“Válaszra sem méltatnak!”

Szerző: Dátum: 2011. aug. 04. Kategória: Szakmai önéletrajz - Álláskeresés | 9 hozzászólás

Általánosan ismert panasz a különböző állásokra pályázó jelöltektől, hogy hiába adták be az önéletrajzukat, nem, hogy nem hívták be őket interjúra, de még választ sem kaptak, még egy egyszerű elutasító levelet sem küldött nekik az állást meghirdető cég. Amúgy is nehéz helyzetben vannak manapság az álláskeresők, sokszor hónapokig pályáznak sikertelenül, nem csoda hát, hogy legalább egy ilyen minimális figyelmet elvárnak a munkáltatóktól. De vajon valóban csak egy válaszlevélről van szó?

Előre leszögezem, hogy igen, ha én küldeném be valahová a pályázati anyagomat, én is szeretnék bekerülni az interjúra behívott jelöltek közé. Ha pedig nem hívnak be, legalább egy nyamvadt elutasító levéllel tiszteljenek meg… De nézzük csak meg egy kicsit a másik oldalt…

A mai munkaerőpiacon olyan túlkínálat van, hogy egy “egyszerű” asszisztensi álláshirdetésre – középfokú végzettség, angol társalgási szintű nyelvtudás, néhány év tapasztalat hasonló munkakörben – 500-600 CV is beérkezhet. A hirdetés megjelenésének első napján! Aztán a második napon a pályázatok száma eléri az 1000 darabot, és ha csak 1 hétig fut az álláshirdetés a megfelelő honlapokon, akkor simán több ezer önéletrajzzal kell megbirkózni a hirdető cégnek. A cég persze észbe kap, és gyorsan leveszi a hirdetést a honlapról, mielőtt összeomlana az elektronikus iktatási programjuk :-). (Mellesleg megjegyzem, hogy ennyi pályázói anyagot kezelni sem könnyű, hiszen hogy ne keveredjenek el, iktatni, regisztrálni kell őket, mint általában minden cégnél a bejövő leveleket. Ezek után ugye mindet el kéne olvasni, kiértékelni, majd akik nem feleltek meg, azokat kiértesíteni.) Igen, tudom, igazatok van, hiába sok ez, akkor is válaszolni illik. De szerintetek mennyi időbe telik ez? És ha nem 1 hirdetése fut a cégnek, hanem 15-20 folyamatosan? Hány ember kell, hogy napi 8 órában ezt végezze, hogy mindenkit egyenként kiértesítsenek? Küldhetnek személytelen körleveleket, ami némileg gyorsabb, bár éppen ezért nem is névre szóló, nem egyedi, s sokszor hallottam pályázóktól, hogy “csak egy nyamvadt sablonos körlevelet kaptam, minden indoklás nélkül…”

Vagy küldünk neki, arra az e-mail-címre, amiről az anyagát küldte. Ő pedig reklamál, hogy nem kapott értesítést. De, kérem szépen, küldtünk. El is tetszett olvasni, láttuk a visszaigazolást. Ja, hogy egy másikra tetszett gondolni, és mi nem is az a cég vagyunk, akit lehordani szeretett volna, mert nem kapott válaszlevelet? Semmi baj, lehet elnézést kérni… (Vagy ennél is rosszabb, soha nem olvasta a válaszlevelünket, mert azt az e-mailcímet nagyon ritkán nézi csak meg, mert nem olyan fontos…Hát, ha neki nem olyan fontos, nekünk miért legyen az?)

Nézzünk egy másik – igen gyakori – helyzetet az előzőekhez adalékként: a kedves pályázó függetlenül attól, hogy alkalmas-e a pozícióra, vagy nem, megfelel-e a kiírásnak, vagy nem, mindenre, válogatás nélkül beküldi a CV-jét. De tényleg MINDENRE!!!! És hogy biztosra menjen, ugyanarra a munkakörre többször is. Nehogy véletlenül elsikkadjon a HR-es figyelme a pályázata fölött. Hát, ember legyen a talpán az a türelmes HR-es, aki mindegyik pályázatot megválaszolja… azért higyjétek el, néha nagyon fárasztó tud lenni, hogy bizonyos állásokra a katonatiszttől kezdve az úszómesterig mindenki jelentkezik, s teljesen egyértelmű az önéletrajz első 3 sorából, hogy messziről köze sincs a jelöltnek a betöltendő munkakörhöz. S ha emellett még 60 másik határidős feladata van a kollégának /kolléganőnek, bizony, ez néha hátrébb szorul a listán…

S az előbb említett helyzetek megkoronázása az, mikor eme lelkes, és amúgy abszolút alkalmatlan jelölt ordenáré módon kioktat telefonon keresztül, hogy miért nem hívtuk már be őt interjúra, és hogy tuti ez is csak egy kamu állás, már régen megvan, hogy ki fogja betölteni, és egyébként is ő majd jól feljelent mindenkit… Nektek lenne kedvetek még ezután tisztességesen mindenkit kiértesíteni?

S hogy mit lehet ebből következtetésként levonni?

Csak arra pályázzatok, amire megfeleltek. Reméljétek, hogy behívnak titeket. Ha nem, akkor reméljétek, hogy kaptok válaszlevelet. Igen, várjátok el nyugodtan, hiszen így tisztességes, így korrekt. De ha nem kaptok, attól még ne keseredjetek el, én ne gondoljátok, hogy ez a “nemtörődömség” kifejezetten nektek szól, s csupa alja ember ül a másik oldalon. Ők is csak emberek, dolgoznak, ahogy tudnak. Néha lassabban, mint kellene…

 

(photo by Olivier Charavel)

Ajánlott bejegyzések:

9 hozzászólás

 1. ja mer igen.

  csak azt látom, hogy hülye vagyok, hogy itthon maradok, mert itt jónak számít nettó 170e forint, németo-ban meg egy nullával több lenne a végén – nagyotmondás nélkül. Örüljenek, hogy van gyerekem ezért maradok (de még ez sem 100%)

 2. Én tudok olyan céget, aki még akkor sem értesít, ha voltam interjún. Ez a gusztustalan. Legalább ennyivel tiszteljen meg, ha már én is kiöltöztem, felkészültem és elmentem az interjúra. ÉS nem érdekel hány db határidős munkája van. Az álláskeresőnek is fontos hogy egy folyó ügyet le tudjon zárni, és ezt a HR-es kolléga is vegye figyelembe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Kedves Melinda!

   Igazad van, tényleg illik válaszolni, pláne akkor ha személyesen is találkoztál a céggel. Alapvetően én is ezt vallom, a cikkel csak a másik fél helyzetét szerettem volna megvilágítani, néha ezt is jó látni :-), hogy teljes legyen a kép egy adott témáról.
   Üdv:

   Ági

 3. Kedevs Dolgozómami!

  Igen, jó az, ha valaki a másik oldalt is megvilágítja! Csak nem értek mindenben Veled egyet. Voltam/vagyok munkanélküli, aki ész nélkül keres állást, hogy megéljen s fizetni tudja a fizetnivalóit. Ugyanakkor sok éven keresztül voltam vállalatvezető, munkáltató, s ismerem a dolgoknak ezt az oldalát is. Igazad van abban, hogy egy hirdetésre rengetegen jelentkeznek, sokszor olyanok is, akiknek a dologhoz halvány közük sincs. Nekem a kedvencem ebben a témában, amikor a villamosmérnöki állásra jelentkezett a kertész és a pék, mert a srác szakmunkásképzővel úgy gondolta, hogy el tudja látni a mikrohullámú hálózatok felügyeletét. Ilyen is van.
  Ezzel együtt én mindig ragaszkodtam ahhoz, hogy a HR-es kollégák válaszoljanak MINDENKINEK. Mert aki állást keres, az tudni akarja, hogy talált-e, s egy magára valamit adó cég, hivatal imidzséhez ez is hozzátartozik. S ha nem is személyre szabottan kialakított leveleket várnak el, de az egyik vezető áruházláncunk által egy vezetői posztra beküldött anyagomra küldött: “Pályázata elutasítva” e-mail-t talán jobb lett volna, ha el sem küldik. Én vettem a fáradtságot, hogy minden pályázatot elolcassak, mert sosem lehet tudni….
  Fura gyakorlat, amikor a januári beadási és döntési határidejü pályázatokra még a napokban is kapom az elutasító válaszokat. De legalább válaszoltak! Más kérdés, hogy 8 hónappal később van-e értelme? Vagy az a közigazgatási szerv, ahonnan a döntési határidőt követően 3 hónappal felhívtak, hogy érdekel-e még a dolog? Még nem döntöttek benne? Eddig nem volt rá időnk! – közölte a hölgy, hogy azóta se tiszteljen meg egy elutasítón levéllel sem.

  Sok furcsaságot lehet ebben a témában írni. Én, aki láttam mind a két oldalt úgy érzem, nem akkora tehertétel a T HR-es kollégáknak, hogy legalább ennyivel megtiszteljék azt, aki válaszolt, s munkát, pénzt fektetett a pályázatába.

  Üdv: Gábor

  • Kedves Gábor!

   A cikkben láthatod, én is az elutasítás, és a korrekt válasz mellett voksolok, de a valóság sokszor mást mutat. Nem csak azért nem kap választ egy jelölt időben, mert nem akarnak vele foglalkozni. Más egy kisebb vállalat HR adminisztrációja, s más leterheltséget jelent ez egy olyan cégnél, ahol napi 150-200 CV jön be. Ez feldolgozni, kiértékelni, megválaszolni sok idő, s a válság miatt a HR osztályokat is nagyon megnyírbálták, én sokszor tapasztalom, mennyire leterheltek a vállalatok személyzeti ügyekért felelős kollégái. Nem mentség, csak magyarázat 🙂
   A másik, hogy sajnos ha valakit elutasítanak, az bizony csalódott, s így a legtöbb esetben nem tud kedves lenni, bármilyen szépen megírt levelet is kap, az akkor sem tetszik neki. A kollégáim bizony gyakran találkoznak azzal, hogy nem épp kulturált stílusban írodott válaszlevelek jönnek a jelöltektől az értesítő levelekre, holott ők csak a munkájukat végzik… Szerencsére azért van pozitív példa is, amikor megköszöni a jelölt, hogy értesítettük, s a sikertelen álláskeresés feletti kudarcát nem az ügyintézőn vezeti le. Mert hát ő aztán tényleg nem tehet semmiről…
   Üdv:

   Ági

   • Szia Ági!

    Sok mindenben igazad van, s nem is akarok Veled ezen a helyen vitatkozni. Abban meg, hogy az elutasított jelölt néha oltári bunkó tud lenni, teljesen egyetértünk. Hogy van-e rá oka? Hááát…. Néha ezen is el lehet gondolkodni. Egyik kedvenc esetem ezzel kapcsolatban, amikor egy Budapest melletti nagyváros (alvó város) polgármesteri hivatalának egyik vezető állását pályáztam meg. Néhány hét után udvarias levél érkezett, melyben tájékoztattak, hogy alapos megfontolás és a jelöltek szakszerü kielemzése után, – bár az én pályázatom is kiváló – mégis más mellett döntöttek. S a levél mellett ott feküdt a FELBONTATLAN !!!!!! pályázatom. Nem olvasatlan, hanem bontatlan! Érintetlen borítékban, ahogy néhány héttel korábban feladtam. Tartom magam annyira úriembernek, hogy nem írtam semmit, de valahogy megértem azokat, akiknél egy ilyen húzás kicsapja a biztosítékot!

    Üdv:

    Gábor
    (aki sok diplomával és még több tudással már egy éve munkanélküli)

    • Kedves Gábor!

     Azt hiszem, mindkét oldalon van ilyen is, meg olyan is. Vannak kulturált és intelligens jelöltek, s vannak olyanok, akiket tényleg nem szabad felvenni, mert az elutasításra adott reakciójuk sajnos olyan, amiből a későbbi munkaviszony sikerességére is nagyban lehet következtetni. S vannak olyan HR-esek, akik a szakma szégyenei, s vannak lelkiismeretes, okos, korrekt szakemberek is a másik oldalon. Sajnálom, hogy te éppen nem ilyet fogtál ki eme pályázatnál.
     Üdv, és sikeres pályázást 🙂

     Ági

 4. Kedves Ági,

  A nem jelzünk vissza problémát én igazán Magyarországon tapasztalom.
  Külföldről 98%ban kaptam visszajelzest, lehet hogy csak egy automata emailt, de az is több a semminél. Vagy már CV regisztrációt visszaigazoló emailben megirjak, hogy ha x napon belül nem jelentkeznek akkor ne is várjam.

  Udv.
  Eniko

  • Kedves Enikő!

   Igen, ezt én is tapasztaltam, hogy a külföldi pályázóknál ez kissé másképp megy, bár tegyük hozzá, az is igaz, hogy ott nem jelentkeznek olyan buta módon bármire, ami megjelenik, hanem okosabban megválogatják, hova adják be a CV-t. Talán ennek is köszönhető, illetve, hogy talán ott már több állás van, míg nálunk még mindig érezni a válság utóhatását…

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás