Mától változnak a szabadságokra vonatkozó szabályok!!!

Szerző: Dátum: 2011. aug. 01. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés | 105 hozzászólás

A mai naptól érvényesek a Munka törvénykönyvének módosított szabályai, többek között a szabadságok tekintetében. Bár korábban már írtam róla többször is, még mindig sok kérdést kapok, hogy “akkor mikortól is érvényesek az új szabályozások”, “vonatkoznak-e már rám, vagy még nem”… Így gondoltam, legjobb, ha írok egy tisztázó bejegyzést, amiből mindenki megérti a néha bonyolult fogalmazású törvényt.

Nézzük tehát a legfontosabb két dolgot:

1.) A korábbi 12 hónap helyett, mostantól csak 6 hónapra jár fizetett szabadság a szülési szabadságot követő fizetés nélküli szabadság idejére (ezt szokták GYED-nek nevezni :-)). Aki tehát a módosítások hatályba lépése után, azaz 2011. augusztus 1-je után kezdi meg a fizetés nélküli szabadságát, az a munkahelyére visszatérve  már csak 6 hónapra járó szabadság kiadására / kifizetésére lesz jogosult.  Értelemszerűen, aki eme dátum előtt, annak még 12 hónapra jár a szabadság.

Mondhatnám azt is nem túl szabályos jogi megfogalmazással, hogy tehát aki most fontolgatja a visszatérést, és számolgatja, hogy mennyi szabi is jár neki, ne ijedjen meg, hiszen – gondolom – ő már régóta megkezdte a fizetés nélküli szabit, azaz rá ezek a kurtítások nem vonatkoznak! Anyukák, ne parázzatok, gondoljátok végig szép nyugodtan, hogy mikortól kapjátok a GYED-et. Régóta, ugye? (Ja kérem, a családi kasszáról tuti eszetekbe jut…). Na, akkor nektek még 12 hónapra jár a szabi.

2.) A szabadságok – a fizetés nélküli szabadság megszüntetésekor, a munkahelyre történő visszatéréskor – ezen túl nem csak kivehetőek lesznek, de a munkavállaló és a munkáltató megállapodása alapján pénzben is megválthatóak lesznek (erre eddig csak a munkaviszony megszűnésekor volt lehetőség). Tehát a szabikat, amiket a gyermek ápolása miatt kivett fizetés nélküli szabadság időtartama alatt kapsz, nem kötelező a visszatéréskor kivenni, ha ez így neked is megfelel (de csak akkor, ha beleegyezel a kifizetésbe a kivétel helyett, egyébként erre nem kötelezhet a munkáltatód!). Ha tehát a picúr elhelyezését bravúrosan megoldottad, akkor akár a visszatérés bejelentése utáni 30/60 nap múlva tetterősen, lelkesen bevonulhatsz a munkahelyedre, és hajrá, termelheted a GDP-t! 🙂

3.) A szabadságok kiadásának ütemezése is változott, ha több, mint 183 napot voltál akadályoztatva a neked járó szabadság kivételében (ennek igen nagy az esélye, hiszen a legtöbben a picúr 2-3 éves korában térnek vissza), akkor nem 30 napon belül kell a munkáltatónak kiadnia, hanem 183 napon belül. Tehát meglehet, hogy azt mondja, hogy kezdj el dolgozni, és majd a szabikat kiadja később. Ehhez sajnos joga van innentől kezdve.

(photo by i_yudai)

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

Ajánlott bejegyzések:

105 hozzászólás

 1. Szia!

  Az 1-es pont értelmezésében szeretném a segítségedet kérni. 1.5 hónapja közöltem, hogy visszamennék GYED-ről. Kiszámolták a szabijaimat (2008 szept óta vagyok itthon megszakítás nélkül, ezalatt 2 gyerek született egymás után): 66 nap szabim van, amit szeptember 28-val kezdek el tölteni, így pont úgy jár le, hogy január 2-án állnék munkába.

  A mostani változás érint engem is? Ha igen, hogyan? Köszönöm előre is!

  Üdv:
  Jancsi

  • Szia!

   A segítségedet szeretném kérni gyed után kivehető szabadságokkal kapcsolatban. A lányom 2010.05.28.-án született. Évi 28 nap szabi jár. De 2010-ben a 28 napomat kivettem szülés előtt. Most, hogy lejárt a gyes visszamegyek dolgozni közalkalmazottként 2012,05,29-től. A főnököm azt mondta, hogy nem a két, hanem az egy év után jár a szabadság. De a honlapot olvasva látom, hogy ez nem így van. Akkor most nekem hány nap szabadság jár így, hogy 2010-ben már a 28 napot kivettem? És még egy kérdés ha kérem akkor kötelesek kifizetni vagy sem?

   Válaszod előre is köszönöm:
   Otti

   • Kedves Otti!

    Nem két évre jár szabadság, hanem a szülési szabadság 24 hetére és a fizetés nélküli szabadság első évére, ha azt még 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg, ez így összesen közel másfél évre járó szabi. Ha tehát te 2010-ben minden napot kivettél, akkor a szülési szabadságra járó szabi napjaidat is kivetted biztosan, s talán még a GYED első évére járókból is néhányat, így valóban kevesebbre vagy jogosult, közel egy évnyire. Nem írtad pontosan, hogy mikortól voltál TGYÁS-on, a május 28.-ai szülési dátumtól kezdve, vagy hamarabb, de kb. ennyi ragadhatott bent. Tehát nem tájékoztattak félre. A bent ragadt szabadságokat csak részben lehet pénzben megváltani, mégpedig 6 hónapra járót, tehát a neked járó szabadságnapok kb felét, a többit ki kell adnia a munkáltatódnak, nem fizetheti ki, még akkor sem, ha te is egyet értesz ezzel.
    Üdv:

    Ági

 2. Hahó!

  Szintén a fenti a kérdés. A korábbi szabályozás szerint lett kiszámolva a szabadságom, és az újra munkába állás ideje, így írtuk meg a szerződésmódosítást is. Ha ez mostantól változik, akkor a szerződés is módosítani kell, hiszen a beszoktatás miatt korábban nem tudok dolgozni menni, tehát a szabadságot kell rövidebbre venni? Ja, és ugye le kellett a bölcsi miatt mondani a GYED-ről is a szabadság kezdetének dátumával. Akkor már ez sem lesz igaz. Nagyon szuper…
  Köszi!

  • Neeem… no, nézzük még egyszer: a kevesebb szabi azokra vonatkozik, akik most, augusztus 1 után kezdik meg a fizetés nélküli szabit. Te ezt már régen megkezdted, így rád ez nem vonatkozik, neked 12 hónapra jár. Ami viszont igenis vonatkozik rád, az az, hogy ha afizetés nélküli szabidat a törvénymódosítás után szünteted meg, akkor nem köteles a munkáltatód a szabik kiadásával kezdeni, hanem – mivel te több, mint 6 hónapot voltál odahaza a gyermekeddel fizetés nélkülin – 183 napon belül kell kiadnia. Tehát azonnal is kezdhetsz dolgozni és később veszed ki (ezt sajnos ő elrendelheti), vagy meg is válthatja a szabidat (ebbe neked is bele kell egyezni). De ha ti már megállapodtatok, hogy először szabikivétel, és aztán munkavégzés, akkor minden rendben van.
   Üdv:

   Ági

   • Na, kissé kibővítettem a post-ot utólag, remélem, így még érthetőbbek a változások!

    Ági

    • Köszi, így már ok! :)) Megnyugodtam, de már biztos kerestek is volna, ha engem is érintene, elég szemfülesek a lányok nálunk. 🙂

     • Azt meghiszem 🙂

    • Kedves Dolgozomami!
     Szeretném megkérdezni Öntől,hogy rám vonatkozik e a gyed alatti szabadság csökkentés? 2010.02.18.-án született a kisfiam. Az új rendelet Aug.1-től él,én ekkor már 1 éve gyeden voltam.56 nap szabadságom lenne a régi szabályok szerint,az új szerint pedig 12 nap.Létezhet ilyen? Köszönöm előre is a válaszát. Üdv.Adrienn

     • Kedves Adrienn!

      A 6 hónapra való csökkenés csak azokra vonatkozik, akik a kihirdetés, azaz 2011 augusztus 1-je után kezdték meg a GYED-et. Tehát Önre – ha Ön tavaly váltott át TGYÁS-ról GYED-re – nem vonatkozik, még 12 hónapra járó szabival gazdálkodhat 🙂
      Üdv:

      Ági

 3. Szia!

  Közben leesett, hogy ez azokra vonatkozik csak akik augusztus 1-je után kezdik a GYED-et. Jól értem, ugye?! Így rám nem vonatkozik.

  • Kedves Csilla!
   Na, látod, megy ez 🙂 igen, most jól értelmezted, rád ez nem vonatkozik, hiszen te bőven a törványmódosítás előtt már megkezdted a fizetés nélküli szabidat!
   Szóval nyugi, neked még jár a 12 hónapra jutó szabi!
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Ági!

  Lenne még pár bónuszkérdésem, amihez előre is köszönöm a segítségedet. Ha visszamegyek dolgozni és szeretnénk 3. babát akkor mennyit kell ahhoz újra munkában töltsek, hogy magas GYED-et és magas TGYÁS-t kaphassak (elég magas az alapbérem). A két gyerekem között nem mentem vissza dolgozni és így most alap GYED-et kapok, nem a maximáltat. Hogy járnék a legjobban? Valahol olvastam ezt, ez igaz így??? :

  “365 biztosításban töltött nap kell ahhoz, hogy kapj tgyást és gyedet. (ez megvan, mert az ellátásokból is vonnak biztosítást) és 180 naptári nap jövedelem kell ahhoz, hogy abból számolják a tgyást. A 180 napban benne van a szabi, munka és a betegszabi (15 nap, ami terhesség esetén nincs).”

  Olvastam olyat is, hogy a szülés megelőző naptári évben nézik a 180 napot, ezt jól tudom? Akkor tehát ha 2010-ben van 70 napom, meg 2011-ben mondjuk 110 akkor ha valaki 2012-ben szül akkor csak a 110 napja számít bele?

  Bocsánat, hogy hosszú lett, szeretnék képbe kerülni hogy úgy tervezhessünk. 😀

  • Kedves Csilla!

   A jelenlegi szabályozás szerint 180 bérezett napodnak kell lennie, tehát ha elkezded kivenni a szabikat, utána bizony még dolgoznod is kell, hogy összeszedd ezeket a napokat, s jogosult legyél a magas TGYÁS-ra és a maximális GYED-re. A 365 nap biztosítási időd megvan, hiszen az ellátások révén ez nem kérdéses. Ha ezen túlmenően további társadalombiztosítási kérdésed van – ebben a témában én részletekbe menően nem adnék tanácsot, mert nem ez a szakterületem 🙂 – nagyon jó szívvel ajánlom egy ismerősöm honlapját, a gyed-gyes.hu-t. Pintér Kathrin TB szakértő és anyuka üzemelteti, és online ingyenes tanácsadást nyújt anyukáknak, leendő anyukáknak. Mert ahogy írod, igenis képben kell lenni, és tervezni kell! 🙂
   Üdv:

   Ági

 5. Nagyon sokat segítettél, köszönöm!

  És külön köszi a honlapot! Kisdobos becsszó, mostantól őt zargatom ilyen témában 🙂

  • Nyugodtan zaklass engem is, de ő a TB szakértő, tőle kapsz igazán részletes válaszokat! 🙂

 6. Kedves Ági!

  A módosítások hatályba lépése előtt kezdtem meg a fizetés nélküli szabadságot (2011.02.03.-tól) és mégis csak 6 hónapra akarja a munkáltató a szabadságot megállapítani – az augusztusi módosítások miatt. Hol találok jogszabályt vagy valamit, amire hivatkozva élhetek a 12 hónapra járó szabadságommal?

  Válaszodat előre is köszönöm, üdvözlettel Edit

  • Kedves Edit!

   A törvénymódosítást legegyszerűbben a következő linken találod meg: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK11085.pdf vagy ha megszerzed a Magyar Közlönyt (2011 85. szám), akkor papíron is meglesz neked. Az előbbi linken a 25139. oldalon találod a 9. §-t, ami a 6 hónapra történő csökkentésről szól. Azt, hogy ez mikortól kikre érvényes, a 25144. oldalon találod, az (5) pont alatt. Nyugodtan mutasd meg a cégnél 🙂
   Sok sikert, üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm a gyors és korrekt választ!! Jó, hogy van a honlapod!
    További szép napot,Edit

    • Köszönöm, mindig jól esik az elismerés 🙂

 7. Kedves Ági!

  Elbizonytalanodtam a hivatkozott link olvasása során. A Záró rendelkezések szerint a “megnyugtató” 22. § (5) bekezdés csak 2011. december 1-jén lép hatályba. Nekem szeptember elején kezdődne a szabim, addigra már letelne, de nem mindegy, hogy három héttel több vagy kevesebb. És nem értem a jogalkotó célját sem. Azok, akik aug. 1. kezdik meg a GYED-et, decemberre már tisztában vannak vele, hogy mennyi szabi jár nekik (6 hó után), én, aki régen túl vagyok a GYED első évén, és számítottam a szabira, hirtelen “be kell érnem kevesebbel”. Semmi rákészülési időm nincs a megváltozott jogszabályra, holott a munkáltatómnak már hónapokkal ezelőtt jeleztem a visszatérési szándékomat, és mindent ehhez igazítottam.
  Annál is inkább gyanús ez a záró rendelkezés, mert ha egy jelenleg hatályos Mt. teljes szövegét olvasom, szintén nincs hivatkozás benne a számomra “megnyugató” sorra. 🙁
  Bocsánat, ha egy kicsit hosszúra sikeredett a kérdés, csak szeretném nálam hozzáértőbb ember segítségét kérni a jogértelmezésben. Remélem, nincs igazam. 🙁
  Köszönettel:
  Eni

  • Kedves Eni!

   Ha te rég túl vagy a GYED első évén, akkor rád ez nem vonatkozik. Még egyszer írom: azoknak van csak 6 hónapnyi szabijuk , akik most kezdik a GYED első évét, azaz “munkajogi nevén” a fizetés nélküli szabadságot (szerintem téged ez zavart meg a szöveg értelmezésében, itt nem a ki nem vett szabik megkezdéséről van szó, hanem a fizetés nélküli szabadság megkezdéséről). A jelenleg hatályos törvényt megnyitva a neten már ezek a szabályok olvashatóak.
   Az általad említett Záró rendelkezés valóban ellent mond az augusztus 1-jei dátumnak, ezt meg is kérdeztem a szakjogászunktól, ha kapok választ, azonnal megírom ide is.
   De hogy megnyugtassalak, akár december elseje, akár augusztus elseje a jó dátum, neked mindenképpen 12 hónapnyi szabi jár.
   Üdv:

   Ági

  • Kedves Eni!

   Ígértem, hogy megkérdem a szakjogászunkat, nos alaposan átolvasta ő is a törvénymódosítást, és elég egyszerű válasza volt a december elsejés kérdésünkre 🙂 : “Ha a szöveget behatóan elolvassuk, akkor az (záró rendelkezés) az Mt.22,§(5)-re, és nem a hatályba léptető 22.§(5)-re vonatkozik, így nem decemberben lép hatályba”. Szóval augusztus 1-től élnek a módosítások.
   De azért jó, hogy így beparáztattuk magunkat is… 🙂 már én is elhitettem magammal, annyiszor olvastam el.

   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm. Azóta a munkáltatóm is belátta, hogy nekem volt igazam. 🙂

    • Szia Eni!

     Örülök, nagyon szuper!
     Hajrá anyukák, ne hagyjátok magatokat!!!

     Ági

 8. Kedves Ági!

  Egy kis segítséget szeretnék kérni, a következő helyzetben vagyok: három gyermekem van, a két kisebbikkel már négy éve itthon vagyok. A legkisebb most töltötte be a második évét. A cégnél jeleztem, hogy szeretnék szeptembertől visszamenni dolgozni, lehetőleg hat órában, hogy a gyestől ne essek el. Ők ezt nem szeretnék, és ragaszkodnak a 8 órához, el is akartak bocsátani közös megegyezéssel, de végül nem tudtunk megegyezni, így várnak vissza dolgozni. Az összegyűlt szabadságom majd három hónap, így szeptembertől állományba vesznek ismét és valamikor decemberben kell gyakorlatilag is dolgozni mennem. Egyelőre én vagyok az egyetlen kereső a családban, de ha valami csoda folytán megváltoznak a körülményeim, szívesebben maradnék itthon még addig, amíg a kicsi betölti a három évet. Azt szeretném kérdezni, hogy ha most elkezdem a 8 órás munkavégzést akkor később megtehetem-e még, hogy fizetés nélküli szabadságot kérek és itthon maradok gyesen. A cégnek kötelessége elfogadni az én fizetés nélküli kérelmemet?
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm.
  További szép napot kívánok!

  • Kedves Rivombrosa,

   Fizetés nélküli szabit bármikor kérhetsz újra, de nem biztos, hogy ez jól veszi ki magát a cégnél. Gondold csak meg, jelezted több, mint 4 év után, hogy visszatérnél, ezért a szabadságok kivétele alatt úgymond “helyet csinálnak neked”, talán át is szervezik a munkát (esetleg el is küldenek valakit), hogy neked is jusson érdemi feladat, mert köteles visszavenni a munkáltatód. Ha ezek után te munkába állás után rövid idővel, vagy esetleg még munkába állás előtt újra fizetés nélküli szabira mész, akkor eléggé megkavarod a helyzetet, s ő kezdheti előről a munkafeladatok szétosztását… Ugyan jogod van újra szabira menni, de én a jövőbeli fogadtatásod miatt sem ajánlom ezt. Ha letelt a 3 év, biztosan nem lesz ez egy jó pont akkor, amikor arról dönteten, hogy GYES után újra tudnak-e foglalkoztatni, vagy felmondanak neked. Tudom, hogy az anyagiak sokszor komoly megszorítást jelentenek, pláne 3 gyerekkel, s ugyanakkor sok anyuka szeretne otthon maradni, de én a helyedben átgondolnám ezt még egyszer, ha a GYES lejárta után is szeretnél még itt dolgozni.
   Üdv, sok sikert a munkakezdéshez:

   Ági

 9. Kedves Ági,

  szept.5-től mennék vissza dolgozni (Gyed még járna, de le kell mondanom). Ha a szabikat pénzben váltanák meg – tehát szept.5-től ténylegesen munkába állnék – mikortól járna a Gyes? (mert a szabik alatt amúgy nem járna…)

  Remélem érthető vagyok, válaszodat előre is köszönöm,
  Szilvi

  • Kedves Szilvi!

   A GYES folyósítása kizárólag maximum 30 órás munkaidő mellett megy, azaz GYES-t attól a naptól igényelhetsz, hogy a munkaszerződésed – ami gondolom korábban 8 órás volt- most 6 órásra módosul. Ha tehát az első munkanapodon, a GYED lemondását követő napon módosítják a szerződésedet, akkor a bent ragadt szabadságaidat csak 6 órával fogja kifizetni a cég (a szabadságokat a mindenkori érvényes munkaszerződés alapján fizetik ki), tehát meglehet, ezen anyagilag bukni fogsz. Én azt szoktam tanácsolni, hogy mindig azt nézze meg az anyuka, hogy mivel jár jobban, a szabadságok eredeti munkaszerződés szerinti, azaz 8 órás kifizetésével, vagy a GYES-el. A számítás nagyon egyszerű, a 2 órára eső munkabéred nettóját kell összehasonlítani a napi GYES nettó összegével. Ha a béred nagyobb, akkor én azt ajánlom, vedd ki a szabikat, és utána állj munkába és kérd a GYES-t ettől a naptól, ha a GYES összege magasabb, akkor 6 órára válthatsz azonnal, és szabi kifizetést kérj, hiszen így jársz jobban anyagilag.
   Remélem érthetően írtam le.
   Üdv:

   Ági

 10. Kedves Dolgozómami!
  Köszönöm előző gyors és precíz válaszát.Még egy kérdés eszembe jutott.Ha a gyedem lejárta után a szabadságom(56 nap),de ebből csak 20 napot vennék ki,a többit kifizettetném a munkáltatómmal? Ez mennyire lehetséges? Még egy kérdésem lenne.Gyes mellett mennék vissza 6 órába dolgozni.Mire érdemes odafigyelnem?(A munkáltatóm egyáltalán nem segítőkész)Köszönöm válaszát.Üdv.Adrienn

  • Kedves Adri!

   A törvény most már lehetővé teszi, hogy az augusztus 1-je után a fizetés nélküli szabijukat megszüntető anyukáknak a munkáltató a szabadságot kifizesse, ez a felek megállapodása alapján történik. Ha várnak vissza, akkor biztosan ők is örülnek, hogy hamarabb munkába állsz. A 6 órás munkaviszonynál arra figyelj, hogy a munkaszerződésedet csak a tényleges munkába állás napjától módosítsátok 6 órásra, mert előtte a szabikat még 8 órás kifizetéssel kell megkapnod. A szabik kivétele alatt nem kérheted a GYES-t (hiszen GYES és 8 órás munkaviszony nem fér össze), majd az első 6 órás munkanapodtól újra kérheted. Itt valószínűleg be fogja kérni a MÁK a munkáltatódtól azt, hogy valóban 6 órás vagy-e? Erről bővebben itt olvashatsz

   Sok sikert:

   Ági

 11. Kedves Ági!

  Én építész vagyok, és szülésem előtt 2 évig egy nagyon kis irodában dolgoztam, 3 főnököm volt, és én voltam az egyetlen alkalmazott. Közös szóbeli megegyezéssel csak 2 évre tudtak felvenni, olyan kevés volt a munka, de mindent megtettek, hogy maximális TGYÁSt és GYEDet kapjak.
  2008-ban augusztusban született az első kislányom (a szülésig dolgoztam), 2 évre rá a második. 2012 augusztusban jár le a GYEDem.

  Az a gondom, hogy az építőipar válsága miatt 2 éve semmi munka nincs az irodában. A cég nem szűnt meg, de a főnökeim elmentek tanárnak, hogy a családjukat eltarthassák. A viszony közöttünk baráti, nem szeretnék kiszúrni velük, hogy mindenképp vegyenek vissza, vagy állásidőt fizessenek, stb. de tudom (bár pontosan nem) hogy ha önszántamból nem megyek vissza, elesek egy csomó felgyűlt fizetett szabadságtól (fogalmam sincs, mennyitől) és talán egyéb dolgoktól is (erre is kíváncsi lennék, mi járna).
  Kérdésem, hogy van-e valami áthidaló megoldás erre a problémára.

  Várom válaszát,
  köszönettel,
  Anna

  • Kedves Anna!

   Azt írod, hogy közös szóbeli megegyezéssel csak 2 évre tudtak felvenni… ez pontosan mit jelent? Milyen szerződésed van jelenleg? Határozatlan idejű vagy határozott? Mert ettől függ, hogy mi is lesz a sorsod.
   Ha határozott idejű a szerződésed (gyanítom igen, hiszen ha megszűnt volna a munkaviszonyod a határozott szerződésed lejártával, arról tudnod kéne…), törvény szerint vissza kell, hogy vegyenek, s vagy állásidőt fizetnek, vagy munkát és bért adnak neked. Visszatéréskor az eddigi felgyülemlett szabadságot ki kell, hogy adják neked, vagy kifizetik (ez utóbbira már van lehetőség az Mt. szerint augusztus 1.-jétől). Ha lejár a legkisebb gyermeked utáni védettség, és csak ekkor mész vissza, akkor ha felmondanak neked, az előbb említett szabadságokon túl 30 napnyi bér (ez alatt nem indulhat el a felmondás) + felmondási időre járó bér + végkielégítés is jár neked, ez utóbbinak a mértéke a munkaviszonyban töltött évek számától függ, legalább három év esetén: egyhavi, legalább öt év esetén: kéthavi, legalább tíz év esetén: háromhavi átlagkereset. Ha azonban te nem akarod, hogy ezt kifizessék, megállapodhattok úgy is, hogy közös megegyezéssel megváltok egymástól (akár most, akár később), s hogy ekkor mit fizetnek neked, az megegyezés tárgya, a szabadságok kifizetésére kötelesek minimum, de ennél több is lehet, ha így állapodtok meg. A harmadik megoldás, hogy itt maradsz állományban, s máshová mész el dolgozni GYES alatt, így esetleg addig az iroda talpra állhat talán, s 2013-ban talán vissza tudnak venni…
   Mivel te nem szeretnél kiszúrni velük, javaslom, hogy egyeztessetek, mire van lehetőség.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm a választ, sokat segített!

    Üdv.
    Anna

    • Szívesen! 🙂

 12. Kedves Ágnes! Először is gratulálni szeretnék a honlapodhoz nagyon sok fontos és hasznos információt tartalmaz. Én egy 8 hónapos baba anyukája vagyok. Lassan szeretnék visszatérni a munka világába, és ehhez szeretném kérni tanácsodat.Jelenleg GYED-en vagyok,a helyzetem abban speciális, hogy két munkahelyem is van. A fő munkáltatómnál visszavárnak, bár jeleztem, hogy a gyermek két éves kora előtt nem áll szándékomban munkába állni. Panaszra sem lehet okom, hiszen terhességem alatt a 8.-ik hónapig dolgoztam és mikor kértem, hogy 6 órás munkaviszonyban dolgozhassak (az utolsó két hónapban), azonnal belementek. (Gondolom azért is mert nem találtak még helyettest.) Azonban tavaly teljesült egy álmom és
  egy ismerősömmel nyitottunk egy mozgásstúdiót, ahol munka után esténként dolgoztam. Miután megnyitottunk kiderült, hogy várandós vagyok. Eredeti tervem az, hogy szülési szabadság után már evvel foglalkozom főállásban, de
  azért addig megtartom a másik állásom is. Most vissza kellene mennem heti 5órában edzéseket tartani, de hogyan? A gyerek 1éves koráig kereső tevékenységet nem folytathatok (addig még 4 hónap). Erre megoldás lehet, hogy én személyesen pénzt nem fogadok el senkitől, hanem a társam intézi a pénzügyeket? Hogy tovább bonyolítsam én a nyitáskor a cégbe nem léptem be. Kellene? Lehetséges megoldás, hogy írunk egy papírt egymás között (megbízási szerződés), hogy heti 5 alkalommal órát tartok, de ellenszolgáltatást ezért nem kapok?? Hogy lehetne ezt okosan megoldani?(Nekünk az a lényeg, hogy a kuncsaftok ne menjenek el tőlünk, mert nem tudunk elég rugalmasan edzéseket tartani, ill. vannak akik hozzám ragaszkodnak, és nekem is jól esik egy kis kimozdulás) Ha a gyermek az 1 évet betölti, akkor arra gondoltam, hogy meglépem és lemondom a GYED-et, belépek a cégbe és hivatalosan tudok órákat tartani. Bár heti 4-5 óráért cserébe azért izgulok, hogy megéri-e a lemondás. Ezt az eredeti munkáltatómmal is közölnöm kellene ugye? Előre is köszönöm válaszod!Eszter

  • Kedves Eszter!

   Vállalkozások indításában, s az ott vállalt feladatok, tevékenység jogi vonatkozásában nem igazán vagyok kompetens tanácsadó, tekintettel arra, hogy én elsősorban olyan anyukáknak segítek, akik a munkaviszonyukkal kapcsolatban szorulnak segítségre. Azt javaslom, hogy eme témában próbálj valami másik tanácsadó honlapot találni. Én személy szerint kettőt tudok ajánlani neked, a www. anyabarat.hu-n láttam már efféle kérdéseket és válaszokat, s Vida Ági http://www.gazdagmami.hu honlapján, s a fórumon is sok tanács van vállalkozás indításával, jogi ügyekkel kapcsolatban. Ami a jelenlegi munkaviszonyodat érinti, igen, be kéne jelentened ezt az új dolgot (attól függetlenül, hogy itt mi leszel, alkalmazott, vagy társ a cégben…), de a munkáltatód nagyon kevés esetben tilthatja ezt meg, tehát ez inkább egy formai dolog.
   Sok sikert:

   Ági

 13. Kedves Ágnes!2010.05-tól Gyáson voltam,most gyeden májustól gyesen.2013.05.04-én lesz a kisfiam 3 éves.Kérdésem hogy mennyi szabi illet meg erre az időre mert a munkáltató azt állítja hogy semmi!!!!Ha letelik a 3 év kérhetem hogy fizesse ki a szabikat egyben mert én nem oda szeretnék vissza menni dolgozni?És ha a szabit kiveszem és utánna megyek más munkahelyre akkor ő a szabik idejére is fizet vagy az fizetetlen?Válaszát elöre is köszönöm további sok sikert kívánok!Üdv:Tímea

  • Kedves Tímea!

   Az Mt. a következőt mondja arról, hogy mikor jogosult egy munkavállaló szabadságra:
   130. § (1) A munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg, amely alap- és pótszabadságból áll.
   (2) A munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság:
   a) a keresőképtelenséget okozó betegség tartamára;
   b) a szülési szabadság tartamára;
   c) a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés] első hat hónapjára;
   d) a harminc napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság tartamára;
   e) a tartalékos katonai szolgálat idejére, és
   f) minden olyan munkában nem töltött időre, amelyre a munkavállaló távolléti díj-, illetve átlagkereset-fizetésben részesül.
   Tehát e szerint megilleti a szabadság a szülési szabadság időtartamára, ez 24 hét, és a fentebb írtaktól eltérően utána a fizetés nélküli szabadság 12 hónapjára, mert Ön a GYED-es időszakot még 2011. augusztus 1-je előtt kezdte meg (akkor volt egy törvényi változás, s aki ekkor már GYED-en volt, azt nem érinti a 6 hónapra való csökkentés).
   A 134. paragrafus a továbbiakról rendelkezik:
   (3) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. Az esedékesség évében kiadottnak kell tekinteni azt a szabadságot, amelynek megszakítás nélküli tartama – az esedékesség évében történő megkezdése esetén – a következő évben jár le, és a következő évre átnyúló szabadságrész nem haladja meg az öt munkanapot. A munkáltató
   a) kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadságot legkésőbb az esedékesség évét követő év március 31-ig, kollektív szerződés rendelkezése esetén az esedékesség évét követő év június 30-ig,
   b) a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül, ha az akadályoztatás időtartama egybefüggően a 183 napot elérte vagy meghaladta, akkor az akadályoztatás megszűnésétől számított 183 napon belül adja ki, ha az esedékesség éve eltelt. E rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet.

   Önnek itt a 3. bekezdés b) pontja fontos, azaz mivel Ön fizetés nélküli szabin volt a gyermek gondozása miatt, akadályoztatva volt a szabadság kivételében. Ez elhárul, ha a GYES-es időszaknak, a fizetés nélküli szabadságnak vége van, ezután a munkáltatója vagy visszaveszi Önt állományba, vagy rendes felmondással elküldi, vagy Ön is kérheti a közös megegyezéssel történő megszüntetést, ha nem akar itt tovább dolgozni. De bármelyik is történik majd, a bent ragadt szabadságokra Ön minden esetben jogosult, ezt ki kell fizetnie. Figyeljen arra is, hogy nem mindegy, hogyan jön el, munkáltatói rendes felmondás esetén jár még Önnek egyéb juttatás is, míg ha Ön kéri a közös megegyezéses megszüntetést, nem jár pl. végkielégítés.
   Az, hogy pontosan mennyi szabadság jár, eme cikk alapján tudja kiszámolni: http://dolgozomami.blog.hu/2011/05/03/mennyi_szabadsag_jar_nekem
   Ne hagyja magát, hivatkozzon a fentebb írt paragrafusokra (azért is írtam ilyen részletesen le mindet :-))
   Üdv:

   Ági

 14. Kedves Ági!
  Nekem is a szabi kiszámolása lenne a problémám.
  2008. 05. 07- én született az első gyerekem, előtte kb. mésfél hétig voltam táppénzen. A szülést követően szülési szabi, majd gyed, 2010. 04. 12-én született a második gyerkőc. A gyedem 2012. 04. 12-én lejár, utána szeretném kivenni a szabit, és másik munkahelyet keresni, mert a szülést megelőző munkahelyemre költözés miatt nem tudok visszamenni, pedagógusként dolgoztam. 33 éves vagyok. Mennyi szabi jár pontosan, mert a főnököm szereint 45 nap.
  Válaszát előre is köszönöm: Ili

  • Kedves Ili!

   A közalkalmazottaknál nem az életkor számít, mint az Mt. hatálya alá tartozó dolgozóknál, hanem más alapján számolódik a szabadság: alapból jár az „A”, „B”, „C” és „D” fizetési osztályban évi húsz munkanap, az ,,E”, ,,F”, ,,G”, ,,H”, ,,I”, ,,J” fizetési osztályban évi huszonegy munkanap. Emellett a közalkalmazottaknak a fizetési fokozatukkal egyenlő számú munkanap pótszabadság jár. (Az 1. fizetési fokozatban a közalkalmazottat ilyen címen pótszabadság nem illeti meg.) Továbbá a bölcsődékben, a csecsemőotthonokban, az óvodákban, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet. (Az oktatással és neveléssel kapcsolatos munkák körét végrehajtási rendelet állapítja meg.)
   Az, hogy összesen mennyi szabadságot tud kivenni valaki visszatéréskor, attól is függ, hogy van-e “bentragadt” szabija a szülés előtti időszakról, vagy nem, illetve hogy a szülés után mennyi szabadság jár neki. Jelenleg Önnek a szülési szabadság és még a fizetés nélküli szabadság első 12 hónapjára jár mindkét gyermek után (mivel a fizetés nélküli szabit, ha jól számolom, 2011. augusztus 1-je előtt kezdte el). A gyermek után járó pótszabadság évi 2 nap, ez a szülés évében teljesen jár, utána pedig a GYED első évére időarányosan (ha ezt az apuka nem vette igénybe).
   Ez alapján már Ön is biztosan ki tudja számolni 🙂
   Üdv:

   Ági

 15. Kedves Ági!

  Érdeklődnék, hogy ha próbaidő alatt, 2 éves gyermekemmel, gyermek ápolási táppénzen kell itthon maradnom akár 1hétig, (esetleg többször is) akkor a visszatérésem után kirúghatnak e?

  Januárba kezdte a kislányom a bölcsit és eddig elég gyászos a helyzet. 22 napból 12-t volt. Nekem anno megszűnt a megbízási szerződéses munkaviszonyom, most állást keresek.

  Így is nehéz állást találnom, mivel kisgyermekes anyuka vagyok, de ha utána még a próbaidő alatt rettegnem is kell, hogy nehogy beteg legyen a lányom….

  Válaszodat előre is köszönöm!

  Üdv: Zsuzsi

  • Kedves Zsuzsi!

   A próbaidő alatt nem kell indokolnia a munkáltatónak a munkaviszony megszüntetését, tehát ha a beteg gyermek miatt el akar küldeni, nem kell erre hivatkoznia, egyáltalán semmit nem kell mondania. Tehát próbaidő alatt elküldhetnek, de próbaidő után is, igaz, akkor már csak indoklással. A jelenlegi szabályozás szerint a beteg gyermek ápolása céljából táppénzes állományba helyezés ideje alatt az anyuka védett, s ha visszatérsz dolgozni, ha 15 napnál tovább voltál távol, 15 napig, ha 30 napnál tovább, akkor 30 napig vagy még védett (azaz a felmondást eme 15 / 30 nap alatt már közölhetik, de a felmondási idő még nem indulhat el) de ez is meg fog szűnni 2011. július 1-jétől. A törvény változásáról itt olvashatsz, mivel a te babád még nincs 3 éves, fontos, hogy tudd, milyen esetben leszel elküldhető!
   Azt tudom tanácsolni, hogy próbáld meg a rokonságot, nagymamákat, apukát “befogni” erre a feladatra, hogy a próbaidő alatt ne adj okot az elküldésre. Végül is nekik is érdekük, hogy újra dolgozz, segítsenek egy kicsit… 🙂 És az is biztató talán, hogy a hónapok előrehaladtával majd egyre kevesebbet lesz beteg, ahogy megszokja a közösséget, a bacikat, vírusokat. Most tél van, ez egy ilyen időszak, tavasszal talán már jobbak lesznek az esélyeitek egy betegség nélküli próbaidőre 🙂
   Sok sikert!

   Ági

 16. Kedves Ágnes!

  Nekem az lenne a kérdésem,hogy 2012.febr.6.-án állok munkába,kisfiam 2009.11.15.-én született,most GYES mellett fogok dolgozni 4 órában.43 nap szabadságom halmozódott fel,mert még maradt bent szülés előtt is,de a munkáltatóm azt mondja hogy majd ha a kisfiam 3 éves lesz és visszamegyek 8 órában akkor vehetem csak ki.De én a szabályok alapján úgy értelmezem hogy nekem mostantól a munkába állástól ki kell vennem 183 napon belül.Jól értelmezem?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Orsi

  • Kedves Orsi!

   A munkáltatód nem tudja jól, vagy nem akarja jól tudni 🙁
   A jelenleg hatályos Mt. szerint: 134. § (3) A munkáltató a) kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadságot legkésőbb az esedékesség évét követő év március 31-ig, kollektív szerződés rendelkezése esetén az esedékesség évét követő év június 30-ig,
   b)339 a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül, ha az akadályoztatás időtartama egybefüggően a 183 napot elérte vagy meghaladta, akkor az akadályoztatás megszűnésétől számított 183 napon belül adja ki, ha az esedékesség éve eltelt. E rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet.
   Rád a b) pont vonatkozik, eddig akadályoztatva voltál, azzal, hogy a fizetés nélküli szabadságot megszüntetted, köteles kiadni, azaz 183 napon belül el kell kezdened kivenni. Ha annyira szeretné, hogy dolgozz, egy részét pénzben megválthatja, erről itt találod a szabályozást:
   136. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszűnésekor, ha a munkáltatónál eltöltött idővel arányos szabadságot nem kapta meg, azt pénzben kell megváltani. A gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság megszűnését követően, ha a munkavállaló a gyermek ápolása, gondozása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára járó szabadságot nem kapta meg, azt a felek megállapodása alapján pénzben is meg lehet váltani.
   Tehát ne hagyd magad!!!!
   Arra azonban figyelj, hogy a szabadságokat még a régi munkaszerződésed szerint 8 órával számfejtsék, ez idő alatt GYES-t nem kaphatsz, és ezután engedd csak a szerződésedet 4 órásra változtatni (s ezt is csak a gyermeked 3 éves koráig, határozott időre módosítsátok)!
   Tehát a neked jó sorrend: fizetés nélküli szabi megszüntetése, GYES/GYED lemondása, aktív állományba kerülés, szabik kivétele 8 órával, majd utána munkaszerződés 4 “órásítása” :-), tényleges munkába lépés és GYES igénylése.
   Üdv:

   Ági

 17. Kedves Agi!

  Nekem most majus 5-en jar le a gyesem, akkor lesz 3 eves a kislanyom. a ferjem kulszolgalatba van, jelenleg en is tobbszor rovidebb idoszakot kint vagyok a kislanyommal, ezert a munkahelyemtol fizetes nelkuli szabadsag meghosszabbitasat kernem, amig az ovodaba be nem tudom adni a kislanyomat. kerdesem az lenne, hogy erre az idoszakra jar/- barmilyen tb.ellatas, tekintettek arra, h jovedelmem ekkor nem keletkezik. milyen hatosagokat kell ertesietenem a fizetes nelkuli szabadsagrol(MAK, OEP, ONYF, NAv?), illetve en fizethetem-e kulon a jarulekaimat. masik kerdes:ha idokozben szeretnek gyermeket vallalni, akkor ez az idoszak nem szamit bele a biztositasi jogviszonyba? mi lesz ekkor a thgys, gyed osszegevel.

  valaszat elore is koszonom!

  • Kedves Brigi!

   Én elsősorban karrier és munkajog témákban blogolok, a fenti feltett kérdések pedig inkább társadalombiztosítási témát ölelnek fel. Javasolnék egy másik honlapot: a http://www.anyabarat.hu Horváthné Pelyva Erzsébet weboldala, itt bizonyára kap részletes, pontos választ a feltett kérdésekre.
   Üdv:

   Ági

 18. Kedves Ági! Szeretném megkérdezni,gyesen lévő nagymama vagyok 2010ápr15.-e óta.Visszamegyek dolgozni,nekem mennyi szabadság jár?A kicsi egy éves koráig édesanyja volt vele,utána két évig pedig én.Válaszát előre is köszönöm:komanna

  • Kedves Anna!

   Az Mt. azt mondja, hogy a munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg, amely alap- és pótszabadságból áll. A munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság:a keresőképtelenséget okozó betegség tartamára; a szülési szabadság tartamára;a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első tizenkettő, vagy hat hónapjára, attól függően, hogy ezt az időszakot a munkavállaló 2011. augusztus 1-je előtt, vagy után kezdte-e meg. Ha tehát a munkáltatójától gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadságot igényelt, és kapott, akkor arra az időre, amikor az egy / fél évből Ön volt odahaza a kicsivel, szerintem jár a szabadság. Ha nem ilyen céllal igényelte és kapta a szabadságot, akkor nem jár.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!Köszööm szépe válaszát!

 19. Kedves Ági!
  A segítségedet, munkajogi tanácsodat szeretném kérni. Jelenleg még GYES-en vagyok szept. közepéig, illetve lettem volna, de most úgy néz ki, hogy vissza kell mennem dolgozni. Kisfiam kicsivel múlt két és fél éves, 2009. szeptemberében született, sorban kaptam a TGYÁS-t, GYED-et és most a GYES-t. Tavaly októberben szerződést módosítottunk heti 20 órásra, hogy részmunkaidőben vissza tudjak menni, /kereskedelemben dolgozom/. A végzettségem irodai, ilyen munkát is keresek, képzésen is részt vettem, tervezem is még. Mikor jeleztem -telefonon-, hogy vissza szeretnék menni, nem is hiányolták a 60 nappal előtti bejelentést írásban, és GYES mellett 8 órás bért vették volna alapul a szabadság miatt a kifizetéskor, én szóltam, hogy GYES mellett úgy hallottam ,már nem lehet 8 órában dolgozni. Csak az egyik üzletbe tudtam menni, plázába, ez nem az a bolt volt, amelyikből eljöttem szülni, egyébként változó munkahelyünk van. Korábban a plázában végzett munka után -hiába vittem a jogszabályt-, kinevettek, nem fizették ki a hétvégék után járó 100 és 150%-os pótlékokat, amit az előtte lévő munkahelyemen szó nélkül megtettek. Ezt csak amiatt írom, hogy sokminden itt sem szabályos, mint ahogy máshol sem. Nem az a bérünk, mint a bejelentett, havi egy szabadnap, stb. Mielőtt visszamentem, kivettem a szabadságaimat, egy hétvégét tudtam dolgozni, aztán szóltak, hogy bezárt a bolt, nem tudnak biztosítani többet munkát hétvégére, csak ezt ajánlották elsőre is, hétközbenre nem is adtak volna munkát, csak hétvégére, plázába, órabérben fizetve. Ez jól is jött volna. Majd kicsit később hívtak, hogy mégis lenne egy másik üzletben munka, mert kilépett egy lány. Elvállaltam, de az utolsó pillanatban vissza kellett mondanom, mert nem tudtam megoldani a gyermekem felügyeletét. Most írtam egy levelet, hogy szeretnék munkába állni, de mivel a gyermekem bölcsikeresése és beszoktatása még folyamatban van, ezért eleinte csak a részmunkaidőt -hétvégét- tudnám vállalni, majd utána szerződésmódosítás után a teljes munkaidőt. Kértem információt a szabadságra vonatkozóan, hogy 2011-re maradt-e még, mikor tudom kivenni, bár talán 1-2 maradhatott. Szeretném a beszoktatást azelőtt “megcsinálni”, mielőtt munkába állok. Jeleztem is, hogy akkor tudok munkába állni, ha a gyermekem felügyeletét meg tudtam már oldani. Közben keresek másik helyet, mert az este 8 órás munkabefejezés nem igen kedvező gyermek mellett, az a bolt, ahonnan eljöttem szülni ugyan este 6-ig van nyitva, de úgy se tudnék érte menni, meg kell kérnem valakit -de mégse 9-re érnék haza-, és a visszatértemkor fel sem merült, hogy oda vegyenek vissza. Nálunk úgymond részmunkaidő nincs, legalábbis mióta a cégnél vagyok, közel 6 éve, még nem hallottam róla, bár kisgyermekes sem nagyon van, vagy aki igen, neki még pici a babája, nem tervezi a visszatérést. Nagyon hosszú lett a levél, ne haragudj, a kérdésem igazából az lenne, hogy jó-e az, amit írtam, ragaszkodhatnak-e a 60 nappal előtti bejelentésre, ha első alkalommal sem tették, és már visszatértem egyszer, kell-e hogy a régi boltba vegyen vissza, ha változó munkahelyre vagyok felvéve? Bele kell, hogy egyezzen, vagy közös megegyezés kérdése, hogy én eleinte a hétvégéket tudom csak vállalni, amíg a bölcsikérdés meg nem oldódik és utána tudnék teljes munkaidőben menni dolgozni? Próbálom kekeckedés nélkül csinálni, közös megbeszéléssel intézni a dolgokat. Mik a jogaim ebben az esetben, mit tehet meg a munkáltató, mit nem? Ha még a GYES lejárta és a visszatérésem előtt találnék egy kedvezőbb lehetőséget, közös megegyezéssel felmondhatok-e felmondási idő nélkül?
  Kérlek, adj tanácsot nekem, köszönöm szépen.
  Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   Nos, nézzük csak ezt a sok kérdést 🙂
   Először is, ha a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadságot megszakítani szeretnéd, akkor a munkáltatód, ha tud, rövidebb időn belül is foglalkoztathat, mint a bejelentésre rendelkezésre álló idő. Ha tehát nem akar kiszúrni veled, akkor újra aktív állományba vesz, amikor kérted, ha ki akar szúrni veled, akkor hivatkozhat rá, hogy még nem telt le az idő… A munkaidő és a munkarend más nehezebb kérdés, nem írod ugyanis, hogy amikor módosítottátok a szerződésedet, azt határozott időre tettétek, vagy határozatlanra, azaz ha most visszaállnál dolgozni, mi lenne az érvényes munkaszerződésedben munkaidőként? Mert ez lesz az érvényes, azaz e szerint kell, hogy továbbfoglalkoztasson, ha határozatlan időre módosítottátok a korábbi 8 órás szerződésedet – ha tehát mondjuk 4 órás voltál, akkor most is 4 órás kell, hogy legyél, és ezt csak a te beleegyezéseddel módosíthatja. A változó munkavégzési hely sem egyszerű kérdés, azt nem írtad, hogy másik városban is van-e bolt, vagy nincs. A gyermeked 3 éves koráig nem küldhet másik városba dolgozni, hiába van változó munkavégzési hely a szerződésedben, de egy városon belül bizony mozgathat téged. Hogy te csak hétvégén szeretnél dolgozni, ezt nem kényszerítheted ki csak úgy a munkáltatódból, azonban 2011. július 1-jétől kötelező lesz a részmunkaidő, amennyiben a munkavállaló kéri ezt, a gyermek 3 éves koráig, tehát ezt igényelheted.
   Ha a GYES lejárta előtt találsz másik állást, téged is kötelez a szerződésedben lévő felmondási idő, ha a munkáltatód nem akarja a közöst. A közös megegyezés azt jelenti, hogy az abban foglaltak mindkettőtök akaratát tükrözi, tehát ha ő nem akar elengedni téged a felmondási idő letöltése nélkül, nem mehetsz el. Ha ehhez nem ragaszkodik (ha még nem dolgozol, szerintem nem fog ragaszkodni hozzá), akkor bármikor megszüntethetitek a munkaviszonyt, akár holnaptól is, közös megegyezéssel.
   Tekintettel arra, hogy olyan terveid vannak, amit nem köteles a munkáltató neked biztosítani, azt javaslom, hogy mindenképpen egyeztess vele szóban, lehetőleg személyesen, hogy mik a lehetőségek, s közösen találjatok valami megoldást. Tudom, nem könnyű, hangsúlyozd, hogy mindenképpen dolgozni szeretnél, minél hamarabb megoldani a bölcsi kérdést, hogy teljes munkaidőben lehess hasznára a cégnek.
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Elnézést, nem jártam itt régóta, csak most láttam a válaszodat, köszönöm szépen, hogy válaszoltál.
    A munkába visszatérés nem sikerült tavasszal, mivel nem oldódott meg a bölcsi-kérdés.
    Hétvégére nem én szerettem volna menni, hanem csak a hétvégéket tudták felajánlani részmunkaidő gyanánt, hétközbenre nem tudtak részmunkaidőben munkát biztosítani. Ez persze azért volt jó, mert hétvégén könnyebben megoldottam volna a gyermekem felügyeletét, mint hét közben.
    Vannak vidéki boltjaink is, de azok nagyon messze, az fel sem merült, hogy esetleg oda kellene járnom dolgozni.
    A 4 órás szerződésemen nem szerepel, hogy határozott időre szólna, szóban beszéltünk arról, hogy ha visszatérek GYES-ről, akkor újra 8 órásra módosítjuk a szerződést. Most a válságra hivatkozva csak 4 órás munkát tudnak biztosítani első körben, majd később, -“ha bizonyítottam, hogy jó forgalmat csinálok” /idéztem/-, akkor szóba jöhet a 8 óra is. 2006 óta dolgozom itt, eddig nem volt probléma a munkámmal, mielőtt eljöttem szülni, ezért nem értem ezt, hogy most miért kell bizonyítanom… Részmunkaidőre most úgy van lehetőség, hogy mindenképpen este 6-ig kellene maradni a boltban, akár 4, akár 6 órát dolgozom illetve néha be tudnak osztani délelőttre, de nem mindig. Üzletvezető váltás volt, a mostani hölgy nem is tenne plázába -neki is most kezdi majd az ovit a gyermeke, nagyon humánus volt-, egy 6-ig nyitva tartó boltba tudnék visszamenni. Ezek nagyon pozitívak. A 8 órás munkát azért szeretném, mert az több pénz, bár akkor sem érnék oda a gyermekemért az oviba. Ezért is tervezem a képzést illetve az irodai munkába való visszatérést valamint felmerült a főállás melletti vállalkozás ötlete is.
    A beszoktatáshoz az idei évre még időarányosan járó 8 napomat fel tudom használni. Jobb híján 4 órában megpróbálok bizonyítani, hátha 8 óra lesz belőle, de ez nem az, amiről szó volt tavaly. Persze, szó elszáll és azért örülök, mert legalább van hova visszamennem.
    Ragaszkodhatok a 8 órás munkaidőhöz, vagy inkább maradjak csöndben és bizonyítsak, te mit javasolsz?
    Köszönöm még egyszer a válaszodat.
    Zsuzsa

    • Kedves Zsuzsa!

     Ha korábban a munkaszerződésedben úgy módosítottátok a munkaidőt, hogy 4 órás lettél, de ezt nem határozott időre, a gyermeked 3 éves koráig, hanem határozatlanra, akkor bizony a munkáltató eme munkaidő szerint köteles foglalkoztatni téged. azaz ha nem akar, vagy nem tud neked 8 órás állást ajánlani, el kell fogadnod, hogy az érvényes szerződésed szerint 4 órát dolgozol. Szerintem ha nem nyitottak jelenleg a szerződésed módosítására, próbáld meg 4 órában először, s ha már néhány hónap múlva “bizonyítottál” – s nem mellesleg visszaszoktál a dolgozó mamik közé – akkor kérd a 8 órát. Nézd az előnyét: több időd lesz a háztartásra, egyéb dolgokra, nem fogod annyira nyomás alatt érezni magad az első időkben. Nem is baj, ha ilyen fokozatosan szoksz vissza… tudom, a pénz miatt jó lenne a 8 óra… de ha kiszámítható a munkaidőd, akár még valami egyéb kis tevékenységet is bevállalhatsz mellette, hogy kiegészítsd a keresetedet.
     Sok sikert, üdv:

     Ági

   • Kedves Ági!

    Elnézést a tegnapi levelemből kifelejtettem valamit.
    A tavalyi szerződésmódosításkor a szerződésen nem lett feltüntetve, hogy határozott vagy határozatlan időre szólna, ezért gondolom, akkor határozatlan időre szól. Tavaly a szabik kifizetésekor 8 órás bért számfejtettek volna, de végül 4 órában számfejtették a szabijaimat, amikortól elkezdtem kivenni a szabijaimat, szept. 15-től, nem a szabik kivétele és kifizetése után módosítottunk szerződést. Tehát így a GYES maradhatott, csak kevesebb pénzt kaptam, féltem, nehogy a GYES elvesszen, vagy vissza kelljen fizetni, ha 8 órában számfejtenék a szabijaimat. A szerződést pedig később írtam alá, nem szept. 15-én, de arra nem írtam rá, hogy pontosan mikor, tehát bizonyítani nem tudom.
    Ahogy látom így utólag, rosszul jártam mind a kifizetéssel, mind a szerződésmódosítással kapcsolatban, de most már mindegy.
    A kérdésem az lenne, hogy az idei évre vonatkozóan /2012. szept. közepén jár le a GYES-em/, az időarányos szabadságot kiszámoltam. De nem tudom, hogy 4 órás szerződésnél feleannyi szabi jár, vagy a 8 órás szabi? Merthogy a beszoktatáshoz jó lenne a 8 nap, majdnem két hét, amit a 8 órás bérhez számoltam.
    Lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha valaki mondta volna, hogy akkor is 8 órás szabi jár, de lehet, tévedek.
    Kérlek, írd meg, hogy van ez. Köszönöm szépen.

    Zsuzsa

    • Kedves Zsuzsa!

     A részmunkaidős dolgozónak ugyanannyi szabadságnapja van, mint a teljes munkaidősnek, a különbség abban rejlik, hogy hány órára számfejtenek neked bért azon a szabadságnapon. A 8 órás dolgozónak 8 órányi bért számfejtenek, a 4 órásnak meg 4-et. Tehát a beszoktatáshoz annyi nappal számolhatsz, amennyid még bent van, s az egyes napokra a 4 órányi munkabéredet fogod megkapni.
     Sok sikert a beszoktatáshoz, és ne félj, ha ügyes a kicsit, 8 nap alatt simán megszokja. Nekünk is 2 hét beszoktatásunk volt, de a lányom a 4. napon megbetegedett, így 9 nap volt a beszoktatás, és imádja a bölcsit, nem sír reggelente, sőt, nyári szünet alatt naponta kérdezgette, hogy mikor megyünk bölcsibe 🙂
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!

      Nagyon szépen köszönöm a válaszaidat mindkét levelemre.
      Jó hír, hogy 8 napom van a beszoktatásra.:)
      Örülök, hogy a kislányod hamar beszokott és ennyire megszerette a bölcsit!:)
      Köszönöm a biztatásodat a beszoktatásra vonatkozóan!:)
      Köszönöm a segítségedet, minden jót kívánok neked,
      Zsuzsa

      • Köszönöm 🙂

 20. Azt szeretném kérdezni, hogy 2008. junius 27.-én szültem az első gyermekemet és, 2010 junius 10.-én a másodikat, mind a két gyerekkel gyeden voltam, most jár le a második gyedem, vissza akarnék menni dolgozni, de nem tudom hogy jár-e az első gyerek után a gyed után a szabadság, a második után azt tudom, hogy jár 24 + 4 nap, mert 34 éves vagyok. Szóval az lenne a kérdésem vajon hány nap szabadság jár nekem törvény szerint????

 21. Kedves Ági!
  Azért fordulok segítségért hozzád,mert sajnos a munkáltatom úgy néz ki, hogy le akar rázni.Arról van szó, hogy az első gyerekemet 2007.08.18-án szültem.Ahogy lejárt vele a Gyed, megszületett a második gyerekem, 2009.07.16-án.Utána itthon voltam egy évre Gyesen és most már az is lejárt, így elkezdtem kivenni a szabadságomat visszamenőleg.De a könyvelő azt mondja, hogy nekem csak 6 hónap szabi jár egyes évekre! Mert azt már mondták, hogy a Gyes alatt nem jár szabadság, de viszont a többire ahogy számoltam 80 nap körül lenne. A férjem pedig eddig kivette a pótszabadságokat a fiúk után.Viszont ahogy a leírásaidat olvastam, úgy értelmezem, hogy nekem még a 12 hónapra jár a szabadság, vagy rosszul értettem?
  Amúgy 35 éves vagyok és ha kiadják a szabadságomat viszont nem tudok már oda vissza menni dolgozni, így fel is kell majd mondjak, egy egyéni vállalkozónál dolgoztam mint képkeretező.Akkor most mire számíthatók?Válaszod előre is köszönöm!

  • Kedves Gyöngyi!

   Azoknak jár csak a fizetés nélküli szabadság 6 hónapjára szabi – a korábbi 12 hónappal szemben – akik 2011. augusztus 1-je előtt kezdték meg a fizetés nélküli szabadság idejét. De ha te a második babádat 2009-ben szülted, akkor biztosan eme idő előtt kezdted el az említett időszakot, így neked még mindkét gyermek után közel másfél évre jár szabi: 24 hét a szülési szabadság, és egy év, 12 hónap a fizetés nélküli szabadság időtartama!
   Miért nem tudsz oda visszamenni dolgozni? Te nem akarsz, nem tudsz, vagy ők nem vesznek vissza? Ettől függ, hogy ki mondd fel kinek, s mi jár neked… ezt még írd meg kérlek!
   Üdv:

   Ági

 22. Kedves Ági!

  Szabadsággal kapcsolatban lenne kérdésem. Második gyermekemmel a fizetés nélküli szabadságot 2011.08.17-én kezdtem meg. Ha jól tudom, a törvényváltozások miatt nekem már csak 6 hónapra jár a fizetett szabadság. Elvileg a baba születése előtt az összes 2011. évi szabadságomat kivettem, azaz nekem csak 2012.01.01 és 2012.02.17 közötti időszakra jár már szabi, ha jól értelmezem. 2012-ben töltöttem a 31. életévemet. (Jól számolom, hogy az akkor összesen 3 nap még 2012-re?) Kérdésem még a következő lenne: mi a teendő ebben az esetben a pótszabadsággal, ami a gyerekek után jár. Tavalyi évre még elfogadták a kérvényemet. Idén ezek szerint az jár még, vagy nem jár, vagy csak arányos része jár? Még ezt év végéig kérvényezhetem, ha jár? Azért kérdezem, mert a férjem külföldön vállalkozó, így ő a gyerekek után ezt nem is veheti igénybe Magyarországon, így arra nincs lehetőség, hogy ő ezt helyettem kivegye. Köszönöm a válaszodat előre is!

  • Kedves Csajc,

   igen, 3 nap még az idei alapszabadságod, és a gyermek utáni pótszabi is ugyanúgy időarányosan jár, mint az alapszabadság, tehát kérd nyugodtan!
   Üdv:

   Ági

 23. Kedves Ági! Nagyon köszönöm a választ. Azt írtad, hogy arányosan jár a pótszabi is, és kérvényezzem nyugodtan. A munkaadómtól azt a vàlaszt kaptam, hogy nekem az az idei évre nem jár. Arányos része annak, ami 2012.02.17-ig járna a 3 nap szabi mellé, mennyi lenne 2 gyermek után? Ezt meg tudnád még nekem írni? Köszönöm!

  • Szia, ugyanúgy tudod kiszámolni, mint az alapszabit, a gyerekszabi összegét leosztod 366-tal (mert 2012 szökőév), és beszorzod a 2012. 02. 16.-ig eltelt napok számával. Azért írom le a módszert, hogy ha vita van a munkáltatóval, de is tudd, hogyan kéne számolnia. De ha ez a szám nem haladja meg a felet, akkor nem jár az egy nap (felfelé csak akkor kell kerekíteni).
   Üdv:

   Ági

   • Szia Ági!

    Nagyon köszönöm a segítséget! Kiszámoltam 2 gyerek után 2012.02.16-ig ez: (4/366)*47= 0,51 vagyis féltől felfelé kerekítve 1 nap. Meg is írtam a munkaadómnak, remélem nem fog kötekedni. Még egyszer köszönöm a segítséged, jól jött!:-)

 24. szia.2010-óta dolgozom egy biztonsági szolgálatnál.és a kor után van 23-nap szabadságom.ha én elakarok meni szabadságra nekem kel fizetni az egy napra járó bért.várom válaszát.

  • Kedves Adrienn!

   Mi a kérdés? Szívesen válaszolok, csak írd le pontosan, mit szeretnél megtudni. Mert a hozzászólásod nem tartalmazott egy kérdést sem…
   Üdv:

   Ági

 25. Kedves Ági!

  A szabadság kiadását érintő változásokkal kapcsolatban az alábbi kérdést szeretném feltenni: Amennyiben egy édesanya 2011. augusztus 1. előtt kezdte meg a fizetés nélküli szabadságát (ezáltal rá a régi szabályzás érvényes a szabadságok megállapítása tekintetében), kérheti-e a felhalmozódott szabadság kifizetését visszatértekor, vagy e tekintetben is a régi szabályokat kell alkalmazni rá?

  Elnézést kérek, ha a sorok között már szerepelt a válasz.

  Üdvözlettel:

  Anett

  • Kedves Anett!

   A felhalmozódott szabadságból idén még 6 hónapra járó szabi megváltható pénzben, a többit jelenleg is ki kell adnia a munkáltatónak. Jövőre ezt is eltörlik, akkor már ki kell adnia a teljes szabit a munkáltatónak.
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm szépen a segítséget!

 26. KEDVES ÁGI !!
  Azzal a kérdéssel fordulok segítségért ,hogy mennyi szabi jár nekem mert a főnököm nem tudja pontosan ki számolni.
  38 éves vagyok
  KÖZALKALMAZOTT VAGYOK 1998 ÁPRILS 1
  1994 06 30 SZÜLETETT MARTIN
  1995 11 02 SZ PATRIK
  2011 01 14 SZ.MÁTÉ
  2010 -ben mentem táppénzre és itt mondták hogy 6 nap szabit bent kell hagyni.
  GYEDről mennék vissza dolgozni és az lenne a kérdésem hány nap szabin van? Köszönettel :timcsi

 27. Az lenne a kérdésem, hogyha a GYes ideje alatt felmondok, mert a cégem mondta, hogy nem áll módjukban visszavenni(cég bezárás),és találtam új állást, akkor a szabadságomat(32 nap) kötelesek kifizetni vagy azt az összeget buktam?
  pl.: november 1-től felmondok és november 5-től van új munkahelyem!
  Köszönöm

  • Kedves Anyuci!

   Az otthonlét alatt bent ragadt szabadságot mindenképpen ki kell fizetnie a munkáltatónak számodra, az semmilyen esetben nem veszik el. Ha felmondasz, akkor a munkáltatódnak az addig ki nem adott szabadságokat egy összegben kell kifizetnie. De arra kérlek figyelj, hogy a munkaszerződésedben van egy felmondási idő, s törvény szerint a munkáltatód ragaszkodhat ennek letöltéséhez (bár valószínűleg nem fog, mert ha úgysem akar visszavenni, akkor nem is tud munkát adni neked…). Arról azért bizonyosodj meg kérlek, hogy időben el tudsz-e kezdeni dolgozni az új helyen.
   Üdv:

   Ági

 28. Kedves Ági,

  Kérlek segíts! 2011.07.01.-től vagyok TGYÁS-on, a 2011.évre járó szabikat kivettem, tehát az nulla. A kérdésem az lenne, hogy a tövényvény változások miatt, ha én 2011.07.23-án szültem, és TGYÁS-on voltam, és 2011.decembertől voltam GYED-en, hogyan jár a szabadság? Jár a teljes 2012.évi vagy csak fél év?? Köszönöm a segítséget!
  Üdvözlettel: Csilla

  • Kedves Csilla!

   A szülési szabi 24 hetére és a fizetés nélküli szabi (csúnyán szólva GYED) első 6 hónapjára jár neked. Mivel a 2011-es éves szabit teljesen igénybe vetted, így csak kevés szabadságnap maradt, hogy pontosan mennyi, azt úgy tudod kiszámolni, hogy megnézed, meddig tartott a fizetés nélküli szabid első 6 hónapja, és az erre az időszakra járó szabit időarányosan kiszámolod, ide kattintva találsz segítséget hozzá.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági,

    Köszönöm a választ, azt még szeretném megkérdezni, hogy a 2012-es évre miért nem jár az egész éves szabadság? Nem nagyon értem, hogy miért csak a 6 hónapra jár…

    Köszönöm, Csilla

    • Kedves Csilla, azért, mert 2011-ben változott a törvény, augusztus 1-jén hatályba lépett olyan módosítással, hogy a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabinak már nem 12, hanem csak 6 hónapjára jár a fizetett szabadság. És rád ez már vonatkozik, így 2011. december x.-étől 2012. május x.-éig tartó időszakra jár csak neked szabadság.
     Üdv:

     Ági

 29. Kedves Ági!

  Először is gratulálok a honlapodhoz, nagyon tetszik és hasznosnak találom. Egyedül számoltam ki a szabadságom a példáid alapján, megelőzve a személyzetist a munkahelyemen :).
  2013. március 1-jén munkába állok hivatalosan, tehát akkor szűnik meg (már bejelentettem) a fizetés nélküli szabadságom. A szabadságom még 31 nap lesz ezután.
  A kérdésem az lenne, hogy – mivel 183 napot elérte ill. meghaladta a ,,távollétem” – március 1. után a 31 nap szabadságot ,,egyben” kell kivennem, vagy megállapodás alapján a 183 napon belül ,,szakaszolva” is kivehetem?
  Köztisztviselő ill. azóta már közszolga vagyok, határozatlan idejű kinevezéssel és 8 órás munkaidővel.
  Válaszod előre is köszönöm,
  Szép napot!
  Üdv, B.

  • Kedves Bori!

   Már nincs 183 nap senkinek, idéntől új szabályok vannak! És neked, mint közszolgálati tisztviselőnek a 30 napot írja elő a Kttv, azaz a munkáltatód az akadályoztatás megszűnése után 30 napon belül ki kell, hogy adja. (De ugye figyeltél arra is, hogy Kttv hatály alá tartozóként neked kissé más a számítási módod?)
   Üdv:

   Ági

 30. Tisztelt Cím !
  Érdeklődőm hogy hosszabb időt töltök táppénzen kb 2 hó idő tartalomra a fizetett szabadságot a munka adó csökkentheti- e és milyen arányba

  Szívességét előre is köszönőm.

  • Kedves Éva!

   Igen, a hatályos Mt. szerint a következő a szabályozás:
   115. §
   (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
   (2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában
   a) a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés,
   b) a szabadság,
   c) a szülési szabadság,
   d) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának,
   e) a naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség,
   f) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés három hónapot meg nem haladó,
   g) a munkavégzés alóli mentesülésnek az 55. § (1) bekezdés b)–k) pontban meghatározott
   tartama.

   Tehát a 31. táppénzes naptól nem jár már szabadság, s annyival csökkentheti, ami erre az időre időarányosan járna: ha pl. az éves szabadságod mondjuk 26 nap, és 50 napot vagy táppénzen, akkor ugye a 30. nap után már nem jár, azaz 20 napra nem jár, azaz 26 / 365 * 20.
   Üdv:

   Ági

 31. Kedves Ági!

  Segítségedet kérem!
  2008. január 21-én átvett egy cég minket,2008.augusztus 31-ig dolgoztam, utána szeptemberben táppénz és a fennmaradt szabit kivéve elmentem szülni. 2008. november 3-án megszületett a kisfiam, TGYÁS- utána Gyed. A gyed járt 2010. november 3-ig, viszont a Gyest nem igényeltem meg, mert kislányomat megszültem 2010. november 19-én, így inkább elindítottam 2010 november 4-én a Tgyást. Utána a Gyed jött, majd pedig a Gyes ami 2013. november 19-én le fog járni. Egy munkajogász 49 nap szabit számolt ki nekem, hogy ennyi jár, úgy hogy a párom a gyerek utáni szabit a nevemre íratta 2008-ban és 2009-ben 1 gyerek után, ami 2-2 nap az adott években, és 2010-ben 2 gyerek után a nevemre írták a plusz szabikat, ami 4 nap ha jól tudom. Én 1975. november 19-én születtem, tehát az alap szabim 24 nap, nem 20 amivel a munkaügyes számolt, így jött ki a 49 nap. Viszont ha rám nem érvényes az új Mt akkor sokkal több járna szabadnapként, hiszen most csak 6 hónapot vett figyelembe a Gyed idejéből és úgy jött ki a 49 nap. Csavar a dologban hogy a cég ahol dolgoztam az adószámát felfüggesztették, majd 2009-ben megvette más akit nem tudom hogy ki, és lehet nem is tudja hogy a céggel együtt megkapott engem is, de az ő adószámát is felfüggesztették,valamikor 2012 végén, egy halott cégben ragadtam, próbálok megoldást keresni hogyan tudom a jogaimat érvényesíteni, megkapni a szabadnapjaimat amik felgyűltek, bár sem a kivételükre sem a kifizetésükre nem látok túl sok reményt. 🙁 Véleményed szerint milyen irányba induljak? Teljesen tanácstalan vagyok, most próbálom a papírjaimat felkutatni. Segítségedet előre is köszönöm, és bocsánat ha túl hosszasra sikeredett a levelem, de így kerek.

  • Kedves Léna!

   Neked még nem 6, hanem 12 hónapra jár a szabi, mert te még 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg a fizetés nélküli szabit.
   Az, hogy a cég adószámát felfüggesztették, nem jelent cégjogi értelemben automatikusan ajogutód nélküli megszűnést, tehát nem biztos, hogy a cég megszűnt (ha felszámolták, illett / kellett volna a felszámolónak jelentkeznie nálad, de sajnos láttam már fura eseteket…)
   Javaslom, hogy próbáld meg megtudni, hogy ki vette meg, mi a cég neve – biztosan el tudsz érni egy régi kollégát – s írj nekik egy tértivevényes levelet, hogy idén fog lejárni a 3. év, és érdeklődnél, hogy akkor hogyan tovább, tudnak-e foglalkoztatni… ki kell derülnie, ha nem is tudnak rólad elég hamar… Ha ez lenne a sajnálatos helyzet, akkor se hagyd magad, mert ha ők a jogutód cég, téged is át kellett venniük, átszállt minden jog és kötelezettség veled kapcsolatban rájuk. Ha esetleg az átadó cég nem értesítette őket, az sem érinti a te igényedet!
   Ha a cég felszámolás alatt van éppen, itt tudsz rákeresni:
   http://www.magyarcegjegyzek.hu/felszamolasi_lista/

   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm szépen a segítséget!!!

    Üdv
    Léna

    • Kitartás, ha megtudtál valamit, írhatsz ide is, érdekel, hogy hogyan végződik az eset!

     Ági

     • Kedves Ági!
      Megkerestem a céget, vagyis a cég címére írtam tértivényes levelet, 2 levelet küldtem 2 külön címre. Sajnos mind a 2 visszajött hogy nem vették át. Kolleganőm nincs mivel a régi tulajtól mindenkit átvettek csak engem “vitt magával” a cég, mert én már akkor gyeden voltam az 1. gyermekkel. Így én maradtam, nem tudom miért. Most nem tudom mit tegyek, hogyan fogom megtudni mi történt, és mi lesz velem ha lejár a gyes. 2013. novemberben le fog járni. Hogy derítsem ki hogy ki is valójában most a munkaadóm???? Ki fogja a követelésemet ( szabadság kiváltása) teljesíteni? Debrecenben már beszéltem egy munkajogásszal de semmi érdemlegeset nem mondott, sőt ő még a szabdságomat is rosszul számolta, tehát nem egy naprakész jogász. Nehezíti a dolgot hogy én Debrecenben vagyok, a cég pedig budapesti. Teljesen tanácstalan vagyok, segíts légyszives, kihez forduljak a problémával.
      Köszönöm
      Üdv
      Léna

      • Kedves Léna!

       Ha a munkáltatód még nem szűnt meg, a jogviszonyod sem szűnt meg, azaz jogosult vagy mindenre, ha eljön az az időpont, hogy a szabikat ki kell adnia a munkáltatódnak. Ne haragudj, de mivel te sem tudsz pontos információkat a cégről, én sem nagyon tudok már mást mondani, hogy mit kéne tenned. Ha tényleg megvették a korábbi céget, akkor olyan nincs, hogy téged nem visznek magukkal. Ha ez jogutódlás volt, akkor nem válogathat a vevő cég, hogy ezt kérem, ezt nem. Minden munkavállalót át kell vennie, függetlenül attól, hogy aktívan dolgozik, vagy fizetés nélküli szabin van! Továbbra is az a tanácsom, hogy ki kell derítened, mi lett a céggel, de pontosan. Keress rá kérlek itt: http://www.e-cegjegyzek.hu/index.html a cég neve alapján, s nézd meg, hogy ki jelenleg a tisztségviselő, a könyvvizsgáló… ki vagy kik a jogelőd cégek… ha a legutóbbi munkáltatódat így megtalálod, akkor az ott megnevezett személyeket tudod megkeresni. Cégnév és személy neve, címe ott van, sajnos ennél több ötletem nekem sincs. A másik, hogy keress valahogy egy ügyvédet, aki jártas az ilyen ügyekben… adj egy kis időt, körbekérdezek az ismerőseim között, hogy tud-e valaki olyan szakembert, aki látott már ilyen ügyet gyakorlatban!
       Addig is kérlek, a cégnevek alapján próbáld meg megkeresni a tisztségviselőket, s felvenni velük a kapcsolatot.
       Üdv:

       Ági

       • Szia Léna!

        Sikerült már a cégnevek alapján utánanézni a munkáltatódnak? Ha igen, és nem találod őket a felszámolás alatt lévő cégeknél (első válaszom), akkor a fenti válaszomban lévő cégjegyzékben meg kell találnod őket!
        Ha megvannak, írj kérlek, közben próbáltam én is egyeztetni más szakemberekkel, azt mondja az ismerősöm, hogy nem olyan veszett ügy ez, mint gondolod, egy cég csak úgy nem tűnik el, nyoma van…
        Szólj, ha haladtál valamire, üdv:

        Ági

 32. Kedves Ági!
  2012.04.01-én lettem közalkalmazott. Illetve azzal kezdeném, hogy 2010. decemberben mell rákkal műtöttek. Kérésemre leszázalékoltak, így csökkent munkaképességgel tudtam könnyebb munkát találni. Tehát 04.01-én az Országos Mentőszolgálatnál találtam munkát, mint betegszállítás felvevő, közalkalmazotti státuszban. Nos az OMSZ-nál semmi sem “úgy” van, mint máshol, így a szabadságok sem. 2012-ben részarányosan megkaptam a 15 nap szabadságomat. 2013-ban tudatosodott bennem és a kollega nőkben, hogy nem csak alapszabadság jár, hanem pót szabadság is. Az idei évre az OMSZ 2. nekifutásra ki is tudta számolni, hogy a “D6” kategóriámra 25 nap szabadságot kapok. Ami persze nem jó, mert 26 nap járna. Amikor rákérdeztem, hogy a tavalyi pótszabadságomat mikor számolják el, azt a választ kaptam, hogy az első évre nem jár, csak az alap szabadság. Ezt szeretném megtudni, hogy valóban így van-e? Nem fárasztanálak felesleges dolgokkal, hogy helyettem kutass, ha abban segítesz, hogy hol találom meg a választ, nekem már az is nagyon nagy segítség lenne.
  Szíves fáradozásodat előre is köszönöm!!
  Bíróné Györgyi

  • Kedves Györgyi!

   Nem értem pontosan, hogy miért és mire hivatkozik a munkáltatód, ha közalkalmazott vagy, akkor az ott leírt szabadságok járnak neked (20 nap D fizetési osztály miatt, 6 nap a 6. fizetési fokozat miatt), erről bővebben ide kattintva olvashatsz, a IV. fejezettől kezdve: http://www.kozszolga.hu/kozalkalmazotti_torveny
   Őszintén szólva azt nem tudom, hogy egyéb rendelet van-e még, ami esetleg a te munkáltatódra vonatkozik, de nagyon kétlem, hogy a munkavállaló kárára ez csökkenthetné a szabadságot. Olvasd el a Kjt.-t, és utána menj vissza, és kérdezd meg, hogy pontosan hol van és melyik törvény az, ami alapján neked nem jár? Mondják meg, és akkor kiderül, hogy mire hivatkoznak.
   Üdv:

   Ági

 33. Kedves Ági!

  A problémám összetett. Elolvasva a hozzászólásokat hasonlóval nem nagyon találkoztam.

  Határozatlan idejű szerződéssel rendelkező pedagógus vagyok, így a szabadságok tekintetében, amit kellett kivettem 2009-ben. 1973-ban születtem és 2009 októberében megszületett első gyermekem és ettől kezdve igényeltem a TGyÁS-t ennek lejárta után GyED-et. 2011- júliusában megszületett második gyermekem és mivel a GyED nem járt le újra TGyÁS aztán GyED. Idén júliusban lejár a GyED s azt terveztem, hogy visszamegyek dolgozni (GyES-t pedig az egyik nagymama igényelné, mivel a kisebbik gyermekemre ő felügyelne míg óvodába nem kerül). Azonban úgy alakult, hogy elköltöztünk előző lakhelyünkről és az új városban kaptam egy másik munkalehetőséget.

  A kérdésem az lenne hogy a GyED lejárta után ha én visszamegyek a munkáltatómhoz igényelhetem e a felhalmozódott szabadságok egy összegben való megtérítését (nekem 121 nap volt január elsejéig, a munkaügyisünk szerint). Munkáltató egyáltalán köteles e ezt kifizetni ha munkavállalói felmondásra kerül sor?

  Válaszodat előre is köszönöm

  Üdv
  Mesi

  • Kedves Mesi!

   A szabadságokra mindenképpen jogosult vagy, ezt nem veszítheted el. A törvény kötelezi a munkáltatót, hogy a munkaviszony megszűnése, vagy megszüntetése esetén pénzben megváltsa azt, amit nem tudott kiadni.
   Üdv:

   Ági

 34. Kedves Ágnes!

  3 gyerek után 2013. június 1-én jár le a GYES-em. Áprilisban voltam bent a cégnél (kis cég, nem multi), hogy megbeszéljük a “hogyan továbbot”. Az hamar kiderült, hogy nem tud nekem értelmes munkát adni a főnök, mert amit kell, azt ő maga elvégzi (én akkor kerültem oda egyetemistaként, amikor ő szülni ment). Nem is lenne nagy kihívás visszamenni az egyszemélyes céghez.
  A főnök a következőt mondta: legyen papíron közös megegyezés, de ő kifizeti a 9 év után járó 2 hónapos végkielégítést, és a szabadságra járó bért. Azt szeretné, hogy hivatalosan ne vegyem ki a szabadságokat. Ne kelljen neki terheket fizetni, de nekem kifizeti az én részem zsebbe. Szerintem ezt nem lehet, legalábbis ki hiszi el, hogy valaki lemond a pénzről/szabadságairól balga módon.
  Ez az egyik része a dolognak, vagyis, hogy, ha minden tisztán megy, akkor alkudni akar a nekem járó összegből. (Persze tudom, hogy a jog engem véd.)
  A másik, hogy az általam megkérdezett könyvelő(barát) egész más összeget számolt (többet), mert szerinte a cég nem vette figyelembe, a nagycsalád után járó családi adókedvezményeket.
  Szóval a két fő kérdés, mennyire lehet ezzel a szabadság kivétellel játszani (ami nekem nem érdekem), és hogyan kell helyesen számolni (ők is többször nekifutottak, mert bonyolult)? A gyerekek között nem mentem vissza dolgozni. Az sem mellékes, hogy közben létrehozott egy Kft-t és a Bt állítólag csak miattam van még (én annak az alkalmazottja vagyok). A Kft erre a tevékenységre, ami nem jogutódja a Bt-nek!
  Türelmedet és segítségedet előre is KÖSZÖNÖM!
  Kinki

  • Kedves Kinki!

   Az otthonlét alatt felgyülemlett szabikat nem lehet sehogy sem “elsinkófálni”, ezt a törvény kötelezően előríja, hogy vagy kiadnia, vagy kifizetnie kell a munkáltatónak. Ezzel tehát ne is számoljatok, hogy megúszhatja. Nem mondhatsz le róla!
   A másik esetet sem javaslom neked, csak gondolj bele, mekkora bajba kerülhetsz, ha mégsem fizet ki. Ha aláírod a közöst, akkor ha nem adja oa neked, ami jár, neked kell bizonyítanod a bíróság előtt, hogy rávett erre, de azért ugye azt tudod, hogy ez 1.) nagyon nehéz 2.) te is benne voltál, hogy jogszabályt kerüljetek, tehát ne nagyon számíts sok jóra… Ne haragudj, én ezekben a helyzetekben nem hiszek. Aki az államot át akarja verni (nem akar járulékot fizetni), az téged is át fog verni…
   Ha el akar küldeni, akkor vállalja ennek a következményeit, és fizessen.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm válaszod! Még egy fontos kérdésem lenne: ha kifizetik nekem a szabikat akkor ugye nem kell figyelembe vennem az összegyűlt szabadságok időszakát GYET, vagyis főállású anyaság kérelem benyújtásánál. Tehát, mondjuk júni 1-vel lejár a GYES-em, és lenne két hónap szabim, akkor arra már kérhetek GYET-et? Ha kifizetik akkor gondolom igen, ha nem és kisveszem, akkor nem, csak a szabi lejárta után? Közben persze keresek állást és amint találok, lemondom a GYET-et, vagy 6 órában amellett is lehet dolgozni?

    Válaszodat köszönöm!

    Kinki

    • Kedves Kinki!

     Nem vagyok TB szakértő, így nem vagyok 100%-ig benne a GYET témában, de mivel GYET mellett lehet keresőtevékenységet végezni, így szerintem a szabi kifizetése nem lenne baj, de mivel max heti 30 órában dolgozhatnál GYET mellett, ha 8 órás szabit fizetnének ki, az heti 40 órás kereső tevékenységnek minősül, azaz ez már üti egymást (a GYES + munka esetén ugyanez a szabály)… a legjobb, ha az államkincstártól kérdezed meg, elvégre ők bírálják majd el, és folyósítják!
     Üdv:

     Ági

 35. Szia!Segítségedet szeretném kérni.Egy nagyobb cégnél dolgozom,és hétfőn szóltam nekik,hogy legyenek szívesek utánanézni hány nap szabit tudok kivenni,mert szeptember 20.-án betölti a kislányom a második életévét,és nem igénylem a gyest,vissza szeretnék menni dolgozni.Ma üzent a párommal (egy helyen dolgozunk),hogy 18 napot tudok kivenni ???!!!! Én akárhogy számolgatom,így nem jó. 2011-ben szültem,akkor az évi szabimból bennmaradt 2 nap,ha 2012-ben ugye 15 nap jár (+2 a kislányom után,ha jól tudom?!) és itt van az ezévi is 15 nap minimum (bár nem tudom,hogy ez mennyire változik,ha már dolgozom (+2 nap a gyerköc után) Ha azokat a napokat nem is számolom bele ami a gyerekem után jár,akkor is 32 nap jön ki,és ha időarányosan az ezévit nem vehetem ki,akkor sem értem,hogy hogy jön ki a 18 nap?! Segítségedet előre is köszönöm!

  • Kedves Gabriella!

   Ne haragudj, de senkinek nem szoktam kiszámolni a szabadságát, hogy miért, azt ide kattintva elolvashatod: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/anyukak-onallosodasra-fel
   De a jó hír az, hogy itt a blogon minden információt megtalálhatsz ahhoz, hogy te magad kiszámold, s ha megtetted, s nem vagy biztos, hogy jó-e az eredményed, írd le nekem a számításodat, s korrigálom, ha nem jó.
   Ide kattintva találod meg az összes szabadságos cikket: https://dolgozomami.hu/tag/szabadsag, közöttük konkrét számítási példákat is!

   Jó olvasgatást, és sikeres számolást!

   Ági

 36. Kedves Ági!

  Vannak későn gondolkodók, így én csak most jutottam el addig, hogy számoljak, de kissé megakadtam a gondolatmenetben, ebben kérném segítséged! 🙂

  2009. augusztusában született meg nagyobbik lányom, vele voltam TGYÁS-on, GYED-en. 2009-ben januártól táppénzen voltam veszélyeztetettség miatt, így abban az évben sem vettem ki szabadságot. A vele jogosult GYED-be született meg kisebbik lányom 2011. májusában. Tehát az ominózus törvényváltáskor én akkor pont újra TGYÁS-on voltam. Ez világos is, elestem a sok szabitól, de akkor nekem mi jár? Mert én ugye nem vettem ki szabadságot 2009. januárjától kezdve egyetlen napot sem, tehát a második szülés évében sem, hiszen én akkor is fizetés nélküli szabin voltam. Nem tudok kiigazodni! 🙂 Nagyon kérlek, mutass utat! Köszönöm szépen!

  • Kedves Csilla!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   Nem biztos, hogy pontosan értelek, de megpróbálok válaszolni.
   Az első gyermeked után még a fizetés nélküli szabi 12 hónapjára jár neked szabi (és a szülési szabi 24 hetére), míg a másodiknál már csak a fizetés nélküli szabi első 6 hónapjára, s a szülési szabi 2 hetére, mert gondolom a második születésekor erre visszaváltottál.
   Remélem, érted a válaszomat, ha nem, vagy nem jól értettem a kérdést, írj újra 🙂
   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 37. Kedves Ági,

  Kisfiam, kedden töltötte be a 3.életévét. (szül.idő: 2011.09.23.)
  A cégem ahol dolgoztam, szerencsére “visszavett” aktív állományba most 2014.09.24.-én. Sajnos nem egyezzünk a szabadságok kiszámolásában (ők 24et ezzel szemben 38 napot számoltam össze egy főkönyvelővel)…Ha van lehetőséged rá, kérlek számolj utána. Előre is köszönöm. (ÉN 1984.01.05.én születtem)
  2011.02.11.e óta táppénzen voltam, veszélyeztetett kismamaként.
  TÁPPÉNZ: 2011.02.11- 09-22.-ig: 12,8 =>13 nap szabi (224 nap táppénz)
  TGYÁS: 2011.09.23- : 5,7 nap szabi => 6 nap szabi (100 nap tgyás)
  – 2012. 03.08.-ig
  GYED: 2012.03.09- 09.08.-ig: tehát 2012 évre: 15,1 => 15 nap szabi
  + 2012 évre pótszab. : 2 nap
  + 2013 évre pótszab.: 2 nap
  Így 38 nap összesen.

  Egyéb: kisfiamnak tejfehérje allergiája van, így emelt összegű családi pótlékra vagyok jogosult + a gyerek 10 éves koráig GYES-re (persze, ha még fent áll az allergia). Vhol azt hallottam, hogy ilyen betegség esetén anya és apa is jogosult +2 nap szabira. Ez igaz?

  Köszönöm!

  Üdv,
  Melinda

  • Kedves Melinda!

   Kicsit sokat számoltál magadnak :-), mert a gyermek utáni pótszabi csak akkor jár, amikor az alapszabik is, azaz nem jár neked 2013-ban, csak a szülési szabi 24 hetére és a fizetés nélküli szabi első 6 hónapjára. A másik gond, hogy az egyes időszakaszoknál (táppénz, TGYÁS) nem lehet egyenként kerekíteni, mert akkor több napod lesz, hanem az egy naptári évben összesen kell megnézni a neked járó napokat, s ha ennél van 0,5-öt elérő töredék, azt kell felfelé kerekíteni. Nem táppénzre és TGYÁS-ra számolunk, hanem 2011. 02.11-től 2011.12.31-ig, és 2012.01.01-2012. 09.08-ig (a szabadság naptári évre jár, ha nem teljes évet nézünk, akkor is az éven belül kell kiszámolni.) További tipp: 2011-ben mennyi szabit vettél ki a táppénz előtt? Mert ha többet, mint ami időarányosan járna, azt le kell vonnod, ha kevesebbet, akkor azt hozzá kell adnod (nem ebből ered esetleg a különbség?). A kettőtök számítása között jelentős az eltérés, úgyhogy mindenképpen egyeztetni kéne egyszerre leülve egy kockás papír én naptár társaságában, hogy miért annyi az annyi. Ők is számolják végig, meg te is, és akkor azonnal megvan, ki mit számolt félre… Én így innen az asztalom mellől látatlanban azt tudom mondani, hogy vagy ott van a gond, hogy a táppénzre nem adták meg a szabit (holott kellett volna, mert a 2012. júliusi tv változás óta nem jár csak 30 nap táppénzre szabi), vagy 2011-ben sokkal többet vettél ki, mint ami február 11-ig járt volna.
   A tartósan beteg gyermek után valóban jár 2 plusz nap még, de csak 2013 óta van ez a szabályozás, azaz nálatok csak apuka vehette igénybe eddig, te nem. Ha visszaállsz dolgozni, illetve most már a szabik kiadása alatt is újabb szabinapokat szerzel, itt már beszámít (de itt is csak időarányosan, majd 2015-től lesz évi 2 + 2 nap).
   Sok sikert az egyeztetéshez!

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás