Tippek otthon lévő anyukáknak

Szerző: Dátum: 2019. jún. 24. Kategória: Egyéb | 0 hozzászólás

Én-idő tippek otthon lévő anyukáknakA minap beszélgettem sétálás közben két anyukával, akik pici babákat tologattak az utcánk árnyékos részén. Én persze közben üldöztem a motorral száguldozó kétévesemet, aki bőven az önálló akarat folyamatos próbálgatásának időszakában jár már jó ideje (köznapi nevén dackorszak), de így is tudtunk egy-két szót váltani az anyukákkal. Aranyosan mondták, hogy “jaj, de jó neked, már mekkora a te lányod”, meg hogy ők is várják már, amikor járni, motorozni tudnak majd a picik.

Velük beszélgetve eszembe jutott, hogy az első év – s kinek-kinek a második is -, még a túlélésről szól néha, s én is így, ilyen sóvárogva néztem 2 évvel ezelőtt a totyogókkal vagányul sétáló, strandoló, fagyizó anyukákra, akiknek – úgy tűnt – kinyílt a világ a korábbi szigorú napirendhez kötött kisbabás élethez képest. Amikor szinte semmi időd nincs magadra – pláne ha nincs, vagy alig van segítséged -, amikor még délután 3-kor sem mostál fogat, és még mindig abban az anyakontyban van a hajad, amit tegnap este fogtál össze, s azzal aludtál…

No, ennek most vége! Azazhogy csodát én sem tudok tenni, de gondoltam, összegyűjtök néhány ötletet, hogy hogyan szerezz magadnak örömet némi Én-idő segítségével, hogyan lendülj újra formába, hogyan tegyél valamit önmagadért, önmagad örömére. Az énidő ötletek mindegyike – természetesen, ahogy már megszoktátok tőlem – dolgozó anyukáktól, vállalkozó mamiktól származik 🙂 Nagymamákat, apukákat befogni, most jön az ő idejük, bizonyíthatnak, hogy ám ők is milyen szuperül helyt állnak a babával, ti pedig, kisbabás anyukák, élvezzétek a kényeztetést, mert ha valakik, ti biztosan megérdemlitek!

 

ÉnidőAz első, amit minden kisbabás, kisgyerekes anyukának receptre írnék fel, az egy jó kozmetikai kezelés. Oláh Szilvia mester kozmetikus, szakoktató és testkozmetikus is ugyanezt vallja:

“Mindenkinek szüksége van “Én időre”.  Az Én időm szépségszalon elnevezésének apropóját az adta, hogy 3 gyermek anyukájaként nekem is sok fejtörést okoz, hogy fér bele a saját időm, amit “csak” magamra fordítok” – kezdi a bemutatkozását. “Ezért alapítottam meg 2017 augusztusában ezt a szalont, hogy itt a vendégeim kipihenten, feltöltődve távozzanak. Így könnyebben megy a család menedzselése is! A hozzánk betérő vendégeinknek harmonikus környezetben nyújtsunk színvonalas szolgáltatást, legyen szó biokozmetikai kezelésről vagy kéz- és körömápolásról vagy pedikűrről. Munkatársaink mindannyian kiemelkedő szakemberek, akiknek a Te időd, a Te feltöltődésed a legfontosabb feladata. Holisztikus szemlélettel fordulunk a vendégeink felé, hiszen ami belül van, az megjelenik kívül is. Nagyon fontos, hogy tudjunk magunkra fordítani “én időt ”!”

Szilvia valóban elmondhatja magáról, a szakmája a hivatása. Fiatal kora óta kozmetikusnak készült, és mindent megtett azért, hogy az álma valóra váljon. A vendégeit magas színvonalú kozmetikai szolgáltatásban részesíti, az ő bizalmuk és elégedettségük a legfontosabb számára. Hisz a test, a lélek és a szellem harmóniájában, így vendégeit is holisztikus kezelésben részesíti.

soins-visage-hydratant1Kisgyermekes édesanyák között az egyik legnépszerűbb kezelése a francia Phyt’s biotermékcsalád hiarulonsavas feltöltő kezelése, amit tényleg mindenkinek ajánl! Ez a fantasztikus hidratáló, relaxáló kezelés argánfa olajat, aloe verát és természetes eredetű hialuronsavat tartalmazó termékekkel zajlik. A Lympho-Energetique masszázs után a kezelés egy különleges feszesítő maszkkal zárul, biztosítva a hidratált és rugalmas bőrt. Látványosan kisimítja az arcbőrt, egy teljes kényeztető kezelés, aminek az elején a legtöbb vendég még beszélget, majd a radírozás után jön a teljes ellazulás, s sokan a masszázs alatt elalszanak – ami mondjuk egy kisgyerekes, állandóan fáradt édesanyánál nem is csoda 🙂 Ráadásul míg a maszk hat, a vendégek kézmasszázst kapnak, hiszen sokan, csak az arcunkra koncentrálnak, ha bőrápolásról beszélünk, a kezüket elhanyagolják, holott a kézen – és a nyakon – látszik meg először a hölgyek kora. (Ez utóbbit én is csak megerősíteni tudom, az utóbbi 2 év babakocsitologatása közbeni állandó, kényszerű napozás alatt annyit öregedett a kézfejem, hogy magam is megijedtem idén nyáron, amikor a napsugarak hatására még jobban előjöttek a barna “öregfoltok”.)

A másik dolog, amit tehetsz a szülés utáni hónapokban és az otthon töltött első évek alatt önmagadért, az a megfelelő étkezés. Megint csak saját tapasztalatomból tudom mondani, hogy igen, van az az időszak, amikor mindegy, hogy mit, csak egyél végre, mert örülsz, hogy végre reggelihez jutsz – még ha az a “reggeli” egy közeli pékségben megvett cukros péksütemény is -, de ez hosszú távon nem tartható dolog. Jól emlékszem, hogy hogyan nevettünk kínunkban két éve a házunkban lakó anyukával, akivel néhány hét eltéréssel szültünk 2017 májusában, s nyáron mindketten a sarki pékségben vett, aszott és ízetlen pogácsát rágcsáltuk a padon ülve kora délelőtt, miközben a babakocsiban alvó babáinkat ringattuk ütemesen. Megállapítottuk, hogy olyanok vagyunk, mint két hajléktalan: kócos haj, koszos, foltos ruha, kómás, zavaros tekintet, és zacskóból eszünk valamit…

Igen, tény: a kisbaba ellátása mellett néha nehéz, de nem lehetetlen egészségesen étkezni, esetleg kifejezett egészségügyi panaszokra – cukorbetegségre vagy inzulinrezisztenciára – ajánlott életmódváltást elkezdeni. A Diéták és Álmok bloggere, Lipták Nóra is saját tapasztalatai alapján indult el ezen az úton:

Lipták Nóra - Diéták & Álmok szénhidrát diéta 2“Egykori terhességi cukorbetegként, jelenleg gyakorló inzulin rezisztensként kezdtem el a lányom 2 éves korában írni a blogomat, amit 5 nap alatt felfedezett magának az Index, és annyi örömöt és sikerélményt adott már a kezdetektől, hogy észrevétlenül a hivatásommá is vált a segítés és a téma. Eredetileg tőkepiaci szakértőként dolgoztam nemzetközi területen egy bankban a szülés előtt, de mindig is sokkal közelebb állt hozzám lelkileg mások segítése, mint a mikroökonómia vagy a pénzügy. Rövid időn belül kiderült, hogy nem csak kismamák szeretik a blogomat, hanem cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában érintettek is, sőt egyre több olyan olvasóm lett, aki csak szimplán érdeklődött az egészséges életmód iránt, esetleg szeretett volna pár kilótól megszabadulni, vagy a családja étkezésének irányt adni.”

Diéták & Álmok - Dolgozó mami 2019A blogot 2015 év végén az – akkor Magyarországon is – első, dietetikus által jóváhagyott, szélsőségektől mentes, cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és életmódváltóknak szóló szénhidrát diétás online tanfolyam követte, ahol Nóri azóta is anyukák százainak tanítja meg, hogyan készítsenek olyan ételeket, amik nem tartalmaznak beszerezhetetlen alapanyagot, gyorsan és könnyen elkészíthetőek, támogatják az egész család egészségét, amit mindenki megeszik, így nem kell háromfelé sütni-főzni, és még segítenek is, hogy kényelmesen beleférjenek a „macinacin” túl csinosabb ruhákba is.

Bár a nyári tanfolyam épp elstartolt, 2019. június 30-áig, vasárnap estig Nóri a tanfolyamára a Dolgozó mami olvasói számára kedvezményes jelentkezési lehetőséget kínál. Az alábbi kuponkódot a jelentkezési lap megfelelő részébe beírva most 10.000 Ft kedvezménnyel vehetsz részt a tanfolyamon. (KUPONKÓD: DMDA2019 Megjegyzés: A kuponkód az életmódváltóknak szóló tanfolyamon túl az IR-eseknek és a cukorbetegeknek szóló 2019. nyári 8 hetes tanfolyamok esetén is beváltható, ha inkább az érdekel.)

 

A mozgás és a helyes étkezés az otthon töltött idő alatt nagyon fontos, ám a szülés után sokan olyan problémákkal szembesülnek, mint a szétnyílt hasizom, vagy nem mernek a szoptatás alatt sportolni. Komplex megoldást kínál ilyen, és hasonló problémákkal küszködő anyukáknak Gyarmati Bea.

gyarmatibea“Éveken át pedagógusként dolgoztam, mellette edzéseket tartottam , hogy a szabadidősport életminőség javító hatásait megismertessem . A vendégeim zöme mára a barátom lett. Párhuzamosan kezdtem el komolyabban foglalkozni az étkezéssel is, hiszen igazi eredmények csak a teljes életmód változtatás hatására mennek végbe. Két gyermekem van, nagy korkülönbséggel, kétszer szoptattam viszonylag hosszú ideig. Személyes tapasztalataimat is felhasználom a munkám során, hiszen én is híztam, fogytam, fáradt és kialvatlan voltam, kevés időm volt, és néha semmi energiám. A mozgás és a helyes, személyre szabott táplálkozás megváltoztatta az életemet. Ezt szerettem volna továbbadni a vendégeimnek, majd sok más édesanyának, apukának, leendő szülőnek, kis- és nagyobb kamasznak.”

Mi a ChangeMyLife, Bea vállalkozása? Táplálkozási és életmód tanácsadás, elsősorban édesanyáknak, szülőknek, családoknak. Előadások, személyes tanácsadás, mozgás program is szerepel a repertoárban, s Bea kiemelten foglalkozik a szülőkön keresztül a gyermekek egészséges étkeztetésével, illetve az elfoglalt anyukák helyes táplálkozásával minimális idő ráfordítással. Nincs külön főzés, csodabogyók, csak apró változtatások, amik nem igényelnek nagy idő-, vagy pénzbeli ráfordítást, és amiben örömüket lelik a hozzá fordulók. Elérik a kívánt testsúlyt, energikusabbak lesznek, múlik a fáradtság, jobb lesz a stressz tűrés. Kiegyensúlyozottabb, szebb , és fittebb lesz, aki ezt az utat választja.

 

evam3Az anyaság egy új testképet, egy új helyzetet is jelent sokaknak, s ilyenkor bizony nagyon jól esik, ha az az önbizalmunkat erősítsük, ha a nőiességünknek ezt az új formáját is megéljük, megünnepeljük. Ebben segít az anyukáknak, nőknek Mónáth Éva fotográfus-sytlist.

Hogyan is zajlik az a fotózás, ami kismamáknak, dolgozó nőknek, kicsiknek, piciknek és az egész családnak örök élmény?

“Könnyen megközelíthető, kellemes hangulatú lakás műtermemben történik a fotózás, egy olyan helyen, ahol otthon érzed magad, lámpák és megvilágítások nélkül.” – avat be Éva a részletekbe. “A természetes fényeket szeretem, hiszen attól lesz egy kép lágy, sejtelmes és emlékezetes. Stílusa minden esetben könnyed, természetes, az olyan hangulatot, pillanatot kedvelem, amiben élet van, ami mesél, ami rólad szól. A női szépség egy különleges ajándék, a legszebb dolog, amit kaptunk az élettől. Megörökíteni a nőiességünk, szépségünk az egyik legizgalmasabb dolog számomra.”

evamÉs most ne mondd, kérlek azt, hogy te a fél éves babáddal otthon mindennek érzed magad, csak szépnek nem! Éva fő filozófiája, hogy a szépség ott van mindenkiben, s a fotós mellett sminkes, de akár műterem saját ruhakínálata is gondoskodik arról, hogy tényleg csodásan érezd magad, ha a ruhatáradban éppen nincs olyan darab, ami megfelelő lenne! Különleges egyedi hátterekkel várnak téged, többek között az idehaza még nem mindenki számára ismert fine art stílus, aminek a hazája Amerikában, New Yorkban van. A képek a festmények hangulatát adják vissza. A kézzel festett hátterek egyedi és különleges sejtelmes hangulatot kölcsönöznek a képeknek, mely nem csupán a nőies szépséget, de a lelket is megörökíti.

S még valami: hidd el, nem a mennyiség számít, csak a pillanat. 😉

 

Ajánlott bejegyzések:

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás