Checklista az állásbörzéhez – 1. rész

Szerző: Dátum: 2013. Sze. 06. Kategória: Szakmai önéletrajz - Álláskeresés | 12 hozzászólás

HVG börzeÓ, igen, nem csak a szeptember, az ovi- és iskolakezdés jött el, hanem az állásbörzék időszaka is. Ha anyukaként állást keresel, vagy a jelenlegi helyedről váltanál egy jobbra, nincs is megfelelőbb alkalom egy jól megszervezett, nagy, sok céget felvonultató állásbörzénél. De hogy is kezdj neki? Mi?? Hogy még ráérsz? Hogy csak szeptember végén jönnek a börzék? Ó, kis csacska, azt hiszed sok időd van? Hát, el foglak keseríteni a mai bejegyzésemmel (de csak a saját érdekedben)…

Az általános felfogással ellentétben nem úgy megy ki az ember lánya az állásbörzése, hogy este eszébe jut, hogy “ja, tényleg, holnap állásbörze, na jó, kimegyek, körbenézek”. Ahhoz, hogy tényleg a maximumot hozd ki az alkalomból, már hetekkel ezelőtt készülnöd kell. Hogy ebben is segítselek, itt egy checklista, alaposan olvasd el, s készülj fel mindenből a nagy napig. Látni fogod, van, amivel hamar végzel, de van olyan teendő, amire tényleg több nap kell, pláne, ha mellette dolgozol is, azaz nem tudsz minden nap órákat ezzel tölteni.

1.) Nézz körbe a neten, s készíts egy ütemtervet magadnak, mikor, melyik börzére szeretnél elmenni. Nem kell mindenhol megjelenned, koncentrálj azokra, ahol azok a cégek jelennek meg, amelyek potenciális munkáltatók lehetnek. A Gépészek és villamosmérnökök börzéjén nem hiszem, hogy aratni fogsz, de például a HVG Állásbörzére mindenképpen érdemes kimenned, mert ez a rendezvény képzőintézménytől (így szakoktól, adott diplomáktól) független, s nem csak pályakezdőket keresnek az itt kiállító cégek. Ha megvannak a kiszemelt helyszínek, nézd meg, hogy nincs-e átfedés, el tudsz-e jutni mindegyikre.

2.) Ha dolgozol, ezen napokra kérj szabadságot (fél nap is elég), ha pedig odahaza vagy még a kicsiddel, oldd meg az ő felügyeletét. A tavalyi HVG Állásbörzén láttam egy-két anyukát, hordozóban háton kicsivel, de azon túl, hogy rögtön megmosolyogtatott az aranyos, bátor fellépése, nem hiszem, hogy ez célravezető lenne. Egyrészt, mert ne játsszuk ki már az elején a vélt vagy valós “gyengeségünket”, másrészt biztosan nem tudsz olyan alaposan koncentrálni, precízen és magabiztosan válaszolni, megfelelően fellépni, s 4-5 percben magadat meggyőzően eladni a standnál, ha közben életed értelme a hátadra kötve bugyborékol / visít / hisztizik a standot díszítő lufikért…

3.) A kiszemelt börzék honlapját előre tanulmányozd, hogy milyen egyéb lehetőségek lesznek, van-e szimulált interjú, idegen nyelvű interjú, CV tanácsadási lehetőség, s ha igen, milyen feltételekkel tudod igénybe venni. Abban ne is reménykedj, hogy majd kimész, és előzetes bejelentkezés nélkül foglalkoznak veled, mert ezek a lehetőségek már hetekkel előbb elkelnek, s sokszor tenni is kell valamit érte, hogy bejuss ama néhány szerencsés közé, akik ezt a segítséget igénybe vehetik. Tehát ha szeretnél egy 30 perces mini-interjút, s utána egy objektív, korrekt visszajelzést a HR-estől, akkor azonnal állj neki ennek a feladatnak is.

4.) Kész van a pályázati anyagod? Neem, nem csak egy kopasz CV-re gondolok, hanem testre szabott, különböző anyagokra, attól függően, hogy hány céghez, hány különböző munkakörre szeretnél jelentkezni. És ugye ott a motivációs levél is a tarsolyodban? Sok helyen előre fel lehet már tölteni a CV-det, ezt is megteheted, csak vigyázz, hogy profi anyag legyen, mert a kiállító cégek aztán ezt fogják majd eltárolni az adatbázisukban! Az sem árt, ha a pályázáshoz szükséges bizonyítványmásolataidat is bekészíted. Sosem lehet tudni…

5.) És igen, jön a következő pont: kiállító cégek. Előre, minden kiszemelt céget tessék alaposan tanulmányozni: honlapjukat, termékeket, szolgáltatásokat, víziót, missziót, küldetést, állásajánlatokat, elvárásokat, közeli múltból érdekes híreket, eseményeket. Ha kell, készíts magadnak kis jegyzeteket, amit persze ugye nem veszel elő a beszélgetésnél, de azelőtt, hogy a standhoz mész, nyugodtan belepillanthatsz még, hogy jól felkészültnek, kompetensnek, megnyerően alaposnak lásson a HR-es kolléga. Mi, hogy ez oltári sok meló? Igen, tudom! Arra gondolj, hogy hány másik álláskereső készül fel még ilyen alaposan, s mennyivel több az esélyed, ha így állsz hozzá 🙂

Nos, ha ezt az 5 pontot kipipálod egy héten belül, akkor gratulálok, s keresd a folytatást jövő héten itt a blogon. Jönnek a további tippek, hogy miként légy sikeres odakint is, a helyszínen!

 

Ajánlott bejegyzések:

12 hozzászólás

 1. Most lett egyéves a kisfiam és alkalmi jelleggel hívnak egy magánoviba heti egy alkalommal 40 perces zenei oktatásra, a gyed mellett.Azt szeretném megtudni ha a családi BT tud számlát adni a tevékenységemről nekem kell e járulékot fizetnem és ha igen mennyit ? mi képezi a járulékfizetés alapját ilyen esetben
  Előre is köszönettel a segitségért

  • Kedves Klára!

   A blogomban munkajogi és karrier kérdésekkel foglalkozom, ez pedig nem az 🙂
   Kérlek, egy másik olyan fórumon tedd ezt fel, ami vállalkozásokkal, adózással foglalkozik.

   Ági

 2. Tisztelt Pető Klára!
  Egy olyan problémával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni Öntől, hogy gyesről munkába visszatérő kismamát köteles-e visszavenni a munkáltatója, illetve ha igen, milyen feltételekkel? Ugyanabba a munkakörbe köteles, vagy más munkakört és más fizetést is felajánlhat-e a korábbinál? (korábban gazdasági ügyintéző voltam egy alapítványnál gazdasági diplomával, most pedig felajánlottak egy takarítói munkakört)
  Ha nem tud/nem akar visszavenni, jár-e a végkielégítés a munkaviszonynak megfelelően, vagy csak a konkrétan ledolgozott munkaidő után? (2,5 évet dolgoztam + 3,5 év itthon, tgyás, gyed,gyes…)
  Továbbá az is érdekelne, ha korábbi munkaviszonyom 8 órára szólt, most viszont én csak 6 órában szeretnék visszatérni. Ez minősülhet a visszatérés megtagadásának – nem jár a végkielégítés – vagy ez ettől független?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel : Kovács Márta

 3. Kedves Dolgozó Mami!

  Lenne pár kérdésem. először is a a heti 20 órás közalkalmazotti jogviszony mellett lehet-e Mt jogviszony másik 20 órába?
  A heti 20 órás közalkalmazotti jogviszonynál mennyi szabadság jár? 37 éves vagyok. Ha egy év alatt van két munkaviszonyom és mind a kettőbe heti 20 órát dolgozom, akkor az az egy év számít egy év szolgálati viszonynak? Mi különbség a közalkalmazotti és a közszolgálati jogviszony között? Segítséged előre is köszönöm. Mariann

  • Kedves Mariann!

   A közalkalmazotti jogviszony melletti másodállásnak van némi korlátja bizonyos esetekben, erről többet itt olvashatsz (41. §-tól egészen a fejezet végéig: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200033.TV
   A szabadság nem függ a munkaidőtől, az napokban van meghatározva, legyen az embernek heti 20, 30, vagy 40 órás a jogviszonya. A különbség az egy szabadságnapra számfejtett és kifizetett bér/illeték összegében van, értelemszerűen annyi órára, amennyire szól a szerződése / kinevezése. Közalkalmazottak szabadságáról több infót itt találsz: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-utani-visszateres/kozalkalmazottak-szabadsaga-tudnivalok-a-szabadsagrol-4-resz
   Ne haragudj, de az egy év szolgálati jogviszonyos kérdésedet nem értem, mit szeretnél pontosan megtudni? A közalkalmazotti és közszolgálati jogviszony két különböző dolog, attól függően, hogy ki a munkáltató a jogviszonyban, az egyiket a Kjt. a másikat a Kttv. szabályozza.
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Dolgozómami….
  Összetett problémával fordulok hozzád tanácsért, sürgős lenne a válasz.
  2003. óta dolgozom két kis faluban védőnőként.Főiskola befejezése előtt előszerződéssel kezdtem ott előtte szülésznőként dolgoztam), mert már megszüntették volna az önálló védőnői szolgálatot. Ekkor már volt egy gyermekem, táppénzre nem jártam vele. Majd született még két gyerkőcöm-a terhesség majdnem végéig dolgoztam,nem egymás után születtek, közben nem voltam táppénzen, és a gyerekek egy éves korában visszamentem dolgozni.Harmadik gyerek utáni visszatérésemnél utasítottak, hogy két hónappal később menjek vissza, mert a helyettesemnek így volt előnyösebb, ugyanis babát várt. Tőlem ezt normálisan nem kérdezték meg, még a kolléganő sem. 2011-ben két munkahelyen dolgoztam egyszerre 11 hónapig, negyedik gyermekem várandóssága ötödik hónapjáig két helyen voltam, utána már csak a sajátomon. A helyettes munkahelyemről javasoltak a családok az Aranyanyu díjra, döntőig jutottam nekik köszönhetően, nagyon munkás, és szép év volt. 2012.május végén született negyedik gyermekem. a helyettesem szintén ugyanaz a kolléganő most, és annyira a helyemen akar maradni, hogy május óta-amikor is bejelentettem a visszatérésem, erősen azt mondogatják, sokan vagyunk arra az egy állásra. Én csak vissza akarok menni a körzetembe, ami nem szűnt meg, nem alakult át. Nagyon keveset hiányoztam a babaázások miatt is, táppénzre nem voltam velük, betegséget szabival oldottuk meg katona férjemmel, mivel nagyszülői segítség nincs. nem hibáztam a munkában, nem éltem vissza szerintem az otthon töltött idővel sem, még elismerést is kaptam, igaz nem a munkáltatómtól. Mit tegyek most, novembertől kezdenénk a bölcsit, és a munkát, behivatott a munkáltatóm. Milyen lehetőségeim vannak, hogy védjem meg az érdekeimet? A szomszéd településen van állás, de a helyettesem helyben lakik, kényelmes neki ha helyben maradhat, azt várják tőlem, hogy a megszokott helyemet önként adjam fel. Nekem ez túl nagy stressz lenne 4 gyermek ellátása mellett. Segíts nekem, ha tudsz, köszönöm előre is.

  • Kedves Györgyi!

   Egy fontos dolgot nem írtál, hogy közalkalmazottként dolgozol-e, vagy Mt. hatálya alá tartozol (mondjuk a védőnői tevékenységet is ellátó nonprofit Kft. alkalmazottjaként)? Azért kérdezem, mert nem mindegy, s én már mindkettővel találkoztam.
   Kérlek, ezt még írd meg, s utána szívesen segítek!
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Dolgozó Mami!

  A október 12-én írt válaszod köszönöm. Szeretem volna elmenni 4 órába dolgozni közalkalmazottként, de sajnos nem engem választottak. Mellette pedig még egy 4 órás munkaviszonyt elvállalni,ami munkatörvény könyves. Így heti 40 órával az egy év egy év szolgálati időnek számít a nyugdíj törvény szerint. Nem utolsó sorban ha valaki heti 20 órás munkaidőbe dolgozik és bekerül közalkalmazottként egy munkahelyre akkor a ledolgozott éveit is nézik. Köszönöm a net.jogtárat a közalkalmazotti jogviszonyról. Szeretném megérteni mi a különbség a közalkalmazotti, közszolgálati és a kormánytisztviselői jogviszony között. Ha megkérhetnélek beszúrnál nekem még két linket a net.jogtárból a közszolgálati és a kormánytisztviselői jogviszonyról. Tanulmányozni szeretném és megérteni. Segítséged köszönöm

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás