Neked hány Törvénykönyved van?

Szerző: Dátum: 2013. jan. 17. Kategória: GYED-GYES alatt, GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában, Várandósan dolgozni | 46 hozzászólás

Photo by Mr. T in DC

Az utóbbi időben nagyon sokan hívtak munkajogi tanácsért. Barátok, ismerősök, ismerősök ismerősei, akik vagy váltanának egy másik állásba, vagy felmondtak nekik, vagy a szabadságuk egy részét akarta “benyelni” a munkáltatójuk… Hívtak reggel, délben, este, éjszaka… én pedig éppen ahol voltam, konyhában, dolgozószobában, hálószobában, ágyban, úton valahová, mindig segítettem. És egyszer csak realizáltam – és azóta jókat rötyögünk ezen az ismerőseimmel, barátaimmal –  hogy nálunk lassan a lakás minden részében van egy Munka törvénykönyve 🙂

Több is van a dolgozószobában, egy szépen kinyomtatott, összefűzött példány, ez az olvasgatósom, s két HVG kiadvány, ezek nagyon hasznos különszámok. Van természetesen szintén kinyomtatva egy korábbi hatályos is, hogy összehasonlítgathassak bármikor, illetve ugye vannak esetek, amikor még azt kell nézni. Van egy kis zsebkötetem, ez bármelyik táskámban elfér, van egy hatalmas nagy Kommentárom (Berke/Kiss – s ez itt nem a reklám helye, hanem eme két fantasztikus úrtól tanultam én is). Ez utóbbi példány kemény kötésű, jókora darab, szükség esetén jogsértő magatartást tanúsító munkáltatók ellen is bevethető kézi fegyverként 🙂 És van egy firkapéldányom, ezen bármikor bármit jegyzetelhetek, színezhetek, kiemelhetek, ez eléggé saláta állapotban van, legtöbbször a hálószobában, vagy a konyhában. Ezt néha a kislányom is megdolgozza 😀 Szóval bőven el vagyok látva. Ja, és még a telómon a könyvjelzők között is be van mentve egy online változat, hátha nagyon sürgősen kell valakinek, s nincs nálam egy papíros példány sem. 🙂

És higgyétek el, mindet szoktam használni. És hidd el, te is használnád, ha lenne… szóval ez a kis mai szösszenet azért született, hogy neked is legyen egy Mt.-d. Vagy vedd meg – néhány ezer forintért már találsz, és hidd el, százszorosan megtérül az elkövetkezendő időkben – vagy kattints ide, mentsd el ezt a böngésződ könyvjelzői közé, és nyomtasd is ki magadnak! És használd, ha kell!!!

 

Vitád, problémád van a munkáltatóddal? Szeretnél előre felkészülni, hogy a lehető legjobbat hozd ki a helyzetből? Jó lenne, ha valaki személyesen segítene eligazodni a jogi útvesztőben? Kattints ide, s nézd meg, hogyan tudok neked személyesen is segíteni!

 

Ajánlott bejegyzések:

46 hozzászólás

 1. Hasznos ez nagyon, de ha a linked a 2012. januári Közlöny, akkor biztos ez lett végül a hatályos? Volt ott még némi kavarás… Meg ugye, az átmeneti rendelkezések, meg amik csak 2013.I.1-jétől érvényesek… Persze lehet, hogy ez mind benne van, és nem jól néztem, akkor bocs! Én általában az említett két HVG különszámnak futok neki, hátha meg is magyarázzák! 🙂

  • Szia, ez a hatályos 🙂 A közlönyben való megjelenés a kihirdetést jelenti, vagyis a hatályos jogszabályi szöveget. Ez januárban lett kihirdetve, július 1-jével lépett hatályba (néhány pontja csak idén január egytől, mint pl. a szabadságokra vonatkozó szabályozás). Volt némi módosulás az átmeneti rendelkezések révén tavaly, de ami az anyukákra vonatkozott ebből, az csak a tavalyi, átmeneti időszakra vonatkozott (pl. hogy a lombikbébizők még dec 31.-ig védettek voltak akkor is, ha hamarabb kezdtél el, mint az innen visszafelé számított 6 hónap a kezelést), így ha valaki tájékozódni szeretne, ezt kell olvasgatnia, a 2012. évi I. törvényt. Amúgy a HVG kiadványok is nagyon jók, ha azt nézed, ugyanúgy jó forrás!
   Üdv:

   Ági

  • Kedves Ági! Jelenleg Gyeden vagyok, mire letelik, már nem tudok visszamenni a régi munkahelyemre, mert megszűnt a munkaköröm itt a településünkön. Ez ügyben már kértem a tanácsodat, ami nagyon hasznos is volt, köszönöm.
   Bölcsődébe lenne lassan munkahely, csak tudnom kellene, hogy a végzettségemmel jelentkezhetek-e oda.
   Most abban kérem a segítségedet, hogy nézd meg kérlek a 15/1998.(IV.30)NM Rendelet 2.sz. mellékletét “2.415 Bölcsőde kisgyermeknevelő csecsemő- és kisgyermeknevelő (BA),
   bölcsődei szakgondozó (OKJ),
   csecsemő- és kisgyermekgondozó (OKJ),
   csecsemő- és kisgyermeknevelő-gondozó (OKJ), csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó (OKJ), kisgyermekgondozó, -nevelő (OKJ),
   csecsemő- és gyermekgondozó (OKJ);
   vagy ezen képesítések valamelyikével rendelkező: védőnő, pedagógus, felsőfokú szociális alapvégzettségű személy, gyógypedagógiai asszisztens (OKJ)
   – [kizárólag csecsemő- és gyermekgondozó (OKJ)
   képesítéssel rendelkező személy esetén]”mely a bölcsődékben előírt képesítési követelményeket írja elő kisgyermeknevelő munkakörben. Sajnos nekem nem egyértelmű, hogy felsőfokú szociális alapvégzettséggel (szociálpedagógus),akkor most betölthető ez a munkakör, vagy sem. Nincs a diplomám mellé OKJ-s képzésem, ami a zárójelben áll mögötte.Tudom,nem ezzel foglalkozol elsősorban, csak arra kérlek, hogy próbáld értelmezni nekem. Előre is köszönöm. Klára

   • Szia Klára!

    Bár tényleg nem ezzel foglalkozom általában :-), de szerintem kell az OKJ-s képesítés is hozzá. Egyrészt zárójelesen van kikötve az utolsó felsorolásnál, de ki van kötve, mint feltétel, másrészt ha megnézed az elfogadható végzettségeket, s a betöltendő munkakört, mindegyiknél csecsemő és kisgyermek gondozása, nevelése a feladat, s a tanult szakma is, csak a legutolsónak felsoroltaknál nem, így oda külön kiköti az OKJ-s képesítést, mint a kissé más területen szerzett végzettségek – pedagógus, gyógyped. asszisztens – kiegészítését. Mert ugye csecsemőre, kisgyerekre nem lehet szakirányú végzettség nélkül vigyázni.
    Sajnálom 🙁 esetleg nézd meg, hogy a nevezett OKJ-s tanfolyamot hol és mennyi idő alatt tudnád megcsinálni…

    Ági

 2. Azt szeretném kérdezni,hogy a férjem elment GYES-re, mert Én visszamentem dolgozni, kivettem a szabadságomat és eközben terhes lettem, elmentem táppénzre, még most is azon vagyok, február végén, március elején szülök elvileg, és azt szeretném kérdezni, hogy a férjemnek vissza kell-e mondani a GYES-t, egy családban nem lehet az apa GYES-es Én pedig Terhességi Gyermekágyi Segélyen?, ami a fizetésemnek %-a, kapnám 6 hónapig. Válaszát előre is köszönöm szépen!

 3. Kedves Dolgozomami!

  Terhesen munkába visszatéréssel kapcsolatban volna 4 kérdésem:
  2011 szeptemberében született első gyermekem. Jelenleg 6 hetes terhes vagyok és szeretnék vissza menni dolgozni mert nagy szükségünk van a pénzre.
  – ha a visszatéréssel együtt a terhességet is bejelentem, akkor az elbocsátástól való védettség fennáll? Ha nem akkor mit javasol, hogy mikor jelentsem be a terhesség tényét?
  – Ha az általam korábban betöltött munkakörben jelenleg dolgozik más és felajánlanak ennél alacsonyabb (értsd csoportvezető helyett a csoporton belüli manager) munkakört és ezt elfogadom, akkor a fizetésem (ha jól értettem az állásidőre vonatkozó bejegyzést) a korábbi fizetésemmel megegyező kell legyen, nem az alacsonyabb munkakörhöz tartozó?
  – Ha nem tudnak felajánlani másik munkakört (azért mert jelenleg nincsen szabad hely) abban az esetben kerülnék állásidőre, ugye?
  – Kérhetem-e írásban a munkáltatótól, hogy a fenti munkakör módosítás átmeneti legyen vagyis ha a pozíciómnak megfelelő hely megüresedik akkor azt én kaphassam meg?
  Előre is köszönettel!

  • Kedves Kerek!

   Ha várandós vagy, és ezt előre bejelented, nem mondhatnak fel neked munkáltatói felmondással. Javaslom, hogy az állapotodat a fizetés nélküli szabadság megszüntetéséről szóló nyilatkozattal együtt írd meg. Elsődlegesen a régi munkakörödbe kell, hogy visszahelyezzenek, ha az nem üres, akkor fel kell ajánlaniuk egy másikat. Eme másikra vonatkozóan nagyon sok konkrétumot nem ad a törvény, feleljen meg a képességeidnek, végzettségednek, tapasztalatodnak. De fontos, hogy alapos indok nélkül nem “illik” visszautasítani a felajánlott munkakört, neked is együttműködési kötelezettséged van a törvény alapján. Ha nagyon nem elfogadható a felajánlott munkakör, vagy nem tudnak másikat ajánlani, állásidőre járó bért kell, hogy folyósítsanak, s ez az érvényes szerződésed alapján jár. Azt, hogy meddig szóljon a másik munkakörre való módosítás, a munkáltatóddal kell leegyeztetni, törvényi akadálya nincs annak, hogy megállapodjatok, de nem is kötelezi semmi őt arra, hogyha most egy másik munkakört felajánl, s te azt elfogadod, akkor később egy, a korábbihoz hasonlót felajánljon neked…
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Dolgozómami!
  Mi a teendő az esetben (vagyis hogy járok jobban), ha a szülési és fizetés nélküli szabadság alatt megváltozott a munkavégzés helye, így ha visszamennék, akkor egy másik városba, 150 km-re kellene járnom dolgozni. Ezt nem szeretném elfogadni, viszont közös megegyezést sem szeretnék, hisz akkor elesek a végkielégítéstől, igaz? Várom véleményed.Köszönöm!

  • Kedves Kávé!

   Korábban volt egy olyan rész az Mt.-ben, ami szabályozta ezt, ha a munkába utazási idő a munkáltató “költözése” miatt egy bizonyos idővel meghosszabbodott, munkaszerződés módosítási kötelezettség volt, ami csak közös megegyezéssel volt lehetséges. Ezt azonban az új Mt. már nem tartalmazza.
   Mi történt azokkal a kollégákkal, akik a költözés alatt dolgoztak, ők mentek? Akik nem, azoktól hogyan vált meg a cég? Ezt kéne megtudnod, s erre alapozva kitalálhatunk valamit…
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Dolgozómami!

  Jelenlegen gyeden vagyok itthon,kislányom márciusban lesz egy éves,a kisfiam szintén márciusban 3 éves.
  Én egy “gyárból” jöttem el,már több mint 3 éve folyamatosan gyeden vagyok.De a gyár azóta folyamatosan leépült,utánaérdeklődtem,ha én visszamennék dolgozni,95%,hogy kirúgnának.Ezt megtehetik?
  Sajnos a piszkos anyagiak azt diktálják,hogy hamarosan kéne dolgoznom:(
  De lenne egy lehetőségem,egy ingatlanközvetítő irodába el tudnék helyezkedni franchise-szerződéssel.Ez mit jelent?Gyed mellett dolgozhatok így?Vagy akkor gyes?Vagy egyik se?És ha elvállalom a munkát,lemondok a gyedről/gyesről,és pár hónap múlva bármi oknál fogva megszűnne ez a munkám,visszatérhetek gyedre (természetesen a kislány 2 éves kora előtt).Vagy ebben az esetben a nagyszülő (aki nyugdíjas)elmehet gyedre,ha a kislányt nem adom bölcsibe?
  Remélem nem fogalmaztam túl zavarosan és minden infót megadtam,
  Válaszod előre is köszönöm.

  További szép napot!

  • Kedves Moncsi!

   A munkába visszatérésről, s arról, hogy mikor mondhatnak fel neked, találsz itt a blogon két cikket, olvasd el őket kérlek:
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-1-resz
   https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/mi-var-az-anyukakra-julius-1-je-utan-2-resz

   GYED mellett nem dolgozhatsz, ha bárhol is elhelyezkedsz, a GYED-et vissza kell mondanod. GYES-t mellett heti 30 órát nem meghaladó kereső tevékenység mellett kaphatsz, vagy ha otthon dolgozol. Ha vállalkozóként dolgozol szintén jár a GYES, mert ott a munkaidő nem értelmezhető. Ha bármi miatt vissza szeretnél térni fizetés nélküli szabira, újra kérheted a GYED, majd a GYES folyósítását. Azonban a GYED és a bölcsi nem megy együtt, s a nagyszülő tudtommal csak a GYES-t veheti át tőled, a GYED-et nem. De ezt kérlek, egy TB szakértőtől kérdezd meg, mert ez nem az én szakterületem, én munkajoggal és karrier-tanácsadással foglalkozom.
   Üdv:

   Ági

 6. Következő lenne a kérdésem. Jelenleg gyed-en vagyok, és most kaptam a hírt, a cég ahol dolgoztam, hamarosan jogutód nélkül megszűnik (a megszűnés jogcímét egyelőre nem tudni). 2006 óta dolgoztam ott, tudomásom szerint járna kéthavi végkielégítés, a szabadságok utáni pénz, illetve a felmondási időre járó pénz (ebben nem vagyok biztos).
  A gondom az, hogy tudtommal nem szüntethetik meg rendes felmondással a jogviszonyomat a gyed miatt, így majd csak a gyes lejárta után juthatok hozzá a pénzemhez. Én már a gyed után munkát szeretnék keresni, nem tudok várni a munkaviszony megszűnésével a gyes lejártáig, illetve félek hogy az idő elteltével nem fogom tudni érvényesíteni a követeléseimet (ezt a munkáltatóm korábbi többszöri inkorrekt magatartására alapozom). Kérdésem, érdemes lenne-e egyezkedni a munkáltatóval hogy közös megegyezéssel szüntessük meg a munkaviszonyomat, belevéve a megegyezésbe, hogy a járandóságaimat hajlandó lenne kifizetni, én pedig elmehetnék passzív gyed-re. Mi a véleménye erről a helyzetről, mit tudnék kihozni belőle hogy minél előbb a pénzemhez jussak, illetve a köztünk lévő viszony megszűnjön minél előbb? Nem tudom hogy fenti információim mennyire helytállóak a jogaimmal kapcsolatban, úgy szedtem össze innen-onnan. Köszönöm előre is a segítséget.

  • Kedves Yucka!

   Valóban, ha fizetés nélküli szabadságon vagy, nem szüntetheti meg a munkáltatód a munkaviszonyodat, hanem vagy közös megegyezéssel megszüntetitek (ekkor azonban figyelj arra, hogy mindent megkapj, ami a cég megszűnése esetén járna – szabadságok, végkielégítés, felmentési időre járó bér), vagy megvárod, míg a cég megszűnik, s ekkor a jogviszonyod automatikusan megszűnik. Vedd fel a kapcsolatot a munkáltatóddal, vagy felszámolóval, ha van ilyen kijelölve, s próbáld meg egyeztetni erről. Amennyiben a cég vagyona nem elég a dolgozók bérének kifizetésére, a Bérgarancia Alapból a felszámoló megigényli az összeget neked, de ennek a maximális összege jelenleg kb egymillió forint bruttó személyenként. Azt tudom javasolni, hogy egyeztess a kollégákkal, hogy többet tudj meg (hajlanak-e egyezségre a többiek esetében, tudnak-e arról valamit, mennyi a cég vagyona, van-e már felszámoló kijelölve…)
   Ha nem tudsz eljönni, vállalhatsz másodállást is a jelenlegi jogviszonyod mellett, érdemes ezen is elgondolkoznod.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!
    Köszönöm szépen a választ, sajnos időközben változott a helyzet,számomra előnytelenül. A céget eladják, tehát nem szűnik meg, nem tudom így mi lesz velem, egészen biztos vagyok abban, hogy nem fognak a munkámra igényt tartani, illetve nem valószínű hogy be tudnék járni az új helyre, túl messze van számomra. A pénzem után vélhetően futhatok, egy kiskapuval nyilván kikerülik hogy kifizessenek engem (pl. felajánlanak egy “állást” amit vagy nem fogok tudni elfogadni a távolság miatt, vagy olyan körülményeket teremtenek hogy inkább mondjak fel én magam.) El vagyok keseredve…

    • Kedves Yucka!

     Ha eladják a céget, az azt jelenti munkajogi értelemben, hogy munkáltató személyében bekövetkező változás lesz, azaz ez a cég köteles téged is átvenni, a fennálló munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át. Később vagy foglalkoztatnia kell, ha megszünteted a fizetés nélkülit, vagy ha valóban nem tud, akkor, felmondhat, de ki kell fizetnie mindent, ami jár a törvény ilyenkor szerint. Ha a korábbi munkaköröd helyett másikat ajánlanak, nem vagy köteles elfogadni, s ekkor is jár a végkielégítés és a felmondási időre járó bér a szabik mellett. Amit még tudok tanácsolni: írtad, hogy az új helyre nem tudsz bejárni, mert túl messze van. Ez azt jelenti, hogy a korábbi munkavégzési helyedhez képest ez az új cég máshová viszi el a tevékenységet? Más városba? S ide mennyi az utazási idő az előző munkavégzési helyhez képest? Ez azért lenne fontos, mert a munkáltató személyében bekövetkező változás esetén van egy olyan szabályozás, hogy a munkavállaló az átszállást követő 30 napon belül a munkaviszonyát felmondással arra hivatkozva szünteti meg, hogy a munkáltató személyében bekövetkezett változás miatt a rá irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása következtében a munkaviszony fenntartása számára aránytalan sérelemmel járna vagy lehetetlenné válna. Ebben az esetben pedig jár szintén a végkielégítés és a felmondási időre járó bér. De ez csak tényleg akkor léphető meg, ha lényeges és hátrányos megváltozásról beszélhetünk, ami aránytalan sérelmet jelent neked, írásban kell ezt bejelentened, és indoklással. Ezt még gondold át, hátha ez segíthet…
     Sok sikert:

     Ági

 7. Kedves Ági!
  Én 2013. május 1-től mennék vissza dolgozni, illetve venném ki a 118 nap szabimat. Úgy hallottam, hogy az új törvények szerint a szabadságra járó bért az idei évtől másként számolják. A kérdésem az lenne, hogy ez az új szabály érinti az előző években összegyűlt szabadságok kivételét is?
  Köszönettel:
  P. Ildikó

  • Kedves Ildikó!

   Igen, a szabályozás 2013. január elsejétől vonatkozik a szabadság címszó alatt kalkulált és számfejtett bérre. A korábban hatályos törvényben szereplő átlagbér kifejezés már nem létezik, helyette távolléti díj van.
   Üdv:

   Ági

 8. Kedves Dolgozó Mami!

  Február 26.-án lesz a lányom 3éves ami azt jelenti vége a gyesnek vissza kellene mennem dolgozni,de már 12hetes terhes vagyok. Kirúghatnak ilyenkor a munkahelyről? Mi lenne a helyes? Szóljak róla már most vagy csak miközben kiveszem a szabadságaimat? Mehetek rögtön táppénzre? (egy boltban dolgozom ahol bizony emelgetni kell,stb.nem terhesnek való) Esetleg,ha elküldenek milyen bevételre számíthatok? Tgyás,gyed jár akkor is valahonnan?

  Előre is a köszönöm

  • Ha terhes vagy, jelentsd be, nem küldhetnek el.
   Bocs, dolgozómami, hogy belekontárkodom 🙂

   • Köszönöm a válaszod! A többi kérdésemre nem tudnál választ? Mikor jobb megmondanom?

   • 🙂 semmi baj, nyugodtan lehet itt egymásnak is válaszolgatni, csak jót és jól ! 🙂 Amúgy igazad van, be kell jelenteni!

    Ági

  • Kedves Rita!

   A várandósság miatti védelem csak akkor illet meg, ha ezt előre közlöd a munkáltatóddal, így azt javaslom, hogy még február 26.-a előtt írj egy mailt a főnöködnek az állapotodról (vagy ha attól tartasz, hogy esetleg nem olvassa el, vagy később nem ismeri el, hogy olvasta, inkább tértivevényes levelet küldj nagyon gyorsan.) Ha előre tájékoztattad őket, nem küldhetnek el munkáltatói felmondással. Táppénzre akkor mehetsz, ha az állapotod indokolja, ez orvosi kérdés, nem munkajogi 🙂 Szerintem egyeztess velük, hogy tudnak-e könnyebb, az állapotodnak megfelelő munkakört adni, hiszen a táppénz egyharmada a munkáltató költsége, így sok helyen nem örülnek neki, ha az anyuka rögtön ezzel indít.
   Jó babavárást:

   Ági

 9. Kedves Dolgozomami!
  Jelenleg gyeden levő kismama vagyok, a lányom 2013 május 13. lesz két éves. 2013. juniustól visszamegyek dolgozni a munkahelyemre ahonnan eljöttem, 6 órába fogok dolgozni.
  A probléma csak az hogy a könyvelőiroda aki ezt intézi azt mondja, ha gyes mellett akarok visszatérni,akkor nem vehetem ki a szabadságomat, csak majd akkor ha letelt a gyes ideje is…tehát csak 2014 májusa után.
  Bevallom én elképedek ezen, nem látok benne semmi logikát, de erre azt mondják, hogy azért, mert a gyes mellett bárhová elmehetek dolgozni, és most teljesen új munkaszerződéssel kell alkalmazzanak a gyes lejártáig????
  Kérem ha tud segítsen, tényleg van erre valamilyen törvényi szabályozás???
  Köszönettel:Emő

  • Kedves Emő!

   Sajnálom, hogy még mindig ennyire buta emberek ülnek azon az oldalon…. nincs igaza, miért ne lehetne kivenni a szabit? Mi köze ennek a GYES-hez? Jaj, nem hiszem el: vagy ne vállaljon HR-es munkafeladatokat egy könyvelő, vagy tanulja meg a törvényt!
   Nos, nézzük:
   Van egy érvényes munkaszerződésed (ebből ered a munkáltatód foglalkoztatási kötelezettsége), s jelenleg fizetés nélküli szabin vagy. Ha ezt megszünteted – ehhez jogod van – a munkáltatódnak a megszüntetés közlése utáni legkésőbb 30 napon belül foglalkoztatnia kell téged. A szabadságokat – ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett kiadni – az ok elhárulása utáni 60 napon KÖTELEZŐ kiadnia a munkáltatónak! Azaz ha megszünteted a fizetés nélküli szabit, a következő naptól elkezdi kiadni a szabit, mert nem tehet mást! Vagy foglalkoztat, munkát ad, de akkor is 60 napon belül ki kell adnia a felgyűlt szabit, azaz jobb, ha rögtön az elején szabival kezdesz és utána dolgozol. A szabik idejére a GYES-t visszamondod, mert 8 órás kifizetés + GYES nem fér össze, utána pedig az első 6 órás munkanapodtól újra igényled a GYES-t.
   S hogy mindezt alá is tudd támasztani:
   123. § (1) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni.

   (3) A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az (1) bekezdésben meghatározottak szerint kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni.

   133. §
   (2) A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.

   Ha ez sem használ neki, kérd meg, hogy akkor ő szíveskedjen megmutatni, hogy az, amit állít, pontosan melyik törvényben melyik paragrafusban van leírva 🙂

   Sok sikert, ne hagyd magad!

   Ági

 10. Kedves Ági!

  Lenne pár kérdésem nekem is.
  Jelenleg gyesen vagyok a kisfiammal, ami május 20.-án fog lejárni. Szeretnék kistestvért (csak sajnos két év után nem rég derült ki, hogy természetes úton nem lehet), folyamatban van a lombik program. Ha minden jól megy, március végén kezdhetnénk is. Az lenne a kérdésem, hogy elég lenne-e április végén jeleznem, hogy újból terhes lettem ill. mennék vissza dolgozni? (korábban ezt az információt kaptam máshol, hogy együttműködési kötelezettségem van így április végén jeleznem kellene, hogy május 20.-a után mennék vissza dolgozni). Addigra már tudnánk talán, hogy sikerült-e. Ha azt jelezném, hogy terhes vagyok, akkor ezt hogy kellene bejelentenem? Itt dolgozom egy kis élelmiszer üzletben, de a központja máshol van. Az itteni főnök azt mondta, hogy az tökéletes, ha április végén szólók. Itt elég, ha szólók vagy a központba kell bejelentenem? Írásban történjen? Kell-e valamilyen papírt ill. igazolást csatolni hozzá (ez nagyon fontos lenne, mert a lombik esetében nagy valószínűséggel, csak májusban kapnék papírt is róla, hogy valóban terhes vagyok, kb. akkor kellene visszamenni ultrahangra az intézménybe, ami bizonyítaná, hogy minden rendben, április végén csak a teszt mutathatná ki)? Ha esetleg sikerülne teherbe esnem akkor rögtön táppénzzel kellene kezdenem vagy esetleg az időközben összegyűlt szabikból nem lehetne kivenni? Azt már jelezte az itteni főnököm, hogy terhesen biztosan nem mehetnék vissza dolgozni sajnos, nem tudnának nekem megfelelő munkakört biztosítani valamit az egészségügyi állapotom miatt vszínű, hogy veszélyeztetett terhes lennék (ezt az intézet orvosa mondta, ahova lombik program miatt járunk) így meg aztán pláne, hogy nem. :-((
  A másik problémám pedig az lenne, hogy az itteni főnököm nem rég mondta, hogy szerinte a központ már nem fog visszavenni dolgozni. Leépítések vannak, több kolléganőmet is elküldik. Az ő véleménye szerint 90%-k, hogy addig vennének vissza, míg kiadják a szabikat ill. amíg kötelező visszavenniük, de közben fel is fognak mondani. Ez ellen lehetne tenni valamit? Vagy ezt csak úgy megtehetik? Tudom, hogy ez a központon múlik, amit itt mondtak az nem biztos, csak már előre félek tőle, hogy mi lesz. A központba pedig nem szeretnék telefonáli ez ügyben, mert nem bízom bennünk.
  Elnézést, hogy kicsit hosszú lett a kérdésem! Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

  Köszönettel: Heni

  • Kedves Heni!

   Ha csak a fizetés nélküli szabi leteltével, a gyermeked 3 éves kora után mennél vissza, nem kell semmiféle módon előre a visszatérést jelezned. A fizetés nélküli szabi megszakítását csak annak kell jelezni, aki – ahogy a nevében benne van: megszakítja, azaz – hamarabb menne vissza, mint a 3. szülinap. A cégednek tudnia kell, hogy mikor jár le a fizetés nélküli szabid, s azt is tudnia kell, hogy a másnaptól foglalkoztatási kötelezettsége van. Ennyit tehát a kötelező jelzésről. Ennek ellenére persze te kezdhetsz már tárgyalásokat, jelezheted, hogy jönnél vissza majd a GYES lejártával, mit tudnak kínálni, mik a kilátások, de nem kötelesek reagálni, vagy bármit is ígérni. Ha majd eljött az idő, akkor kell csak, hogy leüljenek veled a jövőről egyeztetni.
   A lombikozás, várandósság és a felmondás: amíg odahaza vagy, védett vagy. Ha megszűnik a fizetés nélküli szabid, akkor a következő napon felmondhatnak neked, HA nem jelzed előre, hogy 1.) lombikoztok 2.) várandós vagy. Mind a kettő védettséget ad a munkáltatói felmondás ellen, de csak ha előre bejelented, és a lombikozás esetén a kezelés megkezdésétől számított 6 hónapig csak. Így ha várható, hogy megpróbálnak elküldeni, mindenképpen egyeztess szerintem előre a céggel, közölve, hogy lombikoztok, hogy tudják védett vagy. Reméljük, hogy a kezelés kezdetétől számított 6 hónap kitart addig, míg várandós leszel, s ha így van, akkor azonnal jelezd azt is. Nem kell azonnal orvosi papírt benyújtani, elég, ha írásban jelzed – ha nagyon biztosra akarsz menni, add fel tértivevényesen is -, s ha további bizonyítékos szeretnének, majd mondják, hogy mit kérnek, s te beszerzed. Azért is érdemes erről előre egyeztetni, mert egyúttal azt is megbeszélhetitek, hogy akkor kivennéd a szabikat, s utána táppénzre mennél. Ha amúgy sem tudnak munkát adni, szerintem ez annyira nem baj, bár ugye azt gondolom tudod, hogy a táppénz egyharmada is a munkáltató költsége.
   Nos, azt hiszem mindent megválaszoltam, ha még kérdésed van, írj nyugodtan!

   Ági

 11. Kedves Ági!
  Köszönöm ezt a honlapot, rengeteg segítséget találok itt, amiért nagyon hálás vagyok Neked.
  A kérdéseim nagy részére már megtaláltam a választ, és a Mt.-t is hosszasan tanulmányoztam. Jelenleg még GYED-en vagyok, lejártával szeretnék visszamenni dolgozni.
  Munkaadóm jelezte, hogy részmunkaidőt nem tudnak adni, ez nem bevett gyakorlat itt. Erőltethetném a 61.§ (2)alapján, de érdemes? Mert mintha a jogszabály másutt azt is kimondaná, hogy felmondhatnak, amennyiben nincsen nekem megfelelő posztjuk- tehát ilyen esetben is, ha nem tudnak részmunkaidőt adni, én pedig ragaszkodom hozzá?! Jól érzem, hogy bár a jogszabály lehetővé tenné a részmunkaidőt, ezt nem igazán tudom a gyakorlatban érvényesíteni, ha itt akarok maradni?

  Válaszod előre is nagyon köszönöm!
  Kori

  • Kedves Kori!

   Igen, tökéletesen érzed: a jogszabály előírja, a munkáltató köteles lenne megtenni (hiába nem bevett gyakorlat nála), de mivel a kezében van az az adu ász, hogy meg is szüntetheti a jogviszonyt a 3 éves kor előtt, így csak az anyukán múlik, hogy egy “mondvacsinált” felmondási indok esetén perel-e, vállalja-e az egész macerát, meg hát ugye a bizonyítgatást… Persze ez attól is függ, hogy mekkora a cég, milyen a gazdasági helyzete, mennyi dolgozót küldtek el, vagy vettek, vesznek fel rendszeresen. A törvény nem azt írja elő, hogy akkor kell visszavenni 4 órába, ha van 4 órás munkakör, hanem azt, hogy vissza kell venni a korábbi munkaidő felében a gyermek 3 éves koráig ÉS amúgy megengedni, hogy ha nincs üres munkakör, vagy van, de azt az anyuka elutasítja, akkor felmondható legyen a jogviszony. A kettő tehát nem függ össze, de ugye mindenki tudja, hogy elég nehéz bebizonyítani, hogy de igen, volt üres munkakör, csak nem akartak a 4 órással macerázni…
   Erre szoktam én irónikusan azt mondani, hogy anyuka jönne vissza, cég ugyan húzza a száját, de jó, van üres munkakör, jöjjön. Anyuka közli, hogy de 4 órában szeretne visszajönni, erre a cég: ja, bocsi, nincs üres munkakör!
   Egyet tudsz még csinálni, érd el, hogy írásba adják, hogy nem bevett gyakorlat náluk a részmunkaidő, s ezért nem akarnak így visszavenni, de 8 órásba visszavesznek. Ha ez a kezedben van, már erősködhetsz a részmunkaidő mellett, mert ez a bizonyíték, hogy van üres állás, de nem akarják megadni a részmunkaidőt. Ha ezek után mégis kirúgnak, mert ragaszkodtál a részmunkaidős foglalkoztatáshoz, legalább van a kezedben valami… De nem hiszem, hogy ennyire hülyék lennének (már bocsánat :-))
   Sajnálom, ez az új szabályozás…

   Ági

 12. Kedves Ági!
  Jelenleg még gyeden vagyok a lányommal aki 2013. július 29-én tölti be a 2 évet. a munkáltatómat felkerestem, hogy visszaszeretnék menni dolgozni, ha lejár a gyed. természetesen írásban közöltem a fizetés nélküli szabadság megszüntetését. Válaszul meg is kaptam, hogy a szabadság letöltése után munkába állhatok. 2013. március 18-án telefonon felhív a munkaüggyel foglalkozó kolléganőm, hogy fel fognak mondani. Teljesen összeomlottam. Időpontot kértem az igazgatótól, persze nem volt benn. A helyetese annyit mondott, hogy már nem tudtak tovább várni rám ezért felvettek valakit a helyemre. Ja és kaptam egy újabb időpontot.
  A munkaügyes kolléga este felhívott és mondta, hogy álljak ki magamért, hiszem már 15 éve folyamatos munkaviszonyom van a Kft-nél. a nagyobb gyermekemmel sem voltam táppénzen mindig megoldottuk valahogy.
  Szolnok megyében nagyon kevés a munkalehetőség.
  Kérem segítsen.
  Üdvözlettel Andrea

  • Kedves Andrea!

   Sajnos a munkatörvénykönyve tavaly július elsejével megváltozott sok tekintetben, többen között a felmondási védelem a gyermek 3 éves kora előtt visszatérő anyák esetében is: a munkaviszony a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja. Ha tehát te nyáron szerettél volna visszamenni, akkor ha a munkáltatónak hamarabb van szüksége valakire, részben érthető, hogy felvesz valakit. Más kérdés persze, hogy simán felhívhatott volna, hogy vállalod-e hamarabb a visszatérést, mert most lenne üres munkakör, s később már nem biztos. Erre azonban – míg te fizetés nélkülin vagy – nem kötelezi semmi, ezt nem írja elő a törvény így konkrétan, bár álláspontom szerint az együttműködési kötelezettség, mint Mt. alapelv, erre is kiterjedhet. Jogszerűtlen magatartás tehát nem történt, bár tény, sokkal korrektebb módon is eljárhatott volna a cég. Esetleg próbálj meg egyeztetni velük, hogy akár azonnal vissza is térsz – ha tényleg tudod vállalni – csak hogy megkapd az állást, s a másik új felvettet próbaidő alatt elküldhetik indoklás nélkül… bár ez szegény újjal szemben nem túl szép :-(, a cégnek tudnia kell, hogy te még erre is kész vagy (ha tényleg kész vagy rá!). Ha nem mennek ebbe bele, akkor sajnos nyáron – ha megfelelő indoklást tudnak találni – felmondhatnak. Ekkor jár neked a végkielégítés és a felmondási időre járó bér. Másik lehetőség, hogy mégsem szünteted meg a fizetés nélkülit, ha úgy látod, hogy mindenképpen elküldenének, s az neked még rosszabb lenne, mint otthon maradni… ekkor írj időben egy másik kérelmet, hogy újra fizetés nélküli szabit kérsz (a korábban jelzett visszatérési határidő előtt legalább 15 nappal.)
   Sajnálom, ez az új szabályozás!
   Üdv:

   Ági

 13. Kedves Ági!

  A Kislányom a jövő héten tölti be a 3. életévét. Már jeleztem a munkaadómnál, hogy szeretnék visszamenni dolgozni ( de mivel amióta szültem máshogy számolják a szabadságokat, csak ) június elejéig maradhatok Vele szabadságon. Ha a napokban kaptam egy nagyon jó ajánlatot egy másik cégtől(ahol az óvodába-vitel és -hozatal és sok minden más is jobb lenne, mert a “régi” helyen meg sem tudnám oldani: szerintem erre hivatkozhatok, ha felmondok a “régi” helyen) de ők csak június elejétől akarnának foglalkoztatni, hogy addig legyek a “régi” helyen a felgyülemlett szabimon. A helyemen lévőt már másik munkakörre átnevezték. Ilyenkor mikor kell felmondanom, hogy ne kelljen a felmondási időt ledolgoznom a “régi helyen”. Itt már egyébként 9 éve vagyok, de ha jól tudom a felmondási időt lecsökkentették 1 hónapra? És kinek kell felmondanom, mert a munkaügyesnek jeleztem pl. hamarabb hogy visszajövök majd dolgozni, mikor 3 évesek leszünk, de Ő senki felé nem szólt és most mindenki rám haragszik, mert én meg nem telefonáltam nekik rögtön ezután. És több igazgatóm is van ezért nem tudom, hogy az igazgatómnál mondjak fel és a munkaügyön és még a másik igazgatónál aki az előző fölött van?
  Ne haragudj, hogy ilyen hosszú voltam, de még sosem mondtam fel és nem tudom, hogyan kell…

  Válaszod előre is köszönöm:
  Rien

  • Azt még elfelejtettem Neked megírni,hogy az állami szférában dolgozom,nem tudom ez módosít-e valamin!

   Mégegyszer köszönöm Neked előre is a válaszod: Rien

   • Ühüm, nos, igen, némileg módosít rajta… nem felmondás, hanem lemondás, nem 30 nap, hanem 2 hónap… még jó, hogy írtad utólag…
    Üdv:

    Ági

  • Kedves Rien!

   Ha a gyermeked most töltötte be a 3. életévet, akkor neked még a fizetés nélküli szabadság első 12 hónapjára jár szabi, nem csak 6 hónapra, mert a fizetés nélküli szabit (GYED-et), biztosan 2011. augusztus 1-je előtt kezdted meg.
   Ha nem akarsz a régi helyre visszamenni, akkor neked kell felmondani, te a törvény szerint ebben az esetben a felmondási időt teljesen le kell dolgoznod. Ettől persze a munkáltatód eltekinthet, de nem kötelezhető rá. Bár, megjegyzem, 9 év után valószínűleg 30 nap alatt nem nagyon tudsz érdemben sokat dolgozni, de ez nem mentesít sajnos… A felmondásodat nem kell indokolni sem, elég ha írásban beadod (persze, ha be akarod írni, hogy miért, megteheted, de felesleges), A felmondást a munkáltatói jogkör gyakorlójának kell benyújtani, az, hogy ez ki, benne kell legyen vagy a munkaszerződésedben, vagy a tájékoztatóban (amit amúgy kapnod kellett volna). Esetleg próbálkozhatsz a közös megegyezéssel is, ha ebben meg tudtok állapodni, akkor egy napot sem kell dolgoznod… de ez, ahogy a nevében is benne van, közös megegyezés, azaz nekik is bele kell egyezniük az abban foglaltakba.
   Üdv:

   Ági

   • Kedves Ági!

    Köszönöm szépen a gyors válaszod! Megerősítettél abban,amit gondoltam! Csak azt nem tudom,hogyha most a felgyülemlett szabim alatt mondok esetleg fel, akkor nem kötelezhet az 1 hónap ledolgozására,ha annyi szabim még van? Vagy igen?

    Ne haragudj a plussz kérdés miatt,csak most ezen a részen elbizonytalanitottál:(
    Ha mégsem sikerülne a közös megegyezés akkor azért ha véletlen úgy alakul,hogy nem rögtön tudok átmenni máshova,attól még munkanélküli segélyben részesülhetek hiába én mondtam fel?

    Köszönöm Neked előre is a válaszod!

    Üdv: Adri

 14. Bocsi,de a 2 hónapot én is csak most olvastam,akkor is ez jár Nekik,ha csak közalkalmazott vagyok? Mert június elejéig akkor az nem elég és már most fel kellene mondanom és még úgyis dolgoznom kellene azt hiszem 10 napot v. 15-öt… Ez akkor is jár nekik,ha gyes vagy gyed ( ezt sosem tudom: 3 éves korig ) alatt mondok fel,mert még keddig van idő:( de azt a 15 napot nagyon nem szeretném….(csak az óvodai iratkozás -ami szintén kedden van- miatt meg nagyon nem lenne mindegy,hogy van-e munkáltatóim)

  Bocsánat,ha értelmetlen voltam,csak most ezzel a két hónappal nagyon megijjesztettél!

  Köszönöm válaszod: Rien

  • Kedves Rien!

   Közalkalmazottként két hónap a felmentési idő, ha te akarod megszüntetni a jogviszonyt. Ez van, nem tudsz mit csinálni.
   “28. § (1) A közalkalmazott a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt lemondással bármikor megszüntetheti. (2) Lemondás esetén a lemondási idő két hónap. Ezen időtartam egy részére, vagy annak egészére a munkáltató mentesítheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól.”
   Ha tehát mentesít, akkor jó neked az is, a másik megoldás a közös megegyezéssel történő megszüntetés. Javaslom, hogy ezzel próbálkozz inkább, nem hiszem, hogy ne mennének bele, a legtöbb helyen örülnek, ha az anyuka elmegy magától… 🙁
   Az álláskeresési járadék miatt is jobb lenne közössel, mert ha te mondasz le, jár, de csak 90 nap múlva, míg a közös megegyezéssel történő megszüntetés után a következő napon már igénybe veheted.
   Javaslom, hogy mihamarabb egyeztess velük, lehetőleg szóban, vagy telefonon hogy gyorsan a végére tudj járni, és ne legyen félreértés!
   Sok sikert:

   Ági

 15. Kedves Ági!

  Tanácsot szeretnek kérni tőled, egy eléggé összetett ügyben.
  A helyzet.

  2008 novemberében kezdtem dolgozni egy cégnél. 2010-ben, mivel egy olyan kötelezettségvállalási nyilatkozatot akartak aláíratni velem, ami számomra több volt, mint előnytelen, elutasítottam. (több ügyvéd megkérdezése után jutottam erre, akik baromságnak és eltúlzottnak tartották) A főnököm kész helyzet elé állított. Vagy aláírom – változtatni nem volt hajlandó rajta – vagy megválunk egymástól. Akkor megválunk egymástól, válaszoltam. (bár ez jogtalan felmondásnak minősülne több ügyvéd szerint is, és peralap lenne.) Szóval már az utódok betanítása folyt, de velem még nem közölték, hogy mikortól is szándékoznak elbocsájtani. Közben magánéleti problémáim adódtak, ami miatt a munkahelyi huza-vona a legkisebb gondom lett. (anyám a kórházban haldoklott). Részben emiatt és betegségem (tüdőgyuszit kaptam) miatt táppénzre mentem, aminek következtében nem tudtak kirúgni. Míg táppénzen voltam lábadozásom végén várandós lettem. Mivel veszélyeztetett terhességem volt, így betegtáppénzről rögtön mentem terhestáppénzre, majd TGYÁS-ra, és GYED-re. Mit ne mondjak, főnököm nem volt odáig a helyzettől. Konkrétan nem hitte el az egészet és vizsgálóbizottságot kért. (ami persze megállapította, hogy a táppénz jogos volt.)
  Most nyáron lassan lejár a GYED-em. Biztosra veszem, hogy főnököm nem szeretne tovább alkalmazni. Én sem szeretnék visszamenni, de ha szeretnék, akkor sem lenne egyszerű eset, mert a cég elköltözött egy másik városba, 20 km-rel odébb, így nekem nem megoldható a kijárás, hogy a gyereket is nekem kellene rendezni bölcsibe, stb.
  Kérdéseim a következőek:
  Mit tehetek? GYED után szeretnék dolgozni menni (máshová, de még nincs hová), de nem tudom hogy kezdjek neki a ennek a Gordiuszi csomónak. Ki mondhat fel kinek? Hogy járnék én jobban? Jogosult vagyok-e a végkielégítésre, ha a nyáron ezt megoldjuk? Ha még nincs hová menni dolgozni, akkor maradjak-e GYES-en, míg nem lesz helyem? (bár ez nem tudom megérné-e, mert 30 nappal a visszamenetel előtt jelezni kell, hogy visszamennék, és csak utána tudnánk lefutni a tiszteletköröket, ami azt jelenti, hogy nem tudnék rögtön munkába állni, és fennáll a veszélye, hogy nem várnak rám eddig.) Kell-e valamilyen értesítést küldeni, ha a GYED lejár és GYES-re váltva maradok fizetés nélküli szabin? Most augusztusban lenne hogy 5 éve állományban vagyok, érdemes addig GYES-en maradni, hogy két havi végkielégítés járjon (ha jár)? Félek, hogy a bent ragadt 50 nap szabimat+ az 1 havi végkielégítést sem akarja kifizetni majd. Perre menni nem akarok, de ha muszáj, akkor mennyi lenne az esélyem?
  Nagyon várom válaszod!
  Üdv:
  Estei

  • Kedves Estei!

   A végkielégítés és a felmondási idő növekedése (5 év munkaviszony esetén +15 nappal) csak akkor jár, ha a munkáltató mond fel neked. Tehát ha visszatérnél dolgozni, akkor először írásban kell bejelentened, a fizetés nélküli szabadság megszakítását, s utána 30 napon belül neki vagy foglalkoztatnia kell, vagy felmondathat, megfelelő indokkal, írásban. Hogy ez az indok nálad pl. mi lehet, arról itt olvashatsz többet. Ha így történne, a fentebb írt juttatásokon túl persze a szabadságaidat is meg kell, hogy kapsz, vagy kiadva, vagy pénzben megváltva. (A szabit mindenképpen meg kell kapnod, bárhogy is ér véget a munkaviszony!)
   A másik verzió, hogy nem mond fel neked, ekkor dolgoznod kell. Viszont a munkavégzés helye megváltozott, ha nem az a cím van a szerződésedben, ahol most a cég van, akkor munkaszerződést kell módosítanotok, ez pedig akkor megy, ha te is beleegyezel, ezt egyoldalúan nem módosíthatja. Álláspontom szerint tehát ha te ezt nem írod alá, akkor megint nem tud veled mi csinálni, fel kell, hogy mondjon neked.
   Viszont azt olvasva, ahogy a korábbi viszonyotok alakult, meglehet, nem lesz könnyű érvényesíteni a jogaidat… tudom, hogy nem akarsz perelni, de ha eljut egy olyan pontra az ügy, ahol már nem bírsz vele, akkor bizony nincs más választásod, erre is készülj fel! Hogy milyen esélyeid vannak? Hát, ne haragudj, de pont azért van a bíróság, hogy ő döntse el, kinek van igaza. Számtalan bizonyíték, tanúmeghallgatás után… konkrét események, lépések, válaszok birtokában. Éppen ezért én nem tudom és nem is fogom megmondani neked, hogy 90 %, hogy nyerni fogsz, hiszen nem is lehet most még tudni, mi a munkáltatód következő lépése, amit majd a bíróságnak elemeznie és értékelnie kell. Ha ő mond fel neked, és nem képességre való hivatkozással (ezt nem hiszem, hogy megtehetné), akkor törvény szerint jár a 2 havi végkielégítés 5 év munkaviszony után (vigyázz, fent a leveled elején novembert, később augusztust írtál… most melyik a jó kezdési dátum?). Ha ezt tehát nem fizeti meg, akkor perelhetsz, és bizonyára nyersz. De amíg nincs konkrét ügy, minden részlettel, a két fél tetteivel, jognyilatkozataival, addig én nem találgatnék…
   Az, hogy kell-e valamit most papíroznotok, a GYED lejártával, attól függ, hogy a fizetés nélküli szabadságot korábban meddig kérted… a gyermeked 2 vagy 3 éves koráig (már láttam ilyen és olyan nyomtatványt is a gyakorlatban). De azzal nem követsz el hibát, ha jelzed, hogy még odahaza maradsz…
   Gondold át ezek alapján, hogy visszatérsz-e, vagy inkább itt maradsz fizetés nélkülin, és keresel egy másodállát GYES mellett.
   Üdv:

   Ági

 16. Kedves Ági!
  Köszönöm a válaszod. Novemberben kezdtem ott dolgozni. (Augusztustól táppénzen voltam)
  Az optimista forgatókönyv szerint – ahogy te is írtad – úgy festene akkor a dolog, hogy jelzem, hogy vissza szeretnék térni, de a szerződésmódosítást – ami a munkahely címe miatt lenne esedékes – nem írnám alá, így fel kell mondania.
  Ekkor válnék jogosulttá a végkielégítésre és a szabadságok kifizetésére.
  Ilyenkor azonnali hatállyal megszűnik a munkaviszony vagy van felmondási idő?
  Szeretném már lezárni ezt a dolgot (békésen, ha egy mód van rá).
  Másodállást nehezebben találnék, mint főállást és most ki is néz valami, ha átmegyek a felvételi procedúrán, ezért sem szeretném ezt tovább húzni, ha úgy adódik, akkor azonnal mehessek az új helyre.
  Van ilyen, hogy fizetés nélküli szabadság kérő lap? Azt hiszem, akkor nem is adtam le ilyet… ez gond lehet?
  Üdv:
  Estei

  • Kedves Estei!

   Ha ők mondanak fel, akkor természetesen van felmondási idő (ahogy azt a fenti válaszomban is írtam). Hogy ha nem igényeltél fizetés nélküli szabit anno, szerintem nem olyan nagy baj, hiszen e nélkül is egyértelmű számukra, hogy fizetés nélküli szabin vagy. Mert ugye más jogcímen nem lehetsz otthon…

   Ági

 17. Még egy kérdés. Megtagadhatja a fizetés nélküli szabit?

  • Nem, a gyermek 3 éves koráig bármikor kérheted ezt újra, 15 napos határidővel.

   Ági

 18. Határozott idejű szerződésem 2014. 11.30-án lejár, most jelenleg lombok programban veszek részt, a beültetés ebben a hónapban (2014.03.)lesz. Kérdésem az lenne, hogy ápr. 1-től a munkáltatóm át szeretne helyezni a munkavégzésemet egy másik városba (30 km) ez csak tömegközlekedéssel érhető el időveszteséget okozna, és nagyobb stresszel járna, mert az ügyfélkör ott nagyobb.Köteles vagyok-e elfogadni, vagy megillet-e a felmondási védelem, ha nem fogadom el, ha közlöm vele hogy lombik programban veszek részt.
  A munkahelyen a többi kollégát azért nem helyezi át mert családosak, egy van aki nem? Miért nem őt helyezi át? Ez munkaügyileg támadható lenne?
  köszönöm válaszát: Szilvi

  • Kedves Szilvi!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   Ha bejelented az emberi reprodukciós eljárásban való részvételt, akkor annak kezdetétől 6 hónapig védett vagy a határozott idő lejártáig. Ha ezalatt várandós leszel, s bejelented, akkor is védetté válsz, de ugyancsak a határozott idő végéig. A lombikbébi program alatt sajnos nincs olyan egyértelmű törvényi hivatkozás, ami a más helységben történő munkavégzést tiltaná, ez csak a várandósság esetén van (A munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkára a várandóssága megállapításától kezdve). Azonban ha az áthelyezés számodra aránytalan sérelemmel jár, akkor a munkáltatódnak a méltányosság kérdését meg kéne vizsgálnia, s ha van más, ami el tudná látni ezt a feladatot, rá kéne bízni. Az aránytalan sérelem azonban csak akkor mutatható ki, ha a kezelésről is tájékoztatod őt (enélkül biztos nem fogadja el ezt az indokot, hiszen 2 gyermektelen dolgozó közül választ).
   Arra azonban felhívom a figyelmedet, hogy ha a határozott idő lejárta után nem hosszabbítják meg a jogviszonyodat, nem lesz állásod, márpedig a jogviszony kell a TGYÁS folyósításához! Ha így terveztek babát, én a helyedben azonnal elmennék egy Tb szakértőhöz, s előbb megnézetném vele, mik az anyagi lehetőségeim.
   Sajnos a várandósság, vagy a kezelés bejelentése esetleg ronthatja a meghosszabbítás esélyeit, lehet, ha most megtudják, hogy próbálkoztok, nem hosszabbítanak, míg ha nem áruljátok el, akkor talán igen (nem tudom, milyen a munkáltatód hozzáállása, mióta vagy határozott idős, mennyiszer hosszabbított már, miért vagy határozott idős, s nem határozatlan…) Nehéz döntés, az biztos! Kívánom, hogy jól dönts!
   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás