Hogyan készítsük fel a bébiszittert?

Szerző: Dátum: 2011. Júl. 12. Kategória: Bölcsi-ovi-bébiszitter | 6 hozzászólás

Korábban már foglalkoztam itt a blogon azzal, hogy mit kérdezzünk a hozzánk jelentkező bébiszitter jelöltektől. Ha olyan szerencsések voltunk, hogy alapos és mindenre kiterjedő, profi interjútechnikánknak köszönhetően megtaláltuk azt az angyalba oltott nagymamipótlékot, aki innentől kezdve lehetővé teszi számunkra a romantikus vacsorát a párunkkal, az izgalmas mozit, vagy a visszatérést a munkába, azzal még nem értek véget a megpróbáltatásaink, most jön csak a java, hiszen bébszitternek és gyermekünknek össze kell szokniuk, és meg kell “tanulniuk” egymást. Nézzük, hogy tudjuk segíteni ezt a folyamatot…

Attól függően, hogy mekkora a gyermekünk, több-kevesebb időt még hármasban, közösen kell eltöltenünk. Én elképzelhetetlennek tartom, hogy akár egy nagyobb gyereket is csak úgy átadjon az anyukája egy szinte teljesen idegen nőnek. Életkortól függően legyen néhány nap, hét, amikor közösen töljük el azt a néhány órát, ez arra is remek alkalmat kínál, hogy beavassuk a dadust a mindennapi tudnivalókba. Ha az első alkalmak jól mennek, akkor vonuljunk vissza egy másik szobába, hagyjuk őket egyedül egy rövidebb időre. Ha ezzel sincs gond, akkor növeljük ezt az időt, és így szépen eljuthatunk addig, hogy egyszer csak ki is tesszük a lábunkat a lakásból.

Ahhoz, hogy a bébiszitterünk a legjobban tudja ellátni a munkáját, rengeteg információt kell átadnunk neki. A legjobb ezeket írásba rögzíteni, hiszen nekünk egyértelműek, nap mint nap ezt csináljuk, de neki idő kell, hogy mindent megtanuljon. Nézzük, mire érdemes kitérni:

– kisebb babáknál a napirend nagyon részletesen, mikor mit és mennyit eszik, ha tápszeres, hogyan készítse el (mármint a dadus :-)), mikor alszik, hogyan alszik el (ringatás, cumi, tentemaci, zenére, vagy éneklésre…) mikor kel fel napközben. Nagyobbaknál ugyanez, de kibővítve olyan ínyencségekkel, hogy például kanalazásnál kapjon-e a kicsi is egyet a kezébe (például az én lányom jelenleg csak így hajlandó enni, mivel ő már bőszen próbálkozik), mik a kedvenc játékai, mit szeret, mit nem szeret…

– nagyobbaknál szintén kedvenc ételek, mit ehet, mit nem, mivel szeret játszani, mit szabad, mit nem (TV-zés, számítógépes játékok)

– hol vannak a gyógyszerek (vészhelyzet esetére lázcsillapító, sebfertőtlenítő, sebtapasz…), ha valamilyen gyógyszert állandóan kell szednie, mikor, mennyit, mivel vegye be…

– esetleges ételallergia,

mit hol talál a lakásban: tiszta ruha, ha összekoszolná, vagy leöntné magát Őbabasága, esetleg áztató-, mosószer (mert estére a baracklé úgy beleszárad a szép fehér ruhácskába, hogy azt már csak ollóval lehet kiszedni :-)), hol van a biztosíték, hogy működik a  riasztó, esetleg telefontöltőt kikészíteni (mert különben megőszülünk, ha lemerül a bébiszitterünk telefonja, és nem tudjuk elérni)

gyerekorvos, ügyelet, mentők száma, gyógyszertár a közelben,

– ha este vigyáz a kicsire, akkor az esti rituálénk lépései, mikor, mi következik, fürdetés, mese, ének (ez utóbbikból mennyi az alap és mennyit lehet még “kikunyizni”)

– a mi elérhetőségünk a távollét alatt, esetleg ha mégsem ér el minket, akkor kinek jelezheti, ha baj van (szomszéd anyuka, nagymama, apuka telefonszáma)

– nagyobbaknál aznapi megírandó / kikérdezendő házi feladat.

A listát biztosan lehet még folytatni…

Fontos, hogy bizonyos lépéseket együtt csináljatok, mielőtt egyedül is hagyod a bébiszittert tevékenykedni, például a kisebbeknél az altatás, etetés, és a fürdetés folyamata mindenképpen ilyen.

És még egy tipp: ahhoz, hogy a dadust könnyen és gyorsan elfogadja a gyermek, mi is kellünk. A mi hozzáállásunk, bizalmunk, “barátságunk” nem marad észrevétlen a gyermekünk számára sem. Elérhetjük ez például egy-két közös étkezéssel – jelezve, hogy ő is a család része -, azzal, hogy megfelelően kezeljük őt, nem beszélünk róla a gyerek előtt negatívan, kritizálóan, s ha egyedül hagyjuk őket, akkor azt az érzést sugározzuk, hogy tudjuk, jó lesz a gyermekünknek a bébiszitterrel, s nem sajnálkozunk, hogy ott hagyjuk őt, vagy ostorozzuk magunkat, hogy miért is megyünk el otthonról.

Tudsz még egyéb dolgot hozzátenni a listához? Nosza, szólj hozzá!

 

Szeretnél profi kérdéseket feltenni a bébiszitter jelölteknek, hogy biztosan a legjobbat válaszd ki csemetéd mellé? Nem tudod mit kérdezz, és mire figyelj? Akkor kattints ide, és azonnal megkaphatod a bébiszitter-kérdőívet!

 

(Photo by Jason DeRusha)

Ajánlott bejegyzések:

6 hozzászólás

 1. Sikerült jó bébiszittert találnom, részben a cikkek segítségével. 🙂 Érdekes volt a tapasztalat, hogy mennyire más szempontok számítanak, mint a HR-es munkám során. Az egyik jelölt például az alapján esett ki, hogy 40 percet késett, mert nem talált oda hozzánk. Itt a saját érzéseink számítanak, nem biztos, hogy csak az objektív szempontok,hanem hogy szimpatikus vagy nem…
  Ami még szerintem biztosan az előzetes megbeszélés tárgya, az hogy mikor/milyen határidővel hívhatjuk, pl volt olyan jelentkező, aki egy napon belüli “behívásért” dupla összeget kért. Illetve még hogy hol végződik az ő munkája, várunk-e bármilyen házimunkát, esetleg be kell ugrani a boltba az oviból hazafelé stb.

  • 🙂 igen, a szubjektivitás nagyon fontos ilyenkor, és merj is szubjektív lenni, mégiscsak a kicsidet bízod rá!!!

 2. Szia!
  Mi is most kezdtünk foglalkoztatni bébiszittert. Szeretnék készíteni neki amolyan “munkaköri leírást”, feladatokkal, felelőségekkel és hatáskörökkel. Elérhető-e valahol ilyen iratminta? Egyáltalán a bébiszitter munkáját milyen papírokkal alapoztátok meg? Kell-e, szükséges-e? Ugyebár a vonatkozó törvény a háztartási alkalmazottakról annyit mond, hogy elég a szóbeli megállapodás.
  További kérdéseim:) Az egészségügyi alkalmasságról ti hogyan győződtetek meg?
  Köszönöm előre is a válaszokat,
  Katalin

  • Kedves Katalin!

   Szerintem ha leírjátok, hogy mik a feladatai, abból baj nem lehet. Konkrét mintát azért sem tudok mondani, mert ugye ez házról-házra változik :-), valahol csak a gyermekre vigyáz, valahol házimunkát is végez… Sokan nem is kötnek semmilyen szerződést, csak szóban állapodnak meg. Ha onnan nézem, hogy ha baj van, akkor az esetlegesen felelős bébiszittert valóban felelősségre lehessen vonni, valóban van értelme a szerződésnek, ahol pontosan szabályozzátok, mit tehet, mit nem, milyen eszközöket, infót adsz neki (telefonszámok, elérhetőségek távollét esetére, gyógyszerek, stb…) s a bejelentés is fontos e miatt.
   Az egészségügyi alkalmasság esetében érdemes egy tüdőszűrő vizsgálati eredményt kérni, aki ezen megsértődik, az nem komoly jelölt… de találtam a neten egy ilyen doksit, ezt is átírhatjátok saját magatokra: http://www.nyme.hu/fileadmin/dokumentumok/bpfk/felveteli/2013/eu_alkalmassagi_lap_2013.pdf
   Sok sikert:

   Ági

 3. Gyermekfelügyelőként nagy szemekkel olvasom, miket írnak a szülők, akik bébiszittereket keresnek.
  Leginkább irigylem a luxust, amiben nekik részük van, hiszen megengedhetik maguknak, hogy ugyan csak pár órára, de foglalkoztassanak valakit, ráadásul a válság miatt egy-egy ilyen hirdetésre nem ritkán több száz ember is jelentkezik nekik.
  Ezek között a jelentkezők között előnyben vannak azok, akiknek van pénze, már eleve.
  Hiszen a legtöbben olyan felügyelőt keresnek, akiknek jogsijuk van, mellette természetesen autójuk is, házvezetésre is hajlandóak és minden újabb szülő kedvéért újítják háromhavonta az erkölcsi bizonyítványukat.
  De a legfőbb, hogy a jelölt legyen NŐ.

  Én úgy tudtam, hogy a feminizmus a nemek közötti egyenlőség kiharcolásáról szól. Hol vannak már a feministák manapság? Nem maradt egy se?
  Férfiként nem látom, hogy ne lennék diszkriminálva…

  • Kedves Gyermekfelügyelő!

   Szerintem jó néhány esetben nem arról van szó, hogy luxusban élők keresnek bébiszittert, hanem olyanok, akik valamilyen módon meg kell, hogy oldják a gyermek felügyeletét, mert nekik más dolguk van néhány órára, vagy fél, egész napra. Számtalan ismerősöm van, akik kénytelenek visszamenni dolgozni, annyira nem kerestek jól az elmúlt években, hogy 3 évig odahaza maradhassanak, ennyi tartalékot képezve, de annyira igen, hogy megengedhessék maguknak, hogy ne zsuppolják be 8 órára a csemetét egy bölcsibe, hanem mondjuk egy ideig csak fél napot legyen ott, s a másik felét pedig egy személlyel, egy ismerős bébiszitterrel töltse. Tőlük hallom, hogy nem jelentkeznek százan egy hirdetésre… nagyon nehéz jó, megbízható személyt találni, és én igenis megértem őket, hogy elvárásokat támasztanak: a legféltettebb kincsüket bízzák rá erre a személyre. Jómagam is felháborodtam, amikor kifejezetten kértem, hogy nemdohányzó bébiszitterek jelentkezzenek csak – lévén magam is utálom a dohányfüstöt,s nem szeretném, ha a gyerekem mellett pöfékelne valaki – ennek ellenére olyan cigiszagú nők jelentkeztek, hogy nem győztem gyorsan megszabadulni tőlük. Ez egy olyan szakma, ami a legbizalmibb munkakörök egyike, úgy vélem, hogy igenis legyen maximális elvárása a családnak, ha az ápoltságról, higiéniáról, egészségről van szó. A jogsi és a házvezetés már más kérdés, nálunk például ez sosem volt szempont, sőt, nekem senki ne hurcolja autóval a gyerekemet ide-oda. Házvezetést és gyermekfelvigyázást egyszerre szerintem nem lehet maximálisan jól végezni, de ha alszik 2-3 órát a kicsi, nem hiszem, hogy ne férne bele egy kis elpakolás, mosogatás.
   És hogy nő legyen? Hát, ez a szakma nőies…nem csak azért, mert a családok nőket keresnek, hanem mert nők végzik általában ezeket a feladatokat. Nem arról van szó, hogy több száz férfi óvóbácsi van állás nélkül, hanem arról, hogy a munkakör, a feladatok jellege sok-sok évtizede predesztinálja, hogy nők végezzék el, s ne férfiak. Egy kisebb gyermeknél ez még szerintem indokolt, egy nagyobbnál – pláne fiúnál – már a társadalom sem tiltakozik az óvóbácsi ellen. Ez van, szerintem ez ellen ágálni kb. olyan, mint kijelenteni, hogy miért nem mehet bányásznak, kommandósnak több ezer nő hazánkban 🙂
   De hogy egy jó hírt is mondjak: egy ismerősöm, egy apuka most készül családi napközit nyitni, s kifejezetten fiús témákra szeretne hangsúlyt fektetni, fúrás-faragás, szerelés, foci… biztos vagyok benne, hogy lesz keletje!

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás