“Ezt nem bírom tovább… FELMONDOK!”

Szerző: Dátum: 2013. máj. 16. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában, Várandósan dolgozni | 22 hozzászólás

photo by SalFalco

Biztosan te is gondoltad, érezted már ezt… vagy azért, mert visszatérve a szülés után a régi munkahelyedre annyi minden változott meg, hogy már nagyon nem szeretsz ott dolgozni – új kollégák, új vezetők, új célok, új kultúra – vagy csak egyszerűen a sok helyen “szokásos” eljárással találkozol: kisgyerekesként juszt is úgy osztják be a munkaidődet, hogy nehezen érj oda a gyerekekért, túlórák, legutolsó percekben kiadott “extra sürgős” plusz feladatok… De mit csinálj, hogy okosan, jogszerűen járj el?

Sokan nem tudják, hogy a tavalyi Mt. módosítás alapvetően érintette a felmondási időt is. Korábban a felmondási idő a munkaviszonyban töltött évek számától függően nőtt, azaz minél több éve volt valaki munkaviszonyban, annál hosszabb volt a felmondási ideje. Azaz akár a munkáltatója, akár ő mondott fel, ez az idő ugyanolyan hosszú volt, s ha a munkáltatója döntött a munkaviszony megszüntetéséről, a felmondási idő felét, ha ő magam, akkor az egészet munkában kellett töltenie. Nos, ez megváltozott, így ha egy munkavállaló ma felmond, a felmondási ideje már nem nő az évek számától függően, hanem alapvetően 30 nap – vagy amennyiben a munkaszerződés megkötésekor többet írtak bele közös megegyezéssel, akkor annyi. Ha tehát nem bírod tovább, akkor nem kell, például egy 10 éves munkaviszony esetén még plusz 25 napot kibírnod, hanem a 30 nap alatt bekövetkező munkanapok ledolgozása után megszabadultál. (Véleményem szerint ez az egyik legjobb döntés volt az Mt. módosítás kapcsán, hiszen ha egy munkavállaló már nem akar ott maradni, akkor minek is tartóztassa a munkáltató. A legtöbb esetben ilyenkor már nem olyan a motivációja, munkavégzése, hatékonysága… ráadásul sok cégnél azonnal el is vesznek minden eszközt a munkavállalótól, s másnap már be sem kell, hogy jöjjön dolgozni. S azért valljuk be, egy hosszabb munkaviszony után az, hogy akár több hónapot is még ki kell bekkelnünk, kissé olyan, mint a röghöz kötés a feudális társadalomban… azért mégsem vagyunk mi jobbágyok…)

Persze ez nem jelenti azt, hogy az elválást ne lehetne szépen, korrekt módon elintézni. Hamarosan erről is írok… addig is, ha hasznosnak találtad ezt a postot, küldd el nyugodtan az ismerőseidnek!

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

Szeretnél jobban érteni a munkajoghoz? Tudni akarod, milyen változásokat hozott az új Mt.? Hogy felmondhatnak-e neked bármikor? Iratkozz fel az ingyenes munkajogi hírlevelemre! KATT IDE!

Ajánlott bejegyzések:

22 hozzászólás

 1. Kedves Dolgozómami,

  szeretnék segítséget illetve a tanácsot kérni az alábbi helyzetben mert nagyon el vagyok keseredve:

  2002-óta dolgozom egy multinál az elmúlt 11 évben született 3 gyermekem. Utoljára 2012 szeptemberében tértem vissza a munkába a cég irodájába ahol engedték hogy 2013.májusig dolgozhassak 6 órában utána vissza kellett térnem 8 órába. Mivel az iroda napi 3 órányi utazással jár ezt nem tudtam vállalni tovább 3 gyerek mellett és megpályáztam egy belső állást a cég egy másik telephelyén a közelünkben ahol a megbeszélt feltételek mint minimális hétvégi munka, túlórák kizárva sajnos nem valósulnak meg ráadásul a kisfiam sokat beteg így kénytelen leszek táppénzre is menni! A szabadságtervezőmet például nem is láthattam mielőtt leadták elbírálásra holott többször kértem hogy egyeztessünk mert 3 hónapot kell a gyerekek miatt megoldanunk a nyáron!

  A szerződés módosításomban csak a munkabér, a munkavégzés helye és a munkakör megnevezése van megemlítve a többi pont továbbra is érvényes!

  Szeretném elérni hogy kifizessék a végkielégítésemet és úgy váljunk meg egymástól ha már ilyen nem korrektűl jártak el a megbeszéltek be nem tartásával!

  Ha táppénzre megyek a gyerekekkel elérhetik-e hogy kijátszák a végkielégítésemet? Az interjún emlegettek próbaidőnek 3 hónapot de ez a szerződésben nem jelentkezik!

  Mit tanácsol bejelenthetem hogy el kell mennem a gyerekkel táppénzre hosszabb időre 2-3 hét és egyezzünk meg hogy mindenki jobban járjon hiszen ha elmegyek táppénzre mert a gyerek állapota azt kívánja meg addig nem vehetnek fel senkit helyettem, ha kifizetik a végkielégítésemet akkor mindenki jobban jár! Tartok tőle hogy ha apránként megyek táppénzre mert megpróbáljuk máshogy megoldani akkor is felmondanának csak akkor mivel tudják mire számíthatnak megpróbálnak belekötni másba (és biztos hogy találnak valamit ha akarnak) hogy felmondhassanak!

  Tanácsát előre is köszönöm!

  • Kedves Anyuka!

   Sajnos ez nem ilyen egyszerű… a szóban megbeszélt feltételeket nem nagyon lehet számon kérni a cégen, s ha ők nem akarnak felmondani, nem jár a végkielégítés.
   Annyit tudok tanácsolni, hogy vannak alapvető szabályok, a szabadság kiadására, túlórára, ezeket be kell tartania a cégnek is, inkább ezt kéne megvizsgálni, hogy ezek rendben vannak-e. A szabik kiadása biztosan nem, ha semennyi beleszólásod nem volt a szabadságok tervezésénél, hiszen a törvény szerint a munkáltató évente hét munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell, hogy kiadjon. A túlórákra is van előírás, de az már a munkaidő beosztásodtól függ, hogy a hétvégi munka minek minősül, illetve ha van a cégnek kollektív szerződése, az is eltérhet az Mt.-ben foglaltaktól, de ész nélkül természetesen nem lehet dolgoztatni valakit hétvégén, túlórában…
   Táppénzre mindenki mehet, akit az orvosa valóban kiír saját keresőképtelensége, vagy a gyermek betegsége jogán, de én nem hiszem, hogy ez egy jó fegyver lenne arra, hogy a munkáltatót rávegyük a felmondásra, és a végkielégítés kifizetésére. Persze, ha ő megunja a táppénzt, és megfelelő indokkal felmond, akkor a végén mégiscsak ki lesz talán fizetve a végkielégítés… de ezt én nem tudhatom biztosan!
   Én inkább azt javasolnám, hogy az elrendelt túlórákat kellene megvizsgálni, mennyire jogszerű ezek elrendelése, mennyire lehetne mást – nem 3 gyermekes dolgozót – behívni hétvégére, s így elérni egy normálisabb foglalkoztatást.
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Ági!

  2011 szeptemberében szültem, most GYED-en vagyok. 2012 júliusában, rögtön a Munka Tv változása után, a munkáltató felhívott telefonon, és tájékoztatott, hogy a munkaköröm megszüntették.

  A kérdésem a következő: Ha a GYES lejártáig a szülési szabadságot én nem szüntetem meg, és jelzem a cégnek, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, de nem találnak a végzettségemnek megfelelő pozíciót, akkor mi fog történni?

  Megkapom a felmondást, ugye. Ha a munkaszerződésemben 3 hónap felmondási idő volt kikötve, akkor ezt kifizetik?

  Üdvözlettel,
  Ildikó

  • Kedves Ildi!

   Ha nem tudnak foglalkoztatni a szülési szabadság lejárta után, akkor azonnal felmondhatnak neked az azt követő napon. Írásban, indoklással kell ezt megenniük, s a felmondási időd a közlés utáni naptól indul. A felmondási idő alatt természetesen bért kell kapnod, állományban vagy, biztosított leszel. Plusz jár még végkielégítés is, ha már egy adott ideje ott dolgozol, és a felmondási időd is növekedhet még ettől függően. A bent ragadt szabadságokat pedig vagy kiadják, vagy kifizetik. A felmondási idő felében törvény szerint dolgoznod kell, de ettől ő el is tekinthet, ide szokták ilyenkor a szabikat kiadni.
   Ha eljön ez az időszak, előtte mindenképpen érdemes pontosan felkészülnöd, mi jár neked, mennyit ír elő a törvény, és felkészülten menni a tárgyalásra.
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ági,

  én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy nekem miért jó az, ha nem közös megegyezéssel mond fel nekem a munkáltatóm? Vagyis úgy akarom írni, hogy én nem írom alá a közös megegyezést … Mikor jó ez?

  köszönöm a választ

  üdv:

  Petra

  • Kedves Petra!

   A cégek azért szeretik a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetést, mert azt sokkal nehezebb megtámadni bírósági úton. Nem lehetetlen, de nagyon nehéz. Míg ha ők mondanak fel neked, akkor kell egy valós és okszerű indok, írásban, azaz minél kevésbé megalapozott a felmondás indoka, annál nagyobb az esélye, hogy a munkavállaló megtámadhatja, s akkor per lesz – ami általában semelyik félnek nem jó. Ha közöst írtok alá, azt te is aláírod, elfogadod, kinyilatkoztatod, hogy igen, te is beleegyeztél a munkaviszony megszüntetésébe. Ha te nem akarod, hogy felmondjanak, akkor ragaszkodj a munkáltatói felmondáshoz. Ha az indokuk nem valós, és nem okszerű, akkor vagy elállnak a felmondási szándékuktól, vagy kockáztatnak (felmondanak, de te ekkor perelhetsz), vagy megpróbálkoznak közössel. Ha ez utóbbi, akkor szokták azt a taktikát javasolni a munkavállalónak az ügyvédek, hogy ok, legyen közös, de akkor adjon a cég egy kicsivel többet a munkavállalónak… ha tehát nem írod alá mindenáron a közöst (és a cég indoka nem túl jó), akkor bár elküldenek, de nyerhetsz anyagilag valamit… A másik, hogy ha meg szeretnéd támadni a felmondást, s valóban nem túl megalapozott a cég indoka, könnyebben nyerhetsz, mintha közöst írtatok volna alá (ahol mint előbb írtam, sokkal nehezebb megtámadni).
   Röviden: ha már így is úgy is elküldenek, ne könnyítsd meg a helyzetüket túlságosan, állj ki a jogaidért.
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Dolgozómami!

  Nekem a jövő héten jár le a Gyes utáni szabadságom, de közölte a cég, hogy menjek be leszámolni, ha addig nem találok másik állást. Ugyanis én előtte 3 műszakban dolgoztam, amiről tudják, hogy úgysem tudom vállalni ezután. Most attól félek, hogy a közös megegyezésbe akarnak belevinni, ahol ugye nem jár végkielégítés, viszont én azt ki akarom csikarni, mert 3 havit kapnék 12 év után. Felmondani magamtól biztos nem fogok, nem tudom rákényszeríthetnek-e, hogy tényleg mondjak fel a szabadság után, vagy megtagadhatom-e. Vagy kitalálnak nekem egy 3 műszakos állást, amit úgyis tudnak, hogy nem vállalom a gyerekek mellett. Hogy tudnék ebből jól kiszállni?
  Várom válaszát.

  Ági

  • Kedves Ági!

   Ha a korábbi szerződéses 3 műszakos munkavégzésről szólt, azt kell most is vállalnod. Ha tehát a cégnél továbbra is ezt ajánlják a régi munkakörödben, vagy ezt fogadod el, és dolgozol, vagy neked kell a munkaviszony megszüntetését kérni, vagy ők küldenek ez azonnali hatállyal, mert nem mentél be dolgozni, amikor kellett volna. Sajnálom, erre nincs megoldás, nem jár a végkielégítés, hiszen ők továbbra is foglalkoztatnának azokkal a feltételekkel, amivel korábban szerződtél.

   Ági

 5. Kedves Ági!

  Jelenleg GYED-en vagyok a kisfiammal. Szeptemberben készülök visszamenni dolgozni, de a cégem jogutód nélkül megszűnik. Ígéretet kaptam, hogy egy másik céghez átvesznek, de az előző évek tapasztalatai alapján, nem nagyon bízom a cégben.
  Most neki láttam állást keresni, a jövőhét hétfőre már be is hívtak állásinterjúra. Felmerült bennem néhány kérdés:

  Az új céghez átvihető a szabadságom, vagy az előzőcégemnek kell kifizetni részemre?
  Hogyan és mikor mondjak fel a régi cégemnél, ha sikerül az újhoz bejutni?
  Vagy ha felmondok elesek a szabadságaimtól?

  Várom válaszod!

  Üdv: Csilla

  • Kedves Csilla!

   A szabadság egy adott munkaviszonyban illet meg, azt átvinni nem lehet sehová. Ha tehát a mostani munkáltatód megszűnik, vagy te szünteted meg a munkaviszonyt korábban, a munkáltatódnak azt ki kell fizetnie. Ettől semmiképpen sem eshetsz el! Ha jelenleg fizetés nélkülin vagy, s hamar szeretnél “szabadulni” az új cég miatt, akkor a közös megegyezést javaslom a régi munkáltatóval. De ebben az esetben csak a szabik járnak neked, semmi más. Esetleg kérlek, gondold meg, hogy itt maradsz fizetés nélkülin (kivárva, hogy mi lesz a céggel), s a másik állást további jogviszonyként, “másodállásként” vállalod el (ha ez nekik is megfelel, hiszen a munkát így is el tudod végezni). Ha tényleg megszűnne a mostani munkáltatód jogutód nélkül, végkielégítésre lennél jogosult, ami talán jól jönne… 🙂
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon szépen köszönöm a választ! Sajnos az új hely nem jött össze, de a régi céghez visszavesznek, vagyis a projektet és az ebereket átveszi egy másik cég. Remélem, hogy minden rendben fog menni.

    Még egyszer köszönöm!

    • Sok sikert!

 6. Kedves Ági!

  2002 óta tanítóként dolgozom. 2008-ban megszületett a kisfiam, 2010-ben a kislányom. Eddig Gyesen voltam az előző munkahelyemen, de a 2012/2013-as tanévben dolgoztam egy másik iskolában is részmunkaidőben határozott kinevezéssel. (Az előző munkahelyemen határozatlan szerződésem van.)

  Felvennének dolgozni újra egy tanévre a második munkahelyemre, a Gyesem pedig decemberben lejár. Arra gondoltam lemondok a Gyesről, hogy teljes óraszámban dolgozhassak. Akkor fel kell mondanom az első munkahelyemen? Mi lesz a szabijaimmal?

  Előre is köszönöm a választ:
  Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   A GYES folyósítása nem függ össze a gyermek gondozása miatti szabadsággal, nyugodtan elhelyezkedhetsz másodállásban tejes munkaidőben is, míg a korábbi munkáltatódnál fizetés nélküli szabadságon vagy. De ha az lejár, akkor bizony ott kell újra dolgoznod (a szabadságok kiadása után), vagy meg kell szüntetnetek a jogviszonyt, ha te az új helyen szeretnéd folytatni a továbbiakban. A szabadságokat semmiképpen nem veszíted el, vagy kiadják, vagy kifizetik egy összegben. Tudod esetleg, hogy visszavárnak-e a régi helyre? Mik az esélyeid a visszavételre / elküldésre? Ennek ismeretében lehetne tovább tervezni, hogy mit és mikor tegyél…
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!
  3 éve dolgozom közalkalmazottként egy óvodában,technikai dolgozóként. Szeretnék eljönni a munkahelyemről, a munkáltatómmal közös megegyezéssel beszéltük meg.Érdeklődni szeretnék jár-e felmondási idő? Vagy aznap megszűnik a munkaviszonyom? A lemondás jobb lenne? Annak úgy tudom 60 nap a felmondási ideje.

  Előre is köszönöm válaszodat,Üdv: Edit

  • Kedves Edit!

   Közös megegyezésnél – a ki nem vett szabadságok kifizetésén túl – semmit nem ír elő a törvény, azaz abban állapodtok meg, amiben akartok, megszüntethetitek a jogviszony aznap, vagy 2 hét, 4 hét, 2 hónap múlva. Ez csak rajtatok áll. Felmentés esetén 60 napot ír elő a törvény, s ez még nő a közalkalmazotti jogviszonyban töltött évek száma alapján bizonyos idővel (5 év után + 1 hónap, 10 év után + 2 hónap…)
   Üdv:

   Ági

 8. Kedves Ági!
  Május óta 6 órában gyes mellett dolgozom egy multinál, de sajnos a kisfiam nem nagyon bírja a bölcsődét és eddig szinte alig járt két hetet folyamatosan 🙁 A cégem nem engedi, hogy táppénzen legyek vele, így kénytelen vagyok itthonról dolgozni. Ez sajnos rendkívül nehéz és fárasztó egy kétévessel, ráadásul most egy baleset is érte, aminek következtében újra itthon vagyunk. A cégem 8 órába akar áthelyezni, és még több munkát rám bízni. Ezt sajnos nem tudom vállalni ilyen körülmények között, ezért szeretnék visszamenni gyesre. Tudna ebben segíteni, hogy ezt hogyan tehetem meg. Mennyivel korábban kell bejelentenem, illetve ebben megakadályozhat e a munkáltató. Ha igen, akkor hogyan érhetem el, hogy ő mondjon fel nekem?
  Segítségét előre is nagyon köszönöm.
  Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   Olyan, hogy nem engednek táppénzre a gyermeked betegsége miatt, nincs. Ha táppénzre kell menned, mert ez indokolt az orvos szerint, akkor megkapod az erről szóló papírt, s betelefonálsz a cégnek, közlöd velük, majd a táppénzes papírt elfaxolod, tértivevényesen elküldöd. Az más kérdés, hogy ez nem tetszik nekik. De ehhez jogod van.
   Olyan sincs, hogy 8 órára akarják megváltoztatni a munkaidődet, ha eddig 6 óra volt. A munkaszerződés módosítása közös megegyezéssel lehetséges csak, kivéve, ha kifejezetten a gyermeked 3 éves koráig kértél részmunkaidős foglalkoztatást, s addig kaptad meg s ez most lejárt (de nem hiszem, hogy erről lenne szó).
   Ha újra fizetés nélküli szabadságra szeretnél menni, írásban kell kérvényezned, 15 nappal előtte. A fizetés nélküli szabit a gyermeked 3 éves koráig nem tagadhatják meg.
   Ha mégis úgy döntesz, hogy dolgozol tovább, a fentiek szerint járj el, ha beteg a kicsi, akkor táppénz, ha ez nem tetszik nekik, találjanak egy valós és okszerű felmondási indokot, és mondjanak fel. Annak minden következményével, kötelezettségével. Pont 🙂
   Ne hagyd magad, sok sikert!

   Ági

 9. Kedves Ági,

  Gyed mellől megyek vissza dolgozni, es a volt munkáltatómmal közös megegyezessel felmondtunk április 30-val. Sikerült közben új munkát találnom, ahol június elején kezdek. A felmondási időre felmentettek a munkavégzés alól, ez június 14-ig tart. Kértek tőlem egy Gyedről lemondó nyilatkozatot, amit nem értek miért, és ők sem tudták megmagyarázni. Ez lenne az egyik kerdesem. A masik,.hogy kérik, hogy töltsem ki a Gyed újrafolyósításáhpz a nyomtatványt, de a dátumon vacilálnak, hogy május 1-től vagy június 15-től. Nem jár a Gyyed a felmondasi idő alatt? Ezt nem értem én. Előre is köszönöm a segítségét. Üdvözlettel: Vera

  • Kedves Vera!

   Remélem, még nem válaszolok későn, de igen, jár a GYED, bárki bármit is állít!
   Kérdezd meg, hogy hol van leírva, hogy le kell mondanod róla? Mutassa meg ezt a törvényt… végső esetben pedig kérdezze meg a hivatalt, ha ő nem tudja a szabályt…
   Sok sikert:

   Ági

 10. Kedves Ági!
  A GYED letelte után visszatértem a munkába. Sajnos részmunkaidős állást nem tudtak felajánlani, de azt gondoltam, meg tudok birkózni a 8 órával is. Sajnos nem így lett (a 8 óra inkább 9-10, és mire hazaérek, már annyira elfáradok, hogy nem tudok „minőségi időt” tölteni a családommal)…. Érdeklődnék, van-e lehetőségem arra, hogy visszatérjek GYES-re? Ezt a döntésem a munkáltató köteles-e elfogadni? Ha igen, a bejelentés után mennyi ideig kötelezhetnek még munkára? Előre is köszönöm válaszát.

  • Kedves Erika!

   A gyermeked 3 éves koráig kérhetsz újra fizetés nélküli szabit, 15 napos határidővel.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás