Mikor jár az álláskeresési járadék?

Szerző: Dátum: 2012. dec. 19. Kategória: Szakmai önéletrajz - Álláskeresés | 46 hozzászólás

Photo by Bytemarks

Egyre gyakrabban hallom, olvasom, hogy nagyon nagy félreértések vannak az álláskeresési járadék (leánykori nevén munkanélküli segély) terén. A blogon is egyre gyakrabban merül fel ez a kérdés, így azt hiszem, anyukák, itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba!

A legszomorúbb, amikor maga a munkáltató él vissza a tudatlansággal, s a közös megegyezés aláírására azzal veszi rá az anyukát, hogy “így legalább kapsz segélyt, mert ha felmondunk, nem vagy rá jogosult”. NEM IGAZ! A folyósítás semmiképpen nem függ össze azzal, hogy milyen módon szűnt meg a munkaviszony, ha saját akaratodból jöttél el, ha neked mondtak fel, ha közöst írtatok alá, akkor is jár neked, ha a jogosultsági feltételekkel rendelkezel.

A másik, amit szoktam hallani, hogy GYES mellett is kérhető… nem, GYES mellett nem kaphatsz álláskeresési járadékot, vagy ezt, vagy azt választhatod. Ugyanez igaz a vállalkozói igazolványra / tevékenységre, egyéb juttatásra, mint TGYÁS, GYED, egyetlen kivétel az egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett munka, azt nem kell bejelenteni.

Sajnos az összegéről is sok butaságot olvasni különböző fórumokon, ami nem is csoda, hiszen rettenetesen bonyolult  a megfogalmazás: “Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben az érintett jogviszonyokban elért – a vállalkozói jogviszony esetén a megfizetett – munkaerő-piaci járulék alapja (a továbbiakban: járulékalap) havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani. Abban az esetben, ha a nyilvántartásba vétel későbbi időpontban történik, mint az ellátás iránti kérelem, akkor a nyilvántartásba vétel időpontjától kell vizsgálni a négy naptári negyedévet. Ha az álláskereső az álláskeresővé válását megelőző négy naptári negyedévben több munkaadóval állt munkaviszonyban, vagy több vállalkozói tevékenységet is folytatott, vagy munkaviszonyban állt és vállalkozói tevékenységet is folytatott, az álláskeresési járadék összegét valamennyi munkaadónál, illetőleg vállalkozói tevékenysége során elért átlag járulékalap alapulvételével kell kiszámítani. A járadék összege a folyósítás teljes időtartama alatt a járadékalap 60 százaléka, amely azonban nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegénél. Ha a járadék számításánál figyelembe vett összeg nem éri el minimálbért, akkor a járadék számításának alapja a fentiek szerint számított összeg 60%-a.”

Értitek, ugye 😀 ??? Ha mégsem, akkor fogjátok meg a kilépőpapírjaitokat, irány be a hivatalba, és majd ott elmagyarázzák. Egy tuti, a maximum összeg a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér (2015-ben bruttó 105.000 Ft).

Maximum 90 napig jár, ez is nagyon fontos, hiszen eme idő alatt biztosított vagy, tehát orvosi ellátásra jogosult leszel, ha történik valami veled. Ha tehát lejárt a GYES, és nem vesz vissza a munkáltatód, nyersz még 3 hónapot, álláskeresésére… nem sok, de több, mint a semmi! Használd ki tehát!

S hogy mit vigyél még magaddal a nyilvántartásba vételhez? Sok mindent 🙂 Nyugi, két napi hideg élelem és kispárna azért nem kell, de legyenek nálad a következők: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, adó igazolvány, iskolai-, illetve szakképzettséget igazoló okiratok (no, meg ugye a kilépőpapírok a legutóbbi munkáltatódtól).

Ha pedig ezen már túl vagy, sorban álltál, s kapod a járadékot – vagy már le is járt a 90 nap :-(, de csak nem jön a megfelelő állás veled szembe, vagy anyaként eleged van a sikertelen álláskereséséből, a sok visszautasításból, erre a tudásra van szükséged (kattints ide :-))!

 

További álláskereséssel, önéletrajzírással kapcsolatos tanácsokra vágysz, kifejezetten anyukákra szabva, méghozzá ingyen?
Add meg a neved, címed, s máris megkapod a hírlevél sorozat első részét néhány percen belül!

 

nyílpiros (150 x 106)


 

Ajánlott bejegyzések:

46 hozzászólás

 1. Kedves Ági!

  Köszönöm Neked, hogy vezeted ezt a honlapot, nagyon sok hasznos dolgot tudtam meg eddig is, és külön köszönöm a sok segítséget amit eddig kaptam tőled.

  Ismét kérdéssel fordulok hozzád.
  Idén januárban visszamentem dolgozni ahhoz a céghez, ahonnan 2010-ben eljöttem, mikor megszületett a kisfiam. Lemondtam a gyedet, és 6 órában helyzekedtem el, és mellette igényeltem a gyest. Sajnos az új törvénynek köszönhetően megszűntették a munkakört amiben dolgoztam. Lemondtam a gyest, és igényeltem a munkanélküli járulékot, ami 2013. január 2-án jár le. Én még 2013. április 13-ig jogosult lennék a gyesre. Kérdésem az, hogy ha már nem kapom a segélyt, de regisztrált munkanélküli maradok, akkor igényelhetem újra a gyest? Mert ha nem sikerült elhelyezkednem addig, ami sajnos már majdnem biztos, azért a semminél a 25 ezer forint is sokkal jobb.

  Válaszodat előre is köszönöm

  Bökönyi Bernadett

  • Kedves Bernadett!

   Természetesen a járadék folyósításának megszűnése utáni naptól újra igényelheted a GYES-t, s így nem csak egy kis pénzed lesz, de biztosított is leszel továbbra is. Majd arra figyelj, hogy ha az is lejár, és még nincs állásod, akkor keresd fel az NAV illetékes kirendeltségét, és tájékozódj arról, hogy mikortól és mennyit kell magánszemélyként fizetned, hogy továbbra is jogosult légy orvosi ellátásra.
   Üdv:

   Ági

 2. Kedves Dolgozó Mami!

  2013 január 3-án töltötte be kisfiam 2 életévét. Addig gyed-en voltam. Azóta még nem igényeltem a GYES-t, mert felmerült, hogy az elmúlt 1,5 évben kialakult betegségem miatt vissza kellene mennem dolgozni, azaz a szabik letöltése során táppénzre kellene mennem. Az lenne a kérdésem, hogy mi lenne a megfelelő sorrend. Mennyire vagyok megkésve? Először a gyes-t kellene igényelnem?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Noémi!

   Ne haragudj, de nem értem a kérdésedet… a szabik letöltése alatt hogy akarsz táppénzre menni? Most dolgozni akarsz, vagy táppénzre menni? Mert ugye azt tudod, hogy ha nem veszed igénybe a fizetés nélküli szabit, betegszabadság alatt akár fel is mondhat neked a munkáltatód, megfelelő indokkal?
   Kérlek, pontosítsd, hogy mit is szeretnél, s segítek, ha tudok, de nem értem az alapkérdésedet sem…. 🙁
   Üdv:

   Ági

 3. Nagyon hasznosak az ilyen cikkek, jó, hogy van aki felvállalja a munkavállalók tájékoztatását.

  A fent leírtak azonban pontosításra szorulnak.
  Az valóban nem igaz, hogy amennyiben a munkáltató mond fel (“rendes” felmondással, ennek megnevezése a jelenleg hatályos Mt. szerint egyszerűen csak: felmondás) akkor ez nem akadálya az álláskeresési járadék folyósításának. Viszont a megszűnés módja igenis hatással van arra, hogy a munkavállaló mikortól jogosult ellátást igénybe venni. Ugyanis: a munkáltató “rendkívüli” felmondása (ezt most az Mt. így hívja: azonnali hatályú felmondás) vagy a munkavállaló (“rendes”) felmondása esetén az álláskeresési járadék legkorábban a munkaviszony megszűnését követő 90 nap elteltével folyósítható, azaz három hónapig ellátás nélkül marad az illető.

  Munkába visszatérni kívánó anyukák esetében ez sokat bizonyára nem számít, mert ők maguk valószínűleg nem akarnak felmondani, a munkáltatónak pedig nincs mire alapoznia az azonnali hatályú felmondást. Mindenesetre jó, ha ezt is tudjuk!

  További kellemes munkát kívánok 🙂

  Üdv.
  Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   Köszönöm a hozzászólásodat, kiegészítésedet.
   Valóban van némi időbeli csúszás az általad említett két esetben, de nem véletlenül nem foglalkoztam ezzel részletesen: ahogy te is írod, én is úgy gondolom: nem hiszem, hogy egy visszatérő vagy már újra dolgozó anyukát azonnali hatályú munkáltatói felmondással küldene el a munkáltatója a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettsége szándékos vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben történő megszegéséért, vagy olyan magatartásért, ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. A másik esetet pedig szintén nem nagyon tudom elképzelni, hogy egy anyuka úgy mond fel, hogy nincs másik állásajánlata… (sajnos láttam már nem egy olyan esetet, hogy bármennyire is rossz volt a helyzet, kibírta az anyuka, míg nem volt másik lehetősége…).
   De nagyon örülök, hogy tájékozott anyukák is olvassák a blogomat, mindig jó érzés, ha látom, hogy mások is igyekeznek ezen fontos ismereteket megtudni, és terjeszteni!
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Dolgozó Mami!

  Február 26.-án lesz a lányom 3éves ami azt jelenti vége a gyesnek vissza kellene mennem dolgozni,de már 12hetes terhes vagyok. Kirúghatnak ilyenkor a munkahelyről? Mi lenne a helyes? Szóljak róla már most vagy csak miközben kiveszem a szabadságaimat? Mehetek rögtön táppénzre? Esetleg,ha elküldenek milyen bevételre számíthatok? Tgyás,gyed jár akkor is valahonnan?

  Előre is a köszönöm

  • Kedves Rita!

   Amennyiben előre bejelented a várandósságodat, nem mondhat fel neked a munkáltatód felmondással. Fontos, hogy ezt előre jelentsd be, még a lányod 3 éves kora előtt, írásban, bizonyítható módon, mert a szabadságok kivétele alatt már felmondhatnak neked, ha nem tájékoztattad őket előre. A legjobb, ha most azonnal feladsz egy tértivevényes levelet, hogy kéred a tájékoztatásukat a gyermeked közelgő 3. életéve után a szabadságnapok számáról, azok kiadásáról, s egyúttal szeretnéd tájékoztatni is őket az állapotosságodról. A táppénzre menetelt kérlek gondold meg, lehet, hogy jobb, ha dolgozol: egyeztess egy TB szakértővel a várható juttatások tekintetében (ez nem az én szakterületem), mert nem mindegy, hogy mi után és mennyit kapsz…
   Üdv:

   Ági

   • Köszönöm a válaszát! Igazából táppénzre azért mennék mert nem egy könnyű a munka,boltban dolgozom (ahol ugyebár kell emelgetni,nehéz dolgokat,stb.)

    • Kedves dolgozómami! Még egy kérdésem lenne. Miért nem ajánlja a táppénzt? Esetleg akkor már elküldhetnek táppénz ideje alatt? Előre is köszönöm

     • Nem, a várandósság bejelentésével védett leszel, csak a táppénz egyharmada a munkáltató költsége, ezért szoktam ajánlani, hogy érdemes könnyebb munkát kérni, így legalább dolgozik az anyuka, mégsem okoz annyi költséget a cégnek semmi munkáért cserébe. De ha nem tudnak másik munkakört ajánlani, akkor marad a táppénz.

      Ági

 5. EGY KÉRDÉSSEL fordulok önhöz a GYES MOST FOG LEJÁRNI ÁRPI 1 NEM TUDOM HOGY FOGOK E KAPNI KERESET PÓTLÓ JUTTATÁST ÚGY HALOTTAM HOGY ÚJRA KEL REGISZTRÁLTATNOM MAGAM A MUNKA NÉLKÜLI KÖZPONTBAN ÉS 3 HÓ NAPIG SEMMIT NEM KAPOK MEG SZERETNÉM ÖNTŐL KÉRDEZNI HOGY IGAZ E HOGY 2013 B EZ AZ ÚJ RENDELET Előre is a köszönöm

  • Kedves Erzsébet!

   Nem igazán értem pontosan, hogy mire vagy kíváncsi: olyan hogy kereslet pótló juttatás, nem létezik. Ha az álláskeresési járadékra, vagy segélyre gondolsz, akkor az, hogy ez jár-e neked, több dologtól függ, ahogy az a fenti cikkben is benne van. Javaslom, hogy személyesen keresd fel az illetéked munkaügyi központot, és ott egyeztess az ügyintézővel. Ő pontosan ki fog kérdezni, hogy milyen munkaviszonyod volt korábban, meddig, s ennek alapján tudja csak megmondani, hogy mire és mikor vagy jogosult.
   Üdv:

   Ági

 6. Kedves Dolgozó Mami!
  Nagy bajba kerültem. Kétségbeesetten kérem a tanácsát,segítségét!
  38éves vagyok,első babavárás alatt.
  Tegnap előtt délután voltam először orvosnál,ahol megállapították 6hetes állapotos vagyok,és mivel nehéz fizikai munkát végzek napi 12órában,első babám lesz,s hátrahajló méhem van nem ajánlott ha dolgozom,ha a babát szeretném megtartani. Ki is írt táppénzre másnaptól,azaz tegnaptól. Tegnap reggel rendkívüli gyűlésre be kellett menni a munkahelyre,még a szabadnapos kollegáknak is,hogy részt vegyünk egy megbeszélésen.Ez nálunk gyakran előfordul a munkahelyen,a megjelenés mindíg KÖTELEZŐ.Én úgy mentem a találkozóra,hogy akkor most jelzem a táppénzem igényét,és a hírt,hogy babát várok. Egyesével beszéltek mindenkivel,és amikor én jöttem soron,elmondták,hogy leépítés van a munkahelyen és gazdasági okokra hivatkozva engem is elbocsájtanak 4év munkaviszony után. Ott álltam majdnem elájultam,elmondtam,hogy én babát várok itt a kezemben a táppénzes papírom éppen azért jöttem be,hogy ezt elmondjam. Azt mondták,hogy a felmondás után jelentettem be,így nem vagyok védett a kirúgás alól. Nem írtam alá a kilépő papírt,mondtam,hogy utána nézek jogilag mi illet meg. Gondolom,hogy semmi,mert a munkáltatót védi a jog ebben az esetben is sajnos.
  Azt szeretném kérdezni,hogy ezek után mit tudok tenni,milyen juttatásra,álláskeresési járadékra bármire vagyok jogosult. Jól kerestem a munkahelyemen,be voltam rendesen jelentve 100ezer volt a nettó bérem.
  nagyon kétségbe vagyok esve,hogy e miatt minden juttatásról lecsúszok. Van még 7hónapom a szülésig,nem dolgozhatom,mert a babát veszélyeztetem.
  Kérem segítsen a tanácsával!Köszönettel,tisztelettel: Mónika

  • Annyit helyesbítenék,mert rosszul írtam,hogy 7.-én voltam az orvosnál,aki 7.-től állapította meg a táppénzemet! ezzel mentem 8.-án a gyűlésre ahol közölni akartam az állapotomat. Azt sem írtam le az előbb,hogy rendes felmondással küldtek el amit nem írtam alá,azt mondták a nélkül is hatályba lép. Úgy tudom,hogy akkor is jár felmondási idő,még ha ajánlanak végkielégítést is. DE! Nekem már ennek ellenére aznap már nem is dolgozhattam,ők úgy készültek,hogy én aznap már le is számolok. Nem tudom ez a táppénzes papír esetleg változtat-e a munkaviszony megszüntetésén?? Illetve,hogy ezek után jogosult vagyok-e egyáltalán arra a táppénzre. A felmondásom nem írtam alá,azt mondták jövőhéten valamikor összeülünk és kitalálunk valamit amivel én sem károsulok,és ők is jól járnak. Nem bízom bennük,mert nem egy korrekt cég,sok mindent ígérgettek már,és a szabadságokat sem adták ki soha rendesen a 4év alatt. A 26napom helyett önkényesen 15napot adnak ki mindenkinek. Nem tudom a többi szabadságpapíromat ki írta alá ilyenkor…
   Egyszóval,mivel nem vagyok egy nagy jogzseni ezért félek,hogy csőbe akarnak húzni! 🙁
   Köszönöm a választ előre is! Mónika

  • Kedves Mónika!

   Jaj, hát nem is tudom, hogy hol kezdjem!
   Először is: ha valaki táppénzen van, nem rángathatja be a munkáltatója… nem vagy köteles bemenni (zárójelesen jegyzem meg, a szabadságon lévőt sem lehet behívni csak úgy, csak ha a szabiját máskor újra kiadja!) Másodszor: igen, a várandósság csak akkor véd, ha ezt a felmondás közlése előtt bejelenti az anyuka. A felmondás személyesen megtörténve annak írásos átadásával válik közöltté, azaz ha a kezedbe adták, és te csak utána mondtad, hogy várandós vagy, akkor tisztán a Törvénykönyv szövegét nézve nem jogellenes, hiszen nem közölted a felmondás előtt az állapotodat. Sajnos mivel ez egy új módosítás a törvényben, még nincs arra bírósági precedens, amit te leírsz: ha ennyire közel van a két esemény, akkor mi a teendő… illetve hogyan kell értékelni ezt az esetet. Tudom, így utólag könnyű okosnak lenni, de ha látható, hogy itten bizony felmondanak mindenkinek, úgy kellett volna belépni a terembe, hogy “közlöm, várandós vagyok”. Az, hogy átvetted, rendben van, nem kell aláírnod, akkor is közöltnek tekintendő.
   Viszont: mivel a másik hozzászólásodban írod, hogy téged az orvosod már egy nappal előtte táppénzre vett, így van egy kis kapaszkodód: ugyan táppénz alatt is felmondhatnak, de a felmondási idő csak akkor indul el, ha a betegség miatti keresőképtelenség megszűnik, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év. Tehát jelenleg ha fel is mondtak, a felmondási időd nem indult el, s amíg táppénzen vagy, nem is fog. Ez azt jelenti, hogy állományban vagy továbbra is. És innentől kezdve meg vagyok lőve, ugyanis szerintem eddig ilyen eset még nem állt fenn a korábbi Mt. hatálya alatt. Mert ugye ott van a szülési szabadság intézménye, amire jogosult vagy a szülést megelőző 4 héttel már, de egyszerre táppénzen és szülési szabin nem lehetsz, azaz ha az állapotod indokolja, végig táppénzen lehetsz, és a szülés előtt 4 héttel azt megszüntetheted, és igényelheted a munkáltatódtól a szülési szabit. Ezen az első napon azonban a felmondási időd elkezdődik, és addig vagy még állományban, míg a felmondási időd tart. Eddig tart a munkajogi rész. A másik, hogy a fentebb írtakat a juttatások tükrében is át kell gondolni, hiszen -bár nem vagyok TB szakértő, annyit én is tudok, hogy terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a biztosítás fennállása alatt, vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül, vagy a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl táppénz illetőleg baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szült. Azaz lehet, hogy nem a szülés előtt 4 héttel kéne szülési szabira menned, hanem kihúzni táppénzen a szülés napja előtti napig, és így a szülés napjától kezdődne a felmondási időd, s így TGYÁS-t biztosan kapsz. Hogy utána GYED mikor és hogyan jár, azt kérlek, egy TB szakértővel egyeztesd le.
   Mónika, én a leírtak alapján ennyit tudok segíteni neked, de mivel ez egy tényleg bonyolult eset, még annyit tudok mondani, hogy az általam a TGYÁS-ról írtakról kérj írásos állásfoglalást a lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztártól (írd le részletesen az esetedet, és kérdezd meg, hogy a fentebb vázolt megoldással jogosult leszel-e TGYÁS-ra, és mit kell tenned, hogy GYED-et is kapj), s a Nemzetgazdasági Minisztérium, Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkárságától pedig az általam vázolt munkajogi megoldásra kérj egy állásfoglalást (ide kattintva megtalálod az elérhetőségeket, kérdezd meg, hogyan kapsz a leggyorsabban állásfoglalást, mit kell tenned).
   Minél hamarabb, ha lehet, már hétfőn kezdj neki mind a két ügynek, mert jobb lenne mihamarabb tudni, hogy mi lesz veled… A cég ha bármit is kezdeményez (azon kívül, hogy visszavonja a felmondást), akkor az a válasz, hogy te táppénzen vagy, remélem az erről szóló igazolást beadtad, ha nem, tedd meg azonnal! Várd meg az írásos állásfoglalásokat, s ez alapján remélem, rendben lesz minden. Ha a munkaviszonyod nem is marad fenn még évekig, nekem most úgy tűnik, hogy így legalább a TGYÁS biztosított, és nem kerülsz heteken belül az utcára.
   Remélem, tudtam segíteni, és megköszönném, ha újra írnál, hogy mi a helyzet, kíváncsi vagyok nagyon, hogy megoldódik-e így a helyzeted!
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!

  bogarászom az oldaladat, de még hozzám hasonlót nem találtam..
  hátha tudsz tanácsot adni!
  2012.szep.végén megszűnt köz.megegyezéssel a munkaviszonyom…2006 év végétől voltam alkalmazásban s 2008 elején mentem szülési szabira az első gyerekemmel.. otthoni tgyás, gyed, gyes-en voltam közben vissza akartam menni dolgozni, kis herce-hurca, mert jogtalanul felmondtak, pedig felmondási védelem alatt álltam..mindegy ügyvédhez fordultam s eredeti helyzet visszaállt, de közben terhes lettem kicsivel, kivettem előző 2 évre v mennyire járó szabikat majd férjem munkája miatt külföldre költöztünk…
  én továbbra is gyes-en voltam naggyal, de azt időközben lemondtam a külföldi javára, kiegészítést is kérhettem volna, de tisztábbnak tartottam MÁK-nál családival együtt lemondani… közben megszületett 2010 szep.-ben a lányom s vele is ugye szülési szabin voltam s az ő utána járó gyes-t, családit a nagyobbik gyerekemhez hasonlóan már kint igényeltem, tehát otthonról semmit, de munkaviszonyom fennállt tavaly őszig… most 2013 márc.végén jár le a kinti gyes-em s szeretnék munkaügyi központba regisztrálni… de úgy tudom előbb otthon kell s rögtön fel is függeszteni a megállapított álláskeresési járadékot(?) s kikérni egy E-s nyomtatványt… itt olvastam róla: http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1291

  KÉRDÉSEM: melyik munkaügyi központhoz tartozok Magyarországon? lakcím szerinti, avagy előző munkaadó szerintihez?
  kinti gyes folyósítását és megszűnését magyar munkaügyi központba hogy igazolom? kell v.sem? ma telefonálgattam, de még senkit nem értem el érdemben, h válaszolni tudjon…

  Köszönöm, ha bármi infód van erről!

  • Kedves Hajni!

   Nem csoda, hogy nem kaptál választ, kissé bonyolult a helyzeted 🙂
   Az állandó lakcímed szerinti munkaügyi központhoz tartozol, őket keresd meg. Én csak azt tudom tanácsolni, hogy írásban kommunikálj velük, egyrészt, mert sok helyen idejük sincs felvenni a telefont, másrészt pedig az a tuti, ha írásban adnak valamit. Sajnos szóban sokszor rossz tájékoztatást adnak néha ők is, én már hallottam nagy butaságokat nem egyszer… ha már le kell írni, akkor általában kétszer meggondolják, s legtöbbször a vezető foglalkozik a kérdéssel.
   Itt keress rá a téged érdeklő kirendeltségre: http://www.afsz.hu/engine.aspx?page=full_KOZOS_Teruletileg_illetekes_kirendeltsegek
   A kirendeltségnek ott van a mail-címe is, írd meg nekik részletesen és várj türelemmel 🙂
   Sok sikert:

   Ági

 8. Szia ! Jelenleg Gyes-en vagyok,a kisfiam 2013.06.06-án lesz 3 éves.A születésétől gyes-t kapok,mert előtte nem bejelentve dolgoztam.Az óvodát szeptemberben kezdjük,a munkakeresést csak akkor tudom elkezdeni.A kérdésem az lenne,hogy milyen támogatást tudok addig igénybe venni,amig nem találok munkát?A párom rendesen bejelentve dolgozik,ilyenkor figyelembe veszik az 1 főre eső jövedelmet?Együtt lakunk,de nekem az állandó lakcimem egy másik kerületben van.Ilyenkor az állandó lakcim szerinti Hivatalban kell intézkedni?vagy esetleg ha van bejelentett ideiglenes lakcim akkor az is jó?Köszönöm

  • Kedves Edit!

   Az álláskeresési járadék feltétele, hogy a álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezzen az igénylő, azaz 360 nap munkaviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban, vagy egyéni illetőleg társas vállalkozói tevékenységgel töltött nap kell. Mivel ez neked nincs meg, így úgy vélem, nem vagy erre jogosult. Azt javaslom, hogy azért érdeklődj telefonon az állandó lakcímed szerinti hivatalnál, hogy van-e még valami egyéb lehetőséged. A másik tanácsom hogy próbáld meg az önkormányzat szociális osztályát, hátha ők még tudnak valamit segíteni, hogy milyen anyagi támogatás van náluk.
   Üdv:

   Ági

 9. Szia !
  Az lenne a kérdésem hogy fel akarok mondani a munkahelyemen,de december óta betegállományban voltam! Ilyenkor a bejelentett fizetésem vagy a betegállomány után jár a 60%-kos munkanélküli?
  Válaszod előre is köszi : T.Gyöngyi !

  • Kedves Gyöngyi!

   Bár ez nem munkajogi kérdés, hanem más jellegű, azt hiszem, hogy jelenleg is az számít csak bele az álláskeresési járadéknál, amiből a kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben munkaerő-piaci járulékot vonnak, s a táppénzből ezt nem vonják. Azaz a táppénz szerintem nem számít bele, csak a jövedelmedet fogják figyelembe venni, s így kevesebb lesz az összeg. De ha te mondasz fel, figyelj arra, hogy nem igényelheted azonnal a járadékot.
   Javaslom, hogy tájékozódj a hivatalban, ők biztosan részletes információkkal szolgálhatnak!
   Üdv:

   Ági

 10. sziasztok!engem 2013 05 15 ével azonali hatállyal felmondtak az indok az volt h szombaton nem mentem be dolgozni meg sok anyagom vssza jött ,de az eészben az a poén h a papiromra az van irva h 05 10 én nem jelentem meg az péntek volt én szombaton nem mentem na most mi a teendőm?

  • Kedves Melinda!

   Az alapján, amit írtál, ne haragudj, de nem tudom megítélni, hogy a felmondás jogszerű volt-e, vagy sem. Ha munkaidő-beosztás szerinti munkanapon nem jelentél meg, s később sem tudtad kimenteni magadat – pl. keresőképtelen lettél aznap – akkor nem tettél eleget a szerződésedből származó munkavégzési kötelezettségednek. Sok helyen ezért még nem mondják fel a munkaviszonyt azonnali hatállyal, de ha ez nem az első eset volt, s korábban már kaptál emiatt figyelmeztetést, akkor érthető a munkáltatód döntése. A másik dolgot nem is értem pontosan, mi az, hogy sok anyagod jött vissza? Termelőcégnél dolgozol, és selejtet gyártottál???
   Ha kétségeid vannak a jogszerűséggel, vagy a dátumokkal kapcsolatban, csak azt tudom mondani, hogy gyorsan fordulj ügyvédhez, itt az oldalon a hasznos linkek között megtalálod a jogpont plusz hálózatot, ott van ingyenes jogi segítség, s ha valóban nem indokolt a felmondás, 30 napon belül meg tudod támadni munkaügyi bíróságon!
   Sok sikert:

   Ági

 11. Kedves Dolgozómami!Az lenne a kérdésem,hogy én július 1-től munkanélküli vagyok.Előtte folyamatosan 7 évig dolgoztam.3 hetes terhes vagyok.Szeretném tudni,hogy kapok e valamit,vagy amíg tart a munkanélküli és utána semmi?Köszönöm válaszodat!

  • Kedves Evcsy!

   Ez nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási kérdés, ebben sajnos nem tudok segíteni. Kérlek, hogy azonnal keress fel egy TB szakértőt, s beszéljétek át, hogy mit lehet tenni (vannak esetek, amikor még meg lehet menteni a helyzetet). Javaslom az Anyabarát honlapot, ott működik ingyenes online tanácsadás is!
   Üdv:

   Ági

 12. Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy kaphatok-e álláskeresési járadékot, ha előtte 3 évig csak Gyes-en voltam 2010.06.-2013.06-ig, és az alatt 2013.02.-2013.08.21.-ig 7 hónapig 4 órában dolgoztam? köszönöm válaszod
  Üdv: Ildi

  • Kedves Ildi!

   Ahogy a fenti cikkben is van, az elbírálás egy bonyolult képlet alapján működik, a legegyszerűbb, ha bemész a kilépő papírjaiddal a helyileg illetékes központba, s ott megmondják neked az ügyintézők! Ők tudnak tájékoztatni arról, hogy ha kaphatsz, mennyi időre, s mekkora összeget.
   Üdv:

   Ági

 13. Kedves Dolgozomami!

  Jelenleg a gyermekem utáni GYES lejárata után töltöm a szabadságaimat. Nem igazán látom azt, hogy a munkáltatóm segítene visszatérni a munkába a szabadság lejárta után. Ahonnan eljöttem az a státusz megszűnt és akkor voltak léépítések. Beszéltem a HR-rel, akik azt mondták nézzem a cég állásajánlatait és jelentkezzek arra, ami tetszik. Egyre jelentkeztem, de nem engem választottak. Most jelentkeztem egy másikra. Azt mondták, hogy ha nem lesz semmi, akkor közös megegyezéssel elválunk és jár a végkielégítés. Kérdésem, megtehetem, hogy nem írom alá a közös megegyezést? Úgy tudom, ha nem a cég mond fel, akkor nincs felmondási idő és munkanélküli segélyt sem kérhetek. Másik kérdésem: nekem 6 órás munka lenne az ideális, ezt jeleztem is nekik. Ez esetben is lehet rendes felmondás a cég oldaláról? Harmadik kérdésem az, hogy megtehetik-e, hogy egy olyan munkakört adnak, amit nem tudnék elvégezni pl. képességek miatt, és emiatt rákényszerítenek, hogy felmondjak?

  Köszönettel

  egy aggódó kismama

  • Kedves Nóra!

   Ha az eredeti munkaköröd megszűnt, a fizetés nélküli szabadság lejárta után a munkáltatód valóban megszüntetheti a jogviszonyodat, arra hivatkozva, hogy nincs a képességednek, végzettségednek, gyakorlatodnak megfelelő másik állás a cégnél. Kérdés számomra hogy azok az állások, amire jelentkezel, milyenek? Megfelelsz a kiírásnak az előbbi szempontok szerint (végzettség, gyakorlat, képességek)? Ha igen, miért nem téged vesznek vissza? Kit vesznek fel? Az utcáról egy másik pályázót? Mert ha minden szempontból megfelelsz, és mégsem téged vesznek vissza, az azért erősen megkérdőjelezhető, hiszen neked van egy érvényes munkaszerződésed a munkáltatóddal, neki ebből eredően egy foglalkoztatási kötelezettsége, s ha hirdet üres állásokat, amire te tényleg minden szempontból megfelelsz, nem nagyon mondhatja, hogy nincs üres állás, ezért mond fel neked. De ezt csak az összes részlet ismeretében lehet biztosan mondani, erről meg ugye nem tudunk, sem te, sem én…
   Nem vagy köteles közöst aláírni, hiszen ha nem akarod, az nem közös megegyezést, hanem kényszerítés. Ha nem szeretnéd aláírni, akkor mondjanak fel ők. Ugye azt tudod, hogy a felmondáshoz írásos indok kell, a közöshöz meg nem… a felmondást megtámadhatod, ha szerinted z indok nem valós, a közöst nagyon nehéz megtámadni. De akár ők mondanak fel, akár közössel váltok el, az álláskeresési járadék jár neked. Azt ajánlom, hogy olvasd el ezt a bejegyzést, itt megtalálod, hogy mi alapján dönts, mikor írd alá a közöst, s mikor kérd a felmondást (röviden, csak akkor tanácsos közöst aláírni, ha legalább annyi van benne, mint munkáltatói felmondás esetén).
   A 6 órás munkát nem kötelesek biztosítani neked, s ugyanúgy felmondhatnak, mint az előbbi esetben.
   Olyan munkakört nem tudnak adni neked, amit nem tudsz ellátni képességek miatt, mert a munkakör módosításához mindkettőtök beleegyezése kell, s ha te úgy látod, hogy amit ajánlanak, nem felel meg, nem tudod elvégezni, akkor nem írod alá a szerződésmódosítást, s ekkor is nekik kell felmondaniuk.
   Sok sikert, ne hagyd magad!

   Ági

 14. Kedves Dolgozómami!
  Nekem lenne egy olyan kérdésem,hogy 09.11.-én lejárt a GYED-em,úgy volt,hogy visszamegyek dolgozni,de aztán a munkáltatóval nem sikerült megegyezni,ezért közös megegyezéssel felmondta a szerződésem,amiben még az szerepel,hogy a a több évre való tekintettel 2 havi jutalomban részesítenek.Az lenne a kérdésem,hogy akkor 09.12.-től elmehetek 3 hónapra álláskeresési járulékra (7 éves munkaviszonyom van) és utána igénybe vehetem a gyest?
  Előre is nagyon szépen köszönöm!
  Üdv.:Marcsi

  • Kedves Marcsi, ha megszűnt a munkaviszonyod, igen, kérheted az álláskeresési járadék folyósítását, s ha az lejárt, jöhet a GYES utána.
   Üdv:

   Ági

 15. Kedves Dolgozómami!

  Az álláskeresési járadék igénylésével kapcsolatban szeretnék érdeklődni. A férjem munkaviszonya október 31-én megszűnt kb. 11-12 év után. Most adódott egy lehetőség, minimálbérre lenne csak bejelentve, és a munka is nagyon bizonytalan, nem tudjuk hogy elfogadja -e. Kérdésem a következő: Ha egy-két hónap után mégsem válik be a munka jár -e majd neki álláskeresési járadék, ha a két munkaviszony között kb. egy hetet munkanélküli volt. De természetesen a munkaügyi központba beregisztrálja magát arra az egy hétre.

  Köszönöm a választ:

  Nóra

  • Kedves Nóra!

   Az álláskeresési járadék megítélése esetén álláskeresővé válást megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági időnek (munkaviszony, közfoglalkoztatási jogviszony…) kell lennie, azaz ennek alapján igen, jogosult lesz rá.
   Üdv:

   Ági

 16. Kedves Dolgozómami!

  Olyan problémával fordulok Önhöz,hogy 2013 November 29-vel közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszonyom egy vállalkozónál.
  Ma jelentette be, hogy semmiképp nem mehetek be a munkanélkülibe, mert Neki jelentenie kell, hogy van nála munka,és nem az ő okából szűnik meg a munkaviszonyom.
  Több oka is volt,hogy felmondtam,ezért gondolom ugy hogy ez jogtalan,hogy elveszi az esélyt,hogy munkanélküli járadékot kapjak.
  Ez igaz,hogy a vállalkozóknak be kell jelentenie a munkavállalói felmondását?
  Vagy gondoltam arra is, hogy talán be sem voltam jelentve..

  Köszönöm: Lilla

  • Kedves Lilla!

   Ne foglalkozz azzal, mint mond a munkáltatód, ha igényelni szeretnéd az álláskeresési járadékot, tedd meg!
   Üdv:

   Ági

 17. üdv az után érdeklődnék ha lejár a gyes kaphatok a állálkeresési járadékot és mennyit?a gyes összegét veszik alapul vagy az előző éveket?

  • Kedves Anikó!

   Ha megfelelsz a feltételeknek – fent olvashatod – akkor igényelhetsz. Az összege a korábbi bérhez igazodik, nem a GYES-hez. De a legegyszerűbb az, ha bemész az összes kilépő papíroddal – amit a legutóbbi helyeden kaptál – a munkaügyi központba, s ott kérdezed meg, mert a számítási képlet nem egyszerű, sok tényezőt vesznek figyelembe!
   Üdv:

   Ági

 18. 53 éves vagyok sajna sehova nem vesznek fel már semmi féle jövedelmem nincs mert nem vagyok egy éve regisztlált álláskereső kérem írja meg hogy milyen segély illett meg

  • Kedves Gajdó Lászlóné!

   Nem tudom, mert az, hogy ki mire jogosult, nagyon sok dologtól függ. Fáradjon be a munkaügyi központba, kérdezze meg ott, illetve az önkormányzat szociális osztályán is érdemes megkérdezni, milyen lehetőségek vannak.
   Üdv:

   Ágnes

 19. azután szeretnék érdeklődni,hogy kisfiam szeptemberben tölti a 3.életévét.Én gyeden vagyok vele,de nem tudok visszamenni a munkahelyemre így le kell számolnom.A kérdésem az lenne-mit vesznek ilyenkor alapul az álláskeresői megállapításánál?

  • Kedves Meli!

   Az álláskeresési járadék összege egy bonyolult képlet alapján határozódik meg, s több tényezőtől függ. Az a legbiztosabb, ha a kilépő papírokkal bemész a hivatalba, s ők meg tudják mondani, mi jár neked a papírokban szereplő adatok alapján (én ezt innen látatlanban nem tudom megmondani).
   Üdv:

   Ági

 20. Üdv!
  Kérdésem az lenne, mi a teendő ha a munkáltató nem adja ki a felmondási papírokat? Jelenleg gyesen vagyok, ami decemberben jár le. Gyermekem születése után vidékre költöztem, így esélytelem, hogy visszamenjek dolgozni. A szabadságokat nem akarja kifizetve, arra hivatkozóan, hogy megegyezett velem szóban arról, hogy én ezt nem fogom kérni. Igen, valóban mondtam, hogy nem kérem majd a szabadság kifizetését, de akkor ,még nem volt tervben a költözés.
  Megteheti ezt a munkáltató? Nem köteles kiadni a felmondási papírokat illetve a szabadság kifizetését megtagadhatja?

  Köszönettel
  Mariann

  • Kedves Mariann!

   Nem írtad, hogy felmondtál-e, vagy megszüntetted-e a fizetés nélküli szabadságot. Ha semelyiket nem tetted meg, akkor még nincs miről beszélni, nincs mit kifizetni, mert jelenleg fizetés nélkülin vagy. Ha nem fogsz tudni visszamenni, neked kell megszüntetni a jogviszonyt, írásban , munkavállalói felmondással (ennek időpontját érdemes úgy időzítened, hogy ne kelljen ledolgoznod a felmondási időt), s a jogviszony megszüntetésekor köteles a munkáltatód a szabikat kifizetni, és a papírokat kiadni. Ha ebben vita van, érdemes jogi segítséget kérned, mert megfelelő kommunikációval, írásos bizonyítékokkal, s adott esetben hatóság bevonásával eléggé el lehet bizonytalanítani a jogellenes terveket szövögető munkáltatót (ajánlom a személyes tanácsadást itt a blogon :-)).
   Üdv:

   Ági

 21. Kedves Ági! A segítségedet és a tanácsodat szeretném kérni. Július óta vagyok GYES-en, mert a munkáltatóm, nem vett vissza, arra hivatkozva, h nem tud munkát adni. Közös megegyezéssel akarták megszüntetni a jogviszonyomat, de én nem mentem bele. Eddig munkát kerestem, de nem találtam, viszont közben kiderült, hogy újra babát várok. A múlt héten viszont az is kiderült, h vettek fel egy új embert és nekem nem is szóltak. Kicsit össze vagyok zavarodva, h most mit csináljak. Azt hogy újra babát várok még nem tudják, mert még a terhesség legelején vagyok. Szerinted mi a legjobb megoldás ilyenkor? Jelentsem be a terhességet és kérjem a fizetésem vagy menjek táppénzre? Elég felháborítónak tartom, azt amit műveltek és nem szeretném annyiban hagyni. Segítséged előre is köszönöm!

  • Kedves Andi!

   Nincs legjobb megoldás… mindenkinek más jó, én pedig nem tudok egy jó tanácsot mondani, csak a lehetőségeket felvázolni.
   Ha megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, és várandós vagy, akkor védett vagy. Vagy visszavesznek, s ekkor dolgoznod kell, vagy ha nem tudnak munkát adni, akkor állásidőre járó bérre vagy jogosult, vagy ha az egészségi állapotod indokolja, akkor az orvosod keresőképtelen állományba vehet. De hogy ezek közül melyik jó neked, mit szeretnél, s főleg, mit tudsz kiharcolni a cégednél, az egy másik kérdés.
   Ha babavárás mellett dolgozni szeretnél, vagy csak a jogaidról tájékozódni, ajánlom a várandósoknak szóló könyvemet, ebből mindent megtudhatsz, ami a jogaid védelméhez kell: https://dolgozomami.hu/jogod-van-hozza
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás