A munkaszerződésen túl….

Szerző: Dátum: 2014. Már. 11. Kategória: GYED-GYES alatt, GYED-GYES utáni visszatérés, Újra munkában | 14 hozzászólás

Kollektiv szerződésAmikor egy anyuka hozzám fordul munkajogi problémájával, az az első, hogy az alapprobléma leírásán túl minden olyan adatot, tényt elkérek tőle, ami a tanácsadáshoz kell, s a munkaszerződésen és az esetleges korábbi módosításokon túl mindig rákérdezek, hogy van-e a cégénél kollektív szerződés. A legtöbb esetben “nem tudom” a válasz… A mai témánk tehát az, hogy miért fontos tudni, hogy kollektív szerződés hatálya alá tartozunk-e?

A felek között kötött munkaszerződés sokszor nagyon sok mindent részletesen szabályoz, de ez nem elég a teljes helyzet megítéléséhez. Amennyiben van a cégnél kollektív szerződés, ez további szabályozást tartalmazhat, ami eltérhet a munkavállaló javára, de néha a hátrányára is a Munka törvénykönyvében megfogalmazottaktól. Nagyon fontos tehát, hogy a kollektív szerződés vonatkozó rendelkezéseit “összeolvassuk” a szerződéssel, Mt.-vel, s így állapítsuk meg, mi is az irányadó szabályozás. Mindez akkor jutott eszembe, mint lehetséges téma a blogon, amikor múlt héten az egyik tanácsadásomra készülve egy órám telt az érintett vállalat kollektív szerződésének átolvasásával, de ez az egy óra az anyukának több, mint 700.000 Ft pluszt hoz, ha elküldi a munkáltatója (alapesetben természetesen a kollektív szerződésben járó plusz dolgokról tájékoztatnia kéne a munkáltatódnak, de hát ugye alapesetben nem szabadna várandós nőt sem kirúgni, meg diszkriminálni, meg jogellenesen felmondani… és mégis van ilyen 🙁 ). Szóval igen, megéri tájékozódni, amikor arra készülsz fel, hogy talán ki fog rúgni a munkáltatód… nem mindegy ugyanis, mennyi pénzzel jössz el…

Mik lehetnek a leggyakoribb esetek? A munkavállaló javára történő eltérés lehet például az, hogy magasabb összegű végkielégítést ír elő a törvényben megfogalmazotthoz képest, hosszabb felmondási időt munkáltatói felmondás esetére, vagy bizonyos munkavállalói csoportokat jobban véd a felmondás ellen (például a fizetés nélküli szabadság után visszatérő anyukákat, egyedülálló szülőt, több eltartott hozzátartozóról gondoskodó munkavállalót, vagy akár a nyugdíj előtt állókat), de a munkabérre rakódó magasabb pótlékok is igen hasznosak lehetnek. Fontos azonban arra is figyelni, hogy a törvény megenged bizonyos eseteket, amikor a munkavállaló hátrányára is el lehet térni az Mt.-től a kollektív szerződésben, így ezt is tudnod kell!

Persze jogosan kérdezheted meg, hogy honnan tudhatsz te minderről? Ha olyan cégnél dolgozol, ahol vagy kollektív szerződés, a belépésedkor, de legkésőbb 15 napon belül írásban kell, hogy tájékoztasson ennek tényéről a munkáltatód. A kollektív szerződés egy példányát biztosan megtekintheted valahol, vagy papíros formában, vagy elektronikusan, így megnézheted, mi vonatkozik rád. Ha éppen otthon vagy a babáddal, akkor pedig érdemes erre megkérni egy “szövetséges” kolléganőt 🙂

Tudod, ha a jogaidról van szó, nem lehetsz sem lusta, sem félénk, sem szégyenlős!

Ajánlott bejegyzések:

14 hozzászólás

 1. Kedves Ági!
  Nagyon elkeseredtem 🙁
  Február 25-én lejárt a Gyesem, a kisfiam betöltötte a 3. évét. A cégnél május 7-ig papíron szabadságon vagyok. A napokban egyeztettem a főnökömmel a visszamenetelemről, és sajnos nagyon nem látom pozitívan a jövőt. A munkámra igény van (mint ahogyan távdolgozom itthonról kisfiam 3 hónapos kora óta, erről minden hónapban számlát ‘szereztem’), de nem vesznek vissza, jobban mondva nem akarnak bejelenteni, és a korábbi feladataimat sem akarják visszaadni, arra hivatkozva, hogy a cégnél egy fillérrel sem emelkedhetnek a költségek. Illetve arra is, hogy hamarosan pályázni akar a vállalat egy támogatásra, ami létszámfeltöltéssel és jelentős adó- és járulékkedvezménnyel jár a cégnek. A bérem nevetséges lenne, viszont a munkát szeretem, és már a gyereket is beirattuk a munkahelyemtől kettő percre lévő oviba. Milyen lehetőségeim vannak? Mert most egyáltalán nem látom a május 7-i utáni helyzetemet. Különösebben az sem hatotta meg a vezetőséget, hogy a Gyesről visszatérő anyukák után két évig járulékmentesség van… 🙁

  Megtisztelő válaszodat köszönöm.

  Lina

 2. Kedves Agi! Honnan tudni, hogy irtam-e ala kollektiv szerzodest! Hol szokas? Sajnos en nem talalom a munkaszerzodesemet sem, pedig mennek vissza dolgozni. S azota sajnos senkinek nincs hasonlo szerzodese a cegnel, avagy a reszlegemnel, a munkakorom pedig megszunt.

  Meg egy gondolatmenet a temaval kapcsolatban. Ha megszunt a poziciom, pl. “Kisfonok az A reszlegen”, azonban lesz ilyen hely a jovoben de mashol, akkor arra igenyt tarthatok? Vagy fogadjam el a valaszt, hogy megszunt es ehhez nem ertek? Esetleg hatasos, ha kerem oket, tanitsanak be? Illetve ha kozlik, elobb alljak be a “seregbe”, kerjem, hogy x ido elteltevel garantaljak a kisfonokit?

  Koszonom szepen!! Varom valaszod.

  • Kedves Dina!

   Bocsánat a késői válaszért, de a lányom skarlátos lett néhány hete, s a másfél hetes betegség miatt el vagyok maradva mindennel.
   Ha van a cégnél KSZ, akkor erről a belépéskor írásban tájékoztatniuk kellett (ez a törvényi előírás). Ha a szerződésedet nem találod, jobb, ha most azonnal megkeresed (később biztosan kelleni fog), vagy kérj egy másolatot a cégtől – ki kell adniuk!
   Ha a gyermeked 3 éves kora előtt térsz vissza dolgozni, csak akkor mondhatnak fel neked arra való hivatkozással, hogy nincs üres munkakör, ha előtte megvizsgálják, hogy van-e másik üres, amire alkalmas vagy végzettség, képesség, gyakorlat alapján. Ha tehát a másik részlegen a másik munkakör ilyen, akkor azt fel kell ajánlaniuk számodra. Betanítást, más dolog megtanulását mindig érdemes felajánlani, ezzel is több esélyed lesz 🙂
   Az sajnos, hogy mit garantáljanak neked, nem hiszem, hogy tárgyalási alap lehet… a legtöbb anyuka örül, hogy visszaveszik. 🙁

   Üdv:

   Ági

   UI: biztosan láttad, hogy folyik éppen az Év Anyavállalata verseny, megköszönöm, ha támogatsz egy szavazattal, itt az oldalon a jobb felső sarokban van egy piros Szavazz rám gomb, s a verseny honlapjára jutva a tetszik gombbal tudsz rám szavazni (37-es versenyző)!

 3. Kedves Ági!

  Segítségedre lenne szükségem! Fizetés nélküli szabadságom megszüntetve most épp szabadságom töltöm,mivel pedagógusként szeptemberben kezdenék újra dolgozni. A napokban keresett meg munkáltatóm, hogy májusban és júniusban munkába kellene állnom, de “60%-os ” munkát adna. Persze a kiszámolt szabadságom fizeti! A kérdésem az lenne, hogy ha Ő most új munkaszerződést módosít, melyet a 60%-os béremre állít ki, akkor a fennmaradó kb. 80 nap szabimat melyik illetménnyel kellene fizetnie? A bértábla szerintivel, vagy a 60%-ossal, mely a mostani munkaszerződés módosításában lesz? Esetleg a tanév lejártával újra módosítja a szabadságom idejére az eredeti 100%-ra? A mostani másfél havi munkát(60%-ost) el kell vállalnom, mivel azt mondták, hogy rendelkezhetnek a szabadságom bizonyos százalékával, illetve ha visszautasítom, tartok tőle, hogy később én járok pórul.
  A segítséget előre is köszönöm!

  Üdv.: Anita

  • Kedves Anita!

   A szabadságokat a mindenkori munkaidő szerinti munkavégzési kötelezettség alóli mentesülésként fogd fel, s ebből kifolyólag annyi órára mentesülsz, amennyit dolgoznod kéne, s ennyi bért / illetményt kapsz. Ha az otthonlét alatt felhalmozódott szabik teljes kiadása előtt csökkentitek a munkaidőt, te az ez után kiadott szabadságoknál rosszabbul jársz, kevesebb bért fogsz kapni. Ha csak határozott időre írjátok meg ezt a részmunkaidős módosítást, s ez alatt a korábbról felhalmozódott szabikat nem adja ki, hanem ezeket csak a teljes munkaidős foglalkoztatás újbóli életbe lépésével kapod meg, akkor nincs baj. Érdemes lenne ezt rögzítenetek írásban is!
   Üdv:

   Ági

 4. Kedves Ági!

  14 éve dolgozó pedagógusként térnék vissza szeptember 1-től munkahelyemre, egy középiskolába. A szabadságomat hamarosan kezdem tölteni, ami egészen augusztus közepéig tart. Azonban időközben változott a helyzet, osztályok szűntek meg, kevesebb tanuló jár az iskolába. Jelen pillanatban csak a jelenleg dolgozó tanárok számára van elegendő óra (ami a végzettségem illeti, tehát a végzettségem szerint nincs megfelelő munkakör, amit betölthetnék). A főnököm nem mond semmit, sőt senki nem mond semmit, abban reménykednek, hogy hátha a hasonló végzettségű kolléganő elmegy szülni. 14 éve dolgozom ebben az iskolában, fel sem merült bennem, hogy nem ott folytatom tovább a pályámat. Mit javasolsz? Mit tegyek? Egyáltalán van erre valami szabályozás, hogy mennyivel előbb kell nekem szólni, hogy “nincs tovább állásom” ? Válaszod nagyon megköszönöm. Üdvözlettel: Andrea

  • Kedves Andrea!

   Sajnos nincs nagyon semmiféle egyeztetési folyamat, amit előír a törvény, ha a munkáltató fel akar mondani, akkor felmond. Nem kell előre figyelmeztetnie téged, nem kell szólnia róla, ha megvan az indok, s megvan a felmentés, akkor ezt kézbesíti, és kész. Persze, ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne előre egyeztetni, korrekt cégeknél ezt meg is teszik, szólnak az anyukának, hogy sajnos nem lesz visszavétel, ne érje meglepetésként. De a legtöbb helyen ezt derült égből villámcsapásként közlik.
   Amit tehetsz, hogy érdeklődsz, esetleg bemész személyesen előzetesen egyeztetett időpontban, hátha a finom, de határozott “nyomulás” használ valamit…
   Sok sikert:

   Ági

 5. Kedves Agi!

  En neme egy konkret kerdessel fordulok hozzad.

  Esetleg tudnal nehany szot (cikket) irni arrol, hogymi a teendo akkor, ha anyuka mar dolgozna, s egyeb okok miatta nem a bejelentett munkahelyen, hanem mashol szeretne azt vegezni.
  Ugy ertem hivatalosan, akar resz vagy teljes foglalkoztatasba.

  Kervenyt kellene irni a “fo” munkahelynek? Vagy donthetek ugy, hogy a Gyes lejartaig (a fiz. nelkuli szabi lejartaig) oda megyek dolgozni, ahova szeretnek? Mi a teendo, ha lejar a Gyes?

  Koszonom szepen!

  Udv,
  Bea

  • Kedves Bea!

   Ez a cikk szól erről a témáról: https://dolgozomami.hu/gyed-gyes-alatt/masodallas-bejelentsem-vagy-ne
   Ha a 3 év viszont lejárt, a régi helyeden munkavégzési kötelezettséged van, azaz a másodállást fel kell adni, ha a cég visszavár, vagy neked kell felmondanod. Éppen ezért jó időben átgondolni, hogy mi is legyen, lehet, hogy ha amúgy sem vennének vissza, okosabb kivárni, hogy ők mondjanak fel neked…
   Üdv:

   Ági

 6. Kedves Ági!

  A gyedről most szeretnék visszamenni dolgozni a munkahelyemre. Az lenne a kérdésem, hogy a gyed alatt felhalmozódott szabadságot kötelező egyben kivenni vagy részletekben is lehet ez év végéig. Mivel a kislányom csak szeptembertől megy bölcsibe (addig a nagyi vigyáz rá), ott a beszoktatási időre szeretném igénybe venni a szabadságom egy részét. Úgy tudom, hogy a gyakorlat az, hogy egyben szokták kivenni, de a MT-ben sehol nem rendelkezik erről, csak a 14 egybefüggő napról és hogy 60 napon belül kell kivenni.

  Köszönöm a válaszát.

  Üdvözlettel, Terézia

  • Kedves Terézia!

   Főszabály szerint 60 napon belül ki kell adni a fizetés nélküli szabi megszűnte után. De mivel a törvényben az eltérő rendelkezéseknél nem látni, hogy az ettől való eltérést kifejezetten tiltaná, el lehet térni a két fél megállapodása alapján. Hogy meddig vihető ez a szabi tovább, az nem könnyen eldöntendő kérdés (még nagy tudású munkajogászok is vitatkoznak róla). Ha csak év végéig szeretnéd eltolni, az szerintem abszolút belefér 🙂 De fontos, hogy legyen erről egy írásos megállapodásotok a munkáltatóval.
   Üdv:

   Ági

 7. Kedves Ági!

  Jelenleg GYED-en vagyok (még 4 hétig) a gyermekemmel. A munkáltatóm jelezte, hogy ha van kedvem és meg tudom oldani, szívesen visszavenne 1 hónapra 4 órás munkaviszonyba, mivel egy kolléganőm tartósan táppénzen van. Én szívesen megyek, hiszen szeretem is a munkámat, és nekem is jól esik kicsit visszatérni. Amint a gyermekemet felveszik óvodába, vissza is szeretnék térni napi 8 órába. Nem kételkedem afelől hogy így lesz, mivel csak arra az időre vettek fel helyettem dolgozót, amíg én otthon vagyok. Az a kérdésem, hogy erre az egy hónapra történő munkába állásra mik vonatkoznak, hogyan kell ezt kérnem, változik e valami a keletkezett szabadságokkal kapcsolatosan.

  Válaszodat köszönöm.

  Üdvözlettel: Idlikó

  • Kedves Ildikó!

   A szabadságokat előbb én mindenképpen kiadatnám a munkáltatóval, hogy azt 8 órával fizessék ki. Utána, határozott időre módosítanám a munkaszerződést 4 órásra, azzal a megjegyzéssel, hogy a határozott idő lejárta után visszaáll a korábbi 8 órás munkaidő. Így nem “ragadsz” bele a 4 órás pozícióba, s a szabira járó bért is korrekt módon fizetik meg.
   Üdv:

   Ági

Pin It on Pinterest

Tájékoztatni szeretnélek, hogy ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás