Így dolgoznak ŐK!

Szerző: Dátum: 2014. aug. 29. Kategória: Egyéb | 0 hozzászólás

Erika -ertsunkszot (341 x 512)Már századszor mondod neki, hogy mit kéne csinálnia, s juszt sem csinálja? Lassan szétrobbansz a feszültségtől, aztán meg persze bűntudatod van, hogy már megint ordítottál a gyerekkel? Minden reggeletek így zajlik? Vagy az esték? Valamit máshogy kéne csinálni… de mit? Valahogy okosan, türelemmel, megértéssel, mosolygósan… de hogyan? Talán a következő anyuka munkássága neked is jól fog jönni…

Dr. Skita Erika férjével, Turáni Szabolccsal közösen hozta létre az Értsünk szót! programot. Tréningjeik, konzultációik, workshopjaik azoknak a szülőknek segítenek a családon belüli kommunikáció új alapokra helyezésében, akik otthon az együttműködés és a kölcsönös bizalom légkörét szeretnék megteremteni. Kisgyerekes szülőkként testközelben is nap, min nap teszteli a módszert, amely családok százaiban hozott már gyökeres változásokat.

Mesélj egy kicsikét magadról, mit kell tudni rólad?

36 éves vagyok, a kisfiam 5, a kislányom 3 éves. Előző életemben – a gyerekek születése előtt – jogászként dolgoztam, EU szakjogászi másoddiplomával, szakvizsgával… Ma már belegondolni is fura. A férjem minden téren társam, együtt dolgozunk a vállalkozásunkban is.

erikaszabi-3Miért kezdtél el ezzel foglalkozni? / Miért választottad ezt a szakmát?

Anyaként máshogy kezdtem működni. Amikor a Beszélj úgy tréningeket író szerzőpáros a tárgyalásokat követően a hazai és magyar nyelvű képviseletüket szerette volna ránk bízni, kezdtek összeállni a dolgok. Megalakult az „Értsünk szót” (www.ertsunkszot.hu), elindult egy új élet. Ahogy a kislányunk két éves lett, újra beszálltam a tréningek vezetésébe is. Minden egyes alkalom meghatározó élmény, és minden a résztvevőktől hallott történet megunhatatlan öröm, jó érzés kicsit a részesévé válni annak, hogy milyen nagy változások indulnak el egy-egy családban.

Miért lehet hasznos a programod egy dolgozó maminak?

Abban segítünk, hogy a gyerekkel/gyerekekkel töltött idő ne a stresszről, vitákról szóljon, hanem legyen élvezhető, közben a gyerekek hosszú távra kapnak útravalót. Az otthoni hatások a munkában is velünk vannak, és ez fordítva is igaz. Ha megtanuljuk jól kezelni a konfliktusokat a családban, rövid távon mérsékeljük a kritikus pillanatokat, magabiztosabban állunk a nehéz helyzetekhez, hosszú távon pedig olyan tudást és szemléletet adunk át a gyerekeinknek, amely élhetőbbé, élvezhetőbbé teszi a mindennapokat Az, hogy anya tarsolyában van megoldás a nehéz helyzetekre, felbecsülhetetlen értékkel bír. Az egész család hangulatát, működését befolyásolni tudja, hogy az anya hogyan reagál, milyen példát mutat a gyerekének, jellemzően nagy türelmet és önfegyelmet igénylő helyzetekben. Azon dolgozunk, hogy minél többen megtapasztalják a napos oldalt is, és ne megfáradt és túlterhelt szülőként éljék a mindennapokat.

Mi a hitvallásod?

Mindenkinél ott a kaleidoszkóp, és rajtunk múlik, hová forgatjuk, mit látunk a világból.
Ha hajlandóak vagyunk tenni azért, hogy még jobb legyen, akár csak kicsiben, a saját családunkban, pl. ne kiabáljunk, amikor úgy is tudunk hatni a gyerekre, hogy felhívjuk a figyelmét, hogy legközelebb hogyan tudja másként csinálni. Lássuk meg a lehetőséget a nehezen kezelhető helyzetekben is! Nem az a legjobb alkalom a változtatásra, amikor már több a súrlódás, mint amit elviselünk, hanem az, amikor még kezelhető a helyzet. Használjuk jól a kaleidoszkópot, és a lehetőségeinket. Mert vannak.

Te milyen dolgozó mami vagy? Mi jellemző rád?

Előfordul, hogy mindent egyszerre szeretnék megcsinálni – összeállítani az új tartalmat, módosítani a honlapot, tanulni valami újat és érdekfeszítőt, hogy utána átadhassam a tudásomat… A legnagyobb segítségem a jó időbeosztás, és a tervezés, enélkül azt hiszem, nagyon nehezen tudnék valóban hatékonyan dolgozni. Úgy szoktam mondani, hogy rugalmasan vagyok következetes. Ezt szoktam ajánlani a szülőknek is a tréningen. Élvezhető, és élhető is.

Mire vagy a legbüszkébb?

A gyerekeimre, a kapcsolatomra a férjemmel, és a közös vállalkozásunkra. A gyerekeken nap, mint nap látom, milyen jól működik mindaz, amit másoknak is szeretnénk átadni. Végtelen élmény számomra, hogy hallom a kérdéseiket, ahogy szeretnének minél többet felfogni a világból. Az pedig, hogy az általunk átadott információk, tudás, példák hogyan alakulnak át másoknál is gyakorlattá, újra és újra csodálkozásra késztet, és folyamatosan motivációt jelent.

Hogyan egyezteted össze a munkát és a családi életet?

A gyerekek fél napos ovisok, egész nyáron itthon voltak, így elég komoly mutatvány munkaidőt találni magamnak. Én azonban azt hiszem, hogy ez is épp így van jól. Talán ezzel is jobban tudom koordinálni a tevékenységeket, mert tudom, hogy nincs napi 8 órám a munkára. Mivel este is vannak tréningeink, így jó is, ha itthon vagyok velük délután. Akkor dolgozom, amikor ők alszanak, ha még marad bennem annyi energia. Az összesűrűsödött határidők néha jótékony stresszt is jelentenek, előfordul, hogy az utolsó pillanatban, de minden elkészül.

Erika családA gyermekeid mennyire értik, hogy mi a munkád? Mit gondolnak róla?

Nemrég hallottam a pótnagyszülőktől