Újra munkában – az első hetek

Szerző: Dátum: 2012. máj. 03. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 27 hozzászólás

Akár a régi munkahelyedre térsz vissza, akár új állást sikerült találnod néhány év babázás után, nem mindegy, hogyan és mivel töltöd az első heteket. Ha a korábbi cégnél vetted fel újra a „kesztyűt”, akkor is biztosan sok minden megváltozott a néhány éves távolléted alatt, egy új állásban pedig tényleg minden új, a kollégák, a vállalati rendszerek, a céges kultúra, a munkastílus. Mivel az első benyomás sokat számít – nem véletlenül van a próbaidő, ami alatt a munkáltató a teljesítményedet figyeli, s ez alapján dönt a 3. hónap végén (mármint az új munkahelyen, a réginél ugye jogilag felvilágosult anyukaként tudjuk, hogy nem köthetnek ki próbaidőt újra) – fontos, hogy jól szerepelj, jó vélemény alakuljon ki rólad. Néhány tipp következik, hogy mire figyelj…

Az első és talán legfontosabb tanácsom, hogy már az első napon végezz tényleges munkát, próbálj meg minél hasznosabb lenni. Ha ez a betanulási időszak az új helyen, akkor is igyekezz önállóan kisebb dolgokat elintézni, ha pedig a régi cégedhez tértél vissza, akkor pláne figyelj erre, ne azt lássák a többiek, hogy mindent elfelejtettél és újra kell az összes dolgot tanulnod. Ha éppen nincs konkrét feladatod, kérdezd meg a többieket, miben tudsz segíteni, ne ülj le a teakonyhában magánbeszélgetést intézni, vagy ne netezz, hanem légy proaktív, keresd a további teendőket!

Meglehet, hogy a régi munkahelyeden is új főnököd lett, ha pedig új cégnél kezdesz, biztosan új vezetőt kapsz, akinek az elvárásaihoz jó lenne alkalmazkodni. Minden főnöknek van „heppje”, vesszőparipája, ami fontos neki, ahol nem tűr semmi kilengést. No, persze, nem így kell közvetlenül rákérdezni, de az első hetekben, ha alkalmad van nyugodtan beszélni vele – és nem csak 2 percet – nyugodtan tedd fel neki a kérdést, hogy van-e valami olyan dolog, feladat, vagy ügy a munkaköröddel kapcsolatban, amire különösen figyelj, mert ez a cégnek, vagy neki prioritás? Van, akinek a rend az íróasztalon, van, akinek a késés, van, akinek a fél napon belül vissza nem hívott ügyfél a vesszőparipája. Tudd meg, és feltétlenül figyelj, hogy ne hibázz ezen a téren.

Bizonyára lesznek új, ismeretlen feladatok, így a betanítás alatt jegyzetelj nyugodtan! Sőt! Ha nem írod le, amit a többiek mesélnek, magyaráznak neked, rossz színben tűnhetsz fel előttük, hiszen ha másnap, harmadnap, vagy két hét múlva nem fogsz emlékezni rá, nem biztos, hogy szívesen mondják el újra az egészet. Kérdezz rá, hogy a szoftverekhez, programokhoz van-e kézikönyv, vagy bármilyen ügyintézéshez folyamatábra, amit esetleg ráérő szabad perceidben tanulmányozni tudsz.

Kérdezz! Senki nem várja el, hogy azonnal mindent tudj, ha bármiben nem vagy biztos, nyugodtan kérdezd meg azt a kollégát, akit a betanításodra kijelöltek, vagy akiről tudod, hogy a kérdésedre tud válaszolni, mert ismeri ezt a területet a cégnél. Ha nem kaptál senkit támogatásul, kérdezz rá az első napon, hogy kihez fordulhatsz? Azért arra viszont ügyelj, hogy a teljesen evidens dolgokkal ne zaklass feleslegesen senkit, mert akkor a szakmai tudásodról lesz elég hamar rossz véleményük!

Pletyi, hosszú kávészünet, baba- és gyermekfotók mutogatása, facebook hozzászólások munkaidőben – ez mind tabu!!! Persze, lehet két mondatot ejteni arról, hogy mekkorák a csemeték, de ide dolgozni jöttél, nem társasági életet élni. Annyit engedj csak látni a magánéletedből, ami mindenképp szükséges, vagy ami az előnyödre válhat. Persze ha a főnöknőd is kisgyermekes anyuka, valószínűleg több megértésre számíthatsz, de ezzel sose élj vissza!

Hiányzás, késés… tudom, hogy nem könnyű gyerekkel elindulni, és a bölcsibe, oviba történő leadás után pontosan beérni a munkahelyedre, miközben inkább szívesebben ölelgetnéd még 3 percig a kicsit, ahelyett, hogy már rohannál a busz után. Ezért szervezd meg jól a reggeleket, ha kell, vigye más a kicsit: apuka is beszállhat a családi kötelezettségek teljesítésébe, vagy a nagyszülők, ha helyben vannak. Fontos, hogy ne késs, és ne hivatkozz a gyerekre, mert nem nagyon fogják elfogadni (bár, mint anya teljesen igazad van, de ez őket nem érdekli, és nem is kell, hogy érdekelje. Itt elsősorban munkavállaló vagy, nem anyuka). Ha véletlenül beteg lenne, gondold végig, hogy tudná más megoldani a kicsi felügyeletét, hogy ne hiányozz (annyit). Ha egy jó kis lázas, taknyos kórt kaptok el, biztos, hogy az első néhány napban jobban érzed te is magad, ha otthon maradhatsz vele, de ha már nem lázas, s más csak biztonságból tartja otthon a gyerekorvos még hét végéig, nyugodtan bízd másra, ha van kire, és menj dolgozni! Hidd el, értékelni fogja a főnököd! Ha meg tudod oldani, hogy otthonról dolgozz, ezt is érdemes bevetni, hiszen így nem maradsz el annyira a munkával, s a cég is érzi az akarást, az igyekezetet.

Bár evidens dolog (lenne), de azért ezt is leírom: figyelj arra, hogy ez egy munkahely, azaz az öltözéked is ezt tükrözze. Nagyon kényelmes volt eddig az otthoni játszós ruha, a melegítő és a pamut póló, amikor a földön legóztál, vagy a játszótéren rohantál a prücsök után, de ha nem óvónéni vagy dadus vagy testnevelő tanár vagy, kérlek, ezeket a ruhákat ne vedd fel a munkahelyedre, hanem öltözz úgy, ahogy egy dolgozó mami szokott: hivatali öltözékben jelenj meg. Nem kell azonnal kisestélyit húzni, de a GYES-ről visszatérő anyuka képét – s az ezzel járó előítéleteket – csökkentheted, ha elegánsan, a munkahely stílusának megfelelően öltözöl.

Biztos, hogy nem lesz könnyű mindent fejben tartanod, ezért, hogy a fontosabb dolgokat semmiképpen se hanyagold, vagy ne veszítsd szem elől, nap végén az utolsó 10-15 percben tekints át az aznapi teendőket, s amivel nem végeztél, írd fel magadnak a naptáradba, hogy holnap reggel azzal kezdj. Ha valami fontos, és sürgős, vedd előre, ha van, ami várhat, vagy nem tudsz vele mások segítsége nélkül továbblépni, azt tedd félre, s vedd elő újra, ha aktuálissá válik.

+ 1 tipp: Ha az első hetekben úgy érzed, hogy nem bírod a hajtást, a leterheltséget, az ide-oda szaladást, ne aggódj, teljesen természetes, hogy nehezen veszed a dupla terhelést. Ne legyen lelkiismeret furdalásod, hogy dolgozni szeretnél, vagy dolgozni kell, miközben a gyerekek bölcsiben, oviban vannak. Fogd fel úgy, hogy ez egy szükséges része az életnek (amúgy tényleg az J), s ne rágódj rajta, hanem nézd a jó oldalát: újra emberek között vagy, hasznos dolgot végezhetsz, van egy kis változatosság az életedben. Próbálj meg hétvégenként kicsit többet pihenni, egy-két órát csak magadra szánni, relaxálni, végy egy forró fürdőt, vagy sétálj egyet, vagy csináljatok egy közös családi programot a gyerekkel (de ez ne abból álljon, hogy utánuk rohangászol, az nem pihenés!). Kérj segítséget a nagyszülőktől, párodtól, barátoktól, nekik is érdekük, hogy jól teljesíts a munkahelyen, s ehhez hozzá tartozik az is, hogy tehermentesítsenek téged egy kicsit. Hidd el menni fog, bele fogsz rázódni hamar! Sok sikert kívánok!

 

(photo by mousiekm)

Ajánlott bejegyzések:

27 hozzászólás

 1. Kedves Ági!

  Hamarosan megyek a régi cégemhez “tárgyalni”, az újrakezdést! Nem tudom mi vár rám, de sokat segített az oldalad!
  Nagyon köszönöm a fenti biztató sorokat!!!!!:):):) Adott egy kis erőt! Hálás vagyok érte!:)
  Sok sikert a weboldaladhoz!

  Üdv:
  Rita

  • Szívesen! Ügyes légy, sok sikert az egyeztetéshez! 🙂

 2. Kedves Ági!
  Az ügyben szeretném a segítségedet kérni, valóban jól emlékszem -e, hogy szabályozva van törvényileg,hogy a gyermekem 3 éves koráig ugyanolyan munkaidő beosztást kell biztosítani, mint amilyenbe szülés előtt dolgoztam. Hétfőtől-péntekig dolgoztam 6-tól 2-ig. Ha visszamegyek dolgozni, ugyanebben az időbeosztásba kell foglalkoztatnia? (Ha valóban így van, törvényileg hol találom?)
  Valamint a gyakorlatban mit jelent az hogy: “a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be”. ? Köszönöm segítséged, üdv: Bibi

  • Kedves Bibi!

   A munkaidő-beosztást (munkarendet) a munkáltató jogosult egyoldalúan megállapítani, azaz ha pl. időközben, a szülésed alatt áttértek egy másik beosztásra, ahhoz neked is igazodni kell. A törvény azonban olyan módon védi a 3 évnél fiatalabb gyermekkel dolgozó anyákat, hogy egyenlőtlen munkaidő-beosztást csak a munkavállaló beleegyezése esetén írhat elő a munkavállaló. Az egyenlőtlen munkaidő-beosztás azt jelenti, hogy nem “szokásosan”, hétfőtől péntekig tartanak a munkanapok, hanem szombatra, vagy vasárnapra is eshetnek, vagy a munkaidő az egyes napokra egyenlőtlenül is elosztható. De mivel a törvény azt is kimondja, hogy a heti pihenőnapok (a 3 évesnél fiatalabb gyermek miatt) nem adhatóak ki egyenlőtlenül, ezért nem dolgoztathatnak szombaton, vagy vasárnap. A 3. tilalom, hogy rendkívüli munka (túlóra), és készenlét nem rendelhető el számodra, s éjszakai munka sem (22-06-ig).
   Sajnálom, hogy csak ennyit tudok segíteni, mert valójában ha belegondolunk, ezen a védelmek mellett is lehetetlen egy kétműszakos beosztás mellett bölcsibe vinni a kicsit, s el is hozni onnan… (legalábbis minden nap segítő családtag nélkül)
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ági!

  Tényleg már csak az az egy kérdés maradt, hogy ha augusztusban aláírom a közöst, mivel nem tudnak visszavenni és inkább kifizetik a szabijaimat, miért mondták azt, hogy augusztus hónapra vissza kell mondanom a gyest? Hiszen megszűnik a munkám és egyenlőre nincs másik addig jogosult vagyok rá! Amennyiben nem fizették volna ki hanem letöltöm a szabikat (utána közös) akkor valóban le kellett volna mondanom arra az időre mivel 8órában voltam foglalkoztatva. De így nem értem! Várom válaszod sürgős lenen mert 2nap múlva alá kéne írnom a közös!
  Nagyon köszönöm!
  üdv
  babika23

  • Kedves Babika!

   A korábbi hozzászólásaidnál ma éjszaka megírtam minden választ, így megtalálod a kérdéseidnél a tanácsaimat.
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Ági!
  Szeretnék visszamenni dolgozni, de nem tudom mitől függ, hogy 30 vagy 60 nappal előbb kell ezt bejelentenem! Ez ugye naptári nap?
  Segítségedet előre is köszönöm!
  Barbara

  • Kedves Barbara!

   Attól függ, hogy 6 hónapnál kevesebb ideig, vagy több ideig voltál távol a munkahelyedtől szülési szabin / fizetés nélkülin, és naptári napként kell értelmezni.
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Ági!
  Rengeteg jó információt találtam a honlapodon, így a kérdésemre is a választ. 2011.02.03.-án szültem, 2011.július 18.-a óta vagyok gyeden.
  Nekem 60 nappal előbb kell bejelentenem.
  Légyszíves erősíts meg a fenti információk alapján, és hogy 36 éves vagyok, úgy számolom 54 nap szabadságom lesz, ha decemberben, vagy januárban visszamennék dolgozni. (2011.-re 25+2 nap, 2012-re is 25+2 nap). Egy gyermekem van.
  Nagyon hasznos az oldalad!
  További jó munkát!
  Barbara

  • Kedves Barbara!

   Szabadság a TGYÁS idejére, és a GYED első évére jár, tehát ha te 2011-ben nem vettél ki szülés előtt egy napot sem, akkor 25 + 2 jár 2012-re, de vigyázz, mert meddig is tartott a GYED első éved? 2012. július 17.-éig, azaz a 2012-es évre nem számolhatsz el 25 napot, mert csak időarányosan jár a szabi, azaz január 1-jétől július 17.-éig össze kell számolnod a naptári napokat (vigyázz, 2012 szökőév, azaz február 29 napos), és ezzel el kell osztanod 365-öt, majd beszorozni a 25 nappal. A gyermek utáni pótszabi is időarányosan jár, tehát abból sem kettő, hanem csak 1 jár erre az évre.
   Így számold át újra 🙂
   Üdv:

   Ági

 6. Kedves Ági!
  Szeretném a segitségedet kérni abban,hogy a lányom november 7én tölti be a 3évet,jelenleg gyesen vagyok!November 8-tól mehet ovodába,én a régi munkahelyemre nemtudok vissza menni a távolság és a beosztás miatt ezért már most keresgélek munkát.A kérdésem az lenne,ha találok még gyes alatt munkát akkor a volt munkahelyemen hogy lehet ezt megoldani,azt tudom hogy a gyest akkor lemondom de a régi helyemen ha a fönőköm egyáltalán kifizeti a szabadságomat ami elvileg jár az nembaj fogy én már uj helyen dolgozok bejelentve!Kettőt együtt hogy szabad és érdemes összehozni?Még most azért nem merek gyest lemondani és tölteni a szabikat mert nemtudom mikor sikerül uj munkahely és november 7-ig még találhatok!
  Remélem nem zavartam össze a kérdésemmel
  Köszönöm szépen

  • Kedves Kriszta!

   Ha a régi munkahelyeden nem szeretnél dolgozni, akkor bármilyen módon szüntetitek meg a munkaviszonyt, a bent ragadt szabadságokat ki kell fizetnie a munkáltatónak. Ha a munkáltatód amúgy sem szeretne vissza venni, s “örül”, hogy nem kell tovább foglalkoztatnia, szerintem gond nélkül elfogadja, ha közös megegyezéssel kéred a munkaviszonyod megszüntetését. Ebben az esetben csak a szabikat kell kifizetnie, azaz pénzben megváltania, nem kiadnia. Tehát nem leszel ott még x hétig állományban, míg a szabikat kiveszed, hanem egyszerűen megegyeztek, hogy közössel megszüntetitek a jogviszonyt, besétálsz, aláírjátok a közöst, kifizetik neked a szabikat, és kész, mehetsz az új helyre dolgozni. Ha az új helyen hamarabb kezdenél, akkor sincs nagy baj, mert lehet több munkaviszonyod is, ezt nem tiltja az Mt., csak bizonyos ritka esetekben (ha a munkáltató jogos gazdasági érdekét sérted ezzel).
   A GYES-t, ha a szabikat kiadják neked, azaz nem kifizetik, akkor le kell mondanod, de ha kifizetik egy adott napon az összeset, mert a munkaviszonyodat közössel megszüntetitek, akkor nem kell a GYES-t lemondanod. Persze ha az új helyen már dolgozol, és nem 6 vagy 4 órában, hanem 8-ban, akkor nem vagy jogosult GYES-re.
   Remélem, érthetően írtam le mindent, üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Nagyon Nagyon szépen köszönöm a segitségét.Igy már tisztában vagyok a továbbiakban!
    Üdv:Kriszti

 7. Kedves Ági!

  Bocsi hogy kicsit hosszú lett, de most láttam, hogy a régi honlapodra írtam a kérdésemet újból. Bemásoltam az előzményeket, mert nem tudom mennyit látsz belőle itt, az új honlapon. Legújabb kérdésem legalul van.

  Előre is köszönöm ha foglalkozol velem……

  üdv.
  H

  Kérdésem, hogy kell-e munkaszerződést módosítani ha jelenleg 8 órás munkaszerződésem van és egyenlőre (kb. októberig) a felgyülemlett szabadságaimat veszem ki. Gyes-t igényeltem és a szabadságom letelte után 6 órában szeretnék dolgozni.A munkáltatóm már most módosítaná a szerződésemet 6 órásra és a béremet is csökkentené arányosan. Ez így helyes? Másik kérdésem, hogy ha csökkenti, akkor a szülés előtti 8 órás béremet kell alapul venni vagy előbb növelni kell béremet a cégnél történt emelésekkel arányosan és ezután számolni

  Kedves Hahovirág!

  A munkaszerződésedet semmiképpen se módosítsátok a szabadságok kiadása előtt, mert akkor a szabadságokat is kevesebb óraszámban kapod meg, ami egyértelműen hátrányos számodra. Az első tényleges munkanapodon lépjen életbe a módosítás (persze ettől függetlenül korábban is aláírhatjátok, de módosulás akkorra legyen datálva). Nem kényszeríthetnek hamarabbi módosításra!
  A gyermek gondozása miatti távollét után a munkáltatódnak ajánlatot kéne tennie a béremelésre, mégpedig a veled azonos munkakörű munkavállalók részére az időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul véve, s ha ilyen másik munkakör nem volt, akkor a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés az irányadó. Ha tehát volt béremelés a te munkaköröddel megegyező munkakörben dolgozóknál, akkor ez neked is jár. Ezt a munkáltatónak kéne magától megtennie, persze a legtöbben általában nem is szólnak, csak kifizetik a régi bérrel a szabadságot. Ha minimálbérre voltál anno bejelentve, akkor is meg kell emelnie a mostani minimálbérre. Ha ezt nem tette meg a munkáltató, akkor sajnos nincs mit tenni, kérni kell újra, lehetőleg írásban, hogy nyoma legyen. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy lehet olyan eset, hogy valóban semmilyen béremelés nem történt az évek alatt (tekintettel a válságra), de te látod jobban, hogy mekkora a cég, van-e ilyen másik munkakör. Ha van korábbi ismerős kolléganő, őt is megkérdezheted, s talán ő tud súgni… A részmunkaidős bért ezek után kéne kialakítani, időarányosan csökkentve a megemelt bért. Pl. bruttó 150.000 volt a béred 3 éve, azóta egyszer emeltek ebben a munkakörben, 7 %-ot, azaz most 160.500 a bére a többi kolléganőnek. Te visszatérve a szabikat már ezzel a bérrel kapod meg, majd 6 órásként a szerződésedben 120.375 Ft fog állni.
  Próbáld meg, hátha sikerül elérni… de ha nem, ne érezd magad “bénának”, ez az egyik legnehezebb dolog egy visszatérő anyuka életében… keveseknek sikerül…
  Üdv:

  Ági

  Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Ez egy kis cég, két ugyan olyan munkaköre nincs senkinek, a fizetésemelés is mindenkinél egyedi. Van akinek a bérét emelik, van aki béren kívüli juttatásokat kap, de béremelést nem. Érdekesen járnak el, de ez ellen én nem tudok tenni.Felmerültek további kérdéseim is: Most a 8 órás szabikat töltöm (harcok árán), 8 órás munkaszerződéssel.A bérem magasabb lett, de gyanítom nem a cég béremelése kapcsán, hanem a családi adókedvezmény stb. miatt. Már nem emlékszem, hogy a kormány mit módosított. :)Konkrétan béremelésről nem volt szó közöttünk. Kérdés:Visszamenőlegesen kérhetem a béremelést?Ez jár nekem (versenyszféra) vagy csak egy opció?A főnököm már pedzegette, hogy nem biztos, hogy lesz munka részemre. kérdés:ha felajánl egy másik munkakört, köteles vagyok azt elfogadni csupán azon okból kifolyólag, hogy az a munkakör nem tetszik nekem?A munkáltató elküldhet-e engem emiatt?Mondhatom-e neki, hogy fizessen állásidőt? Ha felmond, melyik felmondási típusnál jár nekem végkielégítés? A felmentési időre is ugyan annyi pénz jár, mintha dolgoznék? Ha 6 órában megyek vissza, akkor a végkielégítés is 6 órában jár? 2008 óta dolgozom ennél a cégnél, kislányom 2013.06. hóban lesz 3 éves.
  Bocsi a sok kérdésért, de szeretnék felkészült lenni a “harcban”. 🙂
  Szép napot!

  Válaszodat előre is köszönöm!

  H.

  • Kedves Ági,

   Idő közben a munkáltatóm közölte, hogy nem tud foglakoztatni. Rendes felmondás, Indok: nincs a képességemnek, vézettségemnek, gyakorlatomnak megfelelő munkakör. A felmondási idő 45 nap (nem munkanap), amibe beleszámolták a jelenleg töltött szabadságomat, így megrövidül a felmondási idő. Lehet ezt így??? Tényleg nem munkanapban számolják a felmondási időt?2004.10.01. óta dolgoztam a cégnél, kisebbik gyermekem 2012.06.18-án töltötte a 2. életévét. 06.19. óta vagyok szabin,ma kaptam meg e-mail-en, beszkennelve a rendes felmondásomat, de úgy, hogy az én aláírásomnak nincs is hely feltűntetve. Ez gondolom így nem jelenti azt, hogy én elfogadtam a felmondást ebben a formában. Továbbá ha el tudom húzni 10.01. utánra a felmondás aláírását, akkor meg kell adniuk a +5 nap felmondási időt is? A felmondási idő felére felmentenek a munkavégzés alól (a másik fele a szabimból megy)Végkielégítésként két havi átlagkeresetet adnak.A pénzbeli dolgokat nem kell számszerűen közölniük?
   Elküldöm mail-ben a levelezésemet és a felmondásomat, hátha így könnyebb neked.

   Nagyon várom a válaszod!

   köszönöm!
   üdv.
   H

   • Még 1 infó: 2012.06.19-től 86 nap szabit számoltak ki (2012.12.31-ig), ami 2012.10.16-án járt volna le. A felmondás miatt elvettek 5 napot időarányosan, ami rendben is van. Kérdésem, hogy a jelenleg is töltött szabadságomat beleszámolhatják-e a felmondási időbe vagy meg kell várniuk ameddig letöltöm a szabikat és csak onnantól ketyeg a felmondási időm? Nagyon sok kérdés kavarog a fejemben, teljesen kétségbe vagyok esve, ne haragudj ha sok mindennel “bombázlak”.
    H

    • Szia, ahogy a korábbi hozzászólásodnál is írtam, a felmondási időd felében – amikor dolgoznod kéne, de nem teszed ezt – kiadhatják neked a szabit. A szabadság alatt is felmondhatnak neked, nem kell megvárniuk, míg véget ér.
     Sajnálom 🙁
     Ne kérj elnézést, hogy sokat kérdezel, jobb, ha tisztán látod a helyzetet, így talán könnyebben megnyugszol, s elfogadod a helyzetet, ha meggyőződhetsz, hogy minden jogszerű. Az más kérdés, hogy nagyon nem esik jól ez egy anyukának 🙁 megértelek!
     Üdv:

     Ági

   • Kedves Hahovirág!

    A felmondási idő naptári napban számolandó, nem munkanapban, ez tehát korrekt módon lett számolva.
    A felmondást már lehet e-mailben is közölni, s nem kell, hogy aláírd, jelezve az elfogadását, mert ez egy egyoldalú jognyilatkozat. Nem tudod elhúzni sem a dolgot októberre, a hatályos Mt. szerint az írásbeli jognyilatkozat akkor tekinthető közöltnek, ha azt a címzettnek vagy az átvételre jogosult más személynek átadják, vagy az elektronikus dokumentum részükre hozzáférhetővé válik. Amit megtehetsz, az annyi, hogy 30 napon belül keresetet nyújthatsz be a munkaügyi bíróságon, ha perelni akarsz.
    A szabadságok és a felmondási idő kapcsolatáról azt kell tudnod, hogy alapvetően a felmondási idő felében vagy munkavégzésre kötelezett (a törvény szerint), a felében pedig fel kell, hogy mentsenek a munkavégzés alól. Ha a munkavégzésre kötelezett időben azonban te nem dolgozol, akkor erre az időre kiadhatják a bent ragadt szabadságaid egy részét, tehát ez sem törvénytelen.
    A végkielégítés összegét nem kell számszerűen megadniuk, mert ennek számítási módjáról a törvény rendelkezik (távolléti díj illet meg).
    Sajnálom, bizonyára nagyon rosszul érint ez téged, de a leírtak alapján minden törvényesnek tűnik!
    Üdv:

    Ági

  • Kedves Hahovirág!

   Hogyan érted, hogy visszamenőlegesen? Amióta a szabikat töltöd? Hát, megpróbálni meg lehet, de mint korábban is írtam, a munkáltatók jó része abszolút nem is veszi ezt figyelembe az Mt. ezen rendelkezését… tehát kérheted, de valószínűleg azt mondja, hogy nem volt béremelés senkinek, s ekkor, ha ez nem tetszik, perelhetsz…
   Ha nem tud a régi munkakörödbe visszavenni, akkor ha van másik üres munkakör, ami megfelel a végzettségednek, tapasztalatodnak, azt fel kell ajánlania. Ha ezt nem fogadod el, vagy nincs ilyen munkakör, akkor felmondhat, mindkét esetben jár a végkielégítés.
   Állásidőt éppen ezért nem is érdemes kérni, hiszen ha nem tud foglalkoztatni, akkor felmondhat, tehát bolond lenne fizetni neked, mikor jogszerűen elküldhet a fenti esetben.
   Felmentési időre távolléti díj jár, amit az esedékesség időpontjában érvényes alapbér, valamint az utolsó hat naptári hónapra (irányadó időszak) kifizetett teljesítménybér és bérpótlék figyelembevételével kell megállapítani. Ha 6 órás vagy, akkor az alapbéred is időarányosan kevesebb, tehát a végkielégítés is kevesebb, mint 8 órás foglalkoztatás esetén.
   Üdv:

   Ági

   • NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM, HOGY FOGLALKOZTÁL AZ ÜGYEMMEL!!!!

    Nagyon klassz a honlapod, sztem nagyon sokan tanulnak tőled és sokan merítenek erőt belőled! Köztük én is. 🙂

    Minden tiszteletem a Tiéd!

    Üdv.
    H.

    • Köszönöm szépen!
     🙂

 8. Kedves Ági!

  Van egy kisfiam aki 2010 júl.14-én született.Most gyes-en vagyok vele.Gondolkodunk a második gyerekben, de nem tudom, hogy hol lehet pontos információt kapnom azzal kapcsolatban, hogy mennyi tgyás ill.gyed fog megilletni engem a második gyermek utánután.Hol lehet ezt pontosan kiszámoltatni? Minden féle információt adtak már ,de mindenki mást mond .Voltam a tb-ben ott azt mondták, hogy ugyan azt a pénzt kapom mint az elsőnél csak az adójóváírás összege fog lejönni, mert ugye az már nincs, de volt olyan anyuka aki ebben az élethelyzetben van és már megszülte a második gyermekét és azt mondta, hogy nem azt az összeget kapta.Tudom ez attól is függ, hogy az alapul vett évben volt-e gyes-es időszaka az illetőnek vagy csak gyes-en volt vagy kapott mellette gyed-et is….Melyik évet veszik alapul?A gyermek megszületésétől visszaszámolt egy évet vagy a születése éve előtti évet.Teljes a zürzavar bennem…..Nem tudom, hogy ki tud pontos információt adni,amire biztosan számíthat az ember.Nagyon örülnék, ha tudnál segíteni!Köszönöm előre is a válaszod!
  Zita

  • Kedves Zita!

   Sajnos az általad feltett kérdések egyáltalán nem munkajogi jellegűen, hanem társadalombiztosítási kérdések, ez pedig nem az én szakterületem. 🙂 Azonban bátran ajánlom a www. anyabarat.hu honlapot, a honlap szerkesztője, Erzsébet ezen kérdésekben is nagyon járatos, s nagyon sok hasznos cikket is találsz nála!
   Üdv:

   Ági

 9. szia Ági!

  Azt elfelejtettem megkérdezni még, hogy mi van ha a második gyermekem az első gyermekem 3.életévén túl születik meg?Vissza kell mennem dogozni úgy, hogy én már állapotos leszek akkor a második gyermekemmel?Folytonos munkaviszonynak számít?Hallottam már olyat, hogy valaki kivett szabadságot és elment táppénzre és úgy húzta ki az idejét a születésig.Mit lehet tenni ilyen helyzetben?Köszönöm!
  Zita

  • Kedves Zita!

   Na, látod, ez már inkább munkajogi témájú kérdés 🙂
   Amennyiben a második baba nem születik meg az első gyermek 3. életévéig, neked a munkaszerződésed szerint újra dolgozni kell. De a bent ragadt szabadságok kiadásával szokott kezdeni a munkáltató, azaz egy ideig még valószínűleg nem fogsz dolgozni, s mivel sokszor a visszatérő anyuka foglalkoztatását is nehezen oldja meg a munkáltató, nem szoktak “tiltakozni”, hogy az anyuka a szabik kiadása után táppénzre menjen. Azonban a második baba “ütemezése” miatt azt tudom ajánlani, hogy az előbb említett honlapon tájékozódj arról is, hogy milyen juttatások fognak megilletni a 2. babánál, mert nem mindegy, hogy mi után fogod kapni a TGYÁS-t, GYED-et. Sokszor az anyukák azért is mennek vissza dolgozni a két baba között hosszabb időre, fél évre, hogy anyagilag jobban járjanak. Ennek tehát érdemes lenne utánanézned. Ha már várandósan térsz vissza, akkor az állapotodról azonnal tájékoztasd a munkáltatódat (lehetőleg írásban), mert csak így vagy védett!
   Én még a magam részéről karrier tanácsként még annyit tudok hozzátenni, hogy ha a munkáltatód visszavár, érdemes – ha már nem jött össze hamar a ketteske 🙂 – kicsit többet dolgozni, hogy ne az legyen az érzése a munkáltatónak, hogy “na, épp hogy visszavettük, csináltunk neki helyet, és most újra elmegy szülni…”
   Üdv:

   Ági

 10. Kedves Ági!

  Felvetődött bennem egy kérdés a felmondásommal kapcsolatban: Nyár óta a felgyülemlett szabadságomat töltöm a cégnél, ahol most felmondtak nekem. Ez ugye azt jelenti, hogy ismét állományba kerültem. Feltételezem azért kerültem ismét állományba, mert van/volt a részemre munka. Ugye, csak az dolgozhat egy cégnél, akinek van valamilyen munkaköre? Kérdésem, hogy akkor most jogszerűen mondtak-e fel nekem arra hivatkozva, hogy: nincs a képességemnek, vézettségemnek, gyakorlatomnak megfelelő munkakör? Hiszen már “dolgozom”.Vagy ezzel csak a felmondás indokát tudom megváltoztatni, de semmi nem változna?

  • Kedves Hahovirág!

   Azért kerültél vissza aktív állományba, mert ha megszüntetted a fizetés nélküli szabit, nem is tehetett mást a munkáltatód. Ez nem azt jelenti, hogy volt munkaköröd, hanem azt, hogy a szabadságokat kiadta neked. Ha ezek után tud téged foglalkoztatni, akkor vagy a régi vagy egy új munkakörben teszi ezt, ha nem tud foglalkoztatni, azaz nincs üres munkakör, akkor jogszerűen felmondhat. Ezt a felmondást csak akkor érdemes megtámadni, ha be tudod bizonyítani, hogy volt a felmondásod időpontjában olyan üres munkakör a korábbi munkavégzési helyeden, amire te alkalmas lettél volna, de ezt nem ajánlották fel neked.
   Sajnálom, ez így van.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás