Anyukák tízparancsolata – avagy mit kell tudnod az új felmondási védelemről 2012. július 1-je után?

Szerző: Dátum: 2012. Júl. 04. Kategória: GYED-GYES alatt, GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában, Várandósan dolgozni | 183 hozzászólás

Rengeteget írtam már az új Mt. kapcsán, főleg a megváltozott felmondási védelemről a kismamák és anyukák esetében. De ezen a héten van csak igazán apropója a témának, hiszen hatályba lépett az új Mt., így aki még nem “írta” át a fejében a szabályokat, az nagyon gyorsan tegye meg! Nézzük hát meg röviden, egy-egy mondatban, mi változott, mi maradt: mi az új “szentírás”. (A linkekre kattintva eléritek az adott témában írt korábbi, részletes cikkeket.)

1.) Várandósokat ezen túl csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha a várandósság tényét előre, még a felmondás előtt közölték a munkáltatójukkal!

2.) Azok a lombikbébis anyukák, akik július 1-je után kezdik meg az eljárást, csak 6 hónapig vannak védve, a kezelés kezdetétől számítva, s szintén csak akkor, ha előre bejelentik a munkahelyükön az eljárásban való részvételt.

3.9 A 2012. július 1-je előtt megkezdett lombikbébis kezelés alatt álló anyukát a védelem a kezelés tartamára, de legfeljebb 2012. december 31. napjáig illeti meg.

4.) Amíg szülési szabadságon, vagy fizetés nélküli szabadságon van egy anyuka, továbbra sem közölhet vele a munkáltatója felmondást.

5.) Ha apuka és anyuka is igénybe veszi a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabit, a védelem csak az anyukát illeti meg.

6.) Ha az anya (vagy a gyermekét egyedül nevelő apa) megszünteti a fizetés nélküli szabadságot, s visszamegy dolgozni, akkor a munkaviszonya a képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

7.) A munkáltató a felmondást minden esetben írásban közölheti csak, s a felmondást köteles megindokolni.

8.) Ha betegség miatt keresőképtelen vagy, már nem vagy védett, felmondhatnak neked, de a felmondási időd csak a keresőképtelenség megszűnésének napján (de legkésőbb a betegszabadság lejártát követő egy év múlva) kezdődik.

9.) Beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség szintén nem jelent már védelmet a felmondás ellen, de csak akkor indul a felmondási időd, amikor keresőképes vagy újra.

10.) És az én személyes tizedik pontom (ez nem az Mt. változásából fakad, de egyre nagyobb hangsúlyt kéne, hogy kapjon a várható felmondási szándékok miatt): továbbra sem vagy köteles semmilyen közös megegyezést aláírni, lemondva a téged amúgy megillető összegekről!

Na, tudtad mind a 10 pontot? Ügyes vagy! Ha nem, semmi baj, iratkozz fel a munkajogi hírlevelemre, s hetente tanulhatsz valami új, téged – anyukát, kismamát – érintő fontos dolgot!

(Photo by Bob AuBuchon)
Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

Ajánlott bejegyzések:

183 hozzászólás

 1. Kedves Ágnes

  2010.04.13-án született meg Kisfiam.
  2012.01.01-én újra állományba kerültem a cégnél, ahol dolgoztam a szülésem előtt. 6 órába jöttem vissza dolgozni, és mellette megigényeltem a gyest, amit 2013.04.13-ig folyósítanak részemre.
  Kérdésem az lenne, hogy így én védett maradtam? Mert azt olvastam, hogy ha részemre folyósítják a gyest, és amellett dolgozom, akkor a védettség továbbra is fenn áll a gyermek 3 éves koráig.
  Amennyiben ez így van, akkor tudnál nekem küldeni egy linket, ahol ez le van írva? Csak hogy biztosítsam magam, ha esetleg szükség lenne rá.

  Válaszodat előre is köszönöm

  Bökönyi Bernadett

  • Kedves Bernadett!

   A GYES folyósítása és a védettség között már évek óta semmilyen kapcsolat nincs. A július elsejei változások után már nem vagy teljesen védett, bizonyos esetekben elküldhet a munkáltatód felmondással akkor is, ha még nincs 3 éves a gyermeked.
   Üdv:

   Ági

  • Kedves Ági!

   A kérdésem a következő lenne:
   Gyeden vagyok a kisfiammal – aki másfél éves most – és tavasszal szeretnék visszamenni dolgozni. Egy országos áruházlánc egyik üzletében dolgoztam és időközben az a munkakör – amelyet én betöltöttem – megszűnt. Az lenne a kérdésem, hogy a munkáltató köteles-e felajánlani nekem egy hasonló munkakört, vagy bármilyen más munkakört? Van-e valamilyen védettségem ezzel kapcsolatban? Előre is köszönöm a segítségedet.
   Üdvözlettel: Virág

   • Kedves Virág!

    A törvény jelenleg teljes védettséget nem ad annak a munkavállalónak, aki nem veszi igénybe a fizetés nélküli szabadságot, pont erről szól a fenti post, olvasd el a 6. pontot: Ha az anya (vagy a gyermekét egyedül nevelő apa) megszünteti a fizetés nélküli szabadságot, s visszamegy dolgozni, akkor a munkaviszonya a képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.
    Tehát ha van ilyen munkakör, azt köteles felajánlani, s ha te ezt elfogadod, tovább dolgozol, ha nem fogadod el, megszüntetheti a jogviszonyodat. Persze felmondási időre járó bért és végkielégítést így is kell fizetnie…
    Üdv:

    Ági

 2. Kedves Ági!
  A tanácsodat szeretném kérni az ügyben,hogy én 2007..dec.kezdtem a munkahelyemen 6órás munkaviszonyban és 2008.nyaráig dolgoztam majd 2009.januárjában született meg a kislányom aki tartósan beteg vele 2009.jan-ban telt le a gyes de mivel beteg maradtam gyesen a munkáltató mikor jeleztem a terhességet már közölte,hogy nem fog visszavenni.”Vállalkozó” és mivel most talláltam 4 órás állást kértem a munkaviszonyom megszüntetését,nem hajlandó a felhalmozodott szabikat kifizetni.Hová tudok fordúlni és mi ilyenkor a teendő?Köszönöm a segítséged.Edó

  • Kedves Edó!

   Ha beadtad a felmondásodat, akkor meg kell szüntetnie a jogviszonyodat, s ki kell, hogy fizesse a bent ragadt szabadságokat. Ha ezt nem tette meg, fordulj a munkaügyi felügyelethez, vagy pert is indíthatsz. A munkaügyi felügyelet elérhetőségeit itt találod, hívd fel őket, és egyeztess velük a lehetőségekről: http://www.ommf.gov.hu/index.html?akt_menu=229
   Sok sikert!

   Ági

 3. Kedves dolgozomami,

  köszönet és hála, borzasztóan hasznos az oldal. Talán tudnál segiteni nekem is egy kérdésben: állásidőből mentem tgyásra, gyedre, most visszamennék gyes mellett, de mindenáron 6 órásra akarják módositani a szerződésemet, pedig munkavégzésről nincs szó, mert állásidőbe megyek vissza. Tényleg át kell irni ebben az esetben is? Mert azt olvastam, hogy ha otthon dolgozik az ember, akkor lehet 8 órás is, de mi van abban az esetben, ha konkrétan nem is dolgoik. Mivel ki fognak rúgni a szabadság letelte után, nem mindegy, hogy a 6 órás fizetésből vagy a 8 órásból számolják a végkielégitést, igy nem tudom, megéri-e elmenni gyesre egyáltalán, mert úgysem véd már. Gondoltam már arra is, hogy állásfoglalást kérjek Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól is. Talán te tudod, mi az irányadó elv ebben az esetben. köszönöm előre is válaszodat, üdv.

  • Kedves Adri!

   Amennyiben a GYES megtartása mellett térsz vissza aktív jogviszonyba (és itt most nem kérdéses, hogy dolgozol-e a munkahelyen, vagy állásidőn leszel), akkor maximum 30 órás keresőtevékenységet végezhetsz hetente, ez állhat a munkaszerződésedben. Állásidőre nem lehet visszamenni, hanem megszünteted a fizetés nélkülit, aktív jogviszonyba kerülsz az addigi passzívból, és HA nem tudnak neked munkát adni, akkor vesznek állásidőre. Értem én, hogy azt mondták neked, hogy állásidőre járó bért fogsz kapni, de ha 2 hét múlva mégis tudnak neked munkát biztosítani, akkor dolgozni fogsz, nem leszel már otthon. Mindegy, hogy valójában a munkahelyeden dolgozol, vagy éppen ideiglenesen állásidőn vagy, nem lehet a szerződésedben 8 órás jogviszony, ha a GYES-t is kapni akarod. Kivételt jelent az otthoni munka, de ennek speciális feltételei vannak.
   Alapvetően tehát nem jogellenes, amit ők mondanak, bár tény, ha el fognak bocsátani, valóban rosszabbul is járhatsz a 6 órás bér miatt.
   Ha biztos vagy benne, hogy nem fognak tovább foglalkoztatni, és kb azt is meg tudod becsülni, hogy mikor, akkor azt számold ki, hogy mivel jársz jobban: ha marad a GYES és 6 órányi bért kapsz, majd 6 órára számított végkielégítést, vagy inkább GYES lemondása mellett 8 órás leszel, és 8 órás bérrel kalkulált végkielégítést kapsz.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági,

    nagyon szépen köszönöm a választ, tuladjonképp tényleg csak ez a kérdés maradt, hogy lesz jobb a vége. Köszönöm és sok sikert, a kezdeményezésed hiánypótló és órási dolog napjainkban. üdv., Adri

    • 🙂

 4. Kedves dolgozomami!

  Közel 2éve dolgozom igazságügyi alkalmazottként,félévente írom alá a hosszabításomat ami elméletileg jövőév végén jár le és ha jól tudom ott már véglegesíteni kell.A kérdésem az lenne hogyha én elötte teherbe esnék akkor mi történik a szerződéssel illetve a véglegesítéssel?

  Válaszod előre is köszönöm!

  • Kedves Éva!

   Miért van állandó hosszabbítgatás? Mivel indokolja ezt a munkáltatód?
   A jelenlegi szabályozás szerint a határozott idejű jogviszony esetén a várandósság nem jelenti azt, hogy védve van a kismama, ha a szerződés határozott időre köttetett, és ez az idő eljött, akkor az automatikusan megszűnik. Nem köteles azt a munkáltató meghosszabbítani. Éppen ezért nagyon veszélyes is a babát tervezőknek…
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves dolgozomami!

  31hetes terhes vagyok,1 hónapja a főnököm megpróbált közös megegyezéssel kitenni, mivel bérletet értékesített a cég és sikkasztás miatt megszűnt a szerződésük, de mivel nem vagyok kitehető a terhességem alatt így a közös megegyezést próbálta, de az nekem nem felelt meg mert szükségem volna a munkára/fizetésre, főként, hogy vannak működő üzletei a cégnek. Most a fizetéskor 1000Ft fizetést utaltak s mikor megkérdeztem miért azt mondták, hogy mert állásidőn vagyok, még a TB-m se fizetik, s különben is megszűnt a munkaköröm, bár erről nem kaptam semmi értesítést hivatalosan. Megteheti ezt? Van valami szabály arra, hogy fizetés nélkül állományba tartanak anélkül, hogy ezt én kérném? Tudok tenni valamit, hogy legalább az alap bérem megkapjam?

  • Kedves Judit!

   Ha nem kaptad meg a fizetésedet, akkor bizony itt gond lesz… ha nem tud neked a munkáltatód munkát biztosítani, állásidőre járó bért kell, hogy fizessen, ez legalább a szerződésedben lévő személyi alapbér. Felmondani nem tud, mivel védett vagy a várandósság miatt, ezt a munkaköröd megszűnése sem érinti. Gondolom ezzel akarja elérni, hogy elmenj magadtól. Írd meg a munkáltatói jogkört gyakorló személynek címezve, hogy az adott hónapra nem kaptál bért, holott x napot dolgoztál (ha dolgoztál még valamit abban a hónapban), utána pedig nem tudott neked munkát biztosítani, s ezért kéred az állásidőre járó bér kifizetését, tekintettel arra, hogy csak 1000 Ft-ot utaltak neked, pedig a te béred a szerződésedben x forint.Kéred továbbá, hogy a jövőre nézve tájékoztasson, milyen munkakörben tud majd foglalkoztatni, ha az állásidő letelt. Ezt aláírva, tértivevénnyel add fel úgy, hogy a tértivevényre is ráírod, hogy elmaradt munkabér miatti felszólítás, s ezt jól tedd el. Ez az első lépés, ha erre sem reagálnak 1-2 héten belül, akkor fordult jogi képviselőhöz (de akár holnap is felhívhatod a jogpontplusz hálózatot, hogy addig is legyen időpontod egy személyes találkozóra, ők ingyenesen dolgoznak). Közben persze hívhatod őket telefonon is, hogy mikor tudsz dolgozni (lehetőleg ezek is bizonyítható hívások legyenek (híváslista), s be is mehetsz a céghez, hogy személyesen is jelezd, dolgoznál, ha lenne munkád.
   Készülj fel, nem lesz könnyű menet, de pont a babád miatt tarts ki, igenis kell az anyagi biztonság most neked, s igenis jogod van ehhez.
   Sok sikert:

   Ági

 6. Kedves Dolgozó mami!

  GYED-ről szeretnék visszamenni dolgozni, de a Cégtől azt a választ kaptam, hogy megváltozott a profiljuk így csak egy az eddiginél alacsonyabb beosztással járó munkakört tudnak adni.Valamint az összegyűlt szabadságomat se szeretnék egyben kiadni.
  Az lenne a kérdésem, hogy van-e még arra valamilyen törvény, hogy mennyivel alacsonyabb pozícióba kell, hogy vissza vegyenek dolgozni ill. mennyivel távolabbi (km) munkahelyre helyezhetnek át? Van-e valamilyen védelem a gyerek miatt azzal kapcsolatban, hogy hány órát lehet egy nap dolgozni és utazni egy anyukának?
  A másik része a kérdésemnek a szabadság kiadásához kapcsolódik. Mivel szept.-től mennék vissza és kb. 40 nap szabadságom van amit nem akarnak egyben kiadni megtehetik, hogy a kérésem ellenére össze vissza adják ki?
  Köszönöm!
  Sziszi

  • Kedves Sziszi!

   Nincs arra konkrét, tételes példákat tartalmazó szabályzás, hogy milyen munkakört kell felajánlani a visszatérő anyukának, ha az eredeti munkaköre már nincs meg. Meg kell, hogy feleljen a végzettségének, gyakorlatának, képességeinek, s nem lehet jelentősen hátrányos reá nézve, de az, hogy mennyire alacsonyabb, ez igen relatív fogalom. Klasszikus példám: igazgatósági asszisztensből nem lehet raktári adminisztrátor, de ah mégis megpróbálná ezt a cég, akkor az anyuka csak bíróság útján tudna érvényt szerezni az érdekeinek. Tehát konkrét részletek ismeretében (valóban megváltozott-e a profil, mennyire, mi az új munkakör, mennyire tér el a régitől, van-e további üres állás, amit nem ajánlottak fel, de mondjuk hirdetnek nyilvánosan) tudna bárki is arról nyilatkozni, hogy jogszerűen jár-e el a cég, vagy nem.
   A munkavégzés helye az már más kérdés, hiszen ha van a szerződésedben egy konkrét munkavégzési hely, nem mondhatja azt a munkáltató, hogy holnaptól egy másik városban kell, hogy dolgozz, hiszen a munkaszerződés módosítása két fél beleegyezésével lehetséges. A jelenlegi Mt. szerint azonban ha azon a munkavégzési helyen, ami a szerződésedben van, valóban nem tudja a korábbi munkakörödet biztosítani (mert pl. megszűnt) s nem tud neked a fenti feltételeknek megfelelő másik állást kínálni ugyanott, vagy kínál, de te ezt elutasítod, megszüntetheti a munkaviszonyodat felmondással, jogszerűen!
   A gyermeked 3 éves koráig rendkívüli munkát nem rendelhet el, azaz nem túlóráztathat.
   A szabadságokat tekintve mit értesz az alatt, hogy össze vissza adják ki? Mit mondott pontosan a munkáltatód? Ezt még írd meg kérlek, mert így nem biztos, hogy jól értem a kérdést.
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!
  Szakmai véleményedet szeretném kérni az alábbi esetben:
  Gyermekvállalás miatt 2008. január vége óta GYED-en ill. jelenleg GYES-en vagyok. 2013. április 8-án tölti be kisebbik gyermekünk a 3. életévét. Én 2013. január végén szeretnék visszamenni a munkahelyemre, (középiskolai tanár) ahol véglegesített státuszom van. Visszatérési szándékomat 2012. januárjában jeleztem,(sajnos csak szóban) hogy a helyemen lévő határozott szerződésű kollégának legyen elég ideje munkát találni. Egészen mostanáig a munkáltató nem jelezte, hogy a munkábaállási dátum számukra nem megfelelő, és most azt mondják, hogy csak a 2013. szeptemberi munkakezdést tudják támogatni, mert legyek humánus a helyemen lévő kollégával, mert hogyan találjon magának munkát januárban. Abszurd! Velem ki humánus? Szabadságomat 2013. februárjában kezdeném, ami kitartana augusztus végéig és akkor szeptembertől aktív dolgozó lehetnék. Feltéve, ha le nem cserélnek a jelenleg helyemen lévőre. A kérdésem az lenne, hogy előfordulhat-e, hogy a távollétem idejére felvett szerződéshosszabításos kolléga végül kitúr, mivel már lassan öt éve a helyemen van. A másik kérdésem pedig, hogy jogom van-e visszamenni január végétől, még akkor is, ha a szabadságom addig esetleg nem telik le.(kifizetni nem akarják)
  Válaszodat előre is köszönöm!

  • Kedves Hédi!

   Hogy mi fordulhat elő, azt én sajnos nem tudom megmondani. 🙂 Ha a munkáltatód inkább vele szeretne dolgozni, igen, elképzelhető, hogy megpróbálja a te jogviszonyodat megszüntetni, s az övét nem. De ha ez bekövetkezik, akkor azt indokolni kell, s számodra pedig ott a jogorvoslat lehetősége, ha úgy látod, hogy az indok nem okszerű, nem valós. Azonban azt javaslom, hogy ne rögtön ebből indulj ki, ne kezeld eleve tényként, hogy téged ki akarnak túrni. Próbálj meg pozitívan hozzáállni, illetve abba is belegondolni, hogy 5 év kihagyás után igencsak valószínű, hogy a “bejáratott” kolléganőhöz fűzik szorosabb szálak a munkáltatót, a döntéshozót, a főnöködet. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kell kiállni a jogaidért, csak szerintem mindkét fél helyzetét át kell gondolni, hogy aztán ennek alapján ügyesen, taktikusan tárgyalj!
   A jelenlegi szabályozás szerint a visszatérés bejelentése után 60 napon belül foglalkoztatnia kell a munkáltatónak a dolgozót, de például a Kjt. külön rendelkezik arról,hogy ha az anyuka részmunkaidőben megy vissza még a GYES lejárta előtt, az oktatási, nevelési munkát végzők esetében – éppen azért, mert az itt folyó munka a tanévekhez igazodik – hosszabb a határidő. Ebben az esetben a kérelmet a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző hatvan nappal korábban kell a munkáltatóval közölni. Tehát a munka megszervezése miatt érthető, ha több időre lenne szükségük, de a jövő év ősz véleményem szerint is igen durva túlzás. Ha azt nézem, hogy a helyedre határozott időre vettek fel valakit, akkor az ő szerződése addig tart, míg te vissza nem jössz 🙂 pont erre találták ki a határozott idejű helyettesítést egy babázó anyuka esetében.
   A felhalmozott szabadságokat ki kell adniuk, kifizetni már jövőre nem lehet, tehát az egyetlen lehetőség, hogy ezeket kiadják, s ha elfogytak, akkor kezdesz dolgozni.
   Csak azt tudom tanácsolni, hogy próbálj meg velük újra egyeztetni, elmondva, hogy te nem tudsz több, mint 1 évet várni még, s próbáljatok meg egy olyan kompromisszumot találni, ami mindkét félnek jó. Legyen például belőled, s a helyettesítőből is 4 órás egy adott ideig, így mindketten állományban maradtok, de te már dolgozhatsz, neki pedig így több “kifutási ideje” van.
   Sok sikert!

   Ági

 8. Kedves Ági!Nagyon örültem,mikor rátaláltam az oldaladra.Próbáltam más úton is segítséget kérni,de sajnos nem mindenre kaptam választ.Megpróbálom röviden megírni ügyemet.2007 január 1.-jével kezdődött a munkaviszonyom egy kereskedelmi kft-nél.2007 májusában várandós lettem,nem volt probléma,dolgoztam egészen szeptember közepéig.A “maradék” szabadságomat kivettem,ezután szülési szabadságot kaptam,majd gyermekem születését(2008 január)követően TGYÁS-t igényeltem,ezt követte a GYED,végül a GYES.Mivel gyermekemnek tartós betegsége van,így 2011.januártól az utóbbi folyósítása hosszabbodott 2014.januárig.Ekkor a cég kifizette nekem a felhalmozódott szabadságomat,mivel ki nem tudtam venni.Nemrég értesültem arról,hogy az egyik kollegina kismama és augusztustól a helyére szeretnének alkalmazottat,gondoltam itt a lehetőség,jeleztem is visszatérési szándékomat,először is telefonon értekeztem a főnökömmel,aki az eredeti 12 órás munkaidő beosztásba vissza vett volna,viszont a gyerkőc miatt,részmunkaidőt tudnék vállalni.Ettől teljesen elzárkózott,ő ezt számomra nem tudja biztosítani,majd felajánlotta,hogy közös magegyezéssel váljunk el egymástól.Kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben járna-e az állásidő,ha nem tud foglalkoztatni?Mivel egyszer már kifizette a szabadságomat, jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok a gyes által,így az már nem “jár”,ez ebben a formában tényleg igaz?Véleményed szerint,milyen úton-módon lenne érdemes a “közös megegyezésbe”belemennem,nyilván,úgy hogy én is jól járjak?Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszodat és segítségedet!

  • Kedves Andi!

   2011. július 1-jétől – ha a munkavállaló kéri – kötelező a részmunkaidős foglalkoztatás, mégpedig a napi munkaidő felének idejében, de csak a 3 év alatti gyermek esetén. Ha nálatok most éppen megüresedik egy állás, s te erre végzettséged, tapasztalatod alapján alkalmas vagy, akkor – mivel nem köteles a részmunkaidőt biztosítani neked – ha te teljes munkaidőben nem tudsz visszamenni, akkor megfelelő indok esetén felmondhat neked. Gondolom, ezért is kérik inkább a közöst, hogy csökkentsék a kockázatot, így nem kell indokolni, s sokkal nehezebben megtámadható a munkaviszony megszűnése utólag. Állásidőre nem sok esélyed van, tekintve, hogy ha nem tud neked munkát adni, felmondhat neked. Ha a bent ragadt szabadságokat már kiadták/kifizették, a munkaviszonyod megszüntetése esetén kizárólag végkielégítésre s a felmondási időre járó bérre van jogod. Korábban írtam egy cikket, amiben pontosan és részletesen leírtam, hogy mit kell átgondolni, ha valakinek felajánlják a közöst, olvasd el kérlek, itt találod.
   Ennek megfelelően kéne döntened.
   Üdv:

   Ági

 9. Kedves Dolgozómami!

  Jelenleg GYED után visszamentem dolgozni, de szeretnék bizonyos okok miatt visszamenni fizetetlen szabadságra (és GYES-re) a gyerek 3 éves koráig.

  Megtehetem-e ezt?

  Milyen kérelmet kell benyújtanom, egyáltalán, ezt engedélyezni kötelesek-e a cégnél, indokolnom szükséges-e, hogy miért mennék vissza fizetetlenre?

  Várom kedves válaszod.
  Üdvözlettel:
  “egy régebbi olvasód és tanácskérőd 😉 “

  • Kedves Anonymus!

   A fizetés nélküli szabadság a gyermek 3 éves koráig jár a munkavállalónak, ha kérvényezi, ezt a munkáltató nem tagadhatja meg. Legalább 15 nappal előtte, írásban jelentsd be, hogy ők is fel tudjanak készülni a változásra, s meg tudják oldani a helyettesítésedet.
   Üdv:

   Ági

 10. Kedves Ági!
  Először is,köszönöm korábbi válaszodat:)
  Újabb kérdésem lenne…
  A helyzetem a következő:gyermekeim most kezdik majd az ovit és a bölcsit,én pedig szeptemberben megyek vissza dolgozni,tanítani egy általános iskolába. A problémám az lenne,hogy a szabadságaimat későn kezdtem el kivenni,letölteni,mert későn tudtam meg,hogy mennyi lenne…így most szept.-ig szabin vagyok,de marad kb.50 napom,amit a gyerekek betegsége esetén vehetnék ki,illetve ami megmarad,nem fizetik ki,az elvész:( Élhetek valamilyen jogorvoslattal,vagy örüljek,hogy visszamehettem dolgozni(látom sokan nem tudnak visszatérni régi munkahelyükra…)Másik kérdésem az lenne,az étkezési utalványt,a a szabadság első napjától kellene ugye kapnom??
  Válaszod előre is köszönöm!

  M.

  • Kedves Mária!

   A szabadság napokra jogosult vagy, nem veszhet el. A bent ragadt szabadságok egy részét megválthatják pénzben is, (6 hónapra jutót gyermekenként), így talán ezzel még javítani lehet a helyzetet (sajnos nem a korábbi kérdésedhez írtál most, s az IP cím alapján sem látom a korábbi hozzászólásodat, így nem tudom fejből a történetedet, de gyanítom, hogy a sok nap a 2 gyermekkel történő otthonlét alatt gyűlt össze.) Ha nem sikerül semmiképpen megállapodnotok most, javaslom, hogy fordulj egy munkajogászhoz, hátha ő még tud némi nyomást gyakorolni a munkáltatódra (de csak finoman, mert pont ez az, amit nem szeretnek a munkáltatók, ha ügyvéddel “fenyegetőzik” valaki.)
   Az étkezési utalvány, mint olyan, nem szerepel az Mt.-ben, hogy kinek, mikor jár, azt a munkáltató belső szabályzatban határozza meg. Érdemes lenne utánanézni, hogy ez mit ír, mikor jár…
   Üdv:

   Ági

 11. Kedves Ági,

  szabadság témában kérném a segítségedet.

  1975-ben születtem. A kislányom 2011.03.11-én született. A 2011. évi szabadságomat teljesen kivettem még a tgyás előtt. A tgyást 2011.03.11-tól 2011.08.25-ig kaptam. A gyedet 2011.08.26-tól – 2012.08.31-ig kapom. 2012.09.01-től visszamegyek dolgozni.
  Mennyi szabadság jár nekem amit ki kell vennem? Ez még 8 órás szabadság lesz ha jól értem. Utána fogják módosítani a szerződésemet 6 órára és utána tudom a gyest megigényelni. Jól gondolom?

  Köszönöm szépen a segítségedet.
  Erika

  • Kedves Erika!

   Mivel a 2011-es szabadságodat már kivetted, így neked csak annyi időre jár szabi, míg a GYED első fél éve tartott, azaz 2012. január 25.-éig (sajnos pont beleesel azok csoportjába, akik már csak a GYED fél évére kapnak szabit). Így a 2012-es éve szabidat oszd el 366-tal (2012 szökőév!), és szorozd be 25-tel. Kevés lesz :-(, mert hát előre szinte az összeset kivetted…
   Ha korábban 8 órás volt a szerződésed, igen, 8 órányi kifizetést kell kapnod, s a GYES-t akkor, azzal a nappal igényeld, amikor már valóban munkába álltál.
   Üdv:

   Ági

 12. Kedves Dolgozómami!

  Lombik eljárás alatt állok. Ha most sem sikerülne a baba, akkor vissza kellene mennem dolgozni, mert még 1 hónapot várnom kell az újabb lombikra regenerálódás miatt. Kollégáimnak szeptember 6-án az utolsó munkanapjuk. Mi történik akkor, ha már nem lesz hova visszamennem? Ilyenkor hogyan alkalmazható a védelem számomra? Visszatérten után honnan kapok valamiféle jövedelmet?
  Köszönöm, üdvözlettel: Timi

  • Kedves Timi!

   Ne haragudj, de nem értelek: mi az, hogy a “Kollégáimnak szeptember 6-án az utolsó munkanapjuk.”? Megszűnik a cég? Felszámolás alatt van? Kérlek, írj kissé több információt, mert ez alapján semmi konkrétat nem tudok mondani!
   Köszönöm, üdv:

   Ági

 13. Kedves Dolgozómami!
  Szeretném a segítségedet kérni.2011 szeptemberében született meg kislányom,tehát idén lesz 1 éves,jelenleg GYEd-en vagyok,de anyagi okok miatt szeretnék visszatérni eredeti munkahelyemre, azonban ott azt mondják nincs üres hely és nem tudnak visszavenni.Kérdésem az lenne hogy ha én meg akarom szüntetni a fizetés nélküli szabit mit kell tennem?Illetve a munkáltatóm megteheti-e hogy nem vesz vissza,nem ajánl fel semmilyen állást sem?Előre is köszönöm válaszod! Kitti

  • Kedves Kitti!

   Ha meg akarod szüntetni a fizetés nélküli szabadságot, akkor ezt írásban kell jelezned a munkáltatód felé, a legjobb egy tértivevényes levélben. Ehhez találsz itt a honlapon egy nyomtatványt. De nagyon vigyázz, és jól gondold meg, mert idén július 1-jével változott a törvény, s ha már nem vagy fizetés nélküli szabadságon, van olyan indok, amivel adott esetben elküldhet a munkáltatód. Erről többet ide kattintva olvashatsz, egy korábbi bejegyzésemben. Tehát ha fenn áll az itt írt helyzet, akkor jogszerűen felmondhat neked. Kérdés: megvan-e még a régi állásod, mekkora a cég, van-e másik, hasonló üres állás, amit te elvállalnál…
   Ennek megfelelően kéne mérlegelned!
   Sok sikert:

   Ági

 14. Kedves Ági!

  Nálunk kicsit kusza a helyzet, az OEP és a könyvelőm sem tudott kielégítő válaszokat adni….

  Tehát: 2012. 08. 21-én született meg a lányunk, én elmentem TGYÁS-ra (2012. 02. 04-ig). Ezt követően munkába álltam és a férjem ment GYED-re, ami most jár le (2012. 08. 21-én). Közben várjuk már a 2. babánkat, aki várhatóan a napokban érkezik, a hivatalos számítások szerint 2012. 08. 21-én (nem elírás, elvileg pont két év lesz a gyerekek között). Én jelenleg is 8 órában dolgozom még, ha megvan a baba megint TGYÁS (ha 2012.08.21 előtt érkezik, akkor férj lemond a pár nap GYED-ről, ha nem, akkor nem igényel GYES-t).

  A hogyan tovább, amit nem értek teljesen:
  – férj visszamegy dolgozni, ahogy én TGYÁS-on leszek (vagy ahogy lejár a GYED), teljes munkaidőben
  – elvileg 180 napnyi 8 órás munkaviszony után megint el tud Ő menni GYED-re én meg vissza dolgozni
  – a kérdésem igazából a 2012. 07. 01-i változtatások kapcsán merül fel: ha a régi cégéhez megy vissza alkalmazottként, akkor kell járulékot fizetni utána, mint GYED-ről visszatérőnek vagy sem? Ha igen, akkor lenne lehetőségünk, hogy egy másik cégnél helyezkedjen el, ekkor biztos élhetünk a járulékkedvezménnyel (biztos…szóval ha jól értem). Extra: ahol eddig dolgozott, abban a cégben tulajdonos is. Jól értem, hogy ahhoz, hogy egy másik cégben alkalmazott legyen, a tulajdoni részéről le kell mondania a korábbi cégnél?

  Előre is nagyon köszönöm,
  Dóra

  • Kedves Dóra!

   Először is gratulálok a precíz babatervezéshez, nem semmi a két ugyanolyan születési dátum 🙂 ha be is tartja a babó a jósoltakat, azt hiszem igen ritka eset lesztek 🙂

   Sajnos a kérdéseid egy része egyáltalán nem munkajogi jellegű, hanem TB szakterületet érintik, abban pedig nekem nincsenek alapos ismeretem. A hogyan tovább kérdésedre adott elméleti válaszaid szerintem jók, azaz igen, szüléskor elmész szülészi szabadságra, s igénybe veszed a TGYÁS-t, majd ha újra dolgozni akarsz, a férjed mehet GYED-re, ha megfelel a GYED folyósítás feltételeinek. De kérlek, hogy ezt egy TB szakértővel egyeztesd le, mert nem szeretnék rossz tanácsot adni. Ez egy külön szakterület, amire biztosan találsz a legtöbb babás honlapon tanácsadót, akitől kérdezni lehet.
   A járulékkedvezmény kérdése már bonyolultabb ugyanis a jelenlegi szabályozás igen összetett, nem elég az, hogy a férjed GYED-ről tér vissza dolgozni, hanem a munkáltatónak egyéb feltételeket is teljesíteni kell, hogy igényelhesse a kedvezményt (a férjed részmunkaidős foglalkoztatása heti 20 órában, a férjed mellett egy másik részmunkaidőst is kell foglalkoztatniuk, a munkáltató nem csökkentheti a létszámát a kedvezmény igénybevétele alatt, stb…). Így tehát én nem tudom megmondani, hogy jogosult-e erre, vagy nem, ez a cégtől függ, hogy tudja-e az összes feltételt teljesíteni. Ennek érdemes lenne utánakérdezni a munkáltatónál.
   Az utolsó kérdésed sem kifejezetten munkajogi jellegű :-), de szerintem semmi akadálya nincs, hogy alkalmazott legyen egy másik munkáltatónál a férjed, ha van egy tulajdoni része egy adott cégben. Az más kérdés, hogy eme két cég tevékenysége nem üti-e egymást, s hogy tőle a belépéskor kérnek-e olyan nyilatkozatot, hogy van-e valahol tulajdonrésze, s ha igen, mivel foglalkozik az a cég. Nem írtad, hogy milyen munkakörben menne el máshová dolgozni, s mivel foglalkozik az a cég, ahol résztulajdonos, így nektek kell átgondolni, hogy lehet-e ebből az új munkáltatójának gazdasági hátránya, sértheti-e az ő érdekeit a férjed résztulajdonosi volta (s az ezzel járó információk, esetleges üzleti titkok…), s ezért gond lehet-e a tulajdonrész. Esetleg ha felvételizik valahová, érdemes finoman rákérdezni, hogy mit szólnak ehhez… ez attól is függ, hogy valójában mennyire vesz részt ő tevékenyen ennek a cégnek a munkásságában.
   Hát, remélem, hogy azért valamennyit tudtam segíteni 🙂
   Üdv:

   Ági

 15. Szia!
  Csak most találtam rá a honlapra, mivel problémám van a munkába visszatérésemmel kapcsolatban.
  2010.decemberében született meg a kisfiam, a GYED 2012. decemberében jár le. Legkésőbb ekkor szeretnék újra elhelyezkedni. A probléma az, hogy a cég, ahol dolgoztam, felszámolás alatt áll, jelenleg én vagyok az egyetlen alkalmazott már csak, a védelem miatt. Mindenkit kifizettek a bérgarancia alapból, elmaradt béreket, végkielégítést, stb. Nekem is járna elég jelentős összeg (végkielégítés), de ugye ez csak akkor jár, ha ők mondanak fel. Hogyan tudnám érvényesíteni ezt? Nem szeretnék a GYES lejártáig várni.
  Előre is köszönöm a választ!!
  Karikáné Nóra

  • Kedves Nóra!

   Addig, míg a gyerek gondozása miatt fizetés nélküli szabadságon vagy, semmiféle módon nem mondhatnak fel neked, védett vagy. Ha azonban megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, s újra aktív állományba kerülsz, nem vagy teljesen védett, adott, megfelelő indokkal felmondhatnak neked. Mivel a munkáltatód nem tud neked munkát biztosítani, nem tud foglalkoztatni, megvan a jogszerű felmondás indoka. Persze kérdés, hogy ezt a felszámoló hogyan nézi, fel fog-e mondani neked, vannak olyan felszámolók, akik nem szívesen foglalkoznak a kismamákkal, s olyanról is hallottam már, akit nem szerettek volna kifizetni, azt mondták, hogy közöst írjon alá… De nem akarom az ördögöt a falra festeni; a legjobb az lenne, ha egyeztetnél a felszámolást végzőkkel. Szerintem nekik is érdekük, hogy lezárhassák az ügyet, ha már csak te vagy ott egyedül alkalmazottként. Vedd fel velük a kapcsolatot, jelezd, hogy meg szeretnéd szüntetni a fizetés nélküli szabadságot, s kérd, hogy tájékoztassanak a továbbiakról: mi lesz a munkaviszonyoddal, foglalkoztatnak-e, vagy felmondanak neked? Szerintem így menni fog, és nem is kérsz semmi olyat, ami ne járna neked a GYES után…
   Üdv:

   Ági

 16. Kedves Ági!

  Szuper a honlapod! Nagy segítség minden maminak.
  Információra lenne szükségem. Talán jobban állok, mint a többi kismama, akiknek a problémáiról olvastam.
  2009.10.31-én született a kislányom (2 hónappal korábban, mint kellett volna), most mennék vissza dolgozni. Tegnap 08.15-én beadtam a munkahelyemre a nyilatkozatot, hogy 11.01-től szeretnék vissza menni dolgozni. A HR-s ma felhívott, hogy sok a szabadságom – 63 nap -, így csak 2013.02.02.-től kell dolgoznom. Kérdés ez idő alatt kirúghatnak-e? Ha terhes leszek és bejelentem, akkor is kirúghatnak?
  A munkaköröm ill. az a részleg ahol dolgoztam, az itthon létem alatt megszűnt. Tulajdonképpen a cég 85% megszűnt az óta. A HR-s nem tudta még megmondani, hogy kirúgnak-e vagy sem, ill. azt mondta, hogy decemberben térjünk vissza a témára, mert akkor lesz egy “áttekintés” a cég helyzetéről. Higgyek neki?? Vagy decemberben már késő?

  Köszönettel
  Anna

  • Kedves Anna!

   Amennyiben már nem veszed igénybe a fizetés nélküli szabadságot, sajnos nem vagy teljesen védett, vannak esetek, amikor felmondhatnak neked. Arról, hogy ezek pontosan mely esetek, ide kattintva olvashatsz, illetve ennek a cikknek a 2. részében. Tehát igen, a kérdésedre válaszolva, ez idő alatt is felmondhatnak neked már. Ha várandós leszel, és bejelented, akkor újra védett vagy, ilyenkor semmilyen indokkal nem mondhatnak fel neked.
   Annak alapján, amit a cégnél történt változásokról írtál – megszűnt a részleg, igencsak összement a cég – meglehet, hogy meg tudják alapozni a jogszerű felmondást.
   Üdv:

   Ági

 17. Kedves Ági!

  Jelenleg gyeden vagyok, a cég ahol dolgoztam, felszámolás alatt áll. Még a gyed lejárta előtt szeretnék visszamenni dolgozni, de a cégnél még bizonytalan ideig elhúzódik ez az időszak, erre a rövid időre már nem szeretnék oda visszamenni, de felmondani sem szeretnék, hogy ne essek el a végkielégítéstől. Van-e lehetőségem egy másik munkahelyen 8 órás munkát vállalni ezalatt a fizetés nélküli szabadságom alatt? S ha időközben valóban megszűnik a cég, jogosult leszek-e én is a végkielégítésre és a felmondási időre (vagy annak pénzben való kiváltására)? És a régi munkáltatómnak tudnia kell az új munkahelyemről, s származhat ebből bármilyen hátrányom? Valamint az új munkahelyemnek is tudnia kell, hogy én még fizetés nélküli szabadságon vagyok az előző munkahelyemen?

  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

  • Kedves Zsuzsa!

   A törvény alapvetően nem tiltja, hogy másodállása legyen valakinek, ha meg tudja oldani mindkét munkahelyén, hogy elvégzi a feladataid, akkor semmi gond. Mivel te az eredeti munkahelyeden fizetés nélküli szabadságon vagy, nem is kell a kettőt összeegyeztetni, csak a választott második munkahelyeden kell ellátni a feladataidat. Azonban vannak esetek, amikor az eredeti munkáltató gazdasági érdekeit sértheted ezzel a második munkaviszonnyal, ha például vezető beosztásban voltál az eredeti helyeden, és a második munkaviszonyban ugyanilyen állást vállalsz, üzleti információkat, titkokat is felhasználva… vagy ha a két cég tevékenysége nagyon hasonló, konkurensei egymásnak, s a te birtokodban lévő információidat kihasználja a második cég… Ugye érted a lényegét? Ha nem efféle a munkaviszonyod, akkor nem hiszem, hogy gond lehet belőle. De a legbiztosabb az, hogy ha a felszámolás alatt lévő céggel felveszed a kapcsolatot, s megérdeklődöd, hogy tudnának-e újra foglalkoztatni, mert szükséged van a pénzre. Nagy valószínűséggel nemet fognak mondani – kisebb bajuk is nagyobb nálad… – így akkor jelezd nekik, hogy ha nem, ok, de neked mindenképpen dolgoznod kell, így akkor másodállást keresel. Ha megvan az új hely, jelentsd be a munkáltatódnak, hogy nehogy azt mondja, nem szóltál róla. Megtiltania szinte lehetetlen, kivéve, ha valóban jogos gazdasági érdeket sértenél vele. Én nem titkolóznék se itt, se ott, az a legtisztább.
   Üdv:

   Ági

 18. Kedves Ági!

  Én, 2012 január 14.-én mentem vissza dolgozni, akkor lett a kisfiam 2 éves. Tudni kell, hogy Ő tartós beteg. Akkor igénybe vettem a GYES-t is mellette. Kiadták a szabadságaimat, és azok letelte után 2 napra rá közölték, hogy beleestem a csoportos létszámleépítésbe, ez volt március 28.-n. Azt mondták, nem bocsájtanak el, mivel a felmondási védelem megillett. Arra az időre a személyi alapbéremet kaptam a cégtől.2012. július 1-től megváltoztak a törvények, és azóta már a cégnél, senki nem tudja, hogy pontosan mi van. Már mondták, hogy menjek be aláírni a papírokat, aztán mégse. Most ott tartunk, hogy a gyerek 3 éves koráig nem bocsájtanak el, de pénzt nem kapok. Fogalmuk sincs, hogy milyen jogszabály vonatkozik rám, szerintük nem számít, hogy a gyerek tartós beteg. Kérdésem az, hogy mi az ami az ilyen esetben rám vonatkozik, elküldhetnek-e, számít, hogy a gyerek tartós beteg-e vagy sem?

  Köszönöm a választ!!

  • Kedves Ildi!

   2012. július 1-je előtt még közölni sem lehetett 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő anyukával a felmondást, tehát a céged elég érdekesen járt el (bár azt nem írtad, hogy hivatalos írásos tájékoztatás volt-e, vagy szóban “említették”.) Azonban az Mt. változásával már nem vagy védett, indokolt esetben felmondhatnak neked. Ha csoportos létszámleépítés van valójában, felmondhatják a munkaviszonyodat, ha már nem vagy fizetés nélküli szabadságon. Olyan azonban nincs, hogy aktív állományban vagy, de bért nem adnak. Vagy megfelelő, azaz valós és okszerű indokkal felmondják a munkaviszonyodat, s kifizetik, ami jár neked, vagy állományban vagy, és dolgozol, vagy ha nem tudnak foglalkoztatni, akkor állásidőt fizetnek. De ha fel tudnak mondani, akkor meg miért fizetnének?
   A tartósan beteg gyermek jogán folyósított GYES sajnos nem változtat a helyzeten, a GYES folyósításhoz már évek óta nem kötődik semmilyen védelem.
   Azt gondold végig, hogy mi a legjobb neked: ha most nem tudnak foglalkoztatni, akkor lehet, hogy jobb, ha visszamész fizetés nélküli szabira, akkor biztosan védett vagy még egy ideig, s kapod a GYES-t, vagy aktív állományban maradsz, és vagy kiharcolod a bért (munkáért, vagy állásidőért, aminek, mondom, kicsi az esélye, mert elküldhető vagy), vagy kockáztatod, hogy rájöjjenek: felmondhatnak neked. (Zárójelesen jegyzem meg, elég érdekes, hogy ezt nem tudják, ettől volt fél évig hangos az egész magyar sajtó…)
   Sok sikert!

   Ági

 19. Kedves Ági!
  Kérdésemre nem igazán találtam sehol választ, reménykedem benne, hogy itt megkapom. Most telt le a gyes-em, mennék vissza dolgozni. Év elején megbeszéltük a munkaüggyel, hogy mivel sok a szabadságom ráérek bemenni az utolsó napokban. Most közölték velem, hogy bár a munkaszerződésem is egy műszakos munkarendet jelöl meg, nem kötelesek egy műszakban visszavenni, ha nem felel meg a tömbműszakos munkarend, akkor el kell válnunk egymástól.
  A kérdésem, hogy tényleg megváltoztathatják a munkabeosztásom egy műszakról több műszakra?
  És ha igen, a munkaviszony megszüntetése az én hibámból lesz? Végkielégítés, és felmondási idő nem illet majd meg?

  • Kedves Irén!

   A munkaidő-beosztást (munkarendet) a munkáltató jogosult egyoldalúan megállapítani, azaz ha pl. időközben, a szülésed alatt áttértek egy másik beosztásra, ahhoz neked is igazodni kell. Kérdés, hogy mindenki más ebben az új műszakbeosztásban dolgozik, vagy van olyan része a cégnek vagy a te régi osztályodnak, üzemednek, ahol még van egy műszakos beosztás? Ha igen, meg kéne próbálnod azt elérni, hogy oda vegyenek vissza, akár annak árán is, hogy esetleg másik munkaköröd lesz, vagy nem a régi a fizetésed. Ha van jelenleg nyitott pozíció, felvétel egy műszakba, akkor kérheted, hogy oda vegyenek vissza. Ha azonban tényleg mindenki több műszakban dolgozik, nem nagyon tudsz mit csinálni, érthető, hogy te , mint egyetlen dolgozó nem dolgozhatsz egy műszakban. Sajnos, mivel neked is kötelességed munkába állni a 3 év letelte után, álláspontom szerint ha vissza vennének téged több műszakos munkavégzéssel, mert tényleg csak ez van most a cégnél, de te nem tudod vállalni a két műszakot, akkor te nem tudod teljesíteni a kötelezettségedet (a munkavégzést), azaz neked kell felmondani, vagy közös megegyezéssel megszüntetni a jogviszonyt.
   Kérlek, tájékozódj a többi kollégától, hogy valóban mindenki több műszakban dolgozik-e, vagy van egy műszakos munkakör is a te végzettségeddel, tapasztalatoddal, azaz valóban ez-e a helyzet, vagy csak kifogást keres a céged…
   Sok sikert:

   Ági

  • Kedves Ági
   Mint kiderítettem a munkaköröm nem szűnt meg, csak átalakult. Mint reklamáció kezelő főmunkatárs van a szerződésemben rögzítve, és reklamáció kezelők vannak cégemnél, amit én egyedül végeztem, azt most többen, az egész cégre kiterjedően végzi egy csapat, akik egy műszakban dolgoznak. Mivel munkaköröm másnak adták, nekem nem tudnak felajánlani csak több műszakos munkarendet. Így is az én káromra lehet a felmondás csak?
   Ezen kívül tudtommal két hónap múlva indítanak egy új részleget, és oda is felvettek már egy műszakos munkatársat, nálam meg ragaszkodtak, hogy ne szüntessem meg a gyest, és a szabadságom sem válthattam meg…
   Érzésem szerint elfelejtkeztek rólam, most meg én aggódhatok, ha kitesznek, akkor elérhetik e, hogy az én hibámból legyen, ezzel elesve a juttatásoktól…
   Kérdésem így is az én hibám a munkaviszony megszűnése?

   • Kedves Irén!

    Az előző leveledben a csak műszakokról, s azok változásáról írtál, most azonban munkakörről is. Fontos kérdés: másik munkakört ajánlanak, vagy ugyanazt a munkakört, de más munkaidő-beosztással, mint régen? Mert ha a munkakör más, és nem fogadod el, akkor a felmondáskor jár neked végkielégítés, és felmondási időre járó bér (mert akkor pont az az eset áll fent, amit a törvény is ír)! Nem mindegy tehát, ezért lenne fontos ezt pontosítani!
    Ha van felvétel egy műszakos munkavégzéssel is, s te a végzettséged, gyakorlatod, tudásod, képességed alapján alkalmas vagy arra a munkakörre, akkor nem mondhatnak fel neked jogszerűen. Ha tehát alaposan utána tudsz járni, bizonyítékokat is gyűjtesz (álláshirdetés, üres pozíció kiírása vállalaton belül…), ezekkel alátámaszthatod az igazadat. Ha ezen a 2 hónapon múlik, s biztosan lesz felvétel a másik egységnél, írásban jelezd nekik, hogy ez tudomásodra jutott, s kéred, hogy a visszavételed során vegyék azt is figyelembe, hogy akár későbbre is tehetik a visszavételedet (a törvény által előírt 60 napnál), ha ez kell ama bizonyos másik részlegnél az egy műszakos munkakör megkapásához. De ahhoz, hogy ezt ne torpedózzák meg, jó lenne valóban tényeket megtudni az itt lévő üres állásokról!
    Sok sikert:

    Ági

    • Kedves Ági

     Előzőleg kérdeztem, hogy gyes után mennék vissza dolgozni, azonban munkakörömet nem tudják visszaadni, hanem felajánlottak helyette egy három műszakos, jóval kevesebb fizetésű, számomra megalázó munkakört (felvételem magasabb beosztásban volt). Mint tudomásomra jutott (a főnököm mondta az interjún), visszaérkezésemet nem vették figyelembe az új részleg nyitásakor, és pozíciómat egy másik kollégának adták, aki konkrét érkezésemkor is próbaidejét tölti a munkakörben.
     Írtad, hogy “Ha van felvétel egy műszakos munkavégzéssel is, s te a végzettséged, gyakorlatod, tudásod, képességed alapján alkalmas vagy arra a munkakörre, akkor nem mondhatnak fel neked jogszerűen.” Ez vonatkozik az én esetemre is, hogy bár hiába jeleztem, hogy a gyest is megszakítanám a szabadságok kifutása miatt, hogy mielőbb visszamenjek, ennek ellenére éppen egy pár héttel csúsztam le a munkaköröm újbóli betöltéséről? Bár szerintem eszük ágában sem volt újra visszavenni, csak hát nem mondják el… tudták, hogy három műszakban nem tudok visszamenni, és amikor beszélgettünk három variációt adtak, mikor írásban kértem a variációk fizetését is,akkor csak azt a variációt adták, amelyet elutasítottam szóban…. teljesen úgy érzem, hogy direkt szórakoznak velem, mellesleg már ketten megvádoltak a cégtől, hogy fenyegetőzöm, holott csak információkat kértem. Viselkedésük alapján kérdezem meg csupán, hogy felmondásuk az elmondottak alapján lehet-e nem jogszerű…
     Válaszát előre is köszönöm
     Irén

     • Kedves Irén!

      Sajnos azt, hogy a felmondás jogszerű-e vagy nem, csak akkor fogja neked bárki 100%-osan (vagy még úgy sem) megmondani, ha az valóban bekövetkezik, s egyértelműen le van írva a felmondás oka. Addig csak találgatni lehet, hogy jogszerű lenne-e vagy nem… ezt pedig én nem szeretnék, gondolom, ezt megérted. Az Mt.-ben nincs minden eset és minden helyzet leírva taxatíve, hanem csak alapelvek, és adott szabályok vannak, amikhez a két félnek tartania kell magát a jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során. (Ezek alapján írtam én neked egy példát, hogy ha ez fennáll, akkor szerintem támadható a felmondás, amit te előbb idéztél). Ha az egyik fél úgy érzi, sérelem érte, fordulhat bírósághoz, s majd ott eldöntik, hogy jogellenes volt-e a magatartás, a tett, vagy nem. Tehát – bizonyos nagyon egyértelmű kivételektől eltekintve – nem lehet előre megmondani, hogy jogellenes-e egy felmondás, vagy nem. Ezért vannak a bíróságok, hogy ők ezt eldöntsék. Sőt, tovább megyek, sajnos sokszor ott sem születik teljesen egyértelműen elfogadható döntés…
      Ha tehát van egy olyan egy műszakos üres munkakör, amire te minden szempontból megfelelsz, s erre még nem vettek fel senkit, akkor ha neked felmondanak, majd utána ide felvesznek valakit, akkor álláspontom szerint ez jogellenes (hiszen tudott volna foglalkoztatni téged), de a bíróságon ezt neked kell bizonyítani. De nézzük meg a munkáltató oldalán felmerült lehetséges eseteket: tegyük fel, hogy nem tudták megvárni, míg a szabikat kiveszed, hanem azonnal be kellett léptetni valakit abba az üres munkakörbe, különben jelentős gazdasági kár keletkezik. Ebben az esetben mit bizonyítasz? Hogy de igen, várhattak volna rád? Vagy ha az a munkakör időközben kissé megváltozott, új elvárások vannak, s ez az újonnan felvett dolgozó megfelel ezeknek, de te nem (csak erről te nem tudsz…)? Korábban csak azt írtad, hogy másik munkaidő-beosztást ajánlanak, majd aztán azt hogy egy másik munkakört más beosztással, majd azt, hogy a munkakörödet másnak adták (akkor most mégis létezik a korábbi munkakör?) Ne haragudj, de mindezek más és más jogi helyzetet teremtenek, nem mindegy, hogy létezik-e a munkaköröd, vagy megszűnt, üres-e, vagy nem… Érted, hogy mit szeretnék megmutatni? Azt, hogy a munkáltatói döntést s annak jogosságát csak akkor lehet megállapítani, ha megtörténik a felmondás, ott az indok, s ennek a valós és okszerű voltát megvizsgálja a bíróság a bekért bizonyítékok alapján. Ezeket pedig neked kell majd összegyűjteni, hacsak nem diszkriminációról van szó (mert ekkor megfordul a bizonyítási teher).
      Elvárható a munkáltatótól a méltányos viselkedés, azaz ha van több munkakör, ami üres, s ezek közül van egy és van többműszakos, akkor az anyukát igenis vegye vissza az egy műszakosba, s a gyermektelen munkavállalót, vagy férfit vegye fel a többműszakosba. De ezek mind csak hipotézisek, láthatod, minden mondatomban benne van a ha… akkor…. páros.
      A következő lehetőségeid vannak: 1.) bizonyítékokat gyűjtögetsz előre, s ha megtörténne a felmondás, eldöntöd, hogy perelsz-e vagy sem. 2.) Megpróbálod finoman, udvariasan jelezni hogy tudomásodra jutott, hogy volt egy üres munkakör, amit másnak adtak, egy új dolgozónak, holott a te visszatérésed köztudott volt nekik, s te alkalmas lettél volna ide, úgy véled, hogy ez nem volt méltányos veled szemben, s kéred, hogy olyan munkakört és beosztást találjatok közösen, amit kisgyermek mellől is el tudsz látni. Ennél a verziónál valahogy azon a keskeny mezsgyén kell lavíroznod, hogy tudod, vannak jogaid, és úgy látod, hogy ezeket nem vette teljesen figyelembe a munkáltatód, de nem fenyegetőzöl semmi konkréttal…Ha itt nagyon erőszakos az anyuka, legtöbbször csak a munkáltató haragját vívja ki (s zárójelesen jegyzem meg, hogy ez a legnagyobb baj, hiszen csak a jogaiért áll ki szegény…). 3.) Beletörődsz abba, amit adnak, és dolgozol újra.
      Egyenlőre ennyit tudok tanácsolni, próbálj meg egyeztetni velük újra!
      Üdv:

      Ági

      • Kedves Ági,
       Köszönöm a válaszokat, sokat segített, bár a helyzetemen nem változtat. A munkáltatóm nem vesz vissza, mert elege van a “kismamákból”, hivatalos verziója van sok, és a megtámadás csak elmélet, hiszen hol van egy kisgyerekes anyukának pénze ügyvédre, nekik meg profi jogász dolgozik az ügyön egy hónapja….
       Mivel bíztam a cégben, és a volt kollégákban, ezért nekik tettem fel kérdéseimet: hogyan tovább, mit ajánlanak, mennyi a szabim, mikor jár le, mi lesz velem??? ezeket a kérdéseket már támadásnak vették, mi lenne, ha elmondanám nekik, hogy szerintem soha meg sem fordult a fejükben, hogy visszavegyenek?? De nem vesznek, nem lesz munkám, bár köztudott, hogy lehetett volna, és ami szomorú, hogy sok infóm van a kollégáktól, de ki támogatna, mikor mindenki az állását félti?! És elnézést a sok pontatlan kérdésért, de mint kiderült rengeteg téves infót kaptam cégemtől, mindig mást tudtam meg, és igazából azt sem tudtam mit kérdezzek, mert nem tudtam mi a helyzetem….
       Mindenesetre köszönöm a segítséget, holnap megyek a tárgyalásra, hátha határozott fellépéssel egy kis pluszt kérhetek tőlük….
       Üdvözlettel
       Irén

       • Szia Irén!

        Szerintem ne úgy áll hozzá, hogy semmi esélyed nincs. Ha azt látod, hogy egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy megpróbáljanak újra foglalkoztatni, attól még a jogaid ugyanazok, legalább ezekért állj ki! Van ingyenes jogsegély, a Jogpont Plusz hálózatot keresd meg itt a honlapomon a Hasznos linkek alatt, hozzájuk személyesen is elmehetsz, s ha minden információt pontosan megadsz, ők segítenek a továbbiakban: ha pl. megkapod a felmondást, akkor megnézik, hogy van-e esélye megtámadni… Igen, egy vállalatnak mindig több pénze lesz jogászra, mint a kisembernek. De ez nem azt jelenti, hogy ettől hagyni kell magunkat! És ha sok múlik rajta, nem szabad ám a pénzt sem sajnálni ügyvédre! És azt, hogy tájékozódsz a jogaidat illetően, ne vegyék sértésnek, hiszen ha ők is jogszerűen akarnak eljárni, akkor nincs mitől félniük, ugye? 🙂
        Kitartás, ne hagyd magad!
        Üdv:

        Ági

        • Kedves Ági!
         Úgy alakult, hogy a szabadságaim most futottak ki, a tavalyiakat töltöm. Most telefonáltam be a munkahelyemre, hogy megtudjam tényleg a 7.-e e az első munkanapom. Ugyanis eddig még semmilyen hivatalos értesítőt nem kaptam, hogy mi lesz velem, csak ígéreteket. A “kedves” munkaügyes hölgy azt mondta, hogy van más fontosabb dolguk, mint, hogy velem foglalkozzanak. Én úgy tudom, hogy az első munkanapomon be kell mennem, függetlenül attól, hogy tudnak-e foglalkoztatni. Kérlek segíts, hogyan kell jogszerűen viselkednem, ha már a munkahelyem nem kommunikál velem.
         És mit csináljak, ha nem engednek be a munkahelyemre, illetve nem fognak velem az első munkanapomon sem foglalkozni!
         Köszönettel
         Irén

         • Kedves Irén!

          Remélem, hogy nem írok túl későn, és még tudod olvasni és használni a soraimat. Sajnos nem tudok néhány nap alatt válaszolni, pláne mostanában nem… már az egy hetet sem merem ígérni…
          Nos, a fizetés nélküli szabi megszűnése után valóban jelentkezned kell a munkahelyen, mivel ugye munkavégzési kötelezettséged van. Ha minden korábbról felhalmozódott szabit kivettél, és eljött a munkanap, akkor be kell sétálni időben, és jelentkezni munkára. A munkáltatódnak pedig foglalkoztatnia kell. Remélem, nem hagytad magad, s ha haza is küldenének, csak akkor menj, ha írásba adják, hogy nem tudnak munkát adni, így állásidőre járó bért kapsz.
          Persze a másik verzió, hogy az első napon meg is kapod a felmondást… remélem, nem ez történt!
          Írj, ha tudsz, hogy mi lett a sztori vége!
          Üdv:

          Ági

          • Kedves Ági,
           Sajnos az történt amire gondoltál, persze nem egyszerűen, a szabadságaimat kitolva az ideivel tovább húzták a napokat, mindezt minden nap este küldve e-mailben… az első napomon megkaptam a felmondást, illetve a közös megegyezést.
           Hátha olvassa leveleinket más is, ezért elmondanám, hogy a 2012 szeptember óta húzódó nem veszlek vissza herce-hurca alatt eljutottam odáig, hogy kerestem egy jó ügyvédet. Szerencsém volt, mert a keresés közben ismerős általi ismerős ügyvéddel futottam össze, ki hajlandó volt e-mailben és telefonon tanácsot adni. Sajnos mint kiderült nem jogszerű a felmondásuk, és tettek olyan kijelentést, amiért azt is megkérdőjelezném, hogy erkölcsileg hol vannak… azonban mivel munkaköröm tényleg bővült, a megtámadás nagyon rizikós lépés lett volna, viszont ha nem tudtunk volna dűlőre jutni a munkahelyemmel, akkor meg lehetett volna próbálni… Azért beszélek múlt időben, mert az időhúzás végül is nekem kedvezett, és a munkahelyem felajánlott az első munkanapomon plusz egy hónapot. Beszélve az ügyvéddel, végül is még kértem rá 15 napot, és elfogadtam a közös megegyezést. Így volt ésszerű, és egyszerű. Gondolom ők is tudták, hogy nem kerek a történetük, miszerint: “Nem vehetünk készpénznek semmit a dátumok alapján, meg azt se lehet tudni, hogy egy kismama vissza akar jönni, vagy tud-e jönni, mert nem tudjuk, a gyermeke milyen állapotban van…”, és a márciusban kezdett új részleg tervezésébe, ami mellesleg még csak idén februárba kezdődik, nem fér bele egy új anyuka visszavétele… Talán ezért is ajánlottak fel többet, és én azért kértem még, mert ennyi épp az az alsó határ, amit a győztes per esetén is kaptam volna… és az ügyvédem azt mondta, hogy ne reménykedjek olyanban, hogy jól porul jár, és büntetést kap, és nem teszi meg a többi kismamával is amit velem (mert ezt is mondták: nem én vagyok az első és utolsó kismama, akit nem vesznek vissza).
           Mindenesetre köszönöm a segítséget, és a Blogodat, mert nagyon sok támpontot adott a tárgyalásokhoz.
           Köszönöm
           Irén

          • Kedves Irén!

           Egyrészről nagyon örülök, hogy ki mertél állni magadért, kértél segítséget, és elérted azt, amit nagyon sok anyuka nem tudott: nem csak, hogy kifizettek, de még plusz másfél hónapnyi bért is kaptál! Ez jó, hidd el, jól tetted!
           Amit írtál, nagyon elszomorít, mert az idézőjeles részért ami gondolom az ő szájukból hangzott el, már talán EBH-hoz is lehetne fordulni, ha ezt felvetted volna diktafonra… sajnos amíg nem jelentik fel az ilyen cégeket, addig nem is kapnak bírságot, s addig nem is tanulják meg, hogy az a tény, hogy gyereke van valakinek, nem felmondási indok…
           Mindenesetre remélem, hogy a következő munkahelyed korrektebb lesz…
           Üdv:

           Ági

 20. Kedves Ági,

  második kisfiam 2010,12,18-án született, jelenleg gyeden vagyok vele itthon. Tegnap voltam bent a cégnél és bejelentettem, hogy 2 éves kora után szeretnék visszamenni, a szabikat kivéve, kb március elején fogok munkába állni. Már most tájékoztatott a vezető, hogy várhatóak átszervezések mire visszajövök, lehet, hogy a státuszom meg is szűnik addigra. Gondolkodjak azon, hogy esetleg elfogadok-e más munkakört, vagy esetleg választok másik városban működő áruházat. Mondtam, hogy egyik sem érdekel egyenlőre, kb fél még hosszú idő. A gyed melletti 6 óráról nem is szóltam, igazából nem is szeretnék nyolc órába visszamenni, de erről még nem beszéltem. Kell ezt nyilvánvalóan a tudomásukra hoznom? Kell-e írásban is bejelentenem, hogy mikor akarok visszamenni? Beadtam egy pályázatot családi napközi üzemeltetésre, amelyet még nem bíráltak el, de ahol beterveztem magamnak egy 6 órás munkahelyet. A tervem, hogy amíg gyesen vagyok, addig ezt csinálnám főállásba és azután mennék vissza az eredeti helyemre, de csak 6 órában. Így már semmilyen védelem nem fog megilletni? Szerinted mi a legjobb lépés a fent leírtak ismeretében? Az új Mt. szerint már nem vagyok vezető beosztású munkavállaló, így a kollektív szerződésben foglaltak vonatkoznak rám is. Ezt most, a gyed alatt akarják velem alá irattatni, illetve azt is, hogy a munkaidőm felével én fogok rendelkezni, de 11-15.00-ig kötelező bent lennem. Ennek hogyan tudok hat órában megfelelni, ha a munkaidő délelőtt 8.00-tól tart, ha délután megyek akkor pedig 20.15-ig, tehát sehogy sem jön ki a hat óra. Ezt hogyan lehet megoldani (9.00-15.00?)
  Egyáltalán gyed alatt kell munkaszerződést változtatni?

  Válaszodat előre is köszönöm.

  Zsuzsi

  • Kedves Zsuzsi!

   Nézzük csak ezt a sok kérdést: ha nem szeretnél másik munkakört elfogadni, akkor ha valóban nem tud foglalkoztatni téged a munkáltatód a régi munkakörödben, felmondhat neked, akár a gyermeked 3 éves kora előtt is, ha megszünteted a fizetés nélküli szabit. A 6 óra nem kötelező a munkáltató számára, ha részmunkaidőben szeretnél dolgozni, azt írásban kell bejelentened, kérned – ugyanúgy, ahogy a visszatérési szándékot is – de csak a napi munkaidő felében köteles ezt megadni neked, azaz 4 órában. Persze foglalkoztathat 6 órában is, de ez már az ő mérlegelési jogkörébe tartozik. (Zárójelesen jegyzem meg, hogy GYED melletti 6 óra nincs, GYED mellett nem lehet dolgozni, csak GYES mellett.) A visszatérést mindenképpen tértivevényes levélben küldd el, jó, ha megvan a kezedben a bizonyíték.
   GYES után egyáltalán nem köteles részmunkaidőben foglalkoztatni téged, tehát úgy tervezd a GYES utáni visszatérést, hogy meglehet, nem fognak 6 órában visszavenni. Javaslom, hogy ezt finoman tudakold meg, mielőtt felépíted a családi napközit, és később kiderül, hogy nem tudod működtetni a 8 órás kötelezettséged miatt.
   A jelenlegi Mt. alapján nem vagy korlátlanul védett, ha nem veszed igénybe a fizetés nélküli szabit, adott, megfelelő indokkal felmondhatnak neked – mint ahogy azt fent is olvashatod – s a GYES lejárta után pedig semmilyen védettség nincsen a gyermek miatt.
   Az, hogy a munkaidőd felével te rendelkeznél, alapvetően nem “ördögtől való”, sokan dolgoznak ilyen módon, de figyelj, mert ez a kikötés azt is jelenti, hogy nem vagy jogosult a túlórák kifizetésére. A 11-15-ig törzsidő azért van gondolom a szerződésmódosításban, mert nem tudnak a 6 órás terveidről. Ha 6 órás lennél, értelemszerűen a kötelezően bent töltendő időd is arányosan rövidülne. Ha a 6 órás foglalkoztatás tényleg megvalósulna, javaslom, hogy akkor egyeztessétek a délelőtti és délutáni kezdés, befejezés és törzsidő pontos megfogalmazását, mert ezek mindig az adott helyzethez, munkaidőhöz igazítandóak.
   Üdv:

   Ági

 21. Kedves Ági!
  A következő problémám lenne.
  Jelenleg Gyes-en vagyok 2006-ban született fiaimmal.
  Áprilisban jeleztem a munkáltatóm felé, hogy visszamennék dolgozni szeptembertől, de csak 4 vagy 6 órás állás érdekel. Először( 1 hónapos várakozás után ) azt a választ kaptam, hogy nincs lehetősége vissza venni, váljunk el közös megegyezéssel. Ok -írtam neki, ha kifizeti a szabadságomon túl a nekem járó végkielégítést, és a felmondási időre járó pénzt.( 80 nap szabi jár + 10 év munkaviszony utáni végkielégítés) Erre megint nem reagált, majd többszöri megkeresésre felhívott, hogy lehet, hogy lesz 4 órás állás, augusztus végén derül ki.
  Vártam addig, de megint nem jelentkezett.
  Most itt tartunk, a következő kérdésem lenne:
  – Mit tudok ezek után tenni, kihez forduljak, hogy történjen valami?
  – ha mégis úgy döntök, hogy nem mennék vissza most(gondolkodom egy nappali iskola elkezdésén), akkor a mostani jogszabály változások miatt elesek-e valamilyen juttatástól?

  • Kedves Kingus!

   A munkáltatónak a te jelzésed után legkésőbb 60 napja van, hogy újra foglalkoztasson téged (ezért is jó minden ilyet írásban intézni, hogy nyoma legyen). Ha erre ő nem reagál, sajnos nem tudsz mást csinálni, vagy ügyvédhez fordulsz, vagy a munkaügyi felügyelethez. Köztes megoldás talán, hogy ha nem azonnal ügyvéddel mész, hanem jelzed finoman, de udvariasan, hogy ha nem kapsz többszöri jelzés után sem érdemben választ, akkor kénytelen leszel jogi segítséget kérni. Ez néha használni szokott, bár sajnos a legtöbb esetben már ekkor úgy elmérgesedik a viszony, hogy úgysem lesz belőle semmi jó…
   Van azonban egy fontos dolog, amit tudnod kell a részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatban: ha visszavesznek 4 vagy 6 órába, s később mégis elküldenek, munkáltatói felmondással, a neked kifizetendő juttatások csökkennek, mert az alapbéred is csökken időarányosan a részmunkaidős foglalkoztatásnál. Tehát -bár nem akarom előre az ördögöt a falra festeni – meglehet, hogy nem jársz jól a részmunkaidővel, ha a munkáltatód továbbra is az elküldésedre játszik…
   Amúgy a felmondás esetén neked járó juttatásokban nincs változás, a törvény július 1-jével már hatályba lépett, tehát ha most, vagy ha később, 1-2 év múlva mész vissza, már ez vonatkozik rád a felmondás esetén.
   Üdv:

   Ági

 22. Kedves Ági!

  Segítségedet kérném a végkielégítés és a felmondási idővel kapcsolatban. GYed-em lejárta után szeretnék visszamenni dolgoni, de a munkaügyes kolléga szerint jelenlegi mhelyemen nincs már munkaköröm, de egy másik városban lévő kirendeltségben igen (kb 2oo km a távolság). Elmondása szerint, ha nem fogadom el akkor marad a közös megeggyezés, ezzel elbukva a végkielégítést és a felmondási időt.Szerintük így változott júl.1-vel az MT.Valóban így van, vagy próbálkoznak? Meddig kell jeleznek , hogy mi a szándékom a GYED után?
  Válaszod előre is köszönöm.

  • Kedves Dorci!

   Nem tájékoztattak jól, olyan nincs, hogy közös megegyezést lehet csak aláírni!!!!
   Ha nem tudnak a régi munkakörödbe visszavenni, a munkáltatódnak fel kell ajánlania ugyanazon a munkavégzési helyen (ami a szülés előtti szerződésedben van) egy másik, a tudásodnak, gyakorlatodnak megfelelő üres állást. Ha ilyen nincs, vagy van, de te ezt nem fogadod el, csak akkor mondhat fel neked, de ekkor ki kell fizetnie a végkielégítést, és a felmondási időre járó bért a szabik mellett. Szóval kérlek, ne higgy nekik!!!! A munkaügyes kolléga meg nagyon szégyellje magát, hogy vagy ilyen tudatlan, vagy direkt mondja, de bármelyik is, szégyene a szakmájának!!!!
   Az utolsó kérdésedet nem pontosan értem, arra vagy kíváncsi, hogy mikor kell jelezned a visszatérési szándékodat? Ha igen, akkor a válaszom az, hogy a munkáltatónak a jelzésed után legkésőbb 60 napon belül kell foglalkoztatnia téged, azaz a tervezett munkába állás előtt 60 nappal előtt érjen oda hozzájuk a tértivevényes leveled.
   Üdv:

   Ági

 23. Kedves Ágnes!
  Olvastam cikkeidet a GYED-re vonatkozó szabadság változásáról/számításáról. Sajnos úgy tűnik a munkáltatóm jogásza nem. 🙂
  Gyermekeim 2008.03.11 és 2010.01.04-én születtek. Cikkeid szerint 2×1 évet kellene figyelembe venni a szabadság számításnál a GYED időszakából. Sajnos a munkajogász ragaszkodik a 2xfél évhez, hivatkozva a hatályos törvényre. Átolvasva a törvényt nem találtam utalást arra, hogy a hatálybalépést megelőzően megkezdett GYED alatti fizetés nélküli szabira mit kell figyelembe venni. Mit tehetek ez ügyben, hiszen a két számítás között kb. 24 nap eltérés van, ami valljuk be nem kevés….
  Köszönettel várom válaszod.
  Réka

  • Kedves Réka!

   Először is csókoltatom a jogászt 🙂 érdekes, hogy én tudom, ő meg nem, hol keresse… (bocsánat a szemtelen stílusért, de hogy van az, hogy én meg tudom találni a vonatkozó törvényt, de a jogász nem??? Ugyan már, kolléga – ha szabad így neveznem Önt így látatlanban – nehogy már ennyire nehéz legyen utánanézni!)
   Nos, nézzük csak: Réka, ha a fizetés nélküli szabadságot még 2011. augusztus 1-je előtt igényelted, akkor neked még 12 hónapra jár a szabadság, ez biztos!
   Ugyanis nem a mostani Mt. vonatkozik eme kérdésben rád, hanem a korábbi, s ha ebben kételkedik, ezt tedd az orra elé:
   http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK12080.pdf
   2012. évi LXXXVI. törvény A munka törvénykönyvérõl szóló 2012. évi I. törvény hatálybalépésével összefüggõ átmeneti rendelkezésekrõl és törvénymódosításokról
   Itt a következő paragrafus fontos neked az 12345. oldalon:
   8 § (5) Az Mt. hatályba lépését megelõzõen igénybe vett fizetés nélküli szabadságra a Munka Törvénykönyvérõl szóló 1992. évi XXII. törvénynek a fizetés nélküli szabadság igénybevételekor hatályos szabályait kell alkalmazni. Tehát ne a most hatályos Mt-ben keresse ezt! Ez az 1992. évi XXII. törvény többször lett módosítva. Legutóbb 2011. augusztus 1-jén, s az ekkor hatályba lépett Mt-nek szintén van egy átmeneti rendelkezése, s ez rendelkezik a 12-6 hónap kérdéséről, kérlek, ezt megmutasd meg jogásznak: 2011. évi CV. törvényt Egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról, itt találod a neten: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK11085.pdf. A 25139. oldalon van a 9. §., ami a 6 hónapra történő csökkentésről szól. Azt, hogy ez mikortól kikre érvényes, a 25144. oldalon találod, az (5) pont alatt. Innen láthatják, hogy rád még a 12 hónap vonatkozik.
   Remélem, mindent érthetően írtam le 🙂
   Üdv:

   Ági

 24. Kedves Àgi!
  2012.május 23.-a òta lombik kezelés akatt állok,amit hivatalosan be is jelentettem a munkahelyemen.A kezelés sikerrel járt de a 9.héten elvetéltem,igy sajnos folytatnunk kell.az lenne a kérdésem hogy ebben a köztes időszakban védett vagyok?mivel ilyenkor van egy kisebb szünet,a következő kezelés december környékén lesz.tehát onnantòl leszek ùjra védett és most nyugodtan kirùghatnak?vagy ebben a köztes időszakban amikor csak kivizsgálás folyik,megmarad a védettségem?
  Köszönöm
  Nanda

  • Kedves Nanda!

   Mivel az az új szabályozás, hogy csak 6 hónapig védett az anyuka a felmondás ellen a lombik kezelés elkezdésétől számítva, a kérdésedre csak részben tudok megnyugtató választ adni. Az átmeneti rendelkezésekben, pontosabban a 7. § (4). bekezdésében benne van, hogy ha 2012. július 1-je előtt kezdted meg a kezelést, még december 31.-éig védett vagy (nem 6 hónapig), azaz addig biztosan nem mondhatnak fel neked. Ez a jó hír 🙂 A rossz hír az, hogy mivel egyenlőre nincs még precedens ilyen ügyben, nem tudom, hogy mi lesz jövőre, ha újra kezelésben fogsz részt venni. A 6 hónapos csökkentést éppen azért írták elő, hogy ne lehessen (a munkáltató szemszögéből) “vég nélkül” húzni a dolgot (zárójelesen jegyzem meg, hogy az amúgy is nehézkesebb mesterséges megfogantatást aztán nagyon “segíti” az a nyomás, hogy 6 hónapja van az anyukának teherbe esni… :-()… innen nézve nem hiszem, hogy akárhányszor elkezdené valaki a kezelést, mindannyiszor 6 hónap védettséget élvezne. Mivel sem az Mt., sem az átmeneti rendelkezések, sem a nemrég megjelent kommentár nem tartalmaz részletesebb magyarázatot erre vonatkozóan, majd ha lesz anyuka, akit a második 6 hónapja alatt elküldenek rendes felmondással, és ő ezért munkajogi vitát indít, s ha majd dönt a bíróság, akkor lesz először valami konkrét kapaszkodó ez ügyben. Persze elméleteket lehet addig is gyártani, meg megindokolni így, vagy úgy (jár másodszorra is, mert nem írja a törvény, hogy nem, vagy nem jár, mert a rövidítés célja éppen a határozott, belátható, kiszámítható idő volt…).
   Sajnálom, én ennyire jutok csak a mostani tudásommal, de majd megpróbálok utánakérdezni még…
   Üdv:

   Ági

 25. Kedves Ági!

  Szeretném ismét a segítségedet kérni.
  Júliusban megszakítottam a GYED-emet azért, hogy visszatérjek dolgozni a szabadságom után. Persze az utolsó nap telefon ide-oda majd kiderült, hogy hát sajna nincs pozíció, így 2 választás újra Gyed ( mert még lehet ) vagy közös megegyezés. A második Tőled tanulva szóba sem jöhet. Az elsőt választottam, viszont akkor még 60 nappal kellett előbb bejelenteni a visszatérést, most úgy hallottam, hogy már csak 30 nap. Melyik igaz?
  Illetve még egy furcsa kérdés. A cégnél van Cafeteria rendszer most, hogy visszamentem volna dolgozni 2 hónapig szabin voltam, azt mondják, hogy erre az időre nem jár, mivel valójában nem dolgoztam, csak a felgyülemlett szabimat töltöttem le. Ez fedi a valóságot.
  Segítségedet előre is köszönöm.
  UI.: a hírleveleid nagyon hasznosak. Küldjél még-még-még!!!
  Üdv: Tina

  • Kedves Tina!

   A te esetedben még 60 napos a határidő.
   A caffeteriára való jogosultság feltételei nem az Mt.-ben vannak leírva, ez egy olyan juttatás, aminek a feltételeiről a munkáltató külön szabályzatban kell (kéne), hogy rendelkezzen. De ha a többi dolgozó az éves rendes szabadsága alatt is kapja ezt a juttatást, akkor – ettől eltérő konkrét rendelkezés hiányában – neked is kéne kapnod az álláspontom szerint, hiszen te is szabin voltál, nem?
   Tina, még egy dolog: olyan nincs, hogy közöst kell aláírnod, vagy visszavesznek, vagy felmondanak neked, és kifizetik, ami jár neked… ugye ezt már tudod a leveleimből? 🙂
   Üdv:

   Ági

 26. Szia Ági!
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam a dolgozómami oldalára, mert úgy látom nem csak nekem van problémám gyesről való visszatérés esetén.

  Az én esetem nem egyszerű.
  2006.06.01 óta állományban vagyok egy cégnél.
  2007.november 6-án megszületett a kisfiam
  2008 májusában ennél a cégnél tulajdonos váltás történt. Minden főnököm és munkatársam lecserélődött, az új tulajdonos egyik munkatársamra sem tartott igényt. Nálam is bepróbálkozott azzal,hogy szűnjön meg a munkaviszonyom közös megegyezéssel ha letelik a gyesem. Persze én ebbe nem mentem bele, mert akkor elestem volna a védettségtől.
  2009 októberében megszületett a kislányom, aki október 14-én lesz 3 éves.

  Az élet úgy hozta, hogy 2012 március 1-től gyes mellett dolgozok 4 órában egy másik munkahelyen. Erről persze tud a régi munkáltatóm is, mert március 1. óta náluk fizetés nélküli szabin vagyok.
  Ez az új munkahely annyira bejött, hogy felajánlották nekem, hogy amint letelik a GYES felvennének 8 órás munkaidőre, mert szükségük lenne rám.

  Az lenne a kérdésem, hogy a régi munkáltatómnál (ahol még jelenleg is állományban vagyok)hogy járjak el a kilépéssel kapcsolatban. Az biztos (mint ahogy 2008-ban közölték is velem)hogy ők sem akarnak engem tovább alkalmazni, és ez kölcsönös, mert én sem szeretnék egy ilyen munkáltatónak dolgozni.
  Viszont hogy legyen megszüntetve a munkaviszonyom úgy hogy én jól járjak.
  Én szeretném, hogy a felgyülemlett szabadságomat fizessék ki. De viszont a felmondási időt nem szeretném letölteni, mert az új cég Október 15-től már bejelentene 8 órás munkaviszonyra.
  A végkielégítés is tudom hogy járna, de szerintem arra hideg vizet ihatok.

  Tudnál nekem tanácsot adni, hogy mibe egyezzek bele?

  Azt olvastam a korábbi levelekből, hogy a felgyülemlett szabadságot köteles kiadni akárhogy is szűnik meg a munkaszerződésem(közös megegyezés, vagy én mondok fel)
  Viszont a végkielégítéstől elesek ha én mondok fel.
  Tanácstalan vagyok nagyon, mert nem szeretném letölteni a felmondási időt(már azért sem, mert az új munkahely nem tud hónapokat rám várni). Bár nem tudom hogy a régi munkáltató fog e ragaszkodni a letöltéshez ha amúgy sem akar alkalmazni.
  Légyszi írd meg hogy legyen megszüntetve a munkaszerződésem úgy hogy én ne jöjjek ki belőle rosszul .
  Ja, még annyi, hogy nekem is 60 nappal korábban kellett volna a felmondásomat bejelentenem a régi munkáltatóm felé, ha már máshol 4 órában dolgozom 7 hónapja?

  Válaszodat előre is köszönöm

  Szdona

  • Kedves Szdona!

   Mindig bajban vagyok, mikor ilyen esetben kér tőlem tanácsot egy anyuka. Leírom, hogy miért, és te is biztosan megérted 🙂
   A munkáltatói felmondás esetén – azaz ha te szeretnél visszamenni dolgozni, de a munkáltatód jogszerűen fel tud mondani neked – jár a felmondási időre járó bér és a végkielégítés a dolgozónak, a bent ragadt szabadságokon túl. De ez azzal jár, hogy te hivatalosan jelzed a visszatérési szándékodat, 60 napon belül a munkáltatód visszavesz aktív állományba (ha még a GYES vége előtt mész vissza, ha a GYES után, akkor nincs 60 napos bejelentési kötelezettség), továbbá hogy neked munkavégzési kötelességed van. Ha felmond neked, akkor a törvény szerint a felmondási idő felének ledolgozására kötelezhet, s ekkor neked munkát kell végezni (persze ettől el is tekinthet, ha akar…)
   A másik eset, hogy te nem akarsz ott dolgozni, hanem a másik cégnél, ekkor azonban neked kell a munkaviszony megszüntetését kezdeményezned, s ha felmondasz, a felmondási idő teljes idejét le kell(ene) dolgoznod – s ekkor az eme időre járó bérre is joggal tartasz igényt a szabikon túl. (Most abba ne menjünk bele, hogy egy teljesen megváltozott cég hogyan tud egy 5 éve nem dolgozó anyukának munkát adni a felmondási idejére…)
   Ha közös megegyezéssel jössz el, csak a szabik járnak neked a törvény szerint alapból – persze többen is megállapodhattok, de nem hiszem, hogy fizetni fog egy forinttal is többet.
   Érted most már? Ahhoz hogy ők mondjanak fel, s a felmondási időre járó bért vagy a végkielégítést megkapd, vállalnod kell a munkavégzést (vagy annak a potenciális esélyét), s ezzel a másik munkahelyen kerülsz gondba. Ha ezt nem vállalod, akkor viszont hogyan akarod “kikényszeríteni” belőlük ezeket az összegeket? Mivel nem is akarsz ott dolgozni, hanem a munkaviszonyod megszüntetése a célod, ráadásul mihamarabb, miért mondana ő fel neked? Sajnos a munkáltatói felmondást csak úgy tudod elérni, ha valóban ide térsz vissza dolgozni, hivatalosan bejelentve, s vállalva a felmondási idő felének /egészének a ledolgozását (amit ő persze elengedhet, ha akar, de szerinted el fogja?)
   Persze kockáztathatsz, tehetsz úgy, mintha vissza akarnál térni ide, de akkor vállalod a fentebb írtakat is. S ha pl. nem jelensz meg munkavégzésre, s igazolatlanul hiányzol, akkor az azonnali hatályú felmondást is eredményezhet, akkor meg sem végkielégítést, sem felmondási időre járó bért nem kapsz… S még vedd azt is, hozzá, hogy az első várandósságod után is közössel akartak megszabadulni tőled. Hogy látod, van esélye, hogy most kifizetnek, ha megpróbálkozol a visszatéréssel? Talán ha megpróbálsz egyeztetni velük, s kialkudni valami köztes összeget a közösért cserébe, úgy, hogy nem árulod el, hogy a másik helyen továbbra is foglalkoztatnának…
   Gondold át, s ennek megfelelően dönts!
   Sok sikert, üdv:

   Ági

 27. Szia Ági!
  Nagyon sok kérdésemre választ kaptam a segítségeddel.Viszont lenne még egy-két dolog ami érdekelne. Tulajdonképpen csak egy megerősítést szeretnék kérni.
  Két gyermekem született egymás után az egyik 2009.01.02-án a másik 2010.07.27.-én. Idén szeptember 3-ával mentem vissza dolgozni jelenleg a szabadságomat töltöm. A munkáltatóm szerint a két gyermek után a gyed időtartamára 2 évi szabadság illet meg ami 46 nap. Ebben csak az alapszabadság van benne, ezért az egyik kérdésem, hogy aki fizetés nélküli szabadságon van arra az időszakra a gyermekek után járó szabadság nem illeti meg? Édesapa nem vette igénybe. A másik kérdés pedig az, hogy a 2-szer 5 hónap tgyás folyósításának időszakára jár-e a szabadság?
  Válaszodat előre is köszönöm.
  Mónika

  • Kedves Móni!

   Igen, mindkét gyermeked esetén a szülési szabadság (TGYÁS) 24 hetére és a fizetés nélküli szabadság (GYED) időszakának első évére jár a szabi, az alap és a pótszabadságok is! Tehát ne hagyd magad!!! 🙂
   Sok sikert, üdv:

   Ági

 28. Kedves Ági!
  Nagyon jó az oldalad, köszönet a hasznos infókért.
  A következőkben kérném a segítségedet:
  3 gyermekes anyuka vagyok, a legkisebb gyerkőc 2013.10.04-én lesz 3 éves. A gyerekek után 118 nap szabim gyűlt össze. Lehet, hogy korainak tűnik, de már azon gondolkodom, hogy mikor és hogyan menjek vissza dolgozni.
  1. verzió: 2013. május közepétől kiveszem a felhalmozódott szabimat, és 2013. nov. elejétől munkába állok, de már csak 6 órában. Ebben az esetben, ha jól értelmezem az új szabályokat, május közepétől megszűnik a védettségem?
  2. verzió: 2013. október elejéig kihúzzuk a Gyesen valahogy, majd egy hónap szabi, a többit kifizetik, és utána 6 órás munka. De itt gyanús, hogy megszűnt a lehetőség arra, hogy kifizessék a szabikat?
  Neked esetleg van jobb ötleted, hogy a kecske is jól lakjon, meg … (Még annyi, hogy a munkabérem jövőre kb. brt 500 eFt /hó lenne. Illetve a munkáltatóm egyelőre visszavár dolgozni, és elég rugalmasok, de az anyacégnél folyamatos a leépítés, ami ezt a céget is elérheti.)
  Illetve még egy kérdés: 3 gyerek és 6 órás munkaviszony mellett igényelhetem a GYET-et?
  Előre is köszi a segítséget!
  Pildi

  • Kedves Ildi!

   Sosem túl korai előre gondolkozni, jól teszed 🙂 bárcsak mások is inkább előre terveznének, informálódnának, sok kellemetlen órát megspórolhatnának maguknak!
   Nos, a szabik kifizetése (pontosabban annak egy részének a pénzbeli megváltása) a gyermek gondozása utáni szabit követő visszatérés után már csak idén december 31.-ig lehetséges, jövőre csak kiadni tudja a munkáltatód. Tehát kettes terv kilőve 🙁
   A jelenlegi szabályozás szerint ha már nem vagy fizetés nélküli szabin, a korlátlan védettséged megszűnik, azaz igen, megfelelő, valós és okszerű indok esetén akár fel is mondhatnak neked, már a szabik kiadása alatt is. De remélem, hogy – ahogy írod- nem ez a terve a munkáltatódnak, hiszen vár vissza téged…
   A GYET kérdés nemmunkajogi, hanem családtámogatási kérdés, tudtommal GYET mellett heti 30 órát meg nem haladó időben lehet dolgozni, de mivel nem ez a szakterületem, azért ezt majd ellenőrizd le máshol is (illetve ki tudja, mi lesz még jövő őszig… :-()
   Üdv, sok sikert majd a visszatéréshez!

   Ági

   • Köszi Ági a válaszod!
    Reméljük, még sokáig segíted a dolgozó mamikat hasznos tanácsaiddal!
    Üdv:
    Pildi

 29. Kedves Ági!
  Sok hasznos információt olvastam az oldalon, és szeretném a segítségedet kérni a következőben.
  2003. márciusa óta dolgoztam a munkáltatómnál, első gyermekem 2007 októberében született. Azóta itthon vagyok GYED-en GYES-en, mivel 2009 decemberében született még egy gyermekem, aki idén decemberben lesz 3 éves. A GYES lejárta után szeretnék visszamenni dolgozni, ezt még idén februárban jeleztem a munkáltatóm felé. Azóta azonban történt egy elég nagy változás. A munkahelyem egy fejlesztő cég volt, ami a saját fejlesztésű termék értékesítésével foglalkozott. Én az értékesítési részen dolgoztam. Idén nyáron a fejlesztési részt eladták és létrehoztak egy új vállalatot ami már csak kereskedelmi tevékenységet folytat. Tudomásom szerint a régi vállalatból áthozták az újba az összes értékesítőt.
  A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben én hogy tudok visszameni dolgozni. Ugyan úgy a régi pozíciómmal azonos, vagy azzal hasonló munkakörbe kell visszahelyeznie a munkáltatónak?
  Ha felmondanak, ugyanannyi idő után jár a végkielégítés mintha az eredeti cég mondana fel?
  A szülési szabadság alatt felgyülemlett szabadság ilyenkor is jár, vagy az elveszett mert megszűnt a cég ahonnan szabadságra mentem?
  Segítségedet köszönöm.

  • Kedves Dóra!

   A jogviszonyod – ha csak teljesen, azaz jogutód nélkül nem szűnt meg a cég, márpedig a leírásodból nem ez tűnik ki – folytonos, azaz minden korábbi jogosultságodat az új cég “örökölte” meg. Ez azt jelenti, hogy ha visszatérnél dolgozni, vagy foglalkoztat az eredeti munkakörödben, vagy ha nem tud, akkor ezt írásos, okszerű és valós indoklással ellátva kell bizonyítania, s ekkor felmondhat neked. Ha felmond, járnak a felgyülemlett szabik, a felmondási időre járó bér, és a végkielégítés is. Tehát egyszerűen szólva tekintsd úgy, mintha semmi sem változott volna a munkáltatódnál – ugyan a személye változott, de a jogutód cég minden alkalmazottat minden kötelezettséggel és joggal át kellett, hogy vegyen.
   Üdv:

   Ági

 30. Kedves Ági,

  Nagy örömmel találtam rá erre a honlapra, több előttem szólóhoz csatlakozva köszönöm, hogy válaszaiddal segítesz!! Ha nem gond, maradok én is a tegezésnél.

  A korábbi kérdések-válaszok között nem találtam választ az én kérdésemre, ezért fordulok hozzád.
  Multicégnél vagyok alkalmazásban nagyjából 5 éve (határozatlan idejű munkaszerződéssel, teljes állásban), most szeptember végén járt le a GYES-em, és november közepén megyek vissza dolgozni, akkorra telik le a felgyűlt szabadságom. Pár nap múlva fogok személyesen beszélni a HR-es kollegával, hogy pontosan hova, hogyan tudok visszamenni, de telefonon előzetesen annyit már mondott, hogy az biztos, hogy oda, arra a részlegre, ahol dolgoztam, oda biztosan nem fognak tudni visszavenni, mert nincs üres pozíció.

  Azt szeretném tudni, hogy:
  • kötelező-e felajánlania a cégemnek számomra egy másik pozíciót vagy nem? (azt jól tudom, ugye, hogy az törvényileg lehetséges, hogy nem vesznek fel oda, ahol korábban dolgoztam?)
  • ha kötelező felajánlania, akkor van-e megkötés arra nézve, hogy milyen legyen ez a másik pozíció? (nem mindegy, hogy hova kerülök vissza, abból a szempontból, hogy hiába egy cég, a többi részlegen más jellegű munka folyik, amiben nincs tapasztalatom)
  • mi van, ha a felajánlott pozíciót nem fogadom el?
  • a korábbi béremet megkapom-e, vagy megteheti-e a cég azt, hogy kevesebb fizetést kapok tekintettel arra, hogy más pozícióba vesznek vissza?
  • végkielégítés felmerülhet a helyzetemben?

  végül pedig

  • ha részmunkaidőbe szeretnék visszamenni dolgozni, akkor van-e ezzel kapcsolatban bármilyen kötelezettsége a cégnek,vagy teljesen a jóindulatukon és a lehetőségeiken múlik, hogy részmunkaidőben vesznek-e vissza? (és hogy milyen bérrel)

  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Judit

  • Kedves Judit!

   A GYES lejárta után visszatérő anyukák esetében eddig sem volt sok foglalkoztatási kötelezettsége a munkáltatónak, csak az a bizonyos 30 nap, amíg nem lehetett felmondani nekik, utána – persze csak megfelelő indokkal -megtehették ezt. Az idei nyári Mt. módosítások óta már 30 nap sincs.
   Azaz ha visszatérsz a GYES után, és nem tudnak neked üres állást ajánlani a régi pozíciódban, jogszerűen felmondhatnak neked. Másik állás felajánlása sem kötelessége, bár álláspontom szerint, ha egy tucat üres állás van, amire te abszolút megfelelsz, s ezt jelzed is, eléggé nehezen védhetné meg magát a bíróságon a munkáltatód. Ha mégis másik munkakört ajánl, onnantól kezdve semmilyen garancia nincs arra, hogy a régi béredet fogod kapni. Ami abban a munkakörben egyébként a többi kollégának van, azt meg kell kapnod, de ha pl. korábban te többet kerestél, mondjuk 50 ezerrel, nem kell neki egy másik, kissé alacsonyabb munkakörben a korábbi béredet kínálnia, ha a többiek ebben az új, alacsonyabb munkakörben kevesebbet keresnek. (Ez valahol logikus is, a bérek nem az emberekhez, hanem a munkakörhöz, az elvégzett feladatokhoz, és felelősséghez vannak hozzárendelve – legalábbis egy normálisan működő cég esetében.)
   Ha felmond neked, jár a felmondási időre járó bér, és a végkielégítés.
   A részmunkaidős foglalkoztatás szintén nem kötelező számára, csak a gyermek 3 éves kora előtt, tehát ez is a jóindulatán és a lehetőségein múlik. Ennek a bérezése időarányos kell, hogy legyen, azaz ha van egy ugyanolyan munkakörben dolgozó 8 órás, akkor a te 4 órás béred annak a fele kell, hogy legyen (kevesebb nem lehet!).
   Sajnálom, ahogy látod, szinte semmiféle jó hírt nem tudtam írni neked. Kulcsfontosságú, hogy ha a felmondást esetleg megkapod, azonnal nézed meg egy ügyvéddel, hogy mennyire állja meg a helyét az indoklás, s mennyire valós (ehhez neked kell minél több infót gyűjteni a cégnél… vagy a jelenleg ott dolgozó kollégáktól).
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági,

    Nagyon köszönöm a segítségedet! A héten beszéltem a (volt) HR-es kollegákkal: felmondtak.

    Az indoklás: „ A munkáltató a társaságnál létszámleépítéssel járó átszervezést határozott el és hajt végre, melynek során az Ön munkaköre megszüntetésre kerül” (ez állna a felmondásban).

    Hangsúlyozták, hogy mennyire jogszerűen járnak el, ugyanakkor plusz egy havi bért ajánlottak fel, ha közös megegyezést írok alá – nem értem, ha semmi félnivalójuk, akkor miért fizetnének ki pluszban többszázezer forintot? Illetve, nem tetszett nekik, hogy át szeretném gondolni a dolgot és ott helyben nem írtam alá semmit, barátságtalan hangnemben és már-már erőszakosan siettették a döntést (miután több mint másfél hónapig hiába írtam, telefonáltam a cégnek többször, ajánlottam, hogy bemegyek, hogy beszéljük meg, hogy hogyan tovább a gyes után, nem álltak szóba velem, nekem 2 perc alatt döntenem kellene egy ilyen fontos kérdésben?). Péntek reggelre beszéltem meg velük időpontot, addigra kell döntenem.

    És úgy tűnt, hogy idegesek és félnek (miután nem írtam alá semmit), és a táppénzt említették. Attól félnek, hogy elmegyek táppénzre és nem tudnak kitenni? Hiszen, mikor közöltem, hogy nem írok alá semmit, jegyzőkönyvet írtak, hogy át akarták adni a felmondásomat és én nem fogadtam el – ha jól gondolom, innentől nem lehet a táppénzzel trükközni (ami amúgy sem állt szándékomban).

    Arra reagálva, amit írtál: fogalmam sincs, hogy mi igaz abból, amit nekem az átszervezésből, létszámleépítésről mondtak, nem tartom a kapcsolatot senkivel a munkahelyemről, mert nem alakult ki senkivel barátság (egy valakit kivéve, de vele is rég nem beszéltem már), szóval úgy gondolom, azt mondanak, amit akarnak. És ha jól tudom, onnantól, hogy aláírtam a közös megegyezést, nem tehetek semmit.

    Ami számomra elszomorító, az a hangnem: ellenséges és gyanakvó – pedig békésen és jóindulatúan álltam a dologhoz és én teljesen normális dolognak tartom, hogy időt kértem, mielőtt aláírok valamit.

    Elnézést a hosszú válaszért, igazából veszett fejsze már ez a dolog, csak szerettem volna megköszönni a segítségedet és a dolog folytatását leírni, hátha olyan derül ki a tapasztalataimból, ami másnak is hasznos lehet.

    Üdvözlettel: Judit

    • Kedves Judit!

     Sajnálom, hogy így állnak hozzá, ha már ők sem tudtam időben reagálni, és korrekt módon válaszolni, akkor igazán nevetséges, hogy a munkavállalótól meg azonnali választ kérnek…
     Nézd, a közös “erőltetése” mögött az is lehet, hogy bár tényleg átszervezés és létszámleépítés van, ha közöst írtok alá, akkor még biztosabb, hogy nem támadod meg utólag. Ha valóban nem látod, hogy tudnál ellene tenni valamit, nincs információd arról, hogy valóban van-e leépítés, vagy csak neked mondják (sajnos már ilyet is láttam, hiszen ha te elfogadod a közöst, a leépítést említő felmondást ledarálják, és igazából senki nem jön rá, hogy nincs is leépítés, hiszen te közöst írtál alá…), nos ekkor lehet, hogy érdemes a plusz egyhavit elfogadni, és a közöst aláírni (vagy esetleg kéthavit kérni… :-))
     Remélem, hogy bár nem túl szép ez a sztori, emelt fővel tudsz távozni, és nem hagyod magad letörni!
     Üdv:

     Ági

 31. Kedves Ágnes!

  Kérlek segíts nekem abban, hogy részmunkaidőben dolgozó kismama, aki gyest kap:

  1. Túlórát vállalhat-e (önszántából), illetve a munkaadó túlóráztathatja-e.

  2. A gyerek 3 éves kora előtt kötelező-e részmunkaidőben foglalkoztatnia a kismamát.

  3. Ez a részmunkaidő lehet-e változó, ami a napszakot illeti (2 hét délelőttös, két hét délutános hét.)

  4. A munkavállaló kérésére a munkáltató a teljes munkaidőt köteles-e adott esetben biztosítani.

  5. Aki az új Mt hatályba lépése előtt ment vissza dolgozni, van-e (és meddig) felmondási védelme.

  Kedves Ágnes, öröm volt látni / olvasni a honlapodat Rengeteg segítséget nyújtasz a kismamáknak. Gratulálok neked!

  Ágnes (vagyok én is)

  • Kedves Ágnes!

   A gyermek 3 éves koráig rendkívüli munkát (túlórát) nem lehet elrendelni az anyukának. Ez azt jelenti, hogy nem túlórázhatsz önszántadból sem! A fizetés nélküli szabadságról visszatérő anyuka kérheti a részmunkaidős foglalkoztatását a gyermeke 3 éves koráig, ekkor a korábbi szerződése szerinti napi munkaidő felében kell, hogy foglalkoztassa a munkáltatója (ha tehát 8 óra volt korábban, akkor most 4). A munkaidő-beosztás a munkáltató joga, így igen, lehet, hogy egyik héten délelőtt, másik héten délután kell dolgozni (de éjszaka nem!). Ha a munkaszerződésben a részmunkaidőt határozott időre kötötték ki a felek, akkor ennek a módosítása, azaz újra teljes munkaidőre való változtatás csak mindkét fél beleegyezésével lehetséges. De ha ez a határozott idő a gyermek 3 éves kora, akkor utána automatikusan újra a régi szerződés fog életbe lépni. A felmondási védelem tekintetében nincs különbség, hogy ki mikor ment vissza dolgozni, aki jelenleg nem veszi igénybe a fizetés nélküli szabadságot a gyermek gondozása miatt, annak a munkáltató indokolt esetben felmondhat.
   Üdv:

   Ági

 32. Kedves Ági,

  2013 februárjában lesz a kisfiam 2 éves, ekkor szeretnék visszatérni dolgozni a régi munkahelyemre, ahol könyvelőként dolgoztam. A pozícióm viszont az eltelt 2 év alatt megszűnt!!!, mivel a cég kiszervezte a könyvelést és egy külsős cég végzi azt. Jeleztem, hogy szeretnék visszatérni, ám nem valószínű, hogy tudnak számomra pozíciót felajánlani.
  A kérdésem az lenne, hogy ilyen az elbocsátással kell, hogy számoljak?
  Nagyon köszönöm a segítséged!

  Üdv,

  Kitti

  • Kedves Kitti!

   Ha visszatérsz fizetés nélküli szabadságról, akkor a korábban élvezett teljes védettséged megszűnik. Abban az esetben, ha nincs az által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör a cégnél, vagy van, de amikor ezt felajánlják neked, te nem fogadod el, munkáltatói felmondással megszüntethetik a munkaviszonyodat. Ebben az esetben jár neked természetesen felmondási időre járó bér és végkielégítés is az addigi évek száma alapján.
   Üdv:

   Ági

   • Szia Ági!

    Én is így sejtettem… Köszönöm szépen a válaszod!

    Üdv,

    Kitti

 33. Kedves Dolgozomami!

  Második gyermekemmel vagyok itthon Gyeden, mely 2013.09.09-én jár le. Cégem felszámolás alatt áll, de mivel a védelem megillet, így elbocsátani nem tudtak, míg a bíróság meg nem szünteti a céget teljesen. Azt hallottam, hogy 2013 januárjától Gyed vagy Gyes alatt is fel lehet mondani. Igaz ez?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Teri

  • Kedves Teri!

   Erről én nem hallottam, szerintem ez csak valami rémhír. Ha fizetés nélküli szabin vagy, akkor valóban nem mondhatnak fel neked, de ha a cég megszűnik, a te munkaviszonyod is megszűnik ezzel automatikusan.
   Üdv:

   Ági

 34. Ikrekkel vagyok GYES-en 2012. dec. 31-ig. Októberben jeleztem (ajánlott, tértivevényes levél) a munkáltatómnak, hogy lejár a GYES-em, ezért kértem, 2013. január 1-től adják ki a szabaságomat, valamint állapítsák meg a 2013. évi béremet. Mivel 7 éve itthon vagyok, valószínű nem vesznek vissza. A cég hallgat, semmiféle reakció nincs a megkeresésemre.

  Kérdésem az, hogy a munkáltatónak kötelessége-e válaszolni a levelemre, illetve ha hivatalos választ nem kapok, mit kell tennem január 1-től. Tekintsem úgy szabadságon vagyok? Természetesen személyesen is meg fogom őket keresni, de a hivatalos utat nem szeretném kikerülni. Annál is inkább, mert korábban voltak munkaügyi problémái a cégnél másoknak.

  Köszönettel: Éva

  • Kedves Éva!

   Bár illene a cégnek ilyenkor valamit válaszolni, de ha mégsem teszik meg, akkor január 1-jétől szabin vagy, és kész :-).
   A helyedben én írnék nekik még egy tértivevényes levelet, hogy korábban már jelezted a visszatérést január 1-től, kéred a tájékoztatást, hogy hány nap szabadságod van, mikor kell felvenned a munkát… Aztán vársz… sajnos sok cég nem reagál, vagy nem akar, vagy nem ér rá, vagy nem tudja, mit tegyen…
   Mindenesetre január egytől szabin leszel, mert nem lehetsz máshol :-), így bér jár neked!
   Üdv:

   Ági

 35. Kedves Ági!

  Párom 2010 májusától veszélyeztetett terhessége miatt táppénzen volt, dolgozni már nem ment vissza. Első gyermek utáni GYED-e 2012 december 21-én jár le. Munkahelyén korábban szóban közölték vele, hogy nem várják vissza, maradjon otthon GYES-en. Időközben újra terhes lett (most 8 hetes). A pénzkiesés miatt újra visszamenne állományba, de úgy, hogy először kivenné a megmaradt szabadságát, majd utána táppénzre menne.
  Sajnos csak most fogjuk elküldeni a munkáltatónak a terhességről az értesítést. Mikor állhat először munkába, 30 vagy 60 nap múlva?
  Ha kéri a munkáltatóját, hogy először a felgyülemlett szabadságát szeretné kivenni, azt köteles-e kiadni a munkáltató egyben. Mi erre a szabály?
  A védelem páromat megilleti, de mondhatja-e a munkáltató, hogy maradjon GYES-en, vagy köteles a munkavállaló kérésének eleget téve visszavenni állományba?
  Mennyi szabadság jár páromnak (2013 januárjában tölti be a 37. életévét), 2010-ben nem vett ki szabadságot.
  Minél előbb szeretnénk a levelet elküldeni a munkáltatónak, ezért kérem mielőbb válaszolni szíveskedjen.
  Köszönettel!
  Csaba

  • Kedves Csaba!

   A fizetés nélküli szabadság megszakításáról szóló értesítés után a hatályos szabályok szerint legkésőbb 60 napja van a munkáltatónak a párod foglalkoztatásra. Ez jövőre 30 napra csökken. A felgyülemlett szabadságokat a munkáltatónak ki kell adnia a munkavállaló oldalán felmerült ok megszűnésétől számított 60 napon belül 2013-ban, azaz a fizetés nélküli szabi után ezeket ki kell adnia a munkáltatónak. A munkáltató nem mondhatja azt, hogy maradjon GYES-en, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az általatok tervezett verzió (szabik után táppénz) költségeket okoz a munkáltatónak, hiszen a táppénz egyharmada a munkáltató költsége, így érthető, hogy nem nagyon szeretnék ezt. Amennyiben visszatérne dolgozni, s néha-néha beteg lenne, bizonyára más elbírálás alá esne a betegség miatti hiányzás és költség a munkáltató szemében is…
   A szabadságokat az itt található számítási példa alapján ti magatok is könnyen ki tudjátok számolni, néhány perc alatt megvagytok vele (bizonyára új kérdező vagy a blogon, a régiek már tudják, hogy én senki helyett nem számolom ki, ellenben minden információt megadok itt a blogon, hogy mindenki maga kiszámolhassa 🙂 ha ide kattintasz, itt minden szabadsággal kapcsolatos cikket egyben megtalálsz).
   Jó babavárást kívánok!

   Ági

 36. Kedves Ági!

  Segítségedet szeretném kérni, hogy eligazodjak a szabadság, illetve a munkába állás témakörben.

  2008. júniusában született a kisfiam, majd 2010. januárjában a kislányom. Január 30-án jár le a GYES (sajnos), így visszatérnék a munkahelyemre, de ennyi idő alatt amíg itthon voltam sajnos sok változás történt, természetesen negatív irányba. Új vezetője lett a cégnek és több mint a felét a dolgozóknak kirugták. Ahogy hallottam az én posztom is megszűnt, így valószínüleg nem vesznek vissza.

  De mivel a kislányomat nem vették fel oviba, mivel január végén szültett így arra gondoltam, hogy a “bent lévő” közel 5 hónap szabadságom megoldaná a problémát. Ezt felvetettem a kolléganőmnek is, de Ő azt mondta, hogy egy hónap szabadság kiadása után simán kirúghatnak.

  Szeretném megtudni, hogy most akkor mi az igazság? Jár-e szabadság vagy nem? Ha igen akkor pontosan mennyi? És valóban szabadság alatt már nem védett az ember? És ha betegállományba mennék a szabadságok és a “védelem” még járna?

  Válaszodat várva köszönettel:

  Rita

  • Kedves Rita!

   A szabadságodat te magad is ki tudod számolni, nagyon sok hasznos tanácsot, cikket találsz hozzá itt: http://dolgozomami.hu/tag/szabadsag
   A szabadság kiadása, vagy kifizetése – munkaviszony megszüntetése esetén – a munkáltató döntése, tehát ha nem tud foglalkoztatni, nem köteles megvárni, míg kiveszed a szabikat, hanem a fizetés nélküli szabi megszűnése utáni első napon felmondhat neked. Nem vagy már védett, és nincs az a 30 nap sem, amit a kolléganőd mondott. Ez már tavaly megváltozott. Betegszabi alatt sem vagy védett, felmondhatnak, de ekkor a felmondási időd csak akkor indul, ha a betegszabi megszűnt.
   Azaz ha a munkáltatód nem tud tovább foglalkoztatni, és meg tudják indokolni a felmondást, akár már az első napon megkaphatod a felmondást. Sajnálom, ez az új szabályozás…
   Üdv:

   Ági

 37. Kedves Dolgzómami,

  Elhalt terhességel kapcsolatban (7-8. hetes kisbaba)a feleségmnek két műtéte is volt december elején. Ezekről tudott a munkáltató, majd utánna táppénzen és szabadságon volt.
  Ezek után január 22-én első szabadság utáni napján felmondtak Neki.
  Kérdés, hogy ez jogos-e a munkáltató részéről?

  Szülés után jár három hónap védelem és mesterséges megtermékenyítés esetén hat hónap védelem.
  Tudom, hogy ezek közül egyik se a mi helyzetünk. Kérdésem, hogy a mi esetünkre vonatkozik-e bármilyen védelem?

  Az furcsa, hogy a sztorink alapján a munkáltató tudja, hogy szeretnénk gyermeket de a műtét kapcsán 3-6 hónapig nem is próbálkozhatunk.
  És jelenleg úgy tűnik, hogy jogi védelem nélkül maradtunk… amit ki is használt …

  Előre is köszönöm válaszod,
  Üdv,
  Zoli

  • Kedves Zoltán!

   A törvény védi a várandósokat, a reprodukciós eljárásban részt vevő nőt a kezelés elkezdésétől 6 hónapig (mindkettőt csak a munkavállaló bejelentése esetén), de azt, aki elveszítette a magzatát, nem védi. A kérdésem: mi volt az indoklás? Mert felmondási védelem alatt biztosan nem állt a feleséged, de ettől még lehet jogellenes a felmondás, ha az indok nem valós, vagy nem okszerű. Tehát ezt kéne megvizsgálni! Ha megírod, szívesen elolvasom, s próbálok segíteni, hogy érdemes-e ügyvédhez fordulnotok! De ehhez többet kell tudnom!
   Üdv:

   Ági

 38. Kedves Dolgozómami!
  Nemsoká lejár a gyedem második gyerekemmel. Jeleztem a munkáltatómnak,hogy szeretném kivenni a szabadságaimat.A munkábaállásról annyit mondtak, térjünk majd rá vissza.Nem nagyon akarnak valószínű visszavenni,ezt már bent hangoztatták.Milyen jogaim vannak?Hogy érhetném el,hogy ha nem akarnak alkalmazni,beleegyezek,keresek mást,de legalább valamennyi plusz pénzt kapjak?
  köszönöm a válaszát!!!!! üdv Marika

  • Kedves Marika!

   Van itt a blogon két olyan cikk, ahol nagyon részletesen leírtam, hogy milyen módon lehet felmondani egy visszatérő anyukának a hatályos Mt. szerint a gyermek 3 éves kora előtt, és után, kérlek, ezeket olvasd el:
   http://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   http://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   Láthatod, hogy már nem kötelező minden esetben visszavenni és foglalkoztatni az anyukát a gyermek 3 éves kora előtt sem. Ha tehát valóban okszerű, valós a felmondás indoklása, nem tudsz mit tenni… ez azonban csak akkor tudod meg, ha megkaptad a felmondást. Hogy mire vagy jogosult, az a munkaviszonyban töltött évek számától függ, ide kattintva találsz egy post-ot, ahol részletesen le van írva, mire jogosult a munkavállaló, ez alapján te is ki tudod számolni. És innentől kezdve jön az egyezkedés, mert ha a felmondási indokuk nem annyira áll biztos lábakon, és ezt ők is tudják, akkor szoktak azzal jönni, hogy írjatok alá közöst… s ha ekkor egy kicsivel többet ajánlanak, már lehet, megéri neked is… Érdemes tájékozódnod a most is dolgozó kollégáktól, hogy milyen helyzetben van a cég, valóban nincs-e üres állás… hogy te is készülhess a tárgyalásra!
   Üdv:

   Ági

 39. Kedves Ági!
  3 évig voltam otthon kisfiammal, majd, megfelelő pozíció híján, közös megegyezéssel véget ért a munkaviszonyom. Szerencsére másnaptól sikerült elhelyezkednem egy másik cégnél, ahol a próbaidő lejárta előtt 1 héttel váratlanul teherbe estem ( GYES alatt terveztük a kistestvért, de nem jött össze.) Sajnos az első napoktól kezdve bizonytalan időre ágyba kényszerültem, kockáztatva az állásomat, úgy éreztem az a legtisztességesebb, ha elmondom a munkahelyemen. Így is lett, és csodálatos módon nem szüntették meg a munkaviszonyom, csak felajánlottak egy másik pozíciót. (Az eredetiben nem lehettem volna ennyi ideig táppénzen) Jelenleg még mindig csak 7 hetes a terhességem, és bár baba jól fejlődik, még nem szűntek meg a problémáim, tehát még mindig feküdnöm kell. Én lennék a legbolodgabb, ha mehetnék vissza dolgozni, de az is elképzelhető, hogy végig itthon kell maradnom. Kérdésem: ha így maradna, a gyermek születése után jogosult lennék TGYÁS- ra, GYED-re stb, ha igen, mi alapján számolnák, egyáltalán, lehet ilyen hosszú ideig táppénzen lenni?
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm, és remélem, levelem első fele reménnyt nyújthat más visszatérő kismamáknak!
  Üdvözlettel:
  Judit

 40. Kedves Ági
  Márc.5-én írtam neked az alábbi kérdést, de közben változott a helyzet, és szeretnék még egy kérdést feltenni.
  “3 évig voltam otthon kisfiammal, majd, megfelelő pozíció híján, közös megegyezéssel véget ért a munkaviszonyom. Szerencsére másnaptól sikerült elhelyezkednem egy másik cégnél, ahol a próbaidő lejárta előtt 1 héttel váratlanul teherbe estem ( GYES alatt terveztük a kistestvért, de nem jött össze.) Sajnos az első napoktól kezdve bizonytalan időre ágyba kényszerültem, kockáztatva az állásomat, úgy éreztem az a legtisztességesebb, ha elmondom a munkahelyemen. Így is lett, és csodálatos módon nem szüntették meg a munkaviszonyom, csak felajánlottak egy másik pozíciót. (Az eredetiben nem lehettem volna ennyi ideig táppénzen) Jelenleg még mindig csak 7 hetes a terhességem, és bár baba jól fejlődik, még nem szűntek meg a problémáim, tehát még mindig feküdnöm kell. Én lennék a legbolodgabb, ha mehetnék vissza dolgozni, de az is elképzelhető, hogy végig itthon kell maradnom. Kérdésem: ha így maradna, a gyermek születése után jogosult lennék TGYÁS- ra, GYED-re stb, ha igen, mi alapján számolnák, egyáltalán, lehet ilyen hosszú ideig táppénzen lenni?”

  Közben felvettem a kapcsolatot az új főnökömmel, aki nem tudott róla, hogy én megyek hozzá, és nem is szeretne alkalmazni egy kismamát, a règi helyemre viszont már felvettek valakit, úgyhogy most “lógok a levegőben”, még mindig fekszem, de ha jobban lennék, nem tudom, hovà mennék vissza. Szerinted megszüntethetik a munkaviszonyomat, ha lejár a táppénzem? Nagyon köszönöm! Üdvözlettel:
  Judit

  • Kedves Judit!

   Sajnos a várandósság ebben az esetben csak a próbaidő lejárta után véd téged, próbaidő alatt indoklás nélkül azonnali hatállyal megszüntetheti a munkáltatód a munkaviszonyt, táppénz alatt is! Ha a próbaidőn túl vagy, akkor már nem mondhatnak fel neked munkáltatói felmondással. Most tehát ha jól értem, állományban vagy, de táppénzen. Ha a cég gyorsan lép, és próbaidő alatt felmond neked, akkor az jogszerű, s nem tudsz mit tenni. Ha lejárt a próbaidőd, akkor nem mondhatnak fel, védett leszel, mivel a tudtukra hoztad az állapotodat.
   Hogy mire leszel jogosult, az nem az én szakterületem, ez társadalombiztosítási kérdés, nem munkajogi. Ezt kérlek egy TB szakértős honlapon kérdezd meg.
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!
    A próbaidő lejárt, és nem mondtak fel, akkor majd csak találnak nekem valamit, a többit megkérdezem egy másik fórumon. Nagyon köszönöm a válaszodat!
    Üdvözlettel:
    Judit

    • Remélem, hogy így lesz, kérlek, írd meg, hogy mi lett a vége, érdekel nagyon!
     Üdv:

     Ági

 41. Üdvözlöm!
  Olyan kérdésem lenne,hogy munkáltatóm egy kft. (magánszemély),szülés előtt el akart küldeni 2010-ben, de a terhesség miatt nem tehette. Gyed-em 2013 júniusában megszűnik, gyes következik. Már nem vagyunk rossz viszonyban,mert párom is ott dolgozik,de nem fog visszavenni,mert vendéglátás,vett fel a helyemre másik felszolgálót,viszont nem ez a végzettségem,milyen munkát kínálhat akkor? Gyes alatt megszüntetheti a munkaviszonyt? vagy ha nem is szünteti meg, ha elmennék máshová 4-6 órában,neki szólnom kell-e és a másik munkáltatónak mit kell bejelenteni,hogy ott dolgozhassak.?

  • Kedves Erzsébet!

   Amíg fizetés nélküli szabin vagy, nem szüntetheti meg a munkáltatód a munkaviszonyodat. Ha a fizetés nélkülit már nem veszed igénybe, akkor az, hogy milyen munkakört kínálhat neked, attól függ, hogy éppen milyen üres munkaköre van, s ez megfelel-e a te végzettségednek, képességednek, gyakorlatodnak. Ha GYES mellett másodállást szeretnél vállalni, ezt be kell jelenteni a munkáltatódnál, de ő ezt csak akkor tilthatja meg, ha a jogos gazdasági érdekét veszélyezteted ezzel (ennek szerintem kicsi az esélye). Azt a kérdésedet, hogy a másik munkáltatónál mit kell bejelentened, hogy ott dolgozhass, nem értem, kérlek, írd meg pontosabban, hogy mire vagy kíváncsi…
   Üdv:

   Ági

 42. Előre is köszönöm!

 43. Kedves Ági!
  Az alàbbiakban kèrem a segìtsèged:
  Gyermekem 21 hónapos, 16 hónapos koràtól bölcsõdèbe jàr,.èn pedig 8 òràban visszamentem dolgozni. Mellette jelenleg is kapom a gyest, mert a lànyom tartòs beteg. A kèrdèsem: a munkàltatòm àtszervezèsre hivatkozva elbocsàthat-e, vagy a gyes vèdelem ràm is vonatkozik, a tartòs betegsèg miatt? Esetleges felmondàsnàl kell-e közölnöm a gyes/tartòs betegsèg tènyèt?

  Köszönettel ès üdvözlettel: B.P.

  • Kedves B.P.!

   A GYES folyósításhoz már régóta semmilyen védelem nem kötődik, s a jelenleg hatályos Mt. szerint az egyetlen abszolút védelem a te esetedben az lenne, ha fizetés nélküli szabadságon lennél. Így tehát felmondhatnak neked is, függetlenül a GYES-től, vagy a tartósan beteg gyermektől.
   Sajnálom!
   Üdv:

   Ági

 44. Kedves Dolgozómami!

  2013. májusában lejár a GYES-em.
  Tervezünk még egy kisbabát, így ha addig teherbe esem, természetesen ezt írásban, ahogy kell, közölném a munkáltatómmal.
  Viszont ma egy olyan telefonhívást kaptam a cégtől (főnökömtől), hogy ha visszamegyek, már aznap kirúgnak, vagy menjek el közös megegyezéssel, mivel a cég felszámolás vagy végelszámolás alá fog kerülni.
  Mi e legjobb megoldás ilyen esetben?
  Ha terhes leszek, a 2. gyerek után csak GYES fog járni 3 évig?
  Ha nem leszek addig terhes, az a jobb, ha ők mondanak fel?

  Nagyon szépen köszönöm, és hálás vagyok a válaszért!
  Szép napot!
  MV

  • Kedves MV!

   Ha a cég valóban felszámolás, végelszámolás alá fog kerülni, és a folyamat teljesen lezárul, akkor a cég megszűnésével a te jogviszonyod is meg fog szűnni, ezen a várandósság ténye és az ebből adódó védettség sem változtat. Ha tehát ez a hír valóban igaz, s viszonylag gyorsan be is fog következni, akkor érdemes lenne átgondolni a második babát, mert munkaviszony nélkül nem ajánlott szülni. A másik kérdés, hogy mennyi pénze van a cégnek, ha felszámolják, ki tudja-e fizetni a dolgozóknak a nekik járó összegeket, vagy a bérgarancia alapból kell majd megigényelni (ennek a felső maximuma jelenleg egy kicsit több, mint bruttó egymillió Ft személyenként). Nem írtad, mióta vagy ott, így nem tudom megmondani, mennyi járna neked végkielégítés és felmondási idő címszó alatt, ha felmondanak neked. Ha viszonylag gyorsan várható ez a felszámolás, s a cég anyagi helyzete nem túl jó, meglehet, jobban jársz, ha még most felmondanak (kifizetve mindent, ami jár neked), vagy közöst írtok alá, ha időközben várandós leszel (ekkor is legalább annyi legyen belefoglalva, mint ami felmondásnál járna).
   Azt, hogy mit kapsz a második baba után, nem tudom megmondani, mert ez nem munkajogi, hanem TB kérdés, s ez nem a szakterületem. Szinte minden nagyobb babás honlapon van TB szakértő, kérlek, ennek ott járj utána. Meglehet, előbb keresned kell egy másik állást, hogy meglegyen a második babához szükséges biztosítási időd.
   Nos, a fentieknek megfelelően kéne infót szerezned, s utána döntened.
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon szépen köszönöm!
    2006 óta vagyok a cégnél, 2010-ben szültem első gyermekem, azóta itthon vagyok vele.
    A felmondással jobban járnék, mint a közös megegyezéssel, még így a GYES lejárata előtt?
    A felszámolás még nem kezdődött el, de ez a folyamat elhúzódhat évekig is, nem, vagy akkor meg már nem is kapnék a végén semmit, ha nincs pénz rá?

    Köszönöm szépen előre is!
    Szép napot!
    MV

    • Kedves MV!

     Ne haragudj, de én nem tudom megmondani, hogy mivel jársz jobban, mivel nem én vagyok a felszámoló, nem tudom, mi van az ő fejében. Van, aki korrekten megpróbálja kifizetni az anyukákat, olyan közöst írva, ami mindent tartalmaz, hogy minél előbb rendezze mindenki sorsát, és van olyan is, ami magasról tesz az anyukákra, mert ha majd megszűnik a cég, az ő munkaviszonyuk is megszűnik… és ha nem marad elég vagyona a cégnek, majd a bérgarancia alapból megkapják, amit lehet. Tehát amíg nem kezdődik el a folyamat, és nem látod, mennyit kínálnak a közössel, nem tudhatod, jobban jársz-e? Hogy meddig húzódik el, szintén nem tudható, van nagyon gyors felszámolás is, és van, ami már 2 éve húzódik… a végén biztosan kapsz valamennyit, ahogy a fentebbi válaszomban is írtam, ha a végnek nincs elég pénze, a garanciaalapból fizet az állam.
     Van itt egy post a blogon, ahol megtalálod, hogy mennyi végkielégítés és felmondási idő jár neked, olvasd el, s ez alapján kezdj el számolgatni. Aztán kérdezd meg a cégnél, hogy közössel mennyit adnának. Ha legalább annyit, mint felmondásnál kéne, lásd a cikk, akkor döntsd el, hogy elfogadod-e. Ha második babár akartok, úgyis munkaviszony kell hozzá… és érdemes lenne egy TB szakértőt is felkeresned, a juttatások miatt.
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!

      Nagyon szépen köszönöm!
      Szép estét!

      MV

     • Kedves Ági!

      Nagyon szépen köszönöm előző leveleid!
      Változott annyiban a helyzet, hogy TERHES vagyok! 🙂
      2013.05.15-ig vagyok kisfiammal GYES-en.
      Írhatok a munkáltatónak, hogy baba lesz, és 05.16-tól elkezdhetem kivenni a szabadságaimat?
      Ez a GYED első évére, illetve a 2013-as évre jár?
      (2010.05.15-én született első gyermekem.)
      Erre az időszakra fizetést fogok kapni?
      Utána pedig mehetek terhesen TP-re?
      A cégnél még el sem kezdődött a felszámolás, csak tervben van, ezért akartak kirúgna, 2013.05.16-án.
      Így akkor állományban maradhatok, igaz?

      Várom válaszod!
      Szép hétvégét!
      MV

      • Kedves MV!

       Mindenképpen előre, írásban tájékoztasd a munkáltatót az állapotodról, lehetőleg tértivevényes levél és e-mail formájában is, hogy esetleg később bizonyítható legyen. Csak így leszel védett, s a GYES utáni első naptól kezdve így nem mondhat fel neked. Azt is kérdezd meg, hogy a bent ragadt szabadságok hány napot tesznek ki, s ezt kiadják-e azonnal (neked a GYES után 60 napon belül kell kiadniuk törvény szerint). Ez a fizetett szabi a szülési szabadság 24 hetére és a fizetés nélküli szabadság első évére jár neked még, s természetesen kapsz fizetést ezalatt is. Hogy utána mehetsz-e táppénzre, az az egészségi állapotodtól és az orvosodtól függ :-), én nem tudom tehát megmondani 🙂
       Egy biztos: így állományban maradsz addig, míg a felszámolás le nem zárul. Reméljük, ez a szülés után lesz.
       Üdv:

       Ági

       • Kedves Ági!

        Nagyon szépen köszönöm!
        Május 9-én személyesen adom át a levelet, és vetetem át.
        Remélem így is megfelelő?!

        Szép estét!
        MV

        • Kedves Ági!

         Még egy kérdés az előzőekhez:
         Ha (reményeim szerint így lesz) a felszámolás a szülés után zárul le, akkor mi történik?
         Gondolom nem kapom onnantól a GYED-et, vagy GYES-t, amin én akkor leszek már…

         Szép napot!
         MV

         • Kedves MV!

          A juttatások kérdése nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási kérdés, ebben nem vagyok annyira otthon. Azt tudom, hogy ha a TGYÁS jogosultságod megvan, akkor arra a 24 hétre kapod a juttatást, s utána a GYED-hez is biztosítottnak kell lenned (de ez lehet álláskeresési járadék is, ha időközben megszűnne a cég). A GYES az alanyi jogon jár. Javaslom, hogy keress fel egy TB szakértőt, hogy biztosan jó döntést hozz!
          Üdv:

          Ági

          • Nagyon szépen köszönöm!

        • Igen, reméljük!
         Ági

         • Átadtam, átvették, minden rendben ment!
          Köszönöm szépen!

          • szuper! 🙂

 45. Kedves Dolgozó Mami!

  Jelenleg gyesen vagyok, levelet küldtem munkahelyemnek, hogy 1 hónap múlva vissza szeretnék menni dolgozni (2013.05.02)-én.
  Jelenleg a cég honlapján van végzettségemnek megfelelő állásajánlat melynek beküldési határ ideje 2013.03.31.
  (Az álláspályázatomat benyújtottam interneten keresztül és személyesen is már bevittem egy hete).
  Ekkor azt mondták nyitott az álláspályázat
  Kérdésem az lenne, a munkaadó élhet felmondásával arra hivatkozva, hogy: már időközben betöltötték az állást, vagy nem tud várni az én általam megadott munkába állás időpontjáig?

  • Kedves Katalin!

   A kérdésedre azért nem könnyű egyértelmű választ adni, mert az a jogi szabályozás, ami jelenleg a fizetés nélküli szabadságot a 3 év leteltéhez képest hamarabb megszakító, és dolgozni visszatérő anyuka munkaviszonyának felmondására vonatkozik, teljesen új. Azaz nincs rá precedens, nincs még bírósági gyakorlat, amihez igazodni lehetne. A Munka törvénykönyve nem szabályoz minden esetet teljes részletességgel, hanem irányelveket ad meg, amit aztán a konkrét ügyekben hozott különböző ítéletek, állásfoglalások egészítenek ki. Majd ha lesz x anyuka, aki perel egy ilyen esetben, s a bíróságok pedig megvizsgálják az egyes ügyeket, pl. a határidőket, mennyire elfogadható, hogy valóban fel kellett venni valakit hamarabb, mennyire működött együtt a munkáltató a munkavállalóval, vagy a felvett külsős pályázó valójában mikor is állt be dolgozni, mennyire felel meg valóban a visszatérni szándékozó anyuka végzettsége, képzettsége, gyakorlata a meghirdetett munkakörnek…. stb… szóval ezen esetek összes ilyen tényezője után mondja majd ki, hogy igen, jogellenes volt, vagy nem, nem volt az a felmondás. S ha van már jó néhány ilyen ítélet, akkor azokat lehet alapul venni, s abból megítélni, hogy a te ügyedben vajon mit mondana a bíróság. Tehát az összes ilyen részlet hiányában most még csak találgathatunk, hiszen a jelenlegi szabályozás csak annyit mond ki, hogy akkor megszüntethető a munkaviszony, ha nincs másik betöltetlen állás. De ugye mikor, melyik pillanatban? A te visszatérésed időpontjában? És ha előtte 2 héttel betöltötték, az indokolt volt? Nem lehetett volna 2 hetet várni?
   Hogy mit tehetsz? Én a helyedben gyorsan megnézném, hogy tudok-e hamarabb kezdeni (meg tudod-e oldani a kicsi elhelyezését, mennyi szabid van, amit ki kell adnia a munkáltatódnak), s ezek után, ha tudnék hamarabb is kezdeni, ezt is megírnám a munkáltatónak, utólag bizonyítható módon (legalább e-mail, + telefon is, a gyorsaság miatt). Ha te mindent megtettél, hogy te kapd meg azt az állást, s valóban objektíven nézve meg is felelsz az elvárásoknak, akkor később ő már bajosan hivatkozhat arra – ha nem volt extra sürgős a betöltése az üres állásnak – hogy neked azért mondott fel, mert nem volt üres állása, hiszen volt, s te jelezted, betöltenéd szívesen! Persze ha 3 gyerekkel voltál odahaza folyamatosan, s kb. 75 szabinapot kell kiadniuk, akkor hiába akarsz hamarabb kezdeni, nem tudsz, s így valóban érthető, hogy nem várnak 4 hónapot rád…
   Sajnálom, de konkrétat nem tudok mondani, mert csak ha megtörténik a felmondás, akkor van valami biztos infó a kezedben arról az adott helyzetről, de szerintem tegyél meg mindent, hogy mutasd, neked kell az az állás.
   Sok sikert:

   Ági

 46. Kedves Ági!

  Kisgyermekem 2012 október 4-én töltötte második életévét. Telefonon érdeklődtem először, hogy van-e lehetőség munkába állnom a közeljövőben! Az mondták, hogy igen adjam be írásban úgy, hogy gyes mellett szeretnék dolgozni, mert a többi kolléga is le lett csökkentve 6 órás munkaidőre! Ekkor jeleztem is munkáltatóm felé írásban, hogy munkába kívánok állni Gyes mellett, ha erre van lehetőség! A gyógyszertárvezető felvette velem a kapcsolatot telefonon és ígérte, hogy lesz munka a számomra, mert nyugdíjba megy az egyik kolléganő! Pár hónap múlva, körülbelül december elején újra telefonon ígéretet kaptam, hogy nemsokára visszavesznek, mert az egyik kolléganő nyugdíjba megy, tehát biztosan szükség lesz rám januártól! Közben a budapesti központi irodából a munkaügyi vezető is ígéretet tett arra, hogy munkába állhatok és 2013 február 1-től állományba kerülök, szerződést módosítunk! Minden rendben volt, bár a munkaszerződés módosítására csak 2013 február 11-én került sor! Megegyeztünk a bérben, a munkarendben, a szabadság kiadásában és a kisgyermekem elhelyezésével kapcsolatban is! Miután a szabadságom letelt, 2013 március 22-én kellett munkába állnom, de már 20-án jeleztem a gyógyszertárvezetőnek, hogy betegség miatt csak 25-én tudok menni először dolgozni! Azt mondta, hogy rendben van! Már az első napon közölték velem, hogy felmondanak a gyógyszertár rossz gazdasági helyzetére hivatkozva! Ezt az éppen dolgozó gyógyszerész közölte és elmondta, hogy a munkát már nem kell másnap megkezdenem, mert a felmondási idő ledolgozásától eltekintenek! Közben azt is elmondta, hogy Ő sem érti, hogy akkor miért vettek vissza, hiszen a rossz gazdasági helyzet 2012-ben is rossz volt és már a 2013 január havi zárásból is jól látszódott, tisztában voltak a rossz helyzettel!
  Az lenne a kérdésem, hogy hivatkozhat-e a munkáltató a felmondásom indoklásaként rossz gazdasági helyzetre annak ismeretében, hogy nem volt jó helyzet már hónapokkal a szerződésem megkötése előtt sem!?
  Azt szeretném megtudni, hogy a védelem megilleti-e azt az anyukát, aki gyes mellett munkába állt és letöltötte a szabadságát is!?
  A felmondást Munka Törvénykönyve 64.§ (1) b,bekezdése, 65.§(1)pontja és 69.§(1) pontja alapján szüntette meg!
  A válasz előre is köszönöm!
  Kánnainé Géringer Dóra

  Segítségét előre is köszönöm!
  Kánnainé Géringer Dóra

  • Kedves Dóra!

   A gyermek 3. életéve előtt a fizetés nélküli szabadságot megszüntető, és dolgozni visszatérő anyuka munkaviszonyát a munkáltató felmondással csak a munkavállaló képességére hivatkozva, vagy a munkáltató működésével összefüggő okból szüntetheti meg, s csak abban az esetben, ha a munkáltatónál a munkaszerződés szerinti szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja (Mt. 66. (5)-(6) bekezdés). Mivel nem látom pontosan, hogy mi volt a felmondásodban, hogyan volt megfogalmazva, benne volt-e ez a paragrafus (vagy meghivatkozva, vagy így leírva), elég nehéz eldöntenem, hogy az indok valós és okszerű-e, vagy nem. Azt tekintve, hogy több egyeztetés is volt köztetek, ahol minden esetben azt ígérték, hogy visszavesznek, hogy van hely, szerződést is módosítottatok, számomra nagyon fura ez a helyzet, de alapvetően ez még nem jogellenes, hiszen bármikor változhat a helyzet, bármikor bekövetkezhet, hogy nincs üres állás, de egy ilyen hosszú egyeztetési szakasz után – pláne, hogy az első napodon beteget jelentettél – érthetetlen ez a magatartás a munkáltató részéről, pontosabban nehezen elképzelhető. Akkor lenne bombabiztos a felmondásuk, ha nem lenne az az előzetes ígérgetés, egyeztetés, s ha pontosan az lenne a felmondásban az indok, amit én fent írtam neked, s ez lenne a valós helyzet is. De ez nem azt jelenti, hogy ez jogellenes, s perelni érdemes minden áron, mert sajnos ez a szabályozás eléggé új, így erre előbb kell jó néhány precedens, anyuka, akit hasonló helyzetben elbocsátottak, perelt, s van már bírósági ítélet az ügyében. A most hatályos Mt. tavaly 2012. július 1-től van, azaz az első perek még szerintem biztosan nem lettek lezárva, ha egyáltalán indultak már ilyen ügyben…
   Ha ez megnyugtat téged, keress egy jó munkajogászt gyorsan, aki valóban jól ismeri az új Mt.-t (sajnos nagyon sok olyan esetet hallottam, amikor még az ügyvéd is félretájékoztatta az anyukát, mert még a régi szabályozást ismerte), s kérd ki a véleményét a felmondás konkrét szövegezésével kapcsolatban. Itt a honlapon megtalálod a hasznos linkek között a jogpont plusz hálózatot is, őket is érdemes felkeresned!
   Ha gondolod, szívesen fogadom, ha megírod a fejleményeket!
   Üdv:

   Ági

 47. Kedves Ági!

  2012 novemberében mentem TGYÁS-ra úgy, hogy pontosan megadtam, mikor térnék vissza a munkába (kb 4-5 hónapot lettem volna távol). Ennek ellenére határozatlan idővel vettek fel valakit a helyemre. Februárban szóltam, hogy szeretnék ismét munkába állni, de a mai napig nem kaptam érdemleges választ – ígéreteket annál többet. Úgy tudtam, hogy kötelesek a régi pozíciómba visszavenni. Mikor kell elfogadjak másikat? És ha felajánlanak egyet, akkor ki dönti el, hogy az valóban tapasztalataimnak, képességemnek megfelelő-e? Attól félek, hogy olyan munkát kínálnak fel, ami teljesen más mint az eddig végzett, de rá lehet húzni, hogy nekem ez jó lesz, hiszen képes vagyok elvégezni…
  Köszönöm szépen a segítséged,
  Üdv,
  Panna

  • Kedves Panna!

   Ha konkrétan bejelentetted a fizetés nélküli szabadság megszakítását, a munkáltatódnak a jelenleg hatályos törvény szerint 30 napon belül újra foglalkoztatnia kell téged. Ha nem tud, mert nincs a képzettségednek, végzettségednek, gyakorlatodnak megfelelő üres állás, vagy van, de te azt visszautasítod, akkor felmondhat a gyermek 3 éves kora előtt is, ha már nem vagy fizetés nélküli szabin. A régi munkakörbe nem kötelesek visszavenni, ha azt most valaki más tölti be, s az, hogy mi felel meg a végzettségednek, képességednek, az a konkrét felajánlott munkakör ismeretében dönthető el. Értelemszerűen főkönyvelőnek takarítónői állást nem fognak felajánlani, s ő azt nem köteles elfogadni. Ha a felajánlott munkakör nem a te korábbid, nem vagy köteles elfogadni, de tudd, hogy akkor a munkaviszonyodat megszüntetheti, bár ekkor is jár a végkielégítés.
   Kérlek, olvasd el ezt a cikket, s a második részét, itt részletesen, pontosan le van írva a törvény.
   Üdv:

   Ági

 48. Kedves Dolgozómami!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a lombikos felmondási védelemmel kapcsolatban lehet-e már valami közelebbit tudni, hogy mi a bírói gyakorlat ilyen esetben? Úgy tudom, hogy 6 hónap felmondási védelem illeti meg a mesterséges megtermékenyítési eljárásban résztvevőt. Ha valakit a lombik megkezdésétől számított első 6 hónap után elbocsájtanak, van-e értelme munkaügyi pert indítani? Egy kedves barátnőm járt így, és szeretnék neki segíteni, mert úgy tudom ,a jogszabály nem egyértelmű, hogy ilyen esetben mi a gyakorlat. Köszönöm szépen a választ előre is!

  • Kedves Ágnes!

   Tudtommal még nincs bírósági döntés, nem is nagyon valószínű, hogy lenne, hiszen az új szabályozás 2012. július 1-jével lépett életbe, s az átmeneti rendelkezés még december 31.-ig védelmet biztosított a lombikozóknak, azaz idén januártól lehetett először felmondani, a 6 hónap letelte után, így az eddig eltelt 4 hónap alatt nem hiszem, hogy lenne olyan lombikozó anyuka, akinek felmondtak, s perre ment, s meg is nyerte (ez sajnos sokkal tovább tart…). A jelenlegi szabályozás igazából a 6 hónapos időszakra ad védelmet, ez egyértelmű, a kérdéses az az, hogy ha a 6 hónap eltelt, s x idő, mondjuk fél-egy év múlva újabb kezelést kezd a munkavállaló, akkor újra védett-e, ha bejelenti? Ez nem egyértelmű a törvény alapján, van ilyen, és olyan vélemény is a szakmában…
   Sajnálom, de az ilyen bírósági gyakorlat évek alatt születik meg, nem egy-két hónap alatt…
   Üdv:

   Ági

 49. Kedves Ági!

  Köszönöm korábbi segítségedet! Hasznos infókat kapok a hírlevélben is!

  Most azt szeretném kérdezni, hogy

  1) minden tartós beteg gyerek után jár extra szabi? Mert januárban láttam valami nyomtatványt, de ott “fogyatékos” szó szerepelt. Most viszont felmerült a kérdés, hogy emelt összegű családi pótlékot, és közgyógyot kapó tartós beteg (tejallergiás)gyerek után jár-e a plussz szabi? Ha igen, mennyi? Az csak idéntől jár, ugye?

  2) Onnantól, hogy megszüntetem a fizetés nélküli szabimat, és elkezdem tölteni a felgyülemlett szabijaimat, vagyis aktív állományba kerülök – szóval onnantól indul az idei szabi számítása? Tehát ha április 1-től 40 napig szabin vagyok, utána újra dolgozom, akkor április 1-től, vagyis 9 hónapra (tudom, napra pontosan!) számolhatom az idei szabijaimat? 🙂

  Válaszaidat, segítségedet ismételten nagyon köszönöm!!!!

  Üdv,

  Lina

  • Kedves Lina!

   Az Mt. sajnos valóban nem túl egyértelmű a fogyatékos gyermek meghatározásában, de én úgy tudom, hogy a fogyatékos gyermek fogalma a következő: az a gyermek, akire tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerinti magasabb összegű családi pótlék került megállapításra.
   Fizetett szabadság arra az időre, amikor már nem vagy fizetés nélküli szabin, hanem a szabadságokat töltöd, természetesen megillet.
   Üdv:

   Ági

 50. Kedves Ági!Kétségbe vagyok esve szeptembertől vissza kell mennem dolgozni mert a kislányom júniusba betölti a 2.életévét.A cégemnél én 40 órás raktárvezető voltam,gyed idő alatt megszüntetek ezt a pozíciót mert a cégnek nem volt rá szüksége de a szerződésem nem szűnt meg.Gyes alatt amúgy is csak 6 órás munkaidőbe mennék vissza dolgozni.Az lenne a kérdésem hogy a cég mivel megszüntetek a pozíciómat és 6 órás is leszek ugyan annyi fizetést kell hogy adjon amit a raktárvezetői pozíciómért kaptam?Egyáltalán kérhetek én olyat hogy délutáni műszakra ne osszanak be?vagy ez az ő jóindulatukon múlik?még egy kérdés lenne,miután kivettem az elmaradt szabadságokat de a cégnél még mindig nincs hely,üres állás akkor kell-e fizetniük állásidőt?előre is köszönöm Tatos Noémi

  • Kedves Noémi!

   Ha a fizetés nélküli szabadságot megszakítod, s visszamennél dolgozni, tudnod kell, hogy már nem köteles mindenáron foglalkoztatni a munkáltatód, adott esetben fel is mondhat neked, megfelelő indokkal, a gyermekes 3 éves kora előtt is. Erről többet ebben a két bejegyzésben olvashatsz, kérlek, tanulmányozd át alaposan:
   http://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   http://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz
   Ebből láthatod, hogy ha megszűnt a korábbi munkaköröd, s nincs olyan, amit fel tudnak ajánlani neked, végzettséged, gyakorlatod, képességeid alapján, vagy felajánlanak, de te elutasítod, felmondhatnak neked. Ebből következik, hogy állásidőt sem kell fizetnie a munkáltatónak a 3 évesnél fiatalabb gyermek anyukája részére, ha nem tudja foglalkoztatni, hiszen felmondhat neki.
   Ha tehát visszatérsz, és ajánlanak egy másik állást, meg kell egyeznetek annak a feltételeiben, azaz a bérezésében is. Onnantól kezdve, hogy új munkakörben vagy, nem köti a régi béred sem a céget, hiszen új feladat, új bérezés. A munkaidő beosztás, és minden egyéb feltétel is új lehet, persze a törvény keretei között… éjszakai munka a gyermek 3éves koráig tilos, de a délutáni műszak nem. Persze, kérheted, hogy ne osszanak be oda, de ez csak a munkáltató jóindulatán múlik!
   Sajnos sok tekintetben nem kedvez az új törvény az anyukáknak…
   Ezeknek megfelelően kéne végiggondolnod, hogy visszamész-e egyáltalán, kockáztatva a felmondást, vagy inkább maradsz odahaza, és keresel egy másodállást GYES mellett.
   Sok sikert:

   Ági

 51. Kedves Ági!

  Az alábbi ügyben kérném a segítségedet.
  20 hónapos kisfiam van, egy hónapja jöttem vissza 8 órában dolgozni (5 éve dolgozom ennél a cégnél a Thgyás/GYED időszakot is beleszámítva). Ahogy visszajöttem mondták, hogy április végén az egész osztályunk (7en vagyunk összesen) részt fog venni egy development centeren, amikor is felmérik mindenki kompetenciáit, majd a kihozott eredmények alapján átszervezik az osztályt. Az osztály neve már meg is változott, 2 vezetőt ki is neveztek (nem közülünk), majd múlt héten részt vettünk az 2*egy napos DCn, és jövő héten fogják közölni az eredményeket. A pozíciót meghirdették céges szinten, tehát a hetünkre váró eleve csak 6 pozícióra még jelentkeztek heten, tehát összesen 13 jelentkező vett részt a DCn a 6 pozícióért (megjegyzem nem jelentkeztek elegen, ezért toborozták az embereket a DCre tulajdonképpen “ellenünk”, mert már előre beígérték a külsős cégnek, hogy 2 napot fizetnek ki…multi). Ahogy olvastam a hírleveledben és a Dolgozomami szakjogászával folytatott beszélgetésben a 2 ok, ami miatt kirúghatnak jelenleg (mivel kisfiam még nincs 3 éves), az a magatartás, és a munkáltató működésével összefüggő ok. Előbbinél nem tudom, mit mondhatnának, nem iszom 🙂 8 órában dolgozom, igaz, hogy fél 5kor elmegyek a bölcsi miatt, de 8ra bejárok, és rugalmas munkaidőben dolgozom szerződés szerint. Egyedül a rossz hangulatot kelt illik rám valamennyire, de ez csak időszakos és a fent részletezett “meghurcolásunkból” fakad, és mindenki így érez az osztályon, ami nem meglepő ezek után. Csak félelemmel motiválnak minket semmi mással. A működéssel összefüggő ok az már veszélyesebb, és valahogy úgy érzem, erre megy ki a játék, a külsős cég kifizetésén kívül még ezt az egy okát látom az átszervezés szükségességére, hogy könnyen le lehessen papírozni a kirúgásokat. Az osztály neve is megváltozik, a pozíciók neve is, azonban nem hiszem, hogy ne felelnék meg maximálisan a követelményeknek. Teljesítmény értékeléseken is 100% vagy afölötti értékeléseket szoktam kapni, a pozíció kiírásában részletezett követelményeknek is maximálisan megfelelek, tapasztalataim alapján is benne vagyok a 3 legjobban, egyedül annyi, hogy 21 hónapig kiestem a munkából, de egy hétbe telt míg felvettem a fonalat. Szerinted hivatkozhatnak bármi olyasmire, hogy nincs a képességemnek megfelelő munkakör az új szervezetben, mikor én úgy érzem, hogy bármit rám bízhatnak, legalább olyan jól bármit elvégzek, amennyire jól a főnökeim végzik a munkájukat (abban több a kivetnivaló). Merthogy “a munkaviszony a képességgel vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör.” Mivel még senkinek sincs meg az új pozíciója, végzettségemnek megfelelő betöltetlen állás ezért még van. Vagy szerinted rosszul látom?
  Valamint még egy olyan kérdésem lenne, hogy betegség miatti keresőképtelenség alatt megszűnik a védettség, ez azt jelenti, ha ledönt a nátha a lábamról, vagy a kisfiamat, és elmegyek 2 nap betegszabira, azalatt felmondhatnak nekem?
  05.06-án lesz a bejelentés, ha esetleg addig tudnál válaszolni azt nagyon megköszönném. Csak azt, hogy mennyi esélyem van, meg tudják-e úgy buherálni az abszolút szubjektív DC eredményeket, hogy abból az jöjjön ki, hogy nem vagyok alkalmas az új munkakörre, és mivel érveljek, ha tapasztalatot nem nézve, esetleg mégis engem akarnának eltávolítani a mókuskerékből.
  Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszod!

  Zsófi

  • Kedves Zsófi!

   Sajnos ez egy nagyon bonyolult helyzet, hiszen te is tudod – látom, hogy nagyon részletesen tanulmányoztad az írásokat itt a blogon, ezért merem írni, hogy tudod – az átszervezés jogosságát, logikusságát nem vitathatja a munkavállaló per esetén. Azaz ha az átszervezés folytán megszűnik a munkakör, vagy x db munkakör helyett már csak x-3 db lesz, akkor ez azt jelenti, hogy hivatkozhatnak arra, hogy nincs üres munkakör, aminek megfelelnél. Azt is látnod kell, hogy ez egy új szabályozás, ami esetében még idő kell, hogy a bírósági gyakorlat kiforrja magát. Tavaly július 1-ig védett volt a 3 évesnél fiatalabb gyermek mellől dolgozni járó anyuka, azaz nem lehetett felmondani neki (rendes felmondással, ezt ma munkáltatóinak hívjuk). Az, ami most van – hogy csak részlegesen vagy védett, indokolt esetben felmondhatnak – egy új helyzet, így először meg kell várni, hogy mi a bírói gyakorlat egy olyan esetben, amikor így, átszervezéssel, a dolgozók minősítésével döntötték el, ki marad, ki nem, s ezek között van ugyanilyen helyzetű anyuka is, s erre aztán majd lehet alapozni… de sajnos nem tudni, hogy ez mikor történik meg, mikor lesz ilyen per… tény: nagyon kevesen perelnek, éppen azért, mert precedens hiányában bizonytalan, hogy nyerhetnek-e. Az mindenesetre biztató, hogy jók az értékeléseid, s ha ez egy nagy cég, nem hiszem, hogy szeretnének kockáztatni egy olyan felmondással, ami nem túl jól megindokolt.
   Ha betegszabin vagy, akkor is felmondhatnak, semmiféle védettség nincs már keresőképtelenség alatt, csak annyi, hogy nem indul el a felmondási időd, míg nem vagy újra keresőképes.
   Kíváncsian várom, mi lett, írj!
   Üdv:

   Ági

 52. Kedves Ági!

  Még egy kérdésem lenne a fenti levelemhez kapcsolódóan. Ha esetleg nem az újonnan kialakított osztályon adnak pozíciót, henem az egyik plusz jelentkező állását tölthetem be, vagyis tulajdonképpen cserélünk, akkor azt köteles vagyok elfogadni, igaz? Mert ha nem fogadom el, akkor én mondok fel. Viszont ha felajánlják azt, akkor kérhetem, hogy inkább küldjenek el, és talán kifizetik a gyed/gyes hátralévő időmet, vagy ez teljesen biztos, hogy nem, mert direkt is játszhatnak arra, hogy felajánlanak egy rosszabb helyet, merthogy azt úgysem fogom elfogadni, és akkor minden nélkül mehetek el saját felmondással? 🙁 Azt lehet kérni, hogy akkor inkább visszamegyek fizetés nélküli szabira gyed/gyesre? Csak latolgatom a lehetőségeimet, milyen szituációra hogy reagáljak, ahogy talán valami jót hozhatok ki ebből a helyzetből. Van egyébként gondolkodási lehetőségem ilyenkor, kimehetek a szobából, elvihetem a papírt, vagy ott azonnal valamit biztos, hogy alá kell írnom?

  Válaszod előre is köszönöm!

  Zsófi

  • Kedves Zsófi!

   Ha a munkaszerződésedet akarják megváltoztatni – pl. másik munkakör – azt nem tehetik a te beleegyezésed nélkül. Azaz ha neked az új, felajánlott munkakör nem tetszik, nem vagy köteles elfogadni. Ez nem azt jelenti, hogy neked kell innentől kezdve felmondanod, mert ha nem fogadod el, továbbra is az érvényes szerződésed szerint kell, hogy foglalkoztassanak, ha nem tudnak megfelelő indokot találni a felmondáshoz (a szerződésmódosítás visszautasítása nem lehet indok, de hát ugye tudjuk, hogy hivatkozhatnak arra, hogy nincs üres munkakör…). Tehát ha a másik nem tetszik, mondjanak fel, s fizessenek.
   Fizetés nélküli szabira újra mehetsz, ezt 15 nappal előtte kell igényelned.
   Ha nem lesz tiéd az új pozi, és egy másik, neked nem tetszőt ajánlanak, akkor próbálj meg egyeztetni velük, hogy ne mondjanak fel, hanem visszamész fizetés nélkülire, s meglátjátok, mi lesz a 3. év lejártával…
   Hogy elviheted-e a papírt? Nem kényszeríthetnek semmire, de hát ugye tudjuk, hogy ilyenkor a munkáltató eleve erőfölényben van… Ha két dolgot ajánlanak, mondjuk egy közöst, meg egy felmondást, akkor vedd át mind a kettőt, írd alul rá a lapokra, hogy átvettem, s mondd meg, holnapra eldöntöd, és válaszolsz. Ezt azért inkább szokták hagyni a munkáltatók, hiszen a felmondást átvetette veled, utólag még mindig széttéphetitek, ha a közöst választod.
   Sok sikert:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm szépen a válaszokat! A bejelentés megtörtént, sajnos nem gondolkodtak velem, de ezen nem is lepődtem meg annyira, a főnökség nem igazán szimpatizál a kismamákkal… Mivel átszervezés történt, nem tehetek ellene semmit, még akkor sem, ha tudom, hogy nem azért történt ez, mert nem lennék képes ellátni a feladatokat, ezt ők is mondták, a motiváltságomba kötöttek bele, az indok természetesen a pozíció megszűnése volt. Viszont felajánlottak egy másik munkakört, ami egy kisebb pozíció, mint amiben voltam, felelősségileg és fizetésileg is. Utóbbiról szóban tájékoztattak, mikor átadták a papírt, hogy elfogadom-e a felajánlott munkakört (a papírra fizetés nem volt írva azt szóban mondták). Igazából számítottam erre, csak arra nem, hogy a fizetésemet lecsökkenthetik. A pozíciót elfogadtam, vagyis aláhúztam az elfogadom szót, de alá írtam, hogy nem járulok hozzá a fizetésem csökkentéséhez. Erre ők másnap elém tették a munkaszerződés módosítást, amibe természetesen már benne volt a fizetés csökkentés is, valamint a rendes felmondást, és azt mondták most alá kell írnom valamelyiket. Hajtogattam, hogy én már tegnap elfogadtam a munkakör módosítást, és a rendes felmondást a régi munkakörömre már nem alkalmazhetják, az újra meg megint nem, és a fizetésemet úgy tudom, nem csökkenthetik, de szúrós szemmel rám néztek, és mondták, hogy a kikötésemmel, amit a papírra írtam (a fizetésről) ezzel nem fogadtam el mégsem az ajánlatot, így akkor most válasszak a kettő közül. Úgyhogy időkényszer alatt aláírtam a munkaszerződés módostást, de továbbra sem tudom, jól tettem-e, vagy lett volna bármi más választásom. Kérlek, hogy írd meg nekem, ezek után lehet-e még tenni valamit a fizetésem visszaemelése érdekében, mert ebből az új fizetésből nem tudjuk kigazdálkodni a mindennapokat, én nem ilyen feltételek mellett jöttem volna vissza, így jobban jártam volna, ha otthon maradok, mert a munkába járásom, bölcsi stb annyi plusz költséget teremt, hogy így nagyon nem jártunk jól, és még a kisfiammal is nagyon keveset vagyok együtt. Az egyedüli jó ebben, hogy lesz időm munkát keresni munkaviszony mellett, úgyis ez volt a céljuk ezzel az egésszel, hogy elmenjek magamtól, csak tudom, hogy nem kapkodnak kisgyerekes anyukák után, és őszintén nagyon nem lenne kedvem most új munkahelyet keresni.
    Kérlek, ha lesz időd, írd meg nekem, van-e még bármi keresnivalóm ezen a munkahelyen, vagy minél előbb próbáljak meg szabadulni.
    Előre is köszönöm szépen a válaszod!

    Zsófi

    • Kedves Zsófi!

     Az új munkakör új fizetéssel jár, azt semmi nem garantálja, hogy a régi béredet kapod. Annyit kell kapnod, hogy az új munkakörben is megfeleljen a cég a munka díjazásával kapcsolatos egyenlő bánásmód követelményének, azaz aki ugyanebben a munkakörben dolgozik, sokkal többet nem kaphat (erre a törvény jelenleg azt mondja, hogy “A munka egyenlő értékének megállapításánál különösen az elvégzett munka természetét, minőségét, mennyiségét, a munkakörülményeket, a szükséges szakképzettséget, fizikai vagy szellemi erõfeszítést, tapasztalatot, felelősséget, a munkaerõ-piaci viszonyokat kell figyelembe venni”).
     Sajnálom, hogy erre nem készültél fel előre, ha nem tudsz ebből a fizetésből kijönni, nem szabadott volna aláírni 🙁
     Mérd fel, hogy mennyi idő alatt találhatsz másik állást, milyenek az esélyeid, és ha nem érzed itt magad jól, válts!
     Sok sikert:

     Ági

 53. Kedves Ági!

  Segítséget szeretnék kérni Tőled a következő ügyben.
  Jelenleg GYES-en vagyok, ami 2013.július 4-én lejár.Kistestvért szeretnénk, de sajnos márciusban kiderült (derült égből villámcsapásként), hogy természetes úton már nem eshetek teherbe, csak lombikkal.
  Szeretnék előre felkészülni, hogy mi vár rám, milyen lehetőségeim vannak.
  Szerencsés esetben (ha minden jól megy) júniusban terhes leszek, ekkor nincs gond, táppénzre megyek rögtön.
  Viszont ha nem leszek terhes ,akkor nem tudom mi tévő legyek. A cég ahol dolgoztam nem tud visszavenni, ha jól tudom kirúgni sem tud, mert védett vagyok a lombik miatt (legalább kétszer szeretnénk megpróbálni a beültetést). Áthozott szabadságok száma 45 nap.Ezzel ki tudom húzni egy ideig.De mi van utána?Nem lóghatok a levegőben.Állítólag a fizetés nélküli szabadsággal is vigyázni kell, mert nem leszek jogosult később a TGYÁS-ra stb. ha terhes leszek.Táppénzre meg gondolom nem mehetek.
  Milyen megoldást javasolsz, arra az esetre, ha a kistesó várat magára, viszont a GYES lejár és esélyem sincs visszamenni dolgozni? A munkahelyen még nem jelentettem be a lombik programban való részvételt, először szeretném körbejárni a témát és felkészült lenni.A másik kérdésem , hogy mikor jelentsem be?Köszönettel:Tulipán

  • Kedves Tulipán!

   Ha a baba összejön a GYES lejárta előtt, akkor szerencsés vagy. Ha nem, akkor a következő naptól felmondhatnak neked, ha nem tudják, hogy lombikbébiztek, azaz a te érdeked, hogy mindenképpen írásban, bizonyítható módon közöld még július 4.-e előtt. Ezzel a védettséged biztosított 6 hónapig. Az más kérdés, hogy mit fogsz innentől kezdve csinálni, hiszen felmondani nem tudnak, viszont a fizetés nélküli szabadság lejártával neked is munkavégzési kötelezettséged van, mellesleg a második baba utáni TGYÁS miatt is jó lenne, ha dolgoznál. Ha a munkáltatód foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidõben nem tesz eleget (ez az állásidő) – az elháríthatatlan külső okot kivéve – alapbér illet meg téged, azaz ha azt mondják, hogy nincs üres munkakör neked (de felmondani nem tudnak a lombikozás miatt), alapbért kell kapnod. Nos, itt szokott aztán az történni hogy hirtelen mégis van üres munkakör, csak ne kelljen a semmiért fizetni a munkavállalónak… A táppénzzel szintén óvatosan bánnék, hiszen ha nem vagy jogosult rá, akár te, és az orvos is bajba kerülhettek… (persze, van, hogy a munkáltató javasolja ezt, ha nem tud foglalkoztatni, de felmondani sem…)
   Más megoldást sajnos nem tudok, de a második baba utáni juttatások miatt mindenképpen keress fel egy TB szakértőt, mert nem mindegy, hogy mi után kapod majd a juttatásokat.
   Sok sikert:

   Ági

 54. Kedves Ági!

  Rengeteg hasznos dolgot olvastam a honlapodon, köszönöm!
  Sajnos az én helyztemre vonatkozóan nem találtam bejegyzést, így kérdeznék:

  Hamarosan lejár a GYES, és tervezem a munkahely váltást. Sajnos korábban előfordult, hogy a munkáltatóm inkorrekt módon járt el a kollégáimmal, így az lenne a kérdésem, hogy milyen buktatói lehetnek a dolognak, mire figyeljek?
  Egyszerűen nyújtsam be a felmondásomat? Rám is vonatkozik, hogy 183 nap áll a munkáltató rendelkezésére, hogy kiadja a szabadságomat?

  Segítségedet és figyelmedet előre is köszönöm!

  • Kedves Kriszta!

   Ha nem szeretnél tovább ott dolgozni, akkor vagy a részedről történő felmondás, vagy a közös megegyezés a jó megoldás. A felmondás esetén azonban törvény szerint köteles vagy ledolgozni a felmondási időt (már ha ugye tud munkát adni erre az időre a munkáltatód), így ha semmiképpen nem akarsz már egy percet sem ott maradni, a közöst javaslom. Nem hiszem, hogy ne mennének bele, hiszen ez nekik is a legjobb megoldás. Ez viszont azt jelenti, hogy csak a szabadságokat adja ki / fizeti ki, semmi mást nem köteles fizetni neked (felmondási időre járó bért sem). A szabikat már nem 183, hanem 60 napon belül kell kiadnia a cégnek, változott már a törvény a fenti post írása óta.
   Üdv:

   Ági

 55. Kedves Ági
  Elolvastam minden kérdést,minden választ,de igazából nem találtam választ a kérdésemre.
  2008 augusztus óta dolgozom egy hipermarketben.Mivel akkor gyesen voltam,6 órás határozatlan idejü szerződést kötöttünk.2009.decemberében elmentem táppénzre,mert terhes lettem.2011 decemberében jeleztem hogy visszamennék dolgozni.Megkérdezték hány órába mennék vissza,és mivel a kisfiam még igencsak anyatejes volt 🙂 azt mondtam 4 óta legyen.Lemondtam a gyedről,és megigényeltem a gyest,vissza is vettek,tehát a szabadság után februárban már dolgoztam is.Viszont mivel egyedül nevelem a gyerekeket,November óta kérem hogy vegyenek vissza 6 órába.Nem sikerült azóta sem.A kérdésem az,úgy hallottam ha lejár a gyes(mivel táppénzen voltam,tgyás-on,gyeden,és most gyesen juli 9-ig) a munkáltató köteles visszavenni az eredeti szerződés szerint a zárójelben írtak miatt.Ez tényleg így van?
  Előre is köszönöm a választ.

  • Kedves Edit!

   A kérdés az, hogy amikor 4 órára módosítottatok, azt határozott időre, a GYES lejártáig tettétek, vagy határozatlan időre. Ha az előbbi, akkor a GYES lejártával visszaáll a régi feltételrendszer, azaz 6 órás kell, hogy legyél újra, ha az utóbbi, akkor sajnos marad a 4 óra, míg a munkáltatód nem egyezik bele a módosításba.
   üdv:

   Ági

 56. Kedves Ági.

  Jelenleg Gyes-en vagyok,ami 2 hónap múlva jár le. A cég ahol dolgoztam 120km-re tette át a székhelyét, amióta itthon vagyok.Nekem aláírt munkaszerződésem az eredeti székhellyel van. A létszám jelentősen lecsökkent, amióta ezek a változások történtek.Fel kellene vennem a kapcsolatot a jövőről a felettesemmel. Én ezt a távolságot nem tudom bevállalni 2 gyermek mellett. Illetve tudtommal létszámot nem szeretnének bővíteni, és a “helyemen” már va valaki. Viszont 14 év munkaviszony után járna némi anyagi juttatás, amit nem szeretnék bukni. Mit, Hogyan fogalmazzak meg a levelembe?
  Köszönettel Soós Erika

  • Kedves Erika!

   Ha a munkaszerződésed szerinti munkavégzési helyen a cég nem tud foglalkoztatni, akkor nekik kell kezdeményezni a munkaszerződés módosítást. Ez a te beleegyezéseddel nem mehet végbe, azaz ha te ezt a távolságot nem tudod vállalni, akkor valószínűleg fel fognak mondani – legalábbis ez lenne jogszerű eljárás. Egyszerűen írd bele, hogy hamarosan lejár a GYES, s kéred a további tájékoztatásukat a ki nem vett, felgyülemlett szabadságnapokkal, és a munkaviszonyoddal, további foglalkoztatási lehetőségekkel kapcsolatban. Erre meglátod majd, mit lépnek. Én nem indítanék azzal, hogy “mondjatok fel”, ez kissé direkt lenne 🙂
   Írd meg, és ha válaszolnak valamit, szólj, s segítek, hogyan tovább!
   Üdv:

   Ági

 57. Kedves Ági!
  2010 februárjától dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, és még az év novemberében született meg a kicsikénk, most gyesen vagyok vele itthon. A munkáltatóm úgy tudja, hogy szeretném kivenni a szabikat, miután lejár a gyesem, addig be tudom szoktatni az oviba a picit és utána mennék vissza dolgozni. Talán tudnának helyet biztosítani, de én egyáltalán nem vagyok benne biztos…és tartok is tőlük! Viszont most ismét babát várunk, 2014 januárjára. Vagyis a terveink szerint nem szeretném így még oviba adni a gyermekünket és én sem szeretnék visszamenni dolgozni, de nem tudom mi vár rám a gyes lejárta után és szülés előtt…mit érdemes tennem abban a kb. 2 hónapban, szabikat kivenni (2010-es évre járókat ki vetették velem mind), vagy táppénzre menni? kirúghatnak-e valamelyik alatt? Szeretném tudni, hogy anyagilag hogy járunk a legjobban, sajnos ez is számít most nagyon. Mikor érdemes tájékoztatni a munkáltatót és hogyan? Sajnos azt sem tudom, hogy pl. a tgyásom, gyedem hogyan módosul, ha esetleg még decemberben születik meg a baba és nem jövő év januárjában?!
  Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségedet!

  • Közben még az merült fel bennem, megtehetném-e azt valahogyan, hogy bejelentem a terhességemet a 12.hét után és utána táppénzre megyek szülésig, ìgy több pénzhez juthatnék, igaz? Csak kérdés, h ez megvalòsìthatò-e anélkül, hogy kirúgnának…
   Köszönöm!

  • Kedves Andi!

   Ha bejelented az állapotodat még a fizetés nélküli szabi vége előtt, nem küldhetnek el munkáltatói felmondással, védett leszel! Emiatt tehát ne aggódj, utána akár szabin, akár táppénzen vagy, nem szüntethetik meg a munkaviszonyodat. A várandósság – ha közölte a munkavállaló a munkáltatójával – továbbra is védettséget biztosít, erről, ennek bejelentéséről, mikéntjéről többet itt olvashatsz!
   Az egy másik kérdés, hogy anyagilag mivel jársz a legjobban, ez már nem munkajogi kérdés, hanem társadalombiztosítási, ebben nem én vagyok a legjobb szakember. Azt javaslom, hogy ennek tisztázására sürgősen keress egy TB tanácsadót (vagy egy ingyenes online tanácsadó honlapot), s ott érdeklődd meg a részleteket!
   Jó babavárást!

   Ági

 58. Kedves Ági!

  1998.05.04 óta dolgozom egy nagy cégnél,2000 óta shop vezető-helyettesként.2011.02.01-től táppénzen voltam, 2011.08.05-én megszületett a gyermekem.Idén májusban jeleztem a munkáltatónak, a GYED után vissza mennék dolgozni.Közben a munkahelyem átköltözött egy másik helyre, Árkád nyitva tartással.Behívtak a munkahelyemre, közölték:
  1. hogy kockázatos a visszavételem, mert ha a gyermekem beteg és nem megyek be dolgozni,nem lesz helyettem senki.Mondtam ez nem lehet gond, a párom vállalkozó, a maga ura és ott vannak a nagyszülők is, ők lesznek a babával
  2. van egy szabály, miszerint a gyermek 3 éves koráig a nőt nem lehet hétvégén foglalkoztatni,ezzel kit bízzanak meg, ha én nem mehetek akkor dolgozni stb.
  3. sok új dolog van, változások, több munkát adtak nekik a bolton belül, amit én már nem tudok, újra kell tanulnom ( én mondtam,vállalok minden tréninget).
  Végül az alábbiakat szűrtem le:
  1. maradjak még GYES végéig, addig is van munkaviszonyom
  2. keressek a cég központjában állást ( 250km-re van)
  3. sima munkatársnak még vissza vennének, csak helyettesnek nem
  4, munkaviszony megszüntetése ( kb 9 havi bért kapnék mindennel együtt).
  Helyettesítésemre az egyik munkatársat nevezték ki határozatlan időre, ami visszavonásig érvényes, a bérét nem emelték meg, pótlékot kap. Mindig lelkiismeretesen végeztem a munkám,számíthattak rám, betegen is dolgoztam többször,voltam legjobb értékesítő is párszor, amit jutalmaztak , elismertek is.Mentorkodtam is.. de erre azt mondták most nekem, hogy a múlt nem számít.
  Kérdésem az lenne, hogy a munkáltató ( helyi vezető) indokai helytállóak-e, mondhat-e ilyet stb. Mit tegyek?
  Köszönettel Anett

  • Kedves Anett!

   Az, hogy azért nem vesznek vissza, mert majd sokat lesz beteg a gyermeked, nem elfogadható indok, sőt! Ez a hozzáállás felháborító, bár sajnos nagyon sok munkáltatónál elhangzik – vagy ha nem hangosan, akkor csak gondolják… az sem jobb sokkal… A másodikkal igazuk van, egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható a gyermek 3 éves kora előtt, a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be, s rendkívüli munkaidő vagy készenlét sem rendelhető el. Bár, őszintén szólva korábban sem voltál bent minden nap – gondolom – tehát akkor is volt nap, amikor nem dolgoztál, mégis ment a bolt, azaz volt ott valaki…(olyan nincs, hogy hétfőtől vasárnapig dolgozzon valaki minden héten…). A sok új dolog van kifogással én a helyükben óvatosan bánnék, nem hiszem, hogy 1-2 év alatt annyira megváltozott a kereskedelem 🙂 mindenesetre adja ezt írásba… (no persze ezt nem fogja).
   A maradj GYES-en szöveget nem vagy köteles elfogadni, elköltözni meg pláne nem, semmilyen munkaszerződés módosítást nem kell aláírnod, ha nem egyezel bele, viszont ha megszünteted a fizetés nélküli szabit, felmondhatnak neked. Ekkor persze jár a 15 éved alapján 4 havi végkielégítés, +30 napnyi felmondási idő a szerződésedben lévő alap időhöz képest, és a bent maradt szabadságok.
   Nem szeretek senkinek konkrét tanácsot adni, mert ugye mindenki a saját életéért felelős, de én nem biztos, hogy törném magam egy olyan céghez visszamenni, ahol így bánnak velem 15 év után, pláne, annak alapján, amit írtál magadról. Ha már van egy kis tartalékod a felmondás után (a cég által kifizetett végkielégítés és felmondási idő + szabik), az biztosan kitart addig, míg megvan az új állásod. De ez csak az én véleményem 🙂
   Sok sikert, dönts okosan!

   Ági

 59. Kedves Dolgozó Mami!
  Nekem olyan gondom van, hogy május 31-én megszűnik a munkahelyem és van három lehetőség a munkaviszony megszüntetésére. Az első, hogy közös felmondással, a második, rendes felmondással (amikor a dolgozó önhibáján kívül szűnik meg a munkaviszony), a harmadik pedig, hogy nem írom alá. Nálam a harmadik kizárt. A közös megegyezés és a rendes felmondás között hezitálok. A sok jogász, akiket megkérdeztem, mindegyik azt mondja, hogy közös megegyezéssel ne merjem aláírni, de a miértjét nem tudta vagy nem akarta egyikük sem megmondani.
  Ebben kérném segítségedet, mit tanácsolsz, mit tennél a helyemben? És elnézést, hogy letegeztelek.

  • Kedves Kati!

   Nem baj, hogy tegezel, a blog eleve így íródik- szerintem így sokkal közvetlenebb 🙂
   A közös megegyezés sokkal nagyobb biztonságot ad a cégnek, hogy nem fogod megtámadni később bírósági úton (sokkal nehezebb, bár nem lehetetlen), ezért szeretik, még a korrekt munkáltatók is. Ha a közösben legalább annyi juttatás van, mint a munkáltatói felmondásban kéne, hogy legyen, és valóban van egy jól megalapozott, valós indokuk is, nem nagyon számít, mit írsz alá. De ha nem annyira megalapozott a felmondás indoka, akkor érdemes megkérdezni finoman, hogy mennyivel van több a közösben? 🙂
   Itt egy cikk, ezt olvasd el: http://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozos-megegyezes-%E2%80%93-kinek-is-elonyos-valojaban
   Üdv:

   Ági

 60. Kedves Ági!

  Gyes után már a szabadságomat töltöm, ami jövő héten lejár. Munkáltatóm most közölte, hogy az eredetinél alacsonyabb pozícióban (kb. harmadannyi fizetésért) tud alkalmazni. Én ezt nem szeretném elfogadni. 14 éves munkaviszonyom van. A Kollektív Szerződés szerint 90 nap felmondási idő és 68 nap felmentési idő jár. Ez azt jelenti, hogy ezeket (összesen 158nap) köteles kifizetni munkáltatói felmondás esetén, vagy kötelezhet valamennyi munkavégzésre? Ezen kívül számíthatok még valami juttatásra?

  Előre is köszönöm válaszod: Viki

  • Kedves Viki!

   A törvény szerint munkáltatói felmondás esetén ennek fele idejében kötelezhetnek munkavégzésre, s a fele idő alatt fel kell, hogy mentsenek a munkavégzés alól. Az, hogy erre a KSZ-etek mit ír elő a törvénytől eltérően, én nem tudhatom, érdemes lenne ezt is megnézned benne (ha nincs külön rendelkezés, akkor ez a mérvadó). Jár még végkielégítés is, de nem írtad, hogy Mt. hatálya alá tartozol-e, vagy Kjt. alá, ettől függ ennek is az összege, de 14 év után már több havi juttatás jár.
   Üdv:

   Ági

 61. Kedves dolgozómami!

  Szeretnék kérni egy kis segítséget. 2010.08.10 -én született a gyermekem. Ez év augusztus 10 – én lejár a gyesem. Menet közben megint terhes lettem. Kérdés mi ilyenkor a legjobb helyzet:
  – augusztus 10 után rögtön menjek el táppénzre? ( ekkor kirúgható vagyok? )
  – augusztus 10 után vegyem ki a szabadságaimat ( ezt nem nagyon szeretném, mert ha visszamegyek lehet hogy kirúgnak. Ki lehet akkor rúgni, ha úgy megyek vissza, hogy ki szeretném venni a szabadságomat, és utána táppénzre megyek, szólok előre, hogy terhes vagyok )
  Melyik helyzet a jobb a további jövedelem szempontjából, és hogy megmaradjon a munkaviszonyom?

  Előre is köszi:
  Kriszta

  • Kedves Kriszta!

   Előre közöld a munkáltatóddal, hogy babát vársz, lehetőleg írásban is, holnap :-), vagy még 10-e előtt. Innentől kezdve nem mondhatnak fel neked, védett leszel. Kérheted a felgyülemlett szabadságok kiadását, vagy mehetsz táppénzre is, ez innentől kezdve nem befolyásolja a felmondási védelmedet. A második baba utáni juttatások már nem munkajogi kérdés, hanem társadalombiztosítási, ebben sajnos nem tudok segíteni, kérlek fordulj egy TB szakértőhöz (az Anyabarát honlapon kapsz tanácsot).
   Üdv:

   Ági

 62. Kedves Dolgozó Mami!
  2013.júni.26-án kezdtünk el egy lombikot,amit teljesen hivatalosan közöltem a céggel,állami cégről beszélünk,és sajnos sikertelen lett a beavatkozás.
  Miután visszamentem dolgozni,sajnos hibát követtem el,ami a cég kollektív szerződése szerint azonnali elbocsájtást von maga után.Ilyenkor is védett vagyok,vagy el kell fogadnom a döntést?
  Köszönettel: Betti

  • Kedves Betti!

   Az azonnali hatályú felmondás ellen nem véd az emberi reprodukciós eljárásban való részvétel, ugyanúgy, ahogy a várandósság sem! Az már egy másik kérdés, hogy mi volt az a hiba, amit elkövettél, elég nagy súlyúnak kell lennie, hogy ez megalapozza az azonnali hatályút, mi van pontosan a KSZ-ben? Engem ez nagyon érdekelne…
   Üdv:

   Ági

 63. Kedves Dolgozó Mami!

  Nagyjából visszaolvastam a témában írt hozzászólásokat és kérdéseket, és részben találtam is választ a problémámra, de azért feltenném a kérdéseimet:
  11 év munkaviszony – ebből 6 év vezetői státusz – után 2012. áprilisában megszületett a kislányom. A terhesség ideje alatt a bizalmi munkakörömnek köszönhetően ígéretet kaptam arra, hogy továbbra is foglalkoztatnak majd, aztán hónapról-hónapra fordult ellenem az ügyvezető, a hátam mögött megszervezte, hogy a munkakörömre mást vegyen fel a szülést követően, majd mondva csinált indokkal írásbeli figyelmeztetést is kaptam az utolsó hónapokban, hogy nem végzem megfelelően a munkámat és alkalmatlannak tartanak a pozíciómra, ha így folytatom, kirúgnak (holott évek óta problémamentesen folyt a közös munka és megkülönböztetett bizalmat élveztem). A szülés előtt pár nappal behívtak az irodába, mikor az akkor még hivatalosan nem kimondottan a helyemre felvett kollégát lelkiismeretesen betanítottam, hogy szóban közöljék, nem várnak a gyed/gyes után vissza a munkahelyemre, és legyek kedves más állást keresni. Addig állományban tartanak, amíg azt igénylem, és nekik nem kerül pénzbe, de legkésőbb a gyes végével nem kívánnak tovább foglalkoztatni. Mivel szóban közölték ezt, semmilyen hivatalos nyoma nincs a felmondásnak, csupán annyi, hogy a szülést követően pár e-mailt váltottunk a végkielégítésemet és a rendes felmondás esetén járó egyéb juttatásokat illetően, de csak halogató válaszokat kaptam, hogy térjünk vissza a kérdésre később, számukra ez most nem prioritás, hogy erről tárgyaljunk.
  Közben volt egy szóbeli megállapodásunk, hogy besegítek nekik néhány munkában, amit órabérben elszámolva számlán kifizetnek, de aztán annak csak egy részét kaptam meg, hiába bizonyítottam írásban minden elszámolt órát – de ez a téma szempontjából lényegtelen is.
  A gyedem 2014 áprilisban lejár… utána gyest fogok igényelni, illetve tervezünk második babát is, de őszintén szólva nem szívesen megyek vissza egy olyan munkahelyre, ahol így bánnak az alkalmazottakkal, főleg a kismamákkal.
  Tudtommal visszautasíthatom, ha felajánlanak nekem egy másik állást, ha arra hivatkoznak, hogy a pozícióm megszűnt, ugye (bár hivatalosan nem lett kinevezve a kolléganő azóta sem)? Mert a teljes fizetésemre igényt tartok, nem szeretném, ha 4 vagy 6 órás munkabérrel számolva adnák ki a juttatásomat.
  Pontosan mi jár nekem a gyed és a fizetés nélküli szabadság megszűnésével, ha nem egyezem bele a közös megegyezésbe? Számolhatok-e kb. fél évnyi munkabérrel, ha a szabadságom + felmondási idő + végkielégítéssel számolok?
  Hallottam olyanról is, hogy kb. 3 hónapra kötelesek visszavenni gyed/gyes után, addig védett vagyok… ez befolyásolhatja a kifizetendő összeget, ha van ilyen szabályozás? Esetleg ha ezalatt adják ki a szabadságom, és állási időre helyeznek, azután kezdődik el még csak a felmondási idő?
  És mi van olyan esetben, ha a munkaszerződés mellett megbízási szerződéssel is foglalkoztat a kedves munkáltató (vagyis szürkén/feketén)? Van erre bevett gyakorlat, hogy a fizetés ezen részét is köteles kifizetni a munkáltató, vagy ezt elfelejthetem?
  Gyedet/tgyást igényelhetek második gyerek esetén, ha közben megszűnt a munkaviszonyom?
  Mivel kezdjem a tárgyalásokat, mert eléggé negatív hangulatban váltunk el a szülés előtt egymástól?
  Előre is köszönöm a válaszodat,
  üdvözlettel
  Kriszta

  • Kedves Kriszta!

   Ha a GYES lejárta után nem tudnak az eredeti munkakörödben foglalkoztatni, akkor vagy felajánlanak egy másik munkakört, amit te elfogadsz, s ilyenkor megy tovább a munkaviszony, vagy ha ez neked nem felel meg (nem vagy köteles másikat elfogadni), akkor azonnal megszüntethetik a jogviszonyodat munkáltatói felmondással, akár az első napon. Semmiféle 3 hónap nincs már (korábban sem volt, csak 30 nap.)
   Az, hogy mi jár neked, itt tudod megnézni: http://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozos-megegyezes-%E2%80%93-kinek-is-elonyos-valojaban
   (A munkaviszonyban töltött időbe beleszámít a szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság a gyermek 3 éves koráig, de a felmondási idő már nem, azaz a felmondás közlése napjáig eltelt éveket nézik csak.)
   Ha neked emellett bármi más jellegű jogviszonyod van, az abból származó kötelezettségekre, jogokra az Mt. nem vonatkozik, tehát ha megbízással valamit ellátsz, akkor azt neked kell behajtanod, ha nem fizetik ki. Ha meg mindezt feketén csináljátok, én nem sok jóval kecsegtetlek. Szerintem ez az, amit én a helyedben azonnal abbahagynék, az, aki már eleve így áll az ügyedhez, másban sem lesz korrekt…
   Ha a munkaviszonyod megszűnik, alaphelyzetben nem leszel jogosult TGYÁS-ra, GYED-re, de ez már nem munkajogi, hanem TB-s kérdés, ezt kérlek egy TB szakértőnek tedd fel (nagyon fontosan ilyenkor az idők, hogy mennyi idő telik el a munkaviszony megszűnése és a szülés között, ezt egy jó szakember elmagyarázza neked gyorsan, de nekem nem ez a szakterületem).
   Ha nem akarsz te sem visszamenni, várd ki a 3. évet, s ha addig nem jön össze a baba, akkor jelentkezz be, hogy jönnél vissza dolgozni. Vagy megkapod a régi munkakörödet, vagy fel kel, hogy mondjanak, és ki kell, hogy fizessenek.
   Sok sikert:

   Ági

 64. Kedves Dolgozó Mami,
  és még egy kérdés az előzőekhez: kötelezhet-e a munkáltató a közös megegyezés aláírására azzal, hogy máskülönben nem fizeti ki a megbízási díjas bérrészemet?
  Előre is köszönöm,
  üdvözlettel
  Kriszta

  • Kedves Kriszta!

   Kötelezni nem kötelezhet, ez zsarolás 🙂 persze mondhatja ezt, ha semmi írásos bizonyítékod nincs arra, hogy dolgozol neki megbízással, akkor sajnos ezt el is bukhatod… ezért nem szabad feketén dolgozni 🙁
   A közös megegyezést csak közös akarat fennállása esetén szabad aláírni.
   Üdv:

   Ági

 65. Kedves Dolgozó Mami!

  Segítséged szeretném kérni! Második gyermekem 2010. március 31-én született, ekkor a GYED idejére kértem fizetés nélküli szabadságot (erre figyelmeztetett a cégem), majd 2011. szeptember 27-én megszületett 3. kislányom is. Ma rákérdeztem a munkahelyemen, hogy mikortól vennének vissza, szeptember vagy október, majd közölték, hogy a “gazdasági válság”, meg “nem jött be a cégnek” címszóval nem kérnek többet a munkámból. Gondolom ez majd “nincs betölthető munkakör” címen fog futni…
  A lényeg az az lenne, hogy most visszanézve az e-maileket, sajnos az ezer papír között nem találtam kérvényt fizetés nélküli szabadságról a mostani GYED-em alatt.. Ez mennyiből jelent hátrányt?

  Előre is köszönöm,
  Adrienn

  • Kedves Adrienn!

   Semmiben 🙂
   Nagyon sok anyukával ki sem tölteti ezt a cég, de hát hol lettél volna az elmúlt években, ha nem fizetés nélkülin? 🙂
   Amúgy meg ezt nekik kellett volna visszaküldened, s ők felelősek ennek a lefűzéséért, miért nem találják? Hova hányták el? 🙂

   Szóval nyugi, ettől nem járhatsz rosszabbul… csak arra figyelj, hogy semmit ne írj alá közös megegyezés címszóval, míg nem tudod, mi jár neked pontosan!
   Üdv:

   Ági

 66. Kedves Ági!
  Munkahelyem külföldi anyavállalata csődöt jelentett és nem tudom, és elképzelhető, hogy a magyar leányvállalat is erre a sorsra jut. Mivel jelenleg gyed-en vagyok itthon egy éves kislányommal, érdeklődnék, hogy a cég csődbemenetele esetén
  – a felmondási védelem ellenére fel tudnak-e nekem mondani (ha a gyermekkel továbbra is gyeden, ill. gyesen vagyok fizetés nélküli szabadságon?
  – kapok-e végkielégítést (12 éve dolgozom a cégnél) akkor is, ha fizetés nélküli szabadságon vagyok?
  – mikor szűnik meg a munkaviszonyom (=ha már nem működik a cég, de én gyesen vagyok, akkor az munkaviszonynak számít-e)
  – mi az, amire ebben az esetben oda kell figyelnem?

  Előre is köszönöm a válaszodat!
  Üdv,
  Gabi

  • Kedves Gabi!

   Amennyiben a cég jogutód nélkül megszűnik, akkor sajnos automatikusan meg fog szűnni a te jogviszonyod is, függetlenül attól, hogy te odahaza vagy fizetés nélküli szabadságon. Ha nincs meg a két fél, a munkáltató hiányzik a jogviszonyból, nincs jogviszony sem. A munkaviszony a bíróságnak a megszűnést megállapító határozata jogerőre emelkedésének napján szűnik majd meg. Természetesen a ki nem vett szabadságnapokra járó bér, a végkielégítés és a felmondási időre járó bér megillet téged is, mint mindenki mást. Felmondani ennél korábban nem tudnak, de elképzelhető, hogy a felszámoló megkeres egy közös megegyezéses ajánlattal, hogy el tudja intézni a neked járó összegek kifizetését. Láttam már több ilyen esetet, s sajnos olyat is, ahol a felszámoló kevesebbet ajánlott az anyukának, mint járna, szóval érdemes észnél lenni. Azt tudnod kell, hogy ha cég vagyona nem elég a munkavállalói követelések rendezésére, a Bérgarancia Alapból igényli meg a neked járó összeget a felszámoló, de sajnos ez az alap csak kb. bruttó egymillió Ft-ig áll helyt a munkáltató helyett (azaz, ha ennél többre lennél jogosult, akkor sem kaphatsz többet). Mindezt egyben érdemes nézni, és értékelni, amikor esetleg ajánlatot tesznek neked a közösre.
   A GYES nem munkaviszony, az “csak” GYES, ebben az esetben nem lesz munkáltatód, de orvosi ellátásra a GYES folyósítás miatt jogosult leszel.
   Hogy mire kell még figyelni? Ha ez egy nagyobb cég, nem hiszem, hogy gond lenne, de azért ha idehaza is csőd lesz, mindenképpen tudd meg, ki a felszámoló, s jelentkezz be nála. Senkit nem szabadna kihagynia, de hallottam már sajnos ilyen esetet. Azt is érdemes meggondolni, hogy mennyi időbe telik az egész folyamat, lehet, hogy jobb, ha megállapodtok egy közösben, mint éveket várni a pénzedre.
   Remélem, nem lesz baj, ha mégis, gyűjtsd az információkat az ott dolgozóktól, s ha kell, lépj időben!
   Üdv:

   Ági

 67. Kedves Ági!

  Nagy szükségem van a tanácsodra, most kell kiállnom magamért, de nagyon és szeretném tisztán látni, mihez is van pontosan jogom! Két fontos és nagyon sos kérdésem lenne!
  1.- Jeleztem a főnökömnek, hogy okt.1-vel szeretnék visszamenni a céghez. Azt mondta, a gyerek három éves kora után számított rám, addig dolgozhatok jutalékért, de nem hivatalosan. Így nekem nem megy! Szerinte a szabadságot is elég majd akkor kiadnia! Szerintem ez sem így van! Azt mondta jelenleg nincs hely a munkakörömben, de ez sem igaz, mert keres rá folyamatosan embert, csak elég rossz fizetési feltételekkel, ezért nem igazán talál. Ami a “legszebb” az egészben, azt mondta nem megy úgy a cég nincs pénze ilyen kifizetésekre, akkor inkább el kell küldjön! Mikor én erre azt válaszoltam rendben, alig jutott szóhoz és elkezdődött a még “gondolkozik lehetőségeken” szöveg! Ugyanis 7 éve vagyok ott, tehát elvileg járna végkielégítés, úgy jöttem el szülni, hogy bent ragadt kb. 25 nap szabadságom és akkor még sehol a táppénz, tgyás, gyed után járó szabik, gyerekek után járó pótszabik!! Kedves Ági javíts ki ha tévedek, de ha ő fukarságból felmond nekem, akkor ezt mind ki kellene fizetnie, nem igaz???
  2.- Ugye nem muszáj elfogadnom, hogy visszavesz ugyan, de az alapfizetésemért a szabikat is kiírja illetve elvárja, hogy azért közben dolgozzak is?? Köszönettel: egy aggódó mami, Mira

  • Kedves Mira!

   Ha felmond neked munkáltatói felmondással, igen, ki kell fizetnie az otthonlét alatt felhalmozott szabikat, azt is, amit esetleg még előtte nem vettél ki, s végkielégítést és felmondási időre járó bért is fizetnie kell.
   Nem, természetesen dolgoznod nem kell szabi alatt, ő ugyanezt ezt szeretné talán, de nem várhatja el, ez így törvénytelen. Ha vitátok lenne ebből, említsd meg neki hogy fordulhatsz a munkaügyi felügyelethez is, ha nem adja ki rendesen a szabadságokat, ők biztosan érdekesnek fogják tartani ezt. Ne hagyd magad, állj ki az érdekeidért, mert ha el akar küldeni, legalább legyen egy kis tartalékod!
   Sok sikert:

   Ági

 68. Kedves Ági!
  Lehetséges, hogy olyan kérdést teszek fel, ami mindenki számára egyértelmű, de én még nem látok tisztán, és magabiztosan a kérdésben.
  2010.dec.19.-én született a kisfiam, és most készülök arra, hogy jelezzem a munkáltatónak, visszaállnék a munkkába 2013. dec.20.-án.
  A mintanyilatkozatban, amit felraktál a honlapodra, meg kellene írjam, melyik év, melyik napjától vettem igénybe a fizetés nélküli szabatságomat. Én viszont eddig csak TGYÁS, GYED és GYES kifejezésekkel találkoztam.
  Nekem logikus az lenne, ha a TGYÁS ideje (amit a szülés napjától vettem igénybe) lenne a szülési szabadság, a GYED+GYES ideje pedig a fizetés nélküli szabadság. Ez így van, jól gondolom?
  Tehát ha a GYED igénybevételének első napját írom a fizetés nélküli szabadság kezdetének, az megfelel a valóságnak?
  Válaszod előre is köszönöm!
  Szép napot!
  Anna

  • Kedves Anna!

   Igen, pontosan, jól látod, s hidd el, az emberek jó része nem tudja ezt, nem vagy egyedül vele 🙂 A “GYED-en, GYES-en vagyok” köznapi kifejezések, sokszor így mondjuk, de a jogilag pontos megfogalmazás a fizetés nélküli szabadságot veszek igénybe (sőt, ha nagyon pontosak akarunk lenni, még azt is odatesszük, hogy a gyermek gondozása miatt).
   Üdv:

   Ági

 69. Kedves Ági!
  Egy osztrák alapu magyar cégnél vagyok egyenőre még állományban. A munkaviszonyomat megszüntetik ha a gyermekem betölti a 3. életévét. Hét évet dolgoztam náluk, és nem vagyok tisztában a felmondás szabályaival, kérlek írd meg mire figyeljek mi jár és mi nem. Hozzáteszem, hogy a szülést elött majd egy évig táppénzen voltam veszélyeztetett terhesként.
  Köszönettel!
  M. Kincső

  • Kedves Kincső!

   Az alábbi postban részletesen le van írva, hogy hány év után mi jár, ha a munkáltató szünteti meg a jogviszonyt.
   http://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozos-megegyezes-%E2%80%93-kinek-is-elonyos-valojaban
   Arra figyelj, hogy a munkaviszonyban töltött évek számánál már ki kell vonni a naptári évenként 30 napot meghaladó keresőképtelen időszakot, tehát így számold ki, hogy hány éved van! A szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság azonban továbbra is beleszámít a végkielégítésre és a magasabb felmondási időre jogosító időszakba.
   Felmondani csak írásban, indoklással tudnak, s a felmondási idő felében fel kell, hogy mentsenek a munkavégzés alól. Ezen kívül jár még az otthonlét alatt felhalmozott szabadság.
   Üdv:

   Ági

 70. Kedves Ági!
  A következőkben szeretném a tanácsod kérni:
  2002-ben kerültem egy céghez, 2004-ben, 2005-ben gyerkőceink születtek, majd 2007-ben a nagyobbik cukorbeteg lett. Így hosszított gyesen vagyok vele itthon 10 éves koráig, ami februárban lejár. Decemberben írtam a munkahelyemre, h érdeklődnék a továbbiakról, illetve a szabadságomról.
  A visszajezés alapján a hosszitott gyes éveire nem “jár”, illetve a kicsi gyes időszakára sem jár nekem az éves alapszabadság?
  Ha nem tudom a felkínált lehetőséget elfogadni, akkor közös megegyezéssel a szabadságnapokat ki kell fizetniük és így elválhatunk egymástól?
  Kötelezhetnek munkavégzésre?
  Köszönöm a segítséged!
  Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   Szabadság valóban nem jár, csak a szülési szabadságra, és a fizetés nélküli szabi első 12/6 hónapjára. Ha te nem tudsz, vagy nem akarsz visszamenni, a legegyszerűbb, ha közössel váltok el. Ekkor minden a két félen múlik, nektek kell megállapodni abban is, hogy nem dolgozol. Ha nem tudtok közössel elválni, akkor fel kell mondanod (nem hiszem, hogy ne mennének bele a közösbe), s a törvény szerint a felmondási időt le kell dolgoznod (de el is engedhetik). De ha a szabik alatt teszed meg a felmondást, akkor talán elég a szabi arra, hogy kiváltsa a felmondási idődet.
   Üdv:

   Ági

 71. Kedves Ági.
  Segítségedet szeretném kérni. Lombikos eljárással született a gyermekem, aki most 3 éves, most épp a 60 szabinapomat töltöm, visszavárnak a munkahelyemre március közepén. Napokon belül ismét lombikprogramban fogok részt venni, fagyasztott embrió beültetése lesz. Az a kérdésem, hogy védettnek számítok, ha a megfelelő orvosi igazolásokat benyújtom a feletteseimnél ahogy elkezdődik a lombikos folyamat? Visszavárnak, ha nem jön össze, akkor elkezdek dolgozni. Ha tényleg teherbe esek, akkor veszélyeztetett terhesként nem tudnék visszamenni a munkahelyemre, viszont táppénzre ki kell írniuk és továbbra is védett leszek, mert bejelentem még időben ugye? Számít az én esetemben is? Előre is köszönöm a válaszát.

  • Kedves Abigél!

   A hatályos törvény szerint az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelése alatt, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónapig vagy védett, tehát ha bejelented az elkezdett kezelést, onnan 6 hónapig biztos védettséged van. Reméljük, hogy ez idő alatt összejön a baba, s akkor már a várandósságodat kell bejelentened, így ismét védett leszel.
   Üdv:

   Ági

 72. Kedves Ági!
  Szeretném a segítégedet kérni.
  2005-től vagyok egy egyesületnél alkalmazott. 2009-ben megszületett a kisfiam, kivettem 2011-ben (gyed lejárta után) a bennmaradt szabikat, majd ez idő alatt teherbe estem a kislányommal. Mitáz ezt bejelentettem, elküldtek táppénzre. Tp alatt megszünt a m.hely ahol dolgoztam, itt a településen. Közös megegyezéssel szerettek volna elvállni tőlem, amit én nem írtam alá. (20 hetes terhes voltam akkor) A központ megmaradt, így én m. viszonyban maradtam, megigényeltem a tgyást és a gyedet. most lenne a kislányom 2 éves, jeleztem, hogy a bennmaradt szabikat kivenném, és készen állok alírni a közös megegyezést. Erre küldtek egy levelet, hogy álljak munkába 70 km.-rel távolabb a lakóhelyemtől (az egyesület kp-jában) azt nem írták milyen m.körben, de napi 9! órában, ebédszünet nélkül. Ha én ezt visszautasítom, mondván, hogy kivitelezhetetlen, akkor ő azonnali felmondással felmond, és nem kell kifizetnie a bennmaradt szabikat? Nem akar fizetni, ez egyértelmű. Mit tehetek ennek érdekében, hogy megkapjam a pénzem? Teljesen kétségbe vagyok esve: 🙁 Judit

  • Szia!

   Remélem, nem baj hogy Ági előtt válaszolok, de van itt a blogon egy, erre a típusú kérdésre adott válasza, szerintem segíthet:

   ” 8.) “Jól van, gyere csak vissza, de majd áthelyezünk kiküldetéssel néhány hónapra egy másik városba, és akkor nem érsz oda időbe a bölcsibe soha a gyerekért.”

   Szép próbálkozás volt ez is, de ugye ezt már aztán végképp nem vesszük be anyukák? Mert tudjuk, hogy a gyermek 3 éves koráig nem kötelezhet minket a munkáltató más helységben történő munkavégzésre.”

   Link:
   http://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/8-mondat-amit-sose-higgy-el-a-munkaltatodnak

   Illetve az Mt-ben ez áll:

   53. § (1) A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.
   (…)
   (3) A munkavállaló hozzájárulása nélkül NEM kötelezhető MÁS HELYSÉGBEN végzendő munkára
   a) a várandóssága megállapításától gyermeke HÁROMÉVES KORÁIG…”

   Én a helyedben erre hivatkoznék, valamint azt a “közöst” is legalább háromszor átolvasnám…

   • Kedves Panka! Köszönöm a válaszodat. Utánna nézek a törvényben, mert ez a link amit küldtél 2011-es. Azóta, a 2012. július 1-jei Mt. elég rossz módosításokat hozott ránk nézve. Elvette a gyermek 3 éves koráig tartó védettséget, de remélem ez megmaradt amit írtál. Mégegyszer köszönöm. Várom Ági válaszát is. Judit

    • Kedves Judit!

     Ez maradt! 🙂

     Ági

   • Panka, jó vagy! 🙂
    Jöhetsz lassan asszisztensnek hozzám 🙂

  • Kedves Judit!

   Van egy munkaszerződésed, és abban egy munkavégzési hely. Ennek módosítása csak közös megegyezéssel lehetséges, azaz a munkáltatód nem mondhatja azt, hogy menj 70 kilóméterrel arrébb. Van egy munkaidőd is, ezt sem módosíthatja csak úgy, ha 8 órára szerződtél, akkor 8 órát kell dolgoznod, mellesleg a 9 óra szünet nélkül is törvénytelen, hiszen a törvény előír kötelező munkaközi szünetet. A másik városba való küldés – ha a gyermeked nincs 3 éves – valóban nem mehet csak az ő utasítása alapján, a te beleegyezésed nélkül, végül pedig a felhalmozódott szabadságok kifizetése minden esetben kötelező, ez alól még az azonnali hatályú felmondás sem mentesíti a munkáltatót. Szóval – ha még eddig nem léptél – nagyon gyorsan keress fel egy jogi tanácsadót (vannak ingyenes jogsegély szolgálatok is, ezt megtalálod a hasznos linkek között), s vedd fel a kesztyűt. Írhatsz nekik még talán egy tértivevényes levelet, amiben röviden vázolod, hogy az általuk írásban megadottak több ponton is sértik a 2012.-évi I. tv-t, így ha nem sikerül rövid időn belül megállapodnotok a szabadságok kifizetésében, jogi képviselőd fogja keresni őket a továbbiakban (talán ez még beválik, de ezt nagyon jól, jogi hivatkozásokkal megtűzdelve kéne megírni).
   Fordulhatsz hozzám is, a személyes tanácsadás részleteit itt találod: http://dolgozomami.hu/szemelyes-tanacsadas
   (Ez nem önreklám, de tényleg van az a pont, amikor kell egy külső segítség :-))
   És még annyit, hogy én azt a közöst is meggondolnám, miért írnád alá???
   Sok sikert:

   Ági

 73. Kedves Ági! 2014 09.24-én lejár a gyesem. A főnököm közölte ha nem állok munkába 25-én akkor nem tud a felhalmozott szabadság kiadása után vissza venni. Augusztusba kezdtem el egy lombikot és szept. 29 -én derül ki hogy sikerült-e. Azt mondta a szabadság ideje alatt nem mehetek el táppénzre. Azt szeretném megkérdetni , hogy ez abban az esetbe is így van ha sikeres a beültetés és veszélyeztetett terhes vagyok? Mivel ez még a szabadság ideje alatt a tervezett felmondás előtt kiderül , felmondhat -e a szabadság lejártával? Válaszod előre is köszönöm!

  • Kedves Andrea!

   A felhalmozott szabik kiadása 60 napon belül kötelező. Ha szabin vagy, de keresőképtelen leszel, jogod van táppénzre menni, ezt nem a munkáltatód dönti el – ellenben neked ezt azonnal közölnöd kell vele, igazolással együtt. Ha lombikoztok, azonnal jelentsd be írásban, így leszel védett, nem mondhat fel neked 6 hónapig. Ha eme 6 hónap alatt megfogan a baba, akkor a várandósság bejelentésével újra abszolút védettséget kapsz.
   Ne hagyd magad, több téren is hazudik a munkáltatód, állj ki a jogaidért!
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás