Hát én immár kit válasszak…?

Szerző: Dátum: 2013. Júl. 08. Kategória: Egyéb | 4 hozzászólás

munkajogi tanácsadás

photo by Peter Hayes

Manapság úton-útfélen lehet mindenféle karrier-tanácsadókkal, TB-szakértőkkel, life és business coachokkal találkozni, akik sok szépet ígérnek az ember lányának. Én magam is a bőség zavarától szenvednék, ha történetesen egy szakemberre lenne szükségem, mert hát nagyon sokan vannak, mindenki dicséri magát, nagyjából ugyanazt is kínálják, hogyan válasszak közülük? A mai bejegyzéssel ebben szeretnék segíteni annak, aki tanácstalan az információk dzsungelében…

Az első és legfontosabb dolog, hogy mi magunk próbáljunk meg tisztába kerülni azzal, hogy mi is a problémánk, ha szakembert keresünk annak megoldására. Vannak esetek, amikor kis utánajárással könnyen kideríthetjük, hogy a téma, amiben kérdezünk, pontosan milyen szakterülethez is tartozik. Számtalanszor kapok például  a blogon társadalombiztosítási kérdést, ami ugye nem a szakterületem, semmi köze nincs a munkajoghoz – bár lassan már elég jól beletanultam ebbe is 🙂 Mégis, ha komolyabb TB tanácsadásról van szó, mindig leírom, hogy ez nem az én területem, és átirányítom az illetőt egy másik szakértőhöz. Mindenki maradjon a maga kaptafájánál… 🙂 Tehát először alaposan gondoljuk át, hogy mi is a kérdésünk, s ezután keressünk megfelelő szakembert. A legtöbb honlapon ott vannak a felsorolt esetek, amikben szakértőként közreműködik az adott tanácsadó.

Második szempont, amit ajánlani tudok, hogy nagyon alaposan nézzünk utána, hogy ki is az a szakértő, akihez fordulunk. Ez a mai információval teli világban nem tűnhet nehéznek, bár néha pont azzal van gond, hogy a fontos, és lényegi információkat kiszűrjük a hatalmas blabla közül. Mi a végzettsége, milyen bizonyítványai, oklevelei vannak a szakértőnek, tanácsadónak? Mióta foglalkozik ezzel a szakterülettel? De, tovább megyek: hogy hívják? Mert sajnos jó néhány esetben ez sincs fent a honlapon, a Rólunk rovat csak általános, semmitmondó információkat tartalmaz. Márpedig ha nincs ott a neve, hogy tudod beütni a google keresőbe, hogy elolvass róla mindent? A tanácsadás egy bizalmi szakma, ha nincs ott a neve, fényképe, szaktudásának bizonyítékai (végzettség, oklevelek, gyakorlat leírása), azonnal felejtsük el az illetőt. Nem azt mondom, hogy a hangzatos címek és divatosan csengő végzettségek az egyetlen bizonyítékai a szakértelemnek, de azért van némi kapcsolat a szakirányú végzettség, több éves gyakorlat és a tudás között 🙂

Mielőtt elkötelezed magad – pláne, ha egy hosszabb időtartamú, folyamatos tanácsadásról beszélünk – az is fontos, hogy hol lesz a helyszín, s milyen az időbeosztása annak, akivel dolgozni fogsz közösen. Ha csak egy találkozóról van szó, nem gond az utazás, de ha egy hónapokig tartó együttműködésről van szó, s az utazás 1-2 órát elvesz minden alkalommal az idődből, meglehet, rövid idő múlva te fogod abbahagyni a folyamatot, s így nem fogsz sikert elérni. Szintén nem túl motiváló, ha nem a te időbeosztásodhoz igazított a találkozó. Persze nem várható el, hogy miattad felrúgja az egész napját, de ha te sosem érsz rá délután 5 után, akkor neked nem jó az a coach, akinek van egy főállása, s munkaidő után foglalkozik csak az ügyfeleivel.

Azonnal fordíts hátat, ha azt mondja, hogy az ő ügyfeleinek mindig minden sikerül. Ilyen nincs! Akármelyik területet nézzük, itt mindig emberek vannak, s ahol emberek vannak, ott a szubjektivitás, az esetlegesség, a bizonytalanság is megjelenik. Ha álláskeresés a téma, nem lehet, hogy mindig, mindenkinek sikerüljön minden, hiszen különbözőek, s különböző helyzetben vagyunk: ki szorgalmasabb, tehetségesebb, ki lustább, vagy éppen rossz időben, rossz helyen van. Ha munkajogi tanácsadásról beszélünk, akkor sincs garancia arra, hogy visszavesz téged a cég szülés után, bármennyire jó a tanácsadód, hiszen a törvény már nem kötelezi rá, és hát ugye nem csak a te szándékod a mérvadó, a munkáltatódnak is van egy szándéka. Ezen pedig a legjobb tanácsadó sem tud változtatni, erőszakkal, vuduval, varázslással, semmivel!

Ajánlotta valaki neked? Nos, ez már jelent valamit, az ajánlás annak a jele, hogy ő is elégedett volt vele. De erre az egy lapra se tegyél fel kérlek mindent! Pláne, ha több alkalommal is fogsz vele találkozni, nem csak egyszer. Hogy miért? Mit mond neked az a szó, hogy kémia? Neeeem, nem az ionos kötésre és a periódusos rendszerre gondolok, hanem hogy közöttetek működik-e a kémia? Hogy szimpatikus-e neked, s te neki? Mert ha több hónapon keresztül hetente töltötök együtt 1-2 órát, bizony nem árt, ha ez is működik. Meglehet, valaki azt mondja, hogy egy coach vagy tanácsadó viselkedjen professzionálisan, s ne az legyen a fontos neki, hogy szimpi-e az ügyfele, vagy sem. Ez nagyon szép, és jó, csak nem ez a gyakorlat. Mi is emberek vagyunk, nekünk is vannak érzéseink, mi is viszonyulunk valahogy másokhoz, emberekhez, dolgokhoz, értékekhez. Van olyan ismerősöm, aki hosszú ideig tartó megbízás esetén az első alkalmat ingyen adja, s ha nem tetszik neki az ügyfél, hozzáállása, megmondja neki, hogy ne haragudjon, de nem fogja vállalni. És kész! Te is légy kérlek ugyanilyen “válogatós”, ha bármi miatt nem szimpatikus az ember, ne járj hozzá. Hidd el, jót teszel magadnak ezzel!

Bár nagyon fontos, hogy milyen fajta tanácsadásról és problémáról beszélünk, vannak olyan esetek, amikor az a legjobb, ha nem ő mondja meg a tutit neked, hanem rávezet, megdolgoztat, megtanít téged a neked jó megoldásra, annak megtalálására – főleg a hosszabb időtartamú tanácsadásokra gondolok itt. Egyrészt, mert így sokkal elkötelezettebb leszel a megtalált, kitalált megoldás iránt, másrészt, mert nem elég, ha elmondja neked, az a cél (vagy az lenne), hogy megtanítson rá. Hogy majd később te magad is megbirkózz egy ilyen helyzettel. Az tehát, aki semmit munkát, semmi gondolkozást nem vár el tőled, semmi házi feladatot nem ad, hanem mindent helyetted csinál meg (vagy előzetesen ezt ígéri), nem biztos, hogy jó neked. (Hacsak nem akarsz 3-4 év múlva újra sok pénzt kifizetni valakinek ugyanezért, amikor ugyanez lesz a gondod, s nem tudod, hogy oldd meg újra. Tudod, nem halat adni, hanem halászni tanítani!)

S végül az anyagiak: Ha az árak nincsenek fent az oldalon nyilvános, elérhető módon, az nem feltétlenül rossz, bár őszintén szólva én utálom azokat a kirakatokat, ahol nincs kint az ár. Meglehet, egyéni árszabással dolgozik az illető, de nem hiszem, hogy ne lehetne “tájékozódásképpen” kitenni némi információt. S végül: ha valaki előre fizetést kér, s nem egy egyszeri alkalomra (pl. bizonyos előleg az időpont foglalásakor, ott ez teljesen érthető), hanem egy több alkalomból álló tanácsadás teljes díját, én ott is óvatos lennék. Mert hát miért is fizetsz előre?

Összegezve: neked nagyon fontos a problémád, s az, hogy megoldást találj rá, biztos vagyok benne! Győződj meg róla, hogy akire bízod, az is ugyanilyen fontosként látja, s így is kezeli! Hogy kiváló szakértelemmel, határidőket betartva, téged és az elvárásaidat komolyan véve, de a realitások talaján maradva segít neked!

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

 

 

Ajánlott bejegyzések:

4 hozzászólás

 1. Kedves Repka Ági!

  Nekem kicsit összetett a problémám, ami egy dologból “ered”, igyekszem röviden elmondani:

  2010. márciustól nem dolgozom. Veszélyeztetett terhes voltam. Kisfiamat 2010.10 01-én szültem. TGYÁS, GYED sorban rendesen ahogy az szokás 🙂 Megszültem 2012.augusztus 29-én kislányom és 2013.0131-ig TGYÁS-on voltam. A probléma itt kezdődött. Nem kapok GYED-et foglalkoztatói igazolás hiánya miatt. Az OEP már nyomoz az ügyben, sem mi sem ők nem tudták eddig beszerezni a Foglalkoztatói igazolást. A GYED-et felfüggesztették, míg a nyomozás le nem zárul. A cég működik, be is vagyok jelentve (OEP látta), nincs felszámolás alatt (Cégbíróságnál megkérdeztük)

  Három kérdésem lenne:
  1. Ha nem tudják beszerezni az igazolást a GYED-et akkor is megkaphatom? (bedolgozott időm bőven megvan) 🙂

  2. Hogyan tudok így munkába állni? Nincs kiléptető papírom, nem tudom felvenni a kapcsolatot a munkáltatómmal.

  3. Mi lesz az eddigi szabadságaimmal, ami már majdnem 4 év szabija. (2010-ben sem voltam szabin)?

  Nagyon köszönöm a választ, előre is!

  Köszönettel: Tünde

  • Kedves Tünde!

   Volt már itt a blogon olyan anyuka, akinek szintén gondjai voltak a GYED-hez szükséges munkáltatói igazolás beszerzésével, azt tudom, hogy ilyenkor sajnos ki kell várni, hogy a hivatal eljárjon. Nem írtad, hogy te próbáltad-e a céget személyesen felkeresni a volt főnököt, miért nem adják ki a papírt? Elköltöztek? Más a vezetőség? Vagy mi történt? Ha nincs felszámolás alatt, akkor valami kell, hogy legyen vele, valahol léteznie kell. Vagy már nem is zajlik tevékenység?
   Munkába ettől tudsz szerintem állni, hiszen amúgy is másodállásként vállalnál valamit, nem? Elmondod, hogy éppen ez az ügy zajlik, nincs kilépő papírod. Nem lesz gond belőle, hiszen ha nem tudod bemutatni, akkor is fel tudnak venni. (Képzeld el, hány ember van, aki be sem megy a kilépő papírjaiért, elhagyja,nem találja… ők is tudnak új munkaviszonyt létesíteni…) Mindenesetre ezt az ügyet ne hagyd annyiban, sajnos ki kell várni.
   Mivel sok évnyi szabadságról, s ha nem tudnak tovább foglalkoztatni, végkielégítésről, s felmondási időre járó bérről is van szó, ami jár neked munkáltatói felmondás esetén, azt tartanám célszerűnek, hogy ha az OEP sem jár sikerrel, akkor bizony ügyvédhez kell fordulni, ha nem tudtad a céget megtalálni, s ő majd elmondja, mik a további lépések. Gondolom, ha elég pénzről van szó, felszámolást fog javasolni, amit te indítasz a cég ellen.
   Ha ez segítség, még megkérdezem a gyakorló munkajogász ismerősömet, hogy ő mit gondol egy ilyen helyzetről, ha választ kapok, ide fogom megírni azt is.
   Üdv:

   Ági

   • Szia Ági!

    Nagyon köszönöm a válaszod! A céget én is próbáltam felkeresni, nem is egy alkalommal, de a portás azt mondta hónapok óta nem látta őket! 🙁 Ez egy munkaerő-kölcsönző cég és a konkrét hely ahol dolgoztam, már új kölcsönbeadó céggel tovább alkalmazta az aktív dolgozókat. Az OEP is azt mondta nagyon furcsa, hogy a TGYÁS-hoz még adtak igazolást a GYED-hez meg már nem…. még zajlik a nyomozás, ma érdeklődtem.
    Én is úgy gondoltam nem hagyom annyiba, de a fő kérdés az, hogyha ez egy “kamu” céggé vált, akkor valaha láthatok ebből anyagilag valamit, vagy csak kidobott pénz lesz az ügyvédi költség is-sajnos ezzel sem vagyok tisztába, hogy ilyenkor ha pert indítok ki mit fizet? A felszámolás elindítását már ajánlották, de a Bíróság telefonon azt a a tájékoztatást adta, hogy most változtak a fizetésre vonatkozó szabályok.
    Kedves vagy, hogy még az ismerősödet is megkérdezed az ügyemmel kapcsolatban! Várom majd a választ. Ha van fejlemény jelentkezem.
    Üdv.: Tünde

    • Kedves Tünde!

     Az, hogy mi lesz a vége egy ügynek, sosem lehet pontosan, 100%-osan előre tudni. Ha a cég még létezik, azaz nem került felszámolás alá, akkor én első körben mindenképpen megkeresném őket valamilyen módon. Ez ahhoz is kell, hogy később jogi úton tudj fellépni ellenük. Van neve, címe, adószáma (ezek benne kellett, hogy legyenek a munkaszerződésedben), kérlek, ellenőrizd le ennek alapján őket a neten, illetve ezen a holnapon: http://www.e-cegjegyzek.hu/index.html. Itt megtalálod a tisztségviselők nevét is, és további adatokat (talán megváltozott címet is, ahol most vannak). Ha megvan, akkor mehet nekik a felszólító levél, hogy adják ki a megfelelő igazolást a GYED-hez, s személyesen is zaklathatod őket. Ha ez nem vezet eredményre, menj el vagy egy ügyvédhez (egy találkozó nem olyan sok pénz), vagy egy ingyenes jogsegély szolgálathoz (Jogpont plusz hálózat). Ott remélhetőleg ingyen elmondják, mi lenne a folyamat, s kb. mennyibe kerülne neked. Az OEP-nek elméletileg be kell szereznie az iratokat hivatalból, így azt is várd meg, ők mire jutottak. De amíg nem szakítod meg a fizetés nélküli szabadságot, s nem mész vissza, nem kell nekik semmit fizetni neked, hiszen a szabikat is akkor kell majd kiadni, s ha nem tudnak foglalkoztatni, a többi dolog is csak akkor lesz esedékes. Viszont sok pénzről van szó, ezért jó lenne kideríteni, mi lett velük, s folyamatosan szemmel tartani a felszámolás alá eső cégeket: http://www.magyarcegjegyzek.hu/felszamolasi_lista/, hogy ha valamikor mégis ide jut, azonnal léphess, s jelentkezz az igényeddel a felszámolónál.
     Üdv:

     Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás