Köztiszviselő anyukák, figyelem!

Szerző: Dátum: 2013. Júl. 17. Kategória: GYED-GYES utáni visszatérés | 73 hozzászólás

köztisztviselők felmondási védelme

photo by miriampastor

Az egyik leggyakoribb téma itt a blogon a felmondási védelem, s kifejezetten a gyermekszülés utáni esetekben van sok tévedés még mindig a fejekben. A legtöbbször nem adja meg a kérdező anyuka, hogy melyik törvény hatálya alá tartozik, így igen nehéz jó tanácsot adni 🙁 Számtalanszor írtam már róla, így aki rendszeresen követi a blogomat, vagy járatja az ingyenes munkajogi hírlevelemet, tudhatja, hogy 2012. július 1-je óta megszűnt a korábban megszokott “abszolút” védelem, igenis van olyan eset az Mt.-ben, amikor egy édesanya elküldhető a gyermeke 3 éves kora előtt munkáltatói felmondással, ha nem veszi igénybe a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadságot. De vajon minden esetben, minden jogviszonyban igaz ez?

Ha Mt. hatálya alá tartozó munkavállalóról, vagy közalkalmazottról beszélünk, akkor igen, hiszen ugyan az Mt. írja ezt elő, de a közalkalmazottak esetében “háttértörvényként” az Mt.-t kell nézni, amennyiben az adott paragrafusok alkalmazását a Kjt. nem zárja ki. Azonban sokan elfeledkeznek arról, hogy van egy harmadik kategória is, mégpedig a közszolgálati tisztviselők (vagy megszokott nevükön köztisztviselők), s az ő esetükben is van egy külön törvény, aminek azonban már 2011 óta nem adja hátterét az Mt.

S itt bizony feketén-fehéren benne van, hogy a munkáltató felmentéssel nem szüntetheti meg a jogviszonyt a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, illetve – a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is – a gyermek hároméves koráig terjedő időtartama alatt. Ők tehát az egyetlen csoport, akik védettek továbbra is a felmentéssel szemben. Az Mt.-ből már megszokott szabályozás, mely szerint a védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül azt a szülőt illeti meg, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette, s a hogy a védelem az anyát illeti meg, ha a fizetés nélküli szabadságot mindkét szülő igénybe veszi, itt is megtalálhatóak.

Hogy ez miért van? Vagy hogy nem fair a többi anyukával szemben, akik viszont nem kapják meg ezt az “abszolút” védelmet? Hát, lehet ezen vitatkozni, de azt is tudnotok kell, hogy a köztisztviselők esetében ugyanakkor a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára jár csak fizetett szabadság, akkor is, ha ezt 2011. augusztus 1-je előtt kezdték meg. Azaz ha egy köztisztviselő a második, vagy harmadik babájával van odahaza, úgy, hogy közben nem ment vissza dolgozni, hiába volt még korábban, a hatályos törvény szerint 12 hónapra jutó szabadságra jogosult az első, második baba után, ezt utólag egyszerűen “megvonták” tőle az új törvénnyel ami 2011-ben lépett hatályba. Hát, ez sem túl fair dolog…

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

Ajánlott bejegyzések:

73 hozzászólás

 1. Kedves Dolgozó Mami!

  Kislányom most lesz 2 éves és szeretnék visszamenni dolgozni.Szóltam a munkahelyen,hogy mennék vissza mire ők,hogy ahova mennék ott betelt a hely és gondolkozzak el más pozíción is.
  Kérdésem,hogy vissza csökkenthetik a bruttó fizetésemet,vagy köteles abba a munkakörbe felvenni és ugyanazt a munkabért adni?Amúgy én helyettes lennék.

  Köszönöm a válaszát.

  • Kedves Edina!

   Bár nem írtad, hogy miként dolgozol, gondolom Mt. hatálya alá tartozol: a jelenlegi szabályozás szerint ha a gyermeked 3 éves kora előtt mész vissza dolgozni, 3 verzió van:
   1.) visszavesz a régi munkakörödbe a munkáltató, ha az üres,
   2.) ha nincs a munkaszerződés szerinti munkahelyen az általad betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítod, akkor felmondhat neked (persze mindent kifizetve, ami jár ilyenkor),
   3.) felajánl egy új állást, amit elfogadsz.
   Ha ez utóbbi lép életbe, az új munkakörben már nem kell igazodni a régi béredhez, ha az a munkakör alacsonyabb, a béred is kevesebb lesz. Ez megállapodás kérdése a felek között.
   Sajnos ez van, nem nagyon tudsz mit tenni…
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Ági!

  Kivülről már nagyon sokat jártam az oldaladon, olvasgattam a hozzászólásaidat, cikkeidet. Nagyon örülök annak, hogy ebben a témában is nyújt valaki segítő kezet másoknak! Köszönjük!

  Nem gondoltam volna, hogy egy nap nekem is segítségre lesz szükségem.
  Egy multinál vagyok állományban, 2011 augusztusa után szültem. Mivel átalakulások voltak a cégen belül, érdeklődtem a korábbi vezetői pozícióm felől és az egységem munkájáról.
  Levélben kaptam egy ajánlatot (a végzettségemnek megfelelőt szerintük), amiben sürgetnek a válaszadással. A pozíció alacsonyabb, mint amiben dolgoztam, ahogyan a bérezés is jóval kedvezőtlenebb. Amióta itthon vagyok, már volt bérfejlesztés.
  Nem szeretnék ílyen feltételekkel dolgozni, kivárnám, hogy legyen a gyakorlatomnak stb. megfelelő állás, viszont attól tartok, hogy így felmondanak.
  Vagy ez részemről jelent felmondást? Esetleg későbbre át tudnám helyezni a munkába állást?

  A munkában töltött éveim alapján járna végkielégítés is, ha így megszünne a munkaviszonyom, mire számíthatok?

  És ha még egy tanácsot tudnál adni, mire figyeljek, mi legyen az a szituáció, amit érdemes elkerülnöm?

  Nagyon kellemetlenül érzem magam, mert nagyon lelkesen, munkaidőn túl is dolgoztam nekik, a célokat mindig teljesítve. És ez a helyzet most nem azt tükrözi, hogy szeretének egy jó és lojális munkatársat megtartani.

  Köszönettel várom válaszod!

  • Kedves Nóra!

   Ne haragudj, de nem írtad meg egyértelműen, hogy konkrétan megszakítottad-e már a fizetés nélküli szabadságot, vagy jelezted-e ezt már hivatalosan a cégnek, vagy csak elméletileg érdeklődtél, hogy HA esetleg megszakítanád, AKKOR milyen munkakörbe mehetnél vissza… nem mindegy, kérlek, ezt még írd meg!

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm válaszod és gratulálok az eredményedhez, helyezésedhez!

    Én egyelőre csak elméletben érdeklődtem, ezért küldtem nekik egy levelet, melyben tájékoztatást kértem.
    Erre kaptam én egy ajánlatot, időpontmegjelöléssel.
    Ha nincs megfelelő pozíció számomra, ami anyagilag, vagy szakmailag nem elfogadható számomra, nem szeretnék visszamenni, amit nem közöltem velük. (egyébként amúgy kedvelem a céget)

    A kérdéseim változatlanok 🙂
    – Tehát ez részemről elutasítást jelent és felmondok? Vagy a cég mond fel?
    – Mint írtam, hálátlannak érzem a cégtől ezt a gesztust, ezért ha -sajnos- arra kerülne a sor később, hogyan kezdeményezhetem a felmondást én, az ő részükről?

    A multkor erről még nem volt szó, azonban 6 órában el tudnék helyezkedni máshol is, ha jól gondolom?

    Köszönettel!
    Nóra

    • Kedves Nóra!

     Ha még nem küldted el a fizetés nélküli szabadságmegszüntetéséről szóló jognyilatkozatot, azaz csak egy elméleti érdeklődés volt a részedről, akkor ennek egyenlőre nincs jogkövetkezménye. Ha elküldted volna a megszüntetést, akkor konkrét tények elé lennél állítva, de így nem.
     Ha az eredeti munkakörödbe már nem tudnak visszavenni, akkor minden más munkakörben való megállapodás közös megegyezéssel mehet csak, azaz akkor, ha az neked is megfelel. Ha egyértelműen rosszabb a fizetés, vagy a pozíció szintje, érdemes az erre való korrekt, objektív utalással, indoklással megköszönni, és visszautasítani a jelenleg felajánlott munkakört, s szépen, udvariasan megírni, hogy te a korábbi munkakörödhöz hasonlóra várnál még inkább. Ha ilyen adódik, kéred, hogy azonnal értesítsenek, mert te akkor visszatérnél hivatalosan is.
     Azt tudnod kell, hogy amíg fizetés nélkülin vagy, nem küldhetnek el, de ha visszatértél, s nem sikerül megegyezni az új munkakörben, mert amit felajánlanak, nem tetszik neked, felmondhatnak neked, nem vagy már abszolút védett. DE! ez a felmondás tőlük kell, hogy induljon, azaz ha nem fogadod el az új felajánlott munkakört, nem neked kell munkavállalói felmondással megszüntetned a jogviszonyt. Ha ők mondanak fel, akkor jár a végkielégítés és a hosszabb felmondási idő.
     Máshol – amíg itt fizetés nélküli szabin vagy – létesíthetsz munkaviszonyt, de ha Mt. szerint vezetői állású munkavállalónak minősülsz, van néhány szabály, amit be kell tartanod. Van itt a blogon egy külön post a másodállásról, ezt olvasd el kérlek, s a hozzászólásokat is, ott találod a lényeget pontosan leírva, ami a vezetőkre vonatkozik: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-alatt/masodallas-bejelentsem-vagy-ne
     Üdv:

     Ági

     • Köszönöm széepen a válaszod!
      Megnézem az ajánlott oldalt.

      Üdv, Nóra

    • Kedves Ági,
     megdöbbenve olvastam a sorokat, hozzászólásokat. Eddig csak az első kommentet és a tiédet olvastam.
     Ezek alapján nem vagyok vezető, s a megjelentek alapján illik rám az első hozzászóló leírása..

     Értékes információk ezek, köszönöm!

     • Na, látod, milyen jó, hogy idetaláltál 🙂
      Lehet, hogy valaha vezető állású voltál, de az új szabályok sokkal szigorúbbak, így sokan “elvesztették” ezt a státuszt.

      Ági

 3. Kedves Dolgozó Mami!

  2011. szeptemberében született meg a kislányom. Előtte köztisztviselői jogviszonyban dolgoztam, most térnék vissza dolgozni, ezt ahogy kell 60 nappal előbb jeleztem munkáltatómnak. Kérdésem az lenne, ha mégsem állnék munkába 60 nap múlva milyen jogkövetkezményei vannak?

  Köszönettel:

  Enikő

  • Kedves Enikő!

   Nem 60, hanem 30 nappal előbb kell jelezni, a jelenleg hatályos törvény már ezt írja elő. Ne haragudj, de nem értem a kérdésedet: te nem akarsz / tudsz munkába állni (ha nem, miért nem), vagy a munkáltatód nem akar foglalkoztatni?
   Kérlek, írd meg részletesebben, mire gondolsz, mert a jogkövetkezmény nagyon sok mindentől függ, különböző lehet…

   Ági

 4. Kedves Dolgozó Mami!

  Köztisztviselő vagyok, ill. most már kormánytisztviselő, 1976-ban születtem.
  Gyermekem 2010. szept. 30-án született.
  Szülési szabadság: 2010. 09. 30. – 2011. 03. 16.
  Gyed: 2011. 03. 17 – 2012. 09. 30.
  Gyes: 2012. 09.30. – idén szept. 30-ig.

  Már aláírtam az ‘állományba helyezés’ iratot, okt. 1-jével helyez állományba és ebben benne van, hogy 2010-2012. évi 46 munkanap, valamint 2013. 10.01-2013. 12.31-ig 9 munkanap szabadság illet meg.
  Amikor aláírtam még rendben levőnek találtam, de a férjem elbizonytalanított, hogy többnek kellene lennie. Az a kérdésem, hogy ez a szám hogy jött ki, rendben van-e?
  2013-ra csak arra az időre jár szabi, amikortól már állományba helyeznek? Azt írják, hogy okt. 1. és dec. 31. között 9 munkanap és az előtte levő időre semmi?
  Van egy számítás, amit még megkaptam:
  Eszerint 2010-ben 7, 2011-ben 39, 2012-ben 46 nap szabi jár, és 2013-ban +9 időarányos, de ezek nem összeadódnak, hanem pl. 2011-ben 39 nap, de ebben már benne van a 7 nap, amit 2010-re írtak.
  Hogy lehet az, hogy 2011-re 32 nap, utána csak 7 napot ad 2012-re?
  Feliratkoztam a hírlevélre ma, hátha segít.

  Előre is köszönöm!

  • Kedves Anikó!

   Ahogy a fenti cikkben is láthatod, a köztisztviselőknek, kormánytisztviselőknek a szülési szabadság 24 hetére, és a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára jár csak fizetett szabi a gyermek gondozása alatt. Tehát ha a dátumokat megnézed, láthatod te is, hogy 2011. 03. 17.-étől 6 hónapig jár még neked szabadság, tovább nem. Ha a szülés évében szeptember 29.-ig többet vettél ki az azéviből, mint ami időarányosan járt volna, akkor annyival kevesebb, ha kevesebbet, akkor annyival több jár még neked. Ha újra állományban vagy, akkor onnantól megint jár fizetett szabadság neked, így tehát a 2013-as évre a 9 nap jó lehet, bár nem írtad, hogy miként dolgozol, így nem tudom megmondani, hogy mennyi az alap és a pótszabadságod. Tehát 2012-re egyáltalán nem jár neked szabadság a törvény szerint. Hogy miért számoltak neked többet? Nem tudom, bizonyára elrontotta a bérszámfejtő, bár ez elég nagy baki…
   Hogy mit tegyél? Hát, ezt rád bízom… ha kiderül, hogy rosszul számolták, úgyis visszavonhatják tőled…
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Dolgozó Mami!

  Közben utánanéztem a jogszabályoknak és minden rendben van, akár a kérdést is törölheti innen. Üdv, Anikó

  • Kedves Anikó!

   Örülök, hogy kiderítetted :-), sajnos nem tudok mindig gyorsan reagálni a kérdésekre.
   Ha megengeded, nem törlöm, nagyon tanulságos, érdekes a történet, mások is hadd tanuljanak belőle!
   Üdv:

   Ági

 6. Kedves Dolgozó Mami!

  Aug.22-i bejegyzés folytatása. Időközben a közvetlen főnökömmel beszéltem, aki közölte, hogy részmunkaidős álláshelyet nem tud biztosítani ha visszamegyek. Kérdésem milyen jogi lépések kell tennem, ha nem akar akarnak visszavenni ? Heti 20 vagy 30 órában köteles a munkáltató foglalkoztatni? Milyen új munkakört kell felajánlania a munkáltatónak?

  Köszönöm eddigi válaszát.

  • Kedves Edit!

   Az előző leveledben nem írtad, hogy részmunkaidőben szeretnél visszatérni, így már más a helyzet, ekkor valóban 60 nappal előtte kell ezt jelezned a munkáltatód részére. A gyermek 3 éves kora előtt a fizetés nélküli szabadságot megszakító, és dolgozni visszatérő köztisztviselő anyuka kérelmét a részmunkaidőre vonatkozóan a törvény kötelezővé teszi a munkáltató számára, azaz ez nem az ő jóindulatán múlik!
   2011. évi CXCIX. törvény
   50. § (1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott kormánytisztviselő írásbeli kérelmére a munkáltató köteles a kinevezésben heti húszórás részmunkaidőt kikötni, ha a kormánytisztviselő a kérelem benyújtásakor a 111. §-ban foglalt fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.
   (2) A munkáltató a kormánytisztviselőnek a munkaidő egyenlőtlen beosztására vonatkozó kérelmét csak abban az esetben tagadhatja meg, ha az számára lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene. A munkáltató köteles írásban megindokolni a kérelem megtagadását.
   Ahogy látod, a heti 20 óra a kötelező, a 30 már nem! Azt javaslom, hogy egyeztess még egyszer a munkáltatóddal, hogy utánanéztél, tudod, hogy a törvény biztosítja ezt a lehetőséget számodra, így továbbra is ezt kéred (s csatolva küldd el neki a fenti paragrafusokat). Ha egy ilyen “békés” egyeztetés sem vezet eredményre, akkor jöhet az ügyvéd, vagy a jogsegély szolgálat, de sajnos ha már idáig eljuttok, akkor nem sok jóval kecsegtet a további jogviszony 🙁

   (Ha még további kérdésed lenne, kérlek, közvetlenül itt válaszom alján a piros Válasz linkre kattintva írj, mert így egyben látom az összes leveledet :-))

   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Dolgozó Mami!

  Köztisztviselő vagyok, jövő május végén jár le a 2+1 évre kötött határozott idejű szerződésemből a 2 év (GYED-es anyuka helyén vagyok, aki biztosan otthon marad még, mert addigra már a második gyermeke is meg fog születni, úh valószínűleg meg fogják hosszabbítani a szerződésemet).
  Lassan viszont mi is szeretnénk vállalni a kistesót, ezzel kapcsolatosan lenne kérdésem:
  Ha a határozott idejű szerződésem fennállása alatt szülök (mert a GYED ugye csak akkor jár, ha a szülés pillanatában biztosított vagyok, vagyis van munkavoszonyom), és a GYED időtartama alatt lejár a szerződésem, akkor ugye megszűnik a munkaviszonyom, vagyis – a logika szerint – a közszolgálati jogviszonyom is. Ezzel akkor elvesztem a már megszerzett szolgálati időmet? Vagyis ha mondjuk a GYED után visszavennének, akkor nem az eddigi éveim alapján sorolnának be, hanem újra kezdődne a szolgálati időm számítása? Nincs arra vonatkozóan szabályozás, hogy a GYED ideje alatt a lejárt határozott idejű szerződéssel rendelkezők közszolgálati jogviszonya csak “szünetel” (vagyis nem telik az idő (mint a határozatlannál), de nem is szakad meg úgy, hogy “lenullázódik” az összes addig megszerzett év)?

  Köszönöm a segítséget előre is,
  anzsolu

  • Kedves anzsolu!

   Tudtommal semmi ilyen nincs, hiszen a határozott jogviszonynak az a lényege, hogy ha a határozott idő eljön, akkor a jogviszony megszűnik, bármi is történik időközben (pl. várandósság esetén is ez van). Az, hogy te GYED-et kapsz, az nem munkajogi kérdés, hanem társadalombiztosítási, így a GYED folyósítása nincs is kihatással az olyan munkajogi eseményre, mint a jogviszony megszűnése.
   Üdv:

   Ági

 8. Kedves Dolgozó Mami!

  Az Enikőnek adott válaszodban olvastam, hogy 30 nappal a gyed letelte előtt elég jelezni, hogy visszamennék dolgozni. Szeretném ha megadnád ennek a jogszabályi hátterét. Köztisztviselői jogviszonyban állok és teljes munkaidőbe mennék vissza.
  Az Mt. egyáltalán nem alkalmazandó Ránk, csak a közszolgálati tisztviselőkről szóló tv?

  Köszönöm a segítséget előre is,
  Marcsi

  • Kedves Marcsi!

   Látom, időközben megkaptad a helyes választ, örülök, hogy néha egymást is segítik az anyukák itt a blogon!
   És a második kérdésedre válaszolva nem, az Mt. rátok már 2011 óta egyáltalán nem vonatkozik, azóta csak a Kttv. a ti törvényetek, az Mt.-t nem kell nézni, mint háttértörvényt (csak a közalkalmazottaknál).
   Üdv:

   Ági

 9. Kedves Dolgozó Mami!

  Engem ugyanaz érdekel, mint amit az előttem kérdező Marcsit is írt.
  Sajnos én csak szóban jeleztem a személyeztis kollegának, aki helyett új személyzetist kaptunk, és ő persze nem tud semmit, vagy inkább nem akar, pedig neki is mondtam nyár elején. Nekem már 9-én lejár a Gyedem és persze nem írtam nyilatkozatot, mert egyikük sem kérte, csak most amikor már mennék vissza. Mi a legrosszabb ami történhet? 2 hónapig nem vesznek vissza?

  Köszönöm én is a válaszodat!
  Torsza

  • Kedves Trozsa!

   Kérlek, jelezd írásban, és jognyilatkozat legyen, azaz nem “érdeklődnék, hogy esetleg lehetne-e az, hogy..”, hanem közlöd, hogy ezzel és ezzel a dátummal a fizetés nélküli szabadságot megszünteted, s kéred a tájékoztatásukat a további teendőkről. Ekkor foglalkozniuk kell veled, nem odázhatják el tovább. Tértivevényes levélben feladni, és kész. Itt a honlapon, az ingyenes anyagok között találsz egy letölthető mintát erre.
   Sok sikert!

   Ági

 10. Marcsi, megtaláltam a köztisztviselői törvényben:
  114.§ (2) A fizetés nélküli szabadság a kormánytisztviselő által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.

  • Na, ügyi vagy! 🙂

 11. Kedves Torzsa!

  Nagyon köszi!!!!!! Nekem okt. 21-én lesz kettő a csemetém, még van egy kis időm.
  Nekem se mondta senki mit és hogyan kell tenni. 🙁
  Még jó hogy vannak segítőkész kollégák! :))

 12. Kedves Ági.
  Kisfiam 2014.03.02 tölti be a kettőt.De sajnos úgy alakult a helyzetem hogy vissza kell mennem dolgozni.Jelenleg még GYED-n vagyok de sajnos le kell mondanom róla hogy tudjak dolgozni.Már erről beszéltem is a főnökömmel és vissza vesz rész munka időben persze ha már lemondtam a GYED-ről.Tudnod kell hogy szülés előtt lejárt a szerződésem az év végén,és a főnököm nem hosszabította meg ezért munkanélküli segélyre kellett mennem még meg nem szültem.Kérdésem az volna ha lemondtam a GYED-ről,akkor onnan hova kell fordulnom,hogy a GYEST meg tudjam igényelni?És a fizetetlen szabadságot mikor érdemes kivennem.?
  Válaszodat köszönöm:Marcsi

  • Kedves Marcsi!

   Ha a cég újra alkalmaz téged, az jó, ezt kevesen teszik meg 🙂
   A GYES-t a magyar Államkincstártól kell igényelned, kattints ide: http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/gyermekgondozasi_segely
   A fizetetlen szabadságos kérdésedet nem értem, itt mit szeretnél tudni? Ne haragudj, de ha neked megszűnt a jogviszonyod, akkor milyen szabadságról érdeklődsz? ezt még pontosítsuk, kérlek 🙂

   Ági

 13. Kedves Ági!

  Én egy köztisztviselő anyuka vagyok. 2010. március 17-én született első gyermekem, 2011. november 11-én pedig a második. Tudnod kell, hogy 2010-ben osztályvezetői besorolásban voltam 2011. február 01-ig. Azt követően főtanácsosi besorolásban, 9 nap pótszabival. Folyamatos a GYED-em, mert az első gyerek második születésnapjáig megszületett a második baba. A munkahelyem szerint 2010-re nem jár a vezetői 11 nap pótszabadság, csak a 9 nap. Az én számításom szerint jár szabi 2010. március 17-től szeptember 02-ig a TGYS idejére és december 31-ig a GYED idejére, persze a 11 nap pótszabival számolva, továbbá 2011. január hónapra is. Február 01-től pedig 25+9 pótszabival számoltam szeptember 02-ig (a GYED első évére). November 12-étől újra TGYS 2012. április 26-ig, 27-étől pedig újra GYED október 27-ig (a GYED első 6 hónapjára). 2013-ra pedig az időarányos szabadságokkal számoltam (november 12-étől december 31-ig) és természetesen a gyerekek utáni pótszabadságokat is figyelembe vettem. 2010-ben 2 nap, 2011-től pedig minden évben 4 nap.
  A kérdésem az lenne, hogy jó-e az elméletem, jól gondolom-e a számításokat? Jár-e nekem a vezetői pótszabadság 2010-ben és 2011. január hónapra? Attól, hogy folyamatos a GYED-em, vonatkozik-e az rám, hogy a 2011. augusztusától megváltozott törvény szerint már csak a GYED első 6 hónapjára jár a szabi?
  Válaszodat köszönöm!

  • Kedves Anikó!

   Ez a pótszabadságos dolog már többször kérdés volt itt a blogon, s mindig ugyanaz szokott lenni a válaszom: ha a munkáltató azt állítja, nem jár a szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára a pótszabadság, akkor szíveskedjen pontosan megmutatni a törvényben az erre vonatkozó paragrafust. S ha talál ilyet, s neked be tudja mutatni, akkor OK, ellenkező esetben várod, hogy ezeket is kiadja 🙂 (Én nem tudok ilyen részt a törvényben, szóval várom, hogy valaki végre megmutassa, hol van :-))
   A GYED-ed folyamatosságával kapcsolatban azonban rossz hírem van, az, hogy a GYED-es folyamatos, semmilyen jogviszonyban (sem Kttv, sem Kjt, sem Mt. hatálya alatt) nem mentesít attól, hogy az új törvény hatályos legyen rád nézve is. S a Kttv. esetében nem volt átmeneti rendelkezés, ami kimondta volna, hogy 2011. aug. 1-je előtt megkezdett fizetés nélküli szabikra még 12 hónapra jár a fizetett szabadság, így neked mindkét gyermeke esetén csak 6 hónapra jár fizetett szabi a fizetés nélküli szabadság alatt (lásd fenti cikk, amihez a megjegyzésedet írtad).
   Üdv:

   Ági

 14. Kedves Ági!

  A szabadság számításában kérem én is a segítséget. (Köztisztviselő vagyok 25 nap alap + 8 nap pót + 1 gyermek után járó szabi.)
  2011. szept. 28.-tól 2012- márc. 13-ig szülési szabadságon voltam, márc. 14-től GYED. A 2011. évre járó összes szabadságot – kivéve a gyermek után járót – kivettem még a szülési szabi előtt. (úgy tájékoztattak, hogy nem gond, jár egész évre) Ebből kifolyólag elméletem szerint csak 2012. jan. 1-től 2012. márc. 13-ig jár a szülésire szabi, utána pedig szept. 14-ig a GYED idejére. A két időszakot össze lehet vonni, vagy külön-külön kell kiszámolni? (kerekítés miatt lehet eltérés) A gyermek után járó szabadságot hogy kell számolni? Jár a 2011. és 2012. évre a 2-2 nap, vagy összeadódik az alap és pótszabival és így időarányos rész jár?
  Köszönöm a segítséget!

  • Kedves Marcsi!

   Mivel a szabadság naptári évre, vagy annak adott részére jár, én a két évben a két időszakot külön számolnám. A gyermekek utáni szabi is csak arra az időre jár, mint az alapszabi az otthonlét esetén, azaz itt is arányosítanod kell.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm az eddigi válaszokat!
    Sajnos a szabi számításával nem vagyok igazán elégedett. Még mindig nem értem miért számolt a kolléganő 2011. szept. 28 – 2011. dec 31. közötti időre szabit, mikor 2011 évre járót mindet kivettem szept 27-ig. Nekem ez úgy tűnik, hogy erre az időre duplán számolt. Ezt el is mondtam, de azt mondta, szerinte ez így jó! A gyermek után járó szabadságot nem arányosította, olvasta valahol hogy nem kell! A fizetés nélküli szabi első 1 évére számolt első körben szabit, ezt sikerült lecsökkenteni. A Kttv. 107. § (5) bek. alapján, ha több szabit veszek igénybe, akkor a következő évben arányosan kevesebb jár. Kisgyermek mellett ez sem jó, de ha vissza kellene fizetni…
    Az, hogy milyen munkakörbe kerülök vissza még rejtély. A kolléganő, aki most viszi a feladataimat, munkaszerződése úgy szól, addig csinálja, amíg én vissza nem megyek. E szerint kötelesek visszaadni a munkakörömet? Mi a helyzet, ha csak a munkába állásomkor derül ki hová vesznek vissza? Mit tehetek, ha olyan feladatokkal bővítenék a munkaköri leírásomat, amihez nincs szakirányú végzettségem, vagy aránytalanul nagy terhet jelent (gondolok itt arra, hogy nem fér bele a napi munkaidőbe és állandósulnak a túlórák)?
    Köszönöm a segítséget!

    • Kedves Marcsi!

     Nem te vagy az első “anyukám”, akinek juszt is többet akar elszámolni a munkáltatója, mint ő azt szeretné 🙂 Más egy ideig hadakozott, aztán beletörődött 🙂
     Ha a munkakörödbe határozott ideig vettek fel valakit helyettesítőnek, akkor a te visszatértedkor az ő jogviszonyét meg kell szüntetniük, vagy valahová át kell helyezniük, nem jogszerű, ha őt hagyják ott, s téged akarnak más munkakörbe tenni. Azt remélem tudod, hogy egy másik munkakör csak közös megegyezéssel lehetséges, nem kényszeríthetnek rá. Olyan feladatokat sem adhatnak neked, amihez nincs szakirányú végzettséged, ettől szerintem ne félj! A feladatok mennyisége már más kérdés, én azt szoktam tanácsolni, hogy ha túl sok a munkafeladat, akkor írásban kell azt jelezni, objektív, érthető indokokkal alátámasztva, hogy ennyit nem lehet napi 8 órában levégezni, s azzal, amit legutóbb kiadtak, csak később leszel kész (hogy ne foghassák rád, hogy nem jelezted).
     Sok sikert!

     Ági

 15. Kedves Ági!

  Köztisztviselőként vagyok 2012 óta fizetés nélküli szabin gyermekem nevelése céljából. Most kaptam egy olyan állás lehetőséget, amely kedvező számomra. Mit kell tennem, hogy a szabadságom megszakítsam, illetve hogy lehet megszüntetni a munkaviszonyom.

  Köszönettel:

  Mária

  • Kedves Mária!

   Ha máshová szeretnél elmenni dolgozni, akkor gondolom mihamarabb szeretnéd ezt, azaz én a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetést javaslom, ezt kéne megbeszélned a munkáltatóddal. Ebben az esetben a felhalmozódott szabadságokat kifizetik neked, s miután megszűnt a jogviszonyod az általatok választott napon, mehetsz is az új helyre.
   Sok sikert:

   Ági

 16. Jó Napot!
  Én eladóként dolgoztam, most gyeden vagyok a 6 hónapos kisfiammal,nemrég a főnököm adott egy felmondó papírt hogy töltsem ki, már nem a törvény? Kirúghatnak?

  • Kedves Adrienn!

   Ha felmondást ad a munkáltatód, semmiképpen se írd alá, védett vagy a fizetés nélküli szabadság igénybe vétele alatt! Ha esetleg már aláírtad, azonnal fordulj ügyvédhez, s 30 napon belül be kell, hogy nyújtsátok a keresetet a munkaügyi bíróságon jogellenes felmondás miatt!
   Üdv:

   Ági

 17. Kedves Dolgozó Mami, nagyon tetszik az oldal. Hasznos info, h a gyerek 3 éves koráig maradhatok (köztisztv. vagyok). Ezek szt viszont utána már indoklás nélkül elküldhetnek? Vagy felszólíthatnak, h menjek át 30-ról 40 órába? (most 30ban vagyok). Egyébként rám is igaz, h jó lenne váltani, de nagy a félsz bennem. Úh nagyon hasznos a blogod!

  • Kedves Kisgyerekes anyuka!

   A munkáltató a felmentést köteles megindokolni, s az indokolásból a felmentés okának világosan ki kell tűnnie. Továbbá a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a felmentés indoka valós és okszerű.
   Ha a 30 órás foglalkoztatást a fizetés nélküli szabadság megszakításáról visszatérve kérelmezted a gyermekedre tekintettel, akkor a törvény szerint a 3. életévet követően a kormánytisztviselő munkaidejét a kérelem benyújtása előtti mérték szerint kell megállapítani, azaz újra 40 órás lesz, ha az volt korábban.
   Üdv:

   Ági

 18. Kedves Dolgozó Mami.

  A kérdésem az lenne hogy amikor kiszámolják a gyes után a szabadságot a gyerekek utáni pótszabadságot beleszámolják e ?És a szabit melyik bérrel kell neki kifizetnie? 2008.aug.27 én születtek az ikreim velük vagyok még gyesen de megyek vissza dolgozni a párom veszi át a gyest.A bérszámfejtő azt mondta a régi béremmel kell azt elszámolnia ami 520ft amivel visszavesznek 675. 55Nap szabit számoltak ki 2007.januárja óta vagyok itthon.Elvileg november 1.vel kezdem letölteni.

  Válaszod köszönöm KRISZTA

  • Kedves Kriszta!

   A törvény szerint a fizetés nélküli szabadság megszűnését követően a munkáltatónak ajánlatot kell tennie a bérkorrekcióra, azaz már a szabadságokat is az emelt bérrel kell megkapnod (mellesleg az 520 Ft még a jelenlegi minimálbért sem éri el, szóval ez eléggé törvénytelen lenne).

   2012. évi I. tv. 59. § “A munkáltató a 127–133. §-ban meghatározott távollét megszűnését követően ajánlatot tesz a munkavállaló számára a munkabér módosítására. Ennek során a munkavállalóval azonos munkakörű munkavállalók részére a munkáltatónál időközben megvalósított átlagos éves béremelés mértékét kell alapul venni. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos éves béremelés mértéke az irányadó.”

   Szóval a kedves bérszámfejtő vegye elő a törvényt, olvassa el, és e szerint cselekedjen 🙂
   Sok sikert, ne hagyd magad!

   Ági

 19. Kedves Dolgozómami,
  Közalkalmazottként egy év után visszamentem dolgozni. Lemondtam a gyedről és teljes állásban tanítok egy vidék középiskolában. A gond abból adódik, hogy augusztus 28-án derült ki hogy szept. 2-án kezdek, így a felgyűlt szabadságokat nem tudták kiadni, ami kb 38 nap. A mostani szabályozás miatt kifizetni nem lehet, az iskolában kiadni meg elég körülményes a helytettesítések megszervezése miatt. A kérdésem az lenne, hogy van- e bármilyen más mód ennek a rendezésére, hogy az én érdekeim se sérüljenek? Van-e lehetőségük arra, hogy egyszerűen kiírják, miközben én dolgozom?

  • Kedves Krisztina!

   Sajnos nem tudok neked megoldást kínálni, a felhalmozódott szabikat ki kell adni, a jelenlegi szabályozás kizárólag a jogviszony megszüntetése esetén engedi meg a pénzbeli megváltást. A “kiírjuk, de közben dolgozom” nem törvényes eljárás…
   Üdv:

   Ági

   • köszönöm válaszodat.

 20. Kedves Ági!

  A problémám a következő: 2013. október 5.-én töltötte be a kisfiam a 3. életévét,akkor járt le a GYES-em.Én 2013 október 9.-én jelentkeztem a munkáltatómnál,ahol már 2003 óta folyamatos a munkaviszonyom.Azt már megtaláltam az interneten böngészve,hogy előbb kellett volna-30 nappal munkába állás előtt.Én első körben azt kértem tőlük,hogy hadd vegyem ki a bennt lévő szabadságnapjaimat egyben-elvileg kiírtak.Ebben a formában a szabadság is beleszámít ebbe az időtartamba-tehát ha szabadság lejárta előtt 30 nappal jelzem,hogy munkába szeretnék állni az elegendő,vagy szabadság után felmondhatnak nekemegyoldalúan minden kötelezettség nélkül?
  Azért húzodott el a jelentkezésem,mert míg én GYED-en voltam az étterem-ahol dolgoztam-üzemeltetését egy másik cég vette át,én maradtam ugyanabba a cégbe bejelentve,ahol voltam,de az a cég már csak pár borozót üzemeltet,ahol én soha nem dolgoztam.
  Amennyiben vége a szabadságnak mily módon jelentkezzek náluk?Mert ugye az lenne az egyértelmű,hogy bemegyek dolgozni,de most hova?A tényleges munkahelyemre már nem tudok,mivel az már más cég,a többi vendéglátóegységet meg nem is tudom hol találom,illetve elég furcsán jönne ki ha csak úgy megjelennék ismeretlenül,hogy akkor jöttem dolgozni.
  Felmondhat nekem úgy egyoldalúan a munkáltatóm,hogy ne kelljen kifizetnie se a felmondási időt se a végkielégítést?Ha felajánlanak nekem egy pozíciót,köteles vagyok elfogadni tudatában annak,-hogy mivel igényt tartok a szabadság alatti fizetésre,amiről ők kijelentették,hogy nem hajlandóak fizetni-meg fogják keseríteni az életemet?
  Sajnos a tulajdonosok telefonon már kijelentették,hogy nem áll szándékukban foglalkoztatni, de ilyen hosszú munkaviszony után nem szeretnék úgy elválni tőlük,hogy egy forintot sem kapok.Érdemes ezzel az üggyel foglalkozni,van esélyem arra,hogy jól kijöjjek a dologból anyagilag vagy bármilyen mondvacsinált indokkal felmondhatnak?

  Előre is köszönöm a segítségét!
  További szép napot!
  Betti

  • Kedves Bernadett!

   A 30 napos határidőt csak akkor kell figyelembe venni, ha a fizetés nélküli szabadságról korábban mennél vissza dolgozni, s azt meg szeretnéd szakítani! Ha te otthon maradtál a 3. év végig, semmiféle határidőhöz nem kell igazodnod, hiszen a munkáltatódnak tudnia kell, s nyilván kell tartania, hogy melyik dolgozója van fizetés nélküli szabin, meddig, azaz neki mikortól van tennivalója, dolga a munkavállalóval: szabadságok kiadása, foglalkoztatási kötelezettség, vagy felmondás a munkavállalónak megfelelő indok esetén.
   Ha lejárt a 3 év, ki kell adnia a felhalmozódott szabadságot, s utána vagy tovább foglalkoztat az eredeti munkakörödben, vagy felajánl egy másikat, amit te elfogadsz, vagy ha nem fogadod el, akkor felmondhat neked, ez utóbbit megteheti akkor is, ha semmilyen üres munkaköre nincs (indoklással, írásban). A felmondása esetén jár neked a végkielégítés, és a felmondási időre járó bér is! Ha régóta vagy ott, ez nem kis összeg lesz, így sajnos nem lep meg, hogy le szeretnének rázni.
   A következőket tedd: ha nem állnak szóba veled, írj egy tértivevényes levelet, hogy lejárt a fizetés nélküli szabadságod, kéred a tájékoztatásukat a felhalmozódott szabadságokról, s arról, hogy tudnak-e tovább foglalkoztatni. Ha erre nem reagálnak, akkor ezt ismételd meg 2-3 hét múlva, hogy nyoma legyen, te próbáltál egyeztetni velük, együttműködni… A szabadságok idejére ugye bért kell kapnod, tehát amíg azok tartanak, addig van havi rendszeres jövedelmed. Ha semmiféle módon nem hajlandóak egyeztetni veled, írj egy utolsó levelet, hogy többször próbáltál kapcsolatba lépni velük, ha a szabadságok lejárta után sem rendezitek a jogviszonyodat, kénytelen leszel haladéktalanul jogi segítséghez folyamodni. A szabik idejére ha nem kapsz bért, azaz ha november 10.-éig nem utalnak a számládra, akkor bizony baj van, azonnal lépj fel ellenük. Időben keresd fel a jogpont plusz hálózatot (itt az oldalon a hasznos linkek menüpontban találod őket), s ott ingyenes jogi segítséget kapsz a továbbiakhoz!
   Ne hagyd magad, ezt a pénz mindenféleképpen meg kell kapnod, harcolj érte!

   Ági

 21. Kedves Ági! Hogyha valaki visszatérne a munkahelyére, és van is olyan szabad pozíció, mit be tudna tölteni -akkor a munkáltató megteheti-e azt hogy a kismamával és belső munkatársakkal ill. külső jelentkezőkkel megpályáztatja az állást, majd végül nem a kismamát veszi fel az állásra? Az én munkáltatómnál jelenleg az a tendencia, hogy a nyilvános álláspályázatok között lehet szemezgetni, versenyezni kell az állásért (szituációs gyakorlatok, tesztek, elbeszélgetés, stb.) majd általában egy másik belső embert választanak (de közben a teszted eredményét nem közlik). Köszönöm válaszod.

  • Kedves Dori!

   Nem írtad, hogy mikor térne vissza a bizonyos kismama, a fizetés nélküli szabadság megszakításával, a gyermek 3 éves kora előtt, vagy a 3. életév után, illetve mi történik azzal a kismamával, akit végül nem választanak ki (felmondanak-e neki vagy nem), s nem egyértelmű a leírásodból, hogy megszakítja-e a fizetés nélküli szabadságot, azaz jognyilatkozattal közli-e ezt a munkáltatóval, vagy csak érdeklődik, hogy HA megszüntetné, AKKOR milyen állás lenne neki. S hogy még bonyolítsam: a kismama szót úgy érted-e, mint várandós nőt, vagy mint kisgyermekes anyukát (de nem várandósat). Nem mindegy, mert mindegyik esetben más lenne a válaszom 🙂
   Tudsz egy kicsit pontosítani?
   Köszi:

   Ági

 22. Kedves Ági!

  2009. december 7-től fizetés nélküli szabadságon, GYED-en vagyok köztisztviselői jogviszony alatt, november 6-tól újra dolgozom azzal, hogy lemondok a még hátralévő GYED összegéről és a felhalmozódott szabadságom kifizetésre kerül.

  Kérdésem, hogy mennyi szabadság jár számomra ebben az esetben:

  Születési évem: 1973.

  Gyermekeim születési éve:
  Blanka 2009. 12. 07.
  Nóra 2011. 12. 15.
  Ágoston 2011. 12. 15.

  Iker gyermekeimmel a GYED 2013. december 14-én járna le.

  Szabadságom 25 + 12 nap volt (jegyzőként), ehhez jön még a gyermekek után járó szabadság. Azzal nem vagyok tisztában, hogy melyik évtől, mennyi adódik hozzá.

  Jelenlegi munkahelyemen még nem vagyok pozícióban, viszont szeretném tudni, hogy mi alapján számítják ki a szabadság időtartamát.

  Várom válaszod, köszönettel:

  Szalai-Gaál Mónika

  • Szia Móni!

   A törvény szerint neked mindkét alkalommal a szülési szabadság 24 hetére, és a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára jár fizetett szabi, azaz közel 2×1 évre. Tudod az alap szabidat, meg a pluszt is, ami jegyzőként jár, könnyen ki tudod ez alapján számolni (leosztod 365-tel, és beszorzod a félévre + 24 hétre eső napok számával) Ehhez még vedd hozzá a gyermekek utáni szabit, az elsőnél ez ugye 2, az ikreknél már 7 nap.
   Üdv:

   Ági

 23. Kedves Dolgozó mami.Már irtam neked a blogon válaszoltál is én vagyok akinek a szabiját régi 520 as órabérrel akarják elszámolni.Ma megint kérdeztem a bérszámfejtöt aki azt mondta hogy a nagyfőnök azt az utasitást adta mivel ugye régen volt hogy járt a szabadság és hogy azzal az órabérrel kell.Javasoltam neki hogy nézze át a törvényt de nem tudom mi lessz.Azt is mondtam hogy az 520as órabérrel a létminimumot se éri el.Gondolom senki nem meri feljelenteni a céget igy mindeki befogja.Ilyenkor mi van mit tudok tenni?Hova tudok fordulni ezzel?Ö váltig azt álitja hogy a felettese ihy határozott hiába hogy törvényileg járna a magasabb bér.Várom válaszod üdv KRISZTA

  • Kedves Kriszta!

   Én a helyedben nem hagynám magam, nem tehet ilyet a főnököd! Fordulj a munkaügyi felügyelőséghez, ők hivatalból kell, hogy eljárjanak, ha a jogszabályban meghatározott munkabér mértékét nem tarja be valaki. Keresd meg itt a területileg illetékes felügyelőséget, s tegyél panaszt: http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=229
   Üdv:

   Ági

 24. Kedves Dolgozómami!
  2004. 10. 01.-től felsőfokú végzettséggel kormánytisztviselőként dolgoztam folyamatosan egy munkáltatónál ügyintézőként. 2012.02.19-én megszületett kisfiam. Azóta vele vagyok itthon. Ekkor nyilatkoztam, hogy 2 év fizetés nélküli szabadságot szeretnék igénybe venni. 2012.02.19.-2012.08.05. TGYÁS 2012.08.06.-2014.02.19. GYED
  2 kérdésem lenne:
  1) Van-e rá lehetőség utólag, hogy még 1 év fizetés nélküli szabadságot kérjek a munkáltatómtól, a gyermek 3 éves koráig?
  2) Ha nem, és vissza kell mennem jövőre hány nap szabadságom halmozódott fel a távollét alatt?
  2012-ben nem vettem ki szabadságot.

  Köszönettel: Katalin

  • Kedves Katalin!

   A fizetés nélküli szabit a gyermek 3 éves koráig igényelheted, nem kell visszamenned, ha nem akarsz még. A mostani fizetés nélküli szabadság lejárta előtt minimum 15 nappal küldj el egy újabb igénylést, és kész.
   A szabadságaidat a blogon lévő cikkek alapján tudod kiszámolni, olvasd el ezeket (s természetesen a fentit is, ez is erről szól).
   Üdv:

   Ági

 25. Tisztelt “Dolgozó mami” !
  Elnézést kérek, ha üzenetemmel zavarom, csupán érdeklődési szándékkal írok. Tudom, hogy van még időm, de mióta gyerekem van nagyon szaladnak a hónapok. Gyes-en lévő kismama vagyok, jövő március 9-én jár le a gyesem. A munkáltatómmal kölcsönösen nem keressük egymást. Volt kolléganőmtől hallom, hogy nagy a rivalizálás és a kismamákat nem tudják illetve nem akarják visszavenni.Egy ………. cégnél dolgoztam, úgyhogy nagyjából tudom illetve nem tudom a jogaimat. :)Megerősítést szeretnék kérni. Tehát írásban jelzem nekik vissza jövő februárban, hogy lejár a gyesem és “vissza szeretnék állni munkába” ez az első lépésem. Utána gondolom én, lesz lehetőségem személyesen találkozni a főnökeimmel. Amikor eljöttem táppénzre 100.000 ft volt a bruttó bérem, ez már azóta megváltozott, tehát kötelesek bér felzárkóztatni. A szabadságaimat kötelesek kiadni a béremeléssel,cafetéria jár a szabadság idejére és ha nem tud vissza venni akkor köteles megindokolni (indok az lesz) én úgy tudom jár még 1 hónap felmentési idő és1 hónap végkielégítés. Kérhetem azt, hogy a szabadságaimat ne fizessék ki hanem szeretném letölteni,mivel azzal is a munkajogviszonyomat hosszabítom? Van még amiről tudnom kellene? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:R.B.

  • Kedves Dolgozó Mami!
   Én is szabadság után szeretnék érdeklődni,hogy mennyi jár? 2010.11.27-én szültem szabim nem maradt bent.Mostanáig itthon voltam kisfiammal.1982.10.07. születtem. előre is köszönöm a választ.

  • Kedves R.B.!

   Igen, a dolgok menete nagyjából a fentiek szerint “várható”. Az írásbeli jelzés nem kötelező, de tanácsos, hogy a cég is fel tudjon készülni. A bér emelésére ajánlatot kell tennie a cégnek – de ez sajnos sokszor elmarad, így erre rá kell kérdezni, nem szabad szégyenlősnek lenni, pláne, ha úgyis elküldik az embert… A szabadságok kiadása, vagy pénzbeli megváltása a munkáltató döntése, a munkavállaló ugyan kérheti, hogy inkább az egyik vagy inkább a másik legyen, de a munkáltató nem kötelezhető rá, hogy kiadja, ha nem akarja a jogviszonyt ezzel meghosszabbítani. A caffeteria esetében a céges szabályzat a mérvadó (ha van egyáltalán), nem tudom, hogy az mit ír a szabadságok idejéről, jár-e ekkor (bár, nem hiszem, hogy nem, mert az eléggé vitatható lenne…) A felmondási idő és a végkielégítés a munkaviszonyban töltött évek számától függ, erről többet itt: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozos-megegyezes-%E2%80%93-kinek-is-elonyos-valojaban
   Üdv:

   Ági

 26. Kedves Ági!
  Sok általad tanult hasznos tudnivalóval felvértezve mentem a munkáltatómhoz a GYED utáni visszatérés megbeszélésére. 4 órában szeretnék visszamenni, de az eredeti munkaköröm én is belátom nem végezhető fix időbeosztásban. Megegyeztünk (szóban) egy végzettségem és képzettségemhez képest jóval alacsonyabb beosztásban. Amikor várandósként elmentem táppénzre, akkor szavazta meg a kormány a bérkompenzációt, ami ugye rám nem vonatkozott (nem is vagyok közalkalmazott), de az akkor dolgozó kollegák megkapták a fizetésemelésüket. Azt szeretném megtudni, most hogy mennék vissza, nekem ez nem jár? Az eredeti bérem feléért köteles csak alkalmazni?
  Köszönöm eddigi és további segítségedet!
  Üdvözlettel: Barbara

  • Kedves Barbara!

   Ha a régi munkakörödbe mész vissza, a törvény a munkáltatódat arra kötelezi, hogy az időközben abban a munkakörben megvalósított béremelés mértékére kell neked ajánlatot tennie, ha ilyen munkakör nem volt, akkor a céges, éves átlagos emelés mértékére (s már a felhalmozódott szabadságokat is ezzel kéne kiadnia). Ha új munkakörben állapodtok meg (ami neked nem kötelező), akkor ott új bér van, semmilyen módon nem kötődik a régihez, hiszen ez egy szerződésmódosítás, új munkakör, új feltételek. Itt annyit kell kapnod, mint a többiek, akik ebben a munkakörben dolgoznak.
   Tehát ajánlatot kell tennie a szabik alatti bérre, majd meg kell állapodnotok egy új bérben. Azért arra felhívnám a figyelmedet, hogy ha 4 órában mész vissza, nem leszel abszolút védett, azaz ha 3 hónap múlva elküldenek, lényegesen kevesebb végkielégítést fogsz kapni…
   Érdemes ezt is meggondolni, amikor belemegy az ember egy alacsonyabb bérű részmunkaidős pozícióba.
   Sok sikert:

   Ági

 27. Kedves Ági!

  Elbizonytalanodtan egy kicsit a (második) gyermek vállalással kapcsolatosan, mióta bújom a netet… Szeretném ha segítenél számomra hasznos infóval.
  Esetem/kérdésem a következő:
  2011.02.01-én eljöttem táppénzre, akkor már 6 hónapos terhesen. 3 éves folyamatos munkaviszonyom volt. 2011.04.30-án megszületett első gyermekünk. Először tgyás, azt követően gyed-ben részesültem, letelt a 2 év, jeleztem időben, hogy visszamennék dolgozni. Nem tudtak visszavenni, így a “fentmaradt” szabadságom letöltése után közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom 2013.06.17-én.
  Sikerült másik állást találnom 2013.06.20-án kezdődött a munkaviszonyom, tehát 3 nap megszakítás volt.
  Azóta dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, táppénzen nem voltam. Gyermeket tervezünk, szeretném, ha jövő ősz környékén születne meg. Ha a terhességem engedi, akkor szeretnék dolgozni az első 5-6 hónapban.
  Kérdéseim: – Miből fogják kiszámolni a tgyást illetve a gyedemet?
  – 2013. második félévétől? Az nagyon jó lenne, mert jó a bruttó bérem.
  – Ha 2014. júniustól elmennék táppénzre, az változtatna bármin?

  Nagyon szépen köszönöm válaszod.
  További szép napot!
  Üdv.: Marcsi

  • Kedves Marcsi!

   Ezek mind-mind olyan kérdések, amelyek nem munkajogi jellegűek, hanem társadalombiztosításiak, márpedig én munkajoggal foglalkozom. 🙂
   Kérlek, ezeket egy TB szakértőnek tedd fel, bátran ajánlom az Anyabarát honlapot!
   Üdv:

   Ági

 28. Kedves Ági!
  Az alábbiakban szeretném a segítségedet kérni:
  1981.06.28-án születtem, kislányomat 2012.03.10-én hoztam a világra. Majdnem 10 évig, 2011. december 31-ig dolgoztam 8 órában, utána táppénz, majd tgyás (tgyás 2012.07.26-án járt le), azóta gyed-en vagyok. A gyed extra lehetőségét kihasználva 2014. január 1-től újra munkába állok, de már csak 4 órában. A kérdésem az lenne, hogy a két év alatt felgyülemlett szabadságom hány nap pontosan, mivel úgy tudom, hogy a szabadságokat órában kell számolni, azaz például 1 napi 8 órás szabi az most már nekem 2 x 4 óra, tehát tulajdonképpen 2 nap. Továbbá még azt szeretném tudni, hogy ezeket a napokat ki kell vennem, vagy ha a munkáltatómmal megegyezek, akkor ki is fizetheti? Ha igen, milyen összegben? A 8 órás bruttó munkabéremet kell figyelembe venni?
  Válaszodat nagyon köszönöm.

  • Kedves Nikoletta!

   A szabadságokat a mindenkori munkaszerződésed szerint fogják számfejteni, azaz ha a szabadságok kiadása előtt 4 órásra módosítjátok a szerződésedet, akkor feleannyi órát számfejtenek, s feleannyi bért kapsz. Éppen ezért előbb adják ki neked a felhalmozódott szabit, s csak utána módosítsátok a munkaszerződésedet részmunkaidősre.
   Megváltani pénzben nem lehet, csak a munkaviszony megszűnésekor, 2012. december 31.-ével eltörölték ezt a lehetőséget.
   Üdv:

   Ági

 29. Kedves Ági!

  A kétéves fiammal éppen gyesen vagyok és lassan készülök visszatérni abba az általános iskolába, ahol határozatlan idejű kinevezéssel dolgoztam szaktanárként gyermekem születése elott.
  Nagyon megköszönném, ha tudna segíteni, tanácsot adni két kérdésben.
  Az igazgatónő nem küldi el a helyettem jött kollégát, ami engem egyáltalán nem zavar, viszont engem “kényszerít” ezáltal délutáni tanulószoba megtartására, ami egyrészt problémát okozhat, mikor gyermekem időben szeretném elhozni majd az óvodából, másrészt úgy tudom, ezáltal elvesztem az egyetemi végzettségem miatti tobbletkeresetem.
  Mi a teendő ilyen esetben?
  Illetve az lenne még a kérdésem ,hogy elvesztem-e a véglegesített státuszom, ha esetleg csak felallasba vagy óraadonak mennek vissza az első évben?

  Nagyon köszönöm a válaszod előre is!!

  • Kedves K.B.

   Ha a délutáni tanulószoba megtartása egy másik munkakör, akkor módosítani kell a kinevezésedet, amihez a te beleegyezésed is kell, kényszeríteni tehát nem tudnak rá. A véglegesített státuszos kérdésedet nem értem, ne haragudj… mire gondolsz pontosan? Ha a félállás alatt a részmunkaidős foglalkoztatást érted, akkor arra a jelenleg hatályos törvény szerint a munkáltató kötelezhető, ha a gyermeked még nincs 3 éves, s a fizetés nélküli szabi megszüntetése után visszatérsz dolgozni.
   Üdv:

   Ági

 30. Kedves Ági!

  A munkáltatóm szerint, aki nem vesz vissza idén a gyesem lejárta után, jár a 2 hónap felmentési idő számomra (átszervezés történt időközben, megszűnt a munkaköröm), de ő úgy értelmezi, hogy a felmentési időm alatt adja ki a felhalmozódott szabadságomat!!!
  Helyesen fog így eljárni vagy forduljak ügyvédhez?
  Köszönöm szépen válaszodat előre is!!!
  Andi

  • Kedves Andi!

   A felmondási időd első felében sajnos kiadhatja a szabadságot, ha felment a munkavégzés alól (vagy annyi napot, ami a felmondási idő első felére esik), de a felmondási idő második felében (ezt hívjuk felmentési időnek) ezt nem teheti meg, ekkor törvény alapján eleve fel vagy mentve a munkavégzés alól. Ha tehát több munkanapra jutó szabid van, mint ahány munkanap van a felmondási időd első felében, a maradék szabit pénzben meg kell váltania!
   Üdv:

   Ági

 31. Kedves Ági!

  Nagyon szépen köszönöm a választ!!!

  Üdv,
  Andi

  • Nincs mit!

 32. Kedves Ági!
  A kérdésem az lenne, hogy köztisztviselőként a fizetés nélküli szabadságom ideje alatt más munkáltatóhoz elmehetek-e dolgozni? Engedélyt kell-e kérnem az eredeti munkahelyemtől vagy csak tájékoztatási kötelezettségem van?

  • Kedves Andrea!

   A Kttv.-ben ez nagyon részletesen és szigorúan van szabályozva, idelinkelem neked, nézd meg kérlek a 85 §. (2)-től a 87.§-ig, hogy igaz-e rád valamelyik.
   http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100199.TV
   Üdv:
   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás