Csináld meg a házidat!

Szerző: Dátum: 2012. Júl. 31. Kategória: Szakmai önéletrajz - Álláskeresés | 14 hozzászólás

Nyár van? Vakáció? De nem az álláskeresés terén…akinek nincs munkája, vagy tudja, hogy hamarosan nem lesz, az ne lazsáljon, hanem álljon neki, s csinálja meg minden nap a házi feladatát! Hogy miért írom ezt?

Nem volt olyan hét az elmúlt 10 évben, hogy ne keresett volna meg egy ismerősöm, barátom, vagy barátom barátja, volt iskolatárs, egyetemi ismerős, azzal a kéréssel, hogy segítsek neki elhelyezkedni, váltani, új állást találni. Ha tudok, természetesen szívesen segítek. De ez a segítség nem azt jelenti, hogy ha valaki hozzám fordul, majd akkor én szerzek neki állást, anélkül, hogy neki bármit is kéne tennie érte. Ha ez a varázslatos képesség a tarsolyomban lenne, akkor valószínűleg nem itt ülnék, hanem valami csodás tengeri szigeten múlatnám napjaimat abból a pénzből, amit a magamnak szerzett milliárdokat fizető állásból félretettem 🙂

Szóval neeeem, a munkaerő-közvetítők, fejvadászok nem a zsíros állásokat osztogatják, s nem az amúgy az állásra alkalmatlan ismerőseiket tolják be a legjobb pozíciókba. Ők csak tanácsot tudnak adni, hogy mit csinálj másképpen, mit írj máshogyan a CV-dben, a motivációs leveledben, hogyan kezd neki az álláskeresésnek, mely fórumokra regisztrálj fel, milyen tanácsadókat keress meg, hogyan érd el, hogy visszajelezzenek egy sikertelen pályázat után. Ha rossz irányba mész, azt is meg tudják talán mondani, s segíthetnek az új irány megtalálásában. De ehhez neked kell többet dolgozni, ehhez neked kell beletenni az időt, energiát.

Jó néhány pályázó, aki hozzám fordul, tisztességesen, szorgalmasan megcsinálja a “házi feladatot”, amit adok neki. Átírja a CV-jét a tanácsaim alapján, elkészíti a 3-4 különböző verziót ebből, és a motivációs levélből, leül a gép elé, és módszeresen végignézi a kipécézett cégek honlapját, testre szabott anyagot küld, építgeti a szakmai kapcsolatrendszerét a Linkedin-en és egyéb fórumokon, ha interjúra megy, előtte felkészül a tanácsaim alapján, átgondolja a bérigényét, szakmai múltját, motivációját… vannak ezen szorgalmas ismerősök között igen magas vezetői beosztásban dolgozó valakik is, akik  – függetlenül attól, hogy korábban hány milliót kerestek havonta, vagy hány beosztottat irányítottak – belátják, tudják, most nekik kell szorgos kis hangyaként tevékenykedni, hogy újra oda jussanak, ahol lenni szeretnének. Nekik általában hamar lesz is állásuk.

És van a másik csoport, akinek hiába mondom el, hogy mit kéne tenni, nem kapok tőlük sem javított CV-t, sem egyéb életjelet, miután tanácsot adtam. Eltűnnek, mintha soha nem is beszéltünk volna. És aztán x hónap múlva néha újra jelentkeznek, hogy van-e már nekik állás, s én újra elmondom (bizony néha kisebb lelkesedéssel), hogy mit is kéne tenniük! Igen kevesen jutnak el abba a fázisba, hogy valóban meg is teszik a jövőjük érdekében, amit tanácsolok. A legtöbb csak vár, hogy majd lesz valami… s néhányan még sopánkodnak is, hogy már mióta nincs állásuk, és hogy mennyire kéne már egy jól fizető munka…

Te ne légy ilyen, kérlek!

Ha nincs állásod, nincs munkád, akkor az a munkád, hogy napi 8 órában állást keress.

Kelj fel időben, minden nap nézd át a postaládádat, minden nap pályázz meg új állásokat, olvasd el a szakmai híreket, regisztrálj az összes lehetséges álláskereső fórumon, pályázz direkt módon kiszemelt cégekhez, menj el az összes állásbörzére, használd  a kapcsolatrendszeredet, ha nincs, vagy nem elég nagy, akkor bővítsd! Képezd magad odahaza, olvass szakmai cikkeket a neten, tájékozódj az újdonságokról…

Senki nem fog helyetted megdolgozni az új állásodért! Neked kell!

Önéletrajzot írnál, pályáznál, de nem tudod, hogyan kell? Iratkozz fel most a Dolgozó mami hírlevélre, és ingyen megkapod az önéletrajzírásról szóló hírlevél sorozatomat (amit ugyan kifejezetten anyukáknak készítettem, de apuka  is hasznosíthatja a benne írtakat). A hírlevélben adott tanácsaimmal fokozatosan, lépésről lépésre javítjuk ki az önéletrajzod gyenge pontjait! Érdekel? Kattints ide!

Ajánlott bejegyzések:

14 hozzászólás

 1. Kedves Ági!
  Nagyon hasznos a cikked, köszönjük! Sajnos nekem is van olyan ismerősöm, aki csak sopánkodik, de nem sokat tesz az ügy érdekében. Én 3 hónapja keresek állást, és bár még nem találtam, de érzem, hogy egyre jobb úton haladok és célt fogok érni. Az első hónapban szinte sehová sem hívtak és rájöttem saját magam illetve külső segítséggel, hogy javítanom kell az önéletrajzomon. Befektettem, vásároltam önéletrajzírással és állásinterjúval kapcsolatos tanulmányt, tényleg napi 8 órával foglalkoztam a témával. Elkezdtek behívni állásinterjúkra és nagyon boldog voltam. Volt olyan hely, ahol azt mondták 200 jelentkezőből csak 8-at hívtak be és “Én Köztük Voltam”. Büszke voltam magamra, bár nem engem választottak és kaptam még több elutasítást is.Eleinte elcsüggedtem, de megráztam magam és újból kezdtem. Minden nap jelentkezem hirdetésekre, beszélek ismerősökkel, tanulok egy kis angolt egy kis németet önszorgalomból. Teljesen biztos vagyok benne, hogy a kitartó munkám eléri a célját és egy nagyon jó állást fogok találni! Eleinte frusztrált voltam, ideges, állandóan görcsösen ragaszkodtam, ahhoz hogy munkát találjak, de rájöttem arra, hogy teljesen felesleges mert csak taszítom magamtól az esélyeket ezzel a viselkedéssel. Most nagyon nyugodt vagyok – bár nagyon szorít az idő-mert a pénz ugye nagy úr-, és teljesen biztos vagyok benne, hogy a befektetett munkám megtérül!

  • Kedves Katalin!

   Nagyon jó a hozzáállásod, és gratulálok, hogy át tudtál lépni a saját korlátaidon. Ha nem megy magadtól, kérj segítséget, olvass, tanulj, fejleszd önmagad! Te ezt is beláttad hamar. És különösen szimpatikus a pozitív hozzáállásod, mert hiába nagy úr a pénz, az elkeseredett, ideges, csalódott, esetleg ok nélkül vádaskodó álláskereső sehol sem sikeres… meg kell őrizni a jókedvet, a derűt, hogy szimpatikus légy a nagy pillanatban! Csak így tovább!!! Sokan példát vehetnének rólad!
   Kitartást, sikerülni fog! Neked biztosan!

   Ági

   • Kedves Ági!

    És sikerült! Ráadásul pont a szülinapomon kaptam a hírt! Felvettek egy olyan állásra, ami teljesen megfelel az elvárásaimnak! A héten kezdtem és nagyon boldog vagyok hogy végre van munkám! :))) Ez a mai világban tényleg nagy öröm! Szeretném azt is elmondani, hogy egy internetes álláshirdetésre jelentkeztem, nem volt semmilyen ismeretségem és van egy 3 éves gyermekem! Olyan nincs,hogy lehetetlen…
    Ági, köszönöm a biztatást!

    Kata

    • Szia Kata!

     Hát, ez szuper hír, nagyon-nagyon örülök neked!!!!! Látod, hogy nem kell elkeseredni, igenis van az a cég, akinek te kellesz?!
     Gratulálok, és sok sikert az új helyen! És tudod, van itt a blogon az ilyen újra kezdésekre is egy cikk, itt találod, használd egészséggel, sikerrel!
     Üdv:

     Ági

     • Kedves Ági!

      Sajnos most nem a legjobb hírrel kereslek. Az új munkám sajnos novembe 8-al befejeződik. Közös megegyezéssel jövök el: sajnos a legnagyobb erőfeszítésem ellenére sem jöttünk be egymásnak: a cég ahová mentem teljesen anarchikus állapotban van, nincsenek kialakult folyamatok, nincs semminek gazdája, szóval az a lényeg, hogy teljesen ellehetetlenítették a munkámat a “‘segítőkész” kollégáim akik már legalább fél éve ott vannak. Ugye 3 év kimaradás a szakmából talán egy kis visszazökkenés is kellett volna nekem, amire nem volt elég ez a kis idő. KÉt hónapig árral szemben küzdöttem szó szerint – nagyon sokat dolgoztam és semmi segítséget nem kaptam – Két és fél hónap után úgy éreztem révbe értem és vártam volna egy kis elismerést, dicséretet, helyette egyik napról a másikra menesztettek. Hát megfordult velem a világ…De újból kezdem és tudom hogy újból sikerülni fog és remélem egy olyan helyem lesz, ahol becsülnek és elismernek. Muszáj folytatni és nem feladni! Ági ! Az lenne a kérdésem, hogy az önéletrajzba ha beleírom ezt a próbaidős állást, akkor mi a legjobb megoldás: mit mondjak az állásinerjún,miért jöttem el erről a helyről. Kérlek tanácsolj valamit! Tudod engem az bánt a legjobban hogy nagyon igazságtalannak érzem ezt az egészet és az biztos hogy nem a kisgyerek volt a gond. Sokat gondolkodtam és ahogy már írtam is fent talán az volt a gond, hogy nem voltam egy nagyszájú nagyképű én vagyok az aki mindent tudok típusú személyiség – mert kb. ilyen kollégáim voltak. Talán egy kicsit bizonytalan is voltam kezdetben mert nem kaptam semmi támaszt és félre ne érts pont hogy nagyon is tudok önállóan dolgozni, persze ha tudom mihez tartsam magam. Sok mindenről mesélhetnék még, de nem pazarlom rá az energiám és téged sem untatnálak. Azért írtam mert tudom hogy nem vagyok egyedül ilyen hasonló problémákkal és április óta folyamatosan írok neked arról hogy alakul az életem a munka terén. Előre is köszi a válaszodat Kata

      • Szia Kata!

       Nagyon sajnálom, de kérlek, ne add fel! Ha ez a szervezet így működik, akkor te nem ide illesz, hanem máshová. Ezt a céget meg felejtsd el!
       Hogy hogyan írd be a CV-dbe? Szerintem egyszerűen tüntesd fel, mint munkahelyet, s a személyes interjú alatt pedig ha rákérdeznek, röviden vázold, hogy mi volt a helyzet. Semmi túlzó érzelem, semmi sértettség, csak a valós tények, egy-egy érthető és egyértelmű példával alátámasztva. Ne az emberi konfliktusokat emeld ki, hanem azt ami objektíven nézve is hiba volt a cégnél, így nem kerülsz abba a csapdába, hogy azt hiszik, te nem tudod reálisan megítélni a helyzetet. Érdemes odatenni fél mondatban, hogy tanultál belőle, legközelebb még kitartóbb leszel, s kissé asszertívabb, hogy el tudd végezni a munkádat sikeresen, a főnök elégedettségére, s annak pedig örülsz, hogy nem a gyermeked volt a “hiba”, hiszen erre semmi panasz nem volt a 3 hónap alatt (ha esetleg valaki erre gyanakodna).
       Gyakorold előre a mondanivalót, próbálgasd, hogy hangzik jól, esetleg kérd meg egy objektív, józan ítélőképességű, nem elfogult ismerősödet, hogy hallgassa meg, s véleményezze. 🙂 Ha elmondtad 10x, hidd el, sikerülni fog az interjún is 🙂
       Sok sikert!

       Ági

 2. Kedves Dolgozómami!
  Én egy nagymama vagyok, és a gyerekeim ügyében kérem a segítséged. Menyem gyesen van a 2,5 éves kisfiával. Újra terhes (7 hetes), várhatóan 2013. márciusban fog szülni. Kérdésem az volna, hogy visszaadja-e a gyest, és menjen-e táppénzre, ill. hogyan jár majd jobban ha megszületett a második gyermek – gyed összege hogyan alakul?
  Köszönöm szíves válaszát!

  • Kedves Éva!

   Ez a blog munkajogi és karrier témákkal foglalkozik, a kérdése pedig nem munkajogi, hanem társadalombiztosítási jellegű. Félek, nem én lennék a legjobb tanácsadó, mert egyrészt nem ez a szakterületem, másrészt nagyon sok dologtól függ, hogy a második baba után mennyi lesz az ellátás. Javaslom, hogy keressen fel egy olyan honlapot, ami kifejezetten ilyen kérdésekkel foglalkozik, jó szívvel ajánlom például a http://www.anyabarat.hu-t, itt biztosan kap a kérdésére választ a szakértőtől.
   Üdv:

   Ági

 3. Kedves Dolgozómami!

  Ha átküldeném neked a CV-met lennél olyan kedves és átnéznéd HR szempontból?
  Az a gondom, hogy a szülés előtt bérszámfejtőként dolgoztam kb. 1évig, majd nem hosszabbították meg a szerződésemet, így a szülés előtt 1héttel lettem munkanélküli. Azelőtt titkárnőként dolgoztam évekig, de ebben a szakmában a kutya sem hív. Kíváncsi lennék, hogy miért. Ebben kérném a segítségedet.

  Előre is köszönöm.

  Évi

  • Kedves Évi!

   Magán tanácsadást – egyenlőre – nem vállalok, de van egy ajánlatom: ha ide bemásolod a CV tartalmát (nyugodtan mehet személyes adatok nélkül), megnézem, hogy mi lehet a baj vele. Így legalább más is tanulhat belőle, elvégre ez a célom, ezért csináltam a honlapot. Ugyan a formázást itt nem tudod megoldani, de sebaj, attól most eltekintek!
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Dolgozómami!

  Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy gyed idejére jár-e adójóváírás?
  2 gyermeket nevelünk a férjemmel, megosztva vesszük igénybe az adókedvezményt, ezt tanácsolták a munkahelyemen. De ha nem is kapok adójóváírást, akkor mi értelem van a megosztásnak. A fizetési papírjaimon nincs is feltüntetve ilyen , hogy adójóváírás, sőt, a férjemén sem. Csak annyi, hogy adókedvezmény 62500.-
  Ezt mostmár nem igazán értem. Tudnál nekem ebben segíteni! Előre is köszönöm!
  Heni

  • Kedves Heni!

   Nem tudok a kérdésedre sajnos válaszolni, mert ez nem munkajogi témájú, hanem adózási, s ezzel én nem foglalkozom. Javaslom, hogy egy másik, erre szakosodott honlapot keress, s ott tedd fel a kérdésedet. A hvg online-on van az adózóna aloldal, ott tudtommal van ilyen szakértő.
   Üdv:

   Ági

 5. Kedves Dolgozó mami!Nagyon nagy gondban vagyok!!Jelenleg még Gyed-en vagyok.November 5-től leszek Gyes-en.A munkáltatómat fel is kerestem jelezve neki,hogy munkába szeretnék állni a Gyes melett.Azonnal elutasító lett és annak ellnére,hogy megbeszélésünk szerint visszavasz a munkába felmondási szándékát jelezte nekem.Azt mondta kifizeti a szabimat és végkielégítést is ad de nem vesz vissza mert akit helyettem vett fel 3 éves szerződésbe van őt nem küldheti el a másik lányt meg nem küldi el mert nem rég vette fel.Azt tudni kell ez magánvállalkozás egy kis élelmiszer bolt.Meg hozzá fűzte,hogy nem megy az üzlet annyi embert nem tud foglalkoztatni. A kérdésem az elküldhet-e ezekkel az indokokkal??Mennyi szabadság jár??Mennyi végkielégítést kaphatok??Hogy járok én jól ???Köszönöm a válaszodat előre is!!Böbe

  • Kedves Böbe!

   A jelenleg hatályos szabályok szerint elküldhet a munkáltatód, ha nem vagy fizetés nélküli szabin, s nem tud neked üres munkakör kínálni. Erről többet ide kattintva olvashatsz.
   Ha felmond neked, akkor jár a felmondási időre járó bér, a végkielégítés, és a bent ragadt szabadságok összege, hogy az első kettő mennyi, azt ebből a cikkből tudhatod meg.
   A szabadságaidat nem tudom megmondani lévén ehhez jónéhány adat kell, de itt a blogon ennek kiszámításához is megtalálsz mindent, így te magad is ki tudod számolni:
   ez a bejegyzés általánosságban a szabadságokról ír
   ez pedig egy konkrét számítási példa, ami alapján a sajátodat is könnyen ki tudod számolni.

   Kérlek, olvasd el mindezt, s ennek megfelelően járj el!
   Ha tehát nagy az esélye, hogy valóban el tud küldeni, akkor talán érdemes meggondolni, hogy nem szünteted meg a fizetés nélkülit, és maradsz odahaza, így nyerhetsz még egy évet, addig is biztosított vagy, s másodállást ettől függetlenül vállalhatsz.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás