Mi kell a baby boom-hoz?

Szerző: Dátum: 2013. Júl. 01. Kategória: Egyéb, GYED-GYES utáni visszatérés | 25 hozzászólás

babyboom

photo by max think sees

Néhány hete őrült cikkezés folyik a médiában arról, hogyan növelné a kormányunk a születési kedvet. Először csak a nagy hír közölték, részleteket nem, majd szépen lassan szivárogtatták ki a különböző ötleteket. Kaptam az alkalmon, s a Dolgozó mami Facebook oldalán megkérdeztelek titeket: mi kellene nektek ahhoz, hogy több gyereket merjetek vállalni? Szándékosan megadtam több lehetőséget, ami a kormány kiszivárogtatott tervei között is szerepelt, s belecsempésztem a sajátjaimat is, amiről szó sem volt az újságcikkekben. Hogy miért? Mindjárt meglátjátok!

Volt itt minden: első hallásra hatalmas összegű kelengyepénz (amit még nem tudni pontosan, hogy az első vagy a további babánál adnának), magasabb TGYÁS, GYED, munkahelyi bölcsi és ovi állami normatívával, születések számát ösztönző tematikájú műsorok a tévében (neeeem, itt nem a “felnőtt” filmekre gondoltak a honatyák :-D, te kis huncut :-D), munkavédelmi akcióterv kiterjesztése a többgyerekesekre… Első hallásra ezek mind szépen hangzanak, s az általatok adott válaszok alapján úgy láttam, nektek is tetszik – főleg a magasabb TGYÁS, GYED. De hol a hiba? Mert bizony van, nem is kicsi…

Te miért nem szülsz most azonnal másodikat, harmadikat, negyediket? Ok, rosszul kérdeztem, most azonnal nem tudsz szülni, kell néhány hónap hozzá (pontosan kilenc :-)), de miért nem vállaltok második, harmadik, negyedik babát? Számtalan anyukával beszélgettem leveleztem az elmúlt két évben, és a legtöbbjük – a túlnyomó többség – nem a TGYÁS, vagy a GYED összegét, az ovi vagy a bölcsi hiányát jelölte meg fő okként. Hanem a bizonytalanságot. Azt, hogy ha vége az otthon töltött éveknek, halvány lila dunsztja sincs, hogy lesz-e munkája. No, nem a régi cégnél, ott tuti, hogy nem várják vissza… hanem általában lesz-e új munkája a legkisebb gyerkőc 3. szülinapja után. S nem egy-két hónapig, hanem sok-sok évig. Hogy miért rossz, azaz nem túl hatékony megoldás a mostani pénzügyi gyors-tunning, amit terveznek? Mert nem ad sem hosszú távú biztonságot, sem lehetőséget arra, ami a legtöbb gyermekes családnak kell – a kétkeresős modell. Ha anyuka egy gyerek után megtapasztalta, hogy mennyire nehéz állást találnia, kettővel még nehezebb lesz. Hárommal meg még nehezebb… Márpedig a felelős gyerekvállaláshoz több dolog kell a szereteten és a gondoskodáson túl: előre tervezés, pénzügyi biztonság, pénzügyi felelősség. Arról, hogy mennyibe kerül egy gyerek (nem az első 2-3 évben, hanem 18-20 éves koráig, vagy még tovább), lehet vitatkozni, de tény: nagyon sokba kerül. Ha ez a téma érdekel, ide kattintva találsz egy nagyon jól összeszedett cikket a kezdeti költségekről, itt meg egy másikat a tervezésről, bevételekről, tartalékokról. Tehát szerintem az, hogy szüléskor kapsz egy nagyobb összeget, majd a 2. vagy 3. életévig kissé megemelik a mostani juttatásokat, nem segít. Olyan ez, mint a szabad felhasználású személyi hitel: csak az lebeg sokak szeme előtt, hogy hú, félmillió forintot kapok. Azt, hogy ezt mekkora kamattal, s vissza tudja-e egyáltalán fizetni, s ha igen, hány évig nyögi majd, már nem mindenki gondolja végig. Becsapós…

Mellesleg a nem is olyan régi szakirodalmat olvasgatva (Bálint Mónika – Köllői János), vagy szakértőkkel egyeztetve az is fel kellene, hogy tűnjön a GYED-GYES emelést ígérőknek, hogy a gyermektámogatási rendszer munkapiaci hatásainak pontos felméréséhez olyan, kifejezetten e célra irányuló adatfelvételre lenne szükség, amely számtalan apró részletet rögzít a támogatást igénylőkről, azok korábbi jogviszonyairól, időtartamáról, bérezésükről, a visszatérés idejéről, vagy az otthonmaradás okáról, jelenlegi tevékenységükről, a gyermeket gondozó személyről, vagy intézményről. S most kapaszkodjatok meg: ilyen adatfelvétel az elmúlt negyven évben nem született, így érthetetlen, hogy havi több mint százmillió forint kerül kifizetésre egy olyan rendszer keretein belül, melynek a munkaerőpiacra, a női foglalkoztatásra gyakorolt hatását, a gyermekszülés utáni újbóli elhelyezkedést segítő vagy akadályozó mivoltát senki nem vizsgálta, így hasznosságát nem is tudhatja biztosan. Tehát emeljünk, de min? Azon, amit nem is tudunk, hogy miért folyósítunk, mi a hatása, segít-e valóban hosszú távon az érintetteknek? (Igaz, egy komoly előnye van a GYES-nek, csökkenti az amúgy nagyon durván jelentkező gyermekszegénységet Magyarországon…)

A nyugati országok példáján egyértelműen látható, hogy ott sikerült a csökkenő születésszámot megfordítani, ahol a kisgyermekes nők munkaerő-piaci reintegrációját megoldották, egyszerűen szólva, ahol gyerekszülés és gondozás után a nő folytathatta a munkavégzést. Nem biztos, hogy ugyanannál a cégnél, nem biztos, hogy ugyanabban a munkaidőben, mint korábban – legtöbbször részmunkaidőben -, de nagyobb gond nélkül visszatérhetett akkor, amikor tervezte. Ehhez pedig három dolog kell: munkáltatók, akik egyenlő esélyeket biztosítva, nem diszkriminálva, sőt örömmel visszaveszik őket, akik nem kapnak sikítófrászt egy várandós anyukától, gyermekellátó intézmények, amik elérhető közelségben és áron annak, s olyan anyukák, akik valóban előre terveznek, s dolgozni akarnak néhány év után. Mert ha tudod, hogy az első gyermek megszületésével nem írtad ki magad a munkából “örökre”, akkor szívesen vállalsz másodikat, harmadikat is. Ha tudod, hogy el fogod tudni tartani 5-10-15 év múlva is, mert lesz munkád, akkor vállalod. Ha azt látod, hogy kínkeservesen visszaküzdötted magad egy alacsonyabb, megalázóbb munkakörbe több hónapnyi, vagy évnyi hiábavaló próbálkozás után, hogy a 2-3 év alatt kimerült családi kasszát végre kissé helyre hozzátok, ezerszer meggondolod, hogy legyen e következő babázás is.

Nos, ezért került bele az én kis rögtönzött kérdőívembe az, ami egyik honatyának sem jutott eszébe, hogy a felmondási védelmet állítsák vissza. Mert amióta eltörölték ezt a fizetés nélküli szabadságot megszakító és visszatérő anyukáknál (ok, csak korlátozták, de valójában ez inkább teljes eltörlést jelent, hiszen mit tudsz tenni, ha közlik veled, hogy megszűnt a munkaköröd, s nincs másik – ha igaz, ha nem ez az indok…), mást sem csinálok, csak kirúgott, vagy kirúgással fenyegetett anyukáknak adok tanácsot… Persze, nagyon szívesen teszem ezt. És közben írogatom a magam véleményét a baby boomról… hátha valaki elolvassa és elgondolkozik rajta…

 

Ajánlott bejegyzések:

25 hozzászólás

 1. Ha lehet én is kérnék tanácsot! 99 óta dolgozom ugyannál a cégnél, 2007 óta vagyok folyamatosan gyeden, gyesen, táppénzen, kicsit szabadságon a 2 gyerek között. Most lejárt a gyes, kivettem a bent maradt szabadságomat, de rögtön közölték is, hogy nem kellek, pedig határozatlan idejű szerződésem volt. Másik munkát biztosan nem fogok találni sajnos. Jár nekem legalább a végkielégítés? Ha igen, mit kell ehhez tennem? Most még tart a szabadságom. Köszönöm, ha segítesz!

  • Kedves Gilda!

   Amennyiben a munkáltató szünteti meg a munkaviszonyt felmondással, akkor igen, jár a végkielégítés (kivéve, ha az indok a a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem egészségi okkal összefüggő képessége). Ha 1999 óta vagy jogviszonyban, akkor bizonyára nem kis összeg jár, de ezt – mivel nem írtad, hogy miként dolgozol, Mt. hatálya alá tartozó munkavállalóként, közalkalmazottként, vagy köztisztviselőként – nem tudom pontosan megmondani. Az egyes törvények eltérő összegeket mondanak ilyen esetekre. Írd meg kérlek erre a választ, s akkor tudok segíteni pontosabb adatokkal. Az is fontos, hogy a keresőképtelen időszak, amit említettél (táppénz), mennyi ideig állt fent, ugyanis az új Mt. a végkielégítésre jogosító idő számításánál előírja, hogy az egybefüggően legalább harminc napot meghaladó tartamot, amelyre a munkavállalót munkabér nem illette meg, nem szabad már beleszámítani a munkaviszony hosszába (ilyen értelemben ezzel akár a végkielégítés összege is csökkenhet).
   Várom a válaszod, üdv:

   Ági

 2. Azt kifelejtettem, hogy az első 3 évben határozott idejű szerződésem volt, utána véglegesítettek, de folyamatos volt a munkaviszonyom. Pedagógus vagyok, az új központok létrejöttével teljesen elveszítettem a fonalat…
  Most még csak az iskolától írták meg, hogy nincs tovább, illetve a munkaviszonyom rendezésével forduljak a központhoz, ők már nem foglalkoznak velem. Kértem írják meg, hogy meddig tart ki a szabadságom, de nem válaszoltak (még kb 1 hónapig becslésem szerint). Köszönöm!

  • Aha :-), most olvasom a második válaszodat, nos, ha pedagógus vagy, akkor közalkalmazottaknál nem felmondásnak, hanem felmentésnek hívják ezt, s ha megvan napra pontosan a 13 éved, akkor 5 havi távolléti díjnak megfelelő végkielégítés illet meg.
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Ágnes!

  Azt szeretném kérdezni, hogy meddig jár a GYES? A kisebbik lányomnak kijött a határozat, hogy felszólítják az óvoda vezetőjét, hogy 2013. szeptember 1.-től biztosítson helyet a gyereknek az óvodában. Viszont Ő csak 2013. december 21.-én tölti be a három éves kort. Az oviban viszont nem tudták megmondani, hogy mikortól mehet a gyerek oviba (szept. 1 vagy dec. 22.). A kérdésem az lenne, mivel nekem 60 nappal a munkába visszaállás ideje előtt jeleznem kell a munkáltatóm felé, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, viszont ezt addig nem tudom megtenni, amíg nem kapok infót az ovitól, hogy mikor mehet a lányom, kaphatok-e még GYES-t a gyerek három éves koráig, ha ő már oviba jár, én viszont még nem dolgozom (mivel nem tudtam időben jelezni a munkáltatóm felé a szándékomat)? Remélem érthető voltam Köszönöm a válaszát előre is. Tisztelettel Eszter

  • Kedves Eszter!

   A GYES folyósítást nem érinti, hogy a gyermeked óvodába jár, attól még jogosult vagy rá, a 3 éves koráig biztosan. Ha időközben pedig megszünteted a fizetés nélküli szabit, és elkezded kivenni a szabikat, akkor kell csak visszamondani, mert a GYES és a 8 órás szabi együtt már nem mehet.
   Üdv:

   Ági

 4. Most lettek 3 évesek a lányaim, másfél éve dolgozom. Hát nem könnyű összeegyeztetni mindent, párom elviszi őket reggel oviba, de ki menjen értük stb., naponta 2 és fél órát utazni. Az általad említett bizonytalanságról nem is beszélve. Ezért is kezdtem másodállásba, hogy előbb-utóbb én tudjam beosztani, hogy mennyit is akarok/tudok egy nap dolgozni, és hogy több időt lehessek a családommal.

 5. Kedves Eszter;

  Biztos én vagyok kevésbé alapos, de erre a kérdésekre nem találom a választ:
  Visszamehetek e dolgozni a szülést követő 6 hónapon belül?
  Ha 6 hónap után szeretnék/tudok visszamenni, jelzem a munkáltató felé, és Ő nemleges választ ad, akkor megy tovább a gyed folyósítás, vagy azt elvesztem?

  Válaszát előre is köszönöm;
  Zaphyris

  • Kedves Zaphyris,

   nem vagy figyelmetlen, ez egy nagyon ritka kérdés… Bármikor visszamehetsz dolgozni, de két ok miatt nem szoktak a gyermek 1 éves kora előtt. Részben mert a kicsivel szeretne inkább maradni az anyuka, s mert egy éves kor előtti visszatérésnél nem jár a GYES, még ha részmunkaidőben (max heti 30 óra) dolgoznál, akkor sem. De a visszatérési szándékodat bármikor jelezheted, s a munkáltatód a törvény szerint köteles a jelzéstől számított 30 napon belül visszavenni, s ekkor vagy foglalkoztat, vagy felmond, ha megfelelő indoka van rá. Sajnos már nem vagy védett a gyermek 3 éves koráig (hacsak nem vagy köztisztviselő, ezt nem írtad). A GYED kérdésében azt javaslom, fordulj egy TB szakértőhöz, ez nem munkajogi kérdés, s ebben nem én vagyok a legmegfelelőbb szakértő. Ajánlani tudom az Anyabarát honlapot, ott tedd fel a kérdésedet!
   Üdv:

   Ági

 6. Egy fontos kérdésben keresek választ. Én 2008-ban szültem először, aztán még 2010-ben és 2012-ben. Jelenleg gyeden vagyok. Most lenne helyem, visszamenni, de hogyan? Tavalyi évvel bezárólag felgyűlt szabim 90 nap. Kifizethetik-e ezt, vagy ebből hány nap ami kifizethető, hogy most tudjak munkába állni. Ha nem tudok most kezdeni, később nem biztos, hogy lesz helyem. Köszönöm a segítséget. Viki

  • Kedves Viki!

   A felhalmozott szabadságok nem fizethetőek ki, ki kell adnia a munkáltatónak ezeket. Azaz a visszatérést úgy kell sajnos időzíteni, hogy több hónappal előre kell tervezni a munkáltatónak, munkavállalónak.
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!
  A munkahelyvédelmi adókedvezmény, amit tudom, hogy a munkáltató tud érvényesíteni, jár ugye akkor is, ha már meglévő munkahelyre megyek vissza, nem pedig csak akkor, ha újat létesítek?
  2008 óta állok a cég alkalmazásában, majd 2010-ben és 2011-ben szültem… csak szeretném biztosítani magam, és vinném a MÁK-tól kapott nyomtatványt, mert ma ugye semmi sem biztos.
  Válaszodéert előre is hálás köszönet!
  N. Timi

  • Szia Timi!

   Igen, nem függ a kedvezmény attól, hogy újonnan felvett-e az anyuka, vagy régi, de visszatérő dolgozó. Az egyetlen, amit vizsgálnak, hogy GYED után, GYES alatt, vagy után jön-e dolgozni! Sok sikert a visszatéréshez! 😉
   Üdv:

   Ági

 8. Kedves Dolgozó mami!

  A mai hírleveledben olvastam, hogy a rendes félmondás eseten indokolni kell a cégnek. Ez Ok, velem ez történt meg a napokban azzal az indokkal, hogy a munkaköröm megszűnt. Kérdésem az lenne, hogy kötelező nekik felajánlani mást? Versenyszférában dolgoztam, egy bankban és a gyermekem már betöltötte a 3 évet. Még a szabadságaim töltése alatt megpályáztam több munkakört. Egyik még folyamatban volt, amikor megkaptam a felmondó levelet. Szóban arról tájékoztatott a cég, hogy a munkakör már nem lesz, nem fogja senki betölteni, a munkát a meglévőek között allokálják. Ezután 1 hét múlva lezárták úgy az álláspályázatot, hogy más pályázóval folytatják tovább az állásbetöltését. Kérdésem, hogy támadhatom a bankot, esetleg perelhetem e-miatt? Ugyanis azzal is lezárhatták volna, hogy a státusz már nem létezik, már nem töltik be. Köszönettel Bátorfi Szilvia

  • Kedves Szilvia!

   Nem könnyű a kérdésedre választ adni. Perelni perelhetsz bármikor, a kérdés, hogy a bíróság igazat ad-e majd neked…
   Annak, hogy az adott munkakörre nem téged választottak, nagyon sok oka lehetett, amit meglehet, te nem is tudsz: a másik kiválasztott jelölt megfelelőbb végzettsége, tapasztalata, képességei… Az hogy neked szóban mondtak valamit, nem könnyen bizonyítható később, ráadásul kérdés az is, hogy akit felvettek végül, szintén belsős pályázó volt-e, vagy külsős (azaz nem bankos kolléga).
   Ha perelsz, akkor az lesz a kérdés, hogy a felmondásod indoka valós, és okszerű volt-e, azaz megszűnt-e a munkaköröd. 3 év után nincs már az az állásfelajánlási kötelezettség sem az Mt.-ben, ami a 3 éves kor előtt visszatérő anyukáknál még megvan (azaz csak akkor lehet felmondani nekik, ha nincs betöltetlen üres állás, vagy a felajánlottat az anyuka visszautasítja).
   Ha kétségeid vannak, a felmondás kézbesítése utáni 30 napon belül érdemes ügyvédhez fordulni, s ha egy alapos, mindenre kiterjedő beszélgetés után ő is azt tanácsolja, hogy add be a keresetet, vagy ellenkezőleg, nem tanácsolja, akkor talán megnyugszol egy kicsit.
   Üdv:

   Ági

 9. Kedves Dolgozó mami!

  Megszeretném kérdezni, hogy jár-e nekem munkanélküli segély, ha 2010 óta gyesen voltam, most aug.26-ával járt le, és sajnos amit ígértek állást végül nem vettek fel, és a gyes előtt sem dolgoztam. Ezért 3 évig kaptam a gyes-t, gyed-ben nem részesülhettem, mert nem volt állásom szülés előtti évben. Van-e esély így valami támogatást kapnom,míg sikerül elhelyezkednem? Magam után fizetem 2009 óta a tb-t is. Előre is köszönöm a segítségét.
  Köszönettel: Adrienn

  • Kedves Adrienn!

   Az álláskeresési járadékra való jogosultságról találsz itt egy cikket, azt kérlek, olvasd át: http://dolgozomami.hu/allaskereses-palyazas/mikor-jar-az-allaskeresesi-jaradek
   De hogy biztosan jó információt kapj, azt tudom tanácsolni, hogy menj be a munkaügyi központba, s kérdezd meg ott az ügyintézőktől, részben, mert a számítási módszer nem egyszerű, másrészt ha erre nem is, de lehet, hogy másra jogosult vagy, egyéb segítséget, tanácsot talán tudnak adni.
   Üdv:

   Ági

 10. Kedves Ági!

  9-es kóddal jelenleg TP-en vagyok, második gyermekemet várva.
  Szülés várható ideje 2014.01.05.
  Munkahelyem szeptember elején végelszámolás alá került.

  Kérdéseim:
  A szülésig érdemes TP-en maradnom, vagy TGYÁS-ra menjek inkább 28 nappal szülés előtt?
  Mennyi ideig tarthat a végelszámolás, vagyis jogosult leszek e GYED-re a gyermek 2 éves koráig?
  Értesítést nem kaptam a cégnél történő változásokról, valamilyen formában kellene, hogy értesítsenek a V.A. kerülésről?

  Nagyon szépen köszönöm előre is
  Szép napot!
  vicky21

  • Kedves vicky21!

   Hogy táppénzre, vagy TGYÁS_ra érdemes-e menned, nem könnyű kérdés… függhet attól, hogy anyagilag mennyire jársz rosszul a táppénzzel (mennyire kevesebb a maximalizált összeg, mint az esetleg sokkal magasabb béred), menyire kell hamarabb a pénz, azaz inkább 28 nappal előbb TGYÁS-t igényelsz, mennyi a különbség a kettő között… Ha tisztán anyagilan nézzük, erre egy TB szakértő tudna neked a pontos adatok ismeretében választ adni, én azonban munkajoggal foglalkozom, ami egy külön terület. Jogi szempontból azt érdemes figyelembe venned, hogy a 30 napot meghaladó keresőképtelenség már nem számít bele az új szabályozás szerint abba az időbe, amit majd a végkielégítés és a felmondási idő kiszámításánál néznek, azaz meglehet, hogy pont ez a 28 nap (a hamarabb igénybe vett szülési szabival / igényelt TGYÁS-sal) kellhet majd neked, hogy meglegyen a magasabb összegre jogosító időd, de ez attól id függ, mikor lesz az egész folyamatnak vége. Bár nem írtad, mióta vagy ott, kicsi az esélye, hogy ezen bukjon a dolog, szerintem inkább a TB szakértő tanácsát kövesd.
   A végelszámolás sajnos (vagy talán neked szerencsére :-)), sokáig is eltarthat, szerintem a TGYÁS igénylés még simán menni fog a biztosított jogviszonyban, s utána a GYED-et pedig passzív jogon kérheted. (De írtam, nem vagyok TB tanácsadó, mivel nem kis pénzekről van szó, kérdezz meg egy ebben naprakész szakembert is!)
   A változásokról igen gyakran nem értesítik a kismamákat, nyugodtan írj egy levelet a munkáltatódnak, hogy hallottad a híreket, kérnél egy írásos tájékoztatást, hogy mit kell tudod, mi várható, és a kollégákkal is tartsd a kapcsolatot rendszeresen!
   Üdv, és azért próbálj meg nyugodtan készülni a kicsi érkezésére!

   Ági

   • Kedves Ági!

    Nagyon szépen köszönöm a hosszas tájékoztatást, számomra nagyon hasznos volt!
    November 7-én már 7 éves munkaviszonyom lesz a cégnél, TP-en pedig július 4-dike óta vagyok…szóval a cég megszűnésével számíthatok valamennyi végkielégítésre?

    Szép estét!
    Vicky

    • Kedves Vicky,

     Ha már lassan a 7. éve vagy ott, ha le is vonunk néhány hónap táppénzt, akkor is meg kell, hogy legyen az 5 éved, ez jogosít most 2 havi végkielégítésre.
     Üdv:

     Ági

 11. Kedves Ági!

  Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget!
  Szép estét!

  Vicky

  • nincs mit! 🙂

 12. Kedves Dolgozó Mami!

  Rendszerint olvasom a bejegyzéseidet a Facebookon és ha időm engedi itt a blogodon is. Ma úgy éreztem, hogy szeretnék veled megosztani egy kis “élményt” hátha van ötleted, vagy legalább pár jó szavad arra, hogy ha más is járt már így, vagy nem is tudom….
  A kislányom áprilisban lesz 2 éves, nekem amint visszatérek a munkahelyemre (német nagyvállalat Magyarországon, HR osztályon főnökváltás után saját képére és ízlésére formálta a csapatát, a régiek közül én maradtam egyedül és én is csak azért, mert éppen védett státuszban vagyok) megszűnik a munkaviszonyom. A minap, amikor a lakcímkártyámat vittem be költözés miatt már úgy mutatott be a bérszámfejtős kolléga az új HR-es kollégámnak, hogy “Ági, egy VOLT HR-es kolléganőnk.” Amikor kiigazítottam, hogy jelenleg is kollégák vagyunk, csak én inaktív státuszban vagyok, akkor hümmögött és elnézést kért, hogy csak nyelvbotlás volt. Nincsenek hiú ábrándjaim, én is tudom, hogy nem vár vissza ez a hely, ezért, amikor a férjem cégében adódott egy üres pozíció, ami szakmába is vágna és 6 órás munkakört jelentene mindketten azonnal igent mondtunk. Hivatalosan még nem indult el a munkaviszonyom náluk, hiszen itthon vagyok kislányommal, akit addig el kellene helyeznünk bölcsődébe. Hívtam a kerületi bölcsődét, és mivel nem vagyok járatos a legújabb szabályokban, és nem ismerem a helyi lehetőségeket feltettem a kérdéseimet.Elmondtam, hogy vagy most betöltöm ezt az állást, amint lehet kb. 1-1,5 hónap alatt be kell rázódjak, mert ha ezt nem tudom vállalni kénytelenek mást felvenni, a régi helyemen viszont garantált a munkanélküliség. A bölcsőde vezető kicsit megértő és együtt érző hangon elmondta, hogy ők teljes kapacitással futnak, várólistán sorban állás van az év közben esetlegesen megüresedő helyekre és oda köteles felvenni azokat, akik előttünk vannak, és nem tud mivel kecsegtetni. Visszatértünk arra a lehetőségre, hogy ideiglenesen a magánbölcsőde vagy a családi napközis megoldás működhet, de mivel max. annyit fogok keresni, mint amennyibe egy ilyen intézmény kerül, van-e rá esély, hogy szeptembertől ténylegesen felveszik a kislányomat, hiszen különben “nem éri meg” visszamennem, csak azért, hogy legyen állásom és az óvoda köteles időszakig, ami lehet, hogy 1,5 év a teljes fizetésemet magánintézményre költöm, ahol más neveli a gyermekemet.
  Erre a szerintem nem túl tolakodó kérdésre valahogy mégis elfogyott a türelme, mert azt mondta, az állami bölcsőde vezetője: hogy “Nagymama segítségét nem tudnák igénybe venni?????”
  Borzasztóan felháborodtam, és majdnem ionizáltam és kis híján az válaszoltam, hogy ” MIÉRT NEM JUTOTT EZ EDDIG AZ ESZÜNKBE?!?!?!?!” ehelyett elmondtam, hogy Férjem édesapja meghalt 2 éves korában, az édesanyja 21 éves korában, az én édesapám 180km-re vidéken 3 halálos betegséggel küzd és az őt ápoló édesanyám meg csak hébe-hóba tud besegíteni, úgyhogy ez a lehetőség kilőve, csak fizetett segítséget kapunk….
  Szinte láttam magam előtt, ahogy a vonal túlsó végén ránt egyet a vállán és rácsapott a fizetett szóra, csak annyit mondott, hogy “akkor vegyék AZT igénybe”.
  Végül a kitartásom és nem lobbanékonyságom eredményeként mégiscsak felkerültünk a várólistára és megyünk május elején felvételizni a bölcsibe, de garanciát felvételre nem kapunk, mert előttünk állnak a szociálisan rászorulók,a nagycsaládosok és a ki nem mondottan, de mégiscsak kimondta: az etnikum is. Ne érts félre, nem bántom őket, de senki sincs aki a “simán boldogulni próbáló kétszülős-kétgyerekes” családokat támogatná???

  Remélem nem zavartalak nagyon a soraimmal, már az kicsit segített, hogy kiírtam magamból a történteket, de ha mégis lenne bármilyen ötleted, nagyon várom!

  Köszönettel,
  Ágnes

  • Kedves Ágnes!

   Rendkívül sajnálom, hogy így jártál, s őszintén szólva pont az ilyen helyzetekre, gondolok, amikor azt mondom, hogy a GYED Extra, meg az összes nagy kampány csak kampány, ha nincs mögötte MINDENKINEK bölcsis férőhely rövid időn belül az igénylés után. Próbáld meg az önkormányzat szociális osztályán is a dolgot, hátha van ott valaki, aki segíthet, s én a helyedben talán más intézményt is keresnék – ha van egyáltalán a közelben. Szerezzetek egy szándéknyilatkozatot a férjed munkáltatójától, hogy adott dátumtól felvenne, ez jól szokott jönni a kérelmek elbírálásánál, s ha elutasítanak, lehet még fellebbezni is 🙂
   Próbáld meg! Ne add fel, az már nagyon jó, hogy van egy hely, ahová várnának téged!
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás