Anyatejes táplálás világnapja

Szerző: Dátum: 2014. aug. 01. Kategória: Újra munkában | 4 hozzászólás

Anyatejes táplálás világnapjaTöbb, mint 20 éve hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az anyatejes táplálás fontosságára, s ennek kiemelt ünnepnapja augusztus 1-je. Hogy mi köze ennek a munkajoghoz? Első pillantásra nem sok… ha valaki azonban olvassa a munkajogi hírleveleimet, biztosan kapásból tudja a választ 🙂

Idehaza ritkábban fordul elő, hogy valaki a gyermeke egy éves kora előtt visszatér dolgozni, de ennek ellenére van a Munka törvénykönyvében olyan rendelkezés, ami a szoptató édesanyákra vonatkozik. Ama kevés anyuka kedvéért, aki a munka iránti olthatatlan rajongásból, vagy esetleg anyagi kényszerből megy vissza ilyen korán dolgozni, s még szoptatja a babáját, nézzük meg, mit mond a törvény:

“55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól e) a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára…”

Azaz amennyiben egy anyuka a gyermeke fél éves kora előtt visszatér dolgozni (akár otthonról, távmunkában is), a szerződéses munkaidejétől eltérően naponta kétszer egy órát nem kell dolgoznia, ikrek esetén kétszer két órát, s a 9. hónap végéig pedig napi egy, ikrek esetén két órát tölthet távol a munkahelyétől, s a kicsi táplálásával foglalkozhat.

Persze a következő kérdés az, hogy erre az időre jár-e bér 🙂

146. §  (3) A munkavállalót távolléti díj illeti meg b) az 55. § (1) bekezdés c)-g) pontban … meghatározott esetben…”

Azaz a válasz egy egyértelmű IGEN!

Persze, a jogszabályon túl nagyon sok olyan tényező van még, ami befolyásolja, hogy az anyuka valóban sokáig tudja-e a babáját – munkavégzés mellett – szoptatni. Érdemes lenne megvizsgálni, hogy vajon hány munkahelyen van lehetőség ma Magyarországon nyugodt körülmények között lefejni és a munka befejezéséig tárolni az anyatejet (a hazai opciók “széles tárháza” a mosdóra és a céges konyhára korlátozódik, ha valakinek nincs saját irodája, a tárolásról meg jobb nem is beszélni, márpedig egy fél – háromnegyed éves baba nem csak napi 2x eszik anyatejet, tehát a fejés abszolút normális dolog lenne), de ugyanide tartozhat a nyilvános szoptatás kérdése…

Hallottam már korán visszatérő, vezető beosztású anyukáról, akinek a férje vitte be a céghez szopni a babát, s olyanról is, aki komoly vitába keveredett a főnökével, mert gyártószalag mellett dolgozott, s nem akarták hamarabb elengedni a szoptatás miatt, mert egy dolgozó hiányzása esetén “nem működik a termelés”.

Így sajnos igaz az, hogy egy dolog a jog, s egy másik a hazai gyakorlat. Mindenesetre azoknak, akik dolgoznak kisbaba mellett, s még szoptatni szeretnének, vagy most térnének vissza, s emiatt választanák el a kicsit, a fenti paragrafusok ismerete és az erre való hivatkozás segítséget adhat! Szoptató anyukák, éljetek vele!

 

Ajánlott bejegyzések:

4 hozzászólás

 1. Szia Ági, azzal kapcsolatban szeretnélek megkeresni, hogy hogyan lehet iskola általi gyakorlatot teljesíteni-jogi következmény nélkül gyes vagy tp alatt. A történet, hogy jelenleg gyeden vagyok de suliba jártok. Az iskolai oktatás része, hogy gyakorlatot kell teljesíteni mind egy üzletben, mind kórházban. Annyit megtudtam, hogy ezért térítés nem jár. A gyes alatt tudtommal Ném okoz ez gondot. De mi van akkor ha à munkahelyemen bentragadt szabadság alatt teszem ezt vagy amennyiben újra várandós volnék tp alatt. Segítséged köszönöm! Gabi

  • Kedves Gabi!

   Szabadság alatt biztosan megy a dolog, hiszen eme idő alatt nincs munkavégzési kötelezettséged, nyugodtan gyakorlatozhatsz. Táppénz alatt én nagyon óvatosan bánnék ezzel, hiszen a keresőképtelen vagy, azaz olyan egészségügyi állapotban, hogy nem tudsz munkát végezni, akkor hogyan tudsz gyakorlatot végzeni? (Ezt hívják táppénzcsalásnak, s ha jól tudom, 2 évig terjedhető szabadságvesztéssel büntethető, én ezzel nem játszanék :-)) A GYES alattit több szempontból kéne megvizsgálni: mit szól a munkahelyed hozzá, ha megtudják, hogy nem dolgozol a gyermek gondozása miatt, de gyakorlatra eljársz, mit szól esetleg a folyósító szerv… ebben nincs nekem sem gyakorlatom, talán érdemes lenne megkérdezni őket elméleti szinten hivatalosan egy állásfoglalás formájában.
   Sok sikert:

   Ági

 2. Kedves Dolgozó mami!

  2013.07.01.-én kerültem a trafikba (Három BM Market Bt.), heti 40 órában bejelentve, eladóként. Nem volt sok gondom azon kívül, hogy nem igazán szerettem ott dolgozni, mivel féltem és éjjel értem minden nap haza, mivel a XVII. kerületből jártam át a IV. kerületbe. Az utazás napi 3 órát vett igénybe.
  Telt az idő, mikor a főnök kitalálta, február környékén, hogy nyit egy kis reggeliző vegyes boltot. Nagyon megörültem, gondoltam, hogy az nem lesz olyan sokáig nyitva, nem lesz végre sötétség és zárt légtér, át szerettem volna menni oda dolgozni. Akkor még nem tudtam, hogy ez Kft (Mixed Store Kft) lesz. Beszéltem a főnökkel, hogy úgyis kell egy tapasztalt ember, mehetek-e én, mert azt tudtuk, hogy a két trafikból lesznek átrakva oda emberek. Igent mondott, én boldog voltam, egy feltétele volt, az, hogy a Bt-be kéthetente egy napot kell dolgozni, mivel az óraszámot csak így tudja megoldani. Ez azt jelenti, hogy a Kft heti óraszáma 36, míg a Bt óraszámát lecsökkentette heti 4-re. 
  Áprilisban lett kész a kisbolt, és ekkor kezdődtek a problémák is. Nem volt titok előttük sem, hogy kisbabát szeretnénk párommal, sőt a főnökasszonnyal már napi szinten beszéltünk erről… Megfogant a kislányunk, és mivel pont a tüdőszűrőm is lejárt a bolt nyitásával, ami 2014.04.28.-a volt, így kénytelen voltam voltam elmondani, hogy várandós vagyok. Természetesen írásban és lelettel közöltem velük. Kérdezték mik a terveim, elmondtam, hogy szeretnék dolgozni, ameddig csak tudok és bírok. Ezt ők elfogadták és megértették akkor még.
  22 napot sikerült dolgoznom a kisboltban amikor vérzéseim lettek, így veszélyeztetett terhes lettem. Ezek a vérzések legalább 1-2 heti rendszerességgel jelentkeztek, így sárgatest hormont kellett szednem, nehogy elvetéljek, természetesen szigorú fekvéssel. Ez már nem tetszett annyira a főnöknek. Május 20.-án kerültem táppénzre, amint megkaptam a táppénzes papírt, azonnal, legkésőbb másnap párom vitte be valamelyik boltjukba, leadta borítékban. Mindig meg is kapták, ezekről is bizonyítékom van. Aztán lassan teltek hetek, kifizették a félhavi fizetésemet és nem történt semmi. Hívogattam őket, hogy légyszíves mondjátok meg mi van a táppénzemmel, többször is azt mondták náluk van minden, de értsem meg, nem megy egyik napról a másikra. Már a végén a könyvelőjüknek személyesen írtam, hogy mondja már meg mi a gond, amire azt válaszolta, hogy nála vannak a papírok majd intézi. Igen ám, de ekkor már június 23.a volt. Felhívtam az OEP-et, hogy mi történik, amikor megmondták, hogy náluk nincs jelentve, hogy én táppénzen lennék, így azt javasolták kérjek ki újra mindent a háziorvostól, és inkább vigyem be személyesen. Másnap így is történt, bevittem személyesen mindent az OEP-hez, de hiányzott a kis könyv, ami le van adva a munkáltatónál, azt meg kell szerezni valahogy. Mikor haza értünk, írtam egy levelet a könyvelőnek, csatolva a főnöknek is, hogy elmentem személyesen, elintéztem mindent és legyenek olyan kedvesek mielőbb postázzák be a kis könyvemet. Nem sokára jött is a válasz, hogy személyesen bevitték még aznap. Így 2014.05.20.-tól 2014.06.22.-ig volt táppénzigényem leadva. Jeleztem, hogy ezentúl személyesen szeretném rendezni a táppénzemet, ami azóta is olajozottan működik. Az első táppénz utalás 2014.07.21.én volt, addig itthon ültem május 20-tól július 21.ig pénz nélkül. 
  Kicsit megnyugodtam, aztán még aznap, július 21.én jött egy e-mail, hogy másnap betudok-e fáradni a kisboltba. Itt jött a hideg zuhany, tudtam, hogy ki leszek rúgva. 
  Elkezdtem telefonálgatni, felhívtam a kormányhivatal munkajogi osztályát, hogy ilyenkor mit tehetek? Ott azt mondták, hogy 10 év alatt ilyen esettel nem találkoztak még, mint az enyém, két paragrafus egymással szemben áll az egyik, hogy a próba idő alatt bárki indoklás nélkül elküldhető, a másikban pedig a kismamákat védik, DE SZERINTÜK az első pont erősebb, így sajnálják és kívánják a legjobbakat. Bevitt a párom, természetesen én csak sejtettem, hogy mi fog történni, mert ugye próbaidő vége előtt egy héttel voltunk, 28.án járt volna le. Nyilvánvalóan már ott voltak a kiléptető, felmondó papírok ami a próbaidőre hivatkozik, de nekem személyesen azt mondta a főnök, hogy ő vendéglátó helyet szeretne csinálni abból a kis boltból és tudtával nekem nincs ilyen végzettségem, és azt mondta neki a hivatal, hogy ez végzettséghez kötött, így értsem meg az ő helyzetét. Buta voltam, de kétségbeesésemben alá írtam a kilépő papírokat, viszont ott van a 30 nap, amikor fellebbezhetek. 
  Csak a Kft-ből mondott fel, de ott voltam heti 36 órás. Most teljesen kétségbe vagyok, esve, rettegek, hogy pénz nélkül maradok a picivel, ha megszületik. 
  Még egy olyan dolog tűnt fel nekem, hogy a cégtulajdonos mindkét cégnél a feleség Sajti Ildikó. Aki alá írta a felmondásomat, az a férje, Drávucz László. Nem tudom van-e ennek jelentősége, vagy lehet van aláírásra megbízása nem tudom, de gondolom előfordulhat, hogy nincs és jogtalanul írt alá.

  A válaszról kapok értesítést?

  • Kedves Renáta!

   Sajnos a próbaidő alatti felmondástól valóban nem véd az állapotosság sem, nem szabadott volna próbaidővel aláírnod az új szerződést (nem is lett volna indokolt, hiszen mindkét helyen ugyanaz volt gondolom a munkaköröd, minek ide próbaidő ilyen helyzetben)? Az, hogy mit kaphatsz a baba után, nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási kérdés, ezt érdemes lenne egy TB tanácsadással foglalkozó oldalon feltenned (ha jól értettem, a 4 órás jogviszonyod megmaradt, tehát nem vagy jogviszony nélkül). Én a helyedben mindenképpen azonnal elmennék az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, nem egy olyan eset van, ahol várandósság alatt elküldtek kismamát a próbaidő alatt, s mégis sikeresen védte meg a jogait a munkavállaló a Hatóság segítségével – több ügyben per nélküli megegyezés született. Ha a felmondást meg akarod támadni 30 napon belül, akkor ehhez ügyvédre lesz szükséged, arra azonban figyelj, hogy ugyanabban az ügyben nem mehetsz bíróságra és a hatósághoz is, vagy egyik, vagy másik. Az aláírás is lehet kapaszkodó, de azt tudnod kell, hogy az Mt. kimondja a következőket: 20. § (3) Ha a munkáltatói jogkört nem az arra jogosított személy (szerv, testület) gyakorolta, eljárása érvénytelen, kivéve, ha a jogkör gyakorlója a jognyilatkozatot jóváhagyta. Jóváhagyás hiányában is érvényes a jognyilatkozat, ha a munkavállaló a körülményekből alappal következtethetett az eljáró jogosultságára.
   Én a helyedben – tekintettel arra, hogy ez nem egy egyszerű ügy – azonnal jogi segítséget kérnék.

   Sok sikert:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás