséget igénybe venni. Olvasni még itt-ott, különböző fórumokon, hogy fizetési meghagyás kibocsátását is ajánlják, de a Pp. 314.§(1) bekezdése a fizetési meghagyás kibocsátását munkáltatóval szemben viszont nem teszi lehetővé.

– Értem. Ez tehát a felmondási védettséget “élvező” anyukák tennivalója egy vitás helyzet esetén. De mi van akkor, ha lejár a védettség?

– A védelem lejárta után a felmondást követően az anyuka státusza az Mt.-nek a felmondásra vonatkozó általános szabályai szerint alakul. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató őt a munkavégzés alól felmentheti, ez alatt az Mt. 92.§ (3) alapján átlagkeresete illeti meg, illetve a munkáltatóval el kell számolnia (szabadság, esetleges végkielégítés). Állásidő fizetéséről itt tehát már nem beszélhetünk.

– Köszönöm az információkat, remélem, hogy a tanácsaid alapján sikerül sok anyukának kiharcolnia, ami amúgy törvény szerint járna neki.

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

Ajánlott bejegyzések:

8 hozzászólás

 1. Kedves Ági!
  Nagy örömmel bukkantam a honlapodra. Kicsit ugyan elbizonytalanított az a tény, hogy már 2-3 éves kihagyással is komoly nehézséget jelenthet visszatérni a munkaerő piacra, de azért vázolom a helyzetemet, hátha tudsz segíteni. Négy gyermekes anyuka vagyok, legnagyobb gyerkőcöm 18 éves, a legkisebb pedig 5 és fél. (nagycsoportos ovis). Végzettségem szerint informatikus mérnök, amit egy “puha” diplomával tudok igazolni, felnőtt fejjel kezdtem tanulni a Gábor Dénes Főiskolán. A tanulás megkezdésekor egy gyermekem volt, közben született még kettő. Ezt csak azért írom le, mert úgy érzem elárul valamit abból, hogy nem csak alap terhelés mellett próbálok meg teljesíteni, hanem annál kicsit:) nehezebb körülmények között is. (Igaz, nagyon komoly támogatást kaptam a férjemtől, nélküle nem tudtam volna diplomát szerezni.) Épp lejárt a Gyes a harmadik kisfiammal és mivel anyagi helyzetünk megengedte, korábbi munkahelyemtől pedig szép összegű végkielégítést kaptam, közös megegyezéssel eljöttem a cégtől és főállású anyaként itthon maradtam. Ezt a döntést azóta sem bántam meg, mivel a cégemnél “elvárás” volt különböző tréningeken való rendszeres részvétel (hétvégén is), három gyermek mellett hosszú távon sem volt vállalható az együttműködés. Időközben még egy kislánnyal is gazdagodott a családunk, viszont a tartalékaink lassan (újabban gyorsan) kiürülnek, így elérkezett a pillanat, hogy szél sebesen munkát kéne találnom. A jó hír az, hogy ezt nem kényszerként élem meg, mostanra az itthoni feladataim is lehetővé teszik, hogy ne “csak” anyukaként tevékenykedjek. Szeretném leszögezni, hogy soha nem éreztem “csak”-nak az itthoni sürgés-forgást, de kb. egy éve érzékelem, hogy egyébre is futná, így tavaly decemberben elkezdtem egy támogatott intenzív angol nyelvtanfolyamot, májusban sikerült a középfokú nyelvvizsgám, most pedig vadászom azt a munkáltatót, aki elhiszi, hogy ennyi év “kihagyással” is hasznot tudnék hajtani valahol. Tehát a paramétereim 43 év, 4 gyermek, papíron 2002-től gyes, ill. gyet, (valójában még több, de ezzel nem sokkolom a munkáltatókat, mert az önéletrajzomból nem derül ki azonnal). Jelenleg valamilyen irodai feladat (Excel, Word) ellátására érzem magam alkalmasnak, sajnos szakmán belül képbe kerülni önerőből nagyon nehéznek tűnik, nagyon drágák a képzések és nem is látom tisztán, melyik területtel kéne foglalkoznom. Szívem szerint most már olyan dolgot tanulnék, ami a konkrét feladatomhoz kötődik. Hát kb.ennyi ennyi volna…: Szép napot: Ildikó

  • Kedves Ildikó!

   Ez a sok év “kihagyás” bizony tényleg nem teszi könnyűvé a helyzetedet, de a lelkesedésed és az, hogy hajlandó vagy tanulni, nagyon sokat nyom a latba! Az angol nyelvtudással nagyon jót tettél magadnak, hiszen a 40 év felettieknél az egyik legnagyobb probléma a nyelvtudás szokott lenni. A hozzászólásodban írtakból úgy látom, hogy teljesen jó irányba mész az új terveidnek megfelelően: egy olyan állást kell megpályáznod, és megcsípned, ahol nem probléma a sok éves kihagyás, azaz nem évül el annyira a tudás. Az említett irodai tevékenység – amennyiben a számítógépes irodai programokat magabiztosan kezeled – nem szabad, hogy gondot okozzon, s az angol nyelvtudás is igen előnyös ezen a területen. Én a helyedben feliratkoznék az összes nagyobb álláskereső portál hírlevelére, hogy minden új állásajánlantól azonnal értesüljek, s jó néhány munkaerőközvetítő cég honlapját is folyamatosan nézegetném. Most a cél az, hogy egyszerre minél több helyre pályázz, ahol esélyed van elhelyezkedni, hogy visszakerülj a körforgásba, lehetőleg gyorsan. Szóba jöhet asszisztensi, irodai, ügyfélszolgálati munkakör… bármi, amit el tudsz látni. Azon állásokra, amire megfelelsz a kiírás alapján, add be a pályázati anyagodat, s a motivációs leveledben térj ki arra, hogy mivel a gyerekek már nagyok, s rengeteg felesleges energiád van, újra dolgozni szeretnél, keresed az új kihívásokat, s erre felkészülve az angolodat felfrissítetted. Ha már dolgozol, s úgy jelentkezel egy másik állásra, nem fognak attól félni a pályázatod elolvasásakor, hogy a 10 év kihagyás miatt nem tudsz visszailleszkedni a munka világába. Tehát most ez nem a szakmázásról, a karrierről szól, hanem az újrakezdésről. Ha már dolgozol egy ideje, akkor érdemes körbenézni, mit kellene kezdened magaddal, van-e egyáltalán értelme a régi végzettségeddel foglalkozni, hozzátanulni ehhez a szakmához (amit írtál, hogy bizony pénzbe kerül, illetev nagyon sok az újdonság azóta…), vagy valami új területet választasz. Meglehet, hogy a munkáltatód fog kijelölni egy új területet, ami neked is tetszik, s közö megállapodással kezdesz egy új szakmát kitanulni…
   Az álláskereséshez itt a honlapon és a régi blogon (www.dolgozmami.blog.hu) nagyon sok cikket, ötletet találsz, olvasd el őket, s használd ezt a tudást okosan!
   Sok sikert, üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm. Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy az internetes hirdetések megpályázásával interjú-közeli helyzetbe se kerülhetek a “kihagyott” évek miatt. Most talán más irányban (kapcsolaton keresztül) alakul valami, de még képlékeny a dolog. Talán, ha az “ősanya” típusról sem az a kép forogna a fejekben, hogy ez “csak” boci-boci tarkázni tud, könnyebb lenne.
    Szép napot: Ildikó

    • Kedves Ildikó!

     Nagyon jó úton vagy, a kapcsolatok kiaknázása egy másik forrása lehet az új munkahelynek, s mivel személyesen ismernek téged ezek az ajánlók, nem a nulláról indulsz, mint egy hirdetésnél 🙂 Az ősanya típusról meg annyit, hogy csinálja valaki végig 3-4 gyerekkel az ősanya szokásos heti programját (gyerekek gardírozása, szervezés, étel, lakás, ruha és minden egyéb biztosítása…), s majd utána merje kijelenteni, ha egyáltalán túlélte a hetet (! :-)), hogy boci ide, vagy oda…
     Nekem egy lányom van, dolgozom, és így alig élek néha… hát még 3-4 gyerek!!! Minden tiszteletem azoké, akik több gyermeket menedzselnek a munkájuk mellett, de azoké is, akik odahaza irányítják a családi életet 4 gyerek mellől! Mert az is kemény meló, nem bociboci meg tentebaba egész nap 🙂
     Üdv, sok sikert!

     Ági

     • Kedves Ági!

      Nagyon hasznos dolgokat olvasok folyamatosan itt nálad, további töretlen lelkesedést és sok sikert kívánok a munkádhoz. Volna még egy kérdésem (egyelőre egy:)), a GYET mellett heti hány órás munka végezhető? Ellentmondásos dolgokat találtam, a forrást sajnos nem jegyeztem meg, de valamilyen jogszabály elvileg különbséget tesz GYES ill. GYET mellett végezhető munkák között. Eszerint GYES mellett heti 30 óra, GYET mellett viszont csak napi 4. Ezzel szemben a MÁK-tól ez év márciusban kapott igazoláson szintén heti 30 órát írnak. Szóval mennyi az annyi? Köszönöm.

      Szép napot: Ildikó

      • Kedves Ildianyu!

       GYET mellett a max heti 30 órás munkaviszony megy, ugyanúgy, ahogy GYES mellett. A MÁK-nak higgyél, elvégre ők folyósítanak 🙂 vagy nem 🙂
       Üdv:

       Ági

 2. Kedves Dolgozó mami!

  Gyesről visszatérő anyuka lennék, de sajnos a cég ahol 9. éve dolgoznék felszámolás alatt áll.Már a gyed ideje alatt tájékoztattuk a felszámolót visszatérési szándékomról de azt a választ kaptam hogy nem tud munkát biztosítani így a végkielégítés kifizetése a gyes lejártával kerül kifizetésre.Idő közben tudtuk meg hogy köteles visszavinni sőt állásidőt fizetni.Erről persze a mai napig nem tájékoztatott…Újabb levélváltás után 60 nap bejelentésre hivatkozott, majd mikor az is lejárt kiadja a felhalmozódott szabadságomat és munkát biztosít!(Pénzügyön voltam adminisztrátor!)
  Kérdésemre hogy mégis mit fogok dolgozni azt a választ kaptam hogy a padláson fogok irattározni 3 hónapon keresztül, melegedőt biztosítva…. aztán ahogy lejár a gyes persze felmondanak.Kérdésem hogy megtehetik e ezt velem?Porban,koszban, netán egerek között?És hogy mennyi szabadság illet meg egy gyesről visszatérő anyukát, mert ők annyit írtak hogy a gyásra (2009-re) jár 11nap illetve gyesre:22 nap ?
  Várom és nagyon köszönöm előre is a válaszod!
  debi81

  • Kedves debi81!

   Most vettem csak észre, hogy megbújt a kérdésed a többi sok kérdés és válasz között, elnézést a késői válaszért, az ünnepek miatt elmaradtam a válaszadással. Nos, nézzük a tudnivalókat sorjában: a munkáltató az eredeti munkakörbe köteles visszavenni és foglalkoztatni az anyukát, ha az megszakítja a fizetés nélküli szabadságot. Ha az a munkakör megszűnt, akor kezdődik az egyezkedés, hogy mit tud mást kínálni, és te elfogadod-e? Az az elvárható magatartás, hogy ha hasonló munkakört tud kínálni a munkáltató, az együttműködés szellemében azt illik elfogadni. De hogy mi pontosan a hasonló, sehol sincs általános szabályként leírva az Mt-ben, annyi biztos, hogy ha jelentősen hátrányosabb rád nézve, nem kell elfogadnod, s ekkor köteles az állásidő fizetésére a munkáltató. Ha porban, koszban, egerek közt, akkor az jelentősen hátrányosabb körülményeket jelent a korábbi munkakörödhöz képest. Azonban ha a GYES-ed lejár, a felszámolás ténye, s ha tényleg nem tud munkát biztosítani, sajnos elég a rendes felmondáshoz.
   A 60 nap után valóban megteheti, hogy először a szabadságokat adja ki, sőt, nem csak hogy teheti, de erre kötelező a törvény, s utána állhatsz csak munkába (a szabadságok egy részét ugyan meg lehet pénzben váltani, de neki az az érdeke, hogy te minél később állj munkába, így ez nem hiszem, hogy szóba jöhet az egyezkedés során).
   A szabadság már nem ilyen egyértelmű kérdés, függ az életkorodtól, és nagyon sok mindentől, de egy korábbi cikkemben – még a régi blogon – részletesen megírtam a tudnivalókat, itt tudod elolvasni: http://dolgozomami.blog.hu/2011/05/03/mennyi_szabadsag_jar_nekem
   Ennek alapján könnyen ki tudod te is számolni, mire vagy jogosult.
   Sok sikert, üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás